Kassevognen dengang ville man nok i dag have kaldt for Multivognen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kassevognen dengang ville man nok i dag have kaldt for Multivognen"

Transkript

1 1 Kassevognen, selvbinderen mm Af Paul A.V. Smith og Bjarne F. Knudsen Kassevognen dengang ville man nok i dag have kaldt for Multivognen Når jeg lyttede til min mor, hendes søskende og deres fætre og kusiner så var udflugter hvor kassevognen kom i brug ofte med til at forøge turens glæder. Det var når skolebørn skulle på udflugt. Flere bønder lagde vogne til, og man var klar til den store oplevelse hvor det måske blev til en badetur ved Hasmark, firetals stranden på Bogø eller bare til Klintebjerg? Et nydeligt eksemplar af en kassevogn. Foto Paul Smith 2010 Det er 40 år siden man her i landet holdt op med at bruge kassevognen og det var efter en hastig retræte i de foregående 10-15år efter traktoren og nye vogntyper udkonkurrerede kassevognen indtil da var kassevognen det ultimative arbejdsvogn og transportmiddel på landet og også udbredt anvendt i byerne.

2 2 Kassevognen, selvbinderen mm Her står så en kassevogn og venter på gårdspladsen. Gerskovgade 15, Gerskov. - og her står en kassevogn ved hjelmen og loen. Gerskovgade 15, Gerskov.

3 3 Kassevognen, selvbinderen mm Forfatteren Paul og Bjarne har begge oplevet kassevognens brug i barndommen, og dermed som tilskuer og passager siddende på bukken og få lov til at holde tømmen. Mindet om de knirkende hjul fra hestevognene, det monotone trav af hestehove, og lyden af hjulene med jernringe sidder dybt i dem begge: Knitren på grusvej, rumlen på asfalt, klirren på stenbro og velsignet stilhed, når man kørte ind på marken. Bjarne var en del misundelig på fætteren Uffe der oplevede kassevognens anvendelse dag for dag hele året til alle de forskellige anvendelser. Da gården brændte i 1955 gik også alle kassevognene til grunde og det eneste der blev tilbage var jerndelene som måske siden blev brugt som ager slæb med kæder imellem og til ring om dækslet til brønden eller septiktanken brønden for i den nye gård var det slut med lokummet ude bagved bryggerset. Men i Østeuropa er kassevognen som vi kendte fra vores barndom stadig i brug og i de seneste 10 år har Paul i Polen og Bjarne i Transsylvanien genoplevet kassevognens mangfoldige anvendelser hvor træhjulene med jernringe er erstattet med gummihjul en del turister har dér oplevet at deres bil i løbet af natten var blevet strippet og stod dér uden hjul hjul der siden endte på en romafamilies uundværlige kassevogn der enten var forspændt med en hest eller en udtjent Dacia. Transsylvanien. Foto BF Knudsen 2004 Selvbinder høsten Gdansk, Polen. Foto Paul Smith 2010

4 4 Kassevognen, selvbinderen mm Typisk syn i Østeuropa Transsylvanien. Foto BF Knudsen 2010 Når man i dag taler om kassevogn så vil de fleste opfatte det som en lukket varebil; men de gamle fra landet og sågar visse steder i byerne vil mene at det er en stiv arbejdsvogn uden fjedre. Denne vogntype har holdt sig nogenlunde uændret i sin form og størrelse fra vikingetiden til op i 1950 erne. Kassevognen er en svær arbejdsvogn af træ. Siderne er skråtstillede, som let giver associationer til en mindre vikingebåd sat på hjul og måske var det i sin oprindelse en ekstra anvendelse af denne multivogn? For- og bagsmæk var med skrå ender og jernbeslag. 4 store træhjul gerne af eg eller bøg - De forreste hjul var mindre i det, således at der var mulighed for at dreje med dem. Hvert hjul var udstyret med 12 kraftige eger og en svær, undermonteret gennemgående aksel af jern. En stor jernring holdt hjulet samlet og stabilt. Imellem forvogn og bagvogn var det isat en langvogn af træ: så hele vognen holdes i køreklar stand.

5 5 Kassevognen, selvbinderen mm Langvogn eller have-vogn med karlen på gården sammen med fætter Oluf, Emma, Knud Børge og fætteren Erik der blev dyrlæge. Foto privat. Til høstvognen også kaldet have-vognen brugte man en meget længere langvogn så vognen nu var ca 5 meter lang med tætsiddende haver også kaldet Holstenskvogn. På hver sæt kæpstokke monteredes tilsvarende lange åbne træsider, og en længere bund monteredes. De såkaldte haver bestod af kraftige granrafter. Ovenpå det hele blev lagt en skrav - en enorm træstamme med to tværstykker. De ragede ud over de fire kæpstokke. Høstvognen var da klar. Og når man var færdig med at sætte læsset, blev der lagt en træstang et læssetræ ovenpå i længden. Et par reb snøredes over. Ved andre arbejdsforhold, hvor vognen skulle rumme mere, satte man kæpskinner på langsiderne og ligeledes på endegavlene. Atter udført af træ. Fortøjet var svær eg var indrettet således, at man ved en lang vognstang kunne spænde to arbejdsheste for. Ved en simpel foranstaltning kunne monteres ekstra træktøj. På dette monteredes to skagstænger og en hammel til hesten.

6 6 Kassevognen, selvbinderen mm Kassevognen var også robust til kørsel med mælk om vinteren i Hessum Harry og Trane karle hos Mads Laun Larsen folketingsmand for Radikale Venstre Fjedervogn ombygget til fladvogn til større mælketure. I tilfælde, hvor man skulle ud på en længere køretur, var der krog på bagtøjet. På den hængte man fedtspanden, så hjulene undervejs kunne løsnes med hjulnøglen. Med en lille kæp fik akslerne fedt. Nu kunne man så age videre. Det her beskrevne er det mere generelle om den solide bondevogn. Med et moderne udtryk ville den korrekte benævnelse være: Multivognen.

