Æble/PæreNYT FÆLLES. Bestil besøg nu. Æblepæreklubben orienterer. Husk datoerne: Service klimastation. Nr. 1 // 18. februar 2019 INDHOLD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Æble/PæreNYT FÆLLES. Bestil besøg nu. Æblepæreklubben orienterer. Husk datoerne: Service klimastation. Nr. 1 // 18. februar 2019 INDHOLD"

Transkript

1 Æble/PæreNYT Nr. 1 // 18. februar 2019 Bestil besøg nu Sørg for at bestille besøg i god tid, så du kan få besøg, når der er brug for det og så konsulenterne kan planlægge deres tid og kørsel bedst muligt. Kontakt konsulenten direkte. Læs om vores priser og fordele ved medlemskab her: Æblepæreklubben orienterer Bestyrelsen På generalforsamlingen i ÆblePæreklubben 30. januar 2019 var der valg til bestyrelsen. I 2019 udgøres bestyrelsen af følgende: Jan Jager (formand) Niels Mortensen (næstformand) Boye Jensen (kasserer) Erik Lolle Mogens Hastrup Johan Laubjerg Henning Jensen Kim Nielsen Suppleant: Klaus Dalgaard Pant På generalforsamlingen var der spørgsmål om nye regler for pant på emballager af plast, glas og metal. Som opfølgning på spørgsmålet undersøger Dansk Gartneri muligheden for fælles licens til returpant hos til Miljøstyrelsen. INDHOLD FÆLLES...1 Service klimastation... 1 Husk datoerne:... 1 RIMpro og Fruitweb... 2 Rette stolper og træer op... 2 Beskæring... 2 Beskæring af nyplantninger...4 Rodbeskæring...4 Stammesnit...5 Monilia-mumier...5 KONVENTIONEL...5 GØDNING...5 Ukrudtsbekæmpelse... 7 ØKOLOGI... 8 Frødatabasen...8 Forebyggelse af kræft...8 Bekæmpelse af kræft...8 Ukrudtsbekæmpelse...8 Gødningsudbringning...8 Økokataloget.dk...9 Vurdering af markedsmulighederne...9 Husk datoerne: Indberetning af gødningsregnskab: Fristen er den 31. marts. Indberetning af det samlede forbrug af pesticider: Fristen er den 31. marts. FÆLLES Service klimastation Arne Gerbild tildyder igen i år Service på klimastationerne. Prisen er 850 kr for et servicebesøg. Dertil kommer eventuelle reservedele som afregnes med Peter Maxin. Kørsel afregnes efter statens takst. Kontakt Arne på mail: ag@fruitweb.info eller mobil

2 Side 2 RIMpro og Fruitweb Har man egen klimastation kan data gå enten til RIMpro eller Fruitweb. RIMpro viser klimadata og har modeller for: Skurv, Meldug, Sodplet, Ildsot, Frugttrækræft, Æblevikler, Æblehveps, Udtynding. Fruiweb viser klimadata og har modeller for Skurv og Æblevikler. RIMpro og Fruitweb - priser til 2019 RIMpro Fruitweb Pris ved egen klimastation 220,- (eks. VAT)(gratis at 200,- (inkl. 19% VAT) deltage i brugergruppe) Pris uden egen klimastation 150,- (eks. VAT) 230,- (inkl. 19% VAT) Pris pr ekstra klimastation 165,- (eks. VAT) Pris for vejrudsigt fra MeteoBlue (nødvendig for bl.a. udtyndingsmodel). Yr er gratis. 50,- (eks. VAT) RIMpro Husk at vælge nyt år i RIMpro. Dette gøres under My Parameters og så Local Parameters. og dernæst vælge 2019 Rette stolper og træer op Husk at det er nu mens jorden er blød og inden træerne bliver tunge af blade/frugter, at det lettere at rette stolper og træer op. Beskæring Store grene og bundgrene: for at være sikker på, at der kommer en reaktion/brydning fra sovende øjne skal store grene og bundgrene tages ud i god tid før træerne vågner af vinterhvilen og knopperne springer ud. Det vil sige ikke senere end sidst i februar/først i marts. Finbeskæringen bør afhænge af blomstersætningen. Det er vigtigt, at man først begynder at klippe blomsterknopper væk, når man med sikkerhed kan se, at der er for mange. I blandt andet Elstar kan det stadig være svært at bedømme blomstermængden på nuværende tidspunkt. Hvis der er brugt Regalis i 2018, kan det være ekstra svært, da skuddene vil være korte og tykke, hvilket kan give indtryk af at der blomsterknopper i enden af skuddene.

3 Side 3 Bundgrene og store grene skal tidligt ud for at få reaktion. Ved at tage grene ind til drivning får man et godt forspring. Her gren af Elstar med mange korte årsskud, hvor det var uklart om de havde blomsterknopper i enden. Efter 2 uger ved stuetemperatur viste det sig, at der kun var 3-4 blomsterknopper på grenen.

4 Side 4 Særligt i Elstar kan man blive snydt, når det man troede var blomsterknopper, viser sig kun at indeholde blade. Beskæring af nyplantninger Helt unge plantninger skal først beskæres, når der ikke længere er fare for hård frost. I udgangspunktet beskæres nyplantninger minimalt. Lystilgangen er god til alle dele af træet, derfor behøver man ikke tage grene ud for at få lys ind i træet. Samtidig forsyner toppen rødderne og dermed opbygges rodsystemet. Om det overhovedet er nødvendigt at beskære nyplantninger vil blandt afhænge af trækvaliteten. Et passende antal grene i rigtig tykkelse og højde på træet samt mulighed for vanding er argumenter for at undlade beskæring. Sættes der yoke-system kan kraftige sidegrene knækkes og lægges ned på tråden fremfor at blive taget ud (dette gøres først 2-3 uger før blomstring). Blomsterknopper i enderne af bundgrenene og i topskuddet klippes altid af. Er endeknoppen en bladknop klippes den af, hvis grenen er meget bøjelig, eller hvis man ønsker at stimulere til brydning inde på grenen. I nyplantninger bør træer med kræftinfektioner på stammen erstattes med nye træer. Rodbeskæring Husk at rodbeskæring udelukkende virker fremadrettet. Der er 3 grunde til at overveje rodbeskæring inden foråret 2019: Hvis skudvæksten i 2018 har været moderat selvom træerne ikke har fået vand. Formodning om at træerne har udviklet rodsystemet i 2018 for at nå vand. Mængden/kvaliteten af blomsterne til 2019 er tvivlsom på grund af stor høst i Hvis der derimod er forventning om mange blomsterknopper i 2019 bør der ikke rodbeskæres for kraftigt, specielt ikke på let jord, hvor der ikke er vandingsmulighed til foråret. Når vækstniveauet skal bedømmes, skal man ikke kun vurdere de skud, der udgår fra steder, hvor beskæringen sidste vinter er årsag til reaktion dvs. topskuddet og yderst på bundgrenene. Her er det nemlig ofte beskæringen, der har stimuleret til ekstra kraftig vækst. Se derfor også på væksten i frugtpudeskuddene; det er de skud der udgår fra den fortykkelse, hvor frugten har siddet.

5 Side 5 Stammesnit Stammesnit udføres 3 uger før blomstring, og er aktuelt i træer, som er i så stærk vækst, at der skal mere kraftigtvirkende tiltag til end rodbeskæring, eller træer hvor rodbeskæring ikke er muligt f.eks. endetræerne. Monilia-mumier Sørg for at fjerne monilia-mumier. Det er de indtørrede klumper af frugter, der hænger i træerne. De skyldes inficerede frugter i den foregående sæson. Særligt i Ingrid Marie kan der sidde mange mumier. Mumierne vil sidde i træet og være smittekilde i løbet af den kommende sæson. Pil dem derfor ned og smid dem i køregangen for at reducere smittetrykket. Nogle steder ses det, at hvor der siden efteråret har siddet en mumie, er der kommet en kræftinfektion i grenen. Dette understreger vigtigheden af at få fjernet mumier. Monilia-råd i Ingrid Marie var et stort problem i Fik man ikke fjernet de rådne frugter i 2018 vil de tørre ind og blive til mumier, hvorfra der spredes smitte i GØDNING KONVENTIONEL Vi opfordrer til at få udarbejdet en gødningsplan tilpasset de specifikke behov i den enkelte plantage. Nogle avlere bruger jordanalyser, som afdækker jordens CEC-kompleks. Ved brug af denne metode får man et billede af hvor mange næringsstoffer jorden kan holde på og hvordan indholdet af de forskellige næringsstoffer er fordelt procentvis i forhold til hinanden. Udover jordprøver og bladprøver bør vækstniveauet og forventet mængde blomsterknopper indgå i vurderingen af behov for gødningstilførsel. Tallene herunder er blot vejledende og tager udgangspunkt i en strategi, hvor behov for yderligere tilførsel i sæsonen vurderes. Kvælstof - gødning Tidspunkt: Store træer: 6 uger før blomstring Småtræer: 4 uger før blomstring (rødder ligger øverligt)

6 Side 6 Mængde: Vejledning (mængder er koncentreret i rækken): Æbler: kg N pr. ha Pærer: kg N pr. ha Tilpas mængden: Forventet vækstniveau/rodbeskæring og mængde blomsterknopper skal indgå i vurderingen af behov for N-tilførsel. Produkter Om foråret er den ideelle fordeling af kvælstof som 50% nitrat (NO 3- ) og 50% ammonium (NH 4+ ). Denne fordeling opnås eksempelvis med følgende produkter: Produkt Total N Nitrat Ammonium Kalkammon-salpeter (KAS) 27% 13,7 % 13,3% (klorfattig) 14% 5,7% 8,3% Fosfor - gødning Fosfortal (Pt): Optimalt 4-6 Mængde: Tommelfingerregel: Omkring 25 kg P pr. ha (bredspredt!) fører til en stigning i Pt på 1 enhed. Hvis ingen jordanalyser/gødningsplan, gå ud fra kg P pr. ha (koncentreret i rækken). Kalium - gødning Kaliumtal (Kt): Optimalt Hvilken ende af intervallet, som bør tilstræbes, afhænger af æbler/pære, jordtype, sort m.m. Mængde: Tommelfingerregel: Omkring 25 kg pr. ha (bredspredt!) fører til en stigning i Kt på 1 enhed. Forudsat at indholdet af kalium i jorden er passende således at der blot skal suppleres for at holde niveauet ved lige, kan følgende bruges som rettesnor: Clara Frijs med mange knopper: kg K pr ha (koncentreret i rækken). Småfaldne æblesorter i god bæring og mange knopper: ca 100 kg K pr ha (koncentreret i rækken). Storfrugtede sorter (Gråsten, Aroma, Jonagored, Bellida, Lucas): kg K pr ha (koncentreret i rækken). Forslag til produkter:

7 Side 7 Produkt Kalium Magnesium Patentkali 25% 6% Svovlsur kali 41,5 % 0 Ved Mg-tal over 15 Kaliumklorid anbefales generelt ikke på grund af indholdet af klorid, idet der er fare for, at andelen af klorid ikke når at blive vasket ud inden træernes rodaktivitet begynder. Ukrudtsbekæmpelse Udover at bekæmpe ukrudtet fordi det konkurrerer med træerne om vand og næring, så bør det også holdes nede for at undgå, at mus og mosegrise trives i plantagen og gør skade på træerne. Varmeudstrålingen fra renholdt jord er større, og det vil dermed have betydning for temperaturen i træerne, at der rent under træerne. Ved frost i blomstringen er det små forskelle, som afgør, om/hvor omfattende skaden bliver. Glyphosat/Round-up virker helt ned til 3-5 C, men jo lavere temperaturen er, jo længere tid går der før effekten ses. Om det er nødvendigt at gøre brug diflufenican og MaisTer i etablerede plantager, afhænger af det givne ukrudtsproblem. Hvis ukrudtsbekæmpelse med glyphosat og MCPA har været tilfredsstillende hidtil, er der næppe grund til at lave noget om. I nyplantninger kan det derimod være en fordel at anvende Diflufenican-holdige midler eller MaisTer umiddelbart efter plantning. Diflufenican-holdige midler (DFF, Legacy, Quartz, Sempra) Godkendelsen til mindre anvendelse i vinterhalvåret gælder kun DFF, Legacy, Quartz, Sempra og ikke Diflanil. Behandlingsfristen i træer i bæring er 8 måneder, mens behandlingsfristen i etableringsårene er før knopbrydning. Diflufenican er god til frøukrudtsarter men har stort set ingen virkning på rodukrudt. Diflufenican-holdige midler er jordmidler, som skal anvendes på fugtig, bar jord. Når jorden er fugtig opnås en god fordeling af midlet. Midlet lægger sig som en film og virker først, når ukrudtsfrøene spirer og midlet optages af kimstængel og blade. Brug af Diflufenican-holdige midler vil være aktuelt i nyplantinger (hvor der ikke bruges Round-up). For at et jordmiddel skal være effektivt, skal det ligge som en ubrudt film ovenpå jorden. MaisTer I træer i bæring skal midlet anvendes med fuld afskærmning før knopbrydning. MaisTer er et bladmiddel som vil være særligt effektivt mod fremspirende ukrudt som blandt andet hyrdetaske, fuglegræs, brandbæger, hvidmelet gåsefod. Brugt på det rigtige tidspunkt vil MaisTer også have virkning på hanespore, der er blevet et problemukrudt. Hanespore fremspirer i løbet af forsommeren så en behandling før knopbrydning vil næppe have effekt til den tid hvor hanespore fremspirer. MaisTer vil være særlig aktuelt i nyplantninger og unge træer. MaisTer tilsættes MaisOil for at forbedre virkningen på græsser.

8 Side 8 ØKOLOGI Frødatabasen Husk altid at tjekke frødatabasen inden du bestiller planter og frø. Der er generel tilladelse til ikke-økologiske frugttræer af æble, pære, kvæde og blomme. Hvis du vil plante eller så noget ikkeøkologisk materiale af en art, som ikke er nævnt i frødatabasen, så kræver det altid en dispensation. Forebyggelse af kræft I en ung plantning er det vigtigt at fjerne de træer, som tidligt viser angreb af løvtrækræft. Det er den mest effektive metode til forebyggelse af kræft. Plant på veldrænet jord. Brugt sundt plantemateriale. Plant de mindst modtagelige sorter. Hold træerne i rolig vækst. Beskæring og fjernelse af angrebet materiale skal ske i tørt vejr og i tørre træer. Fjern angreb flere gange, gerne hver uge i sæsonen. Start før blomstring. Maskinbeskæring udføres lige før blomstring i tørt, lunt vejr, hvor sår heler hurtigst. Fjern inficeret materiale fra plantagen og brænd det. Inficeret, afklippet materiale kan udsende sporer i op til to år. Bekæmpelse af kræft Løvtræskræft kan bekæmpes med læsket kalk, der er godkendt som basisstof. Frem til løvspring er kun pensling på beskæringssår godkendt. Bekæmpelse af mosegrise og mus I de perioder, hvor jorden er optøet, skal fælderne sættes. Sæt rovfuglepinde op og fangstbaljer til mus. Ukrudtsbekæmpelse Udover at bekæmpe ukrudtet fordi det konkurrerer med træerne om vand og næring, så bør det også holdes nede for at undgå, at mus og mosegrise trives i plantagen og gør skade på træerne. Varmeudstrålingen fra renholdt jord er større, og det vil dermed have betydning for temperaturen i træerne, at der rent under træerne. Ved frost i blomstringen er det små forskelle, som afgør, om/ hvor omfattende skaden bliver. Gødningsudbringning Planlæg gødskning. Vurdér tilvæksten og gød ud fra det. Ca 30 cm årsskuds tilvækst i pærer og 40 cm i æbler er optimalt for en god blomsterknopdannelse og samtidig have en passende tilvækst i træerne.

9 Side 9 Økokataloget.dk En ny hjemmeside er i luften! Hjemmesiden giver overblik over produkter godkendt til økologisk brug. Indeholder gødning, plantebeskyttelse og frø, samt en side omkring lovgivning. Brug det! Det er lavet til jer. Det er muligt at læse mere om økokataloget i det trykte Gartnertidende nr. 2 og på Gartnertidende.dk Vurdering af markedsmulighederne. Økologisk Landsforening har vurderet markedsmulighederne for en øget produktion af økologiske varer. Indenfor frugt og bær vurderer de, at der kun er begrænset behov for flere æbler og solbær, da det økologiske areal med disse afgrøder nu er relativt stort. Til gengæld vurderer de, at der er stort behov for flere økologiske pærer, blommer og alle andre typer af bær. REDAKTØRER Maya Bojesen Tlf myb@hortiadvice.dk Hanne Lindhard Pedersen Tlf: / Mobil: hlp@hortiadvice.dk Lene Baarts Tlf: lba@hortiadvice.dk Hortiadvice tager forbehold for tastefejl og lignende. Nyhedsbrevet må ikke videresendes. Hortiadvice har copyright på billederne

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Bestil besøg nu. Sæt kryds i kalenderen GØDNING. Kvælstof - gødning. Nr. 2 // 1. marts 2017

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Bestil besøg nu. Sæt kryds i kalenderen GØDNING. Kvælstof - gødning. Nr. 2 // 1. marts 2017 Æble/PæreNYT Nr. 2 // 1. marts 2017 Bestil besøg nu Det er vigtigt at bestille besøg i god tid, så du kan få besøg, når der er brug for det og så konsulenterne kan planlægge deres tid og kørsel bedst muligt.

Læs mere

A) Ophør af godkendelsen Brugeren får normalt 18 måneder til at opbruge restlagre. Derefter forbud mod brug og opbevaring.

A) Ophør af godkendelsen Brugeren får normalt 18 måneder til at opbruge restlagre. Derefter forbud mod brug og opbevaring. Æble/PæreNYT Nr. 25 // 17. december 2018 Sprøjteopfølgningskursus - kernefrugt og bær Alle der har et sprøjtecertifikat eller sprøjtebevis, skal have et opfølgningskursus hvert fjerde år. Såfremt tilslutningen

Læs mere

NYT. Æble/Pære. nr. Limplader og Feromonfælder. Skurv. Skurvbekæmpelse. Bladgødskning

NYT. Æble/Pære. nr. Limplader og Feromonfælder. Skurv. Skurvbekæmpelse. Bladgødskning Æble/Pære NYT Nyhedsbrev fra Nr. 4 6. april 2016 nr. Limplader og Feromonfælder For at få det rigtige billede af viklersituationen i din plantage og for at kunne bestemme bekæmpelsestidspunktet netop i

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Sprøjteopfølgningskursus - kernefrugt. Skader på pærer. Nr. 23 // 2. november 2017 INDHOLD

Æble/PæreNYT FÆLLES. Sprøjteopfølgningskursus - kernefrugt. Skader på pærer. Nr. 23 // 2. november 2017 INDHOLD Æble/PæreNYT Nr. 23 // 2. november 2017 Sprøjteopfølgningskursus - kernefrugt Alle der har et sprøjtecertifikat eller sprøjtebevis, skal have et opfølgningskursus hvert fjerde år. Såfremt tilslutningen

Læs mere

Æble/PæreNYT. Udvikling. Vækstregulering

Æble/PæreNYT. Udvikling. Vækstregulering Æble/PæreNYT Nr. 15 // 26. juni 2016 Udvikling Ideelt set burde skudtilvæksten afslutte i midten af juli måned. Er skudtilvæksten stoppet tidligere, for eksempel på grund at tørkestress og varme, så er

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Bladviklere. Nr. 14 // 6. juni 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Bladviklere. Nr. 14 // 6. juni 2017 Æble/PæreNYT Nr. 14 // 6. juni 2017 FÆLLES Bladviklere Når først bladviklerne har spundet sig godt ind i bladene er det næsten umuligt at tage dem med sprøjtning. Det er imidlertid når de har spundet bladene

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Plukketidspunkt. Nr. 21 // 18. august 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Plukketidspunkt. Nr. 21 // 18. august 2017 Æble/PæreNYT Nr. 21 // 18. august 2017 Husk mødet med konsulenter fra vores hollandske samarbejdspartner Delphy, samt konsulenter fra GartneriRådgivningen. Mødet holdes kl. 14-17 onsdag den 23. august

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se de 20 mest almindelige problemer i æbler og pærer og få tip

Læs mere

NYT. nr. Busk&Stenfrugt. Indhold Nye midler til Kirsebær... 1 Udslyngning af sporer... 2 Buskfrugt... 2 Surkirsebær... 3 Sødkirsebær...

NYT. nr. Busk&Stenfrugt. Indhold Nye midler til Kirsebær... 1 Udslyngning af sporer... 2 Buskfrugt... 2 Surkirsebær... 3 Sødkirsebær... Nyhedsbrev fra Busk&Stenfrugt NYT Nr. 7 2. juni 2015 nr. Aktuelt Bærsætningen er godt i gang. Generelt ser det godt ud, dog minus enkelte steder / arealer hvor der er kommet frost. Indhold Nye midler til

Læs mere

Æble/PæreNYT. Blomstringstur 10. maj sidste frist for tilmelding. Gamle nyhedsbreve Link udgået. Haglskader. Skurvsituationen

Æble/PæreNYT. Blomstringstur 10. maj sidste frist for tilmelding. Gamle nyhedsbreve Link udgået. Haglskader. Skurvsituationen Æble/PæreNYT Nr. 7 // 2. maj 2016 Blomstringstur 10. maj sidste frist for tilmelding Så er det nu hvis du skal meldes til blomstringsturen den 10. maj se program og tilmelding her: www.gartnershop.dk/blomstringstur

Læs mere

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Sæt kryds i kalenderen 4. Maj hvor der bliver blomstringstur om aftenen hos Henning Jensen, Egeby Frugtplantage.

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Sæt kryds i kalenderen 4. Maj hvor der bliver blomstringstur om aftenen hos Henning Jensen, Egeby Frugtplantage. Æble/PæreNYT Nr. 4 // 29. marts 2017 Sæt kryds i kalenderen 4. Maj hvor der bliver blomstringstur om aftenen hos Henning Jensen, Egeby Frugtplantage. Program kommer her i nyhedsbrevet. INDHOLD KONVENTIONELT

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 18 // 4. juli 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 18 // 4. juli 2017 Æble/PæreNYT Nr. 18 // 4. juli 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 27, 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge 27, 29, 30. Vil grundet kursus i uge 28 kun være begrænset tilgængelig

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 16 // 20. juni 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 16 // 20. juni 2017 Æble/PæreNYT Nr. 16 // 20. juni 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 26, 27, 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge 27, 29, 30. Vil grundet kursus kun være begrænset tilgængelig på

Læs mere

Øko erfa-kernefrugt 27. November, Allesø Frugt Henning Bæk Hansen Søhusvej 194, 5270 Odense N. Hanne Lindhard GartneriRådgivningen

Øko erfa-kernefrugt 27. November, Allesø Frugt Henning Bæk Hansen Søhusvej 194, 5270 Odense N. Hanne Lindhard GartneriRådgivningen Øko erfa-kernefrugt 27. November, Allesø Frugt Henning Bæk Hansen Søhusvej 194, 5270 Odense N Hanne Lindhard GartneriRådgivningen 1 Vækstniveau og blomsterknopdannelse afhængig af grenvinkel Bladknop Bladknop

Læs mere

Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017

Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017 Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017 Af Knud R. Nielsen Indholdsfortegnelse TIRSDAG DEN 23. MAJ... 3 TIRSDAG DEN 6. JUNI... 5 TIRSDAG DEN 27. JUNI... 5 FREDAG DEN 7. JULI... 7 BESØG DEN 8.

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Plukketidspunkt. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Lagring luft ud. Nr. 22 // 8. september 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Plukketidspunkt. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Lagring luft ud. Nr. 22 // 8. september 2017 Æble/PæreNYT Nr. 22 // 8. september 2017 FÆLLES Afhængig af lokalitet er plukning af Gråsten og Aroma i gang nu. Elstar: På de allertidligste lokaliteter er det tiden at begynde målinger af stivelse, sukker

Læs mere

NYT. Æble/Pære. nr. Ukrudt

NYT. Æble/Pære. nr. Ukrudt Nyhedsbrev fra Æble/Pære NYT Nr. 5 18. april 2016 nr. Sygemelding Maya Bojesen er midlertidigt sygemeldt. For akutte spørgsmål kontakt i mellemtiden Hanne Lindhard Pedersen eller Lene Baarts (se mail og

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 10

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 10 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 10 Foråret er nu ved at indfinde sig, og jeg vil opfordre jer til at tage en tur i marken,

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Jodopløsning - stivelsestest. Nr. 20 // 10. august 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Jodopløsning - stivelsestest. Nr. 20 // 10. august 2017 Æble/PæreNYT Nr. 20 // 10. august 2017 GartneriRådgivningen inviterer til åbent møde med indlæg af konsulenter fra vores hollandske samarbejdspartner Delphy. Mødet holdes om eftermiddagen onsdag 23. august

Læs mere

Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin

Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin Maren Korsgaard, Økologisk rådgivning Økologisk inspirationsdag 18. nov. 2014 Første trin: Hvorfor? Lyst til nye udfordringer /mere arbejde

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Høsten er så småt i gang. Vinterbyg er de fleste steder færdighøstet og vinterraps og græsfrø er netop i gang. Vinterbyg skuffer med små kerner

Læs mere

Lucas har også haft rigtigt gode bestøvningsforhold,

Lucas har også haft rigtigt gode bestøvningsforhold, Æble/PæreNYT Nr. 8 // 9. maj 2016 Udvikling Det fantastiske vejr i den forgangne uge, har rigtigt sat skub i udviklingen. De første avlere har således allerede været ude med ATS i Clara Frijs. Forholdene

Læs mere

Æble/PæreNYT. Udvikling. Udtynding med Cerone

Æble/PæreNYT. Udvikling. Udtynding med Cerone Æble/PæreNYT Nr. 11 // 31. maj 2016 Udvikling Der er stor forskel på sætningen i Clara Frijs fra plantage til plantage, nogle steder er der 5 store frugter pr klynge, mens der andre steder kun er 1-2 frugter

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31 Vi må snyde os til høst indimellem regnbygerne. Raps er klar til høst de fleste steder og mange er nu også i gang. Den sidste hvede og vårbyg

Læs mere

Slutrapport over projektet Dansk frugt sikker fremtid Projektet er støttet af PlanDanmark Udarbejdet af Lene Baarts, GartneriRådgivnigen A/S

Slutrapport over projektet Dansk frugt sikker fremtid Projektet er støttet af PlanDanmark Udarbejdet af Lene Baarts, GartneriRådgivnigen A/S Slutrapport over projektet Dansk frugt sikker fremtid 2014-2016 Projektet er støttet af PlanDanmark Udarbejdet af Lene Baarts, GartneriRådgivnigen A/S Indhold Delprojekt 1: Optimering af gødningsstrategi

Læs mere

Grundlæggende gødningslære. Asbjørn Nyholt Hortonom Mobil:

Grundlæggende gødningslære. Asbjørn Nyholt Hortonom Mobil: Grundlæggende gødningslære Asbjørn Nyholt Hortonom Mobil: 4020 9613 www.nyholt.dk Urin-plet Under 130 kg gødning /ha giver ofte leopardpletter Leopard-pletter Spredning til kant Gødning det stærkeste værktøj!

Læs mere

Surkirsebær. Markplan/sædskifte. Etablering

Surkirsebær. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Surkirsebær Surkirsebær dyrkes overvejende til industriel brug. Bærrene høstes med maskine og afsættes hovedsagelig efter forud indgået aftale direkte til fabrik eller gennem en avlerorganisation.

Læs mere

Jeg håber at den sidste høst kan bjerges indenfor kort tid, i hvert fald er vejrudsigten til den gode side

Jeg håber at den sidste høst kan bjerges indenfor kort tid, i hvert fald er vejrudsigten til den gode side Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 34 Jeg håber at den sidste høst kan bjerges indenfor kort tid, i hvert fald er vejrudsigten til den gode side Den nysåede raps har mange steder allerede

Læs mere

7 trin til den perfekte græsplæne

7 trin til den perfekte græsplæne 7 trin til den perfekte græsplæne Børnene spiller fodbold med bare tæer. Hyggelig picnic på den tætte græsplæne. Hunden løber glad og frisk. En flot grøn og mosfri græsplæne er meget værd. Ved at følge

Læs mere

Forebyggende foranstaltninger mod sygdomme og skadedyr i æbler og pærer. Status og hvor mangler vi viden.

Forebyggende foranstaltninger mod sygdomme og skadedyr i æbler og pærer. Status og hvor mangler vi viden. Forebyggende foranstaltninger mod sygdomme og skadedyr i æbler og pærer. Status og hvor mangler vi viden. http://www.okologi.dk/landmand/fagomraader/oekologisk-frugt-oggroent/forebyggelse-af-sygdomme-og-skadedyr.aspx

Læs mere

TIL GAVN FOR GARTNERE. ph -styring. Den 17. december 2012 Anne Krogh Larsen GartneriRådgivningen

TIL GAVN FOR GARTNERE. ph -styring. Den 17. december 2012 Anne Krogh Larsen GartneriRådgivningen ph -styring Den 17. december 2012 Anne Krogh Larsen GartneriRådgivningen ph-styring Hvorfor er ph så vigtigt? ph har betydning for plantens muligheder til at optage næringsstoffer og regulere optagelsen

Læs mere

Gødningslære A. Faglærer Karin Juul Hesselsøe

Gødningslære A. Faglærer Karin Juul Hesselsøe Faglærer Karin Juul Hesselsøe Gødningslære er enkelt Gødningslære er enkelt For lidt Gødningslære er enkelt Alt for meget Det kan være svært at finde balancen Planter består mest af sukkerstoffer Kulhydrater

Læs mere

ph regulering hvor kan det gå galt?

ph regulering hvor kan det gå galt? ph regulering hvor kan det gå galt? Jordbærtemadagen den 18. januar 2013 Anne Krogh Larsen akl@vfl.dk 21631261 ph - i praksis Hvorfor er ph så vigtigt? ph har betydning for plantens muligheder til at optage

Læs mere

DYRKNINGSVEJLEDNING IPM

DYRKNINGSVEJLEDNING IPM Æble (Malus domestica) Opdateret 12. oktober 2015 DYRKNINGSVEJLEDNING IPM Indhold Produktionsmål Jordbund og klima Plantemateriale Sorter Bestøvning Gødskning og kalkning Plantesystem og etablering Støtte-

Læs mere

Lars Vittrup-Pedersen

Lars Vittrup-Pedersen Lars Vittrup-Pedersen Markvandring tirsdag den 2. juni 2015 Lars Vittrup-Pedersen Lars Vittrup-Pedersen har dyrket nordmannsgran til juletræer for egen regning siden 78. I dag udgør arealet med nordmannsgran

Læs mere

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L Gødningsåret Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L 57 mm 123 33 63 0,0 º C 5,0-0,9 3,6 Jordprøver kan udtages i ikke frossen jord. Nåleprøver kan udtages. Jorden er både kold og våd. Udvaskning

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Anlægsgartnerens. plejehåndbog

Anlægsgartnerens. plejehåndbog Anlægsgartnerens plejehåndbog Forord Anlægsgartnerens plejehåndbog giver en kortfattet oversigt over, hvad haveejeren skal huske at gøre efter aflevering af en ny belægning, beplantning eller græsplæne.

Læs mere

Beskæring af frugttræer

Beskæring af frugttræer Sunde træer, lækker frugt Hvorfor er det så vigtigt, at du beskærer frugttræer? Hvor og hvornår skal æble, pære, blomme, valnød, kirsebær, fersken beskæres? Brug det rigtige værktøj og professionel beskæringsteknik

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11 Trods en lidt kølig weekend i vente, ser det alligevel ud til at vi har en tørvejrsperiode

Læs mere

1. Om projektet. 2. Sådan dyrker man energipil (en miniudgave af dyrkningsvejledningen)

1. Om projektet. 2. Sådan dyrker man energipil (en miniudgave af dyrkningsvejledningen) 1. Om projektet Energipil har en dokumenteret god evne til at opsamle næringsstoffer, inden de bevæger sig ud af rodzonen. Et MVJdemonstrationsprojekt i Gistrup syd for Aalborg har bekræftet, at pil har

Læs mere

Beskæring af vejens træer. - en vejledning

Beskæring af vejens træer. - en vejledning Beskæring af vejens træer - en vejledning FORORD I 2009 besluttede Vejlauget, at gøre en ekstra indsats for, at vi kan få en endnu flottere og harmonisk Håbets Allé og Karlstads Allé med fine nauer vejtræer.

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se over 20 af de mest almindelige problemer i æbler og pærer

Læs mere

Æble/PæreNYT. Udvikling. Ferieafvikling. Udvikling

Æble/PæreNYT. Udvikling. Ferieafvikling. Udvikling Æble/PæreNYT Nr. 14 // 21. juni 2016 Ferieafvikling 2016 Hanne Lindhard holder ferie 27. juni til 10. juli Lene Baarts holder ferie 18. juli til 5. august Maya Bojesen er sygemeldt Udvikling Der er efterhånden

Læs mere

FØJOenyt http://www.foejo.dk/enyt2/enyt/jun05/fosfor.html Page 1 of 3 Juni 2005 nr. 3 Artikler i dette nummer Cikorierødder forbedrer smag og lugt i økologisk svinekød Efterafgrøder har ringe effekt på

Læs mere

Intet. Afgrøde Skadegører Dosis l/ha Tidspunkt og bemærkninger Vintersæd efterår

Intet. Afgrøde Skadegører Dosis l/ha Tidspunkt og bemærkninger Vintersæd efterår DIFLUFENICAN Middelnavn, registreringsnr., pakningsstørrelse og firma DFF, reg.nr. 18-416, 1,0 l, Bayer CropScience Legacy 500 SC, reg.nr. 396-26, 1 l, Adama Northern Europe B.V. Sempra, reg.nr. 594-4,

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Delemne 1 Plantekendskab

Læs mere

SIKKER RAPSDYRKNING. Hvordan sikrer vi høje udbytter i rapsavlen?

SIKKER RAPSDYRKNING. Hvordan sikrer vi høje udbytter i rapsavlen? SIKKER RAPSDYRKNING Hvordan sikrer vi høje udbytter i rapsavlen? v./ Planteavlskonsulent Emil Busk Andersen Eba@vkst.dk Direkte telefon 5484 0976 Mobil 51150887 Fokus Såtider og udbytte Høst og udbytte

Læs mere

Kalium til gulerødder

Kalium til gulerødder Kalium til gulerødder Formål: kan eftergødskning med kalium øge udbytte og kvalitet/holdbarhed i gulerødder til halmdækning? Baggrund: For 20 år siden var udbyttet i gulerødder markant lavere end det er

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12 Side 1 af 9 Det er forår! YES!!! Endelig kan vi se frem til en periode med tørvejr

Læs mere

Avlermøde AKS Højt udbytte Helt enkelt

Avlermøde AKS Højt udbytte Helt enkelt Avlermøde AKS Højt udbytte Helt enkelt Jan Baunsgaard Pedersen, BJ-Agro Høje udbytter I melkartofler der får du som regel det udbytte du fortjener Udbyttet afhænger af en lang række faktorer. Jo flere

Læs mere

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken Indskoling (0.-3. klasse) Marken 1) Overordnet formål At børnene kommer tæt på planterne på marken. At børnene får indsigt i kredsløbet på markerne omkring Skovly. At børnene får mulighed for at tage udgangspunkt

Læs mere

Kim Bøhne Markvandring onsdag den 3. juni 2015

Kim Bøhne Markvandring onsdag den 3. juni 2015 Kim Bøhne Markvandring onsdag den 3. juni 2015 Kim Bøhne Kim Bøhne startede i 1982, som skovarbejder i lokalområdet hvor interessen for juletræer hurtig blev vakt. Her så han hurtigt, at juletræer kunne

Læs mere

Vedligeholdelse af løvtræshegn Sidebeskæring & udtynding af løvtræshegn

Vedligeholdelse af løvtræshegn Sidebeskæring & udtynding af løvtræshegn Vedligeholdelse af løvtræshegn Sidebeskæring & udtynding af løvtræshegn Plantning & Landskab, Landsforeningen Levende hegn skal vedligeholdes Det danske kulturlandskab er de fleste steder et hegnslandskab.

Læs mere

GOD KOMPOST - GLAD HAVE

GOD KOMPOST - GLAD HAVE GOD KOMPOST - GLAD HAVE Skibstrup Kompost og Skibstrup Topdress 2 Skibstrup Kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Husk datoerne. Æblevikler. Nr. 17 // 27. juni 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Husk datoerne. Æblevikler. Nr. 17 // 27. juni 2017 Æble/PæreNYT Nr. 17 // 27. juni 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 26, 27, 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge 27, 29, 30. Vil grundet kursus i uge 28 kun være begrænset tilgængelig

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 33

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 33 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 33 Så er der endelig fuld gang i høsten Heldigvis hører vi nu også om gode udbytter, især vårbyggen overrasker mange steder positivt. Der er stadig

Læs mere

Produktionsoptimering i frugt og bær

Produktionsoptimering i frugt og bær Produktionsoptimering i frugt og bær Projektet består af 7 delprojekter: 2. Optimering og udvikling af beslutningsstøttesystemet RIMpro 4. Udvikling af maskinbeskæring i æbler 5. Udvikling af mekanisk

Læs mere

Markvandring Neonectria - Ny alvorlig skadevolder på Abies

Markvandring Neonectria - Ny alvorlig skadevolder på Abies Markvandring Neonectria - Ny alvorlig skadevolder på Abies v/ Ulrik Kragh Hansen og Michael Rasmussen, Skovdyrkerforeningen Nord-Østjylland Program Velkomst Neonectria neomacrospora (ædelgrankræft) Præsentation

Læs mere

Gennemgang af egne udbytter, priser, og en lille historie fra sæsonen, samt hvad i tænker om fremtiden.

Gennemgang af egne udbytter, priser, og en lille historie fra sæsonen, samt hvad i tænker om fremtiden. ERFA 2014 Gennemgang af egne udbytter, priser, og en lille historie fra sæsonen, samt hvad i tænker om fremtiden. Situationen i 2014. hvor meget blev høstet? Vi laver en lille statistik i gruppen Hvor

Læs mere

Påvirker gødskningen effekten af herbiciderne?

Påvirker gødskningen effekten af herbiciderne? Påvirker gødskningen effekten af herbiciderne? Mette Sønderskov og Per Kudsk Plantebeskyttelse og Skadedyr Aarhus Universitet 1 Kvælstoftilførsel Påvirkning? Ukrudtsbekæmpelse Herbicid 2 Respons på kvælstoftilførsel

Læs mere

Økologisk vinterraps

Økologisk vinterraps Økologisk vinterraps - 2018 Landmandsdata fra 37 økologiske vinterrapsmarker i 2018 viser store udbytteforskelle og potentielle udbyttebegrænsende faktorer. Sammenligning med data fra tilsvarende registreringer

Læs mere

Københavns Universitet. Etablering af økologisk frugt- og bærproduktion Ørum, Jens Erik. Publication date: 2010

Københavns Universitet. Etablering af økologisk frugt- og bærproduktion Ørum, Jens Erik. Publication date: 2010 university of copenhagen Københavns Universitet Etablering af økologisk frugt- og bærproduktion Ørum, Jens Erik Publication date: 2010 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 19 // 11. juli 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 19 // 11. juli 2017 Æble/PæreNYT Nr. 19 // 11. juli 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge (28), 29, 30. Vil grundet kursus i uge 28 kun være begrænset tilgængelig

Læs mere

Sortsforsøg Udvalgte sorter

Sortsforsøg Udvalgte sorter Santana Rød Topaz Sortsforsøg 2015 2016 Udvalgte sorter OBS - Resultater i dette bilag er foreløbige og må ikke publiceres Bevillingsgiver: Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget og Projektet

Læs mere

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter.

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Få succes i haven eller på altanen På kurser med hortonom, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Foredrag eksempler på temaer - 2018-2019 1. Den spiselige altan 2. Små

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 30

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 30 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 30 Side 1 af 11 Høst imellem bygerne Mejetærskerne snurrede i sidste uge men nu er der

Læs mere

Industrifrugt Temadag 31-1-2013

Industrifrugt Temadag 31-1-2013 Industrifrugt Temadag 31-1-2013 Kirsebærfluen & GAU Projektet Bjarne Hjelmsted Pedersen, GartneriRådgivningen A/S Kirsebærfluen Rhagoletis cerasi L., (R. indifferens & R. fausta) Washington State University

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 24

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 24 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 24 Side 1 af 10 En fantastisk god vækstsæson Ja det vil jeg faktisk driste mig til at

Læs mere

Aktivt brug af efterafgrøder i svinesædskiftet

Aktivt brug af efterafgrøder i svinesædskiftet Aktivt brug af efterafgrøder i svinesædskiftet af Claus Østergaard, Økologisk Landsforening Formål og baggrund Formålet med at etablere efterafgrøder er at mindske næringsstoftabet fra marken med græssende

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 42

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 42 Aktuelt MarkNYT v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 42 Side 1 af 11 Æv hvor det driller! En ting er, at det er og har været svært at få

Læs mere

Plejeplan for Harevænget

Plejeplan for Harevænget Plejeplan for Harevænget Indledning Denne plejeplan er lavet til andelsboligforeningen Harevænget 3. Formålet er at kunne vejlede hver andelshaver i pleje af udearealer, så foreningen ser præsentabel ud

Læs mere

Gødningslære B. Find hjemmesiden: Vælg student login øverst til højre. Skriv koden: WXMITP5PS. og derefter dit navn

Gødningslære B. Find hjemmesiden:   Vælg student login øverst til højre. Skriv koden: WXMITP5PS. og derefter dit navn En lille quiz.for de nye og de gamle Find hjemmesiden: www.socrative.com Vælg student login øverst til højre Skriv koden: WXMITP5PS og derefter dit navn Gødningstyper: Grundgødning Højt indhold af et eller

Læs mere

Gødning med et PLUS! Organisk. -neutral CO 2. Også til økologiske. Fri for tungmetaller

Gødning med et PLUS! Organisk. -neutral CO 2. Også til økologiske. Fri for tungmetaller Gødning Gødning med et PLUS! Organisk CO 2 -neutral Også til økologiske arealer Fri for tungmetaller Indholdsfortegnelse Side Indhold 2 Indholdsfortegnelse 3 Om ECOstyle og gødningsplan 4-5 Om ECOstyle

Læs mere

Effekt af den tidligere drift på græsarealer - etablering af ny og naturvenlig drift

Effekt af den tidligere drift på græsarealer - etablering af ny og naturvenlig drift Effekt af den tidligere drift på græsarealer - etablering af ny og naturvenlig drift Lisbeth Nielsen, Natur & Landbrug På fem udvalgte arealer i området omkring Rødding sø er der udført jordanalyser, målt

Læs mere

Hvor er der brug for kvalitetsløft af økologiske æbler og pærer. Af Birgitte A Pedersen Kvalitets- og fagkonsulent GASA NORD GRØNT I/S

Hvor er der brug for kvalitetsløft af økologiske æbler og pærer. Af Birgitte A Pedersen Kvalitets- og fagkonsulent GASA NORD GRØNT I/S Hvor er der brug for kvalitetsløft af økologiske æbler og pærer Af Birgitte A Pedersen Kvalitets- og fagkonsulent GASA NORD GRØNT I/S GASA NORD GRØNT er Danmarks største salgsorganisation indenfor friske

Læs mere

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Fuchsia Havens Perler Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Voksemedium. Jord til Fuchsia skal være humusrig og luftførende. Her i haven bruger vi en grov næringsberiget spagnum tilsat

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 34

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 34 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 34 Side 1 af 12 Onsdag var årets største høstdag! I går var vist årets største høstdag

Læs mere

Tilstandskrav - krav til elementets tilstand skal altid være opfyldt. Udførelseskrav - vil blive udført det angivne antal gange. Antal gange pr.

Tilstandskrav - krav til elementets tilstand skal altid være opfyldt. Udførelseskrav - vil blive udført det angivne antal gange. Antal gange pr. 1 april - 31 oktober Brugsplænen har en rimelig jævn ensartet overflade med regelmæssige kanter og en græsartssammensætning der tåler et vist slid og tørke Brugsplænens primære formål er at tjene som underlag

Læs mere

Strandsvingel til frøavl

Strandsvingel til frøavl Side 1 af 5 Strandsvingel til frøavl Markplan/sædskifte Til frøavl lykkes strandsvingel bedst på gode lermuldede jorder og svære lerjorder, men den kan også dyrkes på lidt lettere jorder. Vanding kan medvirke

Læs mere

Elementbeskrivelser - Beplantning

Elementbeskrivelser - Beplantning Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 18 Elementbeskrivelser - Beplantning Overstregede elementer indgår ikke i denne entreprise. Beplantning: Element PRYDBUSKE BUNDDÆKKENDE BUSKE BUSKET KRAT KLIPPET

Læs mere

Vedligeholdelse - Pleje af grønne områder

Vedligeholdelse - Pleje af grønne områder Vedligeholdelse - Pleje af grønne områder Som faglært havemand med grønt speciale vedligeholder vi haver og grønne områder. Opgaverne kan være: Beskæring af træer og buske Hæk og purklipning Lugning og

Læs mere

IPM bekæmpelse af burresnerre i pyntegrønt

IPM bekæmpelse af burresnerre i pyntegrønt IPM bekæmpelse af burresnerre i pyntegrønt og skov Peter Hartvig, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, Flakkebjerg, Peter.Hartvig@agro.au.dk Burresnerre er en vanskelig ukrudtsart, som især er

Læs mere

Tidsler, melder og raps

Tidsler, melder og raps Tidsler, melder og raps Sådan bekæmpes de! Sakskøbing, 6. februar 2018 1 Tidsler, melder og raps Sådan bekæmpes de! Dette kan du gøre allerede nu Bladdække Raps 1 uge efter 3. sprøjtning 520-2016/2017

Læs mere

Økologisk dyrkning af peberrod fra den danske klondyrkning på Skyttes Gartneri i 2018.

Økologisk dyrkning af peberrod fra den danske klondyrkning på Skyttes Gartneri i 2018. Bilag 3 Økologisk dyrkning af peberrod fra den danske klondyrkning på Skyttes Gartneri i 2018. Af Lars Skytte De tre sorter af peberrod der afprøves i praktisk dyrkning er: Klon nr. 9: Sindal Klon nr.

Læs mere

DAFRUS Dansk frugt uden sprøjterester 2 års erfaringer fra 3 plantager

DAFRUS Dansk frugt uden sprøjterester 2 års erfaringer fra 3 plantager DAFRUS Dansk frugt uden sprøjterester 2 års erfaringer fra 3 plantager Bevillingsgiver: NaturErhvervstyrelsen Ministeriet for Fødevarer, landbrug og fiskeri Foreningen Seniorforsker Marianne Bertelsen

Læs mere

Mobil grøngødning til grønsager og bær

Mobil grøngødning til grønsager og bær Økologisk Inspirationsdag Sorø 15. november 2016 Mobil grøngødning til grønsager og bær Jørn Nygaard Sørensen Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet Baggrund Økologisk husdyrgødning Begrænset mængde

Læs mere

Afprøvning af forskellige gødningsstrategier i kløvergræs til slæt

Afprøvning af forskellige gødningsstrategier i kløvergræs til slæt Afprøvning af forskellige gødningsstrategier i kløvergræs til slæt Der er i 2016 gennemført demonstrationer med afprøvning af forskellige gødningsstrateger i kløvergræs med forskellige typer af husdyrgødning

Læs mere

Vedrørende gennemgang og vurdering af 54 ahorn langs Vestre allé, samt rønnetræer og lindetræer i Baggårde onsdag den 5/

Vedrørende gennemgang og vurdering af 54 ahorn langs Vestre allé, samt rønnetræer og lindetræer i Baggårde onsdag den 5/ Til Park og Vej Tranderupmark 2 5970 Ærøskøbing ATT: Kurt Nørmark. Skovfoged Hans Thekilde Nielsen Mobil: 61 55 21 23 HTN@Skovdyrkerne.dk 15. januar 2019 Vedrørende gennemgang og vurdering af 54 ahorn

Læs mere

Økologisk æbleavl - regntag og sprinklersprøjtning. Seniorforsker Marianne Bertelsen Institut for Fødevarer, Årslev Aarhus Universitet

Økologisk æbleavl - regntag og sprinklersprøjtning. Seniorforsker Marianne Bertelsen Institut for Fødevarer, Årslev Aarhus Universitet Økologisk æbleavl - regntag og sprinklersprøjtning Seniorforsker Marianne Bertelsen Institut for Fødevarer, Årslev Aarhus Universitet Økologiske æbleforsøg 2009-2013 Usprøjtet Sprøjtet med Svovl og bagepulver

Læs mere

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder:

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder: Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Sagsbehandler Dan Overgaard Direkte telefon 20343906 E-post Dan.overgaard@rksk.dk

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 15

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 15 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 15 Så er det forår Det er NU sidste udkald for at bekæmpe de grove græsser i vintersæd, men er der kun behov for bekæmpelse af tokimbladet ukrudt,

Læs mere

Pære. Arbejdskraftbehov og investering. Etablering

Pære. Arbejdskraftbehov og investering. Etablering Side 1 af 6 Pære Pære dyrkes til frisk konsum til hjemmemarkedet, hvor afsætningen overvejende sker gennem salgsforeninger. Det samlede dyrkede areal i Danmark ler på 338 ha (DFFE, 2009), heraf er de syv

Læs mere

AfgrødeNyt nr september Indhold. Aktuelt i marken -1 -

AfgrødeNyt nr september Indhold. Aktuelt i marken -1 - AfgrødeNyt nr. 20 4. september 2013 Indhold Aktuelt i marken På trods af den tørre jord er rapsen de fleste steder spiret pænt frem, men der er marker, hvor fremspiringen afventer lidt mere jordfugt. Disse

Læs mere

Bestil og modtag den rette plantekvalitet

Bestil og modtag den rette plantekvalitet Antal sidegrene og sidegrenenes længde er væsentlige parametre i plantekvalitet, men leverandørerne har forskellige betegnelser og standarder for dette. Det er meget vigtigt at være opmærksom på ved bestilling

Læs mere

Faglig beretning for projekter med tilskud fra Fonden for økologisk landbrug i 2012

Faglig beretning for projekter med tilskud fra Fonden for økologisk landbrug i 2012 Faglig beretning for projekter med tilskud fra Fonden for økologisk landbrug i 2012 Projektets titel 1. Optimering af dyrkningssikkerhed i økologisk kernefrugt Tilskudsmodtager GartneriRådgivningen A/S

Læs mere

Når der er truffet nogle principbeslutninger, kan Ludmila færdiggøre planteskitserne.

Når der er truffet nogle principbeslutninger, kan Ludmila færdiggøre planteskitserne. Dato: 09.08.15 Mini-frugtplantage, gennemgang af grønne arealer A, B og C samt Tre-kanten. Deltagere: Hanne, Gitte, Susanne og anlægsgartner Ludmila Liljensøe med medhjælper Anders. Vi foreslår at vi koncentrerer

Læs mere

Skurv på blad. Monilia. Gloeosporium. Fire fungicider med forskellig virkningsmekanismer til bekæmpelse af svampeangreb i æbler og pærer.

Skurv på blad. Monilia. Gloeosporium. Fire fungicider med forskellig virkningsmekanismer til bekæmpelse af svampeangreb i æbler og pærer. Skurv på blad Fire fungicider med forskellig virkningsmekanismer til bekæmpelse af svampeangreb i æbler og pærer. Monilia 4 produkter med effekt på skurv. Candit og Delan WG har desuden effekt på gloeosporium

Læs mere

Ændring af dyrkningspraksis kan reducere behovet for ukrudtsbekæmpelse i korn

Ændring af dyrkningspraksis kan reducere behovet for ukrudtsbekæmpelse i korn Ændring af dyrkningspraksis kan reducere behovet for ukrudtsbekæmpelse i korn Fordelingen og antal af planter i marken kan have betydning for planternes vækst. Nye forsøg har vist, at en høj afgrødetæthed

Læs mere