Følgende emner fra bogen indgår i Folkeskolens historiekanon: Valg på torvet Borgerkrig Lighed Medbestemmelse på arbejdet. Politisk medbestemmelse.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Følgende emner fra bogen indgår i Folkeskolens historiekanon: Valg på torvet Borgerkrig Lighed Medbestemmelse på arbejdet. Politisk medbestemmelse."

Transkript

1 Opgaver til Hit med Historien Differentieringen af opgaverne er kun vejledende, og må vurderes i hvert enkelt tilfælde. Emnerne kan uddybes eller gøres nemmere. Ligeledes er der i mange tilfælde mulighed for tværfagligt samarbejde. * = nemmeste opgaver ** = middelsvære opgaver *** =sværeste opgaver, klasse. Følgende emner fra bogen indgår i Folkeskolens historiekanon: Valg på torvet Borgerkrig Lighed Medbestemmelse på arbejdet. Politisk medbestemmelse. Læsestof Køge Bys Historie , bind 2. Udgivet i 1988 af Køge Kommune i samarbejde med Køge Museum og Køge Byhistoriske Arkiv. Køge Studier 2003: Køge Andelssvineslagteri af Mette Henriksen. Køge Studier 2005: Køges befolkning omkring 1900 af Erik Gøbel. Køge Studier 1990: Da kvinderne i Køge fik valgret af Birte Broch. Køge Studier 2006: Kampen om enhedsskolen i Køge af Simon Bauer. Køge Museum 1991:Hvad der hændte da skomager Jens Johansen Lindegaard ville tale med kongen.. af Lisbeth Ulsøe. Samt Køge Studier 1993 s Ole Bole kom i skole af Sten Larsen. Om skolens historie i Danmark Køge Kommunes årsberetninger. Netadresser Køge Byhistoriske Arkiv Undervisningsministeriet Emu historiekanon Elmuseet Danmarks historie på Nettet : Frihed og folkestyre Indhold: Valg på Torvet Læs om Grundloven og Danmarks Historie Borgerkrig Kommunikation Værksted, butik og fabrik Familie og husholdning Rundt i Byen

2 Problemstillinger Hvem skal være med til at bestemme Danmarks udvikling? Hvad gør krig ved lande og dets indbyggere? Hvordan kan alle få fælles viden? Hvordan udviklede erhvervs- og butiks livet sig i Køge? Hvad lavede alle de mennesker og hvor boede de? Hvilken indflydelse havde de nye opfindelser på livet i Køge? Og resten af Danmark? Og resten af verden Aktiviteter: Valg på torvet Besøge Christiansborg: Overvære møde i Folketingssalen. Se Grundloven. Tale med politiker. Se malerier som vedrører Grundloven. Se dagens tv udsendelse fra Christiansborg. Læs Grundloven. Måske lave egne forslag til love. Hvad er stemmeret og valgret? Arbejde med de politiske partier dengang og nu. Hvad hed/hedder de? Hvem repræsenterede/repræsenterer partierne? Hvad ville/vil partierne med Danmark? Læs om Grundloven og Danmarks historie Læs mere om grundloven af 1849 Læs mere om slaget på Dybbøl 1864 Læs mere om danmarkshistorien Borgerkrig Arbejde med Grænseforeningen. Få besøg af folk fra Grænseforeningen. Dramatiser (og film) Fritz Gløerfeldts ligtog De hjemvendte soldater i Besøg Tøjhusmuseet i København. tøjhusmuseet hjemmeside Kommunikation Avislæsning Læs i gamle aviser. Findes på Biblioteket og på Køge Byhistoriske Arkiv. Se også Køge databasen. Køge byhistoriske arkiv hjemmeside Hvad stod der i aviserne? Skrev man om det samme i aviserne i som man gør i dag? Hvor / hvordan kan vi få oplysninger i dag?

3 I kan lave jeres egen avis i klassen eller måske en spiseseddel med dagens vigtigste nyheder. Spørg om hjælp til avisfremstilling på skolebiblioteket og hos de store elever, som har arbejdet med Skriv til avisen. Værksted, butik og fabrik Hvilke erhverv var der i Køge ? Hvilke varer kunne man købe i butikkerne og hvilke måtte man lave selv? Gå evt. på Køge Museum Hvad fik man i løn? Læs evt. i bogen Mark og skilling, kroner og ører af Poul Thestrup udgivet af Statens Arkiver1999. Hvor stor en del af familiens penge gik til mad i f. eks 1900 og hvor mange penge bruger vi nu på mad? Lav en indkøbsseddel anno 1870 og anno Hvad brugte man i øvrigt sine penge på? Hvilke regler var der for børnearbejde? Fabriksloven fra 1873 Familie og husholdning Udvælg et gammelt hus i byen. Brug evt. Byarkivet til denne opgave. Find ud af hvem der boede i huset. Hvor mange boede der og hvad var deres funktion f.eks. stuepige, gårdskarl, barn. Hvem har boet i huset siden eller hvad har huset været brugt til? Hvor mange og hvem bor nu i huset? Læs i skudsmålsbøger. Måske har I nogen derhjemme fra jeres oldeforældres tid. Læs dagbøger eller skriv en dagbog, måske din egen rigtige eller en opdigtet som kan dramatiseres. Børnepasning Hvor var børnene henne i gamle dage? Hvor mange børn i Køge bliver i dag passet hjemme/ i institution? Se evt. i Køge Kommunes årsberetning. Hvilke regler og love for børnepasning var der dengang og hvilke er der nu? Besøg en børneinstitution og interview nogle børn og nogle af de ansatte om f.eks. hvad de synes om børnehaven eller om at skulle være i børnehave i stedet for derhjemme. Skolerne Hvilke fag og emner skulle man lære i skolen 1850 og fremefter? Hvordan er det i dag? Hvilke fag og emner undervises vi stadigvæk i og hvorfor er det forskelligt gennem tiden hvad man skal lære i skolen? Måske har jeres skole nogle gamle skolebøger I kan læse i. Få besøg af bedsteforældre eller oldeforældre som kan fortælle om dengang de gik i skole. Besøg: I kan besøge Rytterskolen i Ll. Heddinge og prøve at gå i skole som i gamle dage.

4 Østsjællands Museum Dansk Skolemuseum. Museet er pt. lukket Rundt i Byen Vandværk i Køge Undersøg et vandværks historie. Beliggenhed, alder, kapacitet osv. Besøg et vandværk og se hvordan det fungerer i dag. Forbered nogle spørgsmål inden besøget Forsøg: Prøv at lege at I ikke har vand i hanerne og at I skal hente vand ved brønden. Hvordan påvirker det dagligdagen? Beregn: Hvor meget vand bruger I derhjemme hver dag? Hvor mange gange skulle I have hentet vand ved brønden (med 10 liters spand)? Nye opfindelser Hvilke vigtige opfindelser laver man i dag og hvilke nye opfindelser kunne gøre en forskel i Danmark? I verden? Prøv at søge på internettet med: opfindelser. Der er en masse læsestof om opfindelser, bl.a. på WikiPedia : Storm og stilstand Indhold Emner Problemstillinger Aktiviteter: Emner Stormfloden Den nye jernvej Fattighjælp eller selvhjælp Hjælp til selvhjælp Vandringer Talemaskinen Problemstillinger Hvordan påvirker naturkræfterne Køge? I 1872 og i nyere tid. Hvilken betydning fik jernbanen for beboerne i Køge? Hvilke muligheder var der hvis man var fattig? Hvorfor flytter folk rundt, i Danmark og verden i det hele taget? Hvilken indflydelse har telefonen haft?

5 Aktiviteter: Stormfloden Gå til Havnen og se Stormflodssøjlen på den gamle Toldbygning, Havnen 27. Hvor højt stod vandet? Mål på husfacader hvor langt oppe vandet var. Hvor meget blev oversvømmet? Læs på Køge Arkivs hjemmeside under monumenter. Stormflod 1905 Billeder i bogen side Læs mere i bogen Stormfloden den 13.november Danmarks største strandingskatastrofe af Kjeld Ejdorf. Orkaner og Tsunamier. Undersøg på internettet hvor der er orkaner og evt. andre voldsomme naturfænomener. Brug evt. Danmarks Meteriologiske Institut Er der ændringer i hvor og hvor mange orkaner og naturkatastrofer der er nu og omkring 1900? Hvordan påvirker naturkatastrofer folks liv? Gå på skolebiblioteket og læs om naturkatastrofer, gerne fra tilbage i tiden. Hvordan kan folk få hjælp nu om dage under og efter f. eks en orkan? Hvem hjælper? Jernbanen Få besøg af medlemmer af en jernbaneforening. Lav spørgsmål på forhånd som I kan stille dem. Måske har de fotos med. Østsjælland Jernbaneklub: Moduljernbane: hvis I kan bruge modeljernbaner. Beregn f.eks: Rejsetid dengang og nu. Læs i køreplaner. Hvor lang tid skulle/skal man arbejde i henholdsvis 1870 og 2009 for at købe en billet fra Køge til København på 2. klasse? Indvielse af togruter og transportcentre. Se billeder/film fra indvielser. Hvad lægges der vægt på i talerne og festerne? Skriv en indvielsestale hvor du bla. fortæller om jernbanens/transportcenterets betydning for din by. Læs talen op for klassen. Dramatiser en indvielsesfest eller en togtur. Fattiggården Fattiggården (Nørregade 4). Hvad er der i Nørregade 4 i dag og hvordan ser bygningen ud? Er den forandret siden ca. 1900? Undersøg gamle fotografier og postkort. Hvorfor boede man på fattiggården og hvad levede man af? Boede der børn? Hvilke forhold havde de? Læs evt. i tidsskriftet Køge Museum 1991: Hvad der hændte da skomager Jens Johansen Lindegaard ville tale med kongen af Lisbeth Ulsøe. Samt i Køge Studier 1993 s Hvordan boede man i fattighjemmene? Se tegninger af Steens Boder og undersøg hvor mange der boede i hver lejlighed. Tegn en tilsvarende lejlighed med kridt på gulv eller skolegård og prøv at indrette lejligheden med de ting som I synes er nødvendige. Hvor mange synes I at der er plads til? Fattig i dag Er der fattige i Danmark?

6 Hvornår er man fattig? Er der regler om det? Byarkivet har tegninger af Steens Boder. Vandringer Beregn: I 1870 boede der 3097 mennesker i Køge. Hvor mange bor der nu og hvor mange procent er folketallet steget på de 140 år? Måske kan I også lave andre beregninger. På Danmarks Statistik, kan I også finde oplysninger. Køge Byarkiv har bl.a. gamle kort. Undersøg hvor mange der flytter til og fra Køge Kommune hvert år. Prøv at søge oplysninger om jeres eget hus ved hjælp af matrikelkort på internettet. Udvandrere dengang og nu. Hvor mange? Hvortil? Hvorfor? Hvem? Måske er der nogen i jeres familie som er udvandret for nyligt eller måske for længe siden. Måske har I dagbøger, breve eller ting fra gammel tid som I kan vise frem. Læs gamle rejseberetninger/breve fra folk som er rejst til andre lande. I kan dramatisere en flytning/emigration. Der er film som handler om folk der emigrerer. Se f.eks. noget fra filmen Pelle Erobreren. Filmen er med i Kulturkanonen. Telefoner Besøg på Post og Telegrafmuseet. Beregn: Lav udregninger på kommunikationslængde, priser på telefoner, taletid : Fra købstad til industriby Indhold De første industrier En ren og sund by Lysstationen Boliger sammen eller hver for sig Lighed Emner De første industrier Penge En ren og sund by Lysstationen Boliger sammen eller hver for sig Lighed

7 Problemstillinger Hvilken betydning fik Industrialiseringen for Køge? Hvilken betydning havde de forbedrede levevilkår, vandværk og kloakering for folk i Køge? Hvilke ændringer i levevis og produktion medførte elektriciteten? Hvilke funktioner skulle/skal boligerne opfylde dengang og nu, og hvordan er boligerne placeret i Køge? Hvordan har kvindernes stadigt større muligheder for medbestemmelse, i form af stemme- og valgret, præget samfundsudviklingen? Aktiviteter: De første industrier Andelsbevægelsen Læsestof: Den store danske Encyclopædi om andelsbevægelsen Mere information om Andelsbevægelsen kan fås på hvor der er tekster og opgaver. Der kræves abonnement for skoler og folkebiblioteker. Besøge Andelslandsbyen Nyvang i Holbæk. Undersøg ved hjælp af kort Slagteriets og Imprægneringsanstaltens placering, samt se på billeder fra virksomhederne. Undersøg og beskriv Slagteriets og Imprægneringsanstaltens udvikling. Kender I andre eksempler på tilsvarende udvikling? Hvor får vi tilsvarende produkter fra i dag? Se også Danmarks statistik; bl.a. Prisberegner, hvor I bl.a. kan udregne lønninger. Ekskursioner: Andelslandsbyen i Holbæk. Arbejdermuseet Teknisk Museum Nationalmuseet Brede Værk Københavns Bymuseum En ren og sund by Vandværk (Se afsnittet Rundt i byen, hvor der er forslag til arbejdet med vandværk.) Kloaker og toiletter: Besøg et rensningsanlæg og hør om kapacitet, arbejdsgang osv. Hvordan er det med kloaker og toiletter i andre lande? Lysstationen Hvilken betydning havde installationen af elektricitet i Køge? For erhvervslivet og for private hjem? Hvordan fik man lys før elektriciteten? Hvor får vi strøm fra i dag? Hvad bruger vi strøm til og hvor megen strøm bruger vi? Forsøg: Prøv at lege at I ikke har strøm. Hvordan påvirker det jeres dagligdag? Beregn: Hvor megen strøm bruger I derhjemme og hvad koster det? Besøg Elmuseet eller få viden og ideer på deres hjemmeside

8 Hos Elsparefonden kan I finde mange gode oplysninger. Lav en collage med billeder af lamper og elpærer brugt gennem tiderne, eller en skulptur af strømbrugende ting. Måske kan I lave en lille kunstudstilling! Boliger sammen eller hver for sig. Arkitektur. Tag på by rundtur i de gader som er nævnt i bogen side og se på husenes facader. Hvad hedder de forskellige boligtyper? Indtegn på kort Køges forskellige boligområder anno 1890 og Er der den samme opdeling af boligtyper og velstandsniveauer som år ca. 1890? Hvordan var indretningen af boligerne i ? Hvilke rum var vigtige at have? Hvordan indretter vi husene i dag? Har vi den samme inddeling og indretning af husene som ved århundredeskiftet 1900? Se på gamle og nye plantegninger over huse. Se evt. de gamle plantegninger i Byarkivet og se evt. nye tegninger hos ejendomsmæglere. Hvordan er jeres hjem opdelt og indrettet? Hvilke funktioner skal jeres hjem opfylde? Lighed: Hvilke emner var vigtige for Socialdemokratiet, de Konservative og Venstre? Havde kvindernes stadigt større medbestemmelse indflydelse på hvad partierne arbejdede med? Tror I at der er forskel på hvad kvinderne syntes/synes er vigtigt at beskæftige sig med politisk dengang og nu? Hvorfor? Hvor mange henholdsvis mænd og kvinder er der i Køge Byråd i dag og hvilke partier repræsenterer de? Hvad mener de forskellige partier som er repræsenteret i Køge Byråd om forskellige emner, f.eks. børnepasning og skolerne? Er der forskel på hvad drengene og pigerne i jeres klasse synes om et bestemt emne? Udvælg evt. nogle emner og lav et lille valg i klassen. Hvordan er det ude i verden med hensyn til stemmeret? Hvem må stemme og hvornår får man stemmeret? Er der lande hvor bestemte grupper f.eks. kvinder ikke må stemme? Fagforeninger: Hvad er en fagforening. Hvornår startede fagforeningerne og hvilken betydning fik de for Danmark? Undersøg fagforeningernes formål og værdier. Måske kan I lave aftale om et besøg på et fagforeningskontor, hvor I kan stille yderligere spørgsmål. Dramatiser en Lockout, (se ligesom den, der fandt sted hos F.A. Hansen i 1897/98. Dramatiser: Pigerne kan være kvinder anno 1900, som demonstrerer for valgret. Hvilken betydning for demokratiet fik udvidelsen af folkestyret? Hvem fik nu også stemmeret og valgret? Kvinders valgret.

Brainstorm. Opgave 1. Det danske arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET. 1. Skriv dine egne stikord

Brainstorm. Opgave 1. Det danske arbejdsmarked. Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET. 1. Skriv dine egne stikord Opgave 1 Brainstorm Det danske arbejdsmarked hvad tænker du på? 1. Skriv dine egne stikord 2. Sammenlign jeres stikord i grupper Det danske arbejdsmarked 1 FØR OPGAVE / ARBEJDSMARKEDET Opgave 2 Forskelle

Læs mere

Hit med Historien

Hit med Historien Hit med Historien 1914-1949 Køge 1914-1924 Læs en kort beskrivelse af Første Verdenskrig. Få din lærer til at hjælpe dig med at finde litteratur. Det kan være svært at sammenligne pengenes værdi gennem

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne.

Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne. Da Bedste var barn Da Bedste var barn Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne. Du vil få viden om,

Læs mere

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM Opgaver til Elmuseets Frilandshuse 5. 6. 7. klasse ELMUSEET 2003 DE TRE HUSE Elmuseet har tre huse med udstillinger i. Du kan finde dem på kortet herunder. Nr.

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900 Vælg selv opgaver. Skoletjenesten, Arbejdermuseet

Familiens liv og hverdag år 1900 Vælg selv opgaver. Skoletjenesten, Arbejdermuseet Familiens liv og hverdag år 1900 Vælg selv opgaver Skoletjenesten, Arbejdermuseet Se godt på billedet på side 2. Billedet hedder Bønder i hovedstaden" og er malet af Erik Henningsen i 1887. Vælg en af

Læs mere

Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne.

Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne. Da Bedste var barn Da Bedste var barn Den udstilling, du skal rundt og finde oplysninger i, handler om arbejderfamilien, som den boede, arbejdede og levede i København i 1950 erne. Du vil få viden om,

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet. Det moderne gennembrud (udskoling)

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet. Det moderne gennembrud (udskoling) Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet Det moderne gennembrud (udskoling) Introduktion (til læreren) Inden I besøger Nationalmuseet for at høre om Det moderne gennembrud, giver dette

Læs mere

Indskoling. Børn i verden

Indskoling. Børn i verden Indskoling Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper.

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Opgave 1 Arbejdsmarkedet Brainstorm 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Det danske arbejdsmarked 1 Opgave 2 Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet i Danmark og

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

2. klasse. Børn i verden

2. klasse. Børn i verden 2. klasse Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

FOLKETINGSVALG OPGAVER

FOLKETINGSVALG OPGAVER FOLKETINGSVALG OPGAVER 1 Artikel: Alle partier har et bogstav Hvilket bogstav har Socialdemokraterne på stemmesedlen? Hvilket bogstav bruges normalt om Socialdemokraterne i aviserne? Hvorfor hedder den

Læs mere

Ordforklaring. KILDE 1: Reklamefilm. BESKRIV KILDEN: 1. Hvilken type kilde er det? 2. Hvornår er kilden fra?

Ordforklaring. KILDE 1: Reklamefilm. BESKRIV KILDEN: 1. Hvilken type kilde er det? 2. Hvornår er kilden fra? Kildesæt I dag har de fleste børn gået i børnehave, inden de starter i skole. Sådan har det ikke altid været. Vi ved, at der har været børnehaver i Danmark helt tilbage til 1901. Til at starte med kunne

Læs mere

HISTORIEN I KØGE. Historien i Køge. Historien i Køge - Bøger og artikler fra Køge Arkiverne. www.koegearkiv.dk

HISTORIEN I KØGE. Historien i Køge. Historien i Køge - Bøger og artikler fra Køge Arkiverne. www.koegearkiv.dk Historien i Køge Historien i Køge - Bøger og artikler fra Køge Arkiverne 1 Her i hæftet ser du en oversigt over udgivelser fra Køge Arkiverne: Indhold: Køge Byhistoriske Arkiv 3 Hit med Historien 7 Herfølge

Læs mere

ind i historien 4. k l a s s e

ind i historien 4. k l a s s e find ind i historien 4. k l a s s e Flyver Finds Idéboks 4. klasse Danmark bliver ét rige Sagn er gamle historier, der stammer fra vikingetiden. Snak med jeres lærer eller spørg på biblioteket efter disse

Læs mere

Demokrati og folketing

Demokrati og folketing A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel _ Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby.

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. Renskrevet 16 marts 1881. Til Sognerådsformand J. P. Adrian i Skelby Sogn Jeppe Veje i Skjelby har talt med mig om

Læs mere

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag.

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Undervisning onsdag d.18.2.15 Unge Stemmer Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Grupperne skal arbejde

Læs mere

Grundloven 1849 Lærervejledning og aktiviteter

Grundloven 1849 Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien Historisk Bibliotek tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan læseren

Læs mere

RIGETS OVERLEVELSE Kvindesagen

RIGETS OVERLEVELSE Kvindesagen Midsommervise Tale RIGETS OVERLEVELSE Kvindesagen SkoletjeneSten Vi i kvindesagen elsker vort fædreland og at synge om det. Det samler landets indbyggere, trods mange er forskellige. #01/70 Kvinderne begynder

Læs mere

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Iscenesættelse: Kamilla Bach Mortensen Manuskript: Kamilla Bach Mortensen og de medvirkende Medvirkende: Rebekka Owe og Christine Sønderris Instruktørassistent: Stine

Læs mere

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Industrialiseringen kommer til Roskilde

Industrialiseringen kommer til Roskilde Industrialiseringen kommer til Roskilde Smedehåndværket har altid været en grundlæggende forudsætning for befolkningens levevilkår, fordi smedens arbejde både når materialet var sten, bronze eller jern

Læs mere

Danmarks Oldtid Lærervejledning og aktiviteter

Danmarks Oldtid Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Var undervisningen på museet, som du forventede? Hvad var? Hvad var ikke?

Var undervisningen på museet, som du forventede? Hvad var? Hvad var ikke? Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Snak med hinanden to og to: Var undervisningen på museet, som du forventede? Hvad var? Hvad var ikke? Hvad handlede undervisningen på museet om? Var der noget, der overraskede

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

fsa 1 Befolkningen i København i 2007 2 Københavns folketal i fremtiden 3 Turen går til København 4 Amalienborg 5 Overnatninger i København i 2007

fsa 1 Befolkningen i København i 2007 2 Københavns folketal i fremtiden 3 Turen går til København 4 Amalienborg 5 Overnatninger i København i 2007 fsa Folkeskolens Afgangsprøve Matematisk problemløsning december 2009 Som bilag til dette opgavesæt er vedlagt et svarark 1 Befolkningen i København i 2007 2 Københavns folketal i fremtiden 3 Turen går

Læs mere

BØRNEARBEJDE PÅ 8 LEKTIONER

BØRNEARBEJDE PÅ 8 LEKTIONER BØRNEARBEJDE PÅ 8 LEKTIONER Lektion Indhold Mine Noter 1. lektion Aktivitet som foreslået under I gang med forløbet. Her lægges vægt på afklaring af begrebet børnearbejde Drøftelse af mål og undervisningsaktiviteter.

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Målgruppe: klasse Knofedt og maskinkraft børnearbejde i gamle dage

Målgruppe: klasse Knofedt og maskinkraft børnearbejde i gamle dage Målgruppe: 4. 6. klasse Knofedt og maskinkraft børnearbejde i gamle dage Fagområder: Historie, dansk Kort beskrivelse: Knofedt og maskinkraft er et dialogbaseret undervisningsforløb, som finder sted på

Læs mere

Skarpsallingkarret Det skønneste lerkar fra Bondestenalderen Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen

Skarpsallingkarret Det skønneste lerkar fra Bondestenalderen Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen Skarpsallingkarret Det skønneste lerkar fra Bondestenalderen Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen 1 Lerkarret blev fundet i sommeren 1891 på en 32 tønder stor hedeparcel af stenhuggeren O. Bengtsson,

Læs mere

Digerne ved Digehytten Hvem byggede digerne?

Digerne ved Digehytten Hvem byggede digerne? Digerne ved Digehytten Hvem byggede digerne? Til pædagoger og børn, der gæster Digehytten. Da Ribe diget blev opført i 1911 14, var det både skovarbejdere fra Polen og enkelte lokale arbejdere, der var

Læs mere

Indfødsretsprøven af 2015

Indfødsretsprøven af 2015 Indfødsretsprøven af 2015 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift Torsdag den 30. november 2017 kl. 13.00-13.45 Indfødsretsprøven

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

8. klasses projekt 2014-2015

8. klasses projekt 2014-2015 8. klasses projekt 2014-2015 Årsprojekt: Mit land om levevilkår og livsbetingelser med primær fokus på Danmark Projektlærer: Charlotte Karrebæk og Morten S. Pedersen Årsplan for projektundervisningen på

Læs mere

Gruppe nr. 1: Køge Miniby: Rådhuset, Kirken og Apoteket

Gruppe nr. 1: Køge Miniby: Rådhuset, Kirken og Apoteket Gruppe nr. 1: Køge Miniby: Rådhuset, Kirken og Apoteket Køge Miniby Hvis I vil vide mere om Køge Minibym, så kan I finde oplysninger på: www.koegeminiby.dk Her står alt om projektet, byggeriet osv. Om

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Snak med hinanden to og to Var undervisningen på museet, som du forventede? Hvad var ikke? Hvad handlede undervisningen på museet om? Var der noget, der overraskede dig?

Læs mere

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen?

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen? ABSALON OG HANS TID PÅ 8 LEKTIONER Lektion Indhold Mine noter 1. lektion Udvalgte aktiviteter som foreslået under I gang med forløbet Drøftelse af mål og undervisningsaktiviteter. 2. lektion Magtens mænd

Læs mere

Skole for folket i 200 år. Skole i Danmark i 1000 år

Skole for folket i 200 år. Skole i Danmark i 1000 år Skole for folket i 200 år Skole i Danmark i 1000 år For 1000 år siden oprettede munke klostre rundt om i Danmark. Her lærte nogle få drenge at skrive med pen og blæk. Fra 1100-tallet til 1300-tallet blev

Læs mere

Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud

Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud Vendsyssel Historiske Museum har fem afdelinger, og alle steder er der mulighed for, at grupper kan bestille

Læs mere

STORM P. & TIDEN HISTORIE

STORM P. & TIDEN HISTORIE & TIDEN HISTORIE MASKINALDEREN Man kaldte tiden omkring slutningen af 1800tallet og begyndelsen af 1900tallet for maskinalderen eller industrialiseringen*. Det var en tid, hvor der var fart og tempo på

Læs mere

DEMOKRATI-UGEN. d. 19. marts 23. marts Højbjerg Privatskole deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12.

DEMOKRATI-UGEN. d. 19. marts 23. marts Højbjerg Privatskole deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12. DEMOKRATI-UGEN d. 19. marts 23. marts 2018 Kære læser, deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12. I denne uge har alle elever fra 0. kl. - 9. kl. arbejdet med begreberne demokrati, tolerance,

Læs mere

Opgaver til Den frie by

Opgaver til Den frie by Opgaver til Den frie by 1. Kaj og Jette eller far og mor? Mormor synes, at det er lidt underligt, at Liv siger Kaj og Jette i stedet for far og mor. Hvad synes du? 2. Hvem skal bestemme? Liv siger Kaj

Læs mere

Forløbsplan 1. eller 2. g klasse Industrialiseringen

Forløbsplan 1. eller 2. g klasse Industrialiseringen Forløbsplan Hold: Emne: 1. eller 2. g klasse Forløbet er et overbliksforløb - industrialisering fra slutningen af 1700 tallet til i dag Forløbet tager udgangspunkt i elevernes samtid Eleverne skal interviewe

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Bieber Opgaver: Justin Bieber Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks

Læs mere

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Reception for årbog 2017 Det er med stor glæde, at vi igen kan invitere vores medlemmer til reception torsdag d. 5. oktober

Læs mere

Undervisningsforløb OPLYSNINGSTIDEN

Undervisningsforløb OPLYSNINGSTIDEN Undervisningsforløb OPLYSNINGSTIDEN Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Oplysningstiden 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

Samfundsfag på Århus Friskole

Samfundsfag på Århus Friskole Samfundsfag på Århus Friskole Formålet med undervisningen i samfundsfag er, at eleverne udvikler lyst og evne til at forstå hverdagslivet i et samfundsmæssigt perspektiv og til aktiv medleven i et demokratisk

Læs mere

Indhold: Aktivitet: Hejs flaget for de små i samfundet Aktivitet: Årets børneven i lokalområdet Aktivitet: Børnebyråd Aktivitet: Barn-dom-stolen

Indhold:  Aktivitet: Hejs flaget for de små i samfundet Aktivitet: Årets børneven i lokalområdet Aktivitet: Børnebyråd Aktivitet: Barn-dom-stolen Indhold: Aktivitet: Hejs flaget for de små i samfundet Aktivitet: Årets børneven i lokalområdet Aktivitet: Børnebyråd Aktivitet: Barn-dom-stolen Aktivitet: Børn bygger i sand Aktivitet: Udstilling af børnekunst

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad.

Kort over Kerteminde 1859. Her kan du læse om, hvad det betyder, når man kalder Kerteminde en købstad. Blandt fiskerdrenge og tjenestepiger - Kerteminde i 1800- og 1900-tallet Kerteminde er en typisk dansk by. Ligesom de fleste andre byer ligger den ved havet og har en historie, der går tilbage til middelalderen.

Læs mere

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv U N D E R VISNINGS MATERIALE - opfindelser - Når vi taler om 1800-tallet, taler vi også ofte om industrialiseringen. Det var en tid, hvor der skete en stor udvikling i samfundet. Der kom flere og flere

Læs mere

Prevalens af navnet Lars i det danske folketing

Prevalens af navnet Lars i det danske folketing Prevalens af navnet Lars i det danske folketing Ege Rubak Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet 18. januar 011 Som udgangspunkt oplyses det fra Danmarks Statistik at der er 46.440 personer der

Læs mere

I årets opgave skal vi udforske hvor og hvordan læring foregår.

I årets opgave skal vi udforske hvor og hvordan læring foregår. Årets uppdrag I årets opgave skal vi udforske hvor og hvordan læring foregår. Vælg et sted, hvor du kan lære noget. Vælg et hjælpemiddel, du kan bruge, når du skal lære noget, og find ud af noget mere

Læs mere

Det digitale skolebibliotek

Det digitale skolebibliotek Det digitale skolebibliotek digibib.dk er fyldt med råstof digibib.dk er en stor samling materialer til din undervisning. Flere tusinde artikler, fotos og tegninger er klar til brug sammen med flere af

Læs mere

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3 .oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og Elever indtager vandrehjem og oplever Danmarks fødsel på Møns Klint Rejsen til Møn Lavet af: Nambahlou D.1/10.2014 Det var en lang rejse. Vi skulle både tage

Læs mere

FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD

FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD Kære forældre I modtager denne folder, fordi I har et eller flere børn i folkeskolen i Frederiksberg Kommune En folkeskole, som vi

Læs mere

Opgaver: Mikkel Hansen. 2. I faktaboksen på side 5 er der indsat en kode. Hvad kaldes sådan en kode? Hvordan virker koden?

Opgaver: Mikkel Hansen. 2. I faktaboksen på side 5 er der indsat en kode. Hvad kaldes sådan en kode? Hvordan virker koden? Hansen Opgaver: Mikkel Hansen Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

KILDESÆT. I dette kildesæt er der tre kilder, der handler om børnehaver. Der er en film, en artikel og en erindring.

KILDESÆT. I dette kildesæt er der tre kilder, der handler om børnehaver. Der er en film, en artikel og en erindring. KILDESÆT I dag har de fleste børn gået i børnehave, inden de starter i skole. Sådan har det ikke altid været. Vi ved, at der har været børnehaver i Danmark helt tilbage til 1901. Til at starte med kunne

Læs mere

BELLASUND AVIS. Byrådet MGP. Godt i gang med at lave et byvåben, læs mere i morgen.

BELLASUND AVIS. Byrådet MGP. Godt i gang med at lave et byvåben, læs mere i morgen. Store klager over bankens korte åbningstider, læs mere side 8 Onsdag 1. feb. 2012 BELLASUND AVIS Byrådet Godt i gang med at lave et byvåben, læs mere i morgen. MGP Vinderen af dette års MGP var Energy

Læs mere

Bornholm havde masser af anden industri end keramikken.

Bornholm havde masser af anden industri end keramikken. Materiale til opgaveløsning og fremlæggelse på gymnasiet. I 2016 åbnede Den Danske Keramikfabrik på Bornholm og således er produktionsudviklingen kommet Full Circle. Fabrikken ligger i den gamle møbelfabrik

Læs mere

De enevældige konger

De enevældige konger A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Indfødsretsprøven af 2015

Indfødsretsprøven af 2015 Indfødsretsprøven af 2015 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift Onsdag den 28. november 2018 kl. 13.00-13.45 Indfødsretsprøven

Læs mere

TANKE-EKSPERIMENTER:

TANKE-EKSPERIMENTER: TANKE-EKSPERIMENTER: Samfundsfilosofisk og etisk tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 2 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige

Læs mere

Overordnet lægger forløbet op til at opfylde følgende mål fra fagets Fælles mål. Kompetenceområde Færdighedsmål Vidensmål

Overordnet lægger forløbet op til at opfylde følgende mål fra fagets Fælles mål. Kompetenceområde Færdighedsmål Vidensmål Undervisningsforslag til Hit med Historien 7: Køge 1958-1973 -en by under forvandling Overordnet lægger forløbet op til at opfylde følgende mål fra fagets Fælles mål. Kompetenceområde Færdighedsmål Vidensmål

Læs mere

Her begynder historien om Odense

Her begynder historien om Odense Her begynder historien om Odense Mormors fortælling om Odense starter i vikingetiden. Der har dog sneget sig et par dinosaurer ind, der siger Vi var her sgu først. Hvorfor tror I, at Mormor har sat de

Læs mere

Den lille guldbog om KILDEKRITIK

Den lille guldbog om KILDEKRITIK Den lille guldbog om KILDEKRITIK Du skal ikke tro på alt, hvad du læser Den sætning har du sikkert hørt før. I denne vejledning vil vi give dig værktøjer til at bedømme kilder. 2 HVAD ER EN KILDE? Kilder

Læs mere

Læseplan for Gug skole. Den internationale dimension

Læseplan for Gug skole. Den internationale dimension Læseplan for Gug skole Den internationale dimension 1 Indledning: Samfundsudviklingen har medført, at der i disse år finder en kraftig internationalisering og globalisering sted i Danmark og i resten af

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Nævn nogle af byerne i vikingetidens Danmark. Find byerne på et landkort. Hvorfor er de placeret, hvor de er?

Nævn nogle af byerne i vikingetidens Danmark. Find byerne på et landkort. Hvorfor er de placeret, hvor de er? UNDERVISNINGSMATERIALE Fag: Historie, Dansk Niveau: 3.-7. klasse Emne: Filmens temaer RIPA Skoletjenesten Ribe VikingeCenter Opgave 1: Vikingetiden Hvor og hvornår foregår filmen? Sæt årstal på vikingetiden.

Læs mere

Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag.

Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag. Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag Emner/temaer Elevemne/Problemstillinger Opgivelser Lærerstillede spørgsmål

Læs mere

MELLEMTRINNET / DIT OG MIT DANMARK

MELLEMTRINNET / DIT OG MIT DANMARK EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN MELLEMTRINNET / DIT OG MIT DANMARK LÆRERVEJLEDNING Dit og mit Danmark. Indhold og formål: Dit og mit Danmark behandler tematikken omkring urbaniseringen

Læs mere

Christian den 4. Lærervejledning og aktiviteter

Christian den 4. Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien Historisk Bibliotek tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan læseren

Læs mere

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært)

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært) Den digitale skoletjeneste Glud Museum Lærervejledning Målgruppe: Fag: Fælles mål: Undervisningsmateriale: Materialet omhandler: 6. klasse Historie (primært) Dansk (sekundært) Forløbet er tilrettelagt

Læs mere

Arkiver som jeg bruger. John Willy Rasmussen

Arkiver som jeg bruger. John Willy Rasmussen Arkiver som jeg bruger John Willy Rasmussen Program Hvilke arkiver kan vi besøge Hvilke emner søger jeg arkivalier om. Arkiver vi søger i Rigsarkivet, Dansk data arkiv Landsarkiver Erhvervs arkivet Lokalarkiver

Læs mere

10 måder. at knække kunsten på. 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen klasse

10 måder. at knække kunsten på. 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen klasse 10 måder at knække kunsten på 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen 4.-10.klasse Indledning 10 måder at knække kunsten på præsenterer 10 forskellige metoder til at arbejde med

Læs mere

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TAL MED DIT BARN Et godt talesprog og et solidt kendskab til ords betydning er en vigtig forudsætning for at lære at læse. Når man foretager sig en

Læs mere

Opgaver til På vej til fronten

Opgaver til På vej til fronten Opgaver til På vej til fronten 1. Krigens parter Hvem kæmpede mod hinanden under 1. Verdenskrig? _ 2. Skyttegrave Hvor lå skyttegravene? _ 3. Livet i skyttegravene Hvordan forestiller du dig, at livet

Læs mere

Arbejdermuseet. Opgave projekt om industrialiseringen. Praktik i andre skoleformer Eva Björk

Arbejdermuseet. Opgave projekt om industrialiseringen. Praktik i andre skoleformer Eva Björk Arbejdermuseet Opgave projekt om industrialiseringen Praktik i andre skoleformer Eva Björk Løn og ligestilling Nedenunder finder du en tavle over hvad en kvinde, mand og barn tjente i gennemsnittet i timen.

Læs mere

Middelalderen FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Middelalderen FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Faaborg Museum Indgangspartiet

Faaborg Museum Indgangspartiet Faaborg Museum Faaborg Museum er tegnet af arkitekt Carl Petersen (1874 1923) og blev åbnet i 1915. Museet blev bygget til at rumme konservesfabrikant og mæcen Mads Rasmussens samling af fynbokunst, da

Læs mere

Føropgaver Systemskiftet 1901 Rigets Overlevelse...

Føropgaver Systemskiftet 1901 Rigets Overlevelse... Føropgaver Systemskiftet 1901 Rigets Overlevelse Demokratiets udvikling og deltagere (1 lektion) Introducér periode og begreber for eleverne med det skriftlige undervisningsmateriale Systemskiftet 1901.

Læs mere

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE

SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE DILEMMA- OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE - OG DIALOGKORT OM DIGITAL DANNELSE AF 0-6-ÅRIGE BØRN OG VOKSNE Materialet er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for: SAMMEN OM DIGITAL DANNELSE - OG DIALOGKORT

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

Ordforklaring. KILDE 1: Erindring

Ordforklaring. KILDE 1: Erindring Kildesæt Op gennem 1960erne blev det mere udbredt at eje en bil. De mange biler betød, at der skulle tænkes biler, parkeringspladser og biltrafik ind i planlægningen af forstæderne. Der var mange måder

Læs mere

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019 Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb 2019-5. maj 2019 Om udstillingen Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen kan ses på Kunsten i Aalborg fra den 7. februar til 5.

Læs mere

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Kære forældre til elever i 0. klasse Som forældre er I vigtige personer i jeres barns sprog- og læseudvikling. Når jeres barn starter i 0. kl. har det

Læs mere

Jeopardy-quiz om C.W. Obels Tobaksfabrik. Spillevejledning

Jeopardy-quiz om C.W. Obels Tobaksfabrik. Spillevejledning Jeopardy-quiz om C.W. Obels Tobaksfabrik Spillevejledning 1. Klik ind på hjemmesiden http://jeopardylabs.com/play/jeopardy-cw-obels-tobaksfabrik 2. Vælg hvor mange hold I skal være og tryk derefter på

Læs mere