KLAGE FRA Novozymes A/S OVER Energinet.dk s afgørelse af 26. maj 2015 OM bortfald af afgiftsfritagelse for det forbrug, der overstiger 100 GWh årligt.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KLAGE FRA Novozymes A/S OVER Energinet.dk s afgørelse af 26. maj 2015 OM bortfald af afgiftsfritagelse for det forbrug, der overstiger 100 GWh årligt."

Transkript

1 A F G Ø R E L S E (Elforsyning) Nævnenes Hus Toldboden Viborg Tlf ekn@nævneneshus.dk KLAGE FRA Novozymes A/S OVER Energinet.dk s afgørelse af 26. maj 2015 OM bortfald af afgiftsfritagelse for det forbrug, der overstiger 100 GWh årligt. Side 1 af 14 NÆVNETS SAMMEN- SÆTNING I SAGEN Næstformand, professor, cand.jur. og ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Professor, cand.jur. og ph.d. Birgitte Egelund Olsen Professor, cand.jur og ph.d. Michael Gøtze Professor, dr.polit Christian Hjorth-Andersen Direktør, cand.polyt Poul Sachmann NÆVNETS AFGØRELSE Energinet.dk s afgørelse af 26. maj 2015 stadfæstes. Novozymes A/S repræsenteret ved advokatfirmaet Plesner (herefter klager) har den 23. juni 2015 sendt en foreløbig klage til Energiklagenævnet over Energinet.dk s afgørelse af 26. maj Den 18. juli 2016 har klager fremsendt en endelig klage. Ved afgørelsen meddelte Energinet.dk, at klager ikke fremover vil være berettiget til afgiftsfritagelse for det forbrug, der overstiger 100 GWh årligt. Energinet.dk har begrundet afgørelsen med, at klager ikke opfylder betingelserne i 9, stk. 1, nr. 2, i lov om elforsyning 1 (herefter den tidligere elforsyningslov). Det lange forløb mellem klagers foreløbige og endelige klage skyldes, at klager den 23. juni 2015 anmodede Energinet.dk om en genoptagelse af sagen. Energinet.dk afviste dette den 29. juni 2015, da der ikke forelå væsentlige nye oplysninger. Energistyrelsen, der sideløbende havde foretaget en vurdering af den dagældende elforsyningslovs 9, udarbejdede herefter notat af 16. marts 1 Bekendtgørelse nr af 25. november 2013 af lov om elforsyning.

2 2016 om fortolkning af den pågældende bestemmelse. Med henvisning til bl.a. Energistyrelsens notat meddelte Energinet.dk ved af 31. maj 2016 sagens parter, at der ikke var grundlag for at genoptage sagen. Klager indgav endelig klage til Energiklagenævnet den 18. juli Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 26. maj Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Sagens baggrund Sagen omhandler, hvorvidt det kan lægges til grund, at klager er berettiget til afgiftsfritagelse for det forbrug, der overstiger 100 GWh årligt i medfør af den dagældende elforsyningslovs 9, stk. 1, nr. 2. Bestemmelsen havde til formål at sikre store virksomheders konkurrenceevne ved at fritage den del af deres årlige elforbrug, der oversteg 100 GWh, for VE-andelen af PSO-tariffen. Side 2 af 15 Energinet.dk har på baggrund af Energistyrelsens fortolkning af forbrugssted og en elforbruger vurderet, at klager ikke er berettiget til afgiftsfritagelse for det forbrug, der overstiger 100 GWh årligt, idet de to koncernforbundne aktieselskaber Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S som to separate juridiske enheder skal betragtes som to uafhængige forbrugere med to separate forbrugssteder, jf. den tidligere elforsyningslovs 5, stk. 1, nr. 7. Energinet.dk har lagt til grund, at de to selskaber Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S har et årligt forbrug af elektricitet, der ikke hver for sig overstiger 100 GWh årligt. Derved vil de ikke fremover opnå afgiftsfritagelse i henhold til den dagældende elforsyningslovs 9, stk. 1, nr. 2, idet forudsætningen er, at det årlige forbrug pr. forbrugssted skal overstige 100 GWh, jf. den dagældende elforsyningslovs 9, stk. 1, nr. 2. Energinet.dk s afgørelse Energinet.dk har truffet afgørelse om, at afgiftsfritagelsen for det forbrug, der overstiger 100 GWh årligt, bortfalder for Novo Nordisk A/S og klager. Energinet.dk har begrundet afgørelsen som følger: Energinet.dk har lagt Energistyrelsens fortolkning af forbrugssted og én elforbruger til grund for afgørelsen. Energistyrelsens fortolkning er som følger: På baggrund af en fortolkning af ordlyden af elforsyningslovens 5, stk. 7, samt en formålsfortolkning af bestemmelsens betydning i forhold til elforsyningslovens 9, nr. 2, er det Energistyrelsens fortolkning, at forbrugsstedet skal opgøres for hver enkelt elforbru-

3 ger; således at koncernforbundne virksomheder med adskilte produktioner er 2 forbrugere, og at der derfor ikke er tale om et forbrugssted, hvis sådanne to forbrugere driver virksomhed i sammenhængende bygning på flere matrikler. Sammenholdes ovenstående fortolkning med den selskabsmæssige struktur hos Novo Nordisk A/S betyder det, at de to koncernforbundne selskaber Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S som to separate juridiske enheder skal betragtes som to uafhængige forbrugere i elforsyningslovens forstand, og dermed at Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S skal betragtes som to separate forbrugssteder, jf. elforsyningslovens 5, stk. 1, nr. 7. Forudsætningen for at opnå 100 GWh rabatten efter elforsyningslovens 9, stk. 1, nr. 2, er, at det årlige forbrug pr. forbrugssted skal overstige 100 GWh. Hverken den selvstændige juridiske enhed Novo Nordisk A/S eller den selvstændige juridiske enhed Novozymes A/S har efter det oplyste et årligt forbrug, der overstiger 100 GWh. Derved er Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S ikke berettiget til 100 GWh rabatten, jf. elforsyningslovens 9, stk. 1, nr. 2. Side 3 af 15 Klagers synspunkter Klager har principalt gjort gældende, at Novo Nordisk A/S og klagers anlæg på Hallas Allé i Kalundborg udgør ét forbrugssted i medfør af den tidligere elforsyningslov 9. Klager har subsidiært gjort gældende, at klagers særskilte, årlige elforbrug overstiger 100 GWh, og at klager derved er berettiget til afgiftsfritagelse for det forbrug, der overstiger 100 GWh årligt, selv hvis Energinet.dk s fortolkning af et forbrugssted i elforsyningsloven lægges til grund. Klager har fremlagt bilag 9, hvoraf der fremgår kopier af måleraflæsnininger vedr. klager. Heraf fremgår et elforbrug for klager, der overstiger 100 GWh. Til støtte for klagers synspunkter, har klager blandt andet anført følgende: Grundejerforeningen Hallas Park Både Novo Nordisk og klager er ejere af produktionsanlæg på området Hallasvej 1 m.fl., der er beliggende på en række separate matrikler. Som ejere af ejendommene på Hallasvej 1 m.fl. har Novo Nordisk og klager ret og pligt til at være medlemmer af Grundejerforeningen Hallas Park. Det fremgår af Grundejerforeningen Hallas Parks vedtægter, at et af formålene er at sikre forsyningen af elektricitet til grundejerforeningens medlemmer gennem et fælles forsynings- og fordelingsnet.

4 Novozymes opgørelse af elforbruget og afregningsmæssige forhold SEAS-NVE A/S har opsat i alt otte afregningsmålere, der er opstillet både indenfor og udenfor området, som måler elforbruget for hele Grundejerforeningen Hallas Park, hvis medlemmer udelukkende består af de to selskaber. Der er inden for området opsat bimålere, der kan måle hvert af de to selskabers elforbrug. For klagers vedkommende er der opsat ca. 30 bimålere. Indtil 1999/2000 var der tale om ét selskab. Dette selskab blev spaltet i to selskaber; Novozymes A/S og Novo Nordisk A/S. Eftersom det interne forsyningsnet på det fælles område på Hallasvej 1 m.fl. var vanskeligt og særdeles bekosteligt at opdele, valgte klager og Novo Nordisk at etablere Grundejerforeningen Hallas Park, der står for driften af det interne fordelingsnet. Side 4 af 15 Efter det for klager oplyste, ønskede det daværende elselskab og muligvis også SKAT ikke, at den fælles faktura for elektricitet skulle tilgå Grundejerforeningen Hallas park, men derimod at den fælles faktura skulle stiles til ét af selskaberne. Novo Nordisk A/S blev valgt som fortsat modtager af fakturaerne. Hver måned modtager Novo Nordisk A/S derfor på vegne af Grundejerforeningen Hallas Park otte fakturaer for elektricitet, som Novo Nordisk A/S viderefakturerer til Grundejerforeningen Hallas Park. Grundejerforeningen viderefakturerer herefter til klager og Novo Nordisk A/S. Viderefaktureringen er baseret på hvert selskabs forbrug, der aflæses via selskabets bimålere. Afgiftsfritagelsen for det forbrug, der overstiger 100 GWh årligt, er blevet fordelt efter selskabernes forbrug. Klager anslår, at omkostningerne forbundet med at etablere særskilte forsyningsnet til de to selskabers produktionsanlæg, som vil gøre det muligt for hvert selskab at blive tilkoblet særskilte afregningsmålere, vil beløbe sig til mere end 100 mio. kr. samt indebære produktionsfrie dage. Den nuværende konstruktion er således foranlediget af dels et ønske fra det tidligere elselskab, samt muligvis SKAT, og dels det forhold, at det ville være både vanskeligt og særdeles bekosteligt at etablere et særskilt forsyningsnet til Novo Nordisk A/S og klager, hvilket næppe bør ligge klager økonomisk til last ved manglende afgiftsfritagelse for det forbrug, der overstiger 100 GWh årligt.

5 De selskabsretlige forhold Novo Nordisk Fondens erhvervsdrivende aktiviteter varetages af fondens helejede datterselskab Novo A/S. Novo A/S har en ejerandel i Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S (klager) på henholdsvis 26,5 % og 25,5 % af aktiekapitalen i hvert af de to selskaber og stemmerettigheder på henholdsvis 74 % og 70,4 %. Novo A/S har herved bestemmende indflydelse i begge selskaber. Novo Nordisk A/S og klager er således både tæt forbundne i forhold til selskabernes fysiske placering, og ligeledes er de tæt forbundne ved, at Novo A/S qua mængden af stemmerettigheder har en samtidig bestemmende indflydelse i begge selskaber. Energistyrelsens notat om fortolkning af 9 i den tidligere elforsyningslov Af Energistyrelsens notat om fortolkning af 9 i den tidligere elforsyningslov fremgår det, at formålet med bestemmelsen var at sikre store virksomheders konkurrenceevne ved, at den del af deres årlige forbrug, der oversteg 100 GWh, var fritaget for VE-andelen af PSOtariffen. Det fremgår ikke af forarbejderne til bestemmelsen, hvorledes opgørelse og måling af elektricitet kan eller skal ske. Side 5 af 15 Det fremgik af elforsyningslovens 9, at bestemmelsen alene var relevant for det elforbrug, der overstiger 100 GWh pr. forbrugssted. Det fremgår af elforsyningslovens 5, stk. 1, nr. 8, at forbrugssted definreres som Punkt, hvorfra der aftages elektricitet. Såfremt elektricitet skal aftages gennem et punkt, vil det skulle forstås som et fysisk defineret sted, hvorfra elektricitet aftages fra det kollektive elforsyningsnet. Dette punkt kan ikke ligge bag en afregningsmåler. Det er Energistyrelsens fortolkning, at der alene kan aftages elektricitet gennem en afregningsmåler. Det er alene afregningsmålere, som behandles og håndteres af elforsyningsloven, ligesom al elektricitet leveres gennem afregningsmåleren. Det er Energistyrelsens fortolkning, at en bimåler anvendes til måling af forbrug bag en afregningsmåler, eksempelvis til opgørelse af en lejers forbrug af elektricitet. Lejerne har i sådanne tilfælde ikke individuel afregning. Ansvaret for afregning er hos ejeren af afregningsmåleren. Netselskaberne har efter elforsyningsloven intet ansvar for opgørelse af forbrug på bimålere. Netselskaberne har alene ansvar for opgørelse af forbrug på afregningsmålere. Bimålere er ikke

6 netselskabernes ejendom, og netselskaberne har ingen kontrol hermed, henset til at bimålere er den enkelte virksomheds ejendom. Denne fortolkning er i overensstemmelse med ændringen 2 pr. 1. april 2016 af elforsyningsloven i forbindelse med justering af engrosmodellen. Fra den 1. april 2016 har der således været en bestemmelse i elforsyningslovens 5, stk. 1, nr. 1, som definerer og præciserer, hvad der forstås ved et aftagenummer, nemlig et entydigt defineret målepunkt omfattet af netvirksomhedernes målerforpligtelse efter 20, stk. 1, nr. 4. Det fremgår af bemærkningerne 3 til den nye 5, stk. 1, nr. 1, at definitionen vedrører afregningsmålere, og at bimålere ikke er omfattet af definitionen, da disse ikke er omfattet af netvirksomhedernes måleransvar efter loven. Side 6 af 15 Det betyder, at det er det målepunkt, som defineres ved aftagenummeret, som der skal foretages en opgørelse af elektricitetsforbruget på. Det kan heraf udledes, at bimålere ikke er omfattet af definitionen af forbrugssted i 5, stk. 1, nr. 8. Energistyrelsen lægger ved fortolkningen af forbrugssted vægt på, hvor elektriciteten aftages, hvilket ifølge styrelsen er placeringen af afregningsmåleren. Det fremgår ligeledes, at formålet med bestemmelsen var at sikre store virksomheders konkurrenceevne ved at tildele dem en afgiftsfritagelse for det elforbrug, der oversteg 100 GWh årligt, og at det desuden ikke er angivet i forarbejderne til loven, hvordan elektriciteten skal opgøres eller måles. Selv om der i den nye elforsyningslov er sket en præcisering af begrebet forbrugssted, fremgår denne præcisering hverken af den tidligere lovs ordlyd eller forarbejder. Henset til lovens formål samt den manglende præcisering af begrebet forbrugssted, bør klager kunne blive anset som værende et selvstændigt forbrugssted, der er berettiget til afgiftsfritagelsen i henhold til 9 i den dagældende elforsyningslov. Novo Nordisk A/S og klager har indtil 1999/2000 været ét samlet selskab, og de er i dag stadig tæt forbundne, idet selskaberne er koncernforbundne og ydermere beliggende på forskelligt sammenhængende matrikler. Som følge af det ovenfor anførte, bør Novo Nordisk 2 Jf. lov nr. 577 af 4. maj 2015 om ændring af lov om elforsyning. 3 Bemærkninger til lov nr. 577 af 4. maj 2015 om ændring af lov om elforsyning.

7 A/S og klager anses som værende ét samlet forbrugssted, der er berettiget til afgiftsfritagelse i henhold til 9 i den dagældende elforsyningslov. Såfremt dette ikke imødekommes, bør klager blive anset som værende ét selvstændigt forbrugssted. Klager har således i sig selv et årligt forbrug, der overstiger 100 GWh, og det er angivet i forarbejderne til den tidligere elforsyningslov, at formålet med rabatten var at sikre store virksomheders konkurrenceevne. Desuden fremgår det hverken af bestemmelsens ordlyd eller i de dertilhørende forarbejder, at placeringen af afregningsmåleren er det centrale element i forhold til, hvorvidt et selskab kan karakteriseres som værende et forbrugssted. På denne baggrund bør klager kunne karakteriseres som værende et selvstændigt forbrugssted, og dermed være berettiget til afgiftsfritagelsen for det forbrug, der overstiger 100 GWh årligt, jf. 9 i den tidligere elforsyningslov. Side 7 af 15 Energinet.dk s bemærkninger til klagen Energinet.dk har ikke yderligere bemærkninger til klagen. Retsgrundlag Retsgrundlaget fremgår af bilaget til denne afgørelse. Energiklagenævnets praksis Energiklagenævnet har tidligere taget stilling til en lignende problemstilling senest en i afgørelse af 13. september 2016 ( j. nr ) 4 Sagen drejede sig om, hvorvidt klagers elforbrug kunne opgøres tilstrækkeligt dokumenterbart i forhold til kravet om tilslutning til egen forbrugsinstallation i henhold til nettoafregningsbekendtgørelsens 16, stk. 1, nr. 1, jf. 5, stk. 2, nr. 2, i bekendtgørelse nr. 804 af 28. juni 2010, da elektricitet produceret på klagers solcelleanlæg blev benyttet både privat og erhvervsmæssigt, jf. nedenstående: Forbrugsinstallation En forbrugsinstallation indeholder enten to tællere, som registrerer el, der er hhv. modtaget fra elnettet eller leveret til elnettet, eller den kan indeholde én tæller, der registrerer den samlede el leveret til og fra nettet (en måler, der kan løbe begge veje). Data fra en forbrugsinstallation kan aflæses af netvirksomheden. Ved anvendelse af én forbrugsinstallation på ejendomme med blandet benyttelse, er det ikke muligt at adskille det erhvervsmæssige forbrug fra det private forbrug. 4 Afgørelsen er offentliggjort i anonymiseret form på Energiklagenævnets hjemmeside under fanen Afgørelser.

8 Det fremgår af bemærkningerne til lovforslag om ændring af lov om afgift af elektricitet m.v., 5 at det vil være muligt for ejendomme med blandet privat og erhvervsmæssig anvendelse, at bruge reglerne fsva. den private del af elforbruget. Kravet er, at der sker en opgørelse af det private hhv. erhvervsmæssige forbrug. Dette kan ske enten efter måling eller efter en anden form for opgørelse. Der er ikke i lovgivningen (ej heller i bemærkningerne til lovforslaget) taget stilling til, hvilken anden form for opgørelse, der kan anvendes. For at en anden form for opgørelse er anvendelig ift. at opfylde betingelsen i nettoafregningsbekendtgørelsens 21, stk. 1, nr. 1, jf. 5, stk. 2, nr. 2 i bekendtgørelse nr. 804 af 28. juni 2010, må denne opgørelse foregå via en metode, der er ligeså sikker og dokumenterbar ift. at opgøre forbruget, som en forbrugsinstallation er, og metoden skal endvidere være accepteret af netvirksomheden. Side 8 af 15 Bimåler Klager har opsat en bimåler på erhvervsdelen den 17. april Klager har ved anvendelse af en bimåler forsøgt/ønsket at opfylde betingelsen om, at det pågældende anlæg skal være tilsluttet til egen forbrugsinstallation i bolig eller ikke-erhvervsmæssigt benyttet bebyggelse i henhold til nettoafregningsbekendtgørelsens 21, stk. 1, nr. 1, jf. den historiske nettoafregningsbekendtgørelses 5, stk. 2, nr Energiklagenævnet finder, at en bimåler ikke kan anvendes til opfyldelse af kravet om tilslutning til egen forbrugsinstallation i boliger eller i ikke-erhvervsmæssigt benyttet bebyggelse, idet en bimåler ikke har en funktion i forholdet mellem en forbruger og netvirksomheden. Data fra en bimåler kan ikke aflæses af netvirksomheden. På baggrund af ovenstående finder Energiklagenævnet ikke, at betingelsen i nettoafregningsbekendtgørelsens 21, stk. 1, nr. 1, jf. 5, stk. 2, nr. 2 er opfyldt. Energiklagenævnets begrundelse for afgørelsen Den dagældende bestemmelse i elforsyningslovens 9, stk. 1, nr. 2, indeholdt bestemmelsen om afgiftsfritagelse for det forbrug, der oversteg 100 GWh årligt. Formålet med bestemmelsen var, at sikre store erhvervsvirksomheders konkurrenceevne, ved at fritage den del af deres årlige forbrug, der oversteg 5 Lovforslag 2009/1 LSF 162, Lovforslag som fremsat, bemærkninger til 1. 6 Bekendtgørelse nr. 804 af 28. juni 2010.

9 100 GWh, for VE-andelen af PSO-tariffen. Det fremgår ikke af forarbejderne til bestemmelsen, hvorledes opgørelse og måling af forbruget kan eller skal ske. Ad forbrugssted Efter den dagældende elforsyningslovs 9, stk. 1, nr. 2, er det en betingelse for at opnå afgiftsfritagelse, at elforbruget årligt overstiger 100 GWh pr. forbrugssted. Definitionen af et forbrugssted fremgår af den dagældende elforsyningslov 5, nr. 7 og den nuværende elforsyningslov 5, nr. 9: Forbrugssted: Punkt, hvorfra der aftages elektricitet til ét samlet matrikelnummer eller til sammenhængende bygninger fordelt på flere matrikelnumre med kun én forbruger af elektricitet. Side 9 af 15 Elforsyningslovens 5, nr. 7, blev indført i elforsyningsloven ved lov nr. 375 af 2. juni Lovens forarbejder indeholder ikke bemærkninger vedrørende den nærmere forståelse af udtrykket forbrugssted. Bestemmelsen havde betydning for den dagældende 7 om frit leverandørvalg, der blev indført på baggrund af reglerne i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 96/92/EF af 19. december 1996 om fælles regler for det indre marked for elektricitet. Heraf fremgår heller ikke, hvad der nærmere skal forstås ved forbrugssted. Energistyrelsen har i notatet 7 om fortolkning af den dagældende elforsyningslovs 9 lagt til grund, at såfremt elektricitet skal aftages gennem et punkt, vil det skulle forstås som et fysisk defineret sted, hvorfra elektricitet aftages fra det kollektive elforsyningsnet, og at dette punkt ikke kan ligge bag en afregningsmåler. Det er Energistyrelsens opfattelse, at der alene kan aftages elektricitet gennem en afregningsmåler, fordi det alene [er] afregningsmålere, som behandles og håndteres af elforsyningsloven ligesom al elektricitet leveres gennem afregningsmåleren. 8 Det er Energistyrelsens opfattelse, at en bimåler anvendes til måling af forbrug bag en afregningsmåler, eksempelvis til opgørelse af en lejers forbrug af elektricitet. Lejerne har i sådanne tilfælde ikke individuel afregning. Ansvaret for afregning i disse tilfælde, er hos ejeren af afregningsmåleren. Netselskaberne har efter elforsyningsloven intet ansvar for opgørelse af forbrug på bimålere. Netselskaberne har alene ansvar for opgørelse af forbrug på afregningsmålere. 7 Energistyrelsen, Notat om fortolkning af elforsyningslovens 9, af 16. marts Jf. Energistyrelsen, Notat om fortolkning af elforsyningslovens 9, side 2.

10 Denne opfattelse er i overensstemmelse med den efterfølgende ændring af elforsyningsloven. 9 I den nuværende elforsyningslov er punktet, hvorfra der aftages elektricitet, defineret i 5, nr. 1: Aftagenummer: Et nummer, der entydigt identificerer et målepunkt, som er omfattet af netvirksomhedens pligt til at måle levering og aftag af elektricitet i nettet, jf. 20, stk.1, nr. 4. Det har således, siden lovens ikrafttræden den 1. april 2016, været bestemmelsen i 5, stk. 1, som definerer og præciserer, hvad der forstås ved et aftagenummer, nemlig et entydigt defineret målepunkt omfattet af netvirksomhedernes målerforpligtelse efter 20, stk. 1, nr. 4. Side 10 af 15 Det fremgår af bemærkningerne til den nye elforsyningslovs 5, nr.1, at definitionen vedrører afregningsmålere, og at bimålere ikke er omfattet af definitionen, da disse ikke er omfattet af netvirksomhedernes måleansvar efter loven. Ifølge Energistyrelsens notat kan det udledes, at elforbruget skal opgøres ved det målepunkt, som defineres ved aftagenummeret, og at det heraf kan udledes, at bimålere ikke er omfattet af definitionen af forbrugssted. Energiklagenævnet finder, at de ovennævnte bemærkninger vedrørende den nuværende elforsyningslov ikke ændrer på retstilstanden vedrørende bimålere. Bimålere har - nu som før ikrafttrædelsen af den nuværende elforsyningslov - ikke en funktion i forholdet mellem en elforbruger og netvirksomheden, idet data fra en bimåler ikke kan aflæses af netvirksomheden. En bimåler kan eksempelvis anvendes med henblik på at opgøre elforbruget i et lejeforhold, hvis der på en udlejers ejendom alene er én forbrugsinstallation. Energiklagenævnet bemærker, at definitionen af aftagenummeret i 5, stk. 1, nr. 1 i den nye elforsyningslov ikke ændrer på, at et elforbrug i henhold til den tidligere elforsyningslov 9 skal kunne opgøres tilstrækkeligt dokumenterbart overfor netvirksomheden, ift. netvirksomhedens måling af, om forbrugskravet i den tidligere elforsyningslov 9, stk. 1, nr. 2 er opfyldt. Bimålere kan ikke anvendes til dette, idet bimålere ikke har en funktion mellem en elforbruger og netvirksomheden. 9 Bekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016 af lov om elforsyning (den nuværende elforsyningslov).

11 Energinet.dk har lagt Energistyrelsens fortolkning af elforbruger til grund for afgørelsen: På baggrund af en fortolkning af ordlyden af elforsyningslovens 5, stk. 7, samt en formålsfortolkning af bestemmelsens betydning i forhold til elforsyningslovens 9, nr. 2, er det Energistyrelsens fortolkning, at forbrugsstedet skal opgøres for hver enkelt elforbruger; således at koncernforbundne virksomheder med adskilte produktioner er 2 forbrugere, og at der derfor ikke er tale om et forbrugssted, hvis sådanne to forbrugere driver virksomhed i sammenhængende bygning på flere matrikler.. Energiklagenævnet tilslutter sig Energistyrelsens opfattelse, hvorefter forbruget skal opgøres for hver enkelt forbruger af el, således at koncernforbundne virksomheder med adskilte produktioner, der drives som to adskilte aktieselskaber i skatte- og afgiftsmæssig henseende, skal anses som to forbrugere af el. Side 11 af 15 Energiklagenævnet finder, at der ikke bliver tale om ét forbrugssted af elektricitet, alene af den grund, at flere forbrugere af elektricitet driver erhvervsvirksomhed i sammenhængende bygninger på flere matrikler. I nærværende sag anvendes de geografisk sammenhængende bygninger ikke i brugsmæssig sammenhæng, idet der drives to separate juridiske enheder - med hver deres drift og produktion - i de nævnte bygninger. De to ejere (forbrugere) kan af netselskabet ikke identificeres på de otte afregningssteder. Derfor kendes deres individuelle forbrug ikke i elforsyningslovens forstand. På baggrund af ovenstående finder Energiklagenævnet ikke, at Novo Nordisk A/S og klagers anlæg på Hallas Alle 1 udgør ét forbrugssted i medfør af den dagældende elforsyningslov 9, stk. 1, nr. 2, jf. 5, stk. 1, nr. 7. Ad klagers forbrug aflæst på bimålere Efter Energinet.dk s afgørelse af 26. maj 2015, oplyste klager ved af 23. juni 2015 til Energinet.dk, at klager har et årligt elforbrug der overstiger 100 GWh. Dette forbrug blev aflæst på klagers bimålere på området Hallas Park, og forbruget for 2015 er senere dokumenteret under sagen ved Energiklagenævnet ved fremlæggelse af aflæsningsskema for klagers bimålere Jf. klagers bilag 9, hvoraf fremgår et forbrug på kwh for 2015.

12 Energinet.dk traf den 29. juni 2015 afgørelse om afslag på anmodningen om genoptagelse. Energinet.dk begrundede bl.a. afgørelsen som følger: Et forbrug omfattet af elforsyningslovens regler er betinget af, at forbrugeren/producenten møder netvirksomhedernes målere som sidste led, inden forbruget aftages fra det kollektive net. Et forbrug af elektricitet omfattet af elforsyningslovens regler forudsætter derfor, at der er et målerforhold/en aftale mellem forbrugeren og netvirksomheden. Begrebet kunde anvendes om den (eller de), der har ret til at disponere over målepunktet, og som derved har ret til at indgå aftaler med retsvirkning for dette målepunkt, dvs. har ret til at foretage leverandørskift eller melde fraflytning på målepunktet mv. En kunde kan enten være en juridisk person (f.eks. et selskab eller en virksomhed) eller en fysisk person. Bimålere (fordelingsmålere) er målere, som opgør fordeling af forbrug af elektricitet internt hos en forbruger. Bimålere tilhører således alene forbrugeren. Bimålere har ikke direkte forbindelse til det kollektive elforsyningsnet, en bimåler er ikke omfattet af et måleforhold med en måleransvarlig netvirksomhed, og den er ikke omfattet af det lovfastsatte måleransvar for netvirksomhederne. Da klagers forbrug er et rent internt forbrug, som alene er opgjort via bimålere og af en tredjepart, som ikke har eller kan have måleransvaret efter elforsyningsloven, er der ikke tale om et forbrug omfattet af reglerne i elforsyningsloven og forskrift D1. Side 12 af 15 Energiklagenævnet tilslutter sig det af Energinet.dk anførte. Klagers forbrug på Hallas Allé 1 afregnes koncerninternt via bimålere. Hertil bemærkes, at et forbrugssted i henhold til den tidligere elforsyningslov 5, stk. 1, nr. 7, efter sin ordlyd forudsætter aftag af elektricitet til et eller flere matrikelnumre. Legalt aftag af elektricitet kan kun finde sted via det kollektive elforsyningsnet gennem en afregningsmåler, som opfylder Energinet.dk s målerforskrifter fastsat efter systemansvarsbekendtgørelsens 8, jf. elforsyningslovens 28, stk. 2, nr. 12. Klagers elforbrug kan derfor ikke opgøres tilstrækkeligt dokumenterbart i elforsyningslovens forstand, fordi forbruget alene kan måles via bimålere, og fordi bimålere ikke har en funktion mellem en forbruger af el og netvirksomheden. Energiklagenævnet finder derfor, at klager ikke kan opnå afgiftsfritagelse for det elforbrug, der overstiger 100 GWh årligt, i henhold til den dagældende elforsyningslovs 9, stk. 1, nr. 2.

13 Energiklagenævnet stadfæster derfor Energinet.dk s afgørelse af 26. maj Det af klager i øvrigt anførte kan ikke føre til andet resultat. Energiklagenævnet beklager den lange sagsbehandlingstid. Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 26. maj Afgørelsen er truffet i henhold til den dagældende elforsyningslovs 9. Sagen har været behandlet på nævnets møde den. Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Side 13 af 15 Søgsmål til prøvelse af afgørelser truffet af Energiklagenævnet efter lov om elforsyning, jf. lov nr. 418 af 25. april 2016 eller de regler, der udstedes efter loven, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt den pågældende. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes fristen dog altid fra bekendtgørelsen, jf. 89, stk. 7 i lov om elforsyning. Afgørelsen offentliggøres på Energiklagenævnets hjemmeside. På nævnets vegne Bent Ole Gram Mortensen Næstformand /Helle Qvortrup Bachmann Fuldmægtig, cand.jur.

14 Bilag Retsgrundlaget Uddrag af bekendtgørelse nr af 25. november 2013 af lov om elforsyning 5. 7) Forbrugssted: Punkt, hvorfra der aftages elektricitet til ét samlet matrikelnummer eller til sammenhængende bygninger fordelt på flere matrikelnumre med kun én forbruger af elektricitet. 9. Netvirksomhedernes og Energinet.dk s omkostninger til ydelserefter bestemmelserne i 35 a, 35 b, 37, 37 a, 38-43, 43 a og og 52, stk. 1, i lov om fremme af vedvarende energi, opkræves hos elforbrugerne efter følgende principper: 1) For et årligt elforbrug på 100 GWh eller derunder pr. forbrugssted opkræves en forholdsmæssig andel af netvirksomhedernes og Energinet.dk s samlede omkostninger til de nævnte ydelser i overensstemmelse med de i 8, stk. 1, nævnte principper, herunder en forholdsmæssig andel af de udgifter til ydelserne, der ikke kan dækkes som følge af bestemmelsen i nr. 2. 2) For det elforbrug, der overstiger 100 GWh pr. forbrugssted, opkræves ikke beløb til dækning af netvirksomhedernes og Energinet.dk s omkostninger til de nævnte ydelser. Side 14 af 15 Det fremgår af betænkningen til forslaget, at Miljø- og energiministeren har over for udvalget oplyst følgende:»regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Kristeligt Folkeparti indgik 3. marts 1999 aftale om en lovreform for elsektoren. Forligskredsen er enig om i forlængelse af aftalen, at der foretages følgende ændringer og præciseringer i tilknytning til de af miljø- og energiministeren fremsatte lovforslag til aftalens udmøntning, inden lovforslagene færdigbehandles i denne folketingssamling: 3) At hjælpe de særligt energitunge virksomheder, så meromkostningerne i forbindelse med omlægningen af statens tilskud til vedvarende energi reduceres. Virksomhederne belastes af en meromkostning som følge af, at elproduktionstilskuddet fremover skal indregnes i elprisen som følge af, at elselskaberne forpligtes til at udbetale tilskuddene i form af tillæg til den regulerede afregningspris for VE-produktionen. Reduktionen i meromkostningerne for de særligt energitunge virksomheder sker ved, at meromkostningen kun skal betales for det forbrug, der ligger under 100 GWh per forbrugssted per år. Miljø- og energiministeren vil i forlængelse heraf fremsætte de nødvendige ændringsforslag.

15 Ved lov nr. 577 af 4. maj 2015 blev følgende indsat i elforsyningsloven i forbindelse med tilpasning til engrosmodellen i elforsyningslovens 5, som trådte i kraft den 1.april 2016: 5. 1) Aftagenummer: Et nummer, der entydigt identificerer et målepunkt, som er omfattet af netvirksomhedens pligt til at måle levering og aftag af elektricitet i nettet, jf. 20, stk. 1, nr. 4. Det fremgår af bemærkningerne hertil: Den foreslåede bestemmelse i 5, nr. 1, i lov om elforsyning indebærer, at der indsættes en definition af begrebet aftagenummer. Begrebet anvendes i 6 c som affattet ved 1, nr. 8, i lov nr. 633 af 16. juni 2014 og i 72 b og 72 c som affattet ved dette lovforslags 1, nr. 17. Idet 6 c har elforbrugerne som adressat, vurderes det at være nødvendigt at definere begrebet aftagenummer, da der er tale om en energifaglig term, som elforbrugere ikke kan forventes at kende. Definitionen indebærer, at der med aftagenummer forstås et nummer, som entydigt identificerer et målepunkt, som er omfattet af en netvirksomheds pligt til at måle levering og aftag af elektricitet. Begrebet dækker således udelukkende over de såkaldte hovedmålere, som anvendes til afregningsformål overfor netvirksomheden. De såkaldte bimålere, der anvendes til individuel forbrugsmåling i visse boligforeninger eller lignende, hvor boligforeningens forbrug afregnes samlet overfor netvirksomheden, vil ikke være omfattet af definitionen af aftagenummer. I sådanne boligforeninger eller lignende vil hovedmåleren, som måler elektriciteten til samlet afregning overfor netvirksomheden, være omfattet af begrebet aftagenummer.. Side 15 af 15

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 7. september 2015 Afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 7. september 2015 Afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX] A F G Ø R E L S E (Elforsyningsloven) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER

Læs mere

Energinet.dk s afgørelse af 20. februar 2015 stadfæstes.

Energinet.dk s afgørelse af 20. februar 2015 stadfæstes. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1 Til: Advokat Thomas Jensen Energinet.dk Goul 2011 ApS Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX].

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX]. A F G Ø R E L S E (Elforsyningsloven) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 OM afslag på årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Sagens baggrund Den 29. januar 2014 ansøgte klager Energinet.dk om årsbaseret nettoafregning for det i sagen omhandlede solcelleanlæg.

Sagens baggrund Den 29. januar 2014 ansøgte klager Energinet.dk om årsbaseret nettoafregning for det i sagen omhandlede solcelleanlæg. Til: Greve Kommune / Greve Idrætscenter Energinet.dk Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse - afslag på årsbaseret

Læs mere

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE i sag om bortfald af forhåndstilsagn om dispensation fra kravet i elforsyningsloven om selskabsmæssig udskillelse af kommunal elproduktion ved solcelleanlæg Energiklagenævnet

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 27. oktober 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 27. oktober 2016. Til: Xxx Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afslag på årsbaseret nettoafregning Den 7. november

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 10. juni 2016

Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 10. juni 2016 A F G Ø R E L S E (vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 30. december 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 30. december 2016. Til: XXX Energistyrelsen Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Stadfæstelse af afslag på årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinets afgørelse af 17. oktober 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinets afgørelse af 17. oktober 2016. Til: [XXX] Energistyrelsen Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Stadfæstelse af Energinets afgørelse om afslag på

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt klagers erhvervsmæssige elforbrug kan adskilles fra det private på den ejendom, som solcelleanlægget er tilknyttet.

Sagen drejer sig om, hvorvidt klagers erhvervsmæssige elforbrug kan adskilles fra det private på den ejendom, som solcelleanlægget er tilknyttet. Til: Xxx Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Energinet.dk`s afgørelse af 31. marts 2016 stadfæstes

Energinet.dk`s afgørelse af 31. marts 2016 stadfæstes (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Aarhus Karlshamn Denmark A/S OVER Energinet.dk

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag [XXX] [XXX] [XXX]

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag [XXX] [XXX] [XXX] [XXX] [XXX] [XXX] Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX] 7. september 2015 SFT/JKO Under henvisning til din anmodning om årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Sagens baggrund Klager har den 16. og 17. marts 2015 ansøgt om tilsagn om muligheden for forhøjet pristillæg i henholdsvis underpulje 1 og 2.

Sagens baggrund Klager har den 16. og 17. marts 2015 ansøgt om tilsagn om muligheden for forhøjet pristillæg i henholdsvis underpulje 1 og 2. Til: XXX Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Ophævelse og hjemvisning af Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 1. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 1. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX] (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Tønder Kommunes tinglysning af forblivelsespligten. Til: XXX Tønder Kommune Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over tinglysning af forblivelsespligt

Læs mere

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Halstedhus Efterskole Advokatfirmaet Ret & Råd Maribo Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf.

Læs mere

KLAGE FRA Xxx OVER Energinet.dk s afgørelse af 24. november 2015 OM afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5.

KLAGE FRA Xxx OVER Energinet.dk s afgørelse af 24. november 2015 OM afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5. A F G Ø R E L S E (Lov om fremme af vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s s afgørelse af 7. juli 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s s afgørelse af 7. juli 2016. Til: Xxx Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse

Læs mere

nr. 804 af 28. juni 2010 om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet (herefter bekendtgørelse nr. 804).

nr. 804 af 28. juni 2010 om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet (herefter bekendtgørelse nr. 804). Til: Greve Kommune / Tune Hallerne Energinet.dk Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 70 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse - afslag på årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Energinet vejledte i af 18. februar 2016 om de nærmere krav forbundet med muligheden for at opnå nettoafregning.

Energinet vejledte i  af 18. februar 2016 om de nærmere krav forbundet med muligheden for at opnå nettoafregning. Energinet vejledte i e-mail af 18. februar 2016 om de nærmere krav forbundet med muligheden for at opnå nettoafregning. Den 7. marts 2016 modtog Energinet en ansøgning om timebaseret nettoafregning afregnet

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 23. maj 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 23. maj 2016. Til: Xxx Energinet.dk Advokat Xxx Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Afgørelse Ophævelse og hjemvisning af Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Ophævelse og hjemvisning af Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. brev til ovenstående Afgørelse Ophævelse og hjemvisning af Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Afvisning af klage over afslag på nettoafregning på grund af overskredet klagefrist

Afgørelse Afvisning af klage over afslag på nettoafregning på grund af overskredet klagefrist Til: Vejle Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over afslag på nettoafregning på grund

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Energinet.dk s afgørelse af 29. december 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Energinet.dk s afgørelse af 29. december 2016. Til: XXX Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over afslag på årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes.

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes. (Elforsyning) DONG Energy City Elnet A/S over Energitilsynet af 23. juni 2008 påbud om udarbejdelse af en redegørelse vedrørende "andre driftsmæssige indtægter" i reguleringsregnskabet for 2004. Nævnsformand,

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014. Til: Advokat Jesper Rye Jensen, j.nr. 96-1394 Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 22. november 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 22. november 2016. Til: XXX Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afslag på forhøjet pristillæg Energiklagenævnet modtog

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 19. oktober 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 19. oktober 2015. Til: Xxx Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax El-Huset Skærbæk ApS Att.: Aut. elinstallatør [XXX] Storegade 31 6780 Skærbæk Fremsendes pr. e-mail til [XXX] og [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Afgørelse Klage over afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Advokat Pia Egsgaard, j.nr. 63141 Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5.

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5. Til: Klager Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 28. april 2015 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 28. april 2015 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX] (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnet ophæver og hjemviser Energinet.dk s afgørelser af 18. marts 2016

Energiklagenævnet ophæver og hjemviser Energinet.dk s afgørelser af 18. marts 2016 A F G Ø R E L S E (vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Solcellepark

Læs mere

Sagen omhandler solcelleanlægget beliggende på adressen [XXX]med GSRNnr.[XXX].

Sagen omhandler solcelleanlægget beliggende på adressen [XXX]med GSRNnr.[XXX]. Til: [XXX] Energinet.dk Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse - afslag på årsbaseret nettoafregning Energiklagenævnet

Læs mere

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Advokatfirmaet Advodan, Maribo Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt betingelsen i 4, stk. 9 i ændringsloven, hvorefter der skal være indgået en bindende og ubetinget aftale, er opfyldt.

Sagen drejer sig om, hvorvidt betingelsen i 4, stk. 9 i ændringsloven, hvorefter der skal være indgået en bindende og ubetinget aftale, er opfyldt. Til: Xxx Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2, 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afslag på forhøjet pristillæg Den 7. juni 2016 modtog

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Energinet.dk s afgørelse af 20. marts 2017.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Energinet.dk s afgørelse af 20. marts 2017. Til: [XXX] Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage over afslag på forhøjet pristillæg [XXX] (herefter

Læs mere

Virtuel nettoafregning

Virtuel nettoafregning Notat om virtuel nettoafregning Kontor/afdeling xxx Dato 7. december 2015 J nr. xxx Virtuel nettoafregning / Dette notat indeholder Energistyrelsens fortolkning af muligheden for virtuel nettoafregning.

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi.

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi. (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 9. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 9. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX] (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Stadfæstelse af Energinets afgørelse om afslag på klagers ansøgning om årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Stadfæstelse af Energinets afgørelse om afslag på klagers ansøgning om årsbaseret nettoafregning Til: XXX Energistyrelsen Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Stadfæstelse af Energinets afgørelse om afslag på

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinets afgørelse af 19. januar 2017.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinets afgørelse af 19. januar 2017. Til: [XXX] Energistyrelsen Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Stadfæstelse af Energinets afgørelse om afslag på klagers

Læs mere

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse.

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA En række lejere repræsenteret ved

Læs mere

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014.

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Silkeborg Kommunes afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Ophævelse og hjemvisning af Energinet.dk s afgørelse om afslag på klagers ansøgning om årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Ophævelse og hjemvisning af Energinet.dk s afgørelse om afslag på klagers ansøgning om årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Ophævelse og hjemvisning af Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax Elfirma N.H. Jespersen A/S Att.: [XXX] Præstegårdsvej 12-14 [XXX] Fremsendes pr. e-mail til [XXX] og [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf.

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 26. november 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 26. november 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Anonymiseret KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets

Læs mere

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet.

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet. (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 31. oktober 2007 Tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet Nævnsformand,

Læs mere

for parameter.ffejl! KLAGE FRA Ringe Fri- og Efterskole

for parameter.ffejl! KLAGE FRA Ringe Fri- og Efterskole (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 33FFejlFejl! Ukendt argument for parameter.! Ukendt argument for parameter.ejl!

Læs mere

Afgørelse angående Klage over Energinet.dk`s afgørelse af 29. april 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse angående Klage over Energinet.dk`s afgørelse af 29. april 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående

Læs mere

Notat om tilslutning af produktionsanlæg i egen forbrugsinstallation

Notat om tilslutning af produktionsanlæg i egen forbrugsinstallation Notat om tilslutning af produktionsanlæg i egen forbrugsinstallation Kontor/afdeling Forsyning Dato 13. oktober 2016 J nr. 2016-7590 akzs/jkg/mhi Energistyrelsen har inden for de seneste måneder modtaget

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Rebild Kommunes afgørelse af 16. august 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Rebild Kommunes afgørelse af 16. august 2016. Til: Hans Sørensen repræsenteret ved advokat Jacob Georg Naur Støvring Kraftvarmeværk A.m.b.a. Rebild Kommune Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 20. januar 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 20. januar 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: Carsten Christensen Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens A F G Ø R E L S E (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 11. april 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 11. april 2014. Til: [XXX] [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor,

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul Egan Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Konsulent, civilingeniør Knut Berge

Nævnsformand, dommer Poul Egan Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Konsulent, civilingeniør Knut Berge (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Frederikshavn Boligforening [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende

Energiklagenævnet imødekommer ikke anmodningen om opsættende A F G Ø R E L S E (Vedvarende energi) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf.: 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA Fæbæk Vindmøllelaug I/S OVER Energitilsynets afgørelse af 16. juni

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt Til: [XXX] Energitilsynet, (j.nr. [XXX]) TRE-FOR A/S, TRE-FOR Varme A/S og TRE-FOR El-net A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse fra [...]

Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse fra [...] SEAS Distribution A.m.b.A. Slagterivej 25 4690 Haslev Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 9. oktober 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 9. oktober 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Advokatfuldmægtig Christina Uggerby Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv. Høringsnotat Kontor/afdeling Center for Energiadministration/Forvaltning og Administration af VEordninger Dato 18. januar 2019 J nr. 2019-124 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om fritagelse

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af

Ændringsforslag. til 2. behandling af Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 48 Bilag 5 Offentligt Til L48 [Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning,

Læs mere

Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af

Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af Til lovforslag nr. L 199 Folketinget 2012-13 Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 20. november 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 20. november 2016. Til: XXX Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afslag på forhøjet pristillæg Energiklagenævnet modtog

Læs mere

Nyt om solcelleanlæg

Nyt om solcelleanlæg - 1 Nyt om solcelleanlæg Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I sidste uge indgik regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti en aftale om de

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Advokat Peter Paldan Sørensen, j.nr. [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation fra prisloftet for affaldsvarme for 2016

KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation fra prisloftet for affaldsvarme for 2016 A F G Ø R E L S E (Varmeforsyningsloven) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energistyrelsens afgørelse af 20. maj 2016 OM afslag på dispensation

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013.

Energiklagenævnet stadfæster Energitilsynets afgørelse af 10. september 2013. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1) BEK nr 1128 af 07/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-3633

Læs mere

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form

Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 9. maj 2007 forhandlingsløsning efter varmeforsyningslovens 21, stk. 4 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan

Læs mere

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet BEK nr 1032 af 26/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0146

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Horsens Kommunes afgørelse af 15. december 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet afviser klagen over Horsens Kommunes afgørelse af 15. december 2016. Til xxx Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afvisning af klage på grund af overskredet klagefrist Energiklagenævnet modtog den

Læs mere

3 S Energi renovering Aps Energinet.dk s tre afgørelser af 4. maj, afgørelsen af 9. maj og 15. maj 2016

3 S Energi renovering Aps Energinet.dk s tre afgørelser af 4. maj, afgørelsen af 9. maj og 15. maj 2016 A F G Ø R E L S E (VE-loven) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA OVER OM 3 S Energi

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 I medfør af 3, stk. 2, 30, 57, stk. 1, 61, 65, stk. 3, 68, nr. 1 og 73, stk. 1, i lov om fremme af vedvarende energi, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Advokat Christian Wraa Schlüter, j.nr. [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 27. marts 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 27. marts 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 27. marts 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 27. marts 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere