LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR KØGE KOMMUNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR KØGE KOMMUNE"

Transkript

1 Version // TOG LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR KØGE KOMMUNE FORSLAG Juni 2015

2 Indhold 1. Formål 2. Vison og mål for vore landdistrikter 3. Handlinger 3.1Bo og leve 3.2 Det lokale initiativ 3.3 By og landskab 3.4 Erhverv og turisme 3.5 Infrastruktur og service 3.6 Markedsføring 4. Nogle vigtige forudsætninger 4.1 Fingerplanen 4.2 Transportkorridoren 4.3 Den grønne hovedstruktur 4.4 Gældende planlægning for de 33 landsbyer 4.5 Beskyttelsesinteresser 5. Landsbyforum og Landsbypulje 5.1 Landsbyforum 5.2 Landsbypulje

3 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en meget stor del af kommunens borgere bor i landdistrikterne. Her er mange værdier og kvaliteter, både for den enkelte borger, for kommunen og for samfundet i det hele taget. Køge Byråd ønsker med Landdistriktspolitik 2015 at styrke, gentænke og værne om kommunens landdistrikter. Vi ønsker at sætte en dagsorden, der skal gøre det gode liv på landet og i landsbyerne endnu bedre, samtidigt med at der passes på de fælles værdier. Politikken er et redskab for borgere, foreninger, organisationer, virksomheder og frivillige til i samarbejde med Køge Kommune at arbejde med udvikling af kommunens landdistrikter. På de følgende sider findes Byrådets vision, mål og handlinger vedrørende landdistrikterne. Til slut findes forskellig nyttig baggrundsinformation. (kort med 33 landsbyer indsættes her) Tekstboks sammen med kort: Køge Kommune har ca indbyggere. Heraf bor ca i landzone (ca. 12%). Landdistriktspolitikken omfatter kommunens 33 landsbyer, sommerhusområderne samt det åbne land.

4 2. Vision og mål for vore landdistrikter Køge Byråd vil sikre landdistrikerne som et aktiv, der både beskyttes og benyttes. Det skal både rumme landsbysamfund, landbrug og natur, med adgangsmulighed og oplevelser for borgere og turister. Dette kan til tider være modsat rettede interesser, men her ser byrådet mere koordinering og dialog som vejen frem. Det er ret populært at bosætte sig på landet i Køge Kommune. Her får man god plads omkring sig, ro, et trygt miljø og samtidigt kort afstand til alt. Kommunens landsbyer er meget forskellige, men fælles for dem er, at de i langt overvejende grad er bo-landsbyer. I takt med at landbrugets rolle som næringsvej ikke mere er direkte knyttet op på landsbyen, og at afstandene er blevet kortere i form af elektroniske kommunikationsmidler, har landsbyerne nu fået en anden rolle. Man bosætter sig ikke længere i en specifik landsby for at ernære sig, men i langt højere grad for at bo og leve her. Landsbyerne har alle deres unikke kvaliteter, traditioner og kulturhistorier. Meget spiller ind i en landsbys identitet, og potentialet for at styrke denne er derfor forskelligt fra landsby til landsby. Køge Byråd har følgende vision for vore landdistrikter: Vi ønsker at styrke, gentænke og værne om vore landdistrikter. Vi søger en balanceret udvikling i byområderne, lokalbyerne og landdistrikterne. Vi ønsker at fremme udvikling og serviceniveau i forhold til en helhedsorienteret og bæredygtig strategi for hele kommunen. Vi anlægger et differentieret syn på landsbyerne og deres udviklingsmuligheder. Og vi erkender, at det er anderledes at bo på landet: Større frihedsgrader, adgang til natur og mulighed for fællesskaber, men også et anderledes serviceniveau. Dette udmøntes i følgende mål for landdistrikterne. Byrådet ønsker: - At give borgerne mulighed for et godt liv på i landsbyerne og på landet. - At styrke fællesskabet i landsbyerne. - At styrke landsbyernes identitet og forskellighed. - At give gode udviklingsmuligheder nogle steder, og begrænsede muligheder andre steder. Udviklingen skal ikke nødvendigvis være ens for alle landsbyer og landområder. - At holde fokus på kvalitet og forskønnelse. - At sikre en god balance mellem at bevare det gamle og gøre plads til det nye. - At styrke nye former for bosætning. - At styrke nye muligheder for erhverv. - At styrke oplevelsesturismen. - At benytte og beskytte landskabet og naturen. - At opretholde klare grænser mellem by og land. - At sikre let adgang til naturen.

5 3. Handlinger De ovenstående visioner og mål udmøntes i en række mere konkrete handlinger, som vil indgå i Køge Byråds løbende arbejde, i kommuneplanlægningen, budgetlægningen osv. Nogle af handlingerne kan gennemføres på kort sigt, mens andre er langsigtede. Mange af forholdene er også underlagt overordnede rammer, som Byrådet kun har begrænset eller ingen indflydelse på, eksempelvis lovgivning, naturbeskyttelse, overordnet planlægning som Fingeplanen og Transportkorridoren. Men i alle tilfælde er politikken og de her beskrevne handlinger et udtryk for, hvilken vej Køge Byråd ønsker udviklingen skal gå. Handlingerne inddeles i følgende seks indsatsområder: - Bo og leve - Det lokale initiativ - By og landskab - Erhverv og turisme - Infrastruktur og service - Markedsføring

6 3.1. Bo og leve Køge Byråd vil arbejde for at fastholde og udvikle landsbysamfundene i tæt samspil med de lokale kræfter og borgerne der bor her. Vi skal generelt turde give plads til nye boformer, udvikling af fællesskaber og nye muligheder for fysiske samlingspunkter i landsbyerne. Ligesom købstaden har sin særlige identitet, skal landsbyerne også i fremtiden have en skarpere identitet, som skal bygge på stedets potentiale. Landsbyerne har en særlig karakter med fokus på det nære og en anden fællesskabsånd end i byen og de større bysamfund. I takt med at landsbyernes traditionelle samlingspunkter som skole og butik ofte er forsvundet, er det andre tiltag, der skal til. Her kan fælledskaber være en mulighed. Begrebet er formuleret af Tor Nørretranders og Søren Hermandsen med henblik på at genvinde det fællesskab, vi tabte på vejen. Hvis det skal lykkes, skal vi fokusere mere på solidaritet, kollektivt ansvar og individuel lyst til at skabe og virke - til gavn for individet, fællesskabet og naturen. Grundtanken er at man som udgangspunkt skal have noget at være fælles om. Derfor introduceres fælled + fællesskab. - Fælledskabet behøver ikke nødvendigvis at blive dyrket i alle landsbyer. Nogle landsbyer har stærke kræfter og ildsjæle og kan styrke fælledskabet. Andre ønsker måske at dyrke det individuelle. Der skal være plads til begge dele. Byrådet vil sætte fokus på: - Strategisk landdistriktsudvikling. - Fremme udviklingen i udvalgte landsbyer. - Styrkelse af fællesskab, fælledskab og fælles faciliteter. - Muligheder for nye boformer. - Gode rammer for familieliv. - Mulighed for at omdanne ledige bygninger til nye formål. - Udstykning af store byggegrunde, hvor dette er hensigtsmæssigt.

7 3.2 Det lokale initiativ For at landsbyerne fortsat skal fungere som levende samfund er det vigtigt at Kommunen og borgerne samarbejder og støtter hinanden. Det kræver en løbende dialog om lokale initiativer, prioritering osv. De lokale initiativer er afhængige af lokale kræfter, der går sammen om at skabe store og små aktiviteter i nærområdet. Borgere, virksomheder, frivillige og foreninger er aktive sparringspartnere i udviklingen af et bæredygtigt liv på landet. Køge Byråd vil understøtte lokale udviklingstiltag og lokalt engagement. Byrådet ønsker envidere at etablere et Landsbyforum som dialogredskab for landdistriktsudviklingen. (Se nærmere herom i afsnit 5). Byrådet vil arbejde for: - Fremme samarbejdet for at sikre udvikling, vedligehold og forskønnelse i landsbyerne. - Fremme lokale initiativer, der styrker identitet og almennyttige formål i landsbyerne (kulturelt, socialt, fysisk og økonomisk). - Etablere et Landsbyforum, hvor Køge Kommune og repræsentanter for landsbyerne kan drøfte fælles anliggender, vejlede, understøtte og koordinere lokale initiativer. - Etablere en Landsbypulje, som kan støtte lokale initiativer. - Om muligt at bevilge et årligt beløb til Landsbypuljen. - Koordinere de særlige driftsmidler til branddamme (på grund af kulturhistorisk betydning) med Landsbypuljen. - Benytte mulighederne for byfornyelse (områdefornyelse i mindre byer) og nedrivninger (indsatspuljemidler), hvor dette er hensigtsmæssigt og muligt.

8 3.3. By og landskab Køges landdistrikter er karakteriseret af ådalen, åsene, de store skovområder, herregårdslandskaberne og 33 unikke landsbyer. Derudover har Køge en lang kystlinje og byder på en flot palette af smukke landskaber. En stadig større forståelse for landbo- og landskabskulturen opleves hos kommunens borgere og tilflyttere. Særligt herregårdslandskaberne, skovene og ådalen er attraktive udflugtsmål for borgere og turister. Potentialet for at skabe gunstige rammer for udvikling af herregårdsturisme og let adgang til naturen er vigtige trækplastre. Derfor ønsker Køge Byråd at understøtte formidling og let adgang til naturen i tæt dialog med lodsejere og borgere. Køge Byråd ønsker fortsat at opretholde en klar grænse mellem land og by. Derfor skal udviklingen primært ske gennem styrkelse af landsbyerne, mens byggeri uden for landsbyerne begrænses. I tilfælde, hvor landsbyen ikke er fuldt udbygget, bør der tages udgangspunkt i landsbystrukturen, landsbyarkitekturen samt landskabelige forhold ved udbygning. Tomme eller overføldiggjorte bygninger i tilknytning til landbruget, kan få mulighed for at indtage en ny rolle og blive ramme om nye boformer eller erhverv. Byrådet vil arbejde for: - Beskytte de værdifulde landskaber og naturområder. - Opretholde en klar grænse mellem land og by. - Begrænse byggeri uden for landsbyerne. - Styrke oplevelser og let adgang til naturen i landdistrikterne. - Understøtte forskellige naturoplevelser, f. eks. løbestier, gamle kirkestier, kunst i landskabet, shelters, naturlegepladser, cykling, orienteringsløb og jagt. - Byggeri i landsbyerne sker med udgangspunkt i landsbystrukturen, landsbyarkitekturen og de landskabelige forhold. - Nyanvendelse af tomme eller overflødiggjorte landbrugsbygninger.

9 3.4 Erhverv og turisme Erhvervsstrukturen på landet og i landsbyerne har generelt ændret sig markant de seneste årtier. Her er i dag langt færre arbejdspladser, og de arbejdspladser som er her, er helt anderledes end tidligere. Men her er også potentiale for udvikling af erhverv og turisme. Køge Byråd vil således arbejde for at styrke erhverv og turisme i landdistrikterne, til gavn for for både de enkelte borgere, lokalområdet og samfundet som sådant. Landdistrikternes identitet og synlighed i forhold til turisme kan styrkes på flere måder. Det kan være i forhold til oplevelser og fritid, f.eks. jagt, fiskeri, vandring, cykling, gårdbutikker, herregårdsbesøg og bed & breakfest. Det kan også være i forhold til markedsføring og formidling. Derudover bør man se på mulighederne for innovative løsninger i forhold til merværdi og udvikling af tomme landbrugsbygninger. Byrådet vil arbejde for: - Styrke netværk og rådgivning omkring fastholdelse og udvikling af erhverv i landdistrikterne, herunder også iværksætteri. - Understøtte mulighederne for lokale arbejdspladser som f.eks. liberale erhverv, service, hjemmearbejde/distancearbejde etc. - Være opmærksom på eventuelle afledte gener fra de lokale erhverv. - Nyanvendelse af tomme erhvervsbygninger i forhold til erhverv og turisme. - Udvikle øget turisme i forbindelse med f.eks. herregårde og besøgsgårde, muligheder for naturoplevelser og muligheder for aktiviteter i naturen. - Understøtte muligheden for nicheproduktion, afsætning samt branding af lokale produkter (f.eks. råvarer og specialiteter, koholderlaug, Københavns spisekammer ). - Understøtte bevarings-, forskønnelses- og kunstprojekter i landsbyerne.

10 3.5 Infrastruktur og service Køge Byråd vil arbejde for at styrke infrastruktur og service i hele kommunen. - Her skal man imidlertid være opmærksom på dilemmaet i, at man på den ene side ønsker en veludbygget infrastruktur og service i landområderne og landsbyerne, men samtidigt ønsker fred, ro og plads omkring sig. Køge Kommune er eller er på vej til at blive - ganske veludbygget med hensyn til overordnede vejforbindelser. Lokalt i landdistrikterne kan der dog fortsat være behov for forbedringer af vejnettet, større trafiksikkerhed samt flere stiforbindelser. Med hensyn til kollektiv trafik er kommunen dækket godt ind med jernbaner/s-tog. I Køge Kommune ligger der i dag tre regionale banestrækninger og regiontogbanen til Rødvig/Faxeladeplads. Den gode tilgængelighed betyder både at mange Køgeborgere nemt kan pendle til arbejde, men også at folk, som bor uden for kommunen, kan arbejde i kommunen. Angående busbetjeningen af landdistrikterne er den noget mere beskeden. Med hensyn til mobiltelefondækning og internetforbindelser er landdistrikterne noget uensartet dækket. Med hensyn til butiksbetjening, skoler, børneinstitutioner og anden offentlig service er denne kun i beskeden grad lokaliseret i landsbyerne. - Nye indkøbsmønstre, nye boformer, nye arbejdsmønstre, nye fælledskaber, den digitale verden, fleksible bus-/taxaløsninger er under udvikling. Mange af disse forandringer har betydning for vore behov og muligheder i landdistrikterne. Her er det vigtigt at være åbne over for de nye muligheder frem for at holde fast i de traditionelle løsninger. Byrådet vil arbejde for: - Åbenhed over for nye muligheder og løsninger vedr. infrastruktur og service i landdistrikterne. - Bedst mulig busbetjening eller anden kollektiv transport i landdistrikterne. - Forbedring af vejforhold, trafiksikkerhed og stiforbindelser hvor der er behov herfor. - Fremme god mobiltelefondækning i hele kommunen. - Fremme god fiberbredbånd-dækning i hele kommunen.

11 3.6 Markedsføring Kvaliteterne og mulighederne i Køge Kommunes forskelligartede landsbyer og landområder skal markedsføres på forskellig vis. Markedsføringen/informationen retter sig både mod de mange borgere, som allerede bor her, men også mod de mulige tilflyttere samt interesserede turister. Endeligt kan også det eksisterende og det måske kommende erhvervsliv have interesse heri. Byrådet vil arbejde for: - Etablere og opretholde en dialog med borgerne i landdistrikterne, samt informere om landdistriktspolitikken. - Promovere kvaliteter og forskelligheder i de 33 landsbyer og landområderne. - Fremme en samlet markedsføring i forhold til bosætning, erhverv og turisme. - Fremme samarbejde på tværs med Visit Møn-Sydsjælland i forhold til konkrete turismetiltag. - Fremme formidling og sammenhæng mellem lokal produktion, forarbejdning og afsætning gennem aktiv markedsføring. - Fremme bo- og fritidsfællesskaber i landdistrikterne (f.eks. seniorer, økologisk, koholderlaug) og brande Køge Kommune som et sted med mulighed for alternative bofællesskaber.

12 4. Nogle vigtige forudsætninger Køge Kommunes beliggenhed betyder nogle overordnede forhold, som har stor betydning for landdistrikterne og udviklingsmulighederne her: Fingerplanen, Transportkorridoren, den grønne hovedstruktur, den gældende planlægning for de 33 landsbyer samt forskellige beskyttelsesinteresser. - Her gives en kort oversigt over disse vigtige forudsætninger. 4.1 Fingerplanen Den statslige Fingerplan 2013 udstikker rammerne for fingerbystrukturen, der er grundlaget for kommunens hovedstruktur. Den bymæssige udvikling skal primært ske ved byomdannelse og byfortætning inden for de eksisterende byområder og ved at forlænge og fortykke byfingrene, hvor der er mulighed for god kollektiv trafikbetjening. Dette betyder med andre ord meget begrænsede muligheder for udvikling af landsbyerne mellem fingrene. Se nærmere på (kort indsættes her) 4.2 Transportkorridoren De store transportårer løber for de flestes vedkommende i det, der kaldes Transportkorridoren, som er et statsligt udpeget areal resereveret til overordnet infrastruktur som f.eks. motorveje, jernbaner, naturgastransmissionsledninger og højspændingsledninger. Transportkorridoren har været udpeget siden 1972, hvor regionplanen fastlagde den overordnede hovedstruktur for hele hovedstadsområdet. Som det fremgår af kortet omfatter Transportkorridoren ganske store dele af Køge Kommune. Inden for denne korridors landzonearealer må ikke etableres yderligere permanent bebyggelse og anlæg, bortset fra bebyggelse og anlæg, som er nødvendig for driften af landejendomme. Transportkorridoren henhører under Naturstyrelsen. Se nærmere på og i Kommuneplan 2013, afsnit 2.2. (kort indsættes her) 4.3 Den grønne hovedstruktur Der arbejdes for at skabe større sammenhæng mellem naturområder og byområder til gavn for både natur og mennesker.

13 De grønne korridorer skal friholdes for byggeri og anlæg og skal løbende søges forbedret med henblik på at øge mulighederne for spredning af vilde dyr og planter samt tilgængeligheden for offentligheden gennem et sammenhængende rekreativt stinet og forbedrede faciliteter som p-pladser, opholdspladser og skiltning. I forbindelse med by- og landdistriktsudvikling skal der indarbejdes grønne og landskabelige kvaliteter og variation i grønne områder med forbindelse til de grønne korridorer. Se nærmere i Køge Kommuneplan 2013, afsnit 1.9. (Kort fra kommuneplanens side 27 indsættes her) 4.4. Gældende planlægning for de 33 landsbyer Fordelt jævnt ud over hele kommunen ligger der i dag 33 landsbyer, som alle har deres helt specielle karakter fra Sonnerup i den vestlige del til Ølsemagle og Svansbjerg, som ligger helt op ad fingerbyens udvikling. 23 af landsbyerne er mere eller mindre omfattede af lokalplaner. Byrådet har udarbejdet en analyse for de lokalplanlagte landsbyer, hvoraf det fremgår, at der i den vestlige del af kommunen er en restrummelighed i forhold til udvikling af boliger. Da byrådet har valgt at fokusere udviklingen på de større sammenhængende byområder, vil det kun i mindre grad være muligt at udvikle til boligformål i det åbne land eller i landsbyerne. Byrådet vil fortsat følge med i restrummeligheden i landsbyerne. Se nærmere i Køge Kommuneplan 2013, afsnit 1.10 og 2.9, samt rammerne for område 13. (kort fra kommuneplanen side 91 indsættes her) 4.5 Beskyttelsesinteresser Store dele af landdistrikterne og landsbyerne er omfattet af beskyttelsesinteresser. Her er både tale om landskabsinteresser, kulturhistoriske interesser, biologiske interesser, geologiske interesser, råstofinteresser, grundvandsinteresser, lavbundsarealer, skovrejsning, landbrug og store husdyrbrug. Alle disse interesser giver forskellige former for begrænsninger og muligheder, som skal iagttages ved udvikling i Køge Kommunens landdistrikter. Se nærmere i Køge Kommuneplan 2013, afsnit 3.

14 5. Landsbyforum og Landsbypulje Som beskrevet i afsnit 3.2 ønsker Byrådet at etablere et Landsbyforum samt etablere en Landsbypulje, for at fremme udviklingen i landdistrikterne og skabe en god dialog mellem borgere og kommune. Det følgende er det foreløbige grundlag herfor. Der skal senere udarbejdes et egentligt sæt af vedtægter/kommissorium samt bestemmelser om pulje og formelle ansøgningsvilkår. 5.1 Landsbyforum Formålet med Landsbyforum er at fungere som et dialogværktøj mellem borger og kommune, sikre gensidig information og koordination, igangsætte og understøtte samarbejder, rådgive Byrådet om relevante forhold, samt medvirke ved prioritering af Landsbypuljens midler.* Der nedsættes et Landsbyforum bestående af op til 10 repræsentanter fra de 33 landsbyer og 3 repræsentanter fra kommunens administration. Landsbyerne organiserer sig selv og udpeger selv de op til 10 repræsentanter. Landsbyforum sekretariatsbetjenes af Teknik- og Miljøforvaltningen, Køge Kommune. Landsbyforum mødes hvert kvartal. 5.2 Landsbypulje Byrådet bevilliger så vidt muligt et årligt beløb til Landsbypuljen. Alle borgere, foreninger og organisationer i Køge Kommune kan søge om tilskud fra Landsbypuljen. Puljen kan finansiere op til 50 % af projekt-/aktivitetsomkostningerne. Projekter og aktiviteter forventes at have en mærkbar og synlig effekt i forhold til en lokal udvikling. Puljen understøtter særligt initiativer, som er båret af en frivillig indsats. Ansøgninger om tilskud på op til kr behandles løbende, administrativt af forvaltningen. Ansøgninger om tilskud på over kr behandles kvartalsvist og forelægges til prioritering i Landsbyforum, før stillingtagen. *) Hele eller dele af kommunens driftsselskab ETK s årlige budget til drift/vedligeholdelse af kulturhistorisk værdifulde branddamme i landdistrikterne kan lægges ind under Landsbyforum, således at Landsbyforum medvirker ved prioriteringen heraf.

15 Bagsiden: I Køge Kommune har vi den positive situation, at folk gerne flytter til landsbyerne og på landet i forhold til andre steder. Her kan man bo på landet og samtidigt være tæt på alt. Vi skal bygge videre på den unikke identitet der findes i vore 33 landsbyer. Og vi skal finde en måde at benytte og beskytte landskabet på, og sikre klare grænser mellem by og land. Landdistriktspolitik 2015 er et værktøj til at styrke landdistrikternes fortsatte udvikling. (Flemming Christensen, borgmester)

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

2. Vision og mål for vore landdistrikter

2. Vision og mål for vore landdistrikter 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne. Her er mange værdier og kvaliteter, både for den enkelte

Læs mere

Nyt forslag til landdistriktspolitik Køge Kommune

Nyt forslag til landdistriktspolitik Køge Kommune Nyt forslag til landdistriktspolitik Køge Kommune Juni 2016 1 Indhold 1. Formål 3 2. Vision og mål for vore landdistrikter 4 3. Indsatsområder 5 3.1 Det lokale initiativ 6 3.2. Bo og leve 6 3.3. By og

Læs mere

Landdistriktspolitik Køge Kommune

Landdistriktspolitik Køge Kommune Landdistriktspolitik Køge Kommune August 2016 1 Indhold Forord. 1. Formå... 2. Vision og mål for vore landdistrikter. 3. Indsatsområder.. 3.1 Det lokale initiativ.... 3.2. Bo og leve.. 3.3. By og landskab

Læs mere

Køge Kommune. Landdistriktspolitik

Køge Kommune. Landdistriktspolitik Køge Kommune Landdistriktspolitik August 2016 Indhold Landdistriktspolitik Køge Kommune 2016 Udarbejdet af Køge Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen. Forarbejde af Rambøll, Byudvikling & Landskab, 2015

Læs mere

Vækst og udviklingsmuligheder i landsbyerne skal ikke medføre, at landsbyernes særlige værdier forringes.

Vækst og udviklingsmuligheder i landsbyerne skal ikke medføre, at landsbyernes særlige værdier forringes. Forslag august 2015 Nyt forslag juni 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne. Her er mange værdier

Læs mere

Landdistriktspolitik Køge Kommune 2015. August 2015. Udkast

Landdistriktspolitik Køge Kommune 2015. August 2015. Udkast Landdistriktspolitik Køge Kommune 2015 August 2015 Udkast 1 Indhold 1. Formål 2. Vison og mål for vore landdistrikter 3. Indsatsområder 3.1 Det lokale initiativ 3.2 Bo og leve 3.3 By og landskab 3.4 Erhverv

Læs mere

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land.

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. Landdistriktspolitik Vision I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. I Byrådets vision for en landdistriktspolitik indebærer dette, at Ringsted Kommune

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

Forslag til Landdistriktspolitik, Brønderslev Kommune 2014

Forslag til Landdistriktspolitik, Brønderslev Kommune 2014 Forslag til Landdistriktspolitik, Brønderslev Kommune 2014 Indledning Regeringens overordnede målsætning er, at det også i fremtiden skal være muligt at bo og virke i alle dele af landet. Dette kræver

Læs mere

Dagsorden Velkomst v/marie Stærke Gennemgang af Forslag til Kommuneplan Pause Spørgsmål og diskussion 21.

Dagsorden Velkomst v/marie Stærke Gennemgang af Forslag til Kommuneplan Pause Spørgsmål og diskussion 21. Forslag Dagsorden 19.00 Velkomst v/marie Stærke 19.05 Gennemgang af Forslag til Kommuneplan 2017 19.45 Pause 20.00 Spørgsmål og diskussion 21.00 Afrunding Kommuneplan 2017 Kommuneplanen er bindende for

Læs mere

Landdistriktspolitik Randers Kommune

Landdistriktspolitik Randers Kommune Landdistriktspolitik Randers Kommune 2016-2018 Forord Vi ønsker at skabe mere dynamik, vækst og udvikling i vores landdistrikter i Randers Kommune. Her ligger mere end 80 landsbyer hver med sin særlige

Læs mere

LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE

LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE LANDDISTRIKTSPOLITIK FOR BRØNDERSLEV KOMMUNE Januar 2015 Indledning Regeringens overordnede målsætning er, at det også i fremtiden skal være muligt at bo og virke i alle dele af landet. Dette kræver nytænkning

Læs mere

1. Bosætning. 2 stevns kommune

1. Bosætning. 2 stevns kommune Vision Stevns Kommune vil være kendt som et stærkt lokalsamfund i Øresundsregionen - i storslået natur, en alsidig kultur og med god plads til både at bo og leve i. 1 stevns kommune 1. Bosætning Stevns

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

Politik for landdistrikterne

Politik for landdistrikterne Politik for landdistrikterne Visioner og mål 2015 Forslag Tekst med rødt foreslås fjernet, med grønt foreslås tilføjet Indhold Baggrund 3 Visioner og fremtidsbilleder 4 1. Kommunen og de mindre bysamfund

Læs mere

NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017

NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017 Plan og Udvikling Sagsnr. 281105 Brevid. 2650335 Ref. HABR Dir. tlf. hannebb@roskilde.dk NOTAT: Høringssvar - revision af Fingerplan 2017 26. september 2017 Kommunerne i kan inden den 15. oktober 2017

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

LANDDISTRIKTS POLITIK

LANDDISTRIKTS POLITIK LANDDISTRIKTS POLITIK 2016-2018 Forord Vi ønsker at skabe mere dynamik, vækst og udvikling i vores landdistrikter i Randers Kommune. Her ligger mere end 80 landsbyer hver med sin særlige identitet, sine

Læs mere

Landdistriktspolitik. Nordfyns Kommune

Landdistriktspolitik. Nordfyns Kommune Landdistriktspolitik Nordfyns Kommune 2017-2021 Forord Kære læser Det er med stor glæde, at vi præsenterer dig for Nordfyns Kommunes landdistriktspolitik. Der tales meget om land og by, hovedstad og provins,

Læs mere

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet

Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune. Mere liv på landet Udvikling af landdistriktspolitik i Haderslev Kommune Mere liv på landet Mere liv på landet Haderslev Kommune ønsker en helhedsorienteret sammenhæng mellem visioner og strategier, kommuneplan, politikker,

Læs mere

Landdistriktspolitik for Lemvig Kommune

Landdistriktspolitik for Lemvig Kommune Landdistriktspolitik 2007-2013 for Lemvig Kommune Lemvig Kommune Rådhusgade 2 7620 Lemvig Side 1 af 8 1. Indledning 2. Tidshorisont Det er af stor værdi for Lemvig Kommune, at man i kommunen har landdistrikter

Læs mere

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER

F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER 1 of 7 F. STRATEGIENS VISION OG HANDLINGSPLAN, MÅL, AKTIVITETER OG FORVENTEDE RESULATER F.1. UDVIKLINGSSTRATEGIENS VISION LAG Djurslands vision er at videreudvikle og synliggøre Djursland som et områdefyldt

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

Landsbypolitik Kerteminde Landsbyråd

Landsbypolitik Kerteminde Landsbyråd Landsbypolitik 2019-2022 år senest 1/6) Lokalplaner De nuværende lokalplaner og ikke up-to-date og ikke flexible nok. Landbypolitik 2019-2022, Endeligt forslag, version 1 Status Bosætning handler om livskvalitet

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Strukturbillede VIBY Sjælland

Strukturbillede VIBY Sjælland Strukturbillede VIBY Sjælland Indhold Forord 3 Visionen 4 Hovedstrukturen 5 Fra vision til plan 5 Boliger 5 Bymidten 6 Erhverv 7 Den grønne struktur 7 Trafikstruktur 7 Vedtaget af Roskilde Byråd den 18.

Læs mere

NOTAT. Udstykninger i landzone

NOTAT. Udstykninger i landzone NOTAT Teknik- og Miljøforvaltningen Dato Planafdelingen Udstykninger i landzone Opførelse af nye boliger i landzone medfører ofte, at der først skal udstykkes en grund. Enkelte steder, særligt i landsbyer,

Læs mere

Udviklingsstrategi. for landdistrikter

Udviklingsstrategi. for landdistrikter Udviklingsstrategi for landdistrikter Indhold Indledning 2 Landdistrikterne under forandring 3 Prioriterede udfordringer i kommunens landdistrikter 4 Initiativer idéer til tværgående projekter 5 Idéer

Læs mere

Politik for landdistrikterne. Visioner og mål

Politik for landdistrikterne. Visioner og mål Politik for landdistrikterne Visioner og mål Januar 2011 Indhold Baggrund Visioner og fremtidsbilleder 1. Kommunen og de mindre bysamfund skal trække på samme hammel 2. Offentlige kerneydelser skal være

Læs mere

Strategisk planlægning for landsbyer. Marts 2019 Sara Aasted Paarup og Lea Mikkelsen

Strategisk planlægning for landsbyer. Marts 2019 Sara Aasted Paarup og Lea Mikkelsen Strategisk planlægning for landsbyer Marts 2019 Sara Aasted Paarup og Lea Mikkelsen Udvalget for levedygtige landsbyer Udvalget er en del af den politiske aftale mellem regeringen, S og DF om Et Danmark

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 Kort Kort 1: Den tidligere udstrækning af den økologiske forbindelse

Læs mere

Liv i landdistrikterne - tillæg til Udviklingsstrategi 2008

Liv i landdistrikterne - tillæg til Udviklingsstrategi 2008 Liv i landdistrikterne - tillæg til Udviklingsstrategi 2008 Vedtaget i Viborg Byråd den 24. juni 2009 Forord Viborg Kommune er i geografisk udstrækning Danmarks næststørste kommune. Over halvdelen af kommunens

Læs mere

Politik for Nærdemokrati

Politik for Nærdemokrati Politik for Nærdemokrati oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2 Rammer for nærdemokratiet... 4 2.1 Definition af lokalområder... 4 2.2 Lokal repræsentation...

Læs mere

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1 Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference 27.-27. maj 2014 SIDE 1 Green Infrastructure Enhancing Europe s Natural Capital Udfordringer Små og fragmenterede naturområder Klimaændringer

Læs mere

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd Lokalråd og Toksværd Lokalområde / Toksværd Vi ønsker et stærkt lokalsamfund bygget på sammenhold, omsorg og gensidig respekt! Vi vil være synlige Lokalråd og Toksværd Forord: Hvad og hvorfor har vi sat

Læs mere

Borgermøde. Præstø under LUP

Borgermøde. Præstø under LUP Borgermøde Præstø under LUP Præstø Lokalråd 30. oktober 2012 Dagsorden 1) Kend din by - Præstø s historie Kaj Christiansen fortæller 2) LUP en Lokal Udviklings Plan Præsentation af begrebet (Henrik Reiche)

Læs mere

Landdistriktspolitik og handlingsplan Indledning

Landdistriktspolitik og handlingsplan Indledning Landdistriktspolitik 2015-2018 og handlingsplan 2017-2018 Indledning Ringkøbing- Skjern Kommunes vision Naturens rige er udtryk for at byrådet gennem naturen vil sikre borgerne det gode liv og at skabe

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 FORSLAG i offentlig høring fra den 5. december 2016 til den

Læs mere

LAG Midt-Nordvestsjælland

LAG Midt-Nordvestsjælland LAG Midt-Nordvestsjælland Tilskud til udvikling af liv og erhverv i landdistrikterne Lokale aktionsgrupper (LAG er) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene

Læs mere

Afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune

Afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune Generelt Afdelingschef i Vesthimmerlands Kommune Om Vesthimmerlands Kommune Vesthimmerlands Kommune i Region Nordjylland blev etableret ved Kommunalreformen i 2007. Kommunen har ca. 37.500 indbyggere og

Læs mere

Strategi for natur og friluftsliv. Lemvig Kommune

Strategi for natur og friluftsliv. Lemvig Kommune Strategi for natur og friluftsliv Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Indhold Forord 3 Landdistrikterne i Ikast-Brande Kommune Byrådets visioner 4 Liste og kort over kommunens landsbyer Bosætning

Indhold Forord 3 Landdistrikterne i Ikast-Brande Kommune Byrådets visioner 4 Liste og kort over kommunens landsbyer Bosætning Landdistriktspolitikken for Ikast-Brande Kommune Visioner og indsatsområder August 2011 Indhold Forord 3 Landdistrikterne i Ikast-Brande Kommune 4 Byrådets visioner 4 Liste og kort over kommunens landsbyer

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 13. Nymindegab 13.01 Nymindegab 13.02 Houstrup 13.03 Lønne 13.10 Åbent land Nymindegab Bevaringsværdige bygninger Rammer 13.01 Nymindegab Status Nymindegab er en kystby med udviklingspotentiale indenfor

Læs mere

Hvad siger loven? - strategisk planlægning for landsbyer & omdannelseslandsbyer. Sara Aasted Paarup, 25. april 2019

Hvad siger loven? - strategisk planlægning for landsbyer & omdannelseslandsbyer. Sara Aasted Paarup, 25. april 2019 Hvad siger loven? - strategisk planlægning for landsbyer & omdannelseslandsbyer Sara Aasted Paarup, 25. april 2019 Udvalget for levedygtige landsbyer Udvalget er en del af den politiske aftale mellem regeringen,

Læs mere

7. Miljøvurdering 171

7. Miljøvurdering 171 7. Miljøvurdering 171 Sammenfattende miljøvurdering Miljøvurderingen belyser miljøpåvirkningerne af de ændringer, der er indarbejdet i Kommuneplan 2013-2025 set i forhold til Kommuneplan 2009-2021. Miljøvurderingen

Læs mere

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej Oktober 2014 Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde,

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune Tillæg nr. 41

Kommuneplan for Odense Kommune Tillæg nr. 41 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 41 Boliger i Åsum Ændring af kommuneplanområde 3 Åsum, Seden, Bullerup, Agedrup Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal der for

Læs mere

Hvem kan søge LAG midler. Foreninger Enkeltpersoner Virksomheder Organisationer Almennyttige sammenslutninger Offentlige myndigheder

Hvem kan søge LAG midler. Foreninger Enkeltpersoner Virksomheder Organisationer Almennyttige sammenslutninger Offentlige myndigheder LAG Skive-Viborg Hvad er LAG? Lokale aktionsgrupper (LAGer) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene ved blandt andet at tildele tilskudsmidler til relevante

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land BEK nr 521 af 27/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen j.nr. NST-909-00037 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009

Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009 Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009 Furesø Kommunes landområder omfatter alle arealer, der ikke er udlagt til byzone eller planlagt til fremtidig byudvikling. I landområderne

Læs mere

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune BYFORNYELSE I HERNING 2017-2028 - strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune Byfornyelse i Herning 2017-2028 er udarbejdet i foråret 2016 og revideret i efteråret 2018 af Herning Kommune,

Læs mere

Forslag til en Landdistriktspolitik fra Landdistriktnetværk Lolland ( Land Lolland)

Forslag til en Landdistriktspolitik fra Landdistriktnetværk Lolland ( Land Lolland) Forslag til en Landdistriktspolitik fra Landdistriktnetværk Lolland ( Land Lolland) Brug landdistriktspolitikken Landdistriktspolitikken skal være grundlaget for samarbejde for aktørerne i landdistrikterne

Læs mere

Ny drift Nummer Projektnavn Fagudvalg Funktion Aftaleenhed Indsatsområde Område Beskrivelse af forslag

Ny drift Nummer Projektnavn Fagudvalg Funktion Aftaleenhed Indsatsområde Område Beskrivelse af forslag Nummer 130 Udvidelse af landdistriktspujen Indsatsområde Nye initiativer i øvrigt Område Hele kommunen Landdistriktspuljen er idag på 309.000 kr om året. Puljens formål er at støtte lokale udviklingsprojekter

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

Modernisering af planloven Juni 2017

Modernisering af planloven Juni 2017 Modernisering af planloven Juni 2017 Baggrund Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti fra juni 2016: Danmark i bedre balance - Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder

Læs mere

Branding- og markedsføringsstrategi

Branding- og markedsføringsstrategi Branding- og markedsføringsstrategi for Assens Kommune 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til vækst realiserer vi gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her, Vækst og udvikling og Alle får en

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Referat Efter velkomsten begyndte cafedebatten, som hurtigt kom i gang efterfølgende er der under hvert cafebord opsamlet fokuspunkter, mange

Referat Efter velkomsten begyndte cafedebatten, som hurtigt kom i gang efterfølgende er der under hvert cafebord opsamlet fokuspunkter, mange Referat fra tema2 Byudvikling og Bosætning Pilegårdsskolen, Langeskov 14.05 2007 Program 19.00 Musik og velkomst ved udvalgsformanden 19.15 Niras informerer om cafebordsmetode 19.20 Hanne fortæller om

Læs mere

1 of 7 NYT LYS I MØRKE

1 of 7 NYT LYS I MØRKE 1 of 7 NYT LYS I MØRKE 1 2 of 7 BAGGRUNDEN FOR PROJEKTET Langs det grønne bånd, der snor sig langs med jernbanen ind i det indre af Syddjurs Kommune, finder man fire jernbanebyer bundet sammen af Grenaabanen

Læs mere

Adgang til Oplevelser

Adgang til Oplevelser Adgang til Oplevelser - en politik for styrkelsen af de særlige steder der findes i vores natur og landskaber og muligheden for oplevelsen af dem. Holbæk Kommune 2016 synliggøre fortællinger i landskabet

Læs mere

DEBAT- OPLÆG REVISION AF ROSKILDES KOMMUNEPLAN ROSKILDE KOMMUNE INVITERER TIL DEBAT

DEBAT- OPLÆG REVISION AF ROSKILDES KOMMUNEPLAN ROSKILDE KOMMUNE INVITERER TIL DEBAT DEBAT- OPLÆG REVISION AF ROSKILDES KOMMUNEPLAN ROSKILDE KOMMUNE INVITERER TIL DEBAT HVAD MENER DU? Byrådet har i januar 2019 besluttet at sende planstrategien 'Fælles Takter' i offentlig høring. Planstrategien

Læs mere

Strategi for Lokal Udvikling Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted

Strategi for Lokal Udvikling Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted Strategi for Lokal Udvikling 2018-2020 Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted 99171717 - lese@thisted.dk - www.thisted.dk - CVR 2918 9560 Indhold Forord... 3 Sammenhængskraft...4 Strategi for Thisted

Læs mere

SIKALEDDET. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser.

SIKALEDDET. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser. Ledige boliggrunde tæt på by, indkøbsmuligheder, S-tog og med direkte adgang til fælleden. Dato 6.06.205 Version 0 Revideret - SIKALEDDET

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Nyt fra Erhvervsstyrelsen Hvad er på dagsordenen i ERST? Baggrund for lovforslaget om

Læs mere

Strategisk planlægning i landdistrikterne

Strategisk planlægning i landdistrikterne INDSATS 1 Strategisk planlægning Strategisk planlægning handler om lokale planer for landsbyerne. Hvordan sikrer vi at kommuneplaner og lokale planer hænger sammen? Fra landspolitiske side lægges der op

Læs mere

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01 Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Layout_20130819.indd 1 19-08-2013 12:53:01 Danmark i omstilling Hvordan kan byer og landdistrikter udvikles, så vi udnytter vores arealer bedst muligt

Læs mere

Lidt om Furesø Kommune. Susanne Birkeland Dabyfo-møde den

Lidt om Furesø Kommune. Susanne Birkeland Dabyfo-møde den Lidt om Furesø Kommune Susanne Birkeland Dabyfo-møde den 28-01-2015 Furesø Kommune 20 km fra København Sammenlagt af Farum og værløse kommuner med lige mange indbyggere Nu 39.057 indbyggere = 362 flere

Læs mere

Trafik - altid en grøn vej. Politik

Trafik - altid en grøn vej. Politik Trafik - altid en grøn vej Politik Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde, i skole, på indkøb,

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET Udvalgspolitik for plan og boligudvalget 2014 Baggrund Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af politikere, samarbejdspartnere

Læs mere

Lokal Udviklingsstrategi for. LAG Vejen. Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008. Kongeåen ved Foldingbro. Version 2, 2009 - pixiudgave

Lokal Udviklingsstrategi for. LAG Vejen. Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008. Kongeåen ved Foldingbro. Version 2, 2009 - pixiudgave Lokal Udviklingsstrategi for LAG Vejen Under landdistriktsprogrammet For perioden 2007-2008 Kongeåen ved Foldingbro Version 2, 2009 - pixiudgave 1 Indhold Formalia; Navn og adresse... 3 Strategi... 4 Overordnede

Læs mere

Strategi- og handleplan for landdistrikterne

Strategi- og handleplan for landdistrikterne Strategi- og handleplan for landdistrikterne 11. januar 2016 vedtog Byrådet en ny Landdistriktspolitik. Politikken omhandler følgende temaer: Strategi- og handleplanen er en opfølgning på den vedtagne

Læs mere

Nye muligheder i landzonen

Nye muligheder i landzonen Nye muligheder i landzonen Advokat, Mark Christian Walters 53 Kort om zoneinddelingen Planlovens 34, stk. 1: Hele landet er opdelt i byzoner, sommerhusområder og landzoner. De overordnede retningslinjer

Læs mere

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.

Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune. Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune. Kommuneplan 2013-2025 for Langeland Kommune Udarbejdet og udgivet af: Langeland Kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Telefon 6351 6000 www.langelandkommune.dk Ikrafttrædelsesdato: 14. april 2014 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udtalelse. Udtalelse til beslutningsforslag om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune

Udtalelse. Udtalelse til beslutningsforslag om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune Udtalelse til beslutningsforslag om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune Side 1 af 6 Konklusion Forslaget om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune har på forskellig vis været

Læs mere

Tillæg nr. 40 til Kommuneplan for Viborg Kommune. Rammebestemmelser for Rødkærsbro Rammeområde RØDK.R2.01_ T40. Forslag.

Tillæg nr. 40 til Kommuneplan for Viborg Kommune. Rammebestemmelser for Rødkærsbro Rammeområde RØDK.R2.01_ T40. Forslag. Tillæg nr. 40 til Kommuneplan 2009-2021 for Viborg Kommune Rammebestemmelser for Rødkærsbro Rammeområde RØDK.R2.01_ T40 Forslag Tillæggets område KOMMUNEPLANTILLÆG Forslag til tillæg nr. 40 Forslag til

Læs mere

IGANGSATTE BYUDVIKLINGSPROJEKTER

IGANGSATTE BYUDVIKLINGSPROJEKTER IGANGSATTE BYUDVIKLINGSPROJEKTER Assens Kommune en del af den fynske udvikling - StrategiFYN 2014-2017 - Ny strategifyn 2018-2021 på vej Vision 2018 Vi vil have flere til at bo i vores kommune, fordi Vision

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter rammerne for al lokalplanlægning. Hvis Byrådet ønsker at gennemføre

Læs mere

Kommissorium for Kommuneplan Projektgruppen: Natur

Kommissorium for Kommuneplan Projektgruppen: Natur Kommissorium for Kommuneplan 2009-2020 Projektgruppen: Natur 1. Baggrund Med kommunalreformen er ansvaret for forvaltningen af det åbne land herunder naturen - flyttet fra amterne til kommunerne. Kommunerne

Læs mere

Lydum. Kvong. Lunde 11. LUNDE KOMMUNEPLAN 2013

Lydum. Kvong. Lunde 11. LUNDE KOMMUNEPLAN 2013 Lydum Lunde Kvong 11. LUNDE KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der

Læs mere

IDÉhøring Kommuneplan

IDÉhøring Kommuneplan IDÉhøring Kommuneplan 2017-2029 Sønderborg Kommune ønsker at indsamle lokal viden og gode idéer til arealudlæg og andet, som kan gavne det videre arbejde med revisionen af kommuneplanen. Temaerne der skal

Læs mere

Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov

Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov Fællesskab i Kerteminde Kommune Velkommen til Dialogmøde Planstrategi 2015 Den 4. november 2015, Langeskov Aftens program 18.30-19.30 Kommunernes planlægning, ved Jesper Hempler, Formand for Teknik- og

Læs mere

Forord. På vegne af Byrådet

Forord. På vegne af Byrådet Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi i kommunen værdsætter højt, og som vi gerne vil værne

Læs mere

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Aktiviteterne på Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalgets område er alle omfattet af Vision 2020, der viser vejen for, hvordan kommunens fritids- og kulturliv skal

Læs mere

(&# )# "#$%&*+##&%&#%&!! #!- %&%##!!#&#%$&!%#$+ &%,111#$%&%!,%&!! 2%& Side 1

(&# )# #$%&*+##&%&#%&!! #!- %&%##!!#&#%$&!%#$+ &%,111#$%&%!,%&!! 2%& Side 1 !"#$%&'"#$%&% (&# )# "#$%&*+##&%&#%&!!,-#&&#&%,&#.#,$+& #!- *+#/%#!&%,&#$#$+& -#%#0##&,#$+#%#!! #0#&&!%-#&-## *+#/%#$!&#%&!!,-%$ %&%##!!#&#%$&!%#$+ &##!-&,#& &%,111#$%&%!,%&!! $$&%#&*&###2,111#$%&%34*&5

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies...

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies... SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK 2 0 1 3-2 0 1 6 - for dummies... Velkommen... Først og fremmest tak fordi du interesserer dig for din kommune! Med denne lille flyer har vi forsøgt at indkapsle essensen

Læs mere

Grønt Råd Planstrategi 2015 26. november 2015 Navn / stilling / oplæg Bæredygtighed Planstrategi hvad er grundlaget og rammerne Forholdet til Visionen Temaer i Planstrategi 2015 Erhverv Uddannelse Trafik

Læs mere

Radikal Politik i Skive Kommune

Radikal Politik i Skive Kommune Radikal Politik i Skive Kommune En gevinst for landskaberne i Salling, for fjordmiljøet ved vore kyster, for forebyggelse og sundhed for den enkelte, for et aktivt kultur og fritidsliv og for uddannelsesniveauet

Læs mere

Handlingsplan gældende for 2018 For Landdistriktspolitikken Indledning

Handlingsplan gældende for 2018 For Landdistriktspolitikken Indledning Handlingsplan gældende for 2018 For Landdistriktspolitikken 2015-2018 Indledning Ringkøbing- Skjern Kommunes vision Naturens rige er udtryk for at byrådet gennem naturen vil sikre borgerne det gode liv

Læs mere

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011 Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011 Lokalrådet December 2011 1 Kilde. Kms/Hillerød kommune 2 Baggrund Sommeren 2011 afholdt lokalrådet for Alsønderup sogn en visionsdag på Kulsviergården i Alsønderup,

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Indhold og procesplan for planstrategien

Indhold og procesplan for planstrategien Notat Haderslev Kommune Udvikling & Kultur Gåskærgade 26 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk Dir. tlf. 74341711 kile@haderslev.dk 13. december 2006 Sagsident:

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

BYFORNYELSE I HERNING strategi for byfornyelse og forskønnelse i Herning Kommune. udkast

BYFORNYELSE I HERNING strategi for byfornyelse og forskønnelse i Herning Kommune. udkast BYFORNYELSE I HERNING 2017-2028 - strategi for byfornyelse og forskønnelse i Herning Kommune udkast Byfornyelse i Herning 2017-2028 er udarbejdet i foråret 2016 af Herning Kommune, By, Erhverv og Kultur.

Læs mere

Indholdsfortegnelse Landsbyer...1/13

Indholdsfortegnelse Landsbyer...1/13 Indholdsfortegnelse Landsbyer...1/13 Mål og midler...3/13 Ishøj Landsby...4/13 Offentlige funktioner...5/13 Helhedsplan for Ishøj Landsby...6/13 En grønnere landsby...7/13 Tranegilde...9/13 Offentlige

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere