Borgermøde 3 Hatting Skole, tirsdag d

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Borgermøde 3 Hatting Skole, tirsdag d. 27.10.2009"

Transkript

1 Borgermøde 3 Hatting Skole, tirsdag d Spørgsmål og svar fra borgermødet: Hvad betyder færdigmelding? Det betyder, at kloakmesteren færdigmelder det arbejde han har udført til kommunen. Skal der tages prøver af fosformængden i det rensede spildevand fra beplantede filteranlæg? Ja, Kommunen stiller krav om måling af fosfor. Der tjekkes ligeledes for indholdet af fosfor ved minirenseanlæg, hvor man skal have en serviceaftale, der også omfatter prøvetagning af spildevandet. Hvad er spildevandsafgiften? I dag koster det kr. 3,80 pr. m 3 at udlede urenset spildevand til naturen, hvis ejendommen kun har en bundfældningstank. Næste år stiger prisen til det dobbelte: kr. 7,60 pr. m 3 (se Horsens Kommunes takstblad på Kan man få udsat kravet om forbedret rensning pga. alder? Der gives ikke automatisk dispensation for rensekravet pga. alder. Men det kommer an på en individuel bedømmelse fra kommunen send en ansøgning om dispensation med argumenter for udsættelse, og så vurderer kommunen. Jeg bor alene og bruger ikke ret meget vand, så mit forbrug kan da ikke bidrage ret meget til forureningen? Horsens Kommune skelner ikke mellem hvor meget man udleder, men om man udleder eller ej. Så lige så snart man udleder til en sø eller et vandløb der ikke opfylder den ønskede målsætning, får man et krav om forbedret spildevandsrensning. Hvordan ved man, om et vandløb opfylder målsætningen eller ej? De forskellige vandløb har faunaklasser, som de skal opfylde (mængden og arterne af fisk og insekter mv.) og de er blevet undersøgt af det tidligere Vejle Amt. Den vandløbsbedømmelse som amtets folk har lavet, ligger til grund for den Regionplan vi skal forholde os til i dag. Efter amternes nedlæggelse udføres vurderingen af MiljøCenter Århus, men det er stadig Regionplanen fra 2005 der er gældende. Ophører den tømningsordning vi har nu? Nej, men hvem der skal betale for tømning af septiktanken afhænger af hvorvidt man som husejer ønsker et kontraktligt medlemskab af Kloakforsyningen eller ej. Ved et kontraktligt medlemskab er det Horsens Kommune der skal betale for tømning af septiktanken.

2 Hvis man får et kontraktligt medlemskab og fx en pumpe i det kommunale anlæg går i stykker, hvem skal skifte den? Hvis pumpen er en del af den renseløsning, som Horsens Kommune etablerer (fx ved tryksat nedsivning eller minirenseanlæg) er både etablering og vedligehold af pumpen kommunens ansvar. Hvordan foregår det ved et kontraktligt medlemskab af Kloakforsyningen? Møder Kloakforsyningen op på ejendommen og siger hvilket anlæg der skal laves? Alt vil foregå i dialog med den enkelte husejer, som sikkert også har nogle ønsker vedr. placering af anlægget. Men det anlæg Horsens Kommune vil etablere fremgår af bilaget Faktiske forhold på ejendommen, som blev sendt ud med både varsel og påbud. Hvis husejeren ønsker et andet og dyrere anlæg, skal husejeren betale forskellen. Hvis nu de fysiske forhold på ejendommen gør, at man ikke kan etablere det anlæg som kloakforsyningen foreslår? Så skal husejeren ikke betale forskellen. Horsens Kommunes forslag er baseret på formodninger om forholdene på ejendommen. Er de 15 år i den økonomiske betragtning et udtryk for levetiden på et nedsivningsanlæg? Det er et gennemsnit, der naturligvis afhænger af hvor godt man vedligeholder anlægget (hvor ofte man spuler det osv.), men 15 år er den normale gennemsnitsalder for et nedsivningsanlæg. Er det kloakmesteren der laver ansøgningen til kommunen? Ja, typisk. Ansøgningsskemaer har han typisk selv, ellers kan de findes på Kommunens hjemmeside. Hvornår skal en ansøgning senest være inde hos Kommunen? Vi skal senest have en ansøgning fra husejere i delområde 2 i uge 19, Jordbundsanalyser er det geotekniske firmaer der laver dem? Ja. Kloakmesteren sørger normalt for at de bliver lavet. Hvis man er med i den offentlige vandforsyning, er man så sikret mht. placering/afstandskrav til vandboringer når man laver nedsivningsanlæg? Det skal stadig tjekkes, om der er drikkevandsboringer eller markvandsboringer i nærheden.

3 Der er ikke vist noget i præsentationen vedr. økonomi for pilerenseanlæg? Nej, vi har kun medtaget et nedsivningsanlæg, som er i den billige ende og et minirenseanlæg, som er i den dyre ende. Men hvis man ønsker et pileanlæg, kan man enten ringe til en autoriseret kloakmester for at høre priser eller også kigge på kommunens hjemmeside, se linket i referatet fra borgermødet. Hvis man laver nedsivning i en mark der bliver opdyrket, bliver anlægget så ikke ødelagt når der køres på det? Vi har spurgt Teknologisk Institut, og de har undersøgt det og fortæller, at et nedsivningsanlæg godt kan holde til at blive kørt på, men man skal sikre sig, at man ikke pløjer dybere end sivestrengene. Hvor dybt skal et nedsivningsanlæg være? Sivestrengene ligger normalt omkring 60 cm under terræn. Hvad nu, hvis man etablerer et anlæg på 3. mands jord? Hvis man kan blive enig med 3. mand om at etablere anlægget på hans jord, skal man tinglyse aftalen, således Kommunen kan være sikker på, at der er tale om en gyldig aftale. Er selve kommunikationen med 3. manden formaliseret eller taler man bare selv om det? Signe Bøttzau fra Natur skal have en underskrift fra 3. mand, inden der kan gives en tilladelse til anlægget. Det mest naturlige er nok, at husejeren selv taler med naboen om det, således man kan aftale planlægningen af hensyn til høst osv. Ang. tidsfristerne den lokale kloakmester vil da få travlt!? Muligvis kan der blive problemer, hvis alle bestiller den samme kloakmester i sidste øjeblik. For at undgå flaskehalse, kan man overveje at vælge en anden kloakmester, hvis den ønskede kloakmester har for travlt. Men hvis husejeren allerede har bestilt ham, og man kan se, at det bliver svært at overholde fristen, så kontakt kommunen hurtigst muligt, så kan man muligvis få en mindre udsættelse af tidsfristen. Hvornår skal grundvandet pejles? Når det står højest, men det er ok bare at pejle det i vinterhalvåret. Hvordan undersøges vandspejlet? Kloakmesteren laver en pejling, han ved hvordan.

4 Koster tilladelsen til at etablere et anlæg noget? Nej, administrationen betales via skatten, så der er ingen brugerbetaling. Stiller Horsens Kommune garanti for levetiden på et anlæg og for om det er fremtidssikret? Kommunen stiller ikke garanti for levetiden og kan heller ikke stille garanti for, at den foranstaltning der etableres hos husejeren vil være fremtidssikret. Det kan ikke afvises, at der kommer andre krav fra regeringen i fremtiden. Men hvis man ser på fx sivebrønde, så er de ikke lovlige at etablere i dag, men vi kræver ikke, at de laves om som det er i dag, såfremt sivebrønden virker forsvarligt og der ikke er etableret overløb fra den. Regeringen vil som overordnet myndighed givetvis ikke kunne holde til, at der skal laves stramninger af loven i de områder, hvor Kommunerne allerede har været ude og stille krav til spildevandsrensningen. Hvis man ønsker et kontraktligt medlemskab af Kloakforsyningen, er man så forpligtet af aftalen? Ja, når man har skrevet under på kontrakten er man forpligtet af den. Kan udgifterne til en ny bundfældningstank og nyt anlæg indefryses i ejendommen? Førhen kunne man få et lån i ejendomsskatten og så betale i forbindelse med hushandel. I dag har kommunen ændret praksis, så det er ikke længere muligt. Kan man lave en fælles trixtank for flere husstande? Det kan man godt, men man skal være opmærksom på at, ved fællesanlæg skal der laves et tillæg til Horsens Kommunes Spildevandsplan og det giver yderligere sagsbehandling. Ved fællesanlæg skal der desuden laves et spildevandslaug for de pågældende ejendomme. Vedtægterne for spildevandslauget skal tinglyses på ejendommene, så brugerne er sikret mht. rettigheder. Vedtægterne skal godkendes af Horsens Kommune. Hvornår laver man et hævet nedsivningsanlæg og hvor meget skal det hæves? Ved for høj grundvandsstand kan man lave et hævet nedsivningsanlæg. Det skal hæves så meget, at der opnås en afstand på 1 m fra sivestrengene til grundvandsspejlet. Men anlægget skal så gøres tilsvarende bredere, således der ikke kan trænge spildevand ud af siderne på milen. Hvor meget fylder et nedsivningsanlæg? Et standard nedsivningsanlæg fylder 2 x 15 m eller 3 x 15 m. Afhængig af højden på milen er det omkring 45 m 3 for 3 x 15 m. Er der en brønd i den yderste ende af et nedsivningsanlæg? Der etableres en udluftningsstuds ved et gravitationsanlæg, men ikke ved et tryksat nedsivningsanlæg.

5 Kan man evt. føre udluftningsstudsen længere væk, så det ikke lugter ved anlægget? I vejledningen for nedsivningsanlæg viser principskitsen, at udluftningen sker umiddelbart i forlængelse af sivestrengene. Er der afstandskrav fra sivestrengene til huset? Der er et vejledende afstandskrav på 5 m til skel eller til bygninger. Hvis der skal fraviges fra afstandskravet skal funderingsforholdene undersøges af en byggesagkyndig. Har man fx en tinglyst ret til at nedsive tættere på skel, kan der gives en dispensation. Under alle omstændigheder bør Kloakmesteren kende kravene. Skal det altid være en autoriseret kloakmester der laver anlægget? Alle anlæg skal laves af autoriserede kloakmester og der skal altid ansøges om det. Hvor stor skal bundfældningstanken være? Mindst 2 m 2 og 2 kamre. De fleste bundfældningstanke er præfabrikerede i dag, og langt de fleste er 3 kammertanke.

6 Borgermøde 4 Hatting Skole, torsdag d Spørgsmål og svar fra borgermødet: Er der afstandskrav til søer når man laver nedsivning? Ja, der er et afstandskrav på 25 m til søer og vandløb. Dette afstandskrav kan dog nedsættes til 10 m, hvis vandløbet ikke udtørrer om sommeren. Anlægget kaldes så et udsivningsanlæg, da spildevandet siver ud mod vandløbet. Hvad er levetiden på et nedsivningsanlæg, og skal man så grave det hele op og anlægges på ny? Generelt siger man, at levetiden på et nedsivningsanlæg er 15 år, vi har dog erfaring med, at der findes anlæg der har fungeret i år. Man kan godt risikere at det gamle skal graves op, når der skal laves et nyt. Men Kommunen kommer ikke forbi om 15 år og siger at der skal laves et nyt anlæg, hvis det gamle stadig virker. Hvordan ved man, når nedsivningsanlægget ikke længere virker? Hvis jorden omkring sivestrengene stopper til eller hvis septiktanken slammer til, så ved man, at nedsivningen ikke fungerer. Man opdager det, når man ikke kan komme af med spildevandet fra huset. Er priserne i præsentationen inkl. moms? Ja. I bilaget Faktiske forhold på ejendommen er der angivet, at området er velegnet til nedsivning er det undersøgt? Overordnet ja, vurderingen er lavet ud fra jordartskort. Men i forbindelse med en ansøgning, skal der laves mere grundige undersøgelser af de lokale forhold. Skal man selv kontakte en kloakmester ved medlemskab af Kloakforsyningen? Nej, det gør Kommunen mht. den renseforanstaltning der skal etableres efter bundfældningstanken. MEN: Grundejeren skal stadig selv have en kloakmester til at lave de interne ledninger på grunden, idet renseforanstaltningen kun tager imod spildevand, og ikke regnvand fra ejendommen. Og grundejeren skal også selv sørge for en ny bundfældningstank. Hvis man vælger et kontraktligt medlemskab af Kloakforsyningen kan man bruge samme kloakmester som kommunen, til det man selv skal lave?

