Om den danske hærs håndvåben Gevær 1889

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Om den danske hærs håndvåben Gevær 1889"

Transkript

1 Om den danske hærs håndvåben Gevær 1889 Indledning Under arbejdet med at beskrive fodfolkets organisation, udrustning og materiel er jeg stødt på hæftet geværet i det danske forsvars tjeneste af A.N. Hvidt (Kilde 1), som indeholder en glimrende gennemgang af systemet. Hæfte giver, ikke mindst i kombination med en række samtidige lærebøger, et godt udgangspunkt for at forstå, hvad det var for håndvåben periodens enheder var udrustet med. Det følgende er resultatet af mine undersøgelser på området og med mindre andet er nævnt, så stammer billedmaterialet fra Kilde 1. Gevær 1889-systemet Gevær 1889-systemet omfattede: 1. Gevær Ryttergevær/rytterkarabin 1889 (1912 og 1923) 3. Ingeniørgevær/ingeniørkarabin 1889 (1917) 4. Fodfolkskarabin 1889 (fra 1924) 5. Artillerikarabin 1889 (fra 1924) 6. Finskydningsgevær M.1928 Bortset fra finskydningsgeværet, betegnes de øvrige våben officielt ikke med modelår. Betegnelsen Gevær M.1889 ser dog ud til også at have været gængs terminologi. I denne artikel er modelårene anført i parentes. Gevær 1889 samt ryttergeværet og ingeniørgeværet (fra 1924 benævnt henholdsvis ingeniørkarabin og rytterkarabin) var fabrikeret til deres formål, mens fodfolkskarabinen og artillerikarabinen var afkortede udgaver af gevær 1889, forsynet med nye sigtemidler. Alle våben i 1889-systemet var af kaliber 8 mm. Det var med disse håndvåben, at periodens forskellige enheder var udrustet eller skulle være udrustet. Der var aldrig tilstrækkeligt med karabiner, hvorved gevær 1889 måtte udleveres i stedet, hvilket ikke altid var praktisk for de specialister, f.eks. hestetrækkere eller karremænd, der var tiltænkt karabin som funktionsvåben. Hæren rådede 1. april 1919 over stk. gevær 1889, inklusive ryttergeværer og ingeniørgeværer. Med et stadigt dalende styrketal blev der således ved med at være tilstrækkeligt med geværer og med en meget stram økonomi var der ikke ressourcer til at omdanne et tilstrækkeligt antal geværer til karabiner. Om sidste skud på stammen - finskydningsgeværet - var specialfremstillet eller tildannet fra gevær 1889, er jeg ikke klar over. 1. Gevær 1889

2 Gevær Gevær 1889 var 133 cm langt og vejede 4,2 kg. Geværet var beregnet til enkeltskud, med ladning og fornyet sigte, mellem hvert skud. Geværet var dog også forsynet med et 5-patroners magasin, som kunne bruges i en kritisk situation. Patronerne placeredes enkeltvis i magasinet og der hørte således ingen ladeskinne eller lignende til geværet. Der var udviklet en såkaldt fyldeæske, som tillod opfyldning af magasinet, men en sådan blev ikke anvendt i hæren. Ilden blev afgivet enten som langsom eller hurtig skytteild, eller som magasinild. Den langsomme skytteild var reglen. Magasinild blev kun anvendt i situationer, f.eks. hvis fjenden var på klodshold. En veluddannet skytte kan afgive 8-11 skud/minut ved henholdsvis skytteild og magasinild. Ved den langsomme skytteild regnedes med 2-4 skud/minut. Geværets visir var inddelt fra m. En øvet skytte havde udsigt til, med et enkelt skud, at ramme en liggende mand på 250 m afstand og en stående mand inden for 350 m; på større afstande ( m) kunne der kun ventes virkning mod større mål. Skydereglementerne opererede også med indirekte skydning, såkaldt skjult skydning, hvor skytten kun ved at rejse sig fra sit skjul/sin dækning kunne se målet. Ved hjælp af et antal beregninger og et hjælperetningspunkt rettede skytten nu sit gevær mod målet og afgav skydning. Det anføres, at udførelsen er let at iværksætte og at træfningen ikke bliver ringere end ved åben skydning. 2. Rytterkarabin 1889 (1912 og 1923) I 1912 indførtes en karabin af 1889-systemet i rytteriet. Rytterkarabinen var 25 cm kortere end gevær 1889 og forsynet med et overskæfte. Rytterkarabin 1889 (1923). Rytterkarabinen blev båret overhængt og fastgjort til et særligt underlagslæder M.1905, som var monteret i livremmen. I 1923 blev rytterkarabinen udrustet med en bajonetstolpe. Rytterkarabin 1889 (1923). Rytterkarabinen adskiller sig fra systemets øvrige karabiner ved de to bøjler til karabinremmen (a. og b.), der er placeret på siden, og ved knappen (c.), hvormed karabinen fastgøres til rytterens underlagslæder. Trods den afkortede pibe havde rytterkarabinen og de øvrige karabiner stort set samme rækkevidde som geværet.

3 Ingeniørkarabin Ingeniørkarabin 1889 (1917) Ingeniørkarabinen var identisk med rytterkarabinen bortset fra, at den fra begyndelsen var udrustet med bajonetstolpe og at bøjlerne til remmen var placeret som på gevær Fodfolkskarabin Fodfolkskarabin 1889 (1924) Karabinen var 110 cm lang og vejede 4 kg. Artillerikarabin Artillerikarabin 1889 (1924) Artillerikarabinen er, som fodfolkskarabinen, en afkortet udgave af gevær Det fremgår ikke af kilderne, hvorved artillerikarabinen, bortset fra betegnelsen, præcist adskiller sig fra fodfolkskarabinen. 6. Finskydningsgevær M.1928 Finskydningsgeværet var forsynet med særlige sigtemidler - et dioptersigte og stolpekorn - men af økonomiske årsager, jf. Kilde 1, blev der ikke anskaffet sigtekikkerter til finskytterne. Geværet var dog fra begyndelsen udstyret med et "leje for sigtekikkert". Finskydningsgeværet var ikke udrustet med bajonetstolpe. Finskydningsgevær M Geværet vejede ca. 5,3 kg. Det fandtes også i en civil udgave til brug i skytteforeninger. Finskytten skød så vidt muligt med anlæg for geværet, mod mål inden for 900 m.

4 Sidevåben og deres føringsmidler Knivbajonet1889, kårdebajonet M.1915 samt sværdtaske Som det fremgår af modelåret, var det i forvejen lange gevær udrustet med knivbajonet. Under indtryk af beretninger om bajonetfægtninger i begyndelsen af Første Verdenskrig, indførtes en 56 cm lang (inkl. skæfte) kårdebajonet, som i givet fald kunne trænge helt igennem. Med påsat kårdebajonet fik geværet en samlet længde på 179 cm. I fodfolket blev kårdebajonetten herefter sidevåben for soldater udrustet med gevær M Af knivbajonetten konstrueredes kniv M.1923, som blev udleveret til personel, som ikke var udrustet med gevær eller karabin, og var tænkt som en skyttegravskniv. Den blev blandt andet udleveret til fodmarcherende officerer, underofficerer og specialister. Set på afstand er de to sidevåben ens, men kniven adskiller sig fra bajonetten ved at bajonetstolpe-renden er fyldt ud. Efter denne ændring blev kniv M.1923 kraftigt bruneret. I mangel af kniv M.1923 udleveredes dog også knivbajonetter til samme formål.

5 Fodfolksspade M Fra Kilde 6. Øksehakke M Fra Kilde 6. Sidevåben blev almindeligvis båret i sværdtasken, der hang i livremmens venstre side, fastgjort hertil med en knap. Sidevåbnet var anbragt i sværdtasken, med skarpen fremad. Når soldaten samtidig bar fodfolksspade, lå bajonetten an mod spadehylstrets yderside og var fastgjort af en krydsrem, der holdt spaden oppe i hylstret. Var soldaten udrustet med øksehakke M.1890 (som tommelfingerregel hver fjerde soldat i fodfolket), blev bajonetten ført i øksehakkens føringsmiddel, der var en taske med plads til såvel skanseredskab som bajonet. Spadetaske for rytteri M.1912/23. Fra Kilde 7. Beredent personel i rytteriet og fodfolket bar spadetaske M.1912/23, hvorpå sværdtasken var påsyet.

6 Geværrem 1889 (læder), geværrem 1915 (tømmegjord) og karabinrem for beredent personel M.1912 (tømmegjord) samt underlagslæder M Geværremme m.v. Geværremmen var af sort læder. Betegnelsen tømmegjord svarer til, hvad man i dag vil kalde webbing. Gengivelsen antyder ikke, at den midterste rem er af webbing, men i Kilde 7, som anvender samme illustration, er det lettere at se. Underlagslæderet viser den skinne, hvori knappen på rytterkarabinen føres ind. Stroppen var fastgjort i soldatens livrem.

7 8 mm krigsammunition. Tildannet efter illustration i Kilde 1. Patroner og føringsmidler 1. 8 mm skarp patron M Lyssporpatron M.1908/33, 1908/34 eller 1908/ Panserpatron M.1908/30, 1908/36 eller 1908/ Geværgranatpatron. Lyssporpatronerne havde hvid bund. Panserpatronerne havde sort bund. Geværgranatpatronerne havde sort bund. Patrontaske M.1906.

8 Patrontaske M Hovedparten af soldaterne bar 1 patrontaske, i livremmens højre side, med 40 patroner. Visse specialister bar 2 patrontasker. Gruppeførere og enkelte andre specialister bar normalt en blanding af almindelige patroner og panserpatroner (20 af hver). Patrontasken var af sort læder, bortset fra rytteriets, som anvendte brunt lædertøj. Patronerne blev enkeltvis placeret i og udtaget af patrontasken, som således først skulle åbnes og siden lukkes. Ammunitionstjenesten Patronerne blev udleveret i patronholdere, af messing eller pap, hver med 10 patroner. 3 patronholderne blev samlet 3 og 3 med et stykke pap over patronbundene og kraftigt sammensnøret med hørbændler. Patronpakkerne blev pakket i lyseblå (!) patronkasser, som typisk rummede 24 patronpakker, altså 720 patroner i alt. Patronholder af messingblik, med 10 patroner. Patronpakke 1906 med 3 holdere á 10 patroner. Allerede i samtiden gav patronkassernes farve anledning til undren, da man ellers på alle måder blev indskærpet materielsløringens afgørende betydning. Ligeledes vakte valget af 3 og ikke 4 patronholdere á 10 patroner i bundtet, da samtlige patrontasker, uanset modelår, var beregnet til 40 patroner. Patronkasser Patrontype Pakning Antal patroner i pakningen Patronkassens farve og mærkning (Principskitser tegnet efter Kilde 3.) Patron M Patronkasser og holdere eller papæsker 720 Patronkassen er lyseblå, med en vandret, rundtgående, rødbrun stribe. Lyssporpatron Patronkasser og papæsker Patronkassen er lyseblå, med en lodret hvid stribe på alle 4 sider. Panserpatron Patronkasser og papæsker 720 Patronkassen er lyseblå, med en lodret sort stribe på alle 4 sider.

9 Geværgranatpatron Trækasse og holdere á 10 stk. 450 Patronkassen er gul. Tilbehør - Geværgranatbæger M.1923 Geværgranatbæger M.1923 med patron. Bægeret anbragtes med keglespidsen over geværmundingen, hvor det fastholdtes af bajonetfæstets greb om bajonetstolpen. Den cylinderformede geværgranat anbragtes i bægeret ovenfra, geværet ladedes med den her viste projektilløse patron og anbragtes med kolben på jorden i en "passende" vinkel. Ved affyringen slyngede krudtgassen granaten ud på m afstand, alt efter vinklen den knælende skytte holdt geværet i. Se Rekylgeværkompagniet for et billede af geværgrenaderer i skydestilling. Tasken til føring af granatbægeret samt de 10 geværgranater - der var gråmalet - med 10 løse patroner, bærer jf. Kilde 1 modelbetegnelsen M.1931.

10 Fodfolkets håndvåben. Fra Lærebog for Hærens menige, 1. Del, Fælles for alle våben, korps og afdelinger, København Afslutning Ud fra et skydeteknisk synspunkt skød geværet og karabinerne godt og præcist. Ud fra et taktisk synspunkt skød de langsomt og specielt geværet var med sit blanke løb let synligt i terrænet. Billedet giver et indtryk af de enkelte våbens indbyrdes størrelsesforhold. Kilder geværet i det danske forsvars tjeneste af A.N. Hvidt, Særtryk af Våbenhistoriske Årbøger XIII, København Lærebog for Fodfolkets Korporalskoler - Våbenlære, Krigsministeriet, København Feltudrustning for Enkeltmand, Krigsministeriet, København 1936, med rettelsesblade frem til august Lærebog for Fodfolkets Korporalskoler - Skydning, Krigsministeriet, København Danske Uniformer Hæren og Flyvevåbnet af Bjørn A. Nielsen, Tøjhusmuseet, København 1992, ISBN Gardehusarkasernen den 29. august 1943 af Anders D. Henriksen, Forlaget Devantier, Næstved 1993, ISBN Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år - i 12 farvelagte billeder med dansk og engelsk tekst af A.N. Hvidt, uden år (antageligvis fra midten af 1960'erne). 8. Huskebog til brug i felten, ved øvelser og krigsspil af H.H. Jørgensen, N. Olaf Møllers Forlag, København Per Finsted Efterskrift 1

11 Rekylgeværgruppe, Haderslev, Fra et samtidigt postkort. Blandt de ting, der er værd at bemærke på billedet, er den sammenpressede patrontaske som en del af soldaterne bærer i livremmens venstre side. Hvorfor bærer de mon denne, når reglementet eller foreskriver kun en patrontaske? Patrontaske M Fra Kilde 1. Min teori Der er tale om patrontasker af M.1894, som er blødere end patrontaske M.1906, som soldaterne bærer i livremmens højre side - og som var standardudrustningen i perioden.

12 Årsagen er muligvis den, at patrontasken er beregnet til føring af de rengøringsrekvisitter, som hører til gevær Rengøringsrekvisitter til 1889-systemet: Olieflaske, viskesnor og slidhætte. Tildannet efter illustration i Kilde 1. Efter indførelsen af patrontaske M.1906 tilsagde forskrifterne, at rengøringsrekvisitterne skulle føres i soldatens forplejningstornyster, da der ikke var plads til det i den nye patrontaske. Periodens soldater klagede dog ofte over, at geværets rengøringsrekvisitter fedtede indholdet af forplejningstornysteret ind i olie. Slidhætten fastgøres over geværmundingen, for at skåne den under rengøringen. Viskesnoren anvendes til gennemtrækning af blår etc. Forplejningstornyster 1). For helt at leve sig ind i soldaternes situation er her et billede af, hvorledes forplejningstornysteret skal pakkes. En konsekvens af en lækkende olieflaske og uindpakkede olieklude og viskesnoren er tydelig, og ubehagelig... Problemet var endnu værre for visse specialister, som ikke havde udleveret forplejningstornyster; de skulle føre rensegrejet i en lomme. Afslutning

13 Måske er årsagen en helt anden, men det er indtil videre min teori. Skulle nogen kende den virkelige forklaring, så hører jeg gerne om det, og tilsvarende hvorfor rekylgeværskytten (helt til venstre i billedet) bærer to feltflasker... Morterdeling rykker frem 2). Efterskrift 2 Billedet viser ammunitionsholdet fra en mortergruppe, med granatkarre M Hestetrækkerens fodfolkskarabin 1889 er fremtrædende. Havde soldaten haft det noget længere gevær 1889, så havde hans opgave, som givet kræver omtanke og forudseenhed, ikke været lettere. Noter: 1) Fra Lærebog for Fodfolkets Korporalskoler - Udrustning og Train, Krigsministeriet, København ) Fra Folk & Værn, nr. 4 (april) 1942.

Om dansk fodfolk , Rekylgeværkompagniet

Om dansk fodfolk , Rekylgeværkompagniet Om dansk fodfolk 1932-1941, Rekylgeværkompagniet Rekylgeværkompagniet Rekylgeværkompagniet består af: Chef og kommandogruppe 4 delinger á delingstrop og 4 rekylgeværgrupper. Rekylgeværgrupperne i 4. deling

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 3

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 3 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 3 Morterdelingen Delingstrop 3 mortergrupper, hver med 1 delingsfører 1 næstkommanderende 1 karrefører 1 telefonhold (1 holdfører og 3 telefonister) 1 afstandstager

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 2

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 2 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 2 Maskingeværdelingen Delingstrop 4 maskingeværgrupper, hver med 1 delingsfører 1 næstkommanderende 1 karrefører 1 afstandstager 1 vinkeltager 2 ordonnanser

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 4

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 4 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 4 Maskinkanondelingen Maskinkanondelingen blev indført så sent i perioden, at det p.t. rådige kildemateriale ikke omtaler den i samme detalje, som øvrige

Læs mere

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni Om dansk fodfolk 1932-1941, Regimentets kanonkompagni Indledning Fodfolksregimenternes kanonkompagnier blev oprettet som en del af 1937-ordningen, og udrustet med en - efter datidens forhold - slagkraftig

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 1 Indledning Efter Hærloven af 1932 var skytskompagniet i praksis et morterkompagni (chef med kommandogruppe samt 3 delinger á 2 mortergrupper og 1 ammunitionsdeling),

Læs mere

Den danske hær Ammunitionstjeneste - supplement

Den danske hær Ammunitionstjeneste - supplement Den danske hær 1932-1941 -Ammunitionstjeneste - supplement Indledning Let lastvogn af typen Ford A, 1935 1). Ammunitionsforsyningsenheder hører ikke til de mest omtalte militære enheder, men uden en effektivt

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 - Supplement Cyklisteskadronen Cyklisteskadronen er organiseret således: Rekylgeværskytte, Gardehusarregimentet. Fra Kilde 2. Stab Kommandodeling (kommandogruppe og forbindelsesgruppe)

Læs mere

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Indledning Det så vidt vides fjerde og sidste udklipsark i serien Danske Soldater (fra cirka 1946), tegnet og/eller udgivet af N.C.W. - se Udklipsark: Danske

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 - Supplement Motorcyklisteskadronen Motorcyklisteskadronen var organiseret således: Stab Stab Kommandodeling (kommandogruppe og forbindelsesgruppe) 4 motorcyklistdelinger

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 3

Om dansk rytteri , Del 3 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 3 Panservogne I 1930'erne gennemførtes også i Danmark en række forsøg med pansrede køretøjer. Forsøgene omfattede såvel typer som deres taktiske anvendelse. Hærordningerne

Læs mere

Den danske Hær Veterinærtjenesten

Den danske Hær Veterinærtjenesten Den danske Hær 1932-1941 - Veterinærtjenesten Indledning Hvor Lægekorpset tager sig af sårede og syge soldater, sørger Dyrlægekorpset for sårede og syge heste. Yderligere havde Dyrlægekorpset fra 1932

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2

Om dansk rytteri , Del 2 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 1937-1939 Med 1937-ordningen fortsatte moderniseringen af rytteriet. Et rytterregiment bestod nu af: regimentsstab med forbindelsesdeling, 2 ryttereskadroner, 2 cyklisteskadroner,

Læs mere

Om dansk fodfolk Ammunitionstjenesten

Om dansk fodfolk Ammunitionstjenesten Om dansk fodfolk 1932-1941 - Ammunitionstjenesten Indledning En nylig diskussion af krigsspilsregler for ammunitionstildeling og regnskab med forbrug har affødt behovet for at klarlægge hvorledes ammunitionstjenesten

Læs mere

Om brevduetjenesten i Den danske Hær

Om brevduetjenesten i Den danske Hær Om brevduetjenesten i Den danske Hær Indledning Brevduetjenesten hører ikke til et af hærens mest velbeskrevne kapitler, men ved hjælp af blandt andet to nyere artikler og et ældre reglement er det dog

Læs mere

Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år af A.N. Hvidt

Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år af A.N. Hvidt Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år af A.N. Hvidt Forsideillustration. Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år Indtil 1842 havde hvert dansk infanteriregiment,

Læs mere

Bemalingsbeskrivelse for Dansk Linieinfanteri 1848

Bemalingsbeskrivelse for Dansk Linieinfanteri 1848 Bemalingsbeskrivelse for Dansk Linieinfanteri 1848 SEKONDLØJTNANT Sort chakot med blank sort top og sorte læderremme omkring. Lakeret sort skygge med hvid metalkant. Bagstykket sort voksdug fastholdt af

Læs mere

Russisk feltartilleri indsat som luftværn

Russisk feltartilleri indsat som luftværn Russisk feltartilleri indsat som luftværn Indledning Det følgende er essensen af en russisksproget artikel, som jeg har funder på Internettet. Artiklen ( http://www.weapon.df.ru/ poligon/ contents/ number1/

Læs mere

Hærens Flyvertropper - Ballonparken

Hærens Flyvertropper - Ballonparken Hærens Flyvertropper - Ballonparken Observationsballon. Tegnet af Adolph Holst. Tegningen, der stammer fra et udklipsark fra 1930'erne, er venligt stillet til rådighed af Gert Strande Sørensen. Indledning

Læs mere

Historisk pistol og riffel

Historisk pistol og riffel DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus 2605 Brøndby - Tlf.: 4326 2626 Email: info@skytteunion.dk - www.skytteunion.dk REGLEMENT FOR SKYDNING Historisk pistol og riffel Udgave 2016 (version 150616) REGLEMENT

Læs mere

Fagplan Våbenuddannelse i skydeterræn for enkeltmand 1

Fagplan Våbenuddannelse i skydeterræn for enkeltmand 1 Fagplan Våbenuddannelse i skydeterræn for enkeltmand 1 Titel lang: Våbenuddannelse i skydeterræn 1. Titel kort: VBUDD 1 Formål Faget skal give soldaten en sådan viden og sådanne færdigheder og holdninger,

Læs mere

Om reservehornblæsere og reservetrompetere

Om reservehornblæsere og reservetrompetere Om reservehornblæsere og reservetrompetere 1932-1946 Indledning I organisatoriske oplysninger om Hæren i 1930'erne møder man bl.a. betegnelsen reservehornblæser (i fodfolket og ingeniørtropperne) og reservetrompeter

Læs mere

DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus, DK-2605 Brøndby Telefon: 4326 2626 - e-mail: info@skytteunion.dk

DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus, DK-2605 Brøndby Telefon: 4326 2626 - e-mail: info@skytteunion.dk DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus, DK-2605 Brøndby Telefon: 4326 2626 - e-mail: info@skytteunion.dk DSkyU REGLEMENT FOR JAGTSKYDNING ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Indledning Et fælles træk i beretningerne om krigen på Østfronten er russernes imponerende evne til at krydse vandløb ved hjælp af improviserede

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE, GRUNDLÆGGENDE SERGENTUDDANNELSE, FLV

UDDANNELSESBESKRIVELSE, GRUNDLÆGGENDE SERGENTUDDANNELSE, FLV UDDANNELSESBESKRIVELSE, GRUNDLÆGGENDE SERGENTUDDANNELSE, FLV 1. FORMÅL Uddannelsen har til formål at bibringe eleven de fornødne forudsætninger for at kunne fungere som mellemleder på laveste funktionsniveau.

Læs mere

Om dansk fodfolk , Fodfolksregimentet

Om dansk fodfolk , Fodfolksregimentet Om dansk fodfolk 1932-1941, Fodfolksregimentet Indledning Ved Hærordningen af 1932 kom Fodfolket til at bestå af følgende regimenter: Regiment Hjemsted Bataljoner Forstærkningsbataljoner Livgarden København

Læs mere

Udklipsark: Danmarks hær og flaade

Udklipsark: Danmarks hær og flaade Udklipsark: Danmarks hær og flaade Indledning "Danmarks Hær og Flaade" er titlen på et hæfte med udklipsark, som er udgivet en gang i 1940'erne. Arkene er tegnet af Ove Meier og udgivet på Arthur Jensens

Læs mere

Den danske Hær Fodfolkspionerkommandoet

Den danske Hær Fodfolkspionerkommandoet Den danske Hær 1932-1941 - Fodfolkspionerkommandoet Indledning Fodfolkspionerkommandoets opgave var, som navnet siger, at foretage lettere pionerarbejder, herunder særligt spærringer, vejødelæggelser og

Læs mere

Den danske hær Ambulancen

Den danske hær Ambulancen Den danske hær 1932-1941 - Ambulancen Indledning I artiklerne Om dansk fodfolk 1932-1941 - Fodfolksregimentet og fodfolksbataljonen - omtaler jeg bl.a. den såredes vej fra bataljonens forbindingsplads

Læs mere

Hærens Flyvertropper - I felten, Del 1

Hærens Flyvertropper - I felten, Del 1 Hærens Flyvertropper - I felten, Del 1 Indledning Nærværende artikel omhandler en flyverafdelings organisation og virksomhed under feltforhold. En flyverafdeling En flyverafdeling består af en afdelingsstab

Læs mere

Om dansk fodfolk , Fodfolksbataljonen

Om dansk fodfolk , Fodfolksbataljonen Om dansk fodfolk 1932-1941, Fodfolksbataljonen Indledning Fodfolket er Hærens hovedvåben. Dets færdighed i at bruge sine våben, dets faste vilje til at holde ud under kampens anstrengelser og farer og

Læs mere

Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 - Uniformer

Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 - Uniformer PEFINSKIPROD DANMARK Pressemeddelelse Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 - Uniformer Indledning Det var en omtale i Knud J.V. Jespersens bog om Brigaden (Kilde 2), der førte mig på sporet af det (hedengangne)

Læs mere

- Forestå landsdækkende skydninger, indendørs såvel som udendørs. - være afdelingerne/lokalafdelingerne behjælpelig i sager vedrørende skydninger.

- Forestå landsdækkende skydninger, indendørs såvel som udendørs. - være afdelingerne/lokalafdelingerne behjælpelig i sager vedrørende skydninger. Skydeudvalget Håndbog Afsnit : 14.0. Skydeudvalget Dato: 9. juni 2008 Side: Skydeudvalgets formand vælges af repræsentantskabet og indtræder som medlem af dette samt i forretningsudvalget. Valget gælder

Læs mere

"Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941

Ungarische Reiter in der Ukraine - Ungarske husarer, 1941 "Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941 Indledning Det tyske tidsskrift Die Wehrmacht, Nr. 18/5. årgang, fra 27. august 1941, indeholder en malerisk beretning af krigskorrespondenten

Læs mere

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag Chakoten anno 1946 Indledning Jeg har været heldig at låne en artikel, som stammer fra Billedbladet, sandsynligvis en gang i 1946. Her får man et spændende indblik i selskabets tidlige år og de personer,

Læs mere

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps

Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Britains figurer - Royal Indian Army Service Corps Indledning Blandt de mere usædvanlige enheder i Det engelske Ekspeditionskorps i Frankrig, 1939-40, var 6 forsyningskompagnier udrustet med muldyr. Kompagniernes

Læs mere

LÆRINGSPLAN FOR Resterende Våbenuddannelse Gevær M/95 familien MHV 1484

LÆRINGSPLAN FOR Resterende Våbenuddannelse Gevær M/95 familien MHV 1484 LÆRINGSPLAN FOR Resterende Våbenuddannelse Gevær M/95 familien MHV 1484 Udarbejdet af: John Blomkvist Dato og år: 29-10-2018 Side 1 af 18 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 FAG beskrivelse:

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Skydeuddannelse for GV M/95-familien og LMG. Kontrolprøve for våbenopbevaring på privat bopæl. Udgivelse Marts 2015 2. FAGETS MÅL Formålet med uddannelsen er, at vedligeholde

Læs mere

REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER.

REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER. Redegørelse for overvejelser og forslag vedr. udlevering og opbevaring af våben og ammunition til hjemmeværnsmedlemmer. HJEMMEVÆRNSKOMMANDOEN 4. februar 2002 REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE

Læs mere

FAGPLAN. Formål: Kursus skal give eleven det fornødne grundlag for at kunne anvende FX-våben i uddannelsen ved hjemmeværnets enheder.

FAGPLAN. Formål: Kursus skal give eleven det fornødne grundlag for at kunne anvende FX-våben i uddannelsen ved hjemmeværnets enheder. UKLASSIFICERET UDIR 4032 DeMars DIR D: intet 02/10 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 Langt navn: Omskoling for skydeledere m. fl. til FX-våben. Kort navn: OMSK-FX FAGPLAN Formål: Kursus skal give eleven det fornødne

Læs mere

AFTC PAKNING AF BASIS M/96 PORTALEN TIL FLYVEVÅBNET. Side 1

AFTC PAKNING AF BASIS M/96 PORTALEN TIL FLYVEVÅBNET. Side 1 AFTC PAKNING AF BASIS M/96 Side 1 PORTALEN TIL FLYVEVÅBNET Forord Denne vejledning er til dig som ønsker et godt udgangspunkt, når du skal til at sammenspænde dit basis for første gang. Hæftet indeholder

Læs mere

DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA

DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA I uge 38/2013 var alle finskytterne samlet i Jylland til DM for finskytter. Konkurrencen foregik i Tranum skydeterræn,

Læs mere

DDS uniformsknapper. Stenlændernes Spejdermuseum, aug. 2015, ver. 1.0

DDS uniformsknapper. Stenlændernes Spejdermuseum, aug. 2015, ver. 1.0 DDS uniformsknapper Stenlændernes Spejdermuseum, aug. 2015, ver. 1.0 Tidsfastsættelse af uniformer i DDS ved hjælp af knapper Navnlig i perioden fra 1909 til medio 50'erne kan det være svært at tidsfastsætte

Læs mere

Brugsanvisning for. Testværktøj på. Naturlegeredskaber

Brugsanvisning for. Testværktøj på. Naturlegeredskaber Gert Olsen Gl. Klausdalsbrovej 481 DK 2730 Herlev Telefon 2177 5048 gertolsen@gertolsen.dk Brugsanvisning for Testværktøj på Naturlegeredskaber Af Gert Olsen Brug af testværktøj 03.10.2004 Side 1 af 9

Læs mere

Dansk hestetrukket feltartilleri 1940

Dansk hestetrukket feltartilleri 1940 Dansk hestetrukket feltartilleri 1940 Indledning Indholdet i denne artikel er i al væsentlighed en afskrift de kapitler i Lærebog for Hærens menige, II. Del for hestetrukket feltartilleri, 1940, som omhandler

Læs mere

DGI Skydning. Hjælp på banen. Riffel

DGI Skydning. Hjælp på banen. Riffel DGI Skydning Hjælp på banen Riffel Indhold Det rigtige aftræk 3 Det rigtige sigte 4 Det rigtige ringkorn 5 Godstykkelse på ringkorn 6 Nulpunktet 7 Fokuspunkter - BK indendørs 8 Fokuspunkter - stående med

Læs mere

Aftræk 1. Aftræk 2. Hvordan: Start ud med at sørge for at indstille pistolen til skytten.

Aftræk 1. Aftræk 2. Hvordan: Start ud med at sørge for at indstille pistolen til skytten. Aftræk 1 Placering af fingeren: Den midterste del af fingerblommen skal være placeret på aftrækket, da fingeren der har en god føling med aftrækkeren. Aftræksfingerens første led skal være vinkelret på

Læs mere

Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år

Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år Indledning Det følgende er en afskrift af hæftet Dansk infanteris uniformer og oppakning gennem de sidste 200 år - i 12 farvelagte billeder

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

DGI Skydning. Hjælp på banen. Pistol

DGI Skydning. Hjælp på banen. Pistol DGI Skydning Hjælp på banen Pistol Indhold Nulpunktet 3 Det optimale sigte 4 Det rigtige fokus 5 Aftrækkerfingeren 6 Hovedplacering 7 Rekyloptag 8 Håndfatning 9 Vejrtrækning 10 Skydning med pude 11 Fokuspunkter

Læs mere

SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening

SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening Tekst og fotos ved Knud Erik Poulsen. I alt 5 sider 1. Generelt Som skytte er det din pligt at kende og følge de generelle sikkerhedskrav for den skydning du

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR GODKENDELSE AF VÅBEN I SKV-SYSTEMET UNDER DGI SKYDNING, DANSK SKYTTE UNION OG DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND

RETNINGSLINJER FOR GODKENDELSE AF VÅBEN I SKV-SYSTEMET UNDER DGI SKYDNING, DANSK SKYTTE UNION OG DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND RETNINGSLINJER FOR GODKENDELSE AF VÅBEN I SKV-SYSTEMET UNDER DGI SKYDNING, DANSK SKYTTE UNION OG DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND Version 01-07-2019 REGLER FOR RIFLER Enhver fabriksfremstillet riffel eller custom

Læs mere

Faglærer-kursus i Udvidet Skydeteknik

Faglærer-kursus i Udvidet Skydeteknik Hærens Operative Kommando KURSUSBESKRIVELSE Hærens Kampskole Kursuskode: Faglærer-kursus i Udvidet Skydeteknik Indledning Formål De danske bidrag til INTOPS og udviklingen af kampeksercitser til disse,

Læs mere

Petanque øvelser. Udarbejdet af Kasper Miller - april 2009 Version 1.0

Petanque øvelser. Udarbejdet af Kasper Miller - april 2009 Version 1.0 Petanque øvelser Navn: Forord: Tanken med dette hæfte er "Hvordan bliver du en teknisk stærkere og bedre petanquespiller." I min optik gælder det om at sætte sig mål, og derigennem opretholde motivationen

Læs mere

AFTC RYGSÆK M/96 PAKNING AF PORTALEN TIL FLYVEVÅBNET. Side 1

AFTC RYGSÆK M/96 PAKNING AF PORTALEN TIL FLYVEVÅBNET. Side 1 AFTC PAKNING AF RYGSÆK M/96 Side 1 PORTALEN TIL FLYVEVÅBNET Forord Denne vejledning er til dig som ønsker et godt udgangspunkt, når du skal til at pakke din rygsæk for første gang. Hæftet indeholder gode

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 4

Om dansk rytteri , Del 4 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 4 1939-1940 Gardehusarregimentet Regimentet formeredes 2. september 1939 i henhold til mobiliseringsbestemmelserne, men med reducerede styrker, da hærordningen ikke var

Læs mere

0-punkt. Aftræk 1. Skytten indtager sin skydestilling og skal slappe af i kroppen.

0-punkt. Aftræk 1. Skytten indtager sin skydestilling og skal slappe af i kroppen. 0-punkt Skytten indtager sin skydestilling og skal slappe af i kroppen. 0 punktet kan kontrolleres på flere måder: - Skytten lukker øjnene og tænker på at slappe af i 5-10 sekunder. Herefter åbnes øjnene

Læs mere

Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse

Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse Hjemmeværnets Lovpligtige Uddannelse HVS UNR-0004 MAR 2013 Vi bidrager til forsvaret og beskyttelsen af Danmark med en troværdig og fleksibel kapacitet ved at levere militære, frivillige styrker, der tilgodeser

Læs mere

Hjemmeværnet. Fagplan. Gennemførelse af faget: Modul 2. Funktionsuddannelse. Dysekanon HJEMMEVÆRNSSKOLEN

Hjemmeværnet. Fagplan. Gennemførelse af faget: Modul 2. Funktionsuddannelse. Dysekanon HJEMMEVÆRNSSKOLEN Hjemmeværnet Fagplan Gennemførelse af faget: Modul 2 Funktionsuddannelse Dysekanon Side 1 af 11 Fagplan Titel lang: Funktionsuddannelse Dysekanon Modul 2 Titel kort: FUNK DYKN (2) Formål Faget skal give

Læs mere

Om dansk militærmusik i

Om dansk militærmusik i Om dansk militærmusik i 1911-1943 Indledning I mine hidtidige omtaler af Hæren i 1930'erne og 1940'erne har jeg ikke beskæftiget mig med den militære musik, men kun berørt reservehornblæsere og reservetrompetere,

Læs mere

Fagplan - Træner 1, hjælpetræner ungdom

Fagplan - Træner 1, hjælpetræner ungdom Fagplan - Træner 1, hjælpetræner ungdom Hjælpetræner/ungdomstræner uddannelsen er baseret på at skytter og forældre forholdsvis hurtigt kan indgå i et fast medhjælperteam for trænerne i skytteforeningen,

Læs mere

TEKNISK REFERENCE FMT For BÆLTE, BUKS, M/84, SORT

TEKNISK REFERENCE FMT For BÆLTE, BUKS, M/84, SORT TEKNISK REFERENCE FMT-00000205 For BÆLTE, BUKS, M/84, SORT Dokument nr.: FMT-00000205 Erstatter: TR-0723 Page: 1 / 7 Indhold 1. Definition.... 3 2. Specifikationer m.v.... 3 2.1. Generel.... 3 2.2. Følgende

Læs mere

Hjemmeværnet. Funktionsuddannelse. Fagplan. Gennemførelse af faget: Modul 1, Dysekanon UKLASSIFICERET. UDIR 4163 DeMars DIR D NOV/14

Hjemmeværnet. Funktionsuddannelse. Fagplan. Gennemførelse af faget: Modul 1, Dysekanon UKLASSIFICERET. UDIR 4163 DeMars DIR D NOV/14 Hjemmeværnet Fagplan Gennemførelse af faget: Modul 1, Funktionsuddannelse Dysekanon Side 1 af 12 Fagplan Titel lang: Funktionuddannelse Dysekanon Modul 1 Titel kort: FUNK DYKN (1) Formål Faget skal give

Læs mere

SMART OPBEVARING AF VÆRKTØJ

SMART OPBEVARING AF VÆRKTØJ SMART OPBEVARING AF VÆRKTØJ 2 VÆRKTØJSTASKER 3 VÆRKTØJSBÆLTER 7 SØMPOSER 12 VÆRKTØJSORDNERE 12 TILBEHØR TIL BÆLTER 13 DIVERSE 19 SALGSMATERIALER NOTER 22 INDHOLDSFORTEGNELSE MED VARENUMRE 23 INDHOLD 3

Læs mere

Læringsplan for Lovpligtig uddannelse (HHV, VHV, FHV), modul 3 Resterende våbenuddannelse Gevær M/95 familien

Læringsplan for Lovpligtig uddannelse (HHV, VHV, FHV), modul 3 Resterende våbenuddannelse Gevær M/95 familien Læringsplan for Lovpligtig uddannelse (HHV, VHV, FHV), modul 3 Resterende våbenuddannelse Gevær M/95 familien Udarbejdet af: AG LPU Dato og år: 01-05-2016 Side 1 af 13 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE...

Læs mere

Hjemmeværnsskolen UKLASSIFICERET U-DIR 4161 DeMars DIR D JAN 15. Funktionsuddannelse let maskingevær M/62, modul 2.

Hjemmeværnsskolen UKLASSIFICERET U-DIR 4161 DeMars DIR D JAN 15. Funktionsuddannelse let maskingevær M/62, modul 2. Hjemmeværnsskolen UKLASSIFICERET U-DIR 411 Hjemmeværnet Fagplan Gennemførelse af faget: Funktionsuddannelse let maskingevær M/2, modul 2. Hjemmeværnsskolen UKLASSIFICERET U-DIR 411 Fagplan Titel lang:

Læs mere

Hjemmeværnsskolen UKLASSIFICERET U-DIR 4501 DeMars DIR 03212904 JAN 15. Funktionsuddannelse let maskingevær M/62, SØ. JAN 15

Hjemmeværnsskolen UKLASSIFICERET U-DIR 4501 DeMars DIR 03212904 JAN 15. Funktionsuddannelse let maskingevær M/62, SØ. JAN 15 Hjemmeværnet Fagplan Gennemførelse af faget: Funktionsuddannelse let maskingevær M/62, SØ. Fagplan Titel lang: Funktionsuddannelse, let maskingevær M/62, SØ. Titel kort: FUNK LMG M/62 SØ Formål Faget skal

Læs mere

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Indledning Som supplement til min artikel Om engelsk jernbaneartilleri under Første Verdenskrig kan historien rundes af med en omtale af den engelske

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del II Indledning Del I handlede om virkelighedens materielgenstande, mens temaet i del II er krigsspilsenheder og materiellet, som det eksempelvis kan

Læs mere

1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes PPC-skydninger efter nedenstående regler.

1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes PPC-skydninger efter nedenstående regler. PPC SKYDNING REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes PPC-skydninger efter nedenstående regler. 1.02 Formål - Skytten skal i PPC skyde præcisionsskydning på begrænset

Læs mere

Vagtskifte i Prag. Poster og uniform

Vagtskifte i Prag. Poster og uniform Vagtskifte i Prag Fornylig var jeg i Prag, på den tur var vores guide Politikkens rejsebog " Turen går til Prag". I den læste jeg, at der hver dag er vagtskifte kl.1200 på Prags borg. Bogen giver en kort

Læs mere

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK.

DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. DET TYSKE MASKINGEVÆR-MÆRKE FRA 1. VK. Tekst og billeder: Dan Obling, fotos N. J. Amorsen Blandt de våbentyper, der især kendetegner 1. verdenskrig, er maskingeværet. Utallige er de overlevende soldaters

Læs mere

M 1901 fremstillet i 1908 M 1901 fremstillet i 1942

M 1901 fremstillet i 1908 M 1901 fremstillet i 1942 Dragonhjelm M 1901 Dragonhjelm M 1901 er den yngste og dermed den sidste hjelm i kategorien af nysølvhjelme. Hjelmen fremstår nærmest som en krydsning mellem tre af de tidligere beskrevne hjelme, nemlig

Læs mere

2.06 Uklassificerede - Uklassificerede skytter skyder i den for I.P.S.C. gældende klasse ved førstegangsdeltagelse

2.06 Uklassificerede - Uklassificerede skytter skyder i den for I.P.S.C. gældende klasse ved førstegangsdeltagelse STEEL CHALLENGE REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes Steel Challenge-skydninger efter regler der er udarbejdet på baggrund af de regler der er gældende for

Læs mere

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Bane 1 Kanal træning Spiller 1 (køen) Bane 2 Flow / kommunikation træning Bane 3 Stige Hurtige fødder Bane 4 Bevægelighedstræning

Læs mere

Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde

Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstantens dele Figur 1. Boxsekstanten i sit læderetui. Figur 2 Boxsekstanten med etuioverdelen knappet af. Boxsekstanten eller lommesekstanten

Læs mere

GENLUKKELIGE EMBALLAGELØSNINGER. Poser med unikke åbne/lukke-mekanismer

GENLUKKELIGE EMBALLAGELØSNINGER. Poser med unikke åbne/lukke-mekanismer GENLUKKELIGE EMBALLAGELØSNINGER Poser med unikke åbne/lukke-mekanismer MINIGRIP ZIPTIGHT DEN UNIKKE LYNLÅSPOSE, DER KAN ÅBNES OG LUKKES - IGEN OG IGEN LYNLÅSPOSEN HVOR PLACERINGEN AF LYNLÅSEN ER VILKÅRLIG

Læs mere

Hjemmeværnet. Fagplan. Gennemførelse af faget: Våbenuddannelse HGR M/54

Hjemmeværnet. Fagplan. Gennemførelse af faget: Våbenuddannelse HGR M/54 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 Hjemmeværnet Fagplan Gennemførelse af faget: Våbenuddannelse HGR M/54 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 2 Indhold FORMÅL... 2 MÅL... 2 INDHOLD... 3 TID... 3 MIDLER... 3 SÆRLIGE BESTEMMELSER...

Læs mere

Landsknægtfaner. Indledning. Kilder. af Preben Kannik, 1962

Landsknægtfaner. Indledning. Kilder. af Preben Kannik, 1962 Landsknægtfaner af Preben Kannik, 1962 Indledning Landsknægttidens 1) faner kan deles i to store hovedgrupper. Den såkaldte ældre type er karakteriseret ved at være syet af forskelligtfarvet silketøj i

Læs mere

Hjemmeværnet. Fagplan. Gennemførelse af faget: Grundlæggende våbenuddannelse. dysekanon. UKLASSIFICERET UDIR 4105 DeMars DIR D NOV/14

Hjemmeværnet. Fagplan. Gennemførelse af faget: Grundlæggende våbenuddannelse. dysekanon. UKLASSIFICERET UDIR 4105 DeMars DIR D NOV/14 Hjemmeværnet Fagplan af faget: Grundlæggende våbenuddannelse dysekanon Side 1 af 10 Titel lang: Grundlæggende våbenuddannelse på dysekanon. Titel kort: GRUVÅB, DYKN. Fagplan Formål Faget skal give soldaten

Læs mere

Våben på Volden (Lærerark)

Våben på Volden (Lærerark) Våben på Volden () Bum-Bum Zacharias I 1849 var der i Fredericia var der ved artilleriet en sergent, der havde to store interesser - kanoner og brændevin. Da han også havde et dybt had til slesvig-holstenerne,

Læs mere

UKLASSIFICERET. Fagplan GPU FEKU DEC2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET. Fagplan GPU FEKU DEC2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET Fagplan GPU FEKU DEC2012 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn Grundlæggende Patruljeuddannelse - Feltkundskab B. Kort navn GPU FEKU FAGPLAN C. Formål Uddannelsen skal give den enkelte

Læs mere

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Indledning Under søgning på Internettet mødte jeg en spændende dokumentation af et stykke grundigt udført slægtsforskning, hvori historien bag et gammelt fotografi

Læs mere

Hærens/Flyvevåbnets røde/blå plader.

Hærens/Flyvevåbnets røde/blå plader. 1 Hærens/Flyvevåbnets røde/blå plader. GMC ere og en Dodge ¾ t 1960 erne foto: UMAK DLR Denne lille artikel blev oprindelig skrevet i 2003. siden da har jeg fra forskellige kilder og billeder fået flere

Læs mere

Niels Iuel under dansk kommando. Niels Iuel på grund ca. 100m fra land i Issefjorden.

Niels Iuel under dansk kommando. Niels Iuel på grund ca. 100m fra land i Issefjorden. Niels Iuel under dansk kommando. Niels Iuel på grund ca. 100m fra land i Issefjorden. Efter kampen i Issefjorden ændre skibets historie sig. Tyskerne slæber det fri af grunden, ned til Kiel hvor det kommer

Læs mere

Sådan transporteres våben og ammunition

Sådan transporteres våben og ammunition Sådan transporteres våben og ammunition DGI skydning Vingstedvej 27 7182 Bredsten 1 Gode grunde til at udgive en pjece Rent juridisk læner pjecen sig op ad følgende lovgivning: Våbenloven (lovbekendtgørelsen

Læs mere

HJEMMMEVÆRNSKOMMANDOEN HJVBST DEC 2015

HJEMMMEVÆRNSKOMMANDOEN HJVBST DEC 2015 2. GENERELLE BESTEMMELSER 2.1. Generelt. Hjemmeværnets (HJV) uniformsbestemmelser er primært udarbejdet til brug for frivilligt personel i Hjemmeværnet og er derfor ikke fuldt dækkende for ansat militært

Læs mere

Opvarmning B/C (20 min)

Opvarmning B/C (20 min) Miljø B/C opvarmning Opvarmning B/C (20 min) Der laves 4-5 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Bevægelighedstræning

Læs mere

Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 - Sanitetskompagniet

Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 - Sanitetskompagniet Indledning Sanitetskompagniet var en miniatureudgave af Hærens Lægekorps og havde det lægefaglige ansvar for sanitetstjenesten ved Brigaden. Alt sanitetspersonel (læger, underlæger, sygepassere, sygebærere,

Læs mere

Brydningsindeks af vand

Brydningsindeks af vand Brydningsindeks af vand Øvelsesvejledning til brug i Nanoteket Udarbejdet i Nanoteket, Institut for Fysik, DTU Rettelser sendes til Ole.Trinhammer@fysik.dtu.dk 15. marts 2012 Indhold 1 Indledning 2 2 Formål

Læs mere

Opvarmning A (15 min)

Opvarmning A (15 min) Miljø B/C opvarmning Opvarmning A (15 min) Der laves 3 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Bevægelighedstræning

Læs mere

Hjemmeværnsskolen UKLASSIFICERET U-DIR 4104 DeMars DIR D MAJ Hjemmeværnet. Fagplan. Gennemførelse af faget:

Hjemmeværnsskolen UKLASSIFICERET U-DIR 4104 DeMars DIR D MAJ Hjemmeværnet. Fagplan. Gennemførelse af faget: Hjemmeværnsskolen U-DIR 4104 DeMars DIR D 03205613 MAJ 2015 Hjemmeværnet Fagplan Gennemførelse af faget: Grundlæggende våbenuddannelse PISTOL M/49 Hjemmeværnsskolen U-DIR 4104 DeMars DIR D 03205613 MAJ

Læs mere

Den engelske Feltuniform Model 1902

Den engelske Feltuniform Model 1902 Den engelske Feltuniform Model 1902 Indledning I mine beskrivelser af eksempler på den engelske hærs uniformer fra 1930 erne og 1940 erne - se eksempelvis Uniformsplanche - Engelske feltuniformer, 1940-41

Læs mere

Priskatalog Lamelgardin 40

Priskatalog Lamelgardin 40 Priskatalog Lamelgardin 40 Marts 2009. Vejledende priser inklusiv 25% moms Dessin nr.: 9308 LAMELGARDIN 40 MÅLTAGNING OG BESTILLING Murmål/karmmål (B) = Måltagning murmål For retvinklede facadevinduer

Læs mere

VELKOMMEN TIL JYDSKE LIVKOMPAGNI VED UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT

VELKOMMEN TIL JYDSKE LIVKOMPAGNI VED UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT VELKOMMEN TIL JYDSKE LIVKOMPAGNI VED UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT Velkommen til Jydske Livkompagni (4 KMP)! Jeg skriver til dig for at byde dig velkommen til din kommende tjeneste ved vores

Læs mere

Forhandler: www.persiennegruppen.dk. Ret til ændringer forbeholdes

Forhandler: www.persiennegruppen.dk. Ret til ændringer forbeholdes TEKNISKE INFORMATIONER / LAMELGARDINER Forhandler: www.persiennegruppen.dk Ret til ændringer forbeholdes TEKNISK INFORMATION FABER LAMELGARDINER OPMÅLING & BESTILLING Du kan bestille Faber lamelgardiner

Læs mere

Side 1 af 8. Vejledning

Side 1 af 8. Vejledning Side 1 af 8 Vejledning Art. nr. 2079006 Pedalo - Stort spillebræt - spilsamling Læs og opbevar venligst vejledningen De efterfølgende sider indeholder spilanvisning til disse spil: Generel Information:

Læs mere