FSC-certificerede produkter fra SCA

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FSC-certificerede produkter fra SCA"

Transkript

1 FSC-certificerede produkter fra SCA

2 Hvad er FSC? FSC (Forest Stewardship Council) er en uafhængig, international organisation, som støtter udvikling af miljømæssigt bæredygtige, socialt fordelagtige og økonomisk sunde procedurer til forvaltning af verdens skove. FSC har udarbejdet 10 grundlæggende principper og 56 kriterier for ansvarlig skovbrug. De kræver for eksempel beskyttelse og bevaring af biologisk mangfoldighed og andre naturlige ressourcer, men støtter også økonomisk sund skovdrift, som bidrager til udvikling af lokalsamfundet. Nationale arbejdsgrupper med en ligelig repræsentation af økonomiske, økologiske og sociale interesser udvikler de generelle principper for etablering af nationale standarder med konkrete retningslinjer, som kan overvåges og kontrolleres. FSC akkrediterer certificeringsorganer, som udfører kontrollerne. Forest Stewardship Council mærkeordningen for ansvarlig skovdrift, har magt til at sørge for, at FSC s standarder overholdes, og kontrollanterne udsteder certifikater, som bekræfter overholdelsen. Forest Stewardship Council støttes af større miljøorganisationer overalt i verden. I flere lande har virksomheder, som køber tømmer og papirprodukter, etableret handelsnetværk i samarbejde med WWF og andre miljøorganisationer. Disse øger rækkevidden af FSC-certificerede produkter og markedsfører FSC som et troværdigt miljømærkekoncept over for brede forbrugergrupper. Paraplyorganisationen for disse netværker er Global Forest and Trade Network. Læs mere på FSC s hjemmeside:

3 Kildekontrol er påkrævet FSC-produktcertificering kræver, at producenterne fremviser dokumentation for, at de FSC-deklarerede råmaterialer kommer fra FSC-certificerede skovoperationer. Verificeringen sker gennem en særlig kildekontrolcertificering Chain of Custody. Under kildekontrolcertificeringen skal hele kæden fra skovoperation til færdigt produkt dokumenteres. Et kildekontrolcertifikat, som bekræfter oprindelsen, er påkrævet for hvert led i kæden, fra skoven til papirfabrikken, fra papirfabrikken til trykkeriet, fra trykkeriet til den færdige publikation. De samme organisationer, som er akkrediteret af FSC til at certificere skovoperationer, foretager også kildekontrolcertificering. I 2004 blev en ny standard for Chain of Custody godkendt af FSC Internationals bestyrelse efter en grundig revisionsproces. Den tilførte mængde råmaterialer er kædet sammen med den udførte mængde certificerede produkter for en specifik produktlinje. Producenten opbevarer en fortegnelse over mængden af FSC-certificeret tømmer, som leveres, og en tilsvarende del af produkterne kan certificeres. Der er et mindste tærskelniveau på 10 procent af råmaterialerne, som FSC-certificeres, for at det kan akkrediteres med et FSC Chain of Custody-certifikat. Denne såkaldte FSC volumenkredit skal anvendes til produktion af FSC-certificerede produkter inden for 12 måneder, ellers er den forspildt. CoCstandarden kræver også strengere kontrol med ucertificerede råmaterialer. Alle fiberråmaterialer til den FSC-certificerede produktlinje skal komme fra kontrollerede kilder. Intet råmateriale må komme fra kontroversielle kilder. Det betyder, at FSC s indsats for ansvarligt skovbrug udvides til skove, der ikke er certificerede. Både Chain of Custody og kontrollen af ucertificerede råmaterialer kontrolleres af FSCakkrediterede certificeringsorganer. Der er tre forskellige mærker: FSC Pure, hvor 100 procent af råmaterialet er FSC-certificeret. FSC Mixed, hvor den tilførte mængde FSCcertificerede råmaterialer svarer til den udførte mængde FSC-certificerede produkter, mens ucertificerede råmaterialer kontrolleres strengt for at undgå tømmer fra kontroversielle kilder. Genbrugsfibre kan også udgøre en del af grundlaget for denne mærkning. FSC Recycled, hvor 100 procent af råmaterialet er genbrugsfibre. SCA s cellulose og trykkepapir er certificeret som FSC Mixed. Chain-of-Custody Papirfabrik Chain-of-Custody SCA Skog skovbrug Chain-of-Custody Cellulosefabrik Chain-of-Custody Trykker X Slutbruger Trykker Y Udgiver

4 SCA s største aktiver træfibrene! Nye og voksende skove er et af de mest effektive midler til at mindske kuldioxidniveauet i atmosfæren. SCA s velforvaltede skove (2,6 millioner hektar) er det største aktiv i vores miljøarbejde, men også en vigtig strategisk ressource for at sikre forsyningen af råvarer til vores cellulose- og papirprodukter. SCA s forskellige produktionsanlæg til savskåret tømmer, piller, cellulose og papir involverer brug af hele træet. Der dyrkes omkring 85 millioner stiklinger hvert år for at producere ny skov. Den stående tømmermasse er mere end 50 procent større end i Den stående masse er vokset fra 130 millioner m³ til over 200 millioner m³ og forventes at vokse til 250 millioner m³ i år Mere stående tømmermasse betyder, at der lagres mere kuldioxid.

