Den Danske Lyspris 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den Danske Lyspris 2013"

Transkript

1 Den Danske Lyspris 2013

2 Forsidebillede: Gl. Hellerup Gymnasium - Multihallen. Foto: Jens Lindhe. Idé og layout: Dansk Center for Lys Oplag: 100 eksemplarer Yderligere eksemplarer: Dansk Center for Lys Engholmvej 19 Box Stenløse Tlf.:

3 Dagslyset løber som et smalt ovenlys langs hallens kant og vasker de rå betonvægge med et blødt dagslys. Foto: Jens Lindhe. Vinder af Den Danske Lyspris 2013: Gl. Hellerup Gymnasium - Multihallen Et arkitektonisk stærkt projekt, som gennem en bevidst lyssætning tilføres en forførende poesi med udsøgte æstetiske oplevelser. Den arkitektoniske hovedidé er indlysende og enkel. I stedet for at opføre en ny multihal i periferien af skolens grund har BIG valgt at placere den under terræn midt i skolegården. Lyset underbygger i høj grad den arkitektoniske idé med hallens bløde, opadbuede tag, der indvendigt er udformet i forhold til funktionen: Buen når man kaster en håndbold. Den indvendige belysning er i fornemt samspil med de hvidpigmenterede trædragere. Kunstlysets farve fremhæver træets glød overfor betonvæggenes rå overflade. De meget enkle armaturer udnytter både lamelloft og dragere som kontrastudjævning, således at gode blændingsforhold opnås selv med et næsten uafskærmet armatur. Armaturernes dristige placering i et uregelmæssigt mønster mellem dragerne giver et flot grafisk udtryk, som understreger loftets dobbeltkrumme konstruktion. Farvegengivelsen er god, der er ingen blændingsgener og ingen forstyrrende skyggedannelser på banen. Dagslyset løber som et smalt ovenlys langs hallens kant, vasker de rå betonvægge med et blødt køligt dagslys og får det hvælvede træloft til at svæve. Skyggebevægelser fra legen på taget tegnes på væggene og på den måde sikres rummet en direkte kontakt med omgivelserne - uden at dagslyset generer de sportsudøvende. Udvendigt er lyssætningen af møblerne på trædækket med til at skabe rum i rummet, og de tilfører skolegården helt nye og fine kvaliteter. De smukke skyggedannelser fra møblerne på dækket fremhæver dækkets bølgede form, og således arbejder arkitektur og belysning tæt sammen i dette projekt. Løsningen er både funktionel, poetisk, forførende og stringent! Bygherre: Gl.Hellerup Gymnasium Arkitekt og lysdesign: BIG - Bjarke Ingels Group Rådgivende ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører Bygherrerådgiver: Grontmij A/S Entreprenør: C.G. Jensen A/S El-installatør: H. Helbo Hansen A/S Belysningsleverandører: Sandlux, Delux Denmark, Fagerhult, KC Light og Osram.

4 I skolegården udgør bakken et tiltrængt og uformelt samlingssted. Lyset under stole og borde aftegner hvert enkelt møbel præcist samtidig med, at de danner et flot grafisk mønster i det samlede helhedsindtryk. Foto: Jens Lindhe. Foto: Jens Frederiksen. Bænken er designet af BIG og forsynet med LED-stribs. Om dagen kaster den en ringformet skygge og om aftenen en ring af lys. Under bordene er der monteret LED-lys, som får gruppen af møbler til at fremstå som et flot grafisk element på den stejle bakke. Foto: Jens Lindhe.

5 Det anvendte armatur designet af BIG er enkelt og råt. Limtræsdragerne sørger for en tilpas kontrastudjævning og for den nødvendige blændingsafskærmning. Foto: Jens Lindhe. Armaturernes dristige placering i et uregelmæssigt mønster mellem dragerne giver et flot grafisk udtryk, som understreger loftets dobbeltkrumme konstruktion. Foto: Jens Lindhe.

6 Undersiden af Møblet er dækket af et specialdesignet tekstilloft med integreret LED-belysning. Derudover er der arbejdet med lysdetaljer ved trappetrin og i spejlbassiner. Foto: Adam Mørk. Nomineret: IBC Innovationsfabrikken i Kolding Projektet har mange fine elementer. Et centralt landskabsmøbel udformet i træ nærmest svæver over et vandspejl og tilbyder mange forskellige lærings- og oplevelsesmuligheder. Her er auditorier, åbne studieflader, amfiteater, aflukkede podier til gruppearbejde eller en læsestund. Der er rigeligt med dagslys fra højtsiddende ovenlys, grønne planter, lyden af rislende vand og fugle i volierer. Det samlede projekt lever smukt op til intentionen om at danne en kontrast til den eksisterende rektangulære fabriksbygning, opført til Gori i 70 erne, og den eksisterende neutrale, men dog lige lovlig varme belysning. Det lineære LED-lys, som er indbygget i tekstilloftets trekantformer, underbygger i høj grad arkitekturen. Trekantmodulet kendetegnes ved sin enkelhed og flotte finish, der gennem gentagelse og forskydningen giver en kompleks geometri og rig oplevelse for brugeren. Den nye belysning virker frisk og er i fin samklang med den indvendige tilbygning møblet som et nutidigt designelement. Farvegengivelsen og belysningsstyrken er velvalgt, men belysningen opleves blændende og generende i glaspartiernes gentagne refleksioner. Lysets synes passende differentieret undtagen i auditorierne, hvor belysningen ikke leder opmærksomheden hen på foredragsholder og tavle i tilstrækkeligt omfang.

7 LED-profilets placering udnytter den hvide stofdug som reflektor. Til højre ses de store malingstanke, som GORI i sin tid fik udsmykket af den franske kunstner Jean Dewasne. Bygherre: International Business College, Kolding Arkitekt: schmidt hammer lassen architects Lysdesigner: Bjarnhoff Ingeniør: Rambøll A/S Hovedentreprenør: MT Højgaard a/s, Odense El- installatør: Lindpro A/S Loft-entreprenør: RALBO ApS Det store auditorium, hvor LED-lyset i trekanterne er suppleret med integrerede spots, som giver en direkte belysning der, hvor der er behov for det. Foto: Adam Mørk.

8 Den Blå Planet er tegnet af arkitektfirmaet 3XN. Arkitekturen er inspireret af vandets hvirvelstrømme og binder med sin placering ud til Øresund jorden og havet sammen. Foto: Adam Mørk. Nomineret: Den Blå Planet - Danmarks Akvarium Der er tale om et stort, prestigefyldt projekt, hvor belysningen spiller en helt afgørende rolle for såvel forståelsen af den udvendige arkitektoniske form som for oplevelsen af udstillingen. Projektet kombinerer i høj grad teknologi, kvalitet, oplevelse og farver med akvariernes univers. Arkitektonisk set er der foretaget to overordnede valg, som har været afgørende for det belysningsmæssige greb. 1: Set udefra har bygningen et stærkt arkitektonisk udtryk med en bygningskrop udformet som en strømhvirvel. Denne form fremhæves i mørke af en iscenesættende og opsigtsvækkende belysning. 2: Indvendigt træder arkitekturen fuldstændigt i baggrunden for at give plads for en udstillingsoplevelse, hvor intentionen har været at skabe en fornemmelse af at befinde sig under vand. Den sidste prioritering giver sig bl.a. udtryk i et bevidst fravalg af dagslys. Kun ved temaområdet Det Færøske Fuglefjeld, i temaområdet Amazonas og i caféen er publikum i direkte kontakt med dagslyset. På de valgte præmisser er belysningen gennemført og stemningsfuld. Belysningen i udstillingen er primært en scenografi, der bidrager til fortællingen om fiskenes univers, og gobo-projektionerne understøtter oplevelsen af at være under vand. Som sådan er udstillingen i konstant dialog med de besøgende. Visse steder i udstillingen er aktivitetspunkter og knapper dog så beskedent oplyst, at man som besøgende nemt kan overse dem. Variationen og nuanceringen af farverne i akvarierne fra temaområde til temaområde fungerer godt og guider de besøgende gennem udstillingen. Der er ingen forstyrrende lysrefleksioner i glasset, men både udvendigt og indvendigt er der stedvis blænding. Dette gør sig især gældende omkring indgangspartiet. Trappepartiet op til indgangen opleves desuden mørkt og mangler belysning af trinnene.

9 Vandeffekterne er skabt med en særlig lysmaskine (Rosco X-24), der ved hjælp af to roterende glasskiver og et mekanisk dæmperhjul kan styres via DMX-protokol. Foto: Adam Mørk. Bygherre: Bygningsfonden Den Blå Planet Arkitekt og totalrådgiver: 3XN A/S Lysdesign: Kunstnerisk belysning: Jesper Kongshaug Bygningslys: MOE (Moe & Brødsgård) Rådgivende ingeniør: MOE Udstillingsdesign: Kvorning design & kommunikation Storentreprenører: MT Højgaard A/S, Hoffmann A/S, Kai Andersen A/S, E. Pihl & Søn A/S Bygherrerådgiver: PLH Arkitekter A/S, Cowi A/S Lys, lyd og AV: Matrix Gruppen A/S El-installatør: Hoffmann Belysningsleverandører: Coemar, Rosco, Fagerhult, Roblon, Simes og Martin Professional Hovedbidragydere til byggeriet: Realdania, Knud Højgaards Fond, Tårnby Kommune, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond Udstillingen er bygget op, således at publikum får en oplevelse af at være under vandet sammen med dyrene og fiskene. Foto: Adam Mørk.

10 Mediefacaden på Industriens Hus i København er den første og største af sin art i Danmark. Foto: Leif Orkelbog-Andresen. Nomineret: Mediefacaden på Industriens Hus Placeringen af Danmarks første og største mediefacade er velvalgt. Rådhuspladsen i København er byens mest livlige plads, og den nye mediefacade på Industriens Hus falder godt ind. Facaden er forsynet med 3,9 km LED-armaturer, som kan styres individuelt i lysfarve og intensitet. Ved hjælp af avanceret designsoftware kan facadens udtryk varieres uendeligt og dynamisk i mønstre, farver og rytmer. Når mørket falder på, tænder facaden, og lyset og arkitekturen smelter sammen. På den måde går Dansk Industri i dialog med pladsen og byen. Belysningen tager udgangspunkt i trafikkens og byens døgnrytme og i hastighederne for fodgængere over Rådhuspladsen. Ved specielle arrangementer såsom Kulturnatten, Copenhagen Pride og Melodi Grand Prix udnyttes belysningsanlægget som en storskærm, hvor Industriens Hus bidrager til festen. Lysdesignet er nytænkende og originalt i dansk sammenhæng. Armaturet og teknologien er specifikt udviklet til projektet. Armaturerne er fint integreret i facaden, og de er forsynet med reflektorer, der sikrer mod blænding såvel inde som ude. Lyssproget og mønstrene tager udgangspunkt i glasfacadens diagonale linjer. Mediefacadens samspil med bygningens lysreklamer ud mod Rådhuspladsen fungerer ikke, hverken i forhold til facadens diagonale krydsende struktur eller rent grafisk i forhold til logoernes farver, form og placering. Strategien for kommunikationen er under fortsat udvikling, og det er et fint tiltag, at der er en ansat hos Dansk Industri, som er ansvarlig for det, der vises. Det vil sikre en nødvendig variation på sigt. Som mediefacade er projektet fænomenalt, oplevelsesrigt, overraskende, smukt og humoristisk uden at virke for dominerende i byrummet.

11 Der er brugt 1700 specialfremstilelde armaturer med LED. Bagtil er armaturerne afskærmet. Foto: Leif Orkelbog-Andresen. Mønstrene på facaden tager udganspunkt i glasfacadens diagrit. Styringen foregår ved hjælp af en specialudviklet software. Bygherre: Dansk Industri Arkitektur, facadedesign og overordnet lyskoncept: Transform Arkitekter Byrumsstrategi: Transform+Kollision Armaturdesign og øvrigt hardware: Martin Professional Mediedesign, grafik og software: Kollision Entreprenør: E. Pihl & Søn A/S El-installatør: Kemp & Lauritzen A/S Montage af LED-armaturerne: E. Pihl & Søn A/S og Danclimb På Kulturnatten lagde mere end 2000 københavnere vejen forbi Rådhuspladsen og brugte deres smartphones som pensler til at skabe et enormt lysmaleri. Foto: Kollision.

12 Den Danske Lyspris Hensigten med Den Danske Lyspris er at sætte fokus på og synliggøre lyskulturen i Danmark. Dette sker ved at fremhæve spændende, veldesignede og veludførte belysningsanlæg i Danmark. Prisen skal samtidig medvirke til at profilere lysbranchen og Dansk Center for Lys. Prismodtagere Den Danske Lyspris kan tildeles særligt bemærkelsesværdige indendørs- eller udendørsbelysningsanlæg, som på fornem vis kombinerer teknologi, kvalitet, energi, æstetik/arkitektur, farver oplevelser m.v. Prisen gives normalt til bygherrer og de fagfolk, der har haft hovedansvaret for udformning og etablering af belysningsanlægget. Et af formålene med prisen er at få fremhævet anlæg, som via sin kvalitet eller nytænkning kan tjene som inspiration for andre bygherrer og projekterende. Bedømmelseskriterier I bedømmelsen indgår bl.a. anlæggets tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter, energiforbrug og driftsøkonomi. Der lægges vægt på nytænkning og kreativitet. Øvrige krav Som eksempler kan nævnes: Anlægget skal kombinere teknologi, kvalitet, æstetik/arkitektur, oplevelse og farver med bygningen/stedets karakteristika Anlægget skal fremhæve bygningen eller byområdets egenart, samt om muligt være med til at øge stedets eller bygningens attraktionsværdi Lyssætningen skal være bemærkelsesværdig med et klart element af nytænkning Belysningen skal være det bærende element i bygningens eller byområdets fremtræden efter mørkets frembrud Anlægget skal være udformet under hensyntagen til de energi- og driftskrav, man bør stille til et moderne belysningsanlæg Anlægget skal være taget i brug inden for de seneste to år Hæderspris Den Danske Lyspris er en hæderspris. Diplom og en plakette gives til anlæggets ejer. Æren deles med de fagfolk, som har stået bag anlægget.

13 Juryen Juryens medlemmer udpeges af en række organisationer og af Dansk Center for Lys. I 2013 har følgende organisationer og fag været repræsenteret: Akademisk Arkitektforening Arkitekt m.a.a. Astrid Mody Arbejdstilsynet Ingeniør Finn Gamél Christensen Bygherreforeningen Chef for Planlægning & Arkitektur Rita Justesen Dansk Energi Product manager Kurt Hejlesen Danske Landskabsarkitekter Landskabsarkitekt Rune Bugge Jensen LysNet Arkitekt m.a.a. Karina Mose Fynske kreds Flemming Kjærulf, civ.ing. Sydjyske kreds Arkitekt m.a.a. Stig Frølund Pedersen Nordjyske kreds Cand.polyt. Mads Dines Petersen Østkredsen Belysningsingeniør Niels Erik Knudsen Ungt Lys Lysdesigner Naija Nygaard Dansk Center for Lys Civ.ing. direktør Anne Bay (juryformand) Arkitekt m.a.a. Dorte Gram (sekretær for juryen). Tidligere vindere Det Kongelige Teaters nye skuespilhus (2008) Nye perroner på København H (2009) Nordvestparken i København (2010) Aalborg Havnefront (2011) Lynetten i København (2012) Yderligere information: Dansk Center for Lys Engholmvej 19 Box Stenløse Tlf.:

14 Vinderen af Den Danske Lyspris 2013 er Gl. Hellerup Gymnasium, Multihallen De øvrige nominerede er Den Blå Planet - Danmarks Akvarium, Kastrup IBC Innovationsfabrikken, Kolding Mediefacaden på Industriens Hus, København Frist for indstilling af projekter i 2014 er den 1. august 2014 Se mere på

15

16 Sponsorer i 2013:

Dansk Center for Lys Årsberetning 2013

Dansk Center for Lys Årsberetning 2013 Dansk Center for Lys Årsberetning 2013 2 PROFIL AF DANSK CENTER FOR LYS Lighting). Jeg vil meget gerne her takke Bjarne for hans store indsats for foreningen. Med sin venlige facon og sine konstruktive

Læs mere

DOMMERBETÆNKNING VINGE OG NY BYDEL

DOMMERBETÆNKNING VINGE OG NY BYDEL DOMMERBETÆNKNING VINGE S-togsSTATION OG NY BYDEL Indbudt projektkonkurrence Dommerbetænkning Oktober 2014 1 FORORD Frederikssund Det er med stor glæde, at Frederikssund Kommune nu kan præsentere resultatet

Læs mere

Copenhagen Plant Science Centre. Juryens betænkning

Copenhagen Plant Science Centre. Juryens betænkning Copenhagen Plant Science Centre Juryens betænkning 30. marts 2011 Indledning Copenhagen Plant Science Centre tager udgangspunkt i kæden fra jord til bord med fokus på sunde fødevarer, energi, klima og

Læs mere

Mangfoldighed og diversitet.

Mangfoldighed og diversitet. Copenhagen - New Nordic House Introduktion New Nordic House omhandler tilblivelsen af København s første Nordiske hus og hylder de nordiske landes historie, værdier og atmosfære i forbindelse med materialer,

Læs mere

betonsærudgave betonens priser Læs mere om: Bæredygtig Betonprisen Betonelement- Prisen In-situ SÆRUDGAVE OM:

betonsærudgave betonens priser Læs mere om: Bæredygtig Betonprisen Betonelement- Prisen In-situ SÆRUDGAVE OM: betonsærudgave FEBRUAR 2015 SÆRUDGAVE OM: betonens priser Læs mere om: Bæredygtig Beton Prisen Betonprisen Betonelement- Prisen In-situ Prisen Kreativiteten spirer Cement og beton udfordrer til mere Aalborg

Læs mere

besparelses- og designkatalog Energirenovering af Middelfart Kommunes vejbelysning

besparelses- og designkatalog Energirenovering af Middelfart Kommunes vejbelysning besparelses- og designkatalog Energirenovering af Middelfart Kommunes vejbelysning Struktur Indledning, kapitel 1: Beskriver baggrunden for og formålet med at udfærdige et besparelses- og designkatalog

Læs mere

Ny udgave, nyt layout. På dansk og engelsk. www.arkfo.dk

Ny udgave, nyt layout. På dansk og engelsk. www.arkfo.dk Ny udgave, nyt layout. På dansk og engelsk www.arkfo.dk Arkitekterne har længe været forkælet med fuld beskæftigelse. Vi har planlagt hele bydele og bygget med et arkitektonisk overskud og en optimisme,

Læs mere

Bedre lys til ældre borgere

Bedre lys til ældre borgere Energirigtig renovering Bedre lys til ældre borgere Håndbog www.plan-c.dk PRØVEBOLIG 2 Bedre lys til ældre borgere Plan C Indhold BEDRE LYS TIL ÆLDRE BORGERE s. 5 DET ALDRENDE ØJE s. 9 PRØVEBOLIGEN s.

Læs mere

Nyt rovdyrsanlæg i Aalborg ZOO. ARKITEKTUR Ombygning af Zahles Skole. Nyskabelse fra Velux

Nyt rovdyrsanlæg i Aalborg ZOO. ARKITEKTUR Ombygning af Zahles Skole. Nyskabelse fra Velux S 03 2012G LA Glarmesteri Nyt rovdyrsanlæg i Aalborg ZOO ARKITEKTUR Ombygning af Zahles Skole Teknologi Nyskabelse fra Velux SGG SATINOVO MATE Et strejf af lys Med SGG SATINOVO MATE er der utrolig mange

Læs mere

LED-LYS TIL ÆLDRE LYS OG TRIVSEL. Projektrapport februar 2015. Indhold

LED-LYS TIL ÆLDRE LYS OG TRIVSEL. Projektrapport februar 2015. Indhold LED-LYS TIL ÆLDRE Projektrapport februar 2015 LYS OG TRIVSEL Forskningsprojektet Energieffektivt og sundhedsfremmende lys i ældresektoren har undersøgt mulighederne for at forbedre ældre menneskers trivsel

Læs mere

SUBEXPO2009 EN INTERNATIONAL BYUDSTILLING. futurefarmers used by permission

SUBEXPO2009 EN INTERNATIONAL BYUDSTILLING. futurefarmers used by permission SUBEXPO2009 EN INTERNATIONAL BYUDSTILLING futurefarmers used by permission ALLE TALER OM VEJRET SubExpo2009 er en udstilling, der sætter fokus på individets adfærd i en globaliseret verden, hvor problemer

Læs mere

Kontante fordele. ved medlemskab af Dansk Byggeri

Kontante fordele. ved medlemskab af Dansk Byggeri DECEMBER 2011 1 Kontante fordele ved medlemskab af Dansk Byggeri Overenskomstdækning Som medlem undgår virksomheden tiltrædelsesoverenskomster med fagforbundene. Fx skal man ikke betale det særlige bidrag

Læs mere

GODT BEGynDT ET TILBAGEBLIK OVER ørestads UDVIKLInG

GODT BEGynDT ET TILBAGEBLIK OVER ørestads UDVIKLInG Godt begyndt Et tilbageblik OVER ørestads UDVIKLING INDHOLD 4 6 26 2 1989-2012 ØRESTAD OVER TID s. 4 Vendepunkt for københavn s. 6 behov for en ny bydel s. 8 Helhedsplanen s. 14 infrastrukturen s. 20 byens

Læs mere

Blev de billige boliger bedre? Samlet værk CINARKOVERBLIK. Af Anne Beim, Hans Kristensen, Claus Bech-Danielsen, Søren Peter Bjarløv, Bella Marckmann

Blev de billige boliger bedre? Samlet værk CINARKOVERBLIK. Af Anne Beim, Hans Kristensen, Claus Bech-Danielsen, Søren Peter Bjarløv, Bella Marckmann Blev de billige boliger bedre? Samlet værk Af Anne Beim, Hans Kristensen, Claus Bech-Danielsen, Søren Peter Bjarløv, Bella Marckmann CINARKOVERBLIK CINARKOVERBLIK Blev de billige boliger bedre? Samlet

Læs mere

Bygherre: Københavns Kommune, Kultur- og Fritidsforvaltningen

Bygherre: Københavns Kommune, Kultur- og Fritidsforvaltningen Bellahøj Svømmestadion Bygherre: Københavns Kommune, Kultur- og Fritidsforvaltningen Arkitekt: Arkitema Ingeniør: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma Bellahøj Svømmestadion er et stort og markant bygningsværk

Læs mere

BØRN RUM FORM. Arkitektur og design for begyndere

BØRN RUM FORM. Arkitektur og design for begyndere BØRN RUM FORM Arkitektur og design for begyndere B Ø R N R U M F O R M A R K I T E K T U R O G D E S I G N F O R B E G Y N D E R E 1 BØRN RUM FORM Arkitektur og design for begyndere Udgivet af: Børnekulturens

Læs mere

Nyt byliv i byrummet omkring Guldberg skole i Sjællandsgade. Ansøgning til Lokale- og Anlægsfonden december 2007

Nyt byliv i byrummet omkring Guldberg skole i Sjællandsgade. Ansøgning til Lokale- og Anlægsfonden december 2007 Ansøgning til Lokale- og Anlægsfonden december 2007 INDHOLD Guldberg Skole i Sjællandsgade Indledning s. 5 Leg, idræt og bevægelse s. 7 Baggrund og formål s. 9 Projektudvikling i dialog s. 11 Dispositionsforslaget

Læs mere

Beton. Tema: Miljø. Fremtidens parcelhus. Betonrør af høj kvalitet MILJØ. 2 Maj 2008. Politisk energiaftale udfordrer byggeriet

Beton. Tema: Miljø. Fremtidens parcelhus. Betonrør af høj kvalitet MILJØ. 2 Maj 2008. Politisk energiaftale udfordrer byggeriet Beton 2 Maj 2008 MILJØ Tema: Miljø Politisk energiaftale udfordrer byggeriet Fremtidens parcelhus Kommende energikrav overholdes med letklinkerbeton Betonrør af høj kvalitet Ny analyse dokumenterer meget

Læs mere

BYPLAN NYT. TEMA Lys og lyd i byens rum. En konfliktfyldt proces er godt for kreativiteten - side 6

BYPLAN NYT. TEMA Lys og lyd i byens rum. En konfliktfyldt proces er godt for kreativiteten - side 6 BYPLAN NYT 8. årgang December 2010 5 TEMA Lys og lyd i byens rum En konfliktfyldt proces er godt for kreativiteten - side 6 Inspiration til overraskende og poetiske byrum - side 10 Kommunerne mangler ikke

Læs mere

Godt lys. i boligen. Få mere at vide på www.boliglys.dk. Godt lys har vi brug for hele livet.

Godt lys. i boligen. Få mere at vide på www.boliglys.dk. Godt lys har vi brug for hele livet. Lyset har afgørende betydning i vores boliger for de mange gøremål og for sikkerheden. Det rigtige lys afgør, om vi føler os tilpas. Lys medvirker til at skabe stemning og atmosfære. Lys er liv. Godt lys

Læs mere

TEMA - KONTORBELYSNING & LYSKILDER

TEMA - KONTORBELYSNING & LYSKILDER SEPTEMBER 2005 MILJØ DESIGN TEKNIK NR 03 CHARLES STONE OBH-GRUPPENS NYE HUS I ODENSE TEMA - KONTORBELYSNING & LYSKILDER Forsidefoto: Indianapolis Muesum of Art. Foto: Keith Clark INDHOLD 5 Charles Stone

Læs mere

MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER

MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER MELLEMRUM SOM BYRUM EN LILLE BOG OM FORNYELSE AF BYRUM OMKRING BOLIGOMRÅDER, INDKØBSCENTRE OG STATIONER Hvordan bliver mellemrum til byrum? Kender du historien om dit byrum? Vi tænker sjældent over, at

Læs mere

Fysisk planlægger til Plankontoret

Fysisk planlægger til Plankontoret 7/2008 TIDSSKRIFT FOR ARKITEKTUR, DESIGN, BY OG LAND Soft CellS Stategi for fremtidens landsbyer dansk arkitekt i argentina tema: ledelse i arkitektverdenen www.mim.dk Fysisk planlægger til Plankontoret

Læs mere

Jean-Pierre van Tittelboom som var plan- og miljøchef indtil den 1. januar 2007, hvor kommunesammenlægningen trådte i kraft kan godt lide tanken.

Jean-Pierre van Tittelboom som var plan- og miljøchef indtil den 1. januar 2007, hvor kommunesammenlægningen trådte i kraft kan godt lide tanken. Sammenstød og harmoni Ved kommunalreformen blev Næstved Kommune lagt sammen med fire omegnskommuner. Det har ført til harmoni, det har ført til sammenstød, og det har ført til en planchefs afgang. Og det

Læs mere

Kontorer der fungerer - en eksempelsamling

Kontorer der fungerer - en eksempelsamling Kontorer der fungerer - en eksempelsamling Udfordringerne er mange, når man skal indrette et velfungerende åbent kontor: Hvordan opnår man et godt arbejdsmiljø? Hvordan optimerer man arealet og opnår høj

Læs mere

I Lokale- og Anlægsfonden

I Lokale- og Anlægsfonden I Lokale- og Anlægsfonden No 14 december 2010 I Diamanten - fra dyrt mørke til billigt lys I Tema om fremtidens faciliteter til gymnastik: Gymnastik- og Motorikhallen i Århus I Gyngemosehallen i Gladsaxe

Læs mere

Spar penge på at bygge nyt

Spar penge på at bygge nyt # 8:2013 Riv ned og byg nyt Spar penge på at bygge nyt Flere og flere vælger at bygge nyt i stedet for at reparere på det gamle og det er der gode grunde til. Det er sund fornuft at tænke på fremtiden

Læs mere

Beton. Bred vifte af krav til Femernbeton. Succesfuld Bæredygtig Beton Konference. Spændende læsning om livet som betonarbejder TEMA

Beton. Bred vifte af krav til Femernbeton. Succesfuld Bæredygtig Beton Konference. Spændende læsning om livet som betonarbejder TEMA Beton 2 Maj 2011 Bred vifte af krav til Femernbeton 120 års levetid kræver styr på mange parametre TEMA Tre store anlægsprojekter Succesfuld Bæredygtig Beton Konference Fire prisuddelinger og spændende

Læs mere

TEMA Skolebyggeri. Godt skolebyggeri. Branchevejledning

TEMA Skolebyggeri. Godt skolebyggeri. Branchevejledning TEMA Skolebyggeri Godt skolebyggeri Branchevejledning Indhold Indledning Side 5 Trin 1 Initiativfasen Beslutningsfasen Side 7 Resumé Side 7 Hvorfor bygger man skoler Side 8 Helheds- og udbygningsplaner

Læs mere

Industrialiseret arkitektur

Industrialiseret arkitektur CINARK sætter fokus Industrialiseret arkitektur økonomi proces produkt/værk Kunstakademiets Arkitektskole CINARK Center for Industriel Arkitektur (CINARK) er oprettet som en integreret del af Institut

Læs mere