7 7 Kassevognen, selvbinderen mm Kassevogn med okseforspand Til København s renovation var kassevognen konstrueret som en helt speciel skraldevogn Kørsel med møg: Der var ikke megen plads i møddingen når vinteren var slut og møddingspusen løb som regel over fra den grav det blev opsamlet i ved gårdens indkørsel. Selv ved juletid var der godt fyldt op. Netop ved juletid havde Uffe og jeg forsøgt om isen kunne bære det kunne den ikke! - så jeg faldt i og blev fuldstændig tilsølet af pusen hvilket udløste en af de største skideballer jeg

8 8 Kassevognen, selvbinderen mm har fået af min mor nogensinde dog uden tæsk med bøjle eller klædesbørste for mine kære bedsteforældre stillede sig imellem. Havde jeg vidst hvad jeg ved i dag at frysepunktet er væsentligt lavere end for rent vand, så var det nok ikke sket? Nå men det udløste et bad i zinkbaljen med brun sæbe og sæbespåner efter vandet var blevet varmt nok i gruekedlen! Hen over nytåret var det ikke småting af kassevogne hesteriver etc der måtte hentes i Gerskov gadekær! I Gerskov ude bagved hvor hjelmen var fyldt med flere kassevogne og andre markredskaber og markvejen snor sig tæt forbi en af de røde køer der aftøjrer græsset. Når vinteren så var vel overstået og jorden var ved at være tjenlig til forårsarbejde så var det om at få tømt møddingen eller på fynsk mydni. Når morgenmalkningen og fodringen var overstået, blev det første møg læsset på kassevognen inden mellemmaden mel ma kl 9. Hestene ville gerne ud i det gode forårsvejr. Vognen var smurt, repareret og havde fået en gang trætjære fra tjæretønden, som i nogle dage havde været gravet ned midt inde i møddingen hvor der er varmt. Det gjorde tjæren nem at påføre og den trak let ind i alle sprækker.

9 9 Kassevognen, selvbinderen mm Parkeret og strippet kassevogn. Hjemstavsgården. To vognsider er skiftet ud med to specielle sider til møg. De var lavet på en måde, så det næstøverste brædt var en håndsbredde længere i hver ende. Når mellemmaden var overstået og hestene spændt for det tunge læs der står ved møddingens pænt afskårne sider. Den svære møggreb blev stående klar til man er der igen. I stedet lå møghakken med vinkelbøjede tænder på læsset. Man kørte ud til den kommende roemark med børn siddende på den ene hest og gående ved siden af med hestetømmen. Ude på ageren blev de særlige sidefjæle løftet af og man begyndte at læsse møg i stakke. Endestykket lå hjemme. Det gjorde det nemt at rage møget ud over tre sider. I den anden ende af marken gik karlen eller en lejet husmand og spredte møget i et passende lag, så det kunne pløjes ned med den en-furede svingplov med to belgier heste forspændt. Kørsel med svingploven: Marken, hvor roerne skulle sås, lå ofte langt væk på Gersø, så hesten spændtes for kassevognen. Den en-furede plov blev lagt på vognbunden. Mormor havde smurt en ordentlig mellemmadspakke og lagt i tejnen. Øllejlen var halvt fyldt. En fjæl var lagt på som buk og Anders kunne sidde op. Ude på marken spændtes fra vognen og for ploven. Pløjningen begyndte. Der blev justeret på plov og forplov, så møget blev dækket af jord.

10 10 Kassevognen, selvbinderen mm Anders var ganske enerådende med sin en-furer plov her med deltagelse af Bella. Kørsel med ajle pus tønder: På en anden mark, hvor der var vintersæd eller en græsmark, skulle der køres ajle ud. Endestykket var taget af kassevognen. To lange rafter var lagt i bunden for at ajletønden ikke skulle rulle. Ajletønden var af træ og kunne rumme liter. Kassen stod ved ajlekummen. I starten havde en robust mand med en håndpumpe og blikrør pumpet tønden fuld. Da de fik en støbt ajlebeholder som lå mellem de to staldbygninger Anders s og naboen Hans Damsted og senere August Reinhardt og Vagn Lejer blev den forsynet med en P. Mortensen-pumpe med en kraftig rød gummislange til at lede ajlen over i tønden på få minutter. En vinter måtte den 14 årige karl Ove Riget Petersen pludselig i gang, for ajlebeholderen flyd over med pus for Anders s beholder var forbundet med naboens; men dog adskilt indtil en dag hvor der gik hul så det meste flyd ind til Anders så det var nødvendigt i utide at bringe ajle ud på marken i bidende frostvejr.

11 11 Kassevognen, selvbinderen mm Peter Balle på ajle- eller pustønden på kassevogn. Foto Paul Smith 2010 Derefter blev der lagt den våde og stinkende jutesæk over påfyldningshullet. Overskrævs på tønden sad Uffe når han var kommet hjem fra skole i Hessum. Anders eller karlen gik igen ved siden af vognen ud til marken. Ved agerens begyndelse åbnede han spjældet under pladesprederen. En vifte af ajle spredtes nu jævnt ud mens vognen kørte frem i adstadigt tempo. Ved senere udbringninger, når roerækkerne skulle have gødning, sattes en 4- eller 5- rækkers spredebom på i stedet. Det krævede at hest og mand kunne samarbejde! Kørsel med harven: Det foregik sidst i marts. Solen og vinden skulle længe have udtørret det øverste af pløjelaget. Blot et par dage med godt vejr så kunne der harves op. Granatharven bestående af 4-6 harveled med granatformede 15 cm lange tænder, en trækbom af træ eller jern og et kotøjr som træk op imod hamlen. Den kunne læsses på vognen og køres derhen hvor der skulle harves. Kørsel med tromlen: Efter mange år som gårdejeren var Mads Christian nu på aftægt hos sønnen Anders hvor han bl.a. gjorde sig nyttig med at tromle. Tromlen bestående af den tunge arbejdende valse også kaldet tromleblokken, fastgjort i tromle-rækken eller rammen i hvis sidestykker tromleblokkens tappe går.

12 12 Kassevognen, selvbinderen mm Mads Christian er effektiv på kam-tromlen her ovre på Gersø hvor Gerskov kirke ses i baggrunden Kørsel med såsæd og kunstgødning: Der skulle også spredes kunstgødning f.eks. Chilesalpeter eller andre kvælstof gødninger. Sækkene blev læsset på kassevognen og ude i marken begyndte spredningen. Det foregik med hænderne og i en såbalje forspændt over maven med en bred rem over skuldrene. I en vifte på 2-3meter spredtes kunstgødningen med en meget speciel håndbevægelse og gangart. Spredning af kunstgødning

13 13 Kassevognen, selvbinderen mm På en anden kassevogn var der læsset såsæd i sække. Såmaskinen med 19 såtude og hesten for var læsset hjemmefra. Ude på marken havde man så mere såsæd på vognen, klar til brug. Noget såsæd var certificeret fra møllen, noget var hentet oppe på kornloftet som lå ind over stuehusloftet. Kørsel med arbejdsfolk: Når der i forhold til arbejdets art skulle bruges mange folk i marken karle, piger, en lejet husmand f.eks. Peter Møller og børnene så satte de sig til rette i den stive vogn på nogle fjæle. Der blev fortalt muntre historier, anekdoter eller om dette og hint på egnen godt indpakkede sladderhistorier. Roe-tynding og rensning efter radrenseren har været der Håndredskaberne til markarbejdet, mormor Karen s tejner og nogle flasker med saft og hjemmebrygget øl og en mulepose med hakkelse til hestene lå sammen nede på bunden. Hestekøretøjet med mandskabet agede af sted ud ad den humplede markvej. Kun over mod slusen var der et stort og tæt hegn af tjørn, hassel, slåen, syren, syren og lidt pur. En sådan tur kunne dreje sig om foderroerne der skulle tyndes. I pausen satte man sig op ad hjulets eger og fik en bid brød og en gang at drikke. Man drøftede, hvordan avlen trivedes og vejret. I al den stund, man var derude, havde hesten sin mulepose på en gang imellem. Kørsel med græs og andre afgrøder: I sommerens løb var man med jævne mellemrum, eller dagligt, ude i marken for at slå lidt græs, lucerne eller fodervikke til køerne, hvis det kneb med græsset derhjemme. Da blev kassevognen flittigt brugt.

14 14 Kassevognen, selvbinderen mm Kørsel med hø Kørsel med hø: Når det var blevet forsommer var det tid at tænke på høbjergningen. Anders og karlene havde en uge forinden været i engen for at slå hø med slåmaskinen eller leerne. Slåmaskinen

15 15 Kassevognen, selvbinderen mm Kassevogne skulle stå i skygge for at træet ikke tørrede for kraftigt ud nogle kørte deres vogne ud i damme og gadekæret nogle dage så træhjulene blev våde og dermed kunne køre uden at hjulene knirkede. En tur i gadekæret for at dæmpe hjulenes knirken. Nr.Broby Når det var tid at køre ud, startede man med at få hørimlerne stakket. I ugens løb havde karlen eller Anders været ude siddende på jernsædet med huller i med gaffelhøvenderen spjætmaskinen, som jeg i begejstring kaldte den, da jeg i Dagstrup så en sådan, og kom til at kalde den det, da jeg kørte med chauffør Nygaard i bussen fra Odense til Ørritslev, hvor jeg stod af i Gerskov. Nygaard refererede altid hertil hver gang vi mødtes. I sindigt tempo har karl eller Anders og hest vendt høet nogle gange. Derefter har han med hesteriven samlet høet i rimler. Fire mand kørte siden derud med kassevognen og begyndte at stakke høet på særlige høstativer, så i tilfælde hvor høet knapt er vejret, kan det tørre fuldstændigt. Senere kørte man derud igen. Kassevognen var nu omstillet til høstvogn have-vogn. Alle drog ud for at række hø og for at sætte det store læs. Da man ikke skulle igennem porte på gården men blot kunne holde ved en tagluge kunne man have læs på 3meter i højden. Det blev tungt og højt, og engang gik det galt hvor min fætter Uffe faldt ned og kom ret slemt til skade da vognen brød sammen. Et læssetræ blev lagt i pres på langs oven på læsset og for- og bag-reb holdt læsset fast til vognen. Kusken sad som det ses på foto deroppe og har hestenes tøjler.

16 16 Kassevognen, selvbinderen mm Raske folk læssede alt det løse hø ind på loftet eller slyden over hestestalden. Det gav en ganske dejlig duft af nyt hø der bredte sig til hele loftrummet! Høet køres ind med have-vognen Kørsel med tørv: Det var højsommer. Man måtte tænke på vinterens ubønhørlige kommen. Landet havde været besat siden foråret Fyringssæsonnen 1943/1944 var forude - det skulle vise sig at blive en af de koldeste i mands minde. Der var knaphed på næsten alt. Som det hed i en af tidens populære revyviser: ---Jeg har lige fået mit søndagssæt vendt for anden gang. Der repliceres: Ja, jeg synes nok, jeg kan kende den fedtplet---. Der var rationering på madvarer og især brændstof. Kun myndigheder og læger måtte køre i benzindrevne biler. Det betød at den begyndende mekanisering af landbruget blev opbremset. Det betød bl.a. at arbejdshestene måtte tage en endnu hårdere tørn også for at kompensere for at en hel del daglejere havde valgt den dobbelte løn ved at arbejde for tyskerne på anlægget af Beldringe flyveplads så alle børn, unge og gamle måtte i marken og give et nap med i høstens tid og med at hakke roer og ved roeoptagningen i oktober. Så karetmagere og hjulmænd kunne tage fat endnu engang. Kassevogne blev fabrikeret lokalt og efter nogenlunde samme mål. Men altså! Der skulle tænkes på alternativ ildbrændsel. Der var allerede sket en stor forhugning af vore skove, idet mange biler udstyredes med brændegenerator. Rundt om fandtes der mose med fede lag med tørv. Selvom der ikke var megen arbejdskraft at få på Nordfyn så lejede bonden sig arbejdskraft. De måtte rykke ud i mosedyndet i store træskostøvler. Gummistøvler var næsten ikke til at opdrive. I dage-, ja ugevis blev der gravet tørvemasse op. Var der vej lige ved eller et højtliggende tørt sted,

