Vejledning om risikovurdering for veterantogskørsel på jernbanenettet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning om risikovurdering for veterantogskørsel på jernbanenettet"

Transkript

1 Vejledning om risikovurdering Juni 2018

2

3 3 Vejledning om risikovurdering Forord Forord Generelt Veteranbanebekendtgørelsen for 1 kan ses på Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside under Lovstof. Bekendtgørelsens krav er udformet som funktionskrav, dvs. krav der beskriver, hvad der skal opnås (målet), og ikke hvordan det skal gøres. Formålet med at anvende funktionskrav er, at give veterantogsorganisationerne, valgfrihed og råderum til at optimere måden hvorpå målet opnås. Formål Denne vejledning er en hjælp til veterantogsorganisationerne om, hvordan reglerne vedrørende den sikkerhedsansvarliges arbejde i forbindelse med risikovurdering fastsat i bekendtgørelse nr. 24 af 11. januar 2018 om ikke erhvervsmæssig veterantogskørsel på det åbne jernbanenet (veteranbanebekendtgørelsen for ) skal tolkes. Vejledningen er ikke bindende, men har til formål at hjælpe den sikkerhedsansvarlige med, at kunne forstå og udarbejde risikovurderinger samt til at udføre øvrigt arbejde i forbindelse med dokumentation for sikkerhed. Vejledningen folder bekendtgørelsen ud med flere uddybende forklaringer til de relevante bestemmelser. Bemærk, at den sikkerhedsansvarliges opgaver relateret til risikovurdering er beskrevet i 7 og bilag 2. Vejledningens struktur Vejledningen er bygget op på følgende måde: Beskrivelse af krav til risikovurdering på baggrund af 7 og bilag 2 i veteranbanebekendtgørelsen for. Vejledningen anvender et bilag (Bilag 1), der nærmere forklarer risikovurderingen. I Bilag 1 i vejledningen er indsat definitioner af vigtige ord, der er anvendt. 1 Bekendtgørelse nr. 24 af 11. januar 2018 om ikke erhvervsmæssig veterantogskørsel på (veteranbanebekendtgørelsen for ).

4

5 5 Vejledning om risikovurdering Indhold Indhold Forord... 3 Generelt... 3 Formål... 3 Vejledningens struktur... 3 Indhold... 5 Vejledning i risikovurdering i henhold til veteranbanebekendtgørelsen for... 7 Den sikkerhedsansvarliges ansvar for driften, risici og risikostyringsforanstaltninger... 7 Den sikkerhedsansvarliges ansvar for fastlæggelse af opgaver m.v., risikovurdering og identifikation og overholdelse af bl.a. lovkrav og andre krav Den sikkerhedsansvarliges ansvar for retningslinjer for risikovurdering m.v., jf. 7 og bilag BILAG Risikovurderingsmodel Arbejdsgang i en risikovurdering Arbejdsgangen kan beskrives grafisk i et rutediagram: Systembeskrivelse Fareidentifikation Foranstaltninger Vurdering Definitioner... 23

6

7 V 7 Vejledning om risikovurdering Vejledning i risikovurdering i henhold til veteranbanebekendtgørelsen for Den sikkerhedsansvarliges ansvar for driften, risici og risikostyringsforanstaltninger Ansvaret for en sikker drift ligger hos den sikkerhedsansvarlige. Den sikkerhedsansvarlige skal føre kontrol med de risici, der kan opstå i forbindelse med den pågældende veterantogsdrift. Dertil skal den sikkerhedsansvarlige iværksætte og gennemføre de nødvendige risikostyringsforanstaltninger forbundet hermed. I praksis betyder dette, at der i veterantogsorganisationen er etableret et system til registrering af farer og risici, herunder et såkaldt fareregister, og et system til indberetning af og opfølgning på ulykker og forløbere til ulykker (se herom i indberetningsbekendtgørelsen og vejledning til indberetningsbekendtgørelsen). Såfremt en eller flere risici vurderes uacceptable, skal der iværksættes og gennemføres de nødvendige risikostyringsforanstaltninger. I den forbindelse kan det være relevant at iværksætte tiltag i samarbejde med de øvrige aktører på jernbaneområdet f.eks. kommercielle jernbanevirksomheder, infrastrukturforvaltere samt andre veterantogsorganisationer, foreninger m.v. og eventuelle øvrige interessenter. Eksempel En veterantogsorganisation ønsker at benytte et banestykke, hvori der indgår en nedlagt overkørsel. Overkørslens tekniske udrustning er fjernet. Følgende risikostyringsforanstaltninger gennemføres: Der gennemføres en risikovurderingen af bane og overkørsel, hvorefter det ses at risikoen forbundet hermed er uacceptabel. Organisationen beslutter efterfølgende sikkerhedsforanstaltninger: Kommunen må reetablerer vejskiltene, der udarbejdes særlig procedurer for kørslen med anvendelse af tyfon og overkørslen bemandes ved togpassage. Der udføres internt tilsyn med at vejskilte er på plads og at proceduren følges. I fareregisteret skifter risikoen forbundet med overkørslen til at være acceptabel.

8 V 8 Vejledning om risikovurdering Den sikkerhedsansvarliges ansvar for fastlæggelse af opgaver m.v., risikovurdering og identifikation og overholdelse af bl.a. lovkrav og andre krav. Fastlæggelsen af opgaver, ansvar, beføjelser og nødvendig kompetence, der har relation til jernbanesikkerhedsarbejdet afhænger af den risiko der er forbundet med de aktiviteter, der udføres. Som regel kan fastlæggelsen udledes af risikovurderingen, når personers opførsel og bestemte handlinger fungerer som en sikkerhedsforanstaltning. I praksis betyder dette, at den sikkerhedsansvarlige skal identificere, hvilke opgaver der skal udføres i relation til det jernbanesikkerhedsmæssige arbejde. Hertil skal den sikkerhedsansvarlige fastsætte procedurer for, hvem der har ansvaret for udførelse af de nødvendige opgaver i relation det jernbanesikkerhedsmæssige arbejde. Dertil skal den sikkerhedsansvarlige fastsætte, hvem der har hvilke beføjelser i relation til det jernbanesikkerhedsmæssige arbejde. Endeligt skal den sikkerhedsansvarlige fastsætte procedurer/retningslinjer for, hvorledes de nødvendige kompetencer sikres i relation til udførelsen af det jernbanesikkerhedsmæssige arbejde. Den sikkerhedsansvarlige skal gennemføre en risikovurdering af de aktiviteter, der udføres. Risikovurderingens væsentlige elementer er: systembeskrivelsen, identifikation af farer, analyse, samt etablering af tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger, således at faren er i kontrol og risikoen vurderes acceptabel, og at disse farer således ikke forårsager en ulykke. Processen er nærmere beskrevet i bilag 1. Risikovurderingen tager udgangspunkt i veterantogsorganisationens systembeskrivelse. Indholdet i en systembeskrivelse er nærmere beskrevet i bilag 1. Det er vigtigt i forbindelse med kravet om risikovurdering at have fokus på, at kravet om risikovurdering gælder de aktiviteter, der udføres. Således skal eksisterende veterantogskøretøjer ikke særskilt risikovurderes, hvis de fortsat, ved deres anvendelse, lever op til nugældende krav til veterantogskøretøjer og til det grundlag, der var gældende for godkendt drift før den Det er dog i den forbindelse væsentligt, at når vi taler om færdsel på, kan der være ændrede betingelser, der gør at rullende materiel ikke kan anvendes på samme måde i dag som det kunne, da det blev taget i anvendelse og, at der derfor er krav om en risikovurdering i forbindelse med de aktiviteter, hvor det rullende materiel indgår. Den sikkerhedsansvarlige skal fastsætte en procedure for, hvorledes veterantogsorganisationen sikrer, at holde sig opdateret ift. nye og ændrede krav i jernbanelovgivningen, der vedrører veterantogsorganisationen. Dertil skal proceduren beskrives hvordan disse ændringer bliver integreret i veterantogsorganisationens sikkerhedsdokumentation. Proceduren skal implementeres i veterantogsorganisationens risikostyring.

9 10 Vejledning om risikovurdering Den sikkerhedsansvarliges ansvar for retningslinjer for risikovurdering m.v., jf. 7 og bilag 2 Ved ændringer skal det sikres, at der udarbejdes en risikovurdering for den nye situation (dvs. enten den nye situation ift. drift eller i forhold til nye elementer/funktioner ved køretøjet eller infrastrukturen). For disse ændringer skal der findes retningslinjer for anvendte risikovurderingsmetoder, og for hvornår der skal udarbejdes en risikovurdering m.v. Se inspiration i beskrivelsen i bilag 1 om indholdet i en risikovurdering. Ovennævnte retningslinjer for risikovurdering m.v. benyttes fremadrettet i forbindelse med ændringer, f.eks. ændring af et veterantogskøretøjs bremsesystem, nedsættelse af tilladt belastning og hastighed på en bro, udskiftning af et sporskifte m.v. Det er den sikkerhedsansvarlige, der skal sikre, at retningslinjerne for risikostyringsforanstaltninger er implementeret i veterantogsorganisationens risikostyring. Retningslinjer for risikostyringsforanstaltninger kan være procedurer, metoder eller instruktioner til, hvordan organisationen løbende overvåger sikkerheden og får vurderet ændringer, herunder griber ind overfor eventuelle nye farer. Retningslinjerne bør udvikles således, at de er tilpasset den pågældende jernbaneklub, forening m.v., dens organisation, drift og særegenskaber. Den sikkerhedsansvarlige skal desuden sikre, at der er udarbejdet retningslinjer for hvad og hvordan der formidles tilstrækkelig information om de farer, der eksisterer, og de sikkerhedsforanstaltninger, der er gældende. Retningslinjerne skal handle om, hvordan og hvornår der er behov for information i, og uden for organisationen (og til hvem), herunder retningslinjerne for risikovurderingen, som omtalt ovenfor. Udover veterantogsorganisationen, skal retningslinjerne følges af dem, der udfører opgaver på deres vegne. Disse kan være f.eks. leverandører af sikkerhedskomponenter eller af sikkerhedsmæssige tjenesteydelser, eller andre, der udfører opgaver på vegne af veterantogsorganisationen. Den sikkerhedsansvarlige har ansvaret for at formidle tilstrækkelig information om farer og sikkerhedsforanstaltninger til alle, der udøver kørsel med veterantog på eller andre, der udfører opgaver på deres vegne.

10 11 Vejledning om risikovurdering BILAG 1 BILAG 1 Risikovurderingsmodel Formålet med en risikovurdering er at undgå, at der i fremtiden indtræffer ulykker samt dertilhørende uønskede konsekvenser. Modellen der beskrives tager udgangspunkt i at beskrive et typisk omfang af en risikovurdering og hvad den består af. Det er ikke målet at opstille en metode eller konkret retningslinje eftersom dette skal være tilpasset og egnet for den enkelte veterantogsorganisation. I bilaget beskrives ligeledes de mest benyttede termer, der anvendes ved risikovurdering. Ordet vurdering afspejler, at der altid vil findes usikkerheder i resultatet, som man er nødt til at forholde sig til. En bidragende årsag til usikkerhederne er, at der ofte mangler nødvendige oplysninger, og man er nødt til at anvende et kvalificeret gæt, efter bedste evne, for overhoved at kunne nå et resultat. Dette kvalificerede gæt foretages af en kompetent fagperson og kaldes også en ekspertvurdering 1. En risiko er en betegnelse for en fremtidig uønsket hændelse, som karakteriseres af to ting: Størrelsen på konsekvenserne af hændelsen, f.eks. antal dræbte Hyppigheden for den hændelse, der frembringer disse konsekvenser, fx antal gange per år. Indenfor jernbanen, er de konsekvenser man først og fremmest vil undgå: personskader og dræbte. Men der er også en interesse i at undgå konsekvenser i form af omkostninger som følge af skade på køretøjer, infrastruktur, miljøet eller trafikforstyrrelser og fx tabt goodwill. Risikoen kan udtrykkes som konsekvens x hyppighed. Fx: 3 tilskadekomne pr. år. Hvorvidt denne risiko (f.eks. 3 tilskadekomne pr. år.) kan accepteres, afhænger af den pågældende veterantogsorganisations sikkerhedspolitik og det i dokumentation for sikkerhedsstyring beskrevne acceptkriterium (det ønskede sikkerhedsmål). Arbejdsgang i en risikovurdering Det er vigtigt, at en risikovurdering gennemføres på en systematisk måde, så det er let for andre at gennemskue, og så lidt som muligt går tabt. De typiske skridt man skal gennemgå - og jf. nedenstående figur 1 ofte gentage - er: Beskrivelse af det system, som skal risikovurderes 1. Systemdefinition eller Systembeskrivelse Identifikation af farlige situationer i systemet, der kan medføre ulykker og uønskede konsekvenser 2. Fareidentifikation Fastsættelse af foranstaltninger (sikkerhedsforanstaltninger), der kan forhindre, at en farlig situation opstår og udvikles til en ulykke med de uønskede konsekvenser 3. Foranstaltninger 1 Ved en ekspertvurdering forstås en vurdering, som er udført af en kompetent fagperson. Hvorvidt fagpersonen er kompetent, kan beskrives som en kombination af uddannelse (viden), færdigheder og praktisk erfaring med området, der vurderes. Det inkluderer ikke kun rutineopgaver men også uventede situationer og ændringer.

11 12 Vejledning om risikovurdering BILAG 1 En vurdering af om foranstaltningerne er tilstrækkelige til at undgå ulykkerne, dvs. et svar på spørgsmålet "Er risikoen acceptabel / ubetydelig med den foranstaltning?" 4. Vurdering Arbejdsgangen kan beskrives grafisk i et rutediagram: Risikovurderingen er klar! Systemdefinition Fareidentifikation Foranstaltninger Er risikoen ubetydelig? Figur 1. Arbejdsgang i en risikovurdering Figur 1 viser de 3 hovedaktiviteter i en risikovurdering. Pilene viser procesforløbet. Det er ofte nødvendigt at vende tilbage og supplere, fjerne eller ændre efterhånden, som man bliver klogere. Arbejdet skal dokumenteres og opbevares på en sikker måde, således at dokumentationen ikke går tabt. 1. Systembeskrivelse Systembeskrivelsen eller systemdefinitionen er grundlæggende for risikostyringen ved veterantogsorganisationen. Den kan anvendes i mange sammenhænge, men først og fremmest ved alle risikovurderinger. Det er systembeskrivelsen, der angiver omfanget af risikovurderingen, dvs. hvad der skal vurderes, og hvad der ikke er nødvendigt at medtage i vurderingen. For en ændring er det systembeskrivelsen af ændringen, der skal beskrives. For en ny veterantogsorganisation er det det hele, der skal beskrives. En systembeskrivelse beskriver således et nyt eller ændret jernbanesystem. Eksempler på et system 1) En ny / opgraderet jernbane, hvor systembeskrivelsen skal omfatte beskrivelsen af alt, der er nyt og grænsefladen til det eksisterende. 2) Et nyt sporskifte, hvor det er beskrivelsen af sporskiftet og dets grænseflader til eksisterende infrastruktur, der er systembeskrivelsen. 3) En hastighedsforøgelse, hvor det er forskellen mellem systemets nuværende egenskaber og krav og systemets kommende egenskaber og krav, der er systembeskrivelsen. Formålet med systembeskrivelsen er således, at beskrive det nye eller ændrede system, herunder de betingelser, som systemet virker under. Systembeskrivelsen anvendes til at alle parter (internt i veterantogsorganisationen, eksterne, myndigheder mv.) kan få et præcist billede af systemet hvad der er med, og hvad der er udenfor systemet. En præcis systembeskrivelse gør det nemmere at identificere alle relevante farer i systemet, således at de medregnes i en efterfølgende risikovurdering. Beskrivelsen skal være kort og samtidig indeholde alle de oplysninger, der er nødvendige for at vurdere sikkerheden. Man kan anvende alle tilgængelige oplysninger i form af f.eks. tegninger, kort, køreplaner, fotos, beskrivelser, målinger, test mv. i beskrivelsen. Nemmest og mest overskueligt er det, hvis systembeskrivelsen suppleres med blokdiagrammer. Fx beskrivelsen af det mobile ATC system kan suppleres med et blokdiagram som vist på Figur 2:

12 13 Vejledning om risikovurdering BILAG 1 Figur 2. Eksempel på blokdiagram. Mobilt ATC En overordnet systembeskrivelse for en hel veterantogsorganisation vil typisk bestå af en beskrivelse af følgende elementer, som vist på figur 3: Figur 3. Elementer i en overordnet systemdefinition Dvs. en kort beskrivelse af hvilken infrastruktur der skal køres på, personalet, gældende identificerede krav, tekniske installationer, materiellet (med og uden trækkraft), overkørsler mv, anvendte sikkerhedsregler samt gældende aftaler om sikkerhedsmæssige tjenester. Til beskrivelsen hører ligeledes en beskrivelse af alle relevante grænseflader, fx til andre veterantogsorganisationer, virksomheder osv. Omfanget af en systembeskrivelse bestemmes af omfanget og kompleksiteten af det nye eller ændrede system. Beskrivelsen af en ny trykluftbeholder fylder måske 2 A4 sider, en jernbaneoverkørsel kan f.eks. fylde 3-5 A4 sider. Da en fejlagtig systembeskrivelse, vil medføre en fejlagtig risikovurdering, er der i dette bilag medtaget en disposition og en bruttoliste, hvori der kan plukkes det, der er relevant i den aktuelle situation. For de kommercielle baner er der følgende overordnet krav til indholdet af en systemdefinition jf. Kommissionens forordning (EF) Nr. 352/2009 af 24. april 2009 om vedtagelse af en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering med senere ændringer:

13 14 Vejledning om risikovurdering BILAG 1 a) en systemmålsætning, f.eks. det tilsigtede formål b) systemfunktioner og -elementer, når dette er relevant (herunder eksempelvis menneskelige, tekniske og operationelle elementer) c) systemafgrænsning, herunder vekselvirkninger med andre systemer d) fysiske (dvs. vekselvirkende systemer) og funktionelle (dvs. funktionelt input og output) grænseflader e) systemmiljøet (f.eks. energi- og varmestrømme, stød, vibrationer, elektromagnetisk interferens, operationel anvendelse) f) eksisterende sikkerhedsforanstaltninger og, efter en iterativ proces, definition af de sikkerhedskrav, der er identificeret i forbindelse med risikovurderingsprocessen g) antagelser med henblik på at afgrænse risikovurderingen Ovenstående kan omsættes til følgende bruttoliste for hvad en systembeskrivelse bør indeholde: a) Indledning og målsætning b) Funktioner i systemet c) Elementer i systemet d) Systemafgrænsning e) Grænseflader f) Systemmiljø g) Organisation h) Sikkerhedskrav i) Øvrige forhold Indledning og målsætning Indledningen bør indeholde den historiske tilblivelse og det tilsigtede formål med systemet. Eventuelt en beskrivelse af ændringsarbejdet inklusive evt. projektstadier og driftsmæssige forhold før det endelige arbejde er færdigt. Med målsætning forstås en beskrivelse af følgende: Hvad systemet skal kunne præstere (fx kørsel af xx antal passagerer fra A til B) Hvad den sikkerhedsmæssige målsætning er (fx max 3 tilskadekomne pr. år) Funktioner i systemet Her beskrives hvilke processer og funktioner der er i systemet f.eks.: Kørselsomfang (distance, transporttid, antal tog, køreplan, passagerer, gods mv.) Hastighed, herunder max. tilladte strækningshastighed, toglængde og togvægt af hensyn til broer og dæmninger. Betjening af systemet Hvilke funktioner udføres manuelt, og hvilke udføres af tekniske systemer. Hvordan spiller det sammen med andre tekniske systemer udenfor systemet. Funktioner ved uregelmæssig drift Elementer i systemet Her beskrives fysikken i form af f.eks. følgende: Infrastruktur Geografisk område, banestrækninger, stationer, trinbræt og spor Sikring, signalsystem, fjernstyring og kommunikationsanlæg Spor og konstruktioner, profilforhold, kurveforhold, stignings- og faldtal Overkørsler Bro og dæmninger

14 15 Vejledning om risikovurdering BILAG 1 Forsyning (f.eks. elforsyning) Driftspåvirkning (slitage) Eventuel alder på elementerne Køretøjer Type (litra) Tilvirknings år Maksimal hastighed, aksellast Trækkraft Bremseudstyr Bogier og hjul Betjening Vedligeholdelsesplan, faciliteter og udstyr Vognkassen, døre, førerrum Togkontrolsystem Radiosystem Brandudrustning og passager sikkerhedsforhold. Systemafgrænsning Det er vigtigt at beskrive hele omfanget af systemet, ved præcist at angive, hvad der ligger inden for og uden for systemet. Typisk består denne afgrænsning også af det sikkerhedsmæssige ansvarsområde for veterantogsorganisationen. Et blokdiagram kan benyttes til at danne et overblik over ændringen af systemet, vekselvirkninger og input/output til andre delsystemer. Grænseflader Grænseflader mellem (det ændrede) system og resten af systemet skal være veldefinerede. Alle de fysiske og funktionelle grænseflader skal beskrives. Der skal beskrives, hvad der kommer ind, og hvad der kommer ud af systemet. F.eks. vil følgende være input for en veterantogsorganisation, der er tilsluttet det øvrige net: Passagerer, service, strøm, materiel, brændstof, personale, evt. fjernstyring osv. Følgende vil da være output: Transporterede passagerer og personale, Co2, mv. Fysiske grænseflader: Fysiske grænseflader beskrives typisk ved angivelse af, hvor systemet grænser op til noget andet fysisk. F.eks. et sporændringsarbejde vil grænsefladen kunne beskrives med sportypen på den ene og anden side af en fastlagt kilometerangivelse. Fysiske grænseflader kan også være forholdet mellem det pågældende jernbanesystem og andre jernbanesystemer eller installationer uden for jernbanen f.eks. en overkørsel og brugere af overkørsler etc. Funktionelle grænseflader: Funktionelle grænseflader anviser, hvordan det nye eller ændrede system fungerer i samspil med andre komponenter, delsystemer eller omgivelser. F.eks. kan det være relevant at beskrive energitilførsel, kommunikation, input, output signalering, eller grænseflader til andre eksterne aktører og jernbanesystemer mv. Systemmiljø Ved beskrivelsen af systemmiljøet (eller driftsmiljøet) kortlægges sammenhængen mellem de fysiske og driftsmæssige vilkår og de omgivelser, som systemet fungerer i. Der redegøres f.eks. for følgende forhold: Temperatur, energi- og varmestrømme, stød, vibrationer, fugt, elektromagnetisk interferens, menneskelige påvirkninger, lyn osv. Beskrivelsen af den menneskelige interaktion angiver, hvem der kommer eller kan komme - i kontakt med systemet (personale, passagerer, håndværkere, vedligeholdspersonale, brugere af overkørsler, og andre), og hvordan denne interaktion skal foregå. Beskrivelsen skal vise sammenhængen mellem systemets anvendelse, vedligeholdelsesbetingelser og den menneskelige interaktion. Organisation Organisationen der er i systemet eller anvender systemet, beskrives her. Følgende bør fremgå: Involverede parter

15 16 Vejledning om risikovurdering BILAG 1 Ansvarsforhold Personale, kompetence Evt. Beredskab Sikkerhedskrav Sikkerhedskravene kan opdeles i tre kategorier: Rammebetingelser, som er de lovkrav og vilkår, som systemet skal leve op til. (f.eks. veteranbekendtgørelsen for eller andre rammekrav.) Eksisterende sikkerhedsforanstaltninger, som er de foranstaltninger, der allerede er etableret i systemet i form af interne regler i veterantogsorganisationen, tekniske- og driftsmæssige standarder, tekniske sikkerhedssystemer- og procedurer. Evaluerede sikkerhedskrav, er de (nye) krav, der er afstedkommet fra risikovurderingen (dvs. de risikoreducerende tiltag eller risikostyringsforanstaltningerne) De endelige sikkerhedskrav kan således først opstilles, når risikovurderingen er tilendebragt. Øvrige forhold Her kan beskrives øvrige forhold, der vil være af interesse i en risikovurdering f.eks.: Antagelser om systemet med henblik på at afgrænse risikovurderingen. F.eks. Det antages, at teknikskabet ikke er tilgængeligt for uvedkommende Forudsætninger og anvendelsesbetingelser, der er opstillet for systemet.

16 17 Vejledning om risikovurdering BILAG 1 2. Fareidentifikation Fareidentifikationen er selve kernen i en risikovurdering. Opgaven går ud på at identificere farlige egenskaber og situationer, som eventuelt kan føre til ulykker, hvor bl.a. mennesker kan komme til skade. Denne opgave kræver, at man har kendskab til, hvordan systemer kan fejle med tilhørende ulykkesforløb, herunder øvrige årsager til uheld på jernbanen. Man kan f.eks. have kendskab til eventuelle indtrufne ulykker og uregelmæssigheder på den aktuelle bane. Det er desuden nyttigt at orientere sig i den danske Havarikommissions (Havarikommissionen For Civil Luftfart og Jernbane) rapporter. Fareidentifikation udføres bedst som et gruppearbejde. Der bør udpeges en tovholder, der holder arbejdet sammen og som, hvis der er behov herfor, indkalder den nødvendige ekspertise. Resultatet kan med fordel dokumenteres på skabeloner/skemaer. Ulykker på jernbanen kan beskrives som en sekvens af hændelser. F Tidsforløb Figur 4. Grafisk beskrivelse af en ulykke sekvens En Fare (= F), en farlig tilstand, kan medføre en Ulykke (= UL). Ulykken kan medføre en Konsekvens (= KK), f.eks. i form af en personskade. Eksempel I et tog findes vogne med elektrisk belysning. En elektrisk ledning er kommet i klemme, og isolationsmaterialet bliver successivt fjernet. Når batteriopladeren leverer et spændingsstød opstår en kortslutning, som medfører en begyndende brand i en vogn. Der udvikles kraftig røg, og passagererne trækker i nødbremsen. Toget standser ude på strækningen, og da passagererne evakueres fra vognen, falder en gammel mand og bliver bevidstløs. Den brændende vogn antænder en kornmark. I eksemplet er konsekvensen en Alvorligt tilskadekommen passager samt en større erstatning til banens nabo. Ulykken er en Brand. Faren, der forårsager branden, er en kortslutning i det elektriske belysningssystem. Årsagen til Faren er, at de elektriske ledningers isolation er alt for dårlig. Dertil kommer en række omstændigheder, der påvirker ulykkesforløbet, især at passagererne skal evakueres ude på banen uden adgang til perron, samt at brandbekæmpelsesudstyret ikke var tilstrækkeligt. Omfang og detaljeringsniveau i en fareidentifikation Man kan med fordel opdele fareidentifikationen i nogle klasser, som angivet i bekendtgørelse nr af 26. november 2015 (bekendtgørelse om indberetning af data på jernbaneområdet vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen) med dertilhørende vejledning. F.eks. i følgende typiske 7 ulykkestyper på jernbanen: Kollision Afsporing Overkørselsulykke Personpåkørsel Personskade ombord på tog i bevægelse Ind- og udstigningsulykker Ulykke med kørestrøm

17 18 Vejledning om risikovurdering BILAG 1 Udslip af farligt gods kan være en konsekvens i forhold til nogle af de 7 ulykkestyper. Selvmord betragtes ikke som en jernbaneulykke, men kan være svær at adskille fra en Personskade med rullende materiel i bevægelse. Alle ulykker kan frembringe personskade i form af dræbte eller alvorligt tilskadekomne. Der er defineret 6 personkategorier: Passagerer. Personer der foretager en rejse med tog Personale. Herunder ansatte hos leverandører eller kontrahenter Brugere af overkørsler Uautoriserede personer på jernbaneområdet Personer på perron Andre Indholdet i en fareidentifikation kan således begrænses til at adressere de 42 muligheder, man får ved en kombination af de 7 ulykkestyper med de 6 personkategorier. Se nedenstående figur. Personskader Ulykker = Ikke mulig = Kan måske indtræffe = Kan indtræffe Figur 5. Et eksempel på hvordan man kan klassificere sammenfald mellem ulykker og personskade Når man identificerer mulighederne for personskade, skal man i første omgang ikke tænke på alle de sikkerhedsforanstaltninger, der kan forhindre ulykken. Fareidentifikationen indledes ved at stille følgende spørgsmål: "Hvad kan der opstå i systemet, der kan lede til en kollision, hvor personer fra en eller flere af de 6 personkategorier kan komme til skade?". Alle farer, der kan lede til et togsammenstød, opstilles. Og så fortsætter man med Afsporing og de andre ulykkestyper på en lignende måde. Hvis en ulykkestype ikke betragtes som mulig i et jernbanesystem eller ved en ændring heraf f.eks. hvis der ikke findes overkørsler dokumenteres argumentet herfor. Det samme gør sig gældende, hvis kombinationen af en ulykkestype og en personkategori ikke betragtes som mulig. Resultatet af fareidentifikationen bør som sagt opstilles i skabeloner/skemaer, hvor der er taget udgangspunkt i at beskrive selve faren, med tilhørende relevante årsager til faren.

18 19 Vejledning om risikovurderin Definitioner I d Årsag (Årsagsbes krivelse) Fare (Farebeskrivels e) Hyppighed Ulykke Konsekve ns (før foranstalt ninger) Evt. Risiko klassifi kation 1 -Hærværk -Fejl i lås Drejeskive ikke låst 1g pr år Afsporing 1. tilskadeko mmet og Materiel skade Uaccept abel 2 Dårlig isolation Kortslutning 1 g pr 3 år Brand 1. tilskadeko mmet og Erstatning n Tabel 1 Eksempel på skabelon / liste over farer

19 20 Vejledning om risikovurderin Definitioner 3. Foranstaltninger For at holde styr på farerne det vil sige at forhindre, at de farlige tilstande udvikler sig til ulykker - anvendes sikkerhedsforanstaltninger eller tiltag (også kaldt barrierer), der hæmmer eller standser udviklingen. Af foranstaltninger, der kan anvendes til at holde styr på farerne, kan nævnes: Passive, fysiske (f.eks. en brandmur) Tekniske (f.eks. en alarm) Symbolske (f.eks. varsling, symbol) Procedurer (f.eks. regler, kompetencer) Barrierernes styrke afhænger af deres funktion, dækningsgrad, pålidelighed og indbyrdes afhængighed. Visse barrierer kan ikke stå alene for at standse ulykken. F.eks. vil tilstedeværelsen af en funktionsdygtig alarm som en barriere - først kunne forhindre ulykken, hvis der er kompetent personale tilstede, der ved hvordan, der skal reageres, når alarmen er aktiveret. Desuden er det ikke sikkert, at alarmen virker, hvilket er bestemmende for barrierens styrke. Anvendelsen af barrierer (foranstaltninger) til at holde styr på farerne, kan illustreres således i en ulykkessekvens: B F UL Figur 6. Grafisk beskrivelse af en ulykkessekvens med barrierer Den første barriere i figur 6 modvirker sandsynligheden for, at den farlige situation F (faren) opstår. Den anden barriere modvirker, at ulykken forekommer, og den sidste forhindrer konsekvenserne af en ulykke eller omfanget heraf. Den tykke ramme om barriere 2 indikerer, at den er svær at nedbryde. Det afhænger ikke af, hvori barrieren er placeret i tidsforløbet, men i stedet af dens funktion og pålidelighed. F.eks. er automatisk sprinkling (barriere 2) sværere at nedbryde end f.eks. evakueringsprocedurer for personalet (barriere 3). Eksempel En fysisk barriere i forbindelse med brand er brandresistent polstring. Den mindsker sandsynligheden for, at faren og den farlige situation opstår. En teknisk barriere er automatisk sprinkling ved begyndende brand. Den forhindrer, at den farlige situation udvikler sig til en brand. En symbolsk barriere er en brandalarm. Den forhindrer omfanget af konsekvensen af ulykken ved, at passagerer varsles om faren. En procedure er f.eks., at personalet er uddannet til at evakuere passagerer. Den forhindrer ligeledes omfanget af konsekvensen af ulykken, hvis personalet er til stede. Når der indføres en eller flere foranstaltninger påvirker det således risikoen ved at reducere enten hyppigheden eller konsekvensen eller begge dele. I eksemplet nedenfor er hyppigheden reduceret for fare Id nr. 1., og derved er risikoen blevet acceptabel.

20 21 Vejledning om risikovurderin Definitioner Id Foranstaltninger Hyppighed Evt. Bemærk ninger Konsekvens (Efter foranstaltning er) Evt. Risiko klassifikation 1 Inspektion af lås. Procedure A7 2 n Video overvågning af areal 1g pr. 10. år 1 tilskadekommet og Materiel skade Acceptabel Tabel 2 Risikovurdering efter indførelse af sikkerhedsforanstaltninger

21 22 Vejledning om risikovurderin Definitioner 4. Vurdering Efter at man har fastsat, hvilke foranstaltninger man vil anvende til at holde styr på de farlige situationer, der kan opstå i ens jernbanesystem, skal det afgøres, om man dermed har styr på sikkerheden i tilstrækkeligt omfang. Det kan fx gøres ved at vurdere: 1. Hyppigheden for den farlige situation er tilpas lav, når man anvender de identificerede foranstaltninger (dvs. en vurdering af vil situationen sjældent nok opstå, når man anvender den valgte sikkerhedsforanstaltning) 2. Konsekvensen af den ulykke, som den farlige situation kan medføre, er tilpas lille (dvs. en vurdering af om konsekvenserne ikke er eksisterende eller begrænsede, når man anvender den/de valgte sikkerhedsforanstaltning(er)) -> Altså, Hyppighed x konsekvens = risiko. Risikovurderingen (Accept af risiko) Hvorvidt risikoen er acceptabel, afhænger af de kriterier den aktuelle veterantogsorganisation har opstillet for sit virke. Typisk kan dette opstilles i en matrix med akserne hyppighed og konsekvens, som nedenstående eksempel illustrerer: Konsekvens Hyppighed Intet Let tilskadeko mne 1.g/dag Alvorlig tilskadeko mne 1. dræbt flere dræbt 1.g/10 dag Fare 1 1. g/100 dag 1.g/3.år 1.g/30.år Tabel 3 Eksempel på risiko accept matrix (med fare nr. 1 indsat) Det grønne område gælder for risici, der kan accepteres af veterantogsorganisationen. Det gule område er risici, der er uønskede, og det røde område er risici, der er uacceptabel. Der gøres opmærksom på at ovenstående alene er et eksempel. Alle akser og alle kriterier, skal tilpasses den enkelte bane / situation. Særligt om risikovurdering ved ændringer Når en risikovurdering udføres i forhold til en ændring i eksisterende systemer, er fokus på: 1. Beskrivelse af den del af systemet, hvori ændringen foretages 2. Beskrivelse af hvad ændringen består i 3. Beskrivelse af grænsefladerne 4. Beskrivelse af hvordan ændringen påvirker hovedsystemet

22 23 Vejledning om risikovurderin Definitioner Definitioner Indberetningsbekendtgørelse (bek. nr af 26. november 2015) Nogle af de ovennævnte begreber følger definitionerne i indberetningsbekendtgørelsen, som kan ses her: Der er udarbejdet en vejledning til indberetningsbekendtgørelsen, som ligeledes findes på Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside: og%20rapportering/02%20aarlig%20indberetning%20til%20haendelsesdatabasen/vejledning% 20i%20indberetningsbekendtgørelsen%20ændret.pdf Fælles metode til risikovurdering Nogle af de ovennævnte begreber følger definitionerne i Kommissionens forordning (EF) Nr. 352/2009 af 24. april 2009 om vedtagelse af en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering som nævnt i artikel 6, stk. 3, litra a), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/49/EF, som kan ses her: %3A0047%3ADA%3APDF Derudover er nogle af de ovennævnte begreber defineret nedenfor: Fare: Fareidentifikation: Grænseflader: Konsekvens: Risiko: Risikoanalyse: Risikoevaluering: Risikostyring: En situation, der kan føre til en ulykke. Den proces, der består i at afdække, registrere og karakterisere farer. Alle interaktionspunkter i løbet af et systems eller delsystemets driftslevetid, herunder drift og vedligeholdelse, hvor forskellige aktører i jernbanesektoren samarbejder om at styrer risici. Det udfald en eventuel ulykke kan have med hensyn til skade på personer, materiel, infrastruktur osv. Den relative hyppighed, hvormed ulykker og hændelser medfører skade (konsekvenser forårsaget af en fare). Risiko = hyppighed x konsekvens. Den systematiske anvendelse af alle tilgængelige oplysninger til at identificere farer og estimere risikoen. Den procedure, der med afsæt i risikoanalysen fastslår om, der er opnået en acceptabel risiko. Sikkerhedsledelsessystemets beskrivelse af risikostyringsforanstaltningerne.

23 24 Vejledning om risikovurderin Definitioner Risikostyringsforanstaltninger: De samlede aktiviteter bestående af risikovurderinger, sikkerhedsforanstaltninger og overvågning heraf. Risikovurdering: Sikkerhedsforanstaltninger: Ulykke: Den samlede proces, som omfatter en risikoanalyse og en risikoevaluering. En række tiltag, der enten mindsker den relative hyppighed af en fare eller afbøder dens konsekvenser med henblik på at nå frem til eller bibeholde et acceptabelt risikoniveau. Det som en fare kan lede til uhensigtsmæssige hændelser såsom sammenstød, afsporing, brand osv

24 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Vejledning om risikovurdering for veterantogskørsel på

Vejledning for den sikkerhedsansvarlige og dennes stedfortræder samt ansvar og pligter

Vejledning for den sikkerhedsansvarlige og dennes stedfortræder samt ansvar og pligter Vejledning for den sikkerhedsansvarlige og dennes stedfortræder samt ansvar og pligter 29. maj 2018 Forord Generelt Bekendtgørelserne kan ses under Lovstof på Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside.

Læs mere

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Den Sikkerhedsansvarlige

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Den Sikkerhedsansvarlige Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Den Sikkerhedsansvarlige 6. oktober 2014 3 Vejledning om ikke Forord Forord Generelt Bekendtgørelsen kan ses under Lovstof på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Juni 2018 3 Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Forord Generelt Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner

Læs mere

Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet

Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet 1 Risikostyringsprocessen og den uafhængige vurdering 2 CSM RA Siger: Jf. CSM RA. Bilag 1. pkt. 1.1.2. Denne iterative risikostyringsproces: Skal omfatte

Læs mere

Vejledning i signifikansvurdering. Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer

Vejledning i signifikansvurdering. Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer Vejledning i signifikansvurdering Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer 13. januar 2012 3 Vejledning i signifikansvurdering Indhold Indhold 1 Indledning 5 1.1 Indledning

Læs mere

Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v.

Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. Jernbanevirksomheder, jernbaneinfrastrukturforvaltere, veteranbaner og veterantogsorganisationer skal indberette

Læs mere

Vejledning om ikke erhvervsmæssig

Vejledning om ikke erhvervsmæssig Vejledning om ikke erhvervsmæssig Den sikkerhedsansvarliges opgaver i forbindelse med risikovurdering på veteranbanerne jf. 6,7,8, i bek. nr. 1354 om ikke erhvervsmæssig (veteranbekendtgørelsen) 4. september

Læs mere

Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder mv.

Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder mv. Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder mv. Jernbanevirksomheder, jernbaneinfrastrukturforvaltere, veteranbaner og veterantog

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen 1)

Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen 1) BEK nr 575 af 25/05/2010 Udskriftsdato: 10. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin. Trafikstyrelsen, j.nr. T691-000138 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder mv.

Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder mv. Blanket til brug ved indberetning af data vedrørende ulykker, forløbere til ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder mv. Jernbanevirksomheder, jernbaneinfrastrukturforvaltere, veteranbaner og veterantog

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, som ændret ved lov nr. 658 af 8. juni 2016, fastsættes efter

Læs mere

Vejledning om krav til personer ved drift af veteranbane og kørsel på veteranbane m.m.

Vejledning om krav til personer ved drift af veteranbane og kørsel på veteranbane m.m. Vejledning om krav til personer ved drift af veteranbane og kørsel på veteranbane m.m. Juni 2018 3 Vejledning om krav til personer ved drift af veteranbane og kørsel på veteranbane m.m. Indledning Generelt

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 542 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 I medfør af 56, 64, stk. 4, og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1) BEK nr 543 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 185/6 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/1136 af 13. juli 2015 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 402/2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 359 af 08/04/2014 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10000-00059 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

Bekendtgørelse om veterantogskørsel på det åbne jernbanenet. (Veteranbanebekendtgørelsen for jernbanenettet)

Bekendtgørelse om veterantogskørsel på det åbne jernbanenet. (Veteranbanebekendtgørelsen for jernbanenettet) Bekendtgørelse om veterantogskørsel på det åbne jernbanenet (Veteranbanebekendtgørelsen for jernbanenettet) I medfør af 40, stk. 7 og 8, og 56, i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes

Læs mere

Procedure. SP 7-03 Sikkerhedsprocedure. Registrering og håndtering af ulykker og forløbere til ulykker. Rev.: 5. Dato: 30.

Procedure. SP 7-03 Sikkerhedsprocedure. Registrering og håndtering af ulykker og forløbere til ulykker. Rev.: 5. Dato: 30. Procedure SP 7-03 Sikkerhedsprocedure Registrering og håndtering af ulykker og forløbere til ulykker Rev.: 5 Udarbejdet af: Torben Landler Kvalitetssikret af: Rolf Sundqvist Godkendt af: Nils Blom Salmonsen

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen

Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen I medfør af 78, stk. 5, og 117, stk. 1, i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27.maj. 2015, fastsættes

Læs mere

Introduktion til risikovurdering

Introduktion til risikovurdering Grundlæggende led i en risikovurderingsproces 19. december 2016 3 Indhold Indledning 4 Nøglebegreber 5 Vejledning: Sådan laver du en risikovurdering - skridt for skridt 7 1 Projektbeskrivelse 9 2 Risikoidentificering

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

Trusselsidentifikation ved risikovurderingen af offentlige it-systemer Kom godt i gang

Trusselsidentifikation ved risikovurderingen af offentlige it-systemer Kom godt i gang Trusselsidentifikation ved risikovurderingen af offentlige it-systemer Kom godt i gang Oktober 2015 Trusselsidentifikation ved risikovurderingen af offentlige it-systemer Kom godt i gang Oktober 2015 Denne

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen

Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen BEK nr 1181 af 22/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 7. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS10901-00016

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af data på jernbaneområdet vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. til Trafik- og Byggestyrelsen 1

Bekendtgørelse om indberetning af data på jernbaneområdet vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. til Trafik- og Byggestyrelsen 1 Bekendtgørelse om indberetning af data på jernbaneområdet vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. til Trafik- og Byggestyrelsen 1 I medfør af 56, 78, stk. 5, 102, stk. 1 og 2, 117, stk. 1, og

Læs mere

Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens

Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens 11-12 og 18-19 Krav til personer December 2011 3 Vejledning til vetetanbanebekendtgørelsen Indledning Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om

Læs mere

Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Thierry BREYNE, Dragan JOVICIC Det Europæiske Jernbaneagentur - Sikkerhedsenhed Sektor for sikkerhedsvurdering Adresse 120 Rue Marc LEFRANCQ -

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 27/2018 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 01.11.2018 Gyldig fra: 02.12.2018 Gyldig til: 17.01.2019 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Generelt 1.1. Formål og afgrænsninger 1.2.

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af data på jernbaneområdet vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. til Trafik- og Byggestyrelsen 1)

Bekendtgørelse om indberetning af data på jernbaneområdet vedrørende ulykker og forløbere til ulykker m.v. til Trafik- og Byggestyrelsen 1) BEK nr 1340 af 26/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 8. marts 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS10901-00014

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 15. december Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Lovtidende A Udgivet den 15. december Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Lovtidende A 2012 Udgivet den 15. december 2012 12. december 2012. Nr. 1187. Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 k,

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 29/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 08.11.2017 Gyldig fra: 08.11.2017 Gyldig til: 30.09.2018 SSB 28/2017 ophæves TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1. Formål og

Læs mere

BEK nr 1197 af 12/12/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 21. januar 2017

BEK nr 1197 af 12/12/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 21. januar 2017 BEK nr 1197 af 12/12/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 21. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin. Trafikstyrelsen, j.nr. TS10901-00005 Senere ændringer til

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 20/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 31.08.2017 Gyldig fra: 05.09.2017 Gyldig til: 15.01.2018 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1. Formål og afgrænsninger 1.2.

Læs mere

Kapitel 1 Anvendelsesområde

Kapitel 1 Anvendelsesområde Bekendtgørelse om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift af veteranbane og kørsel med veterantog på veteranbane m.m. (Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner) I medfør af 40, stk. 6 og 7, i jernbaneloven,

Læs mere

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM Bekendtgørelsen Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Lidt om Common Safety Methods - CSM Sessionens indhold - Bekendtgørelsen - Generelt om godkendelse og sikkerhed -Lidt om CSM

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /...

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2019 C(2019) 3561 final ANNEX 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 321/2013, (EU) nr. 1299/2014,

Læs mere

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Jernbanesession 10 Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference

Læs mere

Sikkerhedscertifikat. - Vejledning for jernbanevirksomheder. Udgave 2

Sikkerhedscertifikat. - Vejledning for jernbanevirksomheder. Udgave 2 Sikkerhedscertifikat - Vejledning for jernbanevirksomheder Udgave 2 Sikkerhedscertifikat Indhold Indhold Formål 5 Krav til sikkerhedscertifikatets del a) 5 Sikkerhedspolitik 5 Risikostyring 6 Sikkerhedsmål

Læs mere

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen BEK nr 661 af 08/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10301-00025 Senere ændringer til

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for <organisation>

Informationssikkerhedspolitik for <organisation> 1 Informationssikkerhedspolitik for 1. Formål informationssikkerhedspolitik beskriver vigtigheden af arbejdet med informationssikkerhed i og fastlægger

Læs mere

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 k, stk. 5 og 6, 22, stk. 6, 24 c, stk. 2, og 26, stk. 1, 1. pkt., i lov om jernbane,

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2006R2023 DA 17.04.2008 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 2023/2006 af 22. december 2006 om god

Læs mere

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0 Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB April 2008 Version 1.0 Indhold 1. Indledning... 3 2. Mission... 3 3. Målsætning... 3 4. Dækningsområde og afgrænsning... 4 5. Ansvar og organisering... 4 6.

Læs mere

VEJLEDNING. Kompetencekrav ved CSM assessment Rev

VEJLEDNING. Kompetencekrav ved CSM assessment Rev Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Tlf. 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk VEJLEDNING Vejledning Kompetencekrav ved CSM assessment Rev. 2014-05-15 En assessorvirksomhed

Læs mere

Beredskabspolitik for Dahmlos Security [OFF] Gyldig fra d INDLEDNING TILTAG FOR AT OPFYLDE POLITIKKENS FORMÅL...

Beredskabspolitik for Dahmlos Security [OFF] Gyldig fra d INDLEDNING TILTAG FOR AT OPFYLDE POLITIKKENS FORMÅL... BEREDSKABSPOLITIK Gyldig fra d. 01-12-2017 Indhold 1 INDLEDNING... 2 1.1 FORMÅLET MED BEREDSKABSPOLITIKKEN... 2 1.2 GYLDIGHEDSOMRÅDE... 2 1.3 VÆRDIGRUNDLAG OG PRINCIPPER... 2 2 TILTAG FOR AT OPFYLDE POLITIKKENS

Læs mere

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering. Side 1 (28)

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering. Side 1 (28) Vejledning om brug af assessor efter EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering Side 1 (28) Indledning EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering

Læs mere

Indhold. Vejledning til letbaneindberetningsbekendtgørelsen. BEK nr af 22. september 2016

Indhold. Vejledning til letbaneindberetningsbekendtgørelsen. BEK nr af 22. september 2016 1 Vejledning til letbaneindberetningsbekendtgørelsen Indhold Vejledning til letbaneindberetningsbekendtgørelsen BEK nr. 1181 af 22. september 2016 21. november 2016 Indhold 2 Vejledning til letbaneindberetningsbekendtgørelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere 1

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere 1 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere 1 I bekendtgørelse nr. 985 af 11. oktober 2011 om certificering af lokomotivførere, foretages følgende ændringer: 1 1. Indledningen

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 349 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 349 Offentligt Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Bilag 349 Offentligt Redegørelse Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Direkte 7226 7075 Fax 3338 1439 lfu@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Vurdering

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 26/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 13.10.2017 Gyldig fra: 23.10.2017 Gyldig til: 05.11.2017 SSB 18/2017 ophæves TIB 25, Hjørring-Frederikshavn. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1.

Læs mere

Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120.

Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120. Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS Journal nr.: 06-610/28 9. august 2006 Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120. 1 Undersøgelser 1.1 Hændelsen 1.2 Fakta 1.2.1

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. 1 I bekendtgørelse nr. 1026 af 30. juni 2016 om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl., som ændret ved

Læs mere

Pas på, på banen for maskinførere

Pas på, på banen for maskinførere INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe / kompetence... Målbeskrivelse... Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset....1 Uddannelse.... Helbredskrav... Beskrivelse af uddannelsen....1 Generelt....

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej!

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Introduktion til ny bekendtgørelse om ibrugtagning af infrastruktur Lise Aaen Kobberholm Bekendtgørelsens formål Bekendtgørelsen fastsætter procedurer

Læs mere

Bestemmelser for Jernbane BJ

Bestemmelser for Jernbane BJ Bestemmelser for Jernbane BJ 5-3-2015 Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes efter bemyndigelse

Læs mere

Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition

Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition 23. september 2013 3 Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition Forord Forord Dette Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition

Læs mere

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87 Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS 18001 og bek. 87 Punkt Emne Bemærkninger Handlingsplan 4.1 Generelle krav Organisationen skal etablere og vedligeholde et arbejdsmiljøledelses-system

Læs mere

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift af veteranbane og kørsel med veterantog på veteranbane

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift af veteranbane og kørsel med veterantog på veteranbane Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift af veteranbane og kørsel med veterantog på veteranbane m.m. Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner m.m. Marts 2018 3 Vejledning for veteranbanebekendtgørelsen

Læs mere

Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1)

Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1) BEK nr 11034 af 16/07/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 1. marts 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS10000-00088 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS DIREKTIV

BILAG. til KOMMISSIONENS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2014) XXX draft ANNEXES 1 to 2 BILAG til KOMMISSIONENS DIREKTIV om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/59/EF for så vidt angår generelle faglige

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så ligger det færdige udkast klar til den kommende version af ISO 9001:2015. Standarden er planlagt til at blive implementeret medio september 2015. Herefter har virksomhederne

Læs mere

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat TS10503-00055 Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Læs mere

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordning nr. 352/2009 om en fælles sikkerhedsmetode. risikoevaluering og -vurdering

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordning nr. 352/2009 om en fælles sikkerhedsmetode. risikoevaluering og -vurdering Vejledning om brug af assessor efter EU-forordning nr. 352/2009 om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Version 2.2 af 28. februar 2014 Side 1 (34) Indledning EU-forordningen om

Læs mere

Indhold. Vejledning til letbaneindberetningsbekendtgørelsen. BEK nr af 22. september 2016

Indhold. Vejledning til letbaneindberetningsbekendtgørelsen. BEK nr af 22. september 2016 1 Vejledning til letbaneindberetningsbekendtgørelsen Indhold Vejledning til letbaneindberetningsbekendtgørelsen BEK nr. 1181 af 22. september 2016 21. november 2016 Indhold 2 Vejledning til letbaneindberetningsbekendtgørelsen

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 24/2018 27.09.2018 Gyldig fra: 06.10.2018 Gyldig til: 05.10.2019 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted SSB 20-2018 ophæves. TIB strækning 25. Stationer med transitionsområder. Bestemmelser for

Læs mere

Oversigt over ændringer i bekendtgørelser udstedt i medfør af Offshoresikkerhedsloven

Oversigt over ændringer i bekendtgørelser udstedt i medfør af Offshoresikkerhedsloven Bilag 1 Oversigt over ændringer i bekendtgørelser udstedt i medfør af Offshoresikkerhedsloven Gruppe Titel Bilagsnr. Ændringer/bemærkninger Implementering af offshoresikkerheds direktivet (7) Havarikommissionen

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2013R0402 DA 03.08.2015 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B C1 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 402/2013 af 30. april

Læs mere

Identificering og imødegåelse af farer og risici

Identificering og imødegåelse af farer og risici dato 05.11.2012 Side 1 af 5 Identificering og imødegåelse af farer og risici Formål: At sikre, at risici bliver vurderet og at der tages passende forholdsregler til at imødegå ulykker og andre arbejdsmiljøbelastninger.

Læs mere

Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet

Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet BEK nr 9908 af 12/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 15. marts 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Trafikstyrelsen, j.nr. 10201-00005 Senere ændringer til forskriften BEK

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. 2013 Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 k, stk. 5 og 6, 22, stk. 6, 24 c, stk. 2 og 26, stk. 1, 1. pkt. i lov om jernbane,

Læs mere

Den Europæiske Unions Tidende L 224/19

Den Europæiske Unions Tidende L 224/19 22.8.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 224/19 Berigtigelse til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 402/2013 af 30. april 2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. General aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: ZISPA ApS

DATABEHANDLERAFTALE. General aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: ZISPA ApS DATABEHANDLERAFTALE General aftale omkring behandling af persondata Udarbejdet af: ZISPA ApS Aftalen Denne databehandleraftale (Aftalen) er ZISPA s generelle databehandler aftale til den indgåede samhandelsaftale

Læs mere

Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt

Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt RAVN Bane 2016 ApS Roholmsvej 12 F 2620 Albertslund Att.: Adm. dir. Jesper Ravn Fremsendt pr. mail til: jesper@ravn-bane.dk 15. april 2016 Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt Kære Jesper Ravn,

Læs mere

Målbillede for risikostyring i signalprogrammet. Juni 2018

Målbillede for risikostyring i signalprogrammet. Juni 2018 Målbillede for risikostyring i signalprogrammet Juni 2018 1 Introduktion Opstilling af målbillede Målbilledet for risikostyringen i Signalprogrammet (SP) definerer de overordnede strategiske mål for risikostyring,

Læs mere

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser SR SSB 123-2019 Offentliggjort: 09.07.2019 Gyldig fra: 16.08.2019 Gyldig til: 31.12.2019 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog (ORF test) 1. Generelt 1.1. Formål For afprøvning af fjernbanens operationelle

Læs mere

Overordnet organisering af personoplysninger

Overordnet organisering af personoplysninger Databeskyttelsespolitik for Hertha Bofællesskaber & Værksteder Overordnet organisering af personoplysninger Hertha Bofællesskaber & Værksteder ønsker som hovedregel, at anvende digitale databehandlingssystemer

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

Vedligeholdelse og generhvervelse af operatørcertifikat som sikkerhedsoperatør

Vedligeholdelse og generhvervelse af operatørcertifikat som sikkerhedsoperatør DSB Risk Management Uddannelsesstandard Sølvgade 40 Ustd nr. 9-02 1349 Kbh. K Vedligeholdelse og generhvervelse af operatørcertifikat som sikkerhedsoperatør 1. Indledning Denne standard er udarbejdet som

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 10. juli 2018 Ophæver og erstatter meddelelsen af 27. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet BEK nr 56 af 24/01/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 2. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS1051-00010 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Forfatter: Carsten Stenstrøm Mail: Telefon: IT Amerika Plads København Ø

Forfatter: Carsten Stenstrøm Mail: Telefon: IT Amerika Plads København Ø spolitik 28.02.2017 Banedanmark IT Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Forfatter: Carsten Stenstrøm Mail: cstr@bane.dk Telefon: 41881976 Indhold Side 1 spolitik 4 1.1 Indledning 4 1.2

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 121/8 Den Europæiske Unions Tidende 3.5.2013 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 402/2013 af 30. april 2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering og ophævelse

Læs mere

SOPHIAGÅRD ELMEHØJEN

SOPHIAGÅRD ELMEHØJEN Databeskyttelsespolitik for Sophiagård Elmehøjen Overordnet organisering af personoplysninger Sophiagård Elmehøjen ønsker som hovedregel at anvende databehandlersystemer og opbevaring af personoplysninger

Læs mere

! Databehandleraftale

! Databehandleraftale ! Databehandleraftale Indledning 1.1. Denne aftale vedrørende behandling af personoplysninger ( Databehandleraftalen ) regulerer Pensopay APS CVR-nr. 36410876 (databehandleren) og Kunden (den Dataansvarlige

Læs mere

Forslag til. Vordingborg Kommunes. Overordnede bestemmelser. IT- informationssikkerhed

Forslag til. Vordingborg Kommunes. Overordnede bestemmelser. IT- informationssikkerhed Forslag til Vordingborg Kommunes Overordnede bestemmelser om IT- informationssikkerhed Rev. 12. januar 2015 Hvad der er markeret med rød skrift er tilføjelser til den vedtagne politik af 24. februar 2011.

Læs mere

IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9

IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9 IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9 Indhold 1 Læsevejledning... 3 2 Informationssikkerhedspolitik... 3 2.1 INDLEDNING... 3 2.2 SIKKERHEDSNIVEAU... 4 2.3 HOLDNINGER OG PRINCIPPER... 5 2.4 HOVEDMÅLSÆTNINGER

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

- med dig i fremtiden DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: Mentor IT

- med dig i fremtiden DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: Mentor IT DATABEHANDLERAFTALE Aftale omkring behandling af persondata Udarbejdet af: Mentor IT Aftalen Denne databehandleraftale (Aftalen) er er et tillæg til den indgåede kontrakt mellem kunden (Dataansvarlig)

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så blev den nye version af ISO 9001 implementeret. Det skete den 23. september 2015 og herefter har virksomhederne 36 måneder til at implementere de nye krav i standarden. At

Læs mere

Redegørelse om signalforbikørsler

Redegørelse om signalforbikørsler Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 11 Offentligt 16.08.11 Redegørelse om signalforbikørsler 1. Indledning og sammenfatning På baggrund af en række artikler i Berlingske Tidende d. 29. juli 2011

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.4.2018 C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING om praktiske bestemmelser for jernbanekøretøjsgodkendelses- og jernbanekøretøjssprocessen

Læs mere