Kværsæde FAST DEMOBILISERING ELLER ALMINDELIG LEDINGSAFLØSNING? NIELS LUND

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kværsæde FAST DEMOBILISERING ELLER ALMINDELIG LEDINGSAFLØSNING? NIELS LUND"

Transkript

1 FAST DEMOBILISERING ELLER ALMINDELIG LEDINGSAFLØSNING? AF NIELS LUND Siden Steenstrup udsendte sine Studier over Kong Valdemars Jordebog, 1 har der i dansk ledingsforskning været enighed om, at en del af landets jord i middelalderen ikke var ledingspligtig, enten den så aldrig havde været pålagt ledingspligt, eller den på et tidspunkt var blevet undtaget derfra; i stedet for leding ydede denne jord det såkaldte kværsæde. Steenstrup hævdede, efter at have gjort rede for inddelingen i skipæn og hafne, med udgangspunkt i Jyske Lov, at»en stor Del af Landet var imidlertid ikke omfattet af Hafnæinddelingen«2 Han mente, at der må have været»hele Distrikter, som fra gammel Tid ikke havde deltaget i Hafnæpligten, men kun givet pengebidrag«, 3 og han mente ikke, som senere f.eks. Kai Hørby, 4 at den afgørende faktor for, om et område lå i skipæn eller i kværsæde, var dets beliggenhed nær ved eller fjernt fra havet. 5 Også Erslev mente, at kværsæde var noget fra ledingsafløsningen forskelligt:»endelig tror jeg ikke, at udtrykket Kværsæde, der brugtes om Personer, som var fritagne for Leding, kan bruges om den Afløsning, som alle Ledingspligtige betalte, naar Utgærdsleding ikke udbødes«. 6 Hos Bolin kan vi læse, at»vad själva ledungsskatteväsendet beträffar ha vi funnit, att en fast ledungsavlösning redan existerar i kvärsätet; den tycks vara stående, där den gäldas, och altså utgå årligen; den uppbäras av de 1 Johannes C. H. R. Steenstrup, Studier over Kong Valdemars Jordebog. Efter trykte og utrykte Kilder (1874). 2 Studier, Ibid. 4 Kai Hørby, Middelalderen. Niels Lund og Kai Hørby, Samfundet i vikingetid og middelalder Dansk socialhistorie 2, (1980), ; Velstands krise og tusind baghold Gyldendal og Politikens Danmarkshistorie, red. Olaf Olsen, 5. (1989), Studier, Valdemarernes Storhedstid, Studier og Omrids (1898), 288n.

2 377 kungliga exactores, fogdarna«7 det er tydeligvis Vengediplomet, der holder for her. Det må forstås som C.A. Christensen forklarer:»forholdet må derfor opfattes således, at landet har været delt i områder, hvor ledingsorganisationen har været ophævet mod ydelse af kværsæde, samt rimeligvis af stud og inne, og andre, hvor ledingen har været opretholdt«, 8 og hos Skyum-Nielsen hedder det i forbindelse med omtalen af skatteleding kort og klart:»kværsæden indebar en fast demobilisering, hvad krigsleding angår, og dækkede vistnok bestemte områder. Disse skattede til gengæld med kværsæde, inne og stud. En udvidelse af kværsædeområderne f. eks. ved de følgende årtiers nyopdyrkning, kunne skaffe øgede ydelser og give stærkere ryg til udenrigspolitikken«. 9 Denne udlægning skatter både til Bolin og til Poul Rasmussen, der skriver:»bebyggelser, der blev anlagt, efter at inddelingen af skiben og havner var afsluttet, blev næppe altid indlemmet i ledingsorganisationen, men blev i stedet pålagt en fast afgift, der kaldes kværsæde. Senere hen, da ledingsflåden blev mindre benyttet, åbnedes der også for adgang for de oprindelige havners mænd til at afløse ledingspligten med kværsædeafgift«. 10 Ifølge Poul Rasmussen hører inddelingen i skiben og havner vikingetiden til. 11 Mit eget livtag med problemet i Lid, leding og landeværn bragte mig ikke afgørende ind på livet af det. Jeg nåede ganske vist til, at Steenstrups udgangspunkt var misforstået, men kom ikke længere end til en forestilling om, at i hvert fald klostrenes jord måtte komme i permanent kværsæde, når kongen overlod dem ledingen. Hvis klostrene skulle have den indtægt deraf, som er meningen med et kongeligt privilegium, havde klostret jo ingen fornøjelse deraf, hvis landboerne faktisk ydede deres leding og derved ikke ifaldt nogen bøde for forsømmelse, mente jeg. Heri ligger en formodning om, at kongen ønskede at give klostret visse indtægter, ikke uvisse, og det hviler på en fornemmelse af, at kongerne var mere villige til at give klostrene ledingsprivilegier end domkapitlerne Ledung och Frälse,Studier och orientering över danska samfundsförhållanden under äldre medeltid (Lund 1934), Leidang, Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder, 10, sp Kvinde og slave (1971), Skatter, Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder, 15, sp Herred, Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder, 6, sp Denne afhandling er først fremført som foredrag i Dansk Selskab for Oldtids- og Middelalderforskning den 19. maj Under diskussionen efter foredraget pegede Michael Gelting på, at dette kunne hænge sammen med, at kongerne til gengæld tog klostrene under deres værn, men derimod ikke domkapitlerne. På denne måde ville de bevare kontrollen med klostrenes mænd.

3 378 Niels Lund Da jeg imidlertid i anden sammenhæng skulle skrive om problemet igen og det på engelsk, hvorfor jeg endnu en gang bad Peter Sawyer om at bryde sin røde blyant over sprog og indhold indvendte han om det sidste, at det var da besynderligt, at man i dansk middelalderforskning kunne have den forestilling, at større eller mindre dele af landets jordegods var undtaget fra ledingsforpligtelse og beboerne dermed permanent demobiliserede. Havde man en tilfredsstillende forklaring på, hvorfor der skulle være truffet en sådan disposition? Havde man forsøgt at bestemme omfanget af denne permanente ledingsfritagelse og dens økonomiske betydning? Havde nogen forsøgt at lokalisere dette kværsædegods? Hvordan kunne man acceptere eksistensen af et sådant fænomen af potentielt vidtrækkende økonomisk og militær betydning og samtidig acceptere, at det er nærmest usynligt i kilderne? Selve ordet kværsæde, eller ordet kvær alene, optræder ikke i nudansk. Det behandles imidlertid i Ordbog over det danske Sprog, der oplyser, at i det omfang ordet bruges i nyere dansk, er det optaget fra folkeviserne og anvendes arkaiserende. Ordet er dog ikke længere væk, end at det stadig er gangbart i svensk. Små svenske børn kan stadig få besked af deres forældre, når de gerne ville med til noget spændende: nej, du får stanna kvar här! Betydningen er uden bevægelse (på eller bort fra stedet); rolig; stille. 13 I forbindelse med ledingen er betydningen derfor at sidde stille hjemme, når ledingen går ud, eller, som det formuleres i Jyske Lov III 7: Æn sithæ the hiemmæ... Det er det, som også kaldes ledingsforsømmelse, så begrebet kværsædes betydningsindhold er det samme, som vi træffer allerede i den første kilde, der nævner ledingsbegrebet i Danmark, Knud den Helliges gavebrev til St. Laurentius i Lund: hvis nogen (nemlig af de landboer, som ved diplomets godsdispositioner var blevet kirkens) forsømmer ledingen, skal de emendere til kongen. 14 Det er denne ydelse, Sven Aggesøn og Saxo med vilje fik blandet sammen med straffen for ledingsbrud, som var langt alvorligere, nemlig liv og gods, 15 og det er den, blandt meget andet, som Jacob Erlandsen og Kristoffer den Første stredes så ihærdigt om. Ærkebispen holdt på, at hvis han ikke havde ret til at oppebære denne afgift fra sine herremænd, så kunne de slet ikke med rette kaldes hans mænd. Kongen holdt derimod fast på bestemmelsen i Jyske Lov III 7 og det 13 Ordbog over det danske Sprog, sub verbo. 14 Diplomatarium Danicum 1:2, 21. Formuleringen fra 1085 er blot hvis nogen forsømmer ledingen ; først i Knud den Sjettes bekræftelse af diplomet, DD 1:3 134, hedder det: hvis nogen af landboerne... jvf. Li, leding, Li, leding, kap. 11.

4 379 kræver egentlig ikke megen medfølelse at forstå ærkebispens vrede, for selv samme Kristoffer havde så sent som i 1252 langt om længe fritaget hans kirke fra al ledingstynge, afgifter og alt øvrigt, som hører til den kongelige ret. Kristoffers politik indebar en ophævelse af et privilegium, som Lundekirken havde ventet længe og arbejdet hårdt på at opnå. 16 Jyske Lov har nemlig præcis den samme regel som Knud den Helliges diplom. Den fastslår, at hvor kongens og biskoppens mænd end er, hvad enten de har et bo eller flere, da er de skyldige at have fulde våben og fare i leding på deres egen bekostning. Men sidder de hjemme uden lovligt forfald eller orlov, skal de betale kongen af hver gård en tredingshavne, eller være innebonde, hvis han ikke vil betale som sagt er. Her står altså ikke bare, som i Knuds diplom, at hvis kirkens mænd forsømmer ledingen, skal de emendere til kongen; her står også, hvor meget der skal betales. Herremændenes ydelse svarer til det, der i Skånske Ledingsret kaldes for ret leding, en mark penge i tredingshavne, en mark sølv per havne. Tredingshavne svaredes ellers af 1 mark gulds jord; det svarer således til en gård eller til et bol, og til et bo. I hvilket omfang danske herremænd betalte i stedet for at tjene, det ved vi ikke. I England var det meget almindeligt at herremændene opretholdt deres status uden at tjene, men ved at betale det såkaldte scutagium, skjoldpenge. 17 Det er værd at bemærke den meget direkte forbindelse mellem vort ældste diplom og herremandsledingen i Jyske Lov. Den anden form for leding, som beskrives i landskabslovene, udgærdsledingen, har ganske vist også den grundregel, at enten tjener man eller også betaler man, men her var det sat i system, således at man hvert fjerde år gjorde leding ud, medens man de tre øvrige år redede ret leding, en mark sølv per havne. Det fremgår ikke her, hvad man gjorde ved dem, der ikke ville bidrage til havnens ydelse til ret leding; de kunne vel miste deres jord eller på anden måde blive udpantet for gæld til det offentlige. 16 Ibid., kap. 15. Esben Albrectsen mener, ovenfor side , at man bør skelne mellem kapitlet og ærkebispen i Lund, med den implikation at landboerne i 1085 intet har med ærkebispens herremænd at gøre. Som det lundensiske ærkesæde og kapitel var organiseret, har en sådan skelnen imidlertid ingen praktisk betydning: bispen/ærkebispen var fra starten Laurentiusklostrets præpositus og indehavde det dertil hørende præbende (jvf. L. Weibull, Den skånska kyrkans äldsta historie. Nordisk historia 2: Stat och kyrka i Danmark under äldre medeltid (1948), Der var langtfra vandtætte skodder mellem bordgods og kapitelgods i Lund. Sankt Laurentii mænd var derfor også i alle praktiske henseender bispens mænd. 17 Frank Stenton, The First Century of English Feudalism (2nd rev. ed. 1961), 178 ff.

5 380 Niels Lund Derimod står det klart, at forsømmelser i forbindelse med udgærdsledingen ikke faldt ind under den forsømmelsesregel, som gjaldt for landboerne i Lund eller herremændene i Jyske Lov. Kapitel 5-6 i 3. bog forklarer udførligt, hvorledes problemer med folk, der ikke mødte op til de fælles opgaver eller ikke leverede deres bidrag til proviantering og udrustning af skibet, blev afgjort af skurdsmænd eller skibsnævninger, også kaldet skibsbødenævninger, og de lægger bånd på styresmandens ret til nam. Skibet udgjorde en egen retskreds for den slags forsømmelser, og nærmest som i gilderne tilfaldt bøderne mandskabet, ikke kongen og ikke styresmanden, medmindre denne havde måttet træde ind i sagen og havde måttet søge bøderne ud med tre mark; i så fald fik han disse tre mark, men mandskabet fik stadig bøderne. Det er altså, som udgangspunkt, ikke udgærdsledingen, det velkendte sammenskudsgilde for de menige ledingsbønder, vi skal tænke på, når vi træffer på ledingen eller kværsædet i 1100-tallets diplomer. Det var imidlertid lige præcis hvad Steenstrup gjorde, og hvad man senere har gjort. Det første diplom, der overlader en kirkelig institution de indtægter, der kunne være forbundet med dens undergivnes ledingsforpligtelse, er Erik Lams gavebrev til Bodilsenfamiliens stiftelse i Næstved. Foruden torverettighederne og såvel tremarks- som fyrremarksbøderne samt midsommergælden af Næstved får klostret den leding, som hører til mændene i den samme by og munkenes øvrige landboer. 18 For at få rådighed over disse indtægter påtog klostret sig en forpligtelse, som det senere købte sig fri af mod fem bol på Møn, 19 til at fragte kongen og hans følge til Falster eller andre øer en dag om året. Som kongens motiver til at give denne gave angiver diplomet hensynet til hans sjæls frelse og til regni tranquillitate. Hvad der så har vejet tungest, kan enhver gøre op med sig selv, men Peder Bodilsen var jo en mægtig mand, der én gang havde forjaget en konge fra Sjælland, Erik Emune, og havde regeret i Roskilde som om kong Niels bare var et navn. 20 Han har givetvis bevaret fuld kontrol over familiens kloster og over de mænd, som boede på den jord, han og hans brødre og mor havde tillagt det, så det er vel tænkeligt, at Erik gjorde en helt god forretning, da han dog fik en årlig sejltur ud af sit afkald på ledingsbøder? Selve ordet kværsæde optræder første gang kort efter i et diplom af Sven Grathe til Ribe domkirke. Kongen eftergiver kirken den debitum iuris regii af kirkens landboer i by og på land, som landboerne kalder 18 DD 1:2, DD 1:3, Jvf. Lars Hermanson, Släkt, vänner och makt i det tidiga 1100-talets Danmark. Historisk Tidsskrift 98 (1998),

6 381 quærsæt, men byboerne scot et quærsæt. Det er jo ikke meget, vi får at vide. Kongen påberåber sig en afgift i henhold til den kongelige ret, og da diplomet iøvrigt stadfæster bispens besiddelse af halvdelen af den kongelige ret i Ribe, med visse undtagelser, så er der to muligheder: enten må denne afgift hidtil have hørt til undtagelserne, som var forban, strandvrag og fyrremarksbøder, eller den må have tilhørt de rettigheder, bispen havde halvpart i, men som nu fuldt ud overdrages bispen. Det er et privilegium, der svarer til, hvad Næstved-klostret havde fået, så helt principielt er forskelsbehandlingen af klostre og domkapitler ikke gennemført, og selv om det altså giver en undtagelse fra reglen, ligger det inden for den forståelsesramme, som udstikkes i Lundeprivilegiet og i Jyske Lovs regler for herremændene: hvis de forsømmer ledingen/sidder hjemme uden lovligt forfald eller orlov, skal de betale til kongen. Steenstrups udgangspunkt for forestillingen om fast kværsæde var Valdemar den Stores diplom for Venge kloster. Han overdrager klostret og brødrene»deres landboer med al vor kongelige ret, som de før plejede at betale til vore ombudsmænd, exactores, formedelst hærtog, propter expedicionem, som på dansk kaldes leding«. 21 Umiddelbart står her jo ikke andet, end hvad der står i de andre diplomer. Forsømte nogen ledingen, skulle der betales til kongen, og i kraft af privilegiet skulle der altså herefter betales til de brødre, som trællede i Veng under den Hellige Benedikts regel. Vi får kun én ting at vide, som vi ikke vidste i forvejen, nemlig at kongen lod sine ombudsmænd stå for opkrævningen. Vi ved ikke meget om disse ombudsmænd og deres opgaver, men det er vel ikke urimeligt at tænke sig, at de netop har haft en rolle i organiseringen af de ledingspligtiges tjeneste og derfor vidste, hvem der havde gjort sig skyldig til at betale for forsømmelse. Det ville være rart at vide, om ombudsmændene var taget blandt de lokale stormænd og høvdinge, fordi de allerede havde den faktiske magt og indflydelse lokalt, eller de var rene kongstjenere, som var sat ind i et kongeligt forsøg på konkurrere med de lokale magthavere. Det var imidlertid netop disse ombudsmænd, der var afgørende for Steenstrups tolkning af den omhandlede ydelse som en form for kværsæde, en fast ydelse til forskel fra den lejlighedsvise ledingsafløsning. Argumentet var, at ombudsmændene jo ikke havde noget med ledingen at gøre, de havde ingen plads i sammenhæng med skiben og havner selv om Jyske Lov III 3 viser, at i hvert fald nogle styresmænd var ombudsmænd og kunne miste denne stilling, hvis de opkrævede hesteleje oftere end berettiget så derfor måtte de Venge landboer stå uden 21 DD 1:2, 123.

7 382 Niels Lund for ledingen og betale en fast afgift herfor, altså kværsæde. Argumentet bygger således på den forudsætning, at diplomernes leding er den samme som det fra landskabslovene kendte sammenskudsgilde, og selv under denne forudsætning er det ikke tvingende. Hvis man yderligere kan følge min argumentation for, at selve forudsætningen er uholdbar, så er det også klart, at Vengediplomet ikke er vidnesbyrd om noget fast kværsæde. Det er et ganske almindeligt ledingsprivilegium, der gav ret til at oppebære ledingsbøden fra dem, der måtte forsømme deres ledingsforpligtelser. Og det ligger altså på det, som man måske kunne kalde herremandslinjen i ledingen, linjen mellem Knud den Helliges diplom og Jyske Lov III 7. Hovedgrundlaget for Steenstrups opfattelse af kværsædet, og for alle der har fulgt ham, er imidlertid Jyske Lov III 16. Både dette kapitel og det følgende beskæftiger sig med ydelserne fra folk, der har jord i mere end et skipæn. Jyske Lov forudser i overraskende høj grad, at folk havde gods spredt flere steder og i virkeligheden drev ret sammensatte virksomheder. Det var langt fra familiebrug altsammen. Disse bestemmelser hører imidlertid, hvis jeg tør fortsætte min linjetegning, hjemme på ledingens bondelinje: de vedrører udgærdsledingen. 16 Hauær man iorth i fleræ skipæn oc eriær thæt alt thyl en garth. oc leggær thæt alt i en lathæ. tha rethæs thær ey meræ aff en een ræthslæ, [men lægger han afgrøden i flere lader, da skal han udrede flere afgifter]. Sithær man i qwærsæthæ oc eriær iorth i skipæn. oc leggær i lathæ thær han sithær oc ey ant stæth. tha rethær han qwærsæthæ oc ey lething. Sithær man oc i skipen. oc eriær iorth thær i qwærsæthæ liggær. oc leggær lath i skipæn thær han sithær. tha gøræ vth lething oc ey qwærsæthæ. Lething scal e rethæs aff den fructh thær han hauær fangen. oc ey aff thæn thær woxær æth saa skal. 17 Stander mans husæ summæ i ens mans skipæn. oc summæ i annæns. tha hwor sum lathæn staer oc lath leggæs. thæræ scal lething vth gøræs. æth qwærsæth rethæs. oc andræ ræthslæ rethæs thær sum eld hws standær. Ffæær man iorth i annæns skipæn. oc eriær thæt tyl thæn samæ garth thær han sath fyrræ i. tha gialdær han thær for ening ræthslæ Den Jyske Lov. Text med oversættelse, kommentar og ordbog ved Peter Skautrup. Udg. af Jysk Selskab for Historie, Sprog og Litteratur. (Aarhus 1941), 128. Det af Skautrup udgivne manuskript har ikke den passus i kap. 16, som står i parentes og oversat; den er indføjet fra andre manuskripter.

8 383 Det ser jo umiddelbart ud, som om man i kapitel 16 skelner mellem ledingsområder i skipæn og kværsædeområder, men i kapitel 17 står klart at læse, at man i et skipæn kan komme ud for at skulle rede kværsæde; hvis en mand har huse i mere end et skipæn, er det nærliggende at forestille sig, at begge skipæns ejere ville stille krav til ham i forhold til hans tilliggende i skipænet. Han kunne blive stillet over for krav om at rede kværsæde i det ene og gøre leding ud i det andet. Loven formulerer derfor en regel, der indebærer, at han skal udgøre leding eller rede kværsæde med det eller de skipæn, hvor han har sin lade og lægger sin afgrøde: står nogle af en mands huse i én mands skiben og nogle i en andens, da skal lething vth gøræs. æth qwærsæth rethæs der, hvor laden står og lad lægges. Har han kun lade i et skipæn, følger han dettes turnus med hensyn til at gøre leding ud eller rede kværsæde. Meningen med kapitel 16 kan derfor ikke være, at noget jordegods ligger i fast kværsæde, medens andet ligger fast i skipæn; den må være den, at om jorden ligger i skipæn eller ligger i kværsæde er en funktion af den fireårige turnus for udgærdsledingen: et år gjorde man ledingen ud, men de tre øvrige år i denne turnus sad man hjemme og ydede til gengæld kværsæde også, i Skånske Ledingsret, kaldet ret leding. Kværsæde var derfor en del af ledingsordningen, noget de ledingspligtige betalte efter omstændighederne. Den ydedes af den samme jord som ledingen, så det er ikke spor mærkeligt, at man ikke kan lokalisere kværsædeområder eller adskille dem fra ledingsområder. Når man læser de ældre udlægninger af ledingsreglerne, må man have in mente, at de næsten alle siden Arup er skrevet under den forudsætning, at praktisk leding ikke længere eksisterede. Såvel ret leding, en mark sølv per havne, som udgærdsledingen var i virkeligheden skattepræstationer, udgærdsledingen var bare et skattecirkus hvor der præsteredes naturalafgifter. Min udlægning har som forudsætning, at udgærdsledingen var reel. Allerede Adolf Schück tog afstand fra Arups ideer; fantasirik men föga övertygande kaldte han hans forklaring og lo ved tanken om, at Skånes bønder på skift en gang om året skulle agere statister i sådan et cirkus, med gældker og skovl og spade på torvet i Lund, som Arup forestillede sig, 23 og Hans Chr. Bjerg har væltet den hjørnesten i ledingsforskningen, som alle ifølge Kjersgård måtte bygge på, nemlig Arups opdeling af Jyske Lovs ledingsbestemmelser i en ældre 23 Adolf Schück, Kring ett dunkelt stadgande i den skånska ledungsrätten. Afhandlinger tilegnede arkivmanden og historikeren, rigsarkivar, dr. phil. Axel Linvald af nordiske fagfæller på halvfjerdsårsdagen 28. januar 1956 (1956),

9 384 Niels Lund del omhandlende den forlængst glemte krigsleding, og en aktuel del vedrørende ledingsskatten og dens fordeling. De udgør et organisk hele, hvor først den praktiske leding beskrives, dernæst fordelingen af de byrder, den indebærer, på ledingsbønderne. 24 Jeg har selv talt for, at udgærdsleding i både dens skånske og dens jyske udgave forstås som et dansk modstykke til den kystvagtleding, som vi kender fra Norge og Sverige, medens herremandsledingen udgør en fortsættelse af den leding, der i de berettende kilder optræder på vendertog, norgestog, og hvad man ellers tog sig for. Hvert skipæn måtte altså hvert fjerde år sætte et skib i søen med mandskab og proviant. Hvis alle ledingspligtige blot havde al deres ejendom i samme skipæn, skulle det kunne gå nogenlunde problemfrit; det var givet, hvornår hvert enkelt skipæn stod for tur. Sådan var det imidlertid ikke i praksis. Nogle havde gods i flere skipæn, og de kunne derfor komme i den situation, at de med det ene skipæn blev udbudt til at gøre ledingen ud, medens de med det andet, eller de andre, kunne sidde kvær og blot yde ret leding eller rede kværsæde. Det er vel klart bedre er vi mennesker jo ikke, når det gælder om at yde til fællesskabet at hvis man frit kunne vælge, hvilket af sine skipæn, man i hver enkelt situation ville yde med, så valgte man hver gang det billigste og det var givetvis kværsæde eller ret leding. Her træder loven så ind med den regel, at ydelsen følger laden: i det skipæn, hvor din lade står, yder du til enhver tid det, som skipænet står for tur til: udgærdsleding eller ret leding/kværsæde. Denne regel er rettet mod de ledingspligtige og lukker smuthuller, de ellers havde kunnet udnytte. Problemet vendte naturligvis også den anden vej: den mand, der havde jord i flere skipæn, men kun hus og lade i det ene, trak jo ressourcer ud af det ene skipæn og over i det andet; det har givetvis ikke huet ejeren af det skiben, der gik noget fra. Det må have givet anledning til stridigheder, hvor bonden kunne komme i klemme som en lus mellem to negle. Derfor beskytter kapitel 17 ham mod skipænejerne, og problemet har også givet anledning til reglen i kapitel 18, om at man ikke må formindske et skipæn. Det siger, at en havnebonde kun må supplere sin jord op til en plovs jord, svarende til fuld havne; derudover skulle han udrede det sædvanlige af jorden i det skipæn, hvor den lå. Det indebærer, at en bonde ikke fuldstændig kunne dræne et skipæn ved at opkøbe dets jord og dyrke den til lader i andre skipæn. 24 Hans Chr. Bjerg, Ledingsbestemmelserne i Jydske Lov. Jydske Lov 750 år, red. af Ole Fenger og Chr. R. Jansen. (Viborg 1991),

10 385 Havde man lader i flere skipæn, betragtedes man som fuldgyldigt medlem af alle disse skipæn og måtte yde med dem, uanset det medførte, at man i et givet år kunne komme til at yde både leding og kværsæde, eller måske endda blive kommanderet i udgærdsleding i to skipæn. Her er måske et tilfælde, hvor lovens regler om, hvem man kan stille for sig, kunne blive relevante. Uanset i hvilket omfang, man nu i øvrigt accepterer min argumentation for, at herremandslinjen er den oprindelige i dansk ledings udvikling, medens udgærdsledingen med dens sammenskudsgilde er en senere udformning af en kystvagtordning fra slutningen af 1100-tallet og ikke den måde, hvorpå Knud den Hellige, Erik Ejegod eller Valdemar den Store og Absalon i vendertogternes tid samlede en ledingsflåde, er der således gode argumenter for at betragte kværsæde som simpelthen ledingsafløsning, eller ledingsbøde om man vil. Kværsæde var det, de ledingspligtige til enhver tid måtte betale, når de ikke ydede den leding, de skyldte kongen, enten det så var udgærdsleding, eller det var den tjeneste, der forventedes af Lundekirkens landboer, af Næstveds, Ribes eller Vengs landboer eller af de mænd, som kongen, hertugen, andre kongebørn, grever eller bisper ifølge Jyske Lov havde lov at tage sig, inden for hver deres begrænsninger. Kværsæde var en del af ledingen, ikke et alternativ til ledingspligten. Der er derfor ingen anledning til at prøve at indtegne kværsædet på et kort i forhold til ledingen eller til at gøre sig forestillinger om dets økonomiske betydning sammenlignet med ledingens. Det er det udgangspunkt, vi må tage, når vi prøver at forstå dets fremtræden i Kong Valdemars Jordebog og andre steder uden for de love og diplomer, som her er analyseret.

11 386 Niels Lund SUMMARY Qwærsæth Permanent demobilization or ordinary redemption of the leding? It has been generally assumed that in the middle ages parts of Denmark were permanently exempt from military obligations and not included in the division of the country into hafnæ, districts responsible for the provision of one crew member for the leding ship provided by the skipæn. These parts rendered a due called qwærsæth, from a word meaning sitting home, in lieu of the expeditio, or lething, rendered by others. This is based on certain clauses in the code of Jutland, which deal with those finding themselves obliged to render qwærsæth for part of their lands, and lething for other parts. It has, however, never been satisfactorily explained why parts of the land should have been treated like this, nor have such tracts been located or the extent of this exemption elucidated. Neither will the code of Jutland sustain this interpretation. Clause III, 17 makes it clear that a skipæn was expected to either perform expeditio or render qwærsæth: If some of a man s house stand in one man s skipæn, and some in somebody else s, then where his barn stands and his harvest is stored, there lething shall be performed or qwærsæth rendered. Contrary th what Erslev thought, qwærsæth is therefore identical to the redemption paid by the skipæn in those years when it was not called upon to perform actual leding duty, that is, in three years of four. It is also identical to the charge levied in knights who neglected their expeditio. This is specified in clause III, 7, which repeats the rule familiar from the oldest known Danish charter, Knut the Holy s grant to St. Laurence in Lund 1085: if any of them neglect expeditio, they shall emend to the king. Qwærsæth is, thus, largely the equivalent of the scutagium familiar to English knights. It implies no permanent demobilization of parts of the Danish military potential.

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen?

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen? ABSALON OG HANS TID PÅ 8 LEKTIONER Lektion Indhold Mine noter 1. lektion Udvalgte aktiviteter som foreslået under I gang med forløbet Drøftelse af mål og undervisningsaktiviteter. 2. lektion Magtens mænd

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov.

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. På dansk/in Danish: Aarhus d. 10. januar 2013/ the 10 th of January 2013 Kære alle Chefer i MUS-regi! Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. Og

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen

Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag, 1. Tekstrække, d. 4/1-2015. /Søren Peter Villadsen Evangeliet, Matt. 2,1-12: Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes' dage, se, da kom der nogle vise

Læs mere

Samrådsspørgsmål L 125, A:

Samrådsspørgsmål L 125, A: Skatteudvalget L 125 - Bilag 53 Offentligt Side 1 af 12 Talepunkter til besvarelse af samrådsspørgsmål L 125, A, B, C vedrørende overgangsreglerne for Frankrig/Spanien i Skatteudvalget den 1. april 2009

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard)

Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard) Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard) På den allerførste skoledag fik de farver og papir. Den lille dreng farved arket fuldt. Han ku bare ik la vær. Og lærerinden sagde: Hvad er

Læs mere

GUIDE TIL BREVSKRIVNING

GUIDE TIL BREVSKRIVNING GUIDE TIL BREVSKRIVNING APPELBREVE Formålet med at skrive et appelbrev er at få modtageren til at overholde menneskerettighederne. Det er en god idé at lægge vægt på modtagerens forpligtelser over for

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk

Den værkbrudne. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Absalon 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Absalon. Det kan være de kender noget til ham fra julekalenderen "Absalons hemmelighed".

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Prædiken til Alle Helgen Søndag

Prædiken til Alle Helgen Søndag Prædiken til Alle Helgen Søndag Salmer: Indgangssalme: DDS 732: Dybt hælder året i sin gang Salme mellem læsninger: DDS 571: Den store hvide flok vi se (mel.: Nebelong) Salme før prædikenen: DDS 573: Helgen

Læs mere

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 5. - 6. klasse Absalon 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Absalon. Det kan være de kender noget til ham fra julekalenderen "Absalons hemmelighed".

Læs mere

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 Salmer: Vinderslev kl.9: 76-339/ 82-117 Hinge kl.10.30: 76-339- 77/ 82-87- 117 Tekst: Joh 3,25-36 Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en

Læs mere

FRA SEMINARIUM TIL SKOLE

FRA SEMINARIUM TIL SKOLE FRA SEMINARIUM TIL SKOLE - en grounded, fænomenografisk analyse af nyansatte, nyuddannede folkeskolelæreres oplevelser af lærerarbejde. phd forsvar rene b christiansen 17 01 14 Disposition Nye lærere Forskningsspørgsmål

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview

LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview CONTENTS 2 Danish 5 English # 8 COPYRIGHT 2019 INNOVATIVE LANGUAGE LEARNING. ALL RIGHTS RESERVED. DANISH 1. SÅDAN

Læs mere

Franciskanerne - Frans af Assisi s Små Brødre

Franciskanerne - Frans af Assisi s Små Brødre Franciskanerne - Frans af Assisi s Små Brødre Dominikanere Franciskanere Karmelitere Tiggermunke / tiggerbrødre (fratres predicatores) prædikebrødre, sortebrødre (fratres minores), de små brødre, gråbrødre

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække.

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Side 1 Urup Kirke. Søndag d. 1. maj 2016 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Salmer.

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

De tre forskningsprojekter, som bliver præsenteret fra Island, er:

De tre forskningsprojekter, som bliver præsenteret fra Island, er: De tre forskningsprojekter, som bliver præsenteret fra Island, er: 1. Lensforvaltningen i Island 1550 til 1682 og lensarkivet. numer to. Præsters og provsters arkiver i Nationalarkivet, et projekt som

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 7

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 7 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 7 English version further down Så var det omsider fiskevejr En af dem, der kom på vandet i en af hullerne, mellem den hårde vestenvind var Lejf K. Pedersen,

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 8

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 8 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 8 English version further down Der bliver landet fisk men ikke mange Her er det Johnny Nielsen, Søløven, fra Tejn, som i denne uge fangede 13,0 kg nord for

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge.

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Jennifer Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Første gang jeg mødte Jenny, var hun tre år gammel. Det foregik ved

Læs mere

Modtageklasser i Tønder Kommune

Modtageklasser i Tønder Kommune Modtageklasser i Tønder Kommune - et tilbud i Toftlund og Tønder til børn, der har behov for at blive bedre til dansk TOFTLUND TØNDER Hvad er en modtageklasse? En modtageklasse er en klasse med særligt

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen ANSGAR på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen: Ansgar på mission blandt vikinger. Vejledning og opgaver Serie: Tro møder tro Haase & Søns Forlag 2012 Forlagsredaktion:

Læs mere

EVALUERING FRA BESØGENDE ANTAL BESØGENDE 8.406 ANTAL BESVARELSER 3.523

EVALUERING FRA BESØGENDE ANTAL BESØGENDE 8.406 ANTAL BESVARELSER 3.523 EVALUERING FRA BESØGENDE ANTAL BESØGENDE 8.406 ANTAL BESVARELSER 3.523 ALLE BESØGENDE TOTAL : 8.406 4% 3% 13% 38% Økonomi, revision, business & marketing Jura, Politik & Samfund 30% 21% Studerende på 1.

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 Sag 294/2011 (1. afdeling) PK Trading AB (advokat Erik Due) mod ScanCom International A/S (advokat Jens Skytte) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21.

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. 1 Der findes et folkeligt udtryk, der taler om at slå tiden ihjel. Det er jo som regel, når man keder sig, at man siger: Hvad skal vi slå tiden ihjel med? Men det er jo i

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00

Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00 Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00 Semesterstart pastoralseminariet 313 Kom regn af det høje Hilsen kollekt-læsning 684 o Jesus du al nådes væld Læsning trosbekendelse 396 Min mund

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Da Elisabeth var i sjette måned, blev englen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilæa, der hedder Nazaret, til en jomfru, der var forlovet med en

Da Elisabeth var i sjette måned, blev englen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilæa, der hedder Nazaret, til en jomfru, der var forlovet med en 1 Da Elisabeth var i sjette måned, blev englen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilæa, der hedder Nazaret, til en jomfru, der var forlovet med en mand, som hed Josef og var af Davids hus. Jomfruens

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Hvor er mine runde hjørner?

Hvor er mine runde hjørner? Hvor er mine runde hjørner? Ofte møder vi fortvivlelse blandt kunder, når de ser deres nye flotte site i deres browser og indser, at det ser anderledes ud, i forhold til det design, de godkendte i starten

Læs mere

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006 Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup lørdag d. 29. juli 2006 Mit navn er Leif Bruhn Andersen. Jeg er barnebarn af Ane Marie s storebror, bedst kendt som Snedker Peter Andersen Postadresse: Krogshave

Læs mere

Godtgørelse: Hvad skal det til for?

Godtgørelse: Hvad skal det til for? Godtgørelse: Hvad skal det til for? Oversigt Argumenter for Regel 62.1 Eksempel 1 Eksempel 2 Argumenter imod Diskussion 2 Argumenter for Sejlsport afvikles i naturen på baner, som ikke kan lukkes Der forekommer

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

International skatteret. Advokaternes Forening for Skatteret Torsdag den 10. maj 2007

International skatteret. Advokaternes Forening for Skatteret Torsdag den 10. maj 2007 International skatteret Advokaternes Forening for Skatteret Torsdag den 10. maj 2007 Den danske pensionsbeskatningssag Sag C-150/04, Komm. mod Danmark Kommissionen rejste spørgsmålet i 1991 1992: Bachmann-sagen,

Læs mere

Admission criteria for the Danish Section For at blive optaget på Europaskolen skal du have aflagt Folkeskolens Adgangsprøve eller lignende.

Admission criteria for the Danish Section For at blive optaget på Europaskolen skal du have aflagt Folkeskolens Adgangsprøve eller lignende. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 30. august 2018 Optagelseskriterier til uppersecondary S5-S7 (gymnasiet) på Europaskolen København Optagelseskriterierne til uppersecondary

Læs mere

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com.

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com. 052430_EngelskC 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau C www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes.

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes. Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav f: Et dannebrogsflag Et hus med tag, vinduer og dør En fugl En bil En blomst Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funn

Læs mere

Tema: Skolens og undervisnings Historie

Tema: Skolens og undervisnings Historie Historie i Grundforløb 2004/05 1/6 Tema: Skolen undervisningens historie Tema: Skolens og undervisnings Historie Indholdsfortegnelse s.2: Didaktiske overvejelser mål og begrundelse s 3: Vinkler, problematiseringer

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 14, 2001 ROAGER KIRKE, TØNDER AMT Nationalmuseet og Den Antikvariske Samling i Ribe. Undersøgt af Orla Hylleberg Eriksen. NNU j.nr. A5712 Foto: P. Kristiansen,

Læs mere

Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22-

Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22- Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22-33. Se om mennesker, der tilsyneladende kan overkomme alt og som ikke løber ind i modgang siger man undertiden, at de kan gå

Læs mere

Død mands kiste. Blandt sømænd gik historien, som Christian også må have kendt, at Herluf havde sluttet fragt til et sted, hvor Svanen slet ikke kunne

Død mands kiste. Blandt sømænd gik historien, som Christian også må have kendt, at Herluf havde sluttet fragt til et sted, hvor Svanen slet ikke kunne Død mands kiste Kjære Christian 20 juni 1872 Siden der sidst blev skrevet til Dig her fra Comptoiret er der hvad Forretningen angaar ikke noget nyt at melde, men vel en anden i høj grad sørgelig Efterretning,

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Impossibilium nihil obligatio

Impossibilium nihil obligatio Impossibilium nihil obligatio Advent Advent betyder bekendtgørelsen af at noget skal komme. Advent er med andre ord forberedelsestid, hvor man gør sig parat til det og den, der skal komme: Jesus og julen.

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL:

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 1 Skriv et referat af både første og andet kapitel. Beskriv kort, hvad kapitlerne handler om. Tag kun de vigtigste detaljer med. FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 2 Skriv alle de oplysninger,

Læs mere

De syv dødssynder - Elevmateriale

De syv dødssynder - Elevmateriale De syv dødssynder - Elevmateriale Juli-August 2017 Undervisningsmateriale udarbejdet til Viborg Bibliotekerne i anledning af Reformationsåret 2017 af Kristian Dysted og Bo Jensen 1 Hvad er Synd? I middelalderen

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11.

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Et smukt billede. Et herligt billede. Ordet herlighed er et centralt ord i Jesu bøn. Jesu bad om at blive

Læs mere

Kort A. Tidsbegrænset EF/EØS-opholdsbevis (anvendes til EF/EØS-statsborgere) (Card A. Temporary EU/EEA residence permit used for EU/EEA nationals)

Kort A. Tidsbegrænset EF/EØS-opholdsbevis (anvendes til EF/EØS-statsborgere) (Card A. Temporary EU/EEA residence permit used for EU/EEA nationals) DENMARK Residence cards EF/EØS opholdskort (EU/EEA residence card) (title on card) Kort A. Tidsbegrænset EF/EØS-opholdsbevis (anvendes til EF/EØS-statsborgere) (Card A. Temporary EU/EEA residence permit

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater

Statistisk oversigt Spørgeskema resultater Statistisk oversigt Spørgeskema resultater 1 Vi har lavet to forskellige spørgeskemaer. Et spørgeskema til Biibo.dks eksisterende brugere, hvor vi fik lov til at bruge Biibo.dks brugerdatabase og et til

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Privilegier til tyske købmænd i Novgorod 1229

Privilegier til tyske købmænd i Novgorod 1229 Privilegier til tyske købmænd i Novgorod 1229 I 1229 fik en sammenslutning af købmænd fra Hamborg, Lübeck og Visby en række privilegier I Novgorod, hvor den nordlige karavanerute fra Asien endte. Aftalen

Læs mere

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand.

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand. LÆSETEATER 4 Klods-Hans af H.C. Andersen - et kunsteventyr Roller: Fortæller 1, Fortæller 2, Broder 1, Broder 2, Klods-Hans, Faderen, Prinsessen Ude på landet lå en gammel gård. Bonden havde to sønner,

Læs mere

Vaniljegud af Nikolaj Højberg

Vaniljegud af Nikolaj Højberg Vaniljegud af Nikolaj Højberg Morten fik sin diagnose på en mandag. Ikke, at der var noget i vejen med det, det var faktisk mere end rart, for sammen med diagnosen fulgte et arsenal piller, som fik stemmerne

Læs mere

- man sov tæt på belægningsstuerne

- man sov tæt på belægningsstuerne Præsenteret af: - man sov tæt på belægningsstuerne I belægningsstuen var der plads til 26 soldater: 24 menige soldater i dobbeltmands køjesenge og to befalingsmænd i enkeltmands køjesenge. Der var plads

Læs mere

Nyt fra Chicago NYHEDSBREV MARTS 2013

Nyt fra Chicago NYHEDSBREV MARTS 2013 Nyt fra Chicago NYHEDSBREV MARTS 2013 Så er der gået et godt stykke tid siden jeg forlod Danmark efter en dejlig lang sommer hjemme. Tiden flyver og jeg kan ikke forstå hvor dagene bliver af. Jeg ved,

Læs mere

Billund er en del af Engelsholms strøgods, der endda lå så langt fra Engelsholm, at bønderne blev fritaget for hoveriarbejdet.

Billund er en del af Engelsholms strøgods, der endda lå så langt fra Engelsholm, at bønderne blev fritaget for hoveriarbejdet. En farverig dame i Billunds historie. I flere beskrivelser af Billunds historie står der, at Knud Brahes svigermoder Anna Gjordsdatter vist har boet i Billund omkring år 1600. (John Møller, Historiske

Læs mere

1 s01 - Jeg har generelt været tilfreds med praktikopholdet

1 s01 - Jeg har generelt været tilfreds med praktikopholdet Praktikevaluering Studerende (Internship evaluation Student) Husk at trykke "Send (Submit)" nederst (Remember to click "Send (Submit)" below - The questions are translated into English below each of the

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

Ansøgning om principgodkendelse af etape 2 i Klosterlunden

Ansøgning om principgodkendelse af etape 2 i Klosterlunden Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Rådmandshaven 20 4700 Næstved Næstved, den 11. december 2018 Ansøgning om principgodkendelse af etape 2 i Klosterlunden I forlængelse af møderække med Næstved

Læs mere

Oprøret ved Kalø. et rollespil om magt i middelalderen. I Jylland er bondeoprøret slået ned. Bønderne er vendt desillusionerede hjem til Djursland,

Oprøret ved Kalø. et rollespil om magt i middelalderen. I Jylland er bondeoprøret slået ned. Bønderne er vendt desillusionerede hjem til Djursland, Oprøret ved Kalø et rollespil om magt i middelalderen I Jylland er bondeoprøret slået ned. Bønderne er vendt desillusionerede hjem til Djursland, bekymrede for deres fremtid og den straf, der er pålagt

Læs mere

En ny jernbane i krigstid

En ny jernbane i krigstid 1 En ny jernbane i krigstid Den 9. juni 1864 blev den nordsjællandske jernbane for strækningen Hillerød-Helsingør kaldet Lille Nord, indviet af Christian IX midt under den slesvigske krig. Det var som

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Business Rules Fejlbesked Kommentar

Business Rules Fejlbesked Kommentar Fejlbeskeder i SMDB Validate Business Request- ValidateRequestRegi stration ( :1) Business Fejlbesked Kommentar the municipality must have no more than one Kontaktforløb at a time Fejl 1: Anmodning En

Læs mere

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta Jürgen Spiess Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta CREDO Forord Da jeg gik i gymnasiet, skulle vi vælge mellem den matematiske og den sproglige linje. Jeg valgte den sproglige. Det var der

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen The X Factor Målgruppe 7-10 klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen Læringsmål Eleven kan give sammenhængende fremstillinger på basis af indhentede informationer Eleven har viden om at søge og

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg.

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg. Prædiken til sidste s. e. Hellig3konger 2011 Ved kyndelmisse som vi fejrede den 2. februar var vi halvvejs gennem vinteren. Og jeg tror, at længslen efter lys og forår gælder de fleste af os. Og netop

Læs mere

JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT

JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT V37 JERUSALEM, JERUSALEM! DU, SOM SLÅR PROFETERNE IHJEL OG STENER DEM, DER ER SENDT TIL DIG. HVOR OFTE VILLE JEG IKKE SAMLE DINE BØRN, SOM EN HØNE SAMLER SINE KYLLINGER UNDER

Læs mere