Lobesiini og Endotheniini

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lobesiini og Endotheniini"

Transkript

1 Lobesiini og Endotheniini

2 Lobesia L. botrana tv., virulenta th. og reliquana i midten. Botrana har en brun plet med gule kanter lige før frynserne. Både virulenta og botrana virker meget spraglede, mens reliquana ofte virker to-farvet med lys indre halvdel af vingen. Hannen af reliquana (der ligner virulenta mest) har meget smalle bagvinger, mens bagvingerne hos de to andre arter er normale. Den grå plet forneden er trekantet hos reliquana, mere firkantet eller rund hos de to andre. Hunnerne har i reglen mørke bagvinger.

3 Lobesia euphorbiana (Freyer) Arten er fundet i det sydligste Finland og Estland. Der er dog ingen verificerede fund i Tyskland. Den ligner abscisana og lever i spundne skudspidser af Euphorbia palustris.

4 Lobesia botrana (D. & S.) mm. Imago kan findes om dagen flyvende omkring vindruerne, men ses oftere på lys om natten i to generationer mod nord (juni og august), op til 4 generationer mod syd (d. v. s. mere eller mindre hele sommeren).

5 Lobesia botrana (D. & S.) Larven lever i juni og august til maj i frugterne af en række planter. Der nævnes Ligustrum, Berberis, Lonicera, Clematis, Prunus spinosa m.v., men den er først og fremmest et alvorligt skadedyr på Vin (Vitis vinifera).

6 Lobesia botrana (D. & S.) Normalt kan arten ikke leve i Danmark, men der er fundet flere eksemplarer, bl.a. det viste som er taget på lys en km fra en vinmark. Det er en Palaearktisk art som er kendt fra England til Japan men mangler i det egentlige Nordeuropa.

7 Lobesia abscisana (Dbld.) mm. Imago er aktiv fra om eftermiddagen og kommer jævnligt til lys også langt fra habitaterne fra sidst i maj til først i juni og igen i sidst i juli til midt i august. Den holder til i grøftekanter og på ruderatmarker.

8 Lobesia abscisana (Dbld.) Larven lever i topskuddene af forskellige Tidsler, fortrinsvis Carduus crispus og Cirsium arvense. Besynderligt er det, at Razowski ikke nævner tidsler, men en række andre lave planter. Måske en forveksling?

9 Lobesia abscisana (Dbld.) Arten er relativt nyindvandret.

10 Lobesia abscisana (Dbld.) Vesteuropa til det vestlige Sibirien. Nordgrænsen går gennem det sydlige Skandinavien, Baltikum etc. I Danmark er indvandringen sket fra sydvest (det første fund i 1967) og nu er hele landet erobret. Den forekommer nu hist og her i hele landet, somme steder talrigt.

11 Lobesia reliquana (Hb.) mm. Imago flyver livligt over egene både om formiddagen og sidst på eftermiddagen fra sidst i maj til først i juli. Den holder til hvor der er eg, gerne omkring enkeltstående træer eller egepur.

12 Lobesia reliquana (Hb.) Der opregnes en længere liste af foderplanter, men der er ingen tvivl om, at larven i Danmark lever på Eg (Quercus). Den overvintrer indtil april i en kokon. Arten forekommer fra Europa til Japan. Nordgrænsen går gennem det sydlige Norge, Sverige og allersydligste Finland. Den er almindelig i hele Danmark.

13 Lobesia virulenta Bae & Komai 4794a mm. Imago er aktiv i solen sidst på dagen. Den kan findes siddende på birkeblade (somme tider i parring) eller flyve omkring trætoppene i juni til først i juli. Arten holder til i birkeskove og birkemoser.

14 Lobesia virulenta Bae & Komai Larven er ukendt, men der kan ikke være tvivl om, at den lever på Birk (Betula) i hvert fald i Danmark. Svensson nævner også Bævreasp som mulig foderplante.

15 Lobesia virulenta Bae & Komai Hannen, som ligner virulenta mest kan kendes på de lyse, normale bagvinger.

16 Lobesia virulenta Bae & Komai Tidligere sammenblandet med reliquana og derfor er udbredelsen dårlig kendt. I Europa er den noteret fra Skandinavien, Polen og Slovakiet og i en anden underart (formentlig en anden art i det hele taget) fra Korea og Japan. I Danmark er arten sjælden og man får sjældent mere end et eksemplar på en tur, men arten er efterhånden fundet i næsten hele landet.

17 9-14 mm. Imago er aktiv sidst på dagen omkring foderplanterne i fra midt i maj til midt i juni og igen partielt sidst i juli og allerførst i august. I Danmark flyver den først og fremmest på strandenge, men i Sverige også på bjergenge. Lobesia bicinctana (Dup.) 4797

18 Lobesia bicinctana (Dup.) Larven lever i topskuddet af Sct. Hansurt (Sedum telephium) i juli. 2. generation overvintrer, men er endnu ikke fundet som larve. Hannemann nævner, at den skulle leve på Løg (Allium). Det lyder som en forveksling med artemisiana. Arten er klækket mange gange fra Danmark.

19 Lobesia bicinctana (Dup.) Fra Europa til Japan, men med huller i udbredelsen og mulig forveksling med artemisiana.

20 Lobesia bicinctana (Dup.) Fra Europa til Japan. I Europa mangler arten mod vest (Portugal, Holland, de Britiske Øer). Nordgrænsen går gennem det allersydligste Norge, Mellemsverige og det sydlige Finland. Arten er ikke fundet i Baltikum. I Danmark er arten først opdaget i Den er normalt sjælden og meget pletvist forekommende, men den kan ind i mellem træffes i antal på lokaliteterne. I Tyskland kun helt mod syd i Baden-Württemberg og Bayern.

21 Lobesia artemisiana (Z.) mm. Imago flyver sidst på dagen i to generationer i maj-juni og juli-august. Larven lever på en række lave planter fra de åbne land: Echium, Anchusa, Allium, Artemisia, Origanum, Odonites i juni og august-september. Arten kendes fra Europa (undtagen De Britiske Øer og Skandinavien til Lilleasien). Vidt udbredt i Sydeuropa. Nærmeste findested er Letland og Nordrhein-Westfalen.

22 11-15 mm. Imago er aktiv sidst på dagen. Hvis man kætser foderplanten kan man somme tider få et eksemplar i nettet som sidder i blomsten. Den kommer også lejlighedsvis til lys. Arten holder til på tørre (gerne saltprægede) enge. I moderne tider langs motorvejene. Også langs kysterne. Den flyver i to generationer i juni og august. Lobesia littoralis (Wwd. & Hmphr.) 4806

23 Lobesia littoralis (Wwd. & Hmphr.) Larven lever i rod og stilk af Engelskgræs (Armeria) i maj og i blomster og frø i juli.

24 Lobesia littoralis (Wwd. & Hmphr.) Hunnen er lidt mere spidsvinge og har lidt mørkere bagvinger.

25 Lobesia littoralis (Wwd. & Hmphr.) Udbredt langs Europas kyster, Nordafrika og Lilleasien. Også Færøerne og Island. I Skandinavien kun langs kysterne i det sydlige Norge og Sverige. Ingen fund i Finland eller Baltikum. I Danmark er arten udbredt og almindelig langs nord- og vestkysterne, i det nordlige og vestlige Jylland også indenlands på de magre jorde eller langs de saltede veje. Der er afgjort flest i Jylland.

26 Endothenia E. gentianaeana t.v., oblongana (de 2 i midten) og marginana t.h. Alle 3 arter varierer temmelig meget både i størrelse og tegning, men gentianaeana er som regel større end de øvrige og dorsalpletten tydelig hvidkantet. Kantpletten 2/5 inde på forvingen er ofte svag hos gentianaena. Hos både gentianaeana og oblongana er bagvingerne mørke hos begge køn, ligesom hunnen af marginana, men marginana er ofte tydelig mindre end de andre. Hos marginana er dorsalpletten ofte forsvundet, mens den næsten altid er til stede hos oblongana. Indenfor Danmarks grænser giver findestedet også et praj om bestemmelsen. I det sydlige Danmark er det oblongana man finder, i det nordlige marginana, men i Nordsjælland findes begge arter og der vil ofte være hunner som ikke kan bestemmes med 100 % sikkerhed visuelt.

27 Endothenia gentianaeana(hb.) mm. Imago er ikke meget flyvende, men kan findes omkring foderplanten sidst på eftermiddagen fra sidst i maj til først i august, formentlig i 2 overlappende generationer. Den hører til på enge og ruderater.

28 Endothenia gentianaeana(hb.) Larven har jeg selv fundet i juni i stænglen lige under frugten på Kartebolle (Dipsacus fullum), men i Mellemeuropa nævnes også Plantago media, Gentiana acaulis & germanica, Euphrasia, Anchusa og Dianthus som foderplanter. Den er let at klække. Enkelte eksemplarer kan blive meget mørke som nedenstående. Arten er udbredt i Europa til Japan, i Tyskland op i Niedersachsen. Arten er dog fundet fastboende i det østlige Finland, Estland og Letland.

29 Endothenia oblongana (Hw.) mm. Imago er aktiv fra sidst på eftermiddagen fra sidst i maj til først i august, formentlig i to overlappende generationer. Den hører til på tørre enge, skovlysninger, overdrev m.v.

30 Endothenia oblongana (Hw.) Larven skal leve overvintrende indtil maj i rødderne af forskellige urter. Jeg har selv klækket den fra Knopurt (Centaurea), men der nævnes også Cirsium, Dipsacus, Scabiosa, Plantago, Stachys etc., men p.g.a. forveksling med både gentianaeana og marginana skal

31 Endothenia oblongana (Hw.) Arten er kun kendt fra Europa. Nordgrænsen går langs Oslo-fjorden det sydligste Sverige (5 landskaber), Estland og Letland. I Tyskland findes den meget spredt og er ikke kendt fra f. eks. Niedersachsen. I Danmark er arten ikke helt almindelig, men træffes enkeltvist på Bornholm, LFM og i Storebæltsområdet.

32 Endothenia marginana (Hw.) mm. Imago flyver sidst på dagen omkring foderplanterne i fra sidst i maj til først i august (i Mellemeuropa ind i september) formentlig i 2 eller 3 overlappende generationer. Den hører til på enge, gerne strandenge og andre fugtige habitater.

33 Endothenia marginana (Hw.) Larven lever overvintrende indtil maj i blomster af først og fremmest på Troldurt (Pedicularis), men også Skjaller (Rhinanthus) og Hanekro (Galeopsis) nævnes.

34 Endothenia marginana (Hw.) Arten kan i reglen kendes på de lyse bagvinger, men hunnen har mørke bagvinger som de lignende arter.

35 Endothenia marginana (Hw.) Europa til Fjernøsten og Kina. Nordafrika. I tyskland er der kun gamle fund fra Niedersachsen og ingen fra Slesvig-Holstein. I Skandinavien er arten meget spredt i den sydlige del af Norge, mere massivt udbredt langs grænsen til Sverige og herfra ind til den Botniske Bugt. Også det sydligste Sverige og det sydligste Finland og Baltikum. I Danmark er arten begrænset i sin udbredelse, men ikke sjælden, hvor den forekommer. I det nordlige Jylland af og til i antal, men mest enkeltvist forekommende.

36 Endothenia pullana (Hw.) mm. Imago er aktiv i de sene eftermiddagstimer i juni. Det er dog ikke meget man har set til imago. Langt de fleste eksemplarer er klækkede. Den hører til på strandenge og andre fugtige områder.

37 Endothenia pullana (Hw.) Larven lever overvintrende i stænglen på Kær-Galtetand (Stachys palustris) og pupper samme sted. Man klækker dog ikke nær så mange som man finder larver. Der er nogen variation og den lyse dorsalplet kan være fremtrædende eller forsvundet.

38 Endothenia pullana (Hw.) Udbredt fra Vesteuropa til Ukraine og Rusland. I Tyskland er der gamle fund fra Niedersachsen, men ingen fra Slesvig-Holstein. I Skandinavien kendt fra Sverige (Først i Nu 3 lokaliteter på Öland, 1 i Skåne, 1 i Halland) og det sydligste Finland, Letland og Lithauen. I Danmark er arten først sent erkendt (ligesom i Sverige). Det første danske eksemplar er fra 2003, men der er siden fundet et eksemplar fra Roden Skov fra Der er ligeledes et eksemplar fra Bøtø 2006 og et fra Mandemarke På Bornholm er arten fast og ikke sjælden, hvor den forekommer.

39 Endothenia ustulana (Hw.) mm. Imago flyver om formiddagen over foderplanterne på fugtige enge eller i skove i juli-august. Det er den mørkeste og mindste af arterne, men altid med et lysere vingehjørne bagtil.

40 Endothenia ustulana (Hw.) Larven lever overvintrende indtil maj i roden af Pyramide-Læbeløs (Ajuga reptans), hvorved planten bliver sat tilbage i vækst.

41 Endothenia ustulana (Hw.) Kendt fra Europa, Kaukasus og det centrale Asien. I Nordeuropa er arten sjælden eller meget sjælden og kendt fra et område i det sydligste Norge og Lithauen. I Danmark er arten meget sjælden og enkeltvist forekommende. Fra NEZ:Jægerspris kendes kun et fund, men i NWZ: Asnæs (både Forskov og Vesterskov) er arten fastboende, ligesom på F:Tåsinge. Fra Bornholm kendes kun 1 fund ved Grisby/Svaneke 2003.

42 Endothenia nigricostana (Hw.) mm. Imago er aktiv om eftermiddagen i juni. Den er et skovdyr, som flyver lavt over planterne inde i skoven. Der er temmelig stor variation. Den gule plet kan være stærkt reduceret og også størrelsen varierer.

43 Endothenia nigricostana (Hw.) Larven lever overvintrende indtil maj i stænglerne af Skov-Galtetand (Stachys sylvatica), hvor også puppen kan findes.

44 Endothenia nigricostana (Hw.) Fra Europa til Japan. I Skandinavien går grænsen gennem det sydlige Sverige og Ålandsøerne og Baltikum. I Danmark er arten temmelig enkeltvis og sjælden, men det er måske fordi arten er lidet flyvende og flyver inde i skoven, hvor samlerne måske ikke så ofte kommer. På Bornholm kun to strejfere.

45 Endothenia hebesana (Walker) mm. Imago er dagflyver i juni og findes gerne på foderplantens blade når den er nyklækket. Enkelte steder kan den lokalt optræde i antal.

46 Endothenia hebesana (Walker) Larven lever i hvert fald i Skandinavien i stænglen af Stormhat (Aconitum), hvor også forpupningen foregår. I Norge nævnes også Solidago, Stachys og Verbascum. Kendt fra Skandinavien, hvor den er meget pletvis i bjergene på begge sider af grænsen mellem Sverige og Norge, og videre i Sibirien. Den er skadedyr i USA.

47 Endothenia ericetana Hmphr. & Ww mm (lidt større i Mellemeuropa). Imago flyver af og til om aftenen fra juni til august og kommer gerne til lys. Den er temmelig variabel. Tegningerne kan være næsten forsvundet.

48 Endothenia ericetana Hmphr. & Ww. Larven lever overvintrende indtil maj i roden af Kær-Galtetand (Stachys palustris) og Ager-Mynte (Mentha arvensis). Udbredt fra Nord- og Central- Europa til Kina. Nordgrænsen går gennem de sydlige dele af Skandinavien, men der er enkeltfund helt op til Lapmarken. I Danmark er arten udbredt over hele landet, men ikke specielt talrig.

49 Endothenia quadrimaculana (Hw.) mm. Imago ses ikke ofte om dagen men kommer gerne til lys fra juni til august. Den holder til på enge, grøftekanter, overdrev og lysninger i skove. Tegningerne kan være helt eller delvist forsvundet.

50 Endothenia quadrimaculana (Hw.) Larven lever overvintrende indtil maj i stængler og rødder (somme tider også i skuddene) af en række lave læbeblomst planter. Der nævnes f. eks. Galtetand (Stachys), Mynte (Mentha), men også Kulsukker (Symphytum). Arten er kendt fra Europa til Japan. Nordgrænsen går gennem det sydlige Norge, det mellemste Sverige og sydlige Finland. I Danmark er arten udbredt over det meste af landet, men der er ikke så mange fund i det vestlige Jylland. Den er ret almindelig.

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa Pammene & Cydia Del 2: Grapholita Biologi og samlertips 25 arter i Europa Grapholita fissana (Fröl.) 5083 13-15 mm. Imago fra maj til først i juli. Larven juli-september i frugterne af Vicia cracca. Europa,

Læs mere

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa Pammene & Cydia Del 2: Grapholita Biologi og samlertips 25 arter i Europa Grapholita fissana (Fröl.) 5083 13-15 mm. Imago fra maj til først i juli. Larven juli-september i frugterne af Vicia cracca. Europa,

Læs mere

Olethreutini 3. Phiaris

Olethreutini 3. Phiaris Olethreutini 3 Phiaris Phiaris umbrosana (Freyer) 4740 17-20 mm. Imago er aktiv fra sidst på eftermiddagen fra juni til først i juli. Længere mod syd i en 2. generation i august. Den bliver hurtigt slidt

Læs mere

Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som

Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som halvvoksne larver og de fleste lever i rødderne af forskellige

Læs mere

Olethreutini 1. Eudemis, Apotomis etc. Tips og ideer til indsamling og bestemmelse

Olethreutini 1. Eudemis, Apotomis etc. Tips og ideer til indsamling og bestemmelse Olethreutini 1 Eudemis, Apotomis etc. Tips og ideer til indsamling og bestemmelse Eudemis Eudemis porfyrana t.v. og E. profundana t.h. Normalt er de to arter lette at kende. Den dobbelte kantplet er grå

Læs mere

Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som

Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som Dichrorampha Ca. 90 palearktiske og 54 europæiske arter. 15 arter i Danmark, men allerede i Sverige er der 4 arter mere. Alle arter overvintrer som halvvoksne larver og de fleste lever i rødderne af forskellige

Læs mere

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene biologi Udbredelse Pammene aurana (F.) 5167 9-13 mm. Imago:juni (2)-juli. Heracleum spondylium Pammene aurana

Læs mere

Olethreutini 4. Argyroploche og flere mindre slægter

Olethreutini 4. Argyroploche og flere mindre slægter Olethreutini 4 Argyroploche og flere mindre slægter Capricornia boisduvaliana (Dup.) 4758 14-18 mm. Imago er aktiv i aftentimerne fra sidst i juni til midt i juli. Den kan være talrig, hvor den forekommer,

Læs mere

Olethreutini 2. Hedya, Celypha

Olethreutini 2. Hedya, Celypha Olethreutini 2 Hedya, Celypha Hedya salicella (L.) 4713 19-24 mm. Imago er overvejende nataktiv og kommer fint til lys fra juni til august. Den ses ikke ofte om dagen. Arten holder til i moser og langs

Læs mere

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene biologi Udbredelse Pammene aurana (F.) 5167 9-13 mm. Imago flyver i solskinnet over planterne eller sidder

Læs mere

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa

Pammene & Cydia Del 2: Grapholita. Biologi og samlertips 25 arter i Europa Pammene & Cydia Del 2: Grapholita Biologi og samlertips 25 arter i Europa Grapholita fissana (Fröl.) 13-15 mm. Imago fra maj til først i juli. Larven juli-september i frugterne af Vicia cracca Grapholita

Læs mere

Cochylini del arter i Norden, 159+ i Europa Tips og ideer til indsamling og bestemmelse

Cochylini del arter i Norden, 159+ i Europa Tips og ideer til indsamling og bestemmelse Cochylini del 1 55 arter i Norden, 159+ i Europa Tips og ideer til indsamling og bestemmelse Phtheochroa inopiana (Hw.) 4187 19-25 mm. Imago er nataktiv og kommer fint til lys i juni-juli. I Europa Op

Læs mere

Cochylini del 2. Agapeta, Eupoecilia, Aethes (part.)

Cochylini del 2. Agapeta, Eupoecilia, Aethes (part.) Cochylini del 2 Agapeta, Eupoecilia, Aethes (part.) Agapeta hamana (L.) 4268 15-25 mm. Imago flyver sidst på dagen og kommer fint til lys fra maj til august (september). Ikke alle eksemplarer er så stærkt

Læs mere

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa

Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene. Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene & Cydia etc. Del 1 Pammene Biologi, udbredelse og samlertips 39 arter i Europa Pammene biologi Udbredelse Pammene aurana (F.) 9-13 mm. Imago:juni (2)-juli. Heracleum spondylium Pammene aurana (F.)

Læs mere

Feltkendetegn for klirer

Feltkendetegn for klirer Feltkendetegn for klirer Sommersæson er også vadefuglesæson, mange vadefuglearter yngler nor for Danmark, ja mange helt oppe i eller tæt på Arktis. Der har de en meget kort ynglesæson, og nogle er ikke

Læs mere

Pammene & Cydia mv. 3: Cydia. Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa

Pammene & Cydia mv. 3: Cydia. Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa Pammene & Cydia mv. 3: Cydia Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa Cydia blackmoriana (Wlsh.) 14-16 mm. Imago i maj-juni og (oktober). Larven lever i frugterne Af Colutea. Imago kommer

Læs mere

Pammene & Cydia mv. 3: Cydia. Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa

Pammene & Cydia mv. 3: Cydia. Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa Pammene & Cydia mv. 3: Cydia Biologi, udseende og samlertips 49 arter i alt i Europa Cydia blackmoriana (Wlsh.) 5109 14-16 mm. Imago flyver i maj-juni og (oktober). Larven lever i frugterne Af Colutea.

Læs mere

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis Parringshjul Foto af Erland Nielsen Grøn mosaikguldsmed Latinsk navn: Aeshna viridis I Gribskov Kommune er vi så heldige at have nogle af de områder, hvor man stadig kan finde de beskyttede guldsmede,

Læs mere

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner.

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. 300-500 æg per hun. De klækker efter 3-5 uger. Hav altid

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte Gærdesmutte Videnskabeligt navn: Troglodytes troglodytes (L) I Danmark yngler en art af slægten Troglodytes, der er en del af gærdesmuttefamilien. Gærdesmuttefamilien som omfatter godt 80 arter, fordelt

Læs mere

Udlandspriser privat. Priser og zoner. Priser til udlandet, opkald fra Danmark

Udlandspriser privat. Priser og zoner. Priser til udlandet, opkald fra Danmark Udlandspriser privat Priser og zoner Telia har indført en prisstruktur, som gør det lettere at gennemskue prisen på opkald til og fra udlandet. Hver udlandsszone har en ensartet prisstruktur. Du betaler

Læs mere

Danmark i verden i tidlig enevælde

Danmark i verden i tidlig enevælde Historiefaget.dk: Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark arbejdede fra 1660-1720 ihærdigt på at generobre Skåne, Halland og Blekinge gennem Skånske Krig og Store

Læs mere

Føde Larven æder blade fra løvtræer, fx pil, bævreasp, poppel, birk og frugttræer. De voksne sommerfugle tager ikke føde til sig.

Føde Larven æder blade fra løvtræer, fx pil, bævreasp, poppel, birk og frugttræer. De voksne sommerfugle tager ikke føde til sig. Aftenpåfugleøje Latinsk navn: Smerinthus ocellata Engelsk navn: Eyed Hawk-moth Familie: Aftensværmere Aftenpåfugleøje er kun fremme midt om natten, så man ser ikke den voksne sommerfugl så ofte. Forvingen

Læs mere

Danmark består af halvøen Jylland og 406 navngivne øer, småøer og holme.

Danmark består af halvøen Jylland og 406 navngivne øer, småøer og holme. Danmark Ordet Danmark stammer fra gammel tid, hvor det kaldtes "Danernes mark". Danmark er et land i Skandinavien og ligger i det nordlige Europa. Danmark kaldes sammen med Grønland og Færøerne for Kongeriget

Læs mere

Trækfugle ved Næsby Strand

Trækfugle ved Næsby Strand Trækfugle ved Næsby Strand Grønsisken Særligt om efteråret kan der være et fint fugletræk ved Næsby Strand. Det er oftest et træk mod vinden. Det vil sige, at jævn vind fra vestlige retninger giver det

Læs mere

Cirkulære om. Satsregulering pr. 1. januar 2002 for tjenesterejser

Cirkulære om. Satsregulering pr. 1. januar 2002 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2002 for tjenesterejser 2002 1 CIRKULÆRE OM SATSREGULERING PR. 1. JANUAR 2002 FOR TJENESTEREJSER (Til samtlige ministerier mv.) 1. I medfør af Finansministeriets,

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

Gældende for udenlandske biler. Vinter M+S dæk

Gældende for udenlandske biler. Vinter M+S dæk Vinterudstyr til biler i Europa Belgien Land 1. november - 31. marts for pigdæk 1. oktober - 30. april for vinterdæk 90 km/t M-veje 60 km/t andre veje 50 i bebyggede områder på is ; anbefales ved is og

Læs mere

Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2004

Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2004 Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2004 2004 Cirkulære af 17. december 2003 Perst. nr. 081-03 PKAT nr. J.nr. 03-5411-3 CIRKULÆRE OM SATSREGULERING PR. 1. JANUAR 2004 FOR TJENESTEREJSER (Til samtlige

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik juni 2006 Turismen i Århus Kommune og Århus Amt, 2005 Ultimo juli 2005 var der i Århus Amt 47 hoteller o.l. med mindst 40 faste gæstesenge. Sengekapaciteten

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2009 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2009 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2009 for tjenesterejser 2008 Cirkulære af 16. december 2008 Perst. nr. 078-08 J.nr. 08-5411-6 Indholdsfortegnelse Cirkulære...3 Bilag 1. Transportgodtgørelse pr.

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2007 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2007 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2007 for tjenesterejser 2006 Cirkulære af 21. december 2006 Perst. nr. 068-06 PKAT nr. J.nr. 06-5411-6 Indholdsfortegnelse Cirkulære... 3 Bilag 1. Transportgodtgørelse

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2006 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2006 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2006 for tjenesterejser 2006 Cirkulære af 21. december 2005 Perst. nr. 069-05 PKAT nr. J.nr. 05-5411-5 Cirkulære om satsregulering pr. 1. januar 2006 for tjenesterejser

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2008 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2008 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2008 for tjenesterejser 2007 Cirkulære af 19. december 2007 Perst. nr. 103-07 J.nr. 07-5411-3 Indholdsfortegnelse Cirkulære...3 Bilag 1. Transportgodtgørelse pr.

Læs mere

PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden

PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden PR. 1. JANUAR 2014 Alle priser er i DKK. Prisen beregnes ud fra den vægt, der er højest af fysisk vægt og volumenvægt (faktureret vægt). Sådan

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Satsregulering pr. 1. januar 2001 for tjenesterejser

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Satsregulering pr. 1. januar 2001 for tjenesterejser FINANSMINISTERIET Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2001 for tjenesterejser 2001 1 CIRKULÆRE OM SATSREGULERING PR. 1. JANUAR 2001 FOR TJENESTEREJSER (Til samtlige ministerier mv.) 1. I medfør af

Læs mere

Området er beliggende ca.150 m Sø for Skærum Mølle ca, 20 m fra syd for Lilleå

Området er beliggende ca.150 m Sø for Skærum Mølle ca, 20 m fra syd for Lilleå Projekt: Forundersøgelse for genslyngning af Råsted Lilleå og Bavnbæk. 0774809L\G00044-1-PML Lokalitet: Sø med omgivelse ved Skærum Mølle Lokalitetsnr.: 7 Beliggenhed: Området er beliggende ca.150 m Sø

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Juli 2008 Turismen i Århus Kommune og Østjylland, 2007 I 2007 var der i Århus Kommune og i Østjylland henholdsvis 15 og 53 hoteller o.l. med mindst 40

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-nov. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-nov. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2013-2014 Udskrevet: 2015.02.16 Fødevareklyngen 2013 2014 2013 2014 Samlet eksport 144.523 139.955 Fødevarer 7.564.247 7.741.997

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned August 2015, samt udvikling i forhold til august 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct.

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik August 2007 Turismen i Århus Kommune og Århus Amt, 2006 Ultimo juli 2006 var der i Århus Amt 45 hoteller o.l. med mindst 40 faste gæstesenge. Sengekapaciteten

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned Juni 2015, samt udvikling i forhold til juni 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct. pct.point

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned Juli 2015, samt udvikling i forhold til juli 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct. pct.point

Læs mere

Grøn Viden. Krusesygegalmyggen. Pernille Mia Madsen og Lars Monrad Hansen. Markbrug nr. xxx Januar 2006

Grøn Viden. Krusesygegalmyggen. Pernille Mia Madsen og Lars Monrad Hansen. Markbrug nr. xxx Januar 2006 Grøn Viden Markbrug nr. xxx Januar 2006 Krusesygegalmyggen Pernille Mia Madsen og Lars Monrad Hansen Havebrug nr. xxx Januar 2006 Krusesygegalmyggen (Contarinia nasturtii) forårsager skade på korsblomstrede

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Satsregulering pr. 1. august 2000 for tjenesterejser

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Satsregulering pr. 1. august 2000 for tjenesterejser FINANSMINISTERIET Cirkulære om Satsregulering pr. 1. august 2000 for tjenesterejser 2000 1 CIRKULÆRE OM SATSREGULERING PR. 1. AUGUST 2000 FOR TJENESTEREJSER (Til samtlige ministerier mv.) 1. Personalestyrelsen

Læs mere

PRODUKTION & SALGSSELSKABER

PRODUKTION & SALGSSELSKABER Globalt salg og service Danfoss sælger produkter med tilhørende service over hele verden i et globalt netværk med 118 salgsselskaber og 72 forhandlere og distributører. Salgsselskaberne ledes fortrinsvist

Læs mere

Feltkendetegn for klirer

Feltkendetegn for klirer Feltkendetegn for klirer Sommersæson er også vadefuglesæson, mange vadefuglearter yngler nor for Danmark, ja mange helt oppe i eller tæt på Arktis. Der har de en meget kort ynglesæson, og nogle er ikke

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-okt. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-okt. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2015-2016 Udskrevet: 2017.01.09 Fødevareklyngen 2015 2016 2015 2016 Samlet eksport 131.412 128.801 Fødevarer 7.546.562 7.129.230

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-jun. Udskrevet: Landbrug & Fødevarer

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-jun. Udskrevet: Landbrug & Fødevarer Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2017-2018 Udskrevet: 2018.09.10 Landbrug & Fødevarer Fødevareklyngen 2017 2018 2017 2018 ------- Ændring ------ Samlet eksport 82.570

Læs mere

Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017

Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017 Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017 GarterniRådgivningen december 2017 Drosophila suzukii Ødelæggende i bærproduktion Larve i bær Stammer fra Japan. Har bredt sig til Europa og Amerika Blev i Danmark

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 288 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 288 Offentligt Europaudvalget 04-5 EUU Alm.del Bilag 88 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Den 9. januar 05 FVM 64 ORIENTERENDE NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om komitéafstemninger

Læs mere

Mersalg til eksisterende kunder. Flemming Dufke Mercuri International

Mersalg til eksisterende kunder. Flemming Dufke Mercuri International 1 Mersalg til eksisterende kunder Flemming Dufke Mercuri International En kort introduktion Ansat i Mercuri International siden 1993 Administrerende Direktør/Partner Sælger, Konsulent, Træner, Salgsleder

Læs mere

CIRKULÆRE OM SATSREGULERING PR. 1. APRIL TJENESTEREJSER OG SUPPLERENDE FLYTTEGODTGØRELSE

CIRKULÆRE OM SATSREGULERING PR. 1. APRIL TJENESTEREJSER OG SUPPLERENDE FLYTTEGODTGØRELSE CIRKULÆRE OM SATSREGULERING PR. 1. APRIL 1999 - TJENESTEREJSER OG SUPPLERENDE FLYTTEGODTGØRELSE (Til samtlige ministerier mv.) 1. Finansministeriet og centralorganisationerne har med virkning fra 1. april

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser 2010 Cirkulære af 20. december 2010 Perst. nr. 049-10 J.nr. 10-5411-10 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære...5 Bilag 1. Transportgodtgørelse

Læs mere

Danske eksportvarer når 2.200 km ud i verden

Danske eksportvarer når 2.200 km ud i verden Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Danske eksportvarer når 2.200 km ud i verden AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Dansk eksport når ikke så langt ud i verden som eksporten fra mange

Læs mere

overdrev Floratjek Knopurt (Centaurea sp.)

overdrev Floratjek Knopurt (Centaurea sp.) Knopurt (Centaurea sp.) 20-100 cm. Stængel grenet. Blomst rødviolet/mørk rødviolet. Blade mørkegrønne, grågrønne, ru. På tør åben sandet bund (evt. tør-fugtig muldrig bund). Foto: Allan Andersen. Skjaller

Læs mere

PATENT PROSECUTION HIGHWAY. Effektiv sagsbehandling af patentansøgning

PATENT PROSECUTION HIGHWAY. Effektiv sagsbehandling af patentansøgning PROSECUTION HIGHWAY Effektiv sagsbehandling af patentansøgning Effektiv sagsbehandling af din patentansøgning med Patent Prosecution Highway (PPH) PPH kan være en genvej til patent, hvis du fx ønsker Hvilke

Læs mere

7 Overnatningsprognose for Danmark 2014-2017 Marked 2011 2012 2013 2014* 2015* 2016* 2017* Udlandet 4,6% 0,5% -0,3% 2-4 % 1½ - 3½ % 1-3 % 1-3 % Danmark 2,5% 0,0% 0,9% 1-3 % ½ - 2½ % 0-2 % 0-2

Læs mere

Kig efter det gule på de kinesiske skarver

Kig efter det gule på de kinesiske skarver Kig efter det gule på de kinesiske skarver Af Ole Friis Larsen Vi kan se to underarter af Storskarven i Danmark. Det er ikke let at se forskel på dem, for de er næsten ens, men det kan lade sig gøre at

Læs mere

Kort og godt om planter og dyr

Kort og godt om planter og dyr Kort og godt om planter og dyr 4. klasse Lær om seks seje planter og dyr Den Store Plantejagt Undervisningsmateriale om danske planter og dyr Elevhæfte til 4. klasse Udgivet af Friluftsrådet, Grønt Flag

Læs mere

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver Historiefaget.dk: Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern overtog det største nordiske rige nogensinde, men ved sin enerådighed og krige mistede han alt og blev afsat som konge. I lære

Læs mere

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 2015 Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki Virksomhedernes øgede fokus på vækstmarkederne har frem mod 2020 øget eksportpotentialet med 30-35 mia. kr. En stigende

Læs mere

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.)

Fig. 1 Internationale ankomster, hele verden, 2000-2007 (mio.) Bilag A - Turismen statistisk set Turismen i de europæiske lande har de seneste mange år har leveret særdeles flotte resultater. Udviklingen kan bl.a. aflæses på udviklingen i de udenlandske overnatninger

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser Cirkulære af 20. december 2012 Modst.nr. 040-12 J.nr. 12-5411-18 Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser 2012 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære...5 Bilag 1. Transportgodtgørelse

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-sep. Udskrevet:

Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen. Markedsblik - Eksportmarkederne jan-sep. Udskrevet: Danmarks udenrigshandel Fødevareklyngen Markedsblik - Eksportmarkederne 2012-2013 Udskrevet: 2013.12.09 Fødevareklyngen 2012 2013 2012 2013 Samlet eksport 109.421 117.382 Fødevarer 5.724.769 6.112.287

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

IPM væksthus-prydplanter Find skadedyrene

IPM væksthus-prydplanter Find skadedyrene IPM væksthus-prydplanter Find skadedyrene GartneriRådgivningen, november 2017 De vigtigste skadedyr i væksthus er: Trips Væksthusmellus Bladlus Spindemider Opdages angrebet tidligt, så bliver bekæmpelsen

Læs mere

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca)

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråænder - Foto: Thomas Iversen Feltkendetegn (Gråand) Gråanden er Danmarks mest almindelige and, og den ses over hele Danmark, hvor der er vand. Den

Læs mere

Cirkulære om satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser

Cirkulære om satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser CIR nr 9016 af 20/12/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 23. november 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 12-5411-18 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Status 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: April 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: December

Læs mere

!" " # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '! """ -&/% / '!""!" "!"".!" " -, 0 %1 2 0!! " # + *! * ) ( &'! " # $! %!

!  # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '!  -&/% / '!! !.!  -, 0 %1 2 0!!  # + *! * ) ( &'!  # $! %! !""#$%&'(#) #!%*'&%&'+,-.%.'!""" -&/%/'!""!""!"".!""-, 0%12 0!!"# &'()*!*+!" # $! %! $%"" & 2008 2009 2010 Antal indvandrere og efterkommere Århus 40.835 42.993 43.933 Region Midtjylland 91.964 97.274

Læs mere

Udenrigsøkonomisk Analyse VI: Den økonomiske udvikling i Østersø-regionen. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 8.

Udenrigsøkonomisk Analyse VI: Den økonomiske udvikling i Østersø-regionen. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 8. Udenrigsøkonomisk Analyse VI: Den økonomiske udvikling i Østersø-regionen Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 8. april 2015 Sammenfatning: Nærværende analyse af den økonomiske udvikling

Læs mere

Besøg biotopen Strand og Klit

Besøg biotopen Strand og Klit Besøg biotopen Strand og Klit Lær biotoperne strand og klit at kende. Sand, salt, vind og varme giver planterne nogle vanskelig vilkår. Se hvilke overlevelsesstrategier planterne har udviklet. Strandbredden

Læs mere

STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JAN. 1997

STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JAN. 1997 Nr. 1.03 April 1997 STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JAN. 1997 x Informationen omfatter en opgørelse over antallet af borgere med henholdsvis udenlandsk statsborgerskab og udenlandsk

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Naturcenter Tranbjerg

Naturcenter Tranbjerg Naturcenter Tranbjerg Arbejdsark: Naturens Spisekammer lokal flora efterår. (mrk1) ***= nem at finde i området. 1 Brændenælde *** Plukketid: maj-august Kendetegn: Stor nælde eller brændenælde som den også

Læs mere

STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JULI 1998

STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JULI 1998 Nr. 1.10 Sept. 1998 STATSBORGERSKAB OG HERKOMST I ÅRHUS KOMMUNE PR. 1. JULI 1998. x Informationen omfatter en opgørelse over antallet af borgere med henholdsvis udenlandsk statsborgerskab og udenlandsk

Læs mere

Gråkrage/Sortkrage. Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.0:24.02.2016) Videnskabelige navne Gråkrage (Corvus cornix) (L) Sortkrage (Corvus corone) (L)

Gråkrage/Sortkrage. Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.0:24.02.2016) Videnskabelige navne Gråkrage (Corvus cornix) (L) Sortkrage (Corvus corone) (L) Gråkrage/Sortkrage Øverst gråkrage, nederst sortkrage, som dog har spor af gråkrage i sig Videnskabelige navne Gråkrage (Corvus cornix) (L) Sortkrage (Corvus corone) (L) 1 Status og udbredelse Gråkragen

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

Europæiske Lande. Theo og Cécile Sankt Petri Skole 13-11-2012

Europæiske Lande. Theo og Cécile Sankt Petri Skole 13-11-2012 Europæiske Lande 2012 Theo og Cécile Sankt Petri Skole 13-11-2012 Indholdsfortegnelse Danmark... 3 Sverige... 5 Norge... 6 Holland... 7 Tyskland... 8 Polen... 9 2 Danmark Ordet Danmark stammer fra gammel

Læs mere

9. Statistik vedr. produktion, afsætning og forbrug

9. Statistik vedr. produktion, afsætning og forbrug 9. Statistik vedr. produktion, afsætning og forbrug Tabel 9.1.1 Antal Fjerkræbesætninger, 2006-2012 *) 2006 2008 2011 2012 Burhøns, konventionelle bure 58 45 0 0 Burhøns, velfærdsberigede bure 7 15 36

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-juni 2016 VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: august 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: juni 2016

Læs mere

7. Internationale tabeller

7. Internationale tabeller 7. Internationale tabeller 3 - Internationale tabeller Tabel 7. Skovareal fordelt efter træart Skovareal i alt Løvtræ Nåletræ Blandet skov 000 ha Albanien 030 607 46 78 Belgien 646 3 73 5 Bosnien-Hercegovina

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-maj 2016 VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: juli 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: maj 2016

Læs mere

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10 adresse afsender adressen afsendere adresser afsenderen adresserne afsenderne afstand aften afstande aftenen afstanden aftner afstandene aftnerne alder ballon alderen ballonen aske balloner asken ballonerne

Læs mere

20 nationalflag Navn: Klasse:

20 nationalflag Navn: Klasse: 20 nationalflag Navn: Klasse: Materiale ID: FLG.5.1.1 Vektorgrafik: Simon Estrup www.gratisskole.dk 20 nationalflag Lærer: Dato: Klasse: Holland Yemen Gabon Jugoslavien Bulgarien Rusland Irland Guinea

Læs mere

Overnatningstal for Fyn Januar til juni 2014

Overnatningstal for Fyn Januar til juni 2014 Overnatningstal for Fyn Januar til juni 214 Generelt har Fyn haft en fin fremgang på 4% i antallet af overnatninger de første 6 måneder. Væksten fordeler sig således: Hoteller 6% Feriecenter Udvikling

Læs mere

PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning. Gå-hjem-møde

PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning. Gå-hjem-møde PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning Gå-hjem-møde Oversigt over resultaterne i PISA 2015 Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1: ) Fuglekonge. Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat.

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1: ) Fuglekonge. Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat. Fuglekonge Videnskabeligt navn: (Regulus regulus) Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat Status Fuglekongen som er vor mindste fugl, er en almindelig ynglefugl, udbredt

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 1 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: FLAGER-MUS Indhold 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor er der flager-mus om

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (vs. 1.0:16.10.2015) Skovskade. Status

Fuglehåndbogen på Nettet (vs. 1.0:16.10.2015) Skovskade. Status Skovskade Videnskabeligt navn: (Garrulus glandarius) (L) Status Skovskaden er en almindelig ynglefugl, udbredt over hele landet. Det er en skovfugl, men den har i de senere år bevæget sig ind i parker,

Læs mere

Tabelsæt 1 til analysen Nye markeder for konsumfisk fra Thyborøn. Udenrigshandelsstatistik. Anne-Mette Hjalager hjalager@advance1.

Tabelsæt 1 til analysen Nye markeder for konsumfisk fra Thyborøn. Udenrigshandelsstatistik. Anne-Mette Hjalager hjalager@advance1. Tabelsæt 1 til analysen Nye markeder for konsumfisk fra Thyborøn Udenrigshandelsstatistik Anne-Mette Hjalager hjalager@advance1.dk Maj 2008 Udviklingen i eksportpriser og importpriser per kilo, alle fiskeprodukter,

Læs mere

Interessante dagsommerfugle på besøg i haven i 2002

Interessante dagsommerfugle på besøg i haven i 2002 2002-1 Interessante dagsommerfugle på besøg i haven i 2002 Otto Buhl Den 20. april begyndte det lille blå flimmer Celastrina argiolus (L.) (Skovblåfugl), som det er blevet sædvane i de senere mange år,

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-november 2016 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: januar 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: november

Læs mere

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år København, den 26. oktober 2009 Ny pensionsanalyse: Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år Morningstar analyserer nu som noget nyt pensionsselskabernes egne risikoprofil fonde fra Unit Link

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -december 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere