Eventyret om mågen Steven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Eventyret om mågen Steven"

Transkript

1 Eventyret om mågen Steven En storyline for de 5-6 årige -Lavet af Louise Jensen

2 Indholdsfortegnelse: Eventyret om mågen Steven Værksted: Modellervoks Kålormen Karl Musik: Mågen Steven sang Find kålormen Drama: Land måge trampedans Drama forestilling Natur: Affaldsdetektiver Kompost Medier: Photostory Puslespil online

3 Der var engang en lille fugl der hed Steven. Steven var en havmåge, men i virkeligheden drømte han om at være en landmåge.

4 Steven boede ved havet sammen med resten af havmåge familien og han havde en kæmpe stor familie, han havde cirka 50 måge søskende og mindst 400 fætre og kusiner.

5 Havmåger spiser alt godt fra havet, men i virkeligheden var Steven ret træt af fisk og skaldyr. Han drømte om at sætte næbet i store slimede og saftige regnorme, men sådan nogen lækkerbiskner kan man ikke finde ved havet.

6 En dag bestemte Steven sig for at nu kunne det være nok med fisk og skaldyr, så han tog på eventyr, han fløj langt væk fra havet og langt væk fra sin familie. Da han havde fløjet i meget lang tid fik han øje på en sjov lille fyr.

7 Steven var nysgerrig, sådan et dyr havde han aldrig set ved havet, så han fløj ned og sagde hej. Hej med dig. Jeg hedder Steven. Hvad hedder du og hvad er du for en? Det lille dyr svarede: Jeg hedder Karl og jeg er en kålorm.

8 Kålormen Karl havde heller aldrig set en havmåge før, for sådan nogen boede der ikke i nærheden af hans hjem. Karl spurgte Steven om hvorfor han var så langt væk fra havet og Steven fortalte at han simpelthen sådan drømte om at spise regnorme og var meget træt af fisk og skaldyr.

9 UHA!! Tænkte Karl, bare Steven så ikke spiser mig! Jeg er jo også en slags orm og i samme øjeblik skete der noget forunderligt. Karl forvandlede sig til en smuk sommerfugl. Det var det mest magiske Steven nogensinde havde set.

10 Karl hoppede op på Stevens ryg og sammen fløj de ud på landet. Her mødte de endelig landmåger. Landmågerne tog godt i mod Steven. De lærte ham om livet på landet og den specielle land-måge-trampe-på-jorden-dans, det er den dans landmågerne bruger når de skal fange store saftige regnorme og nu var Stevens lykke gjort troede han.

11 Steven fik hver dag til frokost store, saftige og slimede regnorme, men efter et stykke tid savnede han alligevel sin havmåge familie, både de 50 søskende og de mindst 400 fætre og kusiner og så satte Steven kursen hjem mod havet igen, hvor han levede lykkeligt til sine dages ende. Han fik selv 50 havmåge unger og ind imellem fløj de ud på landet og spiste regnorme -og sådan endte eventyret om havmågen Steven.

12 Havmåger spiser fisk og skaldyr

13 Regnorme bor i lange gange nede i jorden. Her opholder den sig hele dagen. Om natten kan den godt kravle op på jorden og hente blade og andre plante dele ned i sin gang.

14 Fisk og skaldyr lever i havet:

15 Værksted: Hvordan stimulerer vi børns fantasi i værkstedet? Når vi som pædagogiske assistenter arbejder med børnene i værksted, er det vigtigt at vi lader børnene bruge deres fantasi, for fantasien er fundament for al kreativ udfoldelse. Det er også vigtigt at vi ikke stiller større krav til børnene end de kan leve op til, men i stedet stiler efter at få børnene til nærmeste udviklingszone (NUZO/ZNU) og optimalt får børnene i flow ved de kreative aktiviteter. I værkstedet kan vi stimulere børnenes sanser og fin motorik. F.eks. når vi leger med modellervoks, der kan vi stimulere synsansen med de flotte farver, men også lugtesansen ved at blande lidt vanilje essens i modellervoksen. Ved leg med modellervoks kommer fin motorikken også i spil når vi laver små dyr og figurer.

16 Steven var rigtig træt af at spise fisk og skaldyr, det var derfor han rejste ud i verden og ledte efter de store og saftige regnorme. Kender i ikke godt det med at hvis man spiser noget rigtig tit, så bliver man lidt træt af det?

17 Kan i huske at mågen Steven boede ved havet? Her spiste han fisk og skaldyr, kunne i tænke jer at prøve og lave havet og måske den mad Steven spiste da han boede der? I kan også lave landmåge mad, store lækre regnorme med en gammeldags kartoffelmospresser. Ser de ikke flotte ud? På næste side kan du se opskriften på modellervoks.

18 Hjemmelavet modellervoks: Det skal du bruge: 5 dl mel 2 dl fint salt 2 spsk. citronsyre (købes i et brev til ca. 5 kroner i supermarkedet, står ved bage artiklerne) 5 dl vand 1 tsk. olie, f.eks. solsikkeolie. Frugtfarve f.eks. rød, blå og grøn (tilsæt evt. også vanilje essens) Hæld alle ingredienser (undtagen frugtfarve) i en gryde, og bring det i kog, mens du konstant rører rundt. Efter 2-3 minutter begynder det at samle sig til voks. Tag gryden af blusset, og vip voksen ud på et bord. Lad det køle af et par minutter. Del så voksen ind i portioner, tilsæt frugtfarve og ælt grundigt, til farven er jævnt fordelt. Brug engangshandsker mens du ælter så slipper du for at skrubbe frugtfarve af hænderne bagefter. Modellervoksen kan holde sig i ca. 3 måneder i en bøtte med tætsluttende låg i køleskabet. God fornøjelse!

19 Kålormen Karl: Steven møder på sin vej en ny ven, kålormen Karl. Karl er en ung kålorm, som lever i en have og spiser sig stor og tyk i lækkert græs og grøntsager. Kunne i tænke jer at lave jeres egen Karl?

20 Kålormen Karl: Det skal du bruge: Æggebakker Piberensere Vand eller akrylfarver Evt. øjne (kan købes i søstrene grenes)

21 Sådan gør du: 1. Klip æggebakken 2. Farvelæg æggebakken 3. Sæt øjne på / eller tegn øjne på 4. Sæt følehorn (piberensere) på Tadaa nu er kålormen Karl færdig

22 Musik: Kan musik påvirke børns sanser? At lytte til musik kan påvirke barnet og give det en æstetisk oplevelse. Hvis der er mulighed for det kan man i børnehaven lave et stille rum, hvor der afspilles rolig musik, som klassisk musik (f.eks. Musik som dette: ), det vil få barnet til at slappe af og give det ro i kroppen, hvilket især er godt til lidt urolige børn. Man kan fremkalde forskellige sindsstemninger gennem sang, som f.eks. Så bliver man helt glad over at bamse kan give regnen et brusebad, for det er både sjovt og fjollet. Så ja, musik kan sagtens påvirke barnets sanser.

23 Steven elsker at synge, især hans helt egen sang. Han bliver rigtig glad af det. Har du nogensinde hørt en måge synge? Noget af det bedste han ved er at lytte til klassisk musik mens han flyver. Så slapper han rigtig af. Her kan i se en video af Steven der flyver og lytter til musik:

24 Stevens sang: Der er faktisk også lavet en sang om Steven og hans eventyr. Hvis i får jeres voksne til at hjælpe jer, så kan i lære at synge den og der er også noder til hvis en af de voksne kan spille på et instrument. Melodien kender i allerede, for det er Mester Jacob. Teksten kommer på næste side

25 Mågen Steven Mågen Steven han var træt han var træt af at spise hav mad af at spise hav mad så han rejste væk han rejste væk Så mødte han Karl så mødte han Karl og sammen rejste de sammen rejste de helt ud på landet helt ud på landet for at finde regnorme for at finde regnorme Men Steven savned sin familie Steven savned sin familie så fløj han hjem så fløj han hjem hjem til sin familie hjem til sin familie for at blive for at blive

26 Kålormen Karls ynglings leg er gemmeleg. Ude i haven hvor han bor er der masser af gemmesteder, Karl kan gemme sig under bladene på blomsterne eller inde i et kålhoved, og når han gemmer sig i kålhovederne, så kan han godt finde på at spise lidt af dem.

27 Find kålormen: De fine Karl kålorme i lavede tidligere, kan vi bruge til at lege en leg. Det skal i bruge: En Karl kålorm Trommer eller jeres hænder/fødder Legen går ud på, at man sender to børn uden for døren, derefter gemmer i Karl kålorm et eller andet sted på stuen. Nu gælder det så for de to børn der var uden for døren om at finde Karl kålorm. Hvis børnene er tæt på Karl, så klapper/trommer/tramper i hårdt, hvis børnene er langt fra Karl klapper/trommer/tramper i lavt. Inden legen går i gang kan i hjælpe med at fortælle om, hvor højt eller lavt Karl er gemt. Til det bruger man udtrykkene: Fugl (højt oppe), Fisk (langt nede) eller Midt imellem.

28 Drama I drama siger man ikke nej til barnets fantasi. Siger vi nej til barnets fantasi er vi ikke anerkendende. Forskellen på drama og teater er, hvis tingene skal ligne, så er det skuespil, hvis det ikke nødvendigvis behøver ligne helt, så er det drama. Leg er grundfundamentet for drama. Vi starter altid med en ramme, roller og en handling. Hvis vi synger imens bliver det til sangdramatisering. Den voksne planlægger. Vi hjælper rollen på vej med udklædning. Børn spejler virkeligheden ind i deres roller. Drama kan være et stort inklusionsprojekt.

29 Ved dramaleg kan man som pædagogisk assistent bruge 3 forskellige metoder, som vælges efter børnenes alder. Metode 1 er hvor den pædagogiske assisten går foran, der har børnene ingen replikker, men følger den pædagogiske assistents ansvisninger, denne metode er velegnet til børn i dagpleje/vuggestue alderen. Metode 2, er den pædagogiske assistent ved siden af børnene, det vil sige at børnene får enkelte replikker, men følger stadig den pædagogiske assistents anvisninger, denne metode er velegnet til børn i børnehavealderen. Metode 3, der er den pædagogiske assistent bag ved, det vil sige at børnene får større indflydelse og rammen bliver i højere grad udfyld af børnene selv, vi er også tættere på historien, men der er stadig plads til at børnene bruger deres fantasi

30 Landmåge trampedans: Kan i huske at landmågerne havde en landmåge trampedans som de lærte Steven- Kunne i ikke tænke jer at lære den og hjælpe Steven med at finde nogen lækre og saftige regnorme?

31 Først skal vi finde et rigtig godt sted hvor regnormene bor, det kan være på græsplænen på legepladsen, ude i skoven eller et andet godt sted hvor jorden er blød. Stil jer i en rundkreds, tag hinanden i hænderne og så begynder i at trampe, start stille og roligt, syng gerne en god sang i mens, måske Mågen Steven. Og tramp gerne i takt til sangen. Hold godt øje nede ved jorden og hav lidt tålmodighed. Lige så stille vil regnormene titte frem. Prøv at tage dem op eller tæl hvor mange, I har lokket frem. Regnormene kan i bruge til jeres kompost eller i kan slippe dem fri igen i naturen.

32 Drama forestilling: Kunne det ikke være skægt at lave en drama forestilling for de andre børn i børnehaven og måske endda også for jeres familier? Vi starter med at læse et eventyr (evt. det om mågen Steven) nogle gange for børnene. Næste skridt er at lave rammerne for drama forestillingen. Brug de rekvisitter i har i børnehaven, man kommer langt med nogle borde/stole og noget stof. Derefter vælger børnene roller, der er også plads til at man kan være en prinsesse eller en superhelt, husk: kun fantasien sætter grænser. Så finder i udklædningstøj der passer til rollerne (børnene kan evt. medbringe det hvis de har det derhjemme). Fortsættes

33 Nu skal vi i samarbejde med børnene finde på en enkelt eller to replikker til barnets rolle (det kan også være en ting rollen gør, hvis barnet ikke kan udtrykke sig sprogligt). Når alle børn har fået replikker til deres roller er vi klar til at gå i gang med drama forestillingen. Den pædagogiske assistent fungerer som fortæller af eventyret og når han/hun peger på barnet, siger barnet sin replik. -God fornøjelse. -Husk at tage masser af billeder undervejs. Dem kan vi bruge senere i forløbet

34 Natur: Hvorfor er det vigtigt at lære børn om naturen og miljøet? Naturen er fantastisk, der er højt til loftet og mulighederne er nærmest uendelige. Men, det er også vigtigt at vi lære børnene at passe på naturen, så der stadig er noget natur tilbage til deres efterkommere. Ude børn er sunde børn, at opholde sig ude er en win-win situation på alle måder. Børnene udfordres og er som oftest mere fysisk aktive, bedre motorisk og mindre syge. Det er vigtigt at huske at vi voksne er gode rollemodeller. Tænk over hvordan i gebærder jer i naturen og den livslange læring i giver børnene når i lærer dem at passe godt på moder jord.

35 Affaldsdetektiver: Hverken dyr eller naturen kan lide når mennesker griser med deres affald i naturen, heller ikke Steven eller Karl. De ville blive rigtig glade hvis i ville hjælpe dem ved at være affaldsdetektiver.

36 En god affaldsdetektiv samler altid affald op der ikke hører til i naturen. Mange børn ved i forvejen at affald hører til i skraldespanden eller på komposten og vil helt naturligt samle henkastet affald op. Tal med børnene om hvor lang tid der går før forskelligt affald bliver nedbrudt i naturen. F.eks. Tager det ca. 2 uger for en hunde høm-høm at blive nedbrud. 2 år for mælkekartoner og ispapir, 500 år for plastikflasker og dåser og ca år for glasflasker. Gå nu en tur ud i skoven eller parken, i vil helt sikkert se en masse affald på jeres vej. Tal om hvad der hører til i naturen og hvad der ikke hører til. Saml det sammen der ikke hører til og prøv at veje det når i kommer tilbage til børnehaven. Det giver børnene en dejlig følelse, at være med til at forbedre miljøet. I kan lave en lille udstilling af skraldet og på den vis fortælle forældre eller andre om affaldsproblemet i naturen.

37 Regnorme lever oftest nede i jorden, men de kan faktisk også rigtig godt lide at bo i en kompost beholder. Når de bor der så spiser de rå grøntsags rester, æggeskaller, teposer, græs og haveaffald. Og vi sparer lidt på affaldet i skraldespanden.

38 Kompost: En kompost er nyttig og lærerigt legepladsinventar. I kan enten købe en kompost Lad børnene farvelægge Tegninger af hvad man må Putte i og hvad man ikke må Putte i. Laminer dem derefter Og sæt dem på kompost Beholderen og også på en grøn Skål til kompost venligt affald Og en rød skål til ikke kompost Venligt affald

39 eller i kan selv bygge en. I skal bruge nogle paller, hønsenet og en handy mand/kvinde. Lad gerne børnene deltage i processen med at bygge den og brug gerne landmåge trampe dansen fra drama-delen til at finde regnorme til jeres kompost. Komposten er levende og skal passes. Den må ikke stå i direkte sol og den må heller ikke blive for tør eller for våd. Hvis der er fluer på den er den er for våd, hvis der er myrer på den er den for tør. Lad børnene opleve, hvordan kompostens orme og andre dyr bearbejder affaldet til muld. Man kan bruge mulden til at så og plante i.

40 Medier: Er det en god ide at have ipads i daginstitutionerne? Der findes mange millioner af apps til ipads og i blandt dem er der helt sikkert en masse gode, udfordrende og lærerige spil, som kan styrke barnets forskellige intelligenser, f.eks. matematik/bogstavsprogrammer og tegne/male programmer. Så det pædagogiske personale i institutionerne har et ansvar for at der kun er lærerige og udfordrende apps installeret og at det er med det for øje at ipad en bliver inddraget i hverdagen. Der er også en del læring i at kunne deles om en ipad og det at kunne vente på tur. Dog er det min mening at det skal begrænses i dagligdagen.

41 Det er rigtig rart at have en masse gode billeder af de ting man oplever. Så kan man kigge op billederne og huske hvad man lavede mens det blev taget. Man kan lave vendespil, puslespil, sjove stopmotion film eller en photo story.

42 Puslespil online: 1. Find først et godt billede. 2. Derefter går du ind på denne hjemmeside: Få en voksen til at hjælpe dig med at uploade billedet. Du kan nu lave et puslespil med dit eget billede. Du kan spille det på skærmen og se hvor lang tid det tager at lave puslespillet.

43 Vælg billedet Derefter vælger du Sværhedsgrad og form, tryk så på create Lad nu børnene samle puslespillet. Det er nemmest på en computer med mus til eller på ipad.

44 Photo story: Først skal i downloade programmet photo story 3, det gør i her: Når programmet er installeret, kan i lave en photo story af forskellige ting i jeres hverdag eller måske en med alle de fine billeder i tog af jeres drama forestilling. Se her et eksempel på en photo story jeg har lavet med billederne i denne storyline: Fortsættes på næste side

45 Sådan laver du en photo story: Åbn photo story 3 Tryk på begin a new story Derefter vælger du de Billeder du ønsker at Bruge i din photo story

46 Nu kan du vælge at tilføje tekst Til dine billeder (hvis du ikke Ønsker tekst, klik på next) Du kan også tilføje musik, enten noget du har på computeren eller hvis i føler jer kreative, kan i også selv komponere et stykke musik

47 -Tak til min familie der igennem opgaveforløbet, både har været tålmodighede og til tider forsøgskaniner til aktiviteterne i storylinen. -Tak til GHV14A, for som altid godt selskab, vidensdeling og nogle gode grin. -Sidst men ikke mindst TAK til Steen, Søren Bo og Mie for nogle yderst lærerige og underholdende timer.

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Aben Abelone Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Indholdsfortegnelse: INDLEDNING HISTORIEN OM ABEN ABELONE VÆRKSTED Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MEDIE Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MUSIK: Teori Aktivitet

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager Aktivitet 2 Lav trolde - lysestager Motivation Trolde bor i skoven, og de har derfor ikke strøm så de kan få lys. De bruger stearinlys. I dag skal vi farve vores egne flotte trolde lysestager. I bestemmer

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus Jeg vil se Jesus -4 Den lamme mand ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan den

Læs mere

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig Du må være med! -5 Den, der er lidt mærkelig Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små Vuggestue området Vi har i år lavet et separat område kun for vuggestuer, så alle vuggestueaktiviteter r samlet et sted og de små ben ikke skal bruge al deres energi på at gå mellem de sjove aktiviteter.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Heksen Helga Håndvask

Heksen Helga Håndvask Historien om hvorfor Heksen Helga Håndvask lærte at vaske hænder Historie: Lisa Spangby Illustration: Daniel, Dubba PIIIISSSTTT. Ja, det er dig jeg kalder på kom og sæt dig ned, så skal jeg fortælle en

Læs mere

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge.

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Anja Andersen Indledning Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Det er igennem alle aktiviteter vigtigt, hele tiden at have i baghovedet, at vi

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Eventyret om Mille, Malle og kompost. zuzu

Eventyret om Mille, Malle og kompost. zuzu Eventyret om Mille, Malle og kompost zuzu zu 2. udgave maj 2014 Copyright Teknik og Miljø Horsens Kommune Tekst: Annemette Hunger Tegning: Anne Dorthe Christensen Layout: UK, Hvidovre Kommune Børnene på

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Hvad ved jeg om H.C. Andersen?

Hvad ved jeg om H.C. Andersen? Før jeg læser bogen Hvad ved jeg om? Tænk dig godt om. Kig på mindmappet. Kig i bogen. Skriv eller tegn alt, hvad du ved om. Nina Sahl Gyldendal Hvor har du hørt om ham? Hvad lavede han? Hvad har du hørt

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -2

Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er min Konge! Mål: At lære børnene, at Gud er vores konge og forsørger. Han ønsker at regere i os. Tekst: 1. Kongebog 17, 6-16 (Elias og enken i Sarepta). Visualisering:

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent Du må være med! -1 Den, der altid kommer for sent Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

FOrside. Hej. skal vi lære?

FOrside. Hej. skal vi lære? FOrside Hej skal vi lære? sjove skum- Bogstaver Klar til skolestart? Børneulykkesfonden, DGI og bobles vil i samarbejde med børnefysioterapeut Louise Hærvig give inspiration til at lære med kroppen og

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Kapitel 1. Velkommen.

Kapitel 1. Velkommen. Kapitel 1. Velkommen. Der var en gang to små trolde. Den ene hed Kvist og den anden hed Rod. De boede ude i den store troldeskov sammen med en masse andre trolde. Kvist og Rod var hinandens bedste venner

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Hjælp Julemanden. Lærerark

Hjælp Julemanden. Lærerark Hjælp Julemanden Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 60 min. I bliver budt velkommen af Tivolis underviser, der viser jer til rette i julemandens stue. Eleverne får at vide,

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over Solens børn er i fuld gang med at lave hybenmarmelade. Først var en gruppe børn var ude og plukke en masse hyben, og derefter skulle de klargøres til marmelade. Det krævede koncentration og finmotorik

Læs mere

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen Bamsen Benny Af Dorte S. Thomsen Indledning Story linen er en historie om Bamsen Benny. Min målgruppe er børn i dagplejen/vuggestuen, alder ½ - 3 år, og da jeg er ansat som dagplejer, er det mit udgangspunkt.

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

En god skolestart Maj 2017 www.hoejvangskolen.horsens.dk Højvangskolen, Højvangsalle 20, 8700 Horsens, tlf.: 7629 4040, mail: hojvangskolen@horsens.dk EN GOD SKOLESTART Børn fødes med et væld af ressourcer

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen:

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: I vores gruppe er vi 5 dagplejer, Kit, Marianne, Lotte, Anja og Annette P. Vi har tilsammen 20 børn i alderen 0-3 år. Lige nu har vi rigtig mange nye små, som

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 8 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge8_familie.indd 1 06/07/10 11.25 Uge 8 l Familie og arbejde Ved

Læs mere

TEMA 1. På alt du vil vide, der finder vi svar Hør motoren starter - missionen er klar! Et eventyr venter, vi letter HURRA.

TEMA 1. På alt du vil vide, der finder vi svar Hør motoren starter - missionen er klar! Et eventyr venter, vi letter HURRA. 6 TEMA 1 Nu skal du høre om Hopzakken Zak som har en planet i Galaksen GaGak Han er glad, han er blå, han er fuld af humør Han elsker at hoppe når tankerne klør. Raketten FutFut passer på vores fyr Men

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Se, syng, lyt, læs Se Syng Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Trin 1: Se på billederne. Brug billederne uden tekst. Du kan selvfølgelig også bruge bogen med teksterne, f.eks. hvis man sidder med

Læs mere

Kapitel 2. Fjolletrolde

Kapitel 2. Fjolletrolde Kapitel 2. Fjolletrolde Efter at Rod, Kvist og de andre trolde havde vrikket, sunget og fløjtet i et stykke tid, spurgte en af troldene fra rundkredsen. Hvad laver I egentlig her? Vi er kommet for at fjolle

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Eriks Mad og Musik 27. november 2010 Julekonfekt og julegodter

Eriks Mad og Musik 27. november 2010 Julekonfekt og julegodter Eriks Mad og Musik 7. november 00 Julekonfekt og julegodter Havregrynskugler 0 g smør spsk kakao 00 g flormelis 00 g havregryn ½ dl piskefløde evt. et par dråber mandelessens (eller tsk vanillesukker)

Læs mere

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar.

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar. JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar. At give børnene oplevelsen af årlige tilbagevendende traditioner At give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Jeg bygger kirken -3

Jeg bygger kirken -3 kirken - Bøn og fællesskab Mål: Kirken forbindes ofte med en bygning, men kirken er meget mere end det. Kirken består af mennesker. Kirken er til for, at vi kan have fællesskab med Gud og med hinanden.

Læs mere

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1 Samlet resultat fra børnemiljøundersøgelsen Børnecentret Vesterparken Samlet antal besvarelser 20 Pige 7 Dreng 13 Svarmuligheder: Glad for at gå i børnehave. 19 1 Er glad for den stue, man går på 16 2

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla.

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla. Valhalla 2013 I Valhalla har der været lederskifte i november 2012, derfor har vi ikke nået at arbejde så grundigt med læreplanen i år. Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers,

Læs mere

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE DEN KONKRETE FREMGANGSMÅDE Tekstliggørelse er med vilje en meget enkel metode, som ikke kræver specielle indkøb eller nye færdigheder. Det er vigtigt, fordi dagligdagen

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan:

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan: Skovkontrakten Skovkontrakten, den er vigtig! Alle dyr og nisser har skrevet under på den, og har lovet at holde den. Hvis der er en eller anden der bryder den, vil ingen af de andre have noget med dem

Læs mere

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til Du må være med! -2 Den, der ikke rigtig hører til Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

COBOSTORIES OPLÆG TIL KURSUS

COBOSTORIES OPLÆG TIL KURSUS 1 OPLÆG TIL KURSUS 2 NÅR BØRN LEGER MED I BØRNEHAVER OG INDSKOLING Børn bruger oceaner af tid på tablets fordi de rummer sjove lege- og læreuniverser fyldt med fortællinger. De leger individuelt, udfordrer

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere