Evaluering af de fysiske rammer på Hospice Djursland. Rev A

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Evaluering af de fysiske rammer på Hospice Djursland. Rev A 060409"

Transkript

1 Evaluering af de fysiske rammer på Hospice Djursland Rev A 649

2 Evaluering af de fysiske rammer på Hospice Djursland 1 Evalueringen Denne evaluering vil se på hvorvidt de fysiske rammer og arkitekturen for Hospice Djursland indfrier forventningerne og målet om et hus, der støtter op om hospice-filosofien. Evalueringen og erfaringerne med Hospice Djursland skal danne grundlag for en kvalificering og revidering af modelprogrammet, så det fortsat kan danne grundlag og inspiration for kommende nye hospicer. Evalueringen kigger først på designprincipperne fra rapporten Det Gode Hospice, dernæst 3 mere konkret på de enkelte rum og områder på Hospice Djursland. Til sidst gennemgås 4 fysiske observationer, samt erfaringer om huset, processen og kulturen fra medarbejdere og byggeudvalg. Denne evaluering forsøger så vidt muligt at samle erfaringerne i designprincipperne i afsnit, så de opdaterede principper både vil reflektere den oprindelige rapport og denne evaluering.

3 Evaluering af de fysiske rammer på Hospice Djursland 1 Metode Evalueringen retter sig mod 4 specifikke grupper med relation til Hospice Djursland: Dial ogredskaber Medarbejdere er blevet bedt om at udfylde spørgerammer og har også holdt et dialogmøde, hvor de forskellige emner blev diskuteret internt i gruppen. Pårørende har udfyldt en lignende spørgeramme, dog uden at skulle evaluere specifikt på arbejdsrum. Observationer Frivillige har udfyldt en spørgeramme lig medarbejdernes. Frivilligkoordinatoren på Hospice Djursland har udfyldt denne på de frivilliges vegne. Byggeudvalgets medlemmer har udfyldt separate spørgerammer som opfølgning på en tidligere evaluering af processen. Interviews Udover dette materiale, har to medarbejdere fra Signal Arkitekter været på Hospice Djursland i to dage for at observere kvantitativt g kvalitativt. Observationen har spillet en meget stor rolle i evalueringen, da den har gjort Signal i stand til at forstå, kvalificere og sortere i de øvrige indsamlede data. 3

4

5 design-principper: bygningen generelt designprincipper Det generelle billede er at designprincipperne er blevet efterfulgt godt på Hospice Djursland. Enkelte af principperne er enten ikke blevet fulgt, enten som deciderede designbeslutninger eller fordi de har været svære at efterleve, har været i konflikt med andre principper og beslutninger eller simpelthen har krævet en præcisering. Nogle af principperne kan i virkeligheden slås sammen for at gøre materialet mere overskueligt. Der kan også arbejdes mere med at opdele principperne mere efter hvilket område af hospice de relaterer sig til. Endelig er der enkelte vigtige tilføjelser til materialet, der kan være med til at gøre principperne mere fyldestgørende. Kommentarer fra Signal

6 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Lad bygningen favne hele hospicet....er designprincippet opfyldt? Personalet er let at fi nde pga.central placering De yderste stuer er meget langt væk.

7 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Lav tætte relationer, så det er nemt at komme fra a til b....er designprincippet opfyldt? Pårørende: Huset opleves som overskueligt / åbent Løbehjul kan benyttes. Central placering af funktioner. Køkken-alrums centrale placering. For nogle patienter kan der være langt at gå til fællesrum. Kan være langt til depoter.

8 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum En fælles hovedindgang til alle hospicets funktioner....er designprincippet opfyldt? Godt at patienter ankommer / forlader et sted. Stor værdi at man straks får kontakt med personale i dagtimer. Indgang ligger ikke centralt i bygningen man er nødt til at låse aften og nat. Svært at fi nde frem til vagtstue og personale på andre tidspunkter. Ikke så godt at nyankomne kan møde et ligfølge på vej ud af døren der kunne godt være et rum og udgang til dette. Signal: Ankomst kobles til centralt arbejdsområde (tekst præciseres)

9 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum A B Arbejd med fleksible arealer som kan varetage flere funktioner. Undgå rum, der ikke bliver brugt i perioder....er designprincippet opfyldt? Der er altid et rum ledigt til alenearbejde, møder, samtaler osv. Pårørende: Refl ektionsrummet bliver ikke brugt meget Små møderum og refl ektionsrummet bliver ikke brugt meget pga. perifær placering. Personalet bliver fastlåst i at det er min plads Kan være svært at bruge møderummet ved cafeen hvis der er møder i cafeen.

10 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Den fysiske indretning skal befordre tværfagligt samarbejde - både i og mellem de forskellige funktioner....er designprincippet opfyldt? Vi er altid tilgængelige for hinanden ingen lukkede døre. Terapeuterne sidder et sted, lægen et andet sted og sygeplejerskerne i en gruppe for sig dette kan forbedres ved at vi ikke har faste pladser. Det kan være svært at få ro til at arbejde i det åbne arbejdsområde. Frivillige: Vil gerne sidde tættere på øvrigt personale Signal: (gælder flere principper) Behov for et generelt princip, der sammentænker krav til arbejdsområdet.

11 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Sengeafsnittet skal opfattes som en selvstændig zone....er designprincippet opfyldt? Opmærksomheden på stuerne er rettet mod vandet! God adskillelse mellem servicegang og sengeafsnit.

12 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Hospicets forskellige funktioner skal om muligt have fælles rum og supportfunktioner....er designprincippet opfyldt? Der er store afstande på HD.

13 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Suppler de offentlige arealer med områder, hvor man kan være privat....er designprincippet opfyldt? Familier kan sætte sig ind i rum og lukke døren. Bibliotek og musikrum bruges ofte. Offentlige rum bruges sjældent til private samtaler etc, pga stuernes størrelse. Nicherum benyttes ikke. Nicherum skal være større.frivillige: Der kan mangle private områder i fbm. gangene Signal: Her er det nødvendigt at arbejde med forankring og aptering hvordan møbleres nichen? Er det naturligt at man benytter den? Er der en udsigt etc.? (tekst præciseres)

14 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Giv nærhed til eller inddrag grønne områder....er designprincippet opfyldt? Pårørende: Fine atriumgårde. Fantastisk udsigt fra alle patientstuer, natur helt ind til vinduerne. Fint område også til mobile patienter. Kunne ikke være bedre. Stor glæde af naturen. Frivillige: De udendørs arealer kan være større og bedre det bliver bedre! Signal: Terrasser er for små. Tænk også tilgængelighed for sengeliggende og handicappede. (tekst præciseres)

15 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Undgå at skabe en følelse af at være overvåget....er designprincippet opfyldt? Pårørende: Oplever aldrig at blive overvåget. Stuerne er meget private. Stuerne er næsten for private, da patienter med behov kan være langt væk. Vagtstue kan lukkes mere af. Frivillige: Måske brug for et par rum mere hvor pårørende kan sidde i fred.

16 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Fællesarealerne og de offentlige rum skal befordre sociale relationer mellem brugerne....er designprincippet opfyldt? Pårørende: Velfungerende, hyggeligt. Fællesrummet fungerer godt og giver mange relationer mellem alle brugere. Caféen giver mange muligheder. Bibliotek og musikrum bruges ikke meget. Plads til kørestole lidt større Frivillige: Evt. et par rum mere på sigt?

17 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum :-) Integrer de frivillige mere i det daglige arbejde på hospicet....er designprincippet opfyldt? Mange frivillige med forskellige funktioner til stor glæde for alle. Frivillige: Bruges fi nt i fællesrum Frivillige: Kunne involveres mere på stuerne

18 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Sengeafsnittet skal deles op i to eller tre mindre enheder, for at bevare overblik og intimitet....er designprincippet opfyldt? Pårørende: Overskueligt. De yderste værelser er lidt afsides, men det kan der være brug for.

19 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Det skal være muligt for patienten at følge med i livet omkring....er designprincippet opfyldt? Pårørende: Åbent og indbydende hus, uden no-go zoner Nemt at følge med udenfor. Svært at følge med i huset. De brede lange gange kan være svære at gøre hyggelige

20 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Patientstuer af varierende størrelse. Evt. gennem sammenlægning af delområder....er designprincippet opfyldt? Det fungerer godt at stuer er ens i størrelse Pårørende: Stuer samme størrelse Lige store stuer Signal: Rummene er samme størrelse.

21 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Rummet må ikke opleves for stort for patienten....er designprincippet opfyldt? Pårørende: Ikke uoverskuelig, men alligevel plads til gæster. Fin størrelse. Har aldrig hørt patienter sige at rummet er for stort Enkelte patienter synes stuer er for store, men pårørende nyder det. Rummets udformning (gang/badeværelse/soverum) hjælper.

22 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Fra patientens seng skal der være udsyn til TV, gennem vindue og evt. til gangareal...er designprincippet opfyldt? Døre skal åbne uden at skabe direkte indsyn til sengen i patientstuen. Det skal være muligt at åbne ud mod gang for at følge med i livet uden for stuen....er designprincippet opfyldt? Udsyn til TV og vindue Sjældent udsyn til gangareal/personale Frivillige: Der mangler udsyn til gangarealer Signal: Disse to principper kan evt. sammenskrives og/eller præciseres. Hvordan skaber man udsyn uden indsyn? Skal præciseres at der tales om sengen og resten af værelset. Ikke direkte indsyn til sengen Patienter kan få det som de ønsker det. Man kan ikke se, men kun høre hvad der foregår på gangen. Svært at følge med i livet udenfor. Udsyn fungerer ikke godt.

23 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Det skal være muligt for pårørende at overnatte på patientstuen....er designprincippet opfyldt? Pårørende: Fine sovefaciliteter. Ingen problemer Frivillige: Kan være svært at fi nde overnatning, hvis der er mere end 1 pårørende og gæsteværelser er optagede. Signal: Vigtigt at man kombinerer med gæsterum som aflastning. (tekst præciseres)

24 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Hvis ikke loftlift forefindes: Plads til adgang til seng med mobil lift....er designprincippet opfyldt? Der er loftlift. En stor udfordring at man ikke kan køre loftlift ud på badeværelset. Loftlift på badeværelser kan undværes.

25 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Personalet skal være så tæt på sengeafsnit, eventuelt ambulatorium og dagcenter som muligt....er designprincippet opfyldt? Pårørende: Personalet opleves som tilgængelige Tæt på stue 4-1 Personalet har base midt i det hele. De yderste stuer er langt væk Sygeplejeskerne sidder meget udsat. Det er svært at føre en fortrolig samtale om en patient.

26 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Rummene skal befordre videndeling blandt personalet. Arbejdsområderne skal være teambaserede. Ingen/få pers. kontorer....er designprincippet opfyldt? Vi er meget tilgængelige for hinanden. Personalet har behov for uforstyrrede rum til fordybelse og møder Svært at finde arbejdsro.

27 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Zoneopdele adm., forskning og frivilligkoordinering fra plejepersonalet og det palliative team. Personaleområdet skal disponeres for arbejde, der skal foregå ved de enkelte arbejdsstationer....er designprincippet opfyldt?...er designprincippet opfyldt? Vi sidder sammen på tværs af faglighed At sygeplejerskerne også har mulighed for at arbejde ved personlig plads. Frivillige: Hvorfor skal det opdeles? Koordinator vil gerne være tættere på det øvrige personale. Signal: (gælder flere principper) Behov for et generelt princip, der sammentænker krav til arbejdsområdet. Mange faglige diskussioner ved fælles skrivebord. Behov for computeradgang i uforstyrrede områder. Meget uro i vagtstue. Svært at koncentrere sig om større opgaver i åbent rum. Signal: Er dette nødvendigt? Kan man i stedet indrette et åbent arbejdsområde, der kan rumme alle? Mulighed for dynamisk mødeform med mange simultane samtaler....er designprincippet opfyldt? De små rum er gode/nødvendige Der kunne være fl ere. Frivillige: Føler sig lidt udelukket pga. opdeling mellem personale

28 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Indarbejd et naturligt samlingspunkt, f.eks. klaver, bibliotek, pejs, legehjørne, tv, akvarium etc....er designprincippet opfyldt? Pårørende: Mange samlingspunkter. Mange samlingspunkter for personale. Køkken-alrum er naturligt samlingspunkt. Ikke så mange for patienter og pårørende. Frivillige: Måske et akvarium et sted? Et fl ot klaver i spiserum?

29 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Opdel rummet i forskellige sammenhængende zoner....er designprincippet opfyldt? Pårørende: Køkken alrummet fungerer rigtig fi nt. Frivillige: Evt. nogle attraktive ting i dagligstuen for at få folk til at bruge det mere?

30 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Plads til refleksion og eftertanke med spirituel stemning uden synlig henvisning til religion....er designprincippet opfyldt? Pårørende: Smukke og rolige rum Sparum, refl eksionsrum. Dejligt rum til samtale. Rummet ligger afsides, bruges ikke meget. Det handler om organisering i dagligdagen. Måske mulighed for at sidde på gulvet, meditere, tænde lys, spille stille musik? Mangler bedre møbler.

31 forslag til nye designprincipper Nye Designprincipper På baggrund af erfaringer fra de forskellige dele af evalueringen foreslår Signal at der tilføjes følgende designprincipper. En stærkere underopdeling af designprincipperne vil kunne gøre materialet mere forståeligt sammen med de foreslåede tilføjelser og ændringer. 31

32 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum indtænk gode rammer for pårørende børn og unge på hospice.

33 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Udform et fleksibelt areal væk fra patientafsnit og pårørende, der kan rumme foredrag, fester og personalemøder.

34 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Udform det åbne arbejdsområde og tilstødende møde- og samtalerum som en palette af rumligheder med forskellige størrelser og grader af privathed/udsyn.

35 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Indtænk et medarbejderrum hvor man kan slappe af, dyrke lidt motion, læse og sove på lange vagter.

36 design-principper: personaleområder & opholds- & refleksionsrum Udform rum og uderum så de er tilgængelige og store nok til sengeliggende og rullestolsbrugere. Vælg møbler, der er behagelige for patienter.

37

38 evaluering af rum 3 Pårørende: Fin indgang. Mere som hotel end hospital (positivt). Frivillige: Mere modtagelse end velkomst, godt med blomster etc. Hjemligt, roligt, velkommende, stilfuld Intimt sted, men dog en offentlig bygning. God balance. Indgang / Foyer Indgang, gennemgang, Venter på besøgende, modtagelse af patient, pårørende, afsked, hyggerum Frivillige: Det trækker ved dørene Hvor ofte bruges rummet? < hver uge hver time...er placeringen tilfredsstillende? Semantisk skala Resultat af evaluering Program for det Gode Hospice Å bent Omsluttende...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende? Offentligt Solitært N ærhed Privat Socialt Adskilt...er inventarvalget tilfredsstillende? Upersonligt Orden Fast Lyst Energisk Formelt Personligt Uorden Fleksibelt M ørkt Roligt Uformelt Byggeudvalget: Indgangspartiet/receptionen ligger langt fra vagtrummet - giver specielt problemer aften og nat. Derudover er der en del træk i området Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige...fungerer rummet som velkomst? 38

39 evaluering af rum 3 Frivillige: Gode møbler, materialer, fleksibilitet. Godt at have rum af den størrelse. Café Undervisning, møder (aften), foredrag, gudstjenester, frokost (pers.), middage (højtider), fester, social arr., koncerter, juleaften, personalemøde, underholdning Pårørende: Bruges kun til gudstjenester. For højt til loftet. Hvor ofte bruges rummet? < hver uge hver time...er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende? Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige...er inventarvalget tilfredsstillende? 39

40 evaluering af rum 3 Frivillige: Rummet er roligt / placeret afsides i HD. Samtalerum. Vandspejlet udenfor fungerer godt. Ovenlys, spændende møbler. Et enkelt rum uden for mange sanseindtryk. Reflektionsrummet Samtaler. Stillerum. Frivillige: Bruges mest til samtalerum. Virker mere som en møbeludstilling end et meditativt rum. Pårørende: Opleves stort, kedeligt. Bruges desværre alt for lidt. Ligger perifært. For stort. Hvor ofte bruges rummet? < hver uge hver time medarbejdermøde: Det rum vi endnu ikke helt har taget til os er refleksionsrummet hvorfor er ikke helt klar for os. Bruger det mest som et samtalerum...er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende? Semantisk skala Resultat af evaluering Program for det Gode Hospice Åbent O msluttende...er indretningen tilfredsstillende?...er inventarvalget tilfredsstillende? Offentligt Solitært N ærhed Privat Socialt Adskilt...fl ere samtidige brugere? Upersonligt Orden Personligt Uorden Fast Lyst Energisk Formelt Fleksibelt M ørkt Roligt Uformelt Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige...fl ere religiøse overbevisninger? 4

41 evaluering af rum 3 Pårørende: Godt at gæsterum har plads til. Gæsterum Frivillige: Evt. behov for 1 rum mere. Hvor ofte bruges rummet? < hver uge hver time...er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende? Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige...er inventarvalget tilfredsstillende? 41

42 evaluering af rum 3 Sofa bedre end stol / bord. Godt at pårørende får et break fra stuen. Nicher i gangzoner Pårørende, der har brug for at komme ud fra stuen / venter på at kunne komme ind. Uformel snak mellem personale / pårørende. Afslapning, læsning. Samtaler. Pårørende: Bliver ikke brugt meget Frivillige: Kedelige / upersonlige. For små. Hvor ofte bruges rummet? < hver uge hver time...er placeringen tilfredsstillende? Stor forskel i brugen af de to nicher på grund af møblering...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende?...er inventarvalget tilfredsstillende? Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige er mængden af nicher tilfredsstillende? 4

43 evaluering af rum 3 Fantastisk udsyn. Signal: Kunne man arbejde med en prydhylde på stuerne, som giver større frihed til at rode med medbragte nipsgenstande? Pårørende: Mangler lamper, gardiner der kan lukke delvist af. Er nogen gange for stor og designet for patienter. Ikke alle er til nordisk minimalisme! Lamper hænger i vejen for loftlift. Møbler egner sig ikke til syge mennesker, for hårde etc. Ventilationsrør hyler. Patientstuen Patienter medbringer typisk: blomster, bøger, billeder, lænestol, nips, planter En typisk patient bruger i løbet af et døgn......, time på stuen...1, time i andre fællesarealer..., time i opholdsrummet...er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende?...er der indbliksgener? er udsynet tilfredsstillende? Semantisk skala Resultat af evaluering Program for det Gode Hospice Å bent Offentligt Omsluttende Privat...er inventarvalget tilfredsstillende? valgmuligheder for inventar? Solitært N ærhed Upersonligt Orden Fast Lyst Socialt Adskilt Personligt Uorden Fleksibelt M ørkt Signal: Der blev fra flere ansatte på HD udtrykt tvivl om lifte i badeværelser er en nødvendighed? Det er simpelthen for hårdt for patienter at blive løftet to gange....kan man sætte sit personlige præg?...bruger man mulighed for pers. præg? Energisk Formelt Roligt Uformelt 43

44 evaluering af rum 3 Medarbejdermøde: Vedrørende størrelser på rum, så er vores køkken allrum for lille. I forbindelse med vores daglige morgensang er det svært at have mere end en seng i rummet samtidig med at der skal være patienter i kørestol, pårørende ved bordene, klaver og medarbejdere. Byggeudvalget: Køkken/alrummet er meget benyttet og burde være større. Frivillige: Kunne være større / bedre faciliteter for sengeliggende / handicappede / sidde ude. / mere plads til udsmykning Stole er for ukomfortable. Kan kun være 1 seng i rummet. Større rum. Mere plads i bløde møbler. Opholdsrum Spise sammen, synge morgensang. Bruges hele tiden af alle grupper af mennesker. Alle måltider. TV-stue. Pejsestue. Avis-læsning. Hygge. Eftermiddagskaffe. Hvor ofte bruges rummet? < hver uge Forskellige aktiviteter samtidigt? Forskellige brugere samtidigt?...er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende? hver time er indretning tilfredsstillende? indretning i fht. sengeliggende? Semantisk skala Resultat af evaluering Program for det Gode Hospice Åbent Offentligt O msluttende Privat indretning handicapvenlig? er rummet et naturligt samlingspunkt? Solitært N ærhed Upersonligt Orden Fast Lyst Energisk Formelt Socialt Adskilt Personligt Uorden Fleksibelt M ørkt Roligt Uformelt Frivillige: Utrolig meget brugt. Rummets intimitet er god / vigtig at bevare. Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige er rummet et naturligt samlingspunkt? Muligheder for udsmykning? 44

45 evaluering af rum 3 Musikrum Musikterapeut. Pårørende. Musikting. Opholdssted. Afslapning. Samtaler. Familiehygge. Trække sig tilbage. Der bliver ofte spillet klaver. Skulle være større, hvis man ønsker musikfunktion. Bliver ikke brugt meget. Stole passer ikke til patienter. Hvor ofte bruges rummet? < hver uge hver time...er placeringen tilfredsstillende? Medarbejdermøde: Vores musikrum anvendes ikke som sådant, det anvendes primært til de pårørende efter dødsfald og lignende. Anvendes også til møder i små grupper eks. Vi blandt de frivillige...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende? Det kan være at vi laver børne/ungerum i musikstuen Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige...er inventarvalget tilfredsstillende? 4

46 evaluering af rum 3 Bibliotek Pårørende. Opholdssted. Afslapning. Samtaler. Familiehygge. Eftertanke. Finde og læse bøger. Arbejde med computer. Frivillige: Måske plads til flere bøger Hvor ofte bruges rummet? < hver uge hver time...er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende? Frivillige: Smukt rum Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige...er indretningen tilfredsstillende?...er inventarvalget tilfredsstillende? 46

47 evaluering af rum 3 Frivillige: Mangler flere uderum Terrasser er for små. Mangler bedre havemøbler. Kun den ene gård kan bruges af sengeliggende patienter. Signal: Ret evt. op på anbefalinger til størrelsen af stuer i hospicerapporten. Er stuerne så store at andre funktioner i virkeligheden er overfølødige? Uderum Samtalerum, pårørende, patienter. Bliver iagttaget fra gangen. Bruges til måltider, når vejret er til det. Dufte og trække frisk luft. Finde ro. Nyde stilheden. Medarbejdermøde: Vores vandhave anvendes meget lidt dvs. patienterne opholder sig ikke i haven måske skyldes det at der er glas på alle fire sider, det giver ikke meget hygge. Vi har dog anvendt det en enkelt gang i forbindelse med en gudstjeneste det virkede godt Hvor ofte bruges rummet? < hver uge Placeringen i fht. patientstuer? Placeringen i fht. fællesrum? hver time Placeringen i fht. medarbejdere? Signal: Uderum - Terrasser er for små / smalle...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende? Medarbejdermøde: Den ene sommer hvor vi har eksisteret oplevede vi et stort fællesskab i forbindelse med måltiderne når vi grillede på terrassen udenfor køkkenet I den forbindelse fandt vi dog ud af at vores terrasse faktisk er alt for lille det er ærgerligt Medarbejdermøde: Den anden have som kun har glas på to af siderne anvendes både af patienter og pårørende, men mest pårørende Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige indretning i fht. sengeliggende? indretning i fht. handicap? 47

48 evaluering af rum 3 Administration Frivillige: Mere plads, fortrolighed. Isoleret, trækker. Meget svært at få arbejdsro....er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende?...er inventarvalget tilfredsstillende?...fortrolighedsniveau?...mulighed for tværfaglighed?...mulighed for alenearbejde? Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige Nemt at kontakte andre i rummet? 48

49 evaluering af rum 3 Lederkontor Bruges af leder, Samtaler, arbejdsplads. Til at tænke tanker. Dagtimer. Der er mulighed for fortrolige samtaler. Kan kontoret være i det åbne arbejdsområde? Nej - 6 af 7 Måske - 1 af 7 Frivillige: Rummet er småt Ligger langt fra vagtstuen....er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende?...er inventarvalget tilfredsstillende?...fortrolighedsniveau? Byggeudvalget: Hospicelederens kontor er for lille til effektivt at kunne anvendes til uforstyrrede møder og samtaler med medarbejdere, pårørende m.v....mulighed for tværfaglighed? Nemt at kontakte andre i rummet? Synliggør rummet ledelsen? 49

50 evaluering af rum 3 Åbent arbejdsområde Bruges af to terapeuter, sygeplejersker (papirarbejdsdag), udviklingssygeplejerske. Skrivning, læsning og samtale. PC-arbejde. Diskussion. Snak. Overlevering af information. Souschef. Fysioterapeut. Alt for meget uro / svært at få arbejdsro, tale i telefon etc. Ikke muligt med fortrolige samtaler....er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende?...er inventarvalget tilfredsstillende? Semantisk skala Resultat af evaluering Program for det Gode Hospice Å bent Omsluttende...fortrolighedsniveau?...Mulighed for tværfaglighed? Offentligt Solitært N ærhed Upersonligt Orden Fast Lyst Energisk Formelt Privat Socialt Adskilt Personligt Uorden Fleksibelt M ørkt Roligt Uformelt Uformel snak på tværs af faggrænser. Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige...Mulighed for alenearbejde? Nemt at kontakte andre i rummet?

51 evaluering af rum 3 Møde- og samtalerum Personale, samtaler. Møder. Når der er brug for ro. Fortrolige samtaler (telefon / personligt). Alt muligt. Frivillige: kunne være større Dårlige stole. Medarbejdermøde: Vi kunne godt have brugt et samtale som ikke var beliggende i bunden af personaleområdet (svært som pårørende at træde ud i det rum når man har siddet og været ked af det, og måske grædt i forbindelse med en samtale) Hvor ofte bruges rummet? < hver uge hver time Frivillige: bruges flittigt...er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende?...er inventarvalget tilfredsstillende? Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige...er rummet fl eksibelt nok? 1

52 evaluering af rum 3 Arkiv & Printrum...er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende?...er inventarvalget tilfredsstillende?

53 evaluering af rum 3 Vagtstue Sygeplejersker. Samlingssted for ansatte. PCarbejde. Dokumentation. Mangler arbejdspladser....er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende? Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige...er inventarvalget tilfredsstillende? 3

54 evaluering af rum 3 Depotrum Diverse ting. Billeder, ekstra senge. Opbevaring af hjælpemidler. Kunne godt bruge separat rum til senge etc....er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende?...er inventarvalget tilfredsstillende? Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige...er antallet af rum tilfredsstillende? 4

55 evaluering af rum 3 Spa-rum Sengeliggende og oppegående. Kunne have udsigt til himlen over badet. Hvor ofte bruges rummet? < hver uge hver time...er placeringen tilfredsstillende?...er størrelsen tilfredsstillende?...er indretningen tilfredsstillende? Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige...er inventarvalget tilfredsstillende?

56 evaluering af rum 3 Medarbejdermøde: Der var planlagt en undersøgelsesstue en sådan har man ikke noget at bruge til på et hospice, patienterne kan blive undersøgt på deres egen stue. Vi har ændret undersøgelsesstuen til et naproom. I rummet er der en massagestol som bruges af de pårørende og af personalet. I rummet er der også en briks, begge dele anvendes af sygeplejerskerne til et powernap i forbindelse med deres 1-timers vagter og i nattevagten. Andre rum Linned-depot: Stort rum med god plads Medarbejdermøde: Den brede gang anvendes til børn og unge. Børn som pårørende har meget ringe kår på hospice ( indenfor, ikke udenfor) At de små børn er i midtergangen er udmærket idet de gerne vil være midt i det hele, men et rum til de unge med et par computere og spil ville have været skønt. Medicin-rum: For småt. Der er til tider 3-4 sygeplejersker derude samtidigt. Skyllerum: For småt 6

57

58 observation på Hospice Djursland 4 Observation Mapping af brugere Mapping foregik ved at gå en runde på Hospice Djursland hver time over dage. Her noteredes brugere efter type. Det centrale arbejdsområde er meget brugt, mens mere decentrale rum bruges mindre. Bibliotek / musikrum samt reflektionsrummet bliver ikke brugt ikke meget. Der er stor forskel i brugen af de nicher i gangzoner. Patienterne benytter sig primært af opholdsrummet, mens pårørende spreder sig ud og bruger mange steder på hospice. De frivillige er koncentreret i opholdsrummet. Medarbejdere Patienter Pårørende Frivillige 8

59 observation på Hospice Djursland 4 Observation Mapping af interaktion / samtaler Mapping foregik ved at gå en runde på Hospice Djursland hver time over dage. Her noteredes interaktion opdelt i korte, uformelle samtaler og lange aftalte samtaler / møder. Det åbne arbejdsområde og den centrale akse bruges meget til uformelle samtaler. Mødebordene i det åbne arbejdsområde bruges ikke meget. Der er typisk tale om hurtige, stående samtaler. Længere, aftalte møder foregår typisk i de lukkede rum i den østlige del af bygningen. Korte, uformelle samtaler Lange, aftalte samtaler/møder 9

60

61 Generelle betragtninger Huset generelt Forhold for frivillige? Gode forhold. De frivillige har mange områder og opgaver. De frivillige i køkken- og alrummet er guld værd for patienter og pårørende. De frivillige kunne bruges mere. Personalet skal huske at bruge dem det handler om opmærksomhed. De frivillige har mange forskelligartede opgaver på vores hospice og de er en utrolig vigtig og værdsat gruppe. Vi har dog indtryk af at de frivillige har et ønske om at være mere sammen med patienterne! De kommer i dag kun ind på stuerne efter anmodning fra en patient, deres gang er ellers i fællesrummene. Den dag vi får mulighed for at etablere et daghospice vil vi helt sikkeret få behov for flere frivillige Forhold for pårørende? Gode forhold. I perioder for få gæsteværelser. God plads og mange muligheder. Kan dog mangle køkkenplads, hvis pårørende selv vil lave mad. Der mangler et rum til børn indendørs. Måske et rum til hvor pårørende kan sidde i fred og ro? Evt. mere skærmede løsninger når pårørende overnatter på stuer. Tilgodeser man forskellige kulturer? Ikke erfaringer for dette endnu. Vi giver plads til alle mht. mad og ritualer som den enkelte har behov for. Ikke stor erfaring, men viljen er der. Klares som det opstår. 61

62 Generelle betragtninger Gæsterum flyttes så man ikke skal gå igennem caféen Opfatter du HD som et hjemligt sted? Smukke rum, godt lys. Gangen er lang, enderne kan virke øde, da fællesskabet foregår omkring spisestuen. Reflektionsrummet placeres mere centralt. Legeområde er dårligt placeret. Midt på gangen. Ankomst flyttes til central akse. Signal: Dette materiale kan med fordel sammentegnes til et nyt diagram hvor funktioner fortættes mere om kernen af hospice. Dette involverer også tanker om det åbne arbejdsområde og møde- og samtalerum som satelitter med forskellige grader af privathed. Biblioteket kunne ligge mere centralt, så man ser bøgerne fra indgangen. Huset generelt Bruger man rummene på andre måder end planlagt? Reflektionsrummet bliver mest brugt til samtalerum, ikke stillerum. Reflektionsrummet bruges for lidt. Musikrum bruges mest til opbevaring af udstyr, samtaler. Ja, i høj grad. Pga. beliggenheden, indretningen, kunsten, blomsterne, etc. Stuerne er hjemlige. Spisestuen er meget hyggelig og hjemlig. Ja. Kan dog være lidt stramt og designet i forhold til opfattelsen af hjem. Signal: Der kan arbejdes mere med arbejdsområders åbenhed og fleksibilitet. Er det nødvendigt med egne kontorer? Kan man ikke rumme de samme funktioner i en artikuleret åben indretning? Hvad med mobiliteten og de tekniske løsninger? Kan mange af de fleksible zoner bedre udnyttes med f.eks. trådløse telefoner og laptops? 6

63 Generelle betragtninger Fokusområder Signals forslag til nye fokusområder var: Bruge kunsten mere aktivt: Skabe mere aktiv udnyttelse af kunst & musik som forskønnelse, terapi, osv. Nye muligheder for at inddrage frivillige / lokalsamfundet? Hjemlighed: Hvordan sikrer man hjemlighed på hospice? Hvordan kan patientstuer for eksempel imødekomme de krav som brugere i vidt forskellige aldersgrupper har? Kost-koncepter: Kan man udvikle kosten for at gøre den til en mere aktiv medspiller eller differentiere den yderligere i forhold til patienternes forskellige behov? Forslag til nye fokusområder fra besvarelsen: Samspil med naturen hvad kan vi dyrke som glæder alle? Dyr på hospice fugle / fisk / hunde / katte / får! 63

64 Generelle betragtninger Byggeudvalget Dette afsnit indeholder byggeudvalgets kommentarer og betragtninger om byggeriet, processen, rådgivere og personale. Specifikke betragtninger om de enkelte rum fra byggeudvalget er så vidt muligt lagt ind i afsnit 3 : Evaluering af rum. Kommentarer til det færdige byggeri Den fundne løsning med rumtyper, der deles mellem medarbejdere, frivillige, pårørende og patienter er i det store og hele funktionel og opfylder hensigten nævnt i Det Gode Hospice. Det samme gælder antallet og størrelsen af rummene. De store smukke vinduespartier er på årsbasis meget omkostningsfulde at vedligeholde. Processen Byggeriet blev organiseret med byggeudvalg (bygherren), professionel bygherrerådgiver (Rambøll), udbud og totalentreprise (cc-contractor). Overordnet har den valgte organisering og proces for byggeriet vist sig at være effektiv. Byggesummen blev med minimal overskridelse holdt inden for budgettet. Byggeriet blev færdiggjort med kun to måneders forsinkelse, på trods af en stram tidsplan. Væsentlige betingelser for at processen forløb effektivt var ifølge byggeudvalget: At bygherrerådgiver og byggeudvalg udarbejdede et meget omfattende og detaljeret byggeprogram med afsæt i Program for det Gode Hospice. At bygherrerådgiveren havde alle de nødvendige kompetencer inhouse i firmaet i alle faser af projektet og etableringen. At byggeudvalget anvendte den nødvendige tid i de ½ år opgaven stod på. Det vil ikke være muligt for alle at deltage i byggeudvalget samtidig med at bestride et normalt job. Væsentlige ulemper i processen var ifølge byggeudvalget: At bygherrens adgang til arkitekt og ingeniør altid gik igennem entreprenøren (iboende ulempe ved udbudsform). At bygherretilsynet på byggepladsen ikke var tilstrækkeligt intensivt, hvilket medførte unødvendige fejl og misforståelser, og forsinkelse/forcering af byggeriet. Rådgiverne Samarbejde med bygherrerådgivere forløb udmærket, bygherrerådgiveren var med fra projektets start. Det er ubetinget en nødvendighed for en effektiv gennemførsel af byggeriet, at bygherrerådgiveren hele tiden har overblik over alle faser og elementer i opgaven; det blev illustreret, da der skete et personskift hos bygherrerådgiveren midt i opgaven. På trods af at begge personer var meget kvalificerede. I kontrakten kan der skabes mulighed for at byggeudvalget skal godkende evt. personskift. Personale Fra projektets start skal ansættes en sekretær. Hospiceleder og teknisk kompetent bygningsansvarlig bør ansættes 6-8 mdr. inden hospice tages i drift. Bestyrelsen Sammensætningen af kompetencer i Hospice Djurslands bestyrelse passede godt til opgaven. Palliativ, lægefaglig og sundhedsmæssige kompetencer. Erhvervsmæssige kompetencer (økonomi, administration, projekter, teknik). Politiske forbindelser. Generelt Indholdet og erfaringer fra Det Gode Hospice har entydigt og på de fleste områder øget kvaliteten af Hospice Djursland. Signal: Det er vigtigt at arkitekten eller en særlig rådgiver inddrages i indretningsfasen og at de specielle krav til valg af møbler for netop et hospice gøres meget klart. Signal: I forbindelse med udbudsprocessen er det vigtigt at bydere er indforståede med tankegangen bag hospice og at de får kommunikeret deres specifikke værdier til opgaven. Dette kunne f.eks. faciliteres ved at man gennem en arkitektkonkurrence kommer tættere på tænkningen bag projektet og derefter sender resultatet af konkurrencen i udbud som f.eks. partnering, totalentreprise eller omvendt licitation. Her kan man så udnytte fordelene ved de enkelte udbudsformer til at fokusere på pris, tid eller bedre kvalitet. Alternativt kunne man forestille sig at man i prækvalifikation ved begrænset udbud stiller krav om at man i det afleverede materiale, skal redegøre for hvilken forståelse man har for begrebet hospice samt tænkningen bag. 64

65

Enestuer er vigtige for relationen mellem patient og pårørende. Enestuer forebygger at patienten bliver stresset og bange

Enestuer er vigtige for relationen mellem patient og pårørende. Enestuer forebygger at patienten bliver stresset og bange PRIVATLIV RELATIONER Enestuer er vigtige for relationen mellem patient og pårørende. Enestuer forebygger at patienten bliver stresset og bange Patienter, pårørende og personale i de palliative enheder

Læs mere

Natur kan lindre stress, smerter og depression

Natur kan lindre stress, smerter og depression NATUR kan lindre stress, smerter og depression fremhæves i en række undersøgelser som afgørende for lindring af stress, smerter og depression*. er et vigtigt element for patienter, pårørende og personale.

Læs mere

VELKOMMEN TIL SAMSØVEJ

VELKOMMEN TIL SAMSØVEJ VELKOMMEN TIL SAMSØVEJ 1 Velkommen til Samsøvej Samsøvej er et nyt og moderne plejecenter med 75 boliger og et dagcenter. Alle boliger med fællesareal er 75 m2. De er indrettet med stue og soveværelse.

Læs mere

Stueplan side 4. Loftsplan side 6

Stueplan side 4. Loftsplan side 6 HOSPICE Brædstrup - Dispositionsforlag - 17.12.2012 1 Indholdsfortegnelse side 1 Nyt HOSPICE Brædstrup Omdannelsen af Brædstrup Sygehus til nyt hospice er en opgave som Danske Diakonhjem ser frem til med

Læs mere

Referat af patientfeedbackmøde vedr. patientstyrede indlæggelser (PSI)

Referat af patientfeedbackmøde vedr. patientstyrede indlæggelser (PSI) Referat af patientfeedbackmøde 25.4 2019 vedr. patientstyrede indlæggelser (PSI) Møde: Patientfeedbackmøde vedr. patientstyrede indlæggelser Dato: 25. april 2019 Kl.: 16.00 18.30 Sted: PC Nordsjælland,

Læs mere

Hovedpointer fra interview med pårørende til ældre med demens

Hovedpointer fra interview med pårørende til ældre med demens Hovedpointer fra interview med pårørende til ældre med demens TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR 1 Dette notat tager udgangspunkt i den pårørendes vinkel på udformning, ønsker og opmærksomhedspunkter

Læs mere

http://arkitektur-lindring.dk/designprincipper/stemning/ opdateret 01 02 15 STEMNING

http://arkitektur-lindring.dk/designprincipper/stemning/ opdateret 01 02 15 STEMNING STEMNING Indretning og patienternes mulighed for at tage personlige ejendele med har betydning for deres evne til at fastholde selvforståelse og identitetsfølelse Patienter er ofte igennem meget forskellige

Læs mere

Akutpladserne i Horsens Kommune

Akutpladserne i Horsens Kommune Akutpladserne i Horsens Kommune Velkommen til Vital Horsens Akutplads En Akutplads er et kommunalt tilbud til borgere i Horsens Kommune, med behov for høj sygeplejefaglig indsats i forbindelse med akut

Læs mere

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning

Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg. Indledning Esbjerg Kommune Sundhed og Omsorg Projekt Krebsestien Fremtidens ældreboliger Ideoplæg Indledning Esbjerg Kommune ønsker at tilbyde ældre medborgere pleje i velfungerende plejefaciliteter, der yder respekt

Læs mere

Teknisk bibliotek 16. Tv-stue, opholds-, spise-, internet-, Tv-rum. Møde- og konferencerum, større grupperum (tema) (version:

Teknisk bibliotek 16. Tv-stue, opholds-, spise-, internet-, Tv-rum. Møde- og konferencerum, større grupperum (tema) (version: Indledning. Da tørt og behageligt udendørsophold ikke altid kan tilbydes, er en passende opholdsstue et udmærket alternativ. Indrettes stuen med flere funktioner, er der større chance for, at gæsterne

Læs mere

Få overblik over byggeprocessen

Få overblik over byggeprocessen Fra ide til beslutning er den allerførste del af byggeprocessen. Sygehuset eller regionen har konstateret et behov for nybygning eller renovering og går i gang med at undersøge mulighederne. Hvis undersøgelsen

Læs mere

Udvikling af rum for patienter, pårørende og personale gennem arkitektur, indretning og udearealer

Udvikling af rum for patienter, pårørende og personale gennem arkitektur, indretning og udearealer Udvikling af rum for patienter, pårørende og personale gennem arkitektur, indretning og udearealer Erfaringer fra en byggeproces fra september 2014 til november 2015 Hospice Sydvestjylland 14 juni 2016

Læs mere

Natur kan lindre stress, smerter og depression

Natur kan lindre stress, smerter og depression NATUR kan lindre stress, smerter og depression fremhæves i en række undersøgelser som afgørende for lindring af stress, smerter og depression *(Frandsen et al., 2009, s. 204-206, 206-207). er et vigtigt

Læs mere

Tilsynsrapport Socialtilsyn Nord

Tilsynsrapport Socialtilsyn Nord Tilsynsrapport Socialtilsyn Nord Tilsynstype: Driftsorienteret tilsyn Område: Sociale tilbud Praktiske oplysninger Tilsynsrapporten indeholder socialtilsynets bedømmelse og vurdering af om tilbuddet fortsat

Læs mere

Velkommen til Ortopædkirurgisk Sengeafsnit

Velkommen til Ortopædkirurgisk Sengeafsnit Velkommen til Ortopædkirurgisk Sengeafsnit Til patienter og pårørende Regionshospitalet Randers Ortopædkirurgisk Sengeafsnit Telefon 7842 2020 Vi vil hermed byde velkommen til Ortopædkirurgisk Sengeafsnit.

Læs mere

Velkommen som patient på Neurologisk Sengeafsnit A110

Velkommen som patient på Neurologisk Sengeafsnit A110 Patientinformation Velkommen som patient på Neurologisk Sengeafsnit A110 Velkommen til Vejle Sygehus Neurologisk Afdeling 1 2 Velkommen som patient på Neurologisk Sengeafsnit A110 Vi byder dig velkommen

Læs mere

Fuglsangsø Centret. Plejeboliger Penthouselejligheder ældreboliger Aktivitetscenter. www.herning.dk

Fuglsangsø Centret. Plejeboliger Penthouselejligheder ældreboliger Aktivitetscenter. www.herning.dk Fuglsangsø Centret Plejeboliger Penthouselejligheder ældreboliger Aktivitetscenter www.herning.dk Velkommen til plejeboligerne Fuglsangsø Centret er et center beliggende med en pragtfuld udsigt over Fuglsangsø.

Læs mere

Bemærkninger: Hjemmeplejens Døgnafsnit. Velkommen. Hjemmeplejens Døgnafsnit, tlf. 96848710 Voldgade 14C, 7600 Struer. Januar 2014

Bemærkninger: Hjemmeplejens Døgnafsnit. Velkommen. Hjemmeplejens Døgnafsnit, tlf. 96848710 Voldgade 14C, 7600 Struer. Januar 2014 Bemærkninger: Hjemmeplejens Døgnafsnit Velkommen Hjemmeplejens Døgnafsnit, tlf. 96848710 Voldgade 14C, 7600 Struer 12 Januar 2014 Indhold Velkommen...4 Inden du starter..5 Personalets vagtskifte...6 Opholdet.7

Læs mere

Rolstruplund Plejecenter. December 2018

Rolstruplund Plejecenter. December 2018 Rolstruplund Plejecenter December 2018 1. TILSYNETS SAMLEDE RESULTAT 1.1 Overordnet vurdering På vegne af Morsø Kommune har Evidentia foretaget et tilsyn med Rolstruplund Plejecenter. Det er vores vurdering,

Læs mere

Netværksdage Godt sygehusbyggeri August Kristine Kjærsig Innovationskonsulent Arkitekt

Netværksdage Godt sygehusbyggeri August Kristine Kjærsig Innovationskonsulent Arkitekt Netværksdage Godt sygehusbyggeri August 2016 Kristine Kjærsig Innovationskonsulent Arkitekt August 2016 / 2 Syddansk Sundhedsinnovation En katalysator for samarbejde mellem den offentlige sektor og erhvervslivet

Læs mere

Elim - tilsynsrapport uanmeldt tilsyn 2015. Der blev aflagt uanmeldt kommunalt tilsyn 7. oktober 2015 på Elim plejecenter.

Elim - tilsynsrapport uanmeldt tilsyn 2015. Der blev aflagt uanmeldt kommunalt tilsyn 7. oktober 2015 på Elim plejecenter. Elim - tilsynsrapport uanmeldt tilsyn 2015 Der blev aflagt uanmeldt kommunalt tilsyn 7. oktober 2015 på Elim plejecenter. Data vedrørende plejecentret ses på Kolding Kommunes hjemmeside på: www.kolding.dk/

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2016-17 Klassen Hvor tilfreds er du med dit klasselokale? tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller Utilfreds Antal besvarelser 1 20 9 5 35 I procent 2,9 57 25,7 14,3 Gns 3,5

Læs mere

Seniorhuset. Byggeriet og de arkitektoniske tanker bag Danmarks første ældreboliger til mennesker med autisme

Seniorhuset. Byggeriet og de arkitektoniske tanker bag Danmarks første ældreboliger til mennesker med autisme Seniorhuset Baggrund og vision Hvordan skal mennesker med autisme bo, når de bliver ældre, og hvordan kan vi skabe de bedst mulige rammer for denne gruppe borgere, når de er oppe i årene? De spørgsmål

Læs mere

http://arkitektur-lindring.dk/designprincipper/funktionalitet/ opdateret 01 02 15 FUNKTIONALITET

http://arkitektur-lindring.dk/designprincipper/funktionalitet/ opdateret 01 02 15 FUNKTIONALITET FUNKTIONALITET Loftslifte, afstande mellem arbejdsstationerne, videndeling og gode indeklimaforhold har betydning for personalets stressniveau, arbejdsglæde og risikoen for behandlingsfejl Der er en lang

Læs mere

BEDRE BØRNEMILJØ 0-6 år. Skab rum der virker

BEDRE BØRNEMILJØ 0-6 år. Skab rum der virker BEDRE BØRNEMILJØ 0-6 år Skab rum der virker Hvad skal vi bruge værktøjet til? Værktøjet hjælper jer med at få et rum til at virke efter hensigten. Gennem tre lette trin sammentænkes rummets funktion, indretning

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Solgården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 20. november 2012 fra kl. 9.30

Uanmeldt tilsyn på Solgården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 20. november 2012 fra kl. 9.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Solgården, Jammerbugt Kommune Tirsdag den 20. november 2012 fra kl. 9.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Solgården. Generelt er

Læs mere

Evaluering af undervisningsmiljøet, uge 36, 2005

Evaluering af undervisningsmiljøet, uge 36, 2005 Evaluering af undervisningsmiljøet, uge 36, 2005 84 elever har spørgeskemaet. Alle tal er angivet i antal/procent. Er der JA 51. Rum, der særligt tiltaler dig (f.eks. pga. stemningen, farverne eller indretningen)?

Læs mere

= ejendom med mange. anvendelsesmuligheder. Office Garden Gydevang Allerød

= ejendom med mange. anvendelsesmuligheder. Office Garden Gydevang Allerød = ejendom med mange anvendelsesmuligheder Office Garden 3450 Allerød 1 I attraktivt erhvervsområde i Allerød Ejendommen Office Garden er beliggende i det veludbyggede erhvervsområde Borupgård, der ligger

Læs mere

PERSONALEFACILITETER DET ALSIDIGE ARBEJDSMILJØ

PERSONALEFACILITETER DET ALSIDIGE ARBEJDSMILJØ PERSONALEFACILITETER DET ALSIDIGE ARBEJDSMILJØ November 203 Undervisning Fly-inn F Fritidsaktiviteter Understøttende Undervisning Undervisning Undervisning Undervisning Individuel fordybelse Fordybelse

Læs mere

GrønBo...huse med personlighed... Livsstil design kvalitet

GrønBo...huse med personlighed... Livsstil design kvalitet GrønBo...huse med personlighed... Livsstil design kvalitet Velkommen til GrønBo s univers Sidder I lige nu og drømmer om et fritidshus, der kan rumme alle jeres ønsker - så kan Grønbo hjælpe jer.... et

Læs mere

Tilsynsrapport Socialtilsyn Nord

Tilsynsrapport Socialtilsyn Nord Tilsynsrapport Socialtilsyn Nord Tilsynstype: Driftsorienteret tilsyn Område: Sociale tilbud Praktiske oplysninger Tilsynsrapporten indeholder socialtilsynets bedømmelse og vurdering af om tilbuddet fortsat

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Hvalsø Ældrecenter. Mandag den 3. december 2007 fra kl.13.00

Anmeldt tilsyn på Hvalsø Ældrecenter. Mandag den 3. december 2007 fra kl.13.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Hvalsø Ældrecenter Mandag den 3. december 2007 fra kl.13.00 Indledning Vi har på vegne af Lejre Kommune aflagt tilsynsbesøg på Hvalsø Ældrecenter. Generelt er formålet

Læs mere

ÅBNE KONTORER Gode råd til indretning

ÅBNE KONTORER Gode råd til indretning ÅBNE KONTORER Gode råd til indretning Foto: JJW Arkitekter Der er mange måder at sidde på, når man sidder sammen i åbne kontorer. Forskellige indretninger signalerer forskellige arbejdspladskulturer og

Læs mere

Vi bygger Region Hovedstadens strategi Ventet og Velkommen ind i væggene. Patienterne er projektets omdrejningspunkt

Vi bygger Region Hovedstadens strategi Ventet og Velkommen ind i væggene. Patienterne er projektets omdrejningspunkt Vi bygger Region Hovedstadens strategi Ventet og Velkommen ind i væggene Tina Holm, Ledende oversygeplejerske Projektbeskrivelse Ombygning af 4-sengsstuer og nye patientmodtagelser Redaktion NHH, byggeafdelingen

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Solbjerg Have 18

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Solbjerg Have 18 Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Blomsterhaven Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Solbjerg Have 18 Leder Jette Blixt Normerede pladser 0-3 år 28 Normerede pladser

Læs mere

Program for Det Gode Hospice i Danmark

Program for Det Gode Hospice i Danmark Program for Det Gode Hospice i Danmark En skitse til hospice som en del af den palliative indsats 2009 udgave 1 : forord forord Styregruppen bag Program for Det Gode Hospice i Danmark består af: Anne Nissen

Læs mere

Plejecentre i Esbjerg Kommune

Plejecentre i Esbjerg Kommune Velkommen til Esbjerg Kommunes plejecentre Denne pjece giver dig information om tilbud og muligheder for hjælp, pleje, kost og aktiviteter på Esbjerg Kommunes plejecentre. Desuden kan du læse om, hvad

Læs mere

Fremtidens Plejehjem ligger i Nørresundby

Fremtidens Plejehjem ligger i Nørresundby Fremtidens Plejehjem ligger i Nørresundby Fremtidens Plejehjem er realiseringen af en drøm om at skabe det perfekte plejehjem for ældre borgere, deres pårørende og personalet, som skal arbejde der. Det

Læs mere

NÅR DER ER BEHOV FOR FLEKSIBILITET OG FORBEDRET AKUSTIK

NÅR DER ER BEHOV FOR FLEKSIBILITET OG FORBEDRET AKUSTIK ROPOX FLYTBARE VÆGGE NÅR DER ER BEHOV FOR FLEKSIBILITET OG FORBEDRET AKUSTIK Fremtidens Marienlund Silkeborg. Boligerne er indrettet med Ropox Flytbare Vægge. FREMTIDENS INSTITUTIONER SKAL VÆRE FLEKSIBLE

Læs mere

RÅDERETSKATALOG - AFD. 10. Silkeborg d _ Sag. nr.:

RÅDERETSKATALOG - AFD. 10. Silkeborg d _ Sag. nr.: RÅDERETSKATALOG - AFD. 10 1 Hvad må jeg? Som beboer hos Århus Omegn har du gode muligheder for at forbedre din bolig og dermed sætte dit eget præg på boligen. Der er faste regler for hvad man må ændre

Læs mere

Gensidig respekt, omsorg, overbærenhed og forståelse er en forudsætning for alt frugtbart samarbejde og gælder uanset etnisk og religiøs baggrund.

Gensidig respekt, omsorg, overbærenhed og forståelse er en forudsætning for alt frugtbart samarbejde og gælder uanset etnisk og religiøs baggrund. Gensidig respekt, omsorg, overbærenhed og forståelse er en forudsætning for alt frugtbart samarbejde og gælder uanset etnisk og religiøs baggrund. Plejehjemmet Løjtegårdsvej Løjtegårdsvej 100 2770 Kastrup

Læs mere

EXNERSVEJ 30 2930 KLAMPENBORG. Stilren og smuk. villa. Rummelig Klassisk Beliggenhed. www.moow2.dk

EXNERSVEJ 30 2930 KLAMPENBORG. Stilren og smuk. villa. Rummelig Klassisk Beliggenhed. www.moow2.dk EXNERSVEJ 30 2930 KLAMPENBORG salgsprospekt I # sagsnr. 1515JIB Stilren og smuk villa Rummelig Klassisk Beliggenhed www.moow2.dk WWW.MOOW2.DK EXNERSVEJ 30 2 klassisk & fakta Adresse: Exnersvej 30 2930

Læs mere

individuel skønhed og funktionalitet

individuel skønhed og funktionalitet by MOTU.DK individuel skønhed og funktionalitet Indhold side 4-5 soveværelse side 6-7 soveværelse side 8-9 side 10-11 side 12-13 side 14-15 side 16-17 side 18-19 påklædning éntre kontor skæve rum stue

Læs mere

MIT HOSPITAL HVIDOVRE Referat

MIT HOSPITAL HVIDOVRE Referat MIT HOSPITAL HVIDOVRE Referat Patientværelset Møde d. 8. januar 2015 kl. 17.00-20.00 1) Velkomst og introduktion v/hospitalsdirektør Torben Ø Pedersen og Arkitekt Naja McNair Torben Ø Pedersen og Naja

Læs mere

Endelig rapport på uanmeldt kommunalt tilsyn

Endelig rapport på uanmeldt kommunalt tilsyn Ældre og Handicap Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf.: 63 51 62 30 Fax 63 51 61 20 Mail: post@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk 9. december 2014 Endelig rapport på uanmeldt kommunalt tilsyn På Tullebølle

Læs mere

Orden i tingene. men bordet er nok det mest vellykkede. Familien Dobernovski der tæller mor, far og 3 små børn,

Orden i tingene. men bordet er nok det mest vellykkede. Familien Dobernovski der tæller mor, far og 3 små børn, EFTER: Kontoret er nu blevet et sted, man gerne vil opholde sig. Bordet er lavet til lejligheden og passer perfekt til rummet. Opbevaringskasserne Frame på væggen er en anderledes og dekorativ måde at

Læs mere

STØVRING BIBLIOTEK OG UNGDOMSHUS

STØVRING BIBLIOTEK OG UNGDOMSHUS TOTALRÅDGIVER ØSTERGAARD ARKITEKTER APS UNDERRÅDGIVER - ARKITEKT NØRKÆR+POULSEN ARKITEKTER APS UNDERRÅDGIVER - INGENIØR RAMBØLL A/S UNDERRÅDGIVER - LANDSKAB RAMBØLL BYUDVIKLING OG LANDSKAB STØVRING BIBLIOTEK

Læs mere

En dag skal vi dø, men ALLE de andre dage skal vi leve. hospice. Sjælland

En dag skal vi dø, men ALLE de andre dage skal vi leve. hospice. Sjælland En dag skal vi dø, men ALLE de andre dage skal vi leve hospice Sjælland Lindring og omsorg På Hospice Sjælland har vi fokus vi på det, der gør livet værd at leve - selvom der kun er kort tid igen Beboere

Læs mere

Optimering af sfo/indskoling

Optimering af sfo/indskoling Phone: +45 35 29 30 70 www.signal-arki.dk Århusgade 88, 2.sal 2100 København Ø Denmark CVR/VAT: 25 31 93 62 Optimering af sfo/indskoling ESPERGÆRDESKOLE, afd. tibberup, mørdrup, grydemosen, gl.espergærde

Læs mere

Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital

Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital Hensigten med Mødestedet er at give nogle rammer for at patienter kan mødes og snakke om tingene i mere rolige omgivelser end i en travl afdeling.

Læs mere

køkken UDGANG FRA FÆLLESRUM OVERDÆKKET TERRASSE SPISEPLADS ANKOMST-TORVET ADGANG

køkken UDGANG FRA FÆLLESRUM OVERDÆKKET TERRASSE SPISEPLADS ANKOMST-TORVET ADGANG ÆBLEHAVEN NY BYGNING VED ÆBLEHAVEN Syddjurs Kommune 2014 skov-lys i fælles-rummet garderobe fællesrum køkken e-toilet SLUDRE-BÆNKEN UDGANG FRA FÆLLESRUM OVERDÆKKET TERRASSE SPISEPLADS UDSYN FRA FÆLLESRUM

Læs mere

Margrethe Hjemmet er et plejehjem under. Foreningen til fremskaffelse af boliger til enlige. og ældre. Margrethe Hjemmet overgik til

Margrethe Hjemmet er et plejehjem under. Foreningen til fremskaffelse af boliger til enlige. og ældre. Margrethe Hjemmet overgik til 1 Margrethe Hjemmet Margrethe Hjemmet er et plejehjem under Foreningen til fremskaffelse af boliger til enlige og ældre. Margrethe Hjemmet overgik til foreningen den 1. januar 2004 fra Roskilde kommune

Læs mere

Platangårdens Ungdomscenter

Platangårdens Ungdomscenter LEJLIGHED LEJLIGHED Bryggers Rengøring Entre Sove Sove Rådigh. Personale Vaskeri Entre Ophold Medicin Ophold HAVE TERRASSE NORDHUSET 1:100 REGION SJÆLLAND - PLATANGÅRDEN FORSLAG TIL NY INDRETNING WHITE

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Bækmarksbro Pleje- og Dagcenter udført den 30. oktober 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Bækmarksbro Pleje- og Dagcenter udført den 30. oktober 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på Bækmarksbro Pleje- og Dagcenter udført den 30. oktober 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter,

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Ådalscentret, Rebild Kommune. Tirsdag den 8. juli 2014 fra kl og Dialogmøde onsdag den 23. juli kl.13.00

Uanmeldt tilsyn på Ådalscentret, Rebild Kommune. Tirsdag den 8. juli 2014 fra kl og Dialogmøde onsdag den 23. juli kl.13.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Ådalscentret, Rebild Kommune Tirsdag den 8. juli 2014 fra kl. 10.30 og Dialogmøde onsdag den 23. juli kl.13.00 Indledning Vi har på vegne af Rebild Kommune aflagt tilsynsbesøg

Læs mere

Steensvang. Tilsynsbesøget er aflagt den 1. november 2017 Rapporten af udarbejdet af: Helle Jensen Socialtilsyn Syd+ Lindevej 5A 5750 Ringe STS+

Steensvang. Tilsynsbesøget er aflagt den 1. november 2017 Rapporten af udarbejdet af: Helle Jensen Socialtilsyn Syd+ Lindevej 5A 5750 Ringe STS+ STS+ Steensvang Tilsynsrapport Tilsynsbesøget er aflagt den 1. november 2017 Rapporten af udarbejdet af: Helle Jensen Socialtilsyn Syd+ Lindevej 5A 5750 Ringe Rapport vedrørende uanmeldt tilsynsbesøg Praktiske

Læs mere

Gentofte Kommune. Børn, Unge og Fritid Sociale Institutioner og Familiepleje. Uanmeldt tilsyn 2013 Tilsynsrapport. Lundø

Gentofte Kommune. Børn, Unge og Fritid Sociale Institutioner og Familiepleje. Uanmeldt tilsyn 2013 Tilsynsrapport. Lundø Gentofte Kommune Børn, Unge og Fritid Sociale Institutioner og Familiepleje Uanmeldt tilsyn 2013 Tilsynsrapport Lundø Center for Anbringelse og Forebyggende Arbejde (CAFA) gennemfører i 2013 uanmeldte

Læs mere

Velkommen til Rehabiliteringsafdelingen

Velkommen til Rehabiliteringsafdelingen Afdelingen Døgnrehabilitering i Syddjurs Kommune Velkommen til Rehabiliteringsafdelingen Ledelsen og personale på Rehabiliteringsafdelingen vil med denne pjece gerne byde dig velkommen til dit ophold her

Læs mere

GENOPTRÆNINGSCENTER REMSTRUPLUND. Rehabiliteringssektionen

GENOPTRÆNINGSCENTER REMSTRUPLUND. Rehabiliteringssektionen GENOPTRÆNINGSCENTER REMSTRUPLUND Rehabiliteringssektionen GENOPTRÆNINGSCENTER REMSTRUPLUND Velkommen Genoptræningscenter Remstruplund er et døgntilbud til borgere i Silkeborg Kommune, som har brug for

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Bøgebakken, Lejre Kommune. Tirsdag den 24. marts 2015 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Bøgebakken, Lejre Kommune. Tirsdag den 24. marts 2015 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Bøgebakken, Lejre Kommune Tirsdag den 24. marts 2015 fra kl. 13.00 Indledning Vi har på vegne af Lejre Kommune aflagt tilsynsbesøg på Bøgebakken. Generelt er formålet

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 Indledning Vi har på vegne af Skive Kommune aflagt tilsynsbesøg på Højslev Ældrecenter. Generelt

Læs mere

Døgnrehabilitering i Syddjurs Kommune - Midlertidige døgnpladser

Døgnrehabilitering i Syddjurs Kommune - Midlertidige døgnpladser Døgnrehabilitering i Syddjurs Kommune - Midlertidige døgnpladser Rehabiliteringsafdelingen Døgnrehabilitering i Syddjurs Kommune intensiv sygepleje og genoptræning Sundhedsteamet Velkommen til Rehabiliteringsafdelingen

Læs mere

Frederiksgadecenteret

Frederiksgadecenteret Velkommen til Frederiksgadecenteret Aflastningspladser Frederiksgadecenteret Frederiksgade 8 4690 Haslev Tlf. 56 20 41 40 Indledning Som aflastningsbeboer på Frederiksgadecenteret ønskes du hjertelig velkommen

Læs mere

Lad personer, der ikke er en del af måltidet, vente med deres ærinder, til måltidet er slut.

Lad personer, der ikke er en del af måltidet, vente med deres ærinder, til måltidet er slut. Målsætning 1 Måltidet er i centrum og må ikke forstyrres Beskyt måltiderne mod forstyrrende aktiviteter og støj. Sørg for, at samtalen involverer børnene tal med dem og ikke om dem. Lad personer, der ikke

Læs mere

ET ANDALUSISK PAR A DIS

ET ANDALUSISK PAR A DIS bolig ET ANDALUSISK PAR A DIS I salatdronningen Tina Scheftelowitz sommerhus i Sydspanien er stemningen på én gang eksotisk og hjemlig. Her hersker der ikke én stil, men et eklektisk mix af marokkanske

Læs mere

Møde i: Patientfeedback-møde Dato: 7. september 2015. Sted: Psykiatrisk Center Ballerup, Døgnafsnit 12. Deltagere: 5 Patienter

Møde i: Patientfeedback-møde Dato: 7. september 2015. Sted: Psykiatrisk Center Ballerup, Døgnafsnit 12. Deltagere: 5 Patienter Psykiatrisk Center Ballerup Ballerup Boulevard 2 2750 Ballerup Møde i: Patientfeedback-møde Dato: 7. september 2015 Telefon 38 64 50 00 Dato: 10. september 2015 Sted: Psykiatrisk Center Ballerup, Døgnafsnit

Læs mere

Netværksdage Godt sygehusbyggeri August Livet mellem Stuerne. Kristine Kjærsig Innovationskonsulent Arkitekt

Netværksdage Godt sygehusbyggeri August Livet mellem Stuerne. Kristine Kjærsig Innovationskonsulent Arkitekt Netværksdage Godt sygehusbyggeri August 2016 Livet mellem Stuerne Kristine Kjærsig Innovationskonsulent Arkitekt Præsentation August 2016 / 2 August 2016 / 3 Syddansk Sundhedsinnovation En katalysator

Læs mere

Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120

Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120 Patientinformation Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120 Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling Rev. dec. 2008 Velkommen til A120 Afdelingens adresse Vejle Sygehus Kabbeltoft 25 7100 Vejle Direkte

Læs mere

Skovlunden

Skovlunden Skovlunden 19.03.18 18 Skoven vil sammen med en allerede eksisterende skovsø, skabe en helt unik stemning i området SKOVBRYNET Slagelse Boligselskabs 22 nye seniorboliger er beliggende som den første etape

Læs mere

Opsamling - Workshop fælleshus afd. 021 og 024 d. 18. juni 2018 Referat - formål og opgaverne

Opsamling - Workshop fælleshus afd. 021 og 024 d. 18. juni 2018 Referat - formål og opgaverne Referat - formål og opgaverne Mandag d. 18. juni kl. 17-20 mødtes afdelingsbestyrelserne fra afd. 021 og 024 i afd. 024 s fælleshus til en workshop omkring et muligt, kommende fælleshus for de to afdelinger.

Læs mere

VELKOMMEN TIL MUNKEGÅRDEN

VELKOMMEN TIL MUNKEGÅRDEN VELKOMMEN TIL MUNKEGÅRDEN Elevhåndbog Tilhører: DIN DAGLIGDAG Godt du kom Du møder naturligvis frisk og veludhvilet til. Arbejdstøj Du vil få udleveret det arbejdstøj og fodtøj, der er nødvendigt for den

Læs mere

Flyt ind i naturen. Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum

Flyt ind i naturen. Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum Strandkanten Vil du bo midt i naturen? Så har du muligheden nu, hvor vi tilbyder en gruppe nye og attraktive boliger på unikke naturgrunde i en helt ny bydel midt i det smukke, åbne fjordlandskab. Naturbydelen

Læs mere

BØRNEHOSPICE VANGEN CENTER FOR LINDRENDE BEHANDLING

BØRNEHOSPICE VANGEN CENTER FOR LINDRENDE BEHANDLING BØRNEHOSPICE VANGEN CENTER FOR LINDRENDE BEHANDLING Indhold Intro 4 Koncept 6 Disponering 8 Visioner for børnehospicet 10 Økonomi 12 Intro Visionen for byggeriet af Børnehospice Vangen på Studievej i

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Mastruplund, Rebild Kommune. Lørdag den 26. april 2014 fra kl Og Dialogmøde fredag den 9. maj kl.11.00

Uanmeldt tilsyn på Mastruplund, Rebild Kommune. Lørdag den 26. april 2014 fra kl Og Dialogmøde fredag den 9. maj kl.11.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Mastruplund, Rebild Kommune Lørdag den 26. april 2014 fra kl. 10.30 Og Dialogmøde fredag den 9. maj kl.11.00 Indledning Vi har på vegne af Rebild Kommune aflagt tilsynsbesøg

Læs mere

helhedsplan Tranegårdskolen - Disponering - December 2005 Tranegårdskolen Nybygning Musik/drama Indskoling 0-3 klasse GFO gule villa Nybygning

helhedsplan Tranegårdskolen - Disponering - December 2005 Tranegårdskolen Nybygning Musik/drama Indskoling 0-3 klasse GFO gule villa Nybygning helhedsplan - Disponering - December 2005 De nye fysiske rammer vil understøtte det pædagogiske arbejde og give mulighed for at gennemføre og afprøve nye pædagogiske metoder og arbejdegange. Størst mulig

Læs mere

Projektbeskrivelse - Økonomiafdelingen på vej i Ny Campus Vejle Målsætning En samlet fleksibel og mobil økonomiafdeling på vej i ny Campus i Vejle Afprøve at arbejde i forskellige zoner & i forskellige

Læs mere

Tilsynsrapport Socialtilsyn Nord

Tilsynsrapport Socialtilsyn Nord Tilsynsrapport Socialtilsyn Nord Tilsynstype: Driftsorienteret tilsyn Område: Sociale tilbud Praktiske oplysninger Tilsynsrapporten indeholder socialtilsynets bedømmelse og vurdering af om tilbuddet fortsat

Læs mere

Børnemiljøvurdering. Institution / børnehus: Børnehaven Lillebo

Børnemiljøvurdering. Institution / børnehus: Børnehaven Lillebo Børnemiljøvurdering Institution / børnehus: Børnehaven Lillebo Udarbejdet d.: Januar og februar 2007 af bestyrelsen og godkendt på personalemøde 7.2.2007 (Udfyldes elektronisk) 1 Det fysiske miljø Forhold

Læs mere

Værdighedspolitik 2016

Værdighedspolitik 2016 Værdighedspolitik 2016 Værdighedspolitikken 2016 er en politik, der samler Ishøj Kommunes overordnede visioner og prioriteringer for en værdig ældrepleje. Politikken har fokus på, at du oplever at have

Læs mere

Udendørs opholdsarealer

Udendørs opholdsarealer Udendørs opholdsarealer Denne DCUM-vejledning handler om udendørs opholdsarealer på uddannelsessteder. en beskriver, hvorfor udendørs opholdsarealer er vigtige, hvordan de bør udformes og hvilken fordel

Læs mere

Træhuse den sunde og smukke bolig. Seniorboliger

Træhuse den sunde og smukke bolig. Seniorboliger Træhuse den sunde og smukke bolig Seniorboliger & Sven-Erik Nielsen Arkitekt og ejer af A&W Perspektiva Erfaring og god rådgivning Hos A&W Perspektiva har vi specialiseret os i træhuse. For et træhus giver

Læs mere

VARIERET INDRETNING. l Skolens erfaringer: Eleverne bliver bevidste omkring egen optimal arbejdsposition.

VARIERET INDRETNING. l Skolens erfaringer: Eleverne bliver bevidste omkring egen optimal arbejdsposition. VARIERET INDRETNING DCUM anbefaler varieret indretning, som understøtter individuelle læringsstile og forskellige arbejdsformer. Maglegårdsskolen i Gentofte er en 3-sporet skole, som byder på varieret

Læs mere

VITAL HORSENS. December 2015

VITAL HORSENS. December 2015 December 2015 Intro Vital Horsens er et kommunalt tilbud. Et centrum for sundhed og træning, der deler matrikel med plejecenter Lindehøj. Byrådet i Horsens Kommune har vedtaget en udvidelse af Vital Horsens

Læs mere

Tilsynsrapport Socialtilsyn Øst

Tilsynsrapport Socialtilsyn Øst Tilsynsrapport Socialtilsyn Øst Tilsynstype: Driftsorienteret tilsyn Område: Sociale tilbud Praktiske oplysninger Tilsynsrapporten indeholder socialtilsynets bedømmelse og vurdering af om tilbuddet fortsat

Læs mere

Morsø Afklaringscenter. December 2018

Morsø Afklaringscenter. December 2018 Morsø Afklaringscenter December 2018 1. TILSYNETS SAMLEDE RESULTAT 1.1 Overordnet vurdering På vegne af Morsø Kommune har Evidentia foretaget et tilsyn med Morsø Afklaringscenter. Det er vores vurdering,

Læs mere

HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter

HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter - Samlingssted i lokalområdet - Motion og sundhed for alle aldre - Fleksibilitet, åbenhed og inspiration - Identitet og fælleskab Adresse: Ny sportshal

Læs mere

Rapporten er bestilt og finansieret af Slots og Kulturstyrelsen og er en rapport over de årige s brug af og tilfredshed med, de danske

Rapporten er bestilt og finansieret af Slots og Kulturstyrelsen og er en rapport over de årige s brug af og tilfredshed med, de danske Rapporten er bestilt og finansieret af Slots og Kulturstyrelsen og er en rapport over de 16-99 årige s brug af og tilfredshed med, de danske folkebiblioteker Er det ikke mere interessant at kigge på

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Plejecenter Møllegården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 9.30

Uanmeldt tilsyn på Plejecenter Møllegården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 9.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Plejecenter Møllegården, Jammerbugt Kommune Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 9.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Møllegården.

Læs mere

Rapport fra. Uanmeldt tilsyn på Plejecentret Sophienborg 22. november 2011

Rapport fra. Uanmeldt tilsyn på Plejecentret Sophienborg 22. november 2011 Job, Social og Sundhed Ældre og Sundhed Rapport fra Uanmeldt tilsyn på Plejecentret Sophienborg 22. november 2011 Tilsynsførende: Afdelingschef Inge Ketelsen Specialkonsulent Christian Blaase Johansen

Læs mere

Camp Personlig Udvikling

Camp Personlig Udvikling 5 Camp Personlig Udvikling Dronningens Ferieby 14.-16. september 2018 Camp Personlig Udvikling En weekend i musikkens tegn 5 Camp Personlig Udvikling Dronningens Ferieby 14.-16. september 2018 Camp Personlig

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland

Bilag. Region Midtjylland Region Midtjylland Redegørelse for licitationsresultat samt forslag til ændringer til projektet vedrørende etablering af stråleterapienhed ved Regionshospitalet Herning Bilag til Regionsrådets møde den

Læs mere

Information til patienten. Velkommen på C1. Vi glæder os til at tage imod jer. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Velkommen på C1. Vi glæder os til at tage imod jer. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Velkommen på C1 Vi glæder os til at tage imod jer Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Kære familie Med denne pjece, vil vi gerne fortælle lidt om vores neonatal afsnit, så

Læs mere

Frivillig på Hospice Søholm

Frivillig på Hospice Søholm Frivillig på Hospice Søholm -kunne det være noget for dig? Har du lyst til at blive en del af Hospice Søholm s team af frivillige? Lidt om Hospice Søholm: På Hospice Søholm kan mennesker, med en uhelbredelig

Læs mere

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 Derfor en værdighedspolitik... 2 Hvorfor værdighed... 2 Værdighed i Gribskov Kommune er:... 2 Visioner og hvordan de opnås... 4 Livskvalitet... 4 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 76 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 58% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Alt ok De

Læs mere

Principper for beliggenhed, disponering og indretning af dagtilbud

Principper for beliggenhed, disponering og indretning af dagtilbud Principper for beliggenhed, disponering og indretning af dagtilbud Den kommende Børne- og Ungepolitik, der forventes vedtaget politisk i april 2013 udpeger en række fokusområder for arbejdet med Furesøs

Læs mere

Medicinsk Afdeling M2. Velkommen

Medicinsk Afdeling M2. Velkommen Velkommen Personalet i Afdeling M2 vil gerne med denne mappe byde dig velkommen. Velkomstmappen giver dig nogle praktiske oplysninger, der gerne skulle være med til at give dig et godt indlæggelsesforløb.

Læs mere

Eksempler på rumindretning i nye sygehuse

Eksempler på rumindretning i nye sygehuse Eksempler på rumindretning i nye sygehuse Psykiatri, 1-sengsstue med bad Titel, adresse, region Byggeri, art og størrelse Region Hovedstadens Psykiatri Kristineberg 3 2100 København Ø. Region Hovedstaden

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere