ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER"

Transkript

1 1/9 Til Forsyningstilsynet Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia CVR-nr ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER Dato: 18. december 2018 Forfatter: JJB/HLJ Energinet anmelder hermed de nationale gennemførelsesforanstaltninger, der skal fastsættes af Energinet og godkendes af Forsyningstilsynet i medfør af Kommissionens forordning (EU) 2017/2196 af 24. november 2017 om fastsættelse af en netregel for nødsituationer og systemgenoprettelse, herefter NC ER. Indstilling til godkendelse Efter NC ER artikel 4, stk. 2 skal Energinet anmelde forslag til Forsyningstilsynet til godkendelse af følgende: a) vilkårene og betingelserne for at fungere som forsvarsydelsesleverandør på kontraktbasis, jf. stk. 4 b) vilkårene og betingelserne for at fungere som genoprettelsesydelsesleverandør på kontraktbasis, jf. stk. 4 c) listen over BNB'er, der er ansvarlige for gennemførelse af de foranstaltninger, der følger af ufravigelige krav i forordning (EU) 2016/631, (EU) 2016/1388 og (EU) 2016/1447 og/eller national lovgivning og den liste af foranstaltninger, der skal gennemføres af de BNB'er, der er udpeget af TSO'erne i henhold til artikel 11, stk. 4, litra c), og artikel 23, stk. 4, litra c) d) listen over højtprioriterede betydelige netbrugere, der er omhandlet i artikel 11, stk. 4, litra d), og artikel 23, stk. 4, litra d), eller principperne for deres fastlæggelse og vilkårene og betingelserne for afkobling og gentilkobling af højtprioriterede betydelige netbrugere, medmindre disse er fastlagt i medlemsstaternes nationale lovgivning e) reglerne for suspendering af genoptagelse af markedsaktiviteter i overensstemmelse med artikel 36, stk. 1 f) specifikke regler for afregning af ubalancer og afregning af balanceringsenergi i overensstemmelse med artikel 39, stk. 1. I denne anmeldelse har Energinet redegjort for, hvorfor vi ikke anmelder vilkår og betingelser for at fungere som henholdsvis forsvarsydelsesleverandør og genoprettelsesydelsesleverandør på kontraktbasis, jf. artikel 4, stk. 2, litra a) og b).

2 2/9 Vedr. artikel 4, stk. 2, litra c) fremsendes separat anmeldelse under hensyn til, at anmeldelsen indeholder kritiske oplysninger. Vedr. artikel 4, stk. 2, litra d) kan vi oplyse, at Energinet ikke har identificeret højprioriterede betydelige netbrugere, hvorfor der ikke anmeldes noget til godkendelse. Vedr. artikel 4, stk. 2, litra e) og f) fremsendes anmeldelse i separat dokument. Energinet indstiller anmeldelsen til godkendelse af Forsyningstilsynet, jf. artikel 4, stk. 2. Det er Energinets vurdering, at de anmeldte nationale gennemførelsesforanstaltninger opfylder forordningens principper om proportionalitet, ikke-diskrimination og gennemsigtighed, og herudover også Bekendtgørelse af lov om elforsyningsloven 1, herefter elforsyningsloven, krav, der fastslår, at vilkår skal være gennemsigtige, objektive, rimelige, ikke diskriminerende og offentligt tilgængelige. De anmeldte regler finder anvendelser over for TSO er, DSO er, BNB er, forsvarsydelsesleverandører, genoprettelsesydelsesleverandører, balanceansvarlige parter, udpegede elektricitetsmarkedsoperatører (NEMO er) og andre enheder, der er udpeget til at udføre markedsfunktioner, jf. NC ER artikel 2. Energinet har i perioden 24. september 31. oktober 2018 gennemført en høring. Høringsnotat inkl. modtagne høringssvar er vedlagt denne anmeldelse. 1 LBK nr af 27. juni 2018.

3 3/9 Indhold 1. Baggrund Retsgrundlag Anmeldelse Anmeldelser/meddelelser med hjemmel i NC ER Vilkår og betingelser for at fungere som forsvarsydelsesleverandør og genoprettelsesydelsesleverandør Bottom-up-gentilkoblingsydelse (black-start) Listen over BNB'er, der er ansvarlige for gennemførelse af foranstaltninger Højtprioriterede betydelige netbrugere Anmeldelse af regler for suspendering og genoptagelse af markedsaktiviteter og afregning af ubalancer mv Systemforsvarsplanen Meddelelser om foranstaltninger og frister til DSO er ift. systemforsvarsplanen Meddelelse om foranstaltninger og frister til BNB er ift. systemforsvarsplanen Principper for Genoprettelsesplanen Meddelelser om foranstaltninger og frister til DSO er ift. genoprettelsesplanen Meddelelse om foranstaltninger og frister til BNB er ift. genoprettelsesplanen Høring og inddragelse af aktører Høring Aktørmøder og samråd Vedlagt Ikrafttrædelse Spørgsmål til anmeldelsen... 9

4 4/9 1. Baggrund NC ER fastlægger principper for de procedurer og handlinger, der skal være gældende i tilfælde af nødsituationer og blackout-tilstand. 2. Retsgrundlag NC ER fastlægger, at hver TSO skal indsende forslag til den relevante regulerende myndighed til godkendelse, jf. artikel 4, stk. 2. Hver TSO skal endvidere senest d. 18. december 2018 meddele den regulerende myndighed, den systemforsvarsplan, der er udarbejdet i henhold til artikel 11, og genoprettelsesplanen, der er udarbejdet i henhold til artikel 23, jf. artikel 4, stk. 5, eller mindst følgende elementer af planerne: a) systemforsvarsplanens og genoprettelsesplanens mål, inklusive de fænomener, der skal håndteres, eller de problemstillinger, der skal løses, b) de forhold, der udløser aktivering af systemforsvarsplanen og genoprettelsesplanens foranstaltninger c) rationalet for hver foranstaltning, en redegørelse for, hvordan den bidrager til målene for systemforsvarsplanen og genoprettelsesplanen, og den part, der er ansvarlig for gennemførelse af foranstaltningerne d) de frister, der er fastsat i artikel 11 og 23 for gennemførelse af foranstaltningerne. 3. Anmeldelse Anmeldelsen er bygget op på den måde, at alle anmeldelser og meddelelser til Forsyningstilsynet som følge af NC ER artikel 4 er beskrevet i afsnit 4 med henvisning til de relevante vedlagte dokumenter. Desuden informerer Energinet også Forsyningstilsynet om de forpligtigelser, der følger af NC ER artikel 12 stk. 2 og 3, og NC ER artikel 24 stk. 2 og Anmeldelser/meddelelser med hjemmel i NC ER 4.1 Vilkår og betingelser for at fungere som forsvarsydelsesleverandør og genoprettelsesydelsesleverandør Energinet skal, jf. artikel 4, stk. 2, indsende forslag til Forsyningstilsynet i overensstemmelse med artikel 37 i direktiv 2009/72/EF: a) vilkårene og betingelserne for at fungere som forsvarsydelsesleverandør på kontraktbasis, jf. stk. 4 b) vilkårene og betingelserne for at fungere som genoprettelsesydelsesleverandør på kontraktbasis, jf. stk. 4. Energinet fastsætter ikke vilkår og betingelser for at fungere som forsvarsydelsesleverandør eller genoprettelsesydelsesleverandør på kontraktbasis. Energinet fastsætter alene regler for nye anlæg med hjemmel direkte i henholdsvis NC ER, Kommissionens forordning (EU)

5 5/9 2016/631 af 14. april 2016 om fastsættelse af netregler om krav til nettilslutning for produktionsanlæg, herefter RfG, og Kommissionens forordning (EU) 2016/1388 af 17. august 2016 om fastsættelse af netregler om nettilslutning af forbrugs- og distributionssystemer, herefter DCC, og for eksisterende anlæg er der allerede udstedt regler med hjemmel i den nationale regulering i form af tekniske forskrifter. Baggrunden for ikke at udarbejde vilkår og betingelser på kontraktbasis, er således, at Energinet mener, at det fastsættes i det nationale lovgrundlag, jf. herom nedenfor. Reglerne fastsat i de nationale gennemførselsforanstaltninger med hjemmel i hhv. RfG og DCC giver umiddelbart ikke gyldig hjemmel til vilkårene og betingelserne for forsvarsydelsesleverandører og genoprettelsesydelsesleverandører i NC ER, idet sådanne regler ikke er en del at den traditionelle danske fortolkning af "det nationale lovgrundlag". Den danske udgave af NC ER oversætter the national legal framework i artikel 4, stk. 4, med det nationale lovgrundlag. Dette er efter Energinets vurdering en for snæver oversættelse af begrebet the national legal framework, som efter Energinets vurdering indebærer en uhensigtsmæssighed i den juridiske ramme. Imidlertid vil det efter Energinets vurdering være omfattet af det bredere indhold i the national legal framework, der også er i overensstemmelse med den normale fortolkning, at når Energinet har fastsat regler, skal disse regler gælde ens for alle aktører, i overensstemmelse med de forvaltningsretslige regler om ikke-diskrimination, objektivitet og gennemsigtighed, jf. NC ER artikel 4, stk. 1, og elforsyningsloven. Ovennævnte forståelse af den engelske udgave er endvidere i overensstemmelse med NC ER artikel 3, stk. 1, som definerer forsvarsydelsesleverandører som en juridisk enhed med en lovmæssig eller kontraktuel forpligtelse Bottom-up-gentilkoblingsydelse (black-start) Ved indgåelse af aftale om bottom-up-gentilkoblingsydelse (black start), skal der indgås en kontrakt. Dette vil for nye anlæg ske på baggrund af bestemmelsen i RfG artikel 15, stk. 5, a), og ikke på baggrund af NC ER. For eksisterende anlæg er der tidligere i 2018 indgået kontrakter frem til hhv og 2021 efter gennemførelse af offentligt udbud. Når kontrakterne skal genudbydes for eksisterende anlæg, vil Energinet sende vilkår og betingelser for at være genoprettelsesydelsesleverandør i høring, hvorefter udbuddet vil blive endeligt formuleret og udbudt. Energinet vurderer, at det er ganske vanskeligt at anmelde vilkår og betingelser for at være genoprettelsesydelsesleverandør på nuværende tidspunkt, da det ikke for nuværende kan vurderes, hvilke vilkår og betingelser der vil være mest værdiskabende og nødvendige, når de nuværende kontrakter skal genudbydes. Energinet fastsætter således ikke vilkår og betingelser for at fungere som genoprettelsesydelsesleverandør på kontraktbasis for nuværende.

6 6/9 4.2 Listen over BNB'er, der er ansvarlige for gennemførelse af foranstaltninger Jf. NC ER artikel 4, stk. 2, litra c) skal Energinet anmelde listen over BNB'er, der er ansvarlige for gennemførelse af de foranstaltninger, der følger af ufravigelige krav i forordning (EU) 2016/631, (EU) 2016/1388 og (EU) 2016/1447 og/eller national lovgivning og den liste af foranstaltninger, der skal gennemføres af de BNB'er, der er udpeget af TSO'erne i henhold til artikel 11, stk. 4, litra c), og artikel 23, stk. 4, litra c). Energinet fremsender separat anmeldelse under hensyn til, at anmeldelsen indeholder kritiske oplysninger. 4.3 Højtprioriterede betydelige netbrugere NC ER artikel 4, stk. 2, litra d) forskriver, at Energinet skal anmelde listen over højtprioriterede betydelige netbrugere, der er omhandlet i artikel 11, stk. 4, litra d), og artikel 23, stk. 4, litra d), eller principperne for deres fastlæggelse og vilkårene og betingelserne for afkobling og gentilkobling af højtprioriterede betydelige netbrugere, medmindre disse er fastlagt i medlemsstaternes nationale lovgivning. Energinet har ikke identificeret højprioriterede betydelige netbrugere, hvorfor der ikke anmeldes noget til godkendelse. 4.4 Anmeldelse af regler for suspendering og genoptagelse af markedsaktiviteter og afregning af ubalancer mv. Anmeldelse efter artikel 4, stk. 2, litra e) og f) fremsendes i separat anmeldelse. 4.5 Systemforsvarsplanen Jf. NC ER artikel 4, stk. 5 skal Energinet senest d. 18. december 2018 meddele Forsyningstilsynet den systemforsvarsplan, der er udarbejdet i henhold til artikel 11. Systemforsvarsplanen vedlægges. Energinet har ved udarbejdelsen af systemforsvarsplanen afholdt samråd med relevante aktører og interessenter, jf. artikel 11, stk. 1. Der er redegjort for de afholdte møder nedenfor. Energinet vil i løbet af 2019 udarbejde vejledningsmateriale for at gøre forsvarsplanen let anvendelig Meddelelser om foranstaltninger og frister til DSO er ift. systemforsvarsplanen Jf. NC ER artikel 12, stk. 2 skal Energinet senest den 18. december 2018 meddele de transmissionstilsluttede DSO er de foranstaltninger, de skal gennemføre, herunder fristerne for deres anvendelse. Eksempel på brev fremsendt til DSO vedlægges til orientering.

7 7/ Meddelelse om foranstaltninger og frister til BNB er ift. systemforsvarsplanen Jf. NC ER artikel 12, stk. 3 skal Energinet senest den 18. december 2018 meddele de BNB er, der er identificeret i henhold til artikel 11, stk. 4, litra c), de foranstaltninger, de skal gennemføre for deres installationer, herunder fristerne for deres gennemførelse. Eksempel på brev fremsendt til BNB er vedlægges til orientering. 4.6 Principper for genoprettelsesplanen Jf. NC ER artikel 4, stk. 5 skal Energinet senest d. 18. december 2018 meddele Forsyningstilsynet den genoprettelsesplan, der er udarbejdet i henhold til artikel 23, eller mindst følgende elementer af planerne: a) systemforsvarsplanens og genoprettelsesplanens mål, inklusive de fænomener, der skal håndteres, eller de problemstillinger, der skal løses, b) de forhold, der udløser aktivering af systemforsvarsplanen og genoprettelsesplanens foranstaltninger c) rationalet for hver foranstaltning, en redegørelse for, hvordan den bidrager til målene for systemforsvarsplanen og genoprettelsesplanen, og den part, der er ansvarlig for gennemførelse af foranstaltningerne d) de frister, der er fastsat i artikel 11 og 23 for gennemførelse af foranstaltningerne. Energinet meddeler ikke hele genoprettelsesplanen, men alene de elementer, der er listet i artikel 4, stk. 5. Elementerne fremgår af vedhæftede dokument Principper for genoprettelsesplanen. Energinet har ved udarbejdelsen af genoprettelsesplanen afholdt samråd med relevante aktører og interessenter, jf. artikel 23, stk. 1. Der er redegjort for de afholdte møder nedenfor Meddelelser om foranstaltninger og frister til DSO er ift. genoprettelsesplanen Jf. NC ER artikel 24, stk. 2 skal Energinet senest den 18. december 2018 meddele de transmissionstilsluttede DSO er de foranstaltninger, de skal gennemføre, herunder fristerne for deres anvendelse. Energinet har været i dialog med de omfattede DSO er frem mod den 18. december 2018, og de identificerede understationer, jf. artikel 42, er fastlagt i samråd med de relevante DSO er Meddelelse om foranstaltninger og frister til BNB er ift. genoprettelsesplanen Jf. NC ER artikel 24, stk. 3 skal Energinet senest den 18. december 2018 meddele de BNB ere, der er identificeret i henhold til artikel 23, stk. 4, og genoprettelsesydelsesleverandørerne, der er direkte tilsluttet til transmissionssystemet, de foranstaltninger, der skal gennemføres for deres installation, herunder fristerne for deres anvendelse, i henhold til artikel 23, stk. 4, litra g).

8 8/9 De eneste BNB er, der er identificeret i forhold til genoprettelsesplanen, er de anlæg, der har vundet kontrakterne om at levere black-start-ydelsen, jf. ovenfor afsnit 4.1.1, hvorfor Energinet i forbindelse med denne anmeldelse ikke giver separat meddelelse til kontraktparterne. 5. Høring og inddragelse af aktører 5.1 Høring Jf. NC ER artikel 7, stk. 1 har Energinet haft vurderingen af vilkår og betingelser for at fungere som forsvarsydelsesleverandør og genoprettelsesydelsesleverandør på kontraktbasis i offentlig høring hos interesseparter og kompetente myndigheder. Den offentlige høring blev gennemført i perioden 24. september 31. oktober Der er indkommet tre høringssvar. Energinet har på den baggrund lavet et høringsnotat. Høringsnotatet og høringssvarene er vedlagt. 5.2 Aktørmøder og samråd I forbindelse med fastsættelse af krav under NC ER har Energinet afholdt aktørmøder og samråd for at sikre det fornødne input fra aktører og interessenter. Input og kommentarer er blevet overvejet nøje og taget i betragtning ved fastsættelse af kravene. Følgende aktørmøder har været afholdt Aktørmøde 1 den Aktørmøde 2 den På det første aktørmøde var der fokus på det overordnede indhold i NC ER, og på at få aktørernes og interessenternes umiddelbare kommentarer. Aktørmøde to fokuserede på de elementer af NC ER, der skulle i høring, herunder vilkår og betingelser for at være forsvarsydelsesleverandør og genoprettelsesydelsesleverandør på kontraktbasis. Følgende samråd har været afholdt Samråd for DSO er og transmissionstilsluttet forbrug den Samråd for produktionsanlæg type C og D den På de enkelte samråd var der fokus på de elementer af hhv. systemforsvarsplanen og genoprettelsesplanen, der var relevante for aktørerne og interessenterne. Her havde Energinet fokus på at få input til, hvordan planerne bedst muligt blev udviklet. 6. Vedlagt I tillæg til nærværende anmeldelse vedlægges følgende dokumenter: Anmeldelse af systemforsvarsplanen Principper for genoprettelsesplanen Høringsnotat - vilkår og betingelser for at fungere som forsvarsydelsesleverandør og genoprettelsesydelsesleverandør på kontraktbasis

9 9/9 Høringsvar (3 stk.) Meddelelse til DSO'er om foranstaltninger der skal gennemføres jf. NC ER Meddelelse til betydningsfulde netbrugere (BNB'er) om foranstaltninger der skal gennemføres jf. NC ER. 7. Ikrafttrædelse Forordningen er offentliggjort den 24. november 2017 og trådte i kraft d. 18. december De af Energinet i dette dokument anmeldte dokumenter følger forordningens frister. Vilkårene og betingelserne træder i øvrigt i kraft som anført i NC ER artikel 55: Artikel 15, stk. 5-8, artikel 41 og artikel 42, st. 1, 2 og 5, anvendes fra den 18. december Spørgsmål til anmeldelsen Ved spørgsmål til anmeldelsen kontaktes myndighed@energinet.dk, cc Jonas Hasselbom Jacobsen, jjb@energinet.dk, Christian Nissen Ahrenkilde, CHD@energinet.dk og Michal Rudbeck-Rønne, mrr@energinet.dk. Med venlig hilsen Helle Birte Jensen SGL@energinet.dk Energinet

UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE FORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG GENOPRETTELSESYDELSESLEVARANDØR

UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE FORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG GENOPRETTELSESYDELSESLEVARANDØR 1/5 Til høringsparterne Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE FORSVARSYDELSESLEVERANDØR

Læs mere

HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE SYSTEMFORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG SYSTEMGENOPRETTELSESYDELSESLEVE- RANDØR

HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE SYSTEMFORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG SYSTEMGENOPRETTELSESYDELSESLEVE- RANDØR 1/7 Til høringsparterne Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE SYSTEMFORSVARSYDELSESLEVERANDØR

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC)

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC) 1/5 Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby post@forsyningstilsynet.dk Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71

Læs mere

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG)

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG) 1/6 Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger

Læs mere

ANMELDELSE AF NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER UNDER SO GL ARTIKEL 40, STK. 5 INFORMATIONSUDVEKSLING

ANMELDELSE AF NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER UNDER SO GL ARTIKEL 40, STK. 5 INFORMATIONSUDVEKSLING ANMELDELSE AF KRAV VEDRØRENDE INFORMATIONSUDVEKSLING 1/8 FORSYNINGSTILSYNET Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Dato:

Læs mere

ANMELDELSE AF REGLER FOR SUSPENDERING OG GENOPTAGELSE AF MARKEDSAKTIVITETER

ANMELDELSE AF REGLER FOR SUSPENDERING OG GENOPTAGELSE AF MARKEDSAKTIVITETER Anmeldelse af regler for suspendering og genoptagelse af markedsaktiviteter 1/9 Til Forsyningstilsynet Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

HØRINGSNOTAT VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT FUNGERE SOM FORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG GENOPRETTELSESYDELSESLEVERANDØR PÅ KONTRAKTBASIS

HØRINGSNOTAT VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT FUNGERE SOM FORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG GENOPRETTELSESYDELSESLEVERANDØR PÅ KONTRAKTBASIS Høringsnotat 1/8 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia Høringsnotat HØRINGSNOTAT VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT FUNGERE SOM FORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG GENOPRETTELSESYDELSESLEVERANDØR PÅ KONTRAKTBASIS

Læs mere

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser Høringsnotat Dok. ansvarlig: MER Sekretær: SLS Sagsnr.: s2016-818 Doknr: d2018-15055-5.0 Udgivelsesdato: 06-09-2018 Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender hermed Energinets anmodning af 24. august 2018 om

AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender hermed Energinets anmodning af 24. august 2018 om AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENERGINETS ÆNDRINGSFORSLAG VED- RØRENDE SKIFT FRA FYSISKE TRANSMIS- SIONSRETTIGHEDER TIL FINANSIELLE TRANSMISSIONSRETTIGHEDER PÅ STO- REBÆLTSFORBINDELSEN 29. november 2018 Engros

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91, 29.4.2014 Den Europæiske Unions Tidende L 127/129 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2014/46/EU af 3. april 2014 om ændring af Rådets direktiv 1999/37/EF om registreringsdokumenter for motorkøretøjer

Læs mere

CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER

CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER BILAG 3 26. oktober 2017 Engros & Transmission CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER SEKRETARIATET

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 14. marts 2014 (OR. en) 2012/0184 (COD) 2012/0185 (COD) 2012/0186 (COD) PE-CONS 11/14 TRANS 18 CODEC 113 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

Afgørelse Godkendelse af metode vedrørende de fælles netmodeller

Afgørelse Godkendelse af metode vedrørende de fælles netmodeller AFGØRELSESBREV FORSYNINGSTILSYNET 21. SEPTEMBER 2018 21. september 2018 Ret & Administration Afgørelse Godkendelse af metode vedrørende de fælles netmodeller INDLEDNING 1. Energinet har den 14. marts 2018

Læs mere

OFFENTLIG HØRING OM FORSLAG TIL TÆRSKELVÆRDIER

OFFENTLIG HØRING OM FORSLAG TIL TÆRSKELVÆRDIER Offentlig høring om forslag til tærskelværdier under RfG 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

Læs mere

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 1/11 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS-

Læs mere

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV. OG FORSKRIFT H3: AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHODL

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV. OG FORSKRIFT H3: AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHODL Metodeanmeldelse for ændringerne til markedsforskrift H1 og H3 1/6 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING

Læs mere

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d Til Forsyningstilsynet Sendt til post@forsyningstilsynet.dk Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s2016-818 Doknr: d2018-22146-3.0 12-12-2018 Høringsnotat vedr. netvirksomhedernes tekniske betingelser

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2017/2196 af 24. november 2017 om fastsættelse af en netregel for nødsituationer og systemgenoprettelse

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2017/2196 af 24. november 2017 om fastsættelse af en netregel for nødsituationer og systemgenoprettelse L 312/54 28.11.2017 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2017/2196 af 24. november 2017 om fastsættelse af en netregel for nødsituationer og systemgenoprettelse (EØS-relevant tekst) DEN EUROPÆISKE KOMMISSION

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG 10. januar 2017 Engros & Transmission GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet ( SET ) godkender på baggrund af vedlagte

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. april 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. april 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. april 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0090 (NLE) 7538/16 WTO 75 MAP 13 MI 187 FORSLAG fra: modtaget: 1. april 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

METODE FOR REGULERET PRIS FOR SYSTEMYDELSER

METODE FOR REGULERET PRIS FOR SYSTEMYDELSER 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 METODE FOR REGULERET PRIS FOR SYSTEMYDELSER ANMELDES TIL FORSYNINGSTILSYNET DEN 31. MAJ 2019 2/6

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Afgørelse om rampingbegrænsninger for output af aktiv effekt, SO GL artikel 137, stk. 3 og 4

Afgørelse om rampingbegrænsninger for output af aktiv effekt, SO GL artikel 137, stk. 3 og 4 7. august 2019 Afgørelse om rampingbegrænsninger for output af aktiv effekt, SO GL artikel 137, stk. 3 og 4 RESUMÉ I medfør af forordning (EU) 2017/1485 af 2. august 2017 om fastsættelse af retningslinjer

Læs mere

Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser [Kommentarer] Til interessepartnere Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: Sagsnr: s2016-392 Doknr: d2018-11930-3.0 20-07-2018 Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 12. januar 2017 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

ANMELDELSE AF FORSLAG TIL DRIFTSAFTALEN FOR DET KONTINENTALEUROPÆISKE SYNKRONOMRÅDE

ANMELDELSE AF FORSLAG TIL DRIFTSAFTALEN FOR DET KONTINENTALEUROPÆISKE SYNKRONOMRÅDE 1/5 Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby post@forsyningstilsynet.dk Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 myndighed@energinet.dk CVR nr. 28 98 06 71 ANMELDELSE AF

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2015 C(2015) 3462 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 639/2014 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.7.2015 C(2015) 4359 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 1.7.2015 om de gældende systemer til vurdering og kontrol af konstansen af spildevandstekniske

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.2.2017 C(2017) 477 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 3.2.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 1062/2014 af 4. august 2014 om det arbejdsprogram

Læs mere

GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION NORDIC FOR ELMARKEDET

GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION NORDIC FOR ELMARKEDET SEKRETARIATSAFGØRELSE 18. april 2018 Engros & Transmission GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION NORDIC FOR ELMARKEDET SEKRETARIATET

Læs mere

Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1

Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1 7. august 2019 Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1 RESUMÉ I medfør af forordning (EU) 2017/1485 af 2. august 2017 om fastsættelse af retningslinjer for drift af elektricitetstransmissionssystemer

Læs mere

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner 5.7.2014 L 198/7 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 31. januar 2014 om et tæt samarbejde med de kompetente nationale myndigheder i deltagende medlemsstater, der ikke har euroen som valuta (ECB/2014/5)

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV. om ændring af

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV. om ændring af KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 22.12.2006 KOM(2006) 909 endelig 2006/0282 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2004/109/EF om harmonisering

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter L 148/16 10.6.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/981 af 7. juni 2017 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for standardformularer, -modeller og -procedurer for høring af andre

Læs mere

1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende:

1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende: SEKRETARIATSAFGØRELSE 13. december 2017 Engros & Transmission 17/07575 PEFA GODKENDELSE AF FORSLAG TIL ORD- NING FOR ALTERNATIVE PROCEDURER FOR KAPACITETSBEREGNINGSREGION HANSA JF. KOMMISSIONENS FORORD-

Læs mere

GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET

GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET 13. juni 2017 Engros & Transmission 16/13449 SLRS RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet (Sekretariatet) godkender

Læs mere

EUROPA- KOMMISSIONEN. BILAG TIL EASA s UDTALELSE 06/2013. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr.../.. af XXX

EUROPA- KOMMISSIONEN. BILAG TIL EASA s UDTALELSE 06/2013. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr.../.. af XXX EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, XXX [...](2013) XXX udkast BILAG TIL EASA s UDTALELSE 06/2013 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr..../.. af XXX om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 2042/2003 om

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2015 COM(2015) 138 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelse af de delegerede beføjelser, der tillægges Kommissionen i henhold

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.11.2011 KOM(2011) 710 endelig 2011/0327 (COD) C7-0400/11 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/126/EF,

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.12.2016 COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1008/2008 om fælles regler for

Læs mere

ERC Tilskudsaftale Liste over særbestemmelser INDHOLDSFORTEGNELSE 2(ERC) KUN FOR ERC-TILSKUDSAFTALER - INTERNATIONALE ORGANISATIONER (HOVEDREGEL)...

ERC Tilskudsaftale Liste over særbestemmelser INDHOLDSFORTEGNELSE 2(ERC) KUN FOR ERC-TILSKUDSAFTALER - INTERNATIONALE ORGANISATIONER (HOVEDREGEL)... LISTE OVER SÆRLIGE BESTEMMELSER, DER ALENE GÆLDER FOR FP7-MODELLEN FOR ERC-TILSKUDSAFTALERNE VEDRØRENDE GENNEMFØRELSEN AF DET EUROPÆISKE FÆLLESSKABS SYVENDE RAMMEPROGRAM (2007-2013) INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

2. I denne sag, tages der stilling til Energinets ændrede fælles forslag til fastlæggelsen af LFC-kontrolblokke i det synkrone område Norden.

2. I denne sag, tages der stilling til Energinets ændrede fælles forslag til fastlæggelsen af LFC-kontrolblokke i det synkrone område Norden. AFGØRELSE FORSYNINGSTILSYNET 7. SEPTEMBER 2018 GODKENDELSE AF FÆLLES FORSLAG FOR DET SYNKRONE OM- RÅDE NORDEN 7. september 2018 Ret & Administration 18/01047, 18/07785, 18/10794 LULI 1. Energinet har den

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2017 C(2017) 4250 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0406 (CNS) 7118/17 LIMITE PUBLIC FISC 61 ECOFIN 187 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.3.2015 COM(2015) 76 final 2015/0040 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, som Den Europæiske Union skal indtage i det blandede udvalg, der er nedsat

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2018 COM(2018) 289 final 2018/0142 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring og berigtigelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. maj 2018 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. maj 2018 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. maj 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0117 (NLE) 8534/18 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 2. maj 2018 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: AELE 25 EEE 22 N

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. april 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. april 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. april 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0090 (NLE) 7540/16 WTO 77 MAP 15 MI 189 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0555 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0555 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0555 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.7.2013 COM(2013) 555 final 2013/0269 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af aftale mellem Den Europæiske

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2019 C(2019) 1848 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 13.3.2019 om fastlæggelse af et flerårigt EU-program for indsamling, forvaltning og anvendelse

Læs mere

10278/13 sr/js/js/lao/ams/gj 1 DG E 2 A

10278/13 sr/js/js/lao/ams/gj 1 DG E 2 A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 5. juni 2013 (07.06) (OR. en) 10278/13 Interinstitutionel sag: 2012/0185 (COD) TRANS 291 CODEC 1275 RAPPORT fra: generalsekretariatet til: Rådet Tidl. dok.

Læs mere

Aftale om fælles dataansvar for Dansk Boldspil-Union s fælles ITsystemer, der udbydes i Dansk Boldspil-Union s regi

Aftale om fælles dataansvar for Dansk Boldspil-Union s fælles ITsystemer, der udbydes i Dansk Boldspil-Union s regi Aftale om fælles dataansvar for Dansk Boldspil-Union s fælles ITsystemer, der udbydes i Dansk Boldspil-Union s regi Indledning Denne aftale er udarbejdet af Dansk Boldspil-Union under henvisning til databeskyttelsesforordningen

Læs mere

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v.

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v. Vejledning for behandling af prospekter for værdipapirer, der optages til notering eller handel på en fondsbørs eller en autoriseret markedsplads. Finanstilsynet 5. september 2006 1. Indledning 2. Retsgrundlag

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 1997 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Sogn. Provsti. Stift. Ved fælles menighedsråd angives tillige det samlede antal af valgte medlemmer:

Sogn. Provsti. Stift. Ved fælles menighedsråd angives tillige det samlede antal af valgte medlemmer: Udfyldes af valgbestyrelsen Modtaget Liste nr. dag måned år kl. Menighedsrådsvalg Eventuel listebetegnelse på valgbestyrelsens vegne Kandidatliste Menighedsråd Sogn Valget af medlemmer til menighedsrådet

Læs mere

Modernisering af momsreglerne for e-handel mellem virksomheder og forbrugere på tværs af grænserne. Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESFORORDNING

Modernisering af momsreglerne for e-handel mellem virksomheder og forbrugere på tværs af grænserne. Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESFORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.12.2016 COM(2016) 756 final 2016/0372 (NLE) Modernisering af momsreglerne for e-handel mellem virksomheder og forbrugere på tværs af grænserne Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESFORORDNING

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 C(2014) 3656 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 4.6.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.8.2017 COM(2017) 424 final 2017/0190 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik

Læs mere

Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar for visse administrative systemer, som stilles til rådighed af Styrelsen for It og Læring

Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar for visse administrative systemer, som stilles til rådighed af Styrelsen for It og Læring Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar for visse administrative systemer, som stilles til rådighed af Styrelsen for It og Læring 1. Indledning 1.1. Denne cirkulæreskrivelse er udarbejdet af Styrelsen

Læs mere

DeFasteRepræsentantersKomité(1.afdeling) 2. Europa-Parlamentetharendnuikkevedtagetsinførstebehandlingsudtalelse.

DeFasteRepræsentantersKomité(1.afdeling) 2. Europa-Parlamentetharendnuikkevedtagetsinførstebehandlingsudtalelse. ConseilUE RÅDETFOR DENEUROPÆISKEUNION Bruxeles,den20.november2012(29.11) (OR.en) Interinstitutionelsag: 2012/0075(COD) PUBLIC 16260/12 LIMITE DENLEG109 AGRI759 SAN279 CODEC2680 NOTE fra: til: Komm.forsl.nr.:

Læs mere

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende 21.6.2008 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/63/EF af 20. juni 2008 om konkurrence på markederne for teleterminaludstyr (EØS-relevant tekst) (kodificeret udgave) KOMMISSIONEN

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.3.2019 C(2019) 1616 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 4.3.2019 om ændring af bilag VIII og IX til direktiv 2012/27/EU om indholdet af de omfattende

Læs mere

Høring over bekendtgørelse om havneforordningen

Høring over bekendtgørelse om havneforordningen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.tbst.dk Høring over bekendtgørelse om havneforordningen Høringsbrev Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen sender hermed

Læs mere

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst)

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst) L 289/18 5.11.2015 AFGØRELSER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2015/1984 af 3. november 2015 om fastlæggelse af vilkår, formater og procedurer for anmeldelser i henhold til artikel 9, stk. 5,

Læs mere

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den C Udkast til KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / af [ ] om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 1178/2011 om fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.12.2016 COM(2016) 779 final 2016/0385 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, Unionen skal indtage i arbejdsgruppen for deltagerne i OECDarrangementet

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.4.2012 COM(2012) 155 final 2012/0077 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 af 18. september

Læs mere

Europaudvalget og Retsudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 14. juli 2009

Europaudvalget og Retsudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 14. juli 2009 Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del EU-note 61 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 14. juli 2009 Subsidiaritetstjek af forslag om

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 27.3.2015 2014/0256(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter til Udvalget om Miljø,

Læs mere

Aftale vedrørende fælles dataansvar

Aftale vedrørende fælles dataansvar Aftale vedrørende fælles dataansvar Mellem Dataansvarlig 1 og Dataansvarlig 2 Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund CVR 28536364 Fælledvej 16 7200 Grindsted 1. Fælles dataansvar 1.1. Denne aftale fastsætter

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 COM(2017) 792 final 2017/0350 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv (EU) 2016/97 for så vidt angår anvendelsesdatoen

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. august 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. august 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. august 2016 (OR. en) 11743/16 ENER 302 CADREFIN 54 DELACT 170 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 22. august 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV. om tilpasning af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/34/EU på grund af Kroatiens tiltrædelse

Forslag til RÅDETS DIREKTIV. om tilpasning af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/34/EU på grund af Kroatiens tiltrædelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.6.2014 COM(2014) 391 final 2014/0198 (NLE) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om tilpasning af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/34/EU på grund af Kroatiens tiltrædelse

Læs mere

3. Den 7. august 2017 anmeldte Energinet den supplerende metode, jf. bilag 2, til Sekretariatet.

3. Den 7. august 2017 anmeldte Energinet den supplerende metode, jf. bilag 2, til Sekretariatet. Energinet Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia 2. november 2017 Engros & Transmission Fremsendt via mail: hpa@energinet.dk GODKENDELSE AF SUPPLERENDE METODE TIL KOMPENSATION AF HAVVINDMØLLEPARKER VED PÅBUDT

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 4.4.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0145 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 4. april 2017 med henblik på vedtagelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.11.2018 C(2018) 7151 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 6.11.2018 om ændring af bilag II til delegeret forordning (EU) nr. 1062/2014 om det arbejdsprogram

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.7.2016 C(2016) 4166 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 8.7.2016 om ændring af bilag I til Rådets forordning (EF) nr. 1528/2007 om anvendelse af de

Læs mere

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI 3.4.2014 DA Den Europæiske Unions Tidende C 98/3 DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICIS AFGØRELSE af 27. januar 2014 om en koordineringsramme for de kompetente

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.1.2017 COM(2017) 13 final 2017/0005 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.11.2017 C(2017) 7477 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 15.11.2017 om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1238 for så vidt angår

Læs mere

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3 Høringsnotat vedr. revidering af markedsforskrift H1 og H3 1/6 NOTAT HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70102244 info@energinet.dk

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument.

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. november 2017 (OR. fr) 11323/01 DCL 1 AFKLASSIFICERING af dokument: af: 27. november 2001 ny status: Vedr.: JUR 258 INST 69 INF 106 PESC 318 COSDP 215

Læs mere

Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar vedrørende Moderniseringsstyrelsens fællesoffentlige systemer

Cirkulæreskrivelse om fælles dataansvar vedrørende Moderniseringsstyrelsens fællesoffentlige systemer CIS nr 9223 af 23/03/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 14. maj 2019 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Moderniseringsstyrelsen Senere ændringer til forskriften Ingen Cirkulæreskrivelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2017 C(2017) 8351 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.12.2017 om ændring af bilag V og IX til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 252/26 Den Europæiske Unions Tidende 19.9.2012 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 844/2012 af 18. september 2012 om fastsættelse af de fornødne bestemmelser til gennemførelse af fornyelsesproceduren

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.4.2017 COM(2017) 164 final 2017/0075 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af den bilaterale aftale mellem Den Europæiske

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.10.2017 C(2017) 6946 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 18.10.2017 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 658/2014 for så

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 5.4.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 95/9 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 313/2013 af 4. april 2013 om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om undertegnelse på Den Europæiske Unions vegne af Europarådets konvention om forebyggelse af terrorisme (CETS nr.

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om undertegnelse på Den Europæiske Unions vegne af Europarådets konvention om forebyggelse af terrorisme (CETS nr. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.6.2015 COM(2015) 292 final 2015/0131 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse på Den Europæiske Unions vegne af Europarådets konvention om forebyggelse

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

Indhold. Anmeldelse af Sanktioner for overtrædelse af markedsforskrifterne. 1. Anmeldelse og baggrund. Til Energitilsynet

Indhold. Anmeldelse af Sanktioner for overtrædelse af markedsforskrifterne. 1. Anmeldelse og baggrund. Til Energitilsynet Til Energitilsynet Anmeldelse af Sanktioner for overtrædelse af markedsforskrifterne D1, F1, H1, H2 og I 18. september 2012 HSF/GEE/HBK Indhold 1. Anmeldelse og baggrund... 1 2. Hjemmelsmæssig sanktionering

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 1533 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 1533 Offentligt Europaudvalget 1999-00 EUU Alm.del Bilag 1533 Offentligt Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl Europaudvalget (Alm. del - bilag 1539) miljøministerråd (Offentligt) Medlemmerne

Læs mere