BYENS STORE MÆCEN STÆNDERTORVET SPRINGVANDET STÆNDERTORVET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BYENS STORE MÆCEN STÆNDERTORVET SPRINGVANDET STÆNDERTORVET"

Transkript

1 1 BYENS STORE MÆCEN STÆNDERTORVET Roskilde Lokalhistorisk Arkiv, ca Otto Heinrich Schmeltz ( ) var søn af en tysk-hollandsk indvandrer, der i 1811 slog sig ned i Roskilde som bomuldsvæver. O.H. Schmeltz førte væveriet videre og købte i 1864 ejendommen Stændertorvet 6, hvor der desuden indrettedes butik. SPRINGVANDET STÆNDERTORVET 2 Schmeltz, der forblev ugift, blev en af Roskildes rigeste mænd. Han donerede store summer til byen, bl.a. et nyt rådhus (1884), springvandet på torvet (1895), fribolig for ugifte kvinder i Allehelgensgade 6 og etablering af Byparken (1916). Byen blev indsat som universalarving, dog med den klausul, at der aldrig af hans penge måtte gives hjælp til sport af nogen slags hverken til Lands eller til Vands. Som tak for sin indsats hædredes han med titlen kongelig agent og modtog ridderkorset. Forretningen forsatte efter Schmeltz død under navnet O.H. Schmeltzs Eftf. Springvandet er tegnet af arkitekt Mørk-Hansen og opstillet i 1895 på det daværende Rådhustorv. Vandet strømmer foroven ud af otte kobberroser og fra søjlen fire ørnehoveder. Ørnen og roserne er hentet fra Roskildes middelalderlige byvåben. Springvandet blev skænket byen af agent O.H. Schmeltz som led i en række forskønnelsesinitiativer af hele torveområdet. Først efter hans død realiseredes dog hans mangeårige drøm om at forskønne Domkirkens Omgivelser og få et stort sammenhængende torveområde. I 1908 blev den store karrébygning, som delte Rådhustorvet og Nytorv, nedrevet og der blev frit udsyn til byens berømte monument, Roskilde Domkirke.

2 EN KØBMANDSGÅRD STÆNDERTORVET 2 3 På Stændertorvet 2 lå i tallet en af byens store købmandsgårde. Den blev grundlagt i 1750 af Peder Kornerup, men kom senere i familien Borchs eje. Købmandsgården med tilhørende have strakte sig fra torvet og helt ned til Bredgade. I forhuset var familiens bolig og selve kramboden (dvs. butikken) med gæstgiveri. Da købmændene dengang også drev landbrug, lå der bagved avlsbygninger med stald, lade og lo. Til købmandsgården hørte endvidere brændevinsbrænderi, ølbryggeri samt tømmerhandel. Sådanne store købmandsgårde var der 6-7 af i Roskilde, og de velhavende købmænd havde stor indflydelse på byens liv og besad flere borgerlige hverv. HELLIGÅNDSHUSET SKOMAGERGADE 2 4 I middelalderen var pleje af de svage, de syge og de gamle noget som velgørende institutioner tog sig af. Blandt disse var helligåndshusene, som fandtes i mange af middelalderens byer. Det ældste, der kendes med sikkerhed, lå i Roskilde. Frem til 1253 lå Helligåndshuset lidt udenfor byen; nøjagtig hvor vides ikke. Pengene til at drive denne velgørende stiftelse som hospital og plejehjem for de fattige var hidtil kommet fra gaver og almisser. For at skabe et mere solidt økonomisk grundlag stiftede Roskildes biskop, Jacob Erlandsen, fundatsen for et Helligånhus i bymidten. Biskoppen donerede nogle grunde, en mølle og en del af bispetienden, som skulle være indtægtskilde sammen med private menneskers gaver. Blandt de donerede ejendomme var grundstykket lige vest for Skt. Laurentii kirke for enden af byens torvegade. Hér opførtes det ny Helligåndshus, og hér forblev det til middelalderens slutning. Fugleskydningsskive 1832, foto: Bennie Hansen Fotograf Kr. hude, ca. 1905

3 PRINSESSEN SKOMAGERGADE 1 6 GULLANDSSTRÆDE Fotograf Kr. hude, ca Gullandsstræde hed oprindeligt Dampestræde og strakte sig til Bredgade. Et dampehus er betegnelsen på middelalderens badstuer. Dem lå der flere af i Roskilde og altså sikkert også her i gaden. Ud over selve dampbadet kunne man i badstuerne også få ordnet hår og ligtorne samt blive åreladet eller kopsat, dvs. komme af med overskydende blod, hvilket blev anset for sundt. På hjørnet af Skomagergade og Gullandsstræde opførtes i 1878 en ny moderne bygning. Den er tydeligt inspireret af Hotel Prindsen, der var bygget 3 år tidligere - men dog i mindre målestok. Derfor er huset i folkemunde siden blevet kaldt Prinsessen. Arkitekten var den samme, nemlig Ove Petersen, der også havde stået for opførelsen af Det Kongelige Teater i København. Bygherre var agent og brygger N. P. Nielsen. Han boede med sin familie i Prinsessen og havde bryggeri i længerne langs Gullandsstræde. De blev nedrevet i 1951 og erstattet af telefonselskabets ejendom. Navnet Gullandsstræde stammer fra et værtshus i gaden, Gulland. Gullandsstræde har været brugt i folkemunde siden 1700-tallet, men blev først gadens officielle navn fra midten af 1800-tallet. I 1951 blev en række lave bindingsværkshuse og bryggeribygninger nedrevet og gaden udvidet. Kun de gamle udlænger til købmandsgården, Stændertorvet 2, er tilbage.