5 SCA fiberstrategi SCA optimerer råmateriale ved at gøre brug af lokale fibre, hvorved der opnås effektiv ressourcestyring og lavere transportomkostninger og emissioner. Effekten heraf er, at der anvendes friske træfibre i vores fabrikker i Sverige, som ligger tæt på vores egne skovressourcer. På papirfabrikken i Aylesford, i Storbritannien, som SCA ejer 50 procent af, producerer vi udelukkende nyt papir fra genbrugsfibre, da der er glimrende adgang til genbrugspapir lige uden for London. I nærheden af de mange papirforbrugere i Europa anvender vi også genbrugspapir i Laakirchen, Østrig, til produktion af SC-papir. Op til 50 procent af papirets vægt er genbrugsfibre, som derved medvirker til en effektiv ressourcestyring. SCA-gruppen som helhed er en af Europas største indsamlere og brugere af genbrugspapir, og i alt anvender SCA lige så meget genbrugsfiber som frisk træfiber i sin produktion. Östrand cellulosefabrik Ortviken papirfabrik 351 m 3 skov/indbygger 100 procent frisk fiber Aylesford 6 m 3 skov/indbygger 100 procent genanvendt fiber Laakirchen 42 m 3 skov/indbygger 50 procent frisk fiber 50 procent genanvendt fiber

6 Økologisk livscyklus Skove spiller en afgørende rolle for kuldioxidbalancen. Træer absorberer en enorm mængde kuldioxid fra luften og omdanner ved hjælp af solenergi og fotosyntese kuldioxiden til ilt og kulhydrater. Kulhydrater, som indeholder kulstof, er grundlaget for træets vækst, og det er på denne måde, at kulstof lagres i den voksende skov. Tømmer bliver til skovog papirprodukter, som fortsat indeholder kulstof. Træhuse binder for eksempel kuldioxid i hele deres levetid. Selv efter huset eller papiret forfalder, øges den samlede mængde kulstof i atmosfæren ikke: Kulstoffet blev tidligere fjernet fra atmosfæren ved at dyrke træerne. Hvis træ og papirrester anvendes som brændstof og erstatter olie, bliver den positive klimaeffekt endnu større.

7 Certificerede skove SCA s svenske skove blev certificeret under FSCordningen i Forest Stewardship Councils hensigt er at opnå miljømæssigt bæredygtige, socialt fordelagtige og økonomisk sunde skovbrug i hele verden. FSC sørger for et troværdigt skovcertificeringssystem til at opnå dette mål. SCA er én af de første papirproducenter i verden, som tilbyder store mængder af FSC-certificeret trykkepapir. SCA s cellulose og trykkepapir er certificeret som FSC Mixed, hvor den samlede tilførte mængde FSC-certificeret råmateriale svarer til den udførte mængde FSC-certificerede produkter, mens de ucertificerede råmaterialer, der ikke stammer fra FSC-certificerede skovområder, kontrolleres strengt for at undgå tømmer fra kontroversielle kilder. Genbrugsfibre kan også udgøre en del af grundlaget for mærkningen. Når man køber FSC-certificerede produkter, er resultatet altid 100 procent FSC.

8 The mark of responsible forestry DNV-CoC FSC CELLULOSE I FØRERPOSITION Leveringer af FSC-certificeret cellulose fra SCA er mere end fordoblet i årene Kombinationen af TCF (Total Chlorine Free) og FSC sammen med det konstant forbedrede miljøarbejde har givet os en førerposition blandt kraftcellulosefabrikker med minimal miljøpåvirkning.

9 VOKSENDE EFTERSPØRGSEL Interessen for FSC-certificeret avispapir er stigende. Flere og flere viser interesse for FSC, lige fra den almindelige offentlighed til virksomheder, hvilket har medført øget efterspørgsel fra udgivere og trykkerier. Når flere leverandører, herunder SCA, kan tilbyde større FSC-certificerede mængder, har udgivere og trykkerier større fleksibilitet i deres valg af papirleverandør, hvilket også har positiv indflydelse på efterspørgslen på FSC inden for papirkvaliteter som standard og forbedret avispapir.

10 The mark of responsible forestry DNV-CoC SGS-COC-2071 SC-produKter Indsamlet brugt papir kan udgøre en del af grundlaget for certificering af FSC Mixed produkter. For produkter, som udelukkede er baseret på genbrugspapir, er der en separat mærkning, FSC Recycled. Papirfabrikken i Laakirchen anvender meget genbrugspapir fra kontrollerede kilder i sin produktion af SCpapir. I overensstemmelse med standarden FSC Mixed er dette fiberindhold en del af grundlaget for de FSC-certificerede papirprodukter fra Laakirchen (Vores certificeringsnummer er SGS-COC-2071). SC-papir kan leveres enten som FSC- eller PEFC-certificeret. Interessen for både FSC- og PEFC-certificeret SC-papir er vokset kolossalt i de seneste år.

11 FSC-certificeret LWC-papir er BLEVET positivt modtaget på markedet Mange af vores kunder har nu gennemført den chain of custodycertificering, som er påkrævet for at dokumentere hele kæden fra skovforvaltning via papirfabrikker og trykkerier til det færdige produkt. Det berettiger kunderne til at mærke deres produkt med mærket FSC Mixed Sources. SCA kan hjælpe kunderne med at ansøge om FSC-certificering. Vores FSC-certificeringsnummer er DNV-COC

12 Layout: Originaldesign Sweden Photo: P-A Sjöqvist, 3D; BeReal Studio, Originaldesign Sweden Print: medialogik GmbH, Both the paper and the printer are FSC certified. Printed on FSC paper Mixed Sources Cert no. SGS-COC FSC WAVE For more information please look at: pulp.sca.com

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. FSC GØR EN FORSKEL Overalt i verden er ulovlig tømmerhugst og overudnyttelse af skovene et problem, der truer med at udrydde skovens dyr og planter. FSC gør noget ved problemerne. FSC er den eneste globale

Læs mere

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. FSC GØR EN FORSKEL Overalt i verden er ulovlig tømmerhugst og overudnyttelse af skovene et problem, der truer med at udrydde skovens dyr og planter. FSC gør noget ved problemerne. FSC er den eneste globale

Læs mere

MultiCopy Original En miljøbevidst problemløser

MultiCopy Original En miljøbevidst problemløser MultiCopy Original En miljøbevidst problemløser Der findes mange problemer i verden, men også enkle løsninger. På nogle af dem. På kontoret er det vigtigt, at arbejdsdagen kører så glat som muligt, og

Læs mere

Gå-hjem-møde om FSC -certificering og EU-tømmerlovens Due Diligence -krav

Gå-hjem-møde om FSC -certificering og EU-tømmerlovens Due Diligence -krav Gå-hjem-møde om FSC -certificering og EU-tømmerlovens Due Diligence -krav Dagens program 13.00-13.15: Kaffe og registrering 13.15-13.25: Velkomst ved 13.25-13.45: Introduktion til og FSC-ordningen 13.45-14:05:

Læs mere

BÆREDYGTIGT TRÆ I DANMARK OG VERDEN

BÆREDYGTIGT TRÆ I DANMARK OG VERDEN BÆREDYGTIGT TRÆ I DANMARK OG VERDEN En introduktion til FSC-certificeret træ HVORFOR FSC? FSC, A.C. All rights reserved FSC-SECR-0104 Presentation October 9, 2008 1 WWF VURDERER: 50% af alt træ fra congo

Læs mere

Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet. Adresser

Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet. Adresser Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet Adresser Damgaard-Jensen A/S tænker på miljøet Som en større produktionsvirksomhed, er det vores pligt og ansvar at forholde os til miljøet. Vi arbejder derfor i Damgaard-Jensen

Læs mere

Inger Kærgaard. FSC -mærkede udgivelser. - papir fra ansvarlige kilder

Inger Kærgaard. FSC -mærkede udgivelser. - papir fra ansvarlige kilder Inger Kærgaard FSC -mærkede udgivelser - papir fra ansvarlige kilder Hvorfor vælge FSC-mærket papir? FSC-mærket er verdens hurtigst voksende mærkningsordning til bæredygtigt træ og papir. Ved at købe og

Læs mere

Brug og bevar Bæredygtige grunde til at vælge træmøbler

Brug og bevar Bæredygtige grunde til at vælge træmøbler Brug og bevar Bæredygtige grunde til at vælge træmøbler Ting, der holder længe, giver langt mindre miljøbelastning end ting, der kræver løbende udskiftning. Og de giver som regel større brugsglæde og mere

Læs mere

ON-PRODUCT MÆRKNING FOR CERTIFICEREDE VIRKSOMHEDER

ON-PRODUCT MÆRKNING FOR CERTIFICEREDE VIRKSOMHEDER ON-PRODUCT MÆRKNING FOR CERTIFICEREDE VIRKSOMHEDER Hvad er on-product mærkning? I FSC skelnes der mellem on-product mærkning og off-product mærkning. On-product mærker er logoer, der sidder på et FSC-certificeret

Læs mere

BÆREDYGTIG EMBALLAGE

BÆREDYGTIG EMBALLAGE BÆREDYGTIG EMBALLAGE BÆREDYGTIGE LØSNINGER MED SCANLUX PACKAGING FOR BÅDE DIG OG MILJØET Vi har taget en beslutning om at sætte miljøet i fokus. Som kunde hos os har du derfor altid mulighed for at vælge

Læs mere

Guide til outsourcing af FSC produktion

Guide til outsourcing af FSC produktion Guide til outsourcing af FSC produktion 1 NEPCon Guide til outsourcing af FSC produktion Januar 2017 NEPCon Client Guide 20. januar 2017 1. Introduktion til denne guide VIGTIGT Denne guide er udviklet

Læs mere

OMTANKE FOR MILJØET. med døre fra JELD-WEN

OMTANKE FOR MILJØET. med døre fra JELD-WEN OMTANKE FOR MILJØET med døre fra JELD-WEN Menneske & natur "I dag er vi ansvarlige for i morgen" Jens Bach Mortensen, CEO JELD-WEN Europe Omhu for det vigtigste Vores liv: Vores nærmeste, vores hjem og

Læs mere

Markedet for FSC-certificerede byggematerialer og værdien.

Markedet for FSC-certificerede byggematerialer og værdien. FSC F000100 FSC FSC F000208 A.C. All rights - FSC reserved Danmark - All rights reserved Markedet for FSC-certificerede byggematerialer og værdien. FSC Danmark 14/09/2016 FSC F000208 Hvad er FSC og hvad

Læs mere

Vejledning A: Gruppeledere

Vejledning A: Gruppeledere Vejledning A: Gruppeledere I Introduktion II Opstart af en gruppeordning III Optagelse af nye medlemmer IV Gruppeledelse I Introduktion Denne vejledning støtter kommende gruppeledere i at etablere og lede

Læs mere

Agenda Center Albertslund

Agenda Center Albertslund Er dit træ certificeret, miljømærket eller bare fyldt med kobber? -En guide til indkøb og brug af træ, trævarer og papir Agenda Center Albertslund For et bæredygtigt Albertslund! Indledning 3 Bæredygtigt

Læs mere

FSC markedets stærkeste værktøj til EUTR

FSC markedets stærkeste værktøj til EUTR FSC markedets stærkeste værktøj til EUTR FSC-certificering som redskab til at opfylde EU-tømmerforordningens Due Diligence -krav Morten Husted Brodde, Rådgivning og kommunikation Non-profit-organisation,

Læs mere

Om FSC -varemærker og denne guide

Om FSC -varemærker og denne guide Varemærkeguide til certificerede virksomheder April 2018 1 2 Om FSC -varemærker og denne guide At mærke produkter, markedsføre dem og promovere ens virksomhed med FSC s varemærker fremhæver den indsats

Læs mere

Pressens Fællesindkøb -vi er til for vores medlemmer

Pressens Fællesindkøb -vi er til for vores medlemmer Pressens Fællesindkøb -vi er til for vores medlemmer 2 De danske dagblade skabte tilbage i 1917 en organisation, der skulle sikre landet en stabil forsyning af avispapir til gode, fornuftige priser. Samarbejdet

Læs mere

Bæredygtig Biomasse Hvilke krav kan 3. part stille til dokumentationen?

Bæredygtig Biomasse Hvilke krav kan 3. part stille til dokumentationen? Bæredygtig Biomasse Hvilke krav kan 3. part stille til dokumentationen? NEPCon aktiviteter og personale Selskaber i 12 lande Ca. 100 medarbejdere Globalt netværk Skovcertificering > 25 million hektar >

Læs mere

Guide til brug af FSC s logo og labels

Guide til brug af FSC s logo og labels Guide til brug af FSC s logo og labels GUIDE TIL BRUG AF FSC S LOGO OG LABELS...1 FSC-LOGOET...2 BESKYTTEDE VAREMÆRKER...2 HUSK ALTID LICENSKODEN!...4 NYE REGLER FRA JANUAR 2010...4 FSC-MÆRKNING PÅ TO

Læs mere

Lad os hjælpe dig på vej

Lad os hjælpe dig på vej miljöbroschyr_dk_081112:layout 1 08-11-12 13.52 Sida 1 Lad os hjælpe dig på vej Miljøspørgsmål er ikke altid lette at håndtere eller forstå. Der er mange aspekter at tage hensyn til, når man vil gøre miljøvenlige

Læs mere

Troldtekt A/S Peer Leth - Adm. Direktør / CEO. FSC Danmarks årsdag 8. maj 2019 Certificeret træ - hånd i hand med Cirkulær økonomi og FN Verdensmål

Troldtekt A/S Peer Leth - Adm. Direktør / CEO. FSC Danmarks årsdag 8. maj 2019 Certificeret træ - hånd i hand med Cirkulær økonomi og FN Verdensmål Troldtekt A/S Peer Leth - Adm. Direktør / CEO FSC Danmarks årsdag 8. maj 2019 Certificeret træ - hånd i hand med Cirkulær økonomi og FN Verdensmål Troldtekt A/S Indhold Kort om Troldtekt A/S Corporate

Læs mere

Guide til outsourcing af FSC produktion

Guide til outsourcing af FSC produktion Guide til outsourcing af FSC produktion 1 NEPCon Guide til outsourcing af FSC produktion August 2012 NEPCon 29 juli 2012 1. Introduktion Outsourcing af produktionsprocesser er i fremvækst som følge af

Læs mere

PAPIR TIL MILJØVENLIGE

PAPIR TIL MILJØVENLIGE MILJØVENLIGT PAPIR TIL MILJØVENLIGE VIRKSOMHEDER DET KAN GODT VÆRE EN MILJØVENLIG HANDLING AT BRUGE PAPIR FOLK VED DET BARE IKKE. Hervé Poncin Chief Operating Officer hos Antalis Som en førende international

Læs mere

Guide til outsourcing af FSC produktion

Guide til outsourcing af FSC produktion Guide til outsourcing af FSC produktion 1 NEPCon Guide til outsourcing af FSC produktion November 2017 NEPCon Client Guide Maj 2018 Introduktion til denne guide VIGTIGT Denne guide er udviklet af NEPCon

Læs mere

Leverandørinformation: Aarhus Kommune vil sikre brugen af bæredygtigt træ og papir

Leverandørinformation: Aarhus Kommune vil sikre brugen af bæredygtigt træ og papir Leverandørinformation: Aarhus Kommune vil sikre brugen af bæredygtigt træ og papir Aarhus Kommune stiller krav om, at alle træbaserede produkter skal have en lovlig og bæredygtig oprindelse. Denne brochure

Læs mere

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk Energiledelse hos Formula A/S Beregningsmetodefor CO 2 udslip www.formula.dk Energi og Miljøledelse forankret i EMAS Certficering Licens til Svanemærkning af tryksager Licens til FSC mærkede tryksager

Læs mere

Exh 12 Brochure on CeFCo (in Danish)

Exh 12 Brochure on CeFCo (in Danish) Exh 12 Brochure on CeFCo (in Danish) D4.3 Information material produced Public document This information is part of the CeFCo project, with the purpose to develop a model for certification of forest contractors

Læs mere

DEN GRØNNE, HVIDBOG. Papir et væsentligt element i en virksomheds sociale ansvar

DEN GRØNNE, HVIDBOG. Papir et væsentligt element i en virksomheds sociale ansvar DEN GRØNNE, HVIDBOG Papir et væsentligt element i en virksomheds sociale ansvar Har du nogensinde tænkt over, hvor miljøvenligt jeres papir er? HVORFOR BØR ORGANISATIONER OGSÅ TÆNKE INDKØB AF PAPIR IND

Læs mere

FSC og PEFC Certificerede produkter

FSC og PEFC Certificerede produkter FSC og PEFC Certificerede produkter Fra skov til slutbruger NEPCon - fokus på bæredygtig skovdrift 15 års erfaring med skov- og sporbarhedscertificering FSC og PEFC serviceudbyder i Skandinavien, Østeuropa

Læs mere

Retningslinjer for brugen af FSC varemærker

Retningslinjer for brugen af FSC varemærker Retningslinjer for brugen af FSC varemærker Må vi bruge FSC s navn og logo? FSC-logoet, initialerne FSC og navnet Forest Stewardship Council er registrerede varemærker, hvorfor I ikke må anvende dem uden

Læs mere

Guide til grønne indkøb

Guide til grønne indkøb Guide til grønne Guide til grønne Dette er en guide til de væsentligste vejledninger, værktøjer, mærker og netværk, der findes til offentlige grønne. Guiden kan benyttes af alle, der ønsker hjælp og inspiration

Læs mere

FSC Toolkit. Guide til Gruppecertificering af Private Skovejere - Introduktion

FSC Toolkit. Guide til Gruppecertificering af Private Skovejere - Introduktion FSC Toolkit Guide til Gruppecertificering af Private Skovejere - Introduktion Photo: Martin Schwenninger Introduktion Guide til FSC Gruppecertificering Denne guide er en hjælp til ejere og driftsledere

Læs mere

Grønne indkøb i det private og offentlige Danmark

Grønne indkøb i det private og offentlige Danmark Grønne indkøb i det private og offentlige Danmark Tendenser og fakta På den positive side Markedet for FSC og grønne produkter er i fremgang i Danmark. FSC Danmark i fremgang - vi bliver stærkere og større

Læs mere

Beton Bænke BETON BÆNKE. Beton har i mange år været anvendt til uderumsinventar ofte med træprofiler på

Beton Bænke BETON BÆNKE. Beton har i mange år været anvendt til uderumsinventar ofte med træprofiler på Beton Bænke FOR ET SPÆNDENDE OG KREATIVT BYRUM BETON BÆNKE Beton har i mange år været anvendt til uderumsinventar ofte med træprofiler på siddeflader og som ryglæn. Ligeså de klassiske og tidløse betonbænke

Læs mere

Træ er et naturprodukt, men hvornår er det bæredygtigt? Biolog Karina Kitnæs Certificeringsleder

Træ er et naturprodukt, men hvornår er det bæredygtigt? Biolog Karina Kitnæs Certificeringsleder Træ er et naturprodukt, men hvornår er det bæredygtigt? Biolog Karina Kitnæs Certificeringsleder Lidt historie.. 1980 er Øget bekymring om rydning af regnskov (demonstrationer, miljøorganisationer) 1992

Læs mere

Forest Stewardship Council. Strategi FSC Danmark

Forest Stewardship Council. Strategi FSC Danmark Forest Stewardship Council Strategi FSC Danmark Strategi for FSC Danmarks arbejde 2011-2015 1 Forest Stewardship Council 2 Introduktion til FSC Danmarks strategi FSC Danmarks Vision FSC Danmarks vision

Læs mere

TA K T I L N AT U R E N

TA K T I L N AT U R E N TAK TIL NATUREN ANSVAR FOR MILJØET OG FOKUS PÅ KOMMENDE GENERATIONER Kvänum har hjemsted i et område af samme navn et lille hyggeligt samfund i det vestlige Sverige, hvor marker og skove har kendetegnet

Læs mere

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet Grønne offentlige indkøb (Green Public Procurement GPP) er et frivilligt instrument. Dette dokument indeholder de kriterier for grønne offentlige

Læs mere

Sammenfatning af FSC-markedsundersøgelse 2015

Sammenfatning af FSC-markedsundersøgelse 2015 Sammenfatning af FSC-markedsundersøgelse 2015 I undersøgelsen deltog 134 danske FSC-certificerede virksomheder, godkendte varemærkelicenshavere, brancheforeninger, NGO er og certificeringsfirmaer fra januar

Læs mere

Christmas 2009. Duni ecoecho

Christmas 2009. Duni ecoecho Christmas 2009 Duni ecoecho 2 Mød nutidens udfordringer med morgendagens løsninger De udfordringer, som verden står over for lige nu med klimaforandringer og forurening af luften, jorden og vandet, er

Læs mere

PEFC seminar. viste vejen frem. Formålet med seminaret var at fortælle den danske træbranche

PEFC seminar. viste vejen frem. Formålet med seminaret var at fortælle den danske træbranche PEFC seminar viste vejen frem Af Tanja Olsen, PEFC Danmark og Jakob Rygg Klaumann, Dansk Træforening Formålet med seminaret var at fortælle den danske træbranche om produktion og handel med træprodukter

Læs mere

FSC-certificering af skove i Danmark. Indhold

FSC-certificering af skove i Danmark. Indhold FSC-certificering af skove i Danmark Indhold Certificering af skove... 1 Hvad er fordelene ved certificering?... 2 FSC's principper og kriterier for ansvarlige skovforvaltning... 3 FSC's 10 grundprincipper...

Læs mere

Off-product mærkning for certificerede virksomheder

Off-product mærkning for certificerede virksomheder Off-product mærkning for certificerede virksomheder Hvad er off-product mærkning? I FSC skelnes der mellem on-product mærkning og off-product mærkning for CoC-certificerede virksomheder. Off-product mærker

Læs mere

FSC Danmark generalforsamling 2015

FSC Danmark generalforsamling 2015 Forest Stewardship Council generalforsamling 2015 FSC, A.C. All rights reserved FSC F000208 Presentation June 22, 2015 1 FSC, A.C. All rights reserved FSC F000208 Forest Stewardship Council Generalforsamling

Læs mere

Guide til jeres brug af FSC -varemærker

Guide til jeres brug af FSC -varemærker Guide til jeres brug af FSC -varemærker Om denne guide Formålet med denne guide er at give hurtig hjælp og vejledning til de mest almindelige anvendelser af FSC s varemærker. Guiden dækker derfor ikke

Læs mere

Bæredygtighedskriterier & certificering. Inge Stupak & Karsten Raulund-Rasmussen

Bæredygtighedskriterier & certificering. Inge Stupak & Karsten Raulund-Rasmussen Bæredygtighedskriterier & certificering Inge Stupak & Karsten Raulund-Rasmussen Indhold Biomassetyper Bæredygtig skovdrift Eksempler på særlige fokusområder Bæredygtig bioenergi EU kriterier for flydende

Læs mere

Dokumentation af bæredygtighed

Dokumentation af bæredygtighed Dokumentation af bæredygtighed -Krav til miljødokumentation for byggematerialer Netværksmøde Dome of Visions i Århus d. 6. december 2016 Anja S. Brogaard, Dancert Lead Auditor og faglig leder ved Center

Læs mere

PRIMES. Produktgruppe Grøn elektricitet. Præsenteret af

PRIMES. Produktgruppe Grøn elektricitet. Præsenteret af Produktgruppe Grøn elektricitet Præsenteret af Overblik Miljøpåvirkning Juridisk Baggrund Anbefalede GPP kriterier Good practice eksempler Nyttige links Photo courtesy of Simon Howden by http://www.freedigitalphotos.net

Læs mere

Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ. Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø

Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ. Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø Oversigt Meget er sagt om træ et par slides om begreber Øgede krav nødvendiggør

Læs mere

Oplæg fra PEFC Danmark på orienteringsmødet om EU s tømmerforordninger

Oplæg fra PEFC Danmark på orienteringsmødet om EU s tømmerforordninger PEFC en god investering Oplæg fra PEFC Danmark på orienteringsmødet om EU s tømmerforordninger Mandag d. 22. april 2013 Tirsdag d. 23. april 2013 Torsdag d. 25. april 2013 Tanja Blindbæk Olsen 1 Oplæg

Læs mere

Varefakta-mærke Nøglehullet Fuldkornslogo

Varefakta-mærke Nøglehullet Fuldkornslogo Bag om mærkerne Dyrevelfærdsmærket, Rainforest Alliance-logoet, Nøglehullet og Svanemærket Der kommer flere og flere mærker på varerne i supermarkedet. Logoer og symboler sættes på produkter for hurtigt

Læs mere

Certificering af Aalborg Kommunes skove.

Certificering af Aalborg Kommunes skove. Punkt 12. Certificering af Aalborg Kommunes skove. 2012-1258. Teknik- og Miljøforvaltningen fremsender til Teknik- og Miljøudvalgets orientering sag om certificering af de kommunalt ejede skove i Aalborg

Læs mere

Bæredygtig Biomasse Dokumentation & Rapportering

Bæredygtig Biomasse Dokumentation & Rapportering Bæredygtig Biomasse Dokumentation & Rapportering Indfasning af dokumentationskrav Omfattede værker: indfyret effekt på mere end 20 MW (Geografisk spredte produktionsenheder der har fælles selskabstilhørsforhold

Læs mere

FalcoLinea FALCOLINEA. FalcoLinea er en ny serie i et moderne og spændende design forenet med et robust

FalcoLinea FALCOLINEA. FalcoLinea er en ny serie i et moderne og spændende design forenet med et robust FalcoLinea FOR ET SPÆNDENDE OG KREATIVT BYRUM FALCOLINEA FalcoLinea er en ny serie i et moderne og spændende design forenet med et robust og enkelt udseende. Der anvendes alene FSC mærket hårdttræ på bænken,

Læs mere

Inventar Produktblad for miljørigtige offentlige indkøb (GPP)

Inventar Produktblad for miljørigtige offentlige indkøb (GPP) Inventar Produktblad for miljørigtige offentlige indkøb (GPP) 1 Anvendelsesområde Inventar er en bred produktgruppe, som omfatter meget forskellig former for inventar (stole, borde, garderobeskabe, hylder,

Læs mere

Forest Stewardship Council

Forest Stewardship Council Forest Stewardship Council mellem Licensaftale for FSC-certificeringsordningen (1) FSC Global Development GmbH, Charles-de-Gaulle Strasse 5, 53113 Bonn, Tyskland, repræsenteret ved den administrerende

Læs mere

HOFORS PROGRAM FOR BÆREDYGTIG BIOMASSE

HOFORS PROGRAM FOR BÆREDYGTIG BIOMASSE HOFORS PROGRAM FOR BÆREDYGTIG BIOMASSE 1 BÆREDYGTIG BIOMASSE Det er essentielt for HOFOR, at biomassen til indfyring på Amagerværket er bæredygtig, og at bæredygtigheden kan dokumenteres For HOFOR handler

Læs mere

Erfaringer med EUTR / Due Diligence 02/

Erfaringer med EUTR / Due Diligence 02/ Erfaringer med EUTR / Due Diligence 02/12-2014 Proces og konsekvens EUTR Due Diligence Virksomheder, som bringer træ og træprodukter i omsætning for første gang på det indre marked, bør på grundlag af

Læs mere

Munio Jewelry designer, udvikler og producerer smykker af høj

Munio Jewelry designer, udvikler og producerer smykker af høj J E W E L R Y E f t e r å r / V i n t e r 2 011 1 2 munio jeg forsvarer Munio Jewelry designer, udvikler og producerer smykker af høj kvalitet med det formål at medvirke til at bevare klodens fældningstruede

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

ET HELT NATURLIGT VALG

ET HELT NATURLIGT VALG ET HELT NATURLIGT VALG MILJØCERTIFICERET Vi bruger kun PEFC -certificerede leverandører til egenproducerede produkter, og alle vores produkter er også CE-mærkede. 2 DINE VALG PÅVIRKER MILJØET Som professionel

Læs mere

ET HELT NATURLIGT VALG

ET HELT NATURLIGT VALG ET HELT NATURLIGT VALG DINE VALG PÅVIRKER MILJØET Som professionel bygherre har du stor påvirkningskraft i form af, hvilke styringsstrategier du anlægger for dine projekter. Dine valg af både leverandører

Læs mere

Multicopy Zero papir med en mission

Multicopy Zero papir med en mission Multicopy Zero papir med en mission Hvordan og hvorfor Stora Enso har udviklet papir, der kan medvirke til at reducere dit CO 2 -fodaftryk The Paper Multicopy Zero papir med en mission 1 Hvad er CO 2 -neutralitet?

Læs mere

Hvis du bruger mere træ, kan du gavne klimaet, miljøet, skovene, humøret, sundheden, byggeriet og økonomien... træ er genialt

Hvis du bruger mere træ, kan du gavne klimaet, miljøet, skovene, humøret, sundheden, byggeriet og økonomien... træ er genialt Hvis du bruger mere træ, kan du gavne klimaet, miljøet, skovene, humøret, sundheden, byggeriet og økonomien... træ er genialt Træ er verdens mest miljøvenlige råstof Træ er nøglen til en bæredygtig fremtid:

Læs mere

-kan landbruget lave både mad og energi samtidig? Claus Felby Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet

-kan landbruget lave både mad og energi samtidig? Claus Felby Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Bæredygtighed og Bioenergi -kan landbruget lave både mad og energi samtidig? Claus Felby Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Planter kan alt! Planter er grundlaget for vores

Læs mere

Hvad er varemærker? FSC 1. Forest Stewardship Council 2. FSC (initialer) 3. FSC logo et. PEFC 1. PEFC (initialer) 2. PEFC logo et

Hvad er varemærker? FSC 1. Forest Stewardship Council 2. FSC (initialer) 3. FSC logo et. PEFC 1. PEFC (initialer) 2. PEFC logo et Brug varemærkerne Hvad er varemærker? FSC 1. Forest Stewardship Council 2. FSC (initialer) 3. FSC logo et PEFC 1. PEFC (initialer) 2. PEFC logo et Formel godkendelse af logo brug FSC Al brug af FSC varemærke

Læs mere

CPET s erfaringer med vejledning i offentligt indkøb af lovligt og bæredygtigt træ i UK

CPET s erfaringer med vejledning i offentligt indkøb af lovligt og bæredygtigt træ i UK CPET s erfaringer med vejledning i offentligt indkøb af lovligt og bæredygtigt træ i UK Seminar om certificeret træ -skærpede anbefalinger for offentligt indkøb af træ Dansk Design Center, 8 oktober 2008

Læs mere

Certificering og Naturhensyn

Certificering og Naturhensyn Certificering og Naturhensyn Karina Seeberg Kitnæs Certificeringsleder Orbicon A/S I samarbejde med DNV Certification og Soil Association Woodmark Workshop om skovenes biodiversitet Eigtved Pakhus, d.

Læs mere

FSC Skovcertificering Auditering i praksis og Auditerbar standard

FSC Skovcertificering Auditering i praksis og Auditerbar standard FSC Skovcertificering Auditering i praksis og Auditerbar standard NEPCon s mission Fremme bæredygtig skov- og naturforvaltning i samarbejde med lokale interessenter NEPCon s certificeringsportefølje Sporbarhed

Læs mere

2012/2013. At skabe med omtanke Miljøredegørelse for Stibo Graphic

2012/2013. At skabe med omtanke Miljøredegørelse for Stibo Graphic 2012/2013 At skabe med omtanke Miljøredegørelse for Stibo Graphic 2 leder Som en af Europas førende producenter af magasiner, reklametryksager og kataloger har Stibo Graphic skarpt fokus på miljøbelastningen

Læs mere

Bæredygtigt træ i den. danske byggebranche. og offentlige indkøb. Bæredygtigt træ i offentlige indkøb. og byggeri

Bæredygtigt træ i den. danske byggebranche. og offentlige indkøb. Bæredygtigt træ i offentlige indkøb. og byggeri Bæredygtigt træ i den Bæredygtigt træ i offentlige indkøb danske byggebranche og byggeri og offentlige indkøb Non-profit-organisation, der styrker FSC s brand og position Arbejder direkte med virksomheder,

Læs mere

Papirkvaliteter der kan kontrolleres er defineret i Tillægsmodulen for kopi- og trykpapir version 4:

Papirkvaliteter der kan kontrolleres er defineret i Tillægsmodulen for kopi- og trykpapir version 4: Bilag 5 Kontrolleret papir (P1) Bilag 5 skal bruges af papirproducenter for at ansøge Nordisk Miljømærkning om at få kontrolleret papiret, til brug som trykmateriale i Svanemærkede trykkerier. Bilag 5A

Læs mere

DONG Energy planlægger at reducere brugen af fossile brændsler ved at konvertere til biomasse

DONG Energy planlægger at reducere brugen af fossile brændsler ved at konvertere til biomasse DONG Energy krav til bæredygtig biomasse Indlæg på Naturstyrelsens workshop om skovprogram 3. marts 2014 26. februar 2014 Jens Price Wolf, DONG Energy Thermal Power Dok #: 1814004 Doc ansvarlig: misch

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Særlige krav. Outsourcing / Multisite

Særlige krav. Outsourcing / Multisite Særlige krav Outsourcing / Multisite - Outsourcing - Certificering af flere sites (multisite) 2 of 14 Outsourcingkrav Den certificerede virksomhed skal opretholde juridisk ejerskab til varerne Der skal

Læs mere

Sustainable Biomass Partnership (SBP) Stiftet i Dong Energy, Drax, E.ON, SDF Suez, RWE og Vattenfall.

Sustainable Biomass Partnership (SBP) Stiftet i Dong Energy, Drax, E.ON, SDF Suez, RWE og Vattenfall. SBP Certificering Sustainable Biomass Partnership (SBP) Stiftet i 2013 Dong Energy, Drax, E.ON, SDF Suez, RWE og Vattenfall. Sikkerhed for, at træbiomasse kommer fra lovlige og bæredygtige kilder Der er

Læs mere

BÆREDYGTIGE RENGØRINGSPRODUKTER

BÆREDYGTIGE RENGØRINGSPRODUKTER BÆREDY RENGØ BÆREDYGTIGE RENGØRINGSPRODUKTER med certifikat En SPT-Certifi ceret leverandør forholder sig til kvalitet, miljø og økonomi. FAGLIG SPARRINGFAG PLIGTEN TIL AT HANDLE I FÆLLESSKAB Voksende

Læs mere

Dig og de andre fordele

Dig og de andre fordele Indkøb med omtanke Skal vi passe på miljøet samm en? Dig, mig & miljøet Vi har alle et fælles ansvar for at passe på naturen, miljøet og ressourcerne, og derfor har vi udviklet konceptet Indkøb med omtanke.

Læs mere

Det danske PEFC certificeringssystem for bæredygtig skovdrift

Det danske PEFC certificeringssystem for bæredygtig skovdrift Det danske PEFC certificeringssystem for bæredygtig skovdrift Udkast til revideret dokument marts 2011 PEFC Danmark Amalievej 20 DK-1875 Frederiksberg C Tel: +45 33 24 42 66 E-mail: info@pefc.dk Web: www.pefc.dk

Læs mere

Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering. 1 Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering Oktober 2014

Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering. 1 Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering Oktober 2014 Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering 1 Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering Oktober 2014 NEPCon guide Oktober 2014 Om denne guide Denne vejledning er til dig, der skal

Læs mere

GNG s CSR-politik. God social praksis

GNG s CSR-politik. God social praksis GNG s CSR-politik God social praksis GASA NORD GRØNT s CSR-politik er baseret på de 3 P er: PEOPLE PLANET PRODUCT Vi forsikrer, at GNG og de producenter, som leverer til GNG, der er omfattet af GLOBAL

Læs mere

Forest Stewardship Council

Forest Stewardship Council Forest Stewardship Council mellem Licensaftale for FSC-certificeringsordningen (1) FSC Global Development GmbH, Charles-de-Gaulle Strasse 5, 53113 Bonn, Tyskland, repræsenteret ved den administrerende

Læs mere

Generalforsamling 2016

Generalforsamling 2016 FSC Danmark Generalforsamling 2016 Dagsorden for s generalforsamling den 10. maj 2016 Dagsorden jf. vedtægter 1. Valg af ordstyrer og referent 2. Godkendelse af indkaldelse til generalforsamling 3. Valg

Læs mere

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vivian Kvist Johannsen Skov & Landskab

Læs mere

Værd at vide om FSC chain of custody certificering

Værd at vide om FSC chain of custody certificering Værd at vide om FSC chain of custody certificering NEPCon Info Guide Marts 2014 Indhold Indhold... 2 Introduktion til denne guide... 3 1: Hvad er FSC sporbarhedscertificering?... 4 2: Hvem gør hvad i FSC-systemet...

Læs mere

Red regnskoven. brug bæredygtigt tropisk træ. Dansk Træforening

Red regnskoven. brug bæredygtigt tropisk træ. Dansk Træforening Red regnskoven brug bæredygtigt tropisk træ Dansk Træforening Red regnskoven brug bæredygtigt tropisk træ Brugen af tropisk træ bliver ofte automatisk kædet sammen med noget negativt. Det at bruge tropisk

Læs mere

2014/15 AT SKABE MED OMTANKE

2014/15 AT SKABE MED OMTANKE 2014/15 AT SKABE MED OMTANKE INDHOLDSFORTEGNELSE 03/ LEDER 04/ MILJØ SORT PÅ HVIDT 06/ MILJØPOLITIK 07/ DIREKTE MILJØPÅVIRKNINGER. ENERGIFORBRUG. PAPIRFORBRUG. 09/ INDIREKTE MILJØPÅVIRKNINGER. SKOVBRUG.

Læs mere

International. Headline. træ-indkøbspolitik

International. Headline. træ-indkøbspolitik International Headline træ-indkøbspolitik Stand: December 2017 Indhold 1. Gyldighedsområde 2. Baggrund 3. Ansvarlighed 4. Målsætninger og tiltag 5. Ansvarsområder og kontrol 6. Samarbejdspartnere og standarder

Læs mere

Novopan - først i Skandinavien

Novopan - først i Skandinavien novopan facts 2013 Nyt elektrofilter til rensning af luft fra tørreovne 2004 Mekanisk rensningsanlæg for træaffald startes 2000 Produktion i Glumsø lukker 2002 Nyt, stort og moderne opskæringsanlæg indvies

Læs mere

Guide til jeres brug af FSC -varemærker

Guide til jeres brug af FSC -varemærker Guide til jeres brug af FSC -varemærker Dokumenter FSC Trademark Standarden (FSC-STD-50-001 V2-0) definerer krav for certifikatindehaveres brug af FSC s varemærker FSC-vejledninger Gratis online FSC-træningskursus

Læs mere

Co2 neutralitet af biomasse fra skovene

Co2 neutralitet af biomasse fra skovene WBA fakta Co2 neutralitet af biomasse fra skovene Sammenfatning Brugen af biomasse fra skovene er CO2-neutral, fordi CO2 (kuldioxid) i træer stammer fra atmosfæren og det frigives til atmosfæren ved forrådnelse

Læs mere

Nepenthes forslag til DHL om brug af bæredygtigt tømmer ved deres generalforsamling

Nepenthes forslag til DHL om brug af bæredygtigt tømmer ved deres generalforsamling Nepenthes forslag til DHL om brug af bæredygtigt tømmer ved deres generalforsamling Indhold: Brev forud for generalforsamlingen...2 Baggrundsdokument til de på dagsordenen følgende punkter:...3 Tale fra

Læs mere

Årlig statusrapport 2015

Årlig statusrapport 2015 Årlig statusrapport 2015 Vattenfall Vindkraft A/S Dokument nr. 18400802 06. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S... 1 3. Miljøpolitik

Læs mere

CSR CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY 2018

CSR CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY 2018 CSR CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY 2018 V e l ko m m e n t i l Vores Csr rapport H o s ALED e r v i k la r ov e r, at v i ha r e t s a m f u n d s a nsva r i v e r de n o m k rin g o s o g v i ø ns k

Læs mere

Samlet FSC/PEFC sporbarhedskravliste. i henhold til FSC-STD-40-004V2 og PEFC ST 2002:2010 NEPCon februar 2011

Samlet FSC/PEFC sporbarhedskravliste. i henhold til FSC-STD-40-004V2 og PEFC ST 2002:2010 NEPCon februar 2011 1 0 Fortegnelser Samlet FSC/PEFC sporbarhedskravliste i henhold til FSC-STD-40-004V2 og PEFC ST 2002:2010 NEPCon februar 2011 1 1 Organisationen skal opretholde komplette og opdaterede fortegnelser som

Læs mere

Forest Stewardship Council

Forest Stewardship Council Fortolkning af den danske FSC-skovstandard Der er, og vil altid være, tilfælde, hvor der kræves en fortolkning af og klarhed om kravene under selv den bedste standard. Hos FSC Danmark er der udpeget en

Læs mere

Træ Ved Træ forstås træ og andet materiale, der er fremstillet af træ, herunder træbaserede fibre i plader, papirprodukter mv.

Træ Ved Træ forstås træ og andet materiale, der er fremstillet af træ, herunder træbaserede fibre i plader, papirprodukter mv. Kontraktbilag 0 Side 1 af 5 Definitioner Træ Ved Træ forstås træ og andet materiale, der er fremstillet af træ, herunder træbaserede fibre i plader, papirprodukter mv. Træprodukter Ved træprodukter forstås

Læs mere

Evaluering af vejledning om offentligt indkøb af tropisk træ

Evaluering af vejledning om offentligt indkøb af tropisk træ Evaluering af vejledning om offentligt indkøb af tropisk træ Miljøtemadag Danske Havne 11. Januar 2006 Christian Lundmark Jensen Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Baggrund 50 grønne indkøbsvejledninger

Læs mere

Velkommen til en grøn virksomhed. Novopan - først i Skandinavien

Velkommen til en grøn virksomhed. Novopan - først i Skandinavien novopan facts 1950 1. spånplade produceres 1971 NORDALIM startes 1978 Produktion af melaminbelagte plader påbegyndes 1978 VIBOPAN købes 1982 Nye aktionærer optages I ejer-kredsen 1990 Overtagelse af konkurrende

Læs mere