Om reservehornblæsere og reservetrompetere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Om reservehornblæsere og reservetrompetere"

Transkript

1 Om reservehornblæsere og reservetrompetere Indledning I organisatoriske oplysninger om Hæren i 1930'erne møder man bl.a. betegnelsen reservehornblæser (i fodfolket og ingeniørtropperne) og reservetrompeter (i rytteriet og artilleriet). Soldaternes funktion er at formidle de respektive chefers ordrer samt at musicere under parader og på march. Man kan med rette stille spørgsmålet, hvorfor de betegnes som reserve, for hvem er de reserver for? Betegnelsen synes at opstå med Hærordningen af 1922 som betegnelse for værnepligtige hornblæsere og trompetere. Nogen direkte forklaring på begrebet har jeg ikke været i stand til at finde, men mit bedste bud er, at reserve skal forstås i forhold til fastansat. Der er således tale om værnepligtige, som ved indkaldelsen udtoges til funktionerne, i modsætning til soldater, der var fastansat i funktionerne. Signalhornet afløser trommen som signalmiddel Signalhornet blev i 1851, under indtryk af erfaringerne fra Treårskrigen ( ), ophøjet til signalinstrument overalt i Fodfolket Indtil da havde Fodfolkets signalinstrument været trommen 1)., mens alene jægerenheder havde anvendt signalhornet. Efter Treårskrigen ændredes Fodfolkets taktik, hvorefter alle enheder anvendte let infanteritaktik. Enhederne opererede nu spredt over større afstand, hvor et trommesignal ikke kunne høres tilstrækkelig tydeligt. (Kilde 1.) Reservehornblæsere Reservehornblæser i feltuniform, ca

2 Reservehornblæser fra Livgarden, i rød galla, ca Omkring år 1900 genindføres trommen, men nu alene som musikinstrument, og der blev i Tyskland indkøbt nogle billige, flade bliktrommer, med tyskmalede reifer (= kanter). Det er disse trommer, som vi ser anvendt af 1930'ernes reservehornblæsere sammen med et signalhorn (stemt i B) 2). I Den kongelige Livgardes bibeholdtes - til paradebrug - marchtrommer af ældre model, med dyb trommekedel og danskmalede reifer 3). Begge tegninger er af Ove Meier og stammer fra udklipsarket Danmarks Hær og Flåde, ca Føring af signalhorn, tromme og fløjte Signalhornet Fotografierne stammer fra Kilde 3. Føres på brystet med den forkortede banderolle over venstre skulder, mundstykket skråt opad til venstre. Banderollen anbringes uden på den øvrige udrustning. Mundstykket skal være fastbundet til signalhornet, således at det ikke kan tabes.

3 Føring af signalhorn. Klarstilling (1) Klarstilling (2). Kommando: Blæs! Reservehornblæsere, ca ). Kilde 3 anfører, at såfremt blæsningen udføres af flere, skal samtidighed i bevægelserne tilstræbes. Tilsvarende anføres, at signalerne blæses enstemmigt, hvis de blæses af flere og - for marchers vedkommende - ledsages af marchtromme. Yderligere anføres det, at der ved opstilling på flere geledder, tages ca. 1 meters afstand mellem geledderne, således at håndteringen af signalhornet kan ske frit. Trommen Føres normalt i skulderremmens bærekrog (overtræk og bærerem fremefter). Skulderremmen anbringes over højre skulder, forinden tornystret tages på. Trommestokkene stikkes ind i de dertil indrettede stropper på skulderremmen eller ind under livremmen. Under længere marcher kan trommen føres skiftevis i højre eller venstre hånd, der da fatter i lårbøjlen. Når der gøres klar til kamp, anbringes trommen og trommestokkene på fægtningsvognen 5).

4 Udgangsstilling for trommeslagning. Kommando: Slå! Kilde 3 anfører, at trommen ikke må føres på ryggen, da udrustningen meget let kan forårsage beskadigelse af trommeskindene. Dog gælder der særlige regler for Livgarden i vagtpåklædning. I et sæt rettelsesblade (dateret januar 1969) til et ikke nærmere angivet reglement findes en Vejledning i behandling af marchtrommer. Her vises som figur 22 (billedet til venstre) den særlige føringsmåde, som Livgarden kan anvende ved Bæring (transport) af trommen efter endt musicering. Kilde 3 omtaler også fløjten som musikinstrument, men viser ingen billeder heraf. En illustration af fløjtespillende hornblæsere, der så vidt vides var den før 1922 gældende betegnelse for reservehornblæsere, ses på forsiden af hæftet Her kommer de danske soldater fra Fløjten Fløjten føres i højre hånd, med stemmetrækket nedad. I retstilling holdes armen strakt ind til siden. Under brugen af andre instrumenter føres fløjten indstukket på brystet mellem 2. og 3. knap i våbenfrakken; er kappen anlagt, føres fløjten indstukket mellem 1. og 2. knap. Når fægtning forestår, anbringes fløjten på fægtningsvognen, når udleveringen fra vognen er endt, eller på tilsvarende passende køretøj. Reservetrompetere

5 Trompetere fra Gardehusarregimentet 6) og 4. Dragonregiment 7)., ca Trompeterne er udrustet med signaltrompet Model 1891, med lige mundstykke. Fra udklipsarkene Danske Billeder Nr. 340 (Gardehusarer) og 341 (Dragoner), Alfred Jacobsens Forlag. Signaltrompet Model 1909, stemt i Es 8). Føring af signaltrompet Signaltrompeten Model 1909 minder i sin udformning meget om signalhornet, men fik et opbukket mundstykke, som skal sikre trompeteren mod at få sine tænder beskadiget, såfremt hesten slår med hovedet.

6 Føring af signaltrompet (1). Klarstilling, opsiddet. Kommando: Blæs! Signaltrompeten Fotografierne stammer fra Kilde 3. Signaltrompeten føres på ryggen - haves karabin på ryggen da over og fri af denne - i stram banderolle over venstre skulder med mundstykket skråt nedad til højre. Ved hestetrukne batterier føres trompeten i trompethylster på sadlen. Banderollens længde reguleres ved, at mundstykket indskydes i banderollen. Såvel mundstykke som stemmebøjle skal være fastbundet til signaltrompeten. Kilde 3 omtaler føringen af signaltrompet for såvel ryttere som cyklister, og viser endda også billeder af sidstnævnte. Føring af signaltrompet (2).

7 Klarstilling, afsiddet. Funktionen reservetrompeter er dog ikke omtalt i Reglement for Rytteriet, Cyklisteskadronen (1938), mens funktionen reservehornblæser er omtalt i Foreløbigt eksercerreglement for fodfolkets cyklistkompagnier (1938) og Kilde 6. Hvorvidt cyklisteskadronerne rent faktisk har haft reservetrompetere kan således ikke afgøres med bestemthed, ligesom Kilde 3 ikke omtaler en særlig føring af signalhorn for cyklister. Om reservehornblæserne ved 6. Regiment (Cyklistregimentet) har anvendt Fodfolkets eller Rytteriets føringsmåde af deres signalhorn, kan således heller ikke afgøres på det foreliggende grundlag. Afslutning Reservehornblæser, ca Fra Udklipsark: Danske soldater Reservehornblæsernes og reservetrompeternes krigsmæssige funktioner sluttede med Hærens internering 29. august Skønt 1937-ordningen fortsatte som organisatorisk ramme for Hæren frem til 1950, må de auditive signalinstrumenter antages alene at have haft en ceremoniel betydning i efterkrigstidens forsvar.

8 Dog udgives pr. 8. oktober 1945 rettelsesblade til reglementet Hærens Horn- og Trompetsignaler fra 1936 (Kilde 3). Rettelserne opdaterer primært reglementet med de organisatoriske ændringer, som 1937-ordningen medførte for rytteriet samt oprettelsen af Fodfolkspionerkommandoet, men har åbenbart rent bureaukratisk afventet krigens afslutning. De reglementsbestemte signaler for panservognsangreb 9) og flyverangreb 10) er således fortsat gældende, men har næppe været tænkt anvendt for alvor. At dømme efter oplysninger om udstillede signalhorn på Tøjhusmuseet (marts 2005) bærer efterkrigstidens signalhorn/signaltrompeter 1946 som modelår; der var tale om indkøb i udlandet samt om dansk fremstillede instrumenter. Ved et udstillet eksemplar af Signaltrompet Model 1909 nævnes for øvrigt, at den i 1968 blev genindført i Hæren, til afløsning for Signaltrompet Model Kilder 1. Fløjter og trommer som militære signal- og marchinstrumenter af oberstløjtnant A.V. Arendrup, Infanteri Nyt nr. 3, september Denne kilde indeholder et kort historisk rids over udviklingen fra landsknægtene til samtiden. 2. Den kongelige Livgardes Tambourkorps af Jesper Gram-Andersenn (red.), Livgardens Historiske Samling, København Hærens Horn- og Trompetsignaler, Krigsministeriet, København (med rettelsesblad pr. 8. oktober 1945) 4. Lærebog for Fodfolkets Korporalskoler - Udrustning og Train, Krigsministeriet, København Den danske hærs signaler, deres tekster og historie af Victor Krohn, Musikhistorisk Arkiv, Bind 1, Hæfte 3, udgivet af Dansk Musikselskab, København Feltudrustning for Enkeltmand, Krigsministeriet, København 1936, med rettelsesblade frem til august 1941.

9 Vagtparaden på vej gennem København, ca Fra Militærmusikken - Blade af dens historie, Minder om dens mænd af Niels Friis, Særtryk af Viborg Stiftstidende, Viborg Per Finsted Efterskrift Den kongelige Livgardes Tambourkorps blev først oprettet i 1956, bl.a. under indtryk af de udenlandske musik- og tambourkorps, som deltog i British Military Tattoo på Rosenborg Eksercerplads i Indtil da varetoges funktionen af seks reservehornblæsere, af hvilke de fire ses på billedet, umiddelbart bag (og nogenlunde midt i billedet) musikkorpset:

10 En fløjtespiller og tre trommeslagere. Billedet kan også ses som et supplement til omtalen af Livgardens musikkorps i perioden , som findes i min artikel Om dansk militærmusik i Noter: 1) Kilde 1 oplyser yderligere, at "Hærens trommer blev oplagt på depot, hvor de henlå indtil 1920'erne hvor Generalfelttøjmesteren fik bemyndigelse til at bortsælge dem til arméens personel for nogle få kroner stykket. Trommerne figurerede herefter rundt om i hjemmene som misforståede 'rygeborde' eller forhandles til fantasipriser hos antikvitetshandlere". 2) Det har ikke været muligt at fastslå modelåret; muligvis er det 1909 som rytteriets og artilleriets signaltrompet. 3) Kilde 1 (fra 1963) angiver, at reiferne på infanteris marchtrommer skal bemales efter med reglement fra : 4) Tildannet uddrag fra udklipsarket Alfred Jacobsens Danske Billeder, Infanteri, Serie 10, Nr. 111, tegnet af Adolph Holst. For yderligere omtale af dette udklipsark, se min artikel Udklipsark - Den danske Hær, ca ) Reservehornblæseren modtager i stedet sit gevær, der under march transporteres på fægtningsvognen; se f.eks. min artikel Om dansk fodfolk , Rekylgeværkompagniet. 6) Hvorfor tegneren, muligvis Adolph Holst, har valgt at gengive husaren med sort svejf melder historien intet om. 7) At dragonen kan identificeres som tilhørende 4. Dragonregiment (garnisoneret i Næstved og nedlagt med Hærordningen af 1922), skyldes, at man kan ane et romertal IV på arkets figur med estandart. 8) Billedet stammer fra I.K. Gottfried -185 år blandt blæseinstrumenter - Skitser af et dansk instrumentmagerværksted gennem 7 slægtled af Robert Naur, København ) Dette signal er sandsynligvis indført mellem 1931 og 1936, idet det ikke er medtaget i Kilde 5's oversigt over signaler, mens det til gengæld er en del af "repertoiret" i Kilde 3, som angiver følgende tekst til signalet: Der kommer panserbiler i fart, pas på, i Grøften hviler I snart! Vi færdig er med jer! 10) I Kilde 5 omtales signalet flyversignal med følgende tekst: Giv Agt! Pas på flyveren! Det anføres i noterne, at signalet ikke findes nedskrevet (officielt), men at det meddelt af musikdirigenten ved 1. Regiment - Chr. Ehlers - der efter chefens ordre har komponeret det. Kilde 5 nævner signalet flyverangreb (med anden melodi) og teksten: Hej! Der er flyvere! Hej! Der er flyvere! Hej! Der er flyvere! Hej!

Om dansk militærmusik i

Om dansk militærmusik i Om dansk militærmusik i 1911-1943 Indledning I mine hidtidige omtaler af Hæren i 1930'erne og 1940'erne har jeg ikke beskæftiget mig med den militære musik, men kun berørt reservehornblæsere og reservetrompetere,

Læs mere

Udklipsark: Danmarks hær og flaade

Udklipsark: Danmarks hær og flaade Udklipsark: Danmarks hær og flaade Indledning "Danmarks Hær og Flaade" er titlen på et hæfte med udklipsark, som er udgivet en gang i 1940'erne. Arkene er tegnet af Ove Meier og udgivet på Arthur Jensens

Læs mere

Om brevduetjenesten i Den danske Hær

Om brevduetjenesten i Den danske Hær Om brevduetjenesten i Den danske Hær Indledning Brevduetjenesten hører ikke til et af hærens mest velbeskrevne kapitler, men ved hjælp af blandt andet to nyere artikler og et ældre reglement er det dog

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 - Supplement Motorcyklisteskadronen Motorcyklisteskadronen var organiseret således: Stab Stab Kommandodeling (kommandogruppe og forbindelsesgruppe) 4 motorcyklistdelinger

Læs mere

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Indledning Det så vidt vides fjerde og sidste udklipsark i serien Danske Soldater (fra cirka 1946), tegnet og/eller udgivet af N.C.W. - se Udklipsark: Danske

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 1 Indledning Efter Hærloven af 1932 var skytskompagniet i praksis et morterkompagni (chef med kommandogruppe samt 3 delinger á 2 mortergrupper og 1 ammunitionsdeling),

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2

Om dansk rytteri , Del 2 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 1937-1939 Med 1937-ordningen fortsatte moderniseringen af rytteriet. Et rytterregiment bestod nu af: regimentsstab med forbindelsesdeling, 2 ryttereskadroner, 2 cyklisteskadroner,

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 - Supplement Cyklisteskadronen Cyklisteskadronen er organiseret således: Rekylgeværskytte, Gardehusarregimentet. Fra Kilde 2. Stab Kommandodeling (kommandogruppe og forbindelsesgruppe)

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 4

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 4 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 4 Maskinkanondelingen Maskinkanondelingen blev indført så sent i perioden, at det p.t. rådige kildemateriale ikke omtaler den i samme detalje, som øvrige

Læs mere

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni Om dansk fodfolk 1932-1941, Regimentets kanonkompagni Indledning Fodfolksregimenternes kanonkompagnier blev oprettet som en del af 1937-ordningen, og udrustet med en - efter datidens forhold - slagkraftig

Læs mere

Afsnit 13. 13. CEREMONIEL, del 4. Årgangsparade

Afsnit 13. 13. CEREMONIEL, del 4. Årgangsparade 13. CEREMONIEL, del 4 Årgangsparade a. Årgangsparade afholdes den første søndag i maj på Livgardens Kaserne i København. Alle gamle gardere kan deltage, ligesom pårørende er velkommen til at møde op og

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 3

Om dansk rytteri , Del 3 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 3 Panservogne I 1930'erne gennemførtes også i Danmark en række forsøg med pansrede køretøjer. Forsøgene omfattede såvel typer som deres taktiske anvendelse. Hærordningerne

Læs mere

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag Chakoten anno 1946 Indledning Jeg har været heldig at låne en artikel, som stammer fra Billedbladet, sandsynligvis en gang i 1946. Her får man et spændende indblik i selskabets tidlige år og de personer,

Læs mere

Den danske Hær Veterinærtjenesten

Den danske Hær Veterinærtjenesten Den danske Hær 1932-1941 - Veterinærtjenesten Indledning Hvor Lægekorpset tager sig af sårede og syge soldater, sørger Dyrlægekorpset for sårede og syge heste. Yderligere havde Dyrlægekorpset fra 1932

Læs mere

Om dansk fodfolk , Rekylgeværkompagniet

Om dansk fodfolk , Rekylgeværkompagniet Om dansk fodfolk 1932-1941, Rekylgeværkompagniet Rekylgeværkompagniet Rekylgeværkompagniet består af: Chef og kommandogruppe 4 delinger á delingstrop og 4 rekylgeværgrupper. Rekylgeværgrupperne i 4. deling

Læs mere

Den danske hær Ammunitionstjeneste - supplement

Den danske hær Ammunitionstjeneste - supplement Den danske hær 1932-1941 -Ammunitionstjeneste - supplement Indledning Let lastvogn af typen Ford A, 1935 1). Ammunitionsforsyningsenheder hører ikke til de mest omtalte militære enheder, men uden en effektivt

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 4

Om dansk rytteri , Del 4 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 4 1939-1940 Gardehusarregimentet Regimentet formeredes 2. september 1939 i henhold til mobiliseringsbestemmelserne, men med reducerede styrker, da hærordningen ikke var

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Eksercits, LPU 1, 1007 Lovpligtig uddannelse, modul 1, 1000 Udgivelse Marts 2014 2. FAGETS MÅL Faget skal give kursisten en sådan viden, færdigheder og kompetencer, at kursisten

Læs mere

Gardehusarregimentets Historiske Samling

Gardehusarregimentets Historiske Samling Gardehusarregimentets Historiske Samling Introduktion til Historisk Samling Antvorskov Kaserne Slagelse Information: I Historisk Samling kan du få ny viden om et gammelt regiment, om dets historie og om

Læs mere

Om den danske hærs håndvåben Gevær 1889

Om den danske hærs håndvåben Gevær 1889 Om den danske hærs håndvåben 1932-1941 - Gevær 1889 Indledning Under arbejdet med at beskrive fodfolkets organisation, udrustning og materiel er jeg stødt på hæftet 1889- geværet i det danske forsvars

Læs mere

Kongevagt på Amalienborg

Kongevagt på Amalienborg Kongevagt på Amalienborg Her kan du se, skridt for skridt, hvordan et vagtskifte på Amalienborg udføres, når regenten er på slottet. Se hele forløbet, lige fra gardernes påklædning kontrolleres på Livgardens

Læs mere

HESTESKADRONEN VED GARDEHUSARREGIMENTET

HESTESKADRONEN VED GARDEHUSARREGIMENTET HESTESKADRONEN VED GARDEHUSARREGIMENTET FORSVARETS UDDANNELSER en anderledes måde at lære på 2 VÆRNEPLIGTIG VED HESK Værnepligten ved Gardehusarregimentets Hesteskadron (HESK) adskiller sig markant fra

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 2

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 2 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 2 Maskingeværdelingen Delingstrop 4 maskingeværgrupper, hver med 1 delingsfører 1 næstkommanderende 1 karrefører 1 afstandstager 1 vinkeltager 2 ordonnanser

Læs mere

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864.

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Efter at have set DR-udgaven af 1864-krigen, har jeg lyst til at komme med nogle bemærkninger, der har interesse for uniforms- og militærhistorisk

Læs mere

Om dansk fodfolk Ammunitionstjenesten

Om dansk fodfolk Ammunitionstjenesten Om dansk fodfolk 1932-1941 - Ammunitionstjenesten Indledning En nylig diskussion af krigsspilsregler for ammunitionstildeling og regnskab med forbrug har affødt behovet for at klarlægge hvorledes ammunitionstjenesten

Læs mere

Den danske Hær Fodfolkspionerkommandoet

Den danske Hær Fodfolkspionerkommandoet Den danske Hær 1932-1941 - Fodfolkspionerkommandoet Indledning Fodfolkspionerkommandoets opgave var, som navnet siger, at foretage lettere pionerarbejder, herunder særligt spærringer, vejødelæggelser og

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 3

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 3 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 3 Morterdelingen Delingstrop 3 mortergrupper, hver med 1 delingsfører 1 næstkommanderende 1 karrefører 1 telefonhold (1 holdfører og 3 telefonister) 1 afstandstager

Læs mere

Hærens/Flyvevåbnets røde/blå plader.

Hærens/Flyvevåbnets røde/blå plader. 1 Hærens/Flyvevåbnets røde/blå plader. GMC ere og en Dodge ¾ t 1960 erne foto: UMAK DLR Denne lille artikel blev oprindelig skrevet i 2003. siden da har jeg fra forskellige kilder og billeder fået flere

Læs mere

Markerinper ved Monument for Danmarks internationale Indsats. Kategori 1. Officielt arrangement uden deltagelse/overværelse af særligt inviterede m.m.

Markerinper ved Monument for Danmarks internationale Indsats. Kategori 1. Officielt arrangement uden deltagelse/overværelse af særligt inviterede m.m. 5. september 211 Markerinper ved Monument for Danmarks internationale ndsats Kategori 1. Officielt arrangement uden deltagelseoverværelse af særligt inviterede m.m. Eksempel. Kranselægning i forbindelse

Læs mere

Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? -

Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? - Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? - Hæren bestod af: Infanteriet Rytteriet Artilleriet Ingeniørkorpset Vejkorpset Indtil ca. 1800 Da havde mange kompagnier navn efter kompagnichefen. Indtil

Læs mere

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Indledning Et gammelt udklip fra SE og HØR er dukket frem af gemmerne. Det er noget mærket af tidens tand, men desværre ikke dateret. Af historier

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Indledning Et fælles træk i beretningerne om krigen på Østfronten er russernes imponerende evne til at krydse vandløb ved hjælp af improviserede

Læs mere

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek. Øvelseskatalog A. Øvelse 1 Lig på ryggen. Læg rask sides hånd lige under kravebenet på opererede side. Hvil i stillingen i nogle minutter. Gentag på samme måde med hånden på arret samt under arret. A Øvelse

Læs mere

UKLASIFICERET U-DIR 2400

UKLASIFICERET U-DIR 2400 UKLASIFICERET Fagplan Maritim Alment Befalingsmand Tjenestekendskab U-DIR 2400 Fagplan A. Titel lang Tjenestekendskab B. Titel kort TJEK C. Formål Faget skal udvikle den enkelte kursists forudsætninger

Læs mere

25. Plancher og andet tilsvarende materiale udsendt med eller trykt i Chakoten. Fordelt geografisk og efter årstal.

25. Plancher og andet tilsvarende materiale udsendt med eller trykt i Chakoten. Fordelt geografisk og efter årstal. 25. Plancher og andet tilsvarende materiale udsendt med eller trykt i Chakoten. Fordelt geografisk og efter årstal. Nr. Planche Årstal Kunstner År Nr. Cisalpinske Republik Cisalpinske Republik, Anno ca.

Læs mere

Inspiration. Britains Lægefigur. I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 "Army Medical Service".

Inspiration. Britains Lægefigur. I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 Army Medical Service. Inspiration Britains Lægefigur I 1905 udgav Britains for første gang sæt no. 137 "Army Medical Service". Det er specielt de to lægefigurer, der er interessante. Deres titel er: Senior Medical Officer og

Læs mere

Afsnit CEREMONIEL, del 3. DG arrangementer. 1. Indledning

Afsnit CEREMONIEL, del 3. DG arrangementer. 1. Indledning 13. CEREMONIEL, del 3 DG arrangementer 1. Indledning a. Ved visse fælles arrangementer er deltagelsen af garderforeningsfanerne en vigtig del af arrangementet. Det kan være i forbindelse med arrangementer,

Læs mere

ERINDRINGSMEDALJE 1864

ERINDRINGSMEDALJE 1864 ERINDRINGSMEDALJE 1864 UNDERSKRIFTER Ansøgningerne om en erindringsmedalje blev primært indsendt til Krigsministeriet. Herfra blev de videresendt til den enhed, som lå inde med arkivet efter det regiment

Læs mere

Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år af A.N. Hvidt

Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år af A.N. Hvidt Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år af A.N. Hvidt Forsideillustration. Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år Indtil 1842 havde hvert dansk infanteriregiment,

Læs mere

Læs om militærmusikkens historie online. Ved at gå til denne adresse: http://forsvaret.dk/hok/omhaeren/historie/musik/pages/default.

Læs om militærmusikkens historie online. Ved at gå til denne adresse: http://forsvaret.dk/hok/omhaeren/historie/musik/pages/default. Læs om: Den historiske udvikling, Militære signaler og marcher, Fra storhedstid til reduktioner, ændringerne i midten af 1800-tallet, Udviklingen i slutningen af 1800-tallet, Udviklingen i begyndelsen

Læs mere

Om dansk fodfolk , Fodfolksbataljonen

Om dansk fodfolk , Fodfolksbataljonen Om dansk fodfolk 1932-1941, Fodfolksbataljonen Indledning Fodfolket er Hærens hovedvåben. Dets færdighed i at bruge sine våben, dets faste vilje til at holde ud under kampens anstrengelser og farer og

Læs mere

Funktionsmodel. Baggrund lærer

Funktionsmodel. Baggrund lærer MUSIK Baggrund lærer Hvad bruger du musik til? Start øvelsen med en fælles brainstorm på, hvad eleverne selv bruger musik til. Alle eksemplerne skrives ned på post-it s, som sættes op på tavlen. Brainstormen

Læs mere

Vagtskifte i Prag. Poster og uniform

Vagtskifte i Prag. Poster og uniform Vagtskifte i Prag Fornylig var jeg i Prag, på den tur var vores guide Politikkens rejsebog " Turen går til Prag". I den læste jeg, at der hver dag er vagtskifte kl.1200 på Prags borg. Bogen giver en kort

Læs mere

Dansk hestetrukket feltartilleri 1940

Dansk hestetrukket feltartilleri 1940 Dansk hestetrukket feltartilleri 1940 Indledning Indholdet i denne artikel er i al væsentlighed en afskrift de kapitler i Lærebog for Hærens menige, II. Del for hestetrukket feltartilleri, 1940, som omhandler

Læs mere

Om dansk fodfolk , Fodfolksregimentet

Om dansk fodfolk , Fodfolksregimentet Om dansk fodfolk 1932-1941, Fodfolksregimentet Indledning Ved Hærordningen af 1932 kom Fodfolket til at bestå af følgende regimenter: Regiment Hjemsted Bataljoner Forstærkningsbataljoner Livgarden København

Læs mere

Russisk feltartilleri indsat som luftværn

Russisk feltartilleri indsat som luftværn Russisk feltartilleri indsat som luftværn Indledning Det følgende er essensen af en russisksproget artikel, som jeg har funder på Internettet. Artiklen ( http://www.weapon.df.ru/ poligon/ contents/ number1/

Læs mere

LÆRINGSPLAN FOR Lovpligtig uddannelse (HHV, FHV, MHV), modul 1 Eksercits

LÆRINGSPLAN FOR Lovpligtig uddannelse (HHV, FHV, MHV), modul 1 Eksercits LÆRINGSPLAN FOR Lovpligtig uddannelse (HHV, FHV, MHV), modul 1 Eksercits Udarbejdet af: AG LPU Dato og år: 01 10-2016 Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Beskrivelse af faget: Eksercits,

Læs mere

Mindehøjtidelighed og parade ved. ved Trænregimentet. Af Uffe Uhler. Der var indbudt til mindehøjtidelighed

Mindehøjtidelighed og parade ved. ved Trænregimentet. Af Uffe Uhler. Der var indbudt til mindehøjtidelighed Mindehøjtidelighed og parade ved Trænregimentet Af Uffe Uhler Der var indbudt til mindehøjtidelighed og fødselsdagsparade ved Trænregimentet torsdag den 7. maj. Vores forenings fane var sammen med fanerne

Læs mere

Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser

Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser Terapiafdelingen Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Du skal træne musklerne omkring skulderbladet. De muskler du skal træne er delt op i to kategorier

Læs mere

Hærens Flyvertropper - I felten, Del 1

Hærens Flyvertropper - I felten, Del 1 Hærens Flyvertropper - I felten, Del 1 Indledning Nærværende artikel omhandler en flyverafdelings organisation og virksomhed under feltforhold. En flyverafdeling En flyverafdeling består af en afdelingsstab

Læs mere

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave.

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave. Pz Kpfw V Panther I fortsættelse af min artikel om SdKfz 251 serien - og dermed billeder af ældre modeller - så er her et par snapshots af mine Panthere. Her er også her tale om Esci modeller i skala 1:72.

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

S-05 Funktionel styrke- bassin samt svømmeprøve

S-05 Funktionel styrke- bassin samt svømmeprøve S-05 Funktionel styrke- bassin samt svømmeprøve Funktionel Styrkeprøve (SDK 500) Formål Styrkeprøven har til formål at sikre, at aspiranten har den fornødne styrke og det generelle helbred for at påbegynde

Læs mere

Arbejdsmarkedet-mit job

Arbejdsmarkedet-mit job Arbejdsmarkedet-mit job Hæren Skrevet af Jakob Dalgaard Matthiesen 9.a 4. november 2009 Side 1 af 5 Indholdsfortegnelse: 1. De fysiske rammer.side 3 2. Produktionsproces.side 3 3. Arbejdsfunktioner/arbejdsstyrke.side

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 4. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

Den danske hær Ambulancen

Den danske hær Ambulancen Den danske hær 1932-1941 - Ambulancen Indledning I artiklerne Om dansk fodfolk 1932-1941 - Fodfolksregimentet og fodfolksbataljonen - omtaler jeg bl.a. den såredes vej fra bataljonens forbindingsplads

Læs mere

Hærens Flyvertropper - Ballonparken

Hærens Flyvertropper - Ballonparken Hærens Flyvertropper - Ballonparken Observationsballon. Tegnet af Adolph Holst. Tegningen, der stammer fra et udklipsark fra 1930'erne, er venligt stillet til rådighed af Gert Strande Sørensen. Indledning

Læs mere

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Indledning Under søgning på Internettet mødte jeg en spændende dokumentation af et stykke grundigt udført slægtsforskning, hvori historien bag et gammelt fotografi

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kilde-kålorm. I dette tilfælde er kilderne tekststykker, som kan klippes i mindre bidder. Der

Læs mere

Referat præsidiemøde i Peder Aalborgstuen på Antvorskov Kaserne mandag den 17. november 2008 kl. 12.45.

Referat præsidiemøde i Peder Aalborgstuen på Antvorskov Kaserne mandag den 17. november 2008 kl. 12.45. Fruerlund 22 2850 Nærum Tlf.: 45801134 Email.: ibhso@mail.dk 9. februar 2009 Til Præsidiemedlemmerne Referat præsidiemøde i Peder Aalborgstuen på Antvorskov Kaserne mandag den 17. november 2008 kl. 12.45.

Læs mere

Vejledning til indtastning.

Vejledning til indtastning. Vejledning til indtastning. Sidst opdateret i marts 2015 Indhold Vejledning til indtastning.... 1 Indtastningsvejledning til ansøgninger til en erindringsmedalje... 2 Tillæg til indtastningsvejledning

Læs mere

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK.

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. Tekst og billeder: Dan Obling, fotos N. J. Amorsen Blandt de våbentyper, der især kendetegner 1. verdenskrig, er maskingeværet. Utallige er de overlevende soldaters

Læs mere

Galla Horse Show i anledning af Gardehusarregimentets 400 års jubilæum

Galla Horse Show i anledning af Gardehusarregimentets 400 års jubilæum Galla Horse Show i anledning af Gardehusarregimentets 400 års jubilæum Kr. 50 Velkommen til Gardehusarregimentets Galla Horse Show Gardehusarregimentets samlede historie kan føres tilbage til Christian

Læs mere

Nyhedsbrev oktober 2014

Nyhedsbrev oktober 2014 Kære medlemmer: Nyhedsbrev oktober 2014 Kastellets 350 års dag fejres: Lørdag den 1. november fra klokken 12.00 til 16.00. Læs det store program for dagen i dette Nyhedsbrev. Generalforsamlingen den 9.

Læs mere

Den engelske Feltuniform Model 1902

Den engelske Feltuniform Model 1902 Den engelske Feltuniform Model 1902 Indledning I mine beskrivelser af eksempler på den engelske hærs uniformer fra 1930 erne og 1940 erne - se eksempelvis Uniformsplanche - Engelske feltuniformer, 1940-41

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Du har fået indsat et halvt kunstigt hofteled. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med

Læs mere

HJEMMMEVÆRNSKOMMANDOEN HJVBST DEC 2015

HJEMMMEVÆRNSKOMMANDOEN HJVBST DEC 2015 2. GENERELLE BESTEMMELSER 2.1. Generelt. Hjemmeværnets (HJV) uniformsbestemmelser er primært udarbejdet til brug for frivilligt personel i Hjemmeværnet og er derfor ikke fuldt dækkende for ansat militært

Læs mere

Orienteringsdag ved 1. Logistikbataljon og Åbent Hus på Aalborg Kaserner

Orienteringsdag ved 1. Logistikbataljon og Åbent Hus på Aalborg Kaserner Orienteringsdag ved 1. Logistikbataljon og Åbent Hus på Aalborg Kaserner Lørdag d. 22. september 2012 Pårørende til værnepligtige soldater ved Hærens Basisuddannelse/Trænregimentet hold august 2012 indbydes

Læs mere

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Indledning Blandt de mere usædvanlige enheder i Det engelske Ekspeditionskorps i Frankrig, 1939-40, var 6 forsyningskompagnier udrustet med muldyr. Kompagniernes

Læs mere

King Edward's Horse (The King's Overseas Dominions Regiment)

King Edward's Horse (The King's Overseas Dominions Regiment) King Edward's Horse (The King's Overseas Dominions Regiment) Indledning Regimentet blev oprettet i 1901 for at samle forsvarsinteresserede borgere fra kolonierne, primært med bopæl i London. Oprindelig

Læs mere

Original brugermanual for Skindrenser T3

Original brugermanual for Skindrenser T3 Original brugermanual for Skindrenser T3 1. Overensstemmelseserklæring EU-overensstemmelseserklæring Fabrikant: Jasopels A/S Tlf. +45 76 94 35 00 Adresse: Fabriksvej 19, DK-7441 Bording Maskine: Skindrenser

Læs mere

TRÆNING MED X-CARE BOLD

TRÆNING MED X-CARE BOLD TRÆNING MED BOLD TRÆNING MED BOLD Retningslinier for øvelserne. Sørg for at starte alle øvelser i den rigtige udgangsstilling. Hvis dette ikke er muligt, bør du vente med øvelsen. Start alle øvelserne

Læs mere

DMI Badminton APRIL 2016

DMI Badminton APRIL 2016 PROGRAM FORBUNDSMESTERSKABER I BADMINTON 06-07 APRIL 2016 ARRANGØR: Idrætsforeningen Varde Garnison (IVG) 1 Kære badmintonspiller. VELKOMST På Varde Garnisons og Idrætsforeningen Varde Garnisons vegne,

Læs mere

INTRODUKTION TIL GARDEHUSARREGIMENTETS HESTESKADRON

INTRODUKTION TIL GARDEHUSARREGIMENTETS HESTESKADRON INTRODUKTION TIL GARDEHUSARREGIMENTETS HESTESKADRON 2 REGIMENTSMÆRKET I forbindelse med nyt forsvarsforlig fi k det nuværende Gardehusarregiment (GHR) nyt regimentsmærke, idet de tre gamle regimenter;

Læs mere

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Indledning Som supplement til min artikel Om engelsk jernbaneartilleri under Første Verdenskrig kan historien rundes af med en omtale af den engelske

Læs mere

Øvelsesprogram til skulderopererede - Frossen skulder - Periartrosis humeroscapularis

Øvelsesprogram til skulderopererede - Frossen skulder - Periartrosis humeroscapularis Patientinformation Øvelsesprogram til skulderopererede - Frossen skulder - Periartrosis humeroscapularis www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der har fået

Læs mere

Britains figurer - Cyklistkompagniet

Britains figurer - Cyklistkompagniet Britains figurer - Cyklistkompagniet Indledning Mine interesser for engelske cyklistenheder har medført, at jeg ved hjælp af Britains figurer kan opstille et cyklistkompagni. Desværre fremstillede Britains

Læs mere

"Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941

Ungarische Reiter in der Ukraine - Ungarske husarer, 1941 "Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941 Indledning Det tyske tidsskrift Die Wehrmacht, Nr. 18/5. årgang, fra 27. august 1941, indeholder en malerisk beretning af krigskorrespondenten

Læs mere

Regler for Bordtenniskampe, dvs. materialer, borde, bat osv.

Regler for Bordtenniskampe, dvs. materialer, borde, bat osv. ITTF's Bordtennislove I dette dokument finder du den danske bordtennis unions oversættelse af ITTF's bordtennislove. Her kan du finde alt om, hvilke regler der er når man spiller en bordtenniskamp. ---

Læs mere

ORIENTERINGSDAG. ved. 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner

ORIENTERINGSDAG. ved. 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner ORIENTERINGSDAG ved 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner Lørdag d. 6. april 2013 Pårørende til værnepligtige soldater ved Hærens Basisuddannelse/Trænregimentet hold februar 2013 indbydes

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Han bon og Saebon kireugi

Han bon og Saebon kireugi Han bon og Saebon kireugi Hanbon og Saebon kireugi er øvelser i at bruge og sammensætte nogle af de teknikker, vi til daglig træner i klubben over for en makker. Man kan betragte denne milde sparringsform

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud

Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Sådan træner du, når du har fået et halvt kunstigt hofteled efter hoftebrud Du har fået indsat et halvt kunstigt hofteled. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Visuel profil Forsvaret 2002

Visuel profil Forsvaret 2002 Visuel profil Forsvaret 2002 En samlet forsvarsprofil Forsvaret gennemgår i disse år en rivende udvikling, der stiller store krav til os på flere områder. Kursen for fremtiden er sat i Vision 2010, og

Læs mere

Leica IP C og IP S - Printer til histologikassetter og objektglas

Leica IP C og IP S - Printer til histologikassetter og objektglas Supplement til brugsanvisning Leica IP C og IP S - Printer til histologikassetter og objektglas Supplement til brugsanvisning Leica IP C og Leica IP S, V 1.9 RevD, dansk 05/2013 2013-01 Supplement IP C

Læs mere

Brugervejledning. Game Control Mount GCM10

Brugervejledning. Game Control Mount GCM10 Brugervejledning Game Control Mount GCM10 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Om Game Control Mount...3 Anvendelse af Game Control Mount...4 Tilslutning af spilcontrolleren og en telefon eller tablet...4

Læs mere

Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps

Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps Britains Carden-Loyd kampvogn samt figurer fra Royal Tank Corps Indledning De engelske erfaringer med kampvogne under Første Verdenskrig førte til, at man indså et blivende behov for kampvogne, under en

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Med Hertugerne i Krig

Med Hertugerne i Krig Med Hertugerne i Krig 1) Det store, forkromede overblik En gennemgang af familietræet ud fra et militært synspunkt 2) Brødre i krig 1688-1706 Ernst Günthers sønner i de store, internationale konflikter

Læs mere

ORIENTERINGSDAG. ved. 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner

ORIENTERINGSDAG. ved. 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner ORIENTERINGSDAG ved 1. Logistikbataljon/Trænregimentet på Aalborg Kaserner Lørdag d. 21. september 2013 Pårørende til værnepligtige soldater ved Hærens Basisuddannelse/Trænregimentet hold august 2013 indbydes

Læs mere

Vejledning for fanebærere

Vejledning for fanebærere Vejledning for fanebærere og ceremoniel 1. Opstilling til parade Faneløjtnant og fanebærer med tildækket fane træder an på paradens højre fløj. Fanen tages ved fod. Inden fanen afdækkes kommanderes:»paraden

Læs mere

Om svenske uniformer - Model 1910 (1906/1903), 1923 og 1939

Om svenske uniformer - Model 1910 (1906/1903), 1923 og 1939 Om svenske uniformer - Model 1910 (1906/1903), 1923 og 1939 Den svenske Model 1910 uniform. Planchen stammer fra Nordisk familjebok (1920), Bind 30 (Wikimedia). Fra venstre ses: 1. Kaptajn, generalstaben,

Læs mere

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn Historisk Bibliotek Grundloven 1849 Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Thomas Meloni Rønn Redaktør: Henning Brinckmann Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars

Læs mere

Gardehusarregimentet. Kontaktofficeren

Gardehusarregimentet. Kontaktofficeren Kontaktofficeren Emner Hvilken støtte/muligheder der findes for den hjemvendte soldat? SSOP, KSO, HKKF Livlinen, Soldaterlegatet, Danske Veteranhjem, Veterankortet, Forsvarets Veterancenter. Rotation.

Læs mere

Landsskueshow 2016: Til julebal i nisseland

Landsskueshow 2016: Til julebal i nisseland Formålet med showet er, at vi får vist vores skønne shetlandsponyrace i hesteshowet på Landsskuet (fredag og lørdag eftermiddag), og at vi alle laver noget sammen. I år skal vi med ponyerne til julebal

Læs mere

Perfinbilledtyperne 1876 til nutid

Perfinbilledtyperne 1876 til nutid Perfinbilledtyperne 1876 til nutid Nu skulle man jo tro, at eftersom perfinsamleriet har været på banen i mange år, at alle områder indenfor perfinfilatelien, er blevet belyst og beskrevet på alle leder

Læs mere

Klassifikationskoder og tjenstdygtighedskoder fra 1855-1947

Klassifikationskoder og tjenstdygtighedskoder fra 1855-1947 Klassifikationskoder og tjenstdygtighedskoder fra 1855-1947 1855 Fra 1855 blev der indført tjenstdygtighedskoder for noget af det mandskab, som blev fremstillet på session. I første omfang omfattede koderne

Læs mere