Undgå dyr fugtisolering af betonbroer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undgå dyr fugtisolering af betonbroer"

Transkript

1 Vejforum 2002 Undgå dyr fugtisolering af betonbroer Brug latexmodificeret beton som slidlag/fugtisolering Indhold Indledning Økonomi på nye broer Økonomi ved ældre broer Teknisk bedømmelse Holdbarhed Udseende Jævnhed Friktion Afvanding Vedligehold Udførelse. Afslutning November 2002 Ved Sektionsingeniør Peter Overgaard, og Afdelingsingeniør Jens Kr Fonnesbech Fyns Amt, Vejvæsenet.

2 Indledning Rismarksvejsbroen, der udgør en vigtig del af Odenses overordnede vejnet, er blevet hoved repareret. Fugtisoleringen er fjernet (se figur 1) og broen har på både vejbaner og fortove fået latexmodificeret beton. Carl Bro var rådgivende ingeniør på opgaven og AARSLEFF var entreprenør. Broen er 196 m lang, 13 m bred og det lykkedes at opretholde personbilstrafik og buskørsel i hele reparationsperioden, som strakte sig fra juli til oktober 2002, i alt 90 dage. Ved traditionel udførelse ville det planmæssigt kunne udføres på 150 dage. Det var flot, især i betragtning af at konstruktionsbetonen under den daværende fugtisolering var meget dårligt. Mange steder blev armeringen frilagt i forbindelse med reparationen. Figur 1. Fugtisoleringen er fræset af på halvdelen af broen. Figur 2. Betonoverfladen er højtryksspulet og Figur 3 Nogle steder er der også skader på armeringen kommer tydelig frem mange steder. spændarmeringen. Hele forløbet har givet en lang opvisning i, at LMC (Latex Modified Concrete eller latexmodificeret beton) er den rigtige løsning, som afslutning af en overflade på en betonbro. At oplevelsen blev så positiv, skyldes ikke mindst et formidabelt godt samarbejde med såvel rådgiver, som entreprenør. Broen ligger nu med en overflade, som af den almindelige trafikant opfattes som en normal belægning. Det gælder både med hensyn til jævnhed, støj og udseende. Friktion og afvanding er også i orden. Holdbarheden forventer vi, efter grundige studier i USA, er den samme som for traditionel fugtisolering, men med den forskel, at en god traditionel fugtisolering, skal have slidlaget fornyet to eller tre gange indenfor levetiden. En god LMC har efter op til 25 års brug [3] og [5] samt (figur 4 og 5) ingen tegn på behov for fornyelse!

3 Figur 4 og 5 To broer i Virginia med LMC der har henholdsvis 17 og 25 år (årsdøgntrafik ) på bagen. Økonomi på nye broer. Prisen for udførelse af 40 mm LMC er fra 1300 til 1500 kr/m², medens traditionel fugtisolering koster fra 3000 til 4000 kr/m² [1]. På nye betonbroer vil udgifterne til isolering og slidlag således mindst blive halveret ved brug af LMC. Dertil kommer, at driftsudgifterne reduceres voldsomt i fremtiden: Ingen langsgående bitumenfuger skal vedligeholdes! Intet slidlag der skal fornyes (se kommentar til [1] i [4])! Ingen dryprør, da der ikke er et mellemlag der skal afvandes! Ingen dyre undersøgelser, af om fugtisoleringen stadig er tæt, under belægningen! De sidste, men ikke uvæsentlige fordele på nye broer er: Konstruktionshøjden reduceres direkte med 40 til 60 mm! Broens egenvægt reduceres tilsvarende med 90 til 130 kg/m²! LMC kan ved dimensionering medregnes i konstruktionsbetonen. Økonomi ved ældre broer Der tænkes her på broer, som hidtil har haft traditionel fugtisolering. En del af de samme forhold, som ved nye broer er gældende og bliver derfor ikke gentaget. Der er dog en del nye ting der skal tages hensyn til. Reparationen af konstruktionsbetonen kan udføres hurtigt, helst kun med en højtryksspuling, der efterlader overfladen meget ujævn og parat til LMC. Kun ved grove skader, hvor armeringen frilægges kan der være behov for yderligere reparation. Af hensyn til jævnheden, skal det tilstræbes at LMC kun udlægges i ca 40 mm tykkelse plus ujævnhederne i konstruktionsbetonen. Dermed bliver der enten plads til at forstærke broen med et beton lag, eller også skal asfalten i broenderne tilpasses den reducerede højde. Reparationstiden og dermed trafikantomkostningerne kan reduceres kraftigt. Det skyldes, de reducerede krav til reparation af konstruktionsbetonen, samt naturligvis at udlægning og hærdning foregår hurtigt. En fordel for LMC er også, at den ikke er følsom overfor vejret. Fugtig vejr under udlægningen er ideel og udlægningen kan også gennemføres i tørt og varmt vejr.

4 Teknisk bedømmelse Holdbarhed I USA er metoden brugt i 30 år. Bl.a. i Virginia, hvor de praktiserer vintertjeneste med saltning, som minder meget om danske forhold [2]. I Virginia er man ikke i tvivl om at der altid skal bruges LMC. Under en studietur [3] havde Peter Overgaard et møde med en af statens broingeniører, Everett Mike Shelton, District, Structure & Bridge engineer, 87 Deacon Road, Fredericksburg, Virginia, som under ingen omstændigheder ville bruge andet på hans broer. To broer, en med 17 år på bagen og en med 25 år blev besigtiget på samme tur [3] og begge havde stadig fine LMC slidlag, hvilket stemmer meget fint med de observationer Jens kr fonnesbech tidligere på året gjorde under en studietur til staten Washington [5]. Her var det specielt en 26 år gammel bro, som var født med LMC, som imponerede. Men selvfølgelig er der også problemer med LMC, som der er det med traditionel udførelse, ved diletationsfuger eller vis underlaget ikke er behandlet ordentlig før udlægning af betonen. Figur 6 Revner på 17 år gammel bro ved dilatationsfugen, som vi i Danmark nok forlængst ville have repareret. Konklusionen er dog klar. Ingen af os har på studieturene observeret forhold der antyder, at holdbarheden for LMC er mindre end for traditionel udført fugtisolering! Udseende En bro med LMC, er ofte karakteristisk med tværriller i overfladen. For folk med kendskab til asfalt og beton, er det også tydeligt, at det er en betonoverflade. Billedet kan dog godt sløres en del, hvis der er benyttet mørke sten, som tilslag i betonen. Jævnhed Rigtigt udført minder jævnheden om et asfaltslidlag. Det kræver dog special udstyr, at opnå så god en jævnhed. Det er vores erfaring, at det er ikke godt nok med en bjælkevibrator! Og betonen skal blandes på stedet, så der er den fornødne tid til efterbehandling. Figur 7 Riller i LMC overflade på en 25 år gl bro. Bemærk at der ikke ses slid på broen. Friktion Bortset fra oplysninger om friktion fra USA, har vi i øjeblikket ingen målinger af friktionen. Det er dog fra observationer på de to broer, som er udført i Fyns amt, vor klare opfattelse, at friktionskravene er fuldt ud opfyldt. På samme måde forventes også, at vintertjenesten kan udføres med samme gode resultat, som på en bro med asfaltslidlag.

5 Afvanding Med de tværriller, som er dannet med en rive, fungerer afvandingen under regnvejr upåklagelig. Vedligehold En bro med latexmodificeret beton, som slidlag, kræver mindre vedligeholdelse end en bro med normal fugtisolering. Der er ingen langsgående fuger, som skal vedligeholdes og der støbes direkte ind mod dillatationsfuger. Slidlaget er utrolig nem at kontrollere. Først kan det gøres visuelt for revner. Der kan komme revner i forbindelse med udstøbningen, men det vil oftest være små svind revner, som kun rækker få millimeter ned under overfladen. Større revner kan ses senere, f.eks ved diletationsfuger, hvor det kan blive nødvendig at reparere. I USA var det tydeligt, at man lod revner og skader på belægningen blive større end vi traditionel ville gøre i Danmark. Når der var begyndende revner eller andre tegn på skader, trak man en kæde hen over området [3] [5], så kunne det, når broen var tør, tydeligt høres om der var delaminering. Hermed fås en nem, billig og effektiv kontrol af LMC lagets kvalitet. Udførelse. Processen er meget simpel. 1. Ved reparationer af gamle broer fjernes asfalt og fugtisolering. Derefter fræses det øverste lag beton, eller allerbedst det øverste beton fjernes med højtryksspuling. Når højtryksspuling anvendes hjælper spulingen til at fjerne løse partier af betonen. På Rismarkvejsbroen blev armeringen nogle steder ligefrem frilagt, se figur 2. Spulingen giver desuden en meget ujævn betonoverflade, som er ideel at støbe på. 2. Der støbes LMC i evt. dybe partier i betonen, eller omkring frilagt armering, se figur 3. Denne reparationsstøbning gennemføres kun i meget begrænset omfang. 3. Den rengjorte overflade vandes og afdækkes. Afdækningen foretages bl.a. for at betonblanderen kan køre frem til betonudlæggeren uden at snavse overfladen til, figur 8. Figur 8 Overfladen afdækkes, både før og efter udstøbning af LMC Figur 9 Der svummes ved at koste mørtel fra støbefronten ud på underlaget.

6 4. Overfladen svummes med LMC umiddelbart foran betonudlæggeren. I praksis kostes overfladen med noget af det tynde LMC, som altid løber foran støbefronten, figur Der udstøbes ca 40 mm tyk dæklag af LMC, som vibreres og glittes i en kontinuert arbejdsgang, figur 10. Figur 10 Udstøbningsmaskinen i funktion. 6. Med en rive laves de karakteristiske tværriller. 7. Der afdækkes med fugtig (ikke våd) sækkelærred. 8. Sækkelærredet afdækkes med plasticfolie. Hvis der er behov for partielle reparationer på ældre LMC broer, 1m² eller lignende kan de udføres med rapid latecmodificeret beton (RLMC). I så fald kan arbejdsgangen se således ud: Kl Vejafsnittet spæres, og der fræses partielt. Kl Kl 1.00 Fræsehullet rengøres og inspiceres. Fræsehullet fyldes med RLMC, vibreres, rettes af, rives og dækkes af. (Kl 1.15 Støbning fortsættes i næste hul. Pot life for RLMC er kun 15 minutter). Kl 4.15 Første hul er klar til trafikken.

7 Afslutning Fremtiden er LMC. Vi må lære at acceptere, at der er ren beton på vore broer. Fordelene er så store, at alt andet vil være en hån mod de danske skatteydere. Vi må acceptere, at vi skal bruge recept og udførelsesmetode, som vi har set det udført i USA. Det forudsætter brug af mobil betonblander på stedet og brug af avanceret udstyr til støbning. Når vi så mestrer denne metode, kan vi begynde at eksperimentere med at forbedre og billiggøre metoden. Ikke før!

8 [1] Accelererede belægnings- og fugtisoleringsarbejder på broer, af ingeniør Anette Berrig, teknologisk institut m.fl.. Dansk Vejtidskrift [2] Visioner på og efter sne og is symposiet i Virginia, af afdelingsingeniør Jens Kr Fonnesbech, Fyns amt. Dansk Vejtidskrift [3] Studietur til USA, af sektionsingeniør Peter Overgaard, Fyns amt. Dansk Vejtidskrift [4] Latexmodificeret beton på broer (kommentar), af afdelingsingeniør Jens Kr Fonnesbech, Fyns amt. Dansk Vejtidskrift [5] Vintertjeneste og brovedligeholdelse, Studietur til BC Canada og staten Washington, af afdelingsingeniør Jens Kr Fonnesbech, Fyns amt. Dansk Vejtidskrift

Bilag 5.B Ophugning i belægning

Bilag 5.B Ophugning i belægning Bilag 5.B Ophugning i belægning 1. Placering af ophugninger Placeringen af ophugninger i belægningen fremgår af figur 1. En mere detaljeret beskrivelse af placeringen er også givet i forbindelse med rapporteringen

Læs mere

Betonreparation og -renovering Kolding - 7. februar 2017

Betonreparation og -renovering Kolding - 7. februar 2017 Betonreparation og -renovering Kolding - 7. februar 2017 Lillebæltsbroen af 1935 VD-pilotprojekt Udskiftning af kørebanebeton og sprøjtebetonreparation ved/ Christian Bugge Hansen Fagprojektleder Bygværker

Læs mere

NCC Roads overfladebehandling. En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti. ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible

NCC Roads overfladebehandling. En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti. ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible NCC Roads overfladebehandling En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible Holdbare Alternative Flotte Velegnede til både små og store opgaver

Læs mere

DS FLEX BRO. Færdige skræddersyede bromoduler Vejr- og trafikuafhængig Hurtig montage Økonomisk fordelagtig

DS FLEX BRO. Færdige skræddersyede bromoduler Vejr- og trafikuafhængig Hurtig montage Økonomisk fordelagtig DS FLEX BRO Færdige skræddersyede bromoduler Vejr- og trafikuafhængig Hurtig montage Økonomisk fordelagtig Forny den gamle bro et med afstand 1,398 mm Fin på overfladen Mange af Danmarks små broer har

Læs mere

Teknisk beskrivelse af og konsekvenser for valg af vejbelægning

Teknisk beskrivelse af og konsekvenser for valg af vejbelægning NOTAT (Bilag 2 til UTM 08APR08) Lejre Kommune Lyndby Gade 19, Lyndby Postboks 51 4070 Kirke Hyllinge T 4646 4646 F 4646 4599 H www.lejre.dk Nawzad Marouf Ejendom & Anlæg D 4646 4933 E nama@lejre.dk Teknisk

Læs mere

Projektering af synlige betonoverflader

Projektering af synlige betonoverflader Projektering af synlige betonoverflader Tjekliste til anvendelse i projekteringen af betonkonstruktioner med synlige betonoverflader Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut, Søren F. Johansen, Dalton

Læs mere

Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t

Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t Støjreduktion Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: 1 db 2 db 3 db Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t Fjerne 35 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 20 km/t

Læs mere

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte:

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte: Byg Åer og søer Tilmelding: Side 1 af 22 Et vinduesmodul bliver til I vinduet (se forneden) bliver der plads til et lille trinbræt, lidt mark (eller skov) og den øverste del af åen. Og en lille og gammel

Læs mere

Konklusioner fra workshoppen

Konklusioner fra workshoppen Workshop om broer med og uden støbestilladser Teknologisk Institut, 2. november 2016 Konklusioner fra workshoppen Konklusioner fra workshoppen I Danmark er der mange års tradition for in-situ støbte broer.

Læs mere

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING HANS BENDTSEN, SENIORFORSKER, KOORDINATOR STØJ, VEJDIREKTORATET ERIK OLESEN, VEJDIREKTORATET HENRIK FRED LARSEN, VEJDIREKTORATET GILLES PIGASSE,

Læs mere

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer Fakta De danske vejregler består af en almindelig arbejdsbeskrivelse og en vejledning. I Vejledningen findes anvisninger for valg af lagtykkelser på. For pulverasfalt, som er et slidlagsmateriale med en

Læs mere

Skadeskatalog Retningslinjer for tilstandsregistrering

Skadeskatalog Retningslinjer for tilstandsregistrering 2009, Grontmij Carl Bro A/S Skadeskatalog Retningslinjer for tilstandsregistrering 1 - Gruppe Gemeinsam die Zukunft gestalten Forord Nærværende dokument er et vejledende skadeskatalog med eksempler på

Læs mere

3X ]S^_ LO^YX x 1YN^ R XN` \U Z ]^ONO^ FABRIKSBETONGRUPPEN

3X ]S^_ LO^YX x 1YN^ R XN` \U Z ]^ONO^ FABRIKSBETONGRUPPEN FABRIKSBETONGRUPPEN Klargøring til støbning Planlægning af støbning Pafor formolie i et tyndt Rengor formen med og jaevnt lag. magnet og vand. Planlægning af støbning Fjern eventuelt affald fra formarbejdet.

Læs mere

FUGTISOLERING AF BETONBROER MED

FUGTISOLERING AF BETONBROER MED REBET 2010 - STOCKHOLM FUGTISOLERING AF BETONBROER MED BITUMENPLADER. DANSKE ERFARINGER MED LEVETIDER OG REPARATION ULRIK SLOTH ANDERSEN (ULSA@RAMBOLL.DK) RAMBØLL DANMARK. BROVEDLIGEHOLD. AGENDA A. Lidt

Læs mere

Kørestrømsanlæg. SAB Betonreparation

Kørestrømsanlæg. SAB Betonreparation Dokument: Dokument 2 Udgave: Udg. 02 Udgavedato: 01.11.2001 Ref.: 071 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Atkins Danmark Kørestrøm Pilestræde 58 1112 København K BWS LLA VPE Tlf. 8233 9000 Lokal

Læs mere

Underminering af Roskildevej, Frederiksberg

Underminering af Roskildevej, Frederiksberg Notat Dato: 20.10.2017 Projekt nr.: 1006748-001 T: +45 2429 4901 E: tav@moe.dk Projekt: Underminering af Roskildevej, Frederiksberg Emne: Forslag til udbedringer Notat nr.: 1 Rev.: 1 Fordeling: Magdi Nassereddin

Læs mere

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb Græs Havefliserne kan lægges direkte på græs. Det er både en nem, hurtig og alsidig lægningsmetode. Ved at placere 20 mm flisen direkte på græsset sikrer du fleksibilitet og mobilitet. Denne metode er

Læs mere

NCC Profilbeton. Kantsten på forkant med tiden

NCC Profilbeton. Kantsten på forkant med tiden NCC Profilbeton Kantsten på forkant med tiden 2 Mobil støbning af kantsten NCC Profilbeton er den nye løsning, der afløser traditionelle kantsten. NCC Profilbeton er kantsten, der lægges, armeres og støbes

Læs mere

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre Den Sorte HUSGUIDE INDEHOLDER NÆSTEN ALT HVAD DU SKAL VIDE FØR DU GÅR IGANG... Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt Gør det selv - bedre FORBEREDELSE Fladen skal være rengjort for

Læs mere

www.kantdesign.dk En virksomhed der skaber nytænkning inden for Kanter og Havedesign

www.kantdesign.dk En virksomhed der skaber nytænkning inden for Kanter og Havedesign Beskrivelse af in situ støbte kanter fra KantDesign Præstø d. 12-12-2011 Betonkanterne fra KantDesign støbes direkte på underlaget, derfor er forberedelse af underlaget vigtig. For at undgå frostskader,

Læs mere

Temperatur og hærdning

Temperatur og hærdning Vedr.: Til: Vinterstøbning og styrkeudvikling i terrændæk EXPAN Betons styrkeudvikling ved lave temperaturer I vintermånederne med lave temperaturer udvikles betonens styrke meget langsommere end resten

Læs mere

Anvendelse af forskellige reparationsmetoder på vejnettet

Anvendelse af forskellige reparationsmetoder på vejnettet Ole Olsen Fagkoordinator Vejdirektoratet, Driftsafd. Syddanmark oo@vd.dk www.vejdirektoratet.dk Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk www.ncc.dk Anvendelse af forskellige reparationsmetoder

Læs mere

ER DET MULIGT? Op til 800 m kantsten produceret og indbygget på én dag!

ER DET MULIGT? Op til 800 m kantsten produceret og indbygget på én dag! ER DET MULIGT? Op til 800 m kantsten produceret og indbygget på én dag! FOR OS ER DET! Læs videre og se, hvordan... LØSNINGEN SR-Gruppen og glideformsstøbning in situ. Vi støber og indbygger i én arbejdsgang:

Læs mere

Vejbelægninger og vejkapital

Vejbelægninger og vejkapital Vejbelægninger og vejkapital Asfalt er mange ting En fortælling om hvad asfalt er for en størrelse Og hvilken asfalt der bruges hvor Hvad er en OB? Hvad er et slidlag? Hvad er et bærelag? Hvad er en bundsikring?

Læs mere

11. juli 2013 TJ/ _TJ13_021.doc. Rådmandsgade København Renovering af P-dæk med Thermozell

11. juli 2013 TJ/ _TJ13_021.doc. Rådmandsgade København Renovering af P-dæk med Thermozell Galaxe Gulve Tåstrup møllevej 12 B 4300 Holbæk Att.: Lars Poulsen E-mail: lp@galaxe-gulve.dk 11. juli 2013 562567_TJ13_021.doc Rådmandsgade København Renovering af P-dæk med Thermozell Teknologisk Institut

Læs mere

(29)5.01 (29)5.01. Maglegårds Allé 65 - Svalegange Maglegårds Allé 65 A-H, Matr. nr. 2d Buddinge EKJ sag nr DETALJER AF BJÆLKEFORSTÆRKNING

(29)5.01 (29)5.01. Maglegårds Allé 65 - Svalegange Maglegårds Allé 65 A-H, Matr. nr. 2d Buddinge EKJ sag nr DETALJER AF BJÆLKEFORSTÆRKNING (29)5.01 Maglegårds Allé 65 - Svalegange Maglegårds Allé 65 A-H, Matr. nr. 2d Buddinge EKJ sag nr. 12.0600 revision : init. kontr. rev. dato Modelfil DETALJER AF BJÆLKEFORSTÆRKNING (29)5.01 mål tegn. af

Læs mere

Nye byggesystemer til broer: Brodæk med in situ-støbte elementer

Nye byggesystemer til broer: Brodæk med in situ-støbte elementer Nye byggesystemer til broer: Brodæk med in situ-støbte elementer Titel Nye byggesystemer til broer: Brodæk med in situ-støbte elementer Udarbejdet af Teknologisk Institut Beton Gregersensvej 2630 Taastrup

Læs mere

SÅDAN MALER DU VÆGGE OG LOFTER

SÅDAN MALER DU VÆGGE OG LOFTER Når du skal male vægge og lofteer starter du altid med lofteet. Inden har du dog afdækket gulv og lister (og evt. møbler i rummet). Afdækning før malerarbejdet - skridt for skridt Næsten alle indendørs

Læs mere

Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed

Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed Civilingeniør Jacob Storm Jørgensen jasj@ramboll.dk En støjreducerende vejbelægning har ikke den samme støjreducerende effekt i hele belægningens levetid.

Læs mere

Nye formmaterialer. Test af nye formmaterialer til udstøbning af beton. Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut,

Nye formmaterialer. Test af nye formmaterialer til udstøbning af beton. Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut, Nye formmaterialer Test af nye formmaterialer til udstøbning af beton Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut, September 2007 Formål Forsøgene er gennemført ud fra 2 overordnede formål; at analysere

Læs mere

træer og busker står smukt om vinteren i frost

træer og busker står smukt om vinteren i frost træer og busker står smukt om vinteren i frost 1 ved valg af metode til glatførebekæmpelse, er du med til at bestemme udseende på træer og buske 2 De mest anvendte salt typer: Stensalt: Spredevenlig -

Læs mere

GUIDE. Den lille sandhed. fra Dansand

GUIDE. Den lille sandhed. fra Dansand GUIDE Den lille sandhed fra Dansand Undgå ukrudt med Dansand fugeprodukter 2 Sådan fungerer fugeprodukterne Der findes to slags ukrudt: Ukrudtsfrø der bliver spredt med vinden og ukrudt, der spreder sig

Læs mere

INDHOLDTSFORTEGNELSE

INDHOLDTSFORTEGNELSE 1 INDHOLDTSFORTEGNELSE Svejseoverpap PF-5100 SBS 2 Svejseunderpap PF-3900 SBS 3 Isoroof S40M selvklæbende 4 Svejseunderpap GF-4100 5 Svejseunderpap GF-3100 5 Vindpap I-333 6 1 1 1 2 Svejse overpap PF 5100

Læs mere

Asfaltreparationer. Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder.

Asfaltreparationer. Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder. Asfaltreparationer Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder. Maj 2003 Belægningsreparation - asfalt Teknisk Forvaltning har i de forløbne år set stærkt varierende lappeløsninger

Læs mere

Idéer til udvikling af vinter tjenesten på veje

Idéer til udvikling af vinter tjenesten på veje Juni 2009 (3. udgave) Idéer til udvikling af vinter tjenesten på veje Jens Kristian Fonnesbech Civilingeniør Langgyden 3 DK 5580 Nr. Aaby jkf@aiban.dk www.aiban.dk Indhold 1. Forord. 2. Udfordringer. 3.

Læs mere

Center for Grøn Beton

Center for Grøn Beton Center for Grøn Beton Drift og vedligehold (D&V) af grønne betonkonstruktioner Udført af: Carola Edvardsen, COWI Karsten Tølløse, Teknologisk Institut, Beton Henrik Nielsen, Vejdirektoratet November, 2001

Læs mere

Byggeri, Beton Notat 06. december 2006 TJA. Synligbeton; Nye formmaterialer 1. forsøgsrække

Byggeri, Beton Notat 06. december 2006 TJA. Synligbeton; Nye formmaterialer 1. forsøgsrække Synligbeton; Nye formmaterialer 1. forsøgsrække INDLEDNING I projektet Den Synlige Betonoverflade, delprojekt C5 (Nye formmaterialer) er der planlagt 2 forsøgsrækker, hvoraf den første er blevet gennemført

Læs mere

NHL2 til kalkvand: Blandes 1:2 volumen til stabilisering af bunden på sten eller fuger påføres to gange med en dags mellemrum.

NHL2 til kalkvand: Blandes 1:2 volumen til stabilisering af bunden på sten eller fuger påføres to gange med en dags mellemrum. SKT. PEDERS KIRKE - Udvendig restaurering af våbenhus og tårn 2015 Referat fra møde 17.7.2015 med murermester, konsulent Mikkel Storgaard, Nordisk NHL, Deltagere i øvrigt: Henning Nielsen og N-HL. 17.7.

Læs mere

Generalforsamlingen 2010. Grundejerforeningen Svenstruphøj

Generalforsamlingen 2010. Grundejerforeningen Svenstruphøj Generalforsamlingen 2010 Grundejerforeningen Svenstruphøj Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning om det forløbne år samt godkendelse heraf 3. Forelæggelse af revideret regnskab for 2009

Læs mere

med cementbundne bærelag

med cementbundne bærelag Vejdirektoratets erfaringer med cementbundne bærelag Udviklingsprojekt 2003-2004 Demonstrationsprojekt Høgild 2005-2008 Finn Thøgersen Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Definition Halvstiv belægning

Læs mere

Vedligeholdelse af broer og bygværker i Nyborg kommune

Vedligeholdelse af broer og bygværker i Nyborg kommune Nyborg kommune, set fra en vejafdeling: ca. 600 km vej 123 broer og bygværker Broer og bygværker er blevet samlet i broforvaltningssystemet Cabrim Der er nyere generaleftersyn af 70 bygværker De resterende

Læs mere

Back to basic. Back to basic. Kurt B. Hansen. v/ Kurt B. Hansen. 23-10-13 Vejforum 2013.

Back to basic. Back to basic. Kurt B. Hansen. v/ Kurt B. Hansen. 23-10-13 Vejforum 2013. Back to basic. Back to basic Kurt B. Hansen v/ Kurt B. Hansen 1 Hvorfor dette indlæg? Hvis jeg var kunde, ville jeg ligge mærke til, hvordan disse ting udføres. Helt elementær viden fra mange år i branchen.

Læs mere

Overfladebehandling. Overfladebehandling benyttes bl.a. som slidlag og kørebaneafmærkning på:

Overfladebehandling. Overfladebehandling benyttes bl.a. som slidlag og kørebaneafmærkning på: O V E R F L A D E B E H A N D L I N G Overfladebehandling Overfladebehandling er en holdbar, flot og økonomisk god løsning til vedligeholdelse af veje, stier, pladser - kort sagt til alle områder hvor

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSEs guide

VEDLIGEHOLDELSEs guide VEDLIGEHOLDELSEs guide Vedligeholdelse med produkter fra Phønix Tag Materialer Kom godt i gang med... Vedligehold og reparation af dit tag Taget er bygningens mest udsatte bygningsdel, men med jævnlige

Læs mere

VB 43 SLOTSHERRENS BRO

VB 43 SLOTSHERRENS BRO Til Københavns Kommune Dokumenttype Økonomisk særeftersyn Dato August 2014 VB 43 SLOTSHERRENS BRO ØKONOMISK SÆREFTERSYN VB 43 SLOTSHERRENS BRO ØKONOMISK SÆREFTERSYN Revision 1 Dato 2014-08-15 Udarbejdet

Læs mere

1,35 kg/l (komp. A+B blandet) Hærdning. +10 o C 210 min. 3 dage * +20 o C 90 min. 2 dage * +30 o C 45 min. 1 dage *

1,35 kg/l (komp. A+B blandet) Hærdning. +10 o C 210 min. 3 dage * +20 o C 90 min. 2 dage * +30 o C 45 min. 1 dage * Produkt datablad Version: 06.11.2013 Sikadur -33 Sikadur -33 2-komponent thixotropisk epoxy klæber Produktbeskrivelse Anvendelse Sikadur-33 er en thixotropisk 2-komponent klæber baseret på epoxy, leveret

Læs mere

Nørresundbygrenen. Undersøgelse af bro 70-0-171, Nørresundbygrenen

Nørresundbygrenen. Undersøgelse af bro 70-0-171, Nørresundbygrenen Nørresundbygrenen Undersøgelse af bro 70-0-171, Nørresundbygrenen 1 OF af Nørresundbygrenen Opført 1968 Fem fag Længde 152 m Bredde 10,5 m Forspændt beton Butterflyprofil November 2005 2 Formål Sikre at

Læs mere

Danfast er et brugsklar fugemateriale til faste fuger og anvendes fx til:

Danfast er et brugsklar fugemateriale til faste fuger og anvendes fx til: Danfast antracit Danfast antracit Danfast er et brugsklar fugemateriale til faste fuger og anvendes fx til: Terrasser Gangstier Indkørsler Nye/ældre belægninger Belægninger af beton/natursten 2-15 mm fugebredde

Læs mere

VINTERMURING Af ingeniør Jens Østergaard Teknologisk Institut, Murværk

VINTERMURING Af ingeniør Jens Østergaard Teknologisk Institut, Murværk VINTERMURING Af ingeniør Jens Østergaard Teknologisk Institut, Murværk Teknologisk Institut, Murværk medvirker ofte ved opklaring af frostskader på murværk. Fælles for frostskaderne er, at mørtlen har

Læs mere

Epoxy-lim med lang åbningstid

Epoxy-lim med lang åbningstid IN COMPLIANCE WITH EUROPEAN STANDARD EN 1504-4 STRUCTURAL BONDING Mapepoxy LR EN 1504-4 Epoxy-lim med lang åbningstid ANVENDELSESOMRÅDE Mapepoxy LR anvendes som en kraftoverførende lim til limning af:

Læs mere

RENOVERING AF BEFÆSTELSE

RENOVERING AF BEFÆSTELSE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 28. januar 2014 PJA RENOVERING AF BEFÆSTELSE HLDV. 439 >>> SUNDS - ILSKOV Spørgsmål og svar Spørgsmål vil så vidt muligt være anonymiserede, og anført i den rækkefølge

Læs mere

4. Bygningsdelsbeskrivelser

4. Bygningsdelsbeskrivelser Til - og ombygning Idrætscenter Vest Arbejdsbeskrivelse 1.4 arbejdet Rev.dato : 4. Bygningsdelsbeskrivelser Side : 1.4-1 4A Understøbning af eksisterende fundamenter 4. Bygningsdelsbeskrivelser 4.A Understøbning

Læs mere

Retningslinjer. vedr. tilstandsregistrering af kørebaner og cykelstier

Retningslinjer. vedr. tilstandsregistrering af kørebaner og cykelstier Bilag C: Retningslinjer for tilstandsregistreringer kørebaner og cykelstier Retningslinjer vedr. tilstandsregistrering af kørebaner og cykelstier 1 1. Generelt 1.1 Registreringsomfang Det antal m 2 som

Læs mere

LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN.

LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN. LÆGGEVEJLEDNINGER - CHAUSSÉSTEN. Belægningen anvendes i dag mest til parkeringspladser, torve, overkørsler, korte vejstrækninger i bykerner og private anlæg m.v. Brolægning af chaussésten laves med retvinklede,

Læs mere

TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ FLERE LAG TRYKFAST ISOLERING. Input Betondæk Her angives tykkelsen på dækket samt den aktuelle karakteristiske trykstyrke.

TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ FLERE LAG TRYKFAST ISOLERING. Input Betondæk Her angives tykkelsen på dækket samt den aktuelle karakteristiske trykstyrke. pdc/jnk/sol TUNGE SKILLEVÆGGE PÅ FLERE LAG TRYKFAST ISOLERING Indledning Teknologisk Institut, byggeri har for Plastindustrien i Danmark udført dette projekt vedrørende bestemmelse af bæreevne for tunge

Læs mere

TÆT TAG DERBIGUM. Membraner til anlægsarbejder

TÆT TAG DERBIGUM. Membraner til anlægsarbejder TÆT TAG DERBIGUM Membraner til anlægsarbejder Derbigum membraner slutter tæt og er lette at arbejde med Der skal stilles store krav til en god vandisolering. Den skal kunne tåle bevægelser i konstruktionen.

Læs mere

Vedligeholdelse af asfaltbelægninger 2014 og 2015

Vedligeholdelse af asfaltbelægninger 2014 og 2015 Vedligeholdelse af asfaltbelægninger 2014 og 2015 Hermed fremsendes den årlige orientering om planlagte asfaltarbejder i 2015 samt tilbageblik på, hvad der skete i 2014. Miljø og Teknikudvalgsmødet i maj

Læs mere

BITUM Nordic A/S. Membraner Referencer Facadeprodukter Tagprodukter. Certifikater Bassinbelægninger Entreprise Historie

BITUM Nordic A/S. Membraner Referencer Facadeprodukter Tagprodukter. Certifikater Bassinbelægninger Entreprise Historie Multigum +45 9825 0022 bitum@bitum.dk BITUM Nordic A/S Membraner Referencer Facadeprodukter Tagprodukter Certifikater Bassinbelægninger Entreprise Historie Multigum Flexigum R Multigum Multigum Primer

Læs mere

VEJDIREKTORATETS AKR-BROER VERSION 2.0

VEJDIREKTORATETS AKR-BROER VERSION 2.0 VEJDIREKTORATETS AKR-BROER VERSION 2. DANSK BETONFORENING DEN 3. OKTOBER 213 ERIK STOKLUND LARSEN UDDRAG FRA ET SÆREFTERSYN 1 Formål: at udføre en screening af mindre broer opført i perioden 196-1986 VD-undersøgelse

Læs mere

Omisolering af Oddesundbroen. Faglige og trafikale løsningsmuligheder ved anvendelse af sprøjtemembran. Indhold. Oddesundbroen.

Omisolering af Oddesundbroen. Faglige og trafikale løsningsmuligheder ved anvendelse af sprøjtemembran. Indhold. Oddesundbroen. Omisolering af Oddesundbroen Faglige og trafikale løsningsmuligheder ved anvendelse af sprøjtemembran Niels Gustav Jørgensen, Ingeniør, COWI A/S 1 Indhold Oddesundbroen Bygværksbeskrivelse Historik og

Læs mere

HVIDOVRE RÅDHUS TILSTANDSRAPPORT VEDRØRENDE FACADER OG FACADEKONSTRUKTIONER.

HVIDOVRE RÅDHUS TILSTANDSRAPPORT VEDRØRENDE FACADER OG FACADEKONSTRUKTIONER. UDARBEJDET AF BORNEBUSCH TEGNESTUE A/S OG KLAUS NIELSEN RÅDGIVENDE INGENIØRER A/S 1 Indholdsfortegnelse. 25. APRIL 2017 Indledning Side 01 Tilstandsvurdering af facadesøjler og bjælker Side 02 Bilag til

Læs mere

Horskærvej 3 7c, 6600 Vejen

Horskærvej 3 7c, 6600 Vejen TEKNIK & MILJØ Vej & Park Dato: 28-12-2015 Sagsnr.: 11/8381 Kontaktperson: Carsten Wagner Sørensen Dir. tlf.: 7996 6212 Fax: 7539 3444 E-mail: cws@vejen.dk EAN-nr.: 5798005410157 Forslag til kendelse Horskærvej

Læs mere

AFDELING 5 OG 6 INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Bebyggelsen. 1 Baggrund 1. 2 Bebyggelsen 1. 3 Tagene 3

AFDELING 5 OG 6 INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Bebyggelsen. 1 Baggrund 1. 2 Bebyggelsen 1. 3 Tagene 3 HEJREVANGENS BOLIGSELSKAB AFDELING 5 OG 6 VURDERING AF TAGDÆKNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Bebyggelsen

Læs mere

Gulve reparation af gulvbelægninger

Gulve reparation af gulvbelægninger Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Gulve reparation af gulvbelægninger Undervisningsministeriet. Januar 2012. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri

Læs mere

Byggeteknik TEKNOLOGISK INSTITUT

Byggeteknik TEKNOLOGISK INSTITUT Byggeteknik 66.251.6852 ps/ema 33/17 Sagsrapport : Prøvning af. tagkit Rekvirent: A/S Dankit Holtvej 69, 3230 Græsted Dato: 1985-09-09 Sagsbehandler: Peter Svane Civilingeniør Ernneord: Tag, tagkit, fugemasse,

Læs mere

ICOPAL SYNTAN. Arbejdsanvisning

ICOPAL SYNTAN. Arbejdsanvisning ICOPAL SYNTAN Arbejdsanvisning Icopal med SYNTAN overflader SYNTAN er en tynd acrylcoating som primært anvendes til produkterne fra 500-serien. SYNTANEN er påført de bituminøse overflader for at få optimale

Læs mere

Etablering af vandtætte støbeskel

Etablering af vandtætte støbeskel Foto: Ydervægge på Nordhavn Metrostation MetNord JV Dansk Betonforening Temadag 2019 5. februar 2019 - side 1 af 24 Støbeskel i betonkonstruktioner er på en måde planlagte revner. Betonkonstruktioner som

Læs mere

DRIFT- & VEDLIGEHOLDSPLAN

DRIFT- & VEDLIGEHOLDSPLAN DRIFT- & VEDLIGEHOLDSPLAN Støvring Gymnasium Mastrupvej 77 9530 Støvring Udarbejdet af: Morten R. Pedersen Dato: 28.03.2011 Version: 001 Projekt nr.: 5714-003 DRIFT- OG VEDLIGEHOLDSRAPPORT FOR STØVRING

Læs mere

Vejforum 2005, program nr. 34

Vejforum 2005, program nr. 34 Drænasfalt - vejbelægninger i CT-skanner Af Civilingeniør, ph.d. Carsten Bredahl Nielsen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut, can@vd.dk Vejteknisk Institut kan nu se ind i vejbelægninger uden at bruge

Læs mere

Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder

Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder Anlæg & Fornyelse Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder (GAB Asfalt) Filnavn: GAB Asfalt_udg 1.docx Udgave nr.: 1 Dato: 16.07.2009 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: BCA JEC LAFO GAB

Læs mere

Metoder til identifikation og reduktion af udførelsesfejl på anlægskonstruktioner

Metoder til identifikation og reduktion af udførelsesfejl på anlægskonstruktioner Metoder til identifikation og reduktion af udførelsesfejl på anlægskonstruktioner Titel Metoder til identifikation og reduktion af udførelsesfejl på anlægskonstruktioner Udarbejdet af Teknologisk Institut

Læs mere

BYGNINGSSYN AF FACADER xxxx

BYGNINGSSYN AF FACADER xxxx BYGNINGSSYN AF FACADER xxxx Rekvirent: xxxx. Bygningssynet bliv fortaget d. 15.8.2013 af bygningsrådgiver Anders Bæhr Nielsen, tlf. 30501992, mail ABNI@bygningsbevaring.dk Det blev oplyst at ejendommen

Læs mere

STYRKEFUGER TIL UDENDØRS BELÆGNINGER

STYRKEFUGER TIL UDENDØRS BELÆGNINGER STYRKEFUGER TIL UDENDØRS BELÆGNINGER L10 L20 L50 VEJLEDNINGER OG TEKNISKE INFORMATIONER L10 1-KOMPONENT STYRKEFUGE TIL LET TRAFIK NATUR GRÅ Til let trafikbelastning Modstår suge-/fejemaskiner Minimerer

Læs mere

Staghøjvej 3-5, 6630 Rødding

Staghøjvej 3-5, 6630 Rødding TEKNIK & MILJØ Vej & park Dato: 23-02-2015 Sagsnr.: 12/13709 Kontaktperson: Carsten Wagner Sørensen Dir. tlf.: 7996 6212 Fax: 7539 3444 E-mail: cws@vejen.dk EAN-nr.: 5798005410157 Forslag til kendelse

Læs mere

Udførelsesstandard for betonarbejder

Udførelsesstandard for betonarbejder Byggelovgivning (Byggeloven + BR 10) DS/ Nationalt anneks EN 1990 DK NA DS 409 DS/ Nationalt anneks EN 1992 DK NA DS 411 Udførelsesstandard for betonarbejder DS/EN 13670 og DS 2427 DS 2426 DS481 DS/ DS/

Læs mere

Ole Kaare Jensen; Martin Sanderhoff; Bent Napstjert SV: Fortrængning og udledning af havvand, Alfred Nobels bro

Ole Kaare Jensen; Martin Sanderhoff; Bent Napstjert SV: Fortrængning og udledning af havvand, Alfred Nobels bro Fra: Sendt: 26. januar 2017 10:17 Til: '' Cc: Ole Kaare Jensen; Martin Sanderhoff; Bent Napstjert Emne: SV: Fortrængning og udledning af havvand, Alfred Nobels bro Kategorier: Grøn kategori Hej Josepha

Læs mere

PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING Sikafloor MultiDur EB-27

PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING Sikafloor MultiDur EB-27 PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING SKRIDSIKKERT, AFSANDET OG FARVET EPOXY GULVSYSTEM PRODUKTBESKRIVELSE er et 2-komp. farvet epoxy baseret gulvsystem der giver slidstærkt, fugefrit, skridsikkert finish

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 14. december 2017 Hans-Åge Cordua

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 14. december 2017 Hans-Åge Cordua DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 14. december 2017 Hans-Åge Cordua haco@vd.dk 7244 7501 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende nedenstående udbud: Forstærkning af Lindenborg Pæledæk

Læs mere

Sto Scandinavia I Facade. Facadesystem StoNordic Pudssystem

Sto Scandinavia I Facade. Facadesystem StoNordic Pudssystem Sto Scandinavia I Facade Facadesystem StoNordic Pudssystem StoNordic Pudssystem I Fordele Systemet til alle underlag Magasinstorget, Linköping, Sverige StoNordic Pudssystem er et komplet system med gennemtestede

Læs mere

SAGA WOOD DRIFT OG VEDLIGEHOLD

SAGA WOOD DRIFT OG VEDLIGEHOLD SAGA WOOD DRIFT OG VEDLIGEHOLD NORDISK BÆREDYGTIGHED MED MASSIVT POTENTIALE Saga Wood er udviklet med en målsætning om at være det optimale Svanemærkede terrasse- og beklædningsgulv med tanke på eksklusivt

Læs mere

Verdi 30, DEMIDEKK TERRASSEOLIE FARVER DEMIDEKK GØR DIT TRÆ LEVENDE

Verdi 30, DEMIDEKK TERRASSEOLIE FARVER DEMIDEKK GØR DIT TRÆ LEVENDE Verdi 3, DEMIDEKK TERRASSEOLIE FARVER DEMIDEKK GØR DIT TRÆ LEVENDE TERRASSELIV Livet på terrassen nydes allerbedst, når du ikke skal andet end lige netop det. Bare nyde og ikke tænke på vedligeholdelse,

Læs mere

NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN.

NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN. Til grundejerforeninger, vejlaug m.m. Teknisk Forvaltning Park- og Vejafdelingen NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN. BESIGTIGELSE

Læs mere

Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet.

Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet. Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet. Indhold Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet.... 1 1.0 Baggrund...

Læs mere

Arbejdet er i fuld gang. Kantsten støbes fast i beton, før der lægges belægningssten. Flisegang med lys

Arbejdet er i fuld gang. Kantsten støbes fast i beton, før der lægges belægningssten. Flisegang med lys Arbejdet er i fuld gang. Kantsten støbes fast i beton, før der lægges belægningssten. LeT svært Sværhedsgrad: Det er kun middelsvært at lægge en ordentlig flisegang. Men det er til gengæld hårdt arbejde,

Læs mere

Revner i slidlagsbelægning.

Revner i slidlagsbelægning. Revner i slidlagsbelægning. Grundejerforeningen Damgården Jorder Vejcenter Østjylland Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 1569 1020 København K Tlf.: 33 93 33 38 Notat: Revner i slidlagsbelægning.

Læs mere

GENERELT BETINGELSER M.V. Tillæg til særlige betingelser (SB) Entreprise VIW-13 Broreparationsarbejder 2012

GENERELT BETINGELSER M.V. Tillæg til særlige betingelser (SB) Entreprise VIW-13 Broreparationsarbejder 2012 GENERELT BETINGELSER M.V. Tillæg til særlige betingelser (SB) Entreprise VIW-13 Broreparationsarbejder 2012 ALMINDELIGE BETINGELSER FOR TOTALENTREPRISER - i det følgende kaldet ABT 93 - er med nedenstående

Læs mere

Den sikre vej til en grøn fremtid! arkil vejservice

Den sikre vej til en grøn fremtid! arkil vejservice Den sikre vej til en grøn fremtid! arkil vejservice a r k i l v ejser vice Mere end 30 år på de danske veje Arkil Vejservice er en af Danmarks mest erfarne serviceentreprenører inden for drift og vedligehold

Læs mere

Flydespartlen er pumpebar, cementbundet og polymermodificeret pudslag.

Flydespartlen er pumpebar, cementbundet og polymermodificeret pudslag. Arbejdsanvisning weberfloor industri Anvendelsesområde Boliger, garager, kældre, butikker, kontorer, gallerier og atelierer: Til gulve udsat for fodtrafik, håndtrukket pallevogne, kørsler med lette lastbiler

Læs mere

DANFUGESAND DANFUGESAND DANFUGESTENMEL DANFUGESTENMEL

DANFUGESAND DANFUGESAND DANFUGESTENMEL DANFUGESTENMEL DANFUGESAND DANFUGESTENMEL Skal opbevares tørt DANFUGESAND til betonstensbelægninger DANFUGESTENMEL til betonsten, chaussesten og brostensbelægninger www.danfugesand.dk DANFUGESAND Lug ud i kemikalierne

Læs mere

Annex 1.5 FN Byen og Campus 2 Terrorsikring Arbejdsbeskrivelse Befæstelser og fugtisolering

Annex 1.5 FN Byen og Campus 2 Terrorsikring Arbejdsbeskrivelse Befæstelser og fugtisolering Annex 1.5 Arbejdsbeskrivelse Befæstelser og fugtisolering 2017-03-29 Arbejdsbeskrivelse Befæstelser Rev.dato : Indholdsfortegnelse Side : 1/9 Indholdsfortegnelse... 1 1.1 Generelt... 2 2.1 Generelt...

Læs mere

HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark.

HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark. HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark. Af Diplomingeniør Claus Thorup, Colas Danmark A/S, ct@colas.dk Egenskaberne for HøjModul asfalt er så forskellige fra traditionel asfalt at der

Læs mere

Vedligeholdelse. Vejledning

Vedligeholdelse. Vejledning Vedligeholdelse Vejledning Vedligeholdelses TAK fordi du valgte et produkt fra MiNALTAN.dk. Vi håber, du bliver glad for din investering. Levetiden for vores produkter er generelt meget høj, men du har

Læs mere

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord LEDNINGSZONEN DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord DS 475 Norm for etablering af ledninger i jord DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord 6.3 Ledningszonen 6.3.1 Almene krav Ledningszonen

Læs mere

MTC. Intro. I skal i gang med et forløb, hvor i skal lærer hvordan man opbygger et varmt tag, med tagpap.

MTC. Intro. I skal i gang med et forløb, hvor i skal lærer hvordan man opbygger et varmt tag, med tagpap. Intro. I skal i gang med et forløb, hvor i skal lærer hvordan man opbygger et varmt tag, med tagpap. Opgave: Mål udvendig luft temperatur C Mål udvendig overflade temperatur på tagmembran C. Mål indvendig

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13114

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13114 SKØNSERKLÆRING J.nr. 13114 Besigtigelsesdato: Den 12.12.2013 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.S.) Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

Deres ref. Vor sag nr. 253.00 MN/amp Dato: 2010.01.28

Deres ref. Vor sag nr. 253.00 MN/amp Dato: 2010.01.28 RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Rådhusholmen 10 2670 Greve Att. Michael Løgstrup Sankt Peders Stræde 4 A 4000 Roskilde Tlf. 46 32 22 55 Bredgade 11 7400 Herning Tlf. 97

Læs mere

Betonreparationsdagen Reparation og forstærkning af betonbroer. Ulrik Sloth Andersen

Betonreparationsdagen Reparation og forstærkning af betonbroer. Ulrik Sloth Andersen Betonreparationsdagen Reparation og af betonbroer Ulrik Sloth Andersen (ulsa@ramboll.dk) Reparation og af broer. Disposition A. B. C. Sammenstøbning af konstruktioner, hvordan reduceres revnevidder i nystøbte

Læs mere

Vinter. Salt sprednings måling. Epoke fugtsaltspreder Ældre model (SW 3501)

Vinter. Salt sprednings måling. Epoke fugtsaltspreder Ældre model (SW 3501) Fyns Amt Vejvæsenet Driftskontoret Tlf.: 6 6 19 76 Ørbækvej Fax: 6 6 19 33 22 Odense SØ Mobil: 31 32 33 34 Mail: jkf@vej.fyns-amt.dk Vinter Salt sprednings måling Epoke fugtsaltspreder Ældre model (SW

Læs mere

Kalkudfældninger. Belægningsfraktionen, Dansk Beton Industriforening

Kalkudfældninger. Belægningsfraktionen, Dansk Beton Industriforening Kalkudfældninger Belægningsfraktionen, Dansk Beton Industriforening Begrænsning og fjernelse af kalkudfældninger Kalkudfældninger kan opstå på nye betonbelægninger som belægningssten, fliser og kantsten.

Læs mere