AT VÆRE LOBBYIST? Lobbyister for ACEA (bilindustriens interesseorganisation) HVAD VIL DET SIGE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AT VÆRE LOBBYIST? Lobbyister for ACEA (bilindustriens interesseorganisation) HVAD VIL DET SIGE"

Transkript

1 Lobbyister for ACEA (bilindustriens interesseorganisation) DAGEN I DAG BESTÅR AF 3 SESSIONER 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne 2. session: Forhandlinger Politikerne skal komme med tre forhandlingsudspil til EU s klimapolitik: a. Hvor meget vil deres land reducere CO2-udledningen i % frem mod 2030? b. Hvor meget skal vedvarende energi udgøre af landets samlede energibehov i % i 2030? c. Hvor mange penge (karameller) vil landet investere på klimaområdet frem mod 2030? 3. session: Pressemøde Presserådgivere og eksperter kommenterer på dagens resultater. HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE LOBBYIST? Som lobbyister skal I prøve at påvirke politikerne til at tage beslutninger i tråd med jeres dagsorden. I skal derfor: Gå rundt til landene og argumentere overbevisende for jeres sag Lave alliancer med landenes særlige rådgivere Lave plancher med slogans og budskaber Eventuelt lave slagsange TIL HVER SESSION HAR I FORSKELLIGE OPGAVER Her er en liste med jeres opgaver: 1. session: Ekspertpanel I kommer mest på banen i første session. Efter ca. 45 minutters forberedelsestid, skal I stille med to personer, som indgår i et ekspertpanel sammen med de andre videnskabsgrupper og interesseorganisationer. På faktaarket kan I se den samlede liste over ekspertgrupperne. I skal holde et oplæg på 1-2 minutter, hvor I præsenterer jeres holdninger og budskaber. I skal lave god research til jeres oplæg, hvor I gerne må søge ekstra viden på nettet for at understøtte jeres argumenter. Efter oplægget stiller journalisterne og de særlige rådgivere spørgsmål. Det er jeres chance for at komme i direkte dialog med politikerne. Det er her, I kan påvirke dem bedst muligt. 2. session: Topmøde med forhandlinger om klimamål Under forberedelserne til topmødet skal I lave så meget lobbyarbejde som muligt. I skal både prøve at påvirke politikerne med jeres argumenter og lave plancher I kan vise under forhandlingerne. 3. session: Pressemøde Følg grundigt med under forhandlingerne så I kan stille skarpe spørgsmål på pressemødet. TIPS: De andre grupper har ikke fået oplyst den viden I besidder på forhånd. Derfor er det op til jer at få kommunikeret jeres budskab og få forklaret jeres perspektiv på klimaudfordringerne. I løbet af jeres 1-2 minutter lange oplæg kan I med fordel komme ind på følgende punkter: Beskriv klimaudfordringen set fra jeres perspektiv Hvor højt bør klimaet stå på EU s dagsorden? Hvordan bør politikerne bidrage til at løse problemet?

2 FAKTA OM ACEA European Automobile Manufacturers Association ACEA er bilindustriens interesseorganisation og forsøger at påvirke EU, til fordel for fabrikker som Audi, Fiat og Peugeot. Organisationen er gået aktivt ind i den grønne omstilling, men påpeger også nogle problemer ved, at industrien bliver pålagt krav om at omstille produktionen til CO2-neutrale biler. Et af jeres argumenter mod den nye grønne teknologi er, at den vil flytte arbejdspladser ud af Europa og ramme beskæftigelsen indenfor EU. Derudover mener ACEA, at EU s klimamål er alt for ambitiøse. Industrien er ikke klar til at omstille sig så hurtigt. Det vil gå ud over bilindustriens arbejdspladser, som beskæftiger hele 12,6 millioner personer direkte og indirekte. Derudover har der været en meget begrænset efterspørgsel på el-biler. Fra skete der kun en stigning i salget af el-biler på 0,8%. Kunderne efterspørger altså stadig benzinbiler. Det mener bilindustrien, at politikerne bliver nødt til at lytte til. Bilindustrien beskæftiger 12,6 millioner personer i EU, hvilket svarer til 5,7% af arbejdsstyrken. Sammenlagt er 3,3 millioner af arbejdspladserne i selve fremstillingen af biler, hvilket udgør 11% af alle fabriksarbejdspladser i EU. Bilerne bliver typisk udviklet og designet i Vesteuropa og fremstillet i Østeuropa. Bilproducenterne står for 6,8% af EU s samlede BNP og salg af biler indbringer 396 milliarder euro i skat i 15 EU-lande. Hvert år bliver der samlet set produceret 19,2 millioner biler, varevogne, lastbiler og busser i EU. Mange af disse køretøjer bliver solgt til lande udenfor EU, hvilket påvirker unionens betalingsbalance positivt med ca. 90 milliarder euro. Der investeres årligt for 50 milliarder euro i bilindustrien. Links med information, I kan bruge som inspiration til at forme slagkraftige argumenter: ACEAs mål for bilers CO2-udledning: Artikel som omhandler det tyske valg, og dets indflydelse på Europas økonomi: Fakta om bilindustrien: Bilindustriens lobbyisme:

3 Lobbyister for BusinessEurope DAGEN I DAG BESTÅR AF 3 SESSIONER 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne 2. session: Forhandlinger Politikerne skal komme med tre forhandlingsudspil til EU s klimapolitik: a. Hvor meget vil deres land reducere CO2-udledningen i % frem mod 2030? b. Hvor meget skal vedvarende energi udgøre af landets samlede energibehov i % i 2030? c. Hvor mange penge (karameller) vil landet investere på klimaområdet frem mod 2030? 3. session: Pressemøde Presserådgivere og eksperter kommenterer på dagens resultater. HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE LOBBYIST? Som lobbyister skal I prøve at påvirke politikerne til at tage beslutninger i tråd med jeres dagsorden. I skal derfor: Gå rundt til landene og argumentere overbevisende for jeres sag Lave alliancer med landenes særlige rådgivere Lave plancher med slogans og budskaber Eventuelt lave slagsange TIL HVER SESSION HAR I FORSKELLIGE OPGAVER Her er en liste med jeres opgaver: 1. session: Ekspertpanel I kommer mest på banen i første session. Efter ca. 45 minutters forberedelsestid, skal I stille med to personer, som indgår i et ekspertpanel sammen med de andre videnskabsgrupper og interesseorganisationer. På faktaarket kan I se den samlede liste over ekspertgrupperne. I skal holde et oplæg på 1-2 minutter, hvor I præsenterer jeres holdninger og budskaber. I skal lave god research til jeres oplæg, hvor I gerne må søge ekstra viden på nettet for at understøtte jeres argumenter. Efter oplægget stiller journalisterne og de særlige rådgivere spørgsmål. Det er jeres chance for at komme i direkte dialog med politikerne. Det er her, I kan påvirke dem bedst muligt. 2. session: Topmøde med forhandlinger om klimamål Under forberedelserne til topmødet skal I lave så meget lobbyarbejde som muligt. I skal både prøve at påvirke politikerne med jeres argumenter og lave plancher I kan vise under forhandlingerne. 3. session: Pressemøde Følg grundigt med under forhandlingerne så I kan stille skarpe spørgsmål på pressemødet. TIPS: De andre grupper har ikke fået oplyst den viden I besidder på forhånd. Derfor er det op til jer at få kommunikeret jeres budskab og få forklaret jeres perspektiv på klimaudfordringerne. I løbet af jeres 1-2 minutter lange oplæg kan I med fordel komme ind på følgende punkter: Beskriv klimaudfordringen set fra jeres perspektiv Hvor højt bør klimaet stå på EU s dagsorden? Hvordan bør politikerne bidrage til at løse problemet?

4 FAKTA OM BusinessEurope I er virksomhedernes vogtere! KIimaet er vigtigt, men den grønne omstilling må ikke påvirke virksomhederne negativt. Som lobbyister for virksomhedernes interesseorganisation Business Europe, skal I forsøge at påvirke politikerne i jeres retning. BusinessEurope er sammenslutningen af europæiske virksomheder og er en af de mest magtfulde lobby-organisationer i EU. Organisationen varetager de private virksomheders interesser, og de har de enkelte landes virksomhedsorganisationer som medlemmer (for Danmarks vedkommende er det Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening). BusinessEurope mener, at det er vigtigt at alle landene bevarer en høj vækst, så de kan være økonomisk stærke og konkurrere både i EU og i resten af verden. BusinessEurope har en udpræget liberal tilgang og går ikke ind for at det er politikerne der skal regulere de enkelte landes klimatiltag, men at det skal ske gennem markedskræfterne. BusinessEurope mener, at politikernes indblanding hæmmer de enkelte virksomheders vækstpotentiale og at virksomhederne ikke tør investere, hvis de bliver påduttet reguleringer. Dette sikrer også at den grønne omstilling bliver omkostningseffektiv for virksomhederne. De to hovedargumenter som BusinessEurope bruger er: 1. De europæiske virksomheder vil være mindre konkurrencedygtige, hvis alle verdens lande ikke reguleres tilsvarende. Derfor skal EU ikke gå foran andre stormagter. 2. Det andet argument er, at virksomheder vil være tilbageholdende med at investere, hvis de kan blive pålagt reguleringer f.eks. med CO2-udledning. Derfor vil det skabe færre arbejdspladser og vil være dårligt for de enkelte landes økonomi. BusinessEurope afviser ikke at landene skal udlede mindre CO2, men argumenterer for at tiltagene ikke må skade beskæftigelse og vækst. BusinessEurope er ikke imod grøn teknologi man kan tjene penge på. Links med information, I kan bruge som inspiration til at forme slagkraftige argumenter: BusinessEuropes klimapolitik: Om danske virksomheders CO2-reduktioner:

5 Lobbyister for NOAH friends of the earth DAGEN I DAG BESTÅR AF 3 SESSIONER 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne 2. session: Forhandlinger Politikerne skal komme med tre forhandlingsudspil til EU s klimapolitik: a. Hvor meget vil deres land reducere CO2-udledningen i % frem mod 2030? b. Hvor meget skal vedvarende energi udgøre af landets samlede energibehov i % i 2030? c. Hvor mange penge (karameller) vil landet investere på klimaområdet frem mod 2030? 3. session: Pressemøde Presserådgivere og eksperter kommenterer på dagens resultater. HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE LOBBYIST? Som lobbyister skal I prøve at påvirke politikerne til at tage beslutninger i tråd med jeres dagsorden. I skal derfor: Gå rundt til landene og argumentere overbevisende for jeres sag Lave alliancer med landenes særlige rådgivere Lave plancher med slogans og budskaber Eventuelt lave slagsange TIL HVER SESSION HAR I FORSKELLIGE OPGAVER Her er en liste med jeres opgaver: 1. session: Ekspertpanel I kommer mest på banen i første session. Efter ca. 45 minutters forberedelsestid, skal I stille med to personer, som indgår i et ekspertpanel sammen med de andre videnskabsgrupper og interesseorganisationer. På faktaarket kan I se den samlede liste over ekspertgrupperne. I skal holde et oplæg på 1-2 minutter, hvor I præsenterer jeres holdninger og budskaber. I skal lave god research til jeres oplæg, hvor I gerne må søge ekstra viden på nettet for at understøtte jeres argumenter. Efter oplægget stiller journalisterne og de særlige rådgivere spørgsmål. Det er jeres chance for at komme i direkte dialog med politikerne. Det er her, I kan påvirke dem bedst muligt. 2. session: Topmøde med forhandlinger om klimamål Under forberedelserne til topmødet skal I lave så meget lobbyarbejde som muligt. I skal både prøve at påvirke politikerne med jeres argumenter og lave plancher I kan vise under forhandlingerne. 3. session: Pressemøde Følg grundigt med under forhandlingerne så I kan stille skarpe spørgsmål på pressemødet. TIPS: De andre grupper har ikke fået oplyst den viden I besidder på forhånd. Derfor er det op til jer at få kommunikeret jeres budskab og få forklaret jeres perspektiv på klimaudfordringerne. I løbet af jeres 1-2 minutter lange oplæg kan I med fordel komme ind på følgende punkter: Beskriv klimaudfordringen set fra jeres perspektiv Hvor højt bør klimaet stå på EU s dagsorden? Hvordan bør politikerne bidrage til at løse problemet?

6 FAKTA OM NOAH friends of the earth I er fra NOAH og arbejder for det, I kalder miljøretfærdighed. Det betyder, at alle skal tage et ansvar, når det gælder bæredygtighed og grøn energi. NOAH mener derfor, at alle skal gøre det der er nødvendigt og ikke det der er muligt eller forretningsmæssigt fordelagtigt. NOAH arbejder for oprettelsen af fælles standarder for hele EU, hvor alle lande skal tage ansvar for klimaet. NOAH har en udpræget idealistisk tilgang. I mener, at vi skal stå samlet og overgå til 100% vedvarende energi. CO2-udledningen skal reduceres med 6% årligt, så EU i 2050 udleder 0% CO2. For at komme i mål med dette, mener NOAH, at der ikke skal gives tilskud til fossile brændstoffer. Tværtimod skal der oprettes en grøn fond, der kan hjælpe lande med at overgå til 100 % vedvarende energi og reducere udledningen af drivhusgasser til 0%. NOAH er også opmærksomme på at visse lande hævder at være grønne, men i virkeligheden er kreative med tallene. Letland er eksempelvis et land med en stor andel af vedvarende energi. En del kommer fra vandkraft, og det er positivt, men meget kommer dog fra biomasse, biogas og biofuels, som ikke kan bruges uden at udlede CO2. Derudover er NOAH også skeptiske overfor, at det er kommercielle energiselskaber og kapitalfonde, der ejer vindmøllerne. NOAH mener, at det ville være bedre for alle, hvis det var lokalbefolkningen, der slog sig sammen om at købe vindmøller så vindmøllerne blev ejet af dem, der bruger dem. Links med information, I kan bruge som inspiration til at forme slagkraftige argumenter: NOAH s vision for et bæredygtigt Europa: NOAH om lokalejet vedvarende energi: Avisartikel fra Altinget, skrevet af Lasse Jesper Pedersen ( ), om biomasse som klimaredskab:

7 Lobbyister for Wind Europe DAGEN I DAG BESTÅR AF 3 SESSIONER 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne 2. session: Forhandlinger Politikerne skal komme med tre forhandlingsudspil til EU s klimapolitik: a. Hvor meget vil deres land reducere CO2-udledningen i % frem mod 2030? b. Hvor meget skal vedvarende energi udgøre af landets samlede energibehov i % i 2030? c. Hvor mange penge (karameller) vil landet investere på klimaområdet frem mod 2030? 3. session: Pressemøde Presserådgivere og eksperter kommenterer på dagens resultater. HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE LOBBYIST? Som lobbyister skal I prøve at påvirke politikerne til at tage beslutninger i tråd med jeres dagsorden. I skal derfor: Gå rundt til landene og argumentere overbevisende for jeres sag Lave alliancer med landenes særlige rådgivere Lave plancher med slogans og budskaber Eventuelt lave slagsange TIL HVER SESSION HAR I FORSKELLIGE OPGAVER Her er en liste med jeres opgaver: 1. session: Ekspertpanel I kommer mest på banen i første session. Efter ca. 45 minutters forberedelsestid, skal I stille med to personer, som indgår i et ekspertpanel sammen med de andre videnskabsgrupper og interesseorganisationer. På faktaarket kan I se den samlede liste over ekspertgrupperne. I skal holde et oplæg på 1-2 minutter, hvor I præsenterer jeres holdninger og budskaber. I skal lave god research til jeres oplæg, hvor I gerne må søge ekstra viden på nettet for at understøtte jeres argumenter. Efter oplægget stiller journalisterne og de særlige rådgivere spørgsmål. Det er jeres chance for at komme i direkte dialog med politikerne. Det er her, I kan påvirke dem bedst muligt. 2. session: Topmøde med forhandlinger om klimamål Under forberedelserne til topmødet skal I lave så meget lobbyarbejde som muligt. I skal både prøve at påvirke politikerne med jeres argumenter og lave plancher I kan vise under forhandlingerne. 3. session: Pressemøde Følg grundigt med under forhandlingerne så I kan stille skarpe spørgsmål på pressemødet. TIPS: De andre grupper har ikke fået oplyst den viden I besidder på forhånd. Derfor er det op til jer at få kommunikeret jeres budskab og få forklaret jeres perspektiv på klimaudfordringerne. I løbet af jeres 1-2 minutter lange oplæg kan I med fordel komme ind på følgende punkter: Beskriv klimaudfordringen set fra jeres perspektiv Hvor højt bør klimaet stå på EU s dagsorden? Hvordan bør politikerne bidrage til at løse problemet?

8 FAKTA OM Wind Europe Wind Europe er vindmølleindustriens samlede interesseorganisation. Vær opmærksom på at der findes både havvindmøller og landvindmøller. Havvindmøllerne er som oftest meget større end landvindmøllerne og kan derfor generere mere energi. Til gengæld er det ikke alle lande, der har en kyst, der muliggør havmøller. Derfor har mange lande landvindmøller. Vind dækker i dag 11% af EU s samlede energibehov. Men Wind Europe kæmper for, at det tal skal blive meget større. Wind Europe anslår, at vind kan stå for 25% af det samlede energi behov i EU i år Blandt de nye vedvarende energiformer, er vindenergi i dag den billigste form. Dette skyldes blandt andet, at prisen på havmøller er faldet markant de seneste år. Der er også mange arbejdspladser i vindenergi. I EU er der inden for vindmølleindustrien jobs. I Danmark alene er der ansat i vindmølleindustrien. Den europæiske vindmølleindustri dækker 40% af det samlede salg af vindmøller i verden. Derfor er vindmølleindustrien en vigtigt industri for hele EU. Danmark er et af de lande, som Wind Europe prøver at påvirke mest muligt. Dette skyldes, at et af de vigtigste industriområder i Danmark er eksport af vindmøller. I Danmark dækker vindkraft 46,7% af det samlede energibehov, meget af denne energi bliver eksporteret til andre EU-lande. Et andet land Wind Europe prøver at påvirke, er Tyskland. Det skyldes, at Tyskland i 2011 vedtog, at de med udgangen af 2022 vil have lukket alle deres atomkraftværker. Tysklands energibehov består stadig af 7% atomkraft. Derfor prøver Wind Europe at påvirke Tyskland til at overgå til mere vindenergi, der kan være med til at dække deres energibehov. I dag dækker vindenergi 12,2% af Tysklands energibehov. Letland er et af de førende lande inden for vedvarende energi. Letland har dog valgt at satse på hydro, biomasse, biogas og biofuels og har i dag ingen vindmøller. Letland har dog en kyststrækning, og Wind Europe prøver at overbevise Letland om at bygge havvindmøller. Links med information, I kan bruge som inspiration til at forme slagkraftige argumenter: Vindenergi i forskellige europæiske lande: Vindenergiens historie: Interaktivt kort over vindenergi i Europa:

AT VÆRE JOURNALIST? Journalist ansat på The Guardian HVAD VIL DET SIGE

AT VÆRE JOURNALIST? Journalist ansat på The Guardian HVAD VIL DET SIGE Journalist ansat på The Guardian DAGEN I DAG BESTÅR AF 3 SESSIONER 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne 2. session: Forhandlinger Politikerne skal

Læs mere

SOM EKSPERT? Ekspert for Copenhagen Consensus Center HVAD SKAL MAN

SOM EKSPERT? Ekspert for Copenhagen Consensus Center HVAD SKAL MAN Ekspert for Copenhagen Consensus Center DAGEN I DAG BESTÅR AF 3 SESSIONER 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne 2. session: Forhandlinger Politikerne

Læs mere

KLIMAAFTALE? Kansler Angela Merkel HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Kansler Angela Merkel HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Kansler Angela Merkel Jeg er Tysklands forbundskansler. Jeg er leder af et land, der gerne vil vise vejen for resten af Europa. I Tyskland har vi stor fokus på klimaet, og vil gerne være med til at sænke

Læs mere

KLIMAAFTALE? Statsminister Lars Løkke Rasmussen HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Statsminister Lars Løkke Rasmussen HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Statsminister Lars Løkke Rasmussen Jeg er Danmarks statsminister. Jeg går ind for, at en grøn omstilling skal kunne betale sig. Det er vigtigt, at Danmark forbliver konkurrencedygtig og derfor mener jeg,

Læs mere

KLIMAAFTALE? Premierminister Xavier Bettel HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Premierminister Xavier Bettel HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Premierminister Xavier Bettel Jeg er Luxembourgs premierminister. Luxembourg er et lille land. Derfor har vores grønne omstilling en meget lille indvirkning på klodens klima. Til gengæld nyder mange lande

Læs mere

KLIMAAFTALE? Statsminister Stefan Löfven HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Statsminister Stefan Löfven HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Statsminister Stefan Löfven Jeg er Sveriges statsminister. Sverige er på mange måder et foregangsland. Dette er vi også på miljøområdet. Vi er det land der har mest vedvarende energi og jeg ønsker, at

Læs mere

KLIMAAFTALE? Premierminister Mãris Kučinskis HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Premierminister Mãris Kučinskis HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Premierminister Mãris Kučinskis Jeg er Letlands premierminister. Letland er klimavenligt, og vi er nået langt med den grønne omstilling på trods af, at vi har en relativt lille økonomi sammenlignet med

Læs mere

KLIMAAFTALE? Præsident Emmanuel Macron HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Præsident Emmanuel Macron HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Præsident Emmanuel Macron Jeg er Frankrigs præsident. Jeg er leder af et land, der gerne vil vise vejen for resten af Europa. I Frankrig har vi stor fokus på klimaet, og vi arbejder på at reducere vores

Læs mere

KLIMAAFTALE? Premierminister Mark Rutte HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Premierminister Mark Rutte HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Premierminister Mark Rutte Jeg er Hollands premierminister. Holland ligger meget lavt, 40% af vores land ville blive oversvømmet, hvis vi ikke havde et stort system af diger og dæmninger. Derfor har Holland

Læs mere

KLIMAAFTALE? Premierminister Giuseppe Conte HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Premierminister Giuseppe Conte HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Premierminister Giuseppe Conte Jeg er Italiens premierminister. Jeg er leder af et land der har været hårdt økonomisk presset med stor gæld. Alligevel har vi valgt at have fokus på miljøet. Vi ved, hvor

Læs mere

KLIMAAFTALE? Premierminister Mateusz Morawiecki HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Premierminister Mateusz Morawiecki HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Premierminister Mateusz Morawiecki Jeg er Polens premierminister. Polen har en stor kulindustri, og jeg er derfor nervøs for Polens økonomi, hvis vi skal skifte fra kul til vedvarende energi. Jeg ønsker

Læs mere

KLIMAAFTALE? Premierminister Boyko Borissov HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Premierminister Boyko Borissov HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Premierminister Boyko Borissov Jeg er Bulgariens premierminister. Jeg ønsker at Bulgarien skal være førende inden for vedvarende energi. Bulgarien er dog også EU s fattigste land og derfor udleder vi næsten

Læs mere

Vind-er-vejen til vækst og velstand - 8 anbefalinger fra Vindmølleindustrien

Vind-er-vejen til vækst og velstand - 8 anbefalinger fra Vindmølleindustrien Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 189 Offentligt Vind-er-vejen til vækst og velstand - 8 anbefalinger fra Vindmølleindustrien Marts 2018 Vinden over Danmark er en unik ressource.

Læs mere

ROLLEKORT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen

ROLLEKORT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen ROLLEKORT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen Jeg er 52 år, leder af Venstre Danmarks liberale parti - og har været statsminister siden 2015. Selv om jeg er leder for et lille land, vil jeg forsøge at

Læs mere

GRÆKENLAND. ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

GRÆKENLAND. ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras Jeg er 43 år og blev premierminister i Grækenland i 2015. Jeg er formand for det venstreorienterede parti Syriza, som fik 36 procent af stemmerne og 149 ud af

Læs mere

TYSKLAND. ROLLEKORT: Forbundskansler Angela Merkel ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

TYSKLAND. ROLLEKORT: Forbundskansler Angela Merkel ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Forbundskansler Angela Merkel Jeg er 62 år og blev forbundskansler i Tyskland i 2005. Tre år i træk blev jeg kåret til verdens mest magtfulde kvinde. Jeg er leder af CDU, et kristendemokratisk

Læs mere

ITALIEN. ROLLEKORT: Premierminister Paolo Gentiloni ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

ITALIEN. ROLLEKORT: Premierminister Paolo Gentiloni ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Paolo Gentiloni Jeg er 62 år og leder det venstreorienterede Demokratiske Parti, som samarbejder med centrum-højrepartier i regeringen. Derudover er jeg forhenværende udenrigsminister.

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Kan klimapolitik forenes med velfærd og jobskabelse?

Kan klimapolitik forenes med velfærd og jobskabelse? Kan klimapolitik forenes med velfærd og jobskabelse? Af professor Peter Birch Sørensen Økonomisk Institut, Københavns Universitet Formand for Klimarådet Indlæg på debatmøde om klima den 16. april 2015

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

Brint til transport Planer & rammer 2012-2025

Brint til transport Planer & rammer 2012-2025 Brint til transport Planer & rammer 2012-2025 Oktober 2012 Planlægning af 2015+ markedsintroduktion Globale partnerskaber planlægger udrulning af biler og tankstationer Nordisk erklæring om markedsintroduktion

Læs mere

FRANKRIG. ROLLEKORT: Præsident Emmanuel Macron ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

FRANKRIG. ROLLEKORT: Præsident Emmanuel Macron ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Præsident Emmanuel Macron Jeg er 39 år, uddannet i filosofi og leder af det nye centrumparti En Marche!. Før jeg blev præsident i 2017, var jeg embedsmand og fra 2014-2016 var jeg finansminister

Læs mere

ROLLEKORT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen

ROLLEKORT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen ROLLEKORT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen Jeg er 52 år, leder af Venstre Danmarks liberale parti, og har været statsminister siden 2015. Selv om jeg er leder for et lille land, mener jeg, at EU skal

Læs mere

Fra strategi til europæisk regulering af energisektoren. Energifondens Summer School, Sorø, August 2019

Fra strategi til europæisk regulering af energisektoren. Energifondens Summer School, Sorø, August 2019 Fra strategi til europæisk regulering af energisektoren Energifondens Summer School, Sorø, August 2019 Om Dansk Energi Vi er erhvervs- og interesseorganisationen for omkring 200 energiselskaber i Danmark

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

Klima, forsyningssikkerhed og vindmøller hvorfor skal kommunerne beskæftige sig med vindmølleplanlægning?

Klima, forsyningssikkerhed og vindmøller hvorfor skal kommunerne beskæftige sig med vindmølleplanlægning? Klima, forsyningssikkerhed og vindmøller hvorfor skal kommunerne beskæftige sig med vindmølleplanlægning? Jan Hylleberg Adm. direktør, Vindmølleindustrien Temadag om vindmølleplanlægning for kommunerne,

Læs mere

Sammen om bæredygtig transport i Danmark. På vej til renere luft og mindre forurening

Sammen om bæredygtig transport i Danmark. På vej til renere luft og mindre forurening Sammen om bæredygtig transport i Danmark På vej til renere luft og mindre forurening Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Vi kan gøre meget, men vi kan ikke gøre det alene. Staten og kommunerne har en

Læs mere

Dansk Sammenfatning Nov. 2010. A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis. McKinsey & Company:

Dansk Sammenfatning Nov. 2010. A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis. McKinsey & Company: Dansk Sammenfatning Nov. 2010 A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis McKinsey & Company: A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis Rapport baggrund En faktabaseret

Læs mere

Omnibus uge 16. Gennemført af YouGov for Dansk Kommunikationsforening

Omnibus uge 16. Gennemført af YouGov for Dansk Kommunikationsforening Omnibus uge 16 Gennemført af YouGov for Dansk Kommunikationsforening Om undersøgelsen Om undersøgelse Undersøgelsen er gennemført af YouGov på vegne af Dansk Kommunikationsforening. Undersøgelsen er baseret

Læs mere

Klimavision: Danmark som førende klimanation FORENINGEN AF RÅDGIVENDE I NGENIØRER F RI

Klimavision: Danmark som førende klimanation FORENINGEN AF RÅDGIVENDE I NGENIØRER F RI Klimavision: Danmark som førende klimanation FORENINGEN AF RÅDGIVENDE I NGENIØRER F RI I 00 er Danmark verdens førende viden og teknologination inden for udbredelse af Cleantech 1. Introduktion Foreningen

Læs mere

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark!

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob har vi råd til at lade være? Omkring 170.000 mennesker går nu reelt arbejdsløse her i landet, heriblandt mange, som er sendt ud i meningsløs»aktivering«.

Læs mere

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro 12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010 (det talte ord gælder) 7. oktober 2010 Intro Tak! De sidste par uger har været noget hektiske. Som I ved barslede Klimakommissionen

Læs mere

TYSKLAND. ROLLEKORT: Forbundskansler Angela Merkel ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

TYSKLAND. ROLLEKORT: Forbundskansler Angela Merkel ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Forbundskansler Angela Merkel Jeg er 62 år gammel og blev forbundskansler i Tyskland i 2005. Jeg er tre år i træk blevet kåret til verdens mest magtfulde kvinde. Jeg er leder for CDU, et kristendemokratisk

Læs mere

PEGIDA Patriotiske europæere mod islamiseringen af vestlige lande

PEGIDA Patriotiske europæere mod islamiseringen af vestlige lande ROLLEKORT: CEO Pegida Jeg holder talen om vores vision for EU og har ansvaret for at sikre, at der er en rød tråd i vores argumenter. ROLLEKORT: Spindoktor Pegida Jeg har den første kontakt til journalisterne

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes opgaver

Læs mere

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse Organisation for erhvervslivet December 2009 Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse AF KONSULENT CAMILLA DAMSØ PEDERSEN, CDP@DI.DK Der er et stort potentiale for at sænke verdens CO2-udslip

Læs mere

ESTLAND. ROLLEKORT: Premierminister Jüri Ratas ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

ESTLAND. ROLLEKORT: Premierminister Jüri Ratas ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Jüri Ratas Jeg er 39 år, har læst jura og økonomi og jeg har været premierminister siden 2016. Selvom arbejdsløshed har været et stort problem i Estland efter finanskrisen, så

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN RESUMÉ DANMARK STYRKET UD AF KRISEN September 2009 REGERINGEN Resumé af Danmark styrket ud af krisen Danmark og resten af verden er blevet ramt af den kraftigste og mest synkrone lavkonjunktur i mange

Læs mere

GRÆKENLAND. ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

GRÆKENLAND. ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras Jeg er født 28. juli 1973 og blev premierminister i Grækenland i 2015. Jeg er formand for det venstreorienterede parti Syriza, som har 36% af stemmerne og 149

Læs mere

Visioner og forslag. for Danmark og EU. Name - Date

Visioner og forslag. for Danmark og EU. Name - Date Visioner og forslag for Danmark og EU Name - Date Alliance for Community Power Vestjyllands Energi-og Miljøforening Ærø Energi-og Miljøkontor Høje Taastrup Miljø-og Energicenter Himmerlands Energi-og Miljøforening

Læs mere

Investér i produktion af grøn energi

Investér i produktion af grøn energi Investér i produktion af grøn energi EWII, European WInd Investment A/S, er din mulighed for at investere direkte i produktion af grøn energi og blive medejer af et vindenergiselskab. Alle kan blive aktionærer

Læs mere

Energi. Indledning. Ressourcer, energikilder og samarbejde

Energi. Indledning. Ressourcer, energikilder og samarbejde Energi Indledning Klimaforandringerne er vor tids største og mest presserende udfordring, som vores generation skal løse. Masser af forskning viser de negative konsekvenser ved ikke at gøre noget ved problemet

Læs mere

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem 1 Centrale målsætninger i Energiaftalen 22-3-2012 2020: 50% vindenergi i elforbruget 2020: 40% reduktion af drivhusgasser set i forhold til 1990

Læs mere

Omkostninger ved VE-støtte

Omkostninger ved VE-støtte Omkostninger ved VE-støtte Baseret på Miljø og Økonomi, 2014 (den miljøøkonomiske vismandsrapport) John Smidt De Økonomiske Råds sekretariat 29. August 2014 Energipolitiske rammer EU har mål og virkemidler

Læs mere

Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til?

Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til? 24. september 2015 Netværk for Transport og Miljø Energibesparelser i transportkæder hvor ligger barriererne og hvad skal der til? Susanne Krawack Vi står foran enorme ressourceudfordringer Udfordring:

Læs mere

Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne. Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011

Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne. Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011 Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes

Læs mere

Gassens fremtid - hvordan bliver vi en del af løsningen og ikke problemet?

Gassens fremtid - hvordan bliver vi en del af løsningen og ikke problemet? Gassens fremtid - hvordan bliver vi en del af løsningen og ikke problemet? Udfordringen er klar er vi? Udfordringen er klar den grønne omstilling er kommet for at blive, men naturgas er at opfatte som

Læs mere

[Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag.

[Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag. Tale Dansk Solcelleforeningskonference den 19. maj [Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag. [Status og prognoser] Regeringen ønsker at styrke Danmarks grønne førerposition, og

Læs mere

ITALIEN. ROLLEKORT: Premierminister Matteo Renzi ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

ITALIEN. ROLLEKORT: Premierminister Matteo Renzi ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Matteo Renzi Jeg er 39 år og leder det venstreorienterede Demokratiske Parti, som samarbejder med centrum-højrepartier i regeringen. Som socialist mener jeg, det er vigtigt at

Læs mere

OMX Den Nordiske Børs København Nikolaj Plads 6 1007 København. Elektronisk fremsendelse. Selskabsmeddelelse 27/2007. Silkeborg, den 25.

OMX Den Nordiske Børs København Nikolaj Plads 6 1007 København. Elektronisk fremsendelse. Selskabsmeddelelse 27/2007. Silkeborg, den 25. OMX Den Nordiske Børs København Nikolaj Plads 6 1007 København Elektronisk fremsendelse Selskabsmeddelelse 27/2007 Silkeborg, den 25. oktober 2007 ITH Industri Invest A/S har fokuseret sin investeringsstrategi

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe

Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 353 Offentligt Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe Kontor FK2 Dato 10. august 2018 J

Læs mere

Danmark som grøn vindernation

Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation En gennemgribende omstilling af det danske samfund skal skabe en ny grøn revolution. Vi skal skabe et grønt samfund baseret på vedvarende energi,

Læs mere

Fremtidens landbrug er mindre landbrug

Fremtidens landbrug er mindre landbrug Fremtidens landbrug er mindre landbrug Af Sine Riis Lund 17. februar 2015 kl. 5:55 FORUDSIGELSER: Markant færre ansatte og en betydelig nedgang i landbrugsarealet er det realistiske scenarie for fremtidens

Læs mere

Regeringens energiplan for 2002-2007 har bl.a. følgende mål for vedvarende energi:

Regeringens energiplan for 2002-2007 har bl.a. følgende mål for vedvarende energi: Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 182 Offentligt ENS j.nr 030199/30007-0065 ln 20. marts 2007 Indien Generel energipolitisk baggrund Indiens kraftige økonomiske vækst på over 7 pct. årligt

Læs mere

BIOENERGI ER IKKE GRØN Fakta om EU og Danmarks voldsomt voksende forbrug af bioenergi - på bekostning af natur, klima og lokalbefolkninger

BIOENERGI ER IKKE GRØN Fakta om EU og Danmarks voldsomt voksende forbrug af bioenergi - på bekostning af natur, klima og lokalbefolkninger BIOENERGI ER IKKE GRØN Fakta om EU og Danmarks voldsomt voksende forbrug af bioenergi - på bekostning af natur, klima og lokalbefolkninger Grøn omstilling? Skovrydning CO 2 -neutralitet? Land grabbing

Læs mere

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job April 2018 LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job Regeringen forventes i løbet af foråret 2018 at komme med et udspil til en ny energiaftale.

Læs mere

DI Energibranchens opskrift på grøn vækst

DI Energibranchens opskrift på grøn vækst Den 24. februar 2010 DI Energibranchens opskrift på grøn vækst Grundlæggende må det konstateres, at den grønne vækstdagsorden ikke er en sparedagsorden, men en investeringsdagsorden, hvor Danmark skal

Læs mere

Møde med Klimaforum Assens Kommune

Møde med Klimaforum Assens Kommune Møde med Klimaforum Assens Kommune Sønderborg s kystnære vindmølleprojekt Per Munk Jensen & Peter Rathje 2011.11.15 ProjectZero BrightGreenBusiness Er visionen om at skabe et CO 2 neutralt Sonderborg inden

Læs mere

Hvad er EU's rimelige andel af en global klimaindsats? Og hvor langt kunne vi nå til 2030?

Hvad er EU's rimelige andel af en global klimaindsats? Og hvor langt kunne vi nå til 2030? Hvad er EU's rimelige andel af en global klimaindsats? Og hvor langt kunne vi nå til 2030? Debat: Er EU spydspids eller hæmsko i klimakampen? mandag den 25. november 2013 VedvarendeEnergi og INFORSE-Europe

Læs mere

HOLLAND (NEDERLANDENE)

HOLLAND (NEDERLANDENE) ROLLEKORT: Premierminister Mark Rutte Jeg er 50 år gammel, premierminister og formand for det liberale parti. Jeg er ikke gift og har ingen børn. Jeg er uddannet historiker og har tidligere arbejdet for

Læs mere

Deklarering af el i Danmark

Deklarering af el i Danmark Til Deklarering af el i Danmark 4. juni 2015 CFN/CFN Elhandlere er, ifølge Elmærkningsbekendtgørelsen, forpligtet til at udarbejde deklarationer for deres levering af el til forbrugerne i det forgangne

Læs mere

Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille

Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille Klimaeffekter hvilken rolle kan biomassen spille Pia Frederiksen, Seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab, AU Medlem af Klimarådet Biomassens betydning for grøn omstilling Klimaperspektiver og anbefalinger

Læs mere

POLEN. ROLLEKORT: Premierminister Beata Szydło ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

POLEN. ROLLEKORT: Premierminister Beata Szydło ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Beata Szydło Jeg er 53 år og økonom. Jeg er den tredje kvindelige premierminister i Polen, mit parti er det nationalkonservative Lov og Retfærdighed. Jeg ser Polen som en stærk

Læs mere

MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram

MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram RENERE LUFT OG MINDRE STØJ MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram VAND OG KLIMATILPASNING Infomøder 2017 FÆRRE PROBLEMATISKE KEMIKALIER AFFALD OG RESSOURCER INDUSTRIENS MILJØUDFORDRINGER

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser"

Baggrundsnotat: Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser" Danmark skal reducere udledningen af CO2 fra transportsektoren Parisaftalen medfører, at Danmark frem mod 2030 gradvist skal reducere CO

Læs mere

Juni 10, 2017 Samsø, Danmark

Juni 10, 2017 Samsø, Danmark EU styrer klimaet!? Juni 10, 2017 Samsø, Danmark Gunnar Boye Olesen, VedvarendeEnergi International lnetwork kfor Sustainable Energy EuropeE Europæisk netværk med 75 NGO'er som medlemmer, Støttet af EU,

Læs mere

Dansk Miljøteknologi til Folketinget: Indtænk grønne erhvervsmuligheder i klimaplanen

Dansk Miljøteknologi til Folketinget: Indtænk grønne erhvervsmuligheder i klimaplanen Dansk Miljøteknologi til Folketinget: Indtænk grønne erhvervsmuligheder i klimaplanen DEBAT 13. september 2018 kl. 1:00 0 kommentarer Politikerne bør sætte turbo på Danmarks bioøkonomi i den kommende klimaplan,

Læs mere

Bemærkninger til meddelelse fra Kommissionen om en ramme for EU s klima- og energipolitik i perioden 2020-2030

Bemærkninger til meddelelse fra Kommissionen om en ramme for EU s klima- og energipolitik i perioden 2020-2030 Rosenørns Allé 9, 5 DK-1970 Frederiksberg C Tel: +45 3373 0330 Bemærkninger til meddelelse fra Kommissionen om en ramme for EU s klima- og energipolitik i perioden 2020-2030 Vindmølleindustrien hilser

Læs mere

Vi skal frem i bussen Jonas Permin Kommerciel Chef Arriva

Vi skal frem i bussen Jonas Permin Kommerciel Chef Arriva Vi skal frem i bussen Jonas Permin Kommerciel Chef Arriva Vejen til mere miljøvenlig kollektiv trafik Arriva pionerer nye energiformer i kollektiv trafik med miljøet på første række operation af biogas

Læs mere

UNGARN. ROLLEKORT: Premierminister Viktor Orbán ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

UNGARN. ROLLEKORT: Premierminister Viktor Orbán ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Viktor Orbán Jeg er 53 år og leder af det højreorienterede regeringsparti Fidesz. Jeg har været premierminister i Ungarn siden 2010, og det er anden gang, jeg er øverste leder

Læs mere

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST BRIAN VAD MATHIESEN bvm@plan.aau.dk Gate 21 s Borgmesterforum 2016 DOLL Visitors Center, København, April 2016 SUSTAINABLE ENERGY PLANNING RESEARCH GROUP AALBORG UNIVERSITY

Læs mere

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7.

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7. GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 7. februar 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren gennemgår en markant grøn

Læs mere

Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011

Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Temadag om VEgasser og gasnettet Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Temadag om VE-gasser og gasnettet Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Resume af

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

KROATIEN. ROLLEKORT: Udenrigsminister Davor Ivo Stier ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

KROATIEN. ROLLEKORT: Udenrigsminister Davor Ivo Stier ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Andrej Plenković Jeg er 47 år, uddannet i jura og medlem af det konservative parti HDZ. Før jeg blev premierminister i 2016, var jeg medlem af EU-Parlamentet og forhandlede om

Læs mere

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Naturgas Fyn 5,9% 25,7% Omsætning 2011: DKK 1,8 mia. 7,9% 16,1% 8,4% 14,2% 8,8% 13% Resultat før skat 2011: DKK 82 mio. Ansatte: 85 Naturgas

Læs mere

Energiaftalen 2012 en faglig vurdering

Energiaftalen 2012 en faglig vurdering Energiaftalen 2012 en faglig vurdering Ingeniørforeningen 2012 Energiaftalen 2012 en faglig vurdering 2 Energiaftalen Den 22. marts indgik regeringen og det meste af oppositionen en aftale om Danmarks

Læs mere

100% VE i EU med eksempler Towards 100% Renewable Energy Supply within the EU, examples. Gunnar Boye Olesen

100% VE i EU med eksempler Towards 100% Renewable Energy Supply within the EU, examples. Gunnar Boye Olesen Community Power and Renewable Energy Storage in Denmark and in the EU Community power og vedvarende energi lagring i Danmark og i EU Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, 7760 Hurup, Denmark, 12.12.2016

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE OG GASRESSOURCER mb/d 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non conventional oil Crude

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Unges syn på klimaforandringer

Unges syn på klimaforandringer Juli 2009 Unges syn på klimaforandringer Der er kommet stadig større fokus på klimaforandringer og global opvarmning i takt med, at der kan konstateres klimaforandringer i form af for eksempel højere temperaturer,

Læs mere

Klimavenlige energiløsninger. Virksomheder, klimaprofil og VE-omstilling

Klimavenlige energiløsninger. Virksomheder, klimaprofil og VE-omstilling Klimavenlige energiløsninger Virksomheder, klimaprofil og VE-omstilling Christian Ege Miljøforum Midtjylland, 31.10.2012 Hvem er? En uafhængig miljøorganisation med fokus på bl.a. energibesparelser, med

Læs mere

FORSYNING TIL VÆKST OG EKSPORT

FORSYNING TIL VÆKST OG EKSPORT FORSYNING TIL VÆKST OG EKSPORT Den 6. oktober 2016 Henrik Poulsen, CEO Konference: Energi til vækst Energisektoren har tre opgaver i et moderne samfund 1. Levere stabil energi til en konkurrencedygtig

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Er Klimakommissionens anbefalinger en vinder- eller taberstrategi for landbruget?

Er Klimakommissionens anbefalinger en vinder- eller taberstrategi for landbruget? Er Klimakommissionens anbefalinger en vinder- eller taberstrategi for landbruget? Plantekongressen 2011, Direktør Claus Søgaard-Richter, 11. januar 2011 Baggrund: Rammen FN (IPCC) Danmark har forpligtet

Læs mere

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Varmeplan Hovedstaden Workshop, January 2009 Udfordringen er enorm.. Global generation European generation 34,000 TWh 17,500 TWh 94% 34% 3,300 TWh 4,400

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro Den grønne omstilling kræver integration

Læs mere

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 81 Offentligt Folketingets Energiudvalg og Politisk-Økonomisk Udvalg Økonomigruppen og 2. Udvalgssekretariat 1-12-200 Statusnotat om vedvarende energi i

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0763 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0763 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0763 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Kommissionens meddelelse om en fælles strategi for at fremme innovation

Læs mere

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Et nyt marked derfor vigtigt. Potentielt stort energiforbruget til

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten

Indsats i Borgmesterpagten Indsats i Borgmesterpagten Transporten i Roskilde Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser fra transporten i Roskilde RUC, Oktober 2017 Side 1 Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser

Læs mere

Strategi 2014-2018. Denne strategi er vedtaget af CONCITOs bestyrelse i september 2013.

Strategi 2014-2018. Denne strategi er vedtaget af CONCITOs bestyrelse i september 2013. Strategi 2014-2018 Denne strategi er vedtaget af CONCITOs bestyrelse i september 2013. Mission CONCITOs formål er at bidrage til (1) nedbringelse af drivhusgasudledninger og (2) reduktion af de skadelige

Læs mere

Overgår 2015 klimamål

Overgår 2015 klimamål Overgår 2015 klimamål Nye tal viser, at Sønderborg-området har nedbragt sin CO2-udledning med hele 30 procent ved udgangen af 2014 altså både tidligere og mere end det oprindelige mål på en 25 procents

Læs mere

FJERNVARME SOM KRUMTAP I ENERGIFORSYNINGEN

FJERNVARME SOM KRUMTAP I ENERGIFORSYNINGEN FÆLLES OM FREMTIDENS FORSYNING FJERNVARME SOM KRUMTAP I ENERGIFORSYNINGEN Kim Behnke, Vicedirektør kib@danskfjernvarme.dk 11. april 2019 FN VERDENSMÅL Fjernvarmesektoren arbejder og samarbejder om verdensmålene.

Læs mere

2029 ENERGI / BÆREDYGTIGHED / STRATEGI

2029 ENERGI / BÆREDYGTIGHED / STRATEGI 2029 ENERGI / BÆREDYGTIGHED / STRATEGI A SER GRØN OMSTILL IVHUSGAS K BELSE FORENINGER R FORORD 3 EN FÆLLES INDSATS 4 DE FIRE PROGRAMMER 5 VI TAGER AKTIVT ANSVAR FOR FN S VERDENSMÅL 6 DET HANDLER OM MERE

Læs mere

Introduktion til politisk workshop - Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen

Introduktion til politisk workshop - Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen Introduktion til politisk workshop - Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen 1 VE% Andel vedvarende energi (uden Shell) 12,0 10,0 10,7 9,5 8,0 6,0 6,2 6,7 6,8 VE%EU 4,0 2,0-2006 2008 2009 2011 2013

Læs mere