HØRINGSNOTAT. Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om luftfart

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØRINGSNOTAT. Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om luftfart"

Transkript

1 HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 26. februar Høringsnotat Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om luftfart Transport-, Bygnings- og Boligministeriet hørte den 8. december 2017 en række myndigheder og organisationer, jf. vedlagte høringsliste i bilag 1, over udkast til forslag til lov om ændring af lov om luftfart. Høringsfristen udløb den 11. januar Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Brancheforening Dansk Luftfart, Dansk Industri (DI), DI Transport, Dansk Erhverv, Dansk Metal, Erhvervsflyvningens sammenslutning Københavns Lufthavne A/S (CPH), Rådet for bæredygtig trafik, Rigsombudsmanden og Transportministeriet på Færøerne og SAS. 2. Følgende myndigheder og organisationer har ikke haft bemærkninger til lovforslaget: Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Institut for menneskerettigheder, KZ og Veteranfly Klubben samt Aalborg Universitet. 3. Følgende myndigheder og organisationer har ikke afgivet høringssvar til lovforslaget: Air Alsie, Advokatsamfundet, Air Greenland, Airline Operators Committee for Denmark (AOC), Akademikernes Centralorganisation (AC), AOPA, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Arbejdsmiljørådet for Luftfart, Billund Lufthavn, Bornholms Lufthavn, Brancheforeningen Danske Advokater, Cabin Attendants Union, Copenhagen Air Taxi (CAT), Danish Air Transport (DAT), Danish Airline Pilots Association, Danish Business Travel Association, Danmarks Rejsebureau Forening, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), DANSAM, Dansk Byggeri, Dansk Erhvervsfremme, Dansk Flyvelederforening, Dansk Handicap Forbund, Dansk Motorflyverunion, Dansk Standard, Dansk Transport og Logistik (DTL), Dansk UL-Flyver Union, Danske Advokater, Danske Handicaporganisationer, Danske Regioner, Danske Svæveflyver Union, Det Centrale Handicapråd, Easyjet, Esbjerg Lufthavn, Fagligt Fælles Forbund (3F), Flyvebranchens Personale Union (FPU), FOA, Forbrugerrådet, Forbrugerrådet TÆNK, Foreningen af Rejsearrangører i Danmark, Forsikring & Pension, FSR Danske Revisorer, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, Grønlands Lufthavne (MIT), Grønlands Selvstyre, HK Stat, HK Trafik og Jernbane, Håndværkerrådet, IATA, Ingeniørforeningen (IDA), Jet Time, KL, Kongelig

2 Dansk Aeroklub, Landbrug og Fødevarer, Landsorganisationen i Danmark (LO), Midtjyllands Lufthavn, Modelflyvning Danmark (MDK), Naviair, Norwegian, Offentligt Ansattes Organisationer (OAO), Pakkerejseankenævnet, Rejsearrangører i Danmark, Rejsegarantifonden, Rigspolitichefen, Ryanair, Rådet for Sikker Trafik, Serviceforbundet, Syddansk Universitet, Sønderborg Lufthavn, Teknisk Landsforbund, Teknologisk Institut, Thomas Cook, Trafikforbundet, UAS Denmark, Værnfælles Forsvarskommando, Aalborg Lufthavn og Aarhus Lufthavn. Side 2/11 Bemærkninger til lovforslaget I det følgende gengives hovedindholdet af de modtagne høringssvar til det fremsatte lovforslag samt Transport-, Bygnings- og Boligministeriets bemærkninger hertil. Bemærkninger af generel politisk karakter samt forslag og bemærkninger, der ikke vedrører det fremsatte lovforslag, indgår ikke i notatet. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet kan for en fuldstændig gennemgang af samtlige indsendte synspunkter henvise til høringssvarene. 1. Overordnede betragtninger Brancheforening Dansk Luftfart, Dansk Industri (DI) & DI Transport lægger vægt på, at forslaget ses som middel med henblik på at opfylde regeringens luftfartsstrategi eksplicitte formål øge Danmarks nationale og internationale tilgængelighed til gavn for den økonomiske vækst, beskæftigelse og sammenhængskraften. Særligt omkring reguleringen af Københavns Lufthavn anføres, at det er afgørende, at de foreslåede regler anvendes på en sådan måde, at Københavns Lufthavn og brugerne oplever en klar interesse i at opnå og indgå frivillige aftaler, samt at der administreres med sund balance mellem regulering og lufthavnens forretningsmæssige frihedsgrader for øje. Københavns Lufthavne A/S (CPH) støtter grundlæggende op om luftfartsstrategiens mål om at styrke grundlaget for at der etableres flere ruter og afgange. CPH bemærker dog, at det er vigtigt, at der er en klar skillelinje for, hvornår staten indgår som regulator, og hvornår lufthavnen selv kan træffe beslutninger om service og udvikling i samspil med evt. øvrige berørte parter. Med få forbehold finder SAS det foreliggende lovforslag særdeles positivt, samt at det er naturligt at tydeliggørelsen og indførelsen af krav om godkendelse og tilsyn ledsages af tilsvarende regler om håndhævelse og sanktioner. Rigsombudsmanden/Transportministeriet på Færøerne oplyser, at de ikke ønsker at tage initiativ til at sætte de foreslåede ændringer i kraft på Færøerne.

3 2. Ændringer og udbygninger af flyvepladser Side 3/11 CPH respekterer og forstår regeringens behov for at sikre, at der opstilles en klar regulatorisk ramme for CPH, der er et centralt stykke infrastruktur i Danmark. CPH bemærker dog, at forsigtighedsprincippet i forhold til lufthavnens underretningsforpligtelse om dispositioner, der kan påvirke den nødvendige kapacitet, indebærer en risiko for, at omfanget af selvbestemmelse bliver meget begrænset. CPH vurderer, at det er uklart hvad der skal til før myndigheden anser kapaciteten for at være påvirket, hvilket vurderes at indebærer risiko for, at CPH skal spørge myndigheden om selv mindre væsentlige ændringer. Det vil medføre en langsommere beslutningsproces og nedsat agilitet for CPH. CPH foreslår, at det tydeliggøres, at CPH gennem det eksisterende kapacitetstilsyn og fastlagte dialogmøder holder Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen orienteret om kapacitetsudviklingen. Kommende planer, der kunne falde ind under luftfartslovens 55 og 57, stk. 2 kan fremgå som et punkt på de løbende kvartalsmøder med CPH og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Endvidere foreslår CPH, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen sammen skriver et papir, der fastlægger de mest hensigtsmæssige rammer, der sikrer, at processen sker på basis af de overordnede planer frem for detailstyring. SAS støtter den foreslåede tydeliggørelse af lovbestemmelserne i den henseende. For SAS giver det god mening, at driftsmæssige og mindre fysiske ændringer er underlagt indsigelsesret fra myndighedens side. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at det er væsentligt at fremhæve, at baggrunden for ændringerne og de uddybende bemærkninger til de nævnte bestemmelser netop er et ønske om at skabe større klarhed. Formålet med ændring i 55, stk. 1 og 57, stk. 2 er en tydeliggørelse af hvilke type ændringer, der kræver henholdsvis en tilladelse efter 55, stk. 1, underretning efter 57, stk. 2 og/eller godkendelse efter 60 eller EU regler på flyvepladsområdet. Bemærkningerne til lovforslaget vurderes derfor netop at imødekomme CPH s ønske om tydeliggørelse. Således indebærer ændringen, at det fremover kun er væsentlige ændringer af en flyveplads, hvortil der udkræves tilladelse efter luftfartslovens 55, stk. 1, 2. pkt. Ved væsentlige ændringer skal i denne sammenhæng bl.a. forstås større fysiske ændringer af flyvepladsens centrale bygninger og anlæg m.v., som samlet set må forventes at påvirke afviklingen af flytrafik på flyvepladsen i større grad, eller som må forventes at påvirke flyvepladsens omgivelser og samfundet i væsentlig grad. I lovforslagets bemærkninger er der desuden indarbejdet eksempler med henblik på at skabe yderligere klarhed.

4 Tilsvarende er ændringen i 57, stk. 2, nr. 8, litra a også udarbejdet med henblik på at skabe større klarhed. Ved ændringen præciseres det for det første, at vilkår efter bestemmelsen i luftfartslovens 57, stk. 2, nr. 8, også gælder for fysiske ændringer, der ikke har en så væsentlig karakter, at deres gennemførsel kræver tilladelse efter 55. For det andet præciseres det, at vilkår om, at en flyveplads af vital betydning for Danmarks nationale og internationale trafikforbindelser skal give forudgående underretning om ethvert forslag til beslutning, disposition, omlægning af driften eller fysiske ændringer, der indebærer en væsentlig risiko for, at flyvepladsen ikke vil kunne tilbyde den nødvendige kapacitet, kun gælder for beslutninger, dispositioner, omlægning af driften eller fysiske ændringer, der ikke er omfattet af 55, stk. 1, 2. pkt. Side 4/11 Endelig kan det i forlængelse af CPH s bekymring om forsigtighedsprincippet oplyses, at ministeriet er enig med CPH i, at der skal etableres en forretningsgang og et samarbejde, som sikrer at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen ikke bliver en flaskehals for projekter og ændringer, der ikke har relevans for 55, stk. 1 og 57, stk. 2. Det er derfor positivt, at CPH har fremsendt konkrete forslag til, hvordan det kan sikres. På den baggrund vurderer Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ikke at høringssvarene giver anledning til ændringer i lovforslaget. 3. Service- og kapacitetsmål Brancheforening Dansk Luftfart, DI og DI Transport bemærker, at servicemål for ventetider i grænsekontrollen er mindst lige så vigtig som servicemål for ventetider ved sikkerhedskontrollen. Høringsparterne opfordrer derfor til, at der bliver fastlagt relevante service- og kapacitetsmål for grænsekontrollen som helhed, selvom det betyder, at der fastsættes mål på områder, der ikke direkte er under flyvepladsens kontrol. Dansk Erhverv mener, at for meget detailregulering er uhensigtsmæssig, da forholdene ikke har givet anledning til større udfordringer tidligere. Dansk Erhverv finder, at det er unødvendigt at lave specifikke mål for ventetider i sikkerhedskontrollen, og at skrappe krav vil føre til overkapacitet, hvilket vil fordyre produktet for lufthavnsbrugere og passagerer. Dansk Metal finder det væsentligt, at der fastsættes mål for både sikkerheds- og grænsekontrollen. SAS er enig i, at service- og kapacitetsmål for sikkerhedskontrol, bagageudlevering og paskontrol er centrale for passagerernes ventetid, oplevelse og for trafikafviklingen. SAS bemærker dog, at det bør overvejes at skabe lovhjemmel til at fastsætte og service- og kapacitetsmål for alle de funktioner og processer,

