Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Vi rykker verden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Vi rykker verden"

Transkript

1 Bæver/ulve distriktsturnering 2015

2 2 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Sammen rykker vi verden med vilje Årets bæver/ulve-turneringsmateriale tager udgangspunkt i vores vision: Sammen rykker vi verden med vilje. Vi har taget udgangspunkt i den nære verden, da det er bæver og ulvenes verden. lidt bedre verden. Samt give dem viden. Det er dog også en konkurrence, så tingene er lavet så de kan bedømmes. Her er 12 poster til dette løb. Posterne er planlagt til at vare imellem min. Mange af de opgaver de skal opleve er opgaver, hvor de skal være med til at ændre verden til en

3 Bæver/ulve distriktsturnering Trafik Viktor og Olivia er på vej til spejdermøde. Pludselig oplever de at vejen er helt forandret. Kan I hjælpe dem med hvad der er galt. Prøv at gå denne bane og husk at lægge mærke til hvad der er forkert. (Det er vigtigt at ulvene også lægger mærke til banen, da de skal kunne tegne den bagef ter). Lav forskellige vejskilte store Lav de samme skilte små Lav en rute med veje, lyskryds og fodgængerovergang. Samt en retning af hvor de skal gå, enten med snor, mundtligt eller pile (gerne det antal som der kommer familier/bander til) Placer skiltene de forkerte steder på ruten. Lav et papir/magnettavle eller lign. med banen på, som bæverne kan sætte skiltene på. (Det rigtige sted). Hvis man kun har lavet en bane kan man evt. sammen med bæverne gennemgå skiltene og hvad de betyder. (Se her der er alle skilte og deres betydning ) Gerne et sted hvor man f.eks. kan tegne på nogle fliser (f.eks. med kridt) eller lign. Eller hvor man kan male det op. Vejskilte store Bane (optegner mm) Vejskilte (små) Kopier af bane (1 pr. familie) Papir Blyanter Bæverne skal gå igennem banen. Når banen er gennemført skal bæverne hjælpe Olivia Opdager med at sætte skiltene rigtig (magnettavle, papir eller lign.) Ulvene skal igennem banen. Bagef ter skal de hjælpe Viktor Vision med at få tegnet et kort med de rigtige skilte. (De skal huske hvordan ruten var og tegne det, samtidigt med at de skal sætte skiltene på).

4 4 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Miljø Børge bondemand har tilkaldt Oliver Opdager og Viktor Vision, for at få dem til at hjælpe. Børge bondemand har opdaget at han har fyldt for meget gylle i gylletanken, så det er ved at løbe over. Kan I hjælpe Olivia Opdager og Viktor Vision med at få flyttet gylle fra gylletanken inden den løber over og forurener bækken. Lav en gylletank med gyllevand. Hav en anden beholder langt væk som de kan transportere vandet op i. Transporten kan afprøves med bolde (først). Et sted med plads til at man kan manøvrere rundt med tagrenderør og kan sætte mindst 5 rør ef ter hinanden. PVC-rør/ Plastik tagrenderør (mindst 3 pr. familie/bande der kommer samtidigt) Gyllevand eller lign. (kan være bolde). En gyllebeholder (en pr. familie/bande der kommer samtidigt) En anden beholder til at komme vandet i Bæverne skal flytte gyllen. Ulvene skal flytte gyllen så hurtigt som muligt og så meget som muligt.

