NOTAT. Dato: 4. maj Projektnavn: Rådgivningsbistand ifm.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Dato: 4. maj Projektnavn: Rådgivningsbistand ifm."

Transkript

1 NOTAT Dato: 4. maj 2017 Projektnavn: Rådgivningsbistand ifm. planlægning Projekt nr.: Udarbejdet af: Christian Bjoljahn og Simon Toft Ingvertsen Kvalitetssikring: Henrik Bjoljahn Modtager: Svendborg Vand og Affald Side: 1 af 8 Svendborg Vand og Affald A/S ønsker et notat om erfaringer med omkostninger ved separering af regnvand med hhv. LAR-løsninger (Lokal afledning af regnvand) og traditionel separatkloakering, herunder en udforskning af i hvilken grad man kan sige noget generelt om den økonomiske fordelagtighed ved de to separeringsmetoder. Notatet tager udgangspunkt i dels egne erfaringer hos EnviDan og dels generelle erfaringer og viden i branchen. EnviDan har været rådgiver i talrige separeringsprojekter, primært de traditionelle af slagsen, men også en større del med afkobling vha. LAR som hovedpart eller dele af løsningen. Vores generelle erfaring er at separering eller semiseparering af regnvand vha. af LAR-løsninger ofte kan være den økonomisk mest fordelagtige løsning. Særligt når man ser isoleret på anlægsomkostninger, men billedet kan ændre sig når der sammenlignes på den årlige totaløkonomi, dvs. inkl. drifts- og vedligeholds-omkostninger i en given levetid. Der er erfaringsmæssigt stor forskel på vurderingerne af den mest omkostningseffektive metode i det enkelte opland, alt efter projektets størrelse og serviceniveauet der skal håndteres. Foruden åbenlyse faktorer som tilstanden af det eksisterende kloaksystem, de lokale forhold (bytypologi, grundvand, jordbund, terræn osv.), nødvendige rørdimensioner og valg af konkrete LAR- og skybrudsløsninger er vores erfaring, at de nedenstående parametre er de mest udslagsgivende for den samlede økonomiske fordelagtighed i et projekt, hvor regnvand skal kobles fra fælleskloakken.

2 Side 2 af 8 Serviceniveau Tommelfingerreglen er at jo højere serviceniveau for det samlede anlæg jo mere fordelagtig bliver terrænbaseret regnvandshåndtering (LAR-løsningerne) i forhold til traditionelle rør-løsninger. Det skyldes dels at fleksibiliteten i forhold til at håndtere ekstra regnvand ved terrænbaserede løsninger er meget højere samt at omkostningen hertil ofte vil være lille. F.eks. koster det ikke meget ekstra at hæve en kantsten yderligere 5 cm eller gøre regnbedet 10 cm dybere i forhold til at grave et Ø500 rør op i en vej og udskifte det til et Ø800 rør. Figur 1 Principskitse af traditionel separatkloakering med rør-løsninger. Figur 2 Principskitse af terrænbaseret regnvandshåndtering (LAR-løsninger) Synergier og merværdi Vi ser at der, hvor det i særdeleshed kan svare sig at arbejde med terrænbaserede regnvandsløsninger er i de projekter eller oplande, hvor der kan findes synergi med andre formål eller projekter, og hvor der tænkes flere funktioner ind i regnvandsløsningerne. Det drejer sig om at løfte investeringerne i usynlige, underjordiske rør op på overfladen, fordi det muliggør koblingen af investeringer i tekniske regnvandsanlæg med investeringer i eksempelvis byrum og byudvikling. Det betyder i praksis at der vil være flere om at finansiere og drive det samme anlæg. Blandt de meget visionære eksempler findes eksempelvis VANDPLUS-projekterne, hvor regnvandsløsninger kombineres med funktioner, som sportsanlæg, legepladser og parker. I disse projekter vedrørte ca % af anlægsudgifterne faciliteter med dobbeltfunktioner, som både har teknisk og rekreativ værdi. Herunder vises investeringsfordelingen fra VANDPLUS-regnskabet, oktober 2015.

3 Side 3 af 8 Figur 3 Den samlede investeringsfordeling på hhv. traditionelle- og VANDPLUS-projekter (LAR-løsninger), okt På den mere lavpraktiske side er et andet godt eksempel at tænke vejbede sammen med planlagte hastighedsregulerende foranstaltninger på veje eller kommunale planer om grønnere veje. For at finde de bedste projekter med dobbeltfunktioner skal der koordineres på planlægningssiden. Der er generelt store samfundsøkonomiske gevinster ved at tænke regnvandshåndtering ind i eksisterende kommunale eller private projekter og investere i det fra forsyningens side. Recipientforhold Recipienten til LAR-løsninger vil ofte være grundvandet, men ofte forårsager jordbundsforholdene eller drikkevandsinteresser i området at løsninger skal være uforholdsmæssigt store eller bliver komplicerede at drive (f.eks. i forhold til rensning, nedsivningskapacitet, glatførebekæmpelse og dokumentation) og dermed at LAR-løsninger bliver mindre attraktive end traditionelle anlæg. Hvis den nærliggende recipient imidlertid er havet, søer eller åer vil terrænbaserede løsninger oftest have størst potentiale. Privates omkostninger Der kan være væsentlige private omkostninger forbundet med separering af regnvand i et projektområde. Erfaringsmæssigt kan LAR-løsningerne udføres for et mindre eller tilsvarende anlægsbudget som traditionel separering med kloakarbejder på de enkelte matrikler, men LAR-løsningerne giver mulighed for at få en del af tilslutningsbidraget tilbage (regnvandsdelen). LAR-løsninger koster sædvanligvis kr. for en typisk ejendom (dog tilbagebetales evt. ca kr. fra tilslutningsbidraget svarende til 40 % af det samlede tilslutningsbidrag). Traditionel separering vil typisk koste kr. Især hvor spildevandsplanen giver hjemmel til separering i et område og borgerne dermed er tvunget til at betale for separering på egene grund vil LAR løsninger typisk være et billigere alternativ for borgerne.

4 Side 4 af 8 Det samlede VANDPLUS-regnskab, som vises på side 3, er en opsummering af følgende 4 meget forskelligartede skybruds-projekter med terrænbaserede løsninger og dobbeltfunktioner, 2 i tætte byområder og 2 uden for tæt by. For vurderingen af løsningerne i forhold til de traditionelle projekter er der lavet anlægsoverslag på løsninger under jorden, hvor arealerne kan blive utilgængelige for offentligheden. VANDPLUSprojekterne er løsninger over jorden, hvor op mod 2/3 af forsyningsselskabernes investeringer bidrager til rekreative faciliteter. VANDPLUS-projektets anlægsomkostninger er delt op i en Forsyningsdel og en Kommunedel. Traditionelt projekt VANDPLUS-projekt Forsyningsinvestering Samlet investering Forsyningsdel Kommunedel Lindevangsparken, Frederiksberg 51 mio. kr. 34 mio. kr. 27,4 mio. kr. 6,6 mio. kr. Vand på sidelinjen, Gladsaxe 102 mio. kr. 80,6 mio. kr. 73 mio. kr. 7,6 mio. kr. Sønæs, Viborg 16,9 mio. kr. 28,4 mio. kr. 16,9 mio. kr. 11,5 mio. kr. Kilen, Solrød 10,3 mio. kr. 12,4 mio. kr. 10,3 mio. kr. 2,1 mio. kr. Nedenfor er udvalgt og i korte træk beskrevet tre af EnviDans projekter, hvor der i forskellig skala er arbejdet med LAR- og skybrudsløsninger som en del af separeringsløsningen. Projektområdet er et større sammenhængende område, som er under projektering. Består af offentlige og private veje, boliger og boligforeninger. Der etableres regnvandsløsninger til en klimafremskrevet 5-års regn, og det sikres ved klimatilpasningstiltag, at der ikke er vand fra offentlige arealer, der bidrager til skader, ved en 100-årshændelse. EnviDan har estimeret anlægsoverslag på LAR-løsningerne i området, hvis henholdsvis alle, halvdelen eller ingen udtræder af kloakforsyningen for så vidt angår regnvand. Overslagene sammenlignes i øvrigt med et overslag på traditionel separering af området inkl. etablering af regnvandsbassiner. Da projektet stadig er i projektfasen kan overslagspriserne kun gengives som procentuelle andele af den dyreste løsning. Der er ikke indregnet udgifter til private ifm. separering på egen grund eller udgifter til forsyningen ifm. tilbagebetaling af tilslutningsbidrag. Traditionelt projekt LAR-løsninger (den dyreste løsning) Ingen udtræder Halvdelen udtræder Alle udtræder Anlægsoverslag 100 % 75 % 63 % 52 % Projektet er gennemført med LAR-løsninger i en boligforening, som er blevet lavet billigst muligt. Boligforeningen består af 32 mindre ejendomme som alle er blevet afkoblet fællessystemet og håndterer regnvandet på egen grund. løsningen på hver ejendom er dimensioneret til at kunne håndtere en 10års regn.

5 Side 5 af 8 Da tagfladerne (de befæstede arealer) er relative små i boligforeningen ca m2 pr. ejendom kan regnvandet håndteres i græsarealerne, eller som små faskiner med opstuvning til terræn i overfladeløsningerne. Derudover er der lavet en enkelt drænpumpe og lidt skybrudssikring. I tilfælde af skybrud er det sikret med overløb at vandet løber ud på vejen. Gennemsnitsprisen på grundejernes anlægsomkostninger for etablering af LAR-anlæggene, annullering af eksisterende kloak, byggeplads mv. er i gennemsnit blevet ca for hver ejendom. Heri er ikke medregnet refusion af tilslutningsbidrag. Fynsgadeprojektet er en del af et større projekt, hvor Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning samarbejder om at klimatilpasse området omkring Sjællandsgade og Stationsområdet, for blandt andet at sikre banelegemet mod oversvømmelser under kraftig regn. Projektet skitserer lokale løsninger til håndtering af regnvandet, som har synergi med spildevandsplanens separatkloakeringsplan for området og den overordnede skybrudssikring af hele vandoplandet, samtidig med at de skaber bedre gader, bl.a. ved at tilføre grønne elementer og rekreativ merværdi. Med projektet kan det sikres at: De gældende servicemål for afløbssystemet i Ringsted kommune sikres i området Området separeres fuldstændigt og regnvandet håndteres primært på terræn i lokale bassiner, kanaler og veje Skybrud (op til 100-års regn) håndteres i kanaler og vejprofiler, som sikrer at der ikke sker skader på bygninger og trafikale knudepunkter i kommunens udpegede indsatsområder En 100-års regn kan håndteres uden betydelig gene for bustrafik og parkerede biler Det samlede forslag med et offentligt system af terrænbaserede regnvandsløsninger på veje og P- pladser betyder, at det ikke er nødvendigt at etablere en separat regnvandsledning for at aflede regnvand fra projektområdet, og det eksisterende fællessystem vil kunne anvendes som spildevandssystem. Figur 4 Løsning hvor Fynsgade er en rolig grøn allé med broelementer, og regnvand håndteres i vandkanaler i begge sider.

6 Side 6 af 8 Effekten af de forslåede løsninger er vurderet ved hjælp af henholdsvis en rørmodel og en terrænmodel, der simulerer vandstrømningerne ved forskellige regnvejrshændelser. Modellerne viser at det terrænbaserede regnvandssystem er meget robust, også ved regnhændelser større end 100-årsregn. Derudover er systemet fleksibelt over for ændringer i fremtidige klimaprognoser. Det terrænbaserede, alternative projekt for klimatilpasning og skybrudssikring af områderne omkring Fynsgade og P-pladsen vurderes samlet set at være økonomisk fordelagtigt i forhold til traditionel afhjælpning med rør og underjordiske bassiner, som kan håndtere det samme serviceniveau. Samlede anlægsudgifter Årlige driftsomkostninger De terrænbaserede løsninger kr kr. De traditionelle rør-løsninger kr kr. Hertil kommer, at det terrænbaserede, alternative projekt indeholder et stort potentiale for at skabe merværdi i form af forbedrede byrum. Der kan bl.a. skabes et mere attraktivt boligområde og P-pladsen i Stationsområdet vil blive mere indbydende og grøn. Projektet fremstiller tre scenarier, der præsenterer mulige løsninger for de fremtidige kapacitetsproblemer i Jægerspris etape 3 ved 5års regn. Den første løsning er en traditionel afløbsteknisk løsning ved etablering af et separatsystem, hvor vejarealer og ca. 300 matrikler i oplandet separeres. I de to andre scenarier renoveres fællessystemet og alle vejmatrikler frakobles til LAR- løsninger, da det vurderes at være tilstrækkeligt for at opretholde serviceniveauet i fremtiden. Til sammenligning er totalomkostninger for de tre foreslåede scenarier beregnet, de årlige driftsomkostninger er estimeret i runde tal og de samlede omkostninger pr. år er er beregnet i forhold til anlæggenes levetid. Løsningsforslag, alt i [kr] Anlægsomkostninger, total Drift pr. år Omkostninger pr. år Separatsystem LAR løsning 1, decentrale løsninger LAR løsning 2, nedstrøms bassin Anlægsudgifterne til renovering af fællessystemet og tilhørende LAR-løsningerne er ud fra prisestimeringen lavere end for den traditionelle afløbstekniske løsning. Hvor hele systemet saneres og der anlægges et separatsystem, og hvor det endvidere forventes at kaste en relativt stor regning af på borgerne, som skal separere regn- og spildevand og anlægge skelbrønde for begge systemer iht. lovgivningen. Til gengæld er separatsystemet meget billigere i drift, 50 % af de estimerede driftsudgifter for LAR løsningerne. Hertil skal medtages at en del af driftsudgiften til pumpestationer og renseanlægget bortfalder ved separatsystemet, ligesom selve rensningen kan gøres bedre og mere effektiv, blot fordi tilløbsmængderne og stofindholdet heri er mere konstante. Til gengæld er det en fordel for fællessystem og LAR løsningen, at de forureninger, som findes i regnvandet, renses enten af renseanlægget eller af de filtre og jordlag, som regnvandet nedsives igennem ved LAR teknologierne. Hvorimod man ved separatkloak-løsningen groft sagt kan sige, at recipienten forurenes let, men hver gang det regner i oplandet.

7 Side 7 af 8 Eksemplerne viser at LAR-løsninger er den økonomisk mest fordelagtige metode til at håndtere regnvand, når man ser isoleret på anlægsomkostninger. Der er gennemført analyser af økonomien på forskellige måder i hvert enkelt projekt, og det kan derfor være svært at danne sig et overblik over de samlede samfundsmæssige totalomkostninger på projekterne, når både forsyningens og grundejerens investeringer til løsningerne tages i betragtning. Der er stor forskel på vurderingerne i det enkelte opland, alt efter projektets størrelse, serviceniveauet, og involvering af private. Men for at give et samlende overblik er der i det følgende skema taget udgangspunkt i EnviDans eksempler, og efterfølgende lavet en beregning, som også tager de nævnte private udgifter, refusion af tilslutningsbidraget samt renteudgifter i betragtning. I beregningerne gøres en række antagelser bl.a. om at eksempel nr. 4 er repræsentativt, at separatsystemet har en levetid på 75 år, kan driftes for 0,2 % af anlægsudgiften og koster kr. for grundejeren at anlægge; mens LAR-løsninger har en levetid på 40 år, kan driftes for 1 % af anlægsudgiften og koster kr. for grundejeren. Derudover antages det, at LAR-løsningernes omfang og dermed også forsyningens anlægsomkostninger reduceres, når større andele af grundejerne udtræder, samt at alle projekter kan finansieres gennem et 25 års lån med 3,5 % i rente. Med dette udgangspunkt opstilles et samlet samfundsøkonomisk overblik over de årlige udgifter til hhv. separatkloakering og LAR-løsninger for et eksempel-opland, som ligner EnviDans eksempel nr 4. Løsningsforslag, alt i [kr] Offentligt anlæg Anlægsomkostninger Drift Tilsvarende årlig udgift Forsynings Grundejer Samfundets Årlig udgift Forsyningsdel Samfundsøko. inkl.refus. ekskl. refus. samlede omk. off. og privat alene hele projektet Separatsystem, alle separeres 42,0 mio. 42,0 mio. 15,0 mio. 57,0 mio ,15 mio. 1,53 mio. LAR løsning 1: 5 % udtræder 30,0 mio. 30,4 mio. 0,53 mio. 30,5 mio ,22 mio. 1,23 mio. LAR løsning 2: 50 % udtræder 26,5 mio. 30,1 mio. 5,25 mio. 31,8 mio ,22 mio. 1,27 mio. LAR løsning 3: alle udtræder 22,0 mio 29,2 mio 10,5 mio. 32,5 mio ,21 mio. 1,31 mio. Med eksemplet ses det, at separatkloakeringen er marginalt mest omkostningseffektiv, hvis man ser på forsyningens investering (inklusiv refusion af tilslutningsbidrag) alene men, hvis de samlede samfundsøkonomiske investeringer tages i betragtning ændrer billedet sig, og LAR-løsningerne er mest omkostningseffektive. Det ses også, at der ikke er væsentlige forskelle på omkostninger til de 3 LAR-scenarier, der er blot forskel på omfanget af involverede grundejere. Refusionen af tilslutningsbidraget betaler i høj grad de fordyrende grundejeromkostninger, og grundejerinvesteringerne forventes at reducere omkostningerne til den offentlige løsning. Beregningerne viser at forskellene på de årlige udgifter til LAR-løsningerne på hhv. forsyningsdelen og den samlede samfundsøkonomiske investering er marginale. Man kan i grove træk sige, at det for forsyningen umiddelbart billigste projekt (separatkloakering) lægger udgifterne til en samlet løsning ud til grundejerne, og gevinsten ligger hos banken i indtjente renteindtægter. Hertil kommer at den generelt antagne levetid på 40 år for LAR-løsningerne er meget konservativ, idet terrænbaserede løsninger jo ikke skal udskiftes totalt efter de 40 år men blot vedligeholdes eller renoveres. En ekstra beregning af forsyningsinvesteringen alene viser, at LAR-løsningerne ville være omkostningseffektive allerede med en levetid på 49 år. Det skal dog igen slås fast, at der er et stort overlap i erfaringstallene for separeringsmetoderne, og at man som oftest må analysere samtlige lokale forhold grundigt, før det er muligt at vurdere, hvilken metode er den mest fordelagtige i det enkelte projekt.

8 Side 8 af 8 Én af de væsentligste ubekendte faktorer ved sammenligningen mellem de forskellige separeringsmetoder er betydningen og værdisætningen af de merværdier, der ofte kan være knyttet til de terrænbaserede LAR- og skybrudsløsninger. Det gælder f.eks. de æstetiske og rekreative merværdier grønne og blå løsninger kan bibringe i forhold til traditionelle underjordiske kloakrør og bassiner. Udfordringen er at merværdierne, som er reelle for borgerne, slet ikke indgår i de økonomiske sammenligninger mellem forskellige separeringsmetoder. På nuværende tidspunkt udvikles et nationalt beregningsværktøj, som dog alene kommer til at rumme et modul til synliggørelse af merværdier i projekterne, som således skal udgøre en platform for, at eksempelvis kommuner og forsyninger kan diskutere merværdierne i forhold til de konkrete lokale forhold og værdier. Se eksempler i figuren nedenfor 1. Figur 5 Merværdianalysens samlede resultat fra det kommende beregningsværktøj PLASK version 2. Med denne relativt subjektive metode er det derfor stadig tvivlsomt, hvordan merværdier i LARprojekter kan udgøre en konkret del af den samfundsøkonomiske analyse, og ikke kun indgå på et kvalitativt niveau i den samlede vurdering af fordelagtigheden ved de forskellige løsningsmetoder. I nærværende notat er der nævnt et række fordele og ulemper for de to metoder, som opsummeres overordnet i det følgende skema: Løsningsmetode Anlægspris Samf. økonomisk Forurening og biodiversitet Struktur og Co2-forbrug Private og grundejere Klima- og skybrudstilpasning Separatsystem LAR-løsninger Pelle Lind Bournonville, Realdania. Præsentation ved Vand i Byer stormøde, 30. marts 2017.

Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning

Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning A/S Klimatilpasning og LAR i oplandet til Stationsforpladsen Projektbeskrivelse for Fynsgade med sidegader samt P- pladsen ved Stationsforpladsen December 2015 Udarbejdet

Læs mere

STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET PÅ VESTERMARKEN INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Anbefaling og resumé 2. 3 Området 3. 4 Eksisterende forhold 3

STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET PÅ VESTERMARKEN INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Anbefaling og resumé 2. 3 Området 3. 4 Eksisterende forhold 3 FORSYNING BALLERUP STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET PÅ VESTERMARKEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk POLITISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1

Læs mere

Den samlede økonomi. Resume

Den samlede økonomi. Resume Den samlede økonomi Resume Der er udarbejdet en ambitiøs plan for skybrudssikring af Frederiksberg og resten af københavnsområdet. En del af planen inkluderer følgende hovedinvesteringer for Frederiksberg

Læs mere

Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning.

Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning. Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning. Regn og husspildevand løber i hver sin ledning i de kloaksystemer, som anlægges i dag,

Læs mere

Medfinansiering Gl. Lyngevej

Medfinansiering Gl. Lyngevej Forsyningen Allerød Rudersdal Medfinansiering Gl. Lyngevej GENNEMGANG AF BEREGNINGER Rekvirent Forsyningen Allerød Rudersdal Skovlytoften 27 2840 Holte Rådgiver Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde

Læs mere

Indholdsfortegnelse. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

Indholdsfortegnelse. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2013-2016. Mulighed for at ophæve tilslutningsretten og pligten for afledning af overfladevand fra kloakopland Q007A, Risvangen/Vorrevangen. Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

De ekstra arealer, der inddrages fra Benløseparken har vist sig nødvendige for at kunne overholde serviceniveauet.

De ekstra arealer, der inddrages fra Benløseparken har vist sig nødvendige for at kunne overholde serviceniveauet. BILAG 3 DET ALTERNATIVE PROJEKT Formålet med projektet er, at serviceniveauet for området bliver at opstuvning til terræn forekommer sjældnere end hvert 5. år i et fremtidigt klima samt at der kun sjældnere

Læs mere

Klimatilpasning og skybrudshåndtering i Fynsgade og stationsområdet, Ringsted

Klimatilpasning og skybrudshåndtering i Fynsgade og stationsområdet, Ringsted Ringsted Kommune Klimatilpasning og skybrudshåndtering i Fynsgade og stationsområdet, Ringsted 15-02-2017 (Revision 3) Udarbejdet til: Ringsted Kommune Rønnedevej 9 4100 Ringsted & Ringsted Forsyning A/S

Læs mere

Tak for et godt informationsmøde i Hundslund

Tak for et godt informationsmøde i Hundslund Tak for et godt informationsmøde i Hundslund Odder Spildevand har i afholdt informationsmøde i forbindelse med den kommende fornyelse af kloakkerne i Hundslund. Der deltog omkring 100 personer til mødet,

Læs mere

Notat Side 1 af 14 19 august 2013 Ref.: CRJ

Notat Side 1 af 14 19 august 2013 Ref.: CRJ Vedr.: Ballerup Bymidte, den vestlige del. Fremtidens afløbssystem Notat Side 1 af 14 19 august 2013 Ref.: CRJ 1. Sammenfatning. Med baggrund i forventningerne om øget nedbør i fremtiden, Ballerup kommunes

Læs mere

Ballerup Forsyning. Måløvhøj

Ballerup Forsyning. Måløvhøj 1/04 2014 Udarbejdet af: Kontrolleret af: ANO CRJ Udgave/dato: [0] Ordrenummer: [xxxx] Krüger A/S ISO 9001 CERTIFIED www.kruger.dk Gladsaxevej 363 DK-2860 Søborg T +45 3969 0222 Indkildevej 6C DK-9210

Læs mere

LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed. Søren Gabriel

LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed. Søren Gabriel LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed Søren Gabriel sgab@orbicon.dk LAR i vej hvorfor nu det? Mere vand hurtigere Hverdagsregn Målet er Ingen gener Hvad er hverdagsregn? Hvem har ansvaret? Servicemål

Læs mere

NOTAT: Andre kommuner og forsyningers administrationsgrundlag

NOTAT: Andre kommuner og forsyningers administrationsgrundlag NOTAT: Andre kommuner og forsyningers administrationsgrundlag for lokal afledning af regnvand 10. august 2017 Sagsnr. P00059 Udarbejdet af: LIL Baggrund og formål Dette notat indeholder en opsummering

Læs mere

LAR på oplandsniveau Håndtering af hverdagsregn og skybrud

LAR på oplandsniveau Håndtering af hverdagsregn og skybrud LAR på oplandsniveau Håndtering af hverdagsregn og skybrud DANVA November 2013 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk Bæredygtig regnvandshåndtering Både normal afstrømning og skybrud Funktion samt økonomi i anlæg

Læs mere

konkretisering af skybrudsplan østerbro

konkretisering af skybrudsplan østerbro Resumé konkretisering af skybrudsplan østerbro Skybrudsoplandene NH Brønshøj - Husum Bispebjerg ØSTERBRO Nørrebro Ladegårdså VanløseFrederiksberg Vest IndreBYby INDRE Frederiksberg Øst CH Vesterbro Valby

Læs mere

STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET I DEN ØSTLIGE DEL AF BALLERUP BYMIDTE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Anbefaling og resumé 2.

STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET I DEN ØSTLIGE DEL AF BALLERUP BYMIDTE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Anbefaling og resumé 2. FORSYNING BALLERUP STRATEGI FOR AFLØBSSYSTEMET I DEN ØSTLIGE DEL AF BALLERUP BYMIDTE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk POLITISK NOTAT

Læs mere

Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand. Søren Gabriel

Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand. Søren Gabriel Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand Søren Gabriel sgab@orbicon.dk Prioritering af indsatsen Prioritering i skybrudsplanen 1. Høj Risiko 2. Enkle løsninger 3. Andre anlægsaktiviteter

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ. NOTAT Notat om tilbagebetaling af tilslutningsbidrag.

TEKNIK OG MILJØ. NOTAT Notat om tilbagebetaling af tilslutningsbidrag. TEKNIK OG MILJØ NOTAT Notat om tilbagebetaling af tilslutningsbidrag. Dato: 8. august 2012 Sagsbehandler: admlv Indledning Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 25. juni 2012 bedt om en redegørelse

Læs mere

Områdeplaner til brug for planlægning og prioritering

Områdeplaner til brug for planlægning og prioritering Områdeplaner til brug for planlægning og prioritering I Spildevandsplan 2017, som Kommunalbestyrelsen godkendte på sit møde den 30. august 2017, introduceredes begrebet områdeplan, som skal udgøre et planlægningsværktøj

Læs mere

Kloak og regnvand i Vamdrup

Kloak og regnvand i Vamdrup Kloak og regnvand i Vamdrup Per Holm, direktør, BlueKolding Trine Dam Larsen, projektleder, BlueKolding Eksisterende kloaksystem Hvis Byrådet vælger separering Regnvandet i Vamdrup Lokal afledning af regnvand

Læs mere

LAR hvad er det og hvad kan det?

LAR hvad er det og hvad kan det? LAR hvad er det og hvad kan det? 19. Maj 2015 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk LAR Synonym på bæredygtig regnvandshåndtering Fremtidens klima hvorfor blev LAR interessant Status for LAR-anlæg i DK Hvad er

Læs mere

* * ! " 14-11-2013. Sagsnr. 2013-0166127. Bilag 1 Rådgivernotat. Dokumentnr. 2013-0166127-12. Sagsbehandler Jens Trædmark Jensen

* * !  14-11-2013. Sagsnr. 2013-0166127. Bilag 1 Rådgivernotat. Dokumentnr. 2013-0166127-12. Sagsbehandler Jens Trædmark Jensen Bilag 1 Rådgivernotat 14-11-2013 Sagsnr. 2013-0166127 Dokumentnr. 2013-0166127-12 Sagsbehandler Jens Trædmark Jensen * *! "!! # Københavns Kommunes cykelstrategi Cykelbyen på vej har til formål at skabe

Læs mere

I det følgende præsenteres forslag til separeringsprojekter til kommende spildevandsplansperiode, , i Faxe Kommune.

I det følgende præsenteres forslag til separeringsprojekter til kommende spildevandsplansperiode, , i Faxe Kommune. Teknisk notat til Faxe Kommune Sendt per e-mail den 21.9.2016 Til Poul Jensen og Jacob Hald, Faxe Kommune. Fra Faxe Forsyning. Faxe Spildevand A/S CVR-nr. 31 49 83 41 Jens Chr. Skous Vej 1 4690 Haslev

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord,

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, Tønder Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2013-17 2013-2017 Separatkloakering af Frifelt samt justering af kloakoplande i Borg, Sølsted, Lovrup Nord, august 2015 Udarbejdet til: Tønder Kommune Kongevej

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan. Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan. Afledning af regnvand Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan 2016 Afledning af regnvand 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Afledning af regnvand... 4 3. Lovgivning... 8 4. Ikrafttræden... 9 2 1. Indledning På grund

Læs mere

Adskillelse af regn- og spildevand med LAR i bydelen Bredballe i Vejle v. Trine Dam Larsen, Vejle Spildevand & Dorthe Pinholt Hansen, NIRAS

Adskillelse af regn- og spildevand med LAR i bydelen Bredballe i Vejle v. Trine Dam Larsen, Vejle Spildevand & Dorthe Pinholt Hansen, NIRAS Adskillelse af regn- og spildevand med LAR i bydelen Bredballe i Vejle v. Trine Dam Larsen, Vejle Spildevand & Dorthe Pinholt Hansen, NIRAS Dagsorden Adskillelse af regn- og spildevand i Bredballe Etape

Læs mere

Spørgsmål: Tidligere var grundskyld inkluderet på skattebilletten, herunder kloakbidrag. Vil det fortsat være sådan?

Spørgsmål: Tidligere var grundskyld inkluderet på skattebilletten, herunder kloakbidrag. Vil det fortsat være sådan? Her på arket kan du se de spørgsmål, der blev stillet og de svar, der blev givet på borgermødet om den kommende renovering af spildevandssystemet i Vamdrup onsdag den 13. juni 2018 Tidligere var grundskyld

Læs mere

Offentliggørelse af tillæg nr. 4 til Herning Kommunes Spildevandsplan

Offentliggørelse af tillæg nr. 4 til Herning Kommunes Spildevandsplan TEKNIK OG MILJØ Naturstyrelsen Vestjylland Holstebrovej 31 6950 Ringkøbing Att.: Lone Sørensen [losoe@nst.dk] og [ves@nst.dk] + www.herning.dk/offentlighoering Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning

Læs mere

Separatkloakering i Selling

Separatkloakering i Selling Separatkloakering i Selling Informationsmøde 6. juni 2018 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen - Spildevandsplan 2013 Separatkloakering i Selling Hvor langt er vi nået med planlægning

Læs mere

Dagsorden. Pause (20.45-20.55) Kl. 20.55 Dialog Kl. 21.20 Det videre forløb og tak for i aften (LTF)

Dagsorden. Pause (20.45-20.55) Kl. 20.55 Dialog Kl. 21.20 Det videre forløb og tak for i aften (LTF) Dagsorden Kl.19.45 Velkomst ved Peter Linde Bestyrelsesformand Lyngby- Taarbæk Forsyning (LTF) Kl.19.50 Klimatilpasning i Lyngby-Taarbæk kommune (Lyngby-Taarbæk Kommune) Kl.20.00 Om klimatilpasningsprojektet

Læs mere

Tillæg 3 til Spildevandsplan 2012 2020:

Tillæg 3 til Spildevandsplan 2012 2020: Tillæg 3 til Spildevandsplan 2012 2020: Separatkloakering af Bjælkerup (Bjælkerup B1) etapeinddeling og bassinplacering Vedtaget af Stevns Kommunes Kommunal Bestyrelse d. 27. februar 2014. 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne.

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne. 1. BILAG 1 PROJEKTBESKRIVELSE ALTERNATIV LØSNING 1.1. Baggrund for projektet Klimatilpasningsprojekt skal indgå i Ringsted Kommunes byfornyelsesprojekt Det Samlende Torv. Torvefornyelsen er en oplagt mulighed

Læs mere

METODER OG TEKNOLOGIER TIL HÅNDTERING AF REGNVAND

METODER OG TEKNOLOGIER TIL HÅNDTERING AF REGNVAND METODER OG TEKNOLOGIER TIL HÅNDTERING AF REGNVAND FREMTIDENS REGNVANDSHÅNDTERING MED MERVÆRDI U F F E G A N G E L H O F, S W E C O DK AGENDA Historisk tilbageblik på regnvandshåndtering Nuværende praksis

Læs mere

Separatkloakering og regnvandshåndtering i Lyndby Møde 13. juni 2017

Separatkloakering og regnvandshåndtering i Lyndby Møde 13. juni 2017 Separatkloakering og regnvandshåndtering i Lyndby Møde 13. juni 2017 1 Program Præsentation Baggrund for projektet Hvad kommer der til at ske - 2 løsninger Lokal regnvandshåndtering - økonomi, teknologi,

Læs mere

Vandets vej gennem Hvalsø

Vandets vej gennem Hvalsø Ind i maskinrummet Kirke Hvalsø gennem en vandplanlæggers øjne Christian Bjoljahn chb@envidan.dk 29 91 29 25 Vandets vej gennem Hvalsø Kirke Hvalsø Hydrologisk screening Hvalsø by har samlet ca 1000 parceller,

Læs mere

TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012

TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012 TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012 Den 25. juni 2012 Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2010-2012. Mulighed for at ophæve tilslutningsretten og -pligten for afledning af overfladevand fra kloakopland

Læs mere

Et eksempel på den gode klimaansøgning

Et eksempel på den gode klimaansøgning Et eksempel på den gode klimaansøgning En god og gennemarbejdet klimaansøgning vil gøre processen bedre og kortere for både spildevandsselskabet og Forsyningssekretariatet. I det følgende gives et eksempel

Læs mere

København. Klimatilpasning i Københavns Kommune. VIBO den 27. marts 2012

København. Klimatilpasning i Københavns Kommune. VIBO den 27. marts 2012 Klimatilpasning i København Klimatilpasning i Københavns Kommune VIBO den 27. marts 2012 Palle D. Sørensen Københavns Kommune, Center for Park og Natur Klimatilpasning i Københavns Kommune VIBO den 27.

Læs mere

Separatkloakering Hvad betyder det for dig?

Separatkloakering Hvad betyder det for dig? Separatkloakering Hvad betyder det for dig? Vi er i gang med at separatkloakere, og vi kommer snart til dit område. Hvorfor denne folder? Varde Kommune og Varde Forsyning A/S er i fuld gang med at ændre

Læs mere

Strategi for håndtering af regnvand

Strategi for håndtering af regnvand 2015 Strategi for håndtering af regnvand Teknik og Miljøcente 01 01 2015 Indhold Hvorfor en strategi vedrørende regnvand s.2 Byrådets vision s.3 Vandets kredsløb s.4 LAR, Lokal Afledning af Regnvand s.

Læs mere

Hovborg Borgermøde d. 16. marts Regnvandet skal ud af kloakken i Hovborg! Derfor inviteres du til borgermøde

Hovborg Borgermøde d. 16. marts Regnvandet skal ud af kloakken i Hovborg! Derfor inviteres du til borgermøde Hovborg Borgermøde d. 16. marts 2017 Derfor inviteres du til borgermøde 1 Velkommen Baggrund for projektet Hvad betyder de to muligheder for mig Processen fremadrettet 2 Baggrund for projektet Hvorfor

Læs mere

Arrild kloakseparering. Borgermøde den 15. april 2015

Arrild kloakseparering. Borgermøde den 15. april 2015 Arrild kloakseparering Borgermøde den 15. april 2015 Dagsorden: 1. Velkomst (v. Jacob Riis Bols, Tønder Spildevand A/S) 2. Baggrund (v. Martin Madsen, Tønder Kommune) 3. Gennemgang af projektet (v. Jacob

Læs mere

LAR og klimasikring af bygninger

LAR og klimasikring af bygninger LAR og klimasikring af bygninger Temaaften om klimaforandringer og fremtidssikring. Boligforeningen VIBO 27.03.2012 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk HVAD SKAL VI IGENNEM? Lidt om klima og kloak Vandets veje

Læs mere

Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand

Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand Notat Dato: 02. oktober 2013, revision 14. januar 2016 Emne: Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand Til: Niels Møller Jensen Fra: Benny Nielsen, Plan og Projekt Herning Vand A/S Ålykkevej

Læs mere

Strategi for klimatilpasning af kloakken ved afkobling af regnvand

Strategi for klimatilpasning af kloakken ved afkobling af regnvand Bilag 1 Strategi for klimatilpasning af kloakken ved afkobling af regnvand November 2016 1. Hvorfor skal der afkobles Borgerrepræsentationen vedtog i november 2015 at gennemføre 300 skybrudsprojekter.

Læs mere

LAR fra anlæg til opland og fra servicemål til skybrud

LAR fra anlæg til opland og fra servicemål til skybrud LAR fra anlæg til opland og fra servicemål til skybrud Overordnet vandhåndtering Vandet kommer fra Tag Vej Pladser Dræn Terræn Mulige recipienter Fælleskloak Separatkloak Lokal nedsivning Fordampning Lokal

Læs mere

Tillæg til spildevandsplan 2011-2014

Tillæg til spildevandsplan 2011-2014 Forslag til Tillæg til spildevandsplan 2011-2014 By- og Miljøforvaltningen Marts 2013 J. nr. 06.00.05P15 1 Lovgrundlag I henhold til lovgivningen skal der udarbejdes et tillæg til en spildevandsplan, når

Læs mere

Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning!

Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning! Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning! Gedvadområdet Projektområdet udgøre et topopland, der oprindeligt har afvandet mod nord gennem Bagsværd Rende til Lyngby Sø. Overordnede visioner og mål for projektet

Læs mere

Borgermøde om spildevandsplan Skt. Annæ Plads og Nyhavn

Borgermøde om spildevandsplan Skt. Annæ Plads og Nyhavn Borgermøde om spildevandsplan Skt. Annæ Plads og Nyhavn Program for borgermødet 19:00 19:05 Velkomst v. Charlotte Korsgaard, TMF 19:05 19:20 Skybrudsprojektet på Sankt Annæ Plads v. Jan Rasmussen, TMF

Læs mere

Kloakfornyelse i Voldum

Kloakfornyelse i Voldum Kloakfornyelse i Voldum Informationsmøde 23. januar 2017 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen - Spildevandsplan 2013 Kloakfornyelse i Voldum Hvor langt er vi nået med undersøgelser

Læs mere

Tillæg 9 til Spildevandsplan

Tillæg 9 til Spildevandsplan Tillæg 9 til Spildevandsplan for Hedensted Kommune 2015-2020 Separering af kloaksystem og ophævelse af tilslutningspligt og ret for tag- og overfladevand for ejendomme på en del af Blæsbjergvej i Hedensted

Læs mere

Protokol fra ekstraordinær bestyrelsesmøde den 9. februar 2016 kl. 17:00 i Svendborg Spildevand AIS, Ryttermarken 21, 5700 Svendborg.

Protokol fra ekstraordinær bestyrelsesmøde den 9. februar 2016 kl. 17:00 i Svendborg Spildevand AIS, Ryttermarken 21, 5700 Svendborg. Protokol fra ekstraordinær bestyrelsesmøde den 9. februar 2016 kl. 17:00 i Svendborg Spildevand AIS, Ryttermarken 21, 5700 Svendborg. Deltagere: Bestyrelsesformand: Bestyrelsesnæstformand: Bestyrelsesmedlem:

Læs mere

FORSLAG TIL HANDLINGSPLAN FOR KLIMATILPASNING

FORSLAG TIL HANDLINGSPLAN FOR KLIMATILPASNING FORSLAG TIL HANDLINGSPLAN FOR KLIMATILPASNING 2014-2018 RØDOVRE KOMMUNE Indhold INDLEDNING 3 HANDLINGER Klimatilpasning i de syv udpegede risikoområder Klimatilpasning i planlægningen af de fem byudviklingsområder

Læs mere

Godkendelse af LAR katalog

Godkendelse af LAR katalog Punkt 7. Godkendelse af LAR katalog 2016-011992 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender: at LAR-metodekatalog tages til efterretning, samt at de i sagen anførte

Læs mere

PROJEKT REGNVAND TIL VEJLEN. SEPARATKLOAKERING

PROJEKT REGNVAND TIL VEJLEN. SEPARATKLOAKERING PROJEKT REGNVAND TIL VEJLEN. SEPARATKLOAKERING Langeland Kommune og Langeland Forsyning er i gang med at forbedre miljøet i vandløb, søer og havet. Det gør vi bl.a. ved at forny kloaksystemet. Dit nærområde

Læs mere

Teori. Klimatilpasningsløsninger. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Forsinkelse af regnvand

Teori. Klimatilpasningsløsninger. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Forsinkelse af regnvand Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum, at der bygges veje,

Læs mere

SEPARATKLOAKERING HVORFOR OG HVORDAN HVORFOR SEPARATKLOAKERE? HVORNÅR SKAL DU I GANG? HVAD ER DINE MULIGHEDER? HVAD MED ØKONOMI OG DOKUMENTATION?

SEPARATKLOAKERING HVORFOR OG HVORDAN HVORFOR SEPARATKLOAKERE? HVORNÅR SKAL DU I GANG? HVAD ER DINE MULIGHEDER? HVAD MED ØKONOMI OG DOKUMENTATION? SEPARATKLOAKERING HVORFOR OG HVORDAN HVORFOR SEPARATKLOAKERE? HVORNÅR SKAL DU I GANG? HVAD ER DINE MULIGHEDER? HVAD MED ØKONOMI OG DOKUMENTATION? HVORFOR SEPARATKLOAKERE? GODT FOR MILJØET Provas og Haderslev

Læs mere

Notat. Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 1 BAGGRUNDEN FOR NOTATET 2 TYPER AF UDFORDRINGER. 2.1 Risiko for oversvømmelser

Notat. Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 1 BAGGRUNDEN FOR NOTATET 2 TYPER AF UDFORDRINGER. 2.1 Risiko for oversvømmelser Notat Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 8. november 2012 REV.25-11-2012 Projekt nr. 211553 Dokument nr. 125590549 Version 3 Udarbejdet af MSt Kontrolleret af ERI Godkendt af MSt 1 BAGGRUNDEN

Læs mere

NOTAT. Baggrund. Herlev. Gladsaxe. København

NOTAT. Baggrund. Herlev. Gladsaxe. København NOTAT Projekt Reduktion af aflastninger til kagsåen Kunde Herlev Forsyning og Nordvand Notat nr. [xx] Dato 2012-06-21 Til [Navn] Fra Henrik Sønderup, Rambøll Kopi til [Name] Baggrund Kagså er et mindre

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold NOTAT Projekt Ændret afledning til Gentofterenden fra kommende projekt ved Mosegårdskvarteret Kunde Novafos A/S Notat nr. 2 Dato 22-06-2018 Til Fra Kopi til Jacob Dyrby Petersen, Novafos AOH, Rambøll 1.

Læs mere

SAMARBEJDE OG KLIMATILPASNING

SAMARBEJDE OG KLIMATILPASNING INTRODUTION TIL -REGNSABER SAMARBEJDE OG LIMATILPASNING LIMATILPASNING I DEN TÆTTE BY* LIMATILPASNING UDEN OR DEN TÆTTE BY De næste 15-20 år skal vi i Danmark bruge mere end 40 milliarder på klimatilpasning

Læs mere

Kloakfornyelse i: Sønder Allé Søndervang Del af Skovbrynet Del af Lyngvej

Kloakfornyelse i: Sønder Allé Søndervang Del af Skovbrynet Del af Lyngvej Informationsmøde d. 6. april 2017 hos Viborg Kommune Kloakfornyelse i: Sønder Allé Søndervang Del af Skovbrynet Del af Lyngvej Dagsorden 1. Præsentation af Energi Viborg Vand A/S 2. Præsentation af rådgiver,

Læs mere

Afkobling af regnvand fra fælleskloakken. Charlotte Storm, Projektleder Københavns Energi

Afkobling af regnvand fra fælleskloakken. Charlotte Storm, Projektleder Københavns Energi Afkobling af regnvand fra fælleskloakken Charlotte Storm, Projektleder Københavns Energi Københavns Energi vs. Københavns Kommune KE A/S er 100% privat og 100% ejet af Københavns Kommune Visionerne kan

Læs mere

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand By, Erhverv og Natur Teknisk Bilag Håndtering af regnvand VELKOMMEN Dette bilag er udarbejdet som et teknisk supplement til Strategi for håndtering af regnvand. Udover en generel introduktion til afledning

Læs mere

Anlægsøkonomi og taksteffekt af Kapacitetsplan 2016

Anlægsøkonomi og taksteffekt af Kapacitetsplan 2016 Harrestrup Å Kapacitet, Fase 3 Anlægsøkonomi og taksteffekt af Kapacitetsplan 2016 Rekvirent Rådgiver Harrestrup Å - Kapacitetsprojektet v/ HOFOR A/S CVR-NR. 1007 3022 Ørestads Boulevard 35 2300 København

Læs mere

Tillæg 5 til Spildevandsplan

Tillæg 5 til Spildevandsplan Ishøj Kommune Forslag Tillæg 5 til Spildevandsplan 2014-2022 Separatkloakering og klimatilpasning af kloakopland H6 Pilemølle Erhvervsområde Syd Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Planlægningsgrundlag

Læs mere

NOTAT. Kundenavn : Kolding Spildevand as. Til : Jette Nørregaard Jensen. Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen

NOTAT. Kundenavn : Kolding Spildevand as. Til : Jette Nørregaard Jensen. Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen NOTAT Kundenavn : Kolding Spildevand as Til : Jette Nørregaard Jensen Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen Projektleder : Lars Bendixen Kvalitetssikring : Brian Rosenkilde Godkendt af : Lars Bendixen

Læs mere

Kloakfornyelse i Svejstrup. Borgermøde 12. august 2014

Kloakfornyelse i Svejstrup. Borgermøde 12. august 2014 Kloakfornyelse i Svejstrup Borgermøde 12. august 2014 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen Spildevandsplan 2013 Præsentation af udarbejdet kloakprojekt Hvad skal Favrskov Spildevand

Læs mere

Kloaksystemets opbygning og funktion

Kloaksystemets opbygning og funktion Kloaksystemets opbygning og funktion Kommunens afløbssystem, eller i daglig tale kloaksystemet, kan være opbygget på to helt forskellige måder: enten som fællessystem eller som separatsystem. I Spildevandsplanen

Læs mere

Vision 2060 for KE Afløb. Hvorfor en forsyning har brug for en vision

Vision 2060 for KE Afløb. Hvorfor en forsyning har brug for en vision Vision 2060 for KE Afløb Hvorfor en forsyning har brug for en vision Del 1 HVORFOR HAR KØBENHAVNS ENERGI BRUG FOR EN VISION FOR AFLØB? Fremtiden Vi står over for fire store udfordringer: Håndtering af

Læs mere

EJENDOMSMÆGLER. 20 marts 2018

EJENDOMSMÆGLER. 20 marts 2018 EJENDOMSMÆGLER 20 marts 2018 GENERELLE REGLER FOR KLOAK 20 marts 2018 FÆLLESKLOAK Fællessystemet I et fællessystem føres al spildevand, drænvand og regnvand fra en bydel gennem en fælles kloakledning til

Læs mere

Aarhus Kommune. LAR-metodekatalog. Indledning. Oktober 2011. Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S

Aarhus Kommune. LAR-metodekatalog. Indledning. Oktober 2011. Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S Aarhus Kommune Aarhus Kommune LAR-metodekatalog Indledning Oktober 2011 Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S 1. INDLEDNING Som følge af klimaændringer må det forventes, at der i byerne bliver hyppigere og

Læs mere

Tillæg nr. 4A til Glostrup Kommunes Spildevandsplan (revision af tillæg 4) Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4A til Glostrup Kommunes Spildevandsplan (revision af tillæg 4) Afledning af regnvand Tillæg nr. 4A til Glostrup Kommunes Spildevandsplan (revision af tillæg 4) 2019 Afledning af regnvand Indhold 1. Indledning... 2 2. Afledning af regnvand... 3 2.1 Grundejers ansvar... 3 2.2 Afledningsret

Læs mere

LAR vejen til et lykkeligt liv! Søren Gabriel

LAR vejen til et lykkeligt liv! Søren Gabriel LAR vejen til et lykkeligt liv! Søren Gabriel SGAB@orbicon.dk I forhold til udbygning af kloaksystemet kan LAR være Uden effekt på kapaciteten Dyrere Mindre sikkert Til besvær for borgerne Ødelæggende

Læs mere

Klimatilpasning Spildevandsplanen som redskab

Klimatilpasning Spildevandsplanen som redskab Klimatilpasning Spildevandsplanen som redskab Spildevandsplanens regelsæt Mbl. 32: Eksisterende og planlagt kloak og rensning Ophævning af tilslutningsret Nedsivningsområder i det åbne land Renseniveauer

Læs mere

Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand

Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand Notat Dato: 02. oktober 2013 Revision 07. juli 2014 Emne: Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand Til: Niels Møller Jensen Fra: Benny Nielsen, Plan og Projekt Herning Vand A/S Ålykkevej

Læs mere

Spildevandsplan Tillæg nr Mulighed for udtræden for regnvand fra forsyningsselskabets kloaksystem. By- og Udviklingsforvaltningen

Spildevandsplan Tillæg nr Mulighed for udtræden for regnvand fra forsyningsselskabets kloaksystem. By- og Udviklingsforvaltningen Spildevandsplan 2012-2019 Tillæg nr. 20 - Mulighed for udtræden for regnvand fra forsyningsselskabets kloaksystem By- og Udviklingsforvaltningen Dato 13. juni 2017 Journalnummer 17/1184 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Administrationsgrundlag for Lokal Afledning af Regnvand (LAR) i Svendborg i fælleskloakerede områder

Administrationsgrundlag for Lokal Afledning af Regnvand (LAR) i Svendborg i fælleskloakerede områder Administrationsgrundlag for Lokal Afledning af Regnvand (LAR) i Svendborg i fælleskloakerede områder 25. februar 2015 Sagsnr. P00059 Udarbejdet af: LIL Baggrund og formål Vand og Affald har i samarbejde

Læs mere

Teknisk notat. Rev1 29. august 2012

Teknisk notat. Rev1 29. august 2012 Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Rev1 29. august 2012 Nordvand, Håndtering af vand fra Gladsaxe Idrætspark / Marielyst Forudsætningsnotat

Læs mere

Forslag til ny Spildevandsplan 2013-24. Borgermøde 23. maj 2013

Forslag til ny Spildevandsplan 2013-24. Borgermøde 23. maj 2013 Forslag til ny Spildevandsplan 2013-24 Borgermøde 23. maj 2013 Dagsorden: Velkomst og præsentation ved formand for Udvalget for Miljø og Teknik Flemming Madsen. Spildevandsplan 2013-2024, principper og

Læs mere

Kloakfornyelse i Ulstrup

Kloakfornyelse i Ulstrup Kloakfornyelse i Ulstrup Borgermøde 18. juni 2013 Program Præsentation og indledning Spildevandsplan 2013 Kloakfornyelse i Ulstrup Hvor langt er vi nået med undersøgelser og planlægning Hvad skal Favrskov

Læs mere

Tillæg nr. 19 til Spildevandsplan

Tillæg nr. 19 til Spildevandsplan Tillæg nr. 19 til Spildevandsplan 2008-2015 Kloakering af nyt boligområde ved Ølsted 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Plangrundlag... 3 4. Areal og ejerforhold... 3 5. Regn - og spildevandsafledning...

Læs mere

Vorrevangsskolen Borgermøde, 30. april 2014. Risvangen/Vorrevangen Adskillelse af regn- og spildevand og klimatilpasning

Vorrevangsskolen Borgermøde, 30. april 2014. Risvangen/Vorrevangen Adskillelse af regn- og spildevand og klimatilpasning Vorrevangsskolen Borgermøde, 30. april 2014 Risvangen/Vorrevangen Adskillelse af regn- og spildevand og klimatilpasning Dagsorden Velkomst og præsentation af panel - sandwich og drikke. Projektet - Aarhus

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan Afledning af regnvand Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan 2006-2015 2016 Afledning af regnvand 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Afledning af regnvand... 4 3. Lovgivning... 8 4. Ikrafttræden... 9 2 1. Indledning

Læs mere

Ny kloak i Husum Ballum. Borgermøde onsdag den 7. november 2018

Ny kloak i Husum Ballum. Borgermøde onsdag den 7. november 2018 Ny kloak i Husum Ballum Borgermøde onsdag den 7. november 2018 Velkomst og præsentation Jan Kirchner, Tønder Forsyning A/S (projektleder) Flemming Oltmann, Tønder Forsyning A/S (skriver referat fra mødet)

Læs mere

16. januar 2015 BESLUTNINGSTAGERKONFERENCE & UDSTILLINGSÅBNING

16. januar 2015 BESLUTNINGSTAGERKONFERENCE & UDSTILLINGSÅBNING 16. januar 2015 BESLUTNINGSTAGERKONFERENCE & UDSTILLINGSÅBNING SKYBRUD OVERSVØMMELSER FÆLLES UDFORDRING MERE FOR PENGENE REKREATIV MERVÆRDI SUND FORNUFT Beslutningstagerkonference og udstillingsåbning

Læs mere

Mødereferat. Borgermøde Risvangen/Vorrevangen om adskillelse af regnvand og spildevand. Program. Mødereferat. Den 19. maj 2014

Mødereferat. Borgermøde Risvangen/Vorrevangen om adskillelse af regnvand og spildevand. Program. Mødereferat. Den 19. maj 2014 Mødereferat Den 19. maj 2014 Borgermøde Risvangen/Vorrevangen om adskillelse af regnvand og spildevand Mødedato: 30. april 2014 Mødetid: 18.00 20.30 Mødested: Vorrevangskolen Aarhus Vand A/S Bautavej 1

Læs mere

Hvad gør Nordvand med regnvandet i Gentofte Kommune?

Hvad gør Nordvand med regnvandet i Gentofte Kommune? Hvad gør Nordvand med regnvandet i Gentofte Kommune? Ved Carsten Nystrup, Direktør Nordvand a/s Spildevandsplan 2011-2014 Gentofte Kommunes spildevandsplan udstikker mål, strategier og indsatsområder for

Læs mere

Kloakfornyelse i Kirkevænget og Villavej

Kloakfornyelse i Kirkevænget og Villavej Kloakfornyelse i Kirkevænget og Villavej Borgermøde 10. oktober 2013 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen Spildevandsplan 2013 Præsentation af udarbejdet kloakprojekt Hvad skal

Læs mere

Separatkloakering af Vrøgum Informationsmøde den 04. februar 2015

Separatkloakering af Vrøgum Informationsmøde den 04. februar 2015 Separatkloakering af Vrøgum Informationsmøde den 04. februar 2015 Dagsorden Velkomst og præsentation af panel Varde Kommune og Varde Forsyning A/S Baggrund Kloakeringsprincipper Tidsplan Det praktiske

Læs mere

Spildevandsplan Hørsholm Kommune. Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1,

Spildevandsplan Hørsholm Kommune. Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1, 1 Tillæg nr. 002 Spildevandsplan 2012-2016 Hørsholm Kommune Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1, Tagvand fra AB Opnæsgård og tag- og overfladevand fra 40 omkringliggende 2 Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Hørsholm Kommune. April 2013. REDEGØRELSE FOR SEPARATKLOAKERING, RUNGSTED NORD, HØRSHOLM Vurdering af kloakeringsprincipper

Hørsholm Kommune. April 2013. REDEGØRELSE FOR SEPARATKLOAKERING, RUNGSTED NORD, HØRSHOLM Vurdering af kloakeringsprincipper Hørsholm Kommune April 2013 REDEGØRELSE FOR SEPARATKLOAKERING, RUNGSTED NORD, HØRSHOLM Vurdering af kloakeringsprincipper PROJEKT Vurdering af kloakeringsprincipper Hørsholm Kommune Projekt nr. 211521

Læs mere

Tak for to gode informationsmøder i Ørting og Gylling

Tak for to gode informationsmøder i Ørting og Gylling Tak for to gode informationsmøder i Ørting og Gylling Odder Spildevand har i afholdt to velbesøgte informationsmøder i forbindelse med den kommende fornyelse af kloakkerne i de to byer. Ca. 90 mennesker

Læs mere

Offentlig høring af Spildevandsplan Forslag til Spildevandsplan forslås sendt i tolv ugers offentlig høring.

Offentlig høring af Spildevandsplan Forslag til Spildevandsplan forslås sendt i tolv ugers offentlig høring. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Klik her for at angive tekst. Dato 26. maj 2016 Forslag til Spildevandsplan forslås sendt i tolv ugers offentlig høring. 1 Resume Befolkningstilvæksten

Læs mere

konkretisering af skybrudsplan østerbro

konkretisering af skybrudsplan østerbro Resumé konkretisering af skybrudsplan østerbro Skybrudsoplandene NH Brønshøj - Husum Bispebjerg ØSTERBRO Nørrebro Ladegårdså VanløseFrederiksberg Vest IndreBYby INDRE Frederiksberg Øst CH Vesterbro Valby

Læs mere

Hørsholm Kommune. Maj 2013. REDEGØRELSE FOR SEPARATKLOAKERING, RUNGSTED NORD, HØRSHOLM Vurdering af kloakeringsprincipper TILLÆG

Hørsholm Kommune. Maj 2013. REDEGØRELSE FOR SEPARATKLOAKERING, RUNGSTED NORD, HØRSHOLM Vurdering af kloakeringsprincipper TILLÆG Hørsholm Kommune Maj 2013 REDEGØRELSE FOR SEPARATKLOAKERING, RUNGSTED NORD, HØRSHOLM Vurdering af kloakeringsprincipper PROJEKT Vurdering af kloakeringsprincipper Hørsholm Kommune Projekt nr. 211521 Dokument

Læs mere

Spildevandstillæg nr. 207

Spildevandstillæg nr. 207 Vejle Spildevand A/S Vejle Spildevands og lodsejernes rolle i forbindelse med spildevandstillæg nr. 207 om sanering og udtræden i Bredal og Assendrup. v. Trine Dam Larsen Spildevandstillæg nr. 207 Spildevandstillæg

Læs mere

Niras workshop: Klimatilpasning i praksis

Niras workshop: Klimatilpasning i praksis Niras workshop: Klimatilpasning i praksis 18. september, 2. oktober og 9. oktober 2012 1 Ny klimalovgivning. Hvis ansvar er klimatilpasningen, og hvem skal betale? v/ Søren Stenderup Jensen, advokat (H),

Læs mere

Kloakfornyelse i Hvalløs 2016

Kloakfornyelse i Hvalløs 2016 Kloakfornyelse i Hvalløs 2016 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen Spildevandsplan 2013 Præsentation af udarbejdet kloakprojekt Hvad skal Favrskov Spildevand lave Hvad skal I selv

Læs mere

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret Bilag 9.5 Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret MAJ AARHUS KOMMUNE SKITSEFORSLAG FOR REGNVANDSHÅNDTERING SYDHAVNSKVARTERET ADRESSE COWI A/S Åboulevarden 21 8000 Aarhus C TLF +45 56

Læs mere