5 som er af afgørende betydning for trafikafviklingen og passagernes oplevelse heraf. Side 5/11 CPH er positiv over for lovforslagets intentioner om at sikre et højt serviceniveau. CPH finder det dog problematisk, at det anføres i bemærkningerne at ingen tidsintervaller i sikkerhedskontrollen set over en kalenderuge må have en ventetid på over 15 minutter, da en sådan 100 pct. garanti vil kræve høj bemanding, hvilket vil være omkostningsdrivende. Endvidere er CPH bekymret for, at lovforslaget overlapper de allerede etablerede serviceniveauforhandlinger mellem flyvepladsen og luftfartsselskaberne, hvor der aftales en incitamentsmodel for at sikre et fyldestgørende serviceniveau. På den baggrund opfordrer CPH til, at det direkte fremgår af lovforslaget, at fastsættelse af mål ikke sætter den frivillige indgåelse af aftale om servicemålene med lufthavnens bruger ud af kraft. CPH ønsker yderligere en tydeliggørelse af, at eventuelle ændringer af minimumskrav vil ske ud fra samfundsøkonomiske overvejelser, som forbrugeren er villig til at betale, samt at ændringerne bør ske i konsultation med brugerne før den pågældende takstperiode. Tillige opfordrer CPH til, at der indgår en beskrivelse af, at der kan være force majeure tilfælde, hvor det er forhold uden for CPH s kontrol, der medfører manglende overholdelse af minimumskravene. Dertil ønsker CPH, at der i lovforslaget indarbejdes en udtømmende opgørelse af, hvilke dele af lufthavnens operation, der kan gives hjemmel til at fastsætte servicemål for. Endelig nævner CPH, at regulering af service ikke alene bør rette sig mod CPH, men den bør overvejes i bredere kontekst, således alle relevante aktører i lufthavnen opnår klare rettigheder og pligter. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at baggrunden for forslaget er hensynet til passagererne på tværs af de forskellige luftfartsselskaber, samt at dette tværgående hensyn ikke altid vil være tilstrækkeligt sikret gennem de aftaler om service- og kapacitetsniveau, som er omtalt i flere af høringssvarene. Dette skyldes, at forhandlingerne mellem lufthavn og luftfartsselskaber vil være baseret på kommercielle overvejelser, hvori passagerernes omkostninger ved ventetid og uforudsigelighed ikke nødvendig indgår fuldt ud. Service- og kapacitet, der måtte blive fastsat på baggrund af den hjemmel, som der foreslås etableret ved dette lovforslag, vil være samfundsmæssigt begrundet fremfor kommercielt. Der indgår ikke i lovforslaget en udtømmende liste over hvilke dele af en lufthavns operation, der kan fastsættes mål for, men det afgrænses til de passagervendte funktioner og til at omfatte forhold, der er under flyvepladsens kontrol. Sidstnævnte vurderes at være en forudsætning for, at der kan placeres et klart ansvar for efterlevelse af målene.

6 Det fremgår af lovforslaget, at de konkrete servicemål bliver fastsat af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen efter konsultation med luftfartsbranchen. På baggrund af høringssvarene under ét finder Transport-, Bygnings- og Boligministeriet det relevant at betone betydningen af, at der er indarbejdet en konsultation med branchen. Ministeriet finder derudover, at det er relevant at tilføje til lovforslaget, at de omtalte måltal er udgangspunktet for konsultationen, men at håndtering af force majeure situationer og lignende oplagt bør indgå i konsultationen med henblik på, at der findes en udformning, som kan fungere i praksis. Servicemålene skal være samfundsmæssigt begrundede og proportionale med den samfundsmæssige begrundelse. Side 6/11 På den baggrund vurderer Transport-, Bygnings- og Boligministeriet at høringssvarene giver anledning til at uddybe i lovforslaget at de omtalte måltal er udgangspunktet for konsultationen med luftbranchen, og at formålet med konsultationen er, at der findes en konkret udformning, der kan fungere i praksis. Servicemålene skal være samfundsmæssigt begrundede og proportionale med den samfundsmæssige begrundelse. 4. Efterregulering af lufthavnstakster Dansk Erhverv bemærker at lovforslagets intentioner om at give Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen vidtgående reguleringsbeføjelser virker som en generel efterrationalisering, fx i forhold til fall-back ordningen. SAS bemærker, at den ændrede BL 9-15 er udformet på en måde, så behovet for en efterregulering af taksterne fra myndighedernes side ikke er et sandsynligt scenarie. Samtidig bemærker SAS, at det er formålstjenligt at skabe en klar hjemmel for myndighedernes efterregulering, såfremt behovet måtte opstå. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at formålet med den foreslåede hjemmel og muligheden for at fastsatte nærmere regler om efterregulering er hensynet til at taksterne skal være omkostningsrelaterede. Det vurderes både at være i flyvepladsen og luftfartsselskabernes interesse, at der kan skabes mulighed for en efterregulering, hvis der kan konstateres en forskel mellem forudsætningerne for de forhandlede takster og den faktiske udvikling. På den baggrund vurderer Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ikke at høringssvarene giver anledning til ændringer i lovforslaget. 5. Oplysningspligt for flyvepladser Dansk Erhverv nævner, at den foreslåede beføjelse er betænkelig, da de pågældende oplysninger hører til kernen af virksomhedsdriften. Disse oplysninger kan være strengt fortrolige for andre virksomheder, og der skal være klarhed over, hvilke initiativer der bliver taget med hensyn til fortrolighed.

7 CPH erklærer sig fortsat villig til at udveksle informationer til brug for transport- bygnings- og boligministerens tilsyn med lufthavnstaksterne om diverse forhold omkring virksomhedens drift og økonomi, men vurderer, at der er en uklarhed i lovforslaget, om i hvilket omfang disse informationer kan videregives til andre. CPH vurderer tillige, at det er uklart hvorvidt, der kan stilles krav om, at CPH skal betale for udarbejdelse af eksterne analyser med henblik på leverance af informationer, eller om der udelukkende er tale om eksisterende information trukket fra CPH s systemer. CPH foreslår derfor en tydeliggørelse i lovforslaget. Side 7/11 CPH foreslår endvidere en tydeliggørelse i lovforslaget af, at der gælder en særlig forpligtigelse til at holde sådanne oplysninger fortrolige og undtaget fra aktindsigtsretten. SAS bemærker, at en korrekt allokering af omkostninger og indtægter til henholdsvis det aeronautiske og det kommercielle område er af stor væsentlighed for CPH s takstniveau og andre betalinger til lufthavnen. På den baggrund er SAS positiv over for, at man fra myndighedernes side fastsætter en oplysningspligt, der kan skabe transparens omkring takstfastsættelsen. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at det fremgår af bemærkningerne at bestemmelsens formål er at skabe hjemmel for, at der fastsættes regler som sikrer, at flyvepladsen skal levere konkrete og detaljerede oplysninger vedrørende flyvepladsens økonomi og lufthavnstakster, herunder drifts- og anlægsomkostninger, som medgår inden for de enkelte takstområder til vurderingen af, om taksterne er omkostningsrelaterede, gennemskuelige og ikke-diskriminerende. I det omfang flyvepladsen ikke er i besiddelse af (eller kan tilvejebringe) disse oplysninger i dag, kan flyvepladsen efter disse regler er bekendtgjort, blive pålagt at tilvejebringe disse oplysninger. Det kan fx være tilfældet, hvis flyvepladsen i dag ikke kan henføre visse omkostninger til det enkelte takstområde. Det forudsættes, at den enkelte flyveplads afholder omkostningerne til at leve op til krav fastsat i forhold til denne bestemmelse. I forhold til CPH s og Dansk Erhvervs bemærkninger vedrørende fortrolighed, kan det oplyses, at offentlighedslovens 30, stk. 2 giver mulighed for at undtage oplysninger fra aktindsigt, når der er tale om drifts- eller forretningsforhold el.lign., for så vidt det er af væsentlig økonomisk betydning for den person eller virksomhed, oplysningerne angår. Undtagelse af oplysninger fra aktindsigt vil altid være baseret på en konkret vurdering. Der vil ved en aktindsigt, der omfatter oplysninger leveret at private virksomheder blive gennemført en høring, der giver mulighed for, at virksomheden kan udpege oplysninger omfattet af 30, stk. 2. Derudover skal det bemærkes, at offentligt ansatte er underlagt en almindelig tavshedspligt (jf. navnlig reglerne i straffelovens 152 og forvaltningslovens 27).

8 På den baggrund vurderer Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ikke at høringssvarene giver anledning til ændringer i lovforslaget. Side 8/11 6. Investeringspulje Brancheforeningen Dansk Luftfart, Dansk Industri (DI) & DI Transport støtter ikke den foreslåede finansieringsmodel, som pålægger luftfartsselskaber at bidrage til en støtteordning til tredjepart og bemærker, at der er tale om en ændring af de forudsætninger, der lå bag safety-bidragets etablering i De tre organisationer bemærker endvidere, at den foreslåede finansieringsmodel bryder med målsætningen i luftfartsstrategiens initiativ 33. SAS har de samme forbehold og tilføjer, at de er betænkelige ved, at der indføres et afgiftshåndtag til finansiering af initiativer, som ikke har med Trafik-, Bygge og Boligstyrelsens tilsyn at gøre. Ifølge SAS vil staten bidrage til konkurrencen mellem offentligt ejede lufthavne, og SAS vil i praksis være med til at finansiere omkostningerne i en lufthavn, som er i konkurrence med en lufthavn, som SAS beflyver. En sådan konkurrenceforvridning må i givet fald indgå i myndighedernes vurdering af, om der er tale om ikke-diskriminering, således som det er anført i bemærkningerne som forudsætning for tildeling af midlerne. SAS bemærker, at det er et principielt betænkeligt og præcedensskabende initiativ. Erhvervsflyvningens Sammenslutning bemærker, at der generelt er meget fokus på Københavns Lufthavn, Kastrup, hvorfor det er tilfredsstillende, at lovforslaget indeholder en hjemmel, der tilgodeser de mindre regionale flyvepladser og deres særlige finansieringsudfordringer. Erhvervsflyvningens Sammenslutning mener, at Roskilde Lufthavn bør få muligheden for at opnå støtte fra investeringspuljen. Rådet for bæredygtig trafik bemærker, at det er spild af tid og penge, at terrorsikre alle vegne, da rådet mener, at især indenrigsflyvningen bør reduceres. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at investeringsstøtten ikke vurderes at være et brud med luftfartsstrategiens initiativ 33, da etableringen af en pulje kan finansieres med den nuværende afgiftssats. Danmarks tilgængelighed styrkes af tilstedeværelsen af mindre regionale flyvepladser, der sikrer forbindelser internt i landet. Samtidig er de mindre flyvepladser, ligesom de store flyvepladser, en del af det samlede netværk af ruteflyvninger, der forbinder et stort antal passagerer med andre flyvepladser i Danmark og inden for Schengenområdet. Da et stort antal passagerer er forbundet med resten af verden via flyvepladserne, er der behov for det samme høje sikkerhedsniveau i de mindre regionale lufthavne som i de store lufthavne. De mindre flyvepladser har i den forbindelse det særskilte problem, at deres

9 indtægter fra passagererne ikke står mål med de investeringer i sikkerhedsforanstaltninger, der følger af EU-regulering. Side 9/11 Indførelse af en investeringspulje kan dermed medvirke til, at den overordnede luftfartssikkerhed på danske flyvepladser forbliver høj, og at der er mulighed for anskaffelse af nyt materiel, ombygning eller udbygning af infrastruktur til brug for implementering af ny regulering vedrørende forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed. En investeringspulje kan således ses i forlængelse af princippet om, at safety-bidraget skal sikre et samlet højt sikkerhedsniveau for luftfartspassagererne i hele Danmark. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er dog enig i, at der er elementer i ordningen der skal undersøges nærmere. Med hensyn til Roskilde Lufthavn, så falder flyvepladsen ikke under de kriterier for at ansøge investeringspuljen som fremgik af det udkast til lovforslag der blev sendt i høring. Lovforslaget lagde op til, at investeringsstøtte målrettes de mindre regionale flyvepladser med ruteflyvninger, da det er ruteflyvninger, der giver adgang til andre sikrede lufthavne, og som bidrager mest til den regionale, nationale og internationale tilgængelighed. Endelig bemærkes det i forlængelse af Rådet for Bæredygtig Trafiks høringssvar, at Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ikke mener, at det er spild af penge at sikre Danmarks tilgængelighed. På den baggrund vurderer Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, at der er elementer i investeringspuljen, der skal undersøges nærmere og investeringspuljen tages derfor ud af lovforslaget. 7. Miljøkonsekvenser Rådet for Bæredygtig Trafik bemærker, at mere flytrafik til danske lufthavne vil give en større CO 2-belastning og dermed miljømæssige konsekvenser. Rådet for bæredygtig trafik støtter derfor ikke lovforslagets primære formål, der er at sikre, at reguleringen i luftfartsloven skaber det fornødne grundlag for at drive flyvepladser med højest mulig national og international tilgængelighed. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at regeringen ønsker at styrke grundlaget for, at der bliver etableret flere ruter og flere daglige afgange til og fra Danmark og internt i Danmark. Det øger Danmarks nationale og internationale tilgængelighed til gavn for den økonomiske vækst, beskæftigelsen og sammenhængskraften mellem landsdelene. Med lovforslaget foreslås gennemført en række konkrete initiativer, som udspringer af luftfartstrategien og som kræver justering af gældende regler i lov om luftfart. Det er ministeriets opfattelse, at CO2-målsætninger skal nås gen-

10 nem innovation og udvikling ikke ved at begrænse den nationale og internationale tilgængelighed. Side 10/11 8. Forholdet til EU-retten CPH udtrykker bekymring for, hvorvidt den regulering lovforslaget lægger op til, er i overensstemmelse med EU reglerne om kapitalens frie bevægelighed, da forslaget flytter beslutningskompetencen fra CPH til staten i forhold til ændringer af lufthavnen, serviceniveauerne i lufthavnen og investeringerne i lufthavnen. I den forbindelse henviser CPH til EU-Kommissions indgreb vedrørende tidligere gældende lov om Københavns Lufthavne A/S og EU-Domstolens dom i sagen C-503/99, Kommissionen mod Belgien. CPH bemærker, at grænserne i EU-retten for den statslige regulering af CPH er uændrede, hvorfor det undrer CPH, at lovforslaget ikke forholder sig til den lovgivningsmæssige historik i forhold til overholdelse af EU-retten. Det bemærkes endvidere, at under afsnittet Forholdet til EU-retten i lovforslaget anføres intet om den tidligere sag fra Kommissionen. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at den retspraksis fra EU-Domstolen, som CPH henviser til, vedrører egentlige begrænsninger i rådigheden over kapitalandele som følge af særlige statsaktier. Lovforslaget indeholder ikke regler, der begrænser rådigheden over kapitalandele i CPH. Transport-, bygnings- og boligministeren er ikke ved lovforslaget tillagt eller tiltænkt nogen særlige beføjelser med hensyn til overdragelse af kapitalandele eller aktiver eller ejerbeføjelser i øvrigt. De foreslåede regler indeholder for det første en afklaring og præcisering af de hidtil gældende regler om, hvornår væsentlige ændringer af lufthavnen alene kan ske efter tilladelse under inddragelse af almene hensyn. Derudover giver reglerne mulighed for at regulere visse dele af lufthavnens virksomhed, når det er begrundet i væsentlige samfundshensyn, bl.a. under hensyn til, at en flyveplads som CPH er af vital betydning for Danmarks nationale og internationale trafikforbindelser. Lovforslagets regler vil herudover også ved fastsættelse af nærmere regler blive administreret i overensstemmelse med EU-retten. Både administrationen af tilladelserne til væsentlige ændringer i lufthavnen og fastsættelse af konkrete passagervendte servicemål vil ske i samarbejde med lufthavnen og luftfartens øvrige aktører. Som det fremgår af lovforslagets bemærkninger, vil konkrete regler om service i øvrigt blive fastsat under hensyntagen til internationalt anerkendte standarder.

11 På den baggrund vurderer Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ikke at høringssvaret giver anledning til ændringer i lovforslaget. Side 11/11

Dato 8. december 2017 Høringsliste J. nr. 2017-5407 Høringsliste for lovforslag om ændring af lov om luftfart ACI Air Alsie Advokatsamfundet Air Greenland Airline Operators Committee for Denmark (AOC)

Læs mere

Hermed fremsendes Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens udkast til BL 9-25 om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol, 1. udgave, i høring.

Hermed fremsendes Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens udkast til BL 9-25 om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol, 1. udgave, i høring. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Til høringsparterne Høring over udkast til BL 9-25 Hermed fremsendes Trafik-, Bygge-

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Ændring af BL 3-10, Bestemmelser om luftfartshindringer, hvor bilag 1 erstattes af et nyt bilag 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. til BL 9-25, Bestemmelser om servicemål for ventetid i sikkerhedskontrol, 1. Indledning

Høringsnotat. til BL 9-25, Bestemmelser om servicemål for ventetid i sikkerhedskontrol, 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bestemmelser om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over nye regler om trafikledelsesordninger på offentlige

Til høringsparterne. Høring over nye regler om trafikledelsesordninger på offentlige Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 mmo@tbst.dk www.tbst.dk Høring over nye regler om trafikledelsesordninger på offentlige flyvepladser Trafik-

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. 1. Indledning

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til BL 9-15

Til høringsparterne. Høring over udkast til BL 9-15 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat TS31200-00312 03-07-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til BL 9-15 Hermed fremsendes Trafik-,

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. For Danmark:

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af love om ændring af lov om luftfart

Forslag. Lov om ændring af love om ændring af lov om luftfart 2007/2 LSF 94 (Gældende) Udskriftsdato: 2. marts 2017 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Fremsat den 12. marts 2008 af transport og energiministeren (Carina Christensen) Forslag til Lov om

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning

Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning med droner Trafik-, Bygge-

Læs mere

Høringsnotat. 1. Indledning

Høringsnotat. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om godkendelse af og tilsyn med trafikledelsesordninger på offentlige flyvepladsers

Læs mere

UDKAST. I lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr af 13. oktober 2017, foretages følgende ændringer:

UDKAST. I lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr af 13. oktober 2017, foretages følgende ændringer: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om luftfart (Service- og kapacitetsmål, oplysningspligt for flyvepladser, investeringspulje til mindre regionale lufthavne m.v.) I lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. Høringsfristen udløb den 29. maj 2015. Følgende styrelser, ministerier og organisationer kan uden bemærkninger tilslutte

NOTAT. 1. Indledning. Høringsfristen udløb den 29. maj 2015. Følgende styrelser, ministerier og organisationer kan uden bemærkninger tilslutte NOTAT Dato J. nr. 24. juni 2015 2015-448 Høringsnotat vedrørende høringssvar om ændring af lov om luftfart Fri adgang til ankomst- og afgangsterminaler, trafikledelsesordninger på flyvepladsernes områder

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 44 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 2018-2227 Notat om indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om trafikselskaber (Overdragelse

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 25. august 2016 TS31711-00001 Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed

Læs mere

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave.

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til BL-ændringer om lufttrafikregler og procedurer for tale-radiokommunikation

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om luftfart

Forslag. Lov om ændring af lov om luftfart 2017/1 LSF 154 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2017-5407 Fremsat den 28. februar

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om luftfart

Forslag. Lov om ændring af lov om luftfart Lovforslag nr. L 154 Folketinget 2017-18 Fremsat den 28. februar 2018 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af lov om luftfart (Service- og kapacitetsmål,

Læs mere

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet.

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet. HØRINGSNOTAT Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk I. Høringen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 18. juni 2018 sendt

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

Folketingets Erhvervsudvalg

Folketingets Erhvervsudvalg Erhvervsudvalget 2010-11 L 181 Bilag 1 Offentligt Folketingets Erhvervsudvalg ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 30. marts 2011 ØKONOMI- OG Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering høringsnotat samt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven 2011/1 LSF 65 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin. Fremsat den 11. januar 2012 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser.

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser. 26. marts 2014 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om Nordsøenheden og Nordsøfonden 1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser

25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser 25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser 1. Indledning Et udkast til bekendtgørelsen har i perioden

Læs mere

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening.

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening. Høringsnotat 4. juni 2014 Høring over udkast til Bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi Udkast til ny bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi og vejledning blev sendt i høring 11. marts

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Datatilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Datatilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening N O T A T Høringsnotat til forslag til lov om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. (Styrket håndhævelse af RUT, herunder administrative tvangsbøder) Sagsnr. 2018-885 Følgende høringsberettigede

Læs mere

Bestemmelser om betaling for benyttelse af lufthavne (lufthavnstakster)

Bestemmelser om betaling for benyttelse af lufthavne (lufthavnstakster) Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS30302-00026 Dato 14. november 2013 JN Bestemmelser om betaling for

Læs mere

Transportudvalget L 192 Bilag 5 Offentligt

Transportudvalget L 192 Bilag 5 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 192 Bilag 5 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 20. maj 2015 2015-1286 Høringsnotat vedrørende ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed (Frihedsberøvelse)

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed (Frihedsberøvelse) Retsudvalget 2018-19 L 96 Bilag 1 Offentligt Dato: Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Martin Reinseth Sagsnr.: 2018-0092-0943 Dok.: 908642 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag

Læs mere

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: 20. september 2018 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (anvendelse af Landsbyggefondens midler og Landsbyggefondens refusion af ydelsesstøtte)

Læs mere

FONDSRÅDET. Høringsnotat vedrørende udkast til vejledning om virkningen af. afgørelser om ændring af regnskabsinformation i års- og delårsrapporter

FONDSRÅDET. Høringsnotat vedrørende udkast til vejledning om virkningen af. afgørelser om ændring af regnskabsinformation i års- og delårsrapporter FONDSRÅDET Dato 23. august 2006 J.nr. 2006-0007127 Høringsnotat vedrørende udkast til vejledning om virkningen af Fondsrådets afgørelser om ændring af regnskabsinformation i årsog delårsrapporter 1. Indledning

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Bekendtgørelse om investeringspulje til mindre, regionale danske flyvepladser

Bekendtgørelse om investeringspulje til mindre, regionale danske flyvepladser Bekendtgørelse om investeringspulje til mindre, regionale danske flyvepladser I medfør af tekstanmærkning nr. 121 ad 28.56.04.10 til 28 på finanslov for finansåret 2019 fastsættes efter bemyndigelse: Formål

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber

Forslag. Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber Lovforslag nr. L 74 Folketinget 2017-18 Fremsat den 8. november 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber (Ophævelse af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne)

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) NOTAT Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) 1 I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 33 Bilag 1 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 33 Bilag 1 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 33 Bilag 1 Offentligt Dato J. nr. 16. oktober 2015 2015-448 Høringsnotat Transport- og Bygningsministeriet har i perioden 10. april 2015 29. maj 2015 og i perioden

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ansvarlig lånekapital til små og mellemstore virksomheder mv.) 1 I lov om Vækstfonden, jf. lovbekendtgørelse nr. 549 af 1. juli 2002, som ændret senest

Læs mere

2012/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december Forslag. til

2012/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december Forslag. til 2012/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin. 1207154 Fremsat den 3. oktober 2012 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

J.nr Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, Aalborg Universitet har ingen kommentarer vedr. lov om ændring af lov om luftfar.

J.nr Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, Aalborg Universitet har ingen kommentarer vedr. lov om ændring af lov om luftfar. Til: TRM Line Klitsø (LEN@TRM.dk) Cc: TRM Thea Bang Schou Jensen (tbj@trm.dk) Fra: ADM Engineering/Sund/Tech Fakultetskontor (eng-sund-tech@adm.aau.dk) Titel: Aalborg Universitet svar vedr. J.nr. 2017-5407

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00189 Dato: 04-12-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme 1. Indledning

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2009-10 L 29 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2009 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2009-711-0199 Dok.: IHT40661 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag

Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 252 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om medarbejderinvesteringsselskaber

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 9. maj 2018 2018-1089 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) Oktober 2016 Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven har i perioden 11. 26. oktober

Læs mere

Trafikudvalget L 13 - Bilag 4 Offentligt

Trafikudvalget L 13 - Bilag 4 Offentligt Trafikudvalget L 13 - Bilag 4 Offentligt Supplerende grundnotat om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om information til flypassagerer om det transporterende selskabs identitet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af taxilov

Forslag. Lov om ændring af taxilov Lovforslag nr. L 203 Folketinget 2018-19 Fremsat den 13. marts 2019 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af taxilov (Reservation af 50 tilladelser til

Læs mere

Til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. SPK 15. januar 2014. 70.D.7.a.DAN

Til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. SPK 15. januar 2014. 70.D.7.a.DAN Eksportrådet The Trade Council Til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 33 92 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 29. oktober 2018 2018-3614 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om kontrol og sanktion vedrørende bopælspligt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen hørte den

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat 16. februar 2018 Høringsnotat med kommentarer vedrørende forslag til lov om udstedelse af NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer og til medarbejdere i juridiske

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget.

På baggrund af den afsluttede høring kan det konkluderes, at der ikke er udtrykt kritik af lovforslaget. Høringsnotat til Folketingets Grønland s- udvalg 17. marts 2016 Høringsnotat vedrørende forslag til lov for Grønland om kontrol med eksport af produkter med dobbelt anvendelse - Lxx 1. Indledning Lovforslaget

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Fordelen ved den nye ordning er, at den samlet set styrker dansk luftfarts rammebetingelser:

Fordelen ved den nye ordning er, at den samlet set styrker dansk luftfarts rammebetingelser: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 afo@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Safety-bidrag Notat 1. Indledning Luftfartsudvalget anbefaler i sin rapport at ændre de

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 L 14 Bilag 1 Offentligt Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kontoret for Integrationspolitik J.nr. 2012-5048 dwp 23. august 2013 Notat de

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 L 43 Bilag 1 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 2. september 2016 sendt udkast til

Trafik- og Byggestyrelsen har den 2. september 2016 sendt udkast til Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat BL om drift af lufttrafiktjenesteenheder på Færøerne og i Grønland og

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 50 Bilag 1 Offentligt NOTAT 13. september 2018 18/05147-2 mjo-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om Dansk Internationalt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag 2013/1 LSF 43 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsministeriet, j. nr. 001.80R.391 Fremsat den 10. oktober 2013 af undervisningsministeren

Læs mere

Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer

Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 185 Bilag 1 Offentligt MINISTEREN Dato Høringsnotat 7. februar 2019 J. nr. Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Notat om de indkomne høringssvar vedrørende

Læs mere

(Valgret til personer under værgemål samt forvaltning af tortgodtgørelse tilkendt personer under værgemål)

(Valgret til personer under værgemål samt forvaltning af tortgodtgørelse tilkendt personer under værgemål) Retsudvalget 2018-19 L 113 Bilag 1 Offentligt Dato: 20. november 2018 Kontor: Insolvensretskontoret Sagsbeh: Uffe Kritte Nielsen Sagsnr.: 2018-7720-0018 Dok.: 893845 K O M M E N T E R E T O V E R S I G

Læs mere

2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene Espersen) Forslag.

2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene Espersen) Forslag. 2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar 2017 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsministeriet, j.nr. 70.D.7.a.DAN Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 52 Bilag 1 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 52 Bilag 1 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 L 52 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT 12. november 2015 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om naturgasforsyning (Bemyndigelse til fastsættelse

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet,

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v.

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0103-00038 07-03-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

UDKAST af Forslag til Lov om ændring af taxilov (Reservation af 50 tilladelser til nulemissionsbiler pr. kvartal i overgangsperioden)

UDKAST af Forslag til Lov om ændring af taxilov (Reservation af 50 tilladelser til nulemissionsbiler pr. kvartal i overgangsperioden) UDKAST af 230119 Transport-, Bygnings- og Boligministeriets j. nr. 2018-6280 Forslag til Lov om ændring af taxilov (Reservation af 50 tilladelser til nulemissionsbiler pr. kvartal i overgangsperioden)

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0388 Bilag 3 Offentligt Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark 22. september 2008 Supplerende grundnotat vedrørende forslag (KOM(2008) 388) fra Kommissionen

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love 3F Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Alkohol & Samfund

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT over Forslag til lov om ændring af lov om kommunernes styrelse (ghettorepræsentanter)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT over Forslag til lov om ændring af lov om kommunernes styrelse (ghettorepræsentanter) Enhed Kommunaljura Sagsbehandler Lise Brandi- Hansen Koordineret med Sagsnr. 2018-362 Doknr. 19926 Dato 18-09-2018 KOMMENTERET HØRINGSNOTAT over Forslag til lov om ændring af lov om kommunernes styrelse

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2100101-00062 Dato: 28-11-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1. Indledning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed NOTAT 16. januar 2007 Sag 101/1-759/ssa Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed Markedsføringsloven indeholder hjemmel for ministeren til at fastsætte

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN (Konsekvensændringer i forbindelse med kommunalreformen) 1 I beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 137

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 05-09-2018 Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0853 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0853 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0853 Bilag 1 Offentligt Udlændingeafdelingen Dato: 19. december 2013 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde Sagsbeh: Anne Ruberg Sagsnr.: 2013-38-0129 Dok.:

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark

Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0168 Bilag 1 Offentligt Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark 15. maj 2007 Grundnotat vedrørende meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet

Læs mere

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0102-00025 03-09-2018 Høringsnotat Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere

Notat om høringssvar over udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om vejledning om uddannelse og erhverv

Notat om høringssvar over udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om vejledning om uddannelse og erhverv Uddannelsesudvalget L 112 - Bilag 1 Offentligt Undervisningsministeriet Januar 2009 Notat om høringssvar over udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om vejledning om uddannelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Danmarks Evalueringsinstitut

Forslag. Lov om ændring af lov om Danmarks Evalueringsinstitut Lovforslag nr. L 149 Folketinget 2013-14 Fremsat den 27. februar 2014 af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om Danmarks Evalueringsinstitut (Danmarks Evalueringsinstituts

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler

Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler (Justering af skoleydelse) 1 I lov om produktionsskoler, jf. lovbekendtgørelse nr. 97 af 26. januar 2017, foretages følgende ændringer: 1.

Læs mere

Høringsnotatet angår lovforslag om ændring af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse (Omlægning af Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse).

Høringsnotatet angår lovforslag om ændring af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse (Omlægning af Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse). Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 54 Bilag 1 Offentligt N O T A T Notat om høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse (Omlægning af Fonden for Forebyggelse

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat. Vedrørende

Høringsnotat. Vedrørende Miljøudvalget 2013-14 L 72 Bilag 1 Offentligt NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4200-00024 Den 24. oktober 2013 Høringsnotat Vedrørende Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v., lov om vurdering

Læs mere

Høringsnotat - udvidelse af aftalefriheden i aktieoptionsloven

Høringsnotat - udvidelse af aftalefriheden i aktieoptionsloven Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 10 Bilag 1 Offentligt NOTAT Høringsnotat - udvidelse af aftalefriheden i aktieoptionsloven 10. september 2018 J.nr. 2018-4014 Center for Arbejdsliv (II) AKL Udkast til

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att.: med kopi til

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att.: med kopi til Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Danmark Att.: sum@sum.dk med kopi til cea@sum.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 A N P E @

Læs mere