Den Danske Lyspris 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den Danske Lyspris 2018"

Transkript

1 Den Danske Lyspris 2018

2 Idé og layout: Dansk Center for Lys Oplag:200 eksemplarer Yderligere eksemplarer: Dansk Center for Lys Engholmvej Stenløse Tlf.: Foto forside: Fra venstre mod højre: Supercykelsti Farumruten. Foto: ÅF Lighting/Christian Ankerstjerne og Sekretariatet for Supercykelstier. Noma i København. Foto: Irina Boersma. Smartphonemania, Danmarks Tekniske Museum i Helsingør. Kim Matthäi Leland. Lego house i Billund. BIG/Iwan Baan. Vinder af Den Danske Lyspris 2018: Noma i København Foto: Irina Boersma og Jason Loucas.

3 Lyset er indbegrebet af nordisk lysdesign Juryens motivering: Belysningen på Noma fremstår på det nærmeste magisk den omgivende natur, historien og den industrielle kontekst bliver ét med de stemningsfulde lokaler ved hjælp af belysningen, som er meget vellykket i både form, funktion, kvalitet og æstetik. Lyskonceptet er forbilledligt gennemarbejdet og spiller symbiotisk sammen med bygningerne og omgivelserne. Belysningen understøtter spiselokaler, tilberedningslokaler, gangarealer og køkkener på en måde, så de opleves som rum og elementer i en nordisk beliggende kæmpevilla. Belysningen er i høj og usædvanligt gennemtænkt grad i dialog med restaurantens mange forskelligartede brugere. Der er ingen skjulte kroge, og belysningen fungerer stemningsfuldt, guidende og praktisk alle steder. Belysningens komponenter er nøje udvalgt i relation til den belysningsmæssige opgave, både ude og inde. Der er naturlig wayfinding via belysning af vertikale flader ved indgangene til de forskellige rum. Det gør det nemmere at orientere sig, og det fremhæver materialerne i de enkelte rum. Derudover er der arbejdet med et lysstyringskoncept, der med skift i lysniveau signalerer, om et bord er aktivt eller forladt. Hele belysningen inklusive farve, retning og fordeling kan tilpasses dagslysets karakteristika gennem de tre årstider, som Noma arbejder med. Alle lyskilder er rettet og skærmet, så der ikke opstår blænding. Reflekslyset skaber en fin og blød skyggetegning i rummene generelt. Samtidig skaber lyset fra den specialdesignede lampeserie præcis skyggetegning af genstande i indretningen uden, at det virker for dramatisk. Teksturer træder tydeligt frem, og lyset skaber rum i rummet. Der er alle steder brugt lyskilder med en høj farvegengivelse, som understøtter oplevelsen af maden, både når den tilberedes, og når den indtages. Lysdesigneren er gået systematisk og undersøgende til værks og har skabt et lysdesign, som på ingen måde virker anmassende, men naturligt og diskret. Det vidner om en stærk viden omsat til et lige så stærkt koncept, hvor menneskets sanser er sat i centrum på en ekstraordinær, elegant måde. Lysets Elementer: Det nye Nomas grundlag bygges på sæsonerne. Med udgangspunkt i Richard Kellys begreber vil lyset understøtte Nomas ønske om, at hver af deres tre sæsoner skal opleves forskelligt og understrege årstiden. FAKTA Bygherre: NT Consulting Arkitekt og ingeniør: BIG (Bjarke Ingels Group) Interiørdesign: Studio David Thulstrup Lysdesigner: Studio David Thulstrup i dialog med Anker & Co El-installatør: SIF Gruppen Belysningsleverandører: Anker & Co, XAL, Tekna, Wästberg m.fl. Foto: Irina Boersma og Jason Loucas. I det fredede søminedepot oplyses loftet med af en asymmetrisk uplight og giver en indirekte rumlig belysning, mens de udstillede objekter på hylderne har et nært, rettet lys. Foto: Irina Boersma og Jason Loucas.

4 Mediefacaden i Aarhus består af mere end LED er fordelt i linjer på den godt 1000 m2 store facade. Foto: Martin Professional. Foto: Jason Loucas. Foto: Irina Boersma.

5 Det multifunktionelle forbindelsesrum Core med café, kantineområde, dueslag, uformelle mødesteder og loungeområde. Foto: Lighting, Sweco DK. Copyright: Novo Nordisk. Nomineret: Tunnelbelysning til Supercykelsti Farumruten Legende, let og elegant lysløsning med klare referencer til cykling Juryens motivering: De tolv stitunneller på Supercykelstiens Farumruter består af to tunneltyper med hver deres belysningskoncept. I kassetunnellerne arbejdes der med effektlys i form af cirkler, der symboliserer cykelhjul og i søjletunellerne arbejdes der med striber, der symboliserer eger i et cykelhjul. Det roterende lys bag kassetunellernes stålcirkler sættes i gang af forbipasserende cyklister og roterer herefter langsommere og langsommere. Der skabes en let forståelig reference til cykelhjul og en fin oplevelse af bevægelse og liv. Effektlyset ( egerne ) i søjletunnellerne er mindre klare i deres komposition, effekt og æstetik. De roterende cykelhjul lyser ved hjælp af RGB LED med udgangspunkt i Supercykelstiernes orange signaturfarve, men kan også lyse i syv andre scenarier. Scenarierne giver mulighed for at markere højtider og særlige events med karakteristiske farver, der dog på den anden side slører den orange signaturfarve som identitetsskabende element. Begge typer tunneller har samme funktionsbelysning. De cirkulære armaturer skaber en behagelig funktionsbelysning med en fin balance mellem oplevelse og tryghed. Armaturerne bruges ikke kun til ren oplysning af tunnellen, men også som scenografisk belysning, idet de kaster præcist afgrænsede cirkler af lys ned på belægningen med et velkomponeret mellemrum mellem lyscirklerne. Frontglasset i armaturerne er i mikroprismatisk glas, der sikrer, at armaturerne ikke virker blændende samtidig med, at de spreder et fint, svagt diffust lys på siderne af tunnellerne, så de ikke virker utrygge og mørke. Funktionslyset virker gennemtænkt og tryghedsskabende, mens effektlyset skaber en oplevelse for brugerne i et traditionelt utrygt og uinspirerende miljø, og bidrager dermed positivt til oplevelsen af den samlede cykelrute. Det bør fremhæves, at der ligger et eksemplarisk samarbejde mellem parterne i projektet til grund for løsningen. De studerendes konceptforslag og ÅF s videre bearbejdning af belysningen er lykkedes på fornem vis samtidig med, at projektet lander Sekretariatets for Supercykelstiernes ønske om at få flere mennesker op på cyklen. Det bør dog samtidig understreges, at driften af lysanlæggene vil være helt afgørende for konceptets bæredygtighed. FAKTA Kunde: Gladsaxe Kommune Sted: Farumruten Lysdesign: ÅF Lighting Partnere: Lighting Design AAU-Cph studerende og Sekretariatet for Supercykelstier El-installatører: Hareskov Elektric A/S og City Elektrikeren A/S Belysningsleverandører: Fagerhult (Ateljé Lyktan) og iguzzini illuminazione Foto: ÅF Lighting/ Frederik W. Borello, Christian Ankerstjerne og Sekretariatet for Supercykelstier.

6 Total-iscenesættelse med lys Juryens motivering: Tanken om at skabe et rum af lys inden for de ydre, undseelige rammer fungerer overbevisende. En ubrudt række af LED-rør påsat farvefiltre under det sorte loft iscenesætter hele udstillingsrummet, der er delt op i forskellige åbne og individuelle rum. Der er arbejdet meget bevidst og kompetent med at skabe en glidende farveovergang fra orangegul over magenta og cyan til blåviolet. Mødet mellem det fysiske, sortmalede rum (der træder helt i baggrunden) og det virtuelle rum (som skabes af lyset), understøtter samtidig på poetisk vis det overordnede tema om smartphonen og den virtuelle verden, som den i allerhøjeste grad er en repræsentant for. I udstillingernes arbejdsrum er det farvede lys suppleret med neutralt, hvidt spotlys med god farvegengivelse. Belysningen er i særlig fin dialog med udstillingens målgruppe af unge mennesker, der har smartphone som deres foretrukne teknologi. Belysningsniveauet forekommer umiddelbart tilpas. De sorte overflader gør lyset til et lysende og kommunikativt element i sig selv både som rumbelysning i de individuelle udstillingsrum, som guidende loftbelysning i det samlede udstillingslokale, som invitation til aktiviteter og som baggrund for de udstillede elementer. Lyset lyser umiddelbart, hvor der er behov for det med tydelige lysrum og definerede skygger, afstemt og uden at blænde. Rent fysiologisk kan lyset særligt i hovedrummet virke meget overvældende, og for nogle også trættende for øjnene. Nogle af de historier, der fortælles med lyset, kan virke lidt indforståede, eksempelvis referencen mellem genbrugscirklen og farvecirklen i et af siderummene. Projektet fremhæves især for, at der med meget få midler er skabt et spændende udstillingsrum, som appellerer til målgruppen. Lysdesigneren skal have særlig anerkendelse for arbejdet med farverne. De rent lysende farver fungerer smukt, og det er et godt træk med de diagonale linjer i det store rum. FAKTA Nomineret: Smartphonemania Danmarks Tekniske Museum i Helsingør Opgavestiller: Danmarks Tekniske Museum Lysdesign: Jakob Kvist, Studio Jakob Kvist Belysningsleverandører: Osram, Philips, Proled, Soraa, Sygns, Dansk Belysnings Service, Lightpartner og Rafa Lys Foto: Kim Matthäi Leland.

7 Lyset fremhæver på fornem vis både huset og klodserne Juryens motivering: Nomineret: Lego House i Billund Belysningen fremstår som et centralt element i Lego House og skaber en formel ramme om aktiviteter og leg. Der er skabt en fin balance mellem mange forskellige belysningskomponenter, der fremhæver både bygningen, aktiviteterne og de udstillede Lego-kreationer. En loftsbelysning af spots belyser udstillingsrum og aktivitetszoner på en måde, der reflekterer lys fra de kulørte gulve op på de hvide vægge, og gør det farvede reflekslys til en integreret del af belysningen. Der er valgt LED-lys med en høj farvegengivelse, som langt de fleste steder formår at gengive Lego-klodsernes karakteristiske signalfarver. Klodserne fremstår ligefrem appetitlige og animerer til leg. Belysningen gør udstillingsrummene overskuelige og trygge. Lysniveauet er ensartet og højt i aktivitetsområderne, hvilket gør at alt fra gulve til de store Lego-installationer og de mange små farverige Legoklodser træder markant og indbydende frem. Det reflekterede lys fra de farvede gulve skaber desuden nysgerrighed og lyst til at bevæge sig fra rum til rum. Alle spots i loftet er velafskærmede, så man ikke blændes, selvom lysniveauet er højt. Den beskrevne forskel i lysfarver mellem de udstillede genstande og markeringen af gangzoner opleves dog ikke. Det ville have været ønskeligt med lidt større spring i luminans mellem lyset på udstillingerne og den generelle rumbelysning. Det ville have fået udstillingerne til at træde mere frem. I aktivitetsrummet World Explorer er loftbelysningen dynamisk og ændrer både niveau og farve. Denne dynamik giver de udstillede Lego-miniverdener forskellige dag- og natkarakterer. Når lysniveauet er dæmpet, bliver miniverdenernes egne små lamper tydelige, og historiefortællingen bliver medrivende og nærværende. Et andet sted, hvor arbejdet med farvet lys er vellykket, er ved det centrale træ ved trappen, hvor grønt lys på de grønne klodser under træet får klodserne til træde ekstra frem, så man næsten ikke kan holde fingrene fra dem. I den historiske samling i kælderen er væggene mørke og det generelle lysniveau lavt. Lyset på genstandene er præcist, og historien om Lego foldes ud i en fin balance mellem filmisk skyggeprojektering og de belyste Lego-genstande. FAKTA Bygherre: Lego House Bygningsarkitekt: BIG A/S Ingeniør: Cowi A/S Indretningsdesign i legezonerne: Lego House Experience Design Team Udstillingsdesign den historiske zone: Kvorning Design & Kommunikation Ledende møbeldesign konsulenter: Kubik & Partners Lysdesigner: Jesper Kongshaug Lighting Design El-installatør: Kemp Lauritsen Hovedentreprenør: KG Hansen & Sønner Hovedleverandør og lysberegninger til oplevelseszonerne: Targetti ved Louis Poulsen Øvrige belysningsleverandører: Erco, LTS Lighting en del af Fagerhult gruppen m.fl. Foto: BIG/Iwan Baan + Silla Herbst/Jesper Kongshaug Lighting Design

8 Fakta om prisen Formål Hensigten med Den Danske Lyspris er at sætte fokus på lys og mennesker. Dette sker ved at fremhæve spændende, veldesignede og veludførte lysprojekter i Danmark. Prisen skal samtidig medvirke til at profilere lysbranchen og Dansk Center for Lys. Om prisen Den Danske Lyspris er en hæderspris, som belønnes med et diplom og en plakette. Anlæggets ejer modtager prisen, og æren deles med de fagfolk, som har haft hovedansvar for udformningen af lysløsningen. Prisen uddeles en gang årligt af Dansk Center for Lys, og udvælgelsen foretages af en bredt sammensat jury. Det vindende projekt indstilles også til Den Nordiske Lyspris, som uddeles hvert andet år. Projekter, som kan komme i betragtning til prisen Lysprojekter og løsninger, hvor lys er et bærende element. Projektet kan indeholde kunstlys eller en kombination af kunst- og dagslys, indendørs eller udendørs Projekter, hvor lysløsningen har menneskers liv og behov i centrum Gode og veludførte anlæg og løsninger. Projektets størrelse har ingen betydning Projekter med et opsigtsvækkende, gennemtænkt eller nyskabende hovedgreb inden for lys Projekter, som ikke kan komme i betragtning til prisen Rene lysarmaturløsninger eller vinduer Midlertidige lysløsninger som f.eks. festivallys, teaterlys og events Ren lyskunst Reklameinstallationer såsom skilte Anlæg på Færøerne eller Grønland Bedømmelseskriterier I bedømmelsen indgår bl.a. anlæggets tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter, energiforbrug og driftsøkonomi. Der lægges stor vægt på løsningens relation til mennesker, idet dette hovedgreb skal være nøje detaljeret i forhold til: Blændingsbegrænsning, brugssituationer, variation og dynamik, fokusering, stemninger, oplevelser, brugergrupper, lysfordeling, lysets eventuelle biologiske virkning på brugerne eller lysløsningens kommunikative effekt. Løsningen skal være udformet under hensyntagen til de energi- og driftskrav, man bør stille til et moderne belysningsanlæg. Anlægget skal være taget i brug inden for de seneste to år. Tidligere vindere Det Kongelige Teaters nye skuespilhus (2008) Nye perroner på København H (2009) Nordvestparken i København (2010) Aalborg Havnefront (2011) Lynetten i København (2012) Gl. Hellerup Gymnasium (2013) Novo Nordisk: Nyt domicil i Bagsværd (2014) VILLUM Window Collection i Søborg (2015) Nørreport Station i København (pladsen) (2016) Vadehavscentret i Vester Vedsted (2017) Jury 2018 Akademisk Arkitektforening: Kasper Pilemand, seniorarkitekt m.a.a. Bygherreforeningen: Graves Simonsen, arkitekt m.a.a. Dansk Center for Lys: Anne Bay, direktør, civ.ing. (juryformand) Dansk Energi: Ditte Mikkelsen, civ.ing., konsulent Danske Landskabsarkitekter: Rune Bugge Jensen, landskabsarkitekt mdl Lysdesignuddannelserne: Katja Bülow, arkitekt m.a.a., ph.d., Foreningen af Rådgivende Ingeniører: Christina Augustesen, lysdesigner Tekniq: Søren Nørregaard-Vinther, projektleder, elinstallatør Sekretær for juryen, Dorte Gram, arkitekt m.a.a., Dansk Center for Lys Sponsorer

9 Dansk Center for Lys

Den Danske Lyspris 2016

Den Danske Lyspris 2016 Den Danske Lyspris 2016 Idé og layout: Dansk Center for Lys Oplag:200 eksemplarer Yderligere eksemplarer: Dansk Center for Lys Engholmvej 19 3660 Stenløse Tlf.: 47 17 18 00 information@centerforlys.dk

Læs mere

Den Danske Lyspris 2017

Den Danske Lyspris 2017 Den Danske Lyspris 2017 Idé og layout: Dansk Center for Lys Oplag:200 eksemplarer Yderligere eksemplarer: Dansk Center for Lys Engholmvej 19 3660 Stenløse Tlf.: 47 17 18 00 information@centerforlys.dk

Læs mere

Den Danske Lyspris 2012

Den Danske Lyspris 2012 Den Danske Lyspris 2012 Lynettens nye ovn- og silobygning tegnet af CREO arkitekter CPH. Foto: Rambøll Lys. Dansk Center for Lys Den Danske Lyspris Formålet med Den Danske Lyspris er at sætte fokus på

Læs mere

Idé og layout: Dansk Center for Lys Oplag:200 eksemplarer

Idé og layout: Dansk Center for Lys Oplag:200 eksemplarer Den Danske Lyspris 2014 Idé og layout: Dansk Center for Lys Oplag:200 eksemplarer Yderligere eksemplarer: Dansk Center for Lys Engholmvej 19 3660 Stenløse Tlf.: 47 17 18 00 information@centerforlys.dk

Læs mere

Den Danske Lyspris 2011

Den Danske Lyspris 2011 Den Danske Lyspris 2011 Aalborg Havnefront. Strandvejens sydside og Slotsgadetorvet. Foto: Martin Kristiansen. Dansk Center for Lys Den Danske Lyspris 2011 Formålet med Den Danske Lyspris er at sætte fokus

Læs mere

Den Danske Lyspris 2010

Den Danske Lyspris 2010 Den Danske Lyspris 2010 Dansk Center for Lys Om Den Danske Lyspris 2010 Hensigten med Den Danske Lyspris er at sætte fokus på og synliggøre lyskulturen i Danmark. Dette sker ved at fremhæve spændende,

Læs mere

Den Danske Lyspris 2009

Den Danske Lyspris 2009 Den Danske Lyspris 2009 Dansk Center for Lys Billeder forside: Nye perroner på København H Foto: Jens Frederiksen. Nyborgbroerne. Foto: Lars Bahl. DR s koncerthus. Foto: Torben Petersen. Billeder bagside:

Læs mere

Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar.

Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar. Anmeldelse Marianne Grønnow Magasinet Kunst Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar. WONDERWORLD 28. oktober 2014 Reportage

Læs mere

Bilag til fondsansøgning. UNDERGANGEN - Et rent under Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves

Bilag til fondsansøgning. UNDERGANGEN - Et rent under Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves Bilag til fondsansøgning UNDERGANGEN - Et rent under Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves Helle Hove og Karoline H. Larsen august 2015 PLACEMAKING er et eksperiment, der undersøger, hvordan kunst

Læs mere

Kommentering af belysningsforslag for gadebelysning

Kommentering af belysningsforslag for gadebelysning Hørsholm Gågade Kommentering af belysningsforslag for gadebelysning Indledning Med udgangspunkt i belysningsforslaget for gågadeområdet i Hørsholm Bymidte udarbejdet af COWI A/S, beskrives i det følgende

Læs mere

Rødovre Kommune. Belysningsforslag til Vandtårnet

Rødovre Kommune. Belysningsforslag til Vandtårnet Rødovre Kommune til Vandtårnet Udarbejdet af ÅF Lighting 02/01-2017 Indledning er beliggende i krydset mellem Rødovre Centrum og Tårnvej. Bygningen, som stod færdigopført i 1927, har med sit distinkte

Læs mere

Den Danske Lyspris 2013

Den Danske Lyspris 2013 Den Danske Lyspris 2013 Forsidebillede: Gl. Hellerup Gymnasium - Multihallen. Foto: Jens Lindhe. Idé og layout: Dansk Center for Lys Oplag: 100 eksemplarer Yderligere eksemplarer: Dansk Center for Lys

Læs mere

Den Danske Lyspris 2008

Den Danske Lyspris 2008 Den Danske Lyspris 2008 Dansk Center for Lys Billeder forside: Skuespilhuset og Højbro Plads. Foto: Laura Stamer Brolandingen. Foto: Torben Glarbo Idé og layout: Dansk Center for Lys Trykoplag: 1000 eksemplarer

Læs mere

INTELLIGENT ARKITEKTONISK LYS ENHANCED BRAND AMBIENCE

INTELLIGENT ARKITEKTONISK LYS ENHANCED BRAND AMBIENCE INTELLIGENT ARKITEKTONISK LYS ENHANCED BRAND AMBIENCE ET OVERVÆLDENDE INTELLIGENT LYSDESIGN MED 2400 LYSKILDER. ET ENESTÅENDE HUS FYLDT MED KUNST. EN AFTEN MED INTERNATIONALE OPLÆG. ET KIG BAG PANELERNE

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Indholdsfortegnelse 2 Forord 3 Målformulering 4 Indhold i undervisningen Grundviden Grundviden om lys og

Læs mere

lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse

lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse Visuel komfort sætter mennesket i centrum Alle udendørs miljøer bør planlægges med mennesket i fokus og med hensyn til, hvordan mennesker reagerer og fungerer.

Læs mere

NR 01 / 2013. Den Danske Lyspris 2012. Dynamisk belysning hos Topdanmark

NR 01 / 2013. Den Danske Lyspris 2012. Dynamisk belysning hos Topdanmark NR 01 / 2013 Den Danske Lyspris 2012 Revidering af DS 700 Dynamisk belysning hos Topdanmark LYS 01-2013 / 3 Lyskvalitet Indhold Lysets kvalitet er det gennemgående tema, når DCL uddeler årets lyspris.

Læs mere

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil?

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil? [Lys] Lyset påvirker vores opfattelser af rum og vores psyke. Lyset er en meget vigtig medspiller når arkitekten skaber gode æstetiske rum til mennesker. Lyset kan langt mere end bare at give lys til mørke

Læs mere

NR 02 / 2008 SkueSpilhuSet får ny dansk lyspris lysteknisk SelSkab Skifter navn reportage fra light+building 2008

NR 02 / 2008 SkueSpilhuSet får ny dansk lyspris lysteknisk SelSkab Skifter navn reportage fra light+building 2008 NR 02 / 2008 Skuespilhuset får ny dansk lyspris Lysteknisk Selskab skifter navn Reportage fra Light+Building 2008 Indholdsfortegnelse / LYS 02-2008 / 03 Indhold 04 60 år fyldt med lys Fokus på lys og klima

Læs mere

CARL BRO GRUPPEN. LTS årsmøde hos VELUX Den 2. marts 2006. Dynamisk Lys v. Jesper Aarup

CARL BRO GRUPPEN. LTS årsmøde hos VELUX Den 2. marts 2006. Dynamisk Lys v. Jesper Aarup CARL BRO GRUPPEN LTS årsmøde hos VELUX Den. marts 006 Dynamisk Lys v. Jesper Aarup Baggrund Velux er en virksomhed der arbejder med dagslys Ønskede et belysningskoncept som understreger dette Relativt

Læs mere

Skitseforslag. Belysning af parkeringsplads ved Multiarena. ÅF Lighting

Skitseforslag. Belysning af parkeringsplads ved Multiarena. ÅF Lighting Belysning af parkeringsplads ved Multiarena ÅF Lighting 05-04-2016 Introduktion De eksisterende idrætshaller ved Næstved Stadion blev i 2015 udvidet med den nyopførte Arena Næstved, som er Sydsjællands

Læs mere

Rambøll Lys. Iben Winther Orton fra Rambøll Lys Aalborg 2009-05-11

Rambøll Lys. Iben Winther Orton fra Rambøll Lys Aalborg 2009-05-11 Rambøll Lys Iben Winther Orton fra Rambøll Lys Aalborg 2009-05-11 Rambøll Organisation Global virksomhed Byggeri og Design Industri og olie/gas Miljø og Natur Energi og klima Infrastruktur og transport

Læs mere

16 Himlen over Trekroner Øst. 20 Belysningsplan for en hel kommune. 26 I love Lyon. Forum 2007. 50 Navnenyt + kalender

16 Himlen over Trekroner Øst. 20 Belysningsplan for en hel kommune. 26 I love Lyon. Forum 2007. 50 Navnenyt + kalender Indholdsfortegnelse / LYS 01-2008 / 03 Indhold 04 Pulserende lys på Gl. Torv i Slagelse 06 At lære af det naturlige lys Lyspris og jubilæum 2008 bliver et rigtigt festår i lysets tegn. Lysteknisk Selskab

Læs mere

H A N S E N & H E N N E B E R G

H A N S E N & H E N N E B E R G FREDERIKSBERG NYE PLADSER Storbyoase Frederiksberg Kommune har fået en ny storbyoase, hvor belysningen spiller en stor rolle i den samlede arkitektoniske komposition. BELYSNINGEN Et arkitektonisk element

Læs mere

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lys som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lys som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Lys Denne DCUM-vejledning handler om lys i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning lys i dagtilbud har, lysets påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver påvirket af indeklimaforhold.

Læs mere

Muligheder belysning Kastrupfortet. Udarbejdet af ÅF Lighting for AØLU

Muligheder belysning Kastrupfortet. Udarbejdet af ÅF Lighting for AØLU Muligheder belysning Kastrupfortet Udarbejdet af ÅF Lighting for AØLU Den Blå Planet & Benzinøen Indledning Nærværende idéoplæg er blevet til efter møde med repræsentanter fra AØLU. AØLU skriver, at: fremadrettede

Læs mere

L Y S t e m a d a g. LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VKR Holding.

L Y S t e m a d a g. LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VKR Holding. L Y S t e m a d a g LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VKR Holding. LYSnET er et tværfagligt netværk, der er etableret med det formål at styrke forskning og undervisning inden

Læs mere

Farvet lys i Byens rum

Farvet lys i Byens rum Farvet lys i Byens rum Thomas Maare Lysfaglig projektleder, Dansk Center for Lys Farvet lys i byens rum - oversigt Farvet lys som middel til: Vej-/almenbelysning: Lyset på vej og sidearealer samt park,

Læs mere

Dansk Center for Lys UNGT LYS

Dansk Center for Lys UNGT LYS Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner etc. Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, netværk,

Læs mere

Følgende koncept er udarbejdet på baggrund af dialog med beboere i Gersagerparken og medarbejdere i Greve Kommune.

Følgende koncept er udarbejdet på baggrund af dialog med beboere i Gersagerparken og medarbejdere i Greve Kommune. Projektbeskrivelse Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves Følgende koncept er udarbejdet på baggrund af dialog med beboere i Gersagerparken og medarbejdere i Greve Kommune. Det er en opsamling og et

Læs mere

vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort

vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort Specialdesignede AGC-linser som giver minimal blænding Trinløst tilt ± 15º over vejbanen Justering udligner skæve master Fås med forskellige lysstyringssystemer

Læs mere

Fremtidens skole. Vinderne

Fremtidens skole. Vinderne Fremtidens skole Vinderne Dommerne har lagt vægt på, at jeres bud på fremtidens skole er originalt, og at I kan vise, at I har tænkt over, hvordan undervisningen i skolen foregår i fremtiden. Dommerne

Læs mere

Grønne Cykelruter Belysningsforslag for Amagerbanen

Grønne Cykelruter Belysningsforslag for Amagerbanen Grønne Cykelruter Belysningsforslag for Amagerbanen Indledning Cykelruten Amagerbanen Med udgangspunkt i notatet fra Københavns Kommune og designoplægget fra Schønnherr vedrørende Amagerbanen beskrives

Læs mere

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn.

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn. Kunstig belysning Vejledning om kunstig belysning på faste arbejdssteder At-vejledning A.1.5 Februar 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 At-vejledningen beskriver Arbejdstilsynets krav

Læs mere

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lyskvalitet og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Problem: vi har begrænsede energi-resourcer kunstlys bruger energi hele

Læs mere

Det Maritime Museum AQUARIUS. Tungevågen AQUARIUS MARITIMT VITENSENTER I TUNGEVÅGEN

Det Maritime Museum AQUARIUS. Tungevågen AQUARIUS MARITIMT VITENSENTER I TUNGEVÅGEN 1 Det Maritime Museum AQUARIUS Tungevågen INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4. ARKITEKTONISK, URBANT OG LANDSKABELIGT KONCEPT 5-7. CONCEPTUELLE DIAGRAMMER 8. MASTERPLAN OG TVÆRSNIT 9. PLAN -1, +1 10. ARKITEKTUR OG

Læs mere

Beton-Oscar til Aalborg-arkitekt Fornem hæder for utraditionelt og energirigtigt plejehjem i Gistrup

Beton-Oscar til Aalborg-arkitekt Fornem hæder for utraditionelt og energirigtigt plejehjem i Gistrup PRESSEMEDDELELSE: Beton-Oscar til Aalborg-arkitekt Fornem hæder for utraditionelt og energirigtigt plejehjem i Gistrup Stor og bæredygtig arkitektur. Med den begrundelse får arkitekt Kim Flensborg og Arkitektfirmaet

Læs mere

Your Partner in Safety

Your Partner in Safety Your Partner in Safety Inspektion og kontrol af det færdige anlæg er en del af opgaven. SafeExIT SafeExIT er specialiseret i sikkerhedsbelysning, eksplosionsbeskyttet el-materiel, samt belysning til industrielle

Læs mere

light guide Belysning i en smykkebutik

light guide Belysning i en smykkebutik light guide Belysning i en smykkebutik Belys hver en detalje Kunder kan have mange følelser og høje forventninger, når de træder ind i en smykkebutik. Det kan være et par, der er på udkig efter en forlovelsesring,

Læs mere

UNDERGANGEN - Et rent under Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves. Helle Hove og Karoline H. Larsen august 2015

UNDERGANGEN - Et rent under Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves. Helle Hove og Karoline H. Larsen august 2015 UNDERGANGEN - Et rent under Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves Helle Hove og Karoline H. Larsen august 2015 PLACEMAKING er et eksperiment, der undersøger, hvordan kunst kan bruges som borgerinddragende

Læs mere

DTU-Compute. Institut for Matematik & Computer Science. Danmarks Teknisk Universitet

DTU-Compute. Institut for Matematik & Computer Science. Danmarks Teknisk Universitet DTU-Compute Institut for Matematik & Computer Science Danmarks Teknisk Universitet Danmarks Teknisk Universitet (DTU) Lyngby Campus På DTU nord for København har Christensen & Co arkitekter skabt en ny

Læs mere

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends...

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... AAA lys 14.9.10 Lys & lyskilder Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... Lys Lysbegreber Lyskilder Lysformer/lysdesign Bud på trends...og forudsigelse Hvem snakker?? Ib Mogensen,

Læs mere

O K H O L M L I G H T I N G

O K H O L M L I G H T I N G OKHOLM LIGHTING VISION Vores vision er at være førende danske og internationale projektudvikleres foretrukne samarbejdspartner når det gælder belysningsløsninger til store rum ECCO CONFERENCE CENTER Belysningsanlægget

Læs mere

Kunstsilo Kristiansand - Plads til kultur

Kunstsilo Kristiansand - Plads til kultur Kunstsilo Kristiansand - Kunstsiloen er Kristiansands nye varemærke. Den er transformeret og iscenesat i samhørighed med en ny bydel omkring et kulturtorv. Siloen har stor betydning for forståelsen af

Læs mere

Stationstorv & Torvehal i Ry Skitseprojekt

Stationstorv & Torvehal i Ry Skitseprojekt Danø arkitektur September 2016 Stationstorv & Torvehal i Ry Skitseprojekt 23.09.2016 DANØ arkitektur & Danø arkitektur September 2016 Ry torv med Torvehal - ophold og aktivitet - mangfoldighed - følelse

Læs mere

EN STILREN LØSNING TIL BADEVÆRELSET

EN STILREN LØSNING TIL BADEVÆRELSET unidrain GlassLine unidrain GlassLine er brusebunde og brusevægge i glas, som sammen med det originale unidrain gulvafløb samler de enkelte komponenter til én samlet flot, vådrumssikker og gennemtænkt

Læs mere

Titelblad. Arkitektur & Design Industriel Design v/ Aalborg Universitet. Titel: Nova Periode: 02/02/09-03/06/09 Gruppe: AD10-ID4

Titelblad. Arkitektur & Design Industriel Design v/ Aalborg Universitet. Titel: Nova Periode: 02/02/09-03/06/09 Gruppe: AD10-ID4 Titelblad Arkitektur & Design Industriel Design v/ Aalborg Universitet Titel: Nova Periode: 02/02/09-03/06/09 Gruppe: AD10-ID4 Anders Rafn Hansen Kvist Vejleder: Kaare Eriksen Ann Pedersen Kristian Trier

Læs mere

Vor Frue Kirkeplads. PROJEKTFORSLAG FEBRUAR 2012 Revision 22. MARTS 2012 LANDSKAB

Vor Frue Kirkeplads. PROJEKTFORSLAG FEBRUAR 2012 Revision 22. MARTS 2012 LANDSKAB Vor Frue Kirkeplads 28. PROJEKTFORSLAG FEBRUAR 2012 Revision 22. MARTS 2012 FOTOS AF EKSISTERENDE FORHOLD 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 2 4. 9. EKSISTERENDE FORHOLD 1:200 11. Vor Frue Stræde 3. 8.

Læs mere

BILAG 7 FORSLAG TIL OPSÆTNING AF GADEINVENTAR OG BELYSNING UNDER FORSØGETS 2. ETAPE

BILAG 7 FORSLAG TIL OPSÆTNING AF GADEINVENTAR OG BELYSNING UNDER FORSØGETS 2. ETAPE BILAG 7 FORSLAG TIL OPSÆTNING AF GADEINVENTAR OG BELYSNING UNDER FORSØGETS 2. ETAPE Center for Bydesign Arkitektur og Byrum marts 2009 gadehjørner fortov busgade Nørrebrogade projektets fase 1 lagde sit

Læs mere

Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning.

Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. Kunstlys i hjemmet Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. iben@lightscapes.dk Kort om LED-lys til ældre Projektholdet, der har testet døgnrytmeunderstøttende belysning hos ældre i private

Læs mere

City of Westminster College

City of Westminster College CASE City of LOKATION: City of, London, England. Arkitekt/ designer: schmidt hammer lassen architects. City of designet af schmidt hammer lassen architects På Paddington Green Campus i London, ligger schmidt

Læs mere

22.08.2011 Domicil på Skanderborgvej

22.08.2011 Domicil på Skanderborgvej 22.08.2011 Domicil på Skanderborgvej 22.08.2011 Domicil på Skanderborgvej Projektudvikling entreprenør arkitekt Domicil på Skanderborgvej 2 Domicil på Skanderborgvej 3 ÅRHUS CENTRUM ÅRHUS H RINGVEJEN O2

Læs mere

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Medlemsorganisation med 600 medlemmer - producenter, ingeniører, arkitekter, designere m.fl. Ungt LYS siden 1999 www.ungtlys.dk Den hurtige genvej til viden om

Læs mere

Hvad er en lyskilde? En lampe

Hvad er en lyskilde? En lampe 1 2 Hvad er en lyskilde? Formål: Sikre, at alle eleverne er med på emnet og begreberne Ordbogen: Naturlig eller menneskeskabt genstand som udsender lys fx Solen, et stearinlys eller en elektrisk pære Spørgsmål:

Læs mere

Omsorgscentret Fælledgården

Omsorgscentret Fælledgården På 1. sal på Fælledgården, trænger der til en kærlig hånd. Der er ikke blevet gjort meget de sidste 30 år, for der er ikke penge til de gamle. Både personale og beboere virker meget glade for at være der.

Læs mere

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerende ro

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerende ro Soundlight Comfort Ceiling Inspirerende ro Komfort opstår hvor lyd møder lys Udfordringer for kontorer Nye kommunikationsformer har ændret vores arbejdsmetode til det uigenkendelige. Kontoret er ikke længere

Læs mere

En samling af eksempler på billeder SB-910

En samling af eksempler på billeder SB-910 En samling af eksempler på billeder SB-910 Denne håndbog viser de forskellige SB-910 flashfunktioner og eksempelfotos. 1 Dk Tag det næste skridt med kreativ belysning Afslør dine motivers teksturer og

Læs mere

Hybridfiber belysning af Hotherskolen i Stevns Kommune

Hybridfiber belysning af Hotherskolen i Stevns Kommune Hybridfiber belysning af Hotherskolen i Stevns Kommune Afrapportering 2012 Kent Laursen Industriel Designer Til belysning af gangen i Hotherskolen, er fremstillet 12 armaturer, som ses herunder, i beskyttelsestape.

Læs mere

Fagerhult The Art of Light

Fagerhult The Art of Light The Art of Orosso Lyset er udgangspunktet for mange kunstarter. Film, fotografi, maleri. Lyset får ikke kun mennesker til at føle sig godt tilpas fysisk og psykisk, det skaber også forudsætninger for

Læs mere

Dagslys i energioptimerede bygninger

Dagslys i energioptimerede bygninger Dagslys i energioptimerede bygninger Thomas Nørgaard arkitekt maa CHRISTENSEN & CO ARKITEKTER . Fornemmelse for lys Formen og rummet Dagslys i energioptimerede bygninger . Fornemmelse for lys Materialitet

Læs mere

HERNING HF & VUC HERNING HF & VUC. Sagsnummer: 13068 www.arkitec.dk Arkitekter m.a.a. Tlf. 97 12 27 55

HERNING HF & VUC HERNING HF & VUC. Sagsnummer: 13068 www.arkitec.dk Arkitekter m.a.a. Tlf. 97 12 27 55 HERNING HF & VUC HERNING HF & VUC Sagsnummer: 13068 www.arkitec.dk Arkitekter m.a.a. Tlf. 97 12 27 55 BESKRIVELSE Idegrundlaget Projektet tager udgangspunkt i at skabe funktionalitet såvel som fleksibilitet,

Læs mere

Lysregulering teori og praksis

Lysregulering teori og praksis 1 Lysregulering teori og praksis Løsninger på problemer ved lysregulering Af Erwin Petersen, civilingeniør, ph.d. seniorforsker Nærværende artikel er et delresultat af et projekt udført på Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

KICK OFF LYON BYRUMSBELYSNING, FACADEBELYSNING & GÅRDRUMSBELYSNING

KICK OFF LYON BYRUMSBELYSNING, FACADEBELYSNING & GÅRDRUMSBELYSNING KICK OFF LYON BYRUMSBELYSNING, FACADEBELYSNING & GÅRDRUMSBELYSNING Merete Madsen, Belysningsarkitekt & team leader for Lighting i Grontmij DAGSLYS KUNSTSLYS SKUMRING DAG AFTEN NAT BYRUMSBELYSNING Facader

Læs mere

Genstandsanalyse - Flowerpot lampe

Genstandsanalyse - Flowerpot lampe Genstandsanalyse - Flowerpot lampe Hvem har designet produktet? - Flowerpot er designet af Verner Panton i 1968 Hvordan fungerer produktet? - Flowerpot er en lampe. Der findes både spisebordslamper, gulvlamper

Læs mere

Skabelon for kommentarer til Dansk Standard Forslag (DSF) Dato: 2013-12-02 Document:

Skabelon for kommentarer til Dansk Standard Forslag (DSF) Dato: 2013-12-02 Document: Afsnit Kommentartype = ge = generelt te = teknisk ed = redaktionel ge Revisionsforslaget til DS 700 stiller generelt krav om højere middelbelysningsstyrker i rum øgede krav til regelmæssighed i rum. Samtidig

Læs mere

Forslag til indretning af tag-etage i. Skanderborg Aktivitetscenter afdeling Sølund.

Forslag til indretning af tag-etage i. Skanderborg Aktivitetscenter afdeling Sølund. Forslag til indretning af tag-etage i Skanderborg Aktivitetscenter afdeling Sølund. v. arkitekter cand. arch. Trine og Kåre Birk 04.09.2011 Nuværende etageplan Nuværende indretning Problemformulering Tagetagen

Læs mere

LAVENERGI ENERGI OPTIMERING. www.mariabeyer.dk PORTFOLIO. MARIA M. BEYER Cand. Scient. Arkitektur & Design INTEGRERET DESIGN

LAVENERGI ENERGI OPTIMERING. www.mariabeyer.dk PORTFOLIO. MARIA M. BEYER Cand. Scient. Arkitektur & Design INTEGRERET DESIGN + LAVENERGI + ENERGI OPTIMERING www.mariabeyer.dk N PORTFOLIO MARIA M. BEYER Cand. Scient. Arkitektur & Design + INTEGRERET DESIGN Cand. Scient. Maria M. Beyer Læssøesgade 14A, 2.th DK-2200 København N

Læs mere

MERRY KARREÉN TINGVEJ 6A-B, 2300 KBH S

MERRY KARREÉN TINGVEJ 6A-B, 2300 KBH S M E R R Y TINGVEJ A-B, 2300 KBH S 2 3 0 0 M E R R Y 21 LEJEBOLIGER CENTRALT PÅ AMAGER 21 nye lejeboliger beliggende centralt på Amagerbro. Boligerne er placeret i et dynamisk og urbant miljø nær København

Læs mere

Fl ndt. Flindt Pullert. Design: Christian Flindt

Fl ndt. Flindt Pullert. Design: Christian Flindt Fl ndt Flindt Pullert. Design: Christian Flindt 2 Et rent snit. Inspirationen er evnen til at se muligheden i det enkle. 3 4 Øvelse gør mester Christian Flindt havde allerede fra projektets start en vision

Læs mere

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi.

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi. INTEGRERET ENERGIDESIGN Hos Thorkil Jørgensen Rådgivende Ingeniører vægtes samarbejde og innovation. Vi vil i fællesskab med kunder og brugere skabe merværdi i projekterne. Med merværdi mener vi, at vi

Læs mere

SKYLINE. By Julie Richoz

SKYLINE. By Julie Richoz 48 SKYLINE By Julie Richoz 49 50 Lys og skygge 51 52 I smukt samspil 53 Maksimal minimalisme If it is both useful and necessary and you can recognize and eliminate what is not essential, then go ahead

Læs mere

Ungt Lys. Dansk Center for Lys

Ungt Lys. Dansk Center for Lys Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, konferencer,

Læs mere

DANTES PLADS PROSPEKT NYINDRETNING AF DANTES PLADS

DANTES PLADS PROSPEKT NYINDRETNING AF DANTES PLADS DANTES PLADS PROSPEKT NYINDRETNING AF DANTES PLADS 14.06.2019 INDHOLD BAGGRUND 3 NYINDRETNING AF DANTES PLADS 4 2 BAGGRUND Dantes Plads set mod øst, med det aktuelle område indtegnet med hvid linje. Luftfoto:

Læs mere

FORELØBIGT TRYK

FORELØBIGT TRYK Side 12 Indledning xxxxxxxxxxxxxxx Eksisterende forhold xxxxxxxxxxxxxxx Fremtidige forhold - Renovering xxxxxxxxxxxxxxx Fremtidige forhold - Opgradering xxxxxxxxxxxxxxx FORELØBIGT TRYK 10-09-2014 Belysningsforslag

Læs mere

SÆRLIGE VEJRUM Rundkørsler - byporte - underføringer??? Principper for udformning og udsmykning

SÆRLIGE VEJRUM Rundkørsler - byporte - underføringer??? Principper for udformning og udsmykning SÆRLIGE VEJRUM Rundkørsler - byporte - underføringer??? Principper for udformning og udsmykning Baggrund Kommuneplanen 2013-2025 beskriver, hvordan Vejen Kommune ønsker at arbejde med identitet. Dette

Læs mere

Indendørsbelysning. Glostrup hospital. Case Study. Sansevenlig og alsidig belysning. til børn med psykiatriske lidelser og deres pårørende

Indendørsbelysning. Glostrup hospital. Case Study. Sansevenlig og alsidig belysning. til børn med psykiatriske lidelser og deres pårørende Indendørsbelysning Glostrup hospital Case Study Sansevenlig og alsidig belysning til børn med psykiatriske lidelser og deres pårørende Vi er rigtig glade for belysningen, fortæller Helle Winding. Den er

Læs mere

Lyssætning af museumsudstillinger. Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a.

Lyssætning af museumsudstillinger. Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a. Lyssætning af museumsudstillinger Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a. Lys nok? Øjet er i stand til at adaptere med en faktor 5.000 Enheder Candela kommer af candle. Er et udtryk for en lyskildeintensitet,

Læs mere

Arkitektur i verdensklasse Design med viden

Arkitektur i verdensklasse Design med viden People, Space and Daylight University of Waterloo Arkitektur i verdensklasse Design med viden Signe Kongebro Partner og Leder af Bæredygtighedsafdelingen 03.03.2015 1 People, Space and Daylight University

Læs mere

REFLEKSIONSSKEMA ET DIALOGREDSKAB

REFLEKSIONSSKEMA ET DIALOGREDSKAB REFLEKSIONSSKEMA ET DIALOGREDSKAB Til brug ved renovering og nyindretning I et naturfagligt læringsmiljø skal rummene have så megen spændvidde som muligt, for at det kan rumme og inspirere mange forskellige

Læs mere

Stofgardiner. Blød indramning af vinduerne

Stofgardiner. Blød indramning af vinduerne Stofgardiner Blød indramning af vinduerne Med PowerView Starskinnen bliver gardinerne en del at dit intelligente hjem 2 Stofgardiner Loungestemning og smukke folder Lange stofgardiner er igen blevet et

Læs mere

INTERAKTION I BYRUM MELLEM LYS OG BORGERE

INTERAKTION I BYRUM MELLEM LYS OG BORGERE INTERAKTION I BYRUM MELLEM LYS OG BORGERE Urban Lab, konference, 1. september 2016, Helligåndshuset, Randers Rune Nielsen, arkitekt MAA, PhD, partner, Kollision vi skaber nye oplevelser arkitektur interaktionsdesign

Læs mere

NR 03 / 2009 HEDORF KOLLEGIET TEMA: DAGSLYS KONTORBELYSNING

NR 03 / 2009 HEDORF KOLLEGIET TEMA: DAGSLYS KONTORBELYSNING NR 03 / 2009 HEDORF KOLLEGIET TEMA: DAGSLYS KONTORBELYSNING LYS 03-2009 / 3 Lysets Dag markerer bedre tider Nu er det slut med krisetiderne. Det tyske marked er vendt, og der er også positive strømme på

Læs mere

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lys og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Uden lys kan vi ikke skabe smukke, oplevelsesrige bygninger med et godt synsmiljø

Læs mere

Designmanual Katalog. Del 2 BYMIDTEN BYENS GULV BYENS INVENTAR BYENS LYS BYENS BEPLANTNING

Designmanual Katalog. Del 2 BYMIDTEN BYENS GULV BYENS INVENTAR BYENS LYS BYENS BEPLANTNING Designmanual Katalog BYMIDTEN BYENS GULV BYENS INVENTAR BYENS LYS BYENS BEPLANTNING Del 2 O F F E N T L I G T D E S I G N I O D E N S E Indhold BYENS GULV Generelle betragninger Checkliste Produktliste

Læs mere

R E M I S E N I T Ø L L Ø S E - BÆREDYGTIG HISTORIE OG RUMMELIG FREMTID REMISEN I TØLLØSE - SEP. 2009 - IDÉKATALOG TIL VIDERE PROJEKTUDVIKLING

R E M I S E N I T Ø L L Ø S E - BÆREDYGTIG HISTORIE OG RUMMELIG FREMTID REMISEN I TØLLØSE - SEP. 2009 - IDÉKATALOG TIL VIDERE PROJEKTUDVIKLING R E M I S E N I T Ø L L Ø S E - BÆREDYGTIG HISTORIE OG RUMMELIG FREMTID VISIONER OG FOKUS PUNKTER VISIONER I Remisen i Tølløse ligger et kæmpe potentiale. Alene bygningens særegne arkitektur og historie

Læs mere

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition.

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition. Komposition - om at bygge et billede op Hvis du har prøvet at bygge et korthus, ved du, hvor vigtigt det er, at hvert kort bliver anbragt helt præcist i forhold til de andre. Ellers braser det hele sammen.

Læs mere

TID TIL INSPIRATION 2014

TID TIL INSPIRATION 2014 360 Alt til virksomheden TID TIL INSPIRATION 2014 Gardiner Accessories Manufactured in Denmark Grid / Tom Stepp Basic / Tom Stepp Cph Lighting er en kollektion af indendørs- og udendørs belysning fremstillet

Læs mere

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 9 Forslag til ændringer På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen 5 præcisering af fordeling

Læs mere

Unik central beliggenhed

Unik central beliggenhed Unik central beliggenhed Guldfarve: Pantone 871 - CMYK 20, 30, 60, 10 Rødt A: Pantone 187 - CMYK 0, 100, 100, 30 Guldfarve: Pantone 871 - CMYK 20, 30, 60, 10 Velkommen til Tivoli Congress Center Vi er

Læs mere

Københavns nye eventyrlige plads

Københavns nye eventyrlige plads Københavns nye eventyrlige plads Plads til store armbevægelser Kvæsthusprojektet strækker sig over 500 meter fra Nyhavn til spidsen af Kvæsthusmolen. Her kommer Københavns nye eventyrlige plads. Med over

Læs mere

DRs koncertsal En rødglødende meteorit i ødemarken

DRs koncertsal En rødglødende meteorit i ødemarken DRs koncertsal En rødglødende meteorit i ødemarken Byens Netværk arrangement 04.03.08. Tekst og foto: Christina Bennetzen På vores 3. besøg til DRs koncertsal får vi for første gang mulighed for at betræde

Læs mere

HUSBÅDE PÅ BORNHOLM CHARLOTTE KJØLLER - RØNNE. belysning 01 & 02

HUSBÅDE PÅ BORNHOLM CHARLOTTE KJØLLER - RØNNE. belysning 01 & 02 belysning 01 & 02 belysning 01 LOFT / PENDEL BELYSNING - CARAVAGGIO Design: Cecilie Manz Producent: Lightyears 01 De sorte, grå og hvide nuancer er nøje afstemt efter hinanden og spiller smukt sammen,

Læs mere

HARALDSHUS 18-42, PRÆSENTATION AF GÅRDANLÆG FORSLAG

HARALDSHUS 18-42, PRÆSENTATION AF GÅRDANLÆG FORSLAG HARALDSHUS 18-42, PRÆSENTATION AF GÅRDANLÆG FORSLAG POPULUS landskabsarkitektur, CVR: 36463295 Langebrogade 6J, 4., 1411 København K, www.populus-co.dk SITUATIONSANALYSE OMRÅDE og EJENDOMME SITUATIONSANALYSE

Læs mere

Design Brief. Indledning. Formål og metode. Kontekst. Analyse af rummet. Urban Interventions 2012 Design Brief

Design Brief. Indledning. Formål og metode. Kontekst. Analyse af rummet. Urban Interventions 2012 Design Brief Indledning I vores design brief vil vi præsentere vores intervention og det arbejde udført i forbindelse med kurset Urban Interventions. Vi beskriver først hvorfor vi i vores intervention vil sætte fokus

Læs mere

Rettet og diffus belysning

Rettet og diffus belysning Om at se lyset Oplevelsen af f.eks. et maleri er betinget af at kunne se farverne. Farverne er betinget af det lys, der er at kaste tilbage, behørigt sorteret af kunstneren selv. God belysning, intense

Læs mere

Overordnede retningslinjer for valg af armaturer i Allerød Kommune

Overordnede retningslinjer for valg af armaturer i Allerød Kommune Overordnede retningslinjer for valg af armaturer i Allerød Kommune Udarbejdet: KMU KS: ASE Udarbejdet af ÅF Lighting 2017 5589not001-Rev2-Principper for belysning og armaturvalg.docx Indhold 1 Overordnede

Læs mere

Forvandlet idrætshal i Vissenbjerg

Forvandlet idrætshal i Vissenbjerg Forvandlet idrætshal i Vissenbjerg 6 Nytænkning I En ny tilbygning og ny facade med store vinduespartier og stor indre gennemsigtighed har forvandlet Vissenbjerg Hallerne fra et mørkt og tillukket sted

Læs mere

Der er god økonomi og sund fornuft i at vælge energibesparende løsninger i det moderne kontorbyggeri.

Der er god økonomi og sund fornuft i at vælge energibesparende løsninger i det moderne kontorbyggeri. Løsninger til energibeelse i erhvervs- og administrationsbyggeri 50% 70% 60% Der er god økonomi og sund fornuft i at vælge energibeende løsninger i det moderne kontorbyggeri. Denne brochure giver eksempler

Læs mere

Spejlinger og refleksioner

Spejlinger og refleksioner Bilag til ansøgning: Undergangen - et rent under Del II Spejlinger og refleksioner Forslaget arbejder med at genbruge lys ved hjælp af refleks og spejling på de 4 vægge, man møder frontalt på turen gennem

Læs mere

Kapitel 3: Lys og skygge 1

Kapitel 3: Lys og skygge 1 Kapitel 3: Lys og skygge 1 3 Lys og skygge Egetlys, defineret/specifik lyskilde, reflekteret lys/ambient light, reflekslys I den "virkelige verden" er vi omgivet af lys af flere arter: Der er lyskilderne,

Læs mere