5 Bæver/ulve distriktsturnering By Under byen løber al spildevandet i kloakken. Her bor rotterne, som også er et skadedyr. Klaus Kloakmester har fået at vide at der er et hul i kloakken. Han kan dog ikke finde hullet. Olivia Opdager og Viktor Vision skal nu hjælpe Klaus Kloakmester med at finde hullet i kloakken, så rotterne ikke kommer op i byens gader.n. Lav en labyrint (gerne på et stykke pap eller en tynd plade med tynde lister som labyrintens vægge). Lav et hul et sted. Hulstopper er et stykke/skive træ der er er lidt større end hullet eller som kan sætte i hullet). Bævernes med snoretræk Her flyttes hulstopperen vha. snoretræk rundt indtil hullet er lukket Et sted hvor der er mulighed for at hænge taljetræk op hvis det er det man vil. Ellers skal der bare være lidt plads. Labyrinter med hul Hulstopper (træskive) Hulstopper med snore i (en snor til hvert familiemedlem) Ulvene enten magnetflytning (en ligger under pladen og vha. magnet flyttes hulstopperen hen og lukker hullet. Resten af banden fortæller hvor den skal flyttes hen.) Eller i kryds-talje træk ophængt (hvor de skal hjælpe hinanden med at vippe pladen så hulstopperen flytter sig. Alternativ Man kan også lave kloaksystem af enten rør (af stof med spiral i, kan fås i Ikea) eller vha. presenninger, som bæver og ulvene skal ind igennem. De kan så enten finde hullet eller tælle hvor mange rotter der er derinde. Kan I hjælpe med at finde hullet og få det stoppet. Bævernes skal holde i hver sin snor og samarbejde om at trække i snorene så de kan styre rundt i labyrinten og få flyttet hulstopperen hen til hullet. Ulvene skal enten vælge en der sidder under bordet og styrer mens resten fortæller hvor han skal flytte hen. Eller skal de tage ved pladen og flytte hulstopperen vha. at flytte pladen, som traditionelt labyrintspil.

6 6 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Genbrug Olivia Opdager og Viktor Vision opdager på deres hike, at der er nogle som har smidt en masse affald midt i skoven. De vil gerne hjælper naturen med at få sorteret af faldet, så det kommer i de rigtige bunker. Find en masse forskelligt af fald. (dåser, glas, pantflasker, køkkenaf fald, tøj, gummistøvler, papir, pap, batterier, maling, værktøj, træaffald mm.). Lav skilte til beholdere eller lign. de kan sortere op i. Ingen specielle krav. Af fald Skilte Beholdere. Evt. listen med nedbrydningstider i naturen. På nedenstående link (eller bilag 1) kan du se nedbrydnings-tiderne for forskellige ting. fald.dk/da/5-6/ henkastet-affald/artikler/179-affald-i-naturen-nedbrydningstider.html Forslag til ting de skal sorterer. Glas, metal, køkkenaf fald (forrådner), plast, papir og genbrug (f.eks. kopper og tøj). Også batterier, pantflasker, kemiskaf fald (f.eks. maling), værktøj, træaf fald, cigaretskod. Giv hver familie/bande en bunke af fald. Kan I hjælpe Olivia og Viktor med at sortere dette af fald. Bæver Af fald sorteres i hovedgrupper Af fald sorteres mere fint og i flere grupper.

7 Bæver/ulve distriktsturnering Vejret Olivia og Viktor skal på tur i morgen. De har hørt at Metrologen Mads kan finde ud af hvordan vejret bliver ved at se på naturen og bruge forskellige redskaber. De vil meget gerne vide hvordan vejret bliver, så de ved hvad de skal pakke i deres rygsæk. Kan du også forudsige vejret, så Olivia og Viktor ved, hvad de skal have med i rygsækken. Cumulus Stratus Cirrus Lav skemaer (bilag 2) så de har noget at forudsige ud fra. Et sted himlen kan ses. Gerne et sted der er åbent, så de kan måle vindretningen. Vimpler eller materialer til at lave det med. Kompas til at markere N, S, Ø, V Papir Blyanter Kopier af skemaer til at lave simpelt kompas Lav en angivelse af retningerne til bæverne. (evt. roset) Ulvene kan evt. lave et simpelt kompas med en spand vand, en korkprop og en nål. Se evt. Fortæl dem f.eks. at det bliver varmt og regnfuldt, hvis vinden kommer fra vest eller syd. Mads kigger også på skyerne og bruger gamle husråd til at forudse. (se bilag 2). I skal finde ud af hvordan vejret bliver i morgen, ved at se på skyerne og lave en vindmåler. (bilag 2) De skal kunne fortælle hvad de har fundet ud af, og have hjælp til at læse materialet. Ulvene kan skrive eller tegne hvordan de tror vejret bliver ud fra deres data.