17 17 Kassevognen, selvbinderen mm blev masse lagt der. Ved hjælp af et ælteværk, blev tørvemassen ensartet. Den æltede tørv blev lagt ud i store træforme med mindre murstens inddelte rum. Senere blev den taget op og stakket. Her hjalp både de ældre og børn til. Når stakkene var tørrede, blev de kørt hjem, læsset på kassevognen. Det krævede kendskab til moseområdet som lå ved Rørdam for at kunne færdes dér sikkert. At sidde på en sæk på toppen af læsset var ganske ubehageligt med skarpe kanter; men det lugtede godt. Tørvenen blev læsset af i tørvekoven eller omme ved huggehuset. Kassevogn til lange brædder. Odense Tømmergård Kørsel med kornneg: I høstens tid blev kassevognen lavet om til høstvogn. Langvognen blev sat i. Anders, karlene, Karen, piger var i marken med leer, river og kratter. Andre steder trak et spand heste en aflægger; men her var det stadig Karen og pigerne der skulle binde negene. Selvbinderen havde et forspand af 3 stærke heste

18 18 Kassevognen, selvbinderen mm Senere blev der anskaffet en selvbinder som skulle trækkes af et forspand på tre heste. Binderen fungerede som en aflægger; blot havde den den store fordel at binde hvert neg og skyde det fra sig. Binderen skulle helst være forspændt med tre-hammel til tre heste af svær race f.eks. belgier, jydehest, oldenborg eller tinker (hvid og sort, importeret fra Irland). Det brugtes også hvis kornet stod tyndt og jorden var hård at sætte en plag i midten, så den kunne lære at arbejde. Det var tungt arbejde. Der høstes med selvbinder 1930 erne og hos Anders indtil gården brændte i På selvbinderen ses Anders Christiansen (søn af Hansine Christine og Mads Christiansen), Anders`s søn Knud Børge, og - Henrik og Annas børn (Anders s bror og svigerinde) Dagmar, Gerda (datter af Anders), Helmer og Knud. Selvbinderen med tre hesteforspand var et brusende stort uhyre! Morfar var altid på vagt overfor os børn at vi ikke blev grebet ind i uhyret. Men det var jo et syn man ikke kunne blive træt af så vi fulgte ofte efter skråt bagude til venstre eller lige bag hvor negene blev bundet og spyttet ud. Længere fremme på højre side blev den afskårne afgrøde lagt ned med den roterende vinden, og så på det kørende samlebånd kaldet sejlet som førte det skårne korn op til bindebordet hvor kornet samledes og blev bundet af bindeapparatet.

19 19 Kassevognen, selvbinderen mm Bag sejlet var et bræt på tværs hvor vi undertiden kunne få lov at sidde under kørslen. Da gården brændte og de fire heste omkom, var tiden allerede løbet fra hesten som arbejdstrækdyr, og traktorer blev mange steder træk for selvbinderen indtil blot få år senere mest at blive udkonkurreret af mejetærskeren. Tænk i 1950 erne blev heste erstattet med traktorer! Peter Møller sætter kornneg i traver

20 20 Kassevognen, selvbinderen mm Høst arbejde ved kornhøst Når kornnegene var spyttet ud fra selvbinderen blev de parvis sat i små grupper eller traver for dér at tørre godt ud inden de skulle køres hjem på høstvognen. Undertiden hvis selvbindergarnet hampetråden ikke virkede måtte man binde negene med håndkraft ved at vinde et lille bundt kornstrå sammen så de dannede et tov der så blev knyttet sammen om neget.

21 21 Kassevognen, selvbinderen mm Ved høstning i skæve hjørner af marken hvor et trespand og en tung selvbinder ikke kunne finde ind var det hele med håndkraft høste med le og knytte negene i hånden. Dagen hvor man skulle begynde at køre korn oprandt. Store læs af neg skulle hjem. Det var også hådt for folkene. Saft og øl medbragtes i marken. Høstvogn med øl lejle. Foto Paul Smith Under høsten i marken kom mormor, tante Marie m.fl. ud til os med mellemmad pakket i nogle aflange læderkasser, også en af zink og af hård mørkebrun

22 22 Kassevognen, selvbinderen mm karton(?). Der var gode solide madder med leverpostej, rullepølse på fedt alt sammen hjemmelavet. Senere ud på eftermiddagen blev der bragt kaffe og nybagte brunsviger - den ægte fynske specialitet! Og så var der hjemmebrygget øl i de rigtig gamle lejler (af mnty. legel, legen, af lat. lagena 'lerdunk, vindunk'), som var en mindre beholder af træ, der anvendtes til opbevaring af fx øl eller vand. Den har som regel form som en lille, flad tønde med et hul til at drikke af og en strop til at bære den i, så den kunne medbringes på rejse eller markarbejde. En lejle er således en lille transportabel trætønde til øl. I Danmark er den for det meste flad og forsynet med en strop, så den kan bæres i hånden eller hænges over skulderen. Forneden er der gerne to standklodser, foroven ét eller to huller - et til at drikke af og et til luft. Lejlen kan være udsmykket med bemalinger eller endog skæringer, det sidste forekommer dog ret sjældent. Staverne er samlet med metalbånd eller flækkede vidjer. Dagliglejlen er gerne ret stor og kan rumme 4-5 liter; men man brugte i marken var som regel mindre fine lejler, som man også medbragte, når man skulle på marked eller rejse.

23 23 Kassevognen, selvbinderen mm Øl Lejler Hestene fik sig en god tår vand i stentruget på gårdspladsen, hvor transportspandene ovre ved kostalden stod i skygge til afkøling efter morgenmalkningen. Mælkekusken har læsset de tre mælkejunger på den fladbundede fjedervogn. Når det allersidste læs kommer hjemad det var flere meter højt og fem meter langt så havde kvinderne pyntet det med georginer eller andre blomster?? Under sang med violin og evt harmonikaspilagede man hjem ad den humplede markvej. Oppe ved hegnet indtil Damsted/Reinhardt/Lejer var vildæbletræer hvor der lå æbler man guffede i sig. Alle var nu i løftet stemning. Hjemme ventede Karen. På gårdspladsen, henne ved bryggersdøren gøres holdt. Forkarlen sad på læsset. Karle og piger, der gik bagved læsset ude fra marken med leer og kratter, stillede sig foran døren. Leernes stryges i en lidt brovtende bevægelse bare for at give lyd. Man vætter for kål dvs. hvis ikke madmoder og pigene sporenstregs begav sig ud med varme æbleskiver og rød tår halvt solbærsaft og halvt brændevin til høstfolkene, vil de fluks gå om i kålgården og

24 24 Kassevognen, selvbinderen mm hugge hovederne af kålene. Men uha! Det er jo forrådet til den lange vinter, så der blev omgående serveret!! Kørsel med bederoer og kartofler: Efterårsferierne var noget helt særligt! Henimod slutningen af september fik børnene ferie kaldet kartoffelferie det hedder den fortsat, selvom næsten ingen ved hvorfor. Vintersæden var sået. De første prøveoptagninger af roer var foretaget hvis det var leveringer af fabrikssukkerroer hen på efteråret. Et krævende håndarbejde var i gang med optagningen. Som regel ganske pløret alle vegne; men hovedopgaverne var at få roerne ind samt rodfrugter fra haven op, og så få gjort kulerne klar til at de kunne fyldes med roer og mindre lag med rødbeder, kålerabier etc. Så dækket godt til med gammelt halm og til sidst dækket med et lag jord så halmen ikke fløj væk pløret og beskidt var det og hestevognene kørte hele tiden fast. Når kassevognen var fyldt køres hen til kulen. Den ene side af vognen skal køre op over et par bukke med planker imellem. De står ved kulen. På det tidspunkt er vognens ene langside parallel med jordsmonnet. Mange af roerne vælter selv ud af vognkass. Nogle graver en rende ved roekulen med samme effekt for

25 25 Kassevognen, selvbinderen mm aflæsningen. På marken blev roerne høstet og hentet ind ved at toppene først blev skåret af og smidt på jorden, og roerne kastet op på vognen; men sådan et fyldt læs var noget af et syn og så var der en vidunderlig sødlig lugt fra roerne. Med de lange aftoppejern skar man roetoppen af og selve roen blev vippet op med en roegaffel. Visse lerede steder var jorden så hård, at man måtte spænde hesten for roeløfteren med den svære jordsøgende tand. Med roegreb gik man i gang med at læsse roerne på kassevognen og køre dem hen til roekulen. Peter Balle på roevognen. Foto Paul Smith 2010 Ved nogle slags roer kunne man med fordel spænde hesten for jernroeslæden. Den vælter dem og samler dem i strimler. Et skattet job som knægt var at blive betroet at køre frem når der blev læsset. Roetoppen blev oftest efterladt på marken, eller kørt hjem på kassevognen til foder for kvæg og svin. Det var før insileringens tid, så roetoppene blev for det meste bare liggende og visnede hen og nedpløjet til foråret. I roehuset i porten for enden af kostalden blev roerne kørt ind hen over vinteren. Når vinteren kom, skulle roekulen dækkes ekstra godt med halm fra et hæs i den mark hvor kulen lå. Ovenpå blev lagt jord og yders møg. Alt sammen for at holde frosten væk. Hertil blev kassevognen flittigt brugt. Omkring 1.juni var beholdningen opbrugt. Arbejdshestene som vel nok var mest i retning af oldenborgerheste, dvs godmodige, arbejdsomme, venlige og friske trækheste - var som regel af stalden hver dag og det var altid en spændende opgave at være med til at komme seletøj på. Noget seletøj hang på knager i vognporten og andet lå i maskinhuset ude bagved. Først hovedtøjet med grimmen med ringe i siderne til kobling af

26 26 Kassevognen, selvbinderen mm kørelinen som blev til tømmen i den anden ende. Så trækselen eller rettere bringeselen med den svære lædderrem rundt om forpartiet og holdt oppe af mankestykket og vandkappen - to tværremmer over ryggen som blev tilpasset med spænder efterfulgt af bagtøjet med omgangen under halen som fortil med en bagtøjsstropperne holdt enspænderstængerne og skagleremmene oppe. Så blev hesten trukket baglæns ind mellem de to enspænderstænger til vognen ofte med det resultat at et ben i første omgang kom udenfor så lidt frem igen og så tilbage til alle fire ben var indenfor og stængerne ført gennem bagtøjsstroppen, som så blev løftet op og fastgjort til remtøjet med korte jernkæder. Bagtil blev skagleremmene fastgjort. Når det var to spandsheste var det endnu mere indviklet for så skulle der kobbelremme til; men så var der tilgengæld kun en stang og så gik det derudaf markvejen hvor vi sad i bunden af fjællevognen. Richard Hansen ved ensilering af roetop. Foto ved Albert Smith, Lindholm ved Ejby 1954

27 27 Kassevognen, selvbinderen mm Altid spændende med en tur hos smeden, som undertiden også lige klarede en tandudtrækning på hesteføreren Ofte skulle vi en tur ud forbi sadelmageren ude i Ørritslevskov for at få repareret noget seletøj og hvert år skulle sejlet til selvbinderen have en overhaling. En tur til smeden var også spændende at se, hvordan de formstøbte hestesko først blev tilpasset. Hornet fra hestehoven blev først hugget til med en hovklinge og en hovhammer, som er en bred træhammer (se de to smede på fotoet), eller man brugte en hovkliptang til at klippe den fremvoksende hovkant af med. Derefter filede man hoven plan med grovfilen, inden man lagde den tilpassede sko på hoven. Derefter blev 6 eller 8 specielle hesteskosøm slået i den hvide rille i hovkanten. Sømspidsen kom ud af hoven ca. en 2-3 cm oppe, og spidsen blev klippet af og bøjet ned i hoven med en speciel vejnetang, som er en lidt bred, rillet og flad tang. Forinden havde man filet en lille kløft i hoven under sømmet, således at sømspidsen blev trykket ned i furen med vejnetangen, så det ikke kunne rive hesten og sømmet sad fast 2. Et hesteskosøm. Foto Anne Marie Schulz 2012 Kørsel med kævler og hugsttømmer: I skoven skulle der transporteres kævler og hugsttømmer hvilket tit var vinter arbejde hvor jorden var bundfrossen.

28 28 Kassevognen, selvbinderen mm Brændekørsel Vinterkørsel med kassevogn

29 29 Kassevognen, selvbinderen mm Ved transport af kævler med stor diameter blev langvognen taget af og i stedet monteredes to svære kæder. Kævlen stabiliserede vognen. Kævlen blev læsset på ved at vognbunden var nogenlunde i niveau med kævlens placering. Side og kæpstokke var så fjernet i den side. Et par spir var drevet i kævlens ender, et par reb var vundet om hvert spir, et par svære planker var lagt op mod vognbunden. På den anden side trak to svære heste i rebene. Kævlen kom så op, kæpstokken blev sat i og man kunne køre. Pleje af hestene: Gerda sidder på en stak af de hjembragte kævler og tømmer ved gavlen af hjelmen

30 30 Kassevognen, selvbinderen mm Velfortjent frihed efter en hård arbejdsdag. Høstativer ses i baggrunden. Nye tider: Miniature kassevogn som trækvogn. Foto Paul Smith Da den gamle gård var brændt og det hele skulle opbygges på ny var Anders fortsat traditionernes mand til fingerspidserne. Uffe der nu var så meget hos

31 31 Kassevognen, selvbinderen mm morfar Anders foreslog en del nye ting; men de blev meget uenige om teknikken i landbruget. Uffe mente det var imod al udvikling at Anders fik bygget en dyr hestestald da gården blev genopbygget i Men morfar Anders mente ikke han kunne lære at køre en traktor!! - På det tidspunkt var der vist ikke andre landbrug i Gerskov der ikke havde en traktor. Kassevogn i Rumænien på vej til markedspladsen med vandmeloner. Bemærk pigen der ligger udstrakt i påhænget bagpå endegavlen. Foto privat 2011 Kassevogne i Polen. Foto privat 2011

32 32 Kassevognen, selvbinderen mm Referencer: Herhjemme er kassevognen nu nok mest brugt som legetøjsmodeller. 1. Smith PVA: Kassevogn fortæller historie. Vestfynsk Hjemstavn Liv og land (2011), 81, s Schulz AM: personlig kommunikation med BF Knudsen 26.april (2012)

Kar og baljer med jernbånd.

Kar og baljer med jernbånd. Kar og baljer med jernbånd. Runde kar og baljer Ovale kar og baljer Diameter Pris v/ fyr Pris v/ eg Pris v/ fyr Pris v/ eg 30 cm 1.600,00 2.300,00 2.000,00 2.800,00 40 cm 1.800,00 2.500,00 2.200,00 3.100,00

Læs mere

Landbrug i gamle dage på markarbejde

Landbrug i gamle dage på markarbejde Landbrug i gamle dage på markarbejde Blandt Lokalhistorisk Arkivs over 10.000 billeder fra den tidligere Støvring Kommune er en hel del, der fortæller om arbejdet i landbruget før i tiden. En del af billederne

Læs mere

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN 9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN Jeg har fået lov til at cykle til Sallinge i eftermiddag. Foråret er rigtig kommet nu, og jeg kan mærke den varme vind mod kinden. Jeg har medvind og jeg kender jo hele vejen,

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

8. december Hans Snedker

8. december Hans Snedker 8. december Hans Snedker 8. DECEMBER Hans Snedker bor lige ved siden af os. Han bor på en meget lille gård sammen med sin bror Rasmus. De har ingen koner, de er bare de to. Hans er ikke snedker, men husmand,

Læs mere

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse!

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Da jeg modtog plastkassen med lodder, ur, nøgle og pendul så jeg at skiven ikke havde det godt! Malingen

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race.

Læs mere

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race. Hesten mønstres i skridt til den

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

2. december På tur med Rasmus Mælkekusk

2. december På tur med Rasmus Mælkekusk 2. december På tur med Rasmus Mælkekusk 2. DECEMBER Jeg finder Rasmus Mælkekusk, der står og snakker med far. De står i døren ind til fyrrummet, for der er der lidt varme. Jeg vinker til Rasmus og han

Læs mere

Industrialiseringen i 1850-1950

Industrialiseringen i 1850-1950 Industrialiseringen i 1850-1950 I det herrens år 1845 klokken var 4 om morgenen, jeg Augustus Vitolius på 15 år var på vej ud på marken for at høste sammen med min hjælpende karl. Vi havde lige hentet

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Containerkran. Nu samles de 4 ende stykker som på billedet

Containerkran. Nu samles de 4 ende stykker som på billedet 1 Containerkran. Læs denne vejledning grundigt igennem, inden du begynder at samle, start med at kontrollere at der ikke mangler noget. Alle delene skæres forsigtigt ud, evt. med en stemmejerns kniv, rens

Læs mere

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden På kælkebakken I morgen er det juleaften. Det bliver en rigtig hvid jul med sne, klar himmel og frostvejr. Lissom et billede jeg har set på forsiden af et af mors juleblade. Jeg er ude at kælke på den

Læs mere

Transport fra hestevogne til forkromede biler

Transport fra hestevogne til forkromede biler Transport fra hestevogne til forkromede biler Mennesker har altid haft et behov for at flytte sig selv fra sted til sted og få varer transporteret til og fra det sted, hvor de boede. Der er på Arkivet

Læs mere

Sheik flytter ind, men...

Sheik flytter ind, men... Sheik flytter ind, men... - Heste burde ligge på en stegepande, driller far. - Det er da det dummeste, jeg nogensinde har hørt, fnyser Mia. - Du kan da selv ligge på en stegepande, og du skal slet ikke

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der 1. december Morgen 1. DECEMBER Det er morgen og jeg er endnu ikke helt vågen. Jeg har tændt min Ole Lukøje-lampe over sengen, og den kaster nu et varmt rødt skær over mit værelse. Ved siden af mig ligger

Læs mere

13. december Grammofonen på loftet

13. december Grammofonen på loftet 13. december Grammofonen på loftet 13. DECEMBER Niels Kresjan og jeg smækker døren til grisehuset i. Det føles rigtig koldt nu, hvor vi kommer lige fra det varme grisehus. - Vi har fået en stor pakke i

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen.

