Ungarske enheder i Danmark Jernbanebevogtning m.v.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ungarske enheder i Danmark Jernbanebevogtning m.v."

Transkript

1 Ungarske enheder i Danmark Jernbanebevogtning m.v. 1. Indledning Som svar på mit indlæg i debatforummet på Chakotens hjemmeside var Kurt Hansen (kurt@towle.dk) venlig at komme med en henvisning til en beslutning i Søllerød Kommunes Teknik- og Miljøudvalg den 29. maj Det følgende er blandt andet resultatet af en undersøgelse af dette spor. 2. Jernbanebevogtning I bogen 1) Søllerød i sort og hvidt udgivet af Søllerød Museum i samarbejde med 5. maj Komiteen, 1995, ISBN , skriver Jens Brun på siderne 129 til 132 blandt andet følgende: Bevogtning af strækningen Lyngby - Birkerød "Ungarn deltog fra 1941 på tyskernes side i krigen. Det var derfor, at den 6. ungarske bataljon på cirka 900 mand i eftersommeren 1944 ankom til Høveltelejren. Ungarske tropper på Nordbanen, nord for Holte Station. Søllerød Museum (Journalnr. 2000/27-106) Mandskabet bestod fortrinsvis af ganske unge soldater, der skulle uddannes for derpå at sendes til Østfronten. Til ungarernes held stolede tyskerne ikke på dem. Derfor blev de i stedet for kommanderet til jernbanebevogtning på strækningen mellem Lyngby og Birkerød for at forhindre sabotage. Når de ungarske soldater skulle på vagt, fik de kun udleveret et par patroner pr. mand og om natten blev deres kvarter bevogtet af tyske soldater. Områdets befolkning var venligt stemt over for de evigt sultne ungarere. Elever på Holte Gymnasium gav deres madpakker til dem. Ja, der er også et eksempel på, at et par pæne unge mennesker fik "organiseret" en karabin i bytte for en spegepølse. Helt ufarlige var ungarerne dog ikke. Således blev en ung pige dræbt på vej hjem fra et biografbesøg i Holte. Hun undlod at parere ordre, da hun blev anråbt af en ungarsk patrulje.

2 Det fremgik efterhånden, at ungarerne ikke var helt uvillige til at tage kampen op mod tyskerne, når "Det tredje Rige" brød sammen. Der blev ført hemmelige forhandlinger mellem den ungarske kommandant og Birkerød Distrikt. Resultatet blev, at ungarerne skulle stille sig under modstandsbevægelsens kommando med særlige opgaver at nedkæmpe de tyske styrker i Høvelte området, hvis der opstod kamp i forbindelse med en tysk kapitulation. Heldigvis blev det aldrig til virkelighed. Ungarske tropper på Nordbanen, nord for Holte Station. Søllerød Museum (Journalnr. 2000/27-107) Ungarerne i Holte var genstand for en del opmærksomhed i den illegale presse i tiden op til befrielsen. "Information" nr. 454, den 12. april 1945, kunne således meddele, at en "del af de ungarere, som tyskerne har sat på vagt ved jernbanesporene i Nordsjælland, har ingen patroner i deres geværer." Det blev de gode ungarere åbenbart lidt sure over, for ugen efter kunne "Information" nr. 458, den 17. april 1945, oplyse, at de ungarske tropper volder værnemagten mange kvaler. Senest havde ungarerne på en fredelig lørdag aften foranstaltet "et kæmpemæssigt drikkeri" i deres kvarterer i Holte. Det resulterede i, "at de alle som en nedlagde våbnene og erklærede, at nu ville de ikke mere." Derefter måtte der indkaldes forstærkning af tyske polititropper. Man forstår, at disse ungarere på trods af drømmen om en genoplivning ad det gamle Østrig-Ungarn fra før verden gik af lave, næppe var særligt loyale over for den tyske værnemagt efter kapitulationen. Frem til ungarerne hjemsendelse den 18. maj var de derimod til stor hjælp for Birkerød kommandoen ved oprydning efter tyskerne." Illustrationer Bogen indeholder fire fotografier, som er relevante for beretningen om de ungarske soldater i Søllerød. De tre af billederne findes på Byhistorisk Arkiv - Søllerød Kommune, mens det fjerde stammer fra Museet for Danmarks Frihedskamp. Fotografierne på Byhistorisk Arkiv, som er gengivet her, er måske ikke af den allerbedste kvalitet, men de er der dog. Fotografierne findes endvidere på arkivets hjemmeside, hvorfra jeg har hentet dem. Det er muligt at købe fotografierne i kontaktaftryk eller digital kopi, men henset til kvalitet og motiver har jeg valgt at nøjes med de udgaver i lav opløsning, som findes på arkivets hjemmeside.

3 Ungarske tropper på Nordbanen, nord for Holte Station ved viadukten over Dronninggårds Alle. Søllerød Museum (Journalnr. 2000/27-108) Soldaterne bevæger sig i retning af Holte station, som skimtes i baggrunden. Det anes knap på gengivelsen, men soldaterne bevæger sig i to kolonner - en på hver side af sporene. I venstre side går en styrke på omkring 30 soldater; i højre side en mindre styrke på godt 15 mand. Det fjerde billede i bogen (fra Frihedsmuseet), som dog ikke er gengivet her, viser to ungarske soldater på den vestligste perron på Holte Station. Soldaterne, der er iført hue og kappe, går hen ad perronen, med ryggen til fotografen. Den venstre af soldaterne bærer et gevær over skulderen. 3. "Våbentyveri" Forfatteren Thorkild Hansen beskriver i første bind af sine dagbogsoptegnelser De søde Piger - Dagbog , Gyldendal, København 1974, hvorledes han i april 1945 kommer i kontakt med en af de ungarske soldater, der bevogter jernbanelinien. De to unge mænd er ikke sprogligt i stand til at forstå hinanden, men ved hjælp af tegn og fagter opnås en fælles forståelse af, at soldaten gerne vil skille sig af med sin pistol for en pris af 100 cigaretter. Cigaretterne tilvejebringes af Modstandsbevægelsen, som samtidig arrangerer et passende "hold-up", så den ungarske soldat har en troværdig forklaring at give til sine foresatte. Det var således ikke bare spegepølser, der kunne fungere som valuta! 4. Den ungarske bataljon I manuskriptet 2) Garderkasernen i Høvelte - udkast til domicilbeskrivelse af 18. november 2002 skriver Jesper Gram-Andersen, som er leder af Livgardens Historiske Samling, blandt andet følgende: 6. ungarske bataljon 1945 "Den 2. februar 1945 kom 6. ungarske bataljon til Danmark og blev indkvarteret i Høveltelejren, hvor der var en tysk bevogtningsstyrke. Den ungarske bataljon bestod af stab og fire kompagnier, hvoraf 20., 22. og 23. samt staben lå i Høvelte, mens 21. Kompagni blev udlagt i Jægersprislejren. De ungarske enheder i tysk tjeneste var i 1945 fordelt på Sjælland og Fyn.

4 Et kompagni indkvarteret på Livgardens Kaserne i København begik i øvrigt mytteri søndag den 22. april 1945, da deres tyske foresatte meddelte, at de skulle afgå til Østfronten 3). De ungarske soldater var mere eller mindre frivillige i tysk tjeneste og fik til opgave at bevogte jernbanestrækningen Lyngby - Birkerød. De kom tidligt i forbindelse med modstandsbevægelsens Kommando Birkerød under Sjællandsledelsen og senere med repræsentanter for "Den lille Generalstab". Det blev aftalt, at den ungarske bataljon på visse betingelser skulle bemægtige sig Høveltelejren og derefter være rede til, sammen med danske modstandsstyrker, at angribe den tyske styrke i Sandholmlejren 4). Planen kom ikke til udførelse på grund af den tyske militære overgivelse 4-5. maj Ved krigens slutning blev de ungarske soldater med kvinder og børn overført til Sandholmlejren. Der oprettedes også flygtningelejr på Høveltegård efter krigen 5). På østsiden af banestrækningen i Frederikslund Skov findes et - to træer med en religiøs-national inskription på ungarsk 6)." 5. Det ungarske træ Af Dagsorden med vedtagelser fra Teknik- og Miljøudvalget i Søllerød Kommune, Møde nr. 6, den 29. maj 2001 fremgår følgende : 7. Oplysningsskilt ved det "ungarske" træ i Frederikslund Skov. På skråningen mod jernbanen står en bøg af stor kulturhistorisk værdi. I barken har ungarske soldater indridset deres våbenskjold, samt en slags trossætning. Det sket i 1944, da de gik jernbanevagt på Nordbanen. Dette minde om besættelsen ønsker Søllerød Kommune at formidle til borgerne ved at opsætte et oplysningsskilt, der fortæller den spændende historie, hvor enkelte holteborgere måtte lade livet. Der eksisterer gamle fotografier af de ungarske soldater, som kan illustrere historien på skiltet. Skoven har matr.nr. 1aea, Dronninggård og ejes af Kommunen. Pris ca kr. En venlige herre, ved navn Mogens, som ekspederede mig ved et besøg på Byhistorisk Arkiv - Søllerød Kommune, viste mig en fotokopi af et billede af inskriptionerne - det originale billede var midlertidigt udlånt til Søllerød Museum.

5 Mogens fortalte videre, at der i forbindelse med kommunens planer om at opsætte skiltet havde været en del eftersøgning af det pågældende træ. I bogen Søllerød i sort og hvidt er der gengivet et billede af et træ med et indridset ungarsk våbenskjold og en tekst der oversat lyder "Jeg tror på en gud; Jeg tror på et fædreland; Jeg tror " Teksten til billedet lyder videre: På jernbaneskråningen i Frederikslund Skov stod der, indtil for nogle år siden, et par træer, hvorpå nogle ungarere havde ridset nationale symboler og sentenser. Under en foreløbig rekognoscering i terrænet lykkedes det mig ikke at finde det pågældende træ/træer. Selvom Frederikslund Skov måske ikke hører til de største skove i landet, så er der mange træer! En efterfølgende kontakt til Jens Hallin på Søllerød Museum gav mig netop de præcise informationer, der gjorde mig i stand til at finde de to ungarske træer i Frederikslund Skov - for det viste sig, at der var tale om ikke et, men to træer. Jens Hallin har stået for museets undersøgelser i forbindelse med kommunens plan om skiltet samt leveret de nødvendige billeder og forklaringer. Således udrustet med de nødvendige informationer, så var det i anden omgang en let sag at finde træerne Geografien

6 Kortskitsen viser træernes placering i området. P et markerer en lille parkeringsplads; umiddelbart nord herfor ligger to spejderhytter. Træ nr. 1 Følg skovstien (stiplet linie) mod syd, cirka 70 skridt. Umiddelbart før en lille nåletræsbeplantning (lærk) og inden grøften (tyk sort linie), drejes mod vest i retning jernbanesporene. Cirka 60 skridt inde i terrænet står Træ nr. 1. Jeg har benævnt træet således, fordi udskæringerne er de tydeligste og flotteste. Udskæringerne findes på træets nordside. Træ nr. 2 Følg den asfalterede sti mod vest, cirka 60 skridt. Hvor stien knækker løber en grøft. 20 skridt inde i terrænet, på nordsiden af grøften står Træ nr. 2. Udskæringerne findes på træets sydside. Det er også muligt at følge en lille sti, der løber langs jernbanen, fra Træ nr. 1 til Træ nr Træ nr. 1

7 Våbenskjoldene, der er brugt i udskæringerne, er det ungarske rigsvåben med den karakteristiske Sankt Stefans krone med det "skæve" kors. Rigsvåbnet bruges stadig den dag i dag. Illustrationen er hentet fra der er det ungarske forsvarsministeriums hjemmeside. Teksten på den højre af udskæringerne stammer - efter hvad Jens Hallin har oplyst mig - fra en ungarsk bøn fra tiden efter Første Verdenskrig. Teksten lyder "Jeg tror på en gud! Jeg tror på et fædreland! Jeg tror på Stor-ungarns genopståen!" Læs mere om Sankt Stefans kronen her: op=viewarticle&artid= Træ nr. 2

8 Inskriptionerne på Træ nr. 2 er straks noget mere utydelige, og jeg kender ikke betydningen. Man aner dog Sankt Stefans kronen; det er også værd at bemærke, at der er anvendt et romertal VI, som måske kan henføres til nummeret på den bataljon, som stod for jernbanebevogtningen. Om sidstnævnte er ude på gætteriets overdrev, er svært at sige, måske meningen er en helt anden? 5.4 Til slut om "skovturen" Tilbage står blot at sige tak til Jens Hallin fra Søllerød Museum for den hjælp han har ydet mig i sagen, samt ikke mindst til Kurt Hansen, som først henledte min opmærksomhed på sagen. Endelig kan det konstateres, at Søllerød Kommune endnu ikke (pr. 15. marts 2003) har opsat skiltet. Når det sker, så bliver det nok lettere at se træerne for bar skov ;-) 6. Afsluttende bemærkninger Bortset fra, at kilderne ikke er helt enige om, hvornår den ungarske bataljon kom til Danmark, så stemmer historierne rimeligt overens. Kurt Hansen med flere har også henledt min opmærksomhed på det ungarske kompagnis mytteri på Livgardens Kaserne. Situationen udviklede sig til skudkamp mellem tyske og ungarske soldater, hvorunder nogle civile borgere blev dræbt. Ungarerne blev trængt væk fra kasernen til Ørstedsparken - eller måske mere sandsynligt Botanisk Have - hvor de til sidst måtte overgive sig. Efter sigende skulle der stadig være spor efter skudkampen på Den tysk reformerte Kirke i Gothersgade (over for Livgardens Kaserne).

9 Jeg planlægger en kontakt til og et besøg på Livgardens Historiske Samling for at undersøge denne del af historien nærmere. Billedet stammer fra bogen Fem aar - Besættelsen i billeder, 2. udgave, Berlingske Forlag, København Billedteksten lyder: Købmandsskolen på Nørrevold er i de sidste dage blevet fuldstændig afspærret med pigtrådshegn. Her holder en af de beslaglagte Tuborg vogne foran skolen. Soldaterne på lastvognen er ungarere. Måske deres noget nedslåede attitude kan antyde, at de skal interneres på Købmandsskolen? Mine hidtidige oplysninger 7) om de ungarske enheder i Danmark viser, at følgende ungarske erstatningsog uddannelsesenheder pr. 8. april 1945 befandt sig i her i landet:: a. 90., 91., 92. og 93. Regiment (á tre bataljoner) samt 3. Bataljon/82. Regiment opholdt sig i Danmark. b. 3. Bataljon/82. Regiment 8) samt 1. og 2. Bataljon/93. Regiment var garnisoneret på Sjælland, nær København, mens de øvrige enheder var garnisoneret i Jylland. Det vil blive interessant at sammenligne disse oplysninger med den omtalte kildehenvisning til Livgardens Historiske Samlings oversigt over ungarske styrker i Danmark pr. 25. marts Per Finsted Noter 1) Bogen findes blandt andet på Byhistorisk Arkiv, Søllerød Kommune. 2) Manuskriptet findes på Byhistorisk Arkiv - Søllerød Kommune, under journalnummer 2002/ ) Fortegnelse over ungarske enheder i Danmark , Livgardens Historiske Samling (1985). 4) Efterretningstjenesten og hærens illegale transporttjeneste af Helge Klint, København ) Ikke udnyttede arkivalier i Landsarkivet for Sjælland. (Diverse papirer fra Civilforsvarsstyrelsen.) 6) Oplyst af Søllerød Museum. 7) The Royal Hungarian Army, af Leo W.G. Niehorster, Axis Europa Books, New York 1998, ISBN X, side ) 1. Bataljon/82. Regiment var garnisoneret i Plauen, nær Dresden; det fremgår ikke hvor regimentets 2. Bataljon opholdt sig.

10 Den venstre udskæring. Den højre udskæring. Venstre side. Højre side.

8Ø - EN MODSTANDSORGANISATION

8Ø - EN MODSTANDSORGANISATION 8Ø - EN MODSTANDSORGANISATION Tekst og billeder: Niels Gyrsting I april 1995 bragte Østerbro Avis et billede af en modstandsgruppe, der var opstillet foran Idrætshuset på den nuværende Gunner Nu Hansens

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Den danske Hær Veterinærtjenesten

Den danske Hær Veterinærtjenesten Den danske Hær 1932-1941 - Veterinærtjenesten Indledning Hvor Lægekorpset tager sig af sårede og syge soldater, sørger Dyrlægekorpset for sårede og syge heste. Yderligere havde Dyrlægekorpset fra 1932

Læs mere

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby.

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. Renskrevet 16 marts 1881. Til Sognerådsformand J. P. Adrian i Skelby Sogn Jeppe Veje i Skjelby har talt med mig om

Læs mere

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge.

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. 14538i08 2/18/00 4:31 PM Page 1 Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. Forstærkningsfase - 1/3 af de besatte

Læs mere

Kongevagt på Amalienborg

Kongevagt på Amalienborg Kongevagt på Amalienborg Her kan du se, skridt for skridt, hvordan et vagtskifte på Amalienborg udføres, når regenten er på slottet. Se hele forløbet, lige fra gardernes påklædning kontrolleres på Livgardens

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Sabotage. Sabotør-slottet, 4

Jørgen Hartung Nielsen. Sabotage. Sabotør-slottet, 4 Jørgen Hartung Nielsen Sabotage Sabotør-slottet, 4 Sabotage Sabotør-slottet, 4 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2010 Illustrationer: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro,

Læs mere

1864 Lærervejledning og aktiviteter

1864 Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag

Chakoten anno Indledning. Det hele er en uniformssag Chakoten anno 1946 Indledning Jeg har været heldig at låne en artikel, som stammer fra Billedbladet, sandsynligvis en gang i 1946. Her får man et spændende indblik i selskabets tidlige år og de personer,

Læs mere

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni Om dansk fodfolk 1932-1941, Regimentets kanonkompagni Indledning Fodfolksregimenternes kanonkompagnier blev oprettet som en del af 1937-ordningen, og udrustet med en - efter datidens forhold - slagkraftig

Læs mere

Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006

Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006 Rejsebrev fra Glasgow, januar 2006 Indledning En weekend i embeds medfør bragte mig til Glasgow, og heldigvis gav mit program mig mulighed for at opsøge et antal lokale "bedesteder" af militærhistorisk

Læs mere

FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS

FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS Tekst og billeder: Preben Eriksen Lidt tilfældigt kom jeg i kontakt med én i Odense. Jeg spurgte, om han havde Frihedskæmperarmbind, hvortil han svarede:

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

Byvandring til Vi reddede jøderne

Byvandring til Vi reddede jøderne Byvandring til Vi reddede jøderne 1. Eksercerhuset På Sdr. Boulevard ligger eksercerhuset, som i dag huser OB Bordtennis, men som i mange år var en del af Odense Kaserne. Under besættelsen var kasernen

Læs mere

Kilder til Betjenten. KILDER.dk. 1. OVERSIGT: Politiets roller

Kilder til Betjenten. KILDER.dk. 1. OVERSIGT: Politiets roller 1. OVERSIGT: Politiets roller 2. FOTO+TEKST: Under Jorden Titel: Under Jorden fra bogen Jul i Sorø - årgang 37 Hvor er stammer kilden fra?: citat fra Jul i Sorø - årgang 37 3. FOTO+TEKST: I Frøslev-lejren

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864.

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Efter at have set DR-udgaven af 1864-krigen, har jeg lyst til at komme med nogle bemærkninger, der har interesse for uniforms- og militærhistorisk

Læs mere

"Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941

Ungarische Reiter in der Ukraine - Ungarske husarer, 1941 "Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941 Indledning Det tyske tidsskrift Die Wehrmacht, Nr. 18/5. årgang, fra 27. august 1941, indeholder en malerisk beretning af krigskorrespondenten

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 - Supplement Motorcyklisteskadronen Motorcyklisteskadronen var organiseret således: Stab Stab Kommandodeling (kommandogruppe og forbindelsesgruppe) 4 motorcyklistdelinger

Læs mere

Besættelsen set fra kommunens arkiver

Besættelsen set fra kommunens arkiver Side 1 Frederikshavn by, ligesom så mange andre danske byer, er fyldt med efterladenskaber fra 2. verdenskrig, der alle vidner om tiden fra 1940-1945 under besættelsen. Det store befæstningsområde som

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Peder Willadsen, Vejen. Helten fra Kongehøj. En Jordefærd. Kolding Folkeblad Onsdag den 1. Marts 1905

Peder Willadsen, Vejen. Helten fra Kongehøj. En Jordefærd. Kolding Folkeblad Onsdag den 1. Marts 1905 Kolding Folkeblad Onsdag den 1. Marts 1905 Peder Willadsen, Vejen Helten fra Kongehøj En Jordefærd Afdøde Snedker Peder Willadsen, Veteran fra Krigen 1864, jordedes under ualmindelig stor Deltagelse paa

Læs mere

Hit med Historien

Hit med Historien Hit med Historien 1914-1949 Køge 1914-1924 Læs en kort beskrivelse af Første Verdenskrig. Få din lærer til at hjælpe dig med at finde litteratur. Det kan være svært at sammenligne pengenes værdi gennem

Læs mere

VARDE TORV PROJEKTFORSLAG 24.03.2014

VARDE TORV PROJEKTFORSLAG 24.03.2014 VARDE TORV PROJEKTFORSLAG 24.03.2014 Indledning I 2003 blev første etape af omlægningen af Varde Torv udført. Projektet er tegnet af kommunens landskabsarkitekt Charlotte Horn. GHB Landskabsarkitekter

Læs mere

Indvielsen Stjerne Radio den 29. august Foto: Rasmus Rask.

Indvielsen Stjerne Radio den 29. august Foto: Rasmus Rask. : Ansøgning om bevilling til udstillingen 1941 DANMARK I HAGEKORSETS SKYGGE Foreningen Projekt Stjerne Radio ansøger hermed Kultur- og Fritidsforvaltningen om en bevilling på Kr. 121.600,- Kære medlemmer

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 - Supplement Cyklisteskadronen Cyklisteskadronen er organiseret således: Rekylgeværskytte, Gardehusarregimentet. Fra Kilde 2. Stab Kommandodeling (kommandogruppe og forbindelsesgruppe)

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Kan billedet bruges som kilde?

Kan billedet bruges som kilde? I Kildekritikkens ABC har du læst om forskellige tilgange til skriftlige kilder. I dette afsnit kan du lære mere om kildekritik ift. plakater, fotos, malerier, og andet, der kan betegnes som billeder.

Læs mere

Besættelsen Lærervejledning og aktiviteter

Besættelsen Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter - Undervisningsmateriale 218 Meloni Forfatter: Anni List Kjærby Redaktør: Thomas Meloni Rønn DTP: Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni Havnegade 1F 5 Odense C www.meloni.dk

Læs mere

Hærens Signaltekniske Tjeneste. (HSGT). Army Signal Technical Service.

Hærens Signaltekniske Tjeneste. (HSGT). Army Signal Technical Service. Hærens Signaltekniske Tjeneste. (HSGT). Army Signal Technical Service. Hærens Signaltekniske Tjeneste, HSGT stod for alt vedrørende hærens elektroniske udstyr. Det hørte under Generalinspektøren for Telegraftropperne

Læs mere

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Politihistorisk Selskab for Nordjylland I N F O

Politihistorisk Selskab for Nordjylland I N F O 1 Politihistorisk Selskab for Nordjylland I N F O maj 2008 3. årgang nr. 7 Redaktion: Politihistorisk udvalg v/ Anton Jensen. Ansvarshavende, næstformand i selskabet Erik Juul Nielsen. Selskabets virksomhed.

Læs mere

Gardehusarregimentets Historiske Samling

Gardehusarregimentets Historiske Samling Gardehusarregimentets Historiske Samling Introduktion til Historisk Samling Antvorskov Kaserne Slagelse Information: I Historisk Samling kan du få ny viden om et gammelt regiment, om dets historie og om

Læs mere

Tyske krigsforbrydelser 1939-1945. og den danske illegale presse

Tyske krigsforbrydelser 1939-1945. og den danske illegale presse Tyske krigsforbrydelser 1939-1945 og den danske illegale presse Tyske krigsforbrydelser 1939-1945 og den danske illegale presse Mona Jensen og Palle Andersen Historisk Samling fra Besættelsestiden, Sydvestjyske

Læs mere

~4~.-. E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j.

~4~.-. E ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j. N&YY~ S&hy cl..2.j}-t.. /9t~:J-o E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u /1.hk..L/s t!~-7 o y o~ e/.rk.,~,~;,~ d'c::vm- /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. ~4~.-.

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

Nørre Snede, modtagepladsen YVONNE.

Nørre Snede, modtagepladsen YVONNE. Nørre Snede, modtagepladsen YVONNE. Mindesten ved modtagepladsen for våben YVONNE på Groest Hede nord for Rørbæk Sø. Mindesten over våbenmodtagelse under besættelsen. Gamle modstandsfolk rejste stenen

Læs mere

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Indledning Det så vidt vides fjerde og sidste udklipsark i serien Danske Soldater (fra cirka 1946), tegnet og/eller udgivet af N.C.W. - se Udklipsark: Danske

Læs mere

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Skriv dagbog fra fronten, som om du var en dansksindet soldat i tysk tjeneste under 1. verdenskrig. Baggrund Da Danmark tabte den 2. Slesvigske Krig

Læs mere

Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 - Sanitetskompagniet

Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 - Sanitetskompagniet Indledning Sanitetskompagniet var en miniatureudgave af Hærens Lægekorps og havde det lægefaglige ansvar for sanitetstjenesten ved Brigaden. Alt sanitetspersonel (læger, underlæger, sygepassere, sygebærere,

Læs mere

Ungarsk feltartilleri

Ungarsk feltartilleri Ungarsk feltartilleri Indledning Med denne artikel ønsker jeg at vise billeder af de pjecer, som indgik i det ungarske feltartilleri. Mit håb er, at artiklen dels kan tjene som inspiration ved opstilling

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Under jorden Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk:

Læs mere

Karsten Thomsen Bente Sommer Schmidt Thomsen Skovdalen Nørre Snede 11. juni 2015

Karsten Thomsen Bente Sommer Schmidt Thomsen Skovdalen Nørre Snede 11. juni 2015 Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Karsten Thomsen Bente Sommer Schmidt Thomsen Skovdalen 6 8766 Nørre Snede 11. juni 2015 Afgørelse af sag vedr. færdsel fra Skovdalen til Nedergård Skov

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 1 Indledning Efter Hærloven af 1932 var skytskompagniet i praksis et morterkompagni (chef med kommandogruppe samt 3 delinger á 2 mortergrupper og 1 ammunitionsdeling),

Læs mere

Lidt om de værnepligtige på Bornholm i tiden

Lidt om de værnepligtige på Bornholm i tiden Lidt om de værnepligtige på Bornholm i tiden 1951 1980 I denne periode var der i gennemsnit 800 værnepligtige indkaldt til Bornholms Værn hvert år. Museet har en stor samling af hjemsendelsesbøger og fotoalbums

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl.

Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl. Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl. Familierne i Randers og Århus blev gennem Røde Kors underrettet om, at deres sønner og pårørende ved blevet dødsdømt ved den tyske standret i Århus og, at de

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 4

Om dansk rytteri , Del 4 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 4 1939-1940 Gardehusarregimentet Regimentet formeredes 2. september 1939 i henhold til mobiliseringsbestemmelserne, men med reducerede styrker, da hærordningen ikke var

Læs mere

Oldefar Andreas Nicolai Høeg

Oldefar Andreas Nicolai Høeg 1 Oldefar Andreas Nicolai Høeg. Fra oldemor Erikke Brøns s fotosamlng: Andreas Nicolaj Høeg som 29. årig soldat i 1864 1 2 Andreas Nicolaj Høeg blev født i Thorsager den 14. maj 1835 som søn af lærer og

Læs mere

Tyske troppebevægelser

Tyske troppebevægelser Opgaveformulering: På baggrund af en analyse af det udleverede materiale ønskes en diskussion af om krisen i dagene op til 22. maj 1938 udløstes af tyske troppebevægelser med henblik på invasion i Tjekkoslovakiet

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Indledning Et fælles træk i beretningerne om krigen på Østfronten er russernes imponerende evne til at krydse vandløb ved hjælp af improviserede

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt. 07-11-2017 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2017. Tekst. Matt. 5,1-12 Salige er de som stifter fred, de skal kaldes Guds børn. Hvem og hvad er det som stifter fred? Min onkel som bar samme fornavn

Læs mere

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Historie 36 af Bible for Children, PO Box 3, Winnipeg, MB R3C 2G1 Canada

Børnebiblen præsenterer. Historie 36 af Bible for Children, PO Box 3, Winnipeg, MB R3C 2G1 Canada Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Oversat af: Christian Lingua Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Historie 36 af 60 www.m1914.org Bible for

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Fredag aften kort efter aftensmaden startede vi mod Gilleleje, hvor vi skulle besøge Gilleleje Flugzeugbau I/G. Harly havde fået en aftale i stand med

Læs mere

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave.

Pz Kpfw V Panther. Panserregimentets chef kørte i en kampvogn, som var mærket R01. En spændende afmærkning, som jeg bare måtte lave. Pz Kpfw V Panther I fortsættelse af min artikel om SdKfz 251 serien - og dermed billeder af ældre modeller - så er her et par snapshots af mine Panthere. Her er også her tale om Esci modeller i skala 1:72.

Læs mere

JUNIOR & YNGLINGE I WURZEN

JUNIOR & YNGLINGE I WURZEN I JUNIOR & YNGLINGE I WURZEN I pinsen var Junior A og Ynglinge Mester inviteret til et stævne i Wurzen hos NB's venskabsklub i det tidligere Østtyskland. Der var afgang fra Idrætscentret fredag morgen

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 3

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 3 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 3 Morterdelingen Delingstrop 3 mortergrupper, hver med 1 delingsfører 1 næstkommanderende 1 karrefører 1 telefonhold (1 holdfører og 3 telefonister) 1 afstandstager

Læs mere

Børnebiblen. præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen. præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Arrangementer/aktiviteter 2015.

Arrangementer/aktiviteter 2015. Arrangementer/aktiviteter 2015. Generalforsamling og foredrag om flygtningene i Grove-Gedhuslejrene efter 2. verdenskrig Torsdag den 26. marts afholder Lokalhistorisk Forening sin årlige generalforsamling

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Patroner og patronhylstre

Patroner og patronhylstre Patroner og patronhylstre Markeringsflag De gule, trekantede flag med sorte dødningehoveder blev brugt af tyskerne til at markere, hvor der var minefelter. Det var dødsensfarligt at bevæge sig ind i et

Læs mere

FORSVAR 2 1 august 2019 / FO

FORSVAR 2 1 august 2019 / FO : Min: 300 point Max: 360 point. TANDVISNING: Max: 5 point. HF står med hunden på plads. På tegn fra dommeren går HF i gang med at fremvise hundens tænder, ved at HF krænger hundens læber til side, således

Læs mere

Udklipsark: Danmarks hær og flaade

Udklipsark: Danmarks hær og flaade Udklipsark: Danmarks hær og flaade Indledning "Danmarks Hær og Flaade" er titlen på et hæfte med udklipsark, som er udgivet en gang i 1940'erne. Arkene er tegnet af Ove Meier og udgivet på Arthur Jensens

Læs mere

Sønderho Havn Støtteforening www.sonderhohavn.dk

Sønderho Havn Støtteforening www.sonderhohavn.dk Sønderho Havn Støtteforening www.sonderhohavn.dk Sønderho i september 2011 Til naboerne til Kåverbjerget! Fra pressen, forskellige informationsmøder i Sønderho og sandsynligvis fra byggepladsen ved Sønderho

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1/8. Forsvarsudvalget FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1/8. Forsvarsudvalget FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt Forsvarsudvalget 2009-10 FOU alm. del Svar på Spørgsmål 158 Offentligt TALEPUNKTER SAMRÅD VEDR. LÆKAGE I 2007 Spørgsmål H Har ministeren eller Forsvarsministeriet iværksat en intern undersøgelse af den

Læs mere

Visuel Mind Mapping. Visuel Mind Mapping

Visuel Mind Mapping. Visuel Mind Mapping Visuel Mind Mapping 5 Visuel Mind Mapping - introduktion Kunne du tænke dig: At have overblik - også i pressede situationer - det gælder som taler, som referent, som mødeleder, i eksamenssituationer eller...?

Læs mere

Weitemeyers Kilde. Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Weitemeyers Kilde. Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Denne ejendom skulle ligge på Adelers Alle og er fotograferet omkring 1930. Er der nogle forslag til dens nøjagtige placering?

Læs mere

Billedbog. og andre alvorligt syge børn og deres familier. I denne periode har jeg været meget inspireret af at læse FOTOS: CHILI/ÅRHUS

Billedbog. og andre alvorligt syge børn og deres familier. I denne periode har jeg været meget inspireret af at læse FOTOS: CHILI/ÅRHUS Billeder Af Lise Hansen Lises Billedbog FOTOS: CHILI/ÅRHUS Rød er energi, lilla jager syge celler ud. Lise Hansen er psykolog og har erfaring fra flere års arbejde med kræftsyge børn. I sin terapi udnytter

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 4

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 4 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 4 Maskinkanondelingen Maskinkanondelingen blev indført så sent i perioden, at det p.t. rådige kildemateriale ikke omtaler den i samme detalje, som øvrige

Læs mere

2014 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk. Forside

2014 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk. Forside 2014 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk. Forside Driftsmateriellet Forord 1980 1980 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk Side 0.010 Driftsmateriellet Forord 2014 Genoplivning af et 40 år

Læs mere

Post 4: De tørstige børn. Post 3: Reden. Post 12: Herakles og vildsvinet. Post 11: Afrodites Bælte

Post 4: De tørstige børn. Post 3: Reden. Post 12: Herakles og vildsvinet. Post 11: Afrodites Bælte A B C D E F G H I J K L M N O Rusland Signaturforklaring: Grønt/hvidt er skov (jo grønnere, jo tættere) Gult er græs (marker og åbne områder) Blåt er vand (grøfter, moser og søer) Brune streger er højdekurver

Læs mere

FORSVAR 3 1 august 2018 / FO

FORSVAR 3 1 august 2018 / FO FORSVAR 3: Min: 365 point Max: 435 point. TANDVISNING: Max: 5 point. HF står med hunden på plads. På tegn fra dommeren går HF i gang med at fremvise hundens tænder, ved at HF krænger hundens læber til

Læs mere

Mellem de enkelte øvelser skal hunden føres som under fri ved fod eller føres i line.

Mellem de enkelte øvelser skal hunden føres som under fri ved fod eller føres i line. Fællesbestemmelser - lydighed FÆLLESBESTEMMELSER FOR LYDIGHEDSØVELSERNE 1 6 Alle øvelser udføres uden line fri ved fod. Mellem de enkelte øvelser skal hunden føres som under fri ved fod eller føres i line.

Læs mere

Min Far - en sømand i allieret tjeneste.

Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Foredrag d. 6.02.2017. på Arkivet - et foredrag i samarbejde med Historie Aalborg Aftenens foredragsholder: Jens Aarlo Jensen. Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Jens Jensen læste op fra sin fars

Læs mere

Side. 1. Tavlhøjcenteret

Side. 1. Tavlhøjcenteret Side. 1 16 Tavlhøjcenteret Side. 2 Pas Pas har været anvendt så langt tilbage som i 1500tallet, men skulle bruges ved forskellige former for grænser. Hvis man kort skal karakterisere, hvad et pas er, så

Læs mere

Christian Bruuns jul 1917.

Christian Bruuns jul 1917. Christian Bruuns jul 1917. Oversat til nudansk og med nutidig retskrivning står der: D. 25./12. 1917. Kære forældre og søster. Vil hurtigt skrive et par ord inden middag. Det var altså den fjerde juleaften

Læs mere

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment.

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment. Ozereika Udgangssituation Vi befinder os ved Sortehavet i februar 1943. Det aktuelle terrænområde er besat af en tysk kystartilleriafdeling (789.) og en rumænsk infanteribataljon (+) (1./38. Infanteriregiment).

Læs mere

Vedtægter for Falck-Museets Venner Danmark

Vedtægter for Falck-Museets Venner Danmark Vedtægter for Falck-Museets Venner Danmark 1 Foreningens navn og hjemsted: Foreningens navn er Falck-Museets Venner Danmark. 2 Formål og regioner: Foreningens formål er at skabe interesse for Falcks historie

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? At han var konge, havde stor magt, var en dygtig kriger, klog og gjorde danerne kristne. Hvem fik den store Jellingsten til Jelling?

Læs mere

THERESIENSTADT. Telegram fra Christian X i anledning af modtagerens hjemkomst fra Theresienstadt via Sverige.

THERESIENSTADT. Telegram fra Christian X i anledning af modtagerens hjemkomst fra Theresienstadt via Sverige. MITZVAH Det lykkedes den danske regering at undgå særlige jødelove i Danmark efter den tyske besættelse i 1940: Ingen jødestjerne, ingen udelukkelse fra erhverv eller beslaglæggelse af ejendom. Efter regeringens

Læs mere

Modstandsbevægelsen i Humlum.

Modstandsbevægelsen i Humlum. . Af Poul Nobert Jensen Jensen Side 1 af 6 27-10-2009 Poul Nobert Jensen fortæller her om hvordan modstandsbevægelsen kom til Humlum i slutningen af krigen og hvordan det kom til at berøre ham og Rudolf.

Læs mere

Boligforeningen Give, afd. 136-52 Amager og Vestervænget.

Boligforeningen Give, afd. 136-52 Amager og Vestervænget. MØDEREFERAT FRA ORDINÆRT AFDELINGSMØDE Antal fremmødte lejemål: 30 husstande. Øvrige deltagere: Kundechef Lars Todbjerg-Hansen, Domea Afdelingsmødet blev afholdt tirsdag den 15. september 2015, kl. 17.30,

Læs mere

Velkommen. Kammerater

Velkommen. Kammerater Velkommen Kammerater Et stort velkommen til alle der har valgt at tilbringe denne lørdag sammen med alle os frivillige kammerater fra de frivillige brandværn, venner, gæster og samarbejdspartnere. Herzlich

Læs mere

Byledelsens arkiv. NB! Det kræver ansøgning at få adgang til byledelsens arkiv. I ansøgningen skal det fremgå, hvilken arkivenhed man ønsker at se.

Byledelsens arkiv. NB! Det kræver ansøgning at få adgang til byledelsens arkiv. I ansøgningen skal det fremgå, hvilken arkivenhed man ønsker at se. Byledelsens arkiv NB! Det kræver ansøgning at få adgang til byledelsens arkiv. I ansøgningen skal det fremgå, hvilken arkivenhed man ønsker at se. (Arkivet er afleveret af Erling Frederiksen, Åsum, der

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Den første påske

Børnebiblen præsenterer. Den første påske Børnebiblen præsenterer Den første påske Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Janie Forest Bearbejdet af: Lyn Doerksen Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

EFTERÅR 2008 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2

EFTERÅR 2008 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 EFTERÅR 2008 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 30/9: Tirsdagsforedrag Barn i det Tredje Rige ved Gabriele Guldborg Hvordan var det at vokse op i Nazityskland? Hvordan mærkede man nazismen

Læs mere

Arbejdsmarkedet-mit job

Arbejdsmarkedet-mit job Arbejdsmarkedet-mit job Hæren Skrevet af Jakob Dalgaard Matthiesen 9.a 4. november 2009 Side 1 af 5 Indholdsfortegnelse: 1. De fysiske rammer.side 3 2. Produktionsproces.side 3 3. Arbejdsfunktioner/arbejdsstyrke.side

Læs mere

Visuel profil Forsvaret 2002

Visuel profil Forsvaret 2002 Visuel profil Forsvaret 2002 En samlet forsvarsprofil Forsvaret gennemgår i disse år en rivende udvikling, der stiller store krav til os på flere områder. Kursen for fremtiden er sat i Vision 2010, og

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Opgaver til Med ilden i ryggen

Opgaver til Med ilden i ryggen Opgaver til Med ilden i ryggen Hvem er brevet til: Kapitel 1 Hvem er det fra? Der er 2 grunde til at han skriver brevet: Første grund: Anden grund: Hvem er Ines? Hvad er faderens arbejde? Hvad betyder

Læs mere

Stauning Kommunal Plantage

Stauning Kommunal Plantage Stauning Kommunal Plantage Invitationen lå klar. Jagt i Stauning Kommunal Plantage gennem Ringkøbing Jægerforbund. Man siger aldrig nej tak til at komme på jagt, også selvom jeg i forvejen havde en jagt

Læs mere

Forløb 1. Bondestenalderen. Dansk Historie. Titel: Dagligliv på en boplads i bondestenalderen. Fag: Dansk - historie

Forløb 1. Bondestenalderen. Dansk Historie. Titel: Dagligliv på en boplads i bondestenalderen. Fag: Dansk - historie Forløb 1 Bondestenalderen Dansk Historie Titel: Dagligliv på en boplads i bondestenalderen Fag: Dansk - historie Klassetrin: 3.-4. klasse, normalklasser/specialklasser Årstid: Forår, sommer, efterår 1

Læs mere