Indhold. Oprettet: Version: 5 Gyldig fra: Sider: 25 Sidst ændret:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold. Oprettet: Version: 5 Gyldig fra: Sider: 25 Sidst ændret:"

Transkript

1 Titel: Naturtypebestemmelse samt vegetationsundersøgelse, feltmålinger og udtagning af vandprøve til brug ved tilstandsvurdering af søer og vandhuller <5 ha. Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: S10 Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger fagdatacentre/fdcfersk/ Version: 5 Gyldig fra: Sider: 25 Sidst ændret: Oprettet: S01 Feltmålinger, profilmålinger samt udtagning af prøver til analyse af vandkemiske parametre i søer S04 Vegetationsundersøgelse i søer Indhold 1 Indledning Metode Tid, sted og periode Tid Sted Udstyr Procedure Måling af sigtdybde Udtagning af vandprøve (hvis det er aktuelt) Måling af ph, ilt, temperatur, ledningsevne og salinitet Vurdering af brunfarvning af vandet og vanddybden Vegetationsundersøgelse Øvrige observationer Vedligehold af instrumenter Databehandling Bestemmelse af naturtype Data og koder Kvalitetssikring Kvalitetssikring af metode Kvalitetssikring af data og dataaflevering Referencer Bilag Bilag 6.1 Feltskema Bilag 6.2 Støtteskema til brug ved vurdering af dækningsgrader Bilag 6.3 Oversigt over plantearter, der bruges i tilstandsvurdering af naturtyperne 3110, 3130, 3140 og Bilag 6.4 Eksempel på rekvisitionsskema Oversigt over versionsændringer S10 Naturtypebestemmelse samt vegetationsundersøgelse, feltmålinger og udtagning af vandprøve til brug ved tilstandsvurdering af søer og vandhuller <5 ha.

2 2 1 Indledning Undersøgelsesprogrammet har til formål at bestemme habitatnaturtypen for søer og vandhuller <5 ha og at samle data til grundlag for tilstandsvurdering (for beregning af naturtilstanden, se Fredshavn m. fl., 2009) til brug ved kontrolovervågningen af naturtyper i småsøer og vandhuller samt ved kortlægningen af disse. Typebestemmelsen skal foretages ud fra vegetationens artssammensætning, saliniteten og en vurdering af vandets brunfarvning. Til typebestemmelse anvendes Bestemmelsesnøgle og Habitatbeskrivelser og, som supplement hertil, notatet Bestemmelse af naturtype i søer under 5 ha supplerende retningslinjer. Alle tre dokumenter findes på Miljøstyrelsens hjemmeside (se afsnit 2.3.6). Tilstanden af vandhullet/søen belyses ved registrering af umiddelbart synlige påvirkninger samt udvalgte kemiske variable. Metodebeskrivelsen omfatter både søer, hvor det er tilstrækkeligt at foretage undersøgelser fra søbredden, fra bro eller lignende eller ved vadning (typisk vandhuller 0,01-1 ha) samt søer, hvor det kan være nødvendigt at anvende båd (typisk småsøer 1-5 ha). I de småsøer på 1-5 ha, som indgår i de gældende vandområdeplaner, og hvori der også skal foretages kontrolovervågning af naturtypen og/eller kortlægning, skal der foretages en standardiseret vegetationsundersøgelse i henhold til TA S04. Ved denne undersøgelse vil man opnå en artsliste, der skal bruges i naturtypeovervågningen, men derudover er det også i disse søer nødvendigt at udfylde feltskemaet i denne tekniske anvisning, således at naturtypen kan bestemmes og tilstandsvurdering (i henhold til Fredshavn m.fl., 2009) kan beregnes. I forbindelse med den tekniske anvisning anbefales det at læse de to notater, der er udarbejdet på baggrund af interkalibreringer og workshops, der er foretaget for vandhuller, der indgår i naturtypeovervågningen. Disse notater findes på følgende link: Vandhuller mindre end 2500 kvm (0,25 ha) i kystklitter henregnes til naturtypen klitlavning. Denne naturtype skal ikke undersøges i dette program. Denne tekniske anvisning omfatter målinger, som er omfattet af krav om kvalitetsstyring i overensstemmelse med ISO Generelle krav til prøvnings- og kalibreringslaboratoriers kompetence.

3 3 2 Metode 2.1 Tid, sted og periode Tid Undersøgelsen foretages i perioden 15. juni til 15. september Sted Fra bredden/bro eller lignende eller ved vadning Eventuel udtagning af vandprøve samt måling af ph, temperatur, ledningsevne og salinitet skal foregå på størst mulig dybde, så vidt muligt på et sted med frit vand uden planter og før vegetationsundersøgelserne, for at vandet ikke er blevet påvirket heraf. Vegetationsundersøgelsen foregår derefter ved at vade rundt om søen eller, hvis det er nødvendigt, vade ud i søen i det omfang det er muligt og foretage observationer i et antal observationspunkter i søen, afhængig af søens størrelse og morfologi - se afsnit Fra båd, hvis en sådan er nødvendig Eventuel udtagning af vandprøve samt måling af ph, temperatur, ledningsevne og salinitet skal så vidt muligt foregå på et sted med frit vand uden planter og, så vidt muligt, på et sted med dybde tæt på søens maksimale dybde eller midt i søen (se afsnit 2.3.2). Vegetationsundersøgelsen fra bredden suppleres ved at undersøge et antal observationspunkter i søen fordelt på et antal transekter, således at hele søen inklusiv bredderne er repræsenteret - se afsnit Udstyr GPS Ekkolod (evt. håndholdt) Temperaturmåler til vand ph måler Ledningsevne- og salinitetsmåler Vandkikkert Planterive på fast skaft Sigurd Olsen rive Lup Feltskemaer Nyeste luftfoto af søen/vandhullet (se afsnit 2.3) Evt. felt-pc Bestemmelseslitteratur Indsamlingsbeholdere (f.eks. lynlåsposer eller plastikbeholdere) til planter, der ikke bestemmes i felten.

4 4 Hvis der skal måles sigtdybde og udtages vandprøve skal følgende også medbringes Vandhenter (Limnos, Ruttner, hjerteklap- eller prøvetagningsbeholder, evt. monteret på (teleskop-)stang) Prøvebeholder, 2,5 l, polyethylen. Køletaske med køleelementer Secchiskive, hvid ø: 30 cm (kun hvis båd benyttes) For det udstyr, der anvendes til målinger i fersk overfladevand/søvand gælder følgende målenøjagtigheder: Parameter Målenøjagtighed Salinitet ± 0,1 Ledningsevne (v. 25 o C) ± 1,5 ms/m ph (v. 25 o C) ± 0,2 enheder Vandtemperatur ± 0,2 C 2.3 Procedure Søer, der indgår i kortlægningen skal navngives efter følgende retningslinjer: habitatnummer (uden H)-soe-fortløbende nummer med tre cifre. Eksempel: 84-soe For at undgå flere søer med samme navn skal man være opmærksom på, om det enkelte habitatområde strækker sig over andre af Miljøstyrelsens lokale enheder. Udprint det nyeste luftfoto med søpolygonen fra GIS-laget og tag det med i felten. Inden tilsynet noteres følgende stamdata på feltskemaet (bilag 6.1): sønavn, STOQ stationsnr., dato og navn på inventører. Sø-/vandhulsarealet er som udgangspunkt arealet af søpolygonen i GIS-laget. Det omfatter limnisk rørsump (normalt vanddækket) og udtørret søbund med amfibiske planter, men ikke eventuel hængesæk. Hvis der ved feltbesøget konstateres åbenlyse fejl eller store forskelle mellem polygonen i GIS-laget og søens/vandhullets reelle areal (incl. limnisk rørsump og udtørret søbund), skal det korrekte areal indtegnes på luftfotokortet med søpolygonen og efterfølgende ændres i GIS-laget. Vha. luftfotokort over vandhullet (og evt. GPS) finder man ved feltbesøget frem til det aktuelle sted. Hvis der er tvivl om, hvorvidt det er den rette station, tages en GPS position på stedet og efterfølgende tjekkes positionen i GIS-laget. Hvis en sø, hvor der er planlagt tilsyn, er udtørret for nylig (f.eks. indikeret ved at søen ikke er udtørret på det nyeste luftfoto), skal denne sø registreres på lige fod med andre søer (Se afsnit 3.2). Det kan forekomme, at en sø, hvor der er planlagt tilsyn, ikke er tilgængelig (den skal dog registreres se afsnit 3.2). I sådanne tilfælde skal Miljøstyrelsen vurdere, om der skal findes en erstatningssø.

5 5 Alt måle- og prøvetagningsudstyr skylles i søvandet før målinger og prøveudtagning påbegyndes Måling af sigtdybde Sigtdybde måles kun i søer, der undersøges med båd der henvises til metoden i TA S Udtagning af vandprøve (hvis det er aktuelt) Der udtages en vandprøve på 2,5 l. Ved brug af vandhenter regnes prøvedybden fra midten af vandhenteren. Prøven afkøles til ca. 4 C og opbevares mørkt indtil analyserne foretages. Prøver skal være indleveret til analyselaboratoriet, så de overholder de krav, der er til opbevaringstider fra prøvetagning til analyse i gældende metodedatablade og godkendte danske eller internationale standarder. De gældende metodedatablade, der er udarbejdet af referencelaboratoriet kan findes på følgende link: Fra bredden/bro eller lignende eller ved vadning Der udtages vandprøve fra søens overfladelag (0,2 m dybde). Prøverne tages på størst mulige dybde (se afsnit 2.1.2). Hvis prøven udtages ved vadning, skal prøven tages i en beholder, monteret på en (teleskop)stang, således at prøven tages ca. 2 m fra prøvetageren. Derved begrænses mængden af ophvirvlet materiale i vandprøven. Prøvebeholderen føres ned i vandsøjlen til åbningen er 0,2 m under vandoverfladen. Herefter vendes beholderen, således at den fyldes helt med vand. Hvis prøven udtages fra bro eller lignende tages prøven vha. vandhenter eller prøvebeholderen føres med hånden ned i vandsøjlen med åbningen nedad til denne er 0,2 m under vandoverfladen og dunken fyldes helt op med vand. Fra båd I de småsøer, der er omfattet af de gældende vandområdeplaner, er det påkrævet at foretage profilmålinger og at måle ph og ledningsevne (se nedenfor) samt at tage en dybdeintegreret blandingsprøve. Udtagning af prøver, profilmålinger og målinger af ph og ledningsevne skal foretages iflg. anvisningerne i TA S01. Anvend flowdiagrammerne i TAS01 (figur 1.3 og 1.4) og bemærk, at der i søer med vanddybde under 1 m kun skal tages en prøve i overfladevandet. OBS! profilmålinger skal altid tages før der tages vandprøver til blandingsprøven. I øvrige småsøer udtages der en vandprøve fra søens overfladelag (0,2 m dybde). Prøven tages på den størst mulige dybde. Hvis man ikke kender dybdeforholdene tages prøven midt i søen. Prøven tages vha. vandhenter eller prøvebeholderen føres med hånden ned i vandsøjlen med åbningen nedad til denne er 0,2 m under vandoverfladen og dunken fyldes helt op med vand.

6 Måling af ph, ilt, temperatur, ledningsevne og salinitet I de småsøer, der er omfattet af de gældende vandområdeplaner (og hvor dybden på prøvetagningsstedet er over 1 m), er det påkrævet at foretage en profilmåling af ilt, temperatur og evt. salinitet iflg. anvisningerne i TA S01. Måling af ph og ledningsevne i disse søer foretages i den puljede prøve i baljen. Der omrøres grundigt, hvorefter ph og ledningsevne måles. Denne måling foretages efter udtagning af prøven til vandkemi. I øvrige småsøer måles disse parametre direkte i vandsøjlen 0,2 m under vandoverfladen. Salinitet måles kun i søer i lave kystnære områder, som kan formodes at være brakke (salinitet 0,5 ), eller hvis søen af andre grunde vurderes at kunne være brak, f.eks. grundet forekomst af salttålende planter. Måleresultater registreres i feltskemaet (bilag 6.1) samt på rekvisitionsskemaet (bilag 6.4) Vurdering af brunfarvning af vandet og vanddybden Vandets farve vurderes på en hvid baggrund. F.eks. kan den fyldte prøvetagningsbeholder holdes op mod en hvid bakke eller et hvidt stykke papir. Farven registreres ud fra skalaen i feltskemaet. Desuden angives vandybden ud fra skalaen i feltskemaet Vegetationsundersøgelse Hvis søen er omfattet af de gældende vandområdeplaner, skal der foretages en vegetationsundersøgelse i henhold til TA S04. For øvrige småsøer gælder nedenstående retningslinjer: Vegetationsundersøgelsen omfatter søen inklusiv dens limniske rørsump og eventuelt udtørret søbund. Med andre ord; arealer med vandplanter eller amfibiske planter, hvor landplanter ikke kan vokse, fordi der i længere perioder står vand. Det samlede undersøgelsesområde afgrænses således af den nedre grænse for forekomst af landplanter, fx bidende ranunkel, kløver, eng-rørhvene, skovbundsurter eller hedelyng. I strandenge er de fleste planter dog amfibiske, så strandsøer må afgrænses mere snævert ud fra luftfotos, idet strandsump- og strandengsvegetation hører til naturtype 1310, 1320 eller Ofte kan luftfotogrænsen genfindes i felten, som der hvor sammenhængende vegetation af strandengsplanter begynder. Til planteregistreringen anvendes vandkikkert. Vandkikkertobservationerne skal suppleres med planterive, hvis man er i tvivl om planterne på observationsstedet. Hvor det ikke er muligt at anvende vandkikkert, anvendes rive på fast skaft eller en planterive af typen Sigurd Olsen rive ud til en vanddybde på 3 m. De to sidstnævnte rivetyper fungerer dårligere jo dybere vand, der arbejdes på, idet riverne fanger færre planter end ved tilsvarende tætheder på lavere vand. Med hensyn til deres begrænsninger se TA S04. Ved anvendelse af rive skal metoden testes på områder, hvor vegetationen også kan vurderes visuelt. Dvs. vha vandkikkert.

7 7 På grundlag af observationerne udarbejdes en artsliste for fundne plantearter voksende i søen inkl. rørsump og inkl. amfibiske arter på eventuel udtørret søbund, jfr. bilag 6.3 (det er ikke påkrævet at levere en total artsliste, altså at registrere arter, der ikke forekommer på bilag 6.3). Disse observationer danner baggrund for beregning af naturtilstanden (se Fredshavn m.fl. 2009). Hvis søen med sikkerhed bestemmes til type 3110, 3140, 3150 eller 3160 er det ikke påkrævet at registrere arter, der er markeret med gråt i bilag 6.3, da disse arter udelukkende anvendes i tilstandsvurderingen af type 3130 søer. Det er dog altid muligt at registrere alle fundne arter i Naturdatabasen. Anbefalet bestemmelseslitteratur ses af referencelisten. Der skønnes gennemsnitlige dækningsgrader for søens vegetation opdelt på de i feltskemaet specificerede vegetationsgrupper (undervandsvegetation, rosetplanter, kransnålalger osv.). Planternes dækningsgrad fastlægges ud fra dækningsgradskalaen i tabel Til støtte for vurderingen af dækningsgraden kan bilag 6.2 anvendes. Tabel 10.1 Skala til brug ved vurdering af vegetationens dækningsgrad. Skala Beskrivelse Bundareal dækket 7 Fuldstændigt dækkende 100 % 6 Dækkende 75-<100 % 5 Rigelig % 4 Almindelig % 3 Ret spredt 5-25 % 2 Spredt >0-5% 1 Ingen 0 % Trådalger skal ikke medregnes i undervandsplanternes samlede dækningsgrad. Sammenhængende forekomster (fx opflydte plamager) af eutrofieringsindikerende trådalger angives i særskilt linje i feltskemaet bilag 6.1, mens mindre forekomster af trådalger, som vurderes ikke at være betinget af eutrofiering, ignoreres. Så vidt muligt bestemmes karplanter, kildemos, stjerneløv, skælløv og kransnålalger til art - evt. slægt for ikke fertilt materiale. Der er ikke krav om arts- eller slægtsbestemmelse af mosser eller trådalger, bortset fra de slægter, der er nævnt i bilag 6.3. Arter, som ikke kan bestemmes i felten, indsamles og bestemmes senere. Fra bredden/ved vadning Undersøgelsen udføres ved at registrere vegetationen i et antal observationspunkter (2x2 m) fordelt på områder, hvor der må formodes at vokse undervandsvegetation. Desuden noteres supplerende synlige amfibiske og rørsumpsarter i og mellem punkterne.

8 8 Antallet af observationspunkter fastsættes på grundlag af søarealet. Hvis en sø er morfologisk eller bundmæssigt meget varierende er det nødvendigt med et forholdsvist stort antal observationspunkter. Observationerne foretages ved at gå/vade rundt om søen/vandhullet i det omfang det er muligt. I de større vandhuller, kan det, for at opnå et så godt estimat af dækningsgraden som muligt og for at få en fyldestgørende artsliste være nødvendigt at vade ud i søen. Der anvendes vandkikkert og planterive/sigurd Olsen rive. Observationerne skal foretages således at alle potentielle voksesteder er omfattet af observationerne. I vandhuller mindre end 1 ha skal der, så vidt muligt se ovenfor, foretages en observation for hver 10 meter søbred. Fra båd Husk - nedenstående gælder ikke for småsøer, der er omfattet af de gældende vandområdeplaner. I disse søer skal vegetationsundersøgelsen foretages iht. TA S04. Placering af observationspunkter og transekter I søer af størrelsen 1-5 ha skal der undersøges minimum 30 observationspunkter (2x2 m) og således, at hele søen er repræsenteret. Bredzonens amfibiske planter undersøges fra bredden eller ved vadning med særlig fokus på lysåbne dele af bredden, fx hvor der er græsning og optrampet bund, som er gunstigt for små amfibiske arter. Disse er bl.a. afgørende for korrekt bestemmelse af søtyperne. Til supplering af artsliste udenfor punkterne må tidsforbruget ikke overstige 45 min. Observationspunkterne placeres på transekter placeret vinkelret på søens længdeakse og gående fra den ene bred til modsatte bred, så hele det potentielt plantedækkede område repræsenteres. Transekterne placeres ækvidistant langs søens længderetning. Ved placering af observationspunkterne skal alle dybdeintervaller så vidt muligt repræsenteres. I lavvandede søer beskrives hele arealet. I dybere søer registreres på hvert transekt mindst to observationspunkter med 0-værdier på dybere vand, end det seneste punkt med planteobservation. Det vil sige, at dybere områder i søer, hvor der med sikkerhed ikke er plantevækst, kan udelades. På søer, som man ikke har forhåndskendskab til, kan det være vanskeligt at planlægge transekternes og observationspunkternes antal og placering. I det tilfælde er det tilrådeligt at fastlægge punkterne i felten i forbindelse med vegetationsundersøgelsen ud fra dybdemålinger. Der anvendes ikke GPS til lokalisering af det enkelte observationspunkt Øvrige observationer Udover basisoplysninger, feltmålinger og observationer i forbindelse med vegetationsundersøgelserne, skal der i feltskemaet angives følgende:

9 9 Om søens/vandhullets areal afviger væsentligt fra polygonen i GIS-laget. I så fald skal det korrekte areal indtegnes på luftfotokortet med søpolygonen og efterfølgende ændres i GIS-laget (se afsnit 2.3). Naturtype bestemt i felten. Til dette brug anvendes Bestemmelsesnøgle og Habitatbeskrivelser og, som supplement hertil, notatet Bestemmelse af naturtype i søer under 5 ha supplerende retningslinjer. Disse tre dokumenter findes ved at gå ind på Naturtyper på følgende link: Det er vigtigt, at både nøglen, habitatbeskrivelserne og de supplerende retningslinjer læses grundigt igennem. Ekstern påvirkning. Registreringsmetode (angivelse af procentvis andel, kategori eller afkrydsning) fremgår af feltskemaet. Der kan knyttes følgende bemærkninger til nogle af indikatorerne: o o o o Andel af bredlængde med græsning eller rørskær/slet. Græsning vil typisk være synlig i form af indhegning, gødningsklatter, nedbidt vegetation eller optrådt bund. Høslæt og rørskær vil ofte være synlig i form af en lav, ensartet vegetationshøjde uden opvækst af vedplanter og evt. forekomst af tydelige kørespor. Øvrig pleje kan være busk- og kratrydning eller anden indsats for at holde vandhullet lysåbent (Fredshavn et al. 2009). Tilløb/afløb: Det registreres, om der findes til- og afløb via dræn/rør/grøfter. OBS især drænrør kan være dækket af buskads eller anden vegetation og ofte er de ikke indtegnet på tilgængelige kort; vær opmærksom på dette, når dræn/grøfter eftersøges. Regulering af hydrologi: Omfatter foranstaltninger, der påvirker den naturlige hydrologi generelt, fx opgravninger og ændringer i bredzonen og søbunden. Desuden omfatter det egentlige reguleringer af afløbet, der påvirker vandstanden. Forureningstilstand: En næringsstofbelastning vil ofte vise sig ved forekomster af trådalgeplamager, uklart vand med øgede mængder af plankton, udbredte forekomster af liden andemad eller øgede forekomster af næringskrævende arter blandt både vandplanterne og sumpplanterne. Fodring og/eller udsætning af ænder Observeret forekomst af krebs/fisk/fiskeredskaber Påfør bemærkelsesværdige observationer i bemærkningsfeltet. I naturdatabasen er der bemærkningsfelter til alle ovenstående punkter.

10 Vedligehold af instrumenter Der henvises til TA S01 Til hvert stykke apparatur, der bruges til feltmålinger, skal der forefindes en logbog. I denne skal det anføres, hvornår der er udført kalibrering af udstyret, dato for serviceeftersyn eller reparationer, hvis der opdages uregelmæssigheder ved apparaturet eller andet, der kan have indflydelse på kvaliteten af dets målinger.

11 11 3 Databehandling 3.1 Bestemmelse af naturtype Med udgangspunkt i resultaterne fra vegetationsobservationerne, feltvurdering af brunfarvning samt eventuel måling af salinitet bestemmes naturtypen. Ved bestemmelse til naturtype 3160 skal det sikres, at brunfarvningen stammer fra humussyrer, og ikke fra f.eks. okker. Hertil skal anvendes de udførlige vejledninger som fremgår af Bestemmelsesnøglen og Habitatbeskrivelserne samt at følge de supplerende retningslinjer (se afsnit 2.3.6). Brakke søer (del af naturtype 1150) præciseres her som søer med en salinitet 0,5. OBS ved søer mindre end 5 ha er det ikke relevant at bestemme naturtypen på delområder af søen. Således skal man se bort fra punkter i nøglen, der omhandler arealer eller partier af søen (dvs. pkt. 12c, 12d og 12e skal ikke anvendes ved søer<5 ha) og der skal kun angives én naturtype eller ingen. Ved bestemmelse af naturtype 3150 er det vigtigt at skelne mellem de fritflydende, ikke rodfæstede flydeplanter, som karakteriserer søtypen, og andre typer flydebladsplanter som åkander, vandpileurt og svømmende vandaks, som er rodfæstede. Data indberettes fra alle søer, også selvom der evt. ikke er tale om en af habitatdirektivets søtyper (dvs. type 3100). For søer, der er udtørret for nylig (se afsnit 2.3), skal naturtypen så vidt muligt bestemmes, evt. ud fra visne, udtørrede planter, hvis der ikke overlever amfibiske planter, eller ud fra saltudfældninger i udtørrede strandsøer. 3.2 Data og koder Hvis det konstateres, at en sø, hvor der er planlagt tilsyn, ikke er tilgængelig, skal denne sø registreres med observationsstednummer og stationsnummer i naturdatabasen med en bemærkning herom. Husk data fra småsøer, der er omfattet af de gældende vandområdeplaner, og som samtidig er omfattet af naturtypeovervågningen skal også registreres i Naturdatabasen med samme data som andre søer, der er omfattet af naturtypeovervågning (kortlægning eller kontrolovervågning). For nyligt udtørrede søer (se afsnit 2.3) skal der registreres så mange oplysninger som muligt.

12 12 Indberetninger af måle- og analyseresultater samt stationsoplysninger skal ske i Naturdatabasen og/eller stoq henhold til tabel Kode- og kodelistenumre findes i tabel 10.3 og 10.4 Tabel 10.2 indberetning af måle- og analyseresultater i forbindelse med kontrolovervågning og kortlægning af småsøer og vandhuller < 5ha. 1) Hvis der er taget vandprøve til laboratorieanalyse Parametre/oplysninger Stoq Naturdatabasen Stationsnavn STOQ stationsnummer Position (UTM) UTM-zone Datum X 1) X Dato Prøvetagere/inventører ODA-observationsstednr. for kemi 1) Farvetal, alkalinitet, totalkvælstof, totalfosfor, klorofyl a, suspenderet stof, som er analyseret i udtaget X vandprøve, samt sigtdybde Ilt, vandtemperatur, salinitet fra profilmålinger X Ledningsevne, vandtemperatur, ph, salinitet fra søer, hvor der udtages vandprøve til kemianalyser X X Ledningsevne, vandtemperatur, ph, salinitet fra søer, hvor der ikke tages vandprøve til kemianalyser X ODA observationsstednummer for vegetation Søen/vandhullets areal. Diverse feltmålinger (se feltskema) Vandfarve Vanddybde Artsliste for planter (for søer, der er omfattet af gældende vandområdeplaner, genereres denne fra vegetationsundersøgelsen jfr. TAS04) Dækningsgrad, total, for undervandsvegetation Dækningsgrad for hhv. rosetplanter, kransnålalger, anden submers vegetation, flydeplanter, rodfæstede flydebladsplanter, amfibiske planter, trådalger, emergente planter. Naturtype Ekstern påvirkning o Skygge, opdyrkning og andet o Tilløb/afløb o Regulering af hydrologi o Forureningstilstand o Fodring/udsætning af ænder Observation af krebs/fisk/fiskeredskaber Endvidere er det muligt at indberette supplerende, relevante observationer under bemærkningsfelter til ovenstående punkter X

13 13 Tabel 10.3 Oversigt over kemiske og fysiske parametre med tilhørende koder, der skal indberettes til Fagdatacenteret. Parameter Standatkode parameter Stofparameter std00019 Enhed Standatkode - måleenhed Måleenheder std00016 ph 41 Salinitet 101 Promille 36 Ledningsevne 11 ms/m 24 Vandtemperatur 9902 C 29 Farvetal 61 Pt mg/l 160 Alkalinitet 291 mmol/l 9 Total kvælstof 1211 mg/l 1 Total fosfor 1376 mg/l 1 Klorofyl (ukorr.) 7502 µg/l 20 Tabel 10.4 Oversigt over kodelister, der skal bruges i forbindelse med indberetning af data til Fagdatacenteret. Parameter Kodeliste Stofparameter std00019 Måleenheder std00016 Prøvetagningsudstyr std00024 Prøvetype std00034 Farve std00112 Laboratorium std00032 Målemetode std00018

14 14 4 Kvalitetssikring 4.1 Kvalitetssikring af metode Det forudsættes, at laboratorier/institutioner, der udfører kvalitative og kvantitative opgørelser af makrofyter, følger denne tekniske anvisning, bruger den anbefalede bestemmelseslitteratur, udfylder de anviste skemaer/tabeller og deltager i eventuelle, af fagdatacentret, arrangerede interkalibreringer, workshops og temadage. Foretag en egenkontrol på de udførte plantebestemmelser eller skaf en second opinion fra en kvalificeret kollega. Det anbefales at opbygge en referencesamling af sikkert bestemte eksemplarer, som der kan sammenlignes med. Med hensyn til plantebestemmelse forudsættes det desuden, at der i den udførende institution gennemføres en intern kalibrering blandt de involverede personer ved begyndelsen af hver feltsæson. 4.2 Kvalitetssikring af data og dataaflevering I forbindelse med håndtering af naturdata er der defineret en kvalitetssikringsprocedure, der omfatter selve indtastnings- og redigeringsprocessen, men også det videre forløb i forbindelse med godkendelse af data på kommunalt, regionalt og fagdatacenterniveau understøttes af systemet. Se nærmere oplysninger herom på under Vejledninger og Kvalitetssikringsflow. Se også Datateknisk anvisning nr. DN01.

15 15 5 Referencer Blindow, I. & W. Krause (1990): Bestamningsnyckel for svenska kransalger. Svensk Bot. Tidskr. 84. Blindow, I., Krause, W., Ljungstrand, E., Koistinen, M. (2007): Bestamningsnyckel for kransalger i Sverige. Svensk Bot. Tidskr. 101:3-4. Frederiksen, S., Rasmussen, F.N., Seberg, O. (red.) (2012): Dansk Flora 2. udgave. Gyldendal. ISBN Fredshavn, J.F., Jørgensen, T.B. & Moeslund. B. 2009: Beregning af naturtilstand for vandhuller og mindre søer. Tilstandsvurdering af Habitatdirektivets søtyper. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 38 s. Faglig rapport fra DMU nr /abstracts/fr706_dk/ Hansen, K. (red) (2005) Dansk Feltflora. Nordisk Forlag A/S. ISBN nr Moeslund B., B. Løjtnant, H. Mathiesen, L. Mathiesen, A. Pedersen, N. Thyssen (red) & J. C. Schou (1990): Danske vandplanter Vejledning i bestemmelse af planter i søer og vandløb. Miljønyt 2. Miljøministeriet, Miljøstyrelsen. Moore, J. A. (1986): Charophytes of Great Britain and Ireland. BSHI Handbook No. 5. Botanical Society of the British Isles, London. Preston, C.D. (1986): Pondweeds of Great Britain and Ireland, BSBI Handbook No 8. Mossberg, B., Stenberg, L. (2003): Den nye nordiske flora. Gyldendal. ISBN nr Schou, J.C., Wind, P., Lægaard, S. (2009): Danmarks Græsser. BFN s forlag. ISBN nr Schou, Jens Christian; Bjarne Moeslund; Lars Båstrup-Spohr og Kaj Sand-Jensen Danmarks Vandplanter. 560 pp. BFN's Forlag. ISBN Nr Schubert, H. & Blindow, I. (eds.) (2003): Charophytes of the Baltic Sea. The Baltic Marine Biologists Publication no. 19. Koeltz Scientific Books. Königstein. ISBN nr Urbaniak, J & Gabka, M. (2014): Polish Charophytes. An Illustrated Guide to Identification. Uniwersytet Przyrodniczy we Wroclawiu, Wroclaw. ISBN nr

16 16 6 Bilag Bilag 6.1 Feltskema Bilag 6.2 Støtteskema til vurdering af dækningsgrader Bilag 6.3 Oversigt over plantearter, der bruges i tilstandsvurdering af naturtyperne 3110, 3130, 3140, 3150 og 3160 Bilag 6.4 Rekvisitionsskema

17 17 Bilag 6.1 Feltskema findes i print-venlig version på

18 18 Bilag 6.1 fortsat

19 Rørsump Trådalger Amfibiske type 3130 planter Flydeplanter Rodfæstede flydebladsplanter Kransnålalger Submers i øvrigt Rosetplanter Undervandsveg. i alt Pkt. nr. 19 Bilag 6.2 Støtteskema til brug ved vurdering af dækningsgrader Total overføres til bilag 6.1 (dækningsgrad) ---

20 20 Bilag 6.3 Oversigt over plantearter, der bruges i tilstandsvurdering af naturtyperne 3110, 3130, 3140 og 3150 findes i printvenlig version på

21 21 Bilag 6.3 fortsat

22 22 Bilag 6.4 Eksempel på rekvisitionsskema fås ved henvendelse til laboratoriet (hver eneste sø har deres eget fortrykte rekvitionsskema).

23 23 7 Oversigt over versionsændringer Version Dato Emne: Ændring: Første version Ændring Tilføjet ændringer ang. brug af logbog i henhold til ISO Rettet bilagsnumre fra 10.x til 6.x TA indsat i ny skabelon (tilføjelse af DCE logo m.m.) Ændret målenøjagtighed af ledningsevne Tilføjet bilag Slettet artsliste i feltskemaet, bilag 6.1og tilføjet bilag 6.3 og bilag 6.4. Ved henvisning til disse bilag er der i teksten præciseret hvilke planter, der skal bestemmes og til hvilket niveau artsbestemmelsen skal udføres Omformulering af spørgsmål i feltskemaet, bl.a. ændring fra ja/nej spørgsmål til afkrydsning Anvisning om brug af vanddunk på stang ved udtagning af vandprøve, når denne foretages ved vadning Mulighed for angivelse af flere naturtyper i samme sø er slettet Tilføjet, at man ved undersøgelserne går rundt om søen, hvis det er muligt Tilføjet, at man skal angive, hvis søen er negativt påvirket af jordbrugsdrift Understreget at salinitet kun skal måles, hvis det formodes, at søen kan være brak Tilføjelse af anvisninger om navngivning af operationelle søer Ændring af prøvevolumen fra 5 l til 2,5 l Præcisering af området for vegetationsundersøgelsen omkring søen Anvisning om registrering af søen, hvis den er udtørret for nylig samt om registrering af utilgængelige søer Understregning af, at man ved bestemmelse af type 3160 skal sikre sig, at søen farves pga. humussyrer

24 Anvisning om udtørrede og ikke tilgængelige søer tilføjet i afsnit Detaljer i lay-outet er ændret Rekvisitionsskema er tilføjet som bilag Det er angivet, at søarealet skal angives med to decimaler Rettelser i links angivet i referencer Tilføjelse af secchi skive til udstyrslisten Måling af sigtdybde er tilføjet med henvisning til TAS Prøvetagningsdybde er ændret således at der i alle søer kun tages en prøve i 0,2 m dybde Det er præciseret, at man i felten kun skal opgive søens areal, hvis det åbenlyst afviger fra polygonen Yderligere bestemmelseslitteratur til brug ved bestemmelse af planter på bredden er tilføjet Nyt feltskema og nye plantelister (bilag 6.1, 6.3 og 6.4) er udarbejdet og ligger desuden særskilt på hjemmesiden UTM koordinater og areal skal ikke påføres feltskemaet Angivelse af, hvad man gør, hvis det i felten konstateres, at arealet i søpolygonen er forkert Præciseret, at man ved de små søer ikke skal anvende pkt. 12c, 12d og 12e i habitatnøglen Utilgængelig Sø Det er angivet, at Naturstyrelsen skal vurdere, om der skal findes en erstatningssø for en sø, der ved undersøgelsen viser sig at være utilgængelig Datateknisk anvisning Forventet udgivelsestidspunkt er rettet til Begrebet kortlægning erstatter operationel overvågning Småsøer defineret ved størrelsen 1-5 ha, vandhuller <1 ha Småsøer, der er omfattet af vandområdeplanlægning I småsøer, der er omfattet af vandområdeplanlægning skal der undersøges for vandkemi fem gange årligt og foretages vegetationsundersøgelser iflg. TA S04. Der er foretaget til-

25 Vegetationsundersøgelser Levestedskortlægning af vandhulsarter, afsnit og 3.2 føjelser ang. dette relevante steder. Det er tilføjet, at det kan være nødvendigt at vade ud i vandhullet, hvis man ikke kan lave et tilstrækkeligt godt estimat fra bredden. Dette er tilføjet. Levestedskortlægning af vandhulsarter foretages kun af NST-natur. Derfor er de parametre, som bruges i denne sammenhæng slettet fra denne TA Udstyr, afsnit 2.2 Der skal ikke tages vandprøve i alle søer. Relevant tekst og opbygningen af udstyrslisten er derfor ændret Vandmængde til analyse 2.2 og Der er rettet til 2,5 l prøve til indlevering. Alternativet med 0,5 l er slettet Data afsnit 3.2 Indberetning af data i Naturdatabasen og/eller stoq. Anvisninger er sat i tabelform Referencer To nye bestemmelsesværker (Schou m.fl og Urbaniak & Gabka 2014) er tilføjet Bilag Nyt feltskema. Der er slettet parametre, som ikke anvendes i tilstandsvurderingen af småsøer og vandhuller Bilag Habitatnøgle og habitatbeskrivelser er taget ud af TA N3 og ligger selvstændigt, sammen med de supplerende retningslinjer på Miljøstyrelsens hjemmeside. Henvisning hertil i teksten Feltskema Skønnet areal skal ikke længere anføres. Der er tilføjet to ekstra linjer vedr. vandplanter; liden andemad og flydeplanter excl. liden andemad Artsliste Bilag 6.3 og 6.4 er slået sammen, således at der nu kun forekommer én afkrydsningsliste til registrering af arter. Arter, der kun anvendes til tilstandsvurdering af type 3130 er markeret.

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06 Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S06 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012 Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Titel: Dyreplankton prøvetagning i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S03 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012 Gyldig fra: 01.01.2011

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version:

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version: Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson Peter Wiberg-Larsen Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA. nr.: S08 Version: 1 Oprettet: 03.02.2012

Læs mere

Indhold. Titel: Planteplanktonprøvetagning i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning

Indhold. Titel: Planteplanktonprøvetagning i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning Titel: Planteplanktonprøvetagning i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson Torben Linding Lauridsen Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger

Læs mere

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for vandhulsarter (padder, guldsmede og vandkalve)

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for vandhulsarter (padder, guldsmede og vandkalve) Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Forfattere: Bjarne Søgaard Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr.: TA-OP 5 Titel: Gyldig fra: 27.5 2010 Kortlægning

Læs mere

Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer

Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. maj 2016 Forfatter Liselotte Sander Johansson Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version:

0 Indhold NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET. Version: Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson, Fagdatacenter for Ferskvand, Peter Wind, Fagdatacenter for Biodiversitet og terrestrisk natur Institut for Bioscience TA henvisninger

Læs mere

Redegørelse for beregning af arealer af sønaturtyper Indberettet i forbindelse med habitatdirektivets Artikel 17-afrapportering i 2013

Redegørelse for beregning af arealer af sønaturtyper Indberettet i forbindelse med habitatdirektivets Artikel 17-afrapportering i 2013 Redegørelse for beregning af arealer af sønaturtyper Indberettet i forbindelse med habitatdirektivets Artikel 17-afrapportering i 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. april

Læs mere

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018 Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning TA. nr.: A15 Version: 2 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² Gyldig fra:

Læs mere

0 Indhold. Titel: Planteundersøgelse i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 2

0 Indhold. Titel: Planteundersøgelse i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 2 Titel: Planteundersøgelse i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson Torben Linding Lauridsen, Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger TA.

Læs mere

Indhold Gyldig fra: Sider: 16 Sidst ændret: A17; A15; S10; DN01; S04

Indhold Gyldig fra: Sider: 16 Sidst ændret: A17; A15; S10; DN01; S04 Titel: Levestedsvurdering for stor vandsalamander Triturus cristatus og klokkefrø Bombina bombina Kortlægning af sø-naturtyper

Læs mere

Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina

Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² ¹ Institut for Bioscience, Aarhus Universitet ² Amphi Consult

Læs mere

Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer 2017

Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer 2017 Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer 2017 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4/2 2019 Forfatter Liselotte Sander Johansson Institut for Bioscience

Læs mere

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06

Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer. S06 Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for næringsstoffer og totaljern i. Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Læs mere

Titel: Udtagning af sedimentprøver til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: S06

Titel: Udtagning af sedimentprøver til analyse for næringsstoffer og totaljern i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: S06 Titel: Udtagning af sedimentprøver til analyse for næringsstoffer og totaljern i Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: S06 Version: 4 Oprettet: 03.02.2012 Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter

Læs mere

12.05.2011. Gyldig fra: 01.01.2011 Sider: 27 Sidst ændret: 09.03.2015

12.05.2011. Gyldig fra: 01.01.2011 Sider: 27 Sidst ændret: 09.03.2015 Titel: Naturtypebestemmelse samt vegetationsundersøgelse, feltmålinger og udtagning af vandprøve til brug ved tilstandsvurdering af søer og vandhuller Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: Version:

Læs mere

Indhold. Titel: Overvågning af liden najade (Najas flexilis) Dokumenttype: Teknisk anvisning. TA. nr.: S11. Oprettet:

Indhold. Titel: Overvågning af liden najade (Najas flexilis) Dokumenttype: Teknisk anvisning. TA. nr.: S11. Oprettet: Titel: Overvågning af liden najade (Najas flexilis) Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson, Fagdatacenter for ferskvand, Peter Wind, Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestrisk

Læs mere

Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl

Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA.

Læs mere

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Oprettet: Forfattere: Liselotte Sander Johansson Torben Linding Lauridsen

Oprettet: Forfattere: Liselotte Sander Johansson Torben Linding Lauridsen Titel: Feltmålinger, profilmålinger samt udtagning af prøver til analyse af vandkemiske parametre i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: S01 Version: 5 Oprettet: 09.03.2011 Forfattere: Liselotte

Læs mere

Titel: Overvågning af sangsvane Cygnus cygnus som ynglefugl

Titel: Overvågning af sangsvane Cygnus cygnus som ynglefugl Titel: Overvågning af sangsvane Cygnus cygnus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A107 Version:

Læs mere

Oprettet: 09.03.2011 Forfattere: Liselotte Sander Johansson Torben Linding Lauridsen

Oprettet: 09.03.2011 Forfattere: Liselotte Sander Johansson Torben Linding Lauridsen Titel: Feltmålinger, måling af ph og ledningsevne samt udtagning af prøver til Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: S01 Version: 2 Oprettet: 09.03.2011 Forfattere: Liselotte Sander Johansson Torben

Læs mere

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A126 Version:

Læs mere

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A180 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af hvid stork Ciconia ciconia som ynglefugl

Titel: Overvågning af hvid stork Ciconia ciconia som ynglefugl Titel: Overvågning af hvid stork Ciconia ciconia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1 1 Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for miljøfremmede stoffer i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Læs mere

Oprettet: Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand

Oprettet: Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for miljøfarlige forurenende i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: S07 Version: 4 Oprettet: 07.09.2011 Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter

Læs mere

Indhold. Titel: Vegetationsundersøgelse i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 4

Indhold. Titel: Vegetationsundersøgelse i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 4 Titel: Vegetationsundersøgelse i søer Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Liselotte Sander Johansson Torben Linding Lauridsen, Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger

Læs mere

Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl

Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A115 Version: 2 Oprettet:

Læs mere

Titel: Ekstensiv undersøgelse og tilstandsvurdering af naturtypen kystlaguner i Natura 2000-områder Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.

Titel: Ekstensiv undersøgelse og tilstandsvurdering af naturtypen kystlaguner i Natura 2000-områder Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr. Titel: Ekstensiv undersøgelse og tilstandsvurdering af naturtypen kystlaguner i Natura 2000-områder Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: M20 Version: 1 Oprettet: 16.08.2012 Forfattere: Ditte Louise

Læs mere

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A106

Læs mere

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl

Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Titel: Overvågning af tinksmed Tringa glareola som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A139 Version: 2 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A133 Version: 2

Læs mere

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A111 Version: 1 Oprettet: 15.03.2018

Læs mere

Titel: Overvågning af vindelsnegle: Sumpvindelsnegl Vertigo moulinsiana, skæv vindelsnegl Vertigo angustior og kildevældsvindelsnegl

Titel: Overvågning af vindelsnegle: Sumpvindelsnegl Vertigo moulinsiana, skæv vindelsnegl Vertigo angustior og kildevældsvindelsnegl NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI AARHUS UNIVERSITET Titel: Overvågning af vindelsnegle: Sumpvindelsnegl Vertigo moulinsiana, skæv vindelsnegl Vertigo angustior og kildevældsvindelsnegl Vertigo geyeri

Læs mere

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05

0 Indhold. Titel: Fluorescens. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1. Oprettet: Gyldig fra: Sider: 10 Sidst ændret: M05 Titel: Fluorescens Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA nr.: M05 Version: 1 Oprettet: 27.01.2014 Gyldig fra: 27.01.2014 Sider: 10 Sidst ændret:

Læs mere

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A103 Version: 2

Læs mere

Titel: Overvågning af klyde Recurvirostra avosetta som ynglefugl

Titel: Overvågning af klyde Recurvirostra avosetta som ynglefugl Titel: Overvågning af klyde Recurvirostra avosetta som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert, Bjarne Søgaard & Thomas Bregnballe Aarhus Universitet

Læs mere

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl

Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Titel: Overvågning af engsnare Crex crex som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A127 Version: 1 Oprettet: 27.02.2017 Gyldig

Læs mere

Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer

Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer Interkalibrering Feltmålinger og prøvetagning til analyse af vandkemi i søer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 14. oktober 2013 Forfatter Liselotte Sander Johansson Institut for

Læs mere

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A167 Version: 1 Oprettet: 21.02.2017 Gyldig

Læs mere

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A175 Version: 1 Oprettet: 14.02.2018

Læs mere

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A166 Version: 1 Oprettet: 26.02.2017

Læs mere

Naturtilstanden på kommunernes 3- områder og habitatområdernes småsøer

Naturtilstanden på kommunernes 3- områder og habitatområdernes småsøer Naturtilstanden på kommunernes 3- områder og habitatområdernes småsøer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. november 2016 Jesper Fredshavn DCE Nationalt Center for Miljø og Energi

Læs mere

Titel: Overvågning af havørn Haliaetus albicilla som ynglefugl

Titel: Overvågning af havørn Haliaetus albicilla som ynglefugl Titel: Overvågning af havørn Haliaetus albicilla som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A113

Læs mere

A128 Overvågning af trane som ynglefugl Versionsnummer: 2

A128 Overvågning af trane som ynglefugl Versionsnummer: 2 Titel: Overvågning af trane Grus grus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A128 2 Gyldig fra: 15.03.2017

Læs mere

Titel: Overvågning af grøn mosaikguldsmed Aeshna viridis

Titel: Overvågning af grøn mosaikguldsmed Aeshna viridis Titel: Overvågning af grøn mosaikguldsmed Aeshna viridis Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning TA. nr.: A13 Version: 2 Oprettet: 16.11.2018 Forfatter: Ole Roland Therkildsen Institut

Læs mere

Titel: Overvågning af grøn mosaikguldsmed Aeshna viridis

Titel: Overvågning af grøn mosaikguldsmed Aeshna viridis Titel: Overvågning af grøn mosaikguldsmed Aeshna viridis Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Forfatter: Ole Roland Therkildsen Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Henvisning

Læs mere

Oprettet: Forfattere: Liselotte Sander Johansson, Peter Wiberg-Larsen

Oprettet: Forfattere: Liselotte Sander Johansson, Peter Wiberg-Larsen Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: S12 Version: 1 Oprettet: 07.09.2011 Forfattere: Liselotte Sander Johansson, Peter Wiberg-Larsen Gyldig fra: 07.09.2011 Sider: 19 Sidst ændret: 07.09.2011 Fagdatacenter

Læs mere

Udgået 15. marts 2017

Udgået 15. marts 2017 Titel: Overvågning af trane Grus grus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: Version: Oprettet: A128 1

Læs mere

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A112 Version: 2 Oprettet: 20.02.2018

Læs mere

Titel: Overvågning af dværgmåge Larus minutus som ynglefugl

Titel: Overvågning af dværgmåge Larus minutus som ynglefugl Titel: Overvågning af dværgmåge Larus minutus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A177 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

Titel: Overvågning af perleugle Aegolius funereus som ynglefugl

Titel: Overvågning af perleugle Aegolius funereus som ynglefugl Titel: Overvågning af perleugle Aegolius funereus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

0 Indhold. Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1

0 Indhold. Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1 Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A106

Læs mere

0 Indhold. Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1.1

0 Indhold. Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1.1 Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A179 Version: 1.1 Oprettet: 31.01.2017 Gyldig fra:

Læs mere

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis og Edderfugl (Somateria mollissima) som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.:

Læs mere

Udgået 1. april 2017 og sammenskrevet. i Overvågning af kystnære ternearter TAA Indhold. Titel: Overvågning af fjordterne som ynglefugl

Udgået 1. april 2017 og sammenskrevet. i Overvågning af kystnære ternearter TAA Indhold. Titel: Overvågning af fjordterne som ynglefugl Titel: Overvågning af fjordterne som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert, Bjarne Søgaard & Thomas Bregnballe Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Gyldig fra: Sider: 5 Sidst ændret: L02. Prøvetagning af drænvand i landovervågningen: stikprøvetagning

Gyldig fra: Sider: 5 Sidst ændret: L02. Prøvetagning af drænvand i landovervågningen: stikprøvetagning Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Ruth Grant, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: Oprettet: L03 1.0 07.09.2011 Gyldig fra: 01.01.2011 Sider: 5 Sidst

Læs mere

Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer

Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer Søens beliggenhed (adresse og evt. matrikelnummer) Undersøgelsesdato Fysiske forhold Sigtdybde (cm)? Hvor dyb er søen (cm)? Hvordan og hvornår er dybden

Læs mere

Titel: Overvågning af vandrefalk Falco peregrinus som ynglefugl

Titel: Overvågning af vandrefalk Falco peregrinus som ynglefugl Titel: Overvågning af vandrefalk Falco peregrinus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

TM 30 - Vandhulsbesigtigelse

TM 30 - Vandhulsbesigtigelse TM 30 - Vandhulsbesigtigelse Formål: Målgruppe: Sted: At sætte kursisterne i stand til at foretage en brugbar besigtigelse af et vandhul efter den tekniske anvisning for kommunens naturkvalitetsplanlægning,

Læs mere

Udgået 1. april Indhold. Titel: Overvågning af rød glente som ynglefugl. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1

Udgået 1. april Indhold. Titel: Overvågning af rød glente som ynglefugl. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1 Titel: Overvågning af rød glente som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger 0 Indhold TA.

Læs mere

Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer

Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato:. december 2012 Liselotte Sander Johansson Martin Søndergaard Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi

Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi Version: 1 Sidst revideret: januar 2013 Emne: vandkemi (vandløb, sø, marin) Dato: Jan. 2013 Filer: Periode: Kørsel af program: Input data: Aggregeringsniveau: (Navn

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 30. juni Liselotte Sander Johansson. Institut for Bioscience

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 30. juni Liselotte Sander Johansson. Institut for Bioscience Interkalibrering Naturtypebestemmelse, vegetationsundersøgelse og registrering af eksterne påvirkninger til brug ved tilstandsvurdering af søer og vandhuller

Læs mere

Titel: Overvågning af sortterne som ynglefugl

Titel: Overvågning af sortterne som ynglefugl Titel: Overvågning af sortterne som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA. nr.: A154 Version: 2 Oprettet: 06.03.2017 Gyldig fra:

Læs mere

Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur

Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 30. september 2015 Bettina Nygaard & Jesper Bladt Institut for Bioscience

Læs mere

TA. nr.: A14. Gyldig fra: Bjarne Søgaard og Ole Roland Therkildsen,

TA. nr.: A14. Gyldig fra: Bjarne Søgaard og Ole Roland Therkildsen, Titel: Overvågning af bæver Castor fiber Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv/ekstensiv overvågning TA. nr.: A14 Version: 1 Forfattere: Gyldig fra: 01.03.2019 Bjarne Søgaard og Ole Roland Therkildsen,

Læs mere

Titel: Overvågning af sort stork Ciconia nigra som ynglefugl

Titel: Overvågning af sort stork Ciconia nigra som ynglefugl Titel: Overvågning af sort stork Ciconia nigra som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Vedlagt : Kort over undervandsvegetationens udbredelse i Bagsværd Sø, 2015

Vedlagt : Kort over undervandsvegetationens udbredelse i Bagsværd Sø, 2015 Teknisk notat Grontmij Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4396 8580 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Vurdering af undervandsvegetationens udbredelse i Bagsværd Sø, 2015 7.

Læs mere

Emdrup Sø. Kirkemosen. Screening af undervandsvegetationen i tre søer, august 2010.

Emdrup Sø. Kirkemosen. Screening af undervandsvegetationen i tre søer, august 2010. Screening af undervandsvegetationen i tre søer, august 2010. Emdrup Sø I forbindelse med det regelmæssige tilsyn i Emdrup Sø er der d. 5. august 2010 foretaget en screening af undervandsvegetationen. Bunden

Læs mere

Interkalibrering Planteundersøgelser i søer

Interkalibrering Planteundersøgelser i søer Interkalibrering Planteundersøgelser i søer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. december 213 Forfatter Liselotte Sander Johansson Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Oprettet: Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Oprettet: Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience Titel: Naturtypebestemmelse samt vegetationsundersøgelse, feltmålinger og udtagning af vandprøve til brug ved tilstandsvurdering af søer og vandhuller

Læs mere

Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer 2017

Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer 2017 Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer 2017 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 1. februar 2019 Liselotte Sander Johansson Martin Søndergaard Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

DCE Nationalt center for miljø og energi

DCE Nationalt center for miljø og energi DCE Nationalt center for miljø og energi Liselotte Sander Johansson AARHUS NOVANA Søer 2013 AARHUS Foto: Martin søndergaard Liselotte Sander Johansson Foto: Martin Søndergaard Kilde: Århus Amt AARHUS Liselotte

Læs mere

Beskrivelse af metoder til faglig kvalitetssikring

Beskrivelse af metoder til faglig kvalitetssikring Beskrivelse af metoder til faglig kvalitetssikring af dataemner i NOVANA Sø-rapportering Version: 1 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2019 Liselotte Johansson Frank

Læs mere

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis som ynglefugl

Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis som ynglefugl Titel: Overvågning af bramgås Branta leucopsis som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Vejledning til indsamling af miljødata. DNA & liv

Vejledning til indsamling af miljødata. DNA & liv Vejledning til indsamling af miljødata DNA & liv 2 Indsamling af miljødata til DNA & liv I forbindelse med indsamling af miljø-dna (edna) fra ferskvand skal der indsamles yderligere oplysninger om lokaliteten.

Læs mere

Indhold: 1. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER... 3 2.1 Padder... 3 2.2 Planter... 3 2.3 Dækningsgrader mm... 4 3. KONKLUSION... 6

Indhold: 1. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER... 3 2.1 Padder... 3 2.2 Planter... 3 2.3 Dækningsgrader mm... 4 3. KONKLUSION... 6 Ringsted Kommune Att: Berit Thøgersen NOTAT: Søer på Odinsvej Tilsyn/besigtigelse: Kåre Fog Tekst: Martin Hesselsøe og Kåre Fog Dato:. udgave 27. juni 20 Indhold:. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER...

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rebild Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rebild Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs Vej

Læs mere

Titel: Overvågning af birkemus Sicista betulina

Titel: Overvågning af birkemus Sicista betulina Titel: Overvågning af birkemus Sicista betulina Dokumenttype: Teknisk anvisning til ekstensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard¹ og Julie Dahl Møller² ¹ Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Københavns Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Københavns Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

Titel: Prøvetagning af bentiske kiselalger i søer. Til brug ved udvikling af index til vurdering af økologisk tilstand jfr. Vandrammedirektivet

Titel: Prøvetagning af bentiske kiselalger i søer. Til brug ved udvikling af index til vurdering af økologisk tilstand jfr. Vandrammedirektivet Titel: økologisk tilstand jfr. Vandrammedirektivet Dokumenttype: Metodebeskrivelse Forfattere: Liselotte Sander Johansson, Martin Søndergaard Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience TA henvisninger

Læs mere

Overvågning af hvidbrystet præstekrave Charadrius alexandrinus som ynglefugl

Overvågning af hvidbrystet præstekrave Charadrius alexandrinus som ynglefugl Overvågning af hvidbrystet præstekrave Charadrius alexandrinus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Bregnballe Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A132 3 Gyldig

Læs mere

Sådan ser overvågningsprogrammet ud NOVANA

Sådan ser overvågningsprogrammet ud NOVANA Plantekongres 2011, 11.-13. januar 2011, Herning Kongrescenter Session N10. Nyt overvågningsprogram for miljø og natur Sådan ser overvågningsprogrammet ud NOVANA 2011-15 Harley Bundgaard Madsen, kontorchef,

Læs mere

0 Indhold. Titel: Klorofyl a koncentration. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1

0 Indhold. Titel: Klorofyl a koncentration. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1 Titel: Klorofyl a koncentration Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stiig Markager og Henrik Fossing TA henvisninger TA. nr.: M07 Version: 1 Oprettet: 20.12.2013 Gyldig fra: 20.12.2013 Sider: 10

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Nyborg Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Nyborg Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

Titel: Overvågning af mosehornugle Asio flammeus som ynglefugl

Titel: Overvågning af mosehornugle Asio flammeus som ynglefugl Titel: Overvågning af mosehornugle Asio flammeus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Liden najade Najas flexilis teknisk anvisning til overvågning

Liden najade Najas flexilis teknisk anvisning til overvågning Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr: A34 Version: 1.0 Oprettet: 31-01-2004 Titel: Overvågning af liden najade

Læs mere

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹ Titel: Overvågning af engryle som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: A134 Version: 1 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Læs mere

Beregning af arealer med beskyttet natur i relation til husdyrregulering

Beregning af arealer med beskyttet natur i relation til husdyrregulering Beregning af arealer med beskyttet natur i relation til husdyrregulering Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Bettina Nygaard & Jesper Bladt Institut for Bioscience

Læs mere

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹ Titel: Overvågning af brushane som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: A135 Version: 1 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Læs mere

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

A131 Overvågning af klyde som ynglefugl Versionsnummer: 2

A131 Overvågning af klyde som ynglefugl Versionsnummer: 2 Titel: Overvågning af klyde som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A131 2 Gyldig fra: 01.04.2017

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer I Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rødovre Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Rødovre Kommune Redaktion: Tage Burholt og Søren Bagger Udgiver: Miljøministeriet

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N200 Navnsø med hede Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper

Læs mere

Naturgenopretning ved Hostrup Sø

Naturgenopretning ved Hostrup Sø Naturgenopretning ved Hostrup Sø Sammenfatning af hydrologisk forundersøgelse Sammenfatning, 12. maj 2011 Revision : version 2 Revisionsdato : 12-05-2011 Sagsnr. : 100805 Projektleder : OLJE Udarbejdet

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Dragør Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Dragør Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs Vej

Læs mere

Risum Enge og Selde Vig N221. Basisanalyse

Risum Enge og Selde Vig N221. Basisanalyse Risum Enge og Selde Vig N221 Basisanalyse Indholdsfortegnelse Side 1. Beskrivelse af området...2 2. Udpegningsgrundlaget...3 3. Foreløbig trusselsvurdering...3 3.1 Søer...3 3.2 Terrestriske naturtyper...3

Læs mere