Forprojekt vedrørende Asbest- og Mineraluldfibre

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forprojekt vedrørende Asbest- og Mineraluldfibre"

Transkript

1 Rapport nr. 28 Forprojekt vedrørende Asbest- og Mineraluldfibre Kurt N. Egmose Eurofins Danmark A/S

2 1. Indledning 1.1 Relevante virksomheder En række danske produktionsvirksomheder udleder fibre til omgivelserne. For mineraluldfibrenes vedkommende er der primært tale om producenter (Rockwool, Glasuld) og brugere af isolationsmaterialer (bygningsindustrien og diverse produktionsindustrier). For asbestfibrenes vedkommende er der i dag primært tale om virksomheder der foretager renoverings- eller vedligeholdelsesarbejde af bygninger og tekniske anlæg eller virksomheder der behandler genbrugsmaterialer (f.eks. scredderanlæg mv.). 1.2 Udledningskrav Ligesom det er tilfældet i de fleste europæiske lande findes der i Danmark B-værdier for såvel asbestfibre (400 fibre/m 3 ) som mineraluldsfibre (1300 fibre/m 3 ). Der findes dog ikke tilhørende datablade i B-værdivejledningen [10]. Endvidere er EU direktiv 87/217/EØF [9] implementeret i Danmark i form af Miljøstyrelsens bekendtgørelse om begrænsning af udledning af asbest til luften fra industrielle anlæg [2]. Heri defineres en emissionsgrænseværdi for asbest på 0,1 mg/m3 eller fibre/m3 gældende for anlæg der fremstiller eller færdigbehandler produkter, der indeholder asbest. Samme grænseværdi gælder i øvrigt også i USA og Canada. Emissionsgrænseværdier for mineraluldsfibre er hverken fundet i Danmark eller i udlandet. I et enkelt tilfælde er der af en kommune stillet krav ud fra det forhold, at støvet defineres som uorganisk støv af ikkefarlig art (20 mg/m3). I BAT-noten fra 2001 om glasindustrien defineres udledningskravene for mineraluldsfibre ligeledes i enheden mg/m 3 [9]. 1.3 Metoder Metoder til måling af fiberindhold i luft er oprindeligt udviklet og beskrevet indenfor arbejdsmiljø- og udeluftområdet, og i de fleste tilfælde henviser litteraturen hertil. På det analytiske område kan de samme principper anvendes, hvorimod der prøvetagningsmæssigt er tale om andre principper primært på grund af behovet for isokinetisk prøvetagning. En metodeskrivelse for måling af asbestfibre i afkast er beskrevet i ISO [1] samt i et bilag til Miljøstyrelsens bekendtgørelse nr. 792 [2]. Der er i begge tilfælde tale om en metode, hvor selve prøvetagningningeproceduren er sammenlignelig med den der gælder for prøvetagning af støv. 1.4 Måleaktitet Der er i de senere år løbende foretaget målinger af emissionen af såvel asbestfibre som mineraluldfibre fra danske virksomheder. Der er så vidt vides benyttet metoder som - på baggrund af de eksisterende metoder på arbejdsmiljøområdet - er tilpasset emissionsområdet. Målingerne er fortrinsvis udført som led i virksomhedernes egenkontrol f.eks. for at vurdere emissionsbegrænsende foranstaltningers effektivitet. Der er rettet henvendelse til tre danske måleinstitutter (Eurofins, TI og FORCE), som er forespurgt om deres måleomfang for fibre i løbet af de sidste par år. Ligeledes er et par udenlandske måleinstitutter (Tyskland og Frankrig) forespurgt.

3 2 Vurdering af omfanget af vilkår i Danmark Der findes ikke et overblik over omfanget af konkrete vilkår for udledning af fibre i miljøgodkendelser, men det vides at disse eksisterer. Der er derfor taget kontakt til en række amter og kommuner for at undersøge i hvilket omfang der er stillet vilkår om måling af fibre i danske miljøgodkendelser. I projektet er de udvalgte amter og kommuner blevet spurgt om omfanget af vilkår vedr. asbest- og mineraluld i deres område. Amter og kommuner er udvalgt efter Referencelaboratoriets umiddelbare viden om der ligger virksomheder med potentielle fiberudledninger. Resultatet af undersøgelsen er således formentlig ikke et udtryk for en middelværdi, men at summen snarere repræsenterer omkring halvdelen af fibervilkår i landet. Dette er et kvalificeret gæt, da der er mange kommuner der ikke er blevet spurgt og under halvdelen af amterne er blevet spurgt. 2.1 Omfang af vilkår for udledning af fibre i Danmark Myndighed Antal Antal Bemærkninger virksomheder afkast Århus amt 0 0 Fyns amt 0 0 Nordjyllands amt 0 0 Vejle amt 0 0 Her har man valgt at stille emissionskrav i forhold til udledt vægt (mg fibre/nm 3 ). Der er et ønske om at kunne stille kravene mere specifik ift. fiberantallet, men amtet har indtil videre prioriteret ressourcerne anderledes. Københavns amt Har ikke besvaret henvendelsen Københavns kommune 0 0 Ålborg kommune 1 1 Krav baseret på B-værdi på 1300 respirable mineraluldsfibre/m 3 og en emissionsgrænseværdi på 20 mg/m 3 ) Kolding kommune 0 0 Århus kommune 0 0 Herning kommune 0 0 Københavns kommune 0 0 Roskilde kommune 0 0 Odense kommune 1 15 Præstationskontrol Glostrup kommune 2 2 I alt hvad der måtte være i de ikke adspurgte tilsynsmyndigheder Som det fremgår stilles der kun et ringe antal vilkår i Danmark. Om dette antal er påvirket af manglende generelle kravværdier og målemetoder vides dog ikke. 3 Vurdering af omfanget af fibermålinger på emissionsområdet i Danmark Det vides at der i de senere år er foretaget flere målinger af fiberudledninger til luften. Derfor har vi henvendt os til de tre største akkrediterede laboratorier og forespurgt om deres måleomfang i 2002 og 2003 (TI, Eurofins og FORCE Technology). Laboratorierne er anonymiseret i oversigten nedenfor. De 3 laboratorier repræsenterer sandsynligvis mere end 75 % af de emissionsmålingerne i Danmark (et kvalificeret gæt).

4 3.1 Omfang af gennemførte emissionsmålinger for fibre i Danmark i Laboratorium Bemærkninger A 0 0 B 10 8 C I alt Som det fremgår udføres der et pænt antal målinger om året i Danmark. Udover de målinger der udføres af de forespurgte laboratorier, ved vi at flere af virksomhederne selv er i stand til at foretage målinger, og at dette i et vist omfang sker. Antallet er dog ukendt. Vi har endvidere forespurgt et par større udbydere af emissionsmålinger i Tyskland og Frankrig. I det tyske laboratorium udføres målinger for asbestfibre relativt rutinemæssigt omkring 20 målinger om året. Der refereres til ISO Målinger for mineraluldfibre er ikke foretaget. Det franske laboratorium har ikke foretaget målinger for fibre. 4 Kort beskrivelse af metoder til bestemmelse af fibre Der er foretaget en begrænset litteraturundersøgelse for at undersøge om der er publiceret metoder eller applikationer om fibermålinger indenfor emissionsområdet. De mest veldokumenterede metoder til bestemmelse af fibre i luft findes indenfor områderne arbejdsmiljø/indeklima og udeluft. Som prøvetagningsmetode kan anvendes en metode identisk med den der anvendes til opsamling af støv opsamlingsmediet skal dog være et membranfilter (celluloseacetat), hvilket er en forudsætning for at filteret kan præpareres til den efterfølgende mikroskopi. De analysemetoder der er beskrevet til arbejdsmiljøområdet er alle baseret på mikroskopi, og kan generelt anvendes indenfor emissionsområdet. En af udfordringerne vil være de målesituationer, hvor mængden af andet støv er stor i forhold til antallet af fibre, idet dette kan skygge for fibrene i en lysmikroskopisk analyse. I disse situationer må det forventes at der kan blive behov for at supplere med mere sofistikerede mikroskopiprincipper (SEM). 4.1 Måling af asbestfibre Der findes en internationalt anerkendt metode til bestemmelse af asbestfibre fra stationære kilder (ISO 10397:1993) [1]. Metoden er baseret på isokinetisk prøvetagning på membranfiltre, og lysmikroskopisk analyse, og stort set identisk med den der er beskrevet i bilag til Miljøstyrelsens bekendtgørelse nr. 792 [2]: 1) Målingen baseres på prøver, der udtages af den udledte luft, før denne fortyndes i atmosfæren. Luftprøvens indhold af asbest frafiltreres, og asbestindholdet i det støv, der tilbageholdes i filtret, måles. 2) Prøvetagningen skal være repræsentativ for hele den overvågede proces. 3) Prøvetagningen foretages så vidt muligt under isokinetiske betingelser på et sted i udledningskanalen, hvor luftstrømningen er laminar.

5 4) Luftprøvefiltret anbringes i umiddelbar nærhed af prøvetagningsstedet. Kan dette ikke gennemføres, skal der foretages nødvendig korrektion for aflejring af asbeststøv i prøvetagningsledningen før filtret. 5) Inden luftprøven udtages, måles luftens temperatur og tryk samt gennemstrømnings-hastigheden i udledningskanalen. Foreligger der specielle omstændigheder, f.eks. tilstedeværelse af vanddamp, bør også disse registreres med henblik på at kunne foretage en passende korrektion af måleresultaterne herfor. 6) Prøvetagningsudstyret afprøves for tæthed efter opstillingen og umiddelbart før brugen. Lækagen må ikke overstige 1 pct. af prøvetagningsvolumenet. 7) Målingen på luftprøvefiltret foretages ved tælling af afsatte asbestfibre på filtret. Som prøvefilter anvendes et membranfilter (blandede estere af cellulose eller cellulosenitrat) med en nominel porestørrelse på 5 m med påtrykt net og en diameter på 25 mm. Filtereffektiviteten skal være mindst 99 pct. over for tællelige asbestfibre. 8) Fibertællingen udføres som beskrevet i en bekendtgørelse fra Arbejdsministeriets 8 [6]. Denne metode er baseret på fasekontrast-lysmikroskopi. 9) Med henblik på at kontrollere overholdelsen af grænseværdien i denne bekendtgørelses 2 anvendes en omregningsfaktor på 2 fibre/ml svarende til 0,1 mg/m3 asbeststøv. Der findes en række internationale standarder til bestemmelse af asbestfibre med mere sofistikerede metoder f.eks. ISO (Transmission Elektron Mikroskopi) [4] og ISO (Scanning Elektron Mikroskopi) [3], som udmærket kunne finde anvendelse på emissionsområdet. Fordelen er en betydeligt større identifikationssikkerhed til gengæld er omkostningerne højere. I praksis anvendes de som backup f.eks. til bekræftelse af analyseresultater baseret på lysmikroskopi, eller ved analyse af filtre med en generel stor støvbelastning. 4.2 Måling af mineraluldfibre Specifikke og internationalt anerkendte metoder til bestemmelse af mineraluld i emissionssammenhæng er ikke fundet. I praksis vil den metode der er beskrevet til bestemmelse af asbestfibre kunne anvendes. Den indenfor arbejdsmiljøet mest anerkendte metode til analyse af mineraluldfibre er baseret på fasekontrast lysmikroskopi og udgivet af WHO [5]. Denne er tilstrækkeligt sikker og følsom, og vil uden videre kunne anvendes på emissionsområdet. 5. Udstyrskrav Det for målingerne nødvendige udstyr såvel til prøvetagningen som til den efterfølgende analyse - er indgående beskrevet i ISO [1]. Da prøvetagningen vil kunne gennemføres i henhold til de samme procedurer som for alm. støv råder alle laboratorier over dette. De tilpasninger der skal ske af hensyn til den efterfølgende mikoskopi foranlediger normalt ikke nye krav til udstyret, da de pågældende filtret findes i flere størrelser. Udstyr til fasekontrastmikroskopi findes i mindst 4-5 danske laboratorier. Udstyret beløber sig til omkring DDK , og kræver en stor rutine for en sikker identifikation og kvantifikation af fibrene.

6 Der findes flere kvalificerede internationale præstationsprøvninger på dette område (mikroskopi af fibre på memnrabfiltre) - både for asbestfibre og mineraluldfibre (blandt andet WASP fra England). 6. Konklusion og anbefaling Der udledes såvel asbestfibre som mineraluldfibre til omgivelserne fra en række danske virksomheder. Der er kun begrænset viden om udledningsniveauerne, idet kun få myndigheder har indbygget krav i de pågældende virksomheders miljøgodkendelser, og der derfor kun er foretaget et ret ringe antal myndighedskrævede målinger. Asbest har det i en årrække har været forbudt at anvende i Danmark, og derfor er udledningerne på dette område i dag begrænset til aktiviteter som renovering og affaldshåndtering som til gengæld har et ikkeubetydeligt omfang. Der er i en række tilfælde tale om delvist diffusive kilder, hvorved den samlede emissionen dog kan være vanskelig af dokumentere. Mineraluld fremstilles i Danmark på flere større virksomheder, og anvendelsen er udbredt til en række forskellige brancher indenfor byggeri og industri. Regulering i Danmark sker med udgangspunkt i at mineraluld defineres som støv af ikke-farlig art. Dette er muligvis ikke holdbart, set i lyset af, at mineraluld er optaget på WHOs kræftliste selv set i lyset af at der iblandt eksperter er stor uenighed om mineraluldens sundhedsfare. Der er identificeret en international målemetode, ISO [1], som vil kunne danne grundlag for et metodeblad for måling af asbest. Prøvetagningsdelen af denne metode vurderes umiddelbart af kunne anvendes til mineraluldfibre, medens analysedelen er anderledes denne er til gengæld velbeskrevet i et WHO-dokument [5]. Arbejdet med udarbejdelsen af et måleblad vil derfor være forholdsvis begrænset anslået vil et samlet projekt kunne afvikles på ca. 35 timer inklusive høring. På baggrund af at der findes et begrænset antal virksomheder i Danmark der udleder fibre at en myndighed har udtrykt et ønske om at kunne stille vilkår til det udledte fiberantal at der allerede i dag foretages emissionsmålinger for fibre at de metoder der anvendes i dag ikke nødvendigvis er sammenlignelige at der på grund af en manglende metode vanskeligt kan stilles emissionkrav at omkostningerne til etablering af en målemetode vil være forholdsvis beskedne anbefales det at et projekt for etablering af en af Miljøstyrelsen anbefalet målemetode (MEL) prioriteres højt i forbindelse med at arbejdsopgaverne for 2005 defineres. 7. Referencer [1] ISO 10397: Stationary source emissions Determination of asbestos plant emissions Method by fibre count measurements [2] Miljøstyrelsens bekendtgørelse nr. 792 af den 15. december 1988 om begrænsning af udledning af asbest til luften fra industrielle anlæg. [3] ISO Ambient air - Determination of numerical concentration of inorganic fibrous particles - Scanning electron microscopy method

7 [4] ISO Ambient air - Determination of asbestos fibres - Indirect-transfer transmission electron microscopy method [5] Reference methods for measuring airborne Man-Made-Mineral-fibers (MMMF), WHO [6] Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 660 af 24. september 1986 om Asbest [7] ISO 8672:1993 Air quality - Determination of the number concentration of airborne inorganic fibres by phase contrast optical microscopy - Membrane filter method [8] Council Directive 87/217/EEC of 19 march 1987 on the prevention and reduction of environmental pollution by asbestos [9] European Commission Integrated Pollution and Control (IPPC): Reference document on Best Available Techniques in the Glass Manufacturing Industry. December 2001 [10] Miljøstyrelsens Orientering nr. 15 fra 1996 B-værdier

1 Indledning... 2. 1.1 Formål... 2. 2 Anvendelse af fibermålinger... 2. 2.1 Definition af fibre... 2. 2.2 Grænseværdier for fibre... 3. 3 Metoder...

1 Indledning... 2. 1.1 Formål... 2. 2 Anvendelse af fibermålinger... 2. 2.1 Definition af fibre... 2. 2.2 Grænseværdier for fibre... 3. 3 Metoder... Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Metoder til måling af mineraluldsfibre Undertitel Forfatter(e) Arne Oxbøl Udgivelsesdato 30. oktober 2015 Revideret, dato - Indholdsfortegnelse

Læs mere

Røggasemissioner Regulering og måling

Røggasemissioner Regulering og måling Røggasemissioner Regulering og måling Røggasemissioner Regulering og måling Lars K. Gram FORCE Technology Senior projektleder Fagområdeansvarlig for emissionsområdet Leder af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af ilt (O 2 ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Indholdsfortegnelse

Bestemmelse af koncentrationer af ilt (O 2 ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Indholdsfortegnelse Metodeblad nr. Bestemmelse af koncentrationer af ilt ( ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Parameter Ilt, Anvendelsesområde Måling af i luftemissioner fra virksomheder. Metode Kontinuert bestemmelse

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr. 84 Titel Samspil mellem metodeliste, metodeblade, standarder og akkreditering Undertitel - Forfatter(e) Lars K. Gram Arbejdet udført,

Læs mere

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede anlæg Brøndby, 9. november 2012 Knud Christiansen 1 Baggrund Ved beregninger af skorstenshøjder for især affaldsforbrændingsanlæg

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

Tabel 11. Anbefalede metoder til måling af luftforurening fra virksomheder (emission): Metoder til præstations- og stikprøvekontrol.

Tabel 11. Anbefalede metoder til måling af luftforurening fra virksomheder (emission): Metoder til præstations- og stikprøvekontrol. 8.2.2 Miljøstyrelsens metodehåndbog (opdateret maj 2013) 8.2.2.1 Præstations- og stikprøvekontrol Tabel 11 indeholder en metodeliste for de parametre der kan anbefales metoder for, med udgangspunkt i de

Læs mere

Præstationsprøvning 2010

Præstationsprøvning 2010 Rapport nr. 57-2010 Præstationsprøvning 2010 QAL2-beregning for NO X, SO 2, og partikler Lars K. Gram 17. december 2010 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 82 Titel Præstationsprøvning 2016 Undertitel TVOC og specifikke VOC er i strømmende gas (FID og adsorption) Forfatter(e) Arne Oxbøl,

Læs mere

Dioxinemission fra affaldsforbrænding

Dioxinemission fra affaldsforbrænding Rapport nr. 31 2006 Dioxinemission fra affaldsforbrænding 2003-05 Ole Schleicher FORCE Technology, Energi & Miljø Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften FORCE Technology,

Læs mere

Notat REGULERING AF ARBEJDE MED MINERALULD

Notat REGULERING AF ARBEJDE MED MINERALULD Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 172 Offentligt Kemi, ulykker og internationalt Postboks 1228 Notat 0900 København C Tlf. 70 12 12 88 Fax 70 12 12 89 at@at.dk www.at.dk

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 75 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Sammenligning af følsomhedsfaktorer anvendt ved lugttærskelbestemmelser Undertitel Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført,

Læs mere

1 Baggrund Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Baggrund Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 014 Undertitel Ammoniak og saltsyre i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 014 Udgivelsesdato

Læs mere

107

107 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 501 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 501 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 501 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 21. juni 2017 Sagsnummer: 2017-439./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat til

Læs mere

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2018 Undertitel Prøvning for NH3, SO2 og formaldehyd Forfatter(e) Arne Oxbøl og Lars Gram Arbejdet udført, år 2019 Udgivelsesdato

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Brugere af Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv.

Læs mere

Vurdering af nuværende og fremtidig praksis for måling af fine partikler i relation til fastsættelsen af en ny B-værdi for støv

Vurdering af nuværende og fremtidig praksis for måling af fine partikler i relation til fastsættelsen af en ny B-værdi for støv Rapport nr. 45-2007 Vurdering af nuværende og fremtidig praksis for måling af fine partikler i relation til fastsættelsen af en ny B-værdi for støv Karsten Fuglsang December 2007 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af kulmonoxid (CO) i strømmende gas

Bestemmelse af koncentrationer af kulmonoxid (CO) i strømmende gas Metodeblad nr. Bestemmelse af koncentrationer af kulmonoxid () i strømmende gas Parameter Anvendelsesområde Metode Kulmonoxid () Måling af i luftemissioner fra virksomheder. Kontinuert bestemmelse efter

Læs mere

AFGØRELSE i sag om revurdering af miljøgodkendelse til virksomhed i Herning Kommune

AFGØRELSE i sag om revurdering af miljøgodkendelse til virksomhed i Herning Kommune 18. december 2017 Sagsnr. NMK-10-01081 KlageID: 100319 ANJAK-NMKN AFGØRELSE i sag om revurdering af miljøgodkendelse til virksomhed i Herning Kommune Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet afgørelse

Læs mere

Rapport Præstationsprøvning UHC og VOC

Rapport Præstationsprøvning UHC og VOC Rapport nr. 29-2004 Rapport Præstationsprøvning 1-2004 UHC og VOC Kurt Egmose 13. januar 2005 Baggrund En af Referencelaboratoriets vigtigste opgaver er at gennemføre sammenlignende prøvninger blandt de

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner j. nr. UDKAST 3. august 2012 Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 7 a, stk. 1, 35, stk. 2, og 110, stk. 3,

Læs mere

REVISION AF BREF FOR AFFALDSFORBRÆNDING MILJØSTYRELSENS PARTNERSKAB

REVISION AF BREF FOR AFFALDSFORBRÆNDING MILJØSTYRELSENS PARTNERSKAB REVISION AF BREF FOR AFFALDSFORBRÆNDING MILJØSTYRELSENS PARTNERSKAB HVAD ER BREF? BAT: Best Available Techniques (bedste tilgængelige teknikker) BREF: BAT-Reference document EIPPCB: European Integrated

Læs mere

Miljømæssig redegørelse og risikovurdering

Miljømæssig redegørelse og risikovurdering Miljømæssig redegørelse og risikovurdering Chefkonsulent, kemiingeniør Kim Haagensen DGE Miljø Øst - Holte 1 Baggrund Forfatter på 2 rapporter om asbest i jord for Miljøstyrelsen Asbestfibre skæbne og

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN/ISO metoder

Betydning af erstatning af DS metoder med EN/ISO metoder By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN/ISO metoder Farvetal Opdatering af rapport (2004) By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Betydning af

Læs mere

Undersøgelse af prøver for indhold af asbest.

Undersøgelse af prøver for indhold af asbest. . Pia Wahlberg Kathrine Bjørneboe Josefina Nielsen Ahmed Belkacem GEOGRAFISK PLACERING DIVISIONER OG CENTRE BYGGERI Beton Certificering og Byggeproces Murværk og Byggekomponenter Rørcentret Svømmebadsteknologi

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrænding af visse typer af træaffald på trævareforarbejdende virksomheder 1

Bekendtgørelse om forbrænding af visse typer af træaffald på trævareforarbejdende virksomheder 1 J nr. 52103-00108 Udkast 7. august 2012 Bekendtgørelse om forbrænding af visse typer af træaffald på trævareforarbejdende virksomheder 1 I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, nr. 2 og nr. 8, 7 a, stk. 1 og 2,

Læs mere

Brugervejledning til FORCE Technologys QAL 3-program

Brugervejledning til FORCE Technologys QAL 3-program Brugervejledning til FORCE Technologys QAL 3-program Formål: Det overordnede formål med dette program er at samle al relevant dokumentation, der medvirker til at sikre kvaliteten af de målinger anlæggets

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: cc: Fra: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium Irene Edelgaard, Miljøstyrelsen Ulla Lund Dato: 21. september

Læs mere

Prøveudtagning. Kirsten Jebjerg Andersen DANAK

Prøveudtagning. Kirsten Jebjerg Andersen DANAK Prøveudtagning Kirsten Jebjerg Andersen DANAK Det specielle ved prøvetagning? Specifikke krav til prøvetagning fremgår af ISO 17025, 2005, kapitel 5.7 (DIS 7.3) Man kan akkrediteres til prøvetagning Stand

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 20. august 2004 om miljøgodkendelse af særligt forurenende virksomheder m.v. Kapitel 1 Definitioner

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 20. august 2004 om miljøgodkendelse af særligt forurenende virksomheder m.v. Kapitel 1 Definitioner Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 20. august 2004 om miljøgodkendelse af særligt forurenende virksomheder m.v. I medfør af 7, 16, stk. 2 og stk. 3 og kapitel 5, 46 og 47 i landstingsforordning nr.

Læs mere

Miljøchef Berit Kjerulf BREF DAGEN 27. november 2013. Erfaringer og råd fra en stor produktionsvirksomhed, der allerede har været på banen

Miljøchef Berit Kjerulf BREF DAGEN 27. november 2013. Erfaringer og råd fra en stor produktionsvirksomhed, der allerede har været på banen Hvordan udfordrer det nye IE-direktiv Rockwool, og hvordan åbner det nye veje? Hvordan er situationen, hvis man i forvejen lever op til BAT og hvordan er den, hvis man ikke gør? Erfaringer og råd fra en

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium cc: Fra: Kirsten Jebjerg Andersen Dato: 16. marts 2005 Emne: Bestemmelser

Læs mere

Emissionsgrænse mg/nm 3 Ref. O 2 %

Emissionsgrænse mg/nm 3 Ref. O 2 % Danske Commodities A/S DTU Kraftvarmeværk, Energivej 411 2800 Kgs. Lyngby Att.: Kenneth Harder Risto khr@danskecommodities.com CVR 34071977 Dato: 04-10-2016 Ref.: eka J.nr.: 09.02.08-P19-1-16 Påbud om

Læs mere

Vurdering af emissionsgrænseværdien for ammoniak efter DeNO X anlæg. Vurdering af behovet for krav om AMS for ammoniak

Vurdering af emissionsgrænseværdien for ammoniak efter DeNO X anlæg. Vurdering af behovet for krav om AMS for ammoniak Rapport nr. 47-2008 Vurdering af emissionsgrænseværdien for ammoniak efter DeNO X anlæg Vurdering af behovet for krav om AMS for ammoniak Vurdering af den anbefalede målemetode MEL-24 for ammoniak i relation

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 138 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 138 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 138 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 1. december 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2018 Undertitel Prøvning for NH3, HCl, CO, NOX og O2 Forfatter(e) Arne Oxbøl og Lars Gram Arbejdet udført, år 2018 Udgivelsesdato

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode)

Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode) Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-03:2014 Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode) Parameter Anvendelsesområde Metode Kvælstofoxider,

Læs mere

Indskærpelse af vilkår, samt accept af og bemærkninger til emissionsmåling fra vådelektrofilteret

Indskærpelse af vilkår, samt accept af og bemærkninger til emissionsmåling fra vådelektrofilteret Novopan Træindustri A-S Fabriksvej 2 8550 Ryomgård Sendes pr E-mail til: jw@novopan.dk 4. december 2013 Sagsnr.: 13/33604 Kontaktperson: Anders Sloth Møller Tlf.: 87 53 52 59 apsm@syddjurs.dk Indskærpelse

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel NO X, CO og O 2 i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2013 Udgivelsesdato 14. november 2013

Læs mere

DAKOFA LUGT. Kasper Rovsing Olsen FORCE Technology. 21. maj 2019

DAKOFA LUGT. Kasper Rovsing Olsen FORCE Technology. 21. maj 2019 DAKOFA LUGT Kasper Rovsing Olsen FORCE Technology 21. maj 2019 Indhold Hvad er lugt Hvordan måles lugt Lugtgrænseværdier Lugtgener, håndtering af klager Eftervisning af lugtvilkår Ny lugtvejledning Vejledning

Læs mere

Emissionskrav til naturgasfyrede kraftvarmeværker. Grænseværdier og dokumentation

Emissionskrav til naturgasfyrede kraftvarmeværker. Grænseværdier og dokumentation DGCnotat Fjernvarmen Temanummer om emission 1/5 Emissionskrav til naturgasfyrede kraftvarmeværker Grænseværdier og dokumentation Jan K. Jensen (jkj@dgc.dk), Henrik Andersen (han@dgc.dk) og Jan de Wit (jdw@dgc.dk),

Læs mere

Påbuddet af den 24. november 2015 bortfalder hermed og erstattes af nærværende påbud, som skal efterkommes fra dags dato.

Påbuddet af den 24. november 2015 bortfalder hermed og erstattes af nærværende påbud, som skal efterkommes fra dags dato. I/S Vestforbrænding Ejby Mosevej 219 2600 Glostrup Virksomheder J.nr. MST-1271-00276 Ref. dossu/anbri Den 23. februar 2016 Sendt til: CVR-nr.: 10866111 og Kim Crillesen, kc@vestfor.dk Påbud om emissionsgrænseværdier

Læs mere

NOTAT GRUND OG NÆRHEDSNOTAT TIL FEU OG FMU

NOTAT GRUND OG NÆRHEDSNOTAT TIL FEU OG FMU Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 83 Offentligt NOTAT EU & International politik J.nr. 001-06223 Ref. Den 16. november 2011 GRUND OG NÆRHEDSNOTAT TIL FEU OG FMU Kommissionens forslag til beslutning

Læs mere

Rapport. Weifa AS Måling for emission af organiske opløsningsmidler. Sagsnr. 221134-151-122. Februar 2013

Rapport. Weifa AS Måling for emission af organiske opløsningsmidler. Sagsnr. 221134-151-122. Februar 2013 Rapport Weifa AS Måling for emission af organiske opløsningsmidler Februar 2013 Rekvirent: Dato: Udført af: Weifa AS Arne Kristian Øvland Gruveveien 1 N-3791 Kragerø Norge 26. februar 2013 JV/- Eurofins

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EUU Alm.del Bilag 6 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 6 Offentligt Erhverv J.nr. MST-1213-00084 Ref. krrst Den 23. juni 2015 NOTAT Kommissionens forslag til beslutning om konklusioner vedrørende bedst

Læs mere

Rapport December Miljøstyrelsen. BOD 5 på lavt niveau. Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand

Rapport December Miljøstyrelsen. BOD 5 på lavt niveau. Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand Rapport December 2000 Miljøstyrelsen BOD 5 på lavt niveau Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand Agern Allé 11 2970 Hørsholm Tel: 4516 9200 Fax: 4516 9292 E-mail:

Læs mere

Rapport nr.: 85 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Målekvalitet for NH3 og HCl Undertitel

Rapport nr.: 85 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Målekvalitet for NH3 og HCl Undertitel Rapport nr.: 85 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Forfatter(e) Arne Oxbøl og Lars Gram Arbejdet udført, år 2017 og 2018 Udgivelsesdato December 2018 Revideret,

Læs mere

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser...

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser... Rapport nr.: 72 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Forfatter(e) Ole Schleicher, Knud Christiansen Arbejdet udført, år 2014 Udgivelsesdato 27. november 2015 Revideret,

Læs mere

Dette notat er udarbejdet af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften ved Lars K. Gram.

Dette notat er udarbejdet af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften ved Lars K. Gram. Fortolkningsbidrag til Bekendtgørelse nr. 852. 1. Indledning Dette notat er udarbejdet af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften ved Lars K. Gram. Miljøstyrelsens bekendtgørelse

Læs mere

Implementering af BAT konklusioner vedr. affaldsvirksomheder, herunder standardvilkår

Implementering af BAT konklusioner vedr. affaldsvirksomheder, herunder standardvilkår Implementering af BAT konklusioner vedr. affaldsvirksomheder, herunder standardvilkår BAT konklusioner for affaldsbehandlingsanlæg m.m. Nils Nordholm Erhverv 28. maj 2019 BAT Virksomheder der forurener

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 6. juni 2016 QA: Emne: Maj-Britt

Læs mere

DONG Energy Thermal Power A/S Kyndbyværket Kyndbyvej Jægerspris. Virksomheder J.nr. MST Ref. emibm/kabje Den 7.

DONG Energy Thermal Power A/S Kyndbyværket Kyndbyvej Jægerspris. Virksomheder J.nr. MST Ref. emibm/kabje Den 7. DONG Energy Thermal Power A/S Kyndbyværket Kyndbyvej 90 3630 Jægerspris Virksomheder J.nr. MST-1271-00473 Ref. emibm/kabje Den 7.juni 2017 Att: Kasper Justesen Påbud om vilkårsændringer vedr. egenkontrol

Læs mere

Kontrolvilkår for absolutfiltre. Forslag til supplement til Luftvejledningen

Kontrolvilkår for absolutfiltre. Forslag til supplement til Luftvejledningen Rapport nr. 33-2005 Kontrolvilkår for absolutfiltre Forslag til supplement til Luftvejledningen Lars K. Gram 23. december 2005 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport Oktober 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.4 dato den /7-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.8, Spildevand, renset og urenset Endeligt forslag til bilag 1.8 i bekendtgørelsen

Læs mere

De nye EU direktiver om luftkvalitet

De nye EU direktiver om luftkvalitet De nye EU direktiver om luftkvalitet Finn Palmgren DMU s miljøkonference 2002 21.-22. august 2002 Finn Palmgren 1 EU lovgivning, tosidig Kilder og produkter Luftkvalitet 21.-22. august 2002 Finn Palmgren

Læs mere

Direktiv om mellemstore fyringsanlæg. Anne Jensen, Miljøstyrelsen

Direktiv om mellemstore fyringsanlæg. Anne Jensen, Miljøstyrelsen Direktiv om mellemstore fyringsanlæg Anne Jensen, Miljøstyrelsen Hvor langt er MCP-direktivet i processen? 10. november 2015: Direktivet forventes behandlet i Rådet Ultimo november 2015: Direktivet forventes

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Suspenderede stoffers tørstof og glødetab Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Suspenderede stoffers tørstof og glødetab Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Suspenderede stoffers tørstof og glødetab Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport Juni 2004 Betydning af erstatning af DS metoder

Læs mere

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2018 Undertitel Prøvning for NH3, HCl, CO, NOX og O2 Forfatter(e) Arne Oxbøl og Lars Gram Arbejdet udført, år 2018 Udgivelsesdato

Læs mere

A/S Dansk Shell, Shell-Raffinaderiet

A/S Dansk Shell, Shell-Raffinaderiet Verifikationsrapport Verifikation af miljøredegørelse udført i henhold til PRTR-bekendtgørelsen Bek. 1172 af 13.10.2015. Grundlag: Miljøredegørelse 2015, udgivet af A/S Dansk Shell, Shell-Raffinaderiet,

Læs mere

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af revision af en DS/EN ISO standard Bestemmelser af total cyanid og fri cyanid i vand med flow analyse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni

Læs mere

Brand på Industrivej 22, Hårlev

Brand på Industrivej 22, Hårlev Stevns Kommune Brand på Industrivej 22, Hårlev RISIKOVURDERING - ASBESTHOLDIGT MATERIALE SPREDT VED BRAND Rekvirent Stevns Kommune Teknik & Miljø Rådhuspladsen 4 4600 St. Heddinge Rådgiver Orbicon A/S

Læs mere

Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse

Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse UDKAST Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse I denne vejledning beskrives de krav, der stilles til analyser af næringsstoffer (vitaminer

Læs mere

Vilkårsændringen drejer sig om en ændring af 4- og 60 timers-reglen, som følge af ændring af affaldsforbrændingsbekendtgørelsens 43 1.

Vilkårsændringen drejer sig om en ændring af 4- og 60 timers-reglen, som følge af ændring af affaldsforbrændingsbekendtgørelsens 43 1. Fjernvarme Horsens A/S, Horsens Kraftvarmeværk Endelavevej 7 8700 Horsens Sendt med digital post til CVR 35520104 Sendt med e-mail til mgj@fjhor.dk Virksomheder J. nr. MST-1272-00010 Ref. SURHE/ULSEE Den

Læs mere

Anvendelsen af kulrør - kan vi optimere prøvetagningen?

Anvendelsen af kulrør - kan vi optimere prøvetagningen? Anvendelsen af kulrør - kan vi optimere prøvetagningen? Foreløbige resultater af et TUP-projekt Vintermødet d. 6. marts 2018, spor 4, modul 3 Sine Thorling Sørensen (RH), Henriette Kerrn-Jespersen (RH),

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1998D0179 DA 01.07.2013 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS BESLUTNING af 23. februar 1998 om nærmere bestemmelser for

Læs mere

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse PCB M Å L I N G E R Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse af afværgetiltag Frederiksberg Skole Sorø 1. måleserie 2014 Projektnr.: 103118-0008-P003 Udarbejdet af: Dorte Jørgensen kemiingeniør, MEM

Læs mere

Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse

Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse 26. april 2017 Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse I denne vejledning beskrives de krav, der stilles til analyser af næringsstoffer (vitaminer

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Betydning af ny DS/ISO standard. By- og Landskabsstyrelsen. Total nitrogen i vandige prøver 2

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Betydning af ny DS/ISO standard. By- og Landskabsstyrelsen. Total nitrogen i vandige prøver 2 By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af ny DS/ISO standard Total nitrogen i vandige prøver 2 By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Betydning af ny DS/ISO standard Total nitrogen

Læs mere

Introduktion til bekendtgørelse om mellemstore fyringsanlæg EKSEMPLER

Introduktion til bekendtgørelse om mellemstore fyringsanlæg EKSEMPLER Introduktion til bekendtgørelse om mellemstore fyringsanlæg EKSEMPLER Dansk Fjernvarmes temadag om emissionskrav på mellemstore anlæg 27. marts 2019 Anne Jensen Erhverv Eksempel A del 1 Fjernvarmeværk

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund og Stine Kjær Ottsen, Referencelaboratoriet

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST Ref. anjro/major Dato: 4. august 2016

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST Ref. anjro/major Dato: 4. august 2016 Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1272-01833 Ref. anjro/major Dato: 4. august 2016 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse Haldor Topsøe A/S CVR nummer 41853816

Læs mere

Status for viden om mikroplast/mikrogummi med fokus på spildevand og regnvand. Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut

Status for viden om mikroplast/mikrogummi med fokus på spildevand og regnvand. Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut Status for viden om mikroplast/mikrogummi med fokus på spildevand og regnvand Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut Agenda Baggrund Analyse af mikroplast/mikrogummi Målinger på renseanlæg m.v. Renseteknologier

Læs mere

Ovennævnte vilkår ændres til nedenstående (de tidligere gældende vilkår kan ses i bilag til denne afgørelse):

Ovennævnte vilkår ændres til nedenstående (de tidligere gældende vilkår kan ses i bilag til denne afgørelse): DuPont Nutrition Biosciences Aps Langebrogade 1 1411 København K Virksomheder J.nr. MST-1272-01658 Ref. hechr/sulvi Den 15. december 2015 Påbud om ændrede emissionsgrænser og kontrol af disse for kedel

Læs mere

Salg af varer og services smelter sammen

Salg af varer og services smelter sammen Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2019 Salg af varer og services smelter sammen Flere og flere fremstillingsvirksomheder sælger serviceydelser sammen med deres produkter. På 10

Læs mere

Modificerede metoder - Metodevalidering Akkreditieringsdag 14. juni 2018

Modificerede metoder - Metodevalidering Akkreditieringsdag 14. juni 2018 Modificerede metoder - Metodevalidering Akkreditieringsdag 14. juni 2018 1 Valg af metode. Verifikation - Validering Ændringer i relation til akkreditering. Teknisk synsvinkel. Samarbejde med kunden. Juridisk

Læs mere

Præstationsprøvning 2006

Præstationsprøvning 2006 Rapport nr. 36-006 Præstationsprøvning 006 NO x, CO, UHC og O i strømmende gas Arne Oxbøl 10. juli 006 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé 345, DK-605 Brøndby

Læs mere

Mandrup. Mandrup Arkitekt Ingeniør Tlf.: 86 60 15 88. Screening for PCB Søndermarksvej 21, 8800 Viborg Sags nr.:15035 Dato: 31.5.

Mandrup. Mandrup Arkitekt Ingeniør Tlf.: 86 60 15 88. Screening for PCB Søndermarksvej 21, 8800 Viborg Sags nr.:15035 Dato: 31.5. Rekvirent: Viborg Kommune Prinsens Allé 5 8800 Viborg Mandrup Screening for PCB Søndermarksvej 21, 8800 Viborg Sags nr.:15035 Dato: 31.5.2015 Mandrup Tlf.: 86 60 15 88 Randersvej 12 www.jensmandrup.dk

Læs mere

En temperaturmåling Af Arbejdsmarkedet i Aabenraa kommune

En temperaturmåling Af Arbejdsmarkedet i Aabenraa kommune En temperaturmåling Af Arbejdsmarkedet i Aabenraa kommune - Virksomhedsbarometer For perioden Medio Oktober 2013 januar 2014 12. februar 2014 1 Indhold Indledning:... 3 Temperaturen på arbejdsmarkedet

Læs mere

Måletekniske dage 2012. Teknologisk Institut, Tåstrup 31 maj 2012. Medicotekniske målinger Sensorer, partikler og mikroflow

Måletekniske dage 2012. Teknologisk Institut, Tåstrup 31 maj 2012. Medicotekniske målinger Sensorer, partikler og mikroflow Måletekniske dage 2012 Teknologisk Institut, Tåstrup 31 maj 2012 Medicotekniske målinger Sensorer, partikler og mikroflow Kai Dirscherl Dansk Fundamental Metrologi Matematiktorvet 307 2800 Kgs. Lyngby

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrænding af visse typer af træaffald på trævareforarbejdende virksomheder

Bekendtgørelse om forbrænding af visse typer af træaffald på trævareforarbejdende virksomheder BEK nr 1447 af 20/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 1. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-52103-00108 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

MILJØZONER I EUROPA Netværk for transport og miljø, NTM, 4. dec. 2017

MILJØZONER I EUROPA Netværk for transport og miljø, NTM, 4. dec. 2017 MILJØZONER I EUROPA Netværk for transport og miljø, NTM, 4. dec. 2017 MILJØZONER I EUROPA Fokus på Kort intro ITD Miljøzoner hvad og hvorfor? Overblik over de europæiske miljøzoner Et kig i krystalkuglen

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B2. Januar 2009

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B2. Januar 2009 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg B2 Januar 2009 RAPPORT NR.: 09-782 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik

Læs mere

Med påbuddet ændres vilkår C2 og C7 i Revurdering - samt Miljøgodkendelse af ny Produktionslinje for DEAE-dextran dateret den 4. januar 2013.

Med påbuddet ændres vilkår C2 og C7 i Revurdering - samt Miljøgodkendelse af ny Produktionslinje for DEAE-dextran dateret den 4. januar 2013. Pharmacosmos A/S Rørvangsvej 30 4300 Holbæk Att.: Hans Berg Andreasen, hba@pharmacosmos.dk Virksomheder J.nr. MST-1272-00638 Ref. jamul/hebec Den 7. marts 2014 Påbud om ændring af vilkår Pharmacosmos A/S

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Aggressiv carbondioxid. By- og Landskabsstyrelsen. Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Aggressiv carbondioxid. By- og Landskabsstyrelsen. Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Aggressiv carbondioxid Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Aggressiv carbondioxid Vurdering af analysemetodens

Læs mere

DFL Lovoversigt. Ændret/ tilføjet siden sidst. bekendtgørelser eller forordninger. Miljø- og Fødevareministeret

DFL Lovoversigt. Ændret/ tilføjet siden sidst. bekendtgørelser eller forordninger. Miljø- og Fødevareministeret DFL Lovoversigt DFL lovoversigt er en oversigt over brancherelevante bekendtgørelser og vejledninger med i hjemmel i primært miljøbeskyttelsesloven, kemikalieloven og arbejds miljøloven. Udover hvad der

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A2. August 2008

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A2. August 2008 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg A2 August 2008 RAPPORT NR.: 08-6772 Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik Lykke Laboratoriechef 2009-09-18

Læs mere

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion1)

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion1) Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion1) I medfør af 7, stk. 1, nr. 1 og 5, 7 a, stk. 1 og 2, 16, stk. 1 og 2, 18,

Læs mere

ANALYSERAPPORT. PCB i luft, PCB i fuge, bly i maling

ANALYSERAPPORT. PCB i luft, PCB i fuge, bly i maling Skelstedet 5, Trørød DK- 2950 Vedbæk (+45) 45662095 www.dma.nu ANALYSERAPPORT Rekvirent: A4 Arkitekter og Ingeniører A/S Gladsaxevej 104 2860 Søborg Att: Peter Tordgaard Sagsnavn/ ref: Bellmansgade 7-37

Læs mere

Anbefalinger til anvendelsen af AMS i industrivirksomheder, der ikke er omfattet af bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg

Anbefalinger til anvendelsen af AMS i industrivirksomheder, der ikke er omfattet af bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg Rapport 40, februar 2007 Anbefalinger til anvendelsen af AMS i industrivirksomheder, der ikke er omfattet af bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg Annemette Geertinger Lars K. Gram

Læs mere

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion 1)

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion 1) BEK nr 1432 af 11/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-523-00005 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1683

Læs mere

2.2.1 Metalbearbejdning, (R) -herunder svejsning, aluminiumsstøbning, blæserensning 2.2. Luft

2.2.1 Metalbearbejdning, (R) -herunder svejsning, aluminiumsstøbning, blæserensning 2.2. Luft 2.2.1 Metalbearbejdning, (R) -herunder svejsning, aluminiumsstøbning, blæserensning 2.2. Luft 2.2.1 Metalbearbejdning, (R) -herunder svejsning, aluminiumsstøbning, blæserensning 1. Virksomheden skal i

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Til Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 3. august

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B3. Februar 2009

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B3. Februar 2009 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg B3 Februar 2009 RAPPORT NR.: 09-2213 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik

Læs mere

Fald i partikelforureningen fra trafik i København

Fald i partikelforureningen fra trafik i København AARHUS UNIVERSITET Fald i partikelforureningen fra trafik i København Thomas Ellermann, Andreas Massling, Claus Nordstrøm, Jacob Klenø Nøjgaard og Matthias Ketzel Aarhus Universitet Institut for Miljøvidenskab,

Læs mere

Dansk Vilomix A/S Sjellebrovej 10 8544 Mørke. CVR nr. 70649217

Dansk Vilomix A/S Sjellebrovej 10 8544 Mørke. CVR nr. 70649217 Dansk Vilomix A/S Sjellebrovej 10 8544 Mørke CVR nr. 70649217 Miljøgodkendelse Miljøgodkendelse til blanding og oplagring af vitamin- og mineralprodukter hos Dansk Vilomix A/S, Åstorpvej 31, 6093 Sjølund.

Læs mere