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen. Dyrespor Dyrene der lever i skoven, laver også spor. Der findes for eksempel spor efter de mange rådyr, der lever i skoven. Prøv selv at finde ét næste gang du kommer til noget mudder. Istidens spor Denne

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

her er nogle skitseringer af min ide bilag 1.

her er nogle skitseringer af min ide bilag 1. ERGONOMSIK Om ergonomisk Når noget er ergonomisk designet betyder det at det er behageligt for kroppen at arbejde med. Det kan være et håndtag der er formet efter fingrene eller det kan være et par sko

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

5. december Det sner og vi bliver fotograferet

5. december Det sner og vi bliver fotograferet 5. december Det sner og vi bliver fotograferet 5. DECEMBER I nat har det sneet, godt nok ikke så meget, men nok til, at der er dannet små snedriver, hvor der er lidt læ. På vej til skole skal jeg lige

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved.

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved. Over havet De vender alle sammen ryggen til os. Her må være tusinder af mennesker. Vi står på stranden, men jeg kan ikke se havet. Der er for mange rygge. Jeg har aldrig set havet. Jeg ved bare, at vi

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

12. december Grisefødsel

12. december Grisefødsel 12. december Grisefødsel 12. DECEMBER Det er blevet rigtig koldt, så jeg trækker skindhuen godt ned over ørerne. Jeg er på vej over til Niels Kresjan, for at se om han kan lege. Det er ikke altid han kan,

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

DUSØR FOR ORANGUTANG

DUSØR FOR ORANGUTANG Biffer Alle kaldte ham Biffer, men hans rigtige navn var Birger. Det er et vildt gammeldags navn. Der er stort set ingen drenge, der hedder Birger i dag. Men Biffers forældre var ret gamle, og de var også

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Vi laver hule og kommer i biografen

Vi laver hule og kommer i biografen 9. DECEMBER Vi laver hule og kommer i biografen Hej Peter! Det er tvillingerne, der råber. Jeg står på trappen ind til Brugsen og er på vej hjem med varer til mor. Hun manglede kaffe og margarine, og så

Læs mere

Flot stubmølle til haven

Flot stubmølle til haven SPÆNDENDE MODELARBEJDE: Flot stubmølle til haven Møllen her er en tro kopi af en rigtig stubmølle, og du kan selv bygge den for 1000 kroner. Sammen med dette nummer af Gør Det Selv får du nemlig en komplet

Læs mere

Instruktioner for Skildpadden

Instruktioner for Skildpadden Instruktioner for Skildpadden Vuggestilling Mave mod mave Den lette og enkle slynge! Masser af muligheder passer alle størrelser voksen og barn! Der er ikke noget dejligere end at bære sit barn! På hoften

Læs mere

1. Orange rute fra Spejder hytte til den runde p-plads:

1. Orange rute fra Spejder hytte til den runde p-plads: Kære alle, Tak for tilsagn om at deltage i rutearbejdsdagene i weekenden. Praktisk vil det foregå således at vi mødes på den runde p-plads kl. 10.00 Lørdag og kl. 10.30 Søndag (Pga. Jagt). Her gennemgår

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Lidt om Bjergby Lokalforening.

Lidt om Bjergby Lokalforening. Lidt om Bjergby Lokalforening. Billeder og tekst af Erik Skjoldager Pr. 1. maj 1962 blev jeg ansat som foderstofuddeler i Bjergby Lokal-forening og Hovbak Gødningsforetning, der indtil da havde været en

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Enoflora s. Vejledning til Opbygning af Æresport. Enoflora er totalleverandør til Æresporte Side 1

Enoflora s. Vejledning til Opbygning af Æresport. Enoflora er totalleverandør til Æresporte Side 1 Enoflora s Vejledning til Opbygning af Æresport Enoflora er totalleverandør til Æresporte Side 1 Æresport er en gammel tradition der idag håndhæves af venner og familie og kun i mindre grad af naboer.

Læs mere

Design Ergonomi. Brainstorm på billede. 6. december 2011 ROSKILDE TEKNISKE ROSKILE HTX KLASSE 3.5

Design Ergonomi. Brainstorm på billede. 6. december 2011 ROSKILDE TEKNISKE ROSKILE HTX KLASSE 3.5 Design Ergonomi Indledning Ergonomi er endnu et projekt hvor vi for lov at arbejde med design, og opleve hvad der kan stå bag et design. Som nu i dette projekt, måden man bruger et produkt på, og hvor

Læs mere

Julen nærmer sig! Klik her

Julen nærmer sig! Klik her Julen nærmer sig! Klik her < Mit navn er Jack Stump. Jeg er blevet ringet op af skoleleder Boris Loftager. Han vil igen have mig til at kigge på en gammel sag. Nej, nu må han da snart holde op. Jeg fandt

Læs mere

Min første plads Oustrupgaard 1914

Min første plads Oustrupgaard 1914 Min første plads Oustrupgaard 1914 Niels Østergaard, Rørbæk, fortæller Min første plads Niels Østergaard, Rørbæk, fortæller. Den første plads, jeg havde som tjenestekarl eller dreng, var på Oustrup Møllegaard.

Læs mere

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn.

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn. MULIGHEDER Hvis mennesker havde fire ben, så ville alt gå i stykker. Hvis der ikke var kæledyr i Sevel, så ville København blive en landsby. Hvis Sevel var hovedstad i Danmark, så ville himlen blive grøn

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul.

Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul. Spændende tur med gammelt veterantog. Fortalt af Nicklas & Esben med hjælp fra morfar Poul. Torsdag 2. august havde vi besluttet at vi skulle ud at køre i veterantog. Nicklas, Esben, mor, Jan, Pia, morfar

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev:

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev: Mopsy og Daddy Cool Biffer stod tidligt op. De andre lå stadig og sov i Svend-fra-Skovens hule. Han gik op til lande - vejen og begyndte at gå tilbage mod sommer - huset. En landmand gav ham et lift på

Læs mere

De 2-3 årige på grøn stue

De 2-3 årige på grøn stue Dagens Høst I september måned har alle børn i Dybbølsten Børnehave arbejdet med temaet høst. Vi har på de 3 stuer haft forskellige aktiviteter og oplevelser. Nogle af disse oplevelser vil vi dele med jer.

Læs mere

Alaska september 2012

Alaska september 2012 Alaska september 2012 Indianer slik (tørret og røget laks i strimler med skind på bagsiden) serveret med æble både og appelsinstykker møjsommeligt pillet af Joe. Man gnaver laksen af skindet, mens man

Læs mere

Digerne ved Digehytten Hvem byggede digerne?

Digerne ved Digehytten Hvem byggede digerne? Digerne ved Digehytten Hvem byggede digerne? Til pædagoger og børn, der gæster Digehytten. Da Ribe diget blev opført i 1911 14, var det både skovarbejdere fra Polen og enkelte lokale arbejdere, der var

Læs mere

10. DECEMBER. Vi leger vikinger

10. DECEMBER. Vi leger vikinger 10. DECEMBER Vi leger vikinger Førstelærer Hansen er god til at fortælle historier, det er altid spændende, når han begynder at fortælle. Han har fortalt os om hans barndom i Skårup og om, hvordan man

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Spøgelsestoget. 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70

Spøgelsestoget. 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70 14. D E C E M B E R Spøgelsestoget 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70 1 Jeg kan snart 7-tabellen, jeg skal bare øve mig lidt mere. Det er bare så flovt

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

EN HILSEN TIL DANMARK

EN HILSEN TIL DANMARK Fra Danmarks berømte SANGER, - SANGSKRIVER og KOMPONIST --- - J O H N - M O G E N S E N modtog vi den 8. maj 2017 denne friske og humørfyldte HILSEN til DANMARK, fordi JOHN MOGENSEN simpelthen ikke kunne

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 41 2013. Efterårsferie!

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 41 2013. Efterårsferie! Fælles info Efterårsferie! Vi har åbent i efterårsferien fra kl. 06.30 til 16.00. Bemærk venligst at vi lukker 1 time tidligere end til daglig! Tilmelding ikke nødvendig (se forklaring om dette i de sidste

Læs mere

Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt

Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt Krigen var raset hen over byen som en vred og grusom drage, der spyr ild og slår husene i stykker og bagefter forsvinder ud i ørkenen, ondskabsfuldt brummende, på vej et andet sted hen. Luften smagte stadigvæk

Læs mere

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Gry kommer fra et slot i himlen. Hun skal finde en guldskål, der er blevet væk. Fem har lovet at hjælpe

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

4. Roer - fodersukker-,runkel- og/eller kålroer - ved omsåning turnips

4. Roer - fodersukker-,runkel- og/eller kålroer - ved omsåning turnips Sædskifte/Vekseldrift For 60-70 år siden anvendtes endnu det såkaldte sædskifte, dvs. at de forskellige afgrøder anvendtes i en bestemt sekvens; de almindelige, vekslende afgrøder var 1. Vintersæd (hvede)

Læs mere

Solstrålens sangbog. sangbog. - Sange for de helt små

Solstrålens sangbog. sangbog. - Sange for de helt små Solstrålens sangbog sangbog - Sange for de helt små Lille Peter Edderkop Lille Peter edderkop kravlede op ad muren, så kom regnen og skyllede Peter ned. Så kom solen og tørrede Peters krop, lille Peter

Læs mere

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns)

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns) En lille tur Helle Helle, 2000 (5,4 ns) Det er sommer, og min mor har lavet en aftale med mig. Vi skal mødes på banegården i min frokostpause, hun 5 ankommer med en rutebil lidt over tolv og skal først

Læs mere

H E L E E Nr 3 marts 2015

H E L E E Nr 3 marts 2015 H E L E E Nr 3 marts 2015 HELENENYT Nr. 3 (marts årgang 26) Plejehjemmet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk

Læs mere

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune.

Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. PÅ VEJ TIL 1 Hæftet er udarbejdet til Karlebo lokalhistoriske Forening med hjælp til trykning af Fredensborg Kommune. Jeg håber, hæftet i sin nuværende form vil vække interesse for møllens historiske betydning.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

En gang for længe siden. Børneliv på landet for 100 år siden

En gang for længe siden. Børneliv på landet for 100 år siden En gang for længe siden Børneliv på landet for 100 år siden Hvad ved du om landbruget for 100 år siden? Lav et mind map. Landbruget for 100 år siden 1 Spørgsmål til Ida Marie og Axel Hvad vil du spørge

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

Et tidsbillede af landbrugets vilkår Af Milther B. Jensen, Grurupvej 17, 7755 Bedsted Thy

Et tidsbillede af landbrugets vilkår Af Milther B. Jensen, Grurupvej 17, 7755 Bedsted Thy Et tidsbillede af landbrugets vilkår Af Milther B. Jensen, Grurupvej 17, 7755 Bedsted Thy Min far, Andreas Jensen, er født 20.9.1886 i Oxenbøl ved Vestervig. Hans far, Niels Jensen, var arbejdsmand og

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Party-tip. disneyjunior.dk. DisneyJunior.co.uk. Disney

Party-tip. disneyjunior.dk. DisneyJunior.co.uk. Disney Party-tip DisneyJunior.co.uk ø Bed dine venner om at klæde sig ud som pirater til partyet! Så kan du uddele priser for bedste piratudklædning! Rul invitationen, som du udskrev fra denne side, sammen, og

Læs mere

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3 Baby i trafikken Baby i trafikken Side 3 Baby i bilen Hvad siger loven? Børn under 135 cm skal være spændt fast i sikkerhedsudstyr, der passer til vægt og højde. Sikkerhedsudstyr skal være godkendt med

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 17,11-17.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 17,11-17. Bruger Side 1 20-09-2015 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 17,11-17. Når døden rammer livet. I september måned fejrer vi høsten, at den er kommet i hus, og i år var det sen høst

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Jeg nedlagde ham med et spark i KLASSEKAMPEN.

Jeg nedlagde ham med et spark i KLASSEKAMPEN. De tre muskelterer Det begyndte med, at solen stod op som en stor blodappelsin. Jeg stod midt på prærien med en rygende seksløber i hver hånd. Jeg havde allerede gennemhullet et bundt indajanere på krigsstien

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere