Planlæg den næste fuldma ne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Planlæg den næste fuldma ne"

Transkript

1 Denne vejledning er oversat med tilladelse fra Photopills. Alle oprindelige links er bibeholdt efter aftale med Photopills. Photopills er en app udviklet til både android og IOS. Prisen ligger i den høje ende men absolut alle pengene værd. Planlæg den næste fuldma ne By Rafael Pons I alle de vejledninger, vi har skrevet indtil nu, forsøger vi at lære dig, hvordan du bruger Find-værktøjet til PhotoPills 'Planner, således at du kan beregne den nøjagtige dato og klokkeslæt, for solens eller månens position, i forhold til et i forvejen udset geografisk sted. Find-værktøjet er fantastisk til planlægning af fremtidige månepositioner, men hvad nu hvis du planlægger at fotografere den næste fuldmåne, for eksempel den 10. august 2014? I dette tilfælde kender du allerede datoen for skuddet og alt du skal finde ud af er så tidspunkt og sted. Forestil dig, at du vil fotografere den næste fuldmåne, der stiger op lige bag den gamle stenkonstruktion, du ser på billedet herover. Det er et skud som skal tages på lang afstand, så du bliver nødt til at finde det helt rigtige sted for at fotografere en

2 måne, der er større end konstruktionen. Lad os se, hvordan du planlægger det, trin for trin.

3 1 Vælg et sted med plads til at bevæge sig rundt for at reducere forsøg og fejl. Hvorfor valgte vi denne gamle stenbygning til vores kommende skud? Ganske enkelt, fordi den ligger i et åbent område, hvor vi frit kan bevæge os, fra nord til syd, og sørge for, at vi kan få stenbygningen til at ligge på en lige linje mellem os selv og månen. Da vi også ønsker at fange en stor måne bag konstruktionen, har vi brug for at være langt væk fra denne. På denne måde vil vi kunne fotografere en måne som virker større end konstruktionen. Hvis du vælger en placering uden mulighed for at bevæge dig rundt, vil du sandsynligvis ikke kunne få det billede du havde planlagt men bruger tiden på at rende rundt i terrænet. Så brug Photopills, Find-værktøj, til at beregne en placering i stedet. Find et sted med en bred vifte af mulige steder, hvorfra du kan skyde.

4 2 Kig efter det bedste lys Dette er et faktum: Solens højde bestemmer tidspunktet for skuddet. Ud fra vores erfaring er det bedste tidspunkt for at fotografere månen på, er når solen er i en højde på mellem 0,5 og -6. Dette sker under civil skumring, når landskabet er belyst af sollys, og solen tæt på horisonten. Jordens atmosfære udvisker og blødgør månens omrids og giver månens normale, kolde gråtoner et varmere gul lys. Under disse forhold får du den korrekte eksponering for både landskab og måne med et enkelt skud... månen er ikke for lys eller for oplyst.

5 Når solen er over 0,5, vil månen være mindre synlig, og derfor vil du ikke få alle detaljer på overfladen med, selv om det efter vores mening også er flot.

6 Når solen er under -6⁰, begynder himlen at blive betydeligt mørkere og får en mørk blå nuance. Horisonten kan stadig ses, og flere stjerner bliver synlige. Det er også muligt at fotografere fuldmånen i horisonten, lige når den går ned eller stiger op. Det er et interessant valg fordi, selvom du ikke kan få en korrekt eksponering af månen og landskabet med et enkelt skud, kan du stadig skabe smukke månesilhouetter

7 Vi brugte en fuldmåne til at skabe en silhouette af den same gamle stenkonstruktion som tidligere blev brugt til som shelter for kvæg For en detaljeret forklaring på naturlig lysadfærd og de faktorer, der påvirker det, og hvordan du kan vurdere, hvilken type fotografering der er bedst egnet til hvert enkelt øjeblik på dagen. Se venligst følgende artikel: Forstå Golden Hour, Blue Hour og twilights.

8 3 Vurder månens højde Nu ved du, for at fange en dejlig fuldmåne, har du brug for at solen ligger i en højde mellem 0,5 og -6. Næste trin er at finde månens højde mellem disse to øjeblikke, hvilket vil give dig tidspunktet for dit fotografi. Lad os se, hvordan man gør det. Gå til planlæggeren, placer Observerens stift i nærheden af den gamle konstruktion ( ⁰, ⁰) og tryk på månens billede, indtil datoen er indstillet til næste fuldmåne: 10. august Du finder den på sol/måne opgang/nedgang i det øverste informationspanel

9 Træk øverste panel til højre for at gå til sol / måne azimut / højde informationspanelet og brug tidslinjen til at bevæge tiden, indtil højden af solen er 0,5. Dette sker kl 20:43. Træk nu ned i månens højde: 2,9. Fortsæt med at flytte tiden, indtil solens højde er -6, hvilket sker kl. 21:17. Nu er månens højde 8,8.

10 Kl. 20:43 er solens højde 0.5⁰ og månens 2.9⁰ Kl. 21:17 er solens højde -6⁰ og månens 8.8⁰ Afslutningsvis sker de bedste lys øjeblikke til at skyde månen mellem kl. 20:43 og 21:17. Månen ligger i en højde mellem 2,9 og 8,8 og solen mellem 0,5 og -6. Terrænet er ret fladt. Derfor har du brug for månen til at være lav på himlen, så tættere på horisonten som muligt. Det er klart, at optagelsestiden er kl , når månen kun er ved en højde på 2,9.

11 4 Find kameraplacering Tidspunktet for skuddet er 20:43, når midten af månen er ved azimuth 107,7 og højde 2,9 (læs øverste informationspanel). Hvis vi antager, at månen har en vinkeldiameter på 0,5 (forklaret senere i denne artikel), vil den nedre grænse af måneskiven være i en højde på 2,65 (2,9-0-0,25 ) og den øverste grænse ved 3,15 C (2,9 + 0,25 ). Vær opmærksom nu, dette er vigtigt! Du vælger din placering baseret på disse tre principper: Det skal være så langt væk som muligt fra konstruktionen for at fange en stor fuldmåne, mindst 1 km. Afstanden vil naturligvis altid afhænge af den største teleobjektiv, du har til rådighed. I vores tilfælde er det et 500mm objektiv. På denne måde vil det være muligt at fotografere en måne som er større end konstruktionen. Månen skal være på linje med konstruktionen, så månens azimutlinie går henover konstruktionen. Den relative højde mellem din placering (Observerens stift) og grundniveauet for den gamle konstruktion (Obstacle's stift) skal være mindst 2,65. Lær mere om relativ elavation og Obstacle's stift med den Geodesiske information videotutorial. Lad nu Obstacle's stift springe ud fra kortet. For at gøre det, skal du gå til Stift-to- Stift-geodetisk informationspanel og trykke på knappen Hindring. Træk derefter forhindringsstiftet og slip det på konstruktionen. Se på det andet skærmbillede. Bemærk, at toppanelet fortæller dig, at den aktuelle Stift-Stift-afstand er 69,8m og den relative højde 4,9⁰ (højdeforskel). Vi har brug for at denne højde skal være ca. 2,65.

12 Placer observatørens stift så langt fra konstruktionen som muligt (1,3 km), men sørg altid for at azimutlinjen på månen er på linje med konstruktionen. Igen skal du kontrollere Stift-to-Stift-geodetisk panel. Den relative højde mellem stifterne er 1,8. På dette tidspunkt (20:43 ). Husk, at den nederste kant af måneskiven ligger i en højde på 2,65, alt for højt over konstruktionen (2,65 > 1,8 ).

13 Fortsæt med at flytte Observerens stift tættere på, indtil den relative højde mellem stifterne er ca. 2,65. Se på det første skærmbillede. Vi har fundet en placering 1,1 km væk fra vores emne, hvor den relative højde mellem stifterne er 2,6, meget tæt på vores mål 2,65. Det betyder, at vi fra denne position ser fuldmånen lige bag den gamle konstruktion. Vi har det! Vi har lige planlagt skuddet! Nu skal vi bare vente til den 10. august og være lige på Observerens stift klar til skuddet klokken 20:43.

14 Tro det, der er ikke noget mere spændende end at være lige på stedet nyder det øjeblik, månen vises lige lige hvor du har besluttet et par dage før. 5 Kontroller, om månen er stor nok Hvis vi skyder i bredformat, fra en afstand på 1,1 km fra vores emne, ved hjælp af en Nikon D300S og en brændvidde på 500 mm, hvor stor vil månen så vises i billedet i forhold til den gamle konstruktion? Bruger vi det rigtige udstyr? Skyder vi fra det rigtige sted? Synsfeltet (FoV) giver os svaret. Men før vi begynder med matematikken, lad mig fastslå denne kendsgerning: "Vinkeldiameteren eller den tilsyneladende størrelse af månen set fra jorden kan med rimelighed antages at være 0,5 grader". 0,5 er ikke det nøjagtige tal, det afhænger af afstanden mellem månen og jorden, som ændrer sig i løbet af året, men det er præcist nok til at vurdere, om månen skal vises stort nok på billedet. Du kan få det præcise tal fra Månen værktøjet,

15 som du finder i Piller menuen. Når du er på hovedmåne skærmen, tryk på kalenderknappen og vælg august fuldmåne, som tilfældigvis er supermånen i Træk nu måneskærmen til venstre og rul ned, indtil du finder vinkeldiameteren: 0,558⁰.

16 Lad os beregne synsvinklen for de kameraindstillinger, vi vil bruge. For at gøre det bruger vi PhotoPills 'Field of View Classic-kalkulator.

17 Field of View kalkulatoren angiver, at den horisontale (vandrette) synsvinkel vil være 2,70 og den vertikale (lodrette) synsvinkel 1,81. Ved at dividere vinkeldiameteren på Supermoon (0.558⁰) med hver synsvinkel og gange med 100 får vi procentdelen af billedet, der dækkes af månen: 20,66% (vandret) og 30,83% (lodret). Bemærk også, at det lodrette synsfelt er 34,76m, og den procentdel, der dækkes af månen, er 30,83% (lodret). Således er månens tilsyneladende diameter på billedet 10,72m (34,76m x 30,83%).

18 Da vi ved at bygningen er 7m høj og 10m bred ca., kan vi konkludere, at vi vil fange en stor fuldmåne bag bygningen (10,72m diameter). Derfor skyder vi fra det rigtige sted, på den rigtige afstand (1,1 km) og med det rigtige udstyr for at få det ønskede resultat. Afslutningsvis, du skal ikke kun beregne det nøjagtige øjeblik, hvor månen vil være på linje med dit emne for langdistancebilleder. Du skal også vælge din placering (afstanden) og brændvidden, der giver dig den ønskede størrelse af månen. I praksis, for at beregne skydeafstanden, der giver os størrelsen af månen, vi ønsker i forhold til vores emne, bruger vi det, vi kalder PhotoPills Rule of 100:

19 Hvis du multiplicer den størrelse på månen du vil have i forhold til dit emne med 100, så får du afstanden til dit emne!! Happy Shooting! Credits: All moon photos by Antoni Cladera. Timelapse by Germán Marqués (aka The Developer).

Perspektiv. At illustrerer rumligt. Forsvindingspunkt Horisont

Perspektiv. At illustrerer rumligt. Forsvindingspunkt Horisont Rumlig afbildning For at illustrere en bygning eller et Rum, i et sprog der er til at forstå, for ikke byggefolk, kan det være en fordel at lave en gengivelse af virkeligheden. Perspektiv At illustrerer

Læs mere

Mircobit Kursus Lektion 5 (Du skal her vælge Lets Code og nederst Microsoft Block Editor.)

Mircobit Kursus Lektion 5   (Du skal her vælge Lets Code og nederst Microsoft Block Editor.) Mircobit Kursus Lektion 5 http://microbit.org/ (Du skal her vælge Lets Code og nederst Microsoft Block Editor.) Vi laver en variabel point til at holde styr på pointene. Af en mystisk grund kunne man ikke

Læs mere

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Billedprislisten Udarbejdet af EG Byg & Installation den 12. marts 2010 Opdateret den 18. februar 2011 Indholdsfortegnelse 1 Gulve... 3 1.1 Opmåling af gulvflade...

Læs mere

Nattehimlen juli 2018

Nattehimlen juli 2018 Nattehimlen juli 2018 Mars fanget af Damian Peach juni 2018. Endnu en måned til at betragte planeterne Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Mars med det blotte øje. Og mens Jupiter og Saturn forbliver store,

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 4 Fokus på fokus GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Fokus fordi det er skarpt... 4 Fokus, DOF og bokeh... 5 Auto fokus (AF)... 6 AF, bestem

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

Alle vandrette linjer, der er vinkelrette med synslinjen, er parallelle med horisonten.

Alle vandrette linjer, der er vinkelrette med synslinjen, er parallelle med horisonten. Perspektiv tegning Hjælp til perspektivtegning. Illustrationerne er købt fra Perspektivtegning - Matematik i Billedkunst, billedkunst i matematik. - en kopimappe som er lavet af Jørgen Skourup og Ole Stærkjær.

Læs mere

Sekstant (plastik) instrumentbeskrivelse og virkemåde

Sekstant (plastik) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstant (plastik) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstantens dele Sekstantens enkeltdele. Sekstanten med blændglassene slået til side. Blændglassene skal slås til, hvis man sigter mod solen. Version:

Læs mere

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Fokus Fokus betyder det, som er skarpt i billedet Fokus har stor betydning

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Beskæring af et billede med Vegas Pro

Beskæring af et billede med Vegas Pro Beskæring af et billede med Vegas Pro Gary Rebholz Event Pan / Crop værktøj, som du finder på alle video begivenhed i dit projekt giver dig masser af power til at justere udseendet af din video. Du har

Læs mere

ipad for let øvede, modul 9 ipad og computer

ipad for let øvede, modul 9 ipad og computer 12052014AS ipad for let øvede modul 9 ipad og computer Indledning I dette modul gennemgås nogle af de muligheder, der er for samspil mellem computeren og ipad'en. På ipad'en findes app'en itunes Store.

Læs mere

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer 17112014AS ipad for let øvede modul 10 ipad og computer Indledning I dette modul gennemgås nogle af de muligheder, der er for samspil mellem computeren og ipad'en. På ipad'en findes app'en itunes Store.

Læs mere

Matematik og dam. hvordan matematik kan give overraskende resultater om et velkendt spil. Jonas Lindstrøm Jensen

Matematik og dam. hvordan matematik kan give overraskende resultater om et velkendt spil. Jonas Lindstrøm Jensen Matematik og dam hvordan matematik kan give overraskende resultater om et velkendt spil Jonas Lindstrøm Jensen (jonas@imf.au.dk) March 200 Indledning Det klassiske spil dam spilles på et almindeligt skakbræt.

Læs mere

Arbejde med 3D track motion

Arbejde med 3D track motion Arbejde med 3D track motion Gary Rebholz I sidste måneds Tech Tip artikel gennemgik jeg det grundlæggende i track motion. Selv om vi ikke gennemgår alle værktøjer i Track Motion dialog box vil du alligevel

Læs mere

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS EF-S55-250mm f/4-5.6 IS DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canon EF-S55-250mm f/4-5,6 IS objektivet er et high-performance telezoomobjektiv, der er udstyret med en billedstabilisator

Læs mere

Solformørkelse. Ali Raed Buheiri Vinding Skole 9.a 2015 Unge forskere Unge forskere junior

Solformørkelse. Ali Raed Buheiri Vinding Skole 9.a 2015 Unge forskere Unge forskere junior Solformørkelse Siden 1851 den 18. juli, er den totale solformørkelse, noget vi hele tiden har ventet på her i Danmark, og rundt i hele verden har man oplevet solformørkelsen, som et smukt og vidunderligt

Læs mere

Nattehimlen april 2018

Nattehimlen april 2018 Nattehimlen april 2018 Forårsstjerner En ny måned, endnu en fin samling af objekter at betragte på nattehimlen. De strålende stjernebilleder Tyren, Orion og Store Hund går mod vest efter solnedgang og

Læs mere

Forbindelsesvejledning (for KeyMission 80)

Forbindelsesvejledning (for KeyMission 80) Forbindelsesvejledning (for KeyMission 80) Indholdsfortegnelse Installation af appen SnapBridge...2 Forbindelse af kameraet og en smartenhed... 3 Billedoverførsel og fjernstyret fotografering... 7 Fejlfinding...

Læs mere

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Image Converter Betjeningsvejledning Version: 1.1.0.0 Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Indholdsfortegnelse: Overblik over Image Converter P2 Image Converteringsproces P3 Importér

Læs mere

EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS

EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canon EF-S18-135mm f/3,5-5,6 IS objektivet er et high-performance zoomobjektiv med en stor forstørrelsesevne, der er

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere

Det øverste symbol er en rød pil og kaldes Segment Mode og fungere i princippet lige som den røde overwrite pil.

Det øverste symbol er en rød pil og kaldes Segment Mode og fungere i princippet lige som den røde overwrite pil. SMART TOOLS Se video på www.vj-dk.dk Smart Tools er et nyt værktøj i version 5 af Avids Media Composer. Det er opbygget som et Drag & Drop - værktøj, så du kan flytte rundt med klippene på tidslinjen ved

Læs mere

En let måde at sammenligne objektivers brændvidde

En let måde at sammenligne objektivers brændvidde En let måde at sammenligne objektivers brændvidde Når du køber et ny kompaktkamera, spejlreflekskamera eller bare et nyt objektiv, er brændvidden af objektivet på dit aktuelle kamera en af de vigtigste

Læs mere

Bilag 1 til BR styrmandsmappe. Tastevejledning til Birkerød Roklubs computersystem

Bilag 1 til BR styrmandsmappe. Tastevejledning til Birkerød Roklubs computersystem Bilag 1 til BR styrmandsmappe Tastevejledning til Birkerød Roklubs computersystem 1) Opstart. Når man ankommer til roklubben tændes computeren, der står på pulten mellem portene. Gør det straks, da den

Læs mere

Men billedet er 2:3 format så det skal ændres til 3:4 format som 18x24 cm er.

Men billedet er 2:3 format så det skal ændres til 3:4 format som 18x24 cm er. Side 1 Vi kan jo alle sammen udskrive på et A4 papir, men hvad nu hvis et foto skal ha et bestemt mål? Foto har jo et mål i PIXELS hvor størrelser på foto regnes i CM. Man kan jo forsøge sig frem. Hvis

Læs mere

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag

SPAM-mails. ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010. Køber varer via spam-mails. Læser spam-mails. Modtager over 40 spam-mails pr. dag. Modtager spam hver dag SPAM-mails Køber varer via spam-mails Læser spam-mails Modtager over 40 spam-mails pr. dag Modtager spam hver dag 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 ERFA & Søren Noah s A4-Ark 2010 Datapræsentation: lav flotte

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

Guide: Parkering ved Kjøbenhavns Boldklubs anlæg på Peter Bangs Vej eller Pile Allé

Guide: Parkering ved Kjøbenhavns Boldklubs anlæg på Peter Bangs Vej eller Pile Allé Start med at downloade app en APCOA FLOW. Hvis du har iphone skal du downloade den i App Store, og hvis du har Android skal du downloade den i Google Play Butikken. Åben app en, og vælg om APCOA FLOW skal

Læs mere

MACRO PHOTO LENS. MP-E 65mm f/2.8 1-5 DEN. Brugsvejledning

MACRO PHOTO LENS. MP-E 65mm f/2.8 1-5 DEN. Brugsvejledning MACRO PHOTO LENS MP-E 65mm f/2.8 1-5 DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canon Macro Photo-objektivet MP-E 65mm f/2,8 1-5x er et makroobjektiv med en stor forstørrelsesevne, der

Læs mere

www.nikkostirling.com

www.nikkostirling.com www.nikkostirling.com DK Låsering Objektiv Parallaksejustering Sigterør Hætte til stilleskrue Højdejustering Sidejustering Forstørrelsesjustering Belysning Okular Ring til hurtig fokusering 40 Tillykke

Læs mere

Introduktion til Calc Open Office med øvelser

Introduktion til Calc Open Office med øvelser Side 1 af 8 Introduktion til Calc Open Office med øvelser Introduktion til Calc Open Office... 2 Indtastning i celler... 2 Formler... 3 Decimaler... 4 Skrifttype... 5 Skrifteffekter... 6 Justering... 6

Læs mere

Brugsanvisning for. Testværktøj på. Naturlegeredskaber

Brugsanvisning for. Testværktøj på. Naturlegeredskaber Gert Olsen Gl. Klausdalsbrovej 481 DK 2730 Herlev Telefon 2177 5048 gertolsen@gertolsen.dk Brugsanvisning for Testværktøj på Naturlegeredskaber Af Gert Olsen Brug af testværktøj 03.10.2004 Side 1 af 9

Læs mere

Trin for trin guide til Google Analytics

Trin for trin guide til Google Analytics Trin for trin guide til Google Analytics Introduktion #1 Opret bruger #2 Link Google Analytics til din side #3 Opret konto #4 Udfyld informationer #5 Gem sporings id #6 Download WordPress plugin #7 Vent

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Teleskop Hvad skal man købe?

Teleskop Hvad skal man købe? Teleskop Hvad skal man købe? Når man som amatør har besluttet sig for at anskaffe et teleskop, står man over for en række vanskelige og meget afgørende valg af teleskoptype og størrelse, dets montering,

Læs mere

Brug af Vegas Pro farve anvendelsesområder

Brug af Vegas Pro farve anvendelsesområder Brug af Vegas Pro farve anvendelsesområder Gary Rebholz Vegas Pro software med fire sofistikerede video anvendelsesområder, som du kan bruge til at analysere din video og få indblik i farvekorrektion filtrering,

Læs mere

QUICKGUIDE. til Skab overflade i icp41/42

QUICKGUIDE. til Skab overflade i icp41/42 til Skab overflade i icp41/42 1. I denne guide gennemgåes hvordan der skabes en overflade. Vi vil tage udgangspunkt i en afgravning til et rør mellem 2 brønde som vi kender punktnumrene på. Dette er blot

Læs mere

Nattehimlen januar 2018

Nattehimlen januar 2018 Nattehimlen januar 2018 Fuldmåne (Credit: Luc Viatour/Wikipedia) Godt nytår! 2018 bliver en travl måned med stjernekiggeri. Januar bringer adskillige klare planeter tilbage på himlen, især i det årle morgengry.

Læs mere

Motto-Captura ApS, 2006. Ordblinde PDA. Lyt - lær - husk. Motto-Captura ApS, 2006 www.motto-catura.eu info@motto-captura.eu

Motto-Captura ApS, 2006. Ordblinde PDA. Lyt - lær - husk. Motto-Captura ApS, 2006 www.motto-catura.eu info@motto-captura.eu p1 Ordblinde PDA Lyt - lær - husk www.motto-catura.eu info@motto-captura.eu p2 p3 Vi håber meget, at du vil få glæde af løsningen. Du må meget gerne sende os forslag eller ringe til os. p4 Start Når du

Læs mere

Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende

Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende pil (gælder kun i Windows 8,1) 1 Siden Apps. Ved at klikke

Læs mere

SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler

SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler Fælles mål 2014 Matematik Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende geometriske

Læs mere

BESKRIV VERDEN sådan kommer du godt i gang

BESKRIV VERDEN sådan kommer du godt i gang 1 BESKRIV VERDEN sådan kommer du godt i gang BESKRIV VERDEN er en app, hvor du kan tilføje informationer direkte på dine mobilfotos lige efter du har taget dem. Appen er et værktøj, der hjælper dig til

Læs mere

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012 Mediator 9 Materiale til elever Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Farveliste til kopiering/udlevering...4 Mediator - et eksemplarisk forløb...5 Dataindsamling...5 Start programmet...5 Intro...8

Læs mere

Vejledning til indtastning af overnatningspladser for skarv, samt tællinger af disse på hjemmesiden Cormorant counts in the Western Palearctic

Vejledning til indtastning af overnatningspladser for skarv, samt tællinger af disse på hjemmesiden Cormorant counts in the Western Palearctic Vejledning til indtastning af overnatningspladser for skarv, samt tællinger af disse på hjemmesiden Cormorant counts in the Western Palearctic Denne vejledning forklarer, hvordan man definerer en overnatningsplads

Læs mere

Første udgave IOS 10. Apps Kamera

Første udgave IOS 10. Apps Kamera Første udgave IOS 10 Apps Kamera Leif Smidt oktober 2016 Apps - Kamera Sektion 1 Kamera i grundtræk Du kan tage fotos og videoer med isight-kameraet bag på ipad og med FaceTime-kameraet på forsiden. Med

Læs mere

Notat. Vindmøller på Mejlflak supplerende oplysninger. Til Aarhus Byråd. Planlægning og Byggeri. Den 10. oktober 2012

Notat. Vindmøller på Mejlflak supplerende oplysninger. Til Aarhus Byråd. Planlægning og Byggeri. Den 10. oktober 2012 Notat Til Aarhus Byråd Den 10. oktober 2012 Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Aarhus Kommune Vindmøller på Mejlflak supplerende oplysninger 1. Konklusion Dette notat indeholder redegørelser og svar

Læs mere

Køge landdige VISUALISERINGSRAPPORT

Køge landdige VISUALISERINGSRAPPORT Køge landdige VISUALISERINGSRAPPORT Havstokken Indsøer Københavnsvej Vådområde Hede Sandklit Revlen Signaturer Dige Dige med cykelsti Sun Chemicals Kameravinkinel Lyngvej Værftvej 500 m 19. Januar 2017

Læs mere

Selv om websites er yderst forskellige i deres fremtræden, så kan de stort set alle sammen passes ind i den skabelon som er illustreret herunder:

Selv om websites er yderst forskellige i deres fremtræden, så kan de stort set alle sammen passes ind i den skabelon som er illustreret herunder: Design en praktisk guide. Et design udtrykker dit websites grafiske udseende, lige fra hvilke skrifttyper der anvendes op til hvor navigationen er placeret og hvilke interaktive elementer der skal benyttes.

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

13/02/2008. Vejledning RoofCon Viewer

13/02/2008. Vejledning RoofCon Viewer Vejledning RoofCon Viewer Indhold Vejledning RoofCon Viewer... 1 Indhold... 2 Installation... 3 Marker objekt... 3 Zoom... 3 Mål afstand... 3 Værktøjsfelt og Tegningsalternativ... 4 Lag... 5 3D... 6 Forhåndsvisning...

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.128 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr.128 Side 1 Side 1 Denne vejledning er blot et lille eksempel på hvordan man også kan bruge Photofiltre 7 som en slags grafikprogram. Det er med udgangspunkt i f.eks. min hjemmeside hvor vi vil bruge den blå farve

Læs mere

Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det)

Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det) Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det) April 26, 2015 af Jason Row Det er noget mange landskabsfotografer er klar over, men mange andre ikke. Diffraktion er en obskur

Læs mere

Guide til PlaNet v1.12. Original skrevet af:

Guide til PlaNet v1.12. Original skrevet af: Guide til PlaNet v1.12 Original skrevet af: Sidst opdateret 15-11-2016 1 INDHOLD Generelt... 4 Login... 4 Roller... 4 Planlægger... 4 Afvikler... 4 Roller og moduler... 5 Planlægger... 5 Afvikler... 5

Læs mere

Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde

Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstantens dele Figur 1. Boxsekstanten i sit læderetui. Figur 2 Boxsekstanten med etuioverdelen knappet af. Boxsekstanten eller lommesekstanten

Læs mere

Blænde, lukker og ISO

Blænde, lukker og ISO Blænde, lukker og ISO Lidt om blænde, lukkertid og ISO indstillinger og hvordan de påvirker hinanden. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvilke indstillinger, der vælges. Relaterede lektioner kunne være

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

Sæt YSMEN.DK på programmet til en klubaften - og giv hinanden gode råd.

Sæt YSMEN.DK på programmet til en klubaften - og giv hinanden gode råd. Sæt YSMEN.DK på programmet til en klubaften - og giv hinanden gode råd. En dreng sagde til sin far: Jamen, når I ikke havde computere, hvordan kom I så på nettet? Nettet er ikke noget problem for børn,

Læs mere

ipad for let øvede modul 7

ipad for let øvede modul 7 24102014AS ipad for let øvede modul 7 Skype Skype er et program, der gør det muligt at kommunikere med en anden person med både billede og lyd. Kommunikationen sker over internettet, og der er gratis at

Læs mere

Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone

Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline

Læs mere

Guide til Google Earth

Guide til Google Earth Hvad er Google Earth Google Earth består af en kæmpe database med sattelitbilleder og luftfotos af alle egne af jorden i høj opløsning. Det hele er sammensat, så jorden optræder som en virtuel globus,

Læs mere

Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet:

Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet: Generelt indtryk Zuiko 28mm f/3,5 må være et af de smukkeste 28mm ere, som jeg har. Og det er samtidig meget handy med en vægt på blot 180gr. Det fylder heller ikke alverden i din taske eller på kameraet;

Læs mere

Danish MY093. snabb guide

Danish MY093. snabb guide Danish MY093 snabb guide Klargøring af myreader A Tryk på knappen og hold den nede. Løft håndtaget, slip knappen, og løft op, indtil myreader låses fast i lodret position. B Tryk på knappen og hold den

Læs mere

SMARTBOARD. Hvordan fungerer det? Et kursusmateriale

SMARTBOARD. Hvordan fungerer det? Et kursusmateriale SMARTBOARD Hvordan fungerer det? Et kursusmateriale Materialet må ikke kopieres eller på anden måde videredistribueres Opgave 1 Det grundlæggende a) Skriv med håndskrift på tavlen følgende brug pen eller

Læs mere

Rejseafregning med zexpense: Opret kørsel og rejseafregning i app en

Rejseafregning med zexpense: Opret kørsel og rejseafregning i app en Rejseafregning med zexpense: Opret kørsel og rejseafregning i app en maj 2018 Opret kørsel i app en 1 Vælg Kørsel 2 Vælg startadressen Indtast adressen i feltet foroven, eller Tryk på den grønne knap for

Læs mere

Vi vil vide hvordan man opnår at man sparker bolden bedst i mål. eller kaste et spyd

Vi vil vide hvordan man opnår at man sparker bolden bedst i mål. eller kaste et spyd Mønstergenkendelse og Galileo s faldlove Introduktion til CT med grafik og film. Inden timen er der givet lektier i siderne 271 til 273 i Orbit C bogen. Afsnittet hedder Galileos faldlove. Filmen i linket

Læs mere

Vejledning til PDA - Hjælp til sårsygeplejersker. Sundhed og Omsorg Michael Væggemose

Vejledning til PDA - Hjælp til sårsygeplejersker. Sundhed og Omsorg Michael Væggemose Vejledning til PDA - Hjælp til sårsygeplejersker Sundhed og Omsorg Michael Væggemose Indholdsfortegnelse 1 Introduktion... 3 2 Start PDA en... 4 3 Kamerafunktion... 5 4 Sårjournalen... 6 4.1 Send billede...

Læs mere

Introduktion. Som eksempel er her vist det sted, hvor Seniorhus Odense vil få sit fremtidige værested. Som kort. Via satellitbillede.

Introduktion. Som eksempel er her vist det sted, hvor Seniorhus Odense vil få sit fremtidige værested. Som kort. Via satellitbillede. Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Start Google maps...3 Find et sted...4 Brug af kortet...4 Korttyper...4 Forskydning af kortene...5 Knappen Mere...5 Brug af oversigtskortet...6 Angiv fast stedsangivelse...6

Læs mere

Vejledning til brug af Skanderborg Kommunes 3D-model

Vejledning til brug af Skanderborg Kommunes 3D-model Vejledning til brug af Skanderborg Kommunes 3D-model I Skanderborg Kommune har vi vores egen 3D bymodel. Modellen er ikke et nøjagtigt billede af virkeligheden. Den er en tilnærmelse, baseret på en række

Læs mere

Generelt indtryk. Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM

Generelt indtryk. Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM Generelt indtryk Sigma 8-16 mm f/4,5-5,6 DC HSM er et ultra vidvinkel. Men som bekendt betyder en kort brændvidde sjældent, at objektivet er lille. 8-16 er både stort og tungt med dets 555 gr. og en længde

Læs mere

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1 DesignPro I Side 1 Installer DesignPro DesignPro 5 DesignPro fra Avery, er fint layoutprogram, der har nogle store fordele frem for Publisher og Draw. Det er på Dansk, og så er det gratis. Programmet er

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Internettet. Tema. på ipad Opdateret d Ældresagens datastue Aktivitetscentret Bavnehøj. Nørre Snede Tema: Internettet på ipad

Internettet. Tema. på ipad Opdateret d Ældresagens datastue Aktivitetscentret Bavnehøj. Nørre Snede Tema: Internettet på ipad n Tema Internettet på ipad Opdateret d. 14.10.2017 Sofus Opdateret d. 31. januar 2017 Side 1 Indhold Side 3 Side 3 Side 4 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7-8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side

Læs mere

Word-5: Tabeller (2007)

Word-5: Tabeller (2007) Word-5: Tabeller (2007) Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da programmet blev

Læs mere

Grafisk design. Filmblad til tablet

Grafisk design. Filmblad til tablet Grafisk design Filmblad til tablet Lodret cover Opgavebeskrivelse: Mit digitale produkt er et filmblad til tablets over månedens film. Tablet udgaven er mere kompakt og gør at brugeren får et hurtigere

Læs mere

Installations og brugermanual for ios - brugere af Akutudkald.

Installations og brugermanual for ios - brugere af Akutudkald. Installations og brugermanual for ios - brugere af Akutudkald. Trin for trin vejledning til installation af akutudkald app på ios modeller fra App Store. Der kan være mindre afvigelser alt efter, hvilken

Læs mere

Pædagogisk vejledning til. Materialesæt. Sphero. http://via.mitcfu.dk/99872760

Pædagogisk vejledning til. Materialesæt. Sphero. http://via.mitcfu.dk/99872760 Pædagogisk vejledning til Materialesæt Sphero http://via.mitcfu.dk/99872760 Pædagogisk vejledning til materialesættet Sphero Materialesættet kan lånes hos VIA Center for Undervisningsmidler og evt. hos

Læs mere

IrfanView. Et overblik over et stærkt billedbehandlingsværktøj. Version: August 2012

IrfanView. Et overblik over et stærkt billedbehandlingsværktøj. Version: August 2012 IrfanView Et overblik over et stærkt billedbehandlingsværktøj Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er IrfanView?...4 Få fat i programmet...4 Installer selve programfilen...5 Installer plugins...6

Læs mere

Boxsekstant (kopi) instrumentbeskrivelse og virkemåde

Boxsekstant (kopi) instrumentbeskrivelse og virkemåde Boxsekstant (kopi) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstantens dele Figur 1. Boxsekstanten med låget skruet på som håndtag. Figur 2 Boxsekstanten anbragt i sin trækasse i lukket tilstand. Boxsekstanten

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING. Tredje generation Til Android og ios

BRUGERVEJLEDNING. Tredje generation Til Android og ios BRUGERVEJLEDNING Tredje generation Til Android og ios FLIR ONE BRUGERVEJLEDNING Med FLIR ONE kan du se verden på en helt ny måde, med en unik blanding af termisk og synlig billeddannelse. Denne brugervejledning

Læs mere

Wordart Side 1 af 16

Wordart Side 1 af 16 Side 1 af 16 Side 2 af 16 WordArt er et system, hvor man kan lave mange spændende tekster. Billederne på side 1 er lavet med dette system. I det følgende vil du få mulighed for at lære dette system nærmere

Læs mere

EF24-70mm f/4l IS USM

EF24-70mm f/4l IS USM EF24-70mm f/4l IS USM DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canon EF24-70mm f/4l IS USM er et highperformance standard zoomobjektiv til brug med EOS-kameraer. Der er monteret en billedstabilisator

Læs mere

Vejledning til indberetningsløsning for statslige aktieselskaber m.v. www.offentlige-selskaber.dk

Vejledning til indberetningsløsning for statslige aktieselskaber m.v. www.offentlige-selskaber.dk Vejledning til indberetningsløsning for statslige aktieselskaber m.v. www.offentlige-selskaber.dk 1 Offentlige-selskaber.dk s startside giver direkte adgang til at foretage en indberetning. Som en service

Læs mere

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Opdag startskærmen. Startskærmen indeholder alle dine vigtigste oplysninger. Dynamiske felter sørger for, at du altid

Læs mere

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto?

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Her der fokus på blomsten, og billedet havde været mindre interessant, hvis de grønne blade i baggrunden også havde været skarpe. Dybdeskarphed (eller DOF:

Læs mere

Nattehimlen marts 2015

Nattehimlen marts 2015 Nattehimlen marts 2015 Om ikke andet i denne måned, kommer foråret til de betrængte stjernekiggere i det østlige Nordamerika, som har udholdt endnu en absurd kold vinter. Denne måned kaldes Ormemåned,

Læs mere

NIMAND A/S SINCE 1987

NIMAND A/S SINCE 1987 Control Master M 700 / 3100 spiritus kontrol- & doserings system Bruger- & programmerings manual Aflæsning af salg pr. prop med servicenøgle (kan ikke 0-stilles) Denne aflæsning benyttes kun hvis man ønsker

Læs mere

Sort hvid metode - copyright Kaj-Erik Bansmann - tpi-danmark.dk, maj 2010

Sort hvid metode - copyright Kaj-Erik Bansmann - tpi-danmark.dk, maj 2010 Sort hvid metode - copyright Kaj-Erik Bansmann - tpi-danmark.dk, maj 2010 Følgende metode for transformering af farvefotos til sort/hvid for udskrift med Adobe Photoshop er udviklet på baggrund af de metoder,

Læs mere

Golf Laser Afstandsmåler MAX 400. Brugermanual

Golf Laser Afstandsmåler MAX 400. Brugermanual Golf Laser Afstandsmåler MAX 400 Brugermanual Læs venligst manualen grundigt igennem før afstandsmåleren tages i brug og gem manualen til fremtidig brug. 1. INTRODUKTION Golf Laser Afstandsmåler er en

Læs mere

Kom godt i gang. Værktøjspaletten. Pensler. 4 www.mikrov.dk

Kom godt i gang. Værktøjspaletten. Pensler. 4 www.mikrov.dk Forord Fresko er et spændende, nyskabende program til faget Billedkunst men med de mange maleteknikker og effekter er det en kreativ udfordring for alle med lyst til at male. Du kan male akvarel, male

Læs mere

NIMAND A/S SINCE 1987

NIMAND A/S SINCE 1987 Control Master MII 700 spiritus & øl kontrol- & doserings system Bruger- & programmerings manual Aflæsning af spiritus salg pr. prop (kan ikke 0-stilles) Denne aflæsning benyttes kun hvis man ønsker at

Læs mere

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Gary Rebholz Tilbage i artiklen, opdagelse i Vegas Pro Trimmer Rude, fra marts 2008 Tech Tip kolonne, jeg dækkede Vegas Pro Trimmer vindue i

Læs mere

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: April 2008

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: April 2008 - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: April 2008 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Hvad er IrfanView?...4 Få fat i programmet...4 Installer selve programfilen...5

Læs mere

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc

Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc Seriediagrammer - Guide til konstruktion i LibreOffice Calc På forbedringsvejlederuddannelsen anvender vi seriediagrammer til at skelne mellem tilfældig og ikketilfældig variation. Med et seriediagram

Læs mere

Tema Kamera på din ipad

Tema Kamera på din ipad Tema Kamera på din ipad Sofus 27-09-2015 Side 1 Kamera i grundtræk Hurtigt! Hent kameraet! Skub bare opad fra la seskærmen. Eller skub opad fra den nederste kant af skærmen for at a bne Kontrolcenter,

Læs mere

Dette ur har en genopladelig celle, der oplades ved at urskiven udsættes for lys. Udsæt urskiven for direkte sollys jævnligt for at oplade uret.

Dette ur har en genopladelig celle, der oplades ved at urskiven udsættes for lys. Udsæt urskiven for direkte sollys jævnligt for at oplade uret. BRUGSANVISNING J280 Før du bruger dette ur Om kompasset Dette ur fungerer ikke som et anerkendt kompas instrument som er godkendt efter gældende standarder. Brug kun den viste kompasretning som en vejledning.

Læs mere