Retningslinjer for udformning af it-aktstykker. August 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Retningslinjer for udformning af it-aktstykker. August 2019"

Transkript

1 Retningslinjer for udformning af it-aktstykker August 2019

2 Retningslinjer for udformning af it-aktstykker Denne vejledning indeholder retningslinjer for udformningen af it-aktstykker til Finansudvalget vedrørende it-projekter. Vejledningen skal ses som et supplement til retningslinjerne for udarbejdelse af aktstykker i punkt 3.5 i budgetvejledningen. 1. Indledning It-projekter er i Cirkulære om ændring af Budgetvejledning 2016 (herefter blot Budgetvejledning 2016 ) punkt It-projekter defineret som investeringsprojekter, der omfatter nyudvikling eller væsentlig tilpasning af standard it-løsninger eller omfatter væsentlig tilpasning af allerede eksisterende it-løsninger. Det fremgår endvidere, at [e]n reinvestering i en it-løsning udgør et it-projekt, såfremt reinvesteringen er forbundet med et væsentligt omfang af nyudvikling. Reglerne i Budgetvejledning 2016 fastlægger bl.a., at den statslige it-projektmodel skal anvendes ved gennemførelse af alle it-projekter i staten, jf. Vejledning til statens it-projektmodel. Det er i punkt Forelæggelse for Statens It-råd videre fastsat, at alle it-projekter med samlede budgetterede udgifter til analyse, anskaffelse og gennemførelse på 10 mio. kr. eller derover skal indmeldes til og risikovurderes af Statens It-råd. It-projekter skal være behandlet i Statens It-råd inden forelæggelse for Finansudvalget. It-projekter, hvor de samlede budgetterede udgifter til analyse, anskaffelse og gennemførelse, herunder internt medgåede lønudgifter, udgør 60 mio. kr. eller derover, skal forelægges Finansudvalget efter analysefasen, og inden et udbud offentliggøres. Det samme gør sig gældende, såfremt de budgetterede projektudgifter til flere indbyrdes afhængige it-projekter, herunder i et program, samlet overstiger 60 mio. kr. Tilsvarende gælder, såfremt et it-projekts ibrugtagning er afhængig af en samtidig eller senere gennemførsel af et eller flere andre it-projekter. Forelæggelsen sker så vidt muligt sammen med øvrige it-projekter, der gennemføres samtidig. Nærværende vejledning indeholder en gennemgang af de oplysninger, der typisk skal medtages i et aktstykke til Finansudvalget, hvori der søges om tilslutning til, at et givent it-projekt igangsættes eller evt. fortsættes ved væsentlige ændringer i den oprindeligt tilsluttede tidsplan, projektudgifter, gevinster eller risikoprofil, jf. Budgetvejledning 2016 punkt Forelæggelse for Finansudvalget. Retningslinjerne er vejledende, medmindre andet fremgår.

3 Side 3 af 11 Opbygningen af orienterede aktstykker til Finansudvalget er ikke omfattet af nærværende vejledning, men der kan tages udgangspunkt heri. Der kan med fordel orienteres om behandlingen i Statens It-råd i b-stykket i orienterende aktstykker i henhold til nærværende vejledning. Denne vejledning skal ses som et supplement til budgetvejledningens punkt 3.5 Udarbejdelsen af aktstykker, hvori de generelle krav til aktstykker er fastlagt. Budgetvejledningens bestemmelser om udformning af aktstykker er således nærmere uddybet i relation til de særlige oversigter og oplysninger, der medtages i et it-aktstykke. Det drejer sig navnligt om aktstykkets b-stykke. Det bemærkes, at nærværende vejledning ikke indeholder egentlige retningslinjer for afklaring af spørgsmål af finansieringsmæssig karakter. Skal der i aktstykket tages stilling til finansiering mv., rettes tidligst muligt henvendelse til Finansministeriet. Spørgsmål vedrørende vejledningen generelt kan rettes til Finansministeriets departement. Spørgsmål vedrørende business case-modellens tabeller og øvrigt materiale i relation til business casen kan rettes til Ministeriernes kontor for it-styring i Digitaliseringsstyrelsen.

4 Side 4 af Særligt indhold ved it-aktstykker Udformningen af et it-aktstykke skal følge de generelle retningslinjer i budgetvejledningens punkt 3.5 Udarbejdelsen af aktstykker og skal derfor opbygges omkring følgende punkter: a. Indledning b. Sagsfremstilling c. Motivering for forelæggelsen d. Tilslutning fra andre myndigheder e. Forslaget f. Finansministeriets tilslutning Nedenfor gennemgås de særlige forhold og opmærksomhedspunkter for it-aktstykker for de enkelte punkter. 2.1 Indledning (punkt a) De samlede udgifter ved forslaget angives for it-projekter som de totale projektudgifter ekskl. renter. Ved opgørelsen af totaludgiften medregnes udgifter til analyse, anskaffelse og udvikling, inklusiv internt medgåede lønudgifter, uden medregning af de renter, der tilkommer pga. finansiering inden for den statslige likviditetsordning. Driftsomkostninger efter ibrugtagning medregnes ikke i de samlede projektudgifter. Det kan særligt i relation til it-aktstykker være relevant at aktstykket ikke offentliggøres, da disse forelægges, inden et udbud offentliggøres. Fortrolighed kan i denne sammenhæng være begrundet af hensyn til statens forhandlingsposition ved udbud og kontrahering af projektet. Denne fortrolighed vil typisk kunne ophæves efter kontraktindgåelse, dvs. når udbudsprocessen er tilendebragt. Der kan som udgangspunkt kun i helt særlige tilfælde gøres brug af længerevarende fortrolighed. Aktstykkets oplysninger om risikoprofil udgør som udgangspunkt ikke en sådan begrundelse, idet oplysninger om risikoprofilen mv. kan findes andetsteds Sagsfremstilling (punkt b) Sagsfremstillingen skal i kortfattet form indeholde en redegørelse for (i) projektets formål, (ii) udgifter ved projektet, (iii) projektets gevinster, (iv) risikoprofil, (v) behandling i Statens It-råd, (vi) en specifikation af udgifter og indtægter i indeværende finansår samt (vii) tidsplan for fremtidige orienteringer. Underoverskrifterne kan udelades efter behov.

5 Side 5 af 11 Redegørelsen skal være baseret på projektets business case og projektgrundlag samt evt. andet materiale, der har indgået i forbindelse med behandlingen af projektet i Statens It-råd, jf. budgetvejledningens punkt It-projekter Projektbeskrivelse Sagsfremstillingen indledes med en kortfattet beskrivelse af det primære formål med projektet og hvilken forretningsmæssig værdi projektet skal tilvejebringe Udgifter ved projektet De samlede projektudgifters virkning på den eller de omkostningsbaserede bevilling(er), hvorunder projektet gennemføres, gennemgås kort med udgangspunkt i tabel 1. Sidste år i tabellen er det sidste afskrivningsår. Årene efter BO-årene kan slås sammen hvor nødvendigt, ligesom tabellen kan underopdeles efter behov. Tabel 1 Omkostningsbaserede projektudgifter Mio. kr. (20xx-pl) Total 20xx 20xx 20xx 20xx 20xx 20xx 20xx 20xx 20xx Ikke-aktiverbare projektudgifter Aktiverbare projektudgifter Total, ekskl. renter Renter Total, inkl. renter Udgifter, der ikke kan aktiveres i henhold til Moderniseringsstyrelsens regnskabsregler, jf. ØAV, vil typisk være udgifter i opstarts- og planlægningsperioden. Dvs. stort set frem til og med analysefasen samt udgifter i forbindelse med kravspecifikation og gennemført udbud). Udgifter, der kan aktiveres, påvirker institutionernes bevilling efter ibrugtagning og vil afspejle afskrivninger af de på balancen indregnede udgifter til bl.a. udvikling i gennemførelsesfasen. I tillæg til gennemgangen af den omkostningsbaserede udgiftsfordeling beskrives, hvorvidt denne kan holdes inden for institutionens bevillingsmæssige ramme Gevinster ved projektet De økonomiske gevinster ved projektet opgøres som forskellen mellem to fremtidige driftsscenarier henholdsvis med og uden projektets gennemførelse. For nærmere definition henvises til Vejledning til brug af business case i staten, der er optaget i ØAV. Projektets økonomiske gevinster gennemgås kort med udgangspunkt i gevinster, der direkte kan aflæses i lavere driftsudgifter i budgettet ift. det nuværende udgiftsniveau. Det er typisk gevinster ved lavere kontraktudgifter til ekstern it-drift eller et lavere lønbudget som følge af it-systemets ibrugtagning.

6 Side 6 af 11 Hertil kan beskrives gevinster, der ikke kan aflæses direkte i budgettet, såkaldte produktivitets- eller samfundsøkonomiske gevinster Der kan fx være tale om gevinster ved at imødegå et potentielt stigende fremtidigt udgiftsniveau eller tidsbesparelser hos medarbejdere, der ikke leder til en forbedring af lønbudgettet, men til at ressourcer kan omprioriteres til udførelse af andre opgaver inden for det bevillingsmæssige formål. Det kan ligeledes være gevinster for øvrige aktører, for eksempel borgere eller virksomheder, eller gevinster, der ikke umiddelbart har en økonomisk eller fiskal karakter, men som har væsentlig betydning for motivationen for projektets igangsættelse. For it-projekter, hvis formål ikke er af økonomisk karakter, beskrives de ikkeøkonomiske gevinster. Det kan ligeledes være relevant for andre projekter at beskrive de ikke-økonomiske gevinster, såfremt disse er styrende for projektets udformning og afgrænsning. Uanset karakteren af gevinsten skal den så vidt muligt opgøres kvantitativt Risici og risikoprofil De væsentligste risici ved projektet beskrives, herunder projektets risikoprofil, og der gives så vidt muligt en vurdering af potentielle merudgifter forbundet med de angivne risici. Endvidere beskrives kort, hvordan disse risici forventes håndteret, herunder størrelsen på den afsatte risikopulje. Risikopuljen for it-projekter er en reserve indeholdt i projektets budget øremærket til at dække risici, der kan indtræffe i forbindelse med analysen, anskaffelsen og udviklingen og forårsage økonomiske konsekvenser for projektet. Det bemærkes, at budgetter for it-projekter i udgangspunktet ikke må indeholde nogen former for reserver, der ikke er indeholdt i risikopuljen. Ved projekter, som ministerierne selv finansierer, uanset størrelse og risikovurdering, kan ministeriet selv bestemme, hvordan ministeriet vil indbudgettere risikopuljen. Det bemærkes dog, at risikopuljen typisk har størst relevans, når projektet er i gennemførelsesfasen, og igen når it-systemet skal sættes i drift. I visse tilfælde, herunder ved større og særligt risikable projekter, der finansieres helt eller delvist med centrale midler, fastsætter Finansministeriet en andel af risikopuljen, der indbudgetteres på finanslovens 35. Denne andel af puljen frigives som udgangspunkt kun efter aftale mellem Finansministeriet og det pågældende ministerium Behandling i Statens It-råd Inden et igangsættelsesaktstykke forelægges Finansudvalget, er it-projektet blevet behandlet i Statens It-råd og kan have været genstand for et eksternt review. Resultatet af It-rådets behandling samt af et evt. review er en række anbefalinger til projektet. Kopi af It-rådets udtalelse inkl. anbefalinger samt anbefalinger fra

7 Side 7 af 11 evt. eksternt review vedlægges som obligatorisk bilag til aktstykket sammen med myndighedens handlingsplaner herfor. Såfremt It-rådet har vurderet projektet som et højrisikoprojekt, opsummeres kort alle anbefalinger fra It-rådets behandling(er) og evt. review, ligesom ministeriet kort kommenterer håndteringen af anbefalingerne. Er det imidlertid rådets vurdering, at projektet har normal risiko, gøres der kort rede for It-rådets vigtigste anbefalinger, hvorefter det angives, om projektet har fulgt disse anbefalinger. I forbindelse med de fremadrettede statusrapporteringer til Statens It-råd anvendes den business case, der ligger til grund for det senest søgende aktstykke, som baseline for projekter med udgifter over 60 mio. kr. Ved alle væsentlige ændringer i it-projekter, der tidligere har været forelagt Finansudvalget, udarbejder Statens It-råd en vurdering af projektets status og fremdrift, som vedlægges som obligatorisk bilag i forbindelse med forelæggelse af et opfølgende aktstykke for Finansudvalget, jf. budgetvejledningens punkt Forelæggelse for Finansudvalget Specifikation af udgifter og indtægter i indeværende finansår Redegørelsen for projektet, omkostninger og risikoprofil afsluttes med en specifikation af evt. transaktioner, der foreslås optaget på lov om tillægsbevilling i indeværende finansår. Foreslåede bevægelser på hovedkontoniveau specificeres på under- og standardkontoniveau. Der anvendes følgende formulering: Dispositionerne på forslag til lov om tillægsbevilling i finansåret specificeres således: Tidsplan for fremtidige orienteringer Det følger af budgetvejledningens punkt Forelæggelse for Finansudvalget, at Finansudvalget som minimum skal orienteres på følgende tidspunkter: Orientering om resultatet af det gennemførte udbud mv. samt projektstatus i øvrigt. Orientering i forbindelse med nedlukning af projektorganisationen om den afsluttede implementering samt projektstatus i øvrigt. Orientering om projektets drift og effekter ca. ét år efter nedlukning af projektorganisationen. I aktstykket udarbejdes en konkret tidsplan for ovenstående tre orienteringer. Herudover skal væsentlige ændringer i projektet forelægges Finansudvalget. Det fremgår af Cirkulære om ændringer til Budgetvejledning 2016 punkt Forelæggelse for Finansudvalget.

8 Side 8 af Motivering for forelæggelse (punkt c) Såfremt aktstykket forelægges med henblik på, at projektet igangsættes, og evt. at opgaven kan udbydes, anføres dette. Følgende formulering kan anvendes: Aktstykket forelægges Finansudvalget med henblik på, at projektet igangsættes, og det forberedte udbud kan offentliggøres med henvisning til budgetvejledningens pkt Er der i stedet tale om en forelæggelse med henblik på en tilslutning til at fortsætte projektet ved væsentlige ændringer, anføres dette. Følgende formulering kan anvendes: Aktstykket forelægges Finansudvalget med henblik på, at projektets udvikling kan fortsætte med henvisning til budgetvejledningens pkt Tilslutning fra andre myndigheder (punkt d) Tilslutning mv. fra andre myndigheder skal indeholde oplysninger om foreskrevne godkendelser fra andre myndigheder. Det er ikke nødvendigt at anføre, at ministeriet som led i en almindelig koordinationsproces har hørt et eller flere andre ministerier om forslaget. Det anføres eksplicit, at projektet har været forelagt Statens It-råd. Der anvendes følgende formulering: Projektet har været forelagt Statens It-råd, hvis udtalelse vedlægges som bilag til dette aktstykke. Selve udtalelsen fra Statens It-råd samt øvrigt materiale vedlægges aktstykket, jf. b-stykket. 2.5 Forslaget (punkt e) Forslaget skal angive den bevillingsmæssige formalisering af den disposition, der søges tilslutning til. Se budgetvejledningens punkt Forslaget (punkt e) og bilag 3 for eksempler på udformningen af punkt e i aktstykker til Finansudvalget. I det typiske it-aktstykke søges om tilslutning til igangsættelse af projektet (og offentliggørelse af udbud). Følgende formulering kan anvendes:

9 Side 9 af 11 Under henvisning til ovenstående anmodes om tilslutning til, at xxx-projekt igangsættes (og udbud offentliggøres). De samlede projektudgifter ekskl. renter er xxx mio. kr. Søges om tilslutning til fortsættelse af projektet ved væsentlige ændringer ift. det af Finansudvalget senest tilsluttede aktstykke, eller har udgifterne oversteget forelæggelsesgrænsen på 60 mio. kr., kan følgende formulering anvendes: Under henvisning til ovenstående anmodes om tilslutning til, at xxx-projekt fortsættes. De samlede projektudgifter inkl. renter er xxx mio. kr. Der skal ligeledes søges om tilslutning til at optage eventuelle bevillingsmæssige konsekvenser af aktstykket på forslag til lov om tillægsbevilling. 2.6 Finansministeriets tilslutning (punkt f) Det angives, at Finansministeriets tilslutning foreligger. Der anvendes følgende formulering: Finansministeriets tilslutning foreligger.

10 Side 10 af Oversendelse af aktstykke Der henvises til budgetvejledningens punkt 3.4 om fremgangsmåden ved forelæggelse af aktstykker for Finansudvalget.

11 fm.dk

Retningslinjer for udformning af it-aktstykker. Juli 2017

Retningslinjer for udformning af it-aktstykker. Juli 2017 Retningslinjer for udformning af it-aktstykker Juli 2017 Retningslinjer for udformningen af it-aktstykker Budgetvejledningen fastsætter i pkt. 2.2.18 regler for håndtering af statslige it-projekter. Denne

Læs mere

Retningslinjer for udformningen af it aktstykker

Retningslinjer for udformningen af it aktstykker Retningslinjer for udformningen af it aktstykker September 2012 Retningslinjer for udformningen af it-aktstykker Nyt kapitel 1. Formål Med Budgetvejledning 2011 punkt 2.2.18 It-projekter er der indført

Læs mere

a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at igangsætte etableringen af et fællesstatsligt

a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at igangsætte etableringen af et fællesstatsligt Aktstykke nr. 133 Folketinget 2016-17 133 Finansministeriet. København, den 12. januar 2016. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at igangsætte etableringen af et fællesstatsligt

Læs mere

It-projekter: Vejledning til risikovurdering og rådgivning ved Statens Itråd

It-projekter: Vejledning til risikovurdering og rådgivning ved Statens Itråd It-projekter: Vejledning til risikovurdering og rådgivning ved Statens Itråd September 2018 Statens it-projektmodel, Digitaliseringsstyrelsen version: 1.0 Indhold 1. Indledning... 3 2. Risikovurdering

Læs mere

LANDGREVEN 4, POSTBOKS 2193 1017 KØBENHAVN K TLF: 33 92 52 00. Risikovurdering af it-projekter

LANDGREVEN 4, POSTBOKS 2193 1017 KØBENHAVN K TLF: 33 92 52 00. Risikovurdering af it-projekter LANDGREVEN 4, POSTBOKS 2193 1017 KØBENHAVN K TLF: 33 92 52 00 Risikovurdering af it-projekter 1 Indhold 2 RISIKOVURDERING AF IT-PROJEKTER I REGI AF IT-PROJEKTRÅDET 3 TRIN 1 INDMELDING AF IT-PROJEKT TIL

Læs mere

Afgjort den 20. april Tidligere fortroligt aktstykke P af 20. april Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 24. april 2018.

Afgjort den 20. april Tidligere fortroligt aktstykke P af 20. april Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 24. april 2018. Aktstykke nr. 108 Folketinget 2017-18 Afgjort den 20. april 2018 Tidligere fortroligt aktstykke P af 20. april 2017. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 24. april 2018. 108 Finansministeriet.

Læs mere

Om Statens It-projektråd. Version 1.3

Om Statens It-projektråd. Version 1.3 Om Statens It-projektråd Version 1.3 Januar 2016 Læsevejledning 4. januar 2016 Version 1.3 Hvem henvender vejledningen sig til? Vejledningen henvender sig til statslige myndigheder, der skal gennemføre

Læs mere

It-projekter: Vejledning til risikovurdering og rådgivning ved Statens Itråd

It-projekter: Vejledning til risikovurdering og rådgivning ved Statens Itråd It-projekter: Vejledning til risikovurdering og rådgivning ved Statens Itråd April 2019 Statens it -projektmodel, Digitaliseringsstyrelsen version: 1.1 Indhold 1. Indledning...3 2. Risikovurdering ved

Læs mere

Aktstykke nr. 147 Folketinget Finansministeriet. København, den 26. august 2014.

Aktstykke nr. 147 Folketinget Finansministeriet. København, den 26. august 2014. Aktstykke nr. 147 Folketinget 2013-14 147 Finansministeriet. København, den 26. august 2014. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at fortsætte udviklingen af Grunddataprogrammets

Læs mere

Aktstykke nr. 33 Folketinget Finansministeriet. København, den 29. november 2016.

Aktstykke nr. 33 Folketinget Finansministeriet. København, den 29. november 2016. Aktstykke nr. 33 Folketinget 2016-17 33 Finansministeriet. København, den 29. november 2016. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at det fællesoffentlige grunddataprogram fortsættes,

Læs mere

Aktstykke nr. 52 Folketinget Finansministeriet. København, den 22. december 2017.

Aktstykke nr. 52 Folketinget Finansministeriet. København, den 22. december 2017. Aktstykke nr. 52 Folketinget 2017-18 52 Finansministeriet. København, den 22. december 2017. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at det fællesoffentlige grunddataprogram fortsættes

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Februar 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om ministeriernes

Læs mere

Aktstykke nr. 132 Folketinget Skatteministeriet. København, den 15. juni 2016.

Aktstykke nr. 132 Folketinget Skatteministeriet. København, den 15. juni 2016. Aktstykke nr. 132 Folketinget 2015-16 132 Skatteministeriet. København, den 15. juni 2016. a. Skatteministeriet søger hermed om Finansudvalgets tilslutning til at fortsætte projektet vedrørende udviklingen

Læs mere

Aktstykke nr. 128 Folketinget Afgjort den 7. juni Forsvarsministeriet. København, den 24. maj 2018.

Aktstykke nr. 128 Folketinget Afgjort den 7. juni Forsvarsministeriet. København, den 24. maj 2018. Aktstykke nr. 128 Folketinget 2017-18 Afgjort den 7. juni 2018 128 Forsvarsministeriet. København, den 24. maj 2018. a. Forsvarsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at it-projektet Tidsstyring

Læs mere

Fra udgift til omkostning. Vejledning til omregning af udgiftsbaserede tal fra statens business case-model til omkostningsbaseret

Fra udgift til omkostning. Vejledning til omregning af udgiftsbaserede tal fra statens business case-model til omkostningsbaseret Fra udgift til omkostning Vejledning til omregning af udgiftsbaserede tal fra statens business case-model til omkostningsbaseret bevilling September 2012 Introduktion Denne vejledning er til dig, der skal

Læs mere

VEJLEDNING TIL RISIKOVURDERINGER

VEJLEDNING TIL RISIKOVURDERINGER VEJLEDNING TIL RISIKOVURDERINGER INDLEDNING VEJLEDNINGENS FORMÅL I 2014 nedsatte Københavns Kommunes direktørkreds Københavns Kommunes IT-projektråd med topledere fra offentlige og private organisationer.

Læs mere

Afgjort den 7. juni Tidligere fortroligt aktstykke N af 7. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 2. maj 2016.

Afgjort den 7. juni Tidligere fortroligt aktstykke N af 7. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 2. maj 2016. Aktstykke nr. 95 Folketinget 2015-16 Afgjort den 7. juni 2012 Tidligere fortroligt aktstykke N af 7. juni 2012. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 2. maj 2016. 95 Skatteministeriet.

Læs mere

Afgjort den 15. maj 2014

Afgjort den 15. maj 2014 Aktstykke nr. 168 Folketinget 2014-15 (2. samling) Afgjort den 15. maj 2014 Tidligere fortroligt aktstykke K af 30. april 2014. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25. september 2015.

Læs mere

Udgiften i 2018 på 7,0 mio. kr. afholdes af de på finansloven opførte midler under Kriminalforsorgen

Udgiften i 2018 på 7,0 mio. kr. afholdes af de på finansloven opførte midler under Kriminalforsorgen Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 129 Offentligt Aktstykke nr. 129 Folketinget 2017-18 Justitsministeriet. København, den 25. maj 2018. 129 a. Justitsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til

Læs mere

Afgjort den 12. december 2013. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Fødevareministeriet, den 3. december 2013.

Afgjort den 12. december 2013. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Fødevareministeriet, den 3. december 2013. Aktstykke nr. 56 Folketinget 2013-14 Afgjort den 12. december 2013 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Fødevareministeriet, den 3. december 2013. 56 a. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og

Læs mere

a. Herved fremsendes en række ændringer til Budgetvejledning 2016, der foreslås at have virkning fra og med 1. marts 2019.

a. Herved fremsendes en række ændringer til Budgetvejledning 2016, der foreslås at have virkning fra og med 1. marts 2019. Aktstykke nr. 89 Folketinget 2018-19 Bilag Afgjort den 14. marts 2019 89 Finansministeriet. København, den 20. februar 2019. a. Herved fremsendes en række ændringer til Budgetvejledning 2016, der foreslås

Læs mere

Afgjort den 13. marts 2014. Tidligere fortroligt aktstykke H (2013-14). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse den 12.

Afgjort den 13. marts 2014. Tidligere fortroligt aktstykke H (2013-14). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse den 12. Aktstykke nr. 53 Folketinget 2014-15 Afgjort den 13. marts 2014 Tidligere fortroligt aktstykke H (2013-14). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse den 12. november 2014. 53 Finansministeriet.

Læs mere

Retningslinjer for udformning af byggeog anlægsaktstykker. December 2015

Retningslinjer for udformning af byggeog anlægsaktstykker. December 2015 Retningslinjer for udformning af byggeog anlægsaktstykker December 2015 Retningslinjer for udformningen af byggeog anlægsaktstykker Denne vejledning indeholder retningslinjer for udformningen af aktstykker

Læs mere

Statens IT-projektråd. Eventdag for it-projektledere d. 3. oktober 2013

Statens IT-projektråd. Eventdag for it-projektledere d. 3. oktober 2013 Statens IT-projektråd Eventdag for it-projektledere d. 3. oktober 2013 1 Krav til statslige it-projekter Alle it-projekter skal følge den fælles it-projektmodel, itprojekter over 10 mio. skal endvidere

Læs mere

Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05)

Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05) O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\533876\dokumenter\akt084.fm 01-02-05 10:57:13 k02 TN 1 Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05) 84 Trafikministeriet. København,

Læs mere

Finansudvalget Aktstk. 15 Offentligt

Finansudvalget Aktstk. 15 Offentligt Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 15 Offentligt Aktstykke nr. 15 Folketinget 2017-18 15 Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 17. oktober 2017. a. Sundheds- og Ældreministeriet orienterer hermed Finansudvalget

Læs mere

Afgjort den 13. december Kulturministeriet. København, den 5. december Aktstykke nr. 59 Folketinget

Afgjort den 13. december Kulturministeriet. København, den 5. december Aktstykke nr. 59 Folketinget Aktstykke nr. 59 Folketinget 2018-19 Afgjort den 13. december 2018 Kulturministeriet. København, den 5. december 2018. 59 a. Kulturministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Indbudgettering af risikopulje ifm. nye itprojekter

Indbudgettering af risikopulje ifm. nye itprojekter Indbudgettering af risikopulje ifm. nye itprojekter September 2012 Indbudgettering af risikopulje ifm. nye it-projekter Nyt kapitel 1. Indledning Nedenfor opstilles principper for indbudgettering af risikopuljen

Læs mere

VEJLEDNING TIL RISIKOVURDERINGER

VEJLEDNING TIL RISIKOVURDERINGER VEJLEDNING TIL RISIKOVURDERINGER INDLEDNING VEJLEDNINGENS FORMÅL I 2014 nedsatte Københavns Kommunes direktørkreds Københavns Kommunes IT-projektråd med topledere fra offentlige og private organisationer.

Læs mere

Afgjort den 18. september 2014

Afgjort den 18. september 2014 Aktstykke nr. 93 Folketinget 2015-16 Afgjort den 18. september 2014 Tidligere fortroligt aktstykke Q af 18. september 2014. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 2. maj 2016. 93 Skatteministeriet.

Læs mere

Finansudvalget Aktstk. 40 Offentligt

Finansudvalget Aktstk. 40 Offentligt Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 40 Offentligt Aktstykke nr. 40 Folketinget 2017-18 40 Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 29. november 2017. a. Sundheds- og Ældreministeriet anmoder hermed om

Læs mere

Aktstykke nr. 74 Folketinget Afgjort den 31. marts Skatteministeriet. København, den 16. marts 2016.

Aktstykke nr. 74 Folketinget Afgjort den 31. marts Skatteministeriet. København, den 16. marts 2016. Aktstykke nr. 74 Folketinget 2015-16 Afgjort den 31. marts 2016 74 Skatteministeriet. København, den 16. marts 2016. a. Skatteministeriet skal hermed anmode om Finansudvalgets tilslutning til, at den totaløkonomiske

Læs mere

Afgjort den 2. marts Tidligere fortroligt aktstykke I af 2. marts Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 30.

Afgjort den 2. marts Tidligere fortroligt aktstykke I af 2. marts Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 30. Aktstykke nr. 111 Folketinget 2016-17 Afgjort den 2. marts 2017 Tidligere fortroligt aktstykke I af 2. marts 2017. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 30. maj 2017 111 Skatteministeriet.

Læs mere

Afgjort den 26. februar 2009. Tidligere fortroligt aktstykke F (2008-09). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013.

Afgjort den 26. februar 2009. Tidligere fortroligt aktstykke F (2008-09). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013. Aktstykke nr. 70 Folketinget 2012-13 Afgjort den 26. februar 2009 Tidligere fortroligt aktstykke F (2008-09). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013. Transportministeriet. København,

Læs mere

Aktstykke nr. 109 Folketinget Skatteministeriet. København, den 30. maj 2017.

Aktstykke nr. 109 Folketinget Skatteministeriet. København, den 30. maj 2017. Aktstykke nr. 109 Folketinget 2016-17 109 Skatteministeriet. København, den 30. maj 2017. a. Skatteministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at it-projektet ekapital fortsættes med

Læs mere

Der overføres 1,0 mio. kr. til Anlægsprojekter på jernbanen til anlæg af Stilling og Laurbjerg stationer.

Der overføres 1,0 mio. kr. til Anlægsprojekter på jernbanen til anlæg af Stilling og Laurbjerg stationer. Aktstykke nr. 88 Folketinget 2018-19 Afgjort den 28. februar 2019 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 20. februar 2019. 88 a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder hermed

Læs mere

Aktstykke nr. 140 Folketinget 2014-15. Afgjort den 28. maj 2015. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 19. maj 2015.

Aktstykke nr. 140 Folketinget 2014-15. Afgjort den 28. maj 2015. Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 19. maj 2015. Aktstykke nr. 140 Folketinget 2014-15 Afgjort den 28. maj 2015 140 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. København, den 19. maj 2015. a. Klima-, Energi og Bygningsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Vejledning til udgiftsopfølgning 4 i staten. Januar 2017

Vejledning til udgiftsopfølgning 4 i staten. Januar 2017 Vejledning til udgiftsopfølgning 4 i staten Januar 2017 Indhold 0 Indledning... 3 0.1 Baggrund... 3 0.2 Formål... 3 0.3 Målgruppe... 3 0.4 Opbygningen af vejledningen... 3 0.5 Datagrundlag... 4 0.6 Systemunderstøttelse...

Læs mere

Afgjort den 28. marts Justitsministeriet. København, den 19. marts Aktstykke nr. 106 Folketinget AA011345

Afgjort den 28. marts Justitsministeriet. København, den 19. marts Aktstykke nr. 106 Folketinget AA011345 Aktstykke nr. 106 Folketinget 2018-19 Afgjort den 28. marts 2019 106 Justitsministeriet. København, den 19. marts 2019. a. Justitsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til: At der i regi af

Læs mere

Afgjort den 26. marts Tidligere fortroligt aktstykke H af 26. marts Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 4. maj 2016.

Afgjort den 26. marts Tidligere fortroligt aktstykke H af 26. marts Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 4. maj 2016. Aktstykke nr. 98 Folketinget 2015-16 Afgjort den 26. marts 2015 Tidligere fortroligt aktstykke H af 26. marts 2015. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 4. maj 2016. 98 Skatteministeriet.

Læs mere

Vejledning til udgiftsopfølgning 4 i staten

Vejledning til udgiftsopfølgning 4 i staten Vejledning til udgiftsopfølgning 4 i staten Januar 2016 Indhold 0 Indledning... 1 0.1 Baggrund... 1 0.2 Formål... 1 0.3 Målgruppe... 1 0.4 Opbygningen af vejledningen... 1 0.5 Datagrundlag... 1 0.6 Systemunderstøttelse...

Læs mere

Aktstykke nr. 30 Folketinget 2014-15. Afgjort den 20. november 2014. Beskæftigelsesministeriet. København, den 4. november 2014.

Aktstykke nr. 30 Folketinget 2014-15. Afgjort den 20. november 2014. Beskæftigelsesministeriet. København, den 4. november 2014. Aktstykke nr. 30 Folketinget 2014-15 Afgjort den 20. november 2014 30 Beskæftigelsesministeriet. København, den 4. november 2014. a. Beskæftigelsesministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til

Læs mere

a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at Bygningsstyrelsen:

a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at Bygningsstyrelsen: Aktstykke nr. 11 Folketinget 2017-18 Afgjort den 29. juni 2017 Tidligere fortroligt aktstykke AA af 29.6 Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 4.10 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Læs mere

Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt. Bilag. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009.

Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt. Bilag. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009. Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt Bilag Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009. a. Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Ændringslog til statens business case model

Ændringslog til statens business case model Ændringslog til statens business case model Opdatering d. 30. november 2018 Business casen er opdateret per 30. november 2018 til version BCM-3.6.1.2018.11.30. Der er tilføjet en funktion i båndet på fanen

Læs mere

Aktstykke nr. 44 Folketinget Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 27. november 2018.

Aktstykke nr. 44 Folketinget Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 27. november 2018. Aktstykke nr. 44 Folketinget 2018-19 44 Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 27. november 2018. a. Sundheds- og Ældreministeriet anmoder hermed Finansudvalget om tilslutning til, at Sundhedsdataprogrammet

Læs mere

Afgjort den 3. juni Tidligere fortroligt aktstykke I ( ). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af

Afgjort den 3. juni Tidligere fortroligt aktstykke I ( ). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af Aktstykke nr. 69 Folketinget 2012-13 Afgjort den 3. juni 2010 Tidligere fortroligt aktstykke I (2009-10). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013. Transportministeriet. København,

Læs mere

Ny anlægsbudgettering. Af Peter Jonasson

Ny anlægsbudgettering. Af Peter Jonasson Ny anlægsbudgettering Af Peter Jonasson Baggrund Gentagende kritik at budgetteringen af større statslige anlægsprojekter. Både nyere dansk forskning og internationale erfaringer (f.eks. Norge og England)

Læs mere

VEJLEDNING TIL RISIKOVURDERINGER

VEJLEDNING TIL RISIKOVURDERINGER VEJLEDNING TIL RISIKOVURDERINGER INDLEDNING VEJLEDNINGENS FORMÅL I 2014 nedsatte Københavns Kommunes direktørkreds Københavns Kommunes IT-projektråd med topledere fra offentlige og private organisationer.

Læs mere

Aktstykke nr. 110 Folketinget 2011-12. Afgjort den 13. juni 2012. Justitsministeriet. København, den 29. maj 2012.

Aktstykke nr. 110 Folketinget 2011-12. Afgjort den 13. juni 2012. Justitsministeriet. København, den 29. maj 2012. Aktstykke nr. 110 Folketinget 2011-12 Afgjort den 13. juni 2012 110 Justitsministeriet. København, den 29. maj 2012. a. Indledning Justitsministeriet anmoder Finansudvalget om tilslutning til at igangsætte

Læs mere

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018.

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. Aktstykke nr. 37 Folketinget 2018-19 37 Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. a. Forsvarsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at totaludgiften for projektet

Læs mere

a. Transport- Bygnings og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at Bygningsstyrelsen:

a. Transport- Bygnings og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at Bygningsstyrelsen: Aktstykke nr. 131 Folketinget 2017-18 Afgjort den 7. juni 2018 131 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 30. maj 2018. a. Transport- Bygnings og Boligministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Afgjort den 29. marts 2012

Afgjort den 29. marts 2012 Aktstykke nr. 166 Folketinget 2014-15 (2. samling) Afgjort den 29. marts 2012 Tidligere fortroligt aktstykke I af 21. marts 2012. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25. september 2015.

Læs mere

Aktstykke nr. 125 Folketinget Undervisningsministeriet. København, den 19. juni 2017.

Aktstykke nr. 125 Folketinget Undervisningsministeriet. København, den 19. juni 2017. Aktstykke nr. 125 Folketinget 2016-17 125 Undervisningsministeriet. København, den 19. juni. a. Undervisningsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at HF og VUC Fyn opfører en ny undervisningsbygning

Læs mere

(0,3 mio. kr. i 2013)

(0,3 mio. kr. i 2013) Aktstykke nr. 104 Folketinget 2012-13 Transportministeriet. København, den 22. maj 2013. 104 a. Transportministeriet anmoder hermed, med henblik på udmøntning af Aftale om En ny Storstrømsbro, Holstebromotorvejen

Læs mere

Statens selvforsikring. Kortfattet sammenfatning af retningslinjer til brug for institutionens udarbejdelse af revisorattesteret

Statens selvforsikring. Kortfattet sammenfatning af retningslinjer til brug for institutionens udarbejdelse af revisorattesteret Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Statens selvforsikring. Kortfattet sammenfatning

Læs mere

ROLLEBESKRIVELSER I FORBINDELSE MED RISIKOVURDERINGER

ROLLEBESKRIVELSER I FORBINDELSE MED RISIKOVURDERINGER ROLLEBESKRIVELSER I FORBINDELSE MED ER PROJEKTEJER/-LEDER (FORVALTNING) INDLEDENDE AKTIVITETER Det er forvaltningernes ansvar at sikre, at IT-projektrådet i god tid bliver informeret om nye it-projekter.

Læs mere

Aktstykke nr. 135 Folketinget Afgjort den 23. juni Transport- og Bygningsministeriet. København, den 22. juni 2016.

Aktstykke nr. 135 Folketinget Afgjort den 23. juni Transport- og Bygningsministeriet. København, den 22. juni 2016. Aktstykke nr. 135 Folketinget 2015-16 Afgjort den 23. juni 2016 135 Transport- og Bygningsministeriet. København, den 22. juni 2016. a. Transport- og Bygningsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

Afgjort den 7. juni Tidligere fortroligt aktstykke V af 7. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 20. december 2018.

Afgjort den 7. juni Tidligere fortroligt aktstykke V af 7. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 20. december 2018. Aktstykke nr. 72 Folketinget 2018-19 Afgjort den 7. juni 2018 Tidligere fortroligt aktstykke V af 7. juni 2018. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 20. december 2018. 72 Skatteministeriet.

Læs mere

Aktstykke nr. 110 Folketinget 2010-11. Bilag Afgjort den 18. juni 2009. Skatteministeriet. Skatteministeriet, den 8. juni 2009.

Aktstykke nr. 110 Folketinget 2010-11. Bilag Afgjort den 18. juni 2009. Skatteministeriet. Skatteministeriet, den 8. juni 2009. Aktstykke nr. 110 Folketinget 2010-11 Bilag Afgjort den 18. juni 2009 Skatteministeriet. Skatteministeriet, den 8. juni 2009. 110 a. Skatteministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at igangsætte

Læs mere

Statslige erfaringer med professionalisering af store it-projekter

Statslige erfaringer med professionalisering af store it-projekter Statslige erfaringer med professionalisering af store it-projekter Nutidens forvaltning Fremtidens arkiver 7. november 2012 Kristian Ring, Digitaliseringsstyrelsen Dagsorden 1. Professionalisering af it-projekter

Læs mere

ny natur, friluftsliv og kvælstofreducerende tiltag.

ny natur, friluftsliv og kvælstofreducerende tiltag. Aktstykke nr. 119 Folketinget 2015-16 Afgjort den 23. juni 2016 119 Miljø- og Fødevareministeriet. København, den 7. juni 2016. a. Miljø- og Fødevareministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til

Læs mere

O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\559276\dokumenter\akt162.fm 15-06-07 12:42:20 k02 pz

O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\559276\dokumenter\akt162.fm 15-06-07 12:42:20 k02 pz 1 Kulturministeriet. København, den 12. juni 2007. 162 a. Kulturministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at overføre 11 mio. kr. fra det overskydende licensprovenu fra 2006 til 21.11.01 Kulturministeriets

Læs mere

Udgifterne i 2017 finansieres af de på finansloven opførte midler på Reserver og budgetregulering.

Udgifterne i 2017 finansieres af de på finansloven opførte midler på Reserver og budgetregulering. Aktstykke nr. 120 Folketinget 2016-17 120 Børne- og Socialministeriet. København, den 14. juni 2017. a. Børne- og Socialministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at der som følge af Aftale

Læs mere

Cirkulære om forsøg med omkostningsbevillinger. Anvendelsesområde

Cirkulære om forsøg med omkostningsbevillinger. Anvendelsesområde Finansudvalget FIU alm. del - 7 Bilag 8 Offentlig 16. december 2004 F5/F11 JFA/HCH/KSC Cirkulære om forsøg med omkostningsbevillinger Anvendelsesområde 1. Reglerne i dette cirkulære gælder for bevillinger

Læs mere

Vejdirektoratet gennemfører forberedende arbejder frem til og med udbud for tre skibsstødssikringsprojekter.

Vejdirektoratet gennemfører forberedende arbejder frem til og med udbud for tre skibsstødssikringsprojekter. Aktstykke nr. 41 Folketinget 2013-14 41 Transportministeriet. København, den 4. december 2013. a. Transportministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til der foretages følgende bevillingsoverførsler

Læs mere

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 1. Baggrund for den eksterne kvalitetssikring Som led i at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag for Folketingets vedtagelse af store anlægsprojekter

Læs mere

Aktstykke nr. 28 Folketinget 2009-10. Afgjort den 19. november 2009. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009.

Aktstykke nr. 28 Folketinget 2009-10. Afgjort den 19. november 2009. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009. Aktstykke nr. 28 Folketinget 2009-10 Afgjort den 19. november 2009 28 Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009. a. Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Aktstykke nr. 10 Folketinget Forsvarsministeriet. København, den 2. maj 2016.

Aktstykke nr. 10 Folketinget Forsvarsministeriet. København, den 2. maj 2016. Aktstykke nr. 10 Folketinget 2016-17 10 Forsvarsministeriet. København, den 2. maj 2016. a. Forsvarsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til afhændelse af Kuglegården, matr.nr. 592

Læs mere

BEVILINGSPROCES FOR PROJEKT/PROGRAMMER - NYT PROJEKTSTYRINGSREGIME. Stinne Henriksen, Kontorchef, Digitaliseringsstyrelsen 1.

BEVILINGSPROCES FOR PROJEKT/PROGRAMMER - NYT PROJEKTSTYRINGSREGIME. Stinne Henriksen, Kontorchef, Digitaliseringsstyrelsen 1. BEVILINGSPROCES FOR PROJEKT/PROGRAMMER - NYT PROJEKTSTYRINGSREGIME Stinne Henriksen, Kontorchef, Digitaliseringsstyrelsen 1. december 2011 1 PROGRAM 1. Præsentation af digitaliseringsstyrelsen/ministeriernes

Læs mere

a. Skatteministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til at afholde merudgifter i forhold til det fortrolige

a. Skatteministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til at afholde merudgifter i forhold til det fortrolige Aktstykke nr. 64 Folketinget 2010-11 Bilag Afgjort den 9. december 2010 Skatteministeriet. København, den 30. november 2010. 64 a. Skatteministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til at

Læs mere

Afgjort den 17. september Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 7. september 2015.

Afgjort den 17. september Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 7. september 2015. Aktstykke nr. 162 Folketinget 2014-15 (2. samling) Afgjort den 17. september 2015 162 Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 7. september 2015. a. Sundheds- og Ældreministeriet anmoder hermed om

Læs mere

Styregruppeformænd i SKAT Kort & godt (plastkort)

Styregruppeformænd i SKAT Kort & godt (plastkort) Håndbogen for Styregruppeformænd i SKAT Kort & godt (plastkort) 80% af alle projekter, hvor der er uigennemskuelighed fejler Lange projekter er mere risikofyldte end korte Transparente projekter har oftere

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Kulturministeriets forvaltning af udvalgte udlodningspuljer

Rigsrevisionens notat om beretning om Kulturministeriets forvaltning af udvalgte udlodningspuljer Rigsrevisionens notat om beretning om Kulturministeriets forvaltning af udvalgte udlodningspuljer August 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Kulturministeriets forvaltning af

Læs mere

Information til kommunerne om familiesammenføring. Afdækning og styrket informationsudveksling til nye flygtninge i overgangsfasen.

Information til kommunerne om familiesammenføring. Afdækning og styrket informationsudveksling til nye flygtninge i overgangsfasen. Aktstykke nr. 82 Folketinget 2015-16 Afgjort den 4. maj 2016 82 Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet. Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, den 12. april 2016. a. Udlændinge-, Integrations-

Læs mere

Case: Danmarks statslige it- projektmodel

Case: Danmarks statslige it- projektmodel Case: Danmarks statslige it- projektmodel Kontorchef Michael Busk-Jepsen, Økonomistyrelsen, Danmark Præsentation for NOKIOS, Trondheim, 21. september 2011 1 AGENDA 1. Hvorfor professionalisere it-projekter

Læs mere

Aktstykke nr. 118 Folketinget Bilag. Justitsministeriet. København, den 13. juni 2017.

Aktstykke nr. 118 Folketinget Bilag. Justitsministeriet. København, den 13. juni 2017. Aktstykke nr. 118 Folketinget 2016-17 Bilag 118 Justitsministeriet. København, den 13. juni 2017. a. Justitsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at fortsætte udviklingen af et nyt it-system

Læs mere

Folketinget - Finansudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 1 4 ad. aktstk. 203

Folketinget - Finansudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 1 4 ad. aktstk. 203 Finansudvalget Aktstk. 203 - Svar på 9 Spørgsmål 1 Offentligt J.nr. 2005-026-0012 Dato: 1. sep. 2006 Til Folketinget - Finansudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål 1 4 ad. aktstk. 203 Kristian Jensen

Læs mere

[Skriv projektets navn]

[Skriv projektets navn] 1.1 Projektafslutningsrapport [Skriv projektets navn] [Skriv dato] Indhold 1 STAMDATA...2 2 FORRETNINGENS FORMÅL MED PROJEKTET...2 3 AFGRÆNSNING...2 4 MÅL OG SUCCESKRITERIER...2 5 ØKONOMISKE HOVEDTAL OG

Læs mere

PROJEKTAFSLUTNINGSRAPPORT

PROJEKTAFSLUTNINGSRAPPORT AAU It Services Selma Lagerlöfs Vej 300 9220 Aalborg Ø PROJEKTAFSLUTNINGSRAPPORT [SKRIV PROJEKTETS NAVN] Revisionshistorik Revisionsdato Version Ændringer Forfatter 1 Indhold 1 Stamdata... 2 2 Forretningens

Læs mere

Aktstykke nr. 2 Folketinget 2013-14. Bilag Afgjort den 3. oktober 2013. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 11. september 2013.

Aktstykke nr. 2 Folketinget 2013-14. Bilag Afgjort den 3. oktober 2013. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 11. september 2013. Aktstykke nr. 2 Folketinget 2013-14 Bilag Afgjort den 3. oktober 2013 2 Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 11. september 2013. a. Erhvervs- og Vækstministeriet anmoder hermed Finansudvalget

Læs mere

Afgjort den 7. juni 2012. Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. København, den 29. maj 2012.

Afgjort den 7. juni 2012. Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. København, den 29. maj 2012. Aktstykke nr. 100 Folketinget 2011-12 Afgjort den 7. juni 2012 100 Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. København, den 29. maj 2012. a. Ministeriet for Forskning, Innovation

Læs mere

Aktstykke nr. 108 Folketinget Afgjort den 8. juni Skatteministeriet. København, den 30. maj 2017.

Aktstykke nr. 108 Folketinget Afgjort den 8. juni Skatteministeriet. København, den 30. maj 2017. Aktstykke nr. 108 Folketinget 2016-17 Afgjort den 8. juni 2017 108 Skatteministeriet. København, den 30. maj 2017. a. Skatteministeriet orienterer hermed om driften og effekterne af it-projektet Digitalisering

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. Oktober 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. Oktober 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel Oktober 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Forsvarets procedurer for anskaffelse

Læs mere

Samrådsspørgsmål. Akt 186

Samrådsspørgsmål. Akt 186 Samrådsspørgsmål Akt 186 Der ønskes en uddybende redegørelse for og en drøftelse af årsagerne til og konsekvenserne af den forventede meget betydelige fordyrelse og forsinkelse af projektet. Svar: Indledning

Læs mere

Afgjort den 7. juni 2012

Afgjort den 7. juni 2012 Aktstykke nr. 167 Folketinget 2014-15 (2. samling) Afgjort den 7. juni 2012 Tidligere fortroligt aktstykke O af 29. maj 2012. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af den 25. september 2015.

Læs mere

Finansudvalget. Aktstk Offentligt

Finansudvalget. Aktstk Offentligt Finansudvalget Aktstk. 160 - Offentligt Finansudvalget Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 www.uvm.dk 09-06-2009 a. Undervisningsministeriet anmoder

Læs mere

Aktstykke nr. 31 Folketinget Afgjort den 29. november Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 20. november 2012.

Aktstykke nr. 31 Folketinget Afgjort den 29. november Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 20. november 2012. Aktstykke nr. 31 Folketinget 201213 Afgjort den 29. november 2012 31 Erhvervs og Vækstministeriet. København, den 20. november 2012. a. Erhvervs Vækstministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Aktstykke nr. 114 Folketinget 2013-14. Afgjort den 4. juni 2014. Beskæftigelsesministeriet. København, den 27. maj 2014.

Aktstykke nr. 114 Folketinget 2013-14. Afgjort den 4. juni 2014. Beskæftigelsesministeriet. København, den 27. maj 2014. Aktstykke nr. 114 Folketinget 2013-14 Afgjort den 4. juni 2014 114 Beskæftigelsesministeriet. København, den 27. maj 2014. a. Beskæftigelsesministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at afholde

Læs mere

Bilag a. Spildevandsløsning, mellemlager, Milen. Økonomisk vurdering - maj 2017

Bilag a. Spildevandsløsning, mellemlager, Milen. Økonomisk vurdering - maj 2017 By, Kultur og Miljø Miljø Sagsnr. 245643 Brevid. 2559957 Ref. LESH / 8LD Bilag a. Spildevandsløsning, mellemlager, Milen. Økonomisk vurdering - maj 2017 19. maj 2017 Fors (grøn streg) anlægger forsyningsledninger

Læs mere

Vejledning om administration af satsreguleringspuljen

Vejledning om administration af satsreguleringspuljen Vejledning om administration af satsreguleringspuljen 1. Indledning Parallelt med de centrale finanslovsforhandlinger forhandles der hvert efterår særskilt om udmøntningen af satspuljen. Satspuljen administreres

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 16. oktober Aktstykke nr. 12 Folketinget

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 16. oktober Aktstykke nr. 12 Folketinget Finansudvalget 2018-19 Aktstk. 12 Offentligt Aktstykke nr. 12 Folketinget 2018-19 12 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. København, den 16. oktober 2018. a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter. Finansudvalg. Maj 2015

Beretning til Statsrevisorerne om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter. Finansudvalg. Maj 2015 Beretning til Statsrevisorerne om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Maj 2015 BERETNING OM MINISTERIERNES AKTSTYKKER OM INVESTERINGSPROJEKTER TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel April 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2013 om

Læs mere

Afgjort den 29. juni Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af

Afgjort den 29. juni Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af Aktstykke nr. 50 Folketinget 2018-19 Afgjort den 29. juni 2017 Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni 2017. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 30.11 2018. Transport-, Bygnings-

Læs mere

Adresseoversigt Eje/leje Før anlægsprojekt (2017)

Adresseoversigt Eje/leje Før anlægsprojekt (2017) Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 142 Offentligt Aktstykke nr. 142 Folketinget 2017-18 142 Undervisningsministeriet. København, den 12. juni 2018. a. Undervisningsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Pixibog business casen kort fortalt... 2. 1: Projektbasis... 3. 2: Leverancen... 4. 3: Milepæle og tidsplan... 6. 4: Ressourcer... 7. 5: Økonomi...

Pixibog business casen kort fortalt... 2. 1: Projektbasis... 3. 2: Leverancen... 4. 3: Milepæle og tidsplan... 6. 4: Ressourcer... 7. 5: Økonomi... Pixibog business casen kort fortalt... 2 1: Projektbasis... 3 1.1: Projektidentifikation...3 1.2: Projektansvarlige...3 2: Leverancen... 4 2.1: Mål og rammer...4 2.2: Fremgangsmåde...5 2.3: Risikoanalyse

Læs mere

Aktstykke nr. 20 Folketinget Afgjort den 8. december Skatteministeriet. København, den 28. november 2011.

Aktstykke nr. 20 Folketinget Afgjort den 8. december Skatteministeriet. København, den 28. november 2011. Aktstykke nr. 20 Folketinget 2011-12 Afgjort den 8. december 2011 Skatteministeriet. København, den 28. november 2011. 20 a. Skatteministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til afholdelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test. Juni 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test. Juni 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test Juni 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Kom godt i gang med de nye krav til økonomistyring i Vejledning til Projekt god økonomistyring i den offentlige sektor

Kom godt i gang med de nye krav til økonomistyring i Vejledning til Projekt god økonomistyring i den offentlige sektor Kom godt i gang med de nye krav til økonomistyring i 2012 Vejledning til Projekt god økonomistyring i den offentlige sektor December 2011 Indhold 1 Indledning 3 1.1 Formål 3 1.2 Målgruppe 3 1.3 Læsevejledning

Læs mere