DI S 9 ANBEFALINGER TIL NÆSTE EUROPA-PARLAMENT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DI S 9 ANBEFALINGER TIL NÆSTE EUROPA-PARLAMENT"

Transkript

1 DI S 9 ANBEFALINGER TIL NÆSTE EUROPA-PARLAMENT

2 STÆRKERE SAMMEN Den 26. maj er der valg til Europa-Parlamentet. Danskerne vælger 14 politikere, der skal være med til at bestemme EU s politik i de næste fem år. Verden omkring os forandrer sig hastigt. Klimaforandringer, migration, handelskrige og international terrorisme er meget forskellige udfordringer med én ting til fælles: Vi kan bedst løse dem i samarbejde med andre lande. Europas lande har udviklet og udvidet det europæiske samarbejde gennem mere end seks årtier. Det har sikret fred mellem landene, og det har givet europæerne flere penge mellem hænderne og flere muligheder i livet. Hvis Danmark også fremover skal være et af de bedste og tryggeste steder i verden at leve, arbejde og drive virksomhed, så skal vi finde nye løsninger både i Danmark, i EU og i virksomhederne. Så hvor bør de nyvalgte medlemmer af Europa-Parlamentet tage fat? Dét giver vi DI s bud på her.

3 DI S 9 ANBEFALINGER 1. ET NÆRMARKED MED ENDNU STØRRE MULIGHEDER FOR DANSKE VIRKSOMHEDER 2. FLERE AFTALER OM REGULERET FRIHANDEL 3. EN AMBITIØS KLIMA- OG ENERGIPOLITIK 4. ET RENERE MILJØ OG BÆREDYGTIG BRUG AF RESSOURCER 5. DIGITALISERING TIL GAVN FOR BORGERE OG VIRKSOMHEDER 6. FRI BEVÆGELIGHED FOR MEDARBEJDERE I EU 7. ET TRYGGERE EUROPA FOR BORGERE OG VIRKSOMHEDER 8. STÆRKE YDRE GRÆNSER OG ÅBNE INDRE GRÆNSER 9. BEDRE FÆLLES SKATTEKONTROL OG OPGØR MED ULOVLIG STATSSTØTTE

4 INDRE MARKED ET NÆRMARKED MED ENDNU STØRRE MULIGHEDER FOR DANSKE VIRKSOMHEDER EU s indre marked er en kæmpe fordel for Danmark. Men det kan blive bedre endnu. HVAD ER UDFORDRINGEN ELLER MULIGHEDEN? Danmark er et lille land, og vi ville være et lille marked, hvis vi stod alene. Det gør vi ikke. Vi er en del af EU s indre marked, som er verdens største. Det indre marked er en kæmpe gevinst for Danmark. Her kan vi handle frit med 500 millioner forbrugere og 26 millioner virksomheder. Den mulighed har vores virksomheder udnyttet så godt, at vi har 100 mia. kr. mere hvert år i det danske samfund, end vi ville have haft, hvis vi stod udenfor det indre marked. Det indre marked fungerer dog ikke altid efter hensigten. Det sker stadig, at virksomhederne møder hindringer for den fri bevægelighed af varer, tjenester, kapital og arbejdskraft mellem landene. Derfor er der et stort potentiale i at få det indre marked, vi allerede har, til at fungere bedre. Og der er endnu større potentiale i at modernisere og udvikle det indre marked, så virksomhederne bedre kan udbrede nye teknologier og forretningsmodeller i EU. Et mere velfungerende indre marked vil give danske virksomheder endnu bedre muligheder både i Europa og i verden. Et velfungerende indre marked udgør nemlig også et stærkt afsæt for europæiske virksomheder i den globale konkurrence. På den måde vil det vil styrke mulighederne for at skabe arbejdspladser, velstand og skatteindtægter i Danmark.

5 HVAD KAN EU GØRE? EU-landene skal sikre, at vi håndhæver de fælles regler ensartet. Desuden skal landene styrke kontrollen med, at produkter på markedet faktisk lever op til de krav, vi har i EU. EU skal beskytte det indre marked og den fri bevægelighed ved at hindre, at de enkelte lande opstiller handelshindringer i form af nationale særregler og branchestandarder. EU-Kommissionen skal kræve af alle lande, at de respekterer princippet om gensidig anerkendelse. Hvis landene opstiller særlige krav til produkter eller ydelser, der strider mod reglerne i det indre marked, skal Kommissionen følge op, og virksomhederne skal have bedre muligheder for at klage. EU skal få det indre marked for tjenesteydelser til at fungere. Der er stadig for mange benspænd for virksomheder, der vil udføre f.eks. montage, vedligeholdelse eller rådgivning på tværs af grænserne i det indre marked. Landene skal gøre det lettere for virksomheder at sætte sig ind i og efterleve regler og procedurer. Den fælles regulering i det indre marked skal være teknologineutral. Det vil sige, at den skal sikre forbrugere, miljø, klima osv. på en måde, der ikke forhindrer, at virksomhederne kan indføre endnu bedre teknologier, materialer eller forretningsmodeller på markedet. HVAD BETYDER DET FOR VIRKSOMHEDERNE? Det bliver lettere og billigere for virksomhederne at handle med virksomheder og forbrugere i Europa. Der bliver flere muligheder for at afsætte danske produkter og tjenester. Virksomhederne kan øge eksporten og skabe nye arbejdspladser i Danmark. HVAD BETYDER DET FOR DANSKERNE? Flere arbejdspladser giver mere velstand for danskerne. I øjeblikket er job i Danmark knyttet til vores handel i det indre marked. En almindelig familie med to voksne lønmodtagere har kr. mere om året, end de ville have haft, hvis Danmark stod uden for det indre marked. Når det lykkes at fjerne handelshindringer, giver det mere konkurrence mellem virksomhederne. Det betyder flere produkter og tjenester at vælge imellem for forbrugerne i Danmark og hele Europa og til lavere priser. Vi kan købe produkter, der er sikre for forbrugerne og produceret under ordentlige forhold. Vi har også fremover gode rettigheder som forbrugere, når vi handler f.eks. ret til at fortryde internetkøb.

6 GLOBAL HANDEL FLERE AFTALER OM REGULERET FRIHANDEL Et stærkt EU giver virksomhederne det bedste afsæt for at vinde ordrer i hele verden, der skaber job og velstand i Danmark. Hvad er udfordringen eller muligheden? Det er afgørende for danske virksomheder, at de har adgang til at sælge deres produkter og ydelser i hele verden også i landene uden for EU. Det skaber job og velstand i Danmark, at vi handler mere og mere globalt. EU er verdens største marked. Dét giver EU-landene stærke kort på hånden, når vi varetager vores handelspolitiske interesser i fællesskab og f.eks. forhandler aftaler om reguleret frihandel. Derfor kan danske virksomheder opnå langt bedre adgang til globale markeder gennem EU, end vi ville kunne ved at forhandle på egen hånd. Mange lande uden for Europa har stor økonomisk vækst, men ofte har de også mange barrierer for handel. Derfor er der stort potentiale i at fjerne handelshindringer og erstatte dem med robuste internationale aftaler, der åbner markeder for virksomhederne. Reguleret frihandel kan både løfte befolkningernes levestandard og sikre ordentlig beskyttelse af miljø, klima, forbrugere og medarbejdere både i Europa og i de lande, vi indgår aftalerne med.

7 HVAD KAN EU GØRE? EU bør føre en ambitiøs og offensiv handelspolitik, der giver bedre muligheder for at handle med vækstmarkeder i hele verden. EU bør indgå flere bilaterale aftaler om reguleret frihandel med en række lande i Sydamerika, Australien, New Zealand med flere. EU skal fortsætte arbejdet for at reformere Verdenshandelsorganisationen (WTO), som er det bedste forum, når verdens lande skal løse globale handelsudfordringer. For eksempel når lande misbruger eller bryder de internationale regler for handel, eller når lande opstiller digitale handelshindringer, der gør det sværere for virksomheder og forbrugere at udnytte nye teknologiske muligheder. EU bør være førende i verden på regulering af nye handelspolitiske områder, herunder hvordan man udveksler data over landegrænser og handler med serviceydelser. Det gælder både internt i EU s indre marked og i de aftaler om reguleret frihandel, EU indgår med andre lande og regioner. EU skal tiltrække flere udenlandske investeringer inden for rammerne af EU s konkurrenceregler. HVAD BETYDER DET FOR VIRKSOMHEDERNE? EU s aftaler om reguleret frihandel giver danske virksomheder bedre muligheder for at sælge deres varer og tjenester i lande uden for Europa. Danske virksomheder får også mulighed for at købe delkomponenter og tjenesteydelser billigere i udlandet. Det styrker virksomhedernes evne til at konkurrere. EU s frihandelsaftale med Japan trådte i kraft d. 1. februar Japan er verdens fjerdestørste økonomi, og DI vurderer, at aftalen kan øge dansk eksport til Japan med op til 11 milliarder kroner. EU har foreløbig indgået aftaler om reguleret frihandel med 35 lande. HVAD BETYDER DET FOR DANSKERNE? Mere global handel betyder flere og bedre lønnede arbejdspladser i Danmark og flere penge til vores fælles velfærd. Danske virksomheders eksport udgør allerede over 50 pct. af Danmarks BNP, og danske jobs afhænger af salg af varer og services til udlandet. Øget import giver danskerne adgang til mange og varierende produkter og services fra hele verden. Lavere priser på importerede varer giver en gennemsnitlig dansk husstand en årlig besparelse på kr.

8 KLIMA OG ENERGI EN AMBITIØS KLIMA- OG ENERGIPOLITIK EU skal gå forrest i den grønne omstilling, og danske virksomheder skal levere endnu flere af verdens grønne løsninger. Hvad er udfordringen eller muligheden? Klimaforandringerne er en global udfordring, som verdens lande kun kan løse gennem samarbejde. Vi skal ændre de måder, vi producerer og forbruger energi på. Vi skal tage endnu mere hensyn til klimaet i vores transportløsninger, vores bygninger og vores produktion. EU s fælles klimapolitik er en afgørende ramme for de indsatser, Danmark kan gøre for klimaet både hjemme og i resten af verden. Sammen med ligesindede lande i EU kan vi bl.a. forpligte resten af Europa og hele verden til at reducere deres CO2-udledning. Når EU-landene samarbejder om at producere og forbruge energi på nye måder, kan vi gøre os uafhængige af olie, gas og kul fra ustabile dele af verden. Samtidig skaber vi nye markeder for grønne og energieffektive danske produkter og services. Med et velfungerende indre marked for energi får europæiske virksomheder de bedste muligheder for at konkurrere. HVAD KAN EU GØRE? EU skal vise politisk lederskab og gå forrest i den grønne omstilling. Europæiske virksomheder skal udbrede både inspiration og konkrete løsninger til andre lande og regioner i verden. EU skal nedbringe Europas udledning af CO2, så EU lever op til den internationale klimaaftale, som verdens lande indgik i Paris i EU skal arbejde for at blive en CO2-neutral økonomi senest i EU skal fremme den grønne omstilling i de enkelte medlemslande gennem effektiv fælles regulering, der sikrer velfungerende og sammenhængende energimarkeder. EU skal løbende følge op på medlemslandenes indsatser og sikre samarbejde over landegrænser. EU skal sikre bedre muligheder for at handle el og gas mellem landene i Europa. Det kræver, at vi investerer mere i rørledninger og elkabler på tværs af grænserne, og at landene bliver enige om fælles regler, der sikrer, at vi producerer energien der, hvor den er billigst, og sender den derhen, hvor der er brug for den uden, at der produceres for meget eller for lidt energi. EU skal fortsat bruge CO2-kvoter som et instrument til at nå klimamålsætningerne. Det sikrer, at CO2-reduktionerne sker der, hvor det bedst kan betale sig for virksomhederne og samfundet.

9 EU s kvotesystem skal sikre en robust pris på CO2-kvoter, så virksomhederne har en klar tilskyndelse til at investere i klimavenlige løsninger. Samtidigt skal der være fælles EU-regler, der beskytter energikrævende sektorer mod urimelig konkurrence fra lande, der ikke har samme klimakrav som EU. EU skal fremme energirenovering af bygninger. Bygninger står for 40 pct. af EU s samlede energiforbrug, og ældre bygninger bruger langt mere energi end nye. Derfor skal EU stille krav om, at bygninger er energieffektive og i højere grad udnytter vedvarende energikilder som f.eks. solceller. EU skal modernisere reglerne for statsstøtte, så landenes tilskudsmodeller fremmer en markedsdrevet udbredelse af vedvarende energi. EU skal arbejde for fælles bæredygtighedskrav til biomasse både i Europa og resten af verden, så der bliver grundlag for et globalt marked for bæredygtig biomasse. Arbejdet bør bygge på de fælles europæiske minimumskriterier, som EU-landene vedtog i sommeren 2018 med direktivet for vedvarende energi. HVAD BETYDER DET FOR VIRKSOMHEDERNE? Mere fart på den grønne omstilling vil åbne nye eksportmuligheder for danske virksomheder, som allerede er blandt de førende på markedet for vedvarende energi og energibesparende løsninger. En ambitiøs fælles EU-politik, der giver gode rammer for energieffektivisering og vedvarende energi, vil øge efterspørgslen efter dansk grøn teknologi både i Europa og verden. Med den rigtige regulering kan EU sikre et velfungerende indre marked for energi, hvor virksomhederne har stabil forsyning af energi til konkurrencedygtige priser. HVAD BETYDER DET FOR DANSKERNE? Når EU-landene forpligter hinanden på at samarbejde og gøre en indsats for at bremse klimaforandringerne, gør det en større forskel for mennesker, natur og miljø, end Danmark kan gøre alene. Et indre marked for energi skaber konkurrence på energimarkedet og fører til lavere energipriser til gavn for forbrugerne. Mere grøn energi og højere energieffektivitet er med til at give bedre rammer om danskernes liv og hverdag. F.eks. gennem bedre transportmuligheder, bedre bygninger og byer. Den grønne omstilling giver eksportmuligheder for danske virksomheder og dermed job og velstand til danskerne. Dansk energiindustri beskæftiger allerede personer, og de fleste af disse arbejdspladser er baseret på eksport til andre EU-lande.

10 MILJØ ET RENERE MILJØ OG BÆREDYGTIG BRUG AF RESSOURCER Ambitiøse EU-regler kan forbedre miljøet og bane vej for job og velstand i Danmark. Hvad er udfordringen eller muligheden? Klodens ressourcer er begrænsede, og vi bliver flere og flere mennesker, der skal dele dem. Tonsvis af plast skyller ind på verdens strande hver dag, mens vores samlede forbrug af plast stiger. Milliarder af mennesker verden over mangler rent vand. Der ligger store muligheder for danske virksomheder i at være med til at løse verdens miljøudfordringer. Virksomhederne har unik teknologi og viden, der kan bidrage til en mere cirkulær økonomi, hvor vi udnytter ressourcer flere gange. Danske virksomheder har svaret på EU-Kommissionens opfordring om at genanvende mere plast de lovede i 2018, at de vil øge genanvendelsen af plast med ton i Danske virksomheder eksporterer også vandteknologier til hele verden, hvor de bidrager til at reducere vandtab og energiforbruget i vandforsyninger. Det er både godt for miljøet og for skabelsen af flere grønne job i Danmark. Men hvis vi for alvor skal udnytte mulighederne, så skal det bl.a. være lettere at samarbejde hen over landegrænser om at indsamle, sortere og behandle affald. Og dét kræver mere samarbejde på tværs af EU-landene.

11 HVAD KAN EU GØRE? EU-landene bør lave ambitiøse fælles regler, der beskytter og forbedrer miljøet i hele Europa til gavn for borgere og virksomheder. EU bør sikre, at der bliver udarbejdet fælles standarder og retningslinjer, som gør det lettere for virksomheder og borgere at sortere affald og genanvende ressourcer også på tværs af landegrænser. EU bør sikre finansiering og skabe forskningsprogrammer, der gør det muligt at udvikle, dele og teste nye teknologier og løsninger på tværs af Europa. HVAD BETYDER DET FOR VIRKSOMHEDERNE? Fælles regler og standarder i EU vil gøre det lettere for virksomhederne at samarbejde på tværs af landegrænser. Danske virksomheder kan øge eksporten af miljøløsninger. HVAD BETYDER DET FOR DANSKERNE? Klare og ambitiøse fælles regler i EU vil give et renere og sundere miljø. Bedre anvendelse af klodens ressourcer giver os mulighed for at forbedre vores levestandard uden at ødelægge miljøet. Øget efterspørgsel på danske miljøløsninger vil gøre det muligt at fastholde og skabe job i de virksomheder, som udvikler og sælger teknologi på miljøområdet.

12 DIGITAL ØKONOMI DIGITALISERING TIL GAVN FOR BORGERE OG VIRKSOMHEDER Det indre marked skal gøres klar til fremtiden, så både virksomheder og borgere får større udbytte af den digitale udvikling. Hvad er udfordringen eller muligheden? Danmark er EU s mest digitale samfund. Vi er faktisk blandt de førende i verden til at udnytte digitale muligheder både i virksomhederne, som privatpersoner og i vores offentlige institutioner. Digitaliseringen letter vores hverdag som borgere og forbrugere. Den giver os en mere effektiv offentlig sektor. Og den styrker vores virksomheders evne til at konkurrere, så de kan skabe flere job og mere velstand i Danmark. Vi kan imidlertid ikke tage vores plads i det globale førerfelt for givet. Lande som USA og Kina har sat fuld fart på digitaliseringen. Konkurrencen bliver derfor hele tiden skarpere. Derfor er det vigtigt, at vi i de kommende år accelererer udviklingen af EU s digitale indre marked. Et mere digitalt Europa skal stå på to ben. På den ene side er der behov for fælles EU-regler, der styrker befolkningens tillid til digitale løsninger. Det gælder ikke mindst retten til privatliv. På den anden side skal EU-lovgivningen give de rigtige rammer for, at virksomhederne kan udnytte de digitale muligheder til at skabe vækst og arbejdspladser.

13 HVAD KAN EU GØRE? EU skal skabe fælles regler for udveksling af data. Data er den afgørende ressource for den digitale udvikling på tværs af alle sektorer og brancher inden for EU s indre marked. Derfor skal data kunne bevæge sig frit i det indre marked på samme måde som varer, tjenesteydelser, kapital og arbejdstagere. EU skal beskytte europæiske borgeres følsomme data, så de ikke bliver misbrugt. Det er afgørende, at den enkelte borger og forbruger har tillid til digitale løsninger. EU skal investere betydeligt mere i forskning og udvikling inden for kunstig intelligens og robotter. Disse teknologier spiller en voksende rolle for europæiske virksomheders produktivitet og konkurrenceevne. Vi er i skarp konkurrence med USA, Kina og andre lande, der investerer massivt inden for disse områder. Den fælles regulering i det indre marked, som beskytter forbrugere, miljø og klima, skal være teknologineutral. Reguleringen må ikke stå i vejen for, at virksomhederne kan indføre endnu bedre teknologier, materialer eller forretningsmodeller på markedet. HVAD BETYDER DET FOR VIRKSOMHEDERNE? Virksomhederne kan bruge digitale løsninger til at forbedre deres produkter, serviceydelser og processer og til at udvikle helt nye forretningsmodeller. Digitale løsninger og automatisering øger produktiviteten, så danske virksomheder kan klare sig endnu bedre i den internationale konkurrence. Et mere digitalt indre marked vil give bedre eksportmuligheder for de danske virksomheder, der udvikler og sælger digitale produkter og tjenester. Digitaliseringen af det indre marked vil også give danske virksomheder bedre muligheder for at eksportere produkter og serviceydelser, der ikke i udgangspunktet er digitale. Fysiske produkter og mange velkendte serviceydelser indeholder stadigt oftere digitale elementer, og stadigt flere af dem sælges gennem digitale kanaler. HVAD BETYDER DET FOR DANSKERNE? Nye markedsmuligheder og styrket konkurrencekraft for danske virksomheder skaber arbejdspladser og velstand i Danmark. Digitalisering kan give bedre og mere effektive offentlige serviceydelser. For eksempel kan vores sundhedssektor bruge big data og kunstig intelligens til at stille diagnoser hurtigere og mere præcist. Et intelligent elnet og gode muligheder for at udveksle data på tværs af landegrænser er en forudsætning for, at vi kan bruge energi og ressourcer mere effektivt. Det vil eksempelvis gøre det muligt at få fuldt udbytte af solceller, vindmøller og andre vedvarende energikilder. På den måde gavner digitaliseringen vores klima og miljø.

14 ARBEJDSKRAFT FRI BEVÆGELIGHED FOR MEDARBEJDERE I EU Medarbejdere skal kunne bevæge sig frit i EU. Og EU skal ikke detailregulere arbejdsmarkedspolitikken på tværs af de enkelte lande. Hvad er udfordringen eller muligheden? Det går godt i danske virksomheder og i dansk økonomi. Ledigheden er lav. Flere går på arbejde i Danmark end nogensinde før. Det kan alle danskere glæde sig over. Men flere og flere virksomheder mangler medarbejdere. Problemet er så stort, at hver tiende virksomhed nu må takke nej til nye ordrer. Det betyder, at virksom hederne går glip af indtjening, og at vi som samfund går glip af flere job og midler til fælles velfærd i Danmark. Det er en stor udfordring, som der ikke findes én samlet løsning på. Men fordi danske virksomheder mangler kvalificerede medarbejdere, er det vigtigere end nogensinde, at medarbejdere kan bevæge sig frit i EU. Samtidig er det afgørende, at vi værner om den danske model, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere bliver enige om løn og arbejdsvilkår. Det er en hjørnesten i det danske arbejdsmarked, som er et af de mest fleksible og velfungerende i verden. HVAD KAN EU GØRE? Det skal være nemt og attraktivt for EU-borgere at komme til Danmark og arbejde. Uden den fri bevægelighed og muligheden for at ansætte medarbejdere fra andre EU-lande var opsvinget i Danmark for længst gået i stå. Derfor skal EU værne om arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa. EU skal ikke detailregulere på tværs af EU om de forhold, som Danmark og flere andre lande har tradition for, at lønmodtagere og arbejdsgivere selv forhandler på plads. Når nogle EU-lande er udfordret af høj arbejdsløshed og lav vækst, så skal EU i stedet tilskynde dem til at skabe fleksible arbejdsmarkeder, som kan få de unge ind på arbejdsmarkedet. Svaret er ikke at opstille forhindringer for arbejdskraftens fri bevægelighed i en social protokol, hvor sociale minimumsrettigheder overtrumfer de regler, som allerede fungerer på de enkelte landes arbejdsmarkeder. Europæiske regler om mindsteløn eller minimumsrettigheder vil kun gøre de europæiske arbejdsmarkeder endnu mindre fleksible. EU bør inddrage de europæiske organisationer for arbejdsgivere og lønmodtagere tidligere i de politiske processer. Gennem den såkaldte europæiske sociale dialog mellem EU-Kommissionen og arbejdsmarkedets parter kan der findes politiske løsninger, som tager udgangspunkt i virksomheders og arbejdstageres behov og balancerer økonomiske og sociale hensyn. Den slags aftaler bør bruges i stedet for ny EU-lovgivning, som kan gribe ødelæggende ind i den danske arbejdsmarkedsmodel. EU kan opfordre medlemslandene til at reformere deres arbejdsmarkeder efter nordisk forbillede, hvor fleksibiliteten for både arbejdsgiver og arbejdstager går hånd i hånd med en aktiv arbejdsmarkedspolitik og et stærkt socialt sikkerhedsnet.

15 EU kan opfordre de enkelte medlemslande til reformer, der styrker beskæftigelsen og styrker arbejdsmarkedets parter i lande, hvor de traditionelt står svagt. EU og de enkelte medlemslande skal håndhæve de gældende EU-regler. Der er allerede EU-regler, som kræver at EU-borgere, der arbejder i et andet EU-land, skal overholde alle regler og krav i værtslandet. Der er regler, der skal sikre ordnede forhold for de medarbejdere, som bliver udsendt af deres arbejdsgiver for at løse en opgave i et andet EU-land. Og de EU-borgere, som på egen hånd søger arbejde i et andet EU-land, er sikret samme vilkår som borgerne i det land, hvor de søger arbejde. HVAD BETYDER DET FOR VIRKSOMHEDERNE? Takket være arbejdskraftens fri bevægelighed kan virksomheder, som ikke kan finde danske medarbejdere til ledige stillinger, rekruttere medarbejdere fra andre EU-lande. Det gør os mindre sårbare over for flaskehalse på det danske arbejdsmarked. Når virksomhederne kan ansætte de dygtige medarbejdere, de har behov for, kan de tage nye ordrer ind, øge produktionen og indtjeningen og ansætte flere nye medarbejdere. Det gavner ikke kun de virksomheder, der får besat deres ledige stillinger det betyder også, at de lægger flere eller større ordrer hos andre virksomheder. Det kan f.eks. være leverandører af rengøring, transportydelser eller delkomponenter til virksomhedens produkter. Den fri bevægelighed betyder også at en dansk virksomhed kan sende en medarbejder på en serviceopgave i et andet EU-land, f.eks. for at installere en maskine, som virksomheden har produceret og solgt. På den måde er den fri bevægelighed også vigtig for dansk eksport af både varer og tjenester. HVAD BETYDER DET FOR DANSKERNE? Når virksomhederne let kan finde kvalificerede medarbejdere, kan de lettere øge deres indtjening og skabe flere arbejdspladser. Det øger danskernes velstand og giver mulighed for at investere i mere velfærd. Når borgere fra andre EU-lande tager ledige job i Danmark, kan virksomhederne fastholde andre arbejdspladser og skabe nye. Det gør det muligt at skabe job til endnu flere danskere også fra kanten af arbejdsmarkedet. Den danske arbejdsmarkedsmodel sikrer ordnede forhold på det danske arbejdsmarked både for danske medarbejdere og for de EU-borgere, der benytter sig af arbejdskraftens fri bevægelighed og tager et job hos en dansk arbejdsgiver. Vi har danske love og regler, som kan og skal tages i brug, hvis enten virksomheder eller medarbejdere overtræder reglerne på det danske arbejdsmarked.

16 SIKKERHED ET TRYGGERE EUROPA FOR BORGERE OG VIRKSOMHEDER EU bør samarbejde mere om at løse sikkerhedsudfordringer som terrorisme, militære trusler og cyberangreb fra både stater og kriminelle. Hvad er udfordringen eller muligheden? Danmark og Europa står over for en række sikkerhedsudfordringer lige nu og i de kommende år. Terrorisme, cyberangreb, nabolandes aggressive udenrigspolitik og skrøbelige stater tæt på EUs grænser er alle udfordringer, som skaber utryghed blandt danskere og andre europæere. Danske virksomheder har samme interesse som danskerne i at sikre fred, stabilitet og tryghed. Først og fremmest fordi virksomhedernes ejere, ledere og medarbejdere selv er mennesker og borgere. Men også fordi utryghed gør det dyrere og mere besværligt at drive forretning og kan gøre langsigtede investeringer mere usikre. Det sidste går ud over hele Danmarks økonomi, og dermed danskernes samlede velstand og muligheder.

17 HVAD KAN EU GØRE? EU kan øge borgernes tryghed ved at styrke både forsvars- og politisamarbejdet mellem de enkelte EU-lande. Der er en række beslutninger om forsvar og politi, som Danmark ikke har indflydelse på, fordi vi har valgt at stå uden for EU-samarbejdet på disse områder. Men det er i dansk interesse, at EU samarbejder endnu mere om at løse udfordringer som fx terrorisme og cybersikkerhed. Det gælder ikke mindst, når personer og data bevæger sig frit inden for det indre marked. EU kan styrke EU s forsvarsindustrielle samarbejde ved at oprette en effektiv europæisk forsvarsfond og et reelt indre marked for forsvarsmateriel. Det vil gøre de europæiske landes forsvar mere omkostningseffektive, end de er i dag. HVAD BETYDER DET FOR VIRKSOMHEDERNE? Bedre sikkerhed i Europa og i vores nabolande øger trygheden for både medarbejdere, samarbejdspartnere og kunder i ind- og udland. Det giver samtidig bedre rammebetingelser for virksomhedernes langsigtede investeringer. Et velfungerende europæisk politisamarbejde er en forudsætning for, at vi kan handle gnidningsfrit med hinanden i det indre marked. Det er den bedste måde at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet på, og det overflødiggør grænsekontrol mellem EU-landene, som generer både virksomheder og borgere i hverdagen. Et reelt indre marked for forsvarsmateriel og en decideret europæisk forsvarsfond vil åbne eksportmuligheder for danske virksomheder inden for forsvars- & aerospaceindustrien. Danske virksomheder har specialistviden og produkter, der kan bidrage endnu mere til at styrke europæernes sikkerhed og tryghed. HVAD BETYDER DET FOR DANSKERNE? Et stærkere samarbejde om forsvar, politi og terrorbekæmpelse betyder større tryghed for danske borgere både i Danmark, og når de rejser på ferie eller forretning i resten af Europa.

18 MIGRATION STÆRKE YDRE GRÆNSER OG ÅBNE INDRE GRÆNSER Vi skal investere mere i at sikre EU s ydre grænser, så både borgere og virksomheder kan nyde godt af åbne grænser internt i EU. Hvad er udfordringen eller muligheden? Tilstrømningen af migranter til Europa har skabt udfordringer i mange EU-lande. Den har lagt pres på samarbejdet i EU og på velfærdsstaterne, og den har skabt bekymring i befolkningerne. EU-landene har haft vanskeligt ved at finde fælles politisk fodslag. Mange lande har i stedet gennemført nationale tiltag, blandt andet grænsekontrol internt mellem EU-landene. Det giver forsinkelser og større omkostninger for virksomheder og borgere, og det udfordrer hele det grænsefri indre marked, som er afgørende for produktion, jobs og velstand i Danmark.

19 HVAD KAN EU GØRE? Migrationsudfordringen kan ikke løses af de enkelte EU-lande hver for sig. Der skal holdbare, effektive europæiske løsninger til, som overflødiggør nationale tiltag og grænsekontrol på tværs af det indre marked. EU skal satse massivt på at forstærke den fælles eksterne grænsekontrol med teknologi og ressourcer i form af penge, mandskab, droner og radarudstyr. EU har over de sidste 3 år brugt over 17 mia. euro på at håndtere migration, men området bør prioriteres langt højere i EU s næste budget. EU skal indgå hjemsendelsesaftaler med de lande, som migranterne rejser fra, og samtidig skal EU fremme bæredygtig økonomisk vækst og job i afrikanske lande, bl.a. gennem investeringer i uddannelse og ny grøn energi. HVAD BETYDER DET FOR VIRKSOMHEDERNE? En effektiv kontrol af den ydre grænse gør det muligt at genetablere de åbne indre grænser, som er fundamentet for det indre marked, der er danske virksomheders største marked. Åbne indre grænser gør det lettere, billigere og mindre tidskrævende for virksomhederne at afsætte deres produkter og tjenester i de øvrige EU-lande. Åbne indre grænser gør det muligt for danske virksomheder at opretholde de stramme og effektive forsyningskæder, som er så vigtige for danske virksomheders konkurrencedygtighed i Europa og verden. HVAD BETYDER DET FOR DANSKERNE? Åbne indre grænser betyder, at danske virksomheders handel på det indre marked fortsat kan sikre en høj velstand blandt danskerne. En effektiv kontrol af den ydre grænse vil give danskerne tryghed og sikkerhed for, at migrationen til Europa er under kontrol, og at vi derfor kan bevare vores åbne samfund og den bevægelsesfrihed i Europa, som både borgere og virksomheder nyder godt af.

20 SKAT BEDRE FÆLLES SKATTE- KONTROL OG OPGØR MED ULOVLIG STATSSTØTTE EU-landene bør skabe klare fælles regler, som giver mere fair konkurrence, og de bør samarbejde om effektiv skattekontrol. Hvad er udfordringen eller muligheden? Det er vigtigt for Danmark og de andre lande i EU, at vi kan fastsætte vores egne skatter og skatteniveau. Skat er en central del af et lands økonomiske politik. Men der er brug for, at landene samarbejder. Dels om skattekontrol og administration, så myndighederne i de enkelte EU-lande mere effektivt kan afsløre og opklare skatteunddragelse. Dels om at koordinere reglerne, så de bliver så enkle og klare som muligt for alle de virksomheder og borgere, der har aktiviteter i mere end ét land. Koordinerede og i nogle tilfælde fælles regler vil lukke de smuthuller i nogle landes skatteregler, som gør det muligt for nogle virksomheder og borgere at slippe for en del af den skat, som de ellers skulle have betalt. Ensartede og koordinerede regler vil også fjerne muligheden for, at lande kan give ulovlig statsstøtte til visse virksomheder ved at tilbyde dem særligt gunstige skatteforhold. Hver gang en virksomhed eller privatperson slipper afsted med at snyde i skat, går lovlydige virksomheder glip af indtjening og vækstmuligheder, og samfundet går glip af skatter, som vi kunne have investeret i vores fælles fremtid. Derfor er det i alle lovlydige borgeres og virksomheders interesse, at landene både koordinerer reglerne og samarbejder om kontrollen. HVAD KAN EU GØRE? EU bør fortsat arbejde for et bedre samarbejde mellem verdens lande om mere effektiv kontrol og koordination. EU skal afdække sager om ulovlig statsstøtte via skattesystemet og stille de involverede virksomheder og lande til ansvar. EU-landene bør vedtage fælles regler om, hvordan man skal beregne selskabsskat (Common Corporate Tax Base, CCTB). EU-landene bør vedtage fælles regler om konsolidering af koncernindkomsten på EU-niveau (Common Consolidated Corporate Tax Base, CCCTB). Det betyder, at virksomhedernes overskud i alle EU-lande først regnes sammen og derefter bliver beskattet i hvert enkelt land efter hvor stor omsætning og hvor mange medarbejdere og aktiver, virksomheden har i det enkelte land.

21 EU-Kommissionen bør fokusere på de skattepolitiske områder og løsninger, hvor der er realistisk chance for, at landene kan blive enige. For eksempel var det klart fra begyndelsen, at det ville blive meget svært at samle opbakning fra alle landene til EU-Kommissionens forslag om en ny skat på visse digitale virksomheders omsætning. Landene arbejdede samtidig i regi af OECD på at finde en bedre løsning på den udfordring, at enkelte store, globale virksomheder ikke betaler så meget skat i EU, som en del politikere og vælgere mener, at de burde. Men ved at tage en meget åben politisk kamp om forslaget internt i EU, skabte man splittelse inden for EU i stedet for at arbejde sammen om andre vigtige sager, der kan samle landene. EU-Kommissionen kan med fordel rette indsatsen mod skatteregler, der forhindrer det indre marked i at fungere optimalt. Det gælder f.eks. reglerne for national skat på aktieudbytter, der udbetales til aktionærer i andre EU-lande. Skatten på udbytter virker som en unødvendig barriere for kapitalens frie bevægelighed. EU-landene kan med fordel aftale, at kun bopælslandet opkræver skat, uanset om udbyttet kommer fra en virksomhed i et andet EU-land. Landene vil få det samme samlede skatteprovenu, og det vil spare både virksomheder og landenes skattemyndigheder for unødig administration. HVAD BETYDER DET FOR VIRKSOMHEDERNE? Effektiv kontrol giver en mere level playing field og bedre konkurrence mellem virksomhederne. Det gavner både samfundet som helhed og alle lovlydige virksomheder, når skattesnydere bliver afsløret og alle betaler den skat, de skal. Fælles selskabsskatteregler (CCTB) og konsolidering af koncerners indkomst indenfor EU (CCCTB) vil give sammenhængende skatteregler og reducere administrativt bøvl for virksomhederne, til gavn for små og mellemstore virksomheder. Ophævelsen af skatten på udbytter til aktionærer i andre EU-lande vil fremme udviklingen af et indre marked for kapital (en kapitalmarkedsunion) og sænke kapitalomkostningerne. Lavere omkostninger på kapital vil styrke europæiske virksomheders konkurrenceevne og bidrage til flere jobs og øget velfærd. HVAD BETYDER DET FOR DANSKERNE? Mere effektiv skattekontrol af koncerner i EU vil give flere penge i landenes statskasser. Penge, som vi kan vælge at investere i lempelser af skatten eller i uddannelse, infrastruktur, velfærd eller andre fælles goder. Når lovlydige virksomheder sikres en mere level playing field, har de bedre mulighed for at fastholde og skabe produktion og arbejdspladser i Danmark til gavn for danskerne.

22 DANSK INDUSTRI ER DANMARKS STØRSTE ARBEJDSGIVER- OG ERHVERVSORGANISATION DI repræsenterer små og store virksomheder fra stort set alle grene af dansk erhvervsliv i hele landet. Vi varetager vores medlemmers interesser som arbejdsgivere og over for politikerne og resten af samfundet både lokalt og globalt ved hjælp af hundredevis af aktive medlemmers opbakning og engagement. Det er vores vision, at Danmark skal være verdens bedste land at leve i og verdens bedste land at etablere og drive en virksomhed i hvad enten det drejer sig om iværksættere, der skal finde fodfæste, danske virksomheder, der skal vokse og erobre eksportmarkeder eller udenlandske virksomheder, der skal udvide forretningen i Danmark. DI har hovedsæde i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København. Men vi er også tilstede regionalt, europæisk og globalt med kontorer og projekter rundt om i verden for at hjælpe vores medlemmer med at erobre nye markeder. di.dk/eu-valget

23

24 KONTAKT: ANDERS LADEFOGED Underdirektør Direkte Mobil ULLA LYK-JENSEN Seniorchefkonsulent Direkte Mobil

Stærke virksomheder i et stærkt samfund

Stærke virksomheder i et stærkt samfund Stærke virksomheder i et stærkt samfund D É T A R B E J D E R D I FO R D É T A R BEJ D ER D I FO R Stærke virksomheder i et stærkt samfund Danmark skal være verdens bedste land at leve i og verdens bedste

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Temaer for kommende drøftelser Overordnede temaer, som partnerskabet skal drøfte 1. Nye teknologier og forretningsmodeller 2. Fremtidens kompetencer 3.

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

Hvem vi er. Hvad vi tror på. Vores mennesker

Hvem vi er. Hvad vi tror på. Vores mennesker Prioriteringer for 2014-2019 Hvem vi er Vi er den største politiske familie i Europa og vi er drevet af en centrum-højre-vision Vi er Det Europæiske Folkepartis Gruppe i Europa-Parlamentet. Hvad vi tror

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

Hvilken retning skal Danmark tage på udvalgte områder? Siemens bud på fremtiden. siemens.dk

Hvilken retning skal Danmark tage på udvalgte områder? Siemens bud på fremtiden. siemens.dk Hvilken retning skal Danmark tage på udvalgte områder? Siemens bud på fremtiden siemens.dk Siemens om Virksomhedernes rammebetingelser Rammebetingelserne i Danmark skal gøre det attraktivt at drive virksomhed

Læs mere

Samråd i FIU den 23. maj 2013 Spørgsmål Z stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V)

Samråd i FIU den 23. maj 2013 Spørgsmål Z stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 315 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 23. maj 2013 13-434 / Samråd i FIU den 23. maj 2013 Spørgsmål Z stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V)

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0009/55. Ændringsforslag. Marine Le Pen for ENF-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0009/55. Ændringsforslag. Marine Le Pen for ENF-Gruppen 27.1.2016 A8-0009/55 55 Betragtning A A. der henviser til, at der med TISAforhandlingerne bør opnås effektiv international regulering, ikke mindre indenlandsk regulering; A. der henviser til, at TISAforhandlingerne

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Overordnede temaer til drøftelse i partnerskabet Nye teknologier og forretningsmodeller Fremtidens kompetencer

Læs mere

EU kan understøtte vækst og beskæftigelse hele vejen ud til kajkanten

EU kan understøtte vækst og beskæftigelse hele vejen ud til kajkanten EU kan understøtte vækst og beskæftigelse hele vejen ud til kajkanten Danske Rederiers europapolitiske forslag 2019 og Kina lægger arm om handelspolitikken? Hvad betyder det for Danmark og Europa, når

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

MFRs tale til Tænketanken Europas Årskonference 2018

MFRs tale til Tænketanken Europas Årskonference 2018 MFRs tale til Tænketanken Europas Årskonference 2018 1. Indledning: Europa for folket Tak for invitationen. 2018 bliver et vigtigt år for EU: Vi skal hav styr på Brexit. Finde en holdbar løsning på migrantstrømmene.

Læs mere

Danmark som gigabit-samfund. 7 anbefalinger til et nyt dansk teleforlig

Danmark som gigabit-samfund. 7 anbefalinger til et nyt dansk teleforlig Danmark som gigabit-samfund 7 anbefalinger til et nyt dansk teleforlig Danmark som gigabit-samfund Danmark er én af frontløberne i Europa, når det gælder mobil- og bredbåndsdækning. Over 90 pct. af alle

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Regeringens nye arbejdsprogram

Regeringens nye arbejdsprogram DI Nyhedsbrev Den 24. februar 2010 Regeringens nye arbejdsprogram Nyt regeringsprogram 1. Indledning I går gennemførte statsminister Lars Løkke Rasmussen en omfattende regeringsrokade, og i dag blev regeringens

Læs mere

01 Nov - 07 Nov Poll results

01 Nov - 07 Nov Poll results Folkehøring om fremtidens EU 01 Nov - 07 Nov 2018 Poll results Afstemning Table of contents Afstemning (1/12) Klima og miljø: Hvilket af følgende udsagn er vigtigst for dig? Du må kun vælge et udsagn.

Læs mere

FINANSFORBUNDETS FEM INDSPARK EUROPAPARLAMENTSVALG 2019

FINANSFORBUNDETS FEM INDSPARK EUROPAPARLAMENTSVALG 2019 FINANSFORBUNDETS FEM INDSPARK EUROPAPARLAMENTSVALG 2019 FEM EU-INDSPARK Rådgiveren i den lokale sparekasse, it-arkitekten bag de digitale løsninger og dealeren i storfilialen hører alle til i Finansforbundet,

Læs mere

Mange tak for invitationen. Jeg har set frem til at hilse på jer.

Mange tak for invitationen. Jeg har set frem til at hilse på jer. Tale 14. maj 2014 J.nr. 14-1544539 Danmark skal helt ud af krisen - Tale til Forsikring & Pensions årsmøde torsdag den 15. maj Dansk økonomi skal tilbage i topform Mange tak for invitationen. Jeg har set

Læs mere

15375/16 ht/aan/bh 1 DRI

15375/16 ht/aan/bh 1 DRI Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. december 2016 (OR. en) 15375/16 NOTE fra: til: POLGEN 163 INST 521 CODEC 1849 PE 119 De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Den 22. maj 2012 Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Danske virksomheder oplever få udfordringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslan- de og emerging markets uden for Europa kan

Læs mere

Velfærdsteknologiske virksomheder ser lyst på fremtiden

Velfærdsteknologiske virksomheder ser lyst på fremtiden Januar 2012 Velfærdsteknologiske virksomheder ser lyst på fremtiden AF KONSULENT MILLE KELLER HOLST, MIKH@DI.DK Velfærdsteknologi er et område i vækst også i Danmark. Teknologien kan bidrage til at udvikle

Læs mere

DI Rådgiverne. DI Rådgiverne. H.C. Andersens Boulevard København V raadgiverne.di.dk

DI Rådgiverne. DI Rådgiverne. H.C. Andersens Boulevard København V raadgiverne.di.dk 12 H.C. Andersens Boulevard 18 1787 København V DIRaadgiverne@di.dk +45 3377 4601 raadgiverne.di.dk Dansk Industris branchefællesskab for rådgivervirksomheder Følg på LinkedIn Følg på Twitter Bestil s

Læs mere

DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens

DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens September 2012 DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens arbejde Vigtigt initiativ Erhvervslivets produktivitetspanel Løbende indspil fra erhvervslivet DI mener, at nedsættelsen af Produktivitetskommissionen

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 22.4.2013 B7-0000/2013 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B7-0000/2013 jf. forretningsordenens artikel 115, stk. 5, Europa-Parlamentets

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Afgifter bremser genbrug af energi

Afgifter bremser genbrug af energi Organisation for erhvervslivet 9. februar 2009 Afgifter bremser genbrug af energi AF CHEFKONSULENT TROELS RANIS, TRRA@DI.DK Danmark går glip af varmegenanvendelse for mindst 1,2 mia. kroner om året. Det

Læs mere

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Replik Djævlen ligger i detaljen Professor Jørgen E. Olesen De langsigtede mål for 2050 (Klimakommissionen) Uafhængige af olie, kul og gas

Læs mere

Ny branche ser lyst på vækst

Ny branche ser lyst på vækst Vækstbarometer 2012 November 2012 Branchefællesskab for Intelligent Energi Ny branche ser lyst på vækst En ny undersøgelse blandt medlemmerne i Branchefælleskab for Intelligent Energi viser, at medlemmerne

Læs mere

11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER Verden investerer vedvarende i vedvarende energi 11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi 11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

Læs mere

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 En vækstskabende robotindustri 5 konkrete tiltag kan beskæftige 25.000 i 2025 i robotindustrien De sidste 20 år er det lykkedes at gøre Danmark til en af verdens førende

Læs mere

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod DI s strategi Et stærkere Danmark frem mod 2020 Forord Siden dannelsen af DI i 1992 har vi skabt et fællesskab, hvor både de allerstørste og de mange tusinde mindre og mellemstore virksomheder i Danmark

Læs mere

Hvem vi er. Hvad vi tror på. Vores mennesker

Hvem vi er. Hvad vi tror på. Vores mennesker Resultater 2009-2014 Hvem vi er Vi er den største politiske familie i Europa og vi er drevet af en centrum-højre-vision Vi er Det Europæiske Folkepartis Gruppe i Europa-Parlamentet. Hvad vi tror på Vi

Læs mere

Ingen skal leve for mindre end ca 10 kr. om dagen. Alle skal have lige ret til fx at eje land, arve penge og åbne en bankkonto

Ingen skal leve for mindre end ca 10 kr. om dagen. Alle skal have lige ret til fx at eje land, arve penge og åbne en bankkonto Ingen skal leve for mindre end ca 10 kr. om dagen Alle skal have lige ret til fx at eje land, arve penge og åbne en bankkonto Vi skal hjælpe folk til at modstå katastrofer og klimaforandringer Vi skal

Læs mere

Shells generelle forretningsprincipper

Shells generelle forretningsprincipper Shells generelle forretningsprincipper Royal Dutch Shell plc Indledning Shells generelle forretningsprincipper er grundlaget for den måde, hvorpå alle virksomheder i Shell Gruppen* driver forretning.

Læs mere

Energibranchens konjunkturbarometer, 4. kvartal. 2009

Energibranchens konjunkturbarometer, 4. kvartal. 2009 Den 24. september 2009 s konjunkturbarometer, 4. kvartal. 2009 Indledning har offentliggjort sit konjunkturbarometer for 4. kvt. 2009. Af denne fremgår også energibranchens forventninger og syn på de kommende

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler mb/d UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE- OG GASRESSOURCER 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non-conventional oil Crude

Læs mere

EU-valget. Der er 4 temaer

EU-valget. Der er 4 temaer EU-valget. Der er 4 temaer 1 ET SOCIALT EUROPA 2 ET EUROPA MED FAIR SKATTEBETALING OG BÆREDYGTIG ØKONOMI 3 ET GRØNT EUROPA 4 ET EUROPA DER I FÆLLESSKAB HÅNDTERER FLYGTNINGE OG MIGRATION 1. tema Et venstreorienteret

Læs mere

Brug for flere digitale investeringer

Brug for flere digitale investeringer Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 FEBRUAR 2017 Brug for flere digitale investeringer Danmark er ved at veksle en plads forrest i det digitale felt til en plads i midterfeltet.

Læs mere

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN RESUMÉ DANMARK STYRKET UD AF KRISEN September 2009 REGERINGEN Resumé af Danmark styrket ud af krisen Danmark og resten af verden er blevet ramt af den kraftigste og mest synkrone lavkonjunktur i mange

Læs mere

Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder

Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder Organisation for erhvervslivet Juni 2010 Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder AF AFSÆTNINGSPOLITISK CHEF PETER THAGESEN, PTH@DI.DK OG KONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK fodbold VM giver Sydafrika

Læs mere

Ministerens tale ved ITOP15 den 22. september kl (10 min.)

Ministerens tale ved ITOP15 den 22. september kl (10 min.) Ministerens tale ved ITOP15 den 22. september kl. 14.00 (10 min.) [DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Kære iværksættere, Tak for invitationen til at komme og tale her i dag. Som iværksættere ved I bedre

Læs mere

Danmark som grøn vindernation

Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation En gennemgribende omstilling af det danske samfund skal skabe en ny grøn revolution. Vi skal skabe et grønt samfund baseret på vedvarende energi,

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark!

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob har vi råd til at lade være? Omkring 170.000 mennesker går nu reelt arbejdsløse her i landet, heriblandt mange, som er sendt ud i meningsløs»aktivering«.

Læs mere

B8-0885/2016 } B8-0892/2016 } B8-0893/2016 } RC1/Am. 27

B8-0885/2016 } B8-0892/2016 } B8-0893/2016 } RC1/Am. 27 B8-0893/2016 } RC1/Am. 27 1 Punkt 2, led 4 tackle udfordringer vedrørende balancen mellem arbejds- og privatliv og den kønsbestemte forskel i løn og pension; tackle den kønsbestemte forskel i løn og pension

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Klima-, Energi- og Bygningsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om innovative

Læs mere

Vækstlaget i Syddanmark

Vækstlaget i Syddanmark Tænk Stort 22. sep. 08 Vækstlaget i Syddanmark Undersøgelse af mindre og mellemstore virksomheders rammevilkår og vejen til innovation Organisation for erhvervslivet DI er en privat arbejdsgiver- og erhvervsorganisation,

Læs mere

Vind-er-vejen til vækst og velstand - 8 anbefalinger fra Vindmølleindustrien

Vind-er-vejen til vækst og velstand - 8 anbefalinger fra Vindmølleindustrien Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 189 Offentligt Vind-er-vejen til vækst og velstand - 8 anbefalinger fra Vindmølleindustrien Marts 2018 Vinden over Danmark er en unik ressource.

Læs mere

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Fødevareindustrien et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Vidste du at: Fødevarebranchen bidrager med 150.000 arbejdspladser. Det svarer til 5 6 pct. af den samlede arbejdsstyrke i Danmark. Fødevarebranchen

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller kinesisk ordsprog EU og arbejdsmarkedet Ole Christensen, socialdemokratisk europaparlamentariker, medlem af Parlamentets

Læs mere

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer MAJ 2017 Digitalisering og ny teknologi giver virksomhederne nye muligheder for at effektivisere produktion og arbejdsprocesser og skaber samtidig grobund for nye forretningsmodeller, innovation og nye

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

Hvorfor energieffektivisering?

Hvorfor energieffektivisering? Hvorfor energieffektivisering? Seminar om energieffektivisering i den 4. december 2010 Klimaudfordringen 70 60 Business as usual 62 Gt 9,2 mia. mennesker Højere levestandard 50 Gt CO2 40 30 Ny og eksisterende

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering ØKONOMISK ANALYSE. september 8 Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering Tre ud af fire tillidsrepræsentanter i industrien er helt eller delvist enig i, at globalisering samlet

Læs mere

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job April 2018 LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job Regeringen forventes i løbet af foråret 2018 at komme med et udspil til en ny energiaftale.

Læs mere

ET MERE RETFÆRDIGT EUROPA FOR ARBEJDSTAGERNE EFS PROGRAM FOR EP-VALGET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION

ET MERE RETFÆRDIGT EUROPA FOR ARBEJDSTAGERNE EFS PROGRAM FOR EP-VALGET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION ET MERE RETFÆRDIGT EUROPA FOR ARBEJDSTAGERNE EFS PROGRAM FOR EP-VALGET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION 1. 2. 3. 4. 5. 6. Europa-Parlamentsvalget den 23.-26. maj 2019 vil blive afgørende for arbejdstagerne.

Læs mere

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends SDU 31. maj 12 Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends På vej mod en vedvarende energi-region Syddanmark / Schleswig-Holstein Sune Thorvildsen, DI Energibranchen Dagsorden Energiaftale af 22. marts

Læs mere

Danmark mangler investeringer

Danmark mangler investeringer Organisation for erhvervslivet April 21 Danmark mangler investeringer Af Økonomisk konsulent, Tina Honoré Kongsø, tkg@di.dk Fremtidens danske velstand afhænger af, at produktiviteten i samfundet øges,

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Pressemeddelelse Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Materialet er klausuleret til torsdag den 28. februar 2013 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Danmark som test- og demonstrationsland Den 11. marts 2016 Koncerndirektør Niels Axel Nielsen, DTU 1 11. Marts 2016 Mission DTU skal udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 14 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 14 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 14 Offentligt Europaudvalget og Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Klima-, EU-konsulenten Energi- og Bygningsudvalgets EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer

Læs mere

Oversigt over KL's prioriterede EU-sager 2018

Oversigt over KL's prioriterede EU-sager 2018 Oversigt over KL's prioriterede EU-sager 2018 Introduktion Oversigten indeholder både sager, der fortsætter fra 2017 og nye sager fra Kommissionens arbejdsprogram 2018. Kommissionens arbejdsprogram indeholder

Læs mere

Af Frederik I. Pedersen Cheføkonom i fagforbundet 3F

Af Frederik I. Pedersen Cheføkonom i fagforbundet 3F ANALYSE Firmaer og ansatte: Høj skat og høj løn bremser ikke væksten Fredag den 8. december 2017 God ledelse og dygtige medarbejdere er det vigtigste for konkurrenceevnen. Skattetrykket og vores lønniveau

Læs mere

Virksomheder, der satser på større marked, vinder

Virksomheder, der satser på større marked, vinder Virksomheder, der satser på større marked, vinder Danske industrivirksomheder, der har satset på at udvide eller opdyrke nye markeder i det seneste år, har klaret sig bedre end øvrige virksomheder. Det

Læs mere

Transportøkonomisk Forening og Danske Speditører

Transportøkonomisk Forening og Danske Speditører Transportøkonomisk Forening og Danske Speditører Østudvidelsen Konsekvenser, muligheder og trusler for danske virksomheder V. Henriette Søltoft, chefkonsulent Dansk Industri 4. november 2003 Dansk Industri

Læs mere

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser Januar 2013 Digitalt salg skaber flere arbejdspladser AF KONSULENT JES LERCHE RATZER, JELR@DI.DK Mindre og mellemstore virksomheder, der anvender digitale salgskanaler skaber flere job. Alligevel udnytter

Læs mere

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Fra varm luft til verdensmål Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Seismonaut Vi ved noget om: Strategisk oplevelsesudvikling af kommuner, destinationer og virksomheder Turisme og oplevelsesøkonomi

Læs mere

Fremtidens arbejdsmarked

Fremtidens arbejdsmarked Fremtidens arbejdsmarked Lars Djernæs, seniorrådgiver ved Nordisk Ministerråds sekretariat 1 Fremtidens arbejdsmarked Ministerrådet for Arbejdslivs samarbejdsprogram 2013-16 www.norden.org (ANP 2013:754)

Læs mere

Bilag 1. Diskussionsoplæg: Frihandel under pres hvordan skal Danmark stille sig?

Bilag 1. Diskussionsoplæg: Frihandel under pres hvordan skal Danmark stille sig? Bilag 1. Diskussionsoplæg: Frihandel under pres hvordan skal Danmark stille sig? Disruptionrådets sekretariat Februar 2018 Spørgsmål til drøftelse Danskernes holdning til frihandel og globalisering: Hvordan

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE OG GASRESSOURCER mb/d 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non conventional oil Crude

Læs mere

Åbne markeder, international handel og investeringer

Åbne markeder, international handel og investeringer 14 Økonomisk integration med omverdenen gennem handel og investeringer øger virksomhedernes afsætningsgrundlag og forstærker adgangen til ny viden og ny teknologi. Rammebetingelser, der understøtter danske

Læs mere

Hvordan sikrer vi en stærk og udviklingsorienteret lægemiddelindustri? og hvad er produktionens rolle heri?

Hvordan sikrer vi en stærk og udviklingsorienteret lægemiddelindustri? og hvad er produktionens rolle heri? Hvordan sikrer vi en stærk og udviklingsorienteret lægemiddelindustri? og hvad er produktionens rolle heri? Lars Nørby Johansen, formand for Danmarks Vækstråd Lægemiddelproduktion - en dansk styrkeposition

Læs mere

Visionen for LO Hovedstaden

Visionen for LO Hovedstaden Politisk program 2014 2018 Visionen for LO Hovedstaden Tryghed velfærd demokrati udvikling miljø Vi vil maksimal politisk indflydelse, med fællesskabet i fokus. Vi vil i et stærkt fællesskab skabe resultater

Læs mere

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder Organisation for erhvervslivet November 1 Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Danske fødevarevirksomheder vil vælge udlandet frem for Danmark

Læs mere

Folketingets Erhvervs-,Vækst- og Eksportudvalgshøring Hvordan styrker vi ProduktionsDanmark

Folketingets Erhvervs-,Vækst- og Eksportudvalgshøring Hvordan styrker vi ProduktionsDanmark Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 370 Offentligt Folketingets Erhvervs-,Vækst- og Eksportudvalgshøring Hvordan styrker vi ProduktionsDanmark 7. september, 2016 Niels B. Christiansen,

Læs mere

Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer

Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer Chefkonsulent Peter Bach Gastekniske Dage 2017 23. juni 2017 Side 1 Energiselskabernes indsats Side 2 Forbrug og effektiviseringer Store effektiviseringer

Læs mere

HK HANDELs målprogram

HK HANDELs målprogram HK HANDELs målprogram 2016-2020 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem de seneste fire år arbejdet målrettet

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET Udvalget om Industri, Forskning og Energi ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET Udvalget om Industri, Forskning og Energi ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Industri, Forskning og Energi 27.4.2015 ARBEJDSDOKUMENT om udvikling af en bæredygtig europæisk industri for uædle metaller Udvalget om Industri, Forskning og Energi

Læs mere

MANGEL PÅ RÅMATERIALE KAN TVINGE PRODUKTION TIL KINA

MANGEL PÅ RÅMATERIALE KAN TVINGE PRODUKTION TIL KINA Organisation for erhvervslivet Marts 2010 MANGEL PÅ RÅMATERIALE KAN TVINGE PRODUKTION TIL KINA AF KONSULENT JOAKIM LARSEN, JOLA@DI.DK OG ERHVERVS-PHD. NIS HØYRUP CHRISTENSEN, NHC@DI.DK Kina har reelt monopol

Læs mere

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport Pressemeddelelse Miljøøkonomisk vismandsrapport Materialet er klausuleret til onsdag den 26. februar 2014 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske Råd den 26. februar indeholder fem kapitler:

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål

Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål Disposition Min baggrund - Lobbyist Potentialet i fjernvarme Stort ved tværgående samarbejde Politiske implikationer Offentlig planlægning og investering

Læs mere

VÆKST FOR FREMTIDEN BEDRE OG BÆREDYGTIGE FORHOLD FOR IVÆRKSÆTTERE SAMT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER

VÆKST FOR FREMTIDEN BEDRE OG BÆREDYGTIGE FORHOLD FOR IVÆRKSÆTTERE SAMT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER VÆKST FOR FREMTIDEN BEDRE OG BÆREDYGTIGE FORHOLD FOR IVÆRKSÆTTERE SAMT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER 2 ORDFØRER BEDRE MULIGHEDER OG FÆRRE BENSPÆND FOR DE SMÅ ERHVERV Vi skal skabe de bedste rammer for

Læs mere

Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu!

Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu! Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu! KKR, Hillerød 19. juni 2019 Christian Ibsen, direktør Højere ambitioner er nødvendige Byerne: 70% af udledningerne i dag 70%

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

Virksomhederne er klar til at udnytte globaliseringens muligheder

Virksomhederne er klar til at udnytte globaliseringens muligheder Klaus Rasmussen, chefanalytiker, kr@di.dk, 3377 3908 Kasper Hahn-Pedersen, konsulent, khpe@di.dk, 3377 3432 SEPTEMBER 2017 Virksomhederne er klar til at udnytte globaliseringens muligheder Langt de fleste

Læs mere

Ambitiøs energipolitik med sigte mod 2050 nødvendig fra 2020

Ambitiøs energipolitik med sigte mod 2050 nødvendig fra 2020 1 VE-andel Ambitiøs energipolitik med sigte mod 2050 nødvendig fra 2020 Målet er et lavemissionssamfund baseret på VE i 2050 2030 er trædesten på vejen Der er behov for et paradigmeskifte og yderligere

Læs mere

Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder

Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder AF KONSULENT JESPER FRIIS, JEF@DI.DK OG KONSULENT LARS B. TERMANSEN, LBTE@DI.DK Det globale marked for

Læs mere

EUROPÆISK CHARTER OM SMÅ VIRKSOMHEDER

EUROPÆISK CHARTER OM SMÅ VIRKSOMHEDER EUROPÆISK CHARTER OM SMÅ VIRKSOMHEDER De små virksomheder er rygraden i Europas økonomi. Det er her, jobbene skabes, og her forretningsidéerne udklækkes. Europas bestræbelser på at indføre den nye økonomi

Læs mere

DET HANDLER OM VELSTAND OG VELFÆRD

DET HANDLER OM VELSTAND OG VELFÆRD DET HANDLER OM VELSTAND OG VELFÆRD Præsentation af hovedkonklusioner i Produktivitetskommissionens slutrapport på pressemøde den 31. marts 2014 Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen

Læs mere

DELEØKONOMI BLANDT VIRKSOMHEDER KAN ØGE VELSTANDEN MED 1,7 MIA. KR.

DELEØKONOMI BLANDT VIRKSOMHEDER KAN ØGE VELSTANDEN MED 1,7 MIA. KR. Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 69 Offentligt September 2016 DELEØKONOMI BLANDT VIRKSOMHEDER KAN ØGE VELSTANDEN MED 1,7 MIA. KR. Deleøkonomi er ikke kun for forbrugere, men

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 29.5.2012 2011/0299(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse til Udvalget om

Læs mere

Ambitiøse SMV er klar til at erobre nye markeder i 2018

Ambitiøse SMV er klar til at erobre nye markeder i 2018 Marie Gad, seniorchefkonsulent, msh@di.dk, 3377 3789 Allan Sørensen, chefanalytiker, als@di.dk, 3377 3912 JANUAR 2018 Ambitiøse SMV er klar til at erobre nye markeder i 2018 Halvdelen af de små og mellemstore

Læs mere

Holdningspapir om radikal energipolitik

Holdningspapir om radikal energipolitik Holdningspapir om radikal energipolitik e energisystemer som dansk styrkeposition 1 Danmark forrest Holdningspapiret om radikal energipolitik er vedtaget af Radikale Venstres hovedbestyrelse 0.1.017 Med

Læs mere