8 8 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Kroppen Olivia og Viktor er på besøg hos Doktor Dorthe. Hun fortæller dem lidt om blodets vej i menneske kroppen. Da Olivia og Viktor kommer hjem vil de også prøve at lave hvordan blodet løber i mennesket. Til hver familie/bande der kommer skal der laves et omrids af et menneske med hoved, arme og ben. Omridset kan laves med pløkker rundt og så evt. minestrimmel rundt om. Sæt en pløk inde i hver af hænderne, i hver af fødderne og en i hovedet. Samt en eller flere i hjertet. Det er dem de skal binde fast i. Et sted hvor der kan slås pløkker i jorden og hvor der er plads til at lave det. Pløkker Minestrimmel eller lign. Rødt garn Blåt garn Udvidelse Tal evt. med dem om at det er hjertets pumpeslag vi hører når vi lytter til brystkassen, og at det er godt for hjertet at vi bevæger os, selvom det slår hurtigere. Vær Doktor Dorthe og fortæl lidt om blodets vej i mennesket. At blodet løber i årerne. (evt. at årerne danner et stort net og at de deler sig i mindre og mindre årer og det når alle steder hen i kroppen. ) Blodet er det der transportere ilt rundt i kroppen. Samt at vi har Arterier (Røde) som transportere ilt ud til kropsdelene og Vener (blå) som løber tilbage til hjertet. Opgaven er at I skal vise hvordan blodets vej er. Der skal transporteres ilt til hovedet, begge hænder og til benene. Binder de røde og blå garnstykker sammen ved hovedet og ved hjertet, sådan fortsættes med armene og benene. Binder de røde og blå garnstykker sammen ved hovedet og ved hjertet, sådan fortsættes med armene og benene. De skal binde med så mange forskellige knob som muligt. Ulvene bedømmes også på hvor mange forskellige knob de kan lave.

9 Bæver/ulve distriktsturnering Mobning Viktor og Olivia har lige haf t mødt en lille dreng. Han var så ked af det at han stod og græd. Han var ked af det fordi han troede at de andre ikke ville lege med ham, men Olivia opdagede at det var fordi han ikke var særlig god til at se om de andre børn var kede, sure eller glade. Han kunne ikke rigtigt kende forskel. Viktor lærte ham det. Drengen blev meget glad. Hvordan kan man se at andre er sure, glade, kede af det? Kan I kende forskel? Lav bankoplader. Et sted hvor bankopladerne kan ligge og et sted et stykke derfra hvor brikkerne kan ligge. Bankoplader til bæver Bankoplader til ulve. Brikker med ansigtsudtryk. Lav en masse kort med ansigtsudtryk. (bilag 3), som placeres i området. I skal finde et ansigtsudtryk i området der passer til hvert af jeres felter på bankopladen. Pladerne skal udfyldes. Bankoplader med billeder af letgenkendelige ansigter. Bankoplader med tekst

10 10 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Skov Oliver Opdager og Viktor Vision er ude at gå en tur i skoven. Pludselig kan Viktor og Olivia lugte røg, De går afsted for at finde ud af hvor røgen kommer fra. De opdager at nogle har tændt bål midt i skoven. Lave bål i en gryde eller kagedåse med salt og sprit. (De kan evt. slukke bålet først og deref ter tænde det igen). Et sted hvor der må tændes bål. Gryder eller kagedåser med salt og sprit. Tændstikker Tæpper og grydelåg Hvad gør man hvis man ikke kan slukke bålet? Hvordan ringer man til brandvæsnet? Hvad skal man sige? Hvad gør man hvis man bliver forbrændt? Tænde og slukke saltbålet, med tæppe og grydelåg, hvordan ydes førstehjælp Tænde og slukke saltbålet, med tæppe og grydelåg, hvordan ydes førstehjælp

11 Bæver/ulve distriktsturnering Historie Viktor og Olivia møder den gamle oldermand som fortæller dem om dengang hvor mobiltelefonen ikke fandtes. Da han var dreng var der telefoner med drejeskiver. Et sted hvor de kan have en modtager langt væk. OPR STU LMN HIK VXY ÆØ EFG 2 BRAND, POLITI, AMBULANCE DREJ HJÆLP HJÆLP ABD 1 CENTRAL Kopier af drejetelefonen eller en rigtig Evt. morsekode Lav en kopi af ovenstående billede, så de har noget at se ef ter. (morsekode til ulvene). Hvad gør man hvis man ikke kan slukke bålet? Hvordan ringer man til brandvæsnet? Hvad skal man sige? Hvad gør man hvis man bliver forbrændt? Lav Olivia om til tal og send beskeden videre med bud (stil dem evt. med lang afstand imellem, så de skal løbe fra den ene til den. Lav Viktor om til tal og mors tallene til posten Prøv evt. med deres egne navne, hvis der er tid i overskud. Tænde og slukke saltbålet, med tæppe og grydelåg Første hjælp

12 12 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Natur Viktor og Olivia finder et å-løb, hvor vandet er rigtig ulækkert og alle dyrene tørster. De vil gerne rense vandet så dyrene kan drikke det. Sodavandsflasker hvor bunden skæres af. Lav noget beskidt vand, og evt. en lille å det kan løbe i. Lav gerne en model, bæverne kan se ef ter. Gerne et sted hvor man kan lave en lille å. Afskårne sodavandsflasker. Beholder de kan lade vandet løbe ned i Noget at flytte vandet i Beskidt vand. En model til bæverne Man kan rense vandet ved at lave en model af det der sker i jorden. I jeres model skal I sætte en nylonstrømpe nederst uden på tuden af flasken, for at holde på det hele. Deref ter lægges først vat i (ned mod tuden), så kommes fint sand, lidt grovere sand, grof t sand, små pinde øverst der kan fange evt. urenheder. Bæverne skal hjælpe Olivia med at lave en vandrensning. De må kikke på modellen som er lavet på forhånd Viktor skal have hjælp til at lave sådan en vandrensningsanlæg. Kan han huske hvad han skulle putte i. (Læs det gerne en gang til for dem, så de kan huske det).

13 Bæver/ulve distriktsturnering Flygtninge Ved siden af spejderhuset er der flyttet et par flygtningefamilie ind. Børnene kigger meget over hegnet og virker meget interesseret. De kan ikke tale dansk. Hvordan kan I tale med dem? Hvad vil I gøre for at byde dem velkommen? Skal vi holde en lille fest for dem eller skal de med til et spejdermøde? Hvordan fortælle vi dem hvad spejder er? Hvad er det de skal vide om spejder? Et sted hvor de kan sidde og lave deres tegninger/ indbydelse. Papir Blyant farver Papir og blyant samt farver. Bæverne kan tegne en indbydelse til dem Ulvene skal finde ud af hvad de skal vide om det at være spejder. Hvad skal de fremmede børn opleve først hvis de skal med til et spejdermøde? Lav en indbydelse med program til hvad de skal lave til mødet.

14 14 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Arbejde/skole Olivia og Viktor har fået en udfordring som de synes var lidt sjov men også lidt svær. De har fået til opgave at lave noget legetøj. Det skal være noget legetøj som man kan lave hvis man er i skoven og kun har få ting med. De har fundet på at man måske kan lave en pind med en ring i en snor, som man så skal fange med pinden. Snor i passende længde. Lav en model af pinden. (Ulvenes pind er tykkere end bævernes så de er nødt til at spidse den til for at få ringen på. Desuden skal de skære en rille til snoren, så snoren kan bindes på pinden uden at gå af. ) Et sted hvor de kan save og snitte. Pinde, tynde og tykke Ringe Snor Klamper På bævernes kan snoren klampes fast i bunden. Save pind i rette længde og sætte snor på pind og ring Snitte en rille på pinden og lave spids på den, sætte snor på pind og ring

15 Bæver/ulve distriktsturnering Bilag 1 genbrug Type Døde dyr, madrester og hundelorte Mælkekartoner Ispapir Cigaret-skodder Tøj Møbler Kapsler Plastikposer Plastikflasker Dåser 500 år Cykler mere end år Flasker og glas år Tabte mobiltelefoner og batterier De indeholder også gif tige stof fer, som forurener naturen. - Se mere her: af fald.dk/da/5-6/henkastet-af fald/artikler/ 179-af fald-i-naturen-nedbrydningstider.html#sthash.kuadvtpi.dpuf Nedbrydningstid 2 uger 2 år 2 år 4 år 5 år 13 år 100 år 400 år 500 år 500 år år år mere end år.

16 16 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Bilag 2 vejret Sommer-vejrudsigt Vindens retning Skyer (Næsten) ingen skyer Nord Øst Syd Vest Godt vejr, friskt, tørt Vejret vedbliver at være godt Kan forvente lidt flere skyer Cirrus Godt vejr, friskt Godt vejr Lidt varmere, muligvis regn Stratus Regn kan forekomme Lidt ustabilt Meget varmt, regnvejr Godt vejr, men byger kan forekomme Vejret er ustabilt, dt ene øjeblik skinner solen, og det næste regner det igen Regn og blæst Cumulus Friskt, byger Godt vejr, tørt Risiko for byger Ustabilt

17 Bæver/ulve distriktsturnering Bilag 3 mobning

18 18 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Fortsat fra forrige side Ulve Sorg Vrede Skam Tryghed Glæde Frygt Stolthed Overraskelse Bævere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever?

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Af Lars Jensen, Lars Kjær, Jacob Svarre, Mie Hersted, lærere og pædagoger på Ådalsskolen i Ringsted. Flere klasser på specialskolen Ådalskolen

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 37-43 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 37: Salomon Nøglesætning: Gud kan hjælpe dig Bibelvers 1 Petersbrev

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Dette er et elektronisk eksemplar af Forløb 8-10 år.

Dette er et elektronisk eksemplar af Forløb 8-10 år. D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Forløb 8-10 år Dette er et elektronisk eksemplar af Forløb 8-10 år. Brug det i planlægning og til at kopiere fra, men hvis du eller andre har brug for en trykt

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Et hul i taget. Huskevers: En ven kan være mere trofast end en bror. (Ordsp 18,24)

Et hul i taget. Huskevers: En ven kan være mere trofast end en bror. (Ordsp 18,24) LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 3 Et hul i taget Ugens tekst og referencer: Luk 5,17-26. Den store Mester, kap. 27. Huskevers: En ven kan være mere trofast end en bror. (Ordsp 18,24) Hovedformålet er, at

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Dette er et elektronisk eksemplar af PL-intro.

Dette er et elektronisk eksemplar af PL-intro. D E T D A N K E P E J D E R K O R P PL-intro Dette er et elektronisk eksemplar af PL-intro. Brug det i planlægning og til at kopiere fra, men hvis du eller andre har brug for en trykt udgave, er det billigste

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 EN VIKINGEFEST INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 FORBEREDELSER OPSKRIFTER Tørrede æbler 8 Honningslik 8 Figurboller 9 FESTLIG UDSMYKNING Pyntedug 10 En guirlande af vikinger 11 Vikingeskjolde til bordet

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND SKILTET! FOR ALLE Her skal I lægge de ti trafiksskilte ud på gulvet i en rundkreds med ca. en halv meters mellemrum. Alle børn stiller sig ind i midten én er

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Sociale lege 4 Samarbejdsøvelser 8 Kreative øvelser 14 Idégenerering 18 Hjernegymnastik 25 Pjattelege 28 Sociale lege Rækkefølge-leg

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog Center For Selvværd ELSK DIG SELV - Minibog Er du træt af at bruge energi på at kritisere og være mod dig selv, og har du lyst til at opleve mere kærlighed, ro og åbenhed i dit liv, så er denne mini- bog

Læs mere

Dette er et elektronisk eksemplar af Forløb 10-13 år.

Dette er et elektronisk eksemplar af Forløb 10-13 år. D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Forløb 10-13 år Dette er et elektronisk eksemplar af Forløb 10-13 år. Brug det i planlægning og til at kopiere fra, men hvis du eller andre har brug for en trykt

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Følgende ideer er ment som praktiske og konkrete ting, man kan bruge i matematik-undervisningen i de yngste klasser. Nogle af aktiviteterne kan bruges til

Læs mere