Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen"

Transkript

1 Bamsen Benny Af Dorte S. Thomsen

2 Indledning Story linen er en historie om Bamsen Benny. Min målgruppe er børn i dagplejen/vuggestuen, alder ½ - 3 år, og da jeg er ansat som dagplejer, er det mit udgangspunkt. Aktiviteterne kan laves i legestuen, hvor der er flere voksne og børn, men kan også sagtens laves i min egen lille gruppe. (4 5 børn) For at anerkende/tilgodese børnenes formåen i aktivitetsniveau, er det vigtigt for mig, at aktiviteten ikke er for langvarig.

3 Indholdsfortegnelse Historie Motiverende fortællinger + aktiviteter Teori

4 Bamsen Benny bor i et lille hus på landet sammen med sin menneskepige Lotte. De bor i en lille landsby ude på landet, og der er ikke så mange børn at lege med. Lotte er en pige på 3 ½ år, og hun har langt lyst hår og blå øjne.

5 Bamsen Benny, er en brun bamse, som har en fin rund mave. Midten af maven er lys. Han har store runde øjne af sorte perler, og ørerne er dejlig bløde. Hans fødder er lidt store og han er meget kilden.

6 Lotte bliver passet i dagplejen, og når Lotte ikke er hjemme, sidder Benny i sengen og kigger på alle legesagerne i værelset. En dag byggede Lotte en hule til Benny. En fin blå hule med puder, som Benny kan putte sig i, når han er alene på værelset.

7 Han synes ikke det er sjovt at vente hele dagen på Lotte. Benny vil også i dagpleje, men Lotte siger, at han skal blive hjemme.

8 En dag da Lotte skulle på tur, til zoo, med dagplejen, gemte Benny sig i Lottes taske. Han ville også med i zoo. Der ville være mange spændende dyr at se i zoo, og han glædede sig meget. Han var sikker på Lotte ville blive glad, når hun opdagede, at han var med på tur.

9 Da de kom ud til zoo, blev alle børnenes tasker stillet ind i et rum, og døren blev lukket. Hvordan skulle Benny nu komme ud? Ville han slet ikke få set nogen dyr?

10 Benny hoppede ud af tasken og kravlede op i vinduet. Det eneste han kunne se, var nogle borde og bænke udenfor huset. Hvor var dyrene? Benny gik hen til døren, men kunne ikke nå håndtaget. Øv øv. Benny blev trist til mode og gik hen til Lottes taske, og lagde sig til at sove.

11 Han vågnede ved at døren gik op, og ind kom alle børnene. De skulle spise deres madpakker, og Benny blev glad da han så Lotte. Lotte og børnene spiste deres madpakker, og skulle til at gå, da Lotte tog Benny og puttede ham inden for i sin jakke. Benny sad, så han kunne se ud, og blev helt glad da han kom ud i zoo.

12 Han ville så gerne se dyrene, og helst den store giraf. Mon han kom derhen? Lotte løb og glemte at Benny sad i jakken. Benny faldt ud og lå på stien inde i zoo!!! Benny blev lidt bange, da han jo ikke vidste, om Lotte kom tilbage efter ham.

13 Han kiggede sig omkring, og så at giraffen stod og kiggede på ham. Uha, den var stor. Men den så rigtig rar ud. Han gik over til hegnet, og prøvede ikke at være for tæt på giraffen.

14 Pludselig kom en dame og tog Benny. Hvem var nu det? Og hvor tog hun Benny hen? Benny kendte ikke damen, men damen kaldte på Lotte og spurgte om det var hendes bamse. Både Lotte og Benny blev glade.

15 Benny kom med Lotte hjem, og efter den spændende tur i zoo, ville Benny gerne blive hjemme og vente på Lotte. Der var nu bedst og trygt hjemme i Lottes seng.

16 Motiverende fortællinger + Aktiviteter Værksted Trylledej Plakat Musik Stomp Sanghæfte Drama Bamsesang med fagter Tak for mad sang med fagter Natur Bivoks lys Fugle mad Medie Vendespil Bog med dyr

17 Teori Værksted Hvordan udvælger du en aktivitet til dagplejebørnene? Musik Hvad gør musik ved børns udvikling? Drama Er fantasi vigtigt for børn? Natur Hvorfor er naturen vigtig for børnene?(2 sider) Medie Kan medier bruges i de pædagogiske læreplaner? (2 sider)

18 Motivation: Trylledej. Lottes bamse Benny er så glad for Lotte. Han glæder sig hver dag til hun kommer hjem fra dagplejen. Uh, jeg kunne også tænke mig sådan en bamse, der ventede på mig hver dag. Har I sådan en bamse?? Jeg synes vi skal lave en bamse i trylledej, og så kan vi male den lige i de farver, vi har lyst til. Så har vi alle en bamse som venter på os derhjemme.

19 Trylledej: 8 kopper mel 3 kopper fint salt 3 kopper varmt vand 2 spsk. madolie Tilsæt evt. frugtfarve. Bland mel og salt sammen, hæld vand og olie i og bland det hele godt sammen. (Tilsæt evt. mere vand og olie). Æltes godt sammen til en stor klump og lad det hvile i køleskab i 1 time. Herefter er det klar til brug. (se billeder på næste side)

20 Når arbejdet med trylle dejen er færdigt, skal figurerne tørre og derefter skal det bages i ovnen ved ca. 150 grader. Tiden afhænger af størrelse og tykkelse på figuren. Det må gerne få en smule gylden farve, da det indikerer, at det er ved at være færdigt. OBS: Dette er en aktivitet som ikke kan klares på en dag. Så afsæt flere dage, da det jo ikke kan males før det er bagt. Og malingen skal også tørre.

21 Motivation: Plakat. Lotte sidder på sit værelse og kigger i bøger med vilde dyr. Hun synes det er spændende med alle dyrene, og mor spørger, om de skal finde nogle billeder, kopiere dem, og lave en plakat med billederne af dyrene. Det vil Lotte gerne og hun vælger hurtigt nogle dyr, der skal med på plakaten. Når plakaten er færdig skal den hænge på Lottes værelse.

22 Plakat. Materialer: Bøger/aviser/blade Karton Saks, Limstift, Tusch/kuglepen Fremgangsmåde: Klip eller riv billeder af dyrene ud. Tag kartonen og prøv at ligge billederne af dyrene, sådan som du gerne vil have dem limet fast, på kartonen. Flyt evt. rundt med billederne indtil du synes det ser ud som du gerne vil have. Lim så billederne fast på kartonet, og er der plads over/under/ved siden af billederne, kan du evt. få en voksen til at hjælpe med at skrive dyrets navn. Så er plakaten færdig og kan hænges på væggen.

23 Motivation: Stomp Lotte sidder og venter på at de skal spise aftensmad, og begynder at sidde og slå med gaflen i tallerknen. Hun slår ikke ret hårdt, men der kommer en sjov lyd. Lotte prøver på sit krus, og det giver en helt anden lyd. Lottes mor hører det, og spørger om det er noget de har prøvet i dagplejen. Det er det ikke, og mor siger at de kan prøve at lave noget musik når de har spist. De finder nogle gryder, grydelåg, og skåle. De finder også nogle grydeskeer, som de bruger som trommestikker. Har du prøvet at spille på sådan nogle ting? Nej. Skal vi så ikke lige prøve det?

24 Stomp. Materialer: Dåser Bøtter Gryder Træ palet Fremgangsmåde: Vælg tingen I vil spille på. Så er aktiviteten i gang. God fornøjelse. Se næste side for tilpasning.

25 Tilpasning: Du kan også bruge spande, glas, stoleben Du bestemmer hvad dit instrument skal være. Lav trommestikker af pinde, avis og tape. Tag en avisside og pak rundt om enden af pinden. Put tape på. Find et instrument og prøv at spille. Det giver nogle sjove lyde, og børnene kan lære at slå i takt, og efter noget øvelse, kan de måske synge samtidig. Det kan også være sjovt, hvis børnene kan sige nogle forskellige lyde, samtidig med at de trommer.

26 Motivation: Sanghæfte. I Lottes dagpleje kan børnene godt lide at synge. De synger mange af de kendte børnesange. Børnene har lidt svært ved at dele dagplejerens sanghæfte. De vil alle holde det på samme tid. Så nu laver vi et sanghæfte, så alle kan holde et selv. Vi skal lave et hæfte, hvor der er billeder der viser, hvilken sang vi skal synge.

27 Sanghæfte Materialer: Farvet papir Lim Lamineringslommer Lamineringsmaskine Hul maskine Nøgleringe Fremgangsmåde: Print sange og billeder ud Lim billeder på papiret som passer til sangen Laminer sangene Klip huller og saml med nøglering.

28 Motivation Bamsesang m. fagter. Lottes dagpleje skal have bamsefest, og børnene skal have deres egne bamser med, Når de fester, får de bamseboller og saftevand. Der er pyntet fint op med balloner og serpentiner, og musikken spiller lidt højt. Børnene er glade for at danse og synge, og dagplejen synes de skal synge Bamsesangen, som de har øvet, og dertil laver de fagter.

29 Synge sang med børnene. En bamse hopped` glad omkring, den ville gerne danse. Den råbte kom nu, vær nu med, nu skal vi alle danse. Tra la la Tra la la.. Tra la la. Nu har vi alle danset Næste vers erstattes danse med klappe Næste vers erstattes danse med trampe HUSK at bruge fagter til sangen Se noder på næste slide

30

31 Motivation: Tak for mad sang Lotte og mor er blevet færdige med at spise, og lotte skal sige tak for mad. Nej, siger Lotte, det vil jeg ikke. Mor kigger lidt på lotte og så begynder hun at synge noget vrøvl. Det synes Lotte i hvert fald, men begynder at grine, da det også lyder lidt sjovt. Mor spørger, om de skal prøve at lave deres egen sang. Det lyder spændende, og det vil Lotte gerne.

32 Tak for mad sang Mel.: Mester Jacob Av min mave, av min mave (1) den er fuld, den er fuld. (2) Ikke mere mad nu, ikke mere mad nu (3) tak for mad, tak for mad. (4) Fagter til sangen: 1: køre hænderne rundt på maven, og lav ansigtsudtryk som om det gør ondt) 2: slå hænderne blødt på maven 3: ryste på hovedet 4: vi slår med flade hænder i bordet.

33 Motivation: Bivoks. Lotte og Benny er ude i haven og lege. Der kommer nogle bier som flyver tæt omkring dem. Lotte og Benny er nysgerrige, og de følger efter bierne, for at finde ud af hvor de bor. De finder huset bierne bor i, og Lotte og Benny vil gerne vide mere om bierne. Lotte spørger sin mor, hvad bierne har inde i huset, og hvad det kan bruges til. Mor siger, at man kan spise honningen og af bivoksen kan man lave lys. Det lyder spændende, og nu skal vi prøve at lave lys af bivoks.

34 Bivoks lys. Materialer: Bi voks plader Væge Saks Ovn eller radiator Fremgangsmåde: Varm vokspladen op så den er smidig. Der kan blive 2 lys af en voksplade. Del vokspladen i 2. Vokspladen lægges ud til bordkanten, så bukkes 1 række celler nedad. Vend pladen og læg vægen i den ombukkede kant Klip vægen af således, at den er 1 cm længere end den ombukkede kant. (Det er her lyset skal tændes) Nu rulles lyset stille og roligt og så er lyset færdigt. Fakta om bivoks: Når du anvender biprodukter, støtter du biavlen i Danmark, og dermed bestøvningen af din egen have og den danske fauna, til gavn for mennesker og dyr. Bivoks er sundt at spise.

35 Motivation: Fugle mad. Lotte og Benny er ude at gå en tur sammen med Lottes mor. De er gået en tur ned til parken, og der flyver mange små fugle rundt. Lotte spørger mor, hvordan fuglene får mad om vinteren. Mor fortæller at fuglene finder noget mad rundt omkring, og mange mennesker laver fuglekugler til fuglene. Jeg synes vi skal lave noget fugle mad til fuglene, så de kan spise hjemme i vores have.

36 Fugle mad. Materialer: 500 gr palmin (raffineret kokosfedt) 1 kg vildtfuglefrø Mælkekarton eller plastickrus eller andet Snor Søm eller tandstik Bind snoren om et søm eller tandstik, som du lægger i bunden. Hold i snoren, når du putter foderet i, så snoren går igennem foderet som vægen i et lys. Fremgangsmåde: Smelt palminen i en gryde Hæld fuglefrø i Rør godt rundt, til alle frøene er smurt ind i palminen. Hæld frø i, så der næsten ikke er flydende palmin at se i gryden. Nu er foderet færdigt, og skal bare puttes i forme. Stil det til afkøling, inden det hænges op.

37 Motivation: Vendespil. Lotte keder sig. Udenfor regner det og Lotte vil gerne spille et spil. Hun snakker meget om dyrene i zoo, som hun besøgte sammen med dagplejen. Der er nogle billeder på mors ipad, af de dyr Lotte så i zoo. Det kunne være sjovt at lave et vendespil med billederne. Har I prøvet at spille vendespil på ipad??

38 Vendespil med billeder af dyr i zoo. Materialer: I-Pad Fremgangsmåde: Hent billeder fra nettet. Rediger i billeder Flyt billeder over i App der hedder fotospillet Indtal evt. lyd på billeder Gå tilbage til menu Spil spillet. Se billeder af spillet på næste side.

39 Fotospillet Vendespil

40 Motivation: Bog om dyr i zoo. Lottes dagplejer tog mange billeder af dyrene, da dagplejen var på tur i zoo. De billeder kan børnene godt lide at kigge på, men de har lidt svært ved selv at finde dem på dagplejens ipad. De kigger tit på billederne og taler om turen i zoo. Lottes dagplejer beslutter at de i fællesskab skal lave en bog på ipad. Det kan blive en rigtig fin bog, som børnene selv kan kigge i. Har du set sådan en bog før?

41 Lave bog på ipad, med dyr som bor i zoo. Fremgangsmåde: Brug i-pad Brug App som hedder Book Creator. Opret ny bog. Indsæt billeder og tekst. (Billederne findes i kamerarullen) (Der kan evt. også indtales lyd) Gem i ibooks. Åbn App ibooks. Kig i bibliotek. Åbn bogen om dyr i zoo. Bogen er nu klar til at blive læst. (se forslag til bog på næste side) Fakta om App s: Book Creator koster penge at installere. ibook er gratis.

42

43 Værksted: Hvordan udvælger du en aktivitet til dagplejebørn? En aktivitet skal have et bestemt pædagogisk mål eller sigte. Det kan være; at støtte barnet i udviklingen af en færdighed, kvalifikation, kompetence eller medvirke til læring. Det er derfor vigtigt at aktiviteten er tilpasset børnegruppen ud fra de enkelte temaer i læreplanerne. Der er en tæt sammenhæng mellem planlægning, udførelse og evaluering. Det er vigtigt at sammenholde målene for aktiviteten med det der foregik. Altså; var børnene engageret? Opnåede vi de mål vi satte os? Hvad kan vi evt. gøre anderledes? For at få belyst om målet er nået, kan vi bruge dokumentation. Dette kan være i form af billeder/optagelser, observationer og børnenes egne udsagn. Ud fra dette kan vi få besvaret om aktiviteten var en succes.

44 Musik: Hvad gør musikken ved børns udvikling? Musik berører vores følelser, og kan bruges til lindring af smerte, stress og depression. I børnesammenhæng kan musik bruges til at udvikle kompetencer. Det kan bl.a. være sprogligt, socialt og motorisk. Samtidig bliver sanserne stimuleret. Det er bl.a det taktile, visuelle, audiotive og muskel/led sansen. Aktiviteter med musik for børn, hvor de har en central rolle, og er aktive, styrker deres sproglige kompetencer. Ved at have sange som bliver gentaget ofte, lærer børnene ordene og lidt efter lidt kan de selv synge med. Brugen af fagter til sangene er endvidere med til at styrke dem motorisk.

45 Drama: Er fantasi vigtig for børn? Børn bruger fantasien når de leger. For at styrke fantasien, er det vigtigt at voksne er en del af legene. De første lege som børn får erfaring med og som stimulerer fantasien er; gemme- og fange leg. Børn bruger fantasien i rollelege, og der er de i stand til at forestille sig at være en anden person. Det vil sige, de bruger æstetisk fordobling, da de samtidig kan være både en rolle, men også sig selv. Fantasi er en menneskelig evne til at forestille sig noget som ikke findes eller er til stede lige nu. Det er vigtigt, at mennesker fantaserer, da fantasi er nødvendig for al udvikling. Fantasi er en kilde til livskvalitet og kan mindske kedsomhed og ensomhed. Fantasien kan endvidere bruges til at bearbejde sorg og angst, og fantasi er fundament for al kreativ udfoldelse.

46 Natur: Hvorfor er naturen vigtig for børn? Udgangspunktet for at forstå verden er også forståelsen af den natur, mennesker lever i og har ansvar for. Naturoplevelser i barndommen bidrager både til den følelsesmæssige, mentale og fysiske udvikling. Når børn har mulighed for at være i, sanse og opleve naturen på alle årstider, i forskelligt vejr og forskellige landskaber, styrkes også deres sanse-apparat og deres motoriske udfoldelse. Ved at lave aktiviteter i naturen kan der opstå spontane oplevelser. Der behøver ikke nødvendigvis være afsat tid til en specifik aktivitet, men bare en gåtur langs et hegn (vildtvoksende) kan give inspiration til en aktivitet. Laver vi et længerevarende naturforløb kan vi evt. have forskellige fokusområder til hver dag. (Krible-krable, vand og planter)

47 Naturen er en enestående legeplads for både sind og krop. Når børn leger i naturen, får fantasien og samværet med andre spillerum, og børnene udfordres, både kropsligt og mentalt. Det er vigtigt, at den voksne er medlevende og vidende da dette videregiver erfaringer og nyttig viden til børnene. At bruge naturen som eksperimentarium og legerum, danner grundlaget for en varig interesse, respekt og ansvarlighed for natur og miljø.

48 Medie: Kan medier bruges i de pædagogiske læreplaner? Hvis alle skal kunne begå sig i det digitaliserede højteknologiske kommunikationsog videnssamfund, er det godt at inddrage brugen af computere, mobiltelefoner og digitale spil i vores pædagogiske overvejelser. Som pædagogisk assistent kan jeg være med til, at børnene og de unge lærer at bruge de digitale medier. Når vi kommunikerer med andre, leger og spiller, er det som oftest de digitale medier der er i brug. Ved at tænke medier ind i læreplanerne er der mange muligheder for at styrke barnets kompetencer. Ved at spille f.eks. Eyetoy og Nintendo WII stimuleres krop og bevægelse. De sociale kompetencer udvikles i brugen af f.eks. facebook. Spilles der f.eks. SIMS og Second life er det de personlige kompetencer der bliver styrket.

49 Sproglige kompetencer bliver styrket i brugen af tekstbehandlingsprogrammer og mobiltelefoner. Kognitivt kan børnene blive styrket ved f.eks. tegne/male, spil og matematikprogrammer. Det er endvidere vigtigt som pædagogisk assistent, at være bevidst om brugen af digitale værktøjer, og være opmærksom på de tegn, børnene viser i forbindelse med deres medieoplevelser.

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Aben Abelone Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Indholdsfortegnelse: INDLEDNING HISTORIEN OM ABEN ABELONE VÆRKSTED Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MEDIE Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MUSIK: Teori Aktivitet

Læs mere

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager Aktivitet 2 Lav trolde - lysestager Motivation Trolde bor i skoven, og de har derfor ikke strøm så de kan få lys. De bruger stearinlys. I dag skal vi farve vores egne flotte trolde lysestager. I bestemmer

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge.

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Anja Andersen Indledning Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Det er igennem alle aktiviteter vigtigt, hele tiden at have i baghovedet, at vi

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge14_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 12.04

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Kære dagplejere i Aalborg kommune

Kære dagplejere i Aalborg kommune Kære dagplejere i Aalborg kommune En lille sommerhilsen efter jeg har besøgt mange af jer ude i legestuerne og på legepladser, jeg har været ude og se hvad i laver af lege og aktiviteter og sat mine lege

Læs mere

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Krop og sanser. Hvilke børn: M, C, V og J. Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år)

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Krop og sanser. Hvilke børn: M, C, V og J. Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år) Emne: Krop og sanser Hvilke børn: M, C, V og J Alder: M (1,11 år), C (1,7 år), V (1,7 år) og J (1, 6 år) Periode: September og Oktober 2018 Voksne: Pia Før Baggrund for valg af emne. Hvad rører sig i børnegruppen,

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan

Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan Naturfænomener Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan. Guderup Børnehave ligger i et område hvor der er et ønske fra politisk hold om at børn bliver nysgerrige på de naturvidenskabelig

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -2

Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er min Konge! Mål: At lære børnene, at Gud er vores konge og forsørger. Han ønsker at regere i os. Tekst: 1. Kongebog 17, 6-16 (Elias og enken i Sarepta). Visualisering:

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla.

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla. Valhalla 2013 I Valhalla har der været lederskifte i november 2012, derfor har vi ikke nået at arbejde så grundigt med læreplanen i år. Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers,

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Giraffen Gizmo _. E-bog af Rose Birkemose. Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori

Giraffen Gizmo _. E-bog af Rose Birkemose. Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori Giraffen Gizmo _ E-bog af Rose Birkemose Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori Indledning Jeg arbejder som dagplejer og har derfor valgt, at min målgruppe er børn i alderen 0-3

Læs mere

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord?

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord? 1 LÆSEFIDUSENS ORDSKOV Som supplement til elevhæftet Læsefidusens Ordskov er her en række oplæg. Det er en del af idegrundlaget, at oplæg til nye ordtræer præsenteres gennem en lille fortælling. Her er

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Hver morgen holder vi morgensamling på stuen. Ved morgensamlingen taler vi om, hvem der er kommet i dag, hvem der kommer senere,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide at spise

Læs mere

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 VÆRDIER, PRINCIPPER OG LÆRINGSFORSTÅELSE 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 5 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent Du må være med! -1 Den, der altid kommer for sent Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Bo og den trehjulede cykel. Af Kirsten Pakula

Bo og den trehjulede cykel. Af Kirsten Pakula Bo og den trehjulede cykel. Af Kirsten Pakula Indholdsfortegnelse Bo s trehjulede cykel Aktiviteter Teori Bo 3 År. Der var en gang en lille dreng, Bo. Hans 2 års fødselsdag nærmede sig og alle glædede

Læs mere

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim Dialogisk læsning - Lotte Salling Trolderim DIALOG OG AKTIV DELTAGELSE I OPLÆSNINGEN Samtaleideer og sprogaktiviteter til bogen Trolderim af Lotte Salling. For børn i indskolingsalderen. RIMORD: Eksempel:

Læs mere

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen LÆS OM: I vores første udgave af avisen fortæller børn, hvad en avis er. Børn fortæller om hvordan det er at være i dagplejen, Børnehaven Lystruplund, Børnehaven Hasselhøj, Minihøj, Hurlumhejhuset og Møllehuset

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Børnemiljø Vurdering 2018 HUSUM FRITIDSINSTITUTION

Børnemiljø Vurdering 2018 HUSUM FRITIDSINSTITUTION Børnemiljø Vurdering 218 HUSUM FRITIDSINSTITUTION Børnemiljø Vurdering 218 4 4 Er du en dreng eller en pige? 41 3 3 2 1 Dreng Pige Børnemiljø Vurdering 218 7 Hvor gammel er du? 66 6 4 3 2 13 16 2 1 2 år

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge1_dyr.indd 1 06/07/

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge1_dyr.indd 1 06/07/ Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge1_dyr.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Indianer drengen lille Nor

Indianer drengen lille Nor Indianer drengen lille Nor Målgruppe 1-3år Heidi Rodsted Langt ude på prærien boede indianer drengen lille Nor sammen med sin far og mor De boede i en stor tipi, det hedder indianernes huse. Lille Nor

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Historie. Motivationshistorier. Aktiviteter. Frem. Tilbage. Hjem

Indholdsfortegnelse. Historie. Motivationshistorier. Aktiviteter. Frem. Tilbage. Hjem Indholdsfortegnelse. Historie Motivationshistorier Aktiviteter Frem Tilbage Hjem Den lille drypstenstrold. Storyline-målgruppe 3-6 år. Skrevet af; Tina Redder Den lille drypstenstrold. Der var engang,

Læs mere

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften.

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften. Vilja, mor og morfar bor på en gård, der ligger øverst oppe på en bakke. Herfra løber Vilja ned ad stien, når hun skal i skole. Når skolen er slut, maser hun igen op ad bakken, træt og sulten. Om vinteren

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Sprog. Kreativitet. Tryllefløjten Årshjul. 1.oktober 2013 til 30. september 2014

Sprog. Kreativitet. Tryllefløjten Årshjul. 1.oktober 2013 til 30. september 2014 Natur Krop Kreativitet Sprog Tryllefløjten Årshjul 1.oktober 2013 til 30. september 2014 Vi har som udgangspunkt for det pædagogiske arbejde fokus på fire temaer i ovennævnte periode. Temaer der er en

Læs mere

MEDSKABER. Pædagogisk materiale til forestillinge SKAB fra teater hvid støj sceneproduktion

MEDSKABER. Pædagogisk materiale til forestillinge SKAB fra teater hvid støj sceneproduktion MEDSKABER Pædagogisk materiale til forestillinge SKAB fra teater hvid støj sceneproduktion MEDSKABER Pædagogisk materiale til forestillinge SKAB fra teater hvid støj sceneproduktion hvid støj sceneproduktion

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til Du må være med! -2 Den, der ikke rigtig hører til Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

HippHopp. Uge 18. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1

HippHopp. Uge 18. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 18 Emne: Familie og arbejde Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge18_familie.indd 1 06/07/10 12.07 Uge 18 l Familie og arbejde Hipp og Hopp

Læs mere

I Guds hånd -2. I Guds hånd er jeg elsket

I Guds hånd -2. I Guds hånd er jeg elsket I Guds hånd -2 I Guds hånd er jeg elsket Mål: At lære børnene, at Gud altid elsker os. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan vi være trygge og behøver ikke være bange. Intet kan skille os fra Guds kærlighed.

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Overordnet målsætning for vores. Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber

Overordnet målsætning for vores. Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber Overordnet målsætning for vores Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber Under hensyntagen til Sydslesvigs danske Ungdomsforeningers formålsparagraf, fritidshjemmenes og klubbernes opgaver udarbejdet i

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere