Brødremenigheden Christiansfeld

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brødremenigheden Christiansfeld"

Transkript

1 Brødremenigheden Christiansfeld Nr. 4 Oktober - November - December 2015 Hendes Majestæt dronning Margrethe besigtiger præsteboligens smukke have sammen med kulturminister Bertel Haarder, Jørgen Bøytler og Borgmester Jørn Pedersen

2 2 Brødremenigheden i Christiansfeld Præstebolig: Lindegade Christiansfeld Præst: Jørgen Bøytler Tlf.: boeytler@post7.tele.dk Regnskabskontor: Nørregade 14 A 6070 Christiansfeld Tlf.: Bank: Reg: 9743 NR: broedremenigheden@christiansfeld.tv Ældsteråd: Formand: Henning Jacobsen Lindegade Christiansfeld Tlf.: hejac@bbsyd.dk Jørgen Bøytler Ellen Frandsen Inga Jakobsen Hans Schmidt Anne Marie Schneider Booking Søstrehus m.m. Käte Thomsen Festgudstjeneste den I Salme 84.4 skrives der: Selv spurven finder sig et bo, og svalen en rede, hvor den lægger sine unger, ved dine altre, Hærskarers Herre, min konge og min Gud. Dette ord valgte tømreren Christian David at citere, da han den 17. juni 1722 fældede det første træ og dermed påbegyndte opførelsen af byen Herrnhut. Det blev begyndelsen på en menighed, en kirke, en bevægelse af mennesker, der senere har bredt sig ud over jorden. Salme 84 udtrykker længsel efter at være i Guds tempel, som fristedet fra verdens farer. Herrnhut blev bygget som et fristed til og af mennesker, der var udsatte, på grund af deres overbevisning. Nogle af dem var flygtninge, de fik lov at slå sig ned! Andre havde visioner eller kald. Herrnhut blev bygget, og mennesker fandt sig et bo. En kristen menighed er der, hvor Guds Rige i glimt bliver synligt, en synlighed, der i Herrnhut kunne erkendes også gennem håndværkernes arbejde. "Kirke" og "menighed" er begge dobbelttydige ord, for det er menneskelige fællesskaber, men også rammer om kristent liv. Denne helhed af det håndgribelige og det uhåndgribelige, helheden af støv og ånd skabte brødrene, og søstrene eksempler på i form af kolonier. Denne helhed anerkendes nu af UNESCO som en enestående kulturarv. Vi mennesker er selvstændige individer, som lever i fællesskaber. Et af de vigtigste behov vi har, er at have et trygt opholdssted. Dette behov er der i dag flere og flere mennesker, der ikke får opfyldt, så de flygter, og forsøger at komme til det kontinent, vi fik lov at kalde vores hjem, hvilket vi jo ikke valgte, men blev givet. 1 Ord anført af Christian David, da han den 17. juni 1722 fældede det første træ til det første hus i kolonien Herrnhut.

3 3 Evangeliet forkynder for mennesker, at Gud elskede verden, at han gav sin enbårne søn, Jesus Kristus, døde og opstod og blev den, hos hvem mennesket må søge tilflugt. For brødrene i Danmark, der modtog koncessionen, som den 10. april 1771 egenhændigt var blevet underskrevet af den danske konge Christian den 7. og som gav tilladelse til at påbegynde opførelsen af en Brødrekoloni på dansk jord, må det have været bevægende at læse Løsensordet til den dag, skrevet i Jeremias' Bog 30.20: Jakobs sønner skal være som før, hans menighed skal bestå for mit ansigt. Det har været et Bibelcitat, som man har læst som et tegn på håb, en opmuntring. Man har forstået ordet ret bogstaveligt. Brødrene byggede byen, der skulle blive tilflugtssted for nogle, et sted mange søgte hen til, et sted hvor troens sprog, nemlig musikken og sangen levede og det levende Ord blev forkyndt. Et sted med ånd, med kultur! Det blev et sted, hvorfra man gik ud og hvortil man kom. Ligesom fuglens tilflugt i templet ikke betyder varigt ophold, men det trygge udgangspunkt for fugleflugt, således er en menighed, en kirke, en brødremenighedsby et dynamisk fællesskab, som ønsker at række ud, som ønsker at række evangeliet til andre, som ønsker at række hænder ud til andre, Det er et liv, en rejse, hvor man med brødremenighedens sprogbrug går med Jesus foran. Det er liv i tillid til den korsfæstede og opstandne Herre, Jesus Kristus. Amen Jørgen Bøytler Fra festgudstjenesten i den smukt pyntede kirke 2 Løsensordet den 10. april 1771, da kong Christian den 7. underskrev koncessionen, der gav Brødremenigheden tilladelse til at iværksætte opførelsen af en brødrekoloni på Tyrstrupgårds jorde.

4 Christiansfeld Verdenskulturarv Jørgen Bøytlers tale til UNESCO festen Deres Majestæt, Deres Excellencer, mine damer og herrer. Definitionen på kultur udvikler sig over tid. I 1870erne var en kultur det samme som en civilisation. Siden bevægede forståelsen sig, og UNE- SCOs definition fra 2002 siger, at kultur er en sammensætning af særlige åndelige, materielle, intellektuelle og følelsesmæssige træk i samfundet eller en social gruppe, og... det omfatter, ud over kunst og litteratur, livsstil, måder at leve sammen, værdisystemer, traditioner og overbevisninger. Definitionen er tydeligt dækkende for den kultur, som Christiansfeld udgør. Arv er noget, som man modtager fra sine forfædre eller forgængere. Det er noget, som man lever videre med og passer på og måske udvikler. Kulturarv kan have et håndgribeligt eller et uhåndgribelig indhold, eller som i Christiansfelds tilfælde, begge dele. Det er en stor ære og glæde for Brødremenigheden i Christiansfeld, i Europa, ja for den verdensomspændende Brødrekirke, at Christiansfeld er udnævnt til Verdenskulturarv. Det forpligter! Christiansfeld er på det seneste blevet betegnet som en kristen idealby eller mønsterby. Det forpligter! Byen blev bygget af vore forgængere i 1700-tallet, og siden da har verden forandret sig voldsomt. Det har byen og menigheden også i nogen udstrækning, men alligevel tror jeg, at de håndværkere, der byggede byen, ville kunne genkende den, hvis de kom på besøg i dag, selv om der nok ville være nogle ting, de ville spørge ind til. Men husene, pladserne, menighedens gudstjenesteliv, missionsvirksomheden, byens lys og æstetik, de grønne områder, fællesskabet ville de genkende. De ville også notere sig, at Gudsageren var blevet væsentlig større, et tegn på at mange mennesker har boet, levet og arbejdet her. Samtidig ville de kunne konstatere, at menighedens oprindelige tanker, der mere end antydes i byens strukturer, lever videre, selv om måden at udtrykke sig på, i nogen grad har ændret sig. Byen blev opført, fordi der var velvillighed fra kongens side. Denne velvillighed fra nationale og kommunale myndigheder er også i dag og i fremtiden afgørende vigtig, og vi kan med glæde konstatere, at velvilligheden lever i bedste velgående. Bevarelsen af Christiansfeld som Verdenskulturarv kalder på det omgivende samfunds støtte, og netop indskrivningen af Christiansfeld på UNESCO's Verdensarvliste, samt den

5 5 Kolonien Herrnhut og de senere anlagte kolonier herunder også Christiansfeld, blev designet og bygget som åbne byer, husende inkluderende og ekstroverte samfund, der med stærk identitet og indre styrke, bygget på en kristen protestantisk overbevisning, levede i samspil med det omgivende samfund. Herved blev Christiansfeld også ét udtryk for den danske folkesjæls mangfoldighed. Kernen i UNESCO's begrundelse for at indlemme Christiansfeld på Verdenskulturarv-listen udtrykkes som følger: "Arkitekturen er homogen og prunkløs med en og to-etagers bygninger i gule mursten med røde tegltage. Den demokratiske organisering af Brødremenigheden, med dens banebrydende filosofi om ligeværdighed, udtrykkes i byens humanistiske byplanlægning." Opgaven i fremtiden er at arbejde for, at Christiansfelds huse og pladser bevares fysisk og at vi sammen forsøger at leve op til de idealer, som byens grundlæggere hyldede. Det må ske i åbenhed, i respekt for andre kulturelle udtryk, for andre civilisationer og livstydninger, På Brødremenighedens vegne bringer jeg en varm tak til Deres Majestæt for at deltage på denne vigtige dag i Christiansfelds historie. Brødremenigheden er beæret over Deres Majestæts deltagelse, og vi glæder os over det gode forhold til kongehuset, som rækker tilbage til 1700-tallet. Tak til Deres excellencer, til kulturministeren, og til alle andre ærede gæster, herunder til borgere i Christiansfeld for at bidrage til dagens festligholdelse gennem jeres deltagelse. Tak.

6 Brev fra Biskop Theodor Clemens i anledning af Christiansfelds optagelse på UNESCO s verdenskulturarvsliste. Pastor dr. Jørgen Bøytler Brødremenighedens Ældsteråd i Christiansfeld 6 Kære broder Jørgen Bøytler, Kære søstre og brødre Med stor glæde og deltagelse tænker vi i Bad Boll på jer i morgen, når I i menigheden i Christiansfeld officielt fejrer jeres optagelse på UNESCO s verdenskulturarvsliste. Dertil venter I besøg af dronningen af Danmark, Margrethe den ll og mange andre æresgæster. Vi ønsker jer en velsignet gudstjeneste og mange gode møder og samtaler. Biskop Theodor Clemens Vi glæder os sammen med jer over, at alle jeres anstrengelser med at bevare arven, jeres fantastisk smukke by og bygningerne og karakteren af bebyggelsen, bliver belønnet med denne æresbevisning. Frem for alt er Christiansfeld ikke kun et arkitektonisk mindesmærke, men I som menighed lever deri og lader jer lede ved glæden af evangeliet. Vi ønsker for jer at menigheden med denne nye værdighed får fornyet udstrålingskraft. Vi er taknemmelige for, at generationers anstrengelse før os, som har bygget jeres by og andre menigheder i samme stil, med denne handling bliver påskønnet. De ville med det give deres tro et synligt vidnesbyrd. Må dette være os alle et incitament til at gøre vores tro synlig i vores tid med de udfordringer vi står overfor. Vi håber at vore byer og menigheder altid er åbne for at være tilflugtssted for mennesker i nød, hvor Guds kærlighed bestemmer at leve sammen. Jeg vil hilse jer med Hebræerbrevet 11, vers 10: Abraham ventede på byen med de faste grundvolde, hvis bygmester og skaber er Gud. Med glæde og taknemmelighed Theodor Clemens Biskop i Brødre Unitetet og præst i Brødremenigheden i Bad Boll Konfirmandundervisning Undervisningen der foregår lørdage begynder i oktober måned.

7 Christiansfeld Verdenskulturarv, og hvad så? 7 En turbulent, men spændende periode op til afgørelsen omkring optagelse af Christiansfeld i UNESCO som verdenskulturarv. Den sidste måned inden den 4. juli, var vi en gruppe, menighed, kommune og handelstand, der planlagde festligheder i forbindelse med evt. optagelse og det var ikke nemt hele tiden at skulle forholde sig til hvis! Indholdet var hemmeligt, da vi jo ikke vidste om Christiansfeld blev optaget. Opgaven lød påhvordan vi kunne festligholde det den 6. juli. Det var en forløsning da vi på skærmene herhjemme kunne konstatere at vi var blevet godkendt. Som I jo nok ved, blev Danmarks største Christiansfeld honningkage serveret. Vi regnede med at ca. 500 gæster ville være med til fejringen, men blev positiv overrasket da ca gæster havde valgt at være med, heldigt var det at Torben (Honningkagehuset) Pladen som hendes Majestæt dronning Margrethe afslørede var klar til at levere ekstra honningsnitter. Alt i alt en festlig dag, ikke mindst at se rigtig mange lokale borgere deltage. Fest nr. to var ikke mindre kompliceret da vi jo havde fået positivt svar fra hoffet om at Hendes Majestæt, Dronning Magrethe gerne ville deltage og ikke kun i to-, men hele tre timer. Arbejdet med aftaler om afspærringer, sikkerhed (PET), parkering og generelt indhold på dagen gik i gang. Ønsket om en kort andagt/sanggudstjeneste i kirken blev udgangspunktet for resten af dagen. Der skulle laves lister over hvem der skulle inviteres, hvad skulle vises frem og hvad skulle der serveres for Hendes Majestæt og andre. Efter andagten i kirken blev den nyrenoverede præstebolig og Søstrehuset vist frem afsluttende med Sønderjysk kaffebord i Multisalen for inviterede. Udover den officielle del, skulle der planlægges en folkefest i den øvrige by, med guider, musik, mad og drikke og til slut en koncert på Genforeningspladsen. En stor dag der vil blive husket lang tid fremover. At blive annerkendt af UNESCO er stort, og vi er meget beæret over den

8 Alle venter spændt på dronningen 8 anerkendelse af de gamle brødres ihærdighed og dygtige håndværk, en aktiv levende by/menighed. Men det får nogle følgevirkninger at turist/gæstestrømmen er blevet ti doblet, mere opmærksomhed, flere turister både i by, men også i vores egne lokaler og pladser Søstrehuset, Kirken m.m. Ingenting bliver helt som før; vores opgave er nu, som en levende menighed og ikke kun arkitektur og bygninger, at finde et leje vi alle kan fungere i og passe på at Cristiansfeld ikke bliver til et cirkus. Vi er nødt til i denne proces at se på resten af byen, at vi er del i en større sammenhæng i det nære Christiansfeld, men også en del af Kolding Kommune. I Ældsterådet vil vi prøve at forholde os til de udfordringer der kommer i en løbende dialog med de øvrige interessenter og andre. Vi ønsker en åben by/menighed og at I har forståelse for de udfordringer vi står overfor. Henning Jacobsen Dronningen tager afsked efter en dejlig dag medbringende honningkager til børnebørnene

9 BDM - nyt 9 Hjertelig tillykke! Fra BDM vil vi gerne lykønske Brødremenigheden med den fine udnævnelse som UNESCOs verdenskulturarv. Vi er stolte på jeres vegne. Og vi er overbeviste om, at udnævnelsen vil få betydning for den interesse, der er omkring såvel byen som menigheden. I BDM vil vi helt sikkert også mærke en afsmittende virkning i forhold til genbrugsforretningerne og butikkerne. Vi har allerede mærket en kraftig forøget omsætning. Missionær Steen Møllgaard Andersen på orlov Som mange af jer vil vide, er Steen på ferie og orlov i Danmark fra primo juli. Han vil opholde sig i Danmark indtil primo oktober. Under sit ophold i Danmark skal han holde nogle møder rundt omkring i fædrelandet. Det er hyggeligt at have Steen i Christiansfeld, hvor vi glæder os over hans besøg på kontoret. Tilskud til capacity building i Rukwa i forbindelse med det forestående nationale valg. BDM har sammen med Brødrekirken i Rukwa søgt om kr. til projektet, der også blev bevilget. Hensigten med projektet er at kapacitetsopbygge ledere og præster i Brødrekirken i Rukwa provinsen til større forståelse af menneskerettigheder og muligheden for at afgive deres stemme ved at fokusere på lovgivning, social ansvarlighed, demokratisk borgerskab, statsborgerskab og borgerpligt, gennemsigtighed i valgprocedure, regler for valgkampagner, konfliktløsning. Den primære målgruppe er Go-Out 2015 de 116 kirkeledere fra lokale sogne, som deltager i de 2 seminarer, mens den sekundære er de medlemmer og andre lokale i de 8-10 lokalområder/byer/ landsbyer, hvor de forventes at undervise og videregive det tillærte før kommunal- og parlamentsvalget i oktober.

10 Go-Out Der er kommet 24 glade sommervolontører til Danmark. De har været bl.a. været med til at bygge legeplads. Miriam Bøytler, som har været én af lederne på turen, omtaler den som noget af det bedste, hun har været med til. På den re-union de unge skal have i oktober måned, vil vi sammen med BDM-U overveje, hvad vi kan gøre for at fastholde disse unge i BDMregi. Dertil kommer, at de har samlet et anseeligt beløb sammen, som langt overgår det budget, de havde for turen. Ledergruppen vil overgive overskuddet til BDM, hvilket vi er meget taknemmelige for. TV-programmer TV Syd har sendt de programmer, som blev optaget i marts måned i år af PHCprojektet. Hvert program er 28 minutter. Programmæssigt kom det til at passe som fod i hose, da der også var en del TV-dækning af dronningens besøg i Christiansfeld. Hvis man ikke fik programmerne at se, ligger der Fra TV-Syd indlægget et link på BDMs hjemmeside Det er blevet er par meget se-værdige programmer. Eva og Jonas Fibiger Diemer gør det fremragende! Missionsfesten 2016 Missionsfesten afholdes søndag den 1. maj, og jeg håber meget, at I vil prioritere at være med. Programmet er ikke fastlagt endnu, men vi skal helt sikkert have input fra missionsfelterne og fra de hjemvendte missionærer fra både Kipili og Sumbawanga. Vi forventer, at vi kan spise i Multisalen i Søstrehuset og afholde selve missionsfesten i Korsalen. Korttidsudsending Tidligere missionær, Robert Strandgaard Andersen, rejser til Tanzania i oktober måned i uge 42 og 43 for at undervise på Sikonge Bibelskole, holde seminar for præster, mv. Vi glæder os over, at Robert stiller sig til rådighed. Han kan sproget, og det er en stor fordel.

11 Nye volontører 11 Volontør Rikke 8 nye volontører er påbegyndt deres opgaver i Sumbawanga og Kipili. Det forlyder, at de er faldet rigtig godt til. Det er også det, der kommer frem på deres blogs. Man kan følge volontørernes blogs på BDMs hjemmeside og gå ind under punktet Volontører. Rikke skriver fx: Søndag var vi i Kirke, hvor koret sang en masse sange og prædikanten sagde en masse ord, som vi ikke forstod så meget af, men det var en god oplevelse. Vi fire volontører som på daværende tidspunkt var i Kipili, skulle præsentere os selv, og fortælle hvad vi skal arbejde med de næste fire måneder - på swahili. Sara og jeg regner med at starte i kirkekoret, hvor vi håber at komme i snak med flere af Kipilis kvinder. Alt i alt er Kipili et lækkert sted. Her er der altid god tid og folkene er så flinke og imødekommende. Alle hilser på hinanden, vi er flere gange blevet inviteret hjem til folk, og de kommer til vores terrasse for at snakke. Fra terrassen har vi udsigt over Tanganyikasøen og hele Kipili, som ser super flot ud ved solopgang. Jeg er sikker på at de næste fire måneder her bliver nogle dejlige måneder! Opfordring BDM søger en ny missionær/missionærfamilie til Kipili. Vi har ikke fået en eneste ansøgning. Ansøgningsfristen er overskredet, men vi forsøger igen. Tak om I vil være med til at bede om, at der må være én, der melder sig. Og at bede er det, Jesus opfordrer os til. Jesus sagde til sine disciple:»høsten er stor, men arbejderne få. Bed derfor høstens herre om at sende arbejdere ud til sin høst (Luk. 10.2). Vi har behov for, at der kommer en ny missionær, så Knud kan blive frigjort til andre opgaver. Forsoning Jeg er ved at læse Kløfternes Land, hvor 18 palæstinensere og jøder fortæller om forholdet til den anden. Det er spændende læsning, ikke mindst i lyset af det arbejde, der udføres på Stjernebjerget, og hvor vi måske skal engagere os yderligere. Men forsoning har aldrig været let. Det viser det udsagn, som en palæstinensisk kvinde kommer med i forhold til israelerne: Men det er ikke altid lige let. Var det ikke for Jesus, så tror jeg ikke, at jeg havde evnet at forsone mig med dem, selv om de er dejlige mennesker. Jesus gør forskellen også i de konflikter, der kan

12 12 der kan være mellem jøder og palæstinensere og mellem mennesker generelt. Tak for fællesskab i tjenesten! Vi glæder os over fællesskabet med jer i Brødremenigheden. Vi mærker jeres omsorg for arbejdet både gennem jeres forbøn og jeres gaver til arbejdet. Hvis der er mulighed for at udbygge samarbejdet, er vi meget positive over for det. Jens Peter Rejkjær - Generalsekretær En aften om Jan Hus Den 7. oktober kl indbyder Brødremenigheden til et offentligt møde med temaet "Jan Hus." Stud. Theol. Brian K. Schønberg, København arbejder i sine studier med Jan Hus og den bøhmiske reformation. Foredraget vil beskrive historien om Hus og Brødremenighedens grundlæggelse, samt historien om Den oprindelige Brødremenighed og Luther (som vi jo fejrer i 2017). Foredraget vil ledsages af masser af billeder. Jan Hus Mødet finder sted i Duetten. Der serveres kaffe. Alle er hjertelig velkomne. Koncertoplevelse i Brødremenighedens kirke Collegium canorum Lobaviense eller på dansk velklingende fællesskab fra Löbau har planlagt en turne til Danmark. Og da en af sangerne bor i Herrnhut og er medlem af Brødremenigheden, var det naturligt at spørge os, om det var muligt at lave en koncert i kirken. Og det er der lørdag den 17. oktober kl. 16. Koret består af otte sangere, som synger helt op til ottestemmige korværker. Det blev startet i 1999 af musikglade sangere og er siden blevet til dette acapella-ensemble, det vil sige sang uden musikledsagelse. Koret synger både kirkeligt og verdsligt musik fra mange musikperioder, specielt komponister fra lokalområdet Lausitz er med i repertoiret.

13 13 Ved koncerten hos os vil der blive sunget værker af Bach, Mendelsohn, Schütz, Nystedt med flere. Glæd jer til denne koncert, som tilmed er gratis. Collegium canorum Lobaviense fra Löbau Julekoncert med Per Nielsen i kirken Fredag den 11. december klokken Ved julekoncerterne i 2015 medvirker organisten/pianisten Mads Granum samt violinisten Alexandru Radu. På repertoiret har Per Nielsen en perlerække af de mest kendte julesange som: "Nu Tændes Tusind Julelys", Per Nielsen "En Stjerne Skinner I Nat", "Når Jeg Ser Et Stjerneskud" og den udødelige " Amazing Grace". Per Nielsen vil også spille kendte julemelodier fra såvel det første julealbum Christmas Time samt fra CD en Christmas Joy, som udkom i 2011, - for hvilken han få uger efter udgivelsen modtog en guldplade for et salg på mere end solgte CD er...

14 14 Vejen til Christiansfeld - skrevet af Alfred Thomsen i 1972 Far kaldte vejen æ lykkevej, men hvorfra han havde dette navn er mig ikke bekendt. Denne vej fra Favrvrå til æ Feld var i min barndom hverken asfalteret eller reguleret, men til gengæld havde den levende hegn til begge sider. Det gjorde den idyllisk om sommeren. Ved vintertide virkede hegnene derimod som vore dages snehegn, og efter en snestorm var vejen næsten altid ufremkommelig, så vi på vor vej til Tyrstrup skole måtte gå ind over markerne. Havde vi ærinde i Christiansfeld, valgte vi ofte vejen hjem gennem skoven ad den hyggelige sti forbi Sønke Haysens hus, også kaldet Figaro, og videre gennem Smedeholm og Christinero. Jeg har en vag erindring om mit første besøg i Christiansfeld, da jeg antagelig har været med far og mor til missionsfest, for jeg husker tydeligt, at der var en masse mennesker i gaderne og på kirkepladsen. Fra missionsfesten da Alfred Thomsen var barn, kirken var så fyldt, så man tog vinduerne ud til den lille sal, hvor der også ofte sad mange. Ligeledes var der boder, hvor man kunne købe slik og honningkager. I sidegaderne stod der dengang mange hestevogne, for di hestene var anbragt i staldene ved gæstgivergården, medens der blev holdt missionsfest. Var der således mange, der dengang søgte vejen til Christiansfeld, for der i en kort stund at opleve samværet i salen og høre Guds ord forkyndt af fremragende prædikanter, så kan dette nok ikke sammenlignes med det, der skete i tiden lige efter Christiansfelds anlæggelse i 1773, hvor mange kom fra fjern og nær med det ene ønske: At få lov til at tilslutte sig den lille menighed og dermed forblive i Christiansfeld. Når disse alvorlige kvinder og mænd dengang

15 15 dengang forlod deres hjemstavn og søgte vejen til Christiansfeld, så var det fordi de der fandt værdier, der var større end alt andet. De fleste kom vel nok ad den gamle Kongevej, vejen der engang forbandt de to kongeslotte i Haderslev og Kolding og som gik øst om byen. Ad den vej kom der en vinterdag i 1792 en lille 13 års pige. Hun var gået den lange vej fra Fredsgård i Agtrup, og nu ville hun opsøge forstanderinden i Søstrehuset for at tale med hende om at blive optaget i Brødremenigheden. Antagelig er hun kommet til byen midt i den stille time, hvor der ikke var et menneske på gaden, der kunne hjælpe hende med at få døren til Søstrehuset åbnet, så det var derfor en dybt skuffet Maria Dorothea Jensen, der med uforrettet sag igen vandrede den lange vej tilbage til forældrene i Agtrup. Når denne lille pige dengang søgte til Christiansfeld, var forklaringen den, at hendes forældre, gårdmand Mads Jensen og hustru Maren, var troende og stod i forbindelse med Brødremenigheden, så derfor fik Maria Dorothea da også lov til endnu engang, at gå vejen til Christiansfeld, og denne gang gik det bedre. Hun fik talt med forstanderinden, søster Mygind, og allerede den 14. april 1792 fik hun meddelelse om, at den ønskede tilladelse til Brødremenigheden var givet hende, hvilket dengang skete ved lodkastning. Som ugift søster tilbragte Marie Dorothea Jensen resten af sit liv i Christiansfeld, hvis stille og rolige menneskeliv altid var hende en kilde til glæde og trøst. Kom hun end ikke til at spille nogen større rolle i menigheden, så blev hun dog en af de mange, der banede vej til Christiansfeld, for når forbindelsen mellem Fredsgård og Christiansfeld i de følgende år forstærkedes, skyldes det utvivlsomt hende. Hendes ældste søster var i 1789 blevet gift med Peder Erichsen Hatt fra Stenderup, der ved giftemålet overtog Fredsgård i Agtrup. Han kom også fra et hjem, der havde forbindelse med Brødremenigheden, for når hans børn senere hen var på besøg hos bedstemoderen i Stenderup, lærte hun dem vers fra Brødresangbogen. De unge gårdmandsfolk på Fredsgård besøgte gerne Christiansfeld ved højtiderne, og da først børnene begyndte at vokse til, fik de også lov til at komme på besøg hos tante Maria, så det var derfor slet ikke så mærkeligt, at tre af disse børn senere søgte vejen til Christiansfeld og dermed til Brødremenigheden. Cathrine Marie Erichsen Hatt var født på Fredsgård i Da hun søgte vejen til Christiansfeld, var hun ikke fyldt 12 år, og hun var meget glad for sit arbejde i væveriet i Søstrehuset. Efter optagelsen i menigheden i

16 16 Hestevognene lignet op i Nørregade og Museumsgade i 1818 havde hun forskellige pladser hos søskende i Christiansfeld, inden hun i 1828 blev opfordret til at rejse til søskendeparret Windekilde i Trondhjem, fordi søster Windekilde var blevet syg og havde brug for hjælp. Herom skriver hun i sit levnedsløb: Selvom det var meget svært for mig at forlade Christiansfeld, kunne jeg dog ikke afslå dette tilbud. Jeg rejste fra byen i august og kom den 14. i samme måned lykkelig til Trondhjem, hvor søskende Windekilde tog meget venligt imod mig, ligesom jeg også af andre søskende i Norge blev modtaget med stor kærlighed. Det gjorde mig ondt, at opholdet der kun blev af kort varighed, men det skyldtes, at broder Windekilde blev anmodet om at modtage et kald i Letland. Efter en sørejse på 14 dage ankom vi lykkelig til Christiansfeld, men da søster Windekilde på grund af søsyge ikke selv var i stand til at passe sit barn, blev jeg bedt om at ledsage dem til Riga, og i håb om Guds hjælp indvilligede jeg i dette. Vi opholdt os 4 uger i Christiansfeld, inden vi rejste, og efter en sørejse, der varede 14 dage, kom vi til Riga, hvor jeg kom i en meget tvivlrådig situation, for Windekilde bad mig nu om at tage med dem helt til Dorpat. Hvor meget jeg end holdt af dette ægtepar og deres barn, kunne jeg dog ikke beslutte mig til at rejse med dem. Da de imidlertid fortsatte

17 17 med at overtale mig, og jeg stadigvæk ikke kunne beslutte mig, spurgte søster Windekilde, om vi skulle afgøre sagen ved lodkastning, hvilket jeg gik med til. Resultatet af lodkastningen blev, at jeg ikke skulle tage med dem, hvorfor jeg måtte vente i 8 dage, inden skibet atter skulle sejle. For at spare på udgifterne blev jeg på skibet disse dage. Den følgende aften spurgte kaptajnen mig, om jeg kunne synge lystige viser, hvilket jeg sagde nej til. Han spurgte derefter, om jeg ville spille kort med ham, men da jeg også sagde nej hertil, sagde han ærgeligt, at så duede jeg ingenting til, og under resten af mit ophold på skibet var han mig meget fjendtligt sindet. Da de øvrige passagerer var ankommet og sejlene endelig blev sat, måtte jeg ikke blive i kahytten længere. I stedet fik jeg anvist et rum oppe på dækket. Fortsættes i næste nummer Brev fra Herrnhut i anledning af UNESCO festen Kære Jørgen Kære medlemmer af Christiansfeld initiativet, Det var med stor glæde og en følelse af stolthed at Ældsterådet og menigheden i Herrnhut modtog nyheden om, at Christiansfeld var blevet tildelt status som UNESCO s verdens kulturarv. Næsten 20 års forberedelse, utrættelig netværksarbejde, utallige møder, en stor mængde dokumentation, og omhyggeligt arbejde fra mange menneskers side, har givet resultat, så I nu har nået dette vigtige og prestigefyldte mål, - tillykke! Vi er sikre på at den nye titel vil bidrage til bevarelsen af jeres kulturelle og arkitektoniske arv, men vi håber også at det må være en stimulering til at bære Brødremenighedens åndelige inspiration som et levende vidnesbyrd ind i det nye århundrede. Og vi håber, at der vil blive lejlighed til styrke båndene i partnerskabet og samarbejdet indenfor vores globale fællesskab. Vi ser frem til mulighederne, som nu har åbnet sig for jer, og måske for os alle. Modtag vore dybtfølte ønsker om Guds velsignelse på denne store festdag. Vi ser frem til at høre alt om den. Med broderlig hilsen fra Herrnhut Formand for Ældsterådet Klaus Biedermann, Pastor Gill Vogt og Pastor Peter Vogt

18 Kirkelige meddelelser 18 Bryllupper Den 1. august 2015 blev Charlotte Denise Durand Thinghuus og Thomas Misbach Durand Thinghuus viet. Den 15. august 2015 blev Tara Emilie Mørkøre Bøytler og Peter Samuel Mørkøre Bøytler viet. Den 19. september 2015 blev Grete Fogtdal Jensen og Jacob Johnsen viet Optagelse: Den 23. august 2015 blev Anna Blenner Svennesen optaget som medlem i menigheden. Indsamlede midler gennem kollekter: Ved redaktionens slutning var der siden sidste blads udgivelse indkommet til: Brødremenighedens Danske Mission Kr ,25 Vi takker på modtagernes vegne for jeres gaver. Menighedsmøde tirsdag den 3. november kl I Duetten Børn øver til Hosianna Søndag den 29. november klokken øver børnene Hosianna i kirken. Kom og syng med.

19 Tid til Bøn hver fredag klokken 9.00 i den lille kirkesal. Alle er velkomne Sykreds 4. kvartal oktober 2015 Aflyst 29. oktober 2015 Svens Åge Jacobsen Haderslev fortæller om Frans Lund 12. november 2015 Lene Margaard Pedersen fortæller om Cafe Parasollen under KFUM s sociale arbejde i Haderslev 26. november 2015 Juleafslutning Koncerter: oktober klokken i Korsalen: Lyngby Kor, som synger værker af af bla. Rude Langgaard, Carl Nielsen og Grieg m.fl. 05. oktober klokken i Korsalen: Syddansk Universitets Kammerkor 17. oktober kl i Kirken: Collegium canorum Lobaviense fra Löbau 28. november kl i Korsalen: Koncert med Trio MedVind 01. december kl. aften i kirken: Haderslev Lærerkor 06. december kl i Korsalen: Koncert med Trio Egholm 11. december kl i Kirken: Per Nielsen - se mere side 13 I kan læse mere på Klassisk Christiansfelds hjemmeside om koncerterne Foredrag om Jan Hus Onsdag den 7. oktober klokken Se mere side 12 Jan Hus Musical i Brødremenighedens Kirke 29. og 30. oktober klokken Saltjenermøde - planlægning af kalender for 2016 Tirsdag den 10. november klokken i Duetten

20 Måned: Dato: Dag: Tid: Sted: Tjeneste: Tekst: Præst: Oktober November December Søndag e. trinitatis store Gudstjeneste Matt. 22,34-46 J. Bøytler Søndag e. trinitatis store Gudstjeneste/Nadver Mark. 2,1-12 E.Baun Søndag e. trinitatis store Fælles Gudstjeneste Tyrstrup/ Hjerndrup Matt. 22,1-14 J. Bøytler Søndag e. trinitatis store Gudstjeneste/kaffe Joh. 4,46-53 J Bøytler 01. Alle helgens dag store Gudstjeneste Matt. 5,1-12 K. Grøn Søndag e. trinitatis store Gudstjeneste Matt. 22,15-22 J.Markussen Søndag e. trinitatis store Ældstefest Matt. 9,18-26 E.Baun 15. Kærlighedsmåltid store Kærlighedsmåltid E.Baun 15. Nadver store Nadver E.Baun 22. Sidste søndag i kirkeåret store Gudstjeneste/kaffe Matt. 25,31-46 K. Grøn Søndag i advent store Hosianna med korsang Luk. 4,16-30 J. Bøytler 02. Onsdag korsal Sanggudstjeneste kor J. Bøytler Søndag i advent store Gudstjeneste Matt. 25,1-13 J. Bøytler 09. Onsdag korsal Sanggudstjeneste kor J. Bøytler Søndag i advent store Gudstjeneste Luk. 1,67-80 J. Bøytler 16. Onsdag korsal Sanggudstjeneste kor J. Bøytler Søndag i advent korsal Gudstjeneste/Nadver Joh. 3,25-36 J. Bøytler 24. Julemorgen 7.30 store Morgensang J. Bøytler 24. Juleaften store Juleaften med korsang Luk.2,1-14 J. Bøytler Juledag store Gudstjeneste med kor Joh.1,1-14 J. Bøytler Juledag store Gudstjeneste Matt. 10,32-42 J. Bøytler 27. Julesøndag store Gudstjeneste Matt. 2, J. Bøytler 31. Nytårsaften store Gudstjeneste med kor J. Bøytler 20

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 For af den nåde er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. De ord kan sættes som overskrift over julen. Gaven er Guds. Julen

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 1 Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Glædelig pinse. Den

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. 06-12-2015 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. Der er mange oplevelser i livet, og jo ældre man bliver, jo mere har man været med til. Også som præst har jeg fået lov til

Læs mere

Ritualer i Foursquare Kirke København. Efterår 2016

Ritualer i Foursquare Kirke København. Efterår 2016 Ritualer i Foursquare Kirke København Efterår 2016 1 af 5 Beskrivelse af vielsesritual 3 Indledning 3 Overgivelsen af brud 3 Ægteskabsløfter 3 Velsignelse 4 Bøn 4 Præsentation af ægtepar 4 Beskrivelse

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

fra Roskilde Frikirke en del af Apostolsk Kirkes netværk 2017: Et jubilæum! Et jubelår! Læs mere i bladet

fra Roskilde Frikirke en del af Apostolsk Kirkes netværk 2017: Et jubilæum! Et jubelår! Læs mere i bladet fra Roskilde Frikirke en del af Apostolsk Kirkes netværk 2017: Et jubilæum! Et jubelår! Læs mere i bladet Nu ligger der et helt nyt år foran os, et der ikke er brugt, men klar til at blive taget af. Lad

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

MUSHEMBA FOUNDATION nyhedsbrev

MUSHEMBA FOUNDATION nyhedsbrev Kære Venner af Mushemba Foundation & Trinity Skolen Vi er netop hjemvendt efter tre måneder i Tanzania, hvor vi har kunnet fordybe os endnu mere i arbejdet i Mushemba Foundation Tanzania og Trinity Skolen.

Læs mere

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER GRUPPE 1: BØNNER I Det Gamle Testamente står der i salme 139: Før ordet bliver til på min tunge, kender du det fuldt ud, Herre. Giver det mening at bede, hvis Gud allerede ved, hvad vi vil sige? En kvinde

Læs mere

Så blev det jul igen, og vi samles i kirkerne og senere omkring juletræerne og synger med på julens kendte og fine salmer. Jo, det er sandelig jul.

Så blev det jul igen, og vi samles i kirkerne og senere omkring juletræerne og synger med på julens kendte og fine salmer. Jo, det er sandelig jul. 1 af 6 Prædiken juleaften d. 24. december 2016. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 2, 1-20. For alle - for dig. Så blev det jul igen, og vi samles i kirkerne og senere omkring

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Husk at vi de 4 søndage i juli har fælles gudstjenester med Baptistkirken på Vindingevej 32.

Husk at vi de 4 søndage i juli har fælles gudstjenester med Baptistkirken på Vindingevej 32. Fredag den 10. juli vil Vibeke Vang og Jan Kristoffersen sige ja til hinanden. Det sker i Roskilde Frikirke kl. 15.00. Kom og være med til denne vigtige begivenhed i Vibekes og Jans liv. Efter vielsen

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

4. søndag i advent II Salmer: 86, 87, 142, 596, 85 (nadver), 90

4. søndag i advent II Salmer: 86, 87, 142, 596, 85 (nadver), 90 4. søndag i advent II Salmer: 86, 87, 142, 596, 85 (nadver), 90 I den forgangne uge har der været et hav af børn til julegudstjenester i Jægersborg Kirke. De har sunget salmer af hjertens lyst og lytte

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis

15. søndag efter Trinitatis 15. søndag efter Trinitatis Salmevalg 751 Gud ske tak og lov 29 Spænd over os dit himmelsejl 400 Så vældig det mødte os 321 O Kristelighed 678 Guds fred er glæden i dit sind Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Studie 12 Menigheden 68

Studie 12 Menigheden 68 Studie 12 Menigheden 68 Åbent spørgsmål Enten/eller Er formålet med menigheden at støtte medlemmernes åndelige vækst, eller at tjene samfundet i kristen kærlighed? Set fra dit synspunkt, hvilken ville

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 Herre, lær mig at søge dit rige og din retfærdighed og giv mig så alt andet i tilgift. AMEN Ja, den er god med dig, Jesus! Sådan fristes

Læs mere

Studie. Døden & opstandelsen

Studie. Døden & opstandelsen Studie 13 Døden & opstandelsen 73 Åbningshistorie Et gammelt mundheld om faldskærmsudspring siger, at det er ikke faldet, der slår dig ihjel, det er jorden. Døden er noget, de færreste mennesker glæder

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej.

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 15. december 2013 Kirkedag: 3.s.i advent/b Tekst: Luk 1,67-80 Salmer: SK: 87 * 12 * 76 * 89 * 90,2 * 88 LL: 87 * 70 *78 * 123 (Luciagudstj) Vi kender sikkert

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se.

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. januar 2015 Kirkedag: 2.s.e.H3K Tekst: Joh 2,1-11 Salmer: SK: 22 * 289 * 144 * 474 * 51,1-2 LL: 22 * 447 * 449 * 289 * 144 * 474 * 430 Moses vil gerne

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 28. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 728/434/397/645//165/439/41/633

15. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 28. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 728/434/397/645//165/439/41/633 1 15. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 28. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 728/434/397/645//165/439/41/633 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke den sidste søndag i september i sensommerens

Læs mere

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent Du må være med! -1 Den, der altid kommer for sent Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

Prædiken m.v. fra Familie-høstgudstjenesten 18.s. efter trinitatis 2016

Prædiken m.v. fra Familie-høstgudstjenesten 18.s. efter trinitatis 2016 Prædiken m.v. fra Familie-høstgudstjenesten 18.s. efter trinitatis 2016 Klokkeringning intro prælud. m. procession Indgangsbøn Salme: 729: Nu falmer skoven Hilsen svar Indledning om høst Læsning: Gud sagde:»jorden

Læs mere

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene.

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene. Højmesseordning Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens højmesseliturgi. Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste

Læs mere

Lad os sige trosbekendelsen sammen. Vi synger den næste salme, Op al den ting.

Lad os sige trosbekendelsen sammen. Vi synger den næste salme, Op al den ting. Velkommen til friluftsgudstjeneste i Byoasen. Vi har jo virkelig været heldige med vejret, og vi har også virkelig været heldige med musikken, for i dag har vi fornøjelsen af akkompagnement til salmerne

Læs mere

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken.

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken. Gud, overbevis os om, at du er den, du er og lad din sandhed frigøre os, så vi bliver virkelig frie ved din elskede Søn, Jesus Kristus. Amen. Tekst: Joh 8.31-36 1 Reformatoren Martin Luther spurgte aldrig

Læs mere

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 1 13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 Åbningshilsen Efter højmessen sørger en af vore frivillige for kirkefrokost, så

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: Vi skaber forventning i børnene - forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder Jesus, og

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB

Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB HISTORIE I Kvaglund Kirke har vi arbejdet med vores vision og værdier fra efteråret 2009 til forsommeren 2010. Det har været et spændende

Læs mere

ibelong Er vi fælles om at være alene?

ibelong Er vi fælles om at være alene? ibelong Er vi fælles om at være alene? Formål: Teenagerne skal se, at de ikke står alene midt i deres liv med både op- og nedture. De er en del af et kristent fællesskab på flere måder. Forslag til programforløb:

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs. 20, 19-31)

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs. 20, 19-31) 1. s. e. påske I 23. april 2017 Sundkirken 10 Salmer: 408 Nu ringer alle klokker 749 I østen 875 Tak Gud 582 At tro er at komme 427 Tak for al 235 Verdens igenfødelse Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt.

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt. 1 Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker Om jeg så tælles blandt de i klogeste i vores samfund, har indsigt i jura og økonomi, kender kunst og kultur og forstår svære

Læs mere

Palmesøndag 20. marts 2016

Palmesøndag 20. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Kristus kommer Salmer: 176, 57; 68, 59 Evangelium: Joh. 12,1-16 "Det forstod hans disciple ikke straks", hørte vi. De kunne først forstå det senere. Først efter påske og pinse,

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 2,1-12

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 2,1-12 1 Helligtrekongers søndag I. Sct. Pauls kirke 6. januar 2013 kl. 10.00. Radiotransmission. Salmer: 749/434/138/136//362/439/111/356 Uddelingssalme: se ovenfor: 111 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens

Læs mere

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke:

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: 1 Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: Af Svend Aage Nielsen. Forløb efter salmeblad: Præludium-indgangsbøn-94-kollektlæsning-104-- forløb på prædikestolen. Apostolsk velsignelse. Solo:

Læs mere

Jeg bygger kirken -4

Jeg bygger kirken -4 Jeg kirken - Sandhed og hellighed Mål: Denne gang lægger vi vægt på det alvorlige. Mit hus skal være et bedehus! råbte Jesus, da han så, hvordan folk misbrugte Guds hus til selv at bliver bedre af det.

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 2010

Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Denne formandsberetning er opdelt i to dele. Første del vil handle om året der er gået, hvad der er sket af interessante ting i Aalborg IMU, lidt om mine tanker og oplevelser

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

17. Søndag efter trinitatis 2013, Hurup. Høstgudstjeneste Lukas 14, 1-11

17. Søndag efter trinitatis 2013, Hurup. Høstgudstjeneste Lukas 14, 1-11 17. Søndag efter trinitatis 2013, Hurup. Høstgudstjeneste Lukas 14, 1-11 Herre, lær os at takke dig for alt det, som lykkes for os, og lade taknemmeligheden komme andre mennesker til gavn. AMEN Kornhøsten

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen.

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 3. november 2013 Kirkedag: Allehelgensdag/A Tekst: Matt 5,1-12 Salmer: SK & LL: 402 * 566 * 571 * 787 * 569 Langt de fleste af os, vil der en dag blive

Læs mere

Helligtrekongers søndag II Salmer: 392, 362, 136, 108, nadversalme 98 (sidste vers), 101

Helligtrekongers søndag II Salmer: 392, 362, 136, 108, nadversalme 98 (sidste vers), 101 Helligtrekongers søndag II Salmer: 392, 362, 136, 108, nadversalme 98 (sidste vers), 101 Storm P har malet billedet, juleaften, som jeg har sat udenpå gudstjenestearket. De fleste kender det nok, det er

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 1 Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl. 10.00. Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 Åbningshilsen Fastelavns søndag. Vi skal ikke slå katten af tønden i formiddag, det sker efter

Læs mere

Prædiken til 10.søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke Salmer: v. 376 v.1-4 // 2

Prædiken til 10.søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke Salmer: v. 376 v.1-4 // 2 Prædiken til 10.søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 402 448 v. 376 v.1-4 // 2 388 752 v.3-5 Ved gudstjenesten i dag fejrer vi tre små børns ankomst til verden. Tre små mirakler. For

Læs mere

I Aastrup: 747: Lysets engel 291: Du, som går ud fra den levende Gud 331: Uberørt at byen travlhed 321: O kristelighed 29: Spænd over os

I Aastrup: 747: Lysets engel 291: Du, som går ud fra den levende Gud 331: Uberørt at byen travlhed 321: O kristelighed 29: Spænd over os 5. søndag efter trinitatis Læsninger: Jer 1, 4-9 1. Pet 2, 4-10 Matt 16, 13-26 Salmer: Kære jer Salmerne til søndag bliver: I Vonsbæk: 747: Lysets engel 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7: Sov sødt barnlille

Læs mere

Studie. Ægteskab & familie

Studie. Ægteskab & familie Studie 19 Ægteskab & familie 104 Åbent spørgsmål Lav en rangordning af de elementer, du tror, er nødvendige i et godt ægteskab, hvor 1 er det vigtigste og 5 det mindst vigtige. Kommunikation Personlig

Læs mere

Hellig tre kongers søndag I. Sct. Pauls kirke 4. januar 2015 kl. 10.00. Salmer: 749/434/138/136//362/439/112/356

Hellig tre kongers søndag I. Sct. Pauls kirke 4. januar 2015 kl. 10.00. Salmer: 749/434/138/136//362/439/112/356 1 Hellig tre kongers søndag I. Sct. Pauls kirke 4. januar 2015 kl. 10.00. Salmer: 749/434/138/136//362/439/112/356 Åbningshilsen I dag er vi til juleafslutning. Julen sluttes af og bliver til Hellig tre

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 11-11-2015 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 5,1-12 Det er som om at vi kender hinanden så godt når vi samles til Alle helgens dagens gudstjenester. Vi er alle kommet med en sindets

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

os ind til sig også selvom vi hele tiden vender ham ryggen.

os ind til sig også selvom vi hele tiden vender ham ryggen. Prædiken ved Reformationsfejring 29-10-2017 Stenderup Kirke 10:30 Tekster: Jer. 18,1-6; Rom 1,16-17; Matt 22,1-14 Salmer: 343, 337, 305, 487, 321, Når du vil Her for et halvt år siden fik jeg en invitation

Læs mere

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806 HER FRISTEDET Dumpen 5A, st. 8800 Viborg Tlf. 86100806 Åbningstider: Mandag - Fredag 10.00-20.00 Tirsdag 10.00-16.00 Lørdag - Søndag og helligdage 10.00-20.00 Tirsdag Sind Ungdom 16.00-21.00 Alle dage

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 1.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 1. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Luk. 2,

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 1.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 1. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Luk. 2, side 1 Prædiken til 1. s. e. Hellig 3 Konger. Tekst: Luk. 2, 41-52. Et glimt ind i Jesu barndomsliv. Et glimt som enhver kan genkende sig i. Lukas gav os Jesu egen historie og i den fortælles også ethvert

Læs mere

Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du?

Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du? Forestil dig, at du møder en person, som intet kender til dig. Forestil dig, at den person spørger dig, hvem du er. Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du? Fortæller du,

Læs mere

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation.

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. Indledning Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. John Stott Det var en dejlig søndag morgen lige efter gudstjenesten.

Læs mere

Kristi Himmelfartsdag og konfirmation

Kristi Himmelfartsdag og konfirmation Kristi Himmelfartsdag og konfirmation Kære konfirmander, familier og venner For en måneds tid siden stod jeg med en håndfuld frø i min hånd og tænkte på jer konfirmander. Det var nogen meget små frø, men

Læs mere

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 24. december 2015 kl. 16.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække Salmer DDS 94: Det kimer nu til julefest DDS 104: Et barn er født i Betlehem

Læs mere

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN Juleaften 2014, Hurup Lukas 2, 1-14 Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN De fleste af os her i Hurup kirke i eftermiddag har glædet os

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 7,11-17

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 7,11-17 1 16. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 20. september 2015 kl. 10.00. Høstgudstjeneste Salmer: Nu går vi glad vor kirkegang /434/25/728//730/439/729/476 Åbningshilsen Vi er til takkegudstjeneste

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus Jeg vil se Jesus -4 Den lamme mand ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan den

Læs mere

2. påskedag 28. marts 2016

2. påskedag 28. marts 2016 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: Møde med den opstandne Salmer: 229, 236; 241, 234 Evangelium: Joh. 20,1-18 "Sorg er til glæde vendt, klagen endt!" Disse linjer fra en julesalme kan passende stå som overskrift

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 10,32-39

Evangeliet er læst fra kortrappen: Matt 10,32-39 1 Anden juledag, Sankt Stefans dag I. Sct. Pauls kirke 26. december 2015 kl. 10.00. Salmer:123/434/102/122//124/439/112/ Hvad er det, der gør jul til noget særligt /129 Åbningshilsen Festen for Undernes

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere