Teleskop Hvad skal man købe?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teleskop Hvad skal man købe?"

Transkript

1

2 Teleskop Hvad skal man købe? Når man som amatør har besluttet sig for at anskaffe et teleskop, står man over for en række vanskelige og meget afgørende valg af teleskoptype og størrelse, dets montering, kvalitet og anvendelse. Det valgte teleskop skulle jo gerne kunne dække ens behov i mange år fremover, da det for de fleste trods alt ikke er nogen helt lille investering. Alt for mange har i tidens løb brændt sig på indkøb af billige teleskoper, hvor optik eller opstilling har været af en så ringe kvalitet, at teleskopet faktisk har været ubrugeligt. Bliv vejledt af en, der har et teleskop eller har kendskab til teleskoper f.eks. en anerkendt forhandler af optiske instrumenter.

3 Hvad vil man se?

4 Hvad vil man se?

5 Skal det være????

6 Skal det være?

7 DET KORTE SVAR PÅ SPØRGSMÅLET: "HVORDAN VÆLGER MAN ET TELESKOP?" Størrelse og stabilitet i opsætningen er vigtigst, når du for første gang skal købe dig et teleskop. Som hovedregel bør du sigte efter så stort et objektiv (eller hovedspejl) som muligt - naturligvis med hensyntagen til hvor mange penge du kan bruge på sagen.

8 Det du får ud af den større åbning, er et teleskop, der samler mere lys og derved laver tydeligere billeder af svage stjerne og galakser. Åbning (apetur)

9 Valg af telsekop Normalt vil et spejlteleskop være det bedste valg. For det første er det billigere at fremstille hulspejle end linser, og derfor får du "mere for pengene" med hensyn til størrelse. Men de viser objekterne på forskellig måde, og der er fordele og ulemper ved begge typer (linse og spejlteleskoper), så lad os se på deres virkemåde og dernæst på fordele og ulemper.

10 Teleskoper Teleskoptyper

11 Teleskoptyper Newton Newtonske teleskoper er normalt billigere for en given blændeåbning end tilsvarende kvalitet teleskoper af andre typer. Da lyset ikke går gennem nogen linse (det reflekteres kun af spejlets overflade) er eksotiske glas ikke nødvendigt, da materialet kun skal kunne holde sin form. Et lille åbningsforhold kan lettere opnås, og et bredere synsfelt opnås.

12 Newton

13 Teleskoptyper Refraktor En refraktor eller refraktorteleskop er et dioptrisk teleskop, der bruger en optisk linse som sit objektiv til at danne et billede. Refraktorteleskopets design er oprindeligt blevet anvendt i spionbriller og astronomiske teleskoper, men bruges også i andre enheder såsom kikkerter og kameralinser.

14 Refraktor

15 Teleskoptyper Schmidt-Cassegrain Spejlteleskop Et spejlteleskop eller en reflektor er en kikkert, som fungerer med et hulspejl (i stedet for en linse som i en refraktor) og et okular. Lyset kommer ind i toppen af teleskopet, tilbagekastes fra et hulspejl i bunden, og kastes herefter ud til okularet, hvor observatøren sidder. Kikkertens forstørrelse er lig med brændvidden på hulspejlet divideret med brændvidden på okularet.

16 Schmidt-Cassegrain

17 Fordele / ulemper Refraktor Fortrolig med dens virkemåde Skal ikke justeres Let at transportere Rolig og kontrastrigt billede ved iagttagelse af Månen og planeterne Farvefejl ved lille f værdi Dyrere end andre typer ved samme blænderåbning

18 Fordele / ulemper Reflector Forholdsvis billige ved samme blænderåbning i forhold til andre typer Ingen farvefejl Coma abberation pga forskellige brændpunkter ved lys fra midten og kanten af spejlet Problemer med at nå op til okularet

19 Der kan være andre ting der vil betyder at du vælger anderledes. Et linseteleskop giver som regel skarpere og mere lysstærke billeder end et spejlteleskop med den samme apertur (åbning). Det skyldes at de optiske dele ikke nær så let kommer ud af justering. Derimod skal man vide at et linseteleskop med en apertur på 100mm er fysisk meget større end et spejlteleskop med den samme apertur, og det er bestemt ikke uvæsentligt hvis du skal flytte rundt med teleskopet.

20 Hvis du har et begrænset budget, bør du nok starte ud med et spejlteleskop med en 100mm apertur (åbning). Er du lidt mere seriøs (og har du lidt flere penge), så vil du nok starte med et teleskop der har en apertur på 200mm eller mere. Du kan også købe et linseteleskop med en 60-75mm apertur, og det vil ikke være et dårligt valg som et første teleskop. Mange vil vrænge på næsen af et så lille teleskop men der er mange der starter med et sådant teleskop.

21 Teleskoper Brændvidde f/forhold forstørrelse

22 Brændvidde f/forhold forstørrelse Brændvidden af et teleskop er længden af den lette vej til at danne et reelt billede. Dette tal er med til at bestemme, hvordan hele det visuelle felt kan opnås med et bestemt okular. f/forholdet for et teleskop er forholdet mellem brændvidden af teleskopet og diameteren af den primære indsamle lys og kilde. Lavt f-forhold, såsom f / 4 angiver bred muligheder for udsyn med lav praktiske forstørrelsesgrænser, mens højt f-forhold, såsom f/10 viser begrænsede områder med stor, praktisk forstørrelsesgrænser.

23 Brændvidde f/forhold forstørrelse Eksempel: Celestron 9 ¼ Brændvidde = 2350 mm Åbning= 235 mm f/forhold= f/10 Okular 25 mm 94 ganges forstørrelse Okular 10 mm 235 ganges forstørrelse Jo mindre f/forhold desto hurtigere er et teleskop. Hurtige teleskoper er en fordel for astro-fotografering. Et f/5 teleskop behøver en eksponeringstid der er 4 gange kortere end et f/10 teleskop.

24 Brændvidde f/forhold forstørrelse Der findes ikke noget ideelt teleskop. Langsommere teleskoper (stor f-værdi) er til tider skarpere. Egnet til at kikke på planeter med stor forstørrelse. Hurtigere teleskoper (lille f-værdi) giver mindre forstørrelse og et større synsfelt med et givet okular, hvilket gør dem specielt egnet til deep-sky observationer.

25 Opstilling Du skal også sikre dig at teleskopet er opstillet solidt, da et ustabilt stativ vil gøre det vanskeligt for dig at foretage observationer. Du har ikke megen glæde af et godt teleskop, hvis det svajer i den mindste vind

26 Hvad vil du? Observere i teleskopet Fotografere Begge dele

27 Computerstyret montering Med et computerstyret teleskop, kan du lettere finde tingene på himlen ved hjælp af "Go-To" teknologi, tage astrofotos og bruge store forstørrelser.

28 Teleskop opstillinger De fleste teleskoper bruger enten en alt-azimuth eller en ækvatorial opstilling. Lad os kort kigge på mulighederne

29 Alt-azimuth opstilling Alt-azimuth opstillingen (Alt er en forkortelse for "Altitude" - altså højde over horisonten) giver teleskopet bevægelse om to akser. Den ene (Altitude eller "Alt") sørger for bevægelsen op og ned, og den anden (azimuth) sørger for bevægelsen parallelt med horisonten. Når et objekt flytter sig i teleskopets synsfelt som følge af Jordens rotation om sig selv, justerer du bare teleskopet omkring begge disse akser for at kompensere, og fastholde objektet i midten af synsfeltet.

30 Ækvatorial opstillingen Ækvatorial opstillingen er lidt mere avanceret, og her kan du følge en stjerne (eller et objekt) ved blot at dreje teleskopet om en enkelt akse. Med en ækvatorial opstilling retter man den ene akse (polaraksen) mod himlens nord- eller sydpol - de punkter på himlen, som stjernerne tilsyneladende drejer sig omkring. På denne måde bliver teleskopets akse altså parallel med Jordens rotationsakse. Når man så fastgøre teleskopet i forhold til denne akse, som dernæst drejes med konstant hastighed (evt. ved hjælp af en lille motor), kan du fastholde det objekt du observerer i synsfeltet gennem længere tid ad gangen, og uden at du skal foretage justeringer hele tiden.

31 Teleskoptyper Dobson altazimut Dobson teleskoperne er dybest set en newton på en simpel montering. Men de er lette og bundsolide at arbejde med og man får rigtigt meget åbning for pengene.

32 Ækvatorialmonterede newtons Explorer 200P på EQ5 Uovertruffen ydeevne for pengene! 200mm spejlet har en høj lyssamle- og opløsningsevne, og EQ5 monteringerne er en solid base for teleskopet, som også kan udvides til GOTO Pris: 4995,- kr.

33 Dobson Skyliner 200mm f/6 En fremragende optisk ydeevne og transportabilitet for få penge, for dem der primært vil observere stjernetåger. Det lidt større f/forhold giver den en bedre kontrast. Pris: 3095,- kr.

34 ASTRO OPTICS ASTRO ABM Nortek Celestrone Meade Lyra

35 Slut

Midtjysk Astronomiforening

Midtjysk Astronomiforening Midtjysk Astronomiforening Astrofotografering Thea og Thomas Kjems Lyngvad 15. Marts 2018 Midtjysk Astronomiforening Program Min interesse for rumfart, astronomi og fotografi Visuel astronomi vs astrofotografering

Læs mere

Vejledning til den astronomiske kikkert November 2004

Vejledning til den astronomiske kikkert November 2004 Vejledning til den astronomiske kikkert November 2004 Københavns Kommune Center for Undervisningsmidler Generelt En astronomisk kikkert er beregnet til med selve teleskopdelen at indsamle lys fra fjerntliggende

Læs mere

Michael Quaade Astronomisk Selskab

Michael Quaade Astronomisk Selskab Mit første teleskop Workshop, Hven 2009 Michael Quaade Astronomisk Selskab I denne workshop vil vi se nærmere på, hvad man som begynder bør vide og kunne for at få mest muligt udbytte af sit teleskop.

Læs mere

Astronomernes værktøj

Astronomernes værktøj Astronomernes værktøj Teleskoper Spejlkikkerter Refraktorer Kikkertens fordele Den samler lys ind på et stort overfladeareal i forhold til øjet. Den kan opløse små detaljer bedre end øjet kan gøre. Den

Læs mere

2008 Jesper Sørensen www.astrofoto.dk E mail: jesper@ccd astrofoto.dk

2008 Jesper Sørensen www.astrofoto.dk E mail: jesper@ccd astrofoto.dk Astrofoto 2 Jesper Sørensen 3 2008 Jesper Sørensen www.astrofoto.dk E mail: jesper@ccd astrofoto.dk 2. oplag Forlag: Books on Demand GmbH, København, Danmark Tryk: Books on Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland

Læs mere

Okularworkshop Septermber 2009

Okularworkshop Septermber 2009 Okularworkshop 18.-19. Septermber 2009 MAF Starparty Okularworkshop Optiske begreber for teleskop og okular Okulartyper Valg af okularer Barlow linser og Power Mates Praktisk afprøvning af okularer Teleskop

Læs mere

Guide til valg af kikkert

Guide til valg af kikkert Guide til valg af kikkert At vælge kikkert behøver ikke at være svært, vi beskriver her lidt om teknikken i en kikkert og giver en oversigt over de forskellige typer og deres anvendelsesområder. Vi håber

Læs mere

Linseteleskopet. Et billigt alternativ - Unge forskere 2015. Af: Thorbjørn Ledet Maagaard og Lukas Balderlou Jensen

Linseteleskopet. Et billigt alternativ - Unge forskere 2015. Af: Thorbjørn Ledet Maagaard og Lukas Balderlou Jensen Linseteleskopet Et billigt alternativ - Unge forskere 2015 Af: Thorbjørn Ledet Maagaard og Lukas Balderlou Jensen Abstract Formål: Formålet med projektet er at bygge billige linseteleskoper, der ville

Læs mere

INSTRUKTIONSVEJLEDNING

INSTRUKTIONSVEJLEDNING TELESKOPER I POWERSEEKER SERIEN INSTRUKTIONSVEJLEDNING DANSK PowerSeeker 40AZ #21008 PowerSeeker 50AZ #21039 PowerSeeker 60AZ #21041 PowerSeeker 70AZ #21036 PowerSeeker 76AZ #21044 PowerSeeker 40 mm Telescope

Læs mere

... Genopfriskning og overblik

... Genopfriskning og overblik ... Genopfriskning og overblik Koordinater, stjernernes bevægelse over himlen Kataloger, databaser Teleskoper, adaptiv optik, lucky imaging Detektorer Fotometri + kalibrering Spektrografer og spektroskopi

Læs mere

At anvende EOS 7D-kameraet sammen med et teleskop og pc

At anvende EOS 7D-kameraet sammen med et teleskop og pc At anvende EOS 7D-kameraet sammen med et teleskop og pc I den medfølgende cd-rom er der en stor manual, som særligt interesserede kan læse. Herunder følger nogle hints til at komme i gang, hvis man er

Læs mere

Kollimering af spejlteleskoper...bad collimation is the number one killer of telescopes world wide..." Walter Scott Houston

Kollimering af spejlteleskoper...bad collimation is the number one killer of telescopes world wide... Walter Scott Houston Kollimering af spejlteleskoper....bad collimation is the number one killer of telescopes world wide..." Walter Scott Houston Teleskop og teknikgruppen i Midtjysk Astronomiforening har arbejdet meget med

Læs mere

Børn af Galileo. Af Mikael Svalgaard, NKT Photonics A/S

Børn af Galileo. Af Mikael Svalgaard, NKT Photonics A/S Børn af Galileo Af Mikael Svalgaard, NKT Photonics A/S I år 1609 anvendte Galileo Galilei for første gang det nyligt opfundne teleskop til astronomiske observationer. I løbet af nogle få år opdagede han

Læs mere

Kapitel 5: Teleskoper

Kapitel 5: Teleskoper Kapitel 5: Teleskoper Vores vigtigste værktøj + detektorer + computere + IQ :-) - samler flux fra svage objekter - øger den rumlige opløsning Ligning 5.2: Plate-scale (billed-skala): 1 P= = rad /m s

Læs mere

Formelsamling i astronomi. November 2015.

Formelsamling i astronomi. November 2015. Formelsamling i astronomi. November 015. Formelsamlingen er ikke komplet det bliver den nok aldrig. Men måske kan alligevel være til en smule gavn. Sammenhæng mellem forskellige tidsenheder: Jordens sideriske

Læs mere

Kikkertoptik. Kikkertoptik. Kikkertteknologi. Optiske specifikationer. Kikkertegenskaber. At købe en kikkert. Rengøring af kikkerten

Kikkertoptik. Kikkertoptik. Kikkertteknologi. Optiske specifikationer. Kikkertegenskaber. At købe en kikkert. Rengøring af kikkerten Kikkertoptik Kikkertoptik Kikkertteknologi Optiske specifikationer Kikkertegenskaber At købe en kikkert Rengøring af kikkerten Kikkertoptik Generel beskrivelse: En kikkert er et optisk præcisionsinstrument,

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Merkur - månedens objekt. Tidligere foto fra Mariner 10 http://www.astronomi2009.dk/nyhedsbrev/nyhedsbreve/nyhedsbrev Maj 2008 ØSTJYSKE AMATØR

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER y satellit skal aflure universets begyndelse Maj 2009 ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Ole Rømer Observatoriet Observatorievejen 1 8000 Århus C www.oeaa.dk

Læs mere

Optiske eksperimenter med lysboks

Optiske eksperimenter med lysboks Optiske eksperimenter med lysboks Optik er den del af fysikken, der handler om lys- eller synsfænomener Lysboksen er forsynet med en speciel pære, som sender lyset ud gennem lysboksens front. Ved hjælp

Læs mere

www.nikkostirling.com

www.nikkostirling.com www.nikkostirling.com DK Låsering Objektiv Parallaksejustering Sigterør Hætte til stilleskrue Højdejustering Sidejustering Forstørrelsesjustering Belysning Okular Ring til hurtig fokusering 40 Tillykke

Læs mere

Med AstroMaster-teleskoper følger en to års begrænset garanti. Ønsker du flere detaljer, henvises du til vores hjemmeside www.celestron.

Med AstroMaster-teleskoper følger en to års begrænset garanti. Ønsker du flere detaljer, henvises du til vores hjemmeside www.celestron. Teleskoper i AstroMaster-serien INSTRUKTIONSVEJLEDNING AstroMaster 70AZ # 21061 AstroMaster 90AZ # 21063 AstroMaster 114AZ # 31043 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 SAMLING... 6 Opsætning af trefoden...

Læs mere

Formelsamling i astronomi. Februar 2016

Formelsamling i astronomi. Februar 2016 Formelsamling i astronomi. Februar 016 Formelsamlingen er ikke komplet det bliver den nok aldrig. Men måske kan alligevel være til en smule gavn. Sammenhæng mellem forskellige tidsenheder Jordens sideriske

Læs mere

Forord. Ordforklaring. Medfølger: Kikkert Bærerem 2 stk. linse-beskyttelses-dæksler Taske Instruktioner Garantikort Test-certifikat.

Forord. Ordforklaring. Medfølger: Kikkert Bærerem 2 stk. linse-beskyttelses-dæksler Taske Instruktioner Garantikort Test-certifikat. Brugsanvisning Forord Kære kunde, Leica-navnet står over hele verden for førsteklasses kvalitet, finmekanisk præcision med en fremragende pålidelighed og lang holdbarhed. Vi ønsker dig stor fornøjelse

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER. Astronomiske Foredrag

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER. Astronomiske Foredrag STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Astronomiske Foredrag i æteren eller på nettet. Anja C. Andersen får Rosenkjær prisen Det er jo ikke den store nyhed for det skete i december 2006.

Læs mere

Kapitel 5. Øjet og kikkerten som observationsredskaber

Kapitel 5. Øjet og kikkerten som observationsredskaber Astronominoter 2000. Lærer: Michael A. D. Møller. Side 5-1 Kapitel 5. Øjet og kikkerten som observationsredskaber 5.1. Øjet Dette lille kapitel skal læses i sammenhæng med kapitel 3 i Allan Hornstrups

Læs mere

MaxPoint V1.0.19 dens brug og betydninger:

MaxPoint V1.0.19 dens brug og betydninger: MaxPoint V1.0.19 dens brug og betydninger: Først skal vi lige finde ud af om versionen, du bruger er den nyeste. Det gøres nemt og hurtigt, ved at trykke på A knappen, skulle den sige et tal der er mindre

Læs mere

INSTRUKTIONSVEJLEDNING MODEL # 22023

INSTRUKTIONSVEJLEDNING MODEL # 22023 INSTRUKTIONSVEJLEDNING MODEL # 22023 HVAD ER DER I ÆSKEN Vi anbefaler, at du gemmer dit teleskops æske, så den kan bruges til opbevaring af dit teleskop, når det ikke er i brug. Åbn æsken forsigtigt, da

Læs mere

Hubble relationen Øvelsesvejledning

Hubble relationen Øvelsesvejledning Hubble relationen Øvelsesvejledning Matematik/fysik samarbejde Henning Fisker Langkjer Til øvelsen benyttes en computer med CLEA-programmet Hubble Redshift Distance Relation. Galakserne i Universet bevæger

Læs mere

NOT Rapport 2012. Mikkel Kristensen, Mikkel Lindholmer, Anders Nielsen og Thejs Brinckmann 20. december 2012

NOT Rapport 2012. Mikkel Kristensen, Mikkel Lindholmer, Anders Nielsen og Thejs Brinckmann 20. december 2012 NOT Rapport 2012 Mikkel Kristensen, Mikkel Lindholmer, Anders Nielsen og Thejs Brinckmann 20. december 2012 Indhold 1 Fase 1 - Forberedelse 1 1.1 Observationsplan..................................... 1

Læs mere

Det himmelvendte øje. Det lysende bånd på nattehimlen,

Det himmelvendte øje. Det lysende bånd på nattehimlen, 34 Det himmelvendte øje Menneskets syn på universet blev ændret for bestandigt, da Galilei for 400 år siden rettede en kikkert mod himlen. Siden da har udviklingen af kikkerten og andre astronomiske instrumenter

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER 1 Messier og andre interessante objekter i det store, men ret ukendte stjernebillede Ophiuchus (side 8 ff). (Billede T. Credner & S. Kohle, AlltheSky.com)

Læs mere

Forside til beskrivelse af projekt til DM i Naturfag. Bellahøj Skole. Tværfagligt

Forside til beskrivelse af projekt til DM i Naturfag. Bellahøj Skole. Tværfagligt Forside til beskrivelse af projekt til DM i Naturfag Deltagers navn: Carsten Andersen Skole: Bellahøj Skole Klassetrin: 4.-6. kl. Fag: Tværfagligt Titel på projekt: Børn af Galileo Antal sider: 6 inkl.

Læs mere

Udlæg til dispot over fordrag.

Udlæg til dispot over fordrag. Udlæg til dispot over fordrag. Hvem er jeg, og hvor er jeg? Jeg er blevet spurgt om jeg ville nedfælde noget af det, som jeg i forbindelse med MAF s starparty 2007 gav et foredrag om. Hvilket jeg her vil

Læs mere

Planlæg den næste fuldma ne

Planlæg den næste fuldma ne Denne vejledning er oversat med tilladelse fra Photopills. Alle oprindelige links er bibeholdt efter aftale med Photopills. Photopills er en app udviklet til både android og IOS. Prisen ligger i den høje

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Spiral galaksen NGC 2903 - et af klubbens mange amatørfotos Marts 2009 ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Ole Rømer Observatoriet Observatorievejen 1 8000

Læs mere

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto?

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Her der fokus på blomsten, og billedet havde været mindre interessant, hvis de grønne blade i baggrunden også havde været skarpe. Dybdeskarphed (eller DOF:

Læs mere

Vejledning i at observere med et Galileoskop

Vejledning i at observere med et Galileoskop Vejledning i at observere med et Galileoskop Stephen M. Pompea and Robert T. Sparks National Optical Astronomy Observatory Tucson, Arizona USA Version 1.1 Oversat fra engelsk af Carsten Andersen, Bellahøj

Læs mere

AF ERIK LOHMANN ILLUSTRATION: MEDIAFARM FOTO: SCANPIX. Prismekikkerten. nøglen til naturens fascinerende verden

AF ERIK LOHMANN ILLUSTRATION: MEDIAFARM FOTO: SCANPIX. Prismekikkerten. nøglen til naturens fascinerende verden AF ERIK LOHMANN ILLUSTRATION: MEDIAFARM FOTO: SCANPIX nøglen til naturens fascinerende verden Prismekikkerten 16 VOS 4/2004 I Danmark har alle - ja, næsten ethvert barn - prøvet at se i en kikkert og er

Læs mere

Valg af endoskop. Stift eller fleksibel?

Valg af endoskop. Stift eller fleksibel? Hawkeye endoskoper Valg af endoskop Stift eller fleksibel? Stive endoskoper giver en meget bedre billedkvalitet, er nemmere at bruge og mindre kostbare end fleksible endoskoper af samme kvalitet. Vælg

Læs mere

Very Large Telescope snart færdigt Torben Andersen Lund Universitet

Very Large Telescope snart færdigt Torben Andersen Lund Universitet Very Large Telescope snart færdigt Torben Andersen Lund Universitet Snart kan astronomer i de europæiske lande se stjerner med verdens største teleskopsystem. European Southern Observatory (ESO) har i

Læs mere

Hvor mange planetariske tåger kan man se fra Danmark? Claus Bagger Birkerød

Hvor mange planetariske tåger kan man se fra Danmark? Claus Bagger Birkerød Hvor mange planetariske tåger kan man se fra Danmark? Claus Bagger Birkerød Indhold Indledning Baggrund Hvad er en planetarisk tåge? Hvor mange tåger findes der og hvor ligger de? Betingelserne for at

Læs mere

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet En af de mest opsigtsvækkende opdagelser inden for astronomien er, at Universet udvider sig. Det var den

Læs mere

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/65380 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Nielsen, A.B. Title: The spin evolution of accreting and radio pulsars in binary

Læs mere

MODUL 3 OG 4: UDFORSKNING AF RUMMET

MODUL 3 OG 4: UDFORSKNING AF RUMMET MODUL 3 OG 4: UDFORSKNING AF RUMMET Hubble Space Telescope International Space Station MODUL 3 - ET SPEKTRALT FINGERAFTRYK EM-STRÅLINGS EGENSKABER Elektromagnetisk stråling kan betragtes som bølger og

Læs mere

Referat af generalforsamling

Referat af generalforsamling September 2013 Referat af generalforsamling Tirsdag den 17. september 2013 kl. 19.30 på KUC Kolding Uddannelsescenter, Ågade 27, 6000 Kolding. I generalforsamling deltog 13 medlemmer, heraf 4 fra den siddende

Læs mere

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i april 2012?

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i april 2012? Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i april 2012? Venus Indtil midt i maj 2012 vil man kunne se planeten Venus lavt i Vest lige efter solnedgang. I april vil man have god tid til at observere den.

Læs mere

Forord. Ordforklaring. Kære kunde,

Forord. Ordforklaring. Kære kunde, Brugsanvisning Forord Kære kunde, Leica-navnet står over hele verden for førsteklasses kvalitet, finmekanisk præcision med en fremragende pålidelighed og lang holdbarhed. Vi ønsker dig stor fornøjelse

Læs mere

Nivelleringsinstrument 8926 Betjeningsvejledning

Nivelleringsinstrument 8926 Betjeningsvejledning Nivelleringsinstrument 8926 Betjeningsvejledning - 1 - BESKRIVELSE (FIG. 1) 1. Bundplade 2. Vandret cirkel /gon-skala 3. Vandret cirkel referencemærke / gonskala-aflæsning 4. Kompensatorlås 5. Fokuseringsskruer

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER The STScI Digitized Sky Survey NGC7006 Delfinen Billedet herover viser kuglehoben NGC 7006 i stjernebilledet Delfinen (Delphinus). Delfinen er

Læs mere

Blænde, lukker og ISO

Blænde, lukker og ISO Blænde, lukker og ISO Lidt om blænde, lukkertid og ISO indstillinger og hvordan de påvirker hinanden. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvilke indstillinger, der vælges. Relaterede lektioner kunne være

Læs mere

på optagelse Den store samling af stjerner er vores egen galakse Mælkevejen. Den ses bedst, når månen ikke lyser.

på optagelse Den store samling af stjerner er vores egen galakse Mælkevejen. Den ses bedst, når månen ikke lyser. på optagelse Den store samling af stjerner er vores egen galakse Mælkevejen. Den ses bedst, når månen ikke lyser. 18 digital foto 1 13 Sådan foreviger du himlens fænomener Af Jesper Grønne Vintertid er

Læs mere

Filtre. en APS store nok til at dække. coma corrector. også er dyrt. eller en af high-end. chipafstand. omfatter de. bruges ikke.

Filtre. en APS store nok til at dække. coma corrector. også er dyrt. eller en af high-end. chipafstand. omfatter de. bruges ikke. Coma og feltkrumning er beslægtede fænomener, som viser sig ved at stjerner i randen af billedfeltet trækkes ud til streger eller små kometer. Begge dele peger symmetrisk væk fra billedets centrum. Coma

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Bøjler og Åbne hobe!? Åbne hobe er nogle af de bedste objekter at observere med et lille teleskop eller en prismekikkert, fordi de fleste er forholdsvis

Læs mere

D. 4. oktober kunne den lille Sputnik fejre 50 års jubilæum

D. 4. oktober kunne den lille Sputnik fejre 50 års jubilæum D. 4. oktober kunne den lille Sputnik fejre 50 års jubilæum NR. 5. 10. årgang Oktober/November 2007 Midtjysk Astronomiforening Formand: Tonni Thorsager Kragelund Møllevej 25, 8600 Silkeborg, tlf: 8686

Læs mere

Afstandsbestemmelse i Universet med SN Ia-metoden

Afstandsbestemmelse i Universet med SN Ia-metoden Afstandsbestemmelse i Universet med SN Ia-metoden Denne øvelse blev oprindeligt produceret af J.-C. Mauduit & P. Delva, inspireret af en tilsvarende øvelse af N. Ysard, N. Bavouzet & M. Vincendon i Frankrig.

Læs mere

Golf Laser Afstandsmåler MAX 400. Brugermanual

Golf Laser Afstandsmåler MAX 400. Brugermanual Golf Laser Afstandsmåler MAX 400 Brugermanual Læs venligst manualen grundigt igennem før afstandsmåleren tages i brug og gem manualen til fremtidig brug. 1. INTRODUKTION Golf Laser Afstandsmåler er en

Læs mere

Vejledning i at observere med et Galileoscop Stephen M. Pompea and Robert T. Sparks National Optical Astronomy Observatory Tucson, Arizona USA

Vejledning i at observere med et Galileoscop Stephen M. Pompea and Robert T. Sparks National Optical Astronomy Observatory Tucson, Arizona USA Vejledning i at observere med et Galileoscop Stephen M. Pompea and Robert T. Sparks National Optical Astronomy Observatory Tucson, Arizona USA Version 1.1 Oversat fra engelsk af Carsten Andersen, Bellahøj

Læs mere

Mellem stjerner og planeter

Mellem stjerner og planeter Mellem stjerner og planeter Et undervisningsmateriale for folkeskolens 4. til 7. klassetrin om Tycho Brahes målinger af stjernepositioner Titelbladet fra Tycho Brahes bog De Nova Stella, udgivet i 1573.

Læs mere

Naturlove som norm. n 1 n 2. Normalen

Naturlove som norm. n 1 n 2. Normalen Normalen u n 1 n 2 v Descartes lov, også kaldet Snels lov (efter den hollandske matematiker Willebrord Snel (1580-1636), som fandt den uafhængigt af Descartes), bruges til at beregne refraktionsindekset

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Bølgeegenskaber vha. simuleringsprogram... 2 Forsøg med lys gennem glas... 3 Lysets brydning i et tresidet prisme... 4 Forsøg med lysets farvespredning... 5 Forsøg med lys gennem linser... 6 Langsynet

Læs mere

V. 1.0 ToppTOPO A/S * Banegraven Slangerup * Tlf

V. 1.0 ToppTOPO A/S * Banegraven Slangerup * Tlf Quick Guide for: Opstilling af Topcon RL-SV2S Etabler en base linje parallelt med pladsen i retning af det ønskede fald. Sæt en lodret landmålingsstok i den fjerneste ende af baselinjen til at sigt efter.

Læs mere

TS-E24mm f/3.5l TS-E45mm f/2.8 TS-E90mm f/2.8 Brugsvejledning

TS-E24mm f/3.5l TS-E45mm f/2.8 TS-E90mm f/2.8 Brugsvejledning TS-E24mm f/3.5l TS-E45mm f/2.8 TS-E90mm f/2.8 DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canons TS-E-objektiver er tilt/shift-objektiver designet for EOS-kameraer. Vippe/flyttemekanismen

Læs mere

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i september 2010?

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i september 2010? Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i september 2010? Jupiter Planeten Jupiter vil i september være fremme hele natten. Jupiter vil den 01.09 stå op i øst kl. 20.48, og lidt senere vil man have god

Læs mere

Olympus E-520 m/ 14-42mm

Olympus E-520 m/ 14-42mm Olympus E-520 m/ 14-42mm Det perfekte øjeblik venter ikke. Det er grunden til at seriøse fotografer kræver seriøst udstyr så de altid er klar, uanset opgave. Det nye D-SLR Olympus E-520, med de professionelle

Læs mere

Begge bølgetyper er transport af energi.

Begge bølgetyper er transport af energi. I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling(em-stråling). Herunder synligt lys, IR-stråling, Uv-stråling, radiobølger samt gamma og røntgen stråling. I skal stifte bekendtskab med EM-strålings

Læs mere

Luminositetsfunktionen

Luminositetsfunktionen Galakser 2014 F7 1 Luminositetsfunktionen Antalstæthed af galakser med luminositet L: Φ L Kræver kendskab til Galaksers luminositet Mange galakser Bias (lettest at se de klare) Schechter-funktionen er

Læs mere

Starlab. En vejledning i brug og opsætning.

Starlab. En vejledning i brug og opsætning. Starlab. En vejledning i brug og opsætning. Ovenfor ser vi Starlab sat op i en gymnastiksal. Til venstre ser vi elever og lærer se på Nordhimlens stjerner der er tilføjet de mytologiske figurer, som har

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2018 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTx Astronomi

Læs mere

DIGITALISERING. FOTOHOUSE ApS Kærvej 28 2970 Hørsholm Telefon + 45-20 58 30 75 Email info@fotohouse.dk

DIGITALISERING. FOTOHOUSE ApS Kærvej 28 2970 Hørsholm Telefon + 45-20 58 30 75 Email info@fotohouse.dk DIGITALISERING I forbindelse med digitalisering af bevaringsopgaver I forbindelse med digitalisering af bevaringsopgaver, kan vi tilbyde både produkter og hjælp til forskellige opgaver, der sikre det bedst

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lys Farver Optik

Elevforsøg i 10. klasse Lys Farver Optik Fysik-kemi Viborg Private Realskole 2016-17 Elevforsøg i 10. klasse Lys Farver Optik Lysets bølgeegenskaber. Lyskasse 1. Lys kan gå gennem hinanden. Materialer: Lyskasse Lav en opstilling og tegn. Brug

Læs mere

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i marts 2012?

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i marts 2012? Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i marts 2012? Jupiter I marts 2012 kan man se to klare planeter i Vest efter solnedgang. Det er planeterne Jupiter og Venus. I den første uge af marts er Jupiter

Læs mere

Sekstant (plastik) instrumentbeskrivelse og virkemåde

Sekstant (plastik) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstant (plastik) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstantens dele Sekstantens enkeltdele. Sekstanten med blændglassene slået til side. Blændglassene skal slås til, hvis man sigter mod solen. Version:

Læs mere

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i juni og juli 2012?

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i juni og juli 2012? Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i juni og juli 2012? Venus Den 6. juni 2012 vil Venus bevæge sig helt ind foran Solen en time efter midnat dansk tid. Fra Danmark vil det kunne observeres fra solopgang

Læs mere

Undervisningsforløbet strækker sig over 8 uger og er skitseret nedenfor: uge 1: introduktion, kikkert bygges, sikkerhedsregler

Undervisningsforløbet strækker sig over 8 uger og er skitseret nedenfor: uge 1: introduktion, kikkert bygges, sikkerhedsregler Børn af Galileo - DOPS Nyt 2008 1/11 Introduktion I år 1609 anvendte Galileo Galilei for første gang det nyligt opfundne teleskop til astronomiske observationer. I løbet af nogle få år opdagede han bl.a.

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Observatoriet i Stilling Omsider er observatoriet i Stilling blevet færdigt og kørende. Her udestår dog stadig småting som at få tilpasset de sidste

Læs mere

GLiMT præsenterer ER DU OS? Scenemesterbrev. 7 sider

GLiMT præsenterer ER DU OS? Scenemesterbrev. 7 sider GLiMT præsenterer ER DU OS? Scenemesterbrev 7 sider 1: Forside 2: Beskrivelse af forestillingen 3: Praktisk om scene, lys, lyd og tidsplan 5: Lampeplan 6: Plan med eksempel på opsætning 7: Foto med eksempel

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Bølgeegenskaber vha. simuleringsprogram... 2 Forsøg med lys gennem glas... 3 Lysets brydning i et tresidet prisme... 4 Forsøg med lysets farvespredning... 5 Forsøg med lys gennem linser... 6 Langsynet

Læs mere

KIKKERT STJERNETUR APRIL-MAJ KL 2200

KIKKERT STJERNETUR APRIL-MAJ KL 2200 STJERNETUR APRIL-MAJ KL 2200 KØBENHAVN (GPS: 55 40 N - 12 33 Ø) STJERNETÅGER- ÅBNE STJERNEHOBE - KUGLEHOBE - GALAKSER - KOMETER - PLANETER - STJERNER MAGNITUDE (SYNLIGHED) OBJEKT -26.8 SOLEN -12.5 FULDMÅNE

Læs mere

Observationelle Værktøjer

Observationelle Værktøjer Observationelle Værktøjer Et værktøjskursus. Afsluttes med en rapport på ca. 10-15 sider (IKKE et Bachelor Projekt!). Tenerife Kursus (Januar 2010?). Matlab programmering. Øvelser i 1525-319, Instruktor:

Læs mere

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben Langtidseksponering Rasve 25. juli 2015 På det seneste har jeg fundet langtidseksponering ret interessant. Præcis hvad det er, er jeg ikke helt klar over. En del af det er nok, at jeg tvinger mig til at

Læs mere

Mælkevejens kinematik. MV er ikke massiv, så der vil være differentiel rotation. Rotationen er med uret set ovenfra.

Mælkevejens kinematik. MV er ikke massiv, så der vil være differentiel rotation. Rotationen er med uret set ovenfra. Galakser 2014 F4 1 Mælkevejens kinematik MV er ikke massiv, så der vil være differentiel rotation. Rotationen er med uret set ovenfra. 2 Mælkevejens rotationskurve for R

Læs mere

Det er tydeligt, at det er meget forskellige historier, som billederne fortæller. Se de orange ringe med forklaringer på billedet.

Det er tydeligt, at det er meget forskellige historier, som billederne fortæller. Se de orange ringe med forklaringer på billedet. Mennesker har altid brugt det blotte øje til at udforske rummet med, men har udviklet sig til, at man har lavet mere og mere avancerede teleskoper. Optiske teleskoper bruger det synlige lys til observationer.

Læs mere

Enestående ydelse Specialfremstillede lupbriller og LED-systemer i dansk design

Enestående ydelse Specialfremstillede lupbriller og LED-systemer i dansk design Enestående ydelse Specialfremstillede lupbriller og LED-systemer i dansk design Essensen af det vi laver Hos ExamVision kombinerer vi dansk design med et engagement både i æstetik og funktionalitet. Vi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTx Astronomi

Læs mere

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål.

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. a. Buens opbygning Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. Buen påvirker pilen med en varierende kraft, der afhænger meget af buens opbygning. For det

Læs mere

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund blænden - den fotografiske iris Hvis du af og til har undret dig over hvad det er for nogle mystiske tal, der står på objektivet, er her hjælp at hente. I denne artikel kigger vi lidt på hvad blænden er

Læs mere

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde.

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde. Kameraindstillinger Det digitale kamera har mange indstillinger, som beskrives i den medfølgende manual på mere eller mindre forståelig vis. Da mulighederne for individuel indstilling varierer fra kamera

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Stjernebilleder af en absolut begynder Jeg har lige investeret i et nyt digitalt spejlreflekskamera, og selvom jeg egentlig ikke interesser mig

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER KVANT 09-2008 LARGE HADRON COLLIDER Small Bang Oktober 2008 ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Ole Rømer Observatoriet Observatorievejen 1 8000 Århus C

Læs mere

Supermassive sorte huller og aktive galaksekerner

Supermassive sorte huller og aktive galaksekerner Supermassive sorte huller og aktive galaksekerner V.Beckmann / ESA Daniel Lawther, Dark Cosmology Centre, Københavns Universitet Supermassive sorte huller og aktive galaksekerner Vi skal snakke om: - Hvad

Læs mere

1962: dialyt 2012: victory ht

1962: dialyt 2012: victory ht /// VICTORY HT EN REVOLUTION. SKABT AF TRADITIONER. Da Carl Zeiss i 1962 introducerede den første 8x56 Dialyt model, redefinerede de samtidigt begrebet håndkikkerter. Denne klassiske Carl Zeiss model dannede

Læs mere

Midtjysk Astronomiforening

Midtjysk Astronomiforening NR. 1. 10. ÅRGANG FEBRUAR/MARTS 2007 Midtjysk Astronomiforening Formand: Tonni Thorsager Kragelund Møllevej 25, 8600 Silkeborg, tlf: 8686 7142 e-mail: tontho@mail.dk Næstformand: Martin Krabbe Sillasen

Læs mere

Generelt indtryk. Tamron Adaptall SP 28-80, f/3,5-4,2

Generelt indtryk. Tamron Adaptall SP 28-80, f/3,5-4,2 Generelt indtryk Tamron Adaptall SP 28-80mm f/3,5-4,2 CF Macro er et lækkert objektiv som blev produceret i perioden 1983-1987, så det har altså nogle år på bagen. Objektiver er bygget i metal og glas

Læs mere

Begge bølgetyper er transport af energi.

Begge bølgetyper er transport af energi. I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling(em-stråling). Herunder synligt lys, IR-stråling, Uv-stråling, radiobølger samt gamma og røntgen stråling. I skal stifte bekendtskab med EM-strålings

Læs mere

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i august 2010?

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i august 2010? Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i august 2010? Venus Planetarieprogrammet Starry Night viser øverst hvad man ser mod vest den 1.8 kl. 21.50 lige over horisonten. Til venstre for Venus ses Mars

Læs mere

Transit af XO-2b. Jonas Bregnhøj Nielsen. Lars Fogt Paulsen

Transit af XO-2b. Jonas Bregnhøj Nielsen. Lars Fogt Paulsen Transit af XO-2b Udarbejdet af: Kasper Lind Jensen Jonas Bregnhøj Nielsen Lars Fogt Paulsen Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 XO-2b... 4 Beskrivelse af observationer... 4 Datareduktion... 5 Diskussion...

Læs mere

VERDEN FÅR VOKSEVÆRK INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives

VERDEN FÅR VOKSEVÆRK INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives VERDEN FÅR VOKSEVÆRK INTET NYT AT OPDAGE? I slutningen af 1800-tallet var mange fysikere overbeviste om, at man endelig havde forstået, hvilke to af fysikkens love der kunne beskrive alle fænomener i naturen

Læs mere

Nyt mini-teleskop kan opereres ind i øjet

Nyt mini-teleskop kan opereres ind i øjet Nyt mini-teleskop kan opereres ind i øjet og forbedre synet hos patienter med AMD Et nyt mini-teleskop kan nu indopereres i øjet som ved en grå stær operation og forstørre nethindebilledet på et område

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution Erhvervsgymnasiet Grindsted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTx Astronomi

Læs mere

Om svagsynshjælpemidler

Om svagsynshjælpemidler Om svagsynshjælpemidler Indledning Hensigten med denne pjece er at informere om en række svagsynshjælpemidler, som kan medvirke til at lette den daglige tilværelse for svagsynede borgere i Københavns Kommune.

Læs mere