Blad nr. 2/2014 LAD DIT NÆSTE BARN BLIVE ET AF VORE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Blad nr. 2/2014 LAD DIT NÆSTE BARN BLIVE ET AF VORE"

Transkript

1 Blad nr. 2/2014 DANSK BØRNEFOND LAD DIT NÆSTE BARN BLIVE ET AF VORE

2 2 Lad dit næste barn blive et af vore DANSK BØRNEFOND Vemmetoftevej 6 DK 4640 Fakse CVR Tlf.: Telefax: Telefontid: Mandag - torsdag: 9-15 Fredag Bestyrelse: Bestyrelsesformand: Regnskabskonsulent Lise Rechter Pastor Carl-David Andreasen Pædagogisk leder v.midtsjællands Gymnasium, Haslev, Arn Bjørnsfeldt Regnskabschef Ina Luvin Lærer Kaj Rasmussen Juridisk konsulent: Advokat Ebbe Holm Revisor: ReviFaxe, 4640 Faxe Daglig ledelse: Inger og Rudy Mortensen Ansvarlig for bladet: Inger Mortensen. Bankforbindelse: Nordea Bank Netbank 71<debitornr: < PBS.nr Gruppe nr Norsk giro: Layout og tryk: Øko-Tryk Hvem er vi? Dansk Børnefond er en organisation, der hjælper børn og unge i den tredje verden med fadderskaber, således at skolegang og uddannelse bliver en mulighed. Endvidere med fornødne behov som mad og medicin. Al hjælp ydes uden hensyn til modtagers religion, nationalitet, race eller politiske tilhørsforhold. I muligt omfang hjælper vi med renovering af skoler, brønde o.l. Dansk Børnefonds bestyrelse er ulønnet. LAD DIT NÆSTE BARN BLIVE ET AF VORE INDHOLD Sierra Leone...3 ROTARY i FAXE...4 Kulturstyrelsens Udlodningsfond...5 Uddelingsmidlerne i Nerebeheri ICCES Training Centre... 7 San Martin Centret i Lima, Peru...8 Årsmøde...9 I La Paz, Bolivia...10 SDA Educationel Centre i Gambia Mit smukke tibetansk-danske eventyr 12 Vil du gøre en forskel?...14 Årsrapport 2013/ Regler for skatte-fradrag for gaver. Bidrag til Dansk Børnefond er fradragsberettigede efter ligningslovens 8a og 12. Der kan opnås fradrag for maximalt kr. pr. år efter 8a. Ægtefæller har hver sit fradrag og kan dermed fratrække op til kr. For at vi kan indberette til SKAT er det nødvendigt, at vi har det fulde CPR nummer. Tænk også på Dansk Børnefond, når du skriver testamente. Vi er fritaget for arveafgift.

3 3 Sierra Leone Ingen er nok i tvivl om, at Sierra Leone er hårdt ramt af Ebola. En fortvivlet situation for et af verdens fattigste lande, der netop var begyndt at komme på fode efter en hård og langvarig krig. Børnene dør af de vanlig sygdomme, malaria, diarre og lungebetændelse som er simple og billige at behandle. Når klinkkerne og sygehusene lukker ned og folk er skræmte, kommer de ikke til behandling og dødeligheden stiger. Fødevarepriserne stiger i landet, investorerne trækker sig ud og forretningslivet går i stå. Det er verdens fattigste land og katastrofen rammer de fattigste i landet og epidemien truer de omkring liggende lande. Vore projektleder,joseph Lamin, skrev i juli, da udbruddet blev kendt : Vi skriver til jer for at anmode om støtte til at gribe ind med massiv uddannelse og levering af sundhedsmaterialer i forbindelse med udbruddet af ebola-virus i Sierra Leone. Målet med vores kampagne er at bevidstgøre børn og lokalsamfundet om situationen gennem information i radioen og forsyne dem med ting som klorin, sprit, sæbe, vandbeholdere etc. I samarbejde med lærere, lokale ledere, sundhedspersonale, og vort samfunds præster. Vi er lige vendt tilbage fra Bo området og situationen er forvirrende, dybt bekymrende og der er mangel på nødvendig støtte og hjælp- Hjælp os nu, inden det er for sent Vi sendte med det samme kr. derned, beløbet blev taget fra vores støttefond. Samtidig blev der skrevet adskillige ansøgninger til forskellige fonde om hjælp.

4 LAD DIT NÆSTE BARN BLIVE ET AF VORE 4 ROTARY i FAXE tildelte os en donation på 5000 kr. Vi er meget taknemmelige for denne støtte. Sammen med et beløb fra en af vore trofaste faddere har vi dermed kunnet sende yderligere 6000 kr. afsted. I den sidste mail, vi har fået fra Joseph skriver han: Vi er meget taknemmelige for den interesse I viser os, både med økonomisk støtte og jeres omsorg. Ved Guds nåde gør vi det godt og forbliver Ham taknemmelig. Det lykkedes os at tage en tur til Makeni, Masanga, Maforeka, Robis og Makalie og betale skolepenge, uddele bøger, kuglepenne, blyanter og ris. Pastor Turay i Makeni hjalp os med at betale skolepenge, da Makeni er isoleret område. Det er kun tilladt at køre igennem på grund af det høje antal ebolaramte. Derudover har vi betalt skolepenge i Freetown området og uddelt ris. Vi håber senere at kunne komme til Bo. Alle hjem, familier og vore skoler er ebola fri; hvad der er en stor gave fra Gud, men på samme tid er vi meget triste over at omkring Sierraleonere er døde, men omkring 600 mennesker er blevet udskrevet som helbredt fra ebola. Hvad vi har brug for nu, er at købe radioer og batterier til at distribuere til hjem, familier og lokalsamfund til brug for undervisning. Alle skoler og gymnasier er Ris til uddeling lukkede, det er kun gennem radioen undervisning sker. Vi har brug for 200 radioer og batterier. Det vil koste ca kr. Et hvilket som helst beløb til dette formål, vil blive meget værdsat. Varme hilsner og Tak Joseph Lamin Hvis der er nogle, der har lyst til at bidrage til dette, vil vi være meget taknemmelige. Joseph selv skulle have været rejst til England i forbindelse med helbredsproblemer, men som situationen ser ud, har han udsat det på ubestemt tid. Hvad koster tingene? er et spørgsmål, vi af og til møder. Fra Accra i Ghana skriver James Arthur, skoleleder på Hansen Road SDA School: Jeg beklager forsinkelsen i disse oplysninger. Det skyldes den rationering i elektricitet, der har ramt hele landet. Leveomkostningerne i Ghana er meget høj og priserne tager himmelflugt. Folk kæmper med at få enderne til at mødes, ikke mindst de lavest lønnede. Mindstelønnen er 11 kr. om dagen. Både vand og el er steget meget i pris. Brændstof til biler koster 6.15 kr.pr. liter. Det påvirker priserne på transport med både bus og tog. Problemerne skyldes at Ghana cedis er faldet i forhold til US dollar. Her er eksempler på priser på fødevarer:5 kg. Ris koster kr. 3 kg.majs 7.40 kr.3 små yams 9.25 kr. 30 æg kr. 1 ½ liter madolie kr. Billetpriser med offentlige transportmidler på korte afstande koster mellem 1,50 til 2 kr. Jeg tror denne information vil fortælle dig lidt om de vilkår, vi lever under. Mange tak for jeres hjælp, den betyder så meget for hver enkelt familie.

5 Kulturstyrelsens Udlodningsfond 5 I juni måned kom et meget glædeligt brev. Vi fik svar fra kulturstyrelsens Udlodningsfond, tidligere Tips og Lotto. Vi havde fået bevilliget kr. Vi havde ansøgt om 2.6 millioner, men vi er utrolig glade for det beløb vi fik og er klar til at ansøge igen, når næste mulighed gives. Når bestyrelsen skal beslutte hvilke projekter, der skal tilgodeses, lægges der stor vægt på at få færdiggjort nogle af de byggerier, der tidligere har fået tilskud, men hvor beløbet ikke har slået til Følgende blev udvalgt: Renovering af sovesal i Nehreberi Junior High School i Ghana. Fortsat renovering af Atwima Kwamwona Senior High School, Kumasi, Ghana. Fortsat renovering af Ofinso Asamkama Junior High School, Kumasi Ghana. Ventilatorer til skoler i Bangladesh. Cementerede gangstiger på New Jeshwang skolen i Gambia. IT, renovering og udbygning på Pakistan Adventist college & Seminary. Vi kommer tilbage med mere om de forskellige projekter i et senere blad efterhånden som de bliver færdige.

6 LAD DIT NÆSTE BARN BLIVE ET AF VORE 6 Uddelingsmidlerne i 2013 kom blandt andre Hansen Road SDA skole i Accra, Ghana til del. Skolen har omkring 700 elever og har et særdeles godt ry for en effektiv og god undervisning. Det betyder, der er stor søgning for at komme ind. Mange af eleverne kommer fra udprægede slumområder hvor folk har meget svært ved at skaffe det allermest nødvendige. Mange familier lever under de usleste forhold, ofte i et enkelt rum, der skal gøre det ud for både køkken, soveværelse og stue, uden vand og el, med åbne kloaker uden for døren. Mange af børnene har kun en forælder, eller bor hos bedsteforældre. Arbejdsløsheden er meget stor, så det er ikke ualmindeligt, at begge ægtefælder er uden arbejde. Andre søger lykken ved at rejse til andre lande, ofte med dårligt resultat. Skolen ligger på en meget lille grund, så man har valgt at bygge i højden. Vi har tidligere hjulpet denne skole med udvidelse af klasseværelser, med EDB udstyr og senest med renovering af køkkenet Et nødvendigt tiltag så både lærere og børn kan få et måltid mad hver dag. Denne gang var der kommet en brændende ansøgning om at få hjælp til tiltrængte renoveringer i Nursery og Fine reoler til forskole børn Primary afdelingen. Der skulle skiftes døre, renovering af WWS systemet, nye toiletter, tyverialarm og renovering af klasseværelser. Man havde selv fremskaffet omkring kr. og endvidere ville der blive en god del frivillig arbejdskraft. Når vi så billederne, var vi ikke i tvivl om, at det var meget nødvendigt at hjælpe. Det var derfor med stor glæde, at vi kunne træde til med kr. Når der bliver bevilliget midler til et projekt, nedsættes der en arbejdsgruppe med forskellige fagfolk, bestående af byggesagkyndige, forældrerepræsentanter, repræsentanter fra skolen og økonomiansvarlige. Der laves kontrakter med entreprenører og håndværkere, så man har godt styr på hele forløbet. Byggeriet er nu ved at være færdigt. De sidste regninger mangler at blive betalt til entreprenøren, men det bliver ikke gjort, før de sidste ting er bragt i orden Dejligt med påpasselige medarbejdere. Taknemmeligheden er meget stor, såvel som glæden over de forbedrede faciliteter. Dette vil være med til at forbedre både børn og læreres hverdag og endnu engang forbedre skolens omdømme. En af de nye, solide døre

7 Nerebeheri ICCES Training Centre 7 er beliggende i nærheden af Kumasi, Ghana. Skolen er en integreret del af lokalsamfundet og tilbyder en kvalificeret håndværkeruddannelse, specielt med henblik på analfabeter og unge, der tidligere i skoleforløbet er droppet ud. Her kan man give dem en uddannelse, de kan bruge. I øjeblikket har man 85 drenge og 44 piger under uddannelse. Det lave antal piger skylde primært, at indkvarteringsmulighederne på skolen er meget dårlige. Nogle piger har været indkvarteret hos lokale plejefamilier, med det resultat, at de er blevet seksuelt misbrugte og på anden vis udnyttet. Det faktum gjorde, at skolens ledelse i 2010 besluttede at lade pigerne bo i en sovesal, selv om den ikke var færdigbygget. Desværre blev sovesalen ødelagt af en voldsom storm i marts De fleste af pigerne mistede det meste af deres sparsomme ejendele. Igen måtte en del af pigerne flytte til plejefamilier og andre udskød deres uddannelse. Denne ulykkelige situation gjorde det nødvendigt at renovere og færdiggøre bygningen og ansøgningen lød på midler til sovesal med plads til 80 piger og en lille lejlighed til præceptricen. Lokalsamfundet består af fattige bønder og småhand- Før lende, der ikke er i stand til at yde økonomisk støtte, men kommer gerne med arbejdskraft og lokale materialer. Dette er vigtigt og vi lægger stor vægt på det lokale samfunds deltagelse. Vores hjælp blev på kr. Man er så tæt på en afslutning, at vi har fået invitation til indvielse. En invitation vi desværre må sige nej til. Endnu mangler der at blive sat døre og vinduer i, og 80 piger glæder sig over meget forbedrede vilkår. Taknemmeligheden er stor over de nye gode muligheder, pigerne får, og det forbedrede omdømme skolen vil få i denne forbindelse. Nu

8 LAD DIT NÆSTE BARN BLIVE ET AF VORE 8 San Martin Centret i Lima, Peru sender en lille hilsen. Året er snart til ende og vi vil gerne sige hjertelig tak for jeres gode hjælp. Den betyder rigtig meget for os. Gennem året er der blevet et meget bedre kammeratskab og respekt for hinanden blandt børnene. Grunden ligger i, at de ældste er blevet opmuntret til at tage sig mere af de små og hjælpe dem med skolearbejde og hvordan man arbejder med computer. Ligeledes oplever vi, at de mere sky og generte børn er blevet meget bedre integreret, udviklet og kommet til at føle sig værdifulde. De store teenager har virkelig gjort det godt, også til glæde for dem selv. På centret får børnene frokost og forskellige små måltider. De har også været med til uddeling af tøj og legetøj. Nu op til jul er de i gang med at lave gaver til deres familier. Til mors dag blev deres mødre og deres bedstemødre inviteret til centret, hvor vi fejrede dem og alle fik en lille gave. I august fejrede vi børnenes dag, også med god mad og lidt slik. I løbet af året deltager vi i forskellige marcher f.eks. på Jorden og miljøets dag. Her går vore børn med bannere som alle andre skoler. I dagene efter sætter vi fokus på betydningen af miljøet på centret. Børnene ved, de skal slukke lyset efter sig og sørge for at lukke vandhanerne, så vi ikke løber tør for vand Vores mål er at hjælpe sårbare børn, der kommer fra belastede hjem, til at have et trygt sted at komme. Til at få mad og hjælpe dem til stabilitet i deres liv og i det lange løb få en bedre fremtid. Børnene kommer fra hjem med dårlig økonomi, mange fra dysfunktionelle familier, andre lever hos bedsteforældrene, fordi forældrene er rejst til andre lande i håb om at skaffe sig en bedre økonomi. Men det er ikke kun børnene, der har glæde af at komme her. Deres familier glæder sig over at børnene udvikler sig og vokser i et andet miljø. Jeg vil fortælle jer om et par af børnene. Joselyn og hendes lillebror Daniel kom til os i løbet af året. Deres situation er kompliceret, deres mor er rejst til Chile for at finde arbejde og sende penge hjem. Der er en lillebror på 4 år som Joselyn tager sig af sammen med sin far og bedstefar. Hendes far har ikke noget fast arbejde, men kører taxa, som han skal betale leje af.joselyn og Daniel kommer til centret om morgenen og når de kommer hjem, passer de lillebroderen, så faderen kan køre og dermed er de ofte alene både aften og nat. Cinthia, David og Jhasmin er kommet her gennem et par år. Moderen siger, det er en velsignelse at hendes børn kan komme på centret. De ikke alene kommer på centret, men også regelmæssigt i kirke. De har store økonomiske problemer. De har ikke noget hus, men bor til leje. Faderens indkomst går til at betale husleje. Moderen sælger hjemmelavet mad i weekenden og resten af ugen arbejder hun på San Martin centret. Lige nu er de bekymret for, hvordan de skaffer penge til uniformer og skolebøger,når skoleåret begynder i februar. Priserne stiger og både for familierne og for os på centret er det svært at skaffe det, der skal til i det daglige. Men vi er meget taknemmelige for, at vi har gode venner og hjælpere som jer. De bedste hilsner fra alle os på San Martin Centret.

9 9 Kulturdag Årsmøde Igen er det tid at invitere alle vore sponsorer til at tage del i årsmødet. Det bliver d.12 januar 2015 kl. 19 på Dansk Børnefonds kontor. Dagsorden bliver efter vedtægterne. 1.Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning for det forløbne år. 3.Forelæggelse af årsregnskab og status. 4.Godkendelse af bidraget størrelse for et fadderskab. 5.Valg af bestyrelsesmedlemmer. 7. Valg af revisor. Eventuelt. Bestyrelsen vil fremkomme med et forslag til, at bidraget reguleres pr til 190 kr. pr. måned pr. barn. Begrundelsen er, at bidraget ikke er blevet forhøjet i 3 år og priserne i de berørte lande er steget kraftigt. Vær alle meget velkomne til at tage del i en hyggelig aften med god lejlighed til at høre nyt om arbejdet. Vi vil meget gerne have en tilmelding senest d. 7/ Har du tænkt på Hvis man tilmelder sig til halv, kvartårlig eller helårlig betaling i stedet for månedsvis, er der lidt at spare, idet man så kun betaler henholdsvis eller 5 kr. årlig i stedet for 60 kr. i opkrævningsgebyr. Kontakt os, hvis du ønsker ændringer

10 LAD DIT NÆSTE BARN BLIVE ET AF VORE 10 I La Paz, Bolivia ligger Achiacala Centret i den nordlige del af byen. Omgivelserne er præget af stor fattigdom og arbejdsløshed. I en lille rapport fortæller Ricardo Arias, der er leder af centret, lidt om de aktiviteter, der finder sted. Gennem vort arbejde når vi børn og familier, der bor i huse af Adobe og har mange behov. I regntiden bliver disse huse ofte ødelagte. Hvert år ved skoleårets begyndelse sørger vi for, at alle børn får skolematerialer og personlige fornødenheder som sæbe og Shampoo. Vi tilbyder at børnene kan få et bad, idet mange hjem ikke har gode muligheder for det. Mange får også sko. Daglige måltider er en meget nødvendig del af vores tilbud. Nogle af børnene er underernærede og dem giver vi speciel kost. Vi oplever gang på gang, at den mad vi giver, er et eneste måltid på dagen, børnene får. Årligt tandlægebesøg har vi hidtil kunnet give børnene, men omkostningerne er blevet stigende, så vi frygter, at vi ikke vil være i stand til at gøre det fremover. I dette område er der stort behov for al den hjælp, vi kan give. Skolegang Vi har en del aktiviteter ud over hjælp til lektielæsning. Vi har været på lejerskole, besøgt museer, deltaget i sportsarrangementer sammen med andre skoler, haft brandvæsenet på besøg for at lære børnene at slukke ildebrand og hvert kvartal fejres fødselsdag, for dem der har haft fødselsdag det pågældende kvartal. Børnene får en lille gave og vi får ekstra god mad, ligesom der bliver uddelt lidt slik. Denne dag ser alle hen til. Fars og mors dag er også højdepunkter, hvor børnene på en speciel måde lærer at ære og hylde forældrene. Og så er der de nationale dage, som vi gør meget ud af. For de voksne har vi kurser i samliv, hvor en psykolog underviser. Der er foredrag om hvordan forældrene kan støtte deres børn og vigtigheden af dette. En læge fortæller om prævention og hygiejne, ja, der er flere forskellige foredrag. Vi oplever en stor opbakning til dette og ser det som en værdifuld del af vores arbejde. Den støtte, der kommer fra jer, er meget værdsat. Børnene er meget bevidste om og glæder sig over, at mennesker, der ikke kender dem, vil hjælpe dem. Det betyder virkelig noget i deres liv. Børnene er ekstra glade, når der kommer en gave til dem og undertiden kommer der et beløb, som kan deles blandt dem, der ikke får gaver. To af dem er forældreløse, en lidt ældre bror har ansvaret for dem. To andre er alene med deres mor. Hun sælger slik på gaden om aftenen og indkomsten er minimal. Vi købte sko, sportstøj, undertøj og andre fornødenheder til dem. Tak også for dette. Vi glæder os til juletiden med de mange aktiviteter og ønsker jer alle en rigtig glædelig jul. Af hele mit hjerte tak. Må Gud velsigne jer. Ricardo Arias Så er der gaver til alle.

11 11 Testen er overstået, så er der fest. SDA Educationel Centre i Gambia Alle børn på skolen skal gennem en test hver år og når det er overstået, fejres det med en festdag, hvor børnene graduerer, så de kan komme op i næste klasse. Mr. Marvins Kris Obasi skriver: Vi vil have en graduation dag på skolen, hvor jeres elever også er med. På vegne af børnene, deres forældre/værger og skoleadministrationen, sender vi alle vore sponsorer en hjertelig tak. Vi sætter meget stor pris på jeres utrættelige hjælp. Jeres støtte og omsorg er en milepæl i elevernes søgen efter uddannelse og et bedre liv. Modtag vores hjerteligste og dybtfølte tak. Jeres hengivne Marvins-Kris Obasi Husk Det er så vigtigt, at vi får din nye adresse eller navn, når du flytter eller skifter navn. Ellers mister vi forbindelsen. En god ide En af vore faddere er kommet med følgende ide til efterfølgelse: Sæt følgende ind i din autosignatur, det er en enkel og nem måde at fortælle om Dansk Børnefonds arbejde. Bliv fadder og hjælp et barn til et bedre liv. Læs mere på Vi siger mange tak for tippet.

12 LAD DIT NÆSTE BARN BLIVE ET AF VORE 12 Mit smukke tibetansk-danske eventyr Af: Anna Panum journalist Det var kærlighed ved første blik den dag i 1991, da jeg modtog brev fra Dansk Børnefond, at jeg var blevet sponsor for lille seks-årige Dolma Yankyi. Det var det medsendte foto af en lille forsagt pige i sin fineste bluse og de smukkeste næsten sorte øjne, der gjorde udslaget! At Dolma var datter af tibetanske flygtninge, gjorde mig ekstra varm om hjertet, da jeg netop havde udtrykt ønske om, hvis muligt, at støtte et tibetansk barn. - Forældrene boede i Gurupula, Nordindien, med Dolma og hendes seks søskende. Faderen var meget syg af TB, så moderen måtte arbejde for små penge på et væveri som eneforsørger. Da jeg modtog div. papirer samt foto fra Inger Mortensen, var Dolma begyndt i 1. klasse i Central School for Tibetans i Gurupula. ældre og søskende og ikke mindst om hendes forsigtige drømme for fremtiden. Også om hendes tempel, hvor hun kom hver dag. Ikke mange danskere har vist fået bedt så mange bønner om godt helbred o.m.a. som jeg! Hurtig udrykning I 2005 besøgte Inger Mortensen Dolmas skole og Dolma selv. Inger havde taget en lille pigegave med fra mig, og tog nogle dejlige billeder af Dolma. Hun var nu i 12. klasse sidste skoleår. Dette faktum havde en tid bragt mange tanker frem hos mig: Dolma skulle hjem til forældrene, som nu boede i det sydligste Indien, og hvad kunne hun opnå med kun 12 års skolegang? Jeg var bekymret. Da Inger kom hjem, bad jeg hende undersøge alt praktisk vedr. min mulighed for at opfylde Dolmas store drøm: Tre år på universitet med en afsluttende Bachelor i kommunikation og tibetansk. OG så gik alt pludselig meget hurtigt. Inger tog mail-kontakt til mrs. Chime, uddannelseschef i Eksiladministrationen. - I løbet af få dage fik jeg alt besvaret, gav grønt lys og Inger hastede tilbage pr. mail til mrs. Chime. Den kvikke dame fik lige i tide standset Dolmas hjemrejse, da hendes skoleår faktisk var afsluttet!!! Eventyrlig brevveksling I de følgende ca. 12 år udvekslede Dolma og jeg mange breve. Jeg fik dejlige tegninger og selvlavede kort på mærkedage. Allerede det andet år tog hun mod mit tilbud om at kalde mig Grandma. Dolmas breve blev i starten skrevet af andre (engelsk), men snart fik hun selv mod på det. Hun øvede hårdt, og blev efterhånden meget dygtig. 1-2 gange årligt sendte hendes skole mig hendes karakterer samt et års-foto, og til min glæde modtog jeg nytårsønsker fra His Holynes The Dalai Lama s Eksilregerings-administration. Gennem vor brevveksling lærte jeg rigtig meget om mit kære barnebarn : Hendes dagligdag på kostskolen, for- Kunne jeg andet end forelske mig i denne kære pige?

13 - Det var efter sigende en totalt overrumplet og lykkelig Dolma, som nu pludselig straks skulle starte på UNI, hvor hun boede og studerede de næste tre år med sin drøm om at blive en Bachelor Graduate. Dette skete i 2008 fra universitetet i Dharamsala (Nordindien), hvor også Eksiladministrationen har hovedsæde. Mrs. Chime holdt et godt øje med min dejlige pige. Dolma bestod elev-optagelsesprøven til eksiladministrationen. Hun var så stolt, og jeg endnu mere, da hun hurtigt mailede nyheden til mig. En måneds tid senere sendte hun et billede, siddende ved sit helt eget skrivebord. Desuden skrev hun, nærmest lidt benovet og stolt, at hun lige havde fået sin første løn. Omregnet syntes jeg, det var en ret fin elevløn. Dolma har aldrig selv nævnt det, men jeg er helt sikker på, at hun, både som elev og senere, har støttet sin familie, så meget hun har kunnet rent økonomisk. Dette (forskellige ikke-gratis hændelser) har været ret tydeligt at ane mellem linjerne. - For mig er det selvfølgelig en glæde, at der som sponsor især fra vort forkælede land skal så ufatteligt lidt til, for at tilværelsen på en eller anden vis bliver bedre for barnet. og at dette kan brede sig som ringe i vandet. Efter elevtiden blev Dolma fastansat med egen lille bolig i administrationens kompleks for ansatte, og siden da er hun steget i graderne. Hun arbejder stadig med det, hun brænder for: Modtagelse og alt praktisk for nyankomne, tibetanske flygtninge. Bryllup Under elevtiden foldede min lille generte pige sig ud som den smukkeste lotusblomst!! Det fik den lidt ældre, og ret så flotte og sympatiske Tenzin Namdak også øje for. Det endte med stort bryllup denne sommer. De unge bor, pr. tradition, hos svigerforældrene: fhv. Chief Justice Commissioner mr. Tsering og fru Pema. Og forresten: Siden UNI-start har Dolma og jeg (lidt usædvanligt) mailet direkte sammen og Inger Mortensen og mrs. Chime ordnede (også noget usædvanligt) i fællesskab det praktiske omkring mit forlængede sponsorships. Sidste nyt: Nu chatter vi på Facebook og for nylig anmodede svigermor Pema om at være min ven, hvilket hun nu er! Alt i alt et 23-årigt smukt eventyr, som jeg ved ikke ender her. Men nu er det mig, der har et meget stort ønske, som nok grundet helbred forbliver et ønske: At jeg blot én gang kunne give min dejlige Dolma et stort knus! Under elevtiden sprang min lotusblomst ud Udflugt med venner og ægte tibetansk momo-guf. Dolma med sin udkårne, Tenzin Namdak. Smukt, eksotisk og (også for mig) lykkeligt øjeblik. 13

14 LAD DIT NÆSTE BARN BLIVE ET AF VORE 14 Vil du gøre en forskel? Løbende er der faddere, der må sige op af mange forskellige grunde, og selv om vi også løbende får nye, er der stadig en del børn, der er uden fadder. Måske kunne du fortælle en ven, arbejdskollega eller nabo om det, eller overveje om du selv kunne hjælpe et barn mere. Derfor vil vi fortælle lidt om nogle af de børn, der mangler hjælp. Juan er fra Cochabamba i Bolivia og er 9 år. Han har en søster og begge forældre. De bor i et enkelt værelse og begge forældre tager alle de småjobs de kan få. Ydermere er moderen i gang med at uddanne sig på aftenbasis. Men indkomsten rækker ikke til det mest basale. Derfor er familiens kost og tøj utilstrækkelig. Juan har en ganelæbespalte og har været igennem en del operationer og skal have flere. Han har store taleproblemer, men han vil gerne tale og er glad for at synge. Han beskrives som en meget ansvarlig og venlig dreng. Benjamin kommer på Parotani centret, der ligger en times kørsel fra Cochabamba i Bolivia. Han er født i Sammen med sine to brødre og moderen, bor de hos bedstemoderen under yderst dårlige forhold. Faderen har forladt familien. Moderen tager det arbejde, hun kan få, undertiden med at vaske tøj i hånden eller tage ud på landet og arbejde i landbrug, men indkomsten er minimal og kan ikke dække det mest basale. Benjamin har store problemer med sit syn og trænger til briller. Han er meget glad for at spille fodbold og tegne. Nana Yaw bor i Kumasi, Ghana. Han er lige blevet 5 år. Hans mor døde i 2013 og hans far har fået en hjerneblødning og er sengeliggende. Bedstemoderen er den eneste der kan tage sig af Nana. Bedstemoderen er gammel og har svært ved at finde arbejde. Nana og bedstemoderen bor i et lille værelse uden nogen form for bekvemmeligheder. Cesilia Abrafi er ført i 1999 Begge forældre døde for år tilbage og ingen kunne tage sig af børnene. Sammen med sine tre søstre kom hun på børnehjem. Hun er nu i Junior Secondary 3 og vil meget gerne kunne fortsætte gennem Senior Secondary Skolen, det vil tage tre år. Hun er en meget velbegavet og flittig pige, der er glad, rolig, social og er meget glad for at synge. Desuden er hun glad for atletik og spille fodbold. Sukai Joof er elev på New Jeshwang Educationel Centre i Gambia. Hun er i 10 klasse og har således 2 år tilbage af sin skolegang og er i den situation, at hun må forlade skolen, såfremt hun ikke får hjælp. Hun er en velbegavet og flittig pige, der er glad for fransk og klarer sig godt i alle fag. Hun kommer fra en familie med to brødre og begge forældre, men ingen af forældrene har arbejde, så familien lever fra hånden og i munden. Sharoon Younis er fra Pakistan. Hans familie bor i et lerklinet hus i Islamabad. Der er vand i huset, men ikke elektricitet. Der er 6 brødre og 2 søstre. Faderen arbejder som daglejer og indtægten er minimal. Forældrene er kristne og vil gøre, hvad de på nogen måde kan, for at børnene får en uddannelse. Derfor er Sharoon på Pakistan Adventist College & Seminary, en af de meget få kristne skoler. Han er i 4 klasse og meget glad for engelsk og matematik. I fritiden er han ivrig fodboldspiller. Sharoon er født i oktober2002. Mansab Asraf er født 15 september 2005 i Lahore, Pakistan. Han har en bror og to søstre. Hans mor er enke og 35 år. Moderen har intet arbejde og er afhængig af familiemedlemmers velvillighed, så familiens situation er uhyre vanskelig. De bor til leje i et lerklinet hus med et værelse, uden lys og vand. Mamsab er i 2 klasse på Pakistan Adventist College& Seminary. Her er han glad for at være, endnu er der ingen yndlingsfag. Socialt er han velfungerende, omend en lidt stille dreng. For hver og en af disse børn vil deres liv blive ændret, hvis de får en sponsor.

15 Årsrapport 2013/ Resultatopgørelse 1. september august 2013/ /13 INDTÆGTER: Fadderskabsbidrag Gaver fra private fonde og stiftelser mv Andel i Tips og Lottomidler Øremærkede bidrag fra Tips og Lotto Øremærket tilskud til IT fra Tips og Lotto Indtægter i alt OMKOSTNINGER: Administration Personale Reklame og publicationer Omkostninger i alt RESULTAT FØR FINANSIELLE POSTER FINANSIERING: Finansielle indtægter Finansielle omkostninger Finansiering netto Balance pr. 31. august 2013/ /13 AKTIVER: BUNDNE AKTIVER: Værdipapirer Bundne aktiver i alt DISPONIBLE AKTIVER: Værdipapirer Depositum og udlæg Periodeafgrænsningsposter Likvide beholdninger Disponible aktiver i alt AKTIVER I ALT PASSIVER: BUNDEN KAPITAL: Kapitalkonto, primo Kursreguleringer Bunden kapital i alt DISPONIBEL KAPITAL: Kapitalkonto Disponibel kapital i alt GÆLDSFORPLIGTELSER: Kortfristede gældsforpligtelser: Uddelinger Ikke udbetalt øremærkede tilskud Anden gæld Kortfristede gældsforpligtelser i alt Gældsforpligtelser i alt PASSIVER I ALT Årsrapporten er revideret og påtegnet uden forbehold og supplerende oplysninger af Revifaxe Poul Johansson Registreret revisor FSR Side 3 RESULTAT FØR UDDELINGER UDDELINGER: Fadderskabsbidrag Øvrige bidrag Uddelinger i alt ÅRETS RESULTAT Disponibel kapital primo Årets resultat Til disposition DER ER ANVENDT SÅLEDES: Overført til næste år Anvendt resultat i alt Side 2

KONTAKTCENTER KLIPPEN

KONTAKTCENTER KLIPPEN KONTAKTCENTER KLIPPEN Nyhedsbrev - Kontaktcenter Klippen - Lille Colbjørnsensgade 9 st. th. - 1703 København V. Årgang 17. Nr. 1. Maj 2014 www.klippen.org af@klippen.org Klippen har åbent: mandag, onsdag

Læs mere

Miniprojekter 2013-2014

Miniprojekter 2013-2014 Miniprojekter 2013-2014 Forord side 3 Bolivia Fundicion San Gabriel side 4 Bolivia Manos Solidarios, Cochabamba side 5 Bolivia Provinsen Chuqiuisaca side 6 Burkina Faso ABPAM side 7 Burkina Faso AMPO side

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Himalayan Project. Himalayan Project Bank-konto: Sparbank, Skive: 8500-2651842339

Himalayan Project. Himalayan Project Bank-konto: Sparbank, Skive: 8500-2651842339 Bestyrelsen: formand: Himalayan Project Nr.18. - 9. årgang - Himalayan Project - September 2007 Himalayan Project Bank-konto: Sparbank, Skive: 8500-2651842339 Kurt Lomborg, Kjeldbjergvej 34, 7800 Skive

Læs mere

L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG

L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG MOVEATHON børn hjælper børn MOVEATHON UNICEF/NYHQ04-0604/Pirozzi UNICEF/Klaus Nedergaard UNICEF/MLIA2010-00655/Asselin UNICEF/Klaus Nedergaard børn hjælper børn

Læs mere

Missions-Nyt. . 1 - f for. , nr. 1 - f. ang, nr. 51. årgang

Missions-Nyt. . 1 - f for. , nr. 1 - f. ang, nr. 51. årgang Missions-Nyt 51. årgang ang, nr, nr. 1 - f. 1 - f for orår 2009 Missions-Nyt 51. årgang, nr. 1 - Forår 2009 Ansvar arsha shavende udgiver er: Missionsfonden af 4/5 1964 Harpevej 14 DK-3650 Ølstykke Telefon

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Himalayan Project Nr.28. - 14. årgang - Himalayan Project - September 2012

Himalayan Project Nr.28. - 14. årgang - Himalayan Project - September 2012 Himalayan Project Nr.28. - 14. årgang - Himalayan Project - September 2012 www.nepalhelp.dk Bestyrelsen Himalayan Project formand: Thorbjørn Ydegaard, Fjordvej 4, 6200 Aabenraa Tlf. 29 82 28 54 - tyde@ucsyd.dk

Læs mere

rettnyt:02 LANDSFORENINGEN RETT SYNDROM 2015

rettnyt:02 LANDSFORENINGEN RETT SYNDROM 2015 rettnyt:02 LANDSFORENINGEN RETT SYNDROM 2015 ANNONCE RETT NYT INDHOLD nr. 2 2015 6 4 Redaktionen 5 Nyt fra bestyrelsen 6 Familietur til Legoland 8 Børn med særlige behov 9 9 Mille og Meywalkeren 10 Bestyrelsens

Læs mere

KORT NYT Af Karsten Dam

KORT NYT Af Karsten Dam -i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp 2.2010 1 KORT NYT Af Karsten Dam 2 Som nævnt i sidste nummer har vi haft flere repræsentanter i Uganda denne sommer. Vores bestyrelsesmedlem Birgitte Bech beretter

Læs mere

Seniorer i Skolen Håndbog En guide til indførelse af Seniorer i Skolen

Seniorer i Skolen Håndbog En guide til indførelse af Seniorer i Skolen Seniorer i Skolen Håndbog En guide til indførelse af Seniorer i Skolen Håndbogen er produceret af arbejdsgruppen: Ruta Aukspole, Dainis Naburgs, Karl-Erik Olsson, Sven Norén, Jørgen Ole Erichsen, Grete

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

ISSN: 1903-7937. Udvikling for udviklingshæmmede. Nr. 8. dec. 2012. 61. årgang. bladet. 60 år. i medgang og modgang

ISSN: 1903-7937. Udvikling for udviklingshæmmede. Nr. 8. dec. 2012. 61. årgang. bladet. 60 år. i medgang og modgang ISSN: 1903-7937 Udvikling for udviklingshæmmede. Nr. 8. dec. 2012 61. årgang bladet 60 år i medgang og modgang 2012 er ved at være gået, og det har været et travlt og begivenhedsrigt år Vores projekt,

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Folkesparekassen også oparbejdet sin egen kundekreds bl.a. igennem fusioner med en række JAK

Folkesparekassen også oparbejdet sin egen kundekreds bl.a. igennem fusioner med en række JAK ret en medvirkende årsag til, at JAK andelskasserne kunne yde deres kunder en service og muligheder, som svarer til niveauet i andre danske pengeinstitutter. Derudover har Folkesparekassen også oparbejdet

Læs mere

Himalayan Project. Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013. www.nepalhelp.dk

Himalayan Project. Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013. www.nepalhelp.dk Himalayan Project Nr.30. - 15. årgang - Himalayan Project - September 2013 www.nepalhelp.dk formand: næstformand: kasserer: sekretær: medlem: medlem: medlem: Bestyrelsen Himalayan Project Det var så enkelt,

Læs mere

Nyhedsbrev. Foto: Bjarne Stæhr. Foreningens adresse Landsforeningen for Marfan Syndrom Tamsborgvej 1, 2. th 3400 Hillerød

Nyhedsbrev. Foto: Bjarne Stæhr. Foreningens adresse Landsforeningen for Marfan Syndrom Tamsborgvej 1, 2. th 3400 Hillerød Nyhedsbrev Nr. 64 Oktober 2007 Foto: Bjarne Stæhr Foreningens adresse Landsforeningen for Marfan Syndrom Tamsborgvej 1, 2. th 3400 Hillerød Indhold: Kære medlemmer... 3 Projektet At være ung med Marfan

Læs mere

Baby - skal skal ikke?

Baby - skal skal ikke? Baby - skal skal ikke? Erfaringer fra kursus med babysimulatorer Afdelingen for Specialinstitutioner 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 5 Introduktion 6 Baggrund Formål Afgrænsning Deltagere Kurset 10

Læs mere

INDHOLD LEDER. Forandringens tid er inde

INDHOLD LEDER. Forandringens tid er inde INDHOLD UDGIVER: Sønderbrogruppen i samarbejde med Sønderbro Kulturhus, Sønderbro Kirke, Søndermarkskolen og boligforeningerne. REDAKTION: Ulla Herløv, redaktør, ansvarsh. Aase Dammand, annoncer Lotte

Læs mere

det fattige Danmark tema KONTANTHJÆLP Fie var den eneste i klassen, der ikke holdt børnefødselsdag STARTHJÆLP Brødre skiftes til at sove på gulvet

det fattige Danmark tema KONTANTHJÆLP Fie var den eneste i klassen, der ikke holdt børnefødselsdag STARTHJÆLP Brødre skiftes til at sove på gulvet h u sfo r bi nr. 93 januar 2010 pris 20 kr. 10 kr. går til sælgeren køb kun af sælgere med synligt id-kort tema det KONTANTHJÆLP Fie var den eneste i klassen, der ikke holdt børnefødselsdag STARTHJÆLP

Læs mere

Midtjyllands kristne Friskole Brændgårdvej 4, 7400 Herning Tlf. 97 12 36 77. Nyt fra skolelederen. Sommerferie en tid mellem to skoleår.

Midtjyllands kristne Friskole Brændgårdvej 4, 7400 Herning Tlf. 97 12 36 77. Nyt fra skolelederen. Sommerferie en tid mellem to skoleår. Nyt fra skolelederen Sommerferie en tid mellem to skoleår. Midt i travlheden med planlægningen af det nye skoleår skal der også være tid til at kigge lidt tilbage på det netop overståede skoleår. En egentlig

Læs mere

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 TEMA: Teenagere Danni Elmo, ny ambassadør Side 4 ADHD MAGASINET NUMMER 1 FEBRUAR 2015 Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 Tips og ideer til teenage-årene Side 26

Læs mere

MEDLEMSBLAD. April 2005 nummer 33 Årgang 13

MEDLEMSBLAD. April 2005 nummer 33 Årgang 13 MEDLEMSBLAD April 2005 nummer 33 Årgang 13 Nyt fra Redaktionen. Så blev Påsken overstået, og det ser ud til, at foråret er på vej. Hvor er det dejligt at se de tidlige blomster springe ud. Ligesom ny ædru

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

VietNam. Hjælp på vej til Vietnams hjemløse børn. Nguyen Cao Ky tilbage i Vietnam A J O U R

VietNam. Hjælp på vej til Vietnams hjemløse børn. Nguyen Cao Ky tilbage i Vietnam A J O U R VietNam A J O U R Dansk Vietnamesisk Forening Nr 1 1 kvt 2004 29. årgang 30 kr Au-pair i Ho Chi Minh - mere end bare sjov og ballade Hjælp på vej til Vietnams hjemløse børn Nguyen Cao Ky tilbage i Vietnam

Læs mere

DEADLINE for næste OI-Magasinet er den 28. maj. INDHOLD OI-Magasinet nr. 1-2003 OI-MAGASINET OI-MAGASINET NR. 1 2003

DEADLINE for næste OI-Magasinet er den 28. maj. INDHOLD OI-Magasinet nr. 1-2003 OI-MAGASINET OI-MAGASINET NR. 1 2003 OI-MAGASINET Udkommer: 3 gange årligt Oplag: ca. 400 stk. pr. nummer Layout: MS Millinnium Edition & Office 2000 OI-Magasinet er det officielle medlemsblad for Dansk Forening for Osteogenesis Imperfecta.

Læs mere

NR 1 APRIL 2003 ÅRSBERETNING 2002 MØDREHJÆLPEN

NR 1 APRIL 2003 ÅRSBERETNING 2002 MØDREHJÆLPEN NR 1 APRIL 2003 ÅRSBERETNING 2002 MØDREHJÆLPEN 1 MØDREHJÆLPEN Nr. 1 April 2003 Årgang 3 Redaktion: Hanne Simonsen (ansv.) Susanne Svenningsen (redaktør) Lene Byriel (journalist, DJ) Maja Plesner (journalist,

Læs mere

Aktion børnehjælp. Skolebørn i Chennai. Forår 2013 46. årgang nr. 1

Aktion børnehjælp. Skolebørn i Chennai. Forår 2013 46. årgang nr. 1 nyt Aktion børnehjælp 1 AKTION BØRNEHJÆLP har siden 1965 formidlet hjælp til hundredetusindvis af nødlidende børn i Indiens slumkvarterer og landdistrikter Skolebørn i Chennai Forår 2013 46. årgang nr.

Læs mere

TEMA: UNGE HJEMLØSE EN SAMMENHÆNGENDE INDSATS MED MENNESKET I CENTRUM TILLID I TRYGGE RAMMER

TEMA: UNGE HJEMLØSE EN SAMMENHÆNGENDE INDSATS MED MENNESKET I CENTRUM TILLID I TRYGGE RAMMER Juni 2013 TEMA: UNGE HJEMLØSE EN SAMMENHÆNGENDE INDSATS MED MENNESKET I CENTRUM TILLID I TRYGGE RAMMER ROSKILDE FESTIVAL SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ TIL UNGE HJEMLØSE side 2 side 4 side 6 En sammenhængende

Læs mere

SØNDERBRO NYT.... alle kulturers blad med KIRKEBLADET. Nr. 2 juni 2013 4. årgang

SØNDERBRO NYT.... alle kulturers blad med KIRKEBLADET. Nr. 2 juni 2013 4. årgang SØNDERBRO NYT... alle kulturers blad med KIRKEBLADET Nr. 2 juni 2013 4. årgang INDHOLD UDGIVER: Sønderbrogruppen i samarbejde med Sønderbro Kulturhus, Sønderbro Kirke, Horsens Byskole afd. Lindvigsvej

Læs mere