Introduktion to ChatAble

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Introduktion to ChatAble"

Transkript

1 Introduktion to ChatAble ChatAble er en ny ap fra Therapy Box, som har både den traditionelle gitteropbygning med felter og mapper og såkaldte scener, hvor siden udgæres af et foto med hotspots. Disse to kendte brugerflader er blevet bragt sammen i såkaldte hybrider, for derved at skabe endnu en nem navigation, så samspillet med andre kan ske på en morsom og meningsfuld måde. ChatAble er designet forpersoner med eksempelvis autisme, cerebral parese, afasi og mange andre, der kan profiterer af kompenserende kommunikationsredskaber. ChatAble er designet for at være så enkelt at bruge som muligt samtidig med, at der er plads til maksimal personlig tilpasning, og det har kapacitet til alle størrelser af ordforråd.

2 Startside Når du starter ChatAble første gang, er dette, hvad du vil se. Bjælken i toppen er Beskedfeltet, som samler al kommunikation og, når man tapper på feltet, udtaler alt det, der er i feltet. Tapper man på X i højre side, vil man slette det sidst indsatte element. Tapper man to gange, vil hele feltet blive ryddet (også selv om man benytter sig af funktionerne forsinkelse på gentaget tastetryk, tid før accept og auditiv feedback) Under dette "X" er der en "pil ud af kassen" knap. Trykker man på den, vil man kunne sende indholdet af beskedfeltet som en , til en printer, eller man kan kopiere/indsætte indholdet af beskedfeltet. Startsiden kan skiftes under indstillinger. Flere oplysninger om dette kan findes i afsnittet "Indstillinger.

3 Navigation I nederste højre hjørne finder du en pil. Denne pil kaldes for navigationsknappen.trykker du på den, vil du se en ikon-menu, der ser således ud. Når du er på andre sider end startsiden, vil du se et lilla ikon af et hus. Tapper du på det ikon, vil du blive vist tilbage til din startside. Dette er knappen: Det gule ikon med to pile er en valg-knap. Den vil lede dig til en valgside. Dette er valgknappen: Det røde ikon viser et tandhjul, og det vil lede dig til siden for indstillinger. Dette er indstillingsknappen: Det grønne ikon viser en blyat og et papir. Tapper du på det, vil du se knapperne for redigering. Dette er redigeringsknappen: Ikoner for redigeringmuligheder Tapper du på den grønne redigeringsknap vil du få præsentere flere ikoner.

4 Den kule eksort-knap åbner mulighed for, at du kan foretage backup til Dropbox, itunes eller ti en addresse. Du kan altså eksportere gennem itunes, Dropbox eller . For at importere via itunes eller Dropbox, skal du gå til valgskærmen og dernæst til oversigten i biblioteket ved at tappe på en af de tre store ikoner i bunden (rødt ikon for scener, gult for gitre eller grønt for hybrider). Dette vil leder dig til et af sidebibliotekerne. Tap på menu-knappen, dernæst den grønne redigeringsknap, så på den gule import-knap. Vælg om du importerer via itunes eller Dropbox og dernæst den side, du vil importere. Den røde slet-knap sletter den side, du er på. Den lysserøde kopier og indsæt-knap giver dig mulighed for at kopiere og indsætte felter og mapper til andre sider. Tap på copier og vælg det element, du vil kopiere. Forlad funktionen, gå til den ønskede side, gå igen ind i redigeringen og vælg indsæt. Den lilla tilføj side-knap åbner muligheden for at indsætte en ny scene-, gitter- eller hybridside. For flere informationer skal du se under afsnittet "Oprette en ny side" Tilbage-knappen Når du for første gang kommer ind på en ny side, vil du se en lille pil pegende mod venstre i det nederste venstre hjørne. Det er tilbage-knappen, der vil lede dig tilbage til den side, du kom fra. Hvis du er i søg eller håndskrifttilstand vil tilbageknappen optræde i det øverste venstre hjørne. At bruge en scene En scene kan for eksempel se sådan ud this:

5 Hotspots er de blå rektangler eller grønne markeringer som, når man tapper på dem, vil afføde en eller flere handlinger. Det kan være handlinger som sige et ord/en sætning (og indsætte det i beskedfeltet); Vise et symbol i beskedfeltet; Afspille en lydoptagelse; afspille en video, linke til en anden side, linke til en side på internettet. For flere oplysninger om hvordan man opretter og redigerer hotspots kan du si i afsnitttet Oprette en Scene. Måden hotspots fremtræder kan ændres under indstillinger. Hvis hotspottet indeholder tekst, vil teksten blive indsat i beskedfeltet. Hvis tekst til tale er aktiveret, vil teksten samtidigt udtales. Tap på beskedfeltet for at høre ordet/sætningen blive udtalt i en sammenhæng med de andre ord, der eventuelt er samlet i beskedfeltet. At bruge et gitter Et gitter kan for eksempel se sådan ud: Et gitter kan indeholde felter og mapper. Felt Mappe

6 Et felt vil, når du tapper på det, sige indholdet og placere ord/sætning i beskedfeltet sammen med det symbol, der benyttes. En mappe vil, når der tappes på den, åbne en ny side med en gitteropsætning, en scene eller hybridside. En mappe kan, som et felt, programmeres til at afspille mediefiler. Flere oplysninger om at tilføje eller redigere felter finder du under afsnittet At oprette et nyt gitter, og kik under and look under the Tilføj felter/mapper En gitterside kan indeholde op til 64 felter o mapper. At bruge en hybrid Hybrid scener indeholder en scene samt fire felter/mapper. Det kan eksempelvis se sådan ud: Scenen indeholder et billede (importeret fra ipad'en eller taget med kameraet) og det antal hotspots, man har brug for. Hotspottets indhold kan sendes til beskedfeltet og siges højt. Når man tapper på beskedfeltet, vil hotspottets indhold blive udtalt i sammenhæng med de ord, der eventuelt allerede står der. Hotspot medier omfatter: udtale af ord og sætninger (og visning i beskedfeltet); visning af symboler i beskedfeltet; afspilning af lydoptagelser; afspilning af video, linke til andre sider i programmet; links til sider på Internettet. For yderligere informationer om hvordan man opretter og redigerer scener se afsnittet "Ar oprette nye scener". På samme måde kan et felt, når der tappes på det, placere et symbol og en tekst i beskedfeltet, og om ønsket samtidig afspille de medier, der er programmeret sammen med symbolet og teksten.

7 Oprette en ny side Tilføj en ny scene Tap på navigations-knappen og dernæst på rediger-knappen button. Tap på tilføj side-knappen hvorved du vil se yderlgere tre muligheder. Tap på "tilføj scene-knappen (rødt ikon). Redigere en scene Hvis du lige har tilføjet en side, vil vinduet "rediger scene" automatisk fremkomme. Hvis du har en eksisterende scene, du gerne vil edigere, skal du tappe på navigationsknappen. Til sidst skal du tappe på scenen for at gå til redigering. Vinduet for rediger scene er det samme som vinduet for tilføj en scene, men indeholder også alle de eksisterende indstillinger i den pågældende scene. Tilføj/Rediger en scene Den første mulighed du får, er at vælge billede til dit hotspot. Tryk på "Billede fra kamera" for at tage et billede med din ipad. Tryk på "Vælg fra galleriet" hvis du allerede har det billede du vil bruge liggende på din ipad. Tryk på "Vælg fra symbolbiblioteket" for at søge i biblioteket med mere end Widgit symbols. Tilpasse en scene (inklusiv tilføj hotspot) Klik på knappen næste og dernæst på "tilføj hotspot-knappen" for at oprette et hotspot. En tonet firkant vi fremkomme billedet. Det er hotspottet. Det kan flyttes hvis du trykker på midten af det og holder. Flyt det der hen hvor du ønsker det skal være. Hvis du trykker på det og slipper igen med det samme, vi du se en lille cirkel i hvert hjørne. Ved at trykke og holde på en af disse cirkler, kan du bestemme størrelsen af hotspottet.

8 Tap på the Starttidspunkt for handling"knappen for at tiføje en påmindelse. Vælg det tidspunkt hvor du ønsker alarmen skal aktiveres. Tap på Slet hotspot for at komme til slet-menuen. Tap på slet-ikonet (lille rød cirkel med kryds), og bekræft for at fjerne hotspottet. Tap på færdig for at vende tilbage til redigeringstilstand. Lav en geografisk stedbestemmelse for scenen (GPS lokation). App'en genkender derved hvor du er, og den scene, der er tilknyttet den pågældende lokation, vil automatisk blive vist, når du befinder dig der. Hvis du for eksempel har lavet en scene for legepladsen i parken, kan du, når du er der, "faslåse" lokationen således at det altid er den scene, der startes med når man tager i parken. *Bemærk venligst at GPS lokalisering kun er mulig på ipad Air og ipad Air Mini med lokalitetstjenesten aktiveret under anonymitet i Indstillinger på ipad'en. Hotspot Medier Når du tapper på et hotspot, vil det medie, der er tilknyttet hotspottet, blive afspillet. Mediet tilknyttes via et Hotspot Medie pop-up. Tap på det hotspot du vil redigere og dernæst på ikonet for medie hotspot.

9 Skriv den tekst der skal udtales og som vil blive skrevet i tekstfeltet. Hvis du skriver en tekst der skal udtales, kan du også vælge et symbol, der skal vises i beskedfeltet over teksten. Tryk på "Vælg billede", og vælg dernæst fra kamera, fra galleriet eller vælg et af symbolerne fra biblioteket med Widget symboler. Tryk på "Vælg musik fra itunes og du vil se et nyt vindue, hvor du kan vælge fra den musik du har liggende på din itunes. Vælg dernæst den sang der skal spilles, når du aktiverer feltet. Du kan optage lyd ved a trykke på Optag Lyd og bruge ipad'ens indbyggede mikrofon. Når du er færdig, trykker du på "Stop". Du kan høre din indtaling ved at trykke på det lille højtalerikon, hvor der står "Optaget lyd". Når du har optaget en lyd, vil der fremkomme en grøn hak ved siden af den knap, der viser et symbol for musik. Du kan indsætte en video ved at trykke på den gule videoknap i det pop-up vindue der hænger sammen med hotspottet medier. Du kan vise video på tre måder: Hvis du er tilsluttet internettet, kan du sætte links direkte til outubevideoer, som du kan søge fra app'en. Hvis du allerede har en video liggende på din ipad, kan du vælge den fra dit "Galleri". Endelig kan du ved at trykke på "Optag video" optage en video på stedet. Når du har optaget en video, kan du gennemse den og om ønsket optage den om. Den blå knap i medie pop-upvinduet er hyperlinkknappen. Skriv den internetside, der skal vises ved, og når du siden dobbeltklikker på hotspotetts billede i beskedfeltet. Du kan også lave et link til en anden side ved at trykke på "Link til anden side"knappen.

10 Udseende Hotspot rammer giver dig mulighed for at bestemme hvilken farve rammen om den enkelte hotspot skal være. Scene rammer Border giver dig mulighed for at bestemme hvilken farve rammen om det enkelte scene skal være. Gem en Scene Du kan altid lave flere ændringer ved at trykke på ikonet for redigering. For at gemme en scene, skal du trykke på Gem og navngive din scene. Din scene vil se ud noget i retning af dette: Lave en ny gitterside Tryk på navigationsknappen og dernæst på ikonet for redigering. Tryk dernæst på ikonet for "tilføj side" (lilla ikon med et plus tegn i en cirkel) hvorved du vil få yderligere tre muligheder.tryk på ikonet for "Tilføj gitterside" (gult ikon med billere af 9 kasser 3X3).Du vil blive bedt om at skrive et navn på siden. Vælg dernæst antallet af felter (du kan vælge mellemn 1, 4, 9, 16 og 64 felter). I ovenstående eksempel er navnet på siden Chatable og antallet af felter er 2 X ".

11 Når du først har gjort disse ting, vil en side, der ser sådan her ud, blive vist: Redigere en gitterside Du skal starte med at åbne den gitterside du vil redigere og dernæst skal du trykke på navigationsknappen. Derved vil du være i redigeringstilstand, og den næste ledige plads i gitteret vil have et ikon, der ser således ud:

12 Tilføj/rediger et felt Tryk på knappen "Tilføj Felt/Mappe". Du vil nu se et Pop-up vindue, der ser således ud: Tryk på "Tilføj felt" hvorefter du får denne side at se: Hvis du i stedet ønsker at redigere et eksisterende felt, skal du i stedet trykke på det felt, du ønsker at redigere. Du vil dernæst se det samme vindue. Hvis du redigerer et eksisterende felt, vil du få muligheden at lave den om til en mappe i stedet. På samme måde kan en mappe ændres til at være et felt. Bemærk at man derved automatisk mister alle links til andre sider. Vælg billede Den første mulighed er at vælge billedet, der skal hænge sammen med dit hotspot. Vælg Tag med Kamera for at tage et billede med din ipad. Brug Vælg fra Galleriet" hvis du allerede har fotografiet liggende i din kamerarulle. Tryk på Vælg fra Symbolbiblioteket for at søge i biblioteket med mere end Widgit symboler. Vist tekst Hvis du vil ændre den tekst der optræder i bunden af mappen, skal du indtaste den i tekstboksen.

13 Felttekst er den tekst der vises i selve feltet. Det er automatisk udfyldt med navnet på det symbol du har valgt fra symbolbiblioteket. Du kan også vælge ikke at indsætte nogen tekst på feltet. Tekst til tale er den besked der siges når feltet vælges. Som standard er det det samme som der står i feltteksten. Men den tekst der skal siges, kan også være en anden, altså en tekst der siger noget andet eller mere end der står i feltteksten. Ønsker du ikke, at der skal siges noget når feltet vælges, eferlader du det bare tomt. Trykker du på knappen for skrifttype vil du kunne gennemse en liste over tilgængelige skrifttyper og vælge den, du bedst kan lide. Tryk på farveknappen for at vælge en anden farve til din skrift Tekst til Beskedfeltet er en mulighed for at vælge om teksten skal indsættes i beskedfeltet og udtales, eller om den blot skal udtales uden at skrives i beskedfeltet. Som standard indsættes og udtales teksten. l Medier på et felt Når man klikker på et felt vil det afspille en hver form for medie, der er tilknyttet. Du kan programmere et felt til at afspille lydfiler, videoer eller linke til andre sider i programmet eller sider på internettet. Du kan også afspille tekst-til-tale eller vælge sange fra itunes. Du kan lave egne indtalinger ved at klikke på "Optag lyd, og lave optagelsen ved hjælp af ipadens indbyggede mikrrofon. Du kan efterfølgende lytte til indtalingen inden du gemmer ved at trykke på højtalersymbolet i den boks, hvor der står "Optaget Lyd". Du kan indsætte en video ved at trykke på den gule videoknap i det pop-up vindue, der hænger sammen med medie hotspots. Du kan vise video på tre forskellige måder. Hvis du er på internettet, kan du søge på Youtube efter de videoer, du ønsker. Hvis det er en video, der ligger gemt på din ipad, skal du trykke på "Vælg fra Galleri". Du kan også vælge at optage videoen ved at trykke på Optag Video. Når du har lavet optagelsen, kan du vælge at gennemse og dernæst om du vil bruge optagelsen eller lave en ny.

14 Den blå knap giver dig mulighed for at indsætte et link til en side på internettet eller til en eksisterende side i ChatAble. Udseende Feltrammer kan tilbasses individuelt fra en farvepalette. Trykker du på feltbaggrund kan du bestemme hvilken farve der skal være i cellens baggrund bag det symbol, der findes i feltet. Gem et felt Tryk på gem og du vil samtidig forlade redigeringstilstanden. Felter behøver ikke at blive navngivet, da de allerede indeholder tekst. I et gitter vil dit felt se nogenlunde sådan her ud:

15 Tilføj/Rediger en Mappe Folder Når du har fundet frem til den gitterside, du vil redigere, skal du trykke på navigationsknappen i højre nederste hjørne og dernæst den grønne redigerknap. Derved kommer du til redigeringstilstanden, og det næste ledige felt i gitteret vil have et ikon. Tryk på knappen og dernæst på "Tilføj Mappe" fra pop-uo menuen. Du kan også trykke på et eksisterende felt for at redigere det. Vælg Billede Den første mulighed er at vælge det billede, du vil have på mappen. Tryk på Tag med Kamera for at tage et billede med din ipad. Brug "Vælg fra Galleri" for at bruge et billede, der ligger gemt på din ipad, eller tryk på "Vælg fra Symbolbibliotek" for at søge i de mere end Widgit symboler. Vist tekst Hvis du vil ændre i den tekst, der optræder i bunden af mappen, skal du indsætte den nye tekst ved at trykke på tekstknappen og dernæst skrive den nye tekst der, hvor der står Tekst.

16 Etikettetekst er den tekst, der optræder på mappen. Hvis du bruger et symbol fra vores Widget symboler, vil symbolnavnet blive indsat. Hvis du ikke vil have nogen tekst, skal du slette den. Tekst der skal siges er den tekst, der siges højt når mappen vælges. Som standard der det den samme tekst som etiketteteksten, men ønsker du, at der skal siges noge andet, skriver du det i feltet "Tekst der udtales". Lader du dette felt være tomt, vil der ikke blive sagt noget. Hvis du trykker på knappen for skrifttyper, kan du fra en lang liste vælge den skrifttype, du ønsker. Du kan også trykke på "Farve" knappen og skifte farve på skriften. Tekst til Beskedfeltet er en mulighed for at vælge mellem at få teksten, der optræder på mappen sat op i beskedfeltet eller ej. Som standard er det sat til ikke at ske. Link mappen til.. Når man trykker på en mappe, vil det atid lede en til en side i programmet. Tryk på "Link" knappen og vælg om du vil gå tilen sceneside, en hybrid eller en gitterside. Scroll gennem listen af eksisterende sider og tryk på den, du ønsker skal benyttes.

17 Udseende Du kan vælge hvilken farve, mappen skal have som baggrund for det billede, du har på mappen, lige som du kan ændre farve for rammen. Gem en mappe Tryk på gem hvorved du forlader redogeringssiden. Mpper skal ikke have et navn, da de allerede indeholder tekst. I et gitter vil din mappe se nogenlunde sådan her ud: Gem GPS Lokation For a gemme en sides GPS lokation* skal du trykke på navigationsknappen og dernæst på den grønne redigerknap. I det nederste venstre hjørne af skærmen er der en lile rød markør. Tryk på denne markør. Du vi se en bekræftelse på at lokationen er gemt. Der vil nu optræde et grønt flueben ved lokationssymbolet. *Vær opmærksom på, at GPS kun er tilgængeligt på ipad Air og ipad Mini Air, pg at lokalitetstjenesten skal være aktiveret i ipadens indstillinger.

18 At opsætte en ny Hybrid Tryk på navigationsknappen og dernæst det grønne redigerknap. Dernæst skal du trykke på ikonet for "tilføj" (lilla ikon med et plustegn i en cirkel). Derved føår du adgang til yderligere tre ikoner. Tryk på det lilla "tilføj hybrid" ikon. Du vil nu se en side, der ser sådan ud: Tilføj/rediger scenebilledet for en hybrid Når du har fundet frem til den hybridside, du vil redigere, skal du trykke på navigationsknappen og dernæst redigeringsknappen. Tryk dernæst midt i hybridens scenebillede. Se under Tilføj/Rediger et scenebillede for flere informationer om redigering. Tilføj/Rediger et felt eller en mapper Når du har fundet den hybridside, du vil redigere, skal du trykke på navigationsknappen og dernæst redigerknappen. Nu kan du enten trykke på knappe Tilføj Felt/Mappe eller trykke på et eksisterende felt/mappe. Se under Tilføj/Rediger en gitterside" for flere informationer om redigering. Gemme en GPS Lokation For a gemme en giitersides GPS lokation* skal du trykke på navigationsknappen og dernæst på den grønne redigerknap. I det nederste venstre hjørne af skærmen er der en lile rød markør. Tryk på denne markør. Du vi se en bekræftelse på at lokationen er gemt. Der vil nu optræde et grønt flueben ved lokationssymbolet. *Vær opmærksom på, at GPS kun er tilgængeligt på ipad Air og ipad Mini Air, pg at lokalitetstjenesten skal være aktiveret i ipadens indstillinger.

19 Valgsiden Valgsiden kan åbnes ved at trykke på navigationsknappen eferfulgt af et tryk på valgknappen (gult ikon med to pile). Valgskærmen ser således ud: Lede efter en Scene/Gitterside/Hybrid Tryk på Søg ikonet på valgsiden, hvor efter du ser en ny side: Hvis du kender navnet på den side, du gerne vil gå til, kan du blot indtaste navnet i søgefeltet øverst på siden. Hvis du ikke ved, hvad siden hedder, eller du bare vil genemse siderne, skal du trykke på ét af de tre ikoner neden for. Du kan også scrolle gennem valgmulighederne som vist på det forrige billede. Tryk på sceneknappen (rød med et billede af et hus & træ) for st gennemse eksisterende sider. Tryk på højre/venstrepilene for at fortsætte med at gennemse.

20 Tryk på gitterknappen (gul, med et billede af celler) for at gennemse eksisterende gittersider. Tryk på højre/venstrepilene for at fortsætte med at gennemse. Tryk på hybridknappen (grøn knap) for at genneme eksisterende hybridsider. Tryk på højre/venstrepilene for at fortsætte med at gennemse.

21 Seneste Siden Seneste ser således ud. Den vil vise dig alle de schene-, hybrid- og gittersider du har besøgt i med de senest besøgte først. Siden indeholder også informationer om hvornår du sidst har besøgt siden, hvor mange gange du har besøgt den enkelte side og om, hvilken slags side der er tale om. EA small screenshot of lille billede af hver side kan ses i venstre side af skærmen. For at vælge en side, skal du blot trykke på den række, der indeholder informationerne om den ønskede side. Tastatur Tastaturet ser således ud: Det kan bruges til at skrive ord og sætninger, som vil optræde i beskedfeltet, og som vil blive udtalt når der trykkes i beskedfeltet. Tasterne i det nederste højre hjørne er (fra højre til venstre): tegnsætning, tal, store/små bogstaver og slet baglæns. Tegnsætningstasten bringer dig til et nyt tastatur, hvor du finder de forskellige tegn. Taltasten bringer dig til et nyt tastatur med tal.

22 Slet baglæns-tasten sletter tekst skrevet i med tastaturet et tegn af gangen. (NB: Slet baglænstasten sletter kun tekst, der er indsat ved hjælp af tastaturet. Andre ord/sætninger slettes ved at trykke på X knappen i beskedfeltet) Træk og slip taster Du kan ændre tastaturet ved at bytte rundt på tasterne ved hjælp af træk og slip.start med at gå til redigeringstilstand med tastaturet åbent. Tryk i et sekund på den tast Bliv ved med at trykke på tasten, og ræk den så til den placering du ønsker. Derved vil de to taster bytte placering. Håndskrift Håndskrift kan kun benyttes ved betjeningsformen Direkte Berøring og ser således ud: Brug din finger eller stylus pen til at skrive beskeden i det gule felt. Der er et mindre felt over det gule område, hvor du kan se programmets opfattelse af, hvad det er, du har skrevet. Du kan se alternative forslag ved at trykke på det enkelte ord. På højre side er der fire knapepr. Den tomme grå knap (længst til venstre) vil indsætte der, du har skrevet i beskedfeltet og indsætte et mellemrum. Knappen med et punktum (mummer to fra venstre) vil indsætte det, du har skrevet i beskedfeltet og indsætte et punktum efterfulgt af et mellemrum. Pilen der peger mod venstre (nummer to fra højret) vil slette den sidste streg du har skrevet (hver streg starter, når du sætter fingeren eler en stylus pen i skriveområdet og stopper igen når du løfter fingeren). Pilen længst til højre vil indsætte din tekst i beskedfeltet. Skype Dette er Skuýpe skærmen. Du kan indsætte op til 16 kontakter, som du ka lave direkte opkald til. Skype appen skal være installeret på din ipad for at bruge denne mulighed (funktionen er

23 nemmere at brue, hvis du forbliver logget ind på Skype). At tilføje en Skype kontakt Gå til redigeringstilstand ved at trykke på navigationsknappen, og dernæst redigeringsknappen. Tryk på et tomt felt (felter vil automatisk blive tilføjet fra det øverste venstre hjørne). Det vil bringe dig til redigeringen. Du kan tilføje et foto eller et symbol, der repræsenterer din kontaktperson. Tryk på Vis Tekst knappen for at skrive din skypekontakts navn. Du skla indtaste deres Skype navn i den første række. Deres viste navn vil være den tekst, du indsætter som tekst på cellen, og dette navn behøver ikke have noget med Skype navnet at gøre. Du kan ændre på skriftype, farve og størrelse ved at bruge indstillingerne for felttekst. Du kan ikke føje medier til et felt, der bruges til at ringe op til en kontakt. Du kan ændre ramme og baggrund for dit felt. Tryk på gem, og når du går ud af redigeringssiden, vil din skypekontakt kunne ses på siden.

24 At foretage et opkald med Skype Tryk på det felt der viser dig den kontaktperson, du ønsker at foretage et opkald til. Det vil føre dig over til Skypes egen app (ChatAble lukker ikke ned, men kører fortsat i baggrunden). Når du er i Skypes app, skal du trykke på den knap, hvor der står Taleopkald. Når taleopkaldet er igennem, kan du om ønsket trykke på knappen for videopkald. Du kan, ved at trykke på hjemknappen på din ipad, forlade Skype uden at lukke for opkaldet. Du kan så gå ind i ChatAble igen og bruge talen her fra til at før samtalen over Skype. Indstillinger Du får adgang til indstillinger ved at vælge navigationsknappen i nederste højre hjørne og dernæst tryke på knappen for indstillinger (knappen med et billede af et tandhjul). Man kan kun få adgang til indstillinger med betjeningsformen Direkte Berøring. Betjeningsmetoder Vælg mellem: Direkte Berøring betjen app'en med finger eller stylus pen. Tryk hvor som helst app'en autoscanner over de valgbare områder - du trykker et vilkårlig sted på skærmen når det ønskede område er fremhævet. Enkeltkontakter lad app'en scanne over de valgbare områder på en side, aktiver din kontakt når det ønskede område er fremhævet. I indstillinger kan du vælge, om der skal autoscanens (én kontakt) eller brugerstyret scanning (to kontakter).

Indholdsoversigt. Emne. Side

Indholdsoversigt. Emne. Side Indholdsoversigt Emne o Log-in på din Idify Tidslinje Åben Idify Timeline på din ipad Indtast dine log-in oplysninger o Navigation af din tidslinje Tidslinjens oversigt Åbne Favorit erindring Navigér og

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard IT i dagtilbud Begynder manual Af Elin B. Odgaard VIFIN Indholdsfortegnelse IPad'en og dens dele Sådan ser ipad'en ud - Forsiden Sådan ser ipad'en ud - Bagsiden For at komme igang Hjemmeskærm som funktion

Læs mere

IT i Dagtilbud. Manual til Book Creator VIFIN. Af Elin B. Odgaard

IT i Dagtilbud. Manual til Book Creator VIFIN. Af Elin B. Odgaard IT i Dagtilbud Manual til Book Creator Af Elin B. Odgaard VIFIN Indholdsfortegnelse Bogen begyndes Mulighed for hjælp i programmet Menuknappen "+" Menuknappen "i" Menuknappen "kasse med pil op" Hvordan

Læs mere

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer.

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer. 1 Tips! På din forside har du mange muligheder for at tilføje forskellige komponenter, så du kan tilpasse siden til din afdeling eller organisations egne behov. Det er dog ikke alle komponenter, der kan

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

GoTalkNow. Beskrivelse:

GoTalkNow. Beskrivelse: GoTalkNow Beskrivelse: I GoTalk NOW kan du lave personlige kommunikationsbøger. Du kan også lave vælgebøger med foto, filmklip eller musik. Eller en kombination mulighederne er mange. En bog kan laves

Læs mere

Opret en side/artikel og rediger din side

Opret en side/artikel og rediger din side 1 Opret en side/artikel og rediger din side Tips! Når du skal opbygge din hjemmeside og oprette sider og lægge indhold ind, så kig her. Nogle gange har vi oprettet nogle sider på forhånd, andre gange skal

Læs mere

Fagligt indhold. Oplæg fra underviser Ar)kel Film Del af fagbog. Rammesætning. Indhold Form Evt. midler Distribu)on Deadline(s) Produk)on

Fagligt indhold. Oplæg fra underviser Ar)kel Film Del af fagbog. Rammesætning. Indhold Form Evt. midler Distribu)on Deadline(s) Produk)on En didaktisk model til ipadagogik Fagligt indhold Oplæg fra underviser Ar)kel Film Del af fagbog Rammesætning Indhold Form Evt. midler Distribu)on Deadline(s) Kobling )l praksis Produk)on Individuelt Gruppe

Læs mere

ipad for let øvede modul 7

ipad for let øvede modul 7 24102014AS ipad for let øvede modul 7 Skype Skype er et program, der gør det muligt at kommunikere med en anden person med både billede og lyd. Kommunikationen sker over internettet, og der er gratis at

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad

Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Android

Brugermanual til MOBI:DO Make på Android Brugermanual til MOBI:DO Make på Android Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en guide der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

AppWriter ipad manual

AppWriter ipad manual AppWriter ipad manual Installation Søg efter AppWriter Skole i App Store og installér den på din ipad. Når AppWriter er installeret, åbner du den ved at trykke på AW-ikonet på dit skrivebord. Inden du

Læs mere

Dansk tillægsmanual til PODD i Dynavox Compass

Dansk tillægsmanual til PODD i Dynavox Compass Dansk til PODD i Dynavox Indhold Dansk til PODD i Dynavox... 1 Generelt... 2 Hvad består den danske udgave af:... 2 At gemme tilrettede PODD sidesæt:... 3 Hvor ligger skabelon sidesæt på pc:... 3 Alternativ

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

ios7 og kontaktstyring

ios7 og kontaktstyring ios7 og kontaktstyring hvor og hvordan du indstiller fx din ipad til at blive styret med 0/1-kontakter Med ios7 er der indbygget flere aktiveringsmåder især kontaktstyring. Du kan opdatere eller få produkter

Læs mere

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed...

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed... Forslag til Apps til elever på mellemtrinnet, der har brug for kompenserende hjælpemidler. Nogle af informationerne er hentet fra Digitaliseringsstyrelsens materiale. Kompenserende apps til mennesker med

Læs mere

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38 BRUGERMANUAL til Podio 23. februar 2015 Side 1 af 38 INDHOLDSFORTEGNELSE HVAD ER PODIO?... 3 HVAD KAN VI PÅ PODIO?... 4 Aktivitet... 4 Bestyrelsesmøder... 4 Arrangementer & aktiviteter... 5 Opslagstavle...

Læs mere

Gennemgang af ios app

Gennemgang af ios app Gennemgang af ios app Log ind Log ind skærmen er det første du møder når du starter app en. Her kan du vælge at oprette en ny konto eller logge ind i en eksisterende. Husk at vælge et sikkert password,

Læs mere

Manual i frontend-redigering af kredssider og brug af kalender

Manual i frontend-redigering af kredssider og brug af kalender Manual i frontend-redigering af kredssider og brug af kalender Frontend redigering af kredssider og brug af kalender Logge ind og lave simpel redigering... Side 2-3 Opret ny side... Side 4 Læg billede

Læs mere

ipad for let øvede modul 7

ipad for let øvede modul 7 13032014AS ipad for let øvede modul 7 Skype Skype er et program, der gør det muligt at kommunikere med en anden person med både billede og lyd. Kommunikationen sker over internettet, og der er gratis at

Læs mere

Generelle Læreplaner for Daginstitution/ Dagpleje. Tabulex Læreplaner

Generelle Læreplaner for Daginstitution/ Dagpleje. Tabulex Læreplaner Generelle Læreplaner for Daginstitution/ Dagpleje Tabulex Læreplaner Indhold Læreplaner... 3 Om pædagogiske læreplaner... 3 Log på og arbejdsgang... 4 Menupunkt Skabeloner... 5 Beskrivelse af skabeloners

Læs mere

Tylstrup Skole. Indhold

Tylstrup Skole. Indhold Indhold Grundlæggende opsætning af ipad... 2 Installation af Skolekom App ( ALLE Ipad brugere skal installere denne )... 9 Installation af Find my iphone... 16 Oprettelse af Apple-id... 23 1 Grundlæggende

Læs mere

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra klik på linket

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra   klik på linket Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt kan alle se arbejdspladsbrugsanvisningerne, hvis man er på regionens netværk. Hvis der skal tilføjes eller

Læs mere

Ting 3: Billeder : kamera fotostream Instagram

Ting 3: Billeder : kamera fotostream Instagram Ting 3: Billeder : kamera fotostream Instagram Tag et foto: Du skal åbne programmet foto. Ret ipad mod dit motiv. Tryk på ikonet for foto og billedet tages. Når du tager fotoet, siger ipad som en lukker.

Læs mere

Mobil og tablets. Vejledning. Opsætning af ipad IT-AFDELINGEN. Af: Anders C. H. Pedersen E-mail: Achp@norddjurs.dk Revideret: 12.

Mobil og tablets. Vejledning. Opsætning af ipad IT-AFDELINGEN. Af: Anders C. H. Pedersen E-mail: Achp@norddjurs.dk Revideret: 12. Af: Anders C. H. Pedersen E-mail: Achp@norddjurs.dk Revideret: 12. november 2014 IT-AFDELINGEN Vejledning Mobil og tablets Opsætning af ipad Norddjurs Kommune. Torvet 3. 8500 Grenå Tlf.: 89 59 10 00. www.norddjurs.dk

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Hurtig start. Hjælp. Sideredigering. Lav en ny kommunikationsside. Indstillinger. Felter. Afspilningsmuligheder. Redigeringsindstillinger.

Hurtig start. Hjælp. Sideredigering. Lav en ny kommunikationsside. Indstillinger. Felter. Afspilningsmuligheder. Redigeringsindstillinger. Hurtig start Sideredigering Lav en ny kommunikationsside Indstillinger Felter Afspilningsmuligheder Redigeringsindstillinger Expres side Voice over Administration Specielle muligheder Butik Muligheder

Læs mere

Deltagelse i projektet "Remind" herunder videosamtaler mellem behandler og patient

Deltagelse i projektet Remind herunder videosamtaler mellem behandler og patient Deltagelse i projektet "Remind" herunder videosamtaler mellem behandler og patient Samtykkeerklæring om deltagelse Brugervejledning til Remind Side 1 af 9 Side 2 af 9 Video Test Afprøv dit videoudstyr

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

LEJERBO.DK INDSÆT BILLEDER, GALLERI OG VIDEO

LEJERBO.DK INDSÆT BILLEDER, GALLERI OG VIDEO 1 Indsætte et billede på en side 1. LOG PÅ Log på Mit Lejerbo og gå ind på den lokale side, du skal redigere og klik derefter på Rediger øverst til højre. 2. FIND SIDEN DIT BILLEDE SKAL IND PÅ Klik dig

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forfatter: Sune Bjerre, Mediekonsulent, evidencenter (Creative Commons License Navngivelse-Ikke-kommerciel 2.

Indholdsfortegnelse. Forfatter: Sune Bjerre, Mediekonsulent, evidencenter (Creative Commons License Navngivelse-Ikke-kommerciel 2. Indholdsfortegnelse Videoredigering med KineMaster... 2 Videoredigeringsapp... 2 KineMasters brugergrænseflade... 3 Sådan redigerer du dine videoer... 4 Optage video... 4 Klippe en optagelse... 6 Indsætte

Læs mere

Myfone iphone Guide. En guide til Flexfones Myfone App til iphone.

Myfone iphone Guide. En guide til Flexfones Myfone App til iphone. Myfone iphone Guide En guide til Flexfones Myfone App til iphone. Indhold Introduktion 3 Download Flexfones app 3 Myfone 3 1.0 Login 3 2.0 Opkald 3 Omstilling 4 3.0 Direkte omstilling 5 4.0 Overvåget omstilling

Læs mere

ChatAble. V3 User Guide

ChatAble. V3 User Guide ChatAble V3 User Guide Contents 1 2 3 4 Glitter 5 GoGo!Add 6 7 8 9 Introduktion til ChatAble Hurtig installation af ChatAble 3 Opret en ny side Muligheder for redigering af felter Feltnavn Tale Billede

Læs mere

MYFONE APP GUIDE. Myfone til din iphone

MYFONE APP GUIDE. Myfone til din iphone MYFONE APP GUIDE Myfone til din iphone INDHOLD Login Opkald Aktivér funktioner Omstilling Seneste Kontakter Beskeder Funktioner Profiler Køér Telefonmøder Telefonsvarer Synkronisér kontakter 1 1 2 3 6

Læs mere

Opret en nyhed LEJERBO.DK OPRET EN NYHED 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR. Gå ind på din hjemmeside, fx

Opret en nyhed LEJERBO.DK OPRET EN NYHED 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR. Gå ind på din hjemmeside, fx 1 Opret en nyhed 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR Gå ind på din hjemmeside, fx https://afd154-0.lejerbo.dk I øverste højre hjørne klikker du på Mit Lejerbo eller hængelåsen. Du sendes til login-siden

Læs mere

Vejledning i brug af GMAIL (Google)

Vejledning i brug af GMAIL (Google) Vejledning i brug af GMAIL (Google) Send meddelelser Har du ikke prøvet Gmail før? Her har du en trinvis vejledning i, hvordan du skriver og sender meddelelser: Klik på knappen Skriv i venstre side i Gmail.

Læs mere

Internettet. Tema. på ipad Opdateret d Ældresagens datastue Aktivitetscentret Bavnehøj. Nørre Snede Tema: Internettet på ipad

Internettet. Tema. på ipad Opdateret d Ældresagens datastue Aktivitetscentret Bavnehøj. Nørre Snede Tema: Internettet på ipad n Tema Internettet på ipad Opdateret d. 14.10.2017 Sofus Opdateret d. 31. januar 2017 Side 1 Indhold Side 3 Side 3 Side 4 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7-8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/wp-admin. Brugernavn: Password:

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/wp-admin. Brugernavn: Password: WordPress manual.hjerteforeningen.dk/wp-admin Brugernavn: Password: April, 2015 Generelt Du kan benytte WordPress fra alle platforme. Det vil sige, du kan redigere jeres hjemmeside fra din computer, din

Læs mere

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra klik på linket

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra  klik på linket Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt kan alle se arbejdspladsbrugsanvisningerne, hvis man er på regionens netværk. Hvis der skal tilføjes eller

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Hold styr på aftalerne på både pc og mobil VELKOMMEN TIL GOOGLE-SKOLEN 4. DEL

Hold styr på aftalerne på både pc og mobil VELKOMMEN TIL GOOGLE-SKOLEN 4. DEL VELKOMMEN TIL GOOGLE-SKOLEN. DEL I DETTE NUMMER: Opret en ny kalender Lav en kalenderaftale Del din kalender med andre Sådan bruger du flere kalendere på én gang GRATIS 0 KR Hold styr på aftalerne på både

Læs mere

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport

TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1. DigiMatch. Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 25.08.2014 v.0.1 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart... 3 DigiMatch download... 3 Registerniveau... 7 Indstillinger... 9 Login... 9 Tilpas knapperne... 10 Kampregistrering...

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU E-MAIL

SÅDAN BRUGER DU E-MAIL VEJLEDNING l E-MAIL SÅDAN BRUGER DU E-MAIL I vejledningen bruger vi det gratis e-mailprogram gmail som eksempel til at vise, hvordan man bruger e-mail. DU SKAL I FORVEJEN KUNNE: Bruge en browser og gå

Læs mere

Administrator manual

Administrator manual Revision 1 Administrator manual INDHOLD LOG IND 1 OVERBLIK 1 ARBEJDSRUM 1 MEDARBEJDERE 2 OPRET NY MEDARBEJDER 2 TRIN 1 AF 4: NAVN OG OPLYSNINGER 2 TRIN 2 AF 4: LEGITIMATION 2 TRIN 3 AF 4: EFFEKTIVITETSNIVEAU

Læs mere

ENGRAMs ibook. Denne guide giver dig et fuldt indblik i, hvordan du studerer engelsk grammatik med ENGRAMs ibook til ipads.

ENGRAMs ibook. Denne guide giver dig et fuldt indblik i, hvordan du studerer engelsk grammatik med ENGRAMs ibook til ipads. ENGRAMs Denne guide giver dig et fuldt indblik i, hvordan du studerer engelsk grammatik med ENGRAMs til ipads. 1. Sådan henter du ENGRAMs Hvis du ikke allerede har hentet og installeret ENGRAMs, kan dette

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Indhold For dig der skal i gang med at bruge ditmer edagsorden på ipad eller web 1. Sådan får du adgang til ditmer edagsorden... 2 2. Find udvalg

Læs mere

Videomodulet opkald. Åbn Google Chrome uden for Citrix (på det røde skrivebord)

Videomodulet opkald. Åbn Google Chrome uden for Citrix (på det røde skrivebord) Videomodulet opkald Åbn Google Chrome uden for Citrix (på det røde skrivebord) Log ind på Remind.appinux.com med dit regionsid og din adgangskode. (Du kan lave en genvej til Remind i din bogmærkelinje

Læs mere

Guide til PlaNet v1.12. Original skrevet af:

Guide til PlaNet v1.12. Original skrevet af: Guide til PlaNet v1.12 Original skrevet af: Sidst opdateret 15-11-2016 1 INDHOLD Generelt... 4 Login... 4 Roller... 4 Planlægger... 4 Afvikler... 4 Roller og moduler... 5 Planlægger... 5 Afvikler... 5

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

Vejledning til Beskedmodulet i Remind for borgere via smartphone eller tablet (fremover kaldet "enhed") og via web.

Vejledning til Beskedmodulet i Remind for borgere via smartphone eller tablet (fremover kaldet enhed) og via web. Vejledning til Beskedmodulet i Remind for borgere via smartphone eller tablet (fremover kaldet "enhed") og via web. Beskedmodulet i Remind er en sikker måde at kommunikere med din behandler/medarbejderen

Læs mere

IntoWords ipad Tjekliste

IntoWords ipad Tjekliste IntoWords ipad Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Ipad 1 Login til Skole 2 Login til Privat 3 Login til Erhverv 4 Værktøjslinjen 5 Indstillinger i IntoWords 6

Læs mere

BESKRIV VERDEN sådan kommer du godt i gang

BESKRIV VERDEN sådan kommer du godt i gang 1 BESKRIV VERDEN sådan kommer du godt i gang BESKRIV VERDEN er en app, hvor du kan tilføje informationer direkte på dine mobilfotos lige efter du har taget dem. Appen er et værktøj, der hjælper dig til

Læs mere

Arbejde i Citrix. Vejledning. Hvordan du logger ind på Citrix med Windows 8.1 og opretter genveje til login IT-AFDELINGEN

Arbejde i Citrix. Vejledning. Hvordan du logger ind på Citrix med Windows 8.1 og opretter genveje til login IT-AFDELINGEN Af: Anders C. H. Pedersen E-mail: Achp@norddjurs.dk Revideret: 7. juli 2015 IT-AFDELINGEN Vejledning Arbejde i Citrix Hvordan du logger ind på Citrix med Windows 8.1 og opretter genveje til login Norddjurs

Læs mere

MailMax / Web v4.1. Brugsvejledning til webmail. Copyright 2003 Gullestrup.net

MailMax / Web v4.1. Brugsvejledning til webmail. Copyright 2003 Gullestrup.net MailMax / Web v4.1 Copyright 2003 Gullestrup.net Log ind på webmailen Start med at gå ind på http://webmail.gullestrup.net i din browser. Indtast din Email-adresse samt Adgangskode, som hører til din konto.

Læs mere

Webmail Gmail Generelt Side 1

Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 2 Indholdsfortegnelse Oprette en Gmail...... Side 4 Indbakken Oversigt...... Side 9 Skriv en mail...... Side 11 Formateringsværktøjer...... Side

Læs mere

Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3. 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3. 3 Overblik over siderne... 5

Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3. 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3. 3 Overblik over siderne... 5 Skolekvalitet.dk Manual Version 1.0 Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3 3 Overblik over siderne... 5 3.1 Oversigt over centrale funktioner:... 6 4 Kom godt i

Læs mere

Manual til Explain Everthing

Manual til Explain Everthing Manual til Explain Everthing Af Randi Majgård Høgh VIFIN Indholdsfortegnelse Forord Hjælp & indstillinger Oprettelse af dokumenter Gennemgang af værktøjer Video - og lydoptagelser Hvordan deler og eksporter

Læs mere

Fase Forklaring Navigation. Mappen skal indeholde alle elementer til dit site.

Fase Forklaring Navigation. Mappen skal indeholde alle elementer til dit site. 1 Opstart af et site Opret hovedmappen Opret grafikmappen Opret dit site Mappen skal indeholde alle elementer til dit site. Opret en mappe indeni den første og kald den grafik. Heri lægges alle dine grafikfiler.

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

IntoWords Ipad Tjekliste

IntoWords Ipad Tjekliste IntoWords Ipad Tjekliste Gennemgang af IntoWords Ipad funktioner MV-Nordic www.mv-nordic.com Indhold Øvelse 1 Installation af IntoWords til ipad... 3 Øvelse 2 Login til Skole... 5 Øvelse 3 Login til Privat...

Læs mere

Book Creator. Du skal bruge App en Book Creator for at følge denne vejledning. Scan koden og se en videovejledning

Book Creator. Du skal bruge App en Book Creator for at følge denne vejledning. Scan koden og se en videovejledning Book Creator Du skal bruge App en Book Creator for at følge denne vejledning Scan koden og se en videovejledning Book Creator er super nem at bruge. App en er godt nok på engelsk og derfor er den vejledning,

Læs mere

Kvikstart til Novell Messenger 3.0.1 til mobilenheder

Kvikstart til Novell Messenger 3.0.1 til mobilenheder Kvikstart til Novell Messenger 3.0.1 til mobilenheder Maj 2015 Novell Messenger 3.0.1 og senere er tilgængelig til din understøttede ios-, Android- BlackBerry-mobilenhed. Da du kan være logget på Messenger

Læs mere

Minivejledning Kommuniker, På Tryk2

Minivejledning Kommuniker, På Tryk2 Minivejledning Kommuniker, På Tryk2 En mini brugervejledning, der viser de væsentligste funktioner i programmet. 1a Begynd at skrive Åbn programmet på skrivebordet. Dette er det kreative hoved-skrivevindue.

Læs mere

Indhold. Tablet Guides

Indhold. Tablet Guides Indhold Start tablet og Arbejdsmiljøbog... 2 Grund indstillinger... 3 Opret notat i PDF... 5 Overfør Arbejdsmiljøbogen fra PC til tablet... 6 Overfør filer mellem PC og tablet... 9 Start tablet og Arbejdsmiljøbog

Læs mere

Kompenserende IT til elever med læse- og skrivevanskeligheder

Kompenserende IT til elever med læse- og skrivevanskeligheder Kompenserende IT til elever med læse- og skrivevanskeligheder På din smartphone, når du skriver beskeder eller tekst, kommer et tastatur frem på skærmen. Indtal din besked meget tydeligt. Vil du have læst

Læs mere

IPAD VEJLEDNING INDHOLD

IPAD VEJLEDNING INDHOLD 1 IPAD VEJLEDNING INDHOLD FØRSTEGANGSOPSÆTNING...2 TILGÅ DET TRÅDLØSE NETVÆRK...4 OPSÆTNING AF E-MAIL...5 E-MAIL-FUNKTIONER...6 KALENDERFUNKTIONER...7 INSTALLER NYE PROGRAMMER...8 FÅ MERE UD AF DIN IPAD...10

Læs mere

Ipad. Sådan fotograferer du.

Ipad. Sådan fotograferer du. Ipad. Sådan fotograferer du. Se på nissens arbejde, giv dig god tid og få fine billeder. Tag et billede: Check Foto/Video knappen lyser gult på Foto, Zoom frem og tilbage, klik evt. en enkelt gang, på

Læs mere

Nota App på telefonen

Nota App på telefonen Nota App på telefonen I denne vejledning kan du læse om hvordan du henter Nota App til din iphone eller Android smartphone og om hvordan du bruger app'en. Find App'en i App Store eller Google Play. Appens

Læs mere

Brugervejledning til print-, kopi og scanning på KøgeBibliotekerne

Brugervejledning til print-, kopi og scanning på KøgeBibliotekerne Brugervejledning til print-, kopi og scanning på KøgeBibliotekerne Indhold Indledning Sådan opretter du dig Sådan betaler du Sådan får du en ny adgangskode Sådan kobler du dit brugernavn og kodeord med

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Guide til PlaNet v1.11. Original skrevet af:

Guide til PlaNet v1.11. Original skrevet af: Guide til PlaNet v1.11 Original skrevet af: Sidst opdateret 20-08- 2015 1 INDHOLD Generelt... 4 Login... 4 Roller... 4 Planlægger... 4 Afvikler... 4 Roller og moduler... 5 Planlægger... 5 Afvikler... 5

Læs mere

Indhold Outlook Web App... 1

Indhold Outlook Web App... 1 Outlook Web App Outlook Web App (OWA) bruges til at håndtere e-mails og kalendere uden at skulle have Outlook klient programmet installeret. OWA kan bruges på en hvilken som helst computer, der har adgang

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte:

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte: Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt er der se-adgang til arbejdspladsbrugsanvisningerne. Hvis der skal tilføjes eller fjernes produkter, og hvis

Læs mere

Indhold SAMSUNG GALAXY SIII... 1

Indhold SAMSUNG GALAXY SIII... 1 SAMSUNG GALAXY SIII Her er en guide til softwareopdatering af SAMSUNG GALAXY SIII, opsætning og sletning af e-mail, skift af adgangskode og signatur, nulstilling ved bortkomst, samt opsætning af skærmlås.

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Brugermanual for opdatering af Touch and Play i CMS-systemet

Brugermanual for opdatering af Touch and Play i CMS-systemet Brugermanual for opdatering af Touch and Play i CMS-systemet Applikator Bugattivej 8 7100 Vejle Danmark Telefon: +45 22 85 18 60 E-mail: info@applikator.dk 1 Indhold CMS... 2 LOG ON til CMS... 2 Opret

Læs mere

Kom godt i gang med Fronter

Kom godt i gang med Fronter 1 Kom godt i gang med Fronter. Introduktion for studerende på diplomuddannelserne Kom godt i gang med Fronter Introduktion for studerende på diplomuddannelserne Sådan logger du på Først skal du hente dit

Læs mere

Denne guide er til at opsætte din LG Nexus 5X og få den opdateret softwaremæssigt, samt opsætte UCL mail. LG Nexus 5X... 1

Denne guide er til at opsætte din LG Nexus 5X og få den opdateret softwaremæssigt, samt opsætte UCL mail. LG Nexus 5X... 1 LG Nexus 5X Denne guide er til at opsætte din LG Nexus 5X og få den opdateret softwaremæssigt, samt opsætte UCL mail. Indhold LG Nexus 5X... 1 Opsætning af telefonen...2 Forbind til trådløst netværk/wi-fi...4

Læs mere

Spiked Reality. Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder. Version 2.0, september 2013

Spiked Reality. Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder. Version 2.0, september 2013 Spiked Reality Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder Version 2.0, september 2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Mine oplysninger... 3 Online Administration... 3 Dit log ind...

Læs mere

Guide til Mobilize Me v2.0. Original skrevet af:

Guide til Mobilize Me v2.0. Original skrevet af: Guide til Mobilize Me v2.0 Original skrevet af: Opdateret af Mobilize Me 18-09-2014 1 INDHOLD Login... 4 Planlægningsklienten... 4 Afviklingsklienten... 4 Guide til planlægningsklienten... 5 Opret ny aktivitet...

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

EasyIQ app brugermanual ios devices (ipad, iphone og ipod)

EasyIQ app brugermanual ios devices (ipad, iphone og ipod) EasyIQ app brugermanual ios devices (ipad, iphone og ipod) ios-brugermanual til EasyIQ app Indhold Funktioner i EasyIQ App en... 2 Download EasyIQ app en i App Store... 2 Start og log på EasyIQ app en...

Læs mere

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer 17112014AS ipad for let øvede modul 10 ipad og computer Indledning I dette modul gennemgås nogle af de muligheder, der er for samspil mellem computeren og ipad'en. På ipad'en findes app'en itunes Store.

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen Anvendelse af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen mine, og tryk på Tilføj Tryk på Skriv

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE Indberetning til Nationalbankens betalingsbalance for erhvervsvirksomheder, forsikrings- og pensionsselskaber samt visse finansielle institutter Statistisk Afdeling Version

Læs mere