4 Fugleskydningsskive 1832, foto: Bennie Hansen 8 DEN ÆLDSTE BROLÆGNING SKOMAGERGADE 19 Ca. 2 meter under nuværende gadeniveau ligger en brolægning af frådsten. Det er den ældste brolægning på stedet, formentlig fra 1100-tallet. Valget af sten er usædvanligt. Frådsten er det samme som kildekalk, der har en meget porøs struktur, som ikke er velegnet til brolægning. Overfladen er blevet knust af den daglige færdsel. Senere er vejbanen blevet fornyet adskillige gange, men ikke med frådsten. DEN GAMLE POSTGÅRD SKOMAGERGADE 15 7 BYENS BØDDEL SKOMAGERGADE 26 9 Efter byens store brand i 1735 opførtes i Skomagergade 15 et nyt gæstgiveri med navnet Hamburg Herberg. Det var en statelig bygning på 19 fag. Fra 1780 blev den også postgård med postog personbefordring, og efterhånden fortrængte navnet Postgården det oprindelige navn. Mange kendte personer har boet på Postgården, bl.a. H.C. Andersen, der foretrak den frem for Prindsen. Med jernbanens etablering i 1847 måtte postbefordring i forbindelse med gæstgiverier efterhånden opgives. I Roskilde flyttede postkontoret o til Hersegade og dermed noget nærmere jernbanestationen. Den gamle 1700-tals bygning blev nedrevet i Bøddel, skarpretter, rettermand og mestermand er betegnelser for et og samme barske erhverv. Han varetog henrettelser og andre officielle straffe. Lige siden 1600-tallet havde erhvervet i Roskilde været knyttet til samme familie. Fra 1719 til 1808 boede skarpretteren i Skomagergade 26. Roskildes sidste indehaver af embedet var enken efter skarpretter Johan Ingemann, der døde I hans embedsperiode ændredes retspraksis, og grove tyverier medførte ikke længere dødsstraf, men f.eks. kagstrygning eller brændemærkning. Enken svingede dog ikke selv øksen, men havde akkorderet med skarpretteren i København. Efter hendes død blev erhvervet nedlagt i Roskilde, og på Sjælland fandtes herefter kun skarprettere i Næstved og København. Den sidste offentlige henrettelse i Danmark fandt sted i 1882.

5 FILTENPLUS SKOMAGERGADE PALÆ GÅRDEN ROSKILDE DOMKIRKE KAREN OLSDATTERS STRÆDE Gaden er den eneste i Roskilde, der i dag bærer et kvindenavn Karen Olsdatter. Men hvem hun var, ved vi ikke. Navnet kendes fra en grundtaksation fra 1682, hvor den benævnes Karen Olufsdatters Stræde. Senere i 1700-tallet omtales den foruden sit nuværende navn også som forhen Sankt Jørgens Stræde kaldet. Gaden hører til byens middelalderlige vejforløb. Ved Roskilde Museums udgravninger i 1981 blev en ældre gade fundet ca. 1,5 meter under nuværende gadeniveau. Den havde været befæstet med risfletning. Lotte Fangs samling, TAK TIL: Butikkerne i gaden som via indbetalinger til Vejlauget Gågaderne har finansieret fliserne. Roskilde Museum for tekst og foto. Lotte Fang for gode råd og foto. Roskilde Kommune Park og Vej for opbakning.

6 FARVER SVANE SKOMAGERGADE Ejendommen Skomagergade 36 blev opført i 1836 af farvermester Th. Hagedorn Svane ( ). Farver Svane var en agtet person i byen med mange tillidshverv. Han deltog ivrigt i byens politiske liv og sad bl.a. i borgerrepræsentationen - i 24 år som formand. Svane var desuden medstifter af byens ældste pengeinstitut Sparekassen for Roskilde By og Omegn. Som den eneste fra Roskilde blev han valgt til Østifternes Stænderforsamling, der afholdt sine møder på Det Kongelige Palæ fra Stænderforsamlingen var forløberen for vore dages folkestyre. Svane blev hædret med titlen kongelig agent og modtog ridderkorset. På bagbygningen, det gamle farveri, findes en svane opsat som vindfløj. GREVINDE DANNER SKOMAGERGADE 40 Roskilde Lokalhistorisk Arkiv, ca I 1839 blev balletdanser og modehandler Louise Rasmussen indlogeret i Skomagergade 40 hos lysestøber Hancke af sin senere samlever, bogtrykker Carl Berling (Berlingske Tidendes ejer). Han var i Roskilde for at følge de politiske debatter i Østifternes Stænderforsamling, der blev afholdt på Det Kongelige Palæ. I adskillige år var Berling og Louise Rasmussen uofficielt forlovede. Det resulterede i et barn, men aldrig i et ægteskab. Louise Rasmussen blev senere gift med Frederik 7., hvorefter hun fik titlen grevinde Danner.

7 13 SKT. BUDOLFI KIRKE SKOMAGERGADE 31 Skt. Budolfi var den vestligst beliggende kirke i middelalderens Roskilde. Den formodes at være opført omkring år 1100, og den er antagelig blevet nedrevet efter en brand i I sin storhedstid må kirke og kirkegård have domineret hjørnegrunden ved Skomagergade og Ringstedgade. Kirken var bygget af frådsten med et ca. 6 m bredt skib, et lidt smallere kor og halvrund apsis. Af tårnet er der endnu ikke fundet spor. Resterne af kirken ligger delvis under flisebelægningen bag TTU, men strækker sig ind på nabogrunden mod vest. Ruinen er fredet, og blandt andet derfor er den ikke arkæologisk undersøgt i sin helhed. Lotte Fangs samling (Ursula Duncan), ca EN KANNIKERESIDENS SKOMAGERGADE I 1459 stiftede kong Christian I. Helligtrekongers kapel i Roskilde Domkirke. Han donerede ved denne lejlighed en større mængde gods til kapellets opførelse, vedligehold og ansættelse af en kannik. Kanniken skulle også have et sted at bo, så kongen købte en ejendom på hjørnet af Skomagergade og Blågårdsstræde til formålet. Adresser, som i vore dage, brugte man ikke. I stedet beskrev man nøje, hvor huset lå i forhold til alment kendte pejlemærker: En gård ( ) som ligger i Skt. Budolfi sogn norden ved Adelgaden tvært over fra Skt. Bothilds kirke på det østre hjørne ved det stræde, som løber nør ud fra forskrevne kirke, og rækker i sin længde fra Adelgaden ud med forskrevne stræde indtil den vej, som løber mellem kirkens ladegård og forskrevne gård. Den beskrevne vej mellem ladegård og residens kendes ikke i dag, men grundstykket har været relativt stort med bygning, æblegård og fiskepark. Huset blev nedrevet i 1642 eller kort tid derefter.

8 15 SKOMAGERNES GADE STEN I SKOMAGERGADE I middelalderen var det ikke usædvanligt, at håndværkere indenfor samme fag klumpede sig sammen i samme kvarter eller gade. I 1300-tallet boede og arbejdede 21 skomagermestre i Skomagergade. Skomagerfaget var et vigtigt håndværk i middelalderen. Alle havde brug for sko, og man kunne slide flere par op i løbet af et år. Derfor var der også plads til mange skomagere i hver by. Ligesom andre håndværkere dannede skomagerne sammenslutninger, der kaldtes lav. De havde oprindelig et religiøst sigte, men blev mere og mere fagligt og socialt orienterede. Man sørgede for et vist kvalitetsniveau, og indbyrdes forsøgte man at undgå konkurrence. Lavene fungerede også som en slags socialt sikkerhedsnet, hvis et medlem blev syg eller døde. Fotograf Kr. Hude, ca. 1905

Udsmykningen af Schmeltz Have

Udsmykningen af Schmeltz Have På den nordvendte væg på Schmeltz Stiftelse i Allehelgensgade 6 er der i forbindelse med etableringen af Schmeltz Have i 2014 opsat en billedfrise med motiver, som viser billeder fra Schmeltz samtid og

Læs mere

I 1834 boede familien i Hersegade. O. H. Schmeltz arbejdede som en slags bestyrer for sin mor. Fra 1840erne boede familien i Skomagergade 17.

I 1834 boede familien i Hersegade. O. H. Schmeltz arbejdede som en slags bestyrer for sin mor. Fra 1840erne boede familien i Skomagergade 17. Otto Henrich Schmeltz var født i Roskilde den 14. september 1814. Hans far Johan Henrich Schmeltz var vævemester, født i Holland i 1772. Han arbejdede rundt omkring i Tyskland og slog sig i 1797 ned i

Læs mere

Ved sin død i 1749 blev han begravet i Roskilde Domkirke, hvor også hans hustru senere blev begravet.

Ved sin død i 1749 blev han begravet i Roskilde Domkirke, hvor også hans hustru senere blev begravet. Diverse oplysninger om familien Lange i forbindelse med deres ejerskab af Skomagergade 31 og/eller Farver Hammers Gaard ( Skomagergade 33, Ringstedgade 1, 3 og 5) Rasmus Jensen Lange ( født ca. 1630 -

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

Aastrup. Erik Krabbe opførte nordfløjen 1558. Han var den første lærde renæssanceskikkelse.

Aastrup. Erik Krabbe opførte nordfløjen 1558. Han var den første lærde renæssanceskikkelse. Aastrup 1400 Hovedgården kan følges tilbage til 1400-tallet, hvor familien Bille ejede den Aastrup hovedgård eksisterer samtidig med resterne af landsby Aastrup til 1562. Erik Krabbe opførte nordfløjen

Læs mere

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau.

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. af Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm er på 309 ha. Selsø-Lindholm Godser: Lindholm

Læs mere

Renovering og udsmykning af Snæversti 2012/13

Renovering og udsmykning af Snæversti 2012/13 Renovering og udsmykning af Snæversti 2012/13 Ved branden i 1731 brændte så at sige alle bygninger på Algade, deriblandt Roskildes rådhus, som lå på hjørnet af Algade og Skt. Ols Gade. Med stort besvær

Læs mere

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 Landindpektørboligen. I 1889 startede landinspektør H. P. Jacobsen sin landinspektørvirksomhed

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

Kirkegårdens dige mod øst, nord for koret til Budolfi. Stenene til højre i billedet er sydvestre hjørne af en teglstenskælder.

Kirkegårdens dige mod øst, nord for koret til Budolfi. Stenene til højre i billedet er sydvestre hjørne af en teglstenskælder. Kirkegårdens dige mod øst, nord for koret til Budolfi. Stenene til højre i billedet er det 48 sydvestre hjørne af en teglstenskælder. Af Stine A. Højbjerg Budolfi kirkegård og et forsvundet stræde Forbipasserende

Læs mere

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Anton Pedersen, sagfører og amatørfotograf Stemningsbilleder med hav og fiskere. På billedet til højre er det fiskere fra Hasle der er på

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: MIDTBYEN, HOLBÆK Historie Da Sortebrødrene kom til Holbæk i slutningen af 1200-tallet, blev de henvist til at opføre deres kloster (Sct. Lucius)

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

5. Hvordan så man dengang på ugifte kvinder, som fik børn? 11. Hvorfor tegnede familierne kridtstreger på gulvet i det værelse, de boede i?

5. Hvordan så man dengang på ugifte kvinder, som fik børn? 11. Hvorfor tegnede familierne kridtstreger på gulvet i det værelse, de boede i? Afsnit 1 Et uægte barn 1. Hvad lavede Grevinde Danners mor? 2. Hvorfor sagde Juliane ikke nej til sin herre? 3. Hvorfor blev der stor ballade hos familien Køppen? 4. Hvordan reagerede husets frue? 5. Hvordan

Læs mere

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad.

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad. Blandt fiskerdrenge og tjenestepiger - Kerteminde i 1800- og 1900-tallet Kerteminde er en typisk dansk by. Ligesom de fleste andre byer ligger den ved havet og har en historie, der går tilbage til middelalderen.

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Oversigt ramme/planche

Oversigt ramme/planche GRENAA Eksponatet har samme titel som den hyldest sang, der i ca. 1920 af R. J. Højfeldt og Niels Udengaard blev skrevet til Grenaa R. J. Højfeldt (1849-1920) var født på Lindegården i Vejlby, og blev

Læs mere

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret? Jernbanegade 35 Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad er bygget til senere? Hvor mange tårne er der? Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Læs mere

Papirmagerne og Mundus familien.

Papirmagerne og Mundus familien. Papirmagerne og Mundus familien. Papirmagerne var oprindelig håndværkere med forbindelse til Tyskland, men omkring 1820 brød de danske papirmagere med de tyske laug og derefter havde papirmagerne ikke

Læs mere

Industrien har sat flere fysiske spor i Odense. Her skal et par af de vigtigste trækkes frem.

Industrien har sat flere fysiske spor i Odense. Her skal et par af de vigtigste trækkes frem. Byvandring Industrien har sat flere fysiske spor i Odense. Her skal et par af de vigtigste trækkes frem. 1. Brandts Klædefabrik I hjertet af Odense - i Vestergade 73 - var der en lang tradition for fremstilling

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde. Ballerup kirke

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde. Ballerup kirke Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

oplev Koldinghus Mødet MelleM nyt og gammelt

oplev Koldinghus Mødet MelleM nyt og gammelt oplev Koldinghus Mødet mellem nyt og gammelt Kæmpetårnet Kirkesalen Riddersalen Bibliotekssalen Christian 3.s Kapel Ruinsalen Facade med moderne træbeklædning Det nye trappetårn INDGANG Kæmpetårnet De

Læs mere

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter

No. 16. : Jens Nielsen. : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter Jens Forældre Børn : nr. 32 Niels Christian Laursen og nr. 33 Ane Margrethe Andersdatter : Maren Christine, Ane Josephine Caroline, Anders Sofus Kristian, Oluf Kristian Johannes, Olga Josefine Petrea,

Læs mere

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899 Nymark-familien. Stamfaderen til Nymarks-familien var Thomas Jensen, som blev født d.12.12.1844 i Testrup. Hans far var Jens Thomsen, ejede af stor gård i Testrup og Testrup Teglværk. Han var en fremskridtsmand

Læs mere

Jens Peder Rasmussen

Jens Peder Rasmussen Jens Peder Rasmussen Maren Nielsdatter ældste søn Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave JENS PEDER RASMUSSEN "1 Jens Peder Rasmussen *1786-1834 Marens ældste søn Jens Peder Rasmussen blev født 21. marts

Læs mere

Jens Peter Hansen. Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889.

Jens Peter Hansen. Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889. Jens Peter Hansen Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889. Hans forældre var Hans Peter Hansen født den 16. maj 1864 og Sidse Kirstine Hansen født den 14. november 1854. De flyttede lidt rundt

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

Aalborg-turen. Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje.

Aalborg-turen. Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje. Aalborg-turen Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje. Første mål var Aalborghus Slot, der er opført 1539-1555 af

Læs mere

Roskilde Domkirke. Sanct Hans kilde. Udgivet af Roskilde-Egnens Turistforening - www.roskildeturist.dk

Roskilde Domkirke. Sanct Hans kilde. Udgivet af Roskilde-Egnens Turistforening - www.roskildeturist.dk Roskilde Domkirke Sanct Hans kilde Udgivet af Roskilde-Egnens Turistforening - www.roskildeturist.dk Tekst: Lotte Fang-Borup - foto: Søren Birkelund Hansen (nr.1) Helligkors Kilde (nr.2) Maglekilde (nr.3)

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

Roskilde Domkirke. Gråbrødre kloster. Tekst: Lotte Fang-Borup - foto: Søren Birkelund Hansen

Roskilde Domkirke. Gråbrødre kloster. Tekst: Lotte Fang-Borup - foto: Søren Birkelund Hansen Roskilde Domkirke Gråbrødre kloster Udgivet af Roskilde-Egnens Turistforening - www.roskildeturist.dk Tekst: Lotte Fang-Borup - foto: Søren Birkelund Hansen En gåtur rundt til Roskildes nedlagte klostre.

Læs mere

Tinghøj, Galgehøj og Kaghøj

Tinghøj, Galgehøj og Kaghøj Tinghøj, Galgehøj og Kaghøj Hornum Herreds Ting blev fra gammel tid holdt øst for Øster Hornum by ved den store Tinghøj, der ligger ved Gl. Viborgvej i Estrup mellem Guldbæk og Øster Hornum ved den gamle

Læs mere

Generation VIII Ane nr. 330/331. Indholdsfortegnelse

Generation VIII Ane nr. 330/331. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side Kort overblik 2 Tidsbillede 3 Anders Jensen og Karen Hansdatter 4 Jens Andersen og Karen Hansdatter 5 Oversigt over kildemateriale 6 Kildemateriale 8 Jens Andersen Nordbo & Anna

Læs mere

KULTURSTRØGET PRÆSENTERER: I ROSKILDE BYMIDTE FREDAG 28. OKTOBER KL

KULTURSTRØGET PRÆSENTERER: I ROSKILDE BYMIDTE FREDAG 28. OKTOBER KL KULTURSTRØGET PRÆSENTERER: I ROSKILDE BYMIDTE FREDAG 28. OKTOBER KL. 17-21 VELKOMMEN TIL LYSFEST 2016 DEN MØRKE TID ER BEGYNDT OG TRADITIONEN TRO SAMLES VI DENNE AFTEN I KULTURSTRØGETS GADER FOR AT LYSE

Læs mere

BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET

BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET BLANDT FISKERDRENGE OG TJENESTEPIGER - KERTEMINDE I 1800- OG 1900-TALLET Borgmestergården Huset blev bygget i 1601, på den tid Midt i Nyborg ligger en gård. Med man kalder renæssancen. Det er ikke skæve

Læs mere

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Kolding Miniby I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Christian 4 Vej 23 6000 Kolding Tlf.: 75 54 08 21 6 5 7 4 2 3 1 1: Sct. Jørgens Hospital 2: Crome & Goldschmidt 3: Sct. Nicolaj Kirke

Læs mere

Roskilde Domkirke. Djalma Lunds Gaard. Udgivet af Roskilde-Egnens Turistforening - www.roskildeturist.dk

Roskilde Domkirke. Djalma Lunds Gaard. Udgivet af Roskilde-Egnens Turistforening - www.roskildeturist.dk Roskilde Domkirke Djalma Lunds Gaard Udgivet af Roskilde-Egnens Turistforening - www.roskildeturist.dk Tekst: Lotte Fang -Borup - foto: Søren Birkelund Hansen Gå en tur til nogle af Roskildes købmandsgårde.

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

Find vej i Lyngby. Find vej og få historien på din smartphone. Hvad er Find vej i Danmark?

Find vej i Lyngby. Find vej og få historien på din smartphone. Hvad er Find vej i Danmark? Find vej i Lyngby Find vej og få historien på din smartphone Hvad er Find vej i Danmark? Find vej i Danmark er en forenklet udgave af orienteringsløb. Man kan sagtens gå turen i stedet for at løbe. De

Læs mere

Grønholtvej 12 Skovfogeden hus

Grønholtvej 12 Skovfogeden hus Grønholtvej 12 Skovfogeden hus Matrikelnummer Matr.nr. 10 a, tidligere hus no 1, nr. 21, se Stendalhus, arvefæste. Ejendommen er på 11910m2. Fotos af ejendommen Ejere af ejendommen 1. Skøde lyst den 30.8.1983

Læs mere

Sankt Bodils Brønd En teori om hvad der måske skete med Sankt Bodils Brønd?

Sankt Bodils Brønd En teori om hvad der måske skete med Sankt Bodils Brønd? Sankt Bodils Brønd En teori om hvad der måske skete med Sankt Bodils Brønd? På sit kort over Roskilde fra 1677 har Resen indtegnet fem brønde : Høye Brønd, St. Bodils Brønd, Byens Brønd, Alle Helgens Brønd

Læs mere

Lutmann og Alexander Danmark

Lutmann og Alexander Danmark 25. august 2014 Lutmann og Alexander Danmark Vores nyeste barnebarn har mange spændende forfædre, og her vil jeg skrive om et par af dem, som fik det usædvanlige og flotte navn Danmark. Familiesammenhæng

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Gravsgade 4 (Matr. Nr. 166e)

Gravsgade 4 (Matr. Nr. 166e) Gravsgade 4 (Matr. Nr. 166e) Husrækken Gravsgade nr. 2 til nr. 8, var oprindelig en bygning. Nemlig Ribe by's hospital. Dette blev bygget omkring år 1797 og fungerede som hospital frem til 1873. I årene

Læs mere

PERNILLE KAALUND CHRISTIANSHAVN VERDENSHAV UDEN FOR VINDUET. Greyscale

PERNILLE KAALUND CHRISTIANSHAVN VERDENSHAV UDEN FOR VINDUET. Greyscale PERNILLE KAALUND CHRISTIANSHAVN VERDENSHAV UDEN FOR VINDUET Greyscale LARS HELWEG, 73 ÅR. KUNSTMALER. Bor i Parfumefabrikken i Dronningensgade.»Jeg flyttede ind i Parfumefabrikken i Dronningensgade sammen

Læs mere

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård?

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård? Langå Købmandsgård Lidt slægtshistorie om livet i den gamle stråtækte skole, der lå på pladsen inden kirkegårdspladsen, fra tiden sidst i 1700 tallet til livet i købmandsgården med landbrug og korn og

Læs mere

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42.

Pileagergård ligger på matr. 5 i den sydvestlige del af Årslev, og Stabjerggård i den østlige del af Årslev (Kort fra 1879) Se matrikelkort side 42. Ane 4 og 5 Niels Hansen og Johanne Elisabeth Pedersen Niels Hansen var født 12 feb 1849 på Pileagergård i Årslev, Sorø amt, som ældst i en søskendeflok på 6, han var søn af gårdmand Hans Hansen (1819-1896)

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

E Svenstruplaug. Lokal udviklingsplan Historie Fokuspunkter Handling

E Svenstruplaug. Lokal udviklingsplan Historie Fokuspunkter Handling E Svenstruplaug Lokal udviklingsplan 2016 2025 Historie Fokuspunkter Handling Indledning... 2 Historie... 2 Fokuspunkter:... 4 Handlinger:... 4 Afslutning... 5 Indledning Med denne udviklingsplan ønsker

Læs mere

Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014. Krigen 1848-50

Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014. Krigen 1848-50 Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014 Krigen 1848-50 Krigen blev udkæmpet fra 1848 til 1850 mellem Danmark og tyske stater om herredømmet over hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Hertugdømmerne var delvis selvstændige

Læs mere

No. 13 Mette Kirstine Pedersen

No. 13 Mette Kirstine Pedersen Mette Kirstine Pedersen Forældre: nr. 26 Søren Dahl Knudsen og nr. 27 Else Dahl Knudsen Børn: Else Pedersen, Niels Dahl Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn Født Døbt Faddere

Læs mere

GLÜCKSTADT OG ALTONA

GLÜCKSTADT OG ALTONA ANKOMSTER At være parat til at flytte ligger ikke jøder fjernt, for den fælles hukommelse i det jødiske samfund er i høj grad historien om vandring. Den bibelske beretning om Moses, der ledte israelitterne

Læs mere

Ane F2 og F3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane F2 og F3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane F2 og F3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen(1859-1917) og hustru Karen Marie

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Velkommen til LISE NØRGAARDS ROSKILDE!

Velkommen til LISE NØRGAARDS ROSKILDE! uet: de.dk PRIS: 5 KR 6 ROSKILDE BANK Fortsætter du videre ned ad Hersegade, så ender du igen på Algade. Her ligger på venstre hånd Arbejdernes Landsbank, som for år tilbage husede den 5 krakkede Roskilde

Læs mere

Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011

Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011 Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011 Problemformulering: Hvilke årsager er der til, at Skt. Klemens har udviklet sig fra en lille landsby til en villaby, og hvordan kan Skt. Klemens fortsat

Læs mere

Forfædre til Carl August Hansen

Forfædre til Carl August Hansen Forfædre til Carl August Hansen Generation nr. 1 1. Carl August Hansen, født 12 feb 1892 i Skt. Matthæus, København 1 ; død 01 maj 1959 i Gladsaxe, Kbh.a.. Han er søn af 3. Bodil Hansen. Han giftede sig

Læs mere

Udflugt til det gamle hertugdømme Schleswig

Udflugt til det gamle hertugdømme Schleswig Udflugt til det gamle hertugdømme Schleswig Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Contails på en dybblå sommerhimmel det er da smukt Haderslev den 8. juni 2018 i bragende solskin. Vi var sat stævne

Læs mere

Sporvejsfunktionærernes Frimærkeklub Århus Stiftet 8-10-1941 ÅRHUS PÅ FRIMÆRKER

Sporvejsfunktionærernes Frimærkeklub Århus Stiftet 8-10-1941 ÅRHUS PÅ FRIMÆRKER Sporvejsfunktionærernes Frimærkeklub Århus Stiftet 8-10-1941 ÅRHUS PÅ FRIMÆRKER 13 frimærker med Århus Motiver Århus på frimærker er et TEMA som er blevet til, ved at samle på frimærke og interesse for

Læs mere

Matr.nr. 25 - Vest for smedjen

Matr.nr. 25 - Vest for smedjen Matr.nr. 25 - Vest for smedjen Matr.nr. (1808) Status (1808) Jordareal Bygninger (1859) Beliggenhed 25, Vester Egede by og sogn Fæstehus Ejer: Gisselfeld Kloster 1.880 kvadratalen = 733 m2 + jordlod syd

Læs mere

Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have.

Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have. Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have. Rådhuset er bygget i 1881-1883. Men der har været rådhus på pladsen i 400 år. Bag facaden er den nye tilbygning fra 1950 erne

Læs mere

MOSTER ANNA 4-5-1893: Leif den 23-04-2013 Anna 1930 Anna 1959 Harald 1959

MOSTER ANNA 4-5-1893: Leif den 23-04-2013 Anna 1930 Anna 1959 Harald 1959 MOSTER ANNA 4-5-1893: Leif den 23-04-2013 Anna 1930 Anna 1959 Harald 1959 Hej igen Uffe! I fortsættelse af behagelig telefonsamtale med dig d.d., samt din ordre til mig ( Så kære Leif: du må ta' kontakt

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KALUNDBORGVEJ

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KALUNDBORGVEJ KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KALUNDBORGVEJ BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: KALUNDBORGVEJ, HOLBÆK Historie Omkring 1900 blev der opført en række større villaer langs den vestlige indfaldsvej til Holbæk, Villakvarteret

Læs mere

Matr.nr. 9-g, 9-h, 9-i - 'V. Egede Mølle' - I landsbyens østre ende

Matr.nr. 9-g, 9-h, 9-i - 'V. Egede Mølle' - I landsbyens østre ende Matr.nr. 9-g, 9-h, 9-i - 'V. Egede Mølle' - I landsbyens østre ende Matr.nr. 9-g, 9-h og 9-i, Vester Egede by og sogn Jordareal 9-g = 690 m 2 9-h = 690 m 2 9-i = 158 m2 Bygninger (1888) Beliggenhed Noter

Læs mere

I Oluf Bagers fodspor Gåtur rundt til Skt. Hans Kirke, Nørregade, (Overgade) og Gråbrødre Kirke (Skt. Knuds Kirke) Turen starter ved Skt. Hans Kirke.

I Oluf Bagers fodspor Gåtur rundt til Skt. Hans Kirke, Nørregade, (Overgade) og Gråbrødre Kirke (Skt. Knuds Kirke) Turen starter ved Skt. Hans Kirke. I Oluf Bagers fodspor Gåtur rundt til Skt. Hans Kirke, Nørregade, (Overgade) og Gråbrødre Kirke (Skt. Knuds Kirke) Turen starter ved Skt. Hans Kirke. 1. Find Oluf Bagers epitafium (mindetavle) og hans

Læs mere

GRENAA GAMLE STAD. Oversigt. 2.01 Søndergade 2.07 Nytorv/Violskrænten 2.09 Lillegade

GRENAA GAMLE STAD. Oversigt. 2.01 Søndergade 2.07 Nytorv/Violskrænten 2.09 Lillegade GRENAA Eksponatet har samme titel som den hyldest sang, der i ca. 1920 af R. J. Højfeldt og Niels Udengaard blev skrevet til Grenaa R. J. Højfeldt (1849-1920) var født på Lindegården i Vejlby, og blev

Læs mere

"... et respektabelt Mindesmærke i Bronze af Roskilde Bys Grundlæggere, Hroar og Helge"

... et respektabelt Mindesmærke i Bronze af Roskilde Bys Grundlæggere, Hroar og Helge "... et respektabelt Mindesmærke i Bronze af Roskilde Bys Grundlæggere, Hroar og Helge" af Mette Høj Fig. 1. Statuen Roar og Helge på Stændertorvet, bronze. Til venstre den milde Roar, der beroligende

Læs mere

1. Etape. Helsingør Hillerød 34 km. Helsingør Esrum 20 km. Esrum Nødebo 8 km. Nødebo Hillerød 6 km. Parti fra Esrum Sø Side 1. Side 2. / 1 km.

1. Etape. Helsingør Hillerød 34 km. Helsingør Esrum 20 km. Esrum Nødebo 8 km. Nødebo Hillerød 6 km. Parti fra Esrum Sø Side 1. Side 2. / 1 km. 1. Etape Helsingør Hillerød 34 km. Helsingør Esrum 20 km. Esrum Nødebo 8 km. Nødebo Hillerød 6 km. / 1 km. / Parti fra Esrum Sø Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Fra Helsingør Station

Læs mere

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: BYEN

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: BYEN BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: BYEN Thorsager bymidte omkring 1905, forsamlingshuet til venstre, bag det præstegården. Til højre Kr. Jacobsens gård. Thorsager hovedgade ca. 1905, købmandsgården til

Læs mere

SPOR I BYEN byarkæologi - ved hjælp af historiske kort, stik, fotografier

SPOR I BYEN byarkæologi - ved hjælp af historiske kort, stik, fotografier SPOR I BYEN byarkæologi - ved hjælp af historiske kort, stik, fotografier Forelæsning den 14. februar 2013 Lektor Lars Nicolai Bock Platform for Arkitektonisk Kulturarv Rom - byarkæologi tolkning af spor

Læs mere

Månedens. Galleri Lars Falk

Månedens. Galleri Lars Falk Tekst: Erik S. Christensen, Layout: Poul Erik Dybdal Pedersen Galleri Lars Falk Lars Falks galleri hører til en af byens nye gamle butikker. Konceptet bygger dog på det fællestræk hos os mennesker, at

Læs mere

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke Nr. 64- Persillekræmmeren - 2009 Den nedbrudte kirke af Gunner Møller Rasmussen, Stensballe Kører man mod Serridslev over Vær og drejer til venstre ved vejskiltet Nebel 2 ad Nordre Strandvej, kommer man

Læs mere

Melgaard i Storvorde 500 års gårdshistorie

Melgaard i Storvorde 500 års gårdshistorie Af Christian Klinge Melgaard i Storvorde 500 års gårdshistorie Nordjyllands Historiske Museum udgraver sjældent bebyggelse fra middelalderens landsbyer. Men vinteren 2014/15 var en undtagelse, da museet

Læs mere

Carl Anton Noe, foto i privateje Carl Anton Noe 1841-1931 I

Carl Anton Noe, foto i privateje Carl Anton Noe 1841-1931 I 1841-06-16 Noe, Carl Anton Fra Maarssø, Vibeke: Udlærte guldsmede og sølvsmede. 2014. Slægten Carl Anton Noe, bror til Tolvtine Agathe Caroline Noe (1836-1901) blev født i Gjellerup, Ringkøbing amt, som

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 52 1 Sammenfatning er en hovedgade, men

Læs mere

Esther Kirstine Pedersen, 1920-2000

Esther Kirstine Pedersen, 1920-2000 Esther Kirstine Pedersen blev født den 5. marts 1920 i Usserød, som dengang hørte til Birkerød kommune. Hendes forældre er Søren Pedersen og Karen Marie Sørensen, og hun er deres andet barn, idet hendes

Læs mere

Informationstavlen KRÆ BANKS HYW. KRÆ`BANK HAR ANLAGT DENNE HØJ VED AT BÆRE JORDEN SAMMEN I ET LÆRREDSFORKLÆDE.

Informationstavlen KRÆ BANKS HYW. KRÆ`BANK HAR ANLAGT DENNE HØJ VED AT BÆRE JORDEN SAMMEN I ET LÆRREDSFORKLÆDE. Kræ Banks Hyw Når man kommer kørende med Ølgodvej ved Bounum Smedje og drejer ind med Bounum Skolevej, kommer man lige før den gamle Bounum Skole til denne sten med påskriften Kræ Banks Hyw. Vis man så

Læs mere

Skt. Peders kirke - kalkmalerier

Skt. Peders kirke - kalkmalerier Skt. Peders kirke - kalkmalerier Fire synlige kalkmalerier en kort præsentation Fundet i forbindelse med restaurering af kirkens hvidkalkede vægge i 2016. Under arbejdet med afrensning af et par tynde

Læs mere

Velkommen til H. C. Andersen s ROSKILDE

Velkommen til H. C. Andersen s ROSKILDE Velkommen til H. C. Andersen s ROSKILDE Velkommen til H. C. Andersen s ROSKILDE TAK TIL LOTTE FANG OG KURT BUCHTRUP FOR RESEARCH, TEKSTER OG BILLEDEMATERIALE. DER ER INGEN TVIVL OM AT ROSKILDE HAVDE EN

Læs mere

Ryegård. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974.

Ryegård. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegård Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard ligger i smukke omgivelser vest for Rye landsby og gårdens jorde strækker sig mod vest til og

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Et gravsted en myte og et testamente

Et gravsted en myte og et testamente Et gravsted en myte og et testamente Af Ketty Johansson Ketty Johansson Født 13. september 1942 i Torslev. Opvokset i Bonderup, nu bosat i Nørresundby. Cand.mag. i historie og engelsk fra Aalborg Universitet.

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN HISTORIE ARKITEKTUR NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Historie På Bornholms højeste sted - Rytterknægten, 162 m - inde i den sydvestlige del af statsskoven Almindingen står Kongemindet.

Læs mere

Emne: Orientering om nedrivning og nybyggeri på ejendommen Låsbygade 21, Kolding

Emne: Orientering om nedrivning og nybyggeri på ejendommen Låsbygade 21, Kolding Notatark Emne: Orientering om nedrivning og nybyggeri på ejendommen Låsbygade 21, Kolding 23. maj 2019 - Sagsnr. 19/10963 - Løbenr. 127522/19 San B. W. Property ApS ejer af ejendommen Låsbygade 21, 6000

Læs mere

LISTE OVER LOKALE FONDE OG LEGATER I FAABORG MIDTFYN KOMMMUNE

LISTE OVER LOKALE FONDE OG LEGATER I FAABORG MIDTFYN KOMMMUNE LISTE OVER LOKALE FONDE OG LEGATER I FAABORG MIDTFYN KOMMMUNE Lions Club Faaborg-Broby Uddeles løbende til sociale og kulturelle formål Kishore Thadani Saugstedvang 20 T: 2044 8056 M: faaborg-broby@lions.dk

Læs mere

Slotsbanken blev undersøgt og restaureret i af Nationalmuseet, og arbejdet blev en manifestation af en national interesse og selvbevidsthed i

Slotsbanken blev undersøgt og restaureret i af Nationalmuseet, og arbejdet blev en manifestation af en national interesse og selvbevidsthed i Rejsen til Ribe Danskstudiets klassiker, rejsen til Ribe for 1. årgang, fandt i år sted 13.10-15.10 2005. I Ribe vandrer man rundt imellem forskellige tidsaldres kunst, arkitektur og bylandskab og gør

Læs mere

SVM Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 51.

SVM Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 51. SVM2004 062 Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.01.02. Sb.nr. 51. Registrering af detektorfund af 3 mønter og et smykke fundet nord og øst for Bjernede kirke. Den

Læs mere

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden

VREDENS BØRN. Danmark for 125 a r siden Danmark for 125 a r siden Danmark var for 125 år siden et lille land med 2,5 millioner indbyggere. Langt de fleste boede på landet, men mange var begyndt at flytte til de store byer som København og Århus

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Parti fra Hudevad 2009/1 Siden sidst. Udflugt til Ladbyskibet d. 13. 9. 2008 En dejlig solrig lørdag i september drog 15 personer til Ladby. Det blev en oplivende

Læs mere

Sørupvej 11 Sørup, Fredensborg

Sørupvej 11 Sørup, Fredensborg Sørupvej 11 Sørup, Fredensborg Sørup Vaskeplads set mod Esrum Sø ved indkørslen til Sørupvej 62, 1918. Fotograf ubekendt. Matrikelnummer Ejendommen omfatter i dag arealerne på matr.nr. 1bt, 1bu, 1 eo,

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK KOMMUNE TØLLØSE STATIONSBY

KULTURMILJØER I HOLBÆK KOMMUNE TØLLØSE STATIONSBY KULTURMILJØER I HOLBÆK KOMMUNE TØLLØSE STATIONSBY BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: TØLLØSE STATIONSBY Historie og arkitektur I 1874 blev der på åben mark anlagt en station med tilhørende ledvogterhus der, hvor

Læs mere

BUDOLFI KIRKES FREMTIDIGE OMGIVELSER HISTORISKE OG ARKITEKTONISKE BETRAGTNINGER OM KIRKEN OG DENS OMGIVELSER

BUDOLFI KIRKES FREMTIDIGE OMGIVELSER HISTORISKE OG ARKITEKTONISKE BETRAGTNINGER OM KIRKEN OG DENS OMGIVELSER BUDOLFI KIRKES FREMTIDIGE OMGIVELSER HISTORISKE OG ARKITEKTONISKE BETRAGTNINGER OM KIRKEN OG DENS OMGIVELSER AALBORG JULI 2009 Til venstre: Resens kort fra 1677 - rennæssancebyen, kirkebygningen med tårn

Læs mere

Storegade Begyndelsen af Storegade set fra Torvet omkring 1909, med Vogels og Edv. Hansens ejendomme på hvert sit hjørne ud mod Torvet. Udgiver: W. K. F. 2715 Storegade ca. år 1908, til venstre nr. 6 Spare

Læs mere

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand.

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand. LÆSETEATER 4 Klods-Hans af H.C. Andersen - et kunsteventyr Roller: Fortæller 1, Fortæller 2, Broder 1, Broder 2, Klods-Hans, Faderen, Prinsessen Ude på landet lå en gammel gård. Bonden havde to sønner,

Læs mere

Lillegade Længere nede af Lillegade kommer vi til Vestbanegade, og her ser vi Grenaa Vestbanegård. Vestbanegården i Grenaa blev indviet den 26. juni 1917, efter at Ryomgård Gjerrild fra 1911 var blevet

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Storegade. Tryk: Lystryk. Udgiver: W. K. F. 2738 (Warburgs Kunst-Forlag). Fotograf: ukendt. (ubrugt) B2

Storegade. Tryk: Lystryk. Udgiver: W. K. F. 2738 (Warburgs Kunst-Forlag). Fotograf: ukendt. (ubrugt) B2 Storegade A2 Storegade set op mod Torvet lige inden den deler sig i Storegade og Vestergade. Til højre ses Storegade 19 og 21 med Andreas Qvist s Manufakturhandel, som han i 1906 havde overtaget efter

Læs mere