Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Vi rykker verden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Vi rykker verden"

Transkript

1 Bæver/ulve distriktsturnering 2015

2 2 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Sammen rykker vi verden med vilje Årets bæver/ulve-turneringsmateriale tager udgangspunkt i vores vision: Sammen rykker vi verden med vilje. Vi har taget udgangspunkt i den nære verden, da det er bæver og ulvenes verden. lidt bedre verden. Samt give dem viden. Det er dog også en konkurrence, så tingene er lavet så de kan bedømmes. Her er 12 poster til dette løb. Posterne er planlagt til at vare imellem min. Mange af de opgaver de skal opleve er opgaver, hvor de skal være med til at ændre verden til en

3 Bæver/ulve distriktsturnering Trafik Viktor og Olivia er på vej til spejdermøde. Pludselig oplever de at vejen er helt forandret. Kan I hjælpe dem med hvad der er galt. Prøv at gå denne bane og husk at lægge mærke til hvad der er forkert. (Det er vigtigt at ulvene også lægger mærke til banen, da de skal kunne tegne den bagef ter). Lav forskellige vejskilte store Lav de samme skilte små Lav en rute med veje, lyskryds og fodgængerovergang. Samt en retning af hvor de skal gå, enten med snor, mundtligt eller pile (gerne det antal som der kommer familier/bander til) Placer skiltene de forkerte steder på ruten. Lav et papir/magnettavle eller lign. med banen på, som bæverne kan sætte skiltene på. (Det rigtige sted). Hvis man kun har lavet en bane kan man evt. sammen med bæverne gennemgå skiltene og hvad de betyder. (Se her der er alle skilte og deres betydning ) Gerne et sted hvor man f.eks. kan tegne på nogle fliser (f.eks. med kridt) eller lign. Eller hvor man kan male det op. Vejskilte store Bane (optegner mm) Vejskilte (små) Kopier af bane (1 pr. familie) Papir Blyanter Bæverne skal gå igennem banen. Når banen er gennemført skal bæverne hjælpe Olivia Opdager med at sætte skiltene rigtig (magnettavle, papir eller lign.) Ulvene skal igennem banen. Bagef ter skal de hjælpe Viktor Vision med at få tegnet et kort med de rigtige skilte. (De skal huske hvordan ruten var og tegne det, samtidigt med at de skal sætte skiltene på).

4 4 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Miljø Børge bondemand har tilkaldt Oliver Opdager og Viktor Vision, for at få dem til at hjælpe. Børge bondemand har opdaget at han har fyldt for meget gylle i gylletanken, så det er ved at løbe over. Kan I hjælpe Olivia Opdager og Viktor Vision med at få flyttet gylle fra gylletanken inden den løber over og forurener bækken. Lav en gylletank med gyllevand. Hav en anden beholder langt væk som de kan transportere vandet op i. Transporten kan afprøves med bolde (først). Et sted med plads til at man kan manøvrere rundt med tagrenderør og kan sætte mindst 5 rør ef ter hinanden. PVC-rør/ Plastik tagrenderør (mindst 3 pr. familie/bande der kommer samtidigt) Gyllevand eller lign. (kan være bolde). En gyllebeholder (en pr. familie/bande der kommer samtidigt) En anden beholder til at komme vandet i Bæverne skal flytte gyllen. Ulvene skal flytte gyllen så hurtigt som muligt og så meget som muligt.

5 Bæver/ulve distriktsturnering By Under byen løber al spildevandet i kloakken. Her bor rotterne, som også er et skadedyr. Klaus Kloakmester har fået at vide at der er et hul i kloakken. Han kan dog ikke finde hullet. Olivia Opdager og Viktor Vision skal nu hjælpe Klaus Kloakmester med at finde hullet i kloakken, så rotterne ikke kommer op i byens gader.n. Lav en labyrint (gerne på et stykke pap eller en tynd plade med tynde lister som labyrintens vægge). Lav et hul et sted. Hulstopper er et stykke/skive træ der er er lidt større end hullet eller som kan sætte i hullet). Bævernes med snoretræk Her flyttes hulstopperen vha. snoretræk rundt indtil hullet er lukket Et sted hvor der er mulighed for at hænge taljetræk op hvis det er det man vil. Ellers skal der bare være lidt plads. Labyrinter med hul Hulstopper (træskive) Hulstopper med snore i (en snor til hvert familiemedlem) Ulvene enten magnetflytning (en ligger under pladen og vha. magnet flyttes hulstopperen hen og lukker hullet. Resten af banden fortæller hvor den skal flyttes hen.) Eller i kryds-talje træk ophængt (hvor de skal hjælpe hinanden med at vippe pladen så hulstopperen flytter sig. Alternativ Man kan også lave kloaksystem af enten rør (af stof med spiral i, kan fås i Ikea) eller vha. presenninger, som bæver og ulvene skal ind igennem. De kan så enten finde hullet eller tælle hvor mange rotter der er derinde. Kan I hjælpe med at finde hullet og få det stoppet. Bævernes skal holde i hver sin snor og samarbejde om at trække i snorene så de kan styre rundt i labyrinten og få flyttet hulstopperen hen til hullet. Ulvene skal enten vælge en der sidder under bordet og styrer mens resten fortæller hvor han skal flytte hen. Eller skal de tage ved pladen og flytte hulstopperen vha. at flytte pladen, som traditionelt labyrintspil.

6 6 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Genbrug Olivia Opdager og Viktor Vision opdager på deres hike, at der er nogle som har smidt en masse affald midt i skoven. De vil gerne hjælper naturen med at få sorteret af faldet, så det kommer i de rigtige bunker. Find en masse forskelligt af fald. (dåser, glas, pantflasker, køkkenaf fald, tøj, gummistøvler, papir, pap, batterier, maling, værktøj, træaffald mm.). Lav skilte til beholdere eller lign. de kan sortere op i. Ingen specielle krav. Af fald Skilte Beholdere. Evt. listen med nedbrydningstider i naturen. På nedenstående link (eller bilag 1) kan du se nedbrydnings-tiderne for forskellige ting. fald.dk/da/5-6/ henkastet-affald/artikler/179-affald-i-naturen-nedbrydningstider.html Forslag til ting de skal sorterer. Glas, metal, køkkenaf fald (forrådner), plast, papir og genbrug (f.eks. kopper og tøj). Også batterier, pantflasker, kemiskaf fald (f.eks. maling), værktøj, træaf fald, cigaretskod. Giv hver familie/bande en bunke af fald. Kan I hjælpe Olivia og Viktor med at sortere dette af fald. Bæver Af fald sorteres i hovedgrupper Af fald sorteres mere fint og i flere grupper.

7 Bæver/ulve distriktsturnering Vejret Olivia og Viktor skal på tur i morgen. De har hørt at Metrologen Mads kan finde ud af hvordan vejret bliver ved at se på naturen og bruge forskellige redskaber. De vil meget gerne vide hvordan vejret bliver, så de ved hvad de skal pakke i deres rygsæk. Kan du også forudsige vejret, så Olivia og Viktor ved, hvad de skal have med i rygsækken. Cumulus Stratus Cirrus Lav skemaer (bilag 2) så de har noget at forudsige ud fra. Et sted himlen kan ses. Gerne et sted der er åbent, så de kan måle vindretningen. Vimpler eller materialer til at lave det med. Kompas til at markere N, S, Ø, V Papir Blyanter Kopier af skemaer til at lave simpelt kompas Lav en angivelse af retningerne til bæverne. (evt. roset) Ulvene kan evt. lave et simpelt kompas med en spand vand, en korkprop og en nål. Se evt. Fortæl dem f.eks. at det bliver varmt og regnfuldt, hvis vinden kommer fra vest eller syd. Mads kigger også på skyerne og bruger gamle husråd til at forudse. (se bilag 2). I skal finde ud af hvordan vejret bliver i morgen, ved at se på skyerne og lave en vindmåler. (bilag 2) De skal kunne fortælle hvad de har fundet ud af, og have hjælp til at læse materialet. Ulvene kan skrive eller tegne hvordan de tror vejret bliver ud fra deres data.

8 8 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Kroppen Olivia og Viktor er på besøg hos Doktor Dorthe. Hun fortæller dem lidt om blodets vej i menneske kroppen. Da Olivia og Viktor kommer hjem vil de også prøve at lave hvordan blodet løber i mennesket. Til hver familie/bande der kommer skal der laves et omrids af et menneske med hoved, arme og ben. Omridset kan laves med pløkker rundt og så evt. minestrimmel rundt om. Sæt en pløk inde i hver af hænderne, i hver af fødderne og en i hovedet. Samt en eller flere i hjertet. Det er dem de skal binde fast i. Et sted hvor der kan slås pløkker i jorden og hvor der er plads til at lave det. Pløkker Minestrimmel eller lign. Rødt garn Blåt garn Udvidelse Tal evt. med dem om at det er hjertets pumpeslag vi hører når vi lytter til brystkassen, og at det er godt for hjertet at vi bevæger os, selvom det slår hurtigere. Vær Doktor Dorthe og fortæl lidt om blodets vej i mennesket. At blodet løber i årerne. (evt. at årerne danner et stort net og at de deler sig i mindre og mindre årer og det når alle steder hen i kroppen. ) Blodet er det der transportere ilt rundt i kroppen. Samt at vi har Arterier (Røde) som transportere ilt ud til kropsdelene og Vener (blå) som løber tilbage til hjertet. Opgaven er at I skal vise hvordan blodets vej er. Der skal transporteres ilt til hovedet, begge hænder og til benene. Binder de røde og blå garnstykker sammen ved hovedet og ved hjertet, sådan fortsættes med armene og benene. Binder de røde og blå garnstykker sammen ved hovedet og ved hjertet, sådan fortsættes med armene og benene. De skal binde med så mange forskellige knob som muligt. Ulvene bedømmes også på hvor mange forskellige knob de kan lave.

9 Bæver/ulve distriktsturnering Mobning Viktor og Olivia har lige haf t mødt en lille dreng. Han var så ked af det at han stod og græd. Han var ked af det fordi han troede at de andre ikke ville lege med ham, men Olivia opdagede at det var fordi han ikke var særlig god til at se om de andre børn var kede, sure eller glade. Han kunne ikke rigtigt kende forskel. Viktor lærte ham det. Drengen blev meget glad. Hvordan kan man se at andre er sure, glade, kede af det? Kan I kende forskel? Lav bankoplader. Et sted hvor bankopladerne kan ligge og et sted et stykke derfra hvor brikkerne kan ligge. Bankoplader til bæver Bankoplader til ulve. Brikker med ansigtsudtryk. Lav en masse kort med ansigtsudtryk. (bilag 3), som placeres i området. I skal finde et ansigtsudtryk i området der passer til hvert af jeres felter på bankopladen. Pladerne skal udfyldes. Bankoplader med billeder af letgenkendelige ansigter. Bankoplader med tekst

10 10 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Skov Oliver Opdager og Viktor Vision er ude at gå en tur i skoven. Pludselig kan Viktor og Olivia lugte røg, De går afsted for at finde ud af hvor røgen kommer fra. De opdager at nogle har tændt bål midt i skoven. Lave bål i en gryde eller kagedåse med salt og sprit. (De kan evt. slukke bålet først og deref ter tænde det igen). Et sted hvor der må tændes bål. Gryder eller kagedåser med salt og sprit. Tændstikker Tæpper og grydelåg Hvad gør man hvis man ikke kan slukke bålet? Hvordan ringer man til brandvæsnet? Hvad skal man sige? Hvad gør man hvis man bliver forbrændt? Tænde og slukke saltbålet, med tæppe og grydelåg, hvordan ydes førstehjælp Tænde og slukke saltbålet, med tæppe og grydelåg, hvordan ydes førstehjælp

11 Bæver/ulve distriktsturnering Historie Viktor og Olivia møder den gamle oldermand som fortæller dem om dengang hvor mobiltelefonen ikke fandtes. Da han var dreng var der telefoner med drejeskiver. Et sted hvor de kan have en modtager langt væk. OPR STU LMN HIK VXY ÆØ EFG 2 BRAND, POLITI, AMBULANCE DREJ HJÆLP HJÆLP ABD 1 CENTRAL Kopier af drejetelefonen eller en rigtig Evt. morsekode Lav en kopi af ovenstående billede, så de har noget at se ef ter. (morsekode til ulvene). Hvad gør man hvis man ikke kan slukke bålet? Hvordan ringer man til brandvæsnet? Hvad skal man sige? Hvad gør man hvis man bliver forbrændt? Lav Olivia om til tal og send beskeden videre med bud (stil dem evt. med lang afstand imellem, så de skal løbe fra den ene til den. Lav Viktor om til tal og mors tallene til posten Prøv evt. med deres egne navne, hvis der er tid i overskud. Tænde og slukke saltbålet, med tæppe og grydelåg Første hjælp

12 12 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Natur Viktor og Olivia finder et å-løb, hvor vandet er rigtig ulækkert og alle dyrene tørster. De vil gerne rense vandet så dyrene kan drikke det. Sodavandsflasker hvor bunden skæres af. Lav noget beskidt vand, og evt. en lille å det kan løbe i. Lav gerne en model, bæverne kan se ef ter. Gerne et sted hvor man kan lave en lille å. Afskårne sodavandsflasker. Beholder de kan lade vandet løbe ned i Noget at flytte vandet i Beskidt vand. En model til bæverne Man kan rense vandet ved at lave en model af det der sker i jorden. I jeres model skal I sætte en nylonstrømpe nederst uden på tuden af flasken, for at holde på det hele. Deref ter lægges først vat i (ned mod tuden), så kommes fint sand, lidt grovere sand, grof t sand, små pinde øverst der kan fange evt. urenheder. Bæverne skal hjælpe Olivia med at lave en vandrensning. De må kikke på modellen som er lavet på forhånd Viktor skal have hjælp til at lave sådan en vandrensningsanlæg. Kan han huske hvad han skulle putte i. (Læs det gerne en gang til for dem, så de kan huske det).

13 Bæver/ulve distriktsturnering Flygtninge Ved siden af spejderhuset er der flyttet et par flygtningefamilie ind. Børnene kigger meget over hegnet og virker meget interesseret. De kan ikke tale dansk. Hvordan kan I tale med dem? Hvad vil I gøre for at byde dem velkommen? Skal vi holde en lille fest for dem eller skal de med til et spejdermøde? Hvordan fortælle vi dem hvad spejder er? Hvad er det de skal vide om spejder? Et sted hvor de kan sidde og lave deres tegninger/ indbydelse. Papir Blyant farver Papir og blyant samt farver. Bæverne kan tegne en indbydelse til dem Ulvene skal finde ud af hvad de skal vide om det at være spejder. Hvad skal de fremmede børn opleve først hvis de skal med til et spejdermøde? Lav en indbydelse med program til hvad de skal lave til mødet.

14 14 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Arbejde/skole Olivia og Viktor har fået en udfordring som de synes var lidt sjov men også lidt svær. De har fået til opgave at lave noget legetøj. Det skal være noget legetøj som man kan lave hvis man er i skoven og kun har få ting med. De har fundet på at man måske kan lave en pind med en ring i en snor, som man så skal fange med pinden. Snor i passende længde. Lav en model af pinden. (Ulvenes pind er tykkere end bævernes så de er nødt til at spidse den til for at få ringen på. Desuden skal de skære en rille til snoren, så snoren kan bindes på pinden uden at gå af. ) Et sted hvor de kan save og snitte. Pinde, tynde og tykke Ringe Snor Klamper På bævernes kan snoren klampes fast i bunden. Save pind i rette længde og sætte snor på pind og ring Snitte en rille på pinden og lave spids på den, sætte snor på pind og ring

15 Bæver/ulve distriktsturnering Bilag 1 genbrug Type Døde dyr, madrester og hundelorte Mælkekartoner Ispapir Cigaret-skodder Tøj Møbler Kapsler Plastikposer Plastikflasker Dåser 500 år Cykler mere end år Flasker og glas år Tabte mobiltelefoner og batterier De indeholder også gif tige stof fer, som forurener naturen. - Se mere her: af fald.dk/da/5-6/henkastet-af fald/artikler/ 179-af fald-i-naturen-nedbrydningstider.html#sthash.kuadvtpi.dpuf Nedbrydningstid 2 uger 2 år 2 år 4 år 5 år 13 år 100 år 400 år 500 år 500 år år år mere end år.

16 16 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Bilag 2 vejret Sommer-vejrudsigt Vindens retning Skyer (Næsten) ingen skyer Nord Øst Syd Vest Godt vejr, friskt, tørt Vejret vedbliver at være godt Kan forvente lidt flere skyer Cirrus Godt vejr, friskt Godt vejr Lidt varmere, muligvis regn Stratus Regn kan forekomme Lidt ustabilt Meget varmt, regnvejr Godt vejr, men byger kan forekomme Vejret er ustabilt, dt ene øjeblik skinner solen, og det næste regner det igen Regn og blæst Cumulus Friskt, byger Godt vejr, tørt Risiko for byger Ustabilt

17 Bæver/ulve distriktsturnering Bilag 3 mobning

18 18 Bæver/ulve distriktsturnering 2015 Fortsat fra forrige side Ulve Sorg Vrede Skam Tryghed Glæde Frygt Stolthed Overraskelse Bævere

Aktivitetsmateriale. til familiespejder

Aktivitetsmateriale. til familiespejder Aktivitetsmateriale til familiespejder Forord Velkommen til familiespejd. Vi har på de følgende sider samlet en lang række af vores populære lege som er klar til at blive afprøvet på vores familiespejdermøder.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Troldmandens lærling

Troldmandens lærling Distriktsturnering 2014 Troldmandens lærling Troldmanden Sverre optager nye troldmandslærlinge hvert år. I år er I de udvalgte og I er hermed Troldmand Sverres nye lærlinge. Han glæder sig meget til at

Læs mere

Foto: Lars Feodor Frederiksen. 23. April 2017 SPEJDERDAGEN 2017

Foto: Lars Feodor Frederiksen. 23. April 2017 SPEJDERDAGEN 2017 Foto: Lars Feodor Frederiksen 23. April 2017 SPEJDERDAGEN 2017 spejderneslejr.dk Sønderborg 22.-30. juli VI SÆTTER SPOR... og tværs. spejderne 1 SPEJDERDAGEN AKTIVITETER Foto: Jon Kristensen Her er idé-materialet

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med

Kan du slippe fri? Håndjern i reb. Kom med Kan du slippe fri? Håndjern i reb Sammenhold og samarbejde går hånd i hånd i denne øvelse, hvor deltagerne to og to bliver bundet sammen med håndjern af knobreb - og så skal de forsøge at slippe fri af

Læs mere

Formål med posten: Ved hjælp af god kommunikation videregive en opgave, sådan at opgaven kan udføres korrekt.

Formål med posten: Ved hjælp af god kommunikation videregive en opgave, sådan at opgaven kan udføres korrekt. Post 1 - Australien I Australien er der store afstande. De må ofte ringe sammen, når de skal tale sammen. Det kan være rigtigt svært at kommunikere, når man ikke kan se hinanden og Læse hinandens signaler.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Vejret Elev ark Opgave Luftens tryk. Luftens tryk - opgave. Opgave 1. Opgave 2

Vejret Elev ark Opgave Luftens tryk. Luftens tryk - opgave. Opgave 1. Opgave 2 Opgave Luftens tryk Luftens tryk - opgave HUSK at læse hele teksten, inden I går i gang med opgaverne - og kig godt på tegningerne. Det kan være svært at forstå, at luft vejer noget. Men hvis I tegner

Læs mere

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer

Motion på legepladsen. Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde. Spirer X Mål og formål Tid Aldersgren Give pigerne fornemmelse af vigtigheden af motion og at leg også er at få motion. 5 møde Spirer Nr. 1 af 5 møder ét skema til hvert møde Tid Programpunkt Hvor står det /

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Smutter: Stifindere. Formål. Forudsætninger for grønsmutterne. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Trin 3. Udfordring.

Smutter: Stifindere. Formål. Forudsætninger for grønsmutterne. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Trin 3. Udfordring. Smutter: Stifindere Formål Det handler om at finde vej, så man slipper for at fare vild. Det gør man ved at styrke sin iagttagelsesevne, at lægge mærke til hvor man er, hvor man har været og få styr på

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED INDHOLDSFORTEGNELSE

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE AKTIVITETSKORT til grupper: (10 aktiviteter) 1. Kludder-mor 2. Akrobatik 3. Balance-baser med boldkast 4. Boldtransport 5. Jungle-tur 6. Kongens efterfølger 7. Bil-bane 8. Bladkrans

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 KLUDDER-MOR FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 Børnene står i en stor rundkreds med børn ikke må se på gruppen, mens

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Spirer: Mørkemestre. Formål. Forudsætninger for grønspirer. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Udfordring.

Spirer: Mørkemestre. Formål. Forudsætninger for grønspirer. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Udfordring. Spirer: Mørkemestre Formål Dette mærke sætter mørke på dagsordenen. Mørke kan være mange ting. Det kan både være hyggeligt, uhyggeligt, sjovt og spændende. Dette mærke vil lægge vægt på, at give pigerne

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 20. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 20. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1 Kursusmappe Uge 20 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge20_venner.indd 1 06/07/10 12.11 Uge 20 l Venner Hopp er på vej hen til Hipp. Hun kan

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Post 1. Kig godt på billedet. Ved næste post skal I svare på nogle spørgsmål om billedet.

Post 1. Kig godt på billedet. Ved næste post skal I svare på nogle spørgsmål om billedet. Post 1 Ved næste post skal I svare på nogle spørgsmål om billedet. Post 2 Var der en engel på det første billede -og hvis der var, hvilken farve var den? Hvilken farve var sommerfuglen? Post 3 Ved sidste

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 INDLEDNING Da Timon og Pumba opdager, at deres yndlingsferiested er blevet skadet af forurening, lærer de, hvordan de kan være Safety Smart i forbindelse med miljøet. Elever i børnehaveklasse til og med

Læs mere

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov også for mennesker med funktionshæmninger Af Sanne Jensen, socialpædagog med videreuddannelse i specialpædagogik, friluftslivsvejleder, gymnastik- og kano-/kajakinstruktør.

Læs mere

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 9. december 2013

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 9. december 2013 Resultatudtrækket er foretaget 9. december 2013 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 25 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge25_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10 11.42 Uge 25 l Verden omkring

Læs mere

Henkastet affald. Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser

Henkastet affald. Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser Henkastet affald Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser I dette emne skal du blandt andet: Lære om affald

Læs mere

Magneter. Hej med dig!

Magneter. Hej med dig! Magneter Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. år klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål Niveau 1 Spirer Årstid Efterår/vinter Forløbets varighed 2-4 trin + en eftermiddag Formål Dette mærke sætter mørke på dagsordenen. Mørke kan være mange ting. Det kan både være hyggeligt, uhyggeligt, sjovt

Læs mere

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 4. november 2013

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 4. november 2013 Resultatudtrækket er foretaget 4. november 2013 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

DILEMMA 1. Du er i tvivl om hvilken skraldespand, indpakningen fra figenstangen skal i. Hvad gør du?

DILEMMA 1. Du er i tvivl om hvilken skraldespand, indpakningen fra figenstangen skal i. Hvad gør du? DILEMMA 1 Du er i tvivl om hvilken skraldespand, indpakningen fra figenstangen skal i. Hvad gør du? DILEMMA 2 Du ser Oliver putte snotpapir i skraldespanden til papir selv om du godt ved, at snotpapir

Læs mere

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 31. marts 2011

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 31. marts 2011 Resultatudtrækket er foretaget 31. marts 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning andre

Læs mere

Gratis skaffer 49 kroner

Gratis skaffer 49 kroner Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen VITELLO Gratis skaffer 49 kroner Gyldendal Leg og Lær VITELLO skaffer 49 kroner Jeg hedder Jeg er år Jeg bor Jeg har fødselsdag den Min livret er Min mor hedder Min

Læs mere

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 13. oktober 2011

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 13. oktober 2011 Resultatudtrækket er foretaget 13. oktober 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 15. november 2013

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 15. november 2013 Resultatudtrækket er foretaget 15. november 2013 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Naturvidenskabsfestival VAND

Naturvidenskabsfestival VAND Naturvidenskabsfestival VAND Tekst: Margrethe Marstrand Musik: Ukendt Det regner, det regner Det regner, det regner den hele dag, Hvor kommer dog alle de dråber fra? Dryppe, dryp, dryp, dryp, dryppe, dryp,

Læs mere

Udfordringen. Indledning og formål. Mulm og Mørke

Udfordringen. Indledning og formål. Mulm og Mørke Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Forløbets varighed: 4 trin + en nat Udfordringen Indledning formål Dette mærke tager fat i en stolt spejdertradition, nemlig at

Læs mere

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012 Resultatudtrækket er foretaget 3. februar 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11. Uge 10 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 10 l Venner Det er en dejlig frostklar vinterdag, og der er ikke

Læs mere

mutilation avenue Dvolako: remains of purple VOL/18

mutilation avenue Dvolako: remains of purple VOL/18 mutilation avenue Dvolako: remains of purple VOL/18 Der var engang. Det der skete husker vi. Bare fem drengen. Derude et sted. Det var også dengang, det var det. Her eller der, ingen hjemme, stemmer som

Læs mere

UDE LIV + LÆRING = SJ O V! SJ O V!

UDE LIV + LÆRING = SJ O V! SJ O V! UDE LIV + LÆRING = SJ O V! Sukker, salt og sne øvelse Denne øvelse er en kemisk proces med hjælp af naturen og køkkenets hjælp. Materialer: 3 dåser eller 3 spande. Sukker og salt. Børnene henter sne og

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Respekt! Jeg frygter Gud! -2

Respekt! Jeg frygter Gud! -2 Respekt! Jeg frygter Gud! -2 Jeg siger undskyld. Mål: Børnene ser værdien og vigtigheden i at sige undskyld til Gud. De lærer, at der altid er en vej tilbage, når de har fejlet. Bibeltekst: Jonas Bog 2,

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig Du må være med! -5 Den, der er lidt mærkelig Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Lidt om bål. Bålregler

Lidt om bål. Bålregler Natur/teknik Lidt om bål Side 1 Lidt om bål Bål er varme. Bål er mad. Bål er lys og gløder. Lige fra urgamle tider har ilden været en vigtig del af menneskets liv. Det at kunne lave ild gav varme og magt.

Læs mere

Hvorfor går sørøvere med klap for øjet?

Hvorfor går sørøvere med klap for øjet? Hvorfor går sørøvere med klap for øjet? Sørøvere går ikke kun med klap for øjet fordi de har skudt det i stykker. Faktisk gøres det for at de kan se hvor kanonkuglerne er, når de går under dæk for at hente

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

I vælger selv om I vil bruge kano, waders eller begge dele i jeres jagt.

I vælger selv om I vil bruge kano, waders eller begge dele i jeres jagt. Andejagt på søen På søen skal I fange ænder. Nogle af ænderne hviler på et ord som I skal sætte sammen til en sætning. en er på tid tiden begynder når I forlader nøglebaren. Jo hurtigere I er, jo flere

Læs mere

Du skal gå en tur i Ry med et kamera. Du skal nu finde 9 forskellige retvinklede trekanter og tage billeder af dem. Sæt billederne ind her.

Du skal gå en tur i Ry med et kamera. Du skal nu finde 9 forskellige retvinklede trekanter og tage billeder af dem. Sæt billederne ind her. Du skal gå en tur i Ry med et kamera. Du skal nu finde 9 forskellige retvinklede trekanter og tage billeder af dem. Sæt billederne ind her. Gå på opdagelse med et kamera. Du skal finde skilte Det kan være

Læs mere

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER

DEN SEJE. Niveau 2 Grønsmutter. Årstid Hele året. Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften BÅLMAGER Niveau 2 Grønsmutter Årstid Hele året Forløbets varighed 3 trin + en eftermiddag/ aften Formål Bålmager niveau 2 fokuserer på kogebålet. Grønsmutterne skal lære at lave mad over et bål. Et godt kogebål

Læs mere

En kort fortælling om en dag i zoologisk have

En kort fortælling om en dag i zoologisk have Navn og klasse: En kort fortælling om en dag i zoologisk have Kira Glistrup 2019 Dansktip.dk 2019 Husk at indberette dette ark til Copydan, hvis du er Copydan-skole. 1 Inden du læser Du skal nu læse en

Læs mere

Hvad gør vi ved affaldet? Lavet af Julie, Maria og Alberte 8.b

Hvad gør vi ved affaldet? Lavet af Julie, Maria og Alberte 8.b Hvad gør vi ved affaldet? Lavet af Julie, Maria og Alberte 8.b Hvad gør vi ved affaldet? Hvert år stiger mængden af affaldet vi bruger. Både i Danmark og i resten af verden. Det skyldes primært vores overforbrug

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11. Kursusmappe Uge 9 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 9 l Nørd Hopp øver sig i at fløjte. Hun spidser munden og

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

BÆREDYGTIGHED. Tag hensyn til miljøet! IDEKATALOG lavet af GLITNER (4. 6. klasse) på Tandslet Friskole

BÆREDYGTIGHED. Tag hensyn til miljøet! IDEKATALOG lavet af GLITNER (4. 6. klasse) på Tandslet Friskole BÆREDYGTIGHED Tag hensyn til miljøet! IDEKATALOG lavet af GLITNER (4. 6. klasse) på Tandslet Friskole Vi hedder Glitner og er 4. 6. klasse på Tandslet Friskole. På vores skole kan vi godt lide at tænke

Læs mere

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E Min krop Tekst og illustration: Jørgen Brenting Baskerville Online materiale. Må kopieres af medlemmer af Baskervilles Depot. Materialet må kun

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Enoflora s. Vejledning til Opbygning af Æresport. Enoflora er totalleverandør til Æresporte Side 1

Enoflora s. Vejledning til Opbygning af Æresport. Enoflora er totalleverandør til Æresporte Side 1 Enoflora s Vejledning til Opbygning af Æresport Enoflora er totalleverandør til Æresporte Side 1 Æresport er en gammel tradition der idag håndhæves af venner og familie og kun i mindre grad af naboer.

Læs mere

Strandgården s Affalds-uge 2009

Strandgården s Affalds-uge 2009 Strandgården s Affalds-uge 2009 Sct. icolai Skoles SFO Strandgården Strandgården er en SFO under Sct. icolai Skole i Køge. Hos os er midtbyens børn efter skoletid, ca. 250 fra 5 til 13 år. Vi bor tæt ved

Læs mere

4. DECEMBER ET KOBBERSVÆRD

4. DECEMBER ET KOBBERSVÆRD 4. DECEMBER ET KOBBERSVÆRD Det er et lille hus, vi bor i, så de fleste af vores møbler står pakket godt sammen i den mørke garage. Der er kun en lille gang op langs den ene væg, som vi kan gå på, hvis

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

HVORDAN DU TAKLER TRAUMER

HVORDAN DU TAKLER TRAUMER GODE TANKER GODE FØLELSER Det kan være meget skræmmende at komme ud for et traume, og derfor er det ikke så underligt, at de fleste børn og unge er ude af sig selv i et par dage derefter. Du bemærker måske

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Introduktion. Workshop. Afslutning

Introduktion. Workshop. Afslutning Workshophæfte til Memoratoriet: det rare sted Introduktion Workshop Afslutning 1 Workshop Introduktion Indholdet af hæftet dækker den del af spillet, som finder sted før og efter Memoratoriet. Det vil

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Højeste spaghettitårn

Højeste spaghettitårn Højeste spaghettitårn I skal bygge jeres eget tårn af spaghetti og skumfiduser på 15 minutter. Tårnet skal være så højt som muligt, men i har kun spaghetti og en pose skumfiduser. Husk det også skal være

Læs mere

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev:

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev: Mopsy og Daddy Cool Biffer stod tidligt op. De andre lå stadig og sov i Svend-fra-Skovens hule. Han gik op til lande - vejen og begyndte at gå tilbage mod sommer - huset. En landmand gav ham et lift på

Læs mere

Tema 1: Ild - en farlig ven

Tema 1: Ild - en farlig ven Tema 1: Ild - en farlig ven Lær om brand: Ild en farlig ven Synes I, at ild er mest spændende eller mest farlig? Prøv at finde eksempler på, hvad mennesker bruger ild til? Tema 2: Undgå brand derhjemme

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Tema 1: Ild - en farlig ven

Tema 1: Ild - en farlig ven Tema 1: Ild - en farlig ven Lær om brand: Ild en farlig ven Synes I, at ild er mest spændende eller mest farlig? Prøv at finde eksempler på, hvad mennesker bruger ild til? Tema 2: Undgå brand derhjemme

Læs mere

Nyhedsbrev fra SFO august 2013

Nyhedsbrev fra SFO august 2013 Nyhedsbrev fra SFO august 2013 Kære forældre Velkommen til et nyt spændende år i SFO og en særlig velkomst til de nye på 0. årgang. Husk at skrive navn i jeres barns tøj og fodtøj. Det gør det letter at

Læs mere

I Guds hånd -2. I Guds hånd er jeg elsket

I Guds hånd -2. I Guds hånd er jeg elsket I Guds hånd -2 I Guds hånd er jeg elsket Mål: At lære børnene, at Gud altid elsker os. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan vi være trygge og behøver ikke være bange. Intet kan skille os fra Guds kærlighed.

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

JEG er din KARTOFFEL!

JEG er din KARTOFFEL! JEG er din KARTOFFEL! I dette hæfte kan du lære noget om mig. Skriv dit navn: Ha det sjovt! Jeg er din Kartoffel! side 2 af 14 Mit kartoffelliv: Fra knold til kartoffelplante til knold. Jeg bliver lagt

Læs mere

Spirer: Vandreturstøser

Spirer: Vandreturstøser Spirer: Vandreturstøser Formål Spejdere går. Sådan har det altid været. Og det er stadig sjovt! Snør skoene godt og gå ud i lokalområdet, men ikke før I ved, hvordan man går rigtigt, og hvordan man skal

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017.

Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Nyhedsbrev Regnbuen Januar 2017. Så er vi godt i gang med 2017 og hermed det sidste nye herfra Regnbuen. Vi er rigtige glade for vores nye institution/lokaler og vi er ved at komme på plads. Vi indretter

Læs mere

på Tandslet Friskole

på Tandslet Friskole på Tandslet Friskole ALLE VORES IDEER TIL BEDRE BÆREDYGTIGHED PÅ VORES SKOLE OG I KLASSEN: Klik på tegningerne for at komme til vores forskellige ideer. Til sidst kan I læse mere om vores klasse. PAPIR

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Det magiske spejl - At elske sig selv og bygge selvværd Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen

Læs mere

Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET. Førstehjælp for børn 7-9 år

Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET. Førstehjælp for børn 7-9 år Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET Elevhæfte Førstehjælp for børn 7-9 år Hvad sker der? Du kender det: Det er sjovt at lege med dine venner. Der er gang i den. Du har det dejligt, og så sker det lige

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere