I 100-ÅRET FOR DANMARK-EKSPEDITIONEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I 100-ÅRET FOR DANMARK-EKSPEDITIONEN 1906-08"

Transkript

1 I 100-ÅRET FOR DANMARK-EKSPEDITIONEN

2

3 Tre danske museer, Ringkøbing, Odder og Gilleleje, har sammen med Grønlands Landsmuseum, Arktisk Institut og Kaptajn Alf Trolles Legat valgt at markere Danmark-Ekspeditionens jubilæumsår med et tværinstitutionelt forsknings- og formidlingsprojekt. Samarbejdet bygger på aktiv publikumsdeltagelse. Blandt andet med en ekspedition til Danmark-Ekspeditionens gamle base, Danmarkshavn, i Nordøstgrønland. Projektet falder i fire afsnit. I 2007 sender museerne i et samarbejde med Albatros Travel en sejlende ekspedition til Nordøstgrønland, hvor resultatet af arkæologiske undersøgelser på stedet vil indgå i en vandreudstilling, der er projektets 2. afsnit. Udstillingen åbner kort efter hjemkomsten i efteråret Projektets tredje del er en bogudgivelse, der bygger på dagbøger fra ekspeditionsdeltagerne i Suppleret med breve, rapporter og avisartikler. Der er fundet materiale, som kan kaste nyt lys over det forsvundne slædehold 1 s skæbne. Og endelig arbejder cand.mag. og ph.d. studerende Klaus Heine Jensen, Odder Museum, på et kulturhistorisk afsnit om, hvordan ekspeditionens videnskabelige del blev formuleret, tilrettelagt, udført, bearbejdet og publiceret.

4 Et indblik i Peter Freuchens trange hverdag som meteorolog i den beskedne hytte i Pustervig. KORT OM DANMARK-EKSPEDITIONEN Den 24. juni 1906 forlod 28 mand København om bord på skibet Danmark. Målet var Nordøstgrønland én af de sidst hvide pletter på landkortet. Ekspeditionen var journalisten og forfatteren Ludvig Mylius-Erichsens idé. I 1906 var strækningen fra 75 grader nordlig bredde til knap 83 grader 30 ukendt. Grønland har været kortlagt stykke for stykke siden 1700-tallet. Men de sidste syv breddegrader manglede. Det var umuligt selv for datidens hårde hunde, hvalfangerne, at trænge ind til landet på grund af isbæltet langs østkysten. Det var det, Mylius- Erichsen nu ville forsøge med sin stort anlagte ekspedition. Hans plan var at gå ind til kysten så nordligt som muligt tæt på de ukendte breddegrader og landsætte ekspeditionen, der var udrustet til to år. Kysten skulle kortlægges og amerikaneren Robert Pearys påstand om, at en kanal skilte det nordligste Grønland fra resten skulle undersøges. De øvrige videnskabelige opgaver var arkæologi, botanik, geologi,

5 Skrald og kasseret materiel hobede sig op på isen ved siden af skibet og sank, da bugten blev isfri i sommeren Mylius-Erichsen med hvalpene på Danmark. geodæsi, glaciologi, hydrologi, luftelektricitet, kartografi, meteorologi og palæontologi. På Danmark-Ekspeditionens store slæderejse i foråret 1907 blev kysten kortlagt til 83 grader 30 n.br. Strækningen, som slædeholdene skulle køre, var overraskende stor, fordi landet bøjede betydeligt mere østover, end de havde regnet med. På det sidste og nordligste stræk er der kun to hold tilbage. Det første, slædehold 1, består af Mylius-Erichsen, Niels Peter Høeg Hagen og Jørgen Brønlund. De skal undersøge Pearys teori om en kanal. Det andet slædehold, J.P. Koch, Aage Bertelsen og Tobias Gabrielsen skal kortlægge kysten. De to slædehold mødes tilfældigt 28. maj og telter sammen. Kochs hold har udført sin opgave. Mylius-Erichsen fortalte, at hans hold var gået ind i en dyb fjord, men uden at støde på kanalen. Mødets resultat blev, at slædehold 1 besluttede at rejse videre blot et par dage endnu for at undersøge endnu en fjord. Men dagene blev til uger, og dermed løb de ind i den korte arktiske sommer med våd, tung sne og åbent vand. Koch når skibet 900 km mod syd, men slædehold 1 nåede aldrig frem. Rejseruten mod skibet kender vi ikke i dag. De skulle have rejst langs kysten. Men de proviantdepoter, de selv havde været med til at udlægge på rejsen op, var urørte, indtil polarforskeren Ejnar Mikkelsen kom på de kanter i For han spiste maden. Jørgen Brønlunds lig blev fundet af Koch 19. marts 1908 ved et depot på Lambert Land. Men Koch forstod ikke Brønlunds korte angivelse af, hvor de andre to lig lå og måtte opgive at lede. Efter hjemkomsten blev de videnskabelige resultater bearbejdet og offentliggjort indtil Ekspeditionens arbejde var en forskningsmæssig pionerindsats, der også har betydning i dag. Den mest spektakulære opdagelse var den tyske fysiker Alfred Wegeners iagttagelse af, at jordskorpen er i bevægelse.

6

7 Ekspeditionen til Nordøstgrønland i 2007 er planlagt som en sejlende højskole, hvor turister på Albatros Travels krydstogtskib vil kunne følge museumsfolkenes historiske og marinarkæologiske undersøgelser i Danmarkshavn og i lokalområdet. Skibet lægger ud fra Akureiry på Island, hvor så mange store polarekspeditioner er udgået fra. Undervejs langs Grønlands nordøstkyst vil der være foredrag og studiekredse, tilrettelagt af den stab af fagfolk som de deltagende institutioner bidrager med. EKSPEDITIONEN I 2007 Målet er Danmarkshavn, hvor dykkere håber at finde efterladenskaber fra de to år, hvor skibet Danmark var ankret op foran det gamle ekspeditionshus Villaen, der nu er døbt Danmarksminde. Et andet mål er resterne af hytten Pustervig ved Mørkefjord, hvor Danmark-Ekspeditionen havde en meteorologisk observationshytte, som polarforskeren Peter Freuchen bestyrede. Fundne genstande vil blive taget med til Danmark og vil komme til at indgå i vandreudstillingen, der åbner på Odder Museum i efteråret I forbindelse med undersøgelserne på stedet vil de turister, der er med krydstogtskibet få mulighed for at deltage i den udstrækning, det er fagligt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. I hvert fald får de muligheden for at følge fagfolkene fra orkesterplads. Hvis isforholdene tillader det, forsøger skibet at gå til Lambert Land og Jørgen Brønlunds grav, før kursen bliver sat mod Svalbard og Longyearbyen, hvorfra hjemrejsen finder sted. Ekspeditionsdelen finansieres via deltagerbetaling. Ud over forskerhold og besætning er der plads til godt 40 betalende gæster. Kalkulationen er et overskud på ca kr., der går til projektet.

8 UDSTILLINGEN Særudstillingen skal vises i Odder, Gilleleje og på Arktisk Institut og ender i Ringkøbing, hvor den får permanent plads. De 28 ekspeditionsdeltagere fra bliver præsenteret med hver sin råt forarbejdede slædekasse magen til dem, de havde med for 100 år siden. Hver kasse indeholder en blanding af personlige og fagrelaterede genstande suppleret med billeder fra Arktisk Instituts store fotosamling fra Danmark-Ekspeditionen. Hensigten er at præsentere museumsgæsten for hver enkelt deltager på godt og ondt, sådan som også dagbøgerne fra hverdagslivet tager sig ud. Publikum er med, når det drejer sig om køkkentjans, rottejagt, opmåling og kortlægning på de lange slæderejser i syd og i nord. Ekspeditionens to malere Achton Friis og Aage Bertelsens arbejder bliver fulgt. De måtte vise stor opfindsomhed for at kunne arbejde under de vanskelige forhold, som de ekstreme kuldegrader gav dem. Og der bliver kig ind i Achtons Friis dekorerede lukaf om bord på Danmark. AV-enheder vil præsentere billeder fra Arktisk Instituts samlinger, således at gæsten får et godt indblik i ekspeditionsliv og natur i Nordøstgrønland. Udstillingen består af praktisk håndterbare enheder, der let kan flyttes fra sted til sted. Fotostater og tekster printes på sejl, der kan rulles sammen og pakkes i transportkasser. Udstillingen designes af arkitekt m.a.a. Søren Gottfred Petersen.

9 Høeg Hagen og Mylius-Erichsen tager en svingom på dækket akkompagneret af Achton Friis. BOGEN Bogudgivelsen tager udgangspunkt i de to maleres upublicerede dagbøger fra Danmark-Ekspeditionen. Læseren får en anden vinkel på hverdagslivet end den, som Achton Friis beskrev i sin bog Danmark- Ekspeditionen fra De øvrige deltageres dagbøger vil også komme til at spille en rolle, suppleret med breve og avisartikler. Forfatterne søger at nytolke J.P. Kochs dagbogsnotater i dagene efter, at Koch og grønlænderen Tobias Gabrielsen fandt liget af Jørgen Brønlund på Lambert Land. Formålet med bogen er at give en mere personlig vinkel på begivenhederne, end det er set tidligere. Bogens omfang er beregnet til omkring 230 sider med illustrationer.

10

11 DET KULTURHISTORISKE PROJEKT Antropologer og sociologer har længe arbejdet med naturvidenskab og påvist, at de sociale og kulturelle processer omkring de objektive videnskaber ofte er helt afgørende for, hvilke resultater, der opdages, og hvilken betydning de senere får. På Danmark-Ekspeditionen var den videnskabelige del tydeligvis med til at legitimere hele projektet. Det vil være betydningsfuldt at se på, hvad det betød for finansieringen, prioriteringen af opgaver, undersøgelsesområder, udvælgelse af deltagere. Projektet vil handle om, hvordan de videnskabelige resultater blev skabt og udformet i en proces som i høj grad var politisk, social og kulturel. Centrale spørgsmål i projektarbejdet er således: Hvilken rolle spillede naturvidenskaberne for legitimeringen af ekspeditionen? Hvordan og på hvilken baggrund blev de videnskabelige opgaver formuleret, udført og prioriteret? Hvordan blev det videnskabelige hold sammensat, og hvordan var de enkelte deltagere klædt på til at løse deres opgaver? Publiceringen af resultaterne efter hjemkomsten blev tildelt store ressourcer. Hvorfor skete det, og hvad betød det for det endelige resultat, og hvem deltog i arbejdet? Projektet vil munde ud i interviews med fagfolk, der har videnskabs-historisk indsigt, for at få deres vurdering af Danmark-Ekspeditionens betydning for eftertiden.

12 Alabamahytten, hvor polarforskeren Ejnar Mikkelsen strandede i to år efter sin jagt på nyt om de tre omkomne på Danmark-Ekspeditionen.

13 DE DELTAGENDE INSTITUTIONER Ringkøbing Museum i Mylius-Erichsens hjemby, er det eneste museum i Danmark, der udstiller Danmark-Ekspeditionen. Det er ikke blot dramaet og mysteriet om de tre omkomne, men også de naturvidenskabelige resultater, der fascinerer turister fra ind- og udland. Det er her den nye særudstilling i slutningen af 2008 får permanent plads. Museet arbejder på at oprette et naturvidenskabeligt eksperimentarium, hvor de besøgende kan gå på opdagelse i de videnskabsgrene, der var repræsenteret på Danmark-Ekspeditionen. Odder Museum har arbejdet med Nordøstgrønlands kulturhistorie herunder ekspeditioner og fangstmandskulturens betydning for den kolonihistoriske udvikling. I 2001 havde museet en udstilling om hverdagslivet i Slædepatruljen Sirius i samarbejde med Arktisk Institut og udgav bogen Et andet Sirius. Gilleleje Museum tog i 1998 initiativ til en særudstilling i 90-året for Danmark-Ekspeditionens hjemkomst i august Det skete i et samarbejde med Ringkøbing Museum og Arktisk Institut. Udstillingen blev vist i Gilleleje fra sommeren 1997 og i Ringkøbing i efteråret Grønlands Landsmuseum deltager med arkæologisk knowhow på ekspeditionen og har stor ekspertise i Nordøstgrønland. Arktisk Institut indeholder Danmark-Ekspeditionens omfattende arkiv med både genstande, dokumenter og fotosamling. Instituttet bidrager med viden og støtte til projektet og har en temaside på Internettet om Danmark-Ekspeditionen. Kaptajn Alf Trolles Legat er stiftet af Danmark-Ekspeditionens næstkommanderende Alf Trolle på 25-årsdagen for hjemkomsten i Legatet har udgivet 10 bind i serien Publikationer om Østgrønland og arbejder på nr. 11, som er udgivelsen af 3. styrmand Christian Bendix Thostrups dagbøger fra Danmark-Ekspeditionen. Dagbøgerne bliver løbende offentliggjort som tema på Arktisk Instituts hjemmeside. Legatet markerede i år 100-året for afrejsen ved en højtidelighed den 24. juni ved mindestenen på Langelinje og markerer også 100-året for hjemkomsten 23. august Legatet vedligeholder mindevarden i Danmarkshavn.

14

15 PROJEKTKOORDINATORER Museumsleder Helle Henningsen Ringkøbing Museum Herningvej 4 DK Ringkøbing tlf hh@ringmus.dk Museumsleder Ove Sørensen Odder Museum Rosensgade 84 DK Odder tlf os@oddermuseum.dk Præsentationsprospektet for forsknings- og formidlingsprojektet I 100 året for Danmark- Ekspeditionen er blevet til i et samarbejde mellem de deltagende institutioner. Redaktion: Janni Andreassen og Helle Henningsen Fotos: Arktisk Institut, Ove Sørensen, Frits Plough og Albatros Travel A/S Layout: Hanne Kolding Tryk: Defacto, Højbjerg Tak til Ringkjøbing Bank A/S, der har ydet økonomisk støtte til udgivelsen af prospektet.

16

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

DANMARKS-EKSPEDITIONEN 1906-08

DANMARKS-EKSPEDITIONEN 1906-08 DANMARKS-EKSPEDITIONEN 1906-08 Af INGVARD OLSEN la'fter premierløjtnant i søofficerskorpset G. G. Amdrups Øst- A_A grønlandsekspedition omkring århundredskiftet stod endnu den nordøstlige del af landet

Læs mere

Arktisk Institut / Ledelsesberetning 2003

Arktisk Institut / Ledelsesberetning 2003 Arktisk Institut / Ledelsesberetning 2003 Arktisk Institut blev som en privat selvejende institution stiftet i 1954 ved Kgl. Resolution efter at en kreds bestående af universitetsfolk, aktive danske arktiske

Læs mere

Quiz-spørgsmål historiedysten klasse: Grønland (60 spørgsmål) Introduktion. 1) Hvad betyder Kalaallit Nunaat?

Quiz-spørgsmål historiedysten klasse: Grønland (60 spørgsmål) Introduktion. 1) Hvad betyder Kalaallit Nunaat? 7.-9. klasse: Grønland (60 spørgsmål) Introduktion 1) Hvad betyder Kalaallit Nunaat? Grønt land Grønlændernes/menneskenes land* Landet mod Nord 2) Hvem navngav landet Grønland? Hans Egede Erik den Røde*

Læs mere

Klima, kold krig og iskerner

Klima, kold krig og iskerner Klima, kold krig og iskerner Klima, kold krig og iskerner a f M a i k e n L o l c k A a r h u s U n i v e r s i t e t s f o r l a g Klima, kold krig og iskerner Forfatteren og Aarhus Universitetsforlag

Læs mere

Landsbyernes hus udarbejdelse af et skitseprojekt til en unik skulpturel bygning i Hedensted Kommune

Landsbyernes hus udarbejdelse af et skitseprojekt til en unik skulpturel bygning i Hedensted Kommune Ansøgningsskema til Hedensted Kommunes Lokal Udviklings Pulje Projektets titel Landsbyernes hus udarbejdelse af et skitseprojekt til en unik skulpturel bygning i Hedensted Kommune Formål/mål Glud Museum

Læs mere

Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland

Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland Redigeret af: Mads C. Forchhammer Hans Meltofte Morten Rasch Aarhus Universitetsforlag Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland Danmarks Miljøundersøgelser,

Læs mere

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN - Digital arkæologi Af: Nadja M. K. Mortensen, Forhistorisk arkæolog, GIS-ansvarlig Oversigt over undersøgelsesarealet Digital opmåling og registrering er en vigtig del af

Læs mere

»Activ«i Danmark ekspeditionens kølvand

»Activ«i Danmark ekspeditionens kølvand AF naja mikkelsen»activ«i Danmark ekspeditionens kølvand I juni 1906 sejlede træskibet»danmark«mod NØ Grønland, hvor skibet de følgende to år var base for Danmark Ekspeditionen. Målet for ekspeditionen

Læs mere

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Reception for årbog 2017 Det er med stor glæde, at vi igen kan invitere vores medlemmer til reception torsdag d. 5. oktober

Læs mere

Folkemusik koncert med Søren Iversen, Mette og Børge Solkær

Folkemusik koncert med Søren Iversen, Mette og Børge Solkær Program Forår 2016 Folkemusik koncert med Søren Iversen, Mette og Børge Solkær Mandag den 11. januar kl. 14.00 Mette og Børge Solkær er kendt som dygtige fortolkere af nordiske, irske og skotske sange

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012

Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012 Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012 Dagens program: Formanden bød velkommen til de fremmødte. En særlig velkomst til overlæge Peter Kramp, der holdt dagens foredrag samt til

Læs mere

Frederiksværk Sejlklub

Frederiksværk Sejlklub Kære Venner. 2016 er nu blot historie, tiden flyver og vi er nu på vej mod sol og sommer. Inden det kommer så vidt har Aktivitetsudvalget dog endnu en perlerække af aktiviteter under det såkaldte vinterprogram!

Læs mere

Med postadresse på Nordpolen

Med postadresse på Nordpolen Side 1 af 6 Newton 07.09.2014 kl. 03:00 Med postadresse på Nordpolen AF Lars From To forskere fra Norge er netop blevet sat af på en isflage ikke langt fra Nordpolen. Til næste forår får de om alt går

Læs mere

Aktivitetsudvalget orienterer

Aktivitetsudvalget orienterer Månedsbrev til kommunikation mellem medlemmerne af Frederiksværk sejlklub Januar, 2017 Her kommer, lidt forsinket, månedsbrevet for januar. Det har været en travl måned for kassereren (der også står for

Læs mere

Solformørkelse. Ali Raed Buheiri Vinding Skole 9.a 2015 Unge forskere Unge forskere junior

Solformørkelse. Ali Raed Buheiri Vinding Skole 9.a 2015 Unge forskere Unge forskere junior Solformørkelse Siden 1851 den 18. juli, er den totale solformørkelse, noget vi hele tiden har ventet på her i Danmark, og rundt i hele verden har man oplevet solformørkelsen, som et smukt og vidunderligt

Læs mere

Arkæologi på Askov ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV

Arkæologi på Askov ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV Arkæologi på Askov 16.09.18 22.09.18 ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV Arkæologi på Askov Bliv introduceret til amatørarkæologi. Lær om at læse et historisk landskab, og hvordan man kan undersøge det

Læs mere

Skønlitterære tekster

Skønlitterære tekster Trin 1 Brevet af Jørn Jensen Læs historien højt i klassen og tal om indholdet. Eleverne vælger en af illustrationerne og laver en billedbeskrivelse. Det kan være mundtligt eller skriftligt. Tal om billedets

Læs mere

Tilbage i SSSR. St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter

Tilbage i SSSR. St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter Tilbage i SSSR St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter DAG 1.. Ankomst i St. Petersborg. Transfer til hotel. Check-in. DAG 2.. Morgenmad på hotellet. På denne dag vi vil gerne invitere dig til byrundtur.

Læs mere

Rudersdal Museer. Udstillings- og aktivitetsplan medio 2013 2014. Mothsgården

Rudersdal Museer. Udstillings- og aktivitetsplan medio 2013 2014. Mothsgården Rudersdal Museer Udstillings- og aktivitetsplan medio 2013 2014 Mothsgården 23. april 2013 januar 2014 Efterår 2013 9. juni 2013 samt efterår 2013, forår 2014 og efterår 2014 To før sommer 2013, tre efter

Læs mere

Byens historie og internationalt udblik i Rådhuskarréen i Ebeltoft

Byens historie og internationalt udblik i Rådhuskarréen i Ebeltoft Byens historie og internationalt udblik i Rådhuskarréen i Ebeltoft Ebeltoft er en aktiv by med mange besøgende. Byens dna som turistdestination knytter sig historisk til to elementer: bade- og rekreationsmuligheder

Læs mere

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage

GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED. To metoder To personer To dage GØR DET SELV -GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer I GÆSTERNES STED To metoder To personer To dage DET KAN I FÅ SVAR PÅ HVOR GODT IMØDEKOMMER UDSTILLINGERNE VORES MÅL? HVAD GØR INDTRYK PÅ

Læs mere

Danmark-Ekspeditionen til Nordøstgrønland i jubilæumsårene

Danmark-Ekspeditionen til Nordøstgrønland i jubilæumsårene Danmark-Ekspeditionen til Nordøstgrønland 1906-1908 - i jubilæumsårene 2006-2008 Indholdsfortegnelse Tekst & layout: Janni Andreassen og Jakub Christensen Medonos. Udgivet maj/2005 rev. 3.1. 2007 af: Arktisk

Læs mere

Historisk Samfund for Sydøstjylland Nyhedsbrev oktober 2009 Reception for årbog 2009

Historisk Samfund for Sydøstjylland Nyhedsbrev oktober 2009 Reception for årbog 2009 Historisk Samfund for Sydøstjylland Nyhedsbrev oktober 2009 Reception for årbog 2009 Onsdag den 28.oktober kl. 16 er der reception og pressemøde på Vejle Kunstmuseum, Flegborg 18, 7100 Vejle, for vores

Læs mere

Aarhus International Poster Show AIPS 2012 i Dansk Plakatmuseum

Aarhus International Poster Show AIPS 2012 i Dansk Plakatmuseum Aarhus International Poster Show AIPS 2012 i Dansk Plakatmuseum Det er en stor satsning Dansk Plakatmuseum har stablet på benene. Bestående af tre udstillinger som åbnede den 17. august. Dels en "Invitationsudstilling"

Læs mere

Definitioner på publikationstyper i PURE

Definitioner på publikationstyper i PURE Definitioner på publikationsr i PURE Definition Bidrag til tidsskrift/avis Artikel, peer reviewed Artikel Letter Kommentar / debat Review Videnskabelig anmeldelse Editorial Tidsskriftsartikel Anmeldelse

Læs mere

Målgruppe: klasse Titel: Arkæolog for en dag

Målgruppe: klasse Titel: Arkæolog for en dag Målgruppe: 4.-6. klasse Titel: Arkæolog for en dag Fagområder: Historie, natur/teknologi Kort beskrivelse: Forløbet præsenterer en sanselig tilgang til kulturhistorien, hvor eleverne gennem genstande,

Læs mere

Rapport fra workshop 1 på Nationalmuseet 29. september 2010 Redigeret af Hans Christian Gulløv, Caroline Paulsen og Birgit Rønne

Rapport fra workshop 1 på Nationalmuseet 29. september 2010 Redigeret af Hans Christian Gulløv, Caroline Paulsen og Birgit Rønne Ændringer og udfordringer Rapport fra workshop 1 på Nationalmuseet 29. september 2010 Redigeret af Hans Christian Gulløv, Caroline Paulsen og Birgit Rønne Ændringer og udfordringer Rapport fra workshop

Læs mere

AMTSUDSTILLINGEN 1898

AMTSUDSTILLINGEN 1898 KAJ BUCH JENSEN AMTSUDSTILLINGEN 1898 1 ALMUEBØGER 2 Bogreception Fredag den 9. oktober 2015 kl. 14.00-16.00 på Kalundborg Museum Adelgade 23, 4400 Kalundborg AMTSUDSTILLINGEN 1898 Kaj Buch Jensen, f.

Læs mere

Knud Rasmussen et liv med ski og slædehunde i den kolde sne

Knud Rasmussen et liv med ski og slædehunde i den kolde sne Knud Rasmussen et liv med ski og slædehunde i den kolde sne 1879: Knud fødes i Jakobshavn i Nordgrønland. 1891: Knud tager til Danmark for at gå i skole. 1900: Knud får job som journalist på Kristelig

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget 2012-13 UPN alm. del Bilag 25, FOU alm. del Bilag 9 Offentligt J.nr. 001-7760 Den Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets

Læs mere

Formidling af Grønlands forhistorie og historie. En skitsering af tre formidlingsinitiativer

Formidling af Grønlands forhistorie og historie. En skitsering af tre formidlingsinitiativer R A P P O R T N R 22 Formidling af Grønlands forhistorie og historie En skitsering af tre formidlingsinitiativer af Mikkel Sørensen SILA - Nationalmuseets Center for Grønlandsforskning Oktober 2006 Baggrund

Læs mere

ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV

ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV Arkæologi på Askov 17.09.17 23.09.17 ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV Arkæologi på Askov I sommeren 2016 fandt tre heldige og ihærdige amatørarkæologer den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid.

Læs mere

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet.

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet. SYNOPSIS Året er 1619. Den danske konge, Kong Christian IV, og det nydannede Ostindiske Handelskompagni har blot én enkelt ekspedition bag sig. En ekspedition ledet af Ove Gjedde, som ikke har givet livstegn

Læs mere

Udstillinger og folkeligt samarbejde. Mikkelberg Center for Nordisk Kultur og Cricket. 3 år. Tilskud i kr. År 2011 2012 2013 Kr. 90.000 90.000 90.

Udstillinger og folkeligt samarbejde. Mikkelberg Center for Nordisk Kultur og Cricket. 3 år. Tilskud i kr. År 2011 2012 2013 Kr. 90.000 90.000 90. Sydslesvigudvalget Frederiksholms Kanal 25 1220København K Tlf. 3392 5590 Fax 3392 5567 E-mail sydslesvigudvalget@uvm.dk www.sydslesvigudvalget.dk CVR nr. 20-45-30-44 Sydslesvigudvalgets projekttilskud

Læs mere

Billedtræf i Sognegården Lørdag den 15. juli 2017, kl

Billedtræf i Sognegården Lørdag den 15. juli 2017, kl 29. JUNI 2017 ARRANGEMENTER Billedtræf i Sognegården Lørdag den 15. juli 2017, kl. 14-17 Denne lørdag eftermiddag mødes vi i Sognegården og ser på hinandens billeder. Vi håber, at der er mange, som vil

Læs mere

Vinter på HUNDESTED HAVN

Vinter på HUNDESTED HAVN Vinter på HUNDESTED HAVN En billedkunstners dagbog Fredag d. 26. november 2010 kl. 13.25 Vinter Vinteren er kommet tidligt og uden varsel midt i november. Det er minusgrader og Hundested Havn har

Læs mere

Skibet Fredensborg. En storyline om trekantshandelen

Skibet Fredensborg. En storyline om trekantshandelen Skibet Fredensborg En storyline om trekantshandelen Der fremstilles et en planche forestillende et tværsnit af et skib i målestoksforhold 1:10 og et kort over Atlanten med Europa, Afrika og Amerika. Året

Læs mere

SAMARBEJDE. De danske museers puljer. Udgivet af Organisationen Danske Museer

SAMARBEJDE. De danske museers puljer. Udgivet af Organisationen Danske Museer SAMARBEJDE De danske museers puljer Udgivet af Organisationen Danske Museer SAMARBEJDE De danske museers puljer Redigeret af Jørgen Burchardt og Kirsten Rykind-Eriksen Udgivet af Organisationen Danske

Læs mere

TRITONs Nyhedsbrev Nr. 9 uge 37

TRITONs Nyhedsbrev Nr. 9 uge 37 EN VERDENSSENSATION! Her ses - for første gang nogensinde den smukke hjerteformede Tobias Ø, beliggende 80 kilometer øst for Nioghalvfjerdsfjorden i Nordøstgrønland. Øen er godt 2 km lang og ca. 1,5 km

Læs mere

På linkene herunder kan du læse mere om henholdsvis mandags- og torsdagsafgangene.

På linkene herunder kan du læse mere om henholdsvis mandags- og torsdagsafgangene. DEN MEST POPULÆRE REJSE TIL SVALBARD MED HURTIGRUTEN SVALBARD OG ISBJØRNE ET ARKTIS EVENTYR Udforsk det arktiske vildnis og hold udkig efter isbjørne, gletsjere og bosættelser på 6 dage. En sejlads med

Læs mere

Pædagogisk inspiration

Pædagogisk inspiration Pædagogisk inspiration til Børnenes Grundlovsdags 20 års jubilæum d. 4. juni 2015 Hvis I gerne vil sætte fokus på børns rettigheder i dit dagtilbud, skole og fritidsinstitution kan I hente inspiration

Læs mere

Grauballemanden.dk i historie

Grauballemanden.dk i historie Lærervejledning: Gymnasiet Grauballemanden.dk i historie Historie Introduktion I historieundervisningen i gymnasiet fokuseres der på historisk tid begyndende med de første bykulturer og skriftens indførelse.

Læs mere

SMÅNYT. Kalenderen. 36. ÅRGANG NR. 3 Oktober 2014. Registrering I anden halvdel af 2014 mødes vi følgende aftener kl.19.

SMÅNYT. Kalenderen. 36. ÅRGANG NR. 3 Oktober 2014. Registrering I anden halvdel af 2014 mødes vi følgende aftener kl.19. Adresselabels 12 Kalenderen ISSN 1602 9577 1 Den 26. oktober kl. 13.30 Tur til Københavns Rådhus Sted: Foran Københavns Rådhus (Rådhuspladsen) Den 13. november kl. 19.30 Foredrag om Rakkerne Ved Mette

Læs mere

PATCHWORK ASKOV HØJSKOLE

PATCHWORK ASKOV HØJSKOLE PATCHWORK 04.11.18 10.11.18 ASKOV HØJSKOLE Formål På kurset får du mulighed for at fordybe dig i emnet, samtidig med, at du sammen med holdet får indblik i nye tendenser og brydninger inden for kunst og

Læs mere

Ledelsesberetning. Særlige funktioner

Ledelsesberetning. Særlige funktioner Ledelsesberetning Arktisk Instituts vigtigste opgave er at varetage de historiske samlinger af dokumenter, fotografier, kort og genstande samt at betjene arkivets brugere. Det blev udført samvittighedsfuldt

Læs mere

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag.

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag. FORLAG Kanon i indskolingen Fra morgen til aften. En vinterdag i vikingetiden. Peter Seeberg. Af Dorthe Eriksen, CFU Aabenraa Intro til læreren Også i indskolingen skal der undervises i tekster skrevet

Læs mere

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 Historiens Hus står bag en række arrangementer i efteråret 2010. Nærmere oplysninger om de enkelte arrangementer vil løbende blive vist på

Læs mere

I BEGYNDELSEN VAR LYSET

I BEGYNDELSEN VAR LYSET F O T O G R A F I S K S A L O N I BEGYNDELSEN VAR LYSET Medlemmerne i Fotografisk Salon får nu muligheden for at deltage i en vandreudstilling til Danmarks største samlede galleri! Bestyrelsen har via

Læs mere

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum 2013 Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer 16.1. ECHO Dialogudstilling Fyns Kunstmuseum 27.2. På rejse med H.C. Andersen H.C. Andersens Hus 21.3. En bid af historien 30.4. En landsby på H.C.

Læs mere

Tusinder 9LGHQÃÉÃ)RUPLGOLQJ 3URMHNWHU

Tusinder 9LGHQÃÉÃ)RUPLGOLQJ 3URMHNWHU &9(+)8à()197)) &IWOVMZIPWIEJSQVÅHIXWEQXQÅPKVYTTI Odense Bys Museer er organisatorisk opdelt i tværgående afdelinger: Y Publikum & Kommunikation Y Viden & Formidling Y Samlinger & Teknik Odense Bys Museer

Læs mere

Aktivitetsprogram Odder Museum November 2014 april 2015

Aktivitetsprogram Odder Museum November 2014 april 2015 Aktivitetsprogram Odder Museum November 2014 april 2015 Odder Museum Møllevej 3-5 8300 Odder Tlf.: 8654 0175 E-mail: info@oddermuseum.dk NOVEMBER Sagen genåbnet Sagen om morderen og selvmoderen Christian

Læs mere

Vedtægter for Langelands Museum

Vedtægter for Langelands Museum Vedtægter for Langelands Museum CVR: 29188955 I henhold til: Lovbekendtgørelse nr. 358 af 8. april 2014. Bekendtgørelse nr. 461 af 25. april 2013 om museer m.v. Lov nr. 1531 af 21. december 2010 om økonomiske

Læs mere

Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet

Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet 9. juni 2015 Pressemeddelelse Forskning og Formidling Formidling 41 20 60 16 Henrik.Schilling@natmus.dk Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet Nationalmuseet åbner 19. juni sin store

Læs mere

Maleri af Hostrupvej nr. 1, fra 1915, af August Fischer.

Maleri af Hostrupvej nr. 1, fra 1915, af August Fischer. Maleri af Hostrupvej nr. 1, fra 1915, af August Fischer. Johannes August Fischer (1854-1921) var elev af P.S. Krøyer og bror til Paul Fischer. Johannes August Fischer kendes på sine arkitekturprægede motiver,

Læs mere

Kulturhistorisk Rapport

Kulturhistorisk Rapport Kulturhistorisk Rapport RSM j.nr. 10.238 Udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern Museum 2011 Bygherrerapport RESUME: Ringkøbing-Skjern museum foretog i uge 31 2011 en egen betalt forundersøgelse

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Arkæologi på Banen

Ringsted-Femern Banen Arkæologi på Banen Ringsted-Femern Banen Arkæologi på Banen 1 Sverige Danmark Ringsted København Øresund Malmö Næstved Vordingborg Nykøbing F Femern Bælt Rødby Havn Puttgarden Tyskland Lübeck Signaturer Ringsted-Femern Banen

Læs mere

Generalforsamling onsdag den 24. februar 2016 kl

Generalforsamling onsdag den 24. februar 2016 kl Generalforsamling onsdag den 24. februar 2016 kl. 19.00 Pkt. 2: Aflæggelse af beretning Lokalhistorisk Forening for Nordborgområdet Formandens beretning Generalforsamling 24.2.2016 Pkt. 6. Valg til bestyrelse

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 2 September 2014

NYHEDSBREV NR. 2 September 2014 NYHEDSBREV NR. 2 September 2014 Indhold Sommeren er forbi efteråret venter Beretning fra HUMMER-dagene i august Nyt om etablering af HUMMER-organisationen Formanden har ordet for en kort bemærkning Tur

Læs mere

Afslag, og hvad så?... 39 Det er detaljen, der tæller... 40 6. Budget og bilag... 44 Budget... 44 Budgetposter... 44 Bilag... 45 Eksempel på CV...

Afslag, og hvad så?... 39 Det er detaljen, der tæller... 40 6. Budget og bilag... 44 Budget... 44 Budgetposter... 44 Bilag... 45 Eksempel på CV... Indholdsfortegnelse Forord... 2 Legatsøgning... 5 1. Om legater... 7 Hvad er et legat?... 7 Hvad kan du søge til?... 8 Anne Mette fik over 40.000 kr. i legatstøtte... 11 2. Kom godt i gang... 13 - og gør

Læs mere

HØJSKOLEDAGE. 16. FEBRUAR: Tina Kjær Didriksen, fra Priorgårdens butik, kommer og fortæller om opstarten og arbejdet med butikken.

HØJSKOLEDAGE. 16. FEBRUAR: Tina Kjær Didriksen, fra Priorgårdens butik, kommer og fortæller om opstarten og arbejdet med butikken. HØJSKOLEDAGE 16. FEBRUAR: Tina Kjær Didriksen, fra Priorgårdens butik, kommer og fortæller om opstarten og arbejdet med butikken. Gennem et par år har Ringkøbing-Skjern Kommune arbejdet med idéen om at

Læs mere

Forord. Legatsøgning. Her får du svar på alle dine spørgsmål:

Forord. Legatsøgning. Her får du svar på alle dine spørgsmål: Indholdsfortegnelse Forord Om du har brug for at søge legater til at kunne virkeliggøre din drøm om at studere et semester i udlandet, ekstra midler til finansieringen af studiebøger eller en erstatning

Læs mere

PROCESSEN Fascination & Skepticisme

PROCESSEN Fascination & Skepticisme 1 PROCESSEN Fascination & Skepticisme Erik Ansvang & Thora Lund Mollerup www.visdomsnettet.dk 2 PROCESSEN Fascination & Skepticisme Af Erik Ansvang & Thora Lund Mollerup Trilogien er på 1.290 sider, og

Læs mere

Strategi for Nationalmuseet 2012 2015

Strategi for Nationalmuseet 2012 2015 NATIONALMUSEET Drifts- og Administrationsafdelingen Sekretariatet J.nr.: 2010-006657 28. juni 2011 Strategi for Nationalmuseet 2012 2015 Indledning Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum.

Læs mere

Digital på gravning en anden etnografi i felten

Digital på gravning en anden etnografi i felten Når arkæologisk viden bliver til af Jette Rostock Københavns Universitet 2009 Digital på gravning en anden etnografi i felten Under min etnografiske undersøgelse i forbindelse med den arkæologiske udgravning

Læs mere

Østjysk Distriktsgildes sommerudflugt

Østjysk Distriktsgildes sommerudflugt Schandtorp 1. og 2. Skanderborg Sct. Georgs Gilder 30. ÅRGANG SOMMER 2013 NUMMER 6-7 Østjysk Distriktsgildes sommerudflugt mandag d. 17. juni 2013 Vi mødes kl. 18.45 ved Byparken 10 i Skanderborg (nedenfor

Læs mere

Ansøgning om tilskud til nye kulturelle udviklingsprojekter

Ansøgning om tilskud til nye kulturelle udviklingsprojekter Ansøgning om tilskud til nye kulturelle udviklingsprojekter Kulturrådets udviklingspulje støtter nye kulturelle udviklingsprojekter med et kommunalt tilskud, som startkapital for supplerende tilskud fra

Læs mere

Sårbare kulturhistoriske lokaliteter i Nationalparken

Sårbare kulturhistoriske lokaliteter i Nationalparken Nr. Navn grænsning beskrivelse Regulering anlægs- 1 Offley Ø - Hall s Grav, Hall Land 2 Frigg Fjord, Johannes V. Jensen Land 3 Kølnæs - Kap Eiler Rasmusssen, Peary Land 4 Nedre Midsommersø, Peary Land

Læs mere

Rapport vedr. projekt Public Archeology i praksis - international erfaringsudveksling med henblik på realisering af Arkeolab.

Rapport vedr. projekt Public Archeology i praksis - international erfaringsudveksling med henblik på realisering af Arkeolab. Rapport vedr. projekt Public Archeology i praksis - international erfaringsudveksling med henblik på realisering af Arkeolab. Projektets formål. 1. At indsamle erfaringer med hvordan man arbejder med Public

Læs mere

Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014

Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Bogserier i den bibliometriske forskningsindikator

Bogserier i den bibliometriske forskningsindikator Bogserier i den bibliometriske forskningsindikator Oversigt 1.Baggrund 2.Hvorfor bogserier? 3.Hvad er bogserier? Kriterier fra Fagligt Udvalg 4.Autoritetsliste og niveauinddeling 5.Den videre proces Baggrund

Læs mere

Nyhedsbrev November 2011

Nyhedsbrev November 2011 Historisk Samfund for Sydøstjylland Nyhedsbrev November 2011 VIKINGERNES JELLING Tirsdag den 15. november kl. 19.30 vil ledende arkæolog ved Vejle Museum RASMUS B. IVERSEN samle trådene i de sidste års

Læs mere

27. Udgiften til den arkæologiske undersøgelse afholdes af den, for hvis regning jordarbejdet skal udføres.

27. Udgiften til den arkæologiske undersøgelse afholdes af den, for hvis regning jordarbejdet skal udføres. Disposition Baggrund 27. Den arkæologiske kulturarv omfatter spor af menneskelig virksomhed, der er efterladt fra tidligere tider, dvs. strukturer, konstruktioner, bygningsgrupper, bopladser, grave og

Læs mere

BRODERI ASKOV HØJSKOLE

BRODERI ASKOV HØJSKOLE BRODERI 04.11.18 10.11.18 ASKOV HØJSKOLE Formål På kurset får du mulighed for at fordybe dig i emnet, samtidig med, at du sammen med holdet får indblik i nye tendenser og brydninger inden for kunst og

Læs mere

Praktikanter fra Metroxpress i New York

Praktikanter fra Metroxpress i New York Praktikanter fra Metroxpress i New York ProPublica Vi har besøgt det journalistisk undersøgende medie, ProPublica, der har vundet Pulitzer-prisen flere gange, blandt andet ved at afsløre politiets brug

Læs mere

Fastelavns søndag II 2016 Strellev 9.00 745 46 696 164-217

Fastelavns søndag II 2016 Strellev 9.00 745 46 696 164-217 Vi har taget en masse bøger med i dag. Det er meget forskellige bøger. Der er bøger, som er brugs-bøger; det er umiddelbart indlysende, hvad funktionen af dem er. Andre er mere udfordrende for læseren,

Læs mere

Udgravning i Niels Ebbesens Gade i Aalborg under stor publikums bevågenhed.

Udgravning i Niels Ebbesens Gade i Aalborg under stor publikums bevågenhed. Udgravning i Niels Ebbesens Gade i Aalborg under stor publikums bevågenhed. Af Arkæologi som værdiskaber Formidling i forbindelse med byggeri og anlægsarbejder Niels Haue Torben Sarauw Større arkæologiske

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø Fremtidens ledelsesopgave

Psykisk arbejdsmiljø Fremtidens ledelsesopgave Psykisk arbejdsmiljø Fremtidens ledelsesopgave Slutkonference for VIPS-projektet Torsdag d. 3. april 2008, kl 13-16.30 Eigtveds Pakhus Virksomheders indsats for et bedre psykisk arbejdsmiljø - Præsentation

Læs mere

Stamps Færøerne. Nr. 9 September 2011 ISSN 1603-0036. Tórshavn Foto: Ólavur Frederiksen

Stamps Færøerne. Nr. 9 September 2011 ISSN 1603-0036. Tórshavn Foto: Ólavur Frederiksen Stamps Færøerne Nr. 9 September 2011 ISSN 1603-0036 Tórshavn Foto: Ólavur Frederiksen Norðatlantex 2011 Julen 2011 Nye posttakster Årets frimærke 2010 EDWARD FUGLØ 2010 1 2 3 Grindahvalur Globicephala

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

BØRNEKULTUR NYT juni 2013

BØRNEKULTUR NYT juni 2013 BØRNEKULTUR NYT juni 2013 UNGE BØRN FAMILIER Kultur- og Fritidsafdelingen Levende Ungekultur - Levende Byrum Silkeborg Street Festival Lørdag den 24. august bliver en dag fyldt med overraskelser og anderledes

Læs mere

Ledelsesberetning. Personale

Ledelsesberetning. Personale Ledelsesberetning Efter en årrække med intensivt fokus på Dokumentarkivet kunne Arktisk Institut efter endt registrering af samlingerne i 2012 rette opmærksomheden mod Fotosamlingen. I begyndelsen af 2013

Læs mere

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014 Skovgaard Museet Formidling 2013/2014 Kalender 2013/2014 SÆRUdstillinger 30. maj - 1. september 2013 De ved, hvad de gør! Jørgen Haugen Sørensen Bidske hunde, ansigtsgrimasser og en grædende gris. Oplev

Læs mere

Gerlev en verden i bevægelse Projekt HandiLeg. www.gerlevlegepark.dk

Gerlev en verden i bevægelse Projekt HandiLeg. www.gerlevlegepark.dk Gerlev en verden i bevægelse Projekt HandiLeg Gerlev Idrætshøjskole og Legeparkligger ved Slagelse på Vestsjælland, 100 Km fra København, Danmark. Gerlev Idrætshøjskole & Gerlev Legepark www.gerlev.dk

Læs mere

BESTEMMELSE FOR FAK FORSKNINGSPUBLIKATION. Revideret maj 2016.

BESTEMMELSE FOR FAK FORSKNINGSPUBLIKATION. Revideret maj 2016. BESTEMMELSE FOR FAK FORSKNINGSPUBLIKATION Revideret maj 2016. Ref.: a. FAKPUB DE.990-1 Forsvarsakademiets forskningsstrategi b. Vejledning vedrørende FAK eksterne digitale magasin, bilag 2 til FAKDIR 340-1

Læs mere

Kunst Litteratur Historie 12.04.15 18.04.15 ASKOV HØJSKOLE

Kunst Litteratur Historie 12.04.15 18.04.15 ASKOV HØJSKOLE Kunst Litteratur Historie 12.04.15 18.04.15 ASKOV HØJSKOLE TURE Heldagsturen går til det nye Moesgaard Museum tegnet af Henning Larsen Architects. Det er en kulturhistorisk oplevelse i international klasse

Læs mere

Foreningen Lydum Mølle. Nyt

Foreningen Lydum Mølle. Nyt Foreningen Lydum Mølle Stiftet 16. september 2003 Nyt August 2012-8. årgang nr.2 Foreningen Lydum Mølle har til formål at, erhverve, eje og sikre Lydum Mølle som omdrejningspunkt for historieformidling,

Læs mere

Vinderbyggeri: Danmarks nye naturhistoriske museum

Vinderbyggeri: Danmarks nye naturhistoriske museum STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM KØBENHAVNS UNIVERSITET PRESSEMEDDELELSE Vinderbyggeri: Danmarks nye naturhistoriske museum 31. MAJ 2012 NYT MUSEUM. Statens Naturhistoriske Museum afslører i dag det største

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Åbent referat for 17, stk.4 Lokalhistorisk Udvalg

Åbent referat for 17, stk.4 Lokalhistorisk Udvalg Åbent referat for 17, stk.4 Mødedato 05.12.2013 Tid 16:00 Sted Mødelokale 2, Rådmandshaven Medlemmer Ole Pilegaard Hansen Jørgen Andersen Lindy Nymark Christensen Søren Drost Broegaard Svend C. Dahl Mie

Læs mere

BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER

BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER MAJ 2014 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER En guide til bygherrer, lokalpolitikere og planlæggere om arkæologiske udgravninger 2 BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER BYGGERI & ARKÆOLOGI Denne

Læs mere

Åbent referat for 17, stk.4 Lokalhistorisk Udvalg

Åbent referat for 17, stk.4 Lokalhistorisk Udvalg Åbent referat for 17, stk.4 Mødedato 21.06.2012 Tid 17:00 Sted NæstvedArkiverne, Amtmandsstien 1, 4700 Næstved Medlemmer Ole Pilegaard Hansen Jørgen Andersen Lindy Nymark Christensen Søren Drost Broegaard

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2013/14

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2013/14 ONSDAGSFOREDRAG Program for 2013/14 Onsdagsforedragene er et samarbejde mellem Viborg Museum Viborg Lokalhistorisk Arkiv Viborg og Omegns Amatørarkæologer Viborg Museumsforening Velkommen til en ny sæson

Læs mere

Svømmehal på museum ESSAYS

Svømmehal på museum ESSAYS Svømmehal på museum 113 Tænk sig, hvis man kunne omskabe en svømmehal eller en idrætshal fra 1960 erne eller 1970 erne til et museum. Så kunne man virkelig formidle det tankegods og den virkelighed, der

Læs mere

Nyborg før & nu årgang 2017

Nyborg før & nu årgang 2017 Nyborg før & nu 2016 19. årgang 2017 Nyborg før & nu 2016 Årsskrift for Østfyns Museer, Nyborg Nyborg Museumsforening Nyborg Lokalhistoriske Arkiv i samarbejde med Nyborg Bibliotek. 19. årgang 2017 Oplag:

Læs mere

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 Indledning B-holdets oprindelige bemanding Peder Pral Friis, Svend O. Svenno Nielsen og Søren Fynne Christrup var på denne tur forstærket af John Fishfinder Rahbæk, som

Læs mere

Vi vender. Tekst og fotos Mathias Kolringen LUKSUS 67. december 2009

Vi vender. Tekst og fotos Mathias Kolringen LUKSUS 67. december 2009 Vi vender om På ekspeditioner i det kolde nord er selv små fejl ofte fatale for udfaldet. Men hvornår vender man om og opgiver sin drøm? Det spørgsmål måtte to danske eventyrere besvare i Svalbards ødemark

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Sneumvej 32, Vadum. Undersøgelse af et langhus fra bronzealderen. J.nr. ÅHM 6196 Udgravning august 2012. Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

Redegørelse om - og udbytte af mit ophold som Artist in residence, Nagoya University of Art i perioden maj/ juni 2010

Redegørelse om - og udbytte af mit ophold som Artist in residence, Nagoya University of Art i perioden maj/ juni 2010 Redegørelse om - og udbytte af mit ophold som Artist in residence, Nagoya University of Art i perioden maj/ juni 2010 Først og fremmest vil jeg gerne sige en stor tak til Scandinavia - Japan Sasakawa Foundation

Læs mere