Nyttig viden til den ramte, pårørende og til fagfolk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyttig viden til den ramte, pårørende og til fagfolk"

Transkript

1 Nyttig viden til den ramte, pårørende og til fagfolk Information til pårørende og borgere med en senhjerneskade samt til fagfolk indenfor hjerneskadeområdet

2 Hjerneskadeforeningen Vestsjælland har samlet lidt nyttig viden til De ufrivilligt frivillige - som er de pårørende til personer med en sen-hjerneskade og til deres ramte pårørende samt til fagfolk på området. Dette lille hæfte er tænkt som nyttig information til dig, som selv har fået en hjerneskade eller til dine pårørende. Tilværelsen ændrer sig meget for en familie, hvor et af familiens medlemmer har fået en hjerneskade. Det kan være efter en blodprop i hjernen, en hjerneblødning, en skade på grund af et slag mod hovedet eller af andre grunde. Her i Hjerneskadeforeningen oplever vi desværre alt for ofte, at både den ramte borger og ikke mindst de pårørende står uden nogen som helst eller meget lidt information i forbindelse med udskrivningen fra sygehuset og i tiden derefter. Derfor vil vi gerne med dette lille hæfte give jer en del nyttig information og fortælle jer, at I ikke står så alene, som I måske får fornemmelsen af, i den situation, som I er i. Skaden er sket og det er en hjerneskade Når der opstår overvejelser, bekymringer og spekulationer under din eller din pårørendes indlæggelse, er det nyttigt at få en snak med sygehusets socialrådgiver, lægerne, ergo- og fysioterapien og andre fagfolk. De tænker måske ikke over, at du har mange tanker om situationen og fremtiden, men de kender din situation og har ofte en god forklaring, som du kan bruge. Samtidig kan du allerede nu med fordel orientere din kommune om, hvad der er sket.

3 Stadig på sygehuset før udskrivningen HUSK endelig at spørge efter genoptræningsplanen En relevant genoptræning sikres blandt andet ved, at patienter fra sygehuset udstyres med en genoptræningsplan (forkortes GOP) med en grundig faglig udredning af funktionsevnen i forhold til krop, aktivitet og deltagelse. Dette er et yderst vigtigt papir!!!! Genoptræningsplanen (GOP) hvad er det? Når en patient, der udskrives fra sygehuset, har behov for genoptræning og/eller rehabilitering, er sygehuset (din sygehuslæge) forpligtet til at udarbejde en plan for genoptræningen. Genoptræningsplanen (forkortes GOP) skal senest udleveres til patienten og til egen læge på udskrivningstidspunktet. Hvem der ud over dig selv/din pårørende og egen læge er modtagere og kopimodtagere af genoptræningsplanen afhænger af, hvilken type genoptræning, du som patient skal have. Snak med sygehuset om den, og igen et godt råd: Sørg for aldrig at være alene til denne type vigtige møder. Der er flere typer genoptræning: Almen genoptræning på basalt niveau. Patienten har ofte enkle og afgrænsede funktionsevnenedsættelse(r) og ingen komplikationer i behandlingsforløbet på sygehuset af betydning for funktionsevnen eller genoptræningsindsatsen. Almen genoptræning på avanceret niveau. Patienten har typisk omfattende funktionsevnenedsættelser af betydning for flere livsområder. Genoptræningsindsatsen skal primært varetages af autoriseret sundhedspersonale med særlige kompetencer indenfor fagområdet. Genoptræning på specialiseret niveau. Patienten har typisk omfattende og alvorlige funktionsnedsættelser med væsentlig betydning for et eller flere livsområder og med behov for et kompliceret behandlingsforløb.

4 Genoptræningen skal primært varetages af autoriseret sundhedspersonale med specialiserede kompetencer indenfor fagområdet, samt med krav om tæt koordinering af genoptræning, udredning og ambulant sygehusbehandling. Rehabilitering på specialiseret niveau. Patienten har typisk omfattende og alvorlige funktions-nedsættelse i væsentlig betydning for et eller flere livsområder, herunder med omfattede mentale funktionsnedsættelser. Borgerens samlede funktionsevne og behov for rehabiliteringsindsatsen skal beskrives i genoptræningsplanen. Her kan også give anbefalinger til metoder, omfang og karakter af den videre indsats, og de udarbejdes med inddragelse af relevante faglige kompetencer. Fagforening/jobcenter Tag hurtigt kontakt til disse. De kan hjælpe dig med råd og vejledning. Tjek og spørg vedrørende kritisk sygdom, og husk at sygemelde dig både til din fagforening og til jobcentret. Forsikringsselskabet Syge/ulykkeforsikring. Undersøg hurtigst muligt, om du er forsikret ved kritisk sygdom, og kan få mulighed for støtte til genoptræning, behandling og advokatbistand. Kontakt nedenstående og find ud af hvem, der er hvem i forhold til din/din pårørendes hjerneskade: Egen læge Hjerneskadekoordinatoren i kommunen Kommunen (din/jeres sagsbehandler(e)) Hjemmeplejen / hjælpemidler / neuropædagogisk team Rehabiliteringsteamet i din kommune Tilbud i kommunen til dig/jer i form af kurser for hjerneskadede borgere og pårørende.

5 På sygehuset og på vej mod udskrivningen Hjerneskadekoordinatoren (hvis din kommune har én) Hjerneskadekoordinatoren kan hjælpe dig og dine pårørende med at skabe overblik og tilpasse indsatsen efter dine behov. Du og dine pårørende kan hos hjerneskadekoordinatoren få de bedste råd og vejledning om muligheder og få hjælp til at tilpasse de tilbud, som kommunen har i forhold til at leve et liv med hjerneskade. Der vil i de fleste kommuner blive sammensat et tværfagligt team omkring dig/jer med relevante fagfolk. Det sikrer sammenhæng i rehabiliteringsforløbet samt sikrer, at der bliver udarbejdet en tidsplan og målsætninger i samarbejde med dig og dine pårørende. Hjerneskadekoordinatoren indkalder til planlægningsmøder og koordinerer med de aktører, der kan være behov for i hver enkelt forløb. Husk, at hjerneskadekoordinatoren normalt ikke har bevillingsmæssig kompetence. Der skal din sagsbehandler med ind. Borgerrådgiveren dér hvor kommunen har sådan én Hvad kan Borgerrådgiveren hjælpe med? Udgangspunktet er, at dialogen mellem dig og forvaltningen skal være udtømt, før du henvender dig til borgerrådgiveren. Derfor skal du i første omgang henvende dig dér, hvor din sag behandles, for at få problemet løst eller for at klage. Borgerrådgiveren kan hjælpe ifm en klagesag og hjælpe med at udfylde skemaer eller formulere skrivelser. Er du i tvivl, kan du altid tage en snak med borgerrådgiveren om din sag, som skal varetage dine interesser og ikke kommunens/forvaltningens. Borgerrådgiveren er nemlig uafhængig af kommunens forvaltninger, og selvom hun/han ikke kan afgøre sager selv, kan rådgiveren give forvaltningerne gode råd og få en sag, der er gået skævt, på rette spor igen. Og hjælpe dig med at få klaget eller at få en anke afsted. Du finder kontaktoplysninger til borgerrådgiveren på din kommunes hjemmeside.

6 Der er mange udfordringer ved hjerneskader Det er normalt i et forløb præget af kriser, og der er stor forskel på, hvordan mennesker reagerer i krisesituationer. Faserne kan være: 1. Chok. Ofte bliver man handlingslammet, eller også lader man som om man kan det hele. 2. Reaktionsfasen. Det går op for én, hvad der er sket, og man begynder at opfatte alvoren af skaden. 3. Bearbejdningsfasen. Man undersøger mulighederne og finder i den forbindelse ud af skadens omfang og betydning. 4. Nyorienteringsfasen. Et Spørgsmål, der ofte kommer er: Hvad nu?, Spørgsmålene hober sig op om afklaring om hjælpemidler, kommer den ramte hjem eller skal der et længere genoptræningsforløb til, hvad med arbejdet, forholdet til familierelationer, venner og netværk? Og meget, meget mere. Depressioner og andre problemer efter skaden Det er ikke ualmindeligt at personer, der bliver skadet i hjernen, får en depression, for der sker meget med én efter en hjerneskade. Der kan optræde personlighedsændringer eller forståelsen eller sproget kan svigte eller drille. Måske er den ramte blevet halvsidet lammet og skal have hjælp til mange ting. Oven i det hele lider man måske af hjernetræthed eller er lyd- eller lysfølsom. Ofte kan intensiv træning, som er så vigtigt, få nogle af generne til at fortage sig med tiden derfor er den rette træning så vigtig at få startet så tidligt i forløbet som overhovedet muligt. Andre følger kan det tage lang tid at kommer over, og det vil opleves som om der kun sker få fremskridt. Kognitive problemer Hvad er kognitive problemer? Et kognitivt problem efter en hjerneskade påvirker hjernens evne til at huske og bearbejde informationer. Årsagen til problemerne kan være noget fysisk som f.eks. en senhjerneskade eller aldersbetingede konsekvenser i hjernen.

7 De skjulte handicap At have et skjult eller usynligt handicap kan volde mange problemer. Ofte hører man den ramte med et usynligt handicap sige: Bare jeg sad i kørestol, for så ville folk forstå, at jeg har et handicap. Et usynligt handicap betyder for eksempel, at ingen kan se, at du har en kognitiv skade eller lignende, som påvirker dit liv voldsomt. Synet Det er ikke ualmindeligt, at en hjerneskadet person bliver ramt af dobbeltsyn eller man føler, at man skeler. Her er det vigtigt at kontakte en øjenlæge, som har speciale indenfor hjerneskadeområdet, så man kan få træningsøvelser, som skal gøres dagligt og i længere tid. Nogle ramte lider af et såkaldt tunnelsyn. Det betyder, at man kan se et begrænset område. Også her er det også vigtigt med øjentræning. Neglekt Neglekt betyder, at højre eller venstre side ikke eksisterer for én. Man kan opleve, at håret kun bliver redt på den ene halvdel, eller at manden kun barberer den ene side af hovedet. Det kan også betyde, at når man spiser, så ser man kun halvdelen af tallerkenen, og hvis éns glas står på den forkerte side af tallerkenen, så ser man det ikke. Sproget Afasi rammer mange hjerneskadede, når sprogcentret er ramt. Det er vigtigt, at der kommer en talepædagog ind over genoptræningen så tidligt i forløbet som muligt, så man kan få påbegyndt taletræning. Mange - især mænd - finder det latterligt, at de skal side og puste til vat eller i et sugerør, men disse øvelser er vigtige og skal udføres. Det giver god mening, for det handler om at få styrket muskulaturen i munden m.m. Mange afasiramte kan synge, selvom talesproget er ramt. At synge er også rigtig god træning, så at synge i kor kan gavne i arbejdet frem mod at få gang i sproget igen.

8 Hjernetræthed Hjernetræthed er en tilstand, som kommer pludseligt og opleves af de fleste, som får en hjerneskade. Trætheden kan virke som en kontakt, hvor der pludselig og uventet bliver slukket for strømmen. Det er vigtigt at lære sit energiniveau at kende (energiforvaltning). Lav et skema, så du får masser af pauser, så du kan få ladet batterierne op. Fysisk sensitivitet Mange ramte oplever, at berøring kan være smertefuld, et brusebad kan føles som at blive stukket med nåle eller der kan være problemer med at føle varme eller kulde. Snurrende fornemmelser kan være et stort problem og ikke at glemme nervesmerter. Nogen får let til gråd og latter, såkaldt labilitet. Lyd- og lysfølsomhed Mange hjerneskaderamte døjer med lys- og lydfølsomhed. Heldigvis fortager problemet for de fleste, eller i det mindste bliver generne ofte gradvis mindre. I dag kan man få hørepropper, som tilpasses lige præcis de gener, man er følsom overfor. Disse hjælpemidler lukker noget af støjen ude, og så kan man kan alligevel føre en næsten normal samtale. Tal med en audiologisk afdeling eller CSU om dette. Lysfølsomhed kan ofte afhjælpes med solbriller. Også her fås gode råd hos øjenlægen. Efter udskrivningen træning, træning og atter træning og så alt det andet Genoptræning med genoptræningsplanen i hånden Genoptræningen har til formål at træne og udvikle dine færdigheder til et så tilfredsstillende og et så opnåeligt niveau som muligt. Du/I skal stille krav om, at dem, som behandler dig har kendskab til hjerneskader, og at der også skal arbejdes med det kognitive og det sproglige i forhold til din skade. Det er normalt ikke kun det fysiske, der er blevet ramt og har lidt skade. Træningen er livslang.

9 Vedligeholdelsestræning Genoptræningen er i de fleste kommuner af en bestemt (og mange gange af en alt for kort) varighed. Kommunen træffer afgørelse om, hvilken form for vedligeholdelsestræning, der derefter skal iværksættes. Afgørelsen skal træffes ud fra en konkret og individuel vurdering af borgerens (dine) behov, og afgørelsen skal meddeles dig/jer skriftligt og være ledsaget af en skriftlig begrundelse med en klagevejledning. En afgørelse om vedligeholdelsestræning skal endvidere ses i sammenhæng med eventuel anden hjælp, der er bevilget, som for eksempel hjemmehjælp (personlig og praktisk hjælp). Ofte bliver der alene tilbudt vederlagsfri fysioterapi som vedligeholdelsestræning, men alt efter skadens karakter er denne fysiske træning ofte slet ikke tilstrækkelig. Vederlagsfri fysioterapi Vedlagsfri fysioterapi kan efter lægehenvisning gives til børn og voksne, som opfylder en række fastsatte kriterier. Formålet med denne indsats er at forbedre funktioner, vedligeholde funktioner eller forhale forringelser af funktioner. Socialpædagogisk bistand efter Servicelovens 85 Socialpædagogisk bistand skal ydes til personer, der på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller som på grund af særlige sociale problemer, har behov herfor. Bistanden kan ydes som et element i et samlet tilbud om bl.a. rådgivning, støtte, hjælp til pleje, behandling, træning eller ledsagelse til personer uanset deres boform. Ledsagerordningen Servicelovens 45 og 97 Hvis du ikke kan færdes alene på grund af dit handicap, er det muligt at søge om at få bevilget en ledsager 15 timer om måneden. De 15 timer om måneden er til borgere mellem 18 år og folkepensionsalderen, som har en betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

10 Formålet med denne ordning er at give borgere med betydelig og varigt nedsat funktionsevne mulighed for at deltage i selvvalgte fritidsaktiviteter. For eksempel indkøb, deltage i sociale og kulturelle arrangementer, gå i biografen m.m. Ledsagerordningen må ikke benyttes i forbindelse med behandling o.lign. som f.eks. kørsel til fysioterapi eller ridefysioterapi. Hertil skal der gives en særlig bevilling. Kommunen kan ikke bestemme, hvad ledsagerordningen skal bruges til; det er borgerens eget valg at vælge formålet med ledsagelsen. Ledsagelse kan foregå i offentlige transportmidler eller i borgerens bil. Ledsageren må ikke benytte egen bil i forbindelse med arbejdet som ledsager. Ledsageren er ansat af kommunen. Vær opmærksom på, at ordningen skal være bevilget til dig før dit fyldte 65 år, hvis bevillingen skal bevares fremover. Nogle kommuner anvender servicelovens 85 til ledsagerordning til borgere over 67 år, herunder også til selvvalgte aktiviteter. Paragraffen kræver dog, at der i givet fald skal være et socialpædagogisk indhold i ledsagelsen. Det socialpædagogiske sigte vil normalt ikke være en del af den almindelige ledsagerordning. En anden mulig paragraf i service-loven er 79, som blandt andet omhandler tilskud til aktiverende og forebyggende aktiviteter. Bisidderordningen En bisidder er en person som følger dig/jer til et møde, som kan være hos lægen, på sygehuset, hos sagsbehandleren, jobcentret, fagforeningen m.m. En bisidder vil ofte lægge op til, at I tager et møde inden det møde, I skal til, for at snakke sagen igennem og afstemme forventningerne. En bisidder fra Hjerneskadeforeningen tilbyder sin hjælp gratis, og ofte skal hun/han blot have dækket kørsel efter statens lave takst. Et godt råd, som vi gentager: Gå aldrig alene til møder med læge, kommunen, jobcentret, sygedagpengekontoret, sagsbehandler m.m.

11 Der er måske behov for ændringer i boligen Hvis der skal bevilges tilskud til ændringer i boligen, skal disse være nødvendige for at gøre boligen bedre egnet som opholdssted og ydes efter behov uden hensyn til modtagerens økonomiske forhold. Hjælp til boligindretning kan ydes uanset om modtageren bor i lejlighed, ejerbolig eller har varigt ophold hos familie eller hos andre. Som eksempler kan nævnes udjævning af trapper eller dørtrin, eller en borger kan få tildelt et toilet og et toiletsæde med skylletørrefunktion. Begrundelsen vil så kunne være, at personen selv vil kunne klare sine toiletbesøg. Endvidere bliver boligen bedre egnet som opholdssted for borgeren. Hjælp til boligændring. Ofte er det kun nødvendigt at foretage mindre ændringer, f.eks. fjerne dørtrin, opsætte gelændere, håndtag og lignende. I andre tilfælde kan større ændringer være nødvendige. Ved afgørelse om bevilling af hjælp til mere omfattende og dyre ændringer, f.eks. etablering af elevator, lift eller mindre om- eller tilbygninger, skal kommunen undersøge, om det er muligt at tilvejebringe en mere hensigtsmæssig, eller mere økonomisk fordelagtig afhjælpning af boligforholdene. Det kan for eksempel ske i forbindelse med en flytning. Movias Flexhandicap kørselsordning Flexhandicap er et tilbud til bevægelseshæmmede, som ikke kan benytte den almindelige kollektive trafik. Flexhandicap er en kørselsordning, der sikrer, at svært bevægelseshæmmede får samme tilbud som alle andre, selvom de ikke kan benytte almindelige busser og tog. Det kan for eksempel være i forbindelse med besøg hos familie og venner, indkøb og deltagelse i kulturelle aktiviteter.

12 Der stilles normalt krav om, at man kun kan gå selvstændigt en bestemt afstand før, at handicapflexkørsel bliver bevilget. Der er et begrænset antal ture (normalt 104 enkeltture) om året i en bevilling. Bemærk, at kørsel til og fra en aktivitet eller lignende tæller to ture (én frem og én tilbage). Det er gennem kommunen, at du skal visiteres til ordningen. Hjælpemidler herunder handicapbil (trivselsbil) Der findes mange former for hjælpemidler. Alt fra specielle tandbørster, toiletstol, kam/børster blot for at nævne nogle. Knive og spækbrætter, som er designet til at kunne bruges med en hånd. Rollatorer, kørestole, skohorn, sko med velcro og bluser og bukser uden knapper. Du kan sammen med din ergoterapeut finde de rigtige hjælpemidler som passer til dig. Hjælpemidler bevilges af kommunen og i nogle kommuner sker tilpasning og udlevering i samarbejde med den kommunale hjælpemiddelcentral. Ansøgning om og bevilling af handicapbil er et helt kapitel for sig selv, hvor du skal snakke med din socialrådgiver, det team eller den afdeling i kommunen, som er ansvarlig for dette, og du skal eventuelt også søge anden konsulentbistand. Ledsagerkort, parkeringskort og handicap brobizz Det kan give en del fordele at have disse kort. Det udstedes af Danske Handicaporganisationer (DH), Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup. Kontakt DH s Brugerservice for udstedelse af parkeringskort, ledsagerkort og handicap brobizz. Telefon , alle hverdage eller læs mere på DH s hjemmeside

13 Hjerneskadeforeningen Et medlemskab af Hjerneskadeforeningen er et såkaldt familiemedlemskab, og det kan være én af vejene tilbage til et godt liv med en hjerneskade. Brug foreningens socialrådgivere, telefonrådgivningen, bisidderordningen og de gode råd andre medlemmer, som man ofte har brug for. Og mød andre mennesker, som har været igennem noget lignende og har været i situationer, som ligner din/jeres. Når du/i er medlem af en patientforening, vil det som oftest være muligt at bruge foreningens socialrådgiver og modtage faglig bistand. Flere lokalafdelinger tilbyder også samtaler personligt og telefonisk om lokale forhold, og lokalafdelingerne og vore medlemmer øser gerne af deres store og mange erfaringer. Og som omtalt i materialet her, er det også muligt at få bisidderhjælp enten fra lokalafdelingen eller ved at snakke med foreningens socialrådgivere. Det også muligt på forskellige platforme at komme i kontakt med andre i den samme situation som ens egen. Blandt andet på Facebook kan du/i få en uvurderlig kontakt til både andre ramte og pårørende. Hjerneskadeforeningen og foreningens lokalafdelinger rundt om i landet har både hjemmesider samt flere facebooksider og -grupper. Se mere på og mød lokalforeningen Vestsjælland på Og husk så endelig, at det er utroligt værdifuldt at mødes med andre mennesker, som er i en lignende situation eller som har været det igennem, som du/i oplever. Lokalafdelingerne i Hjerneskadeforeningen har alle møder med socialt samvær. Her er der både tid og plads til at dele stort og småt samt hygge sig. Vi taler ikke kun om sygdom og hjerneskader, men her får du/i under alle omstændigheder en god fornemmelse af, at I ikke står alene med alle jeres udfordringer og spørgsmål, for vi er alle eller har alle været i samme båd.

14 Familie, børn, venner, kollegaer og netværket De mange informationer, som er i dette lille hæfte, er naturligvis slet ikke dækkende for alt det, som bliver en del af tilværelsen for en person eller en familie, der bliver ramt af en hjerneskade. I Hjerneskadeforeningen siger vi ofte, at når et familiemedlem bliver ramt, så bliver hele familien ramt. Et af formålene med hæftet her er flere, men det vigtigste er, at informere den ramte og de pårørende om nogle helt basale og grundlæggende forhold og begreber. Vi har erfaring for, at vore medlemmer ofte både måneder og år inde i et forløb siger til os, at bare vi havde vidst det og det noget tidligere, så havde det været meget lettere for os! Dernæst har det været vigtigt for os i Hjerneskadeforeningen at gøre hæftet så overskueligt som overhovedet muligt, selv om man naturligvis kan skrive bøger om alt det, som man kan komme ud for, når familien rammes af en hjerneskade. Vi har vurderet, at når skaden rammer, så er der nogle grundlæggende ting, som den ramte og familien bør få information om. Men at denne information ofte ikke gives. Og endelig er det vores håb, at hæftet vil kunne benyttes i familien, blandt venner og bekendte og på arbejdspladsen, så familiens netværk kan få en forståelse for, hvad følgerne kan være efter en hjerneskade. Gode links DUKH - VISO - Hjerneskadecenter Vejlefjord BOMI Fjordstjernen Andre tilbud om træning og ophold, kan være: Kurhus, Montebello, Kildebo.

15 Mine egne notater

16 En udgivelse fra Hjerneskadeforeningen Vestsjælland En gang om måneden kan du møde os her: Sorø Slagelse Holbæk Sorøs Kultur og Kongehavecentret Fjordstjernen Fritidscenter Svendsgade 102 Isefjords Alle 27 Frederiksvej Slagelse 4300 Holbæk 4180 Sorø Nykøbing Sj. Kalundborg Korsør Sundhedscentret Munkesøcentret Teglværksparken Sygehusvej 5. 3 sal Esbern Snaresvej55 Teglværksparken Nykøbing Sj Kalundborg 4220 Korsør Læs her hvornår du kan finde os: - læs mere under menuen "Medlemsinfo" Lise Kiving Dan Kiving Du kan kontakte Hjerneskadeforeningen Vestsjælland her: Lise Kiving, formand Dan Kiving, kasserer Kari Didriksen, sekretær Elmelunden 21 Elmelunden 21 Åvænget Sorø 4180 Sorø 4180 Sorø Tlf Tlf Tlf Mail lise-n@live.dk dan.kiving@live.dk Og adressen til hovedforeningen er her: Hjerneskadeforeningen, Blekinge Bouldevard 2, 2630 Taastrup. Tlf telefontid mandag til fredag mellem kl. 9 og 12

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Stemningsbillede fra SKVULP Festivalen i Holbæk - en solskins- og regnvejrsdag i maj.

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Stemningsbillede fra SKVULP Festivalen i Holbæk - en solskins- og regnvejrsdag i maj. Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Stemningsbillede fra SKVULP Festivalen i Holbæk - en solskins- og regnvejrsdag i maj Nyhedsbrev Juli 2018 Aktivitetskalender 3. kvartal 2018 Velkommen til Hjerneskadeforeningen

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Vi ønsker jer alle sammen en rigtig god sommer. Nyhedsbrev

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Vi ønsker jer alle sammen en rigtig god sommer. Nyhedsbrev Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Vi ønsker jer alle sammen en rigtig god sommer Nyhedsbrev Juli 2017 Aktivitetskalender 3. kvartal 2017 Torsdagscafé hver torsdag fra kl. 14.00 til 16.00 Torsdagscafeen

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Stemningsbillede fra Nyhavn En solskinsdag i februar. Nyhedsbrev

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Stemningsbillede fra Nyhavn En solskinsdag i februar. Nyhedsbrev Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Stemningsbillede fra Nyhavn En solskinsdag i februar Nyhedsbrev April 2018 Aktivitetskalender 2. kvartal 2018 Velkommen til Hjerneskadeforeningen Vestsjælland, hvor der

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Vi fik i januar en pris for at have bidraget væsentlig til at synliggøre Sorø Kommune udenfor kommunes grænser Nyhedsbrev April 2019 Aktivitetskalender 1. kvartal 2019

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Stemningsbillede fra Bevæg Festivalen i Kalundborg - en solskins- og regnvejrsdag lørdag den 1.

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Stemningsbillede fra Bevæg Festivalen i Kalundborg - en solskins- og regnvejrsdag lørdag den 1. Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Stemningsbillede fra Bevæg Festivalen i Kalundborg - en solskins- og regnvejrsdag lørdag den 1. september Nyhedsbrev oktober 2018 Aktivitetskalender 4. kvartal 2018 Velkommen

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Der sker altid spændende ting her i Vestsjælland Her er vi på tur til Det Vilde Vesten til Texas Ranch

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Der sker altid spændende ting her i Vestsjælland Her er vi på tur til Det Vilde Vesten til Texas Ranch Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Der sker altid spændende ting her i Vestsjælland Her er vi på tur til Det Vilde Vesten til Texas Ranch Nyhedsbrev Januar 2017 Aktivitetskalender 1. kvartal 2017 Torsdagscafé

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Smuk majdag hvor lokalafdelingen var på tur

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Smuk majdag hvor lokalafdelingen var på tur Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Smuk majdag hvor lokalafdelingen var på tur Nyhedsbrev Juli 2019 Aktivitetskalender 3. kvartal 2019 Velkommen til Hjerneskadeforeningen Vestsjælland, hvor der er mange

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Rigtig glædelig jul og godt nytår Billedet er fra Møgeltønder

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Rigtig glædelig jul og godt nytår Billedet er fra Møgeltønder Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Rigtig glædelig jul og godt nytår Billedet er fra Møgeltønder Nyhedsbrev Januar 2019 Aktivitetskalender 1. kvartal 2019 Velkommen til Hjerneskadeforeningen Vestsjælland,

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Nyhedsbrev Januar 2018 Vi mødes her: Aktivitetskalender 1. kvartal 2018 Torsdagscafé hver torsdag fra kl. 14.00 til 16.00 Torsdagscafeen tilbyder mange aktiviteter. Du

Læs mere

Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus

Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus (Gældende) Udskriftsdato: 19. januar 2015 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1404380 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

KVALITETSSTANDARDER 2018

KVALITETSSTANDARDER 2018 KVALITETSSTANDARDER 2018 1.15 Genoptræning Lovgrundlag for ydelse Bevillingskompetence Hvilket behov dækker 140 i Sundhedsloven og 86, stk. 1, 88, stk. 2 i Serviceloven. Ishøj Kommune, Ældre og rehabilitering

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland På tur år tilbage rundt i Odsherred og i Lammefjordens utroligt spændende historie

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland På tur år tilbage rundt i Odsherred og i Lammefjordens utroligt spændende historie Hjerneskadeforeningen Vestsjælland På tur 15.000 år tilbage rundt i Odsherred og i Lammefjordens utroligt spændende historie Nyhedsbrev Oktober 2016 Aktivitetskalender 4. kvartal 2016 Torsdagscafé hver

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Der sker altid noget spændende, når vi er sammen i Vestsjælland - så kom og vær med

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Der sker altid noget spændende, når vi er sammen i Vestsjælland - så kom og vær med Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Der sker altid noget spændende, når vi er sammen i Vestsjælland - så kom og vær med Nyhedsbrev April 2017 Aktivitetskalender 2. kvartal 2017 Torsdagscafé hver torsdag

Læs mere

Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus

Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus BEK nr 918 af 22/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 2. april 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1803748 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade. Sundhedsloven 140. Serviceloven 86 stk.

Kvalitetsstandard. Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade. Sundhedsloven 140. Serviceloven 86 stk. 1 of 5 Kvalitetsstandard Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Sundhedsloven 140 Serviceloven 86 stk.1 Lov om specialundervisning 2014 2 of 5 Ydelse Ambulant tværfaglig

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ambulant genoptræning og rehabilitering til borgere med erhvervet hjerneskade herunder taletræning. Godkendt af byrådet d.

Kvalitetsstandard. Ambulant genoptræning og rehabilitering til borgere med erhvervet hjerneskade herunder taletræning. Godkendt af byrådet d. Kvalitetsstandard Ambulant genoptræning og rehabilitering til borgere med erhvervet hjerneskade herunder taletræning Godkendt af byrådet d. xx 1 of 6 2 of 6 Ydelser Ambulant flerfaglig genoptræning til

Læs mere

Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering

Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering Sygehusenes udarbejdelse af genoptræningsplaner Den sundhedsfaglige vurdering i kommunen Gennemgang af de fire specialiseringsniveauer Antal og fordeling

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Nyhedsbrev Juli 2015 Aktivitetskalender 3. kvartal 2015 Torsdagscafé hver anden torsdag fra kl. 14.00 til 16.00 i Sorø Torsdagscafeen tilbyder mange aktiviteter. Du har

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland var på besøg i Kroppens Hus i Sorø. Her bliver AlterG - maskinen afprøvet, og det var en stor oplevelse for Jens-Peter. Nyhedsbrev

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen ønsker alle vores medlemmer, familier og venner et rigtigt godt efterår. Billedet viser udsigten ud over Vejlefjords skønne have Nyhedsbrev Oktober

Læs mere

Region Hovedstaden. Genoptræningsplaner og specialiseringsniveauer. - hvordan skal jeg skrive

Region Hovedstaden. Genoptræningsplaner og specialiseringsniveauer. - hvordan skal jeg skrive Genoptræningsplaner og specialiseringsniveauer - hvordan skal jeg skrive Telling Nielsen, Rigshospitalet/Glostrup aug. 2016 / marts 2017 1 Genoptræningsplaner anno 2016 Oplægget: Baggrund for ændring fra

Læs mere

Rehabilitering på hjerneskadeområdet set fra et brugerperspektiv

Rehabilitering på hjerneskadeområdet set fra et brugerperspektiv HjerneSagen Landsforeningen for mennesker ramt af blodprop eller blødning i hjernen v/ Lise Beha Erichsen, direktør. Rehabilitering på hjerneskadeområdet set fra et brugerperspektiv De sidste måneder har

Læs mere

Genoptræningsplaner og specialiseringsniveauer

Genoptræningsplaner og specialiseringsniveauer Genoptræningsplaner og specialiseringsniveauer - hvordan skal jeg skrive Regional arbejdsgruppe i v. Marianne Telling Nielsen, Rigshospitalet/Glostrup aug. 2016. Revideret ift. kildehenvisninger af Karin

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland *** Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen ønsker alle vores medlemmer, familie og venner en rigtig god sommer Nyhedsbrev Juli 2014 Aktivitetskalender 3. kvartal 2014 Torsdagscafé hver

Læs mere

Orientering til patienter og pårørende om sociale forhold

Orientering til patienter og pårørende om sociale forhold Orientering til patienter og pårørende om sociale forhold Vi ønsker med denne pjece at give dig et kort overblik over forskellige sociale og økonomiske støttemuligheder, der kan være relevante i forbindelse

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende Hospitalet informerer kommunen om dit behov for genoptræning Din fysiske og mentale

Læs mere

Eksempel på en borgerrejse for person med erhvervet hjerneskade

Eksempel på en borgerrejse for person med erhvervet hjerneskade Eksempel på en borgerrejse for person med erhvervet hjerneskade Skaden rammer En borger får typisk en hjerneskade ved en blodprop, en hjerneblødning eller et traume. Hospitalsindlæggelse På hospitalet

Læs mere

Kvalitetsstandard. for Daggenoptræning og rehabilitering af borgere med senhjerneskade. Servicelovens 86, stk. 1 samt Sundhedslovens 140

Kvalitetsstandard. for Daggenoptræning og rehabilitering af borgere med senhjerneskade. Servicelovens 86, stk. 1 samt Sundhedslovens 140 Kvalitetsstandard for Daggenoptræning og rehabilitering af borgere med senhjerneskade Servicelovens 86, stk. 1 samt Sundhedslovens 140 Godkendt på byrådet d. 16.12.2010. Træning- og aktivitetsområdet i

Læs mere

Genoptræningsplanen. - Dens muligheder og udfordringer

Genoptræningsplanen. - Dens muligheder og udfordringer Genoptræningsplanen - Dens muligheder og udfordringer Hvad har jeg planlagt at sige noget om? Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud ved udskrivning fra sygehus.

Læs mere

Rehabiliteringsforløb og hjemmehjælp

Rehabiliteringsforløb og hjemmehjælp Rehabiliteringsforløb og hjemmehjælp - nye elementer i lovgivningen Social- og sundhedspolitisk konsulent Beate Jarl bj@etf.dk 53 36 49 21 Aktuelle love, vejledninger mv. Bekendtgrelse og vejledning om

Læs mere

Gentofte Kommune 2015

Gentofte Kommune 2015 Kvalitetsstandard Rehabilitering, genoptræning samt forebyggende og vedligeholdende træning i Tranehavens regi Gentofte Kommune 2015 Godkendt på Socialudvalgets møde den 8. januar 2015 0 1. INDLEDNING...

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Stemningsbillede fra Bad Malente Dieksee

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland. Stemningsbillede fra Bad Malente Dieksee Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Stemningsbillede fra Bad Malente Dieksee Nyhedsbrev Oktober 2017 Aktivitetskalender 4. kvartal 2017 Torsdagscafé hver torsdag fra kl. 14.00 til 16.00 Torsdagscafeen tilbyder

Læs mere

Kvalitetsstandard for genoptræning 2017

Kvalitetsstandard for genoptræning 2017 Kvalitetsstandard for genoptræning 2017 Udarbejdet af: Elsebeth Elsted Dato: Godkendt på Sundheds-og Omsorgsudvalgsmøde d. 2017 Sagsid.: Elel Version nr.: Kvalitetsstandard for genoptræning 2017 Område

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland kan med glæde og stolthed fortælle, at vi har modtaget Handicapprisen 2014 uddelt af Handicaprådet i Sorø Nyhedsbrev Januar 2015 Aktivitetskalender

Læs mere

Midt i livet og ramt af en hjerneskade. Hjernesagen kan hjælpe dig med at få svar på nogle af de spørgsmål, som melder sig i din nye situation

Midt i livet og ramt af en hjerneskade. Hjernesagen kan hjælpe dig med at få svar på nogle af de spørgsmål, som melder sig i din nye situation Midt i livet og ramt af en hjerneskade Hjernesagen kan hjælpe dig med at få svar på nogle af de spørgsmål, som melder sig i din nye situation Midt i livet og ramt af en hjerneskade Du er ramt i en livsfase,

Læs mere

Kvalitetsstandard. Ambulant genoptræning og rehabilitering af borgere med erhvervet hjerneskade. Sundhedslovens 140 og Servicelovens 86, stk.

Kvalitetsstandard. Ambulant genoptræning og rehabilitering af borgere med erhvervet hjerneskade. Sundhedslovens 140 og Servicelovens 86, stk. Kvalitetsstandard Ambulant genoptræning og rehabilitering af borgere med erhvervet hjerneskade. Sundhedslovens 140 og Servicelovens 86, stk. 1 1 Træning- og aktivitetsområdet i Syddjurs Kommune Lovgrundlag

Læs mere

Kvalitetsstandard for genoptræning 2017

Kvalitetsstandard for genoptræning 2017 Kvalitetsstandard for genoptræning 2017 Udarbejdet af: Dato: Sagsid.: Elsebeth Elsted Sundheds-og Omsorgsudvalgsmøde d. 13.3 2017 Elel Version nr.: Kvalitetsstandard for genoptræning 2017 Område Sundhed

Læs mere

Hvordan kan borgere livet igennem klare sig selv mest muligt?

Hvordan kan borgere livet igennem klare sig selv mest muligt? Rehabilitering og Visitation Hvordan kan borgere livet igennem klare sig selv mest muligt? Hvordan fastholdes borgerens ansvar for eget liv? Oplægget indeholder Holstebro Kommunes tilbud om træning, hjælpemidler

Læs mere

Information om genoptræning efter sygehusindlæggelse

Information om genoptræning efter sygehusindlæggelse Information om genoptræning efter sygehusindlæggelse Indholdsfortegnelse 1. Hvad er lovgrundlaget?... 2 2. Hvordan er sagsgangen i forbindelse med visitering af almen genoptræning, genoptræning på specialiseret

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland har været på minicuíse med DFDS til Oslo i november. Her ser du et smukt billede fra busturen til Holmekollen. Efter, at vi havde kørt

Læs mere

Svarfrister ved genoptræning efter hospitalsophold ( 140 i Sundhedsloven)

Svarfrister ved genoptræning efter hospitalsophold ( 140 i Sundhedsloven) 1 Kvalitetsstandard for genoptræning efter sundhedsloven 140 Lovgrundlag 140 i Sundhedsloven Kommunalbestyrelsen har i henhold til bekendtgørelsen til 140 i Sundhedsloven pligt til at tilbyde genoptræning

Læs mere

STATUS PÅ IMPLEMENTERING AF GENOPTRÆNINGSOMRÅDET I FORHOLD TIL BEKENDTGØRELSE OG. Status SUNDHEDSAFTALE

STATUS PÅ IMPLEMENTERING AF GENOPTRÆNINGSOMRÅDET I FORHOLD TIL BEKENDTGØRELSE OG. Status SUNDHEDSAFTALE STATUS PÅ IMPLEMENTERING AF GENOPTRÆNINGSOMRÅDET I FORHOLD TIL BEKENDTGØRELSE OG Status SUNDHEDSAFTALE 2015-2018 CENTRALE ELEMENTER I BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING PÅ TRÆNINGSOMRÅDET (JANUAR 2015) Baggrund

Læs mere

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem.

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem. Baggrund om ViSP samarbejdet Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) er oprettet 1. august 2003 ved en sammenlægning af de hidtidige Specialskoler for Voksne i Næstved og i Nykøbing F. Borgerne har fri

Læs mere

Lov og ret. Mulighed for hjælp og støtte til et barn med cerebral parese

Lov og ret. Mulighed for hjælp og støtte til et barn med cerebral parese Lov og ret Mulighed for hjælp og støtte til et barn med cerebral parese Indhold Den vigtige lov: Serviceloven... 4 Den særlige familievejlederordning... 4 Træning og behandling... 4 Merudgifter... 4 Tabt

Læs mere

Hjerneskadekoordinationen. vi hjælper dig videre efter en hjerneskade

Hjerneskadekoordinationen. vi hjælper dig videre efter en hjerneskade Hjerneskadekoordinationen vi hjælper dig videre efter en hjerneskade ABC 2 Når en hjerneskade rammer Hvert år får ca. 1.000 københavnere genoptræning eller rehabilitering efter at være blevet ramt af en

Læs mere

1. Overordnede rammer Genoptræning efter sygehusindlæggelse 1.1 Lovgrundlag Sundhedslovens 140

1. Overordnede rammer Genoptræning efter sygehusindlæggelse 1.1 Lovgrundlag Sundhedslovens 140 Kvalitetsstandard Genoptræning efter sygehusindlæggelse 1. januar 2016 1. Overordnede rammer Genoptræning efter sygehusindlæggelse 1.1 Lovgrundlag Sundhedslovens 140 1.2 Formål med lovgivningen Formålet

Læs mere

BØRNETEAMET. Hjælp til et bedre liv for børn med handicap vedrørende hjælpemidler, bolidindretninger og biler

BØRNETEAMET. Hjælp til et bedre liv for børn med handicap vedrørende hjælpemidler, bolidindretninger og biler BØRNETEAMET Hjælp til et bedre liv for børn med handicap vedrørende hjælpemidler, bolidindretninger og biler Denne pjece henvender sig til forældre til børn med handicap, som bor i Aarhus Kommune. Pjecen

Læs mere

Støtte til den ramte og familien - efter sundhedsloven, serviceloven og sygedagpengeloven. Bente Toth Mouritzen socialrådgiver

Støtte til den ramte og familien - efter sundhedsloven, serviceloven og sygedagpengeloven. Bente Toth Mouritzen socialrådgiver Støtte til den ramte og familien - efter sundhedsloven, serviceloven og sygedagpengeloven Bente Toth Mouritzen socialrådgiver Støtte til den pårørende Afløsning og aflastning Servicelovens 84 Orlov til

Læs mere

1. Overordnede rammer Genoptræning efter sygehusindlæggelse 1.1 Lovgrundlag Sundhedslovens 140

1. Overordnede rammer Genoptræning efter sygehusindlæggelse 1.1 Lovgrundlag Sundhedslovens 140 Kvalitetsstandard Genoptræning efter sygehusindlæggelse 1. januar 2015 1. Overordnede rammer Genoptræning efter sygehusindlæggelse 1.1 Lovgrundlag Sundhedslovens 140 1.2 Formål med lovgivningen Formålet

Læs mere

Kvalitetsstandard Genoptræningsplaner

Kvalitetsstandard Genoptræningsplaner [Skriv tekst] Kvalitetsstandard Genoptræningsplaner [Skriv tekst] Side 0 Fanø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 3 2.0 Formål... 3 3.0 Hvad er en genoptræningsplan?... 3 4.0 Målgruppe - Hvem kan få en

Læs mere

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard For Lov om social service 97 Ledsagerordning Vedtaget af Byrådet d. 22. marts 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Forudsætninger... 3 1.1 Lovgrundlag... 3 1.2 Personkreds...

Læs mere

Serviceloven - sagsbehandlingstider

Serviceloven - sagsbehandlingstider Serviceloven - sagsbehandlingstider Område/paragraf Beskrivelse af lovkrav Sagsbehandlingstid (tidsfrist for afgørelse) Udrednings- og rehabiliteringsforløb 83 a Personlig pleje og praktisk bistand 83,

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdelsestræning. Hjemmevejledning for borgere med en pådraget hjerneskade

Genoptræning og vedligeholdelsestræning. Hjemmevejledning for borgere med en pådraget hjerneskade Ballerup Kommunes kvalitetsstandarder for Genoptræning og vedligeholdelsestræning Rehabilitering Hjemmevejledning for borgere med en pådraget hjerneskade 2017 Kvalitetsstandarden beskriver de muligheder

Læs mere

Erhvervet hjerneskadeområdet CVO. Årsrapport 2015

Erhvervet hjerneskadeområdet CVO. Årsrapport 2015 Erhvervet hjerneskadeområdet CVO Årsrapport 2015 Indhold Indledning... 3 Synlighed og styrkelse af indsatsen på erhvervet hjerneskadeområdet... 3 Statistik... 7 Indsatsområder i 2016... 8 Center for Velfærd

Læs mere

Høringssvar vedr. bekendtgørelse om genoptræningsplaner mv. samt vejledning om træning i kommuner og regioner

Høringssvar vedr. bekendtgørelse om genoptræningsplaner mv. samt vejledning om træning i kommuner og regioner Dokument oprettet 27. august 2014 Sag 17-2014-00117 Dok. 161800/tk Høringssvar vedr. bekendtgørelse om genoptræningsplaner mv. samt vejledning om træning i kommuner og regioner 1. Indledende bemærkninger

Læs mere

Tilbud i Aarhus Kommune målrettet voksne borgere (18 + år) med erhvervet hjerneskade Opdateret d. 25. februar 2014

Tilbud i Aarhus Kommune målrettet voksne borgere (18 + år) med erhvervet hjerneskade Opdateret d. 25. februar 2014 1 Tilbud i Aarhus Kommune målrettet voksne borgere (18 + år) med erhvervet hjerneskade Opdateret d. 25. februar 2014 Tilbud om assistance fra Hjerneskadeteamet (hjerneskadekoordinatorer) i Aarhus Kommune:

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Det handler om, på alle måder, at hjælpe dig tilbage til et godt og selvstændigt liv Du tilbydes hjælp til at få fritidsliv, familieliv og sociale

Læs mere

Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau

Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau Journal nr.: Dato: 30. november 2015 Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau Grundlæggende principper for samarbejdet I oktober 2014

Læs mere

HJÆLP OG STØTTE. til forældre med børn der har fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse

HJÆLP OG STØTTE. til forældre med børn der har fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse HJÆLP OG STØTTE til forældre med børn der har fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse Hjælp og støtte til forældre med børn der har fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse Denne pjece er skrevet til

Læs mere

Analyse af området erhvervet hjerneskade.

Analyse af området erhvervet hjerneskade. Analyse af området erhvervet hjerneskade. 1. Indledning. I forbindelse med drøftelserne af kommunernes redegørelser for 2007 til Region Hovedstaden viste der sig en vurdering af de mere langsigtede kapacitetsbehov

Læs mere

Administrationsgrundla

Administrationsgrundla Godkendt i Udvalget for Voksne 25. august 2014 Administrationsgrundlag for socialpædagogisk støtte til voksne med særlige behov 1. Indhold i administrationsgrundlaget Dette administrationsgrundlag beskriver

Læs mere

Genanvendelige hjælpemidler Forbrugsgoder og Boligindretning

Genanvendelige hjælpemidler Forbrugsgoder og Boligindretning Gældende fra maj 2017 Kvalitetsstandard for Genanvendelige hjælpemidler Forbrugsgoder og Boligindretning 1 2 Politiske målsætninger Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune lægger vægt på, at du bevarer dine

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbud til voksne

Kvalitetsstandard for dagtilbud til voksne Kvalitetsstandard for dagtilbud til voksne med senhjerneskade efter Servicelovens 103-104 Udarbejdet af: Elsebeth Elsted Dato: Fremlægges til godkendelse på SOU den 19. juni 2017 Version nr.: 4 (erstatter

Læs mere

1. Overordnede rammer Genoptræning efter sygehusindlæggelse 1.1 Lovgrundlag Sundhedslovens 140

1. Overordnede rammer Genoptræning efter sygehusindlæggelse 1.1 Lovgrundlag Sundhedslovens 140 Kvalitetsstandard Genoptræning efter sygehusindlæggelse 1. januar 2014 1. Overordnede rammer Genoptræning efter sygehusindlæggelse 1.1 Lovgrundlag Sundhedslovens 140 1.2 Formål med lovgivningen Formålet

Læs mere

Rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade

Rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade Rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade Opfølgning på forløbsprogrammerne i Region Midtjylland den 7. oktober 2013 Overlæge Bente Møller Hjerneskaderehabilitering i Danmark Kommunalreformen

Læs mere

Kvalitetsstandard for vedligeholdende træning

Kvalitetsstandard for vedligeholdende træning Kvalitetsstandard for vedligeholdende træning 2014 Løbenr. og år: 150443/14 1 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er en kvalitetsstandard?... 3 2. Lovgrundlaget... 3 3. Hvad er formålet med træningen... 3 4. Hvem

Læs mere

Kvalitetsstandard 2015 Center Sundhed

Kvalitetsstandard 2015 Center Sundhed Kvalitetsstandard 2015 Center Sundhed Til politisk behandling marts 2015 Genoptræning efter sygehusindlæggelse Kriterier Alle borgere i Rebild kommune, der på tidspunktet for udskrivning fra sygehus har

Læs mere

4. Hvilken klageadgang er der i Københavns Kommune på området, og hvordan har udviklingen i behandlingstiden for klager været over de

4. Hvilken klageadgang er der i Københavns Kommune på området, og hvordan har udviklingen i behandlingstiden for klager været over de Marialise Rømer, MB 6. november 2012 Sagsnr. 2012-156912 Dokumentnr. 2012-881023 Kære Marialise Rømer Tak for din henvendelse af 24. oktober 2012, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Læs mere

Ydelsen kan sammensættes af flere tilbud: Individuel træning Holdtræning Instruktion til selvtræning Hjemmetræning Specialiseret genoptræning.

Ydelsen kan sammensættes af flere tilbud: Individuel træning Holdtræning Instruktion til selvtræning Hjemmetræning Specialiseret genoptræning. Genoptræning efter udskrivning fra hospital efter Sundhedsloven Hvad er ydelsens 140 i Sundhedsloven samt Vejledning om træning i lovgrundlag? kommuner og regioner. Kommunen tilbyder genoptræning efter

Læs mere

Kvalitetsstandard for vedligeholdende træning 2018/2019

Kvalitetsstandard for vedligeholdende træning 2018/2019 Kvalitetsstandard for vedligeholdende træning 2018/2019 1 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er en kvalitetsstandard?... 3 2. Lovgrundlaget... 3 3. Hvad er formålet med vedligeholdende træning?... 3 4. Hvem kan

Læs mere

Specialiseret neurorehabilitering

Specialiseret neurorehabilitering Borgerpjece Specialiseret neurorehabilitering Et rehabiliteringstilbud for dig, der har komplekse følger efter en erhvervet hjerneskade. I denne pjece kan du læse om, hvad vi kan tilbyde dig og dine pårørende.

Læs mere

SPECIALHOSPITALET.DK SPECIALHOSPITALET. for Polio- og Ulykkespatienter. Specialiseret tværfaglig rehabilitering af polio- og ulykkespatienter

SPECIALHOSPITALET.DK SPECIALHOSPITALET. for Polio- og Ulykkespatienter. Specialiseret tværfaglig rehabilitering af polio- og ulykkespatienter SPECIALHOSPITALET.DK SPECIALHOSPITALET for Polio- og Ulykkespatienter Specialiseret tværfaglig rehabilitering af polio- og ulykkespatienter 2 Tværfaglig specialiseret rehabilitering Specialhospitalet for

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte efter Servicelovens 85 2015

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte efter Servicelovens 85 2015 Kvalitetsstandard for hjælp og støtte efter Servicelovens 85 2015 21. april 2015 Center for Handicap & Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Lovgrundlag... 3 2.1.

Læs mere

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN Stifinder Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN August 2015 Stifinderen beskriver samarbejdet om genoptræningsforløb med udgangspunkt i de muligheder, lovgivningen

Læs mere

KØRSEL - HVEM SKAL KØRE

KØRSEL - HVEM SKAL KØRE KØRSEL - HVEM SKAL KØRE Kørselstype Praktiserende læge og speciallæge Leverandør af befordring Der er fri befordring af pensionister der ellers opfylder betingelserne for transporten til og fra egen læge,

Læs mere

Træningen kan foregå i hold eller individuelt og tildeles efter konkret individuel vurdering.

Træningen kan foregå i hold eller individuelt og tildeles efter konkret individuel vurdering. Deloitte 2014: REBILD KVALITETSSTANDARD SUNDHEDSLOVENS 140 Kriterier Alle borgere i Rebild kommune, der på tidspunktet for udskrivning fra sygehus har et lægefagligt begrundet behov herfor tilbydes almen

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 juli 2019 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...3 Værdier

Læs mere

1. Overordnede rammer Vedligeholdende træning 1.1 Lovgrundlag Lov om Social Service 86, stk. 2

1. Overordnede rammer Vedligeholdende træning 1.1 Lovgrundlag Lov om Social Service 86, stk. 2 Kvalitetsstandard Vedligeholdende 1. januar 2015 1. Overordnede rammer Vedligeholdende 1.1 Lovgrundlag Lov om Social Service 86, stk. 2 1.2 Politiske målsætninger Formålet med et stilbud er at forbedre

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for ledsageordning for borgere over 67 år

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for ledsageordning for borgere over 67 år Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for ledsageordning for borgere over 67 år 2 Kvalitetsstandard for ledsageordning for borgere over 67 år Formålet med ledsagelse for borgere over 67 år Hvem

Læs mere

Lov og ret Hvilken hjælp kan I få?

Lov og ret Hvilken hjælp kan I få? Lov og ret Hvilken hjælp kan I få? Spastikerforeningen Indhold Aflastning for familier... 4 Aflastning for barnet/den unge... 4 Anbringelse udenfor hjemmet... 4 Boligændringer... 4 Børnefagligundersøgelse

Læs mere

Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering.

Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering. Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering. Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering Definition Rehabilitering er en målrettet

Læs mere

Socialrådgivernes arbejdsopgaver

Socialrådgivernes arbejdsopgaver Helen M. Lustrup Socialrådgivernes arbejdsopgaver Præsentation af Helen Lustrup Rådgivning af medlemmer Det socialpolitiske Det sociale Hjørne Registrering af medlemshenvendelser i database Det socialpolitiske

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt udlån af hjælpemidler

Kvalitetsstandard for midlertidigt udlån af hjælpemidler Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for midlertidigt udlån af hjælpemidler Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information

Læs mere

Kvalitetsstandard for ledsageordning for stærkt svagtseende borgere over 67 år

Kvalitetsstandard for ledsageordning for stærkt svagtseende borgere over 67 år Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for ledsageordning for stærkt svagtseende borgere over 67 år Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Du udskrives og skal have hjælp fra din kommune og pårørende Hospitalet informerer kommunen om dit behov for genoptræning Din fysiske og mentale

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN

GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN GENSTART TRIVSEL EFTER HJERNESKADEN SÅDAN ER FORLØBET... Det handler om, på alle måder, at hjælpe dig tilbage til et godt og selvstændigt liv Du tilbydes hjælp til at få fritidsliv, familieliv og sociale

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens Februar 2018 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...2 Værdier for dit kommende samarbejde med Ballerup Kommune...2 Hvordan søger jeg?...2 Hvem

Læs mere

Når kørekortet forsvinder

Når kørekortet forsvinder Hjernesagen nr. 4 2018 19 Når kørekortet forsvinder Da vi rundede de to år efter min hjerneblødning, sagde de lige ud, at nu var det mirakler, der skulle til, hvis mit syn igen skulle blive sådan, at jeg

Læs mere

Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1

Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1 Kvalitetsstandarder for Genoptræning efter Serviceloven 86 stk. 1 Målgruppe Ældre borgere, der efter sygdom/almen svækkelse uden forudgående hospitalsindlæggelse er midlertidigt svækkede. Udover denne

Læs mere

Kvalitetsstandard 2014 Træningsområdet

Kvalitetsstandard 2014 Træningsområdet Kvalitetsstandard 2014 Træningsområdet Vedtaget af byrådet maj 2014 2014: REBILD KVALITETSSTANDARD SUNDHEDSLOVENS 140 Kriterier Alle borgere i Rebild kommune, der på tidspunktet for udskrivning fra sygehus

Læs mere

Almen genoptræning efter udskrivning fra sygehus sundhedslovens 140

Almen genoptræning efter udskrivning fra sygehus sundhedslovens 140 Almen genoptræning efter udskrivning fra sygehus sundhedslovens 140 Kvalitetsstandard Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om almen genoptræning. Hvem kan få almen

Læs mere

Kvalitetsstandard: Økonomisk støtte til merudgifter. Lov om Social Service 100.

Kvalitetsstandard: Økonomisk støtte til merudgifter. Lov om Social Service 100. Kvalitetsstandard: Økonomisk støtte til merudgifter Lov om Social Service 100. Lovgrundlag 100. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem

Læs mere

Kvalitetsstandard for genoptræning uden sygehusindlæggelse

Kvalitetsstandard for genoptræning uden sygehusindlæggelse Kvalitetsstandard for genoptræning uden sygehusindlæggelse 2014 Løbenr. og år: 150432/14 1 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er en kvalitetsstandard?... 3 2. Hvad er formålet med træningen?... 3 3. Hvem kan

Læs mere

ARBEJDET MED KVALITETSSTANDARDER I RANDERS KOMMUNE

ARBEJDET MED KVALITETSSTANDARDER I RANDERS KOMMUNE ARBEJDET MED KVALITETSSTANDARDER I RANDERS KOMMUNE PROGRAM Hvordan skal man forstå kvalitetsstandarder? Hvad kan man skrue på? Hvordan har vi arbejdet med udarbejdelsen af kvalitetsstandarder i Randers

Læs mere

PROJEKTER II: MEST SPECIALISEREDE TILBUD II OG HJERNESKADEPROJEKTET II. v/ Mogens Raun Andersen

PROJEKTER II: MEST SPECIALISEREDE TILBUD II OG HJERNESKADEPROJEKTET II. v/ Mogens Raun Andersen PROJEKTER II: MEST SPECIALISEREDE TILBUD II OG HJERNESKADEPROJEKTET II v/ Mogens Raun Andersen HJERNESKADEOMRÅDET Baggrund: Hjerneskadeområdet Baggrund Fokusområde i Rammeaftale 2012, 2013 og 2014 KLs

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2009

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2009 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2009 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

1 Træning. 1.1 Genoptræning efter Serviceloven

1 Træning. 1.1 Genoptræning efter Serviceloven 1 Træning 1.1 Genoptræning efter Serviceloven Servicelovens 86 stk.1. Voksne, typisk ældre borgere, som har fået svært ved at klare de daglige gøremål efter eksempelvis sygdom. Gratis genoptræning til

Læs mere

Kvalitetsstandarder for genoptræning

Kvalitetsstandarder for genoptræning Gladsaxe Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Sundhedsafdelingen Kvalitetsstandarder for genoptræning November 2006 Indledning Fra 2007 er genoptræning efter sygehusophold en opgave som Gladsaxe Kommune

Læs mere