HISTORIESTIEN. En guidet tur gennem by og skov SÆBY MUSEUM & ARKIV HERREGÅRDSMUSEET SÆBYGÅRD. 1spire.dk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HISTORIESTIEN. En guidet tur gennem by og skov SÆBY MUSEUM & ARKIV HERREGÅRDSMUSEET SÆBYGÅRD. 1spire.dk"

Transkript

1 HISTORIESTIEN 1spire.dk En guidet tur gennem by og skov SÆBY MUSEUM & ARKIV HERREGÅRDSMUSEET SÆBYGÅRD

2 SÆBY MUSEUM & ARKIV HERREGÅRDSMUSEET SÆBYGÅRD Sæby rummer et af Nordjyllands bedst bevarede købstadsmiljøer. Historie- stien er en 4,5 km. lang rute gennem Sæby og Sæbygård skov, der fortæller byens historie fra middelalder til industriby på 10 punkter, hvor historien opleves i nutidens kulturmiljø. Punkt 1: Havnen Sæby betyder Byen ved Havet. Byen opstod i middelalderen omkring Sæby Å s udmunding i Kattegat, der var en af landsdelens bedste naturhavne. Først søgte fiskere til Sæby for at deltage i middelalderens store sildefiskeri, siden så de magtfulde biskopper i Børglum betydningen af at have adgang til havet og anlagde deres havn og handelsby ved Sæby. Med reformationen forsvandt Børglumbispens betydning og interesse i Sæby, og havnen forfaldt. Gennem renæssancen var den nærmest ubrugelig, og Frederikshavn overtog rollen som Vendsyssels førende havn. I 1879 førtes åen uden om havnen, der opførtes nye moler, og Sæby Havn blev igen et stort aktiv for byen, med fiskeri, fiskeindustrier, værft, smedie, sømandshjem og fragtfart. Siden fik havnen rekreativ betydning med havbade, frisk luft og inspiration til de kunstnere og forfattere, der i 1800-tallet besøgte Sæby. I dag bruges havnen udelukkende til fritids- og rekreative formål og besøges årligt af ca gæstesejlere. Det kan du se fra punkt 1: Sæby Å. Nord herfor: de fritliggende Paradisjorde den gamle købstads marker. Syd for åen, købstadens lave huse med de lange smalle haver. Åens udløb, der i 1879 blev ført uden om sit naturlige udløb gennem havnen. Værftet, etableret i 1905 med den gamle redningsstation fra Den ny redningsstation, pyramiden yderst på havnen fra Sømandshjemmet, Havnen nr. 8, i dag i privat eje. Smedien, i dag Café Smeden, Havnen nr. 2 og Klostergydens Fisk. Fiskepakhusene, havnens ældste bygninger. I dag røgeri. Fruen Fra Havet, skulptur af Marit Bente Nordheim fra 2001.

3 Punkt 2: Kirke og Kloster Biskoppen i Børglum, Jep Friis (biskop fra 1453 til 1486) skænkede sognekirken og en grund på Sæby Havn til munke af karmeliterordenen, der opførte den nuværende kirke, som den sydlige fløj i et stort firefløjet klosteranlæg. Karmeliterne tilbad Jomfru Maria, hvilket fremgår af kirkens unikke kalkmalerier. Sæby kaldtes i den periode Mariested. Mariafiguren har siden været symbolet i byens segl og byvåben. Efter reformationen i 1536 forlod munkene byen, og klostret forsvandt. I dag ses i kirken betydeligt inventar fra klostertiden, bl.a. kalkmalerier, altertavle og munkestole, hvor latinskoledrengene har ridset 52 skibsbilleder. Omkring slutningen af 1800-tallet havde Sæby Kirke en stor menighed omkring indre mission, der kom langvejs fra for at høre Pastor Assenfeldt-Hansens prædikener. På Sæby Museum findes Sophie Holtens maleri, De hellige går fra kirke, der portrætterer de lokale indremissionske. Sæby Kirke er i dag Danmarks 2. største købstadskirke og ligger stadig som et storslået monument over den storhed, biskopper og karmelitermunke førte med til det beskedne fiskerleje ved Sæby Å. Det kan du se fra punkt 2: Sæby Kirke, der opførtes af karmelitermunke omkring Pladsen nord for kirken der viser klostrets udstrækning. De lave byhuse, der illustrerer, hvor meget kirke og kloster fyldte i den beskedne middelalderkøbstad. Inde i kirken - fra klostertiden: Kalkmalerier med Mariafortællinger og afbildninger af karmelitermunke. Korstole, altertavle og Mariafigur. Fra renæssancen: prædikestol, epitafier, kirkeskib og korstole med skibsbilleder. Punkt 3: Klostertorvet I 1524 fik biskop Stygge Krumpen købstadsprivilegier for Sæby med rettigheder til at drive handel. Klostertorvet var middelalder- og renæssancebyens centrale plads med handel, kirke og kloster. Her lå købstadens tingsteder, d.v.s. domstole, herredstinget under åben himmel på torvet, og rådstuetinget i et prægtigt, to etagers rådhus. I løbet af renæssancen forfaldt havnen, byens handel svigtede og det prægtige rådhus faldt sammen p.g.a. dårlig vedligeholdelse. Først i 1800-tallet oplevede byen igen vækst, men byen voksede mod vest til indfaldsvejene for enden af Algade, hvor Fiskertorvet blev den nye centrale handelsplads. Husene omkring klostertorvet stammer fra 1700 og 1800-tallet, men torvets udstrækning og områdets byplan svarer til middelalderens.

4 Det kan du se fra punkt 3: Torvet. Klostertorvet, kaldtes tidligere Gammeltorv. Rådhuset fra På samme sted lå i renæssancen et rådhus i to etager. Mogens Juels Hospital, Strandgade nr. 2. Stiftelse fra Nuværende bygning fra Punkt 4: Algade Algade har siden middelalderen været Sæbys hovedgade. Byen er anlagt syd for åen, og gaden bugter sig og følger åens forløb. Bydelen følger stadig den middelalderlige byplan med tætbyggede huse med facaderne helt ude i fortovskanten, og de velbevarede og karakteristiske lange smalle haver bag husene. I renæssancen har enkelte af husene været opført i to etager, mens de nuværende mere beskedne huse i Algade stammer fra 1700 og 1800-tallet. Gaden øst for kirken, Strandgade, var fiskernes og sømændenes kvarter, mens der i løbet af 1800 tallet opførtes en del større klassicistiske købmandsgårde og embedsmandsboliger, i den vestlige ende af Algade, og rådhuset: For Retfærdigheden. Algade rummer et velbevaret nordjysk købstadsmiljø fra 1800-årene, med mange elementer tilbage til middelalderens Sæby. Stadig fornemmes kontrasterne fra de små forhold i fiskerkvarteret i Strandgade til de store købmandsgårde i Algade. Topografiske malerier fra Algade omkring 1900, som viser gadens miljø og husenes udseende, ses på Sæby Museum. Det kan du se fra punkt 4: Forholdet mellem de mindre huse mod øst, og de større huse mod vest. Rhuus Hospital, nr. 20, fattigstiftelse fra Bygningen er opført i Rådhuset, nr. 14 For Retfærdigheden, Karakteristisk klassicistisk byggestil fra Politistation og dommerkontor fra Hans Grams Gaard nr. 12, Sæbys ældste hus, oprindeligt del af en stor købmandsgård fra Adda Ravnkildes hus nr. 7, fra ca Forfatterinde ( ). Mejerigården, nr. 4, opført i Sæbys første mejeri fra Clasens Gaard, nr. 3, opført i 1750erne. Kendt i 1890erne som Clasens Hotel, hvor nationale forfattere og kunstnere samledes og festede i den stemningsfyldte have. I dag er her Byhistorisk Arkiv med samling af fotos og byhistorie. Besøg også udstillingen i Clasens Have (juni sept.).

5 Hotel Harmonien / Vestergade Punkt 5: Sæby Mølle og Å Sæby vandmølle har rødder tilbage til 1600-årene, hvor den hørte under kronen og herregården Sæbygård. Stemmeværket ved møllen har fungeret som bro over åen, og her anlagdes vejen fra Sæby mod Frederikshavn. Møllens nuværende udtryk er fra omkring 1800, hvor den kom i slægten Aabels eje, og blev drevet af to underfaldshjul. Siden 1926 har møllen været drevet af en turbine, der blandt andet har leveret kraft til et maskinsnedkeri. Langs sydsiden af åen opstod der i løbet af 1800-tallet en række mindre industrier, såsom garveri, farveri og stampemølle, der var afhængige af åens tilførsel af vand og kraft. Møllen er meget velbevaret, med fuldt funktionsdygtig turbine. Stemmeværket er bevaret i sin fulde længde og er et af Danmarks bredeste. Det kan du se fra punkt 5: Sæby Vandmølle fra ca. 1800, med turbinehus fra Et af Danmarks bredeste, bevarede stemmeværker, der opstemmer møllesøen. Sæby Å, hvor der på sydsiden lå flere småindustrier ved Pindborggade i og 1900-tallet. 1spire

6 Punkt 6: Vestergade I takt med byens udvikling er byens centrum rykket mod vest. I første halvdel af 1800-tallet opstod Fiskertorvet, hvor Algade mødtes med indfaldsvejene Søndergade og Vestergade. Her havde fiskere og landslagtere deres standpladser. Torvet er omkranset af dels de ældre købmandsgårde, dels de nyere toetagers bygninger langs Søndergade. Omkring midten af 1800-tallet voksede den ny handelsgade, Vestergade, op parallelt med åen og Pindborggade. I Vestergade ses de tids-typiske to-etagers ejendomme fra anden halvdel af 1800-tallet, med forretninger i stueetagen og bolig på første sal. I side- og baghuse, samt i Pindborggade lå værksteder og småindustrier. Omkring 1900 rykkede byens centrum igen mod vest, til det nye store torv, der blev anlagt mellem Vestergade og Grønnegade, foran Hotel Harmonien. I dag er torvet mellem Vestergade og Grønnegade stadig byens centrale plads, men byen vokser stadig mod vest, hvor rådhus, bibliotek, svømmehal og kulturhus samt indkøbscenter og supermarkeder er samlet i City Vest. Det kan du se fra punkt 6: Algade, den gamle hovedgade, med 1700-tallets lave kalkede bygninger. Konsul Ørums Gaard fra årene, i dag Sæby Museum. Søndergade med 1800-tallets fornemme to etagers bygninger. Købmandsgården fra 1800-tallet, Vestergade 35. Det gamle apotek opført i 1838, Søndergade 9. Vestergade med 1900-tallets handelshuse, med butikker i stuen, bolig på første sal og værksteder i baghuse. Pindborggade, Vestergades bagside. Her lå industrier og værksteder til butikkerne i Vestergade. Torvet, hvor Hotel Harmonien lå i Vestergade nr. 23. Her boede Henrik Ibsen under sit besøg i Sæby i 1887.

7 Punkt 7: Sæby Jernkilde I 1883 stødte teglværksarbejdere på en særdeles jernholdig kilde i udkanten af Sæbygård Skov. Vandets helsebringende virkninger blev hurtigt kendt og anerkendt, og foretagsomme mænd i Sæby stiftede i 1886 selskabet Sæby Brøndkuranstalt. I området omkring kilden opførtes en pavillon, tegnet af arkitekt Ulrik Plesner. Syge og svage besøgte Sæby og kilden under lægeligt opsyn. I 1895 opførtes i tilknytning her til Sæby Kur- og Badehotel. Kilden trak mange kurgæster til Sæby, og var med til at slå byens navn fast som ferieby. Siden blev havbade en del af besøget, og kilden fik mere en turistmæssig betydning end egentlig helse. Blandt Kur- og Badehotellets faste gæster finder vi Holger Drachmann, der ikke kendte bedre sted for trætte mennesker. Pavillonen er velbevaret, men vandposten giver dog ikke længere vand fra jernkilden. Kur og Badehotellet er indrettet til lejligheder, men Sæby er i høj grad stadig en ferieby med hvile, ro og wellness. 1spire Det kan du se fra punkt 7: Ulrik Plessners pavillon fra Villa Quisisana, det første pensionat ved kilden. Sæby Kur- og Badehotel opført i Sæbygård Skov, der var ligeså tiltrækkende for sommergæster omkring 1900, som badestrandene er det i dag. Nellemanns Have. Paradisæblehave nord for Kildemarken.

8 Punkt 8: Skovlyst Den fredede og privatejede skov hørte under Sæbygård, men har været åben for offentligheden siden 1700-tallet, og har siden været byens udflugtsmål og festplads. Her var udlagt dansegulv, og stier gennem skoven. Langs kærlighedsstien ses mange indridsede navne i træerne som vidnesbyrd over den romantiske stemning skoven skaber. Pavillonen Skovlyst blev opført i 1881 på initiativ fra byens borgere. Pavillonen blev tegnet af arkitekt Henckel og finansieret gennem aktier. I tilknytning blev der anlagt cricketbane og boldbaner, og her var plads til omrejsende tivoli og bådudlejning. Ved pavillonen mødtes de lokale med byens gæster, og de kunstnere og forfattere, der færdedes i Sæby omkring 1890 erne. I dag har Sæby Amatørscene til huse i den gamle pavillon, og boldbanerne er udlagt til tennisbaner. Skoven er stadig i privat eje, men offentligt tilgængelig på de mange stier. Det kan du se fra punkt 8: - Pavillonen Skovlyst, opført i 1881, siden tilbygget to gange. - Boldpladsen, hvor der stadig i dag er tennisbaner. - Rolykke på modsatte side af åen, hvor Gustav Wied boede fra , og hvor der senere var pensionat. - Genforeningsstenen bag tennisbanerne. Punkt 9: Sæbygård Skov Sæbygård Skov har gennem århundreder været i privat eje under herregården Sæbygård, men har tidligt været tilgængelig for offentligheden. Skoven, der i midten af 1800-tallet var Danmarks nordligste bøgeskov - og med åen en af de mest stemningsfulde - blev et yndet rejsemål og motiv for flere af Danmarks nationalromantiske landskabsmalere.

9 Kendte malere som P. C. Skovgaard, Chr. Zacho og P. Mønsted besøgte Sæby år efter år og gengav byen i deres malerier. Siden besøgte turister i stor stil den idylliske og skyggefulde skov. I dag ses en repræsentativ samling af kunstnernes værker samlet på Sæby Museum. Det kan du se fra punkt 9: Sæbygård Skov, 50 ha landskabsfredet skov Sæby Å, Gedebjerget: udflugtsmål med storslået udsigt over Østvendsyssel og Kattegat. Punkt 10: Sæbygård Herregård med rødder tilbage til middelalderen. Nordfløjen er opført i Bygningerne er et spændende renæssanceanlæg med omgivende herligheder. Her havde Børglumbispen Stygge Krumpen sit herresæde og nær kontakt til den købstad, han havde anlagt. Siden kom flere betydningsfulde admiraler, adelsmænd og ikke mindst kvinder - til at sætte deres præg på herregården. Sæbygård er gået i arv siden 1682 og har siden 1723 været i slægten Arenfeldts eje, der i 1797 ophøjede herregården til stamhus. Sæbygård er i dag fondsejet og indrettet som herregårdsmuseum med en enestående samling af autentisk interiør og slægtsportrætter, der gennem indretningen på unik vis fortæller om livet i den sidste storhedstid for de danske herremænd. Det kan du se fra punkt 10: Sæbygård. Hovedbygningen, et renæssanceanlæg med en spændende bygningshistorie, der har rødder i middelalderen. Voldanlægget. Hovedbygningen er anlagt på et kvadratisk voldanlæg, omgivet af lindealléer. Avlsgården, nyere bygninger opført i 1909 symmetrisk over en midterakse, der går gennem portene i både avlsbygninger og hovedbygninger, og mod vest lå Sæbygårds mølle og smedie. Sæbygård Skov og Sæby Å. Udsigtspunktet Stjernehøjen i skoven øst for herregården. Den tidligere turneringsbane og Niels Juels karpedamme øst for voldgraven.

10 SÆBY MUSEUM & ARKIV HERREGÅRDSMUSEET SÆBYGÅRD design og layout: 1spire.dk 10.Sæbygård 9.Sæbygård skov l Aa 8.Skovlyst 7.Jernkilden 6.Vestergade 3.Kloster torvet 4.Algade Sæby Museum 5.Sæby vandmølle SÆBY ej Gedebjerget gv bo r 2. Kirke & kloster 1.Sæby Havn N

KLØVERSTIER. Sæby. 4 fantastiske vandre- og løberuter, der kombinerer oplevelser og frisk luft med motion!

KLØVERSTIER. Sæby. 4 fantastiske vandre- og løberuter, der kombinerer oplevelser og frisk luft med motion! KLØVERSTIER Sæby 4 fantastiske vandre- og løberuter, der kombinerer oplevelser og frisk luft med motion! www.visitsaeby.dk Read more / Erfahren Sie mehr: www.visitsaeby.dk Grøn rute 2,5 km. Dette er en

Læs mere

KLØVERSTIER. Sæby. 4 fantastiske vandre- og løberuter, der kombinerer oplevelser og frisk luft med motion!

KLØVERSTIER. Sæby. 4 fantastiske vandre- og løberuter, der kombinerer oplevelser og frisk luft med motion! KLØVERSTIER 4 fantastiske vandre- og løberuter, der kombinerer oplevelser og frisk luft med motion! www.visitsaeby.dk Read more / Erfahren Sie mehr: www.visitsaeby.dk Grøn rute 2,5 km. Dette er en hyggelig

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 52 1 Sammenfatning er en hovedgade, men

Læs mere

Oversigt ramme/planche

Oversigt ramme/planche GRENAA Eksponatet har samme titel som den hyldest sang, der i ca. 1920 af R. J. Højfeldt og Niels Udengaard blev skrevet til Grenaa R. J. Højfeldt (1849-1920) var født på Lindegården i Vejlby, og blev

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: MIDTBYEN, HOLBÆK Historie Da Sortebrødrene kom til Holbæk i slutningen af 1200-tallet, blev de henvist til at opføre deres kloster (Sct. Lucius)

Læs mere

Det Sker Sæby August 2016

Det Sker Sæby August 2016 Mandag 1. august kl. 11.00: Rundvisning i Sæby Kirke og kl. 11.40 i tårnet. Formålet er dels at give glæde til kirkens besøgende og fortælle om kirkens og dens inventars spændende historie og vise de besøgende

Læs mere

Pakhuset (tv) og fiskesalget (th) er blandt de bygninger, der dominerer havnen.

Pakhuset (tv) og fiskesalget (th) er blandt de bygninger, der dominerer havnen. kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Pakhuset (tv) og fiskesalget (th) er blandt de bygninger, der dominerer havnen. Fra det grønne område ovenfor havnen (tv). Den centrale plads midt i byen (th). Den

Læs mere

Aalborg-turen. Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje.

Aalborg-turen. Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje. Aalborg-turen Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje. Første mål var Aalborghus Slot, der er opført 1539-1555 af

Læs mere

Portræt af en by Af Finn Mørup, Nykøbing Sjælland 1996

Portræt af en by Af Finn Mørup, Nykøbing Sjælland 1996 Portræt af en by Af Finn Mørup, Nykøbing Sjælland 1996 Byen ved fjorden Nykøbing Sjælland ligger i det nordlige Vestsjælland idyllisk placeret med Kattegatkysten til den ene side og Isefjorden til den

Læs mere

Med fotografen i Jesper Malers fodspor En byvandring i det gamle Ringkøbing Chalotte C.K. Mehlsen (foto) & Christian Ringskou (tekst)

Med fotografen i Jesper Malers fodspor En byvandring i det gamle Ringkøbing Chalotte C.K. Mehlsen (foto) & Christian Ringskou (tekst) Med fotografen i Jesper Malers fodspor En byvandring i det gamle Ringkøbing Chalotte C.K. Mehlsen (foto) & Christian Ringskou (tekst) Fra den nye købstadsudstilling på Dommerkontoret. 124 Chalotte C.K.

Læs mere

Voldstedet, hvor Kærstrup lå, ses som en skovplantet forhøjning. I baggrunden ses den højtliggende Bregninge Kirke.

Voldstedet, hvor Kærstrup lå, ses som en skovplantet forhøjning. I baggrunden ses den højtliggende Bregninge Kirke. kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Hovedbygningens facade ud mod det store gårdrum. Voldstedet, hvor Kærstrup lå, ses som en skovplantet forhøjning. I baggrunden ses den højtliggende Bregninge Kirke.

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 53 1 Sammenfatning nr. er et bebygget

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK KOMMUNE TØLLØSE STATIONSBY

KULTURMILJØER I HOLBÆK KOMMUNE TØLLØSE STATIONSBY KULTURMILJØER I HOLBÆK KOMMUNE TØLLØSE STATIONSBY BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: TØLLØSE STATIONSBY Historie og arkitektur I 1874 blev der på åben mark anlagt en station med tilhørende ledvogterhus der, hvor

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Kystområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 35 1 Sammenfatning nr.

Læs mere

DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE

DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 03.05.2011 Besigtiget af: Simon Harboe Journalnummer: 2011-7.82.07/773-0001 Kommune: Morsø Kommune Adresse: Munkegade 22,

Læs mere

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad.

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad. Blandt fiskerdrenge og tjenestepiger - Kerteminde i 1800- og 1900-tallet Kerteminde er en typisk dansk by. Ligesom de fleste andre byer ligger den ved havet og har en historie, der går tilbage til middelalderen.

Læs mere

Seboium. - en Renæssancekøbstad på Vendsyssels østkyst. Af Jens Thidemann. Sæby Museum

Seboium. - en Renæssancekøbstad på Vendsyssels østkyst. Af Jens Thidemann. Sæby Museum Seboium - en Renæssancekøbstad på Vendsyssels østkyst Af Jens Thidemann Sæby Museum 1 Artikel fra: Fra Reformation til Enevælde Renæssancen i Nordjylland 1536-1660. ISBN 978-87-992206-0-1. NORDJYSKE RENÆSSANCESTUDIER

Læs mere

Hesselager Hotel (tv) og "porten til Østergade" (th).

Hesselager Hotel (tv) og porten til Østergade (th). kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Hesselager Hotel (tv) og "porten til Østergade" (th). Bymiljø med lukkede butikker i Østergade (tv) og boliger i Langgade (th). Karakteristiske småboliger fra 1930

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R GRÅBRØDREGADE 11 ESBJERG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 25.03.2014 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2014-7.82.07/561-0001 Kommune: Esbjerg Kommune Adresse: Gråbrødregade

Læs mere

Opgaver til Stygge Krumpens fortælling

Opgaver til Stygge Krumpens fortælling ? Opgaver til Stygge Krumpens fortælling Bispen fortæller 1. Hvilken familie kommer Stygge Krumpen fra? A. Familien Krumpen B. Familien Gyldenstjerne C. Familien Løwenkrans 2. Hvilken stand tilhører denne

Læs mere

KIRKEVANDRING I VENDSYSSEL

KIRKEVANDRING I VENDSYSSEL KIRKEVANDRING I VENDSYSSEL Uge 19 i 2012 lørdag 5.maj til lørdag 12. maj Tag med guide Joan Christensen på en tur, hvor vi ikke studerer byggestil og kirkearkitektur, men møder De levende stene. Vi vil

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KLOSTERFLØJEN, NYKØBING GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.10.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

FASANGÅRDEN FREDERIKSSUND KOMMUNE

FASANGÅRDEN FREDERIKSSUND KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R FASANGÅRDEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 21.02.2014 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2011-7.82.07/250-0001 Kommune: Frederikssund Kommune Adresse:

Læs mere

Oplev Skagen sammen med

Oplev Skagen sammen med Oplev Skagen sammen med Rejseforeningen Senior Tours og Sørens Rejser 13. og 14. maj 2014. Grenen Den Tilsandede Kirke Skagen Odde Naturcenter Skagen er en 600 år gammel købstad og fik det privilegium

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SØNDERPORTSGADE 8 ESBJERG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.03.2014 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2014-7.82.07/561-0001 Kommune: Esbjerg Kommune Adresse: Sønderportsgade

Læs mere

FOTO 01: VESTERVEJGÅRD OG GADEKÆRET (Det hvide hus ligger der, hvor Tværvej i dag munder ud i Vestervej)

FOTO 01: VESTERVEJGÅRD OG GADEKÆRET (Det hvide hus ligger der, hvor Tværvej i dag munder ud i Vestervej) På Sporet af Glostrup Byvandring ca 3,5 km. Landsbyen Først bevæger vi os på tværs af landsbyens gamle centrum 1 Kirken Kirken var centrum i den gamle landsby. Den er bygget i 1100-tallet, men er ændret

Læs mere

AARHUS ST RY. - Hvordan Aarhus er blevet til Aarhus

AARHUS ST RY. - Hvordan Aarhus er blevet til Aarhus AARHUS ST RY - Hvordan Aarhus er blevet til Aarhus Forrygende fortælling I Aarhus Story er det byens historie, det handler om. Den kronologiske udvikling fra byen opstod i Vikingetiden over middelalderens

Læs mere

Historisk selskab for Nykøbing Sjælland o om e n

Historisk selskab for Nykøbing Sjælland o om e n Historisk selskab for Nykøbing Sjælland o om e n Lokalhistorisk forening for Nykøbing Sjælland og omegn Det er foreningens formål, at udbrede kendskabet til Nykøbing og egnens historie, at arbejde for

Læs mere

Arrangementer og åbningstider i perioden 19. februar 1. marts

Arrangementer og åbningstider i perioden 19. februar 1. marts Arrangementer og åbningstider i perioden 19. februar 1. marts Alle dage til og med den 23. februar For store som små bliv kunstner for en dag, og mal dit eget billede hos billedkunstner Margit Rasmussen,

Læs mere

Ryegård. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974.

Ryegård. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegård Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard ligger i smukke omgivelser vest for Rye landsby og gårdens jorde strækker sig mod vest til og

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KALUNDBORGVEJ

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KALUNDBORGVEJ KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KALUNDBORGVEJ BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: KALUNDBORGVEJ, HOLBÆK Historie Omkring 1900 blev der opført en række større villaer langs den vestlige indfaldsvej til Holbæk, Villakvarteret

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Arkitektoniske elementer der viser en historisk/social udvikling (3) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 50 1 Sammenfatning nr. var en

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde. Ballerup kirke

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde. Ballerup kirke Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

oplev SOrgenfri VED mølleåen

oplev SOrgenfri VED mølleåen oplev SOrgenfri slotshave LANDSKABSHAVEN VED mølleåen Skovbrynet FUGLEVAD STATION N MØLLEÅEN Kongevejen SORGENFRI SLOT Lyngby Hovedgade LYNGBY SØ sorgenfri SLOT Den gamle køkkenhave MØLLEÅEN DRONNINGEKILDEN

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

Egon Hotel Hamburg City

Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City har en central beliggenhed i Hamburg lige ved forlystelsesgaden Reeperbahn. Introduktion Hamburg er en af de mest populære storbyer i Europa. Den moderne

Læs mere

Christiansminde set fra anløbsbroen (tv) og fra den offentlige sti (th).

Christiansminde set fra anløbsbroen (tv) og fra den offentlige sti (th). kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Christiansminde set fra anløbsbroen (tv) og fra den offentlige sti (th). NATURGRUNDLAG OG LANDSKAB Området ligger ned til Svendborg Sund med udsigt til Vindebyøre,

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Arkitektoniske elementer der viser en historisk/social udvikling (3) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 47 1 Sammenfatning, Apotek, er et

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kommunenr. 481 Kommune Sydlangeland Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Kystområdet Emne Fiskerlejer Registreringsdato forår 2002 Registrator

Læs mere

Beskrivelse af kulturmijø

Beskrivelse af kulturmijø Beskrivelse af kulturmijø 341-4 Stationsbyen Mørkøv Beskrivelse Bærende elementer Byen er opstået på bar mark dels omkring stationen på Roskilde-Kalundborg-banen fra 1874, dels omkring landevejskrydset

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 37 1 Sammenfatning At arrangere de naturgivne

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SMEDELUNDSGADE

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SMEDELUNDSGADE KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SMEDELUNDSGADE BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: SMEDELUNDSGADE, HOLBÆK Historie Navnet Smedelundsgade har rødder tilbage i middelalderen, hvor smedene med deres brandfarlige virksomheder

Læs mere

Ryegaard. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974.

Ryegaard. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard ligger i smukke omgivelser vest for Rye landsby og gårdens jorde strækker sig mod vest til

Læs mere

golddigger Fire hovedværker

golddigger Fire hovedværker Fire hovedværker GOLDdigger tager afsæt i fire af P.C. Skovgaards landskabsmalerier. Disse hovedværker er udgangspunkt for udforskning af tre perspektiver på Skovgaards identitet som menneske: Hans personlige,

Læs mere

caroline hus i carlsberg byen

caroline hus i carlsberg byen caroline hus i carlsberg byen Caroline Hus ligger centralt i Carlsberg Byen, med Bryggernes Plads på den østlige side og Ottilia Plads på den nordvestlige side. Placeringen sikrer et frit udsyn mod den

Læs mere

Velkommen til landsbyerne FRÆER. Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker

Velkommen til landsbyerne FRÆER. Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker Fræer Kirke. Velkommen til landsbyerne FRÆER Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker To kilo af det pureste guld! Det var fundet, der kom til syne på Fræer Mark en dag tilbage i 1869. Det bestod af fem

Læs mere

2n s studierejse til Wien forår 2017

2n s studierejse til Wien forår 2017 1 2n s studierejse til Wien forår 2017 Mandag d. 27/3-17 Efter indkvartering på Hotel Mozart stod programmet på kvartersanalyse i grupper: Kend dit kvarter. Om aftenen hørte vi en blueskoncert på (Jazz-)spillestedet

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY ØSTRE SKOLE OG ARBEJDERKVARTERET

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY ØSTRE SKOLE OG ARBEJDERKVARTERET KULTURMILJØER I HOLBÆK BY ØSTRE SKOLE OG ARBEJDERKVARTERET BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: ØSTRE SKOLE OG ARBEJDERKVARTERET, HOLBÆK Historie Fra 1887 kunne der gives billige lån til opførelse af arbejderboliger,

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R NØRRETORV 10-15 HJØRRING KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 11.05.2011 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2011-7.82.07/860-0001 Kommune: Hjørring Kommune Adresse:

Læs mere

Det Sker - Aktiviteter for børn og voksne. Sæby Januar 2016

Det Sker - Aktiviteter for børn og voksne. Sæby Januar 2016 Det Sker - Aktiviteter for børn og voksne Sæby Januar 2016 Fredag 1. januar kl. 13.30: Hvert år mødes familie og venner til den traditionelle Hjertemarch på Hjertestien. Turen er enten ca. 3 km eller ca.

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R NEDERDAMMEN 35-37 ESBJERG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 26.marts 2014 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2014-7.82.07/561-0001 Kommune: Esbjerg Kommune Adresse:

Læs mere

RUNDT HAVNEN I SKÆLSKØR

RUNDT HAVNEN I SKÆLSKØR RUNDT HAVNEN I SKÆLSKØR Skælskør Havn ejes af Slagelse kommune. Havnen består af tre bassiner: (A) Inderhavnen, som er 3,8 m dyb, (B) Yderhavnen 4,6 m og (C) Fiskerihavnen på 2,5 m. Skibe op til 60 meters

Læs mere

Arrangementer og åbningstider i perioden 12. 28. februar

Arrangementer og åbningstider i perioden 12. 28. februar Arrangementer og åbningstider i perioden 12. 28. februar Alle dage fra den 8. til og med den 23. februar For store som små bliv kunstner for en dag, og mal dit eget billede hos billedkunstner Margit Rasmussen,

Læs mere

KURSUSPROGRAM. Ribe Enestående kulturoplevelser

KURSUSPROGRAM. Ribe Enestående kulturoplevelser KURSUSPROGRAM Ribe Enestående kulturoplevelser Ribe - Enestående kulturoplevelser Søndag d. 5. oktober til torsdag d. 9. oktober 2014 Ribe Domkirke Ribe er ikke alene Danmarks ældste by, mere end 1300

Læs mere

Hirtshals. Tema Anlæg ved kysten, bosætning byer. Emne Nye byer/havnebyer. Tid 1919 til i dag. Kulturmiljø nr. 4

Hirtshals. Tema Anlæg ved kysten, bosætning byer. Emne Nye byer/havnebyer. Tid 1919 til i dag. Kulturmiljø nr. 4 Hirtshals Kulturmiljø nr. 4 Tema Anlæg ved kysten, bosætning byer Emne Nye byer/havnebyer Sted/Topografi Hirtshals. Byen ligger på en pynt på den nordligste del af Jyllands vestkyst, 15 km nord for Hjørring

Læs mere

Arrangementer og åbningstider i perioden 14. 31. august 2013

Arrangementer og åbningstider i perioden 14. 31. august 2013 Arrangementer og åbningstider i perioden 14. 31. august 2013 Hver dag til og med lørdag 31. august kl. 12.00-16.00: Sæbykunstnernes sommerudstilling foregår i Retfærdigheden, Algade 14, Sæby. Caféen i

Læs mere

BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET

BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET Borgmestergården Huset blev bygget i 1601, på den tid Midt i Nyborg ligger en gård. Med man kalder renæssancen. Det er ikke skæve

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

KULTURARVSSTYRELSEN, FORMIDLINGSPULJE 2, 2009. J.NR. 2009-7.42.04-0004 AFRAPPORTERING

KULTURARVSSTYRELSEN, FORMIDLINGSPULJE 2, 2009. J.NR. 2009-7.42.04-0004 AFRAPPORTERING KULTURARVSSTYRELSEN, FORMIDLINGSPULJE 2, 2009. J.NR. 2009-7.42.04-0004 AFRAPPORTERING NORDJYLLANDS KYSTMUSEUM SÆBY DR.MARGRETHESVEJ 6-9900 FREDERIKSHAVN INDLEDNING WWW.MIDDELALDERENS SAEBY.DK er et undervisningsmateriale

Læs mere

Østerbrogade. Udgiver: Vilhelm Hansen, Grenaa

Østerbrogade. Udgiver: Vilhelm Hansen, Grenaa Østerbrogade Amtssygehuset Østerbrogade nr. 20 fra 1901, blev bygget til afløsning af det gamle Amtssygehus som siden 1860 havde ligget på Grønland nr. 47 og blev i 1922 afløst af sygehuset på Baunehøj.

Læs mere

NYSTED KULTURSTI. En guide til Nysteds lyksaligheder

NYSTED KULTURSTI. En guide til Nysteds lyksaligheder NYSTED KULTURSTI En guide til Nysteds lyksaligheder Kulturstien fører den vandrende gennem byens hovedgade, langs havn og Rørsø og forbi markante bygninger. Ideen er at give et helhedsindtryk af den gamle

Læs mere

SPOR I BYEN byarkæologi - ved hjælp af historiske kort, stik, fotografier

SPOR I BYEN byarkæologi - ved hjælp af historiske kort, stik, fotografier SPOR I BYEN byarkæologi - ved hjælp af historiske kort, stik, fotografier Forelæsning den 14. februar 2013 Lektor Lars Nicolai Bock Platform for Arkitektonisk Kulturarv Rom - byarkæologi tolkning af spor

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

Ostsee Camping ligger direkte ned til den tyske Østersøkyst syd for Fehmarn og ca. 50 km nord for Lübeck. Meget fin sandstrand, der dog var invaderet

Ostsee Camping ligger direkte ned til den tyske Østersøkyst syd for Fehmarn og ca. 50 km nord for Lübeck. Meget fin sandstrand, der dog var invaderet Ostsee Camping ligger direkte ned til den tyske Østersøkyst syd for Fehmarn og ca. 50 km nord for Lübeck. Meget fin sandstrand, der dog var invaderet af brandmænd den første dag vi var der, men så vendte

Læs mere

HAVEHISTORISK SELSKAB

HAVEHISTORISK SELSKAB Beretning fra Havehistorisk Selskabs udflugt til Sydsjælland lørdag 6. juni 2015. Programmet for udflugten indeholdt - ud over oplysninger om planter og haver - også plads til supplement af vores kulturhistorisk

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SYGEHJEMMET, HOLBÆK

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SYGEHJEMMET, HOLBÆK KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SYGEHJEMMET, HOLBÆK BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: SYGEHJEMMET, HOLBÆK BESKRIVELSE Historie Syd for Holbæk Sygehus ligger Sygehjemmet, der i 1887-1889 opførtes som Holbæk Amts Tvangs-,

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Nørregade 25, Aalborg 1500-tals boligindretning J.nr. ÅHM 6483 Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk April 2015 Ved Christian Klinge

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SLOTSGADE 22, NYKØBING GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.10.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

side 1 af 8 STØVRING BYTORV

side 1 af 8 STØVRING BYTORV 042015 side 1 af 8 STØVRING BYTORV Pladsen idé vision Velkommen til Støvring Bytorv. Visionen med nærværende projektforslag har været at skabe et nyt bytorv med en klar rumlig og funktionel identitet,

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 3-4 Hillerød-Ballerup. Frederiksborg slot

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 3-4 Hillerød-Ballerup. Frederiksborg slot Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 3-4 Hillerød-Ballerup Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

- historisk baggrundsmateriale for byrum i Skælskør

- historisk baggrundsmateriale for byrum i Skælskør APPENDIX - historisk baggrundsmateriale for byrum i Skælskør Historisk billed- og kortmateriale er venligst udlånt af Skælskør Egnshistoriske Arkiv, samt fundet på Erik Petersens hjemmeside omhandlende

Læs mere

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder Zleep Hotel Kolding Introduktion Tag på ferie på Zleep Hotel Kolding og bo centralt i Danmark. Hotellet er lyst og hyggeligt indrettet, og ligger centralt i Kolding. Oplev designbyen Kolding eller tag

Læs mere

Byens historie og internationalt udblik i Rådhuskarréen i Ebeltoft

Byens historie og internationalt udblik i Rådhuskarréen i Ebeltoft Byens historie og internationalt udblik i Rådhuskarréen i Ebeltoft Ebeltoft er en aktiv by med mange besøgende. Byens dna som turistdestination knytter sig historisk til to elementer: bade- og rekreationsmuligheder

Læs mere

Han var i eftertiden ikke vellidt, men blev betegnet som pengegrisk og trættekær.

Han var i eftertiden ikke vellidt, men blev betegnet som pengegrisk og trættekær. Stygge Krumpen tours Stygge Krumpen (ca. 1485-1551) var en dansk biskop. Han var søn af Jørgen Krumpen til Skøttrup og Anne Styggesdatter Rosenkrantz. Han blev født på Skøttrup Hovedgård, nuværende Trudsholm,

Læs mere

Nyt kulturhus i Tingbjerg

Nyt kulturhus i Tingbjerg Nyt kulturhus i Tingbjerg Tingbjerg og Utterlevshuse skal have et nyt kulturhus og bibliotek. Huset er for alle beboere i Tingbjerg og Utterslevhuse. Her kan du læse mere om, hvordan huset kommer til at

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE

HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 04.11.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/615-0001 Kommune: Horsens Kommune

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD Historie Holbæk Slots Ladegård er en tidligere avlsgård tilhørende Holbæk Slot. Ladegårdens historie rækker

Læs mere

Jernbanefritids Veteranklub på weekendtur august 2018.

Jernbanefritids Veteranklub på weekendtur august 2018. Jernbanefritids Veteranklub på weekendtur august 2018. I Jernbanefritid nr. 6 december 2017 og nr. 1 og 2 2018 har der været masser af informationer om Veteranklubbens tur i 2018 til læsernes inspiration.

Læs mere

Landskabskarakteren Byen, havnen og de sandede hedeområder syd for Grenaa er karaktergivende for området.

Landskabskarakteren Byen, havnen og de sandede hedeområder syd for Grenaa er karaktergivende for området. Karakterområde 30 Grenaa Grenaa Havn, der foruden fiskerihavn og færgehavn også rummer en større industrihavn med fiske- og værftsindustri. Beliggenhed og afgrænsning Grenaa ligger østligst på Djursland

Læs mere

Idekatalog Masterplan for Sæby

Idekatalog Masterplan for Sæby IDEKATALOG MASTERPLAN FOR SÆBY Idekatalog Masterplan for Sæby Idekatalog fra Sæby Havns Beboerforening for området Sæby Havn, Strandgade, Klostergyden, Den gamle fabriksgrund, Nordstranden og Søndre strand

Læs mere

Gjøl. Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion

Gjøl. Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion Gjøl Kulturmiljø nr. 56 Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion Emne(-r) Fiskerleje, marina, ophalersteder, udskibningssted, kystvendt herregård, fiskeri og minkavl Sted/Topografi

Læs mere

Vandretur. Løkken - Den historiske midtby. Rundtur på ca. 2,7 km

Vandretur. Løkken - Den historiske midtby. Rundtur på ca. 2,7 km 6 og 8: Løkken Miniby Minihusene er opført på det arbejdende værksted i Vendelbogade (). Husene er opført af rigtige små mursten og teglsten i målestok :0. Minibyen viser Løkkenhuse omkring år 900. (8)

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KIRKEGÅRDSGADE 3 AALBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 19.10.2011 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/851-0001 Kommune: Aalborg Kommune Adresse:

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

Fremtidig facade mod landskab - Nord. Fremtidig facade mod gård - Syd

Fremtidig facade mod landskab - Nord. Fremtidig facade mod gård - Syd Fremtidig facade mod landskab - Nord Fremtidig facade mod gård - Syd Selleberg i fremtiden En strategi for den levende herregård Herregården er i dag overtaget af Selleberg Ejendomsselskab ApS. Det er

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R ADELGADE 23, NYSTED GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 13.10.2010 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2010.7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

Madlejrskole giver nyt liv til historiske huse i Tøndermarsken

Madlejrskole giver nyt liv til historiske huse i Tøndermarsken Madlejrskole giver nyt liv til historiske huse i Tøndermarsken Den fredede marskgård, der fremover skal danne ramme om en madlejrskole for elever fra hele landet, er opført i 1823 og var for år tilbage

Læs mere

Om kulturmiljøer i Jammerbugten

Om kulturmiljøer i Jammerbugten Om kulturmiljøer i Jammerbugten Hvad forstår vi ved kulturmiljøer? Noget synligt i landskabet og nogle bløde værdier Store geografiske udpegninger med mærkatet kulturmiljø Nogle enkelte har læst de historiske

Læs mere

Huset fortæller. Odense adelige Jomfrukloster

Huset fortæller. Odense adelige Jomfrukloster Huset fortæller Odense adelige Jomfrukloster På afstand et homogent anlæg, men tæt på er der spor fra forskellige byggeperioder. Med udgangspunkt i bygningen kan man fortælle arkitekturhistorie fra middelalder

Læs mere

Kokkedal Slot. Sted/Topografi Kokkedal Slot, Torslev sogn. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Herregård. Kulturmiljø nr. 58

Kokkedal Slot. Sted/Topografi Kokkedal Slot, Torslev sogn. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Herregård. Kulturmiljø nr. 58 Kokkedal Slot Kulturmiljø nr. 58 Tema Bosætning landet Emne(-r) Herregård Sted/Topografi Kokkedal Slot, Torslev sogn Kulturmiljøet omfatter Herregården Kokkedal med voldsted, park, omkringliggende skove,

Læs mere

Side 1 á 11. Værker på min tur. Skrevet af: TURENS LÆNGDE: 0 km (0 min til fods uden ophold) GÅVEJLEDNING FINDES SIDST I DENNE TURBESKRIVELSE

Side 1 á 11. Værker på min tur. Skrevet af: TURENS LÆNGDE: 0 km (0 min til fods uden ophold) GÅVEJLEDNING FINDES SIDST I DENNE TURBESKRIVELSE Side 1 á 11 13 14 15 18 16 19 12 9 17 11 8 10 2 1 7 4 6 5 Værker på min tur TURENS LÆNGDE: 0 km (0 min til fods uden ophold) GÅVEJLEDNING FINDES SIDST I DENNE TURBESKRIVELSE 3 Skrevet af: Side 2 á 11 Værker

Læs mere

Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum.

Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum. Strandkanten Vil du bo midt i naturen? Så har du muligheden nu, hvor vi tilbyder en gruppe nye og attraktive boliger på unikke naturgrunde i en helt ny bydel midt i det smukke, åbne fjordlandskab. Naturbydelen

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 46 1 Sammenfatning forbandt byen med

Læs mere

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018 BYTUREN Sommerkonkurrence for børn -------- 15. juni 25. august 2018 Tag børn eller børnebørn i hånden og prøv Middelfart Kultur & Biblioteks gå-det-selv-tur i Middelfart. Følg ruten, svar på spørgsmål

Læs mere

Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud

Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud Vendsyssel Historiske Museum har fem afdelinger, og alle steder er der mulighed for, at grupper kan bestille

Læs mere

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret? Jernbanegade 35 Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad er bygget til senere? Hvor mange tårne er der? Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Læs mere

Baggrundsnotat vedr. Tvedvej 2

Baggrundsnotat vedr. Tvedvej 2 Baggrundsnotat vedr. Tvedvej 2 Plan, april 2019 Amtsmandsboligen ønskes omdannet til boliger. Haven ønskes indrettet med yderligere boligbebyggelse. Den aktuelle ejendom er markeret med gul. Den hvide

Læs mere

Udbygning og ombygning af Doverodde Havn

Udbygning og ombygning af Doverodde Havn Udbygning og ombygning af Doverodde Havn Side 1 Indhold Stedet... 3 Formål... 6 Omfang... 8 Mængde beregning... 8 Økonomi.... 8 Bilag.: Tegnings materiale. MASTERPLAN FOR UDBYGNING OG OMBYGNING AF DOVERODDE

Læs mere

Birkelse. Sted/Topografi Åby sogn. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Herregårdslandskab. Kulturmiljø nr. 39

Birkelse. Sted/Topografi Åby sogn. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Herregårdslandskab. Kulturmiljø nr. 39 Birkelse Kulturmiljø nr. 39 Tema Bosætning landet Emne(-r) Herregårdslandskab Sted/Topografi Åby sogn Herregården Birkelse umiddelbart syd for Åbybro er beliggende i det flade lavtliggende land-skab, der

Læs mere