7 Ja anlægget etableres i dialog med grundejeren og hvis grundejeren er interesseret i at få en pris på egne ledninger og bundfældningstank, kan det indhentes sammen med kommunens pris på selve anlægget. Findes der nogle økonomiske beregninger over, hvornår det kan betale sig at vælge det kontraktlige medlemskab? Nej, men der er mulighed for at grundejeren selv kan lave nogle forundersøgelser, bl.a. spørge en kloakmester om en pris, og så bagefter tage stilling til kontraktligt medlemskab inden tidsfristens udløb. Hvad er størrelsen på et nedsivningsanlæg? I et typisk nedsivningsanlæg (gravitation) er der ca. 2 m mellem sivestrengene, og i bredden fylder det enten 2 x 15 m eller 3 x 15 m, det afhænger at jordbundsforholdene. Kan man køre på et nedsivningsanlæg med en traktor? Et almindeligt nedsivningsanlæg kan godt ligge i landbrugsareal og kan tåle traktortrafik jf. Teknologisk Institut. Selvfølgelig skal man sikre sig, at der ikke pløjes ned i sivestrengene. Hvad er størrelseskravet til en bundfældningstank? Den skal mindst være 2000 L og have mindst 2 kamre. De fleste nye bundfældningstanke er på L og har 3 kamre. Har kommunen registreret hvilke septiktanke folk har? Ja. Det er registreret i forbindelse med tømningsordningen. Størrelsen står på bilaget Faktiske forhold på ejendommen. Har Horsens Kommune et favoritanlæg, hvis ikke det skal være nedsivning? Det er svært at svare på, for det er et holdningsspørgsmål. Nogle er vilde med pileanlæg, mens andre vil have et anlæg uden vedligehold. Rent økonomisk og vedligeholdelsesmæssigt vil vi gerne undgå minirenseanlæg idet der er et større strømforbrug pga. belufteren, og der er flere mekaniske dele der kan gå i stykker. Og dem der sælger minirenseanlæg vil helst have, at husejeren etablerer en bundfældningstank på min 3000 L for at undgå, at slam fra bundfældningstanken løber ud i anlægget. Kort sagt vil vi helst have så lavteknologiske anlæg som muligt, idet der er mindre der kan gå i stykker. Hvis man har et spabad, skal man så have 2 nedsivningsanlæg? Afløb fra et spabad uden klor, kan tilsluttes bundfældningstanken og ledes til nedsivningsanlægget sammen med det øvrige husspildevand. Hvis badekar eller spabad er større end 250 liter anbefales det, at etablere en større bundfældningstank, for at undgå ophvirvling af bundslam i tanken.

8 Afløb fra spabad med klor eller andre desinficerende stoffer, skal føres gennem en etkammer bundfældningstank med et volumen på 1 m 3 og ledes til et selvstændigt klornedsivningsanlæg med mindst 10 m sivedræn. Afstanden mellem klornedsivningsanlægget og nedsivningsanlægget for husspildevand skal være mindst 10 m. Ved kontraktligt medlemskab af Kloakforsyningen, laver Kommunen så 2 anlæg hvis man har et spabad med klorholdigt vand? Ja, ved kontraktligt medlemskab. Ophobes der salt i et pilerenseanlæg? Ja, der vil være en opkoncentrering af salte, og derfor er der et lovkrav om, at man skal spule fordelerrørerne når det er mest tørt for bl.a. at fjerne saltene. Vil kommunen helst undgå minirenseanlæg pga. økonomi/drift? Ja, for det er dyrt både i etablering og i drift. Må det rensede spildevand fra et minirenseanlæg udledes til vandløb eller markdræn? Ja, men ikke til et vandløb der tørrer ud om sommeren, for der er stadig bakterier i det rensede spildevand. Har I nogen standardpriser for, hvad det koster at lave den interne kloak? Nej, men spørg flere kloakmestre om hvad det skal koste, så får du den bedste pris. Hvad koster en bundfældningstank? Ca kr. plus moms. Er der mulighed for at etablere et fælles pilerenseanlæg? Ja, man skal bare huske, at hvis man er flere ejendomme om samme anlæg skal man lave et spildevandslaug med vedtægter der skal tinglyses. Vi har forslag til standardvedtægter på hjemmesiden. Derudover skal der laves et tillæg til kommunens spildevandsplan, der beskriver fællesanlægget. Et tillæg til spildevandsplanen tager ca. 3 måneder pga. høringsfase og politisk behandling. Hvordan sløjfes gamle bundfældningstanke? De kan graves væk eller de kan opfyldes med jord/sand.

De mest almindelige spørgsmål

De mest almindelige spørgsmål De mest almindelige spørgsmål om spildevand i det åbne land Indhold 1. Hvad er Spildevand i det åbne land?... 2 2. Hvor kan jeg læse, om min ejendom er omfattet af spildevand i det åbne land?... 2 3. Er

Læs mere

Renseanlæg som opfylder renseklasse SO

Renseanlæg som opfylder renseklasse SO Renseanlæg som opfylder renseklasse SO På de følgende sider beskrives de typer af renseanlæg som kan opfylde renseklasse SO. Før alle anlæg skal der etableres en godkendt bundfældningstank. Arbejdes skal

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Tak for jeres mange gode, nysgerrige og relevante bemærkninger. Vi har i alt noteret 21 spørgsmål.

