1 Indledning Formål Anvendelse af fibermålinger Definition af fibre Grænseværdier for fibre Metoder...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1 Indledning... 2. 1.1 Formål... 2. 2 Anvendelse af fibermålinger... 2. 2.1 Definition af fibre... 2. 2.2 Grænseværdier for fibre... 3. 3 Metoder..."

Transkript

1 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Metoder til måling af mineraluldsfibre Undertitel Forfatter(e) Arne Oxbøl Udgivelsesdato 30. oktober 2015 Revideret, dato - Indholdsfortegnelse 1 Indledning Formål Anvendelse af fibermålinger Definition af fibre Grænseværdier for fibre Metoder Opsamling af de anbefalede danske metoder Erfaringer med emissionsmålinger Diskussion Konklusion og anbefaling Referencer... 13

2 1 Indledning Denne rapport er udarbejdet af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Måling af Emissioner til Luften. Den redegør for, hvilke retningslinjer og målemetoder, der findes til måling af mineralsk fibre, og hvilke vanskeligheder der er forbundet med målingerne. På baggrund heraf foreslås, hvilke metoder der kan anvendes til målinger af mineralske fibre i industriafkast. Målinger af mineraluldsfibre er nødvendige, hvor miljømyndighederne kræver overholdelse af grænseværdier for disse. Det er kun et fåtal af virksomhedstyper, hvor dette er relevant. Èn af de mængdemæssigt vigtigste er fremstilling af isoleringsmateriale af sten- eller glasuld. Mineraluldsfibre bestemmes som antal fibre/m³ og udgør vægtmæssigt en lille mængde i de fleste emissioner. Der skal således tages en metode i brug, hvor fibrene kan ses og tælles. I matricer, hvor andre faste stoffer kan forekomme, kan det være ganske vanskeligt. 1.1 Formål Formålet med denne rapport er at give Miljøstyrelsen et grundlag for fastlæggelse af målemetode for emission af mineralske fibre (herunder f.eks. asbest og mineraluldsfibre). Dette grundlag etableres ved et overblik over metoder og evt. erfaringer, der måtte findes. Metoderne vurderes i forhold til hvordan de eksisterende grænseværdier er defineret, dvs. om der er overensstemmelse mellem enheder for resultater og grænseværdier. 2 Anvendelse af fibermålinger Måling af fibre finder anvendelse både til emissioner fra industriprocesser og ved bestemmelse af antal fibre i arbejdsmiljø og udeluft. Ved emissionsmålinger kan luften indeholde betydelige mængder af andre komponenter, mens målinger i arbejdsmiljø og i udeluft sker ved opsamling af forholdsvis ren luft. Der er således tale om forskellige fibre og forskellige matricer for fibrene. 2.1 Definition af fibre B-værdivejledningen definerer fibre som respirable fibre dvs. fibre med en længde på mindst tre gange diameteren og en diameter på <=5 μm (mikrometer) /4/. Der findes også andre definitioner af fibre. I henhold til Beskæftigelsesministeriets asbestbekendtgørelse (2004) /8/ tæller man kun fibre, der er længere end 5 µm og tyndere end 3 µm, og hvor forholdet længde/tykkelse er større end 3:1. Denne definition er i henhold til den af WHO anbefalede metode fra 1997 /10/. I WHO 1985 er det derimod fibre med længde >5 µm og længde: Diameter-forhold >=3:1 /9/. Dermed er de tre definitioner forskellige. I WHO 1985 defineres fibre med diameter <3 µm som respirable fibre, mens fibre med diameter >=3 µm defineres som ikke-respirable. Definitionerne er vist i Tabel 1.

3 Tabel 1 Oversigt over fiberdefinitioner Standard/vejledning Længde (L) Diameter (D) Længde/ diameter B-værdivejledning - 5 µm 3 Miljøstyrelsens asbestbekendtgørelse/arbejdsministeriets 5 µm 3 µm 3 asbestbekendtgørelse/ds 2169 Beskæftigelsesministeriets asbestbekendtgørelse/who >5 µm <3 µm > Miljøstyrelsens metodeliste/who 1985 >5 µm - 3 ISO µm 3 µm 3 VDI µm < L 100 µm <3 µm Grænseværdier for fibre Af B-værdivejledningen fremgår det, at både asbest, mineraluldsfibre og wollastonit hører til hovedgruppe 1, og der henvises til Luftvejledningens tabel 2 (eksempler på B-værdier for hovedgruppe 1-stoffer). De eksemplificerede B-værdier er i mg/m³, men alle de tre typer fibre har B-værdier i fibre/m³. I Luftvejledningens afsnit om emissionsbegrænsning af hovedgruppe 1-stoffer står, at for udledning af asbest gælder bekendtgørelse nr. 792 af 1. december 1988 om begrænsning af udledning af asbest til luften fra industrielle anlæg. I Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 792 står, at emissionskoncentrationen fra virksomheder, der omdanner asbestmineral til råasbest eller fremstiller eller færdigbehandler produkter, der indeholder råasbest ikke må overskride 0,1 mg/m³. Alle analysemetoder for fibre anvender tælling af disse, og Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 792 anvender en omregningsfaktor mellem antal fibre og vægt (se afsnit 3). Der findes ikke emissionsgrænseværdier for mineraluldsfibre og wollastonit. Tabel 2 Oversigt over grænseværdier for fibre B-værdi Emission Hovedgruppe Mineraluldsfibre fibre/m³ /6/. - 2 Asbest 400 fibre/m³ /6/ 0,1 mg/m³ /3/ 1 Wollastonit fibre/m³ /6/ Metoder Miljøstyrelsens bekendtgørelse nr. 792 /3/ (med analysereference til bilag 3 i Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 660 /7/, hvor der videre henvises til Dansk Standard 2169 /14/) beskriver en metode til bestemmelse af emissionen af asbestfibre målt i mg/m³. Fibrene opsamles på et filter ved isokinetisk prøvetagning, og analysen foretages ved tælling af de opsamlede asbestfibre. For at kunne dokumentere indholdet i forhold til grænseværdien i mg/m³ omregnes der med faktoren svarende til 0,1 mg/m³ asbeststøv per 2 fibre/ml. Det kan umiddelbart forekomme at være en noget usikker omregningsfaktor, da længden af fibrene ikke indgår, og dobbelt så lange fibre med samme diameter vejer dobbelt så meget. Det samme antal fibre kan dermed let give anledning til forskellige vægte. Bekendtgørelsen nævner ikke noget herom, og man må antage, at omregningsfaktoren forudsætter en gennemsnitslænge og diameter. Det vurderes, at der er betydelig usikkerhed på den beregnede værdi.

4 For målinger af fiberemissioner henviser Miljøstyrelsen desuden i sin metodeliste (tabel 11 i Luftvejledningen, opdateret på www-ref-lab.dk maj 2013) /1/ til en ISO-metode /2/ og en WHO-anbefaling /9/ se Figur 1. For målinger i arbejdsmiljø anvises retningslinjer for måling i Beskæftigelsesministeriets asbestbekendtgørelse /8/. Figur 1 Uddrag fra tabel 11 i Luftvejledningen De i Figur 1 nævnte metoder tæller antal fibre ved lysmikroskopi (fasekontrastmikroskopi). Prøverne opsamles på kvadrerede membranfiltre. Efter behandling med triacetin/acetone, hvorved filtrene bliver gennemsigtige, tælles antallet af fibre (der svarer til definitionen i den enkelte standard) på 100 tilfældigt udvalgte felter. Antallet af fundne fibre multipliceres med forholdet mellem filterets areal og det undersøgte delareal. Detektionsgrænsen på 47 mm filtre er fibre/filter, mens den på 30 mm filtre er fibre/filter. Ved opsamling af ca. 2 m³ luft på filteret svarer det til ca fibre/m³ og ca. 500 fibre/m³. Tællingen i lysmikroskopi skelner ikke mellem f.eks. asbest og mineraluld, da det ikke er muligt at skelne i lysmikroskopet. Det betyder, at resultater for f.eks. asbest kan være meget konservative, hvis der er andre fibre til stede. Måleresultatet kan derfor i visse tilfælde være højere end grænseværdien for asbestfibre uden, at der faktisk er for mange asbestfibre. Ved emissionsmålinger har det næppe betydning, da der i så fald undersøges afkast for rene processer med enten asbest eller mineraluld. Der findes imidlertid en anden metode, som kan skelne mellem de forskellige fibre. Den er beskrevet i VDI 3492 om måling af uorganiske fibre i arbejdsmiljø og udeluft /11/. Ved denne metode tælles antal fibre i et scanning elektronmikroskop (SEM), og de enkelte fibre identificeres ved røntgendiffraktion (EDX). Det er således en mere specifik og mere automatisk metode. Ved opsamling af ca. 2 m³ luft på et guldcoatet filter med diameter 25 mm er detektionsgrænsen ca. 600 fibre/m³ /12/.

5 En oversigt over metoder (både arbejdsmiljø og emission) er samlet i Tabel 3. For målinger i arbejdsmiljø anvises retningslinjer for måling i Beskæftigelsesministeriets asbestbekendtgørelse (2004). Den væsentligste, principielle forskel mellem målingerne i arbejdsmiljø og emission er, at prøvetagning i arbejdsmiljø skal ske med en lufthastighed gennem filteret, som svarer til almindelige indånding, mens prøvetagning i emission skal ske isokinetisk i røggaskanalen. De eksponerede filtre kan analyseres på samme måde. Prøvetagning foretages gennem en dyseåbning, som sikrer den rigtige sugehastighed/isokinetik. Det kan i den forbindelse diskuteres, om de opsamlede fibre fordeler sig jævnt over hele filterfladen eller koncentreres i midten under dysen. En ujævn fordeling er uhensigtsmæssig, idet tællingen af fibre kun udføres over udvalgte felter på filteret. Referencelaboratoriet har kendskab til et eksempel, hvor filtre eksponeret i arbejdsmiljø havde uens fordelt materiale, som ikke kunne tælles korrekt /15/. Det anvendte filter havde en diameter på 37 mm, og filteret var placeret ca. 3 mm efter åbningen. Det er derfor vigtigt, at filterholderen har en udformning, så materialet efter passage af åbningen kan nå at fordele sig jævnt på filteret. Korrekte filterholdere til opsamling af fibre er derfor udformet til filtre med diameter på kun 25 mm, og afstanden fra åbningen til filteret er 50 mm. Dette forhold mellem afstand og diametre sikrer en jævn fordeling over filteret /17/. I forbindelse med udførelsen af denne rapport har Referencelaboratoriet indhentet informationer fra FORCE Technology, som har udført emissionsmålinger for fibre. Til opsamling blev der anvendt en konisk dyseholder, og analyselaboratoriet oplyste på forespørgsel, at materialet var jævnt fordelt på filteret /16/. Den koniske udformning af afstand fra åbning til filter viste sig således at være tilstrækkelig. Hvis der opstår problemer med fordelingen, kan man evt. forlænge afstanden fra dyseåbningen til filteret ved hjælp af et kort stykke sonderør. En praktisk forskel mellem de to arbejdsmiljø- og emissionsmålinger er, at matricerne kan være væsentligt forskellige. I arbejdsmiljø og udeluft er der sjældent væsentlige mængder af andre forureninger, som kan genere prøvetagningen. I røggasser kan der derimod være forureninger, som enten maskerer fibrene eller blokerer filteret og dermed giver et større tryktab. Det gælder særligt for coatede guldfiltre, som er mindre porøse end almindelige filtre. En fordel ved lysmikroskopianalysen er, at fibrene opsamles på et membranfilter fremstillet af blandede celluloseestre. Disse filtre er porøse, og opsamling er uproblematisk i de fleste tilfælde. Metoden er dog begrænset af, at væsentlige mængder andet støv vanskeliggør tællingen. Metoden er yderligere begrænset af at være specifik. Emissionsmålinger for fibre anvendes imidlertid oftest på virksomheder, der fremstiller isoleringsmaterialer af mineraluld. Her forventes ikke andre fibre end mineraluldsfibre, hvorfor denne begrænsning vurderes at være uden betydning.

6 Tabel 3 Oversigt over standarder og metoder Reference Prøvetagning Analyse ISO Isokinetisk prøvetagning på et membranfilter. Metoden kan bruges i strømmende gas i ventilationsafkast og skorstene fra industrielle anlæg. Filteret behandles, så det blive transparent i et fase kontrast optisk mikroskop. Fibrene tælles i et antal felter på filteret, og det fundne antal multipliceres med forholdet mellem filterets totale areal og det undersøgte. Miljøministeriets asbestbekendtgørelse (1988) /3/ Metoden kan bruges i strømmende gas til måling af indholdet af asbest i udledninger til luften. Prøvetagningen foretages så vidt muligt under isokinetiske betingelser på et sted i udledningskanalen, hvor luftstrømningen er laminar. Som prøvefilter anvendes et membranfilter (blandede estere af cellulose eller cellulosenitrat) med en nominel porestørrelse på 5 µm med påtrykt net og en diameter på 25 mm. Filtereffektiviteten skal være mindst 99 pct. over for tællelige asbestfibre. Med henblik på at kontrollere overholdelsen af grænseværdien i denne bekendtgørelses 2 anvendes en omregningsfaktor på 2 fibre/ml svarende til 0,1 mg/m³ asbeststøv. Målingen på luftprøvefiltret foretages ved tælling af afsatte asbestfibre på filtret. Fibertællingen udføres som beskrevet i bilag 3 til Arbejdsministeriets asbestbekendtgørelse (1986), som ikke længere er gældende. Denne refererer til DS 2169:1981

7 Reference Prøvetagning Analyse Arbejdsministeriets asbestbekendtgørelse(1986) Ikke gældende Metoden anvendes til arbejdsmiljømålinger. Der anvendes membranfiltre (blandede estere af cellulose eller cellulosenitrat) med en porestørrelse på 0,8 til 1,2 micrometer, påtrykt net og med en diameter på 25 mm. Luftgennemtaget skal være jævnt og indledningsvis indstilles på 1 liter pr. minut. Hele filteret eller, om ønsket, et udsnit af dette anbringes på objektglasset, gøres gennemsigtigt ved anvendelse af acetonetriacetin-metoden og forsynes med dækglas. Prøver tælles efter reglerne i Dansk Standard 2169, 1. udgave, november 1981 i lysmikroskop Beskæftigelsesministeriets asbestbekendtgørelse (2004) WHO method, Copenhagen, 1985 suppleret af WHO method, Geneve, 1997 Der anvendes en åben filterholder med et mellem 33 og 44 mm langt cylindrisk rør med munding på mindst 20 mm diameter. Under brugen skal dette rør vende nedad. Optællingen af fibre skal så vidt muligt udføres ved hjælp af et lysmikroskop (fasekontrastmetoden) i overensstemmelse med den metode, som WHO (Verdenssundhedsorganisationen) anbefalede i 1997 I denne metode beskrives bl.a. analysen, som udføres i lysmikroskop med fasekontrast. Fasekontrasten opnås ved, at det eksponerede filter behandles med en acetone-triacetin opløsning, som gør filteret usynligt. Herefter kan fibrene tælles. Der tælles fibre i et udvalgt antal kvadrater på filteret, og det fundne antal multipliceres med forholdet mellem filterets samlede areal og det talte areal.

8 Reference Prøvetagning Analyse VDI 3492 Isokinetisk prøvetagning Analysen udføres ved Scanning Elektron Mikroskopi (SEM). Denne metoden /10/kræver, at alle fibre er synlige på overfladen af de anvendte filter. Fibre, som trænger ind i filteret kan ikke ses. Derfor er kravet, at filteret har en meget glat overflade uden porøsitet. Anvendelige fibre er polycarbonat membran filtre med porestørrelse 0,8 µm. Fibre af denne type er meget glatte og tynde. Hvis det vides med sikkerhed, at der kun er fibre i luften, kan filtrene anvendes som de er. Hvis der derimod er meget organisk stof i luften, kan dette fjernes ved foraskning. Til denne proces kræves det, at filteret er coatet med guld.

9 Rapport nr. 73 Metoder til måling af mineraluldsfibre 3.1 Opsamling af de anbefalede danske metoder Anvisningen ved måling af asbest er at tælle fibre med krav til både længde, diameter og forholdet længde/diameter. I metodelisten er anvisningen ved måling af fibre generelt at tælle fibre med krav til længde og forholdet længde/diameter og dermed ikke krav til diameter. B-værdivejledning definerer imidlertid fibre (alle typer fibre) ved diameter og forholdet længde/diameter og giver dermed ikke støtte til én af det to anvisninger. Der er således tre forskellige sæt definitioner/anvisninger. Alle tre sæt anvisninger gør imidlertid brug af lysmikroskopi. 4 Erfaringer med emissionsmålinger I forbindelse med udførelse af fibermålinger har vi haft kontakt til Wartig Analytik i Hamborg, som udfører kundeanalyser af fibre ved Scanning Elektron Mikroskopi. Dette firma har tidligere selv udført emissionsmålinger med prøveopsamling på guldfiltre, men gør ikke dette mere /12/. Det har ikke været muligt at få oplyst, hvorfor man er holdt op med det. Det danske firma Eurofins er også stoppet med denne type målinger for længe siden, men har dog oplyst om en enkelt måling hos et firma, der fremstiller mineraluld. Denne måling gjorde brug af opsamling på guldcoatede filtre og analyse ved Scanning Elektron Mikroskopi /13/. FORCE Technology har i 2013 og 2014 gennemført flere målinger for mineraluldsfibre og indledningsvis valgt at forsøge opsamling på guldcoatede filtre. De meget glatte og meget lidt porøse filtre har den ulempe, at de er meget vanskelige at suge luft igennem. Hvis prøveluften indeholder væsentlige mængder f.eks. vanddamp, olietåge eller andre partikler, stopper de meget hurtigt til. Erfaringen var således oplevet, at for to ud af tre afkast stoppede målingen efter op til ti minutter. I det ene afkast var der synlige mængder af en brunlig substans. Den meget glatte overflade har desuden betydet, at fibrene ikke sætter sig ordentligt fast på filteret. Vi vurderede, at analyse af de opsamlede prøver ikke ville give brugbare resultater og besluttede derfor at forsøge på almindelige membranfiltre, som er mere porøse. Med disse filtre kunne opsamlingen gennemføres uden problemer i de fleste afkast. Vi foretog selv en vurdering af filtrene i elektronmikroskop og så enkelte fibre i forskellige størrelser se Figur 2 og Figur 3. På Figur 3 ses filterets porøsitet. En korrekt optælling på disse filtre er ikke mulig, men de illustrerer, at der findes fibre i luften. Side 9 af 13

10 Rapport nr. 73 Metoder til måling af mineraluldsfibre Figur 2 Illustration af fibre i lille forstørrelse Figur 3 Illustration af fibre i stor forstørrelse Side 10 af 13

11 Rapport nr. 73 Metoder til måling af mineraluldsfibre Efterfølgende gentog vi prøveopsamlingen på kvadrerede membranfiltre fra Eurofins. For nogle afkast var det uproblematisk, men i andre var der væsentlige mængder af andre farvede komponenter, som umuliggjorde tælling ved lysmikroskopi. I samarbejde med virksomheden fandt vi imidlertid en metode til at fjerne disse stoffer uden at påvirke fibrene, hvorefter tælling var mulig. Virksomheden vurderede, at de generende komponenter stammede fra bindere i det fremstillede isoleringsmateriale og kunne anvise et passende opløsningsmiddel. Filteret blev anbragt i en filterholder monteret i en sugeflaske fra laboratoriet. Filteret blev overhældt med opløsningsmidlet og langsomt suge igennem. Proceduren blev gentaget efter behov, til en væsentlig mængde af farven var forsvundet. Det var vigtigt at udføre dette, inden binderen fik tid til at hærde helt. Denne metode og dette opløsningsmiddel var specifikt for denne produktion. I andre tilfælde skal der evt. andre midler til. I samme undersøgelse blev der set på om fibrene var jævnt fordelt over filteret, hvilket blev bekræftet. Vi anvendte isokinetisk prøvetagning i henhold til EN med tilhørende planfilterholdere som specificeret i standarden. 5 Diskussion Beskrivelser i standarder og bekendtgørelser fokuserer på arbejdsmiljø, men de beskrevne metoder kan i princippet anvendes også til emissionsmålinger. Erfaringer på emissionsområdet er begrænsede, men anvendelse af membranfiltre af blandede celluloseestre forekommer at være bedst for emissionsmålinger, hvor matricen ofte giver større udfordringer end luften i typiske arbejdsmiljøsituationer eller udeluft. Den isokinetiske prøvetagning bør være i henhold til MEL-02 med planfilter i en korrekt udformet filterholder, der så vidt muligt sikrer en jævn fordeling af fibrene på filteret. Jo større dyseåbning der anvendes i prøvetagningen og jo større afstand der er mellem dyse og planfilter, jo mindre er risikoen for at fibrene sætter sig på midten af filtrene under prøvetagningen. Hvor matricen betyder, at andre stoffer end fibre opsamles i betydende mængde, der evt. begrænser mulighederne for analyse, skal der søges en metode til fjernelse af disse stoffer. I praksis er det nok kun organiske forbindelser og vandopløselige salte der kan fjernes ved en forsigtig udvaskning af filteret med et passende opløsningsmiddel. Det er vigtigt, at udvaskningen foretages på en måde, såt fibrenes placering på filteret ikke påvirkes af udvaskningen. Opsamling på membranfiltre kræver analyse ved den ikke selektive tælling i lysmikroskopi. Det har næppe den store praktiske betydning ved måling af mineraluldsfibre, da disse formodes at forekomme i dominerende mængde ved produktioner af mineraluldsprodukter. Hvor målingen tager sigte på at bestemme mængden af asbestfibre, der har en lavere grænseværdi, kan den manglende selektivitet betyde, at indholdet af asbest bliver overestimeret. I disse situationer bør man tilstræbe at anvende opsamling på guldcoatede filtre og analysere dem ved Scanning Elektron Mikroskopi. De to tællemetoders detektionsgrænse er i samme størrelsesorden 500 fibre/m³ til fibre/m³ ved opsamling af ca. 2 m³ luft gennem filteret. De fremkomne oplysninger og erfaringer giver ikke grund til at begrænse laboratorierne i valg af metode. Både opsamling på guldcoatede filtre efterfulgt af analyse ved Scanning Elektron Mikroskopi (VDI 3492 i Tabel 3) og opsamling på kvadrerede filtre og analyse ved lysmikroskopi (ISO og WHO 1985 i tabel 3) kan anvendes og bør vælges ud fra forholdene i de enkelte afkast. Side 11 af 13

12 Rapport nr. 73 Metoder til måling af mineraluldsfibre 6 Konklusion og anbefaling Der er som nævnt i afsnit 3.1 ikke overensstemmelse mellem tællekriterierne for fibre. Dette forhold bør diskuteres således, at B-værdilistens definition kommer i overensstemmelse med både målingen asbest og mineraluldsfibre. Det kan enten være i form af, at der defineres to sæt kriterier (for asbest hhv. mineraluldsfibre) eller, at der defineres ét sæt kriterier, der anvendes på alle fibre. Referencelaboratoriet foreslår at det kriterium, som defineres i Beskæftigelsesministeriets bekendtgørelse 1502 /8/. Dette kriterium er længde >5 µm, diameter < 3 µm og længde/diameter >3. Det anbefales, at fibrene opsamles isokinetisk. Hvis matricerne i de undersøgte afkast ikke indeholder væsentlige mængder andre forureninger, som kan vanskeliggøre opsamling på guldcoatede filtre, kan tælling ske ved elektronmikroskopi. Hvis ikke der er særlige ønsker til bestemmelse af kun én type fibre, anbefales det at opsamle fibrene på almindelige membranfiltre og efterfølgende tælle dem ved lysmikroskopi. Hvis matricen, hvorfra fibrene opsamles, giver problemer i forhold til at kunne tælle fibrene, skal det i hvert enkelt tilfælde overvejes, hvordan disse problemer kan fjernes. Det kan f.eks. ske ved opløsning af belægninger med et passende opløsningsmiddel. Side 12 af 13

13 Rapport nr. 73 Metoder til måling af mineraluldsfibre 7 Referencer /1/ Miljøstyrelsens metodeliste, tabel 11 i Luftvejledningen (opdateret maj 2013) /2/ ISO 10397: Stationary source emissions -- Determination of asbestos plant emissions -- Method by fibre count measurement /3/ Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 792 af 15. december 1988 om begrænsning af udledning af asbest til luften fra industrielle anlæg /4/ Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 2, 2002: B-værdivejledningen, Oversigt over B-værdier /5/ At-Vejledning C.0.1 Grænseværdier for stoffer og materialer, 2007 /6/ Miljøstyrelsen: Supplement til B-værdivejledningen, 2008, Miljøprojekt nr. 1252, 2008 /7/ Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 660 af 24. september 1986om asbest /8/ Beskæftigelsesministeriets bekendtgørelse nr af 21. december2004 om asbest /9/ Reference methods for measuring air-borne man made mineral fibers Monitoring concentration using a phase-contrast optical microscopy, WHO, Copenhagen, 1985 /10/ Determination of airborne fibre number concentrations a recommended method by phase-contrast optical microscopy (membrane filter method), WHO, Geneve, 1997 /11/ VDI 3492: Indoor air measurement, Ambient air measurement, Measurement of inorganic fibrous particles, Scanning electron microscopy method, October /12/ Personlig korrespondance med Konrad Schwellnus, Wartig Analytik, 2013 /13/ Personlig korrespondance med My Hoang, Eurofins Miljø A/S, /14/ Dansk Standard 2169: Luftundersøgelse. Arbejdspladsluft. Tællekriterier for asbestfibre, 1981 /15/ Personlig information fra Lars Gram, FORCE Technology, /16/ Personlig information fra FORCE Technology, 2015 /17/ Personlig information fra My H. Tran, Eurofins, 2015 Side 13 af 13

Forprojekt vedrørende Asbest- og Mineraluldfibre

Forprojekt vedrørende Asbest- og Mineraluldfibre Rapport nr. 28 Forprojekt vedrørende Asbest- og Mineraluldfibre Kurt N. Egmose Eurofins Danmark A/S 1. Indledning 1.1 Relevante virksomheder En række danske produktionsvirksomheder udleder fibre til omgivelserne.

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 75 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Sammenligning af følsomhedsfaktorer anvendt ved lugttærskelbestemmelser Undertitel Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført,

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 82 Titel Præstationsprøvning 2016 Undertitel TVOC og specifikke VOC er i strømmende gas (FID og adsorption) Forfatter(e) Arne Oxbøl,

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere

1 Baggrund Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Baggrund Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 014 Undertitel Ammoniak og saltsyre i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 014 Udgivelsesdato

Læs mere

Undersøgelse af prøver for indhold af asbest.

Undersøgelse af prøver for indhold af asbest. . Pia Wahlberg Kathrine Bjørneboe Josefina Nielsen Ahmed Belkacem GEOGRAFISK PLACERING DIVISIONER OG CENTRE BYGGERI Beton Certificering og Byggeproces Murværk og Byggekomponenter Rørcentret Svømmebadsteknologi

Læs mere

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede anlæg Brøndby, 9. november 2012 Knud Christiansen 1 Baggrund Ved beregninger af skorstenshøjder for især affaldsforbrændingsanlæg

Læs mere

Rapport. Weifa AS Måling for emission af organiske opløsningsmidler. Sagsnr. 221134-151-122. Februar 2013

Rapport. Weifa AS Måling for emission af organiske opløsningsmidler. Sagsnr. 221134-151-122. Februar 2013 Rapport Weifa AS Måling for emission af organiske opløsningsmidler Februar 2013 Rekvirent: Dato: Udført af: Weifa AS Arne Kristian Øvland Gruveveien 1 N-3791 Kragerø Norge 26. februar 2013 JV/- Eurofins

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel NO X, CO og O 2 i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2013 Udgivelsesdato 14. november 2013

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af ilt (O 2 ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Indholdsfortegnelse

Bestemmelse af koncentrationer af ilt (O 2 ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Indholdsfortegnelse Metodeblad nr. Bestemmelse af koncentrationer af ilt ( ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Parameter Ilt, Anvendelsesområde Måling af i luftemissioner fra virksomheder. Metode Kontinuert bestemmelse

Læs mere

1 Indledning Baggrund og formål Eksempel på problematikken (spørgsmål og svar i ref-labs svartjeneste)... 2

1 Indledning Baggrund og formål Eksempel på problematikken (spørgsmål og svar i ref-labs svartjeneste)... 2 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Modifikation af homogenitetstest Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2018 Udgivelsesdato 3. august 2018 Revideret, dato

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr. 84 Titel Samspil mellem metodeliste, metodeblade, standarder og akkreditering Undertitel - Forfatter(e) Lars K. Gram Arbejdet udført,

Læs mere

Tabel 11. Anbefalede metoder til måling af luftforurening fra virksomheder (emission): Metoder til præstations- og stikprøvekontrol.

Tabel 11. Anbefalede metoder til måling af luftforurening fra virksomheder (emission): Metoder til præstations- og stikprøvekontrol. 8.2.2 Miljøstyrelsens metodehåndbog (opdateret maj 2013) 8.2.2.1 Præstations- og stikprøvekontrol Tabel 11 indeholder en metodeliste for de parametre der kan anbefales metoder for, med udgangspunkt i de

Læs mere

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser...

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser... Rapport nr.: 72 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Forfatter(e) Ole Schleicher, Knud Christiansen Arbejdet udført, år 2014 Udgivelsesdato 27. november 2015 Revideret,

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Suspenderede stoffers tørstof og glødetab Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Suspenderede stoffers tørstof og glødetab Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Suspenderede stoffers tørstof og glødetab Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport Juni 2004 Betydning af erstatning af DS metoder

Læs mere

For Danmark deltager undertegnede i arbejdet. Det første møde blev afholdt i juni 2017 i Milano.

For Danmark deltager undertegnede i arbejdet. Det første møde blev afholdt i juni 2017 i Milano. Information om WG45 standard for præstationsprøvninger Der er nedsat en CEN arbejdsgruppe, WG45, for udarbejdelse af en standard for, hvordan man skal afholde og rapportere en præstationsprøvning. Der

Læs mere

Vurdering af nuværende og fremtidig praksis for måling af fine partikler i relation til fastsættelsen af en ny B-værdi for støv

Vurdering af nuværende og fremtidig praksis for måling af fine partikler i relation til fastsættelsen af en ny B-værdi for støv Rapport nr. 45-2007 Vurdering af nuværende og fremtidig praksis for måling af fine partikler i relation til fastsættelsen af en ny B-værdi for støv Karsten Fuglsang December 2007 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Læs mere

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2018 Undertitel Prøvning for NH3, SO2 og formaldehyd Forfatter(e) Arne Oxbøl og Lars Gram Arbejdet udført, år 2019 Udgivelsesdato

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2018 Undertitel Prøvning for NH3, HCl, CO, NOX og O2 Forfatter(e) Arne Oxbøl og Lars Gram Arbejdet udført, år 2018 Udgivelsesdato

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationen af totalt partikulært materiale i strømmende

Bestemmelse af koncentrationen af totalt partikulært materiale i strømmende Metodeblad nr. Bestemmelse af koncentrationen af totalt partikulært materiale i strømmende gas Parameter Anvendelsesområde Metode Referencer År Totalt partikulært stof Måling af totalt partikulært stof

Læs mere

Brand på Industrivej 22, Hårlev

Brand på Industrivej 22, Hårlev Stevns Kommune Brand på Industrivej 22, Hårlev RISIKOVURDERING - ASBESTHOLDIGT MATERIALE SPREDT VED BRAND Rekvirent Stevns Kommune Teknik & Miljø Rådhuspladsen 4 4600 St. Heddinge Rådgiver Orbicon A/S

Læs mere

FIBRE FRA UDSKIFTNING AF ASBESTTAGE REGLER, ANVISNINGER OG PRAKSIS

FIBRE FRA UDSKIFTNING AF ASBESTTAGE REGLER, ANVISNINGER OG PRAKSIS FIBRE FRA UDSKIFTNING AF ASBESTTAGE REGLER, ANVISNINGER OG PRAKSIS T O R B E N V. R A S M U S S E N, 6. S T Å E N D E B Y G G E PA N E L Regler BR18 329-333 Forureninger fra byggematerialer Arbejdstilsynet

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Stine Kjær Ottsen Dato: 30. oktober 2014 QA:

Læs mere

Mikroskopet. Sebastian Frische

Mikroskopet. Sebastian Frische Mikroskopet Sebastian Frische Okularer (typisk 10x forstørrelse) Objektiver, forstørrer 4x, 10x el. 40x Her placeres objektet (det man vil kigge på) Kondensor, samler lyset på objektet Lampe Oversigt Forstørrelse

Læs mere

Prøvningsprogram og vurderingskriterier for luftrensere

Prøvningsprogram og vurderingskriterier for luftrensere Prøvningsprogram og vurderingskriterier for luftrensere Torben Eggert, Thomas Witterseh Byggeri September 2003, revideret september 2006 Principper Luftrensere, som kan prøves efter dette måleprogram,

Læs mere

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme Emissionsmålinger på Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme April 2015 RAPPORT NR.: 150323-2 Rekvirent: Dall Energy Att.: Jens Dall Bentzen Venlighedsvej 2 2970 Hørsholm Udført af: DGtek A/S Snarremosevej

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Farvetal

Læs mere

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af revision af en DS/EN ISO standard Bestemmelser af total cyanid og fri cyanid i vand med flow analyse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: cc: Fra: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium Irene Edelgaard, Miljøstyrelsen Ulla Lund Dato: 21. september

Læs mere

Notat REGULERING AF ARBEJDE MED MINERALULD

Notat REGULERING AF ARBEJDE MED MINERALULD Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 172 Offentligt Kemi, ulykker og internationalt Postboks 1228 Notat 0900 København C Tlf. 70 12 12 88 Fax 70 12 12 89 at@at.dk www.at.dk

Læs mere

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede fyringsanlæg fra 120 kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Udarbejdet af Knud Christiansen Akademiingeniør dk-teknik ENERGI & MILJØ

Læs mere

Røggasemissioner Regulering og måling

Røggasemissioner Regulering og måling Røggasemissioner Regulering og måling Røggasemissioner Regulering og måling Lars K. Gram FORCE Technology Senior projektleder Fagområdeansvarlig for emissionsområdet Leder af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Læs mere

Fremstilling af mikrofluidfilter til filtrering af guld-nanopartikler

Fremstilling af mikrofluidfilter til filtrering af guld-nanopartikler Fremstilling af mikrofluidfilter til filtrering af guld-nanopartikler Formål I dette eksperiment skal du fremstille et såkaldt mikrofluidfilter og vise, at filtret kan bruges til at frafiltrere partikler

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af uklarhed (turbiditet) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af uklarhed (turbiditet) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Bestemmelse af uklarhed (turbiditet) Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2004 Betydning af erstatning af DS metoder

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Betydning af ny DS/ISO standard. By- og Landskabsstyrelsen. Total nitrogen i vandige prøver 2

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Betydning af ny DS/ISO standard. By- og Landskabsstyrelsen. Total nitrogen i vandige prøver 2 By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af ny DS/ISO standard Total nitrogen i vandige prøver 2 By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Betydning af ny DS/ISO standard Total nitrogen

Læs mere

Kontrolvilkår for absolutfiltre. Forslag til supplement til Luftvejledningen

Kontrolvilkår for absolutfiltre. Forslag til supplement til Luftvejledningen Rapport nr. 33-2005 Kontrolvilkår for absolutfiltre Forslag til supplement til Luftvejledningen Lars K. Gram 23. december 2005 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften

Læs mere

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1 1 Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for miljøfremmede stoffer i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Læs mere

Præstationsprøvning 2006

Præstationsprøvning 2006 Rapport nr. 36-006 Præstationsprøvning 006 NO x, CO, UHC og O i strømmende gas Arne Oxbøl 10. juli 006 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé 345, DK-605 Brøndby

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 76 Titel Metoder til udførelse af feltobservationer af lugt Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato

Læs mere

Præstationsprøvning 2010

Præstationsprøvning 2010 Rapport nr. 57-2010 Præstationsprøvning 2010 QAL2-beregning for NO X, SO 2, og partikler Lars K. Gram 17. december 2010 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé

Læs mere

Tørretumblerens tilslutningsmuligheder. Indhold. Anvisninger om installation

Tørretumblerens tilslutningsmuligheder. Indhold. Anvisninger om installation Indhold Tørretumblerens tilslutningsmuligheder Anvisninger om installation Installationsmuligheder Sikkerhedsanvisninger...1 Tørretumblerens tilslutningsmuligheder... 2 Anvisninger om installation... 3

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN/ISO metoder

Betydning af erstatning af DS metoder med EN/ISO metoder By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN/ISO metoder Farvetal Opdatering af rapport (2004) By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Betydning af

Læs mere

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: 1. marts QA: Emne: Naturstyrelsen om krav Returskyllevand Vandkvalitetskravv Bassinvand Turbiditet NVOC 0,2 FNU 4 mg C/L

cc: Til: Fra: Ulla Lund Dato: 1. marts QA: Emne: Naturstyrelsen om krav Returskyllevand Vandkvalitetskravv Bassinvand Turbiditet NVOC 0,2 FNU 4 mg C/L Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Naturstyrelsen cc: Fra: Dato: Ulla Lund. marts 0 QA: Emne: Genanvendelse aff fra svømmebadee forslag til til analysekvalitet I

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: Styringsgruppen for By- og Landskabsstyrelsen Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 31. oktober 2007 Emne:

Læs mere

At-VEJLEDNING. Recirkulation. A.1.7 Februar 2002. Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler

At-VEJLEDNING. Recirkulation. A.1.7 Februar 2002. Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler At-VEJLEDNING A.1.7 Februar 2002 Recirkulation Vejledning om tilbageførsel af udsuget forurenet luft til arbejdsrum eller andre lokaler 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Brugere af Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv.

Læs mere

Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation

Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation Forsøg med Sorbicell på Østerbro Brandstation Intern projekt rapport udarbejdet af Per Bjerager og Marina Bergen Jensen KU-Science, nov. 2014 Introduktion SorbiCell er et porøst engangsmodul til analyse

Læs mere

Rapport December Miljøstyrelsen. BOD 5 på lavt niveau. Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand

Rapport December Miljøstyrelsen. BOD 5 på lavt niveau. Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand Rapport December 2000 Miljøstyrelsen BOD 5 på lavt niveau Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand Agern Allé 11 2970 Hørsholm Tel: 4516 9200 Fax: 4516 9292 E-mail:

Læs mere

Atomic force mikroskopi på blodceller

Atomic force mikroskopi på blodceller 1 Atomic force mikroskopi på blodceller Problemstilling: Problemstillingen eleven bliver sat overfor er: Hvad er atomic force mikroskopi, og hvordan kan det bruges til at studere blodceller på nanometerskala?

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: Styringsgruppen for By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 11. juni 2009 Emne: Metodevurdering

Læs mere

Præstationsprøvning NO x, CO, O 2, H 2 O, HCl, HF, SO 2 og volumenstrøm i strømmende gas

Præstationsprøvning NO x, CO, O 2, H 2 O, HCl, HF, SO 2 og volumenstrøm i strømmende gas Rapport nr. 35-6 Præstationsprøvning 6 NO x, CO, O, H O, HCl, HF, SO og volumenstrøm i strømmende gas Arne Oxbøl. juni 6 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé

Læs mere

Rensning af røg fra brændeovne

Rensning af røg fra brændeovne Rensning af røg fra brændeovne Sodpartikler og klimaeffekter Den 15. november 2011 Ole Schleicher osc@force.dk FORCE Technology Baggrund Projekt for Miljøstyrelsen: Afprøvning af teknologier til røggasrensning

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af kulmonoxid (CO) i strømmende gas

Bestemmelse af koncentrationer af kulmonoxid (CO) i strømmende gas Metodeblad nr. Bestemmelse af koncentrationer af kulmonoxid () i strømmende gas Parameter Anvendelsesområde Metode Kulmonoxid () Måling af i luftemissioner fra virksomheder. Kontinuert bestemmelse efter

Læs mere

Status for viden om mikroplast/mikrogummi med fokus på spildevand og regnvand. Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut

Status for viden om mikroplast/mikrogummi med fokus på spildevand og regnvand. Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut Status for viden om mikroplast/mikrogummi med fokus på spildevand og regnvand Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut Agenda Baggrund Analyse af mikroplast/mikrogummi Målinger på renseanlæg m.v. Renseteknologier

Læs mere

Med påbuddet ændres vilkår C2 og C7 i Revurdering - samt Miljøgodkendelse af ny Produktionslinje for DEAE-dextran dateret den 4. januar 2013.

Med påbuddet ændres vilkår C2 og C7 i Revurdering - samt Miljøgodkendelse af ny Produktionslinje for DEAE-dextran dateret den 4. januar 2013. Pharmacosmos A/S Rørvangsvej 30 4300 Holbæk Att.: Hans Berg Andreasen, hba@pharmacosmos.dk Virksomheder J.nr. MST-1272-00638 Ref. jamul/hebec Den 7. marts 2014 Påbud om ændring af vilkår Pharmacosmos A/S

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Interferens fra chlorid ved bestemmelse af COD med analysekit

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Interferens fra chlorid ved bestemmelse af COD med analysekit By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Interferens fra chlorid ved bestemmelse af COD med analysekit By- og Landskabsstyrelsen Rapport Februar 2008 Interferens fra chlorid ved bestemmelse af

Læs mere

Testrapport for lukket formalin system Udviklet af Hounisen Laboratorieudstyr A/S

Testrapport for lukket formalin system Udviklet af Hounisen Laboratorieudstyr A/S Testrapport for lukket formalin system Udviklet af Hounisen Laboratorieudstyr A/S Udført for Jan H. Locher Hounisen Laboratorieudstyr A/S Sindalsvej 27 8240 Risskov Udført af Bjørn Malmgren-Hansen Kemi-

Læs mere

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2018 Undertitel Prøvning for NH3, HCl, CO, NOX og O2 Forfatter(e) Arne Oxbøl og Lars Gram Arbejdet udført, år 2018 Udgivelsesdato

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger At-VEJLEDNING D.7.1-2 Maj 2001 - Opdateret april 2015 Erstatter At-meddelelse nr. 4.30.1 af april 1993 Arbejdshygiejniske målinger Vejledning om målingstyper, brug af målinger samt vurdering af måleresultater

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner j. nr. UDKAST 3. august 2012 Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 7 a, stk. 1, 35, stk. 2, og 110, stk. 3,

Læs mere

INSTRUKTIONSMANUAL PM1 TRACKER. Gør det usynlige synligt: mål og forbedr dit indeklima. Clean air solutions

INSTRUKTIONSMANUAL PM1 TRACKER. Gør det usynlige synligt: mål og forbedr dit indeklima. Clean air solutions INSTRUKTIONSMANUAL PM1 TRACKER Gør det usynlige synligt: mål og forbedr dit indeklima Clean air solutions Instruktionsmanual - PM1 Tracker INDHOLD 1. Introduktion...3 2. Start/Stop af enheden...4 3. PM

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode)

Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode) Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-03:2014 Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode) Parameter Anvendelsesområde Metode Kvælstofoxider,

Læs mere

Tillæg til miljøgodkendelse i forbindelse med ændringer i trykkeriet

Tillæg til miljøgodkendelse i forbindelse med ændringer i trykkeriet Glud & Marstrand A/S Blikfanget 6 8722 Hedensted Att.: Gitte Jensen Sendt på digital post til CVR-nr: 67287118 Natur & Miljø Tjørnevej 6 7171 Uldum Tlf.: 7975 5000 www.hedensted.dk Susanne Juul Sørensen

Læs mere

PRØVNINGSRAPPORT. Undersøgelse af vandprøver. Udarbejdet for: Greve Vandværk Håndværkerbyen 1 2670 Greve Att.: Preben Fogd Jørgensen 2011.11.

PRØVNINGSRAPPORT. Undersøgelse af vandprøver. Udarbejdet for: Greve Vandværk Håndværkerbyen 1 2670 Greve Att.: Preben Fogd Jørgensen 2011.11. PRØVNINGSRAPPORT Undersøgelse af vandprøver Udarbejdet for: Greve Vandværk Håndværkerbyen 1 2670 Greve Att.: Preben Fogd Jørgensen 2011.11.07 Center for Mikroteknologi og Overfladeanalyse, Teknologisk

Læs mere

Notat om indikative partikelma linger

Notat om indikative partikelma linger Notat om indikative partikelma linger Jan Holst Jensen, Charlottenlund, 2014-08-28 Private indikative partikelmålinger udført ved hjælp af en kommercielt let tilgængelig partikeltæller. 1 (8) Notat om

Læs mere

Profil af et vandløb. Formål. Teori

Profil af et vandløb. Formål. Teori Dato Navn Profil af et vandløb Formål At foretage systematiske feltobservationer og målinger omkring en ås dynamik At udarbejde faglige repræsentationsformer, herunder tegne et profiludsnit At måle strømningshastighed

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Total phosphor i vandige prøver Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport Oktober 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Arbejdshygiejniske dokumentations - målinger

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Arbejdshygiejniske dokumentations - målinger At-VEJLEDNING D.7.2-2 Maj 2001 - Opdateret april 2015 Erstatter At-anvisning 4.3.0.1 af maj 1996 Arbejdshygiejniske dokumentations - målinger Vejledning om krav til dokumentationsmålinger, der skal kunne

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrænding af visse typer af træaffald på trævareforarbejdende virksomheder 1

Bekendtgørelse om forbrænding af visse typer af træaffald på trævareforarbejdende virksomheder 1 J nr. 52103-00108 Udkast 7. august 2012 Bekendtgørelse om forbrænding af visse typer af træaffald på trævareforarbejdende virksomheder 1 I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, nr. 2 og nr. 8, 7 a, stk. 1 og 2,

Læs mere

Beregning af usikkerhed på emissionsfaktorer. Arne Oxbøl

Beregning af usikkerhed på emissionsfaktorer. Arne Oxbøl Beregning af usikkerhed på emissionsfaktorer Arne Oxbøl Fremgangsmåde for hver parameter (stof) Vurdering af metodeusikkerhed Datamaterialet er indsamlede enkeltmålinger fra de enkelte anlæg inden for

Læs mere

Indikative partikelma linger i Charlottenlund

Indikative partikelma linger i Charlottenlund Indikative partikelma linger 212-215 i Charlottenlund Jan Holst Jensen, Charlottenlund Private kontinuerte partikelmålinger over en 3-årig periode udført ved hjælp af en kommercielt let tilgængelig partikeltæller.

Læs mere

Beskrivelse af mineralske olier indhold og anvendelser

Beskrivelse af mineralske olier indhold og anvendelser Rapport nr. 37-2006 Beskrivelse af mineralske olier indhold og anvendelser Arne Oxbøl Lars K. Gram Marts 2007 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé 345, DK-2605

Læs mere

DET 4. NORDISKE RADIOØKOLOGISEMINAR 27. FEBRUAR - 1. MARTS 1985 GOL, NORGE INIS-mf 10461 ABEN MULTI-GM TÆLLER FOR MALING AF LAVENERGETISKE BETAPRØVER

DET 4. NORDISKE RADIOØKOLOGISEMINAR 27. FEBRUAR - 1. MARTS 1985 GOL, NORGE INIS-mf 10461 ABEN MULTI-GM TÆLLER FOR MALING AF LAVENERGETISKE BETAPRØVER DET 4. NORDISKE RADIOØKOLOGISEMINAR 27. FEBRUAR - 1. MARTS 1985 GOL, NORGE INIS-mf 10461 ABEN MULTI-GM TÆLLER FOR MALING AF LAVENERGETISKE BETAPRØVER L. Bøtter-Jensen*), R. Hedvall**), E. Holm**) og U.

Læs mere

Rapport Præstationsprøvning UHC og VOC

Rapport Præstationsprøvning UHC og VOC Rapport nr. 29-2004 Rapport Præstationsprøvning 1-2004 UHC og VOC Kurt Egmose 13. januar 2005 Baggrund En af Referencelaboratoriets vigtigste opgaver er at gennemføre sammenlignende prøvninger blandt de

Læs mere

Vedr.: Rådata/Baggrundsdata OML Fangel Bioenergi

Vedr.: Rådata/Baggrundsdata OML Fangel Bioenergi Bilag 5 Baggrundsdata til Fangel_20171020_rev5.docx BILAG NOTAT, ENVIDAN Dato: 21. november 2017 Revision: 05 Projektnavn: Fangel Biogas Projekt nr.: 1161048 Udarbejdet af: Christian A. Tidmarsh Mads Kjærgaard

Læs mere

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM)

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Institut for Fysik og Astronomi Aarhus Universitet, Sep 2006. Lars Petersen og Erik Lægsgaard Indledning Denne note skal tjene som en kort introduktion

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Miljøstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Laila Schou Poulsen Dato: 7. februar 2017 QA:

Læs mere

Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København

Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11-06-2014 Forfatter: Steen Solvang Jensen

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium cc: Fra: Kirsten Jebjerg Andersen Dato: 16. marts 2005 Emne: Bestemmelser

Læs mere

Teknisk Notat. Supplerende databehandling af resultater af lydisolationsmålinger gennemført i projektet Lavfrekvent støj fra store vindmøller RL 20/08

Teknisk Notat. Supplerende databehandling af resultater af lydisolationsmålinger gennemført i projektet Lavfrekvent støj fra store vindmøller RL 20/08 Udøvende institution: DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Telefon: 72 19 40 00 Telefax: 72 19 00 01 www.delta.dk/reflab Teknisk Notat Supplerende databehandling af resultater

Læs mere

Emissionsgrænse mg/nm 3 Ref. O 2 %

Emissionsgrænse mg/nm 3 Ref. O 2 % Danske Commodities A/S DTU Kraftvarmeværk, Energivej 411 2800 Kgs. Lyngby Att.: Kenneth Harder Risto khr@danskecommodities.com CVR 34071977 Dato: 04-10-2016 Ref.: eka J.nr.: 09.02.08-P19-1-16 Påbud om

Læs mere

Recirkulation af procesluft

Recirkulation af procesluft Recirkulation af procesluft Thomas Witterseh, seniorspecialist, civ.ing., PhD Indeklimaets Temadag 2016, 27. September 2016 Overblik Tre projekter udført for Arbejdstilsynet Udført sideløbende november

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.4 dato den /7-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre

Læs mere

Notat. Serviceeftersyn af gældende lokalplaner for eksisterende tunge erhvervsområder Teknisk Udvalg. Planlægning og Byggeri

Notat. Serviceeftersyn af gældende lokalplaner for eksisterende tunge erhvervsområder Teknisk Udvalg. Planlægning og Byggeri Notat Emne: Til: Kopi til: Serviceeftersyn af gældende lokalplaner for eksisterende tunge erhvervsområder Teknisk Udvalg Bünyamin Simsek Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde- mandag den 15. april 2013. Planlægning

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A2. August 2008

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A2. August 2008 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg A2 August 2008 RAPPORT NR.: 08-6772 Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik Lykke Laboratoriechef 2009-09-18

Læs mere

Måletekniske dage 2012. Teknologisk Institut, Tåstrup 31 maj 2012. Medicotekniske målinger Sensorer, partikler og mikroflow

Måletekniske dage 2012. Teknologisk Institut, Tåstrup 31 maj 2012. Medicotekniske målinger Sensorer, partikler og mikroflow Måletekniske dage 2012 Teknologisk Institut, Tåstrup 31 maj 2012 Medicotekniske målinger Sensorer, partikler og mikroflow Kai Dirscherl Dansk Fundamental Metrologi Matematiktorvet 307 2800 Kgs. Lyngby

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Aggressiv carbondioxid. By- og Landskabsstyrelsen. Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium. Aggressiv carbondioxid. By- og Landskabsstyrelsen. Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Aggressiv carbondioxid Vurdering af analysemetodens detektionsgrænse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni 2010 Aggressiv carbondioxid Vurdering af analysemetodens

Læs mere

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Kjeldahl nitrogen

Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Kjeldahl nitrogen Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder - Kjeldahl nitrogen Miljøstyrelsens Referencelaboratorium Miljøstyrelsen Rapport December 2004 Betydning af erstatning af DS metoder med EN metoder

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan 13-012 støj og luft

Miljøvurdering af lokalplan 13-012 støj og luft 30. oktober 2014 Miljøvurdering af lokalplan 13-012 støj og luft Miljøvurdering af væsentlige miljøpåvirkninger Indledning Miljøvurdering af lokalplan 13-012: Etablering af mere forureningsfølsomt erhverv

Læs mere

Dioxinemission fra affaldsforbrænding

Dioxinemission fra affaldsforbrænding Rapport nr. 31 2006 Dioxinemission fra affaldsforbrænding 2003-05 Ole Schleicher FORCE Technology, Energi & Miljø Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften FORCE Technology,

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B3. Februar 2009

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B3. Februar 2009 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg B3 Februar 2009 RAPPORT NR.: 09-2213 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik

Læs mere

KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I

KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I KRITERIER FOR TILFREDSSTILLENDE PRÆSTATION I PRÆSTATIONSPRØVNING - SAMMENLIGNING MELLEM BKG. 866 OG FORSLAG TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE 1 Baggrund Ved høring af revideret bekendtgørelse om analysekvalitet

Læs mere

Brugsvejledning MOBIL STØVSUGER. Monty GOBI ME1300 og ME2800

Brugsvejledning MOBIL STØVSUGER. Monty GOBI ME1300 og ME2800 MOBIL STØVSUGER Monty GOBI ME1300 og ME2800 Indhold Sikkerhed... 3 Oversigt over den mobile støvsuger... 4 Produkt Beskrivelse... 5 Teknisk Data... 6 Tilsigtet brug... 7 ADVARSEL... 8 Vedligeholdelse og

Læs mere

Anlæg # 4, forgasningsgas

Anlæg # 4, forgasningsgas Anlæg # 4, forgasningsgas Gasmotoranlæg, Jenbacher J320 Målerapport 731-28-4 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 4 1/26 Anlæg # 4 Gasmotor: Jenbacher J320, forgasningsgas Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk

Læs mere

Følgebrev Kemisk og sensorisk bestemmelse af 1 kontorserie

Følgebrev Kemisk og sensorisk bestemmelse af 1 kontorserie Holmris Office Att.: Lene Nissen Odinsvej 5 8850 Bjerringbro 2011.04.13 lwf/-/hbs Følgebrev Kemisk og sensorisk bestemmelse af 1 kontorserie Ifølge aftale fremsendes vedlagt rapport vedrørende kemisk og

Læs mere

Vejledning vedrørende arbejdsmiljø

Vejledning vedrørende arbejdsmiljø Vejledning vedrørende arbejdsmiljø IBM Infoprint 12 Vejledningen er udarbejdet af Teknologisk Institut, Miljø for IBM på baggrund af Instituttets standardiserede emissionstest, DANAK akkrediteret prøvningsrapport

Læs mere

Modificerede metoder - Metodevalidering Akkreditieringsdag 14. juni 2018

Modificerede metoder - Metodevalidering Akkreditieringsdag 14. juni 2018 Modificerede metoder - Metodevalidering Akkreditieringsdag 14. juni 2018 1 Valg af metode. Verifikation - Validering Ændringer i relation til akkreditering. Teknisk synsvinkel. Samarbejde med kunden. Juridisk

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Anders Svaneborg Dato: 6. oktober 2014 QA:

Læs mere