CHRISTIAN KROHG. Tiden omkring Kristiania-bohemen KØBENHAVN, 16. JANUAR 2014 PRESSEMEDDELELSE. 8. februar - 1. juni 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CHRISTIAN KROHG. Tiden omkring Kristiania-bohemen KØBENHAVN, 16. JANUAR 2014 PRESSEMEDDELELSE. 8. februar - 1. juni 2014"

Transkript

1 KØBENHAVN, 16. JANUAR 2014 PRESSEMEDDELELSE CHRISTIAN KROHG Tiden omkring Kristiania-bohemen 8. februar - 1. juni 2014 Med fængslende blikke og masser af livsnerve! Sådan skildrede den norske maler Christian Krohg sin samtid. Igennem portrætformen satte han ansigt på et samfund i udvikling, og hans holdningsbetonede motiver vækker genklang i vor tids debat om den samfundsengagerende kunst. Kunstforeningen GL STRAND præsenterer en udstilling, der stiller skarpt på Christian Krohgs kunstneriske virke i årene , hvor portrættet var en metode for ham til at gribe det samfund, som han ønskede at forandre. Christian Krohg er én af Nordens store portrætmalere. Igennem maleriet kommenterede han på de samfundsmæssige omvæltninger og kulturelle strømninger, som prægede Kristiania nu Oslo - i årene op til forrige århundredeskifte. Udstillingen i GL STRAND sætter fokus på Christian Krohgs portrætter som et bærende motiv og er en omfattende præsentation af hans produktion i disse år med mere end 50 værker. Udstillingen udfolder derfor et pulserende tidsbillede i Krohgs perspektiv. Christian Krohg skildrede livet omkring sig. Hans værker i perioden er kendetegnet ved stor indlevelse i tiden, hvad enten han portrætterede sin familie, tidens store personligheder eller samfundets mest udsatte. Som maler, journalist og samfundsdebattør gav Christian Krohg en stemme til samfundets nederste lag. I ærlige og sympatiske skildringer kastede Krohg et polemisk blik på sin samtids sociale forhold og misforhold, der i dag som dengang engagerer og griber publikum. Du skal male på sådan en måde, at du griber, rører, forarger eller glæder den store masse [ ] for det er vel derfor, at du har malet dit billede, vil jeg håbe. Christian Krohg i Om det eneste fornødne i kunsten, Christian Krohg, Malerinden Oda Krohg, Centralt i udstillingen er Christian Krohgs placering i den samtidige kulturkreds og berøring med bohemebevægelsen, der af forfatter Hans Jæger blev beskrevet i det berømte og berygtede skrift Fra Kristiania- Bohemen. Perioden anses som værende et af højdepunkterne i Norges kultur- og kunsthistorie. Udstillingen i GL STRAND vil derfor også perspektivere Christian Krohgs produktion igennem udvalgte bidrag af bl.a. Edvard Munch, Sven Jørgensen og Oda Krohg. Netop hustruen Oda spiller en dobbeltrolle i Christian Krohgs kunstneriske virke i denne periode. Splittelsen imellem borgerskabets traditionelle familiemønstre og bohemens udforskning af den frie kærlighed afspejler sig i portrætteringen af Oda som værende både en kærlig mor og en frigjort boheme-prinsesse. Oda Krohg var en central skikkelse i Kristianias bohemebevægelse som maler og muse. Hun udfordrede ikke kun samtidens kvinderolle, men gav også datidens traditionelle ægteskabsmønster kamp til stregen som et ombejlet omdrejningspunkt i utallige affærer.

2 Christian Krohgs engagement i tidens tanker og diskussioner giver en række indgange til at forstå tidens interagerende bevægelser imellem Danmark og Norge, hvor især Georg Brandes var en stor inspiration. Med udstillingen om Christian Krohg vil Kunstforeningen GL STRAND bidrage til markeringen af 200-året for Norges Grundlov og fejringen af det dansk-norske forhold, der finder sted i forlængelse heraf. Udstillingen er et samarbejde mellem Kunstforeningen GL STRAND og Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design. Kuratorer: Anne Kielgast, GL STRAND og Vibeke Waallann Hansen, Nasjonalmuseet. Udstillingen åbnes af hendes Majestæt Dronning Sonja af Norge. Tale ved Direktør Helle Behrndt, Kunstforeningen GL STRAND og Direktør Audun Eckhoff, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo. PRESSEMØDE afholdes fredag d. 7. februar kl. 11. Tilmelding vigtig! Pressen er inviteret til FERNISERING fredag d. 7. februar kl. 17. Tilmelding vigtig! For PRESSEBILLEDER kontakt kommunikations- og sponsorchef Sibbe Aggergaard / / sa@glstrand.dk For mere INFORMATION kontakt udstillingsinspektør Anne Kielgast / / ak@glstrand.dk Udstillingen er støttet af A.P. MØLLER OG HUSTRU CHASTINE MC-KINNEY MØLLERS FOND TIL ALMENE FORMAAL samt HARBOE SKILTE A/S FONDET FOR DANSK-NORSK SAMARBEJDE KONGELIG NORSK AMBASSADE POLITIKEN-FONDEN TOPDANMARK FONDEN

3 BIOGRAFI Christian Krohg blev født i Kristiania (Oslo). Påbegyndte juridisk embedseksamen efter faderens ønske. Samme år som han tog sin juristeksamen, startede den 21-årige Krohg sin uddannelse som maler på Kunstakademiet i Karlsruhe i Tyskland. Han studerede under den norske professor Hans Gude og senere Karl Gussow, som fik stor betydning for ham. Krohg tilmeldte sig undervisning på Kunstakademiet i Berlin og blev en del af det radikale kunstnermiljø i byen. Sammen med kunstneren Max Klinger lejede han atelieret, der gik under navnet Hungerturm. Den 25-årige Krohg traf Georg Brandes i Berlin og bad om at male dennes portræt. Krohg blev påvirket af den kendte danske litterats radikalisme og syn på kunst og litteratur, som fik stor betydning for hans senere samfundsengagement. Som færdiguddannet kunstner rejste Krohg for første gang sammen med kunstnerkollegaen Frits Thaulow til Skagen. Krohg blev hurtigt en del af fællesskabet i kunstnerkolonien, og mødet med livet på Skagen blev indledningen til en ny udviklingsperiode i Krohgs karriere. Det var Michael Ancher, der introducerede Krohg for det lokale par, Niels og Ane Gaihede, som han ivrigt brugte som modeller, blandt andet til værket Garnbinderen, I perioden opholdt Krogh sig af flere gange på Skagen. I Kristiania stod Krohg midt i en af de største brydningstider i byens historie. Tiden var præget af politisk strid mellem partierne Højre og Venstre i et samfund, hvor skellet mellem klasserne blev større. Inspireret af Georg Brandes var Krohg glødende fortaler for, at kunsten skulle tage del i de samfundsmæssige forhold, og hans første sociale motiver blev til omkring 1880, blandt andre Sypigen, 1880, som var et tema Krohg senere byggede videre på med Albertine-motivet. Christian Krohg, Christian Krohg, Nordenvind, ca Christian Krohg, Stik-i-rend-dreng drikker kaffe, Göteborgs Konstmuseum.

4 Krohg rejste med statsstøtte til Paris, hvor han studerede Gustave Courbet, Edouard Manet og impressionisternes værker. Året efter blev han en del af en nordisk kunstnerkoloni i Grez-sur-Loing nord for Paris sammen med blandt andre Christian Skredsvig og Erik Werenskiold samt de svenske kunstnere Carl Larsson og Karl Nordström. Krohg blev en del af boheme-kredsen i Kristiania, der bestod af kunstnere, forfattere, kritikere med forfatteren Hans Jæger som leder. Jæger blev kendt for sit kontroversielle foredrag om prostitution i Kristiania Arbejdersamfund. I denne tid lejede Krohg atelier i Pultosten i Kristiania sammen med blandt andre Edvard Munch. Den yngre Munch var i denne periode Krohgs elev. Oda Engelhart (f. Lasson) blev elev af den 32-årige Krohg. Hun var gift og havde to børn, men der udviklede sig hurtigt et kærlighedsforhold mellem de to. Oda fødte parrets fælles barn Nana i Belgien, da hun stadig var gift med grossereren Jørgen Engelhart. Krohg åbnede tegne- og malerskole i Kristiania sammen med kollegerne Hans Heyerdahl og Erik Werenskiold. Samme år udkom Hans Jægers Fra Kristiania-Bohemen og blev beslaglagt samme dag. Året efter blev han idømt 60 dages fængsel. I december udgav Krohg og Jæger tidsskriftet Impressionisten som bohemens organ. Samme måned udkom Krohgs roman Albertine om den fattige syerske, der ender i offentlig prostitution. Bogen blev beslaglagt allerede dagen efter med en efterfølgende retssag som forbød den, og Krogh måtte betale bøder. Bogen satte fart på datidens sædelighedsdebat med et politisk efterspil, som endte med nedlæggelsen af prostitutionsvæsenet i Både romanen og det monumentale maleri Albertine i politilegens venteværelse, vakte stor forargelse hos borgerskabet, men gjorde Krohg kendt som arbejdsklassens helt. Hans samfundskritik kulminerede med motivserien Kampen om tilværelsen, der afbilder børn og voksner ventende i kø på uddeling af bagerens brød. Christian Krohg, Et hjørne i mit atelier. Bohemer, Lillehammer Kunstmuseum. Christian Krohg, Jossa, 1886.

5 Odas ægteskab med Jørgen Engelhart blev ophævet. Krohg og Oda giftede sig, og bryllupsmiddagen blev afholdt på Brøndums Hotel på Skagen. Datteren Nana blev hentet hjem fra Belgien i Sønnen Per blev født i Åsgårdstrand i Norge. Her tilbragte familien sommeren med Edvard Munch, som på dette tidspunkt malede sit maleri Inger på stranden, Med inspiration fra både Munch og Oda samt de franske impressionistiske impulser udførte Krohg sine mere stemningsbetonede værker, blandt andre I Baljen, Krogh deltog i Verdensudstillingen i Paris med fire malerier, som han blev tildelt bronzemedalje for. Kort tid efter var Oda og ham begge repræsenterede på udstillingen Nordiske og franske impressionister i Kunstforeningen i København. Krohg begyndte at arbejde som journalist på den norske dagsavis Verdens Gang, hvor han især blev kendt for sine portrætinterviews. I 1893 arbejdede Krohg desuden som korrespondent for dagbladet Politiken. I denne periode opholdt han sig igen i Paris, hvor han en tid underviste på den traditionsrige kunstnerskole Académie Colarossi. Krohgs kunstneriske produktion var i disse år ikke stor. Krohg var tilbage i Kristiania og blev ansat som professor og direktør på det nyoprettede Statens Kunstakademi. I årene herefter fik Krohg en kunstnerisk opblomstring og producerede et stort antal værker, især selvportrætter. Krohg og Oda flyttede i hus og boede sammen frem til hans død. Krohg udstillede i Kunstforeningen i København. Krohg døde 73 år gammel i Kristiania. Christian Krohg, Træt, Christian Krohg, Maleren Gerhard Munthe, 1885.

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser og grundskolens mellem- og udskolingstrin Tiden omkring Kristiania-bohEmen christian krohg, oda krohg, u.å.. privateje. Foto: Fridrik Bertelsen Introduktion Norske

Læs mere

Anna Ancher. - en usædvanlig kvinde. Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. 2009 www.skagensmuseum.dk

Anna Ancher. - en usædvanlig kvinde. Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. 2009 www.skagensmuseum.dk Anna Ancher - en usædvanlig kvinde Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. Undervisningsmateriale for 7.-10. klasse 2009 www.skagensmuseum.dk Spørgsmål Kender du nogle usædvanlige kvinder fra nutiden? Hvem?

Læs mere

Skagensmalerne ANNA ANCHER 1859 1935

Skagensmalerne ANNA ANCHER 1859 1935 SKAGENSMALERNE 1 ANNA ANCHER 1859 1935 Skagensmalerne Anna Ancher var den eneste af skagensmalerne, der var født og opvokset i Skagen. Hun var datter af Ane Hedvig og Erik Brøndum, der drev byens gæstgiveri

Læs mere

Kongeriget. Opgaver til. frederik 4. Hvor gammel var frederik 4. da. Hvor blev frederik 4. Han blev gift:... Født: [F]... Gift: [G]...

Kongeriget. Opgaver til. frederik 4. Hvor gammel var frederik 4. da. Hvor blev frederik 4. Han blev gift:... Født: [F]... Gift: [G]... Opgaver til Kongeriget FAMILIE Søn af Christian 5. af Danmark-Norge (1646-1699) og Charlotte Amalie af Hessen-Kassel (1650-1714). Gift 1. gang i 1695 med den 4 år ældre Louise af Mecklenburg-Güstrow (1667-1721)

Læs mere

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen Anne-Sophie Rasmussen P.S. Krøyer - Lysets maler Portræt af P.S. Krøyer, Valdemar Poulsen, ca. 1901, Danmarks Kunstbibliotek. 2 P.S. Krøyer Peder Severin Krøyer er en berømt dansk/norsk kunstner, som

Læs mere

Ib Orla-Jensen 1 4/04-1 3/05 201 2

Ib Orla-Jensen 1 4/04-1 3/05 201 2 NÆSTVED KUNSTFORENING Amtsgården Amtmandsstien 1 Blad nr. 3/201 2 Ib Orla-Jensen 1 4/04-1 3/05 201 2 Næstved Kunstforening inviterer til ferniseringen af Ib Orla-Jensen Lørdag den 1 4. april fra kl. 1

Læs mere

KVINDERNES SURREALISME FRANCISKA CLAUSEN, RITA KERNN-LARSEN OG ELSA THORESEN

KVINDERNES SURREALISME FRANCISKA CLAUSEN, RITA KERNN-LARSEN OG ELSA THORESEN PRESSEMEDDELELSE KVINDERNES SURREALISME Rita Kernn-Larsen: Festen, 1935, Museum Sønderjylland - Kunstmuseet i Tønder NY UDSTILLING SÆTTER FOKUS PÅ TRE KVINDELIGE DANSKE KUNSTNERE, DER I DERES STORHEDSTID

Læs mere

Thorvald. Hagedorn-Olsen. Frederikssund Kunstforening

Thorvald. Hagedorn-Olsen. Frederikssund Kunstforening Thorvald Hagedorn-Olsen Thorvald Hagedorn-Olsen (1902-96) Biografi Udvalgte udstillinger Hovedbiblioteket - Helsingør J. F. Willumsens museum -Frederikssund. 90 års jubilæum for Th. Hagedorn-Olsen v./

Læs mere

KUNSTINTERESSERET? KURSUSPROGRAM Atelierplads - Kurser Foredrag - Workshops

KUNSTINTERESSERET? KURSUSPROGRAM Atelierplads - Kurser Foredrag - Workshops KUNSTINTERESSERET? KURSUSPROGRAM 2018 Atelierplads - Kurser Foredrag - Workshops Kurser Kursusprogram 2018 Tingenes hemmelige liv En workshop omkring Stilleben opstilling v. billedkunstner Rick Towle Stilleben,

Læs mere

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019 Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb 2019-5. maj 2019 Om udstillingen Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen kan ses på Kunsten i Aalborg fra den 7. februar til 5.

Læs mere

Ældredage 2014. på Gentofte Rådhus. et gratis tilbud til ældre over 65 år i Gentofte Kommune. 7. oktober. Torsdag Fredag Mandag Tirsdag

Ældredage 2014. på Gentofte Rådhus. et gratis tilbud til ældre over 65 år i Gentofte Kommune. 7. oktober. Torsdag Fredag Mandag Tirsdag Ældredage 2014 på Gentofte Rådhus Torsdag Fredag Mandag Tirsdag 2. oktober 3. oktober 6. oktober 7. oktober et gratis tilbud til ældre over 65 år i Gentofte Kommune Invitation Gentofte Kommune inviterer

Læs mere

Fritz Syberg. Selvportræt, 1902. Fritz. Syberg. Kunsten og kærligheden. Fritz Syberg. Moder og datter, 1898-99. Opgaveark ...

Fritz Syberg. Selvportræt, 1902. Fritz. Syberg. Kunsten og kærligheden. Fritz Syberg. Moder og datter, 1898-99. Opgaveark ... Fritz Syberg. Moder og datter, 1898-99 Fritz Syberg. Selvportræt, 1902 Fritz Syberg Kunsten og kærligheden Opgaveark Navn: Klasse:... Fritz Syberg. Høstlandskab (Kerteminde), 1905 Fritz Syberg. Høstbillede,

Læs mere

FORTEGNELSE OVER ARBEJDER AF PROFESSOR CHRISTIAN KROHG UDSTILLEDE I KUNSTFORENINGEN FRA 8. FEBRUAR TIL 7. MARTS 1920 KØBENHAVN

FORTEGNELSE OVER ARBEJDER AF PROFESSOR CHRISTIAN KROHG UDSTILLEDE I KUNSTFORENINGEN FRA 8. FEBRUAR TIL 7. MARTS 1920 KØBENHAVN FORTEGNELSE OVER ARBEJDER AF PROFESSOR CHRISTIAN KROHG UDSTILLEDE I KUNSTFORENINGEN FRA 8. FEBRUAR TIL 7. MARTS 1920 & KØBENHAVN TRYKT HOS F. E. BORDING FORTEGNELSE OVER ARBEJDER AF PROFESSOR CHRISTIAN

Læs mere

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden Danmark for 125 a r siden Danmark var for 125 år siden et lille land med 2,5 millioner indbyggere. Langt de fleste boede på landet, men mange var begyndt at flytte til de store byer som København og Århus

Læs mere

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 Historiens Hus står bag en række arrangementer i efteråret 2010. Nærmere oplysninger om de enkelte arrangementer vil løbende blive vist på

Læs mere

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Anton Pedersen, sagfører og amatørfotograf Stemningsbilleder med hav og fiskere. På billedet til højre er det fiskere fra Hasle der er på

Læs mere

Have PR er sat på sagen og er kommet med et forslag til DATS nye strategi for mere synlighed.

Have PR er sat på sagen og er kommet med et forslag til DATS nye strategi for mere synlighed. 2008 DATS er inde i en lidt turbulent tid hvad angår DATS navn og de værdier, som navnet repræsenterer. Der har været år med faldende medlemstal, og det er efterhånden blevet tydeligt, at navnet Dansk

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet. Det moderne gennembrud (udskoling)

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet. Det moderne gennembrud (udskoling) Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet Det moderne gennembrud (udskoling) Introduktion (til læreren) Inden I besøger Nationalmuseet for at høre om Det moderne gennembrud, giver dette

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser og grundskolens udskolingstrin det moderne gennembrud Tiden omkring Kristiania-bohEmen christian krohg, oda krohg, u.å.. privateje. Foto: Fridrik Bertelsen Introduktion

Læs mere

B I R G I T T E T H O R L A C I U S 21.09.13-18.10.13. GalleriWeber

B I R G I T T E T H O R L A C I U S 21.09.13-18.10.13. GalleriWeber B I R G I T T E T H O R L A C I U S F R E D E I N G E T R O E L S E N L I N D H O L M 21.09.13-18.10.13 GalleriWeber Bagergade 39 5700 Svendborg Tlf.: 6110 5159 www.galleriweber.nu smedjen@post.tele.dk

Læs mere

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE 1 Talentudviklingsholdet i AARHUS BILLED- OG MEDIESKOLE er for unge fra 15-19 år. Holdet er et 2-årigt forløb med undervisning 1 gang om ugen. Vi samarbejder med ARoS,

Læs mere

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone)

No. 67. : Else Jensdatter. Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Else Jensdatter Carl Blochs radering - Konen med Spurvene (Her En smuk gammel aftægtskone) Forældre Børn : nr. 134 Jens Christensen og nr. 135 Anna Nielsdatter. : Anna Andersdatter, Kjiersten Andersdatter,

Læs mere

Rejseskildringer i Randers Kunstmuseums samling

Rejseskildringer i Randers Kunstmuseums samling Rejseskildringer i Randers Kunstmuseums samling Ønsker I at opdage og udforske rejseskildringer i kunsten gennem tiden, kan I tage på opdagelse i Randers Kunstmuseums samling og se og lære om de rejsende

Læs mere

P.S. Krøyer - sikken fest!

P.S. Krøyer - sikken fest! Pædagogisk vejledning P.S. Krøyer - sikken fest! Tema: billedkunst, kulturhistorie, kunsthistorie, biografi Fag: Dansk, billedkunst som valgfag Målgruppe: 8-10. Klasse Hip, hip, hurra, billedet er fra

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

Nicolai Abildgaard (1743-1809), Den sårede Filoktet, 1775, SMK

Nicolai Abildgaard (1743-1809), Den sårede Filoktet, 1775, SMK Omkring et billede Tag med på en billedrig rejse i kunstens historie fra Nicolai Abildgaard i slutningen af 1700- tallet?l vores egen sam?ds kunst med værker af nulevende kunstnere. Udgangspunktet er hver

Læs mere

Rokokoværker inden for billedkunsten

Rokokoværker inden for billedkunsten Rokokoværker inden for billedkunsten Rokokoens stilmæssige storhedstid ligger fra ca. 1720 1789 (den franske revolution). I Danmark var perioden ikke så lang, men varede ca. fra 1740 1770. Rokokoen kom

Læs mere

KVINDERNES SURREALISME FRANCISKA CLAUSEN, RITA KERNN-LARSEN OG ELSA THORESEN

KVINDERNES SURREALISME FRANCISKA CLAUSEN, RITA KERNN-LARSEN OG ELSA THORESEN PRESSEMEDDELELSE KVINDERNES SURREALISME Rita Ker nn-larsen: Festen, 1935, MSJ - Kunstmuseet i Tønder EFTERÅRETS STORE UDSTILLING I KUNSTFORENINGEN GL STRAND SÆTTER FOKUS PÅ TRE KVINDELIGE KUNSTNERE, DER

Læs mere

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE Thorsagers gårde blev udskiftet i 1793. De med sort markerede gårde blev liggende i byen, øvrige blev udflyttet. Der kan læses om gårdene i Thorsager i Folk og

Læs mere

NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 1 4, Næstved Blad nr. 6/201 3

NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 1 4, Næstved Blad nr. 6/201 3 NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 1 4, Næstved Blad nr. 6/201 3 Jean Voigt - Mørkets og Lysets Mester 1 4/09-20/1 0 Næstved Kunstforening inviterer til fe rnisering af Jean Voigt lørdag den

Læs mere

AMTSUDSTILLINGEN 1898

AMTSUDSTILLINGEN 1898 KAJ BUCH JENSEN AMTSUDSTILLINGEN 1898 1 ALMUEBØGER 2 Bogreception Fredag den 9. oktober 2015 kl. 14.00-16.00 på Kalundborg Museum Adelgade 23, 4400 Kalundborg AMTSUDSTILLINGEN 1898 Kaj Buch Jensen, f.

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune Nyhedsbrev for den 11.02.13. Historisk Arkiv for Haderslev Kommune Nyheder Ny hjemmeside og nyt nyhedsbrev Vi har langt om længe fået vores nye hjemmeside op at køre. På hjemmesiden er det muligt at læse

Læs mere

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale museum jorn S I L K E B O R G Undervisningsmateriale Nogle gange kan en enkelt sætning udfolde

Læs mere

Faaborg Museum Indgangspartiet

Faaborg Museum Indgangspartiet Faaborg Museum Faaborg Museum er tegnet af arkitekt Carl Petersen (1874 1923) og blev åbnet i 1915. Museet blev bygget til at rumme konservesfabrikant og mæcen Mads Rasmussens samling af fynbokunst, da

Læs mere

Læs om: Efterårsudstillingen 2017 Formanden har ordet Medlemsstatestik Kunsterportræt Nytårskuren

Læs om: Efterårsudstillingen 2017 Formanden har ordet Medlemsstatestik Kunsterportræt Nytårskuren INFO 3/2017 Vi ses i Fredensborg Ny Kunstforening Læs om: Efterårsudstillingen 2017 Formanden har ordet Medlemsstatestik Kunsterportræt Nytårskuren På efterårsudstillingen underholdte Renæsancedanserne

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Kommunens personalekunstforening KunstVejen er nu klar med nye udstillinger og de er åbne for alle.

Kommunens personalekunstforening KunstVejen er nu klar med nye udstillinger og de er åbne for alle. PRESSEMEDDELELSE Kunstforeningen KunstVejen er nu klar med nye udstillinger Kommunens personalekunstforening KunstVejen er nu klar med nye udstillinger og de er åbne for alle. Vejen På det midlertidige

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

Generation X Ane nr. 1398/1399

Generation X Ane nr. 1398/1399 Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Hans Mortensen og -datter 4 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Ane nr. Hans Mortensen & -datter Udby 1398/1399 Maren Hansdatter Svensmarke

Læs mere

Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød. Kunst i Birkerød Salen

Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød. Kunst i Birkerød Salen Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød Kunst i Birkerød Salen Rudersdal Bibliotekerne, 2007 Tekst og layout: Torben Wilhelmsen Kilder: Weilbachs Kunstnerleksikon / Kunstindeks Danmark. Pedersen,

Læs mere

ELISABETH FABRITIUS: TRE NORDISKE KUNSTNERPAR.

ELISABETH FABRITIUS: TRE NORDISKE KUNSTNERPAR. ELISABETH FABRITIUS: TRE NORDISKE KUNSTNERPAR. Bidrag til udstillingskatalog: (Barbara Schaefer og Andrea Blühm red.): Künstlerpaare, Liebe. Kunst und Leidenschaft, Wallraf-Richartz-Museum und Fondation

Læs mere

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie.

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie. Jeg er yngste barn i børneflokken, vi er 3 drenge, mine store brødre er henholdsvis 9 år og 12 år ældre end mig. Min far er fra 1934 og er 82 år, og min mor er fra 1937 og er 78 år, men lige om et par

Læs mere

Frihed, lighed, frivillighed

Frihed, lighed, frivillighed Frihed, lighed, frivillighed En god idé Vi havde gået rundt i Gellerupparken hele dagen, Robert Putnam, fire lokale embedsfolk og jeg. Robert Putnam er amerikaner og én af verdens mest indflydelsesrige

Læs mere

Så giv kejseren, hvad kejserens er, og Gud, hvad Guds er! Med disse ord,

Så giv kejseren, hvad kejserens er, og Gud, hvad Guds er! Med disse ord, 23.s.e.trinitatis 2 Lovsynger Herren 294 Talsmand på jorderige 318 Stiftet Guds søn... 710 Kærlighed til fædrelandet 15 Op al den ting Så giv kejseren, hvad kejserens er, og Gud, hvad Guds er! Med disse

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

JURY FORÅRSUDSTILLINGEN 2018

JURY FORÅRSUDSTILLINGEN 2018 JURY FORÅRSUDSTILLINGEN 2018 Klara Kristalova, billedkunst (CZ/DK) Klara Kristalova er født i Prag i Tjekket, hun bor og arbejder i Sverige. Hun er uddannet fra Det Svenske Institut for Kunst i Stockhom

Læs mere

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse Introduktion Svend Wiig Hansen er en dansk kunstner, som arbejdede med skulptur og maleri. Han blev født i 1922 og døde i 1997. I 1953 blev

Læs mere

J.P. Jacobsen og kunsten

J.P. Jacobsen og kunsten J.P. Jacobsen og kunsten Faaborg Museum Aarhus Universitetsforlag J.P. Jacobsen og kunsten Tak for støtte til bogen og udstillingen J.P. Jacobsen og kunsten: 15. Juni Fonden A. P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere

Næstved Kulturforening

Næstved Kulturforening Næstved Kulturforening 2018 21. 22. april Det gamle Ridehus Grønnegade 10, 4700 Næstved Kl.10-16 Gratis adgang Ferniseringen finder sted lørdag d. 21. april kl. 11 13 Michael Perch, Formand for Omsorgs-

Læs mere

VEJEN BLIVER TIL MENS DU GÅR

VEJEN BLIVER TIL MENS DU GÅR VEJEN BLIVER TIL MENS DU GÅR GRETHE MARIANN MAURSETH Billedkunstner Medlem af Billedkunstnernes Forbund PROFIL UDDANNELSE 2003-2006 Aarhus Kunstakademi, Fagskolen for maleri v/jon Gislason, Max Parylewicz,

Læs mere

K rser i bi le kunst. Kunstskolen ART SPACE

K rser i bi le kunst. Kunstskolen ART SPACE K rser i bi le kunst Kunstskolen ART SPACE Forår 2017 Vil du gerne tegne og male? Eller er du udøvende, men mangler stedet og inspiration? På kunstskolen ART SPACE kan du lære forskellige teknikker indenfor

Læs mere

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Tekst og affotografering N.M. Schaiffel-Nielsen En glad Erik Fogh Nielsen. Billedet er taget ved den sidste Pinseudstilling Erik Fogh Nielsen deltog i.

Læs mere

Højt til loftet hos Vignir

Højt til loftet hos Vignir Højt til loftet hos Vignir Islandske Vignir Jóhannsson bor i Hou, og han er internationalt anerkendt kunstner med højt til loftet på alle måder. Hans kunst er rummelig og generøs som han selv, og nu har

Læs mere

Lærerinformation og undervisningsmateriale i forbindelse med udstillingen Dyredamer på KunstCentret Silkeborg Bad 20. maj 18.

Lærerinformation og undervisningsmateriale i forbindelse med udstillingen Dyredamer på KunstCentret Silkeborg Bad 20. maj 18. 1 Lærerinformation og undervisningsmateriale i forbindelse med udstillingen Dyredamer på KunstCentret Silkeborg Bad 20. maj 18. september 2011 Generel information i forbindelse med besøg på KunstCentret

Læs mere

Oplev Skagen sammen med

Oplev Skagen sammen med Oplev Skagen sammen med Rejseforeningen Senior Tours og Sørens Rejser 13. og 14. maj 2014. Grenen Den Tilsandede Kirke Skagen Odde Naturcenter Skagen er en 600 år gammel købstad og fik det privilegium

Læs mere

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Siden sidst Torsdag den 19 januar var der foredrag i Friskolen hvor tidligere højskolelærer Per Sonne fortalte om Frithof Nansen der krydsede Grønlands indlandsis.

Læs mere

5. Hvordan så man dengang på ugifte kvinder, som fik børn? 11. Hvorfor tegnede familierne kridtstreger på gulvet i det værelse, de boede i?

5. Hvordan så man dengang på ugifte kvinder, som fik børn? 11. Hvorfor tegnede familierne kridtstreger på gulvet i det værelse, de boede i? Afsnit 1 Et uægte barn 1. Hvad lavede Grevinde Danners mor? 2. Hvorfor sagde Juliane ikke nej til sin herre? 3. Hvorfor blev der stor ballade hos familien Køppen? 4. Hvordan reagerede husets frue? 5. Hvordan

Læs mere

I TROLDKVINDENS VÆRKSTED

I TROLDKVINDENS VÆRKSTED I TROLDKVINDENS VÆRKSTED EN LILLE BOG OM KERSTIN EKMAN OG SKRIVEKUNSTEN AF BIRGITTE ANDERSEN I troldkvindens værksted Af Birgitte Andersen 1. udgave Forfatteren og Aalborg Universitetsforlag, 2016 Omslag

Læs mere

Sådan lå landet LETTE KLASSIKERE. Før du læser de tre noveller

Sådan lå landet LETTE KLASSIKERE. Før du læser de tre noveller OPGAVER TIL Sådan lå landet NAVN: Før du læser de tre noveller OPGAVE 1 Instruktion: Hvad kommer du til at tænke på, når du læser novellernes fælles titel Sådan lå landet? OPGAVE 2 Instruktion: Orienter

Læs mere

Ordrupgaard præsenterer L.A. Ring som en dybt kompliceret kunstner og et dybt kompliceret menneske på fin udstilling.

Ordrupgaard præsenterer L.A. Ring som en dybt kompliceret kunstner og et dybt kompliceret menneske på fin udstilling. 1 af 5 20-12-2016 10:28 KØB ABONNEMENT LOG IND 16.12.2016 KL. 20:00 Ordrupgaard præsenterer L.A. Ring som en dybt kompliceret kunstner og et dybt kompliceret menneske på fin udstilling. 2 af 5 20-12-2016

Læs mere

M I C H A E L K V I U M S K I T S E N

M I C H A E L K V I U M S K I T S E N M I C H A E L K V I U M S K I T S E N HORSENS KUNSTMUSEUM 2019 Michael Kvium - Skitsen I samarbejde med Museet Holmen og Michael Kvium viser Horsens Kunstmuseum, på baggrund af kunstnerens skitsearbejde

Læs mere

RODIN. Undervisningsmateriale. Fag: Kunsthistorie, mediefag og fransk Niveau: Gymnasiale uddannelser samt 9. og 10. klasse

RODIN. Undervisningsmateriale. Fag: Kunsthistorie, mediefag og fransk Niveau: Gymnasiale uddannelser samt 9. og 10. klasse RODIN af JACQUES DOILLON Undervisningsmateriale Fag: Kunsthistorie, mediefag og fransk Niveau: Gymnasiale uddannelser samt 9. og 10. klasse Forfatter: Katrine Sommer Boysen Baggrund Den franske kunstner

Læs mere

Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962

Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962 Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962 Karen Blixen kom til verden på familiens gård Rungstedlund i Nordsjælland som Karen Christenze Dinesen, et barn af en aristokratisk+ borgerlig familie. 1 Wilhelm

Læs mere

Opgaver til Kongeriget

Opgaver til Kongeriget Født i 1940 på Amalienborg Slot. Dronning af Danmark 1972. FAMILIE Datter af Frederik 9. af Danmark (1899-1972) og Ingrid af Sverige (1910-2000), Gift i 1967 med Henri de Laborde de Montpezat (1934) i

Læs mere

Kunstakademiets Bibliotek

Kunstakademiets Bibliotek Kunstakademiets Bibliotek 300000199102 FORTEGNELSE OVER EN SAMLING MALERIER OG STUDIER FORHEN TILHØRENDE DR. ALFRED BRAMSEN UDSTILLEDE H OS V. WINKEL & MAGNUSSEN HØJBROPLADS 7, 2. SAL I JANUAR 1904 KØBENHAVN

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G

L Æ R E R V E J L E D N I N G L Æ R E R V E J L E D N I N G F O R B E R E D E L S E S M A T E R I A L E T I L B I L L E D K U N S T E N S D A G 2 0 1 8 I dette materiale og på Billedkunstens Dag tager vi udgangspunkt i den aktuelle

Læs mere

SOMMERHØJSKOLE HVAD ER ÅND? JUNI 2019 TRINITATIS KIRKE

SOMMERHØJSKOLE HVAD ER ÅND? JUNI 2019 TRINITATIS KIRKE SOMMERHØJSKOLE HVAD ER ÅND? 7.-9. JUNI 2019 TRINITATIS KIRKE PINSEN 2019 Pinsen er åndens fest. Derfor spørger i vi i dette års sommerhøjskole: HVAD ER ÅND? Mange vil mene, at vi savner ånd og spiritualitet

Læs mere

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3.

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3. Ordrupgaards samlinger og særudstillinger rummer mange muligheder for engagerende, dialogbaseret undervisning, f.eks. i fagene dansk, billedkunst, historie, fransk og samfundsfag. Se nogle af museets akutelle

Læs mere

[deadline mandag kl. 8.30] Cob-Hus workshop

[deadline mandag kl. 8.30] Cob-Hus workshop [deadline mandag kl. 8.30] Cob-Hus workshop Vil du lære at bygge unikke huse både billigt og bæredygtigt, så kom og vær med lørdag den 24. maj, kl. 10-14 hvor 3. klasse overleverer og lærer fra sig til

Læs mere

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene:

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene: Familien Danmark Tema: Familieliv Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Hvor er Michael Svarer professor? Hvad viser Michaels Svarers forskning? Hvornår finder vi typisk vores partner? Hvor mange

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Indskoling, mellemtrin, udskoling og ungdomsuddannelser Maria Lassnig At male med kroppen 18/11 2016 26/2 2017 Om undervisningsmaterialet Dette er et undervisningsmateriale om særudstillingen

Læs mere

Vikar-Guide. Lad eleverne læse teksten og besvare opgaverne. De kan enten arbejde enkeltvis eller i små grupper.

Vikar-Guide. Lad eleverne læse teksten og besvare opgaverne. De kan enten arbejde enkeltvis eller i små grupper. Fag: Historie Klasse: 6. klasse OpgaveSæt: Hvem var Christian d. 4.? Vikar-Guide 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Christian d. 4. og tag en snak med dem om det. Fortæl evt. hvad du ved

Læs mere

Tema. 12 bøger. Om stærke kvinder

Tema. 12 bøger. Om stærke kvinder Tema 12 bøger Om stærke kvinder Det er ikke altid lige let at være kvinde. Historien har været præget af kampe på mange fronter. Her er 12 gode bøger med kvinder, der kæmper både større og mindre kampe

Læs mere

NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 14 C, Næstved

NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 14 C, Næstved NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 14 C, Næstved Blad 7/2016 Pontus Kjerrman Tine Hecht-Pedersen 24. september - 30. oktober 2016 Næstved Kunstforening inviterer til fernisering af Pontus Kjerrman

Læs mere

Birk Centerpark 1, 7400 Herning Tlf CVR-nr.:

Birk Centerpark 1, 7400 Herning Tlf CVR-nr.: For 70 år siden fandt Cobra-kunstnerne sammen i en ny bevægelse, hvor legen, kreativiteten og den kunstneriske frihed stod øverst på dagsordenen. Ovenpå Anden Verdenskrigs dystre erfaringer ville man tilbage

Læs mere

KUNSTBYGNINGEN I VRÅ -Engelundsamlingen

KUNSTBYGNINGEN I VRÅ -Engelundsamlingen KUNSTBYGNINGEN I VRÅ -Engelundsamlingen ÅRBOG 2018 2018 var et år med fokus på Kunstbygningens nye internationale relationer. I foråret kom den internationale biennale for europæisk samtidskunst JCE Biennalen

Læs mere

Anna Marie Elisabeth Hansen

Anna Marie Elisabeth Hansen Anna Marie Elisabeth Hansen Min faster Anna var født den 27. august 1896 i Brahetrolleborg sogn på Sydfyn, en halv snes km. fra Faaborg. Forældrene var savskærer Hans Hansen Dyrman og hustru Kirsten. Hun

Læs mere

Kursusprogram Kurser Fotokunst m. billedkunstner Rick Towle og fotograf Christian Petersen

Kursusprogram Kurser Fotokunst m. billedkunstner Rick Towle og fotograf Christian Petersen Kursusprogram 2017 Kurser 2017 Fotokunst m. billedkunstner Rick Towle og fotograf Christian Petersen Være med til et spændende weekendkursus hvor vi vil eksperimentere med foto som kunstnerisk udtryksform

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk Juni 2016 Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk, og eleverne på

Læs mere

Kontornotits. Emne: Kort nyt fra Kulturudvalgets område. By- og Udviklingsforvaltningen. Kultur

Kontornotits. Emne: Kort nyt fra Kulturudvalgets område. By- og Udviklingsforvaltningen. Kultur Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Kultur Emne: Kort nyt fra Kulturudvalgets område Dato 8. maj 2019 Sagsbehandler Lisbet Holten Lambert Direkte telefon 20 20 73 93 E-mail lilam@kolding.dk Festlig

Læs mere

No : Hans Nielsen.

No : Hans Nielsen. Hans Nielsen Forældre: Børn: Navn Født Døbt Faddere Gift Stilling Død Dødsårsag nr. 208 Niels Knudsen og nr. 209 Anne Knudsen, født Hansdatter. Niels Peter Hansen, Anders Hansen, Ane Hansdatter, Mette

Læs mere

KVINDERNES SURREALISME

KVINDERNES SURREALISME LÆRERVEJLEDNING UNDERVISNINGSMATERIALE GRUNDSKOLENS UDSKOLING OG UNGDOMSUDDANNELSER KVINDERNES SURREALISME 15.09.2018-20.01.2019 FRANCISKA CLAUSEN RITA KERNN-LARSEN ELSA THORESEN 1 LÆRERVEJLEDNING Undervisningsmaterialet

Læs mere

I 2011 modtog Dansk Sygeplejehistorisk Museum 285 tegninger og skitser fra Billedhuggeren professor Gottfred Eickhoff og hustru maleren Gerda

I 2011 modtog Dansk Sygeplejehistorisk Museum 285 tegninger og skitser fra Billedhuggeren professor Gottfred Eickhoff og hustru maleren Gerda I 2011 modtog Dansk Sygeplejehistorisk Museum 285 tegninger og skitser fra Billedhuggeren professor Gottfred Eickhoff og hustru maleren Gerda Eickhoffs Fond. Tegningerne er blevet til i 1950 og i 1971,

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 1 4, Næstved Blad nr. 5/201 4

NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 1 4, Næstved Blad nr. 5/201 4 NÆSTVED KUNSTFORENING Sct. Peders Kirkeplads 1 4, Næstved Blad nr. 5/201 4 Jens Galschiøt 28. juni - 31. august 201 4 Næstved Kunstforening inviterer til fernisering af Jens Galschiøt lørdag den 28.juni

Læs mere

INSTRUKT ION. Julie Pauline Wieth OVERSÆT TELSE. Michael Ramløse MEDV IRKENDE. Claes Bang. ond skaben. Efter Jan Guillous roman

INSTRUKT ION. Julie Pauline Wieth OVERSÆT TELSE. Michael Ramløse MEDV IRKENDE. Claes Bang. ond skaben. Efter Jan Guillous roman INSTRUKT ION Julie Pauline Wieth OVERSÆT TELSE Michael Ramløse MEDV IRKENDE Claes Bang ond skaben Efter Jan Guillous roman INDHOLDSFORTEGNELSE Kære underviser / 3 Handling / 4 Jan Guillou / 5 Claes Bang

Læs mere

Ejendommelige skæbner - Fantastiske livsforløb

Ejendommelige skæbner - Fantastiske livsforløb Ejendommelige skæbner - Fantastiske livsforløb Fælles foredragsrække i Hillerød og omegns kirker, efterår 2015 Fortsættelsen af Salmemaraton projektet HVER GENERATION har brug for at kunne kaste sit eget

Læs mere

Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge

Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge Anebog for Anders Liisbergs plejefar Jens Pedersen Bøge Udført af Karsten Thorborg, 2009 http://kt.mono.net Introduktion 1 Anders Liisberg var resultat af et møde i Randers mellem dyrlægen Niels Peter

Læs mere

Vandel-maleren Harry Hansen Tekst og affotografering N.M. Schaiffel-Nielsen

Vandel-maleren Harry Hansen Tekst og affotografering N.M. Schaiffel-Nielsen Vandel-maleren Harry Hansen Tekst og affotografering N.M. Schaiffel-Nielsen Harry Hansens billeder fra Klitterne i Frederikshåb Plantage er mange, og de skattes højt af dem, som er så heldige at eje et

Læs mere

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Reception for årbog 2017 Det er med stor glæde, at vi igen kan invitere vores medlemmer til reception torsdag d. 5. oktober

Læs mere

Kære Lærere. God fornøjelse

Kære Lærere. God fornøjelse Kære Lærere SORT MÆLK Dette SORT lærerbrev MÆLK SORT knytter MÆLK an til SORT udstillingen MÆLK SORT MÆLK - SORT HOLOCAUST MÆLK SORT I NY KUNST MÆLK og SORT understøtter MÆLK SORT inspirationsmaterialet

Læs mere

HORSENS KUNSTMUSEUM 1

HORSENS KUNSTMUSEUM 1 1HORSENS KUNSTMUSEUM Internationale kunstnere Siden 1984 har Horsens Kunstmuseum koncentreret sig om indsamling af dansk samtidskunst, men ud fra et ønske om at perspektivere den danske kunstscene, er

Læs mere

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Omkring 150 gæster indfandt sig til fernisering og åbningsarrangement på Efterårsudstillingen på Hirtshals Fyr. Kunstudvalget

Læs mere

Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116

Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116 Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116 PROGRAM Forår 2016 Et foredrag om livet som kvindelig politibetjent. En verden hvor kvinderne først kom i uniform og blev betragtet og behandlet som ligeværdige

Læs mere

Arbejdsopgaver til Frederik 8. den fremsynede kronprins

Arbejdsopgaver til Frederik 8. den fremsynede kronprins Arbejdsopgaver til Frederik 8. den fremsynede kronprins Frederik (8.) var en ganske særlig kronprins. Han var kronprins i mere end 40 år, og i hans levetid skete der mange store forandringer i Danmark.

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

PERMANENTE UDSTILLINGER. Designmuseum Danmark formidler centrale udviklingslinjer inden for formgivningshistorien.

PERMANENTE UDSTILLINGER. Designmuseum Danmark formidler centrale udviklingslinjer inden for formgivningshistorien. HISTORIE OG FORMÅL Designmuseum Danmark (tidligere Kunstindustrimuseet) er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international, industriel design og kunsthåndværk. Museets samlinger, bibliotek

Læs mere

ET BESØG HOS JOHANNES LARSEN PÅ MØLLEBAKKEN

ET BESØG HOS JOHANNES LARSEN PÅ MØLLEBAKKEN ET BESØG HOS JOHANNES LARSEN PÅ MØLLEBAKKEN E ELEVHÆFT Johannes Larsen Johannes Larsen blev født i Kerteminde i 1867. Hans forældre havde en stor køb- mands-forretning, og de var ret rige. Forældrene havde

Læs mere