Tak for jeres mange gode, nysgerrige og relevante bemærkninger. Vi har i alt noteret 21 spørgsmål. De spørgsmål I stillede på møderne. Der var gengangere af spørgsmål fra det første møde på mødet den 11. juni. Vi har dog ikke skrevet samme eller næsten samme spørgsmål to gange. Til de spørgsmål, hvor

Læs mere

SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU

SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU ETAPE 6 og 7 Miljø- og Energiforvaltningen HVORFOR DENNE BROCHURE? I dag leder du dit spildevand fra f.eks. toilet, håndvask og vaskemaskine til din bundfældningstank.

Læs mere

Velkommen til borgermøde om DET ÅBNE LAND

Velkommen til borgermøde om DET ÅBNE LAND Velkommen til borgermøde om DET ÅBNE LAND 1 Program: Velkomst og præsentation Se filmen Spildevandet på landet Hvorfor sender vi påbud til jer? Hvem er med? Kort over områderne Hvad skal der til for at

Læs mere

Rensning af spildevand i det åbne land

Rensning af spildevand i det åbne land Rensning af spildevand i det åbne land Information Oktober 2010 Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det? Randers Kommune 1 Hvorfor denne pjece? Folketinget har besluttet, at rensningen af spildevand

Læs mere

Holstebro Kommune. Regulativ for fælles obligatorisk tømningsordning i

Holstebro Kommune. Regulativ for fælles obligatorisk tømningsordning i Holstebro Kommune Regulativ for fælles obligatorisk tømningsordning i Holstebro Kommune Formål 1. I henhold til 48 i spildevandsbekendtgørelsen er det af kommunalbestyrelsen vedtaget, at der skal være

Læs mere

Spildevandet skal renses bedre

Spildevandet skal renses bedre - 1 - - 2 - Spildevandet skal renses bedre Som en del af vandmiljøplanen har Folketinget besluttet, at spildevandet skal renses bedre i de områder, der ikke er kloakeret. Det berører ca. 1.600 ejendomme

Læs mere

Spildevand i det åbne land. Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune

Spildevand i det åbne land. Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune Spildevand i det åbne land Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune Indhold Spildevandet skal renses bedre... 3 Sådan skal spildevandet renses... 4 Oversigtskort... 5 Hvem, hvor og hvornår?...

Læs mere

Kloakseparering i Uldum. Borger- og Informationsmøde i Uldum Hallen 5. november 2015

Kloakseparering i Uldum. Borger- og Informationsmøde i Uldum Hallen 5. november 2015 Kloakseparering i Uldum Borger- og Informationsmøde i Uldum Hallen 5. november 2015 Dagsorden Velkommen og præsentation Baggrund Tidsplan Projektet Generel information Spørgsmål Afrunding 5. november 2015

Læs mere

OLIETANKE. under 6.000 liter

OLIETANKE. under 6.000 liter OLIETANKE under 6.000 liter Når du køber en ny tank, skal du sikre dig at tanken er typegodkendt. Det gør du ved at konstatere om tanken er påført et mærkeskilt, hvor der står fabrikant, tanktype, godkendelsesnummer,

Læs mere

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5.

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. De 3 vigtigste ting for en greenkeeper og pasning af en golfbane er dræn, dræn og dræn. Jo mere vand vi kan få arbejdet væk fra jorden desto bedre får græsset

Læs mere

Separatkloakering af Rolfsgade mfl. Dyrhavevej. oktober 2015. Orienteringsmøde

Separatkloakering af Rolfsgade mfl. Dyrhavevej. oktober 2015. Orienteringsmøde Separatkloakering af Rolfsgade mfl. Dyrhavevej oktober 2015 Orienteringsmøde Præsentation Aarhus Vand (bygherre) Kim Baltzer Kallestrup Vibeke W. Bundesen Projektleder Projektchef Aarhus Kommune, Natur

Læs mere

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER Mere information: Du kan finde yderligere informationer, herunder vejledninger og retningslinjer for de forskellige typer af rensningsanlæg på kommunens hjemmeside: www.silkeborgkommune.dk ( > Borger >

Læs mere

Vejledning om registrering af kode for afløbsforhold og øvrige oplysninger om spildevandsforhold

Vejledning om registrering af kode for afløbsforhold og øvrige oplysninger om spildevandsforhold 20. august 2015 Vejledning om registrering af kode for afløbsforhold og øvrige oplysninger om spildevandsforhold i BBR. Bilagsoversigt: Bilag 1: Særskilt vejledning i registrering af afløbskoder. Bilag

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Spildevandet skal renses bedre

Spildevandet skal renses bedre - 1 - - 2 - Spildevandet skal renses bedre Som en del af vandmiljøplanen har Folketinget besluttet, at spildevandet skal renses bedre i de områder, der ikke er kloakeret. Det berører ca. 1.600 ejendomme

Læs mere

Bundfældningstanke. Obligatorisk tømningsordning for. bundfældningstanke

Bundfældningstanke. Obligatorisk tømningsordning for. bundfældningstanke Bundfældningstanke Obligatorisk tømningsordning for bundfældningstanke Guldborgsund Forsyning Indholdsfortegnelse 1 Gyldighedsområde og definationer m.v.... 3 2. Affaldets art:... 3 3. Deltagere:... 3

Læs mere

Velkommen til borgermøde om spildevandsrensning i det åbne land

Velkommen til borgermøde om spildevandsrensning i det åbne land Velkommen til borgermøde om spildevandsrensning i det åbne land Program: Velkomst og præsentation Hvorfor vi sender påbud til jer? Hvad du som ejer skal foretage dig? Typer af løsninger, der opfylder kravet

Læs mere

Vejledning om hestehold

Vejledning om hestehold 2011 Vejledning om hestehold www.hillerod.dk Hillerød Kommune, Miljø, Trollesmindealle 27, 3400 Hillerød 01-03-2011 Hvor må man holde hest? Heste hører til på landet. Det er ikke tilladt at holde heste

Læs mere

Dagsorden. Informationsmøde vedr. separatkloakering i Amtoft, Etape 2 og 3. 1. Velkomst. 2. Hvem er vi. 3. Projektgennemgang

Dagsorden. Informationsmøde vedr. separatkloakering i Amtoft, Etape 2 og 3. 1. Velkomst. 2. Hvem er vi. 3. Projektgennemgang Dagsorden Informationsmøde vedr. separatkloakering i Amtoft, Etape 2 og 3 1. Velkomst 2. Hvem er vi 3. Projektgennemgang 4. Spørgsmål generelt m.m. Hvem er vi Thisted Vand: Keld Kjeldsen tilsyn, tlf. 24495253,

Læs mere

BØRKOP KOMMUNE. Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND

BØRKOP KOMMUNE. Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND BØRKOP KOMMUNE Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND Jan 2004 Hvorfor skal spildevandet på landet renses? Gennem de sidste mange år har der været fokus på at fjerne forureningen i vores

Læs mere

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette.

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette. Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker reduceres. Tagvand

Læs mere

Har du ikke tidligere arbejdet, kan du altså tjene op til 30.000 kr., uden at skulle bekymre dig om, at din pensionsydelse bliver mindre.

Har du ikke tidligere arbejdet, kan du altså tjene op til 30.000 kr., uden at skulle bekymre dig om, at din pensionsydelse bliver mindre. FOLKEPENSIONIST Få folkepension samtidig med, at du arbejder Tjen 30.000 kr. ekstra Nu kan det bedre betale sig at arbejde samtidig med, at du modtager folkepension. Du kan nu tjene op til 30.000 kr. mere

Læs mere

PENGE- OG PENSIONSPANELET BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE OM DANSKERNES HOLDNINGER I FORHOLD TIL BANKEN, PRIVATØKONOMI OG BANKFORHANDLINGER

PENGE- OG PENSIONSPANELET BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE OM DANSKERNES HOLDNINGER I FORHOLD TIL BANKEN, PRIVATØKONOMI OG BANKFORHANDLINGER BAGGRUND PENGE- OG PENSIONSPANELET BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE OM DANSKERNES HOLDNINGER I FORHOLD TIL BANKEN, PRIVATØKONOMI OG BANKFORHANDLINGER Data er indsamlet i november 2014 via et online spørgeskema,

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL 1 DET SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ, NÅR DU SKAL BYGGE NYT ENFAMILIEHUS, SOMMERHUS ELLER

Læs mere

Bilag 1 Standard ansøgningsskema

Bilag 1 Standard ansøgningsskema Bilag 1 Standard ansøgningsskema Journal nr. Modtaget, dato: Ansøgning om tilladelse til etablering af pileanlæg Pileanlæg opbygget som anført i "Retningslinier for etablering af pileanlæg op til 30 pe"

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Kloakfornyelse i Ulstrup Vest og Syd 4 etape 2016

Kloakfornyelse i Ulstrup Vest og Syd 4 etape 2016 Kloakfornyelse i Ulstrup Vest og Syd 4 etape 2016 Borgermøde 6. og 8. oktober 2014 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen Spildevandsplan 2013 Præsentation af udarbejdet kloakprojekt

Læs mere

Spildevandsplan 2012-2019. Tillæg nr. 8. Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land

Spildevandsplan 2012-2019. Tillæg nr. 8. Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land Spildevandsplan 2012-2019 Tillæg nr. 8 By- og Udviklingsforvaltningen Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land Sagsnr. 14/2022 April 2016 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vejledning for fjerkræhold i boligområder.

Vejledning for fjerkræhold i boligområder. Vækst og Bæredygtighed Dato: 21/10/2015 Vejledning for fjerkræhold i boligområder. For yderligere information kontakt Holbæk Kommune ved: Landbrugsteamet Telefon: 72362505 Mail: landbrug@holb.dk 0 Indhold:

Læs mere

A-KASSE. Supplerende dagpenge. Information til dig, der arbejder på nedsat tid

A-KASSE. Supplerende dagpenge. Information til dig, der arbejder på nedsat tid A-KASSE Supplerende dagpenge Information til dig, der arbejder på nedsat tid OKTOBER 2015 Indhold Information til dig, der er på nedsat tid 3 Hvad er supplerende dagpenge? 4 Hvor meget kan jeg få? 6 Hvilke

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Guide: Sådan søger du om folkepension

Guide: Sådan søger du om folkepension Guide: Sådan søger du om folkepension Log ind med NemID Log ind med NemID. Du skal taste dit bruger-id og din adgangskode. Klik på Næste. Log ind med NemID Find dit nøglekort, og skriv nummeret, der står

Læs mere

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL 1 1PÅ DISSE SIDER FINDER DU GUIDES TIL, HVORNÅR DU SKAL SØGE TILLADELSE TIL DIT

Læs mere

Retningslinjer for optagelse af 0-6 årige børn i kommunale dagtilbud i Kerteminde Kommune

Retningslinjer for optagelse af 0-6 årige børn i kommunale dagtilbud i Kerteminde Kommune Retningslinjer for optagelse af 0-6 årige børn i kommunale dagtilbud i Kerteminde Kommune Kerteminde Kommune tilbyder en bred vifte af dagpasningstilbud for 0-6 årige børn. I Kerteminde Kommune kommer

Læs mere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Info om: Kommunal dagpleje - der er d.d. 57 kommunale dagplejere. Godkendes og ansættes af Tønder Kommune til pasning af 4 børn med mulighed

Læs mere

Fra Mariagerfjord Kommune deltog afdelingsleder i Natur og Miljø, Bjarke Jensen samt miljøtekniker, Jens Kalør. Kommunen er myndighed på området.

Fra Mariagerfjord Kommune deltog afdelingsleder i Natur og Miljø, Bjarke Jensen samt miljøtekniker, Jens Kalør. Kommunen er myndighed på området. Opsummering fra mødet den 29. januar 2013 med grundejerforeninger i sommerhusområderne Øster Hurup Multihus (Byens Aula), Langerimsvej 7 9, Øster Hurup Velkomst og introduktion Bjarke Jensen fra Mariagerfjord

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB Kan du svare klart på alle 7 spørgsmål i den her bog? Hvis ikke, så begår

Læs mere

Holstebro Kommune. Teknik og Miljø. Holstebro Kommune Forebyggende sikring mod oversvømmelse

Holstebro Kommune. Teknik og Miljø. Holstebro Kommune Forebyggende sikring mod oversvømmelse Holstebro Kommune Teknik og Miljø Holstebro Kommune Forebyggende sikring mod oversvømmelse Holstebro Kommune Denne pjece handler om udfordringen ved at bo tæt på hav, fjord og vandløb. Pjecen skal betragtes

Læs mere

HK/KOMMUNAL VEDTÆGTER FOR HK KLUBBEN. Regionshuset

HK/KOMMUNAL VEDTÆGTER FOR HK KLUBBEN. Regionshuset HK/KOMMUNAL VEDTÆGTER FOR HK KLUBBEN Regionshuset 2012 2 Vedtægter for HK-klubben Klubbens navn: HK Klubben Regionshuset Klubbens område: Regionshuset i Sorø Vedtaget på den ordinære klubgeneralforsamling

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling.

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling. Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Holbergsgade 6 1057 København K KL s bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (ny balance

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål Torvegade 74, 6700 Esbjerg Ofte stillede spørgsmål Kan jeg reservere en byggegrund? Jeg ønsker at købe en grund hvad gør jeg? Hvornår skal jeg betale for grunden? Skal jeg have en advokat? Kan jeg fortryde?

Læs mere

Furesø Kommune Hareskovby d. 23. januar 2007 Plan & Byg Stiager 2 3500 Værløse Att. Geert Ahrens

Furesø Kommune Hareskovby d. 23. januar 2007 Plan & Byg Stiager 2 3500 Værløse Att. Geert Ahrens Furesø Kommune Hareskovby d. 23. januar 2007 Plan & Byg Stiager 2 3500 Værløse Att. Geert Ahrens Høringsvar vedr. ansøgning om byggetilladelse til etablering af 38m høj rørmast på fodboldbanen ved Hareskovhallen,

Læs mere

Ansøgning om vandindvindingstilladelse Mindre end 3000 m3/år

Ansøgning om vandindvindingstilladelse Mindre end 3000 m3/år Ansøgning om vandindvindingstilladelse Mindre end 3000 m3/år Ansøgning i henhold til 20 og 21 i lov om vandforsyning nr. 635 af 7. juni 2010 Kerteminde Kommune Miljø- og Kulturforvaltningen Miljø og Kulturforvaltningen

Læs mere

Andelsboligforeningen Brande afd. 7 Referat nr. 14

Andelsboligforeningen Brande afd. 7 Referat nr. 14 Andelsboligforeningen Brande afd. 7 Referat nr. 14 Bestyrelsesmøde den 23-02-2016 på kontoret Temamøde vedr. grønne områder/sandkasser, og hvad der ellers hører under afd. 7 Til stede: Emma Schnedler,

Læs mere

Deltagere: fuldt fremmøde, samt deltagelse af Jørgen Olsen, Landsbyggefonden.

Deltagere: fuldt fremmøde, samt deltagelse af Jørgen Olsen, Landsbyggefonden. Referat Møde i bestyrelsen for Boligsocialt Hus d. 14. januar 2016 17:00-20.00 I Aktivitetshuset på Rødegårdsvej 237, 5230 Odense M. Deltagere: fuldt fremmøde, samt deltagelse af Jørgen Olsen, Landsbyggefonden.

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 8. december 2015 blev der i sag 306 2015-4061 AA mod Ejendomsmægler Anne-Marie Eybye [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 31. marts 2015 har AA indbragt ejendomsmægler Anne-Marie

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

STORSKRALD. Ny ordning: Dit boligområde skal vælge, hvordan vi skal hente jeres storskrald.

STORSKRALD. Ny ordning: Dit boligområde skal vælge, hvordan vi skal hente jeres storskrald. STORSKRALD Ny ordning: Dit boligområde skal vælge, hvordan vi skal hente jeres storskrald. 1 HVORDAN ØNSKER I AT FÅ HENTET STORSKRALD? I fællesskab med de andre i dit boligområde skal du vælge, hvordan

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af hundehold

Afgørelse om godkendelse af hundehold Leon Østrup Nielsen 02-07-2014 Fremsendt per mail Afgørelse om godkendelse af hundehold Syddjurs Kommune modtog den 27.5.2014 en anmeldelse af etablering af et hundehold bestående af 10 voksne hunde på

Læs mere

er et levnedsmiddel, og der må aldrig herske tvivl om, at det er et godt produkt, vi leverer. Rent vand er det, vi brænder for.

er et levnedsmiddel, og der må aldrig herske tvivl om, at det er et godt produkt, vi leverer. Rent vand er det, vi brænder for. VAND SKABER LIV er et levnedsmiddel, og der må aldrig herske tvivl om, at det er et godt produkt, vi leverer. Rent vand er det, vi brænder for. Vand Ledningsassistent Leif Madsen, Horsens Vand A/S med

Læs mere

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Du kan søge om støtte til køb af bil, hvis du, som følge af et varigt handicap, ikke kan få dækket dit kørselsbehov på anden måde end ved brug

Læs mere

Gørlev Antenneforening Beretning for året 2015

Gørlev Antenneforening Beretning for året 2015 Beretning for året 2015 Hermed beretningen for året 2015. Året har ikke budt på de store problemer, dog har vores servicepartner JAC i Ubby valgt at opsige servicekontrakten med os pr 1. April i år. Grunden

Læs mere

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014.

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Anna er 14 år, går på Virupskolen i Hjortshøj, og bor i Hjortshøj. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE Projekt Kommunale plejefamilier

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE Projekt Kommunale plejefamilier GLADSAXE KOMMUNE Projekt Kommunale plejefamilier Kommissorium for netværkssupervision af kommunale plejefamilier i forbindelse med udviklingsprojekt i perioden 2011-2013 NOTAT Dato: november 2012 Navn:

Læs mere

SKI s rammeaftaler. Anja Piening Juridisk chef, SKI

SKI s rammeaftaler. Anja Piening Juridisk chef, SKI SKI s rammeaftaler Anja Piening Juridisk chef, SKI Dagsorden Kort om rammeaftaler. SKI s rammeaftaler. Hvordan bliver man leverandør hos SKI? Opmærksomhedspunkter som leverandør. Gode råd til jer som leverandører.

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Prisoverslag for private renseanlæg til spildevand

Prisoverslag for private renseanlæg til spildevand overslag for private renseanlæg til spildevand Formålet med dette notat er at give dig et overblik over prisniveauet for de forskellige løsninger til forbedret rensning af spildevandet på din ejendom.

Læs mere

Serviceinformation. Havehjælp til borgere der modtager hjælp til personlig pleje eller praktisk hjælp

Serviceinformation. Havehjælp til borgere der modtager hjælp til personlig pleje eller praktisk hjælp Serviceinformation Havehjælp til borgere der modtager hjælp til personlig pleje eller praktisk hjælp Hvad er Havehjælp? Har du brug for hjælp til havearbejde eller snerydning, og er du i forvejen visiteret

Læs mere

Notat. Spørgsmål og svar på orienteringsmøde mandag den 11. januar 2016 på Ballerup Rådhus kl. 15.00.

Notat. Spørgsmål og svar på orienteringsmøde mandag den 11. januar 2016 på Ballerup Rådhus kl. 15.00. BALLERUP KOMMUNE Dato: 14. januar 2016 Notat Udbud af håndværkerydelser: Spørgsmål og svar på orienteringsmøde mandag den 11. januar 2016 på Ballerup Rådhus kl. 15.00. 1. Velkomst og indledning Vil socialt

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. H og I stillet af stillet af Folketingets Retsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. H og I stillet af stillet af Folketingets Retsudvalg Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 442 Offentligt J. nr. NST-101-01551 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. H og I stillet af stillet af Folketingets Retsudvalg Spørgsmål

Læs mere

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse Høringsnotat Notat Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@trafik- og Byggestyrelsen.dk www.trafik- og Byggestyrelsen.dk Dato 27. maj 2016 Høringsnotat vedrørende høring af udkast

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Vejledning for fjerkræhold i boligområder

Vejledning for fjerkræhold i boligområder Vejledning for fjerkræhold i boligområder Indhold: FØR DU ANSKAFFER DIG FJERKRÆ 3 EN HØNE BLEV TIL FEM KLAGER 3 REGLER OG RETNINGSLINJER 4 ROTTER 4 GØDNING 5 HØNS 5 DUER 6 ANDET FJERKRÆ 6 FUGLEINFLUENZA

Læs mere

Bilag F - Caroline 00.00

Bilag F - Caroline 00.00 Bilag F - Caroline 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig, det var hvis du kunne fortælle mig om en helt almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Caroline: Ja. Jamen det er jo fyldt med

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Vejledning i at udfylde ½-årserklæring hvis du:

Vejledning i at udfylde ½-årserklæring hvis du: Vejledning i at udfylde ½-årserklæring hvis du: har haft arbejde i perioden har fået reguleret din pension er begyndt at få udbetalt en pension fylder 65 år i den periode du skal udfylde ½-årserklæring

Læs mere

Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land Spildevand i det åbne land Hvorfor? Hvordan? Hvad koster det? 1 FORORD Spildevandet, der kommer fra ejendomme i det åbne land, skal renses bedre. Det åbne land er betegnelsen for områder med spredt bebyggelse,

Læs mere

Nu skal du snart separatkloakere på din grund

Nu skal du snart separatkloakere på din grund Nu skal du snart separatkloakere på din grund KLAR PARAT KLOAKERING Hvorfor denne pjece? Esbjerg Kommune og Esbjerg A/S er i fuld gang med at forbedre miljøet i vandløb, søer og havet. Det gør vi bl.a.

Læs mere

Kompetencer i centrum

Kompetencer i centrum Kompetencer i centrum Virksomheds- 0g kompetencecenteret HK Hovedstaden tilbyder professionel hjælp, når du skal styrke dine kompetencer og komme videre i dit arbejdsliv. / / / Er du på jagt efter et nyt

Læs mere

BBR OIOXML. Vejledning til OIOXML snitflade for Bygninger og boliger BuildingDwelling.wsdl. Tillæg til BuildingDwellingV2. BuildingDwellingV3

BBR OIOXML. Vejledning til OIOXML snitflade for Bygninger og boliger BuildingDwelling.wsdl. Tillæg til BuildingDwellingV2. BuildingDwellingV3 OIOXML Vejledning til OIOXML snitflade for Bygninger og boliger BuildingDwelling.wsdl Tillæg til BuildingDwellingV2 / Ændringer i BuildingDwellingV3 En vejledning rettet mod 3. part. Indholdsfortegnelse

Læs mere

starten på rådgivningen

starten på rådgivningen p l a n f o r 2.1 starten på rådgivningen Ved det første møde bør der som minimum afsættes 40 minutter. Denne vejledning retter sig mod den første indledende del af dette møde. Her er målet at skabe en

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016. Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen?

Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016. Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen? Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016 Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen? Kravene til en varmtvandsbeholder har ændret sig gennem

Læs mere

Vejledning Sådan laver du en faskine

Vejledning Sådan laver du en faskine Natur og Miljø Vejledning Sådan laver du en faskine November 2011 1 Hvorfor er det en god ide at nedsive regnvand? Regnvand, som siver ned gennem jorden, bliver til grundvand, og vi henter vort drikkevand

Læs mere

Vejledning ved ønske om overgang fra selvejende til kommunal drift

Vejledning ved ønske om overgang fra selvejende til kommunal drift KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Kapacitetsstyring NOTAT Vejledning ved ønske om overgang fra selvejende til kommunal drift I forbindelse med indførelsen af klynger og netværk i Københavns

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Vandløbs vedligeholdelse i Holbæk

Vandløbs vedligeholdelse i Holbæk Vandløbs vedligeholdelse i Holbæk Dialog med kommunen hvad virker? Jeg tror, der er mange måder at få det til at fungere på. Men at tror, at selvom vi bare er lidt flinke, at så kommer vandløbsmyndigheden

Læs mere

Vejledning 8. Retningslinjer for udførelse af faskiner. Teknik og Miljø. Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør

Vejledning 8. Retningslinjer for udførelse af faskiner. Teknik og Miljø. Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør Teknik og Miljø Vejledning 8 Retningslinjer for udførelse af faskiner Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør November 2015 Redaktion: Ingelise Rask Design: Teknik og Miljø/NFN

Læs mere

Beretning 2014. Antenneforeningens 42. beretning.

Beretning 2014. Antenneforeningens 42. beretning. Beretning 2014. Antenneforeningens 42. beretning. Året 2014 har igen været et meget aktivt år for Brædstrup Antenneforening. Bestyrelsen har i løbet af året holdt bestyrelsesmøder, en del af disse møder

Læs mere

Kontrakt. Leverancesystemet. Mellem. Region Syddanmark CVR 29190909. Damhaven 12. 7100 Vejle. (herefter benævnt kunden) [Leverandør] [CVR] [adresse]

Kontrakt. Leverancesystemet. Mellem. Region Syddanmark CVR 29190909. Damhaven 12. 7100 Vejle. (herefter benævnt kunden) [Leverandør] [CVR] [adresse] Kontrakt Leverancesystemet Mellem Region Syddanmark CVR 29190909 Damhaven 12 7100 Vejle (herefter benævnt kunden) og [Leverandør] [CVR] [adresse] [postnummer, by] (herefter benævnt leverandøren) [1] Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vedtægter for Råbjerghøj Vandværk

Vedtægter for Råbjerghøj Vandværk Vedtægter for Råbjerghøj Vandværk Vandværket er et andelsselskab, hvis navn er Råbjerghøj Vandværk. Selskabets formål er på bedste og billigste måde at levere vand til forbrugerne. 1 2 3 Som medlem betragtes

Læs mere

Der er pr. 1. juli 2011 foretaget en del ændringer i bygningsreglementet.

Der er pr. 1. juli 2011 foretaget en del ændringer i bygningsreglementet. Væsentlige ændringer i BR10 1. juli 2011 Der er pr. 1. juli 2011 foretaget en del ændringer i bygningsreglementet. Den ændring der vil få størst betydning er nok de lempelser der er foretaget vedr. opførelse

Læs mere

Spildevand i det åbne land. Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det?

Spildevand i det åbne land. Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det? Spildevand i det åbne land Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det? Indholdsfortegnelse Forord 2 Hvorfor? - Hvad siger loven? 3 Hvor? 4 Hvornår? 5 Hvordan? 6 Hvad koster det? 7 Hvad sker der nu?

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning: Samråd i SOU om forsinkede

Læs mere

Plejebolig. Kvalitetsstandard

Plejebolig. Kvalitetsstandard Plejebolig Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for plejebolig Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om plejebolig. Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af det serviceniveau,

Læs mere

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&...

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&... Side 1 af 9 Vejledning til det elektroniske ansøgningsskema Alle felterne skal udfyldes, før det er muligt at gå til næste side. Klik på knappen "Næste" for at fortsætte. Hvis et eller flere felter ikke

Læs mere

Velkommen til borgermøde om DET ÅBNE LAND

Velkommen til borgermøde om DET ÅBNE LAND Velkommen til borgermøde om DET ÅBNE LAND 1 Borgermøder den 9. og 11. juni 2009: Velkomst Fremvisning af video Spildevand på landet Hvad siger lovgivningen, Regionplan, Spildevandsplan mm. om det åbne

Læs mere

Få en nedsivningstilladelse på en time. Sådan gør vi i Hedensted Kommune

Få en nedsivningstilladelse på en time. Sådan gør vi i Hedensted Kommune Få en nedsivningstilladelse på en time Sådan gør vi i Hedensted Kommune Hedensted Kommune Fakta om åben land Tæt på 1000 påbud Vi har meddelt 650 tilladelser i 2011-2013 Vi er pt. fem personer der er tilknyttet

Læs mere

NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune. Rensning af spildevand i det åbne land. www.naturogmiljoe.dk

NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune. Rensning af spildevand i det åbne land. www.naturogmiljoe.dk NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Rensning af spildevand i det åbne land www.naturogmiljoe.dk Forord Folketinget har besluttet, at rensning af spildevand fra ejendomme i det åbne land skal

Læs mere

Formålet er dialog, og om muligt at få tilkendegivet længden og omfanget af sygefraværet.

Formålet er dialog, og om muligt at få tilkendegivet længden og omfanget af sygefraværet. Aktiviteter mellem 0-120 sygedage Hvem skal gøre hvad? Formål Hvad kan Center for personale og HR hjælpe med 1. sygefraværsdag Den ansatte skal sygemelde sig telefonisk ved arbejdstids begyndelse til nærmeste

Læs mere