s d Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "s d Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet"

Transkript

1 s d Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet

2 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 2 Indholdsfortegnelse FORORD 3 DEFINITIONER 4 INDEN SPÆNDINGSKVALITETSMÅLEREN OPSÆTTES 6 OBLIGATORISKE SPÆNDINGSKVALITETSMÅLINGER 7 Opsætning 7 Måleparametre 8 Bedømmelse af spændingskvalitetsmålinger 9 VALGFRIE/FORDELAGTIGE MÅLINGER 10 Opsætning 11 Måleparametre 12 Beskrivelse af måleparametre 12 OVERVEJELSER OM FREMTIDIGE SPÆNDINGSKVALITETSMÅLERE 13

3 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 3 Forord Denne vejledning om standardiseret metode til måling af spændingskvalitet omhandler, hvilke minimumskrav der er til måling af spændingskvalitet for at kunne verificere, at denne er i orden. I vejledningen beskriver vi dels, hvilke parametre der skal måles, dels hvordan verificering af korrekt opsætning og tilslutning af måleudstyr bør foregå. Vejledningen giver også anbefalinger til best practice for spændingskvalitetsmålinger, således at der kan medtages en række måleparametre ud over de strengt obligatoriske. De ekstra måleparametre er anvendelige i forbindelse med identificering af årsager til eventuelle forstyrrelser. Vejledningen giver endvidere en række parametre, som dels kan være nyttige til yderligere diagnosticering af forstyrrelser, dels forekommer at være de mest sandsynlige for fremtidige udvidelser af kravene til spændingskvalitet. Parametrene kan derfor også bruges i forbindelse med fremtidige indkøb af spændingskvalitetsmålere. Vejledningen er udelukkende møntet på spændingskvalitetsmålinger på lavspændingsniveau. Bemærk Dansk Energi anbefaler netselskaberne som minimum at følge de obligatoriske målinger i nærværende vejledning, da dette er krævet for at verificere spændingskvaliteten efter gældende normer. Valgfrie/fordelagtige spændingskvalitetsmålinger er udelukkende anbefalinger til at belyse de egentlige årsager til forstyrrelser af spændingskvaliteten.

4 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 4 Definitioner CSV format DEFU Rekommandation 16 Elforbrugsmåler EN EN Flagged IEEE PQDIF format Måleparametre Spændingskvalitet Spændingskvalitetsmåler Comma Separated Values er et simpelt standardformat til opsætning af data i faste rækker og kolonner. Anbefalinger fra Dansk Energi Forskning og Udvikling om produktkvaliteten af spændingen, som leveres til en kunde fra elforsyningsnettet. Anbefalingerne er baseret på EN 50160, dog med enkelte forskelle, som er beskrevet i Tabel 1. Elmåler, som er opsat hos en kunde, og hvis primære formål er at måle kundens energiforbrug. Europanorm som beskriver den krævede produktkvalitet af den spænding, som leveres til en kunde fra elforsyningsnettet. International standard der er harmoniseret som en europanorm. Beskriver de krav, der er til forskellige præcisionsklasser af spændingskvalitetsmålere, samt præcisionen af de enkelte parametre. Markering af en enkelt måleperiode, jf. IEC , hvor en hændelse i elforsyningsnettet kan medføre, at visse andre parametre af spændingskvaliteten kan være misvisende. Power Quality Data Interchange Format er et dataformat specifikt til udveksling af spændingskvalitetsdata udviklet og vedligeholdt af det amerikanske Institute of Electrical and Electronics Engineers. De enkelte parametre under kategorien spændingskvalitet. Yderligere uddybning af de enkelte måleparametre kan findes i DEFU Rekommandation 16. Kvaliteten af den forsyningsspænding, som leveres til en kunde i kundens leveringspunkt. Måleudstyr som kan logge spændingen, måle spændingskvaliteten, samt ofte aggregere målingerne til de tidsserier, som skal

5 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 5 bedømmes, jf. gældende krav. Leveringspunkt XML format Det punkt hvor kundens installation er tilsluttet elforsyningsnettet. extensible Markup Language er et standardformat til at opsætte data til udveksling mellem datasystemer.

6 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 6 Inden spændingskvalitetsmåleren opsættes Inden man igangsætter en spændingskvalitetsmåling, bør man overveje en række ikkemålingsmæssige tiltag. Disse tiltag bør gøres, dels fordi det kan vise sig, at man helt kan undgå en måling, dels for at sikre, at der ikke er fejl i installationen, som kan give anledning til fejlmålinger, såfremt en spændingskvalitetsmåler opsættes. 1. Man skal sikre sig, at nettets fysiske tilstand er i orden. Løse forbindelser, kabler der er beskadiget (også kun let) under gravearbejde mv. kan forårsage både fejlmålinger og kan også være selve årsagen til, at en kunde har oplevet problemer med spændingskvaliteten. Nettets elektriske tilstand skal vurderes. Nyt forbrug i områder med et ældre eller et svagt net kan være ud over, hvad nettet i det pågældende område kan klare. 2. Fra klageren bør man indhente en præcis beskrivelse af problemerne inkl. tidspunkter, nylige hændelser i området, markant nyt forbrug, produktion eller andet som kan være relevant. 3. Områdets historik samt eventuelle data fra fjernaflæste elforbrugsmålere kan også være med til at give et bedre billede af problemet.

7 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 7 Obligatoriske spændingskvalitetsmålinger De obligatoriske spændingskvalitetsmålinger er de måleparametre, som er nødvendige for at sikre overholdelse af enten EN eller DEFU rekommandation 16. De anvendte spændingskvalitetsmålere skal altid være klasse-a-målere, jævnfør EN Spændingskvalitetsmålinger skal foretages over en uge (7 dage). Da nogle spændingskvalitetsmålere bedømmer/eksporterer automatisk ved skift mellem døgn, anbefaler vi at nedtage spændingskvalitetsmåleren tidligst på 8. dagen efter opsætningen, således at der opnås 7 hele døgns spændingskvalitetsmålinger. Anvendes DEFU rekommandation 16 til bedømmelse, må forsyningsspændingen ikke have været afbrudt i 5 % eller mere af måleperioden. Opsætning Opsæt spændingskvalitetsmåleren i kundens leveringspunkt. Tilslut spændingskvalitetsmåleren og mål fase-nul spændingen for alle 3 faser. Figur 1: Korrekt forbundet måler. Spændingskvalitetsmåleren skal opsættes, så alle gældende sikkerhedskrav er overholdt.

8 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 8 Det er vigtigt, at fasefølgen er korrekt, således at fase B er -120 grader forskudt fra fase A, samt fase C er -240 grader, eller +120 grader, forskudt fra fase A. Fase A er per definition 0 grader. Figur 2: Korrekt fasediagram. Figur 3: Forkert fasediagram. Måleparametre Følgende parametre er obligatoriske at måle, da der er krav til disse i enten EN eller DE- FU rekommandation 16 (såfremt denne kvalitet fremgår af tilslutningsbestemmelserne som værende den forventelige): Netfrekvens (problemet kan ikke afhjælpes af netselskabet) Forsyningsspænding Hurtige spændingsændringer (kun krav jf. DEFU rekommandation 16) Flickerintensitet Spændingsdyk (kun krav jf. DEFU rekommandation 16) Spændingsubalance Harmonisk forvrængning af spændingen (harmoniske overtonespændinger) Signaltransmission De enkelte måleparametre skal generelt evalueres efter den enkelte parameters middelværdi over tidsperioder på 10 minutter. Der er dog tre undtagelser til dette: 1. Netfrekvens skal evalueres som middelværdi over tidsperioder på 10 sekunder. Målingerne kan aggregeres til 10-minutters perioder, såfremt minimum- og maksimumværdier også medtages.

9 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 9 2. Flickerintensitet skal evalueres som langtidsflickerintensitet, hvilket medfører én værdi for hver tidsperiode på 2 timer. 3. Signaltransmission skal evalueres som middelværdi over tidsperioder på 3 sekunder. Målingerne kan aggregeres til 10-minutters perioder, såfremt der aggregeres efter den højeste middelværdi. Bedømmelse af spændingskvalitetsmålinger Spændingskvalitetsmålingerne skal bedømmes ud fra enten EN eller DEFU rekommandation 16, afhængigt af hvad det enkelte netselskab har indskrevet i deres leveringsbestemmelser som den lovede kvalitet. Bemærk, at overholdelse af EN ikke garanterer overholdelse af DEFU rekommandation 16, da rekommandationen på flere punkter stiller strammere eller yderligere krav. Overholdes DEFU rekommandation 16, vil EN også være overholdt. Forskellene på den spændingskvalitet som garanteres i EN50160 og DEFU rekommandation 16 er overordnet set som beskrevet i Tabel 1. Tabel 1: Forskelle på EN og DEFU rekommandation 16. EN DEFU rekommandation 16 Overholdelse af grænseværdier 95 % af tiden. 100 % af tiden (flickerintensitet dog kun 95 % af tiden). Hurtige spændingsændringer Ingen krav. Højst 5 % af nominel spænding, dog op til 10 % få gange dagligt. Spændingsdyk Ingen krav. Kortvarige spændingsdyk må normalt ikke medføre, at spændingen falder til under 85 % af den nominelle spænding. Data der er flagged jf. IEC Ingen krav. Data markeret som flagged medtages i bedømmelsen. Afbrud af forsyningsspænding Ingen krav. Måling anses for ikke-gældende, såfremt forsyningsspændingen har været afbrudt i 5 % eller mere af måleperioden. Signaltransmission 99 % af tiden. 100 % af tiden.

10 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 10 Valgfrie/fordelagtige målinger De obligatoriske spændingskvalitetsmålinger omfatter udelukkende de parametre, der skal måles for at sikre, at spændingskvaliteten i forsyningspunktet er overholdt, jævnfør gældende krav. Hvis man også søger efter afklaring af årsager til forstyrrelser, er der en række ekstra parametre, det kan være en fordel at måle. Mulighederne for samtidig måling af forskellige aspekter kan variere mellem de forskellige typer af spændingskvalitetsmålere, men mange kan måle alle parametre samtidig, forudsat at de er korrekt forbundet. De ekstra parametre, man med fordel kan måle, inkluderer måling på nullederen samt strømmålinger på alle ledere. Samtidige målinger af alle parametre kan også muliggøre måling af vinklen mellem strømme og spændinger, således at man effektivt kan foretage retningsbestemte effektmålinger. Figur 4: Korrekt forbundet måler.

11 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 11 Opsætning Spændingskvalitetsmåleren opsættes stadig som udgangspunkt i leveringspunktet, men man kan flytte den til andre punkter efterfølgende for at indkredse støjkilder. Tilslut spændingskvalitetsmåleren og mål fase-nul-spændingen for alle tre faser som under de obligatoriske spændingskvalitetsmålinger. Tilslut spændingskvalitetsmålerens fjerde spændingskanal med den positive indgang til nullederen og den negative indgang til jord. Forbind spændingskvalitetsmåleren med 4 strømtransformere, en på hver fase samt en på nullederen. Den indledende strømmåling foretager man ind mod den aktuelle kunde, således at man kan verificere, at det ikke er kunden selv, der er årsag til forstyrrelser. Opsæt strømmålingerne, så der er en positiv effekt ved forbrug i faselederne. Strømvektorerne bør ligge i samme retning som spændingsvektorerne i fasediagrammet. BEMÆRK: I områder med solceller, eller anden husstandsproduktion, kan der i dagtimerne, når måleren opsættes, være en nettoproduktion. I dette tilfælde skal strømvektorerne være ca. 180 grader forskudt fra spændingsvektorerne, således at den målte effekt er negativ på de faser, hvor der er nettoproduktion. Kontrollerer man målingen, hvor nettoeffekten er tæt på nul, vil strømvektorerne være meget ustabile. Figur 5: Korrekt fasediagram ved nettoforbrug. Figur 6: Korrekt fasediagram ved nettoproduktion.

12 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 12 Monter strømtransformeren på nullederen så den vender i samme retning som strømtransformerne på faselederne. Bemærk at man kun kan verificere dette fysisk og ikke ved hjælp af fasediagram eller effektretning, da vinklen i nullederen ofte varierer tilfældigt. Måleparametre Listen med specifikke måleparametre, der er mulige med den udvidede opsætning, er lang og meget afhængig af det pågældende måleapparat. Målingen af samtlige strømme, spændinger og vinkler, både for grundtonen og harmoniske overtoner, giver dog en række muligheder. Dette er uddybet i Tabel 2. Beskrivelse af måleparametre Listen nedenfor med bedømmelser af måleparametre er ikke en udtømmende liste. De typiske årsager er beskrevet under forudsætning af, at nettets fysiske tilstand er bekræftet dvs. ingen løse forbindelser, dårlige jord/neutralforhold mv. Tabel 2: Beskrivelse af udvalgte måleparametre. Flickerintensitet: Spændingsusymmetri: Spænding i nulleder: Harmonisk forvrængning: Baseret på udsving i spændingen. Flicker kan til dels bedømmes ud fra variationen af minimum- og maksimumspændingen, men ved yderligere analyse af strømmålingerne kan det belyses, om kunden selv har et meget varierende strømtræk, som er en kraftigt medvirkende årsag til spændingsudsvingene. Variationen af strømmen i faserne indbyrdes eller strømmen i nullederen giver mulighed for at undersøge eventuel usymmetri nærmere. Måling af spændingen på nullederen giver en indikation af, om denne har en god jordforbindelse. Høj spænding i nullederen indikerer, at systemet som helhed har et for højt potentiale i forhold til jord. Måling af de harmoniske strømme giver en indikation af, om spændingsforvrængningen er forårsaget af høje emissioner af harmonisk strøm fra forbrugeren selv. Vinklen af de harmoniske strømme og spændinger giver også en vis mulighed for at bedømme, om det er forbrug eller produktion, der er årsag til problemerne.

13 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 13 Spændingsdyk Spændingsdyk (eller stigninger) er ofte forårsaget af momentane ændringer i belastningen. Motorer eller andre store forbrugsenheder kan forårsage betydelige spændingsdyk ved opstart, men også store belastninger, som jævnligt ændrer deres belastning momentant, kan give spændingsdyk/-stigninger. Jo oftere momentane effektændringer sker, jo mere vil de også slå igennem i flickerintensiteten. Overvejelser om fremtidige spændingskvalitetsmålere Ved indkøb af spændingskvalitetsmålere bør man overveje en række funktionaliteter. En nyindkøbt spændingskvalitetsmåler skal som minimum kunne måle de obligatoriske aspekter af spændingskvaliteten med den præcision, der er krævet i klasse A i henhold til EN Hvis man forventer at bruge spændingskvalitetsmåleren til at indsnævre fejlårsagerne, vil det være en fordel, hvis den kan måle de valgfrie/fordelagtige måleparametre. Skal spændingskvalitetsmålerne udelukkende bruges til verifikation af spændingskvaliteten, vil de obligatoriske måleparametre dog være tilstrækkelige. Endelig er der en række parametre, som kan blive aktuelle inden for en nyanskaffet spændingskvalitetsmålers levetid, disse er: Dataeksportmuligheder Måling af interharmoniske spændinger og strømme Måling i 2-9 khz-området Måling i khz-området. Dataeksportmuligheder: For at muliggøre fremtidig udnyttelse af spændingskvalitetsmåledata til flere formål end automatisk verifikation vil det være en fordel, at spændingskvalitetsmåleren har mulighed for at eksportere data i enten et standardiseret format eller et maskinlæsbart format i klartekst. Et standardiseret format kunne fx være IEEEs PQDIF-format. Et maskinlæsbart format kunne fx være klartekst CSV-format eller XML-format.

14 Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 14 Interharmoniske: Interharmoniske overtoner er de overtoner under 2-3 khz, som ikke er et multiplum af grundtonen, dvs. alle de frekvenser som ikke kan deles med 50. Interharmonisk strømemission og spændingsforvrængning sker allerede, men der er begrænset fokus på det i den internationale standardisering. Adskillige lande (herunder Danmark) har dog allerede indført krav til interharmoniske i et begrænset omfang. I Danmark stilles krav til emissioner i dette område for VE-produktionsanlæg. 2-9 khz-forvrængning: Normativt omfatter almindelige krav til harmoniske overtoner op til den 40. overtone, hvilket er 2 khz. Enkelte standarder omhandler dog måling af harmoniske overtoner op til den 50. overtone (2,5 khz) eller op til 3-3,2 khz. Området 2-9 khz behandles internationalt i standardiseringsorganerne, og visse lande (herunder Danmark) har allerede enkelte krav, som involverer grænser i 2-9 khz området. I Danmark stilles krav til emissioner i dette område for VE-produktionsanlæg. Støjemissioner i dette frekvensbånd er ofte ud over, hvad almindelig effektelektronik aktivt kan yde påvirkning på, fx aktivt dæmpe støj på. Støj i dette bånd er således næsten altid uforudsete effekter af aktiv dæmpning af lavere frekvenser eller utilsigtet støj, der ikke er taget højde for under designprocessen khz-forvrængning: Området dækker de frekvenser, som bl.a. benyttes til PLC (Power Line Communication) -udstyr i lavspændingsnet. Ligesom 2-9 khz-området er dette frekvensområde uden for, hvad almindelig effektelektronik normalt kan dæmpe aktivt. Støj i dette bånd kan dog, ud over at være utilsigtet, også netop være signaler fra PLC-udstyr.

Rekommandation 16. Spændingskvalitet i lavspændingsnet 4. udgave, August Dansk Energi. Forskning og Udvikling.

Rekommandation 16. Spændingskvalitet i lavspændingsnet 4. udgave, August Dansk Energi. Forskning og Udvikling. Rekommandation 16 Spændingskvalitet i lavspændingsnet 4. udgave, August 2011 Dansk Energi Forskning og Udvikling Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Tlf.: 35 300 770 Fax: 35 300 771 E-mail: info@defu.dk

Læs mere

Husstandsvindmøller: Spændingskvalitet test og dokumentation. Poul Sørensen Danmarks Tekniske Universitet Risø DTU Vindenergiafdelingen

Husstandsvindmøller: Spændingskvalitet test og dokumentation. Poul Sørensen Danmarks Tekniske Universitet Risø DTU Vindenergiafdelingen Husstandsvindmøller: Spændingskvalitet test og dokumentation Poul Sørensen Danmarks Tekniske Universitet Risø DTU Vindenergiafdelingen Præsentation Standard for test af større vindmøller IEC 61400-21 testkrav

Læs mere

Dato: Kommentarer fra: Kommentartype: generel/teknisk /redaktionel Kommentar Forslag til ændringer

Dato: Kommentarer fra: Kommentartype: generel/teknisk /redaktionel Kommentar Forslag til ændringer Dato: 03-07-2018 Kommentarer fra: Kommentarskema vedr.: Samlede høringskommentarer Teknisk forskrift 3.2.7 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af produktionsanlæg til transmissionsnettet Figur /tabel

Læs mere

Tekniske krav for tilslutning af forbrugsinstallationer til det færøske elnet

Tekniske krav for tilslutning af forbrugsinstallationer til det færøske elnet Tekniske krav for tilslutning af forbrugsinstallationer til det færøske elnet 3. maj 2017 SEV, Landavegur 92, Postsmoga 319, FO-110 Tórshavn, Tel.. +298 346800, email: sev@sev.fo INDHOLDSFORTEGNELSE 1.

Læs mere

ANNEX A KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF HVDC-SYSTEMER OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE ELPRODUCERENDE ANLÆG

ANNEX A KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF HVDC-SYSTEMER OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE ELPRODUCERENDE ANLÆG Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 1/19 ANNEX A KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF HVDC-SYSTEMER OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE ELPRODUCERENDE

Læs mere

Installations- og idriftsættelsesvejledning. Forsyningsspænding op til 690V

Installations- og idriftsættelsesvejledning. Forsyningsspænding op til 690V Installations- og idriftsættelsesvejledning TAS-321DG Selectable AC transducer Retningsbestemt strøm-/effektmåling på 2 faser i et 3-faset system Forsyningsspænding op til 690V DEIF A/S Konfigurering via

Læs mere

KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE DISTRIBUTIONSSYSTEMER OG TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE FORBRUGSANLÆG

KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE DISTRIBUTIONSSYSTEMER OG TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE FORBRUGSANLÆG Krav for spændingskvalitet for tilslutning af distributionssystemer og forbrugsanlæg til transmissionsnettet 1/23 KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE DISTRIBUTIONSSYSTEMER OG TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE

Læs mere

Led belysning. Hvad tænker i når der bliver sagt LED lys? Produkter Installationsforhold Sikkerhed Brand Energi besparelse Sundhed Levetid

Led belysning. Hvad tænker i når der bliver sagt LED lys? Produkter Installationsforhold Sikkerhed Brand Energi besparelse Sundhed Levetid Led belysning Hvad tænker i når der bliver sagt LED lys? Produkter Installationsforhold Sikkerhed Brand Energi besparelse Sundhed Levetid Produktet Led belysning Eks. på en LED-lyskilde der er faglig.

Læs mere

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer Dato: 07.07.2017 Samlede høringskommentarer Kommentarskema vedr.: TF 3.4.1 Elforbrugsanlæg tilsluttet over 100 kv - høringsrevision 1.3.A. Sagsnr. 17/03665 Nr. Afsnitnr. Linjenr. Figur/ tabel Kommentartype:

Læs mere

Juli Metodebeskrivelse til Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 KV)

Juli Metodebeskrivelse til Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 KV) Juli 2018 Metodebeskrivelse til Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 KV) INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse... 2 1. Generelt... 3 1.1. Om metodebeskrivelsen...

Læs mere

En guide til at vælge driver til LED-armatur og at opfylde CE-mærkning

En guide til at vælge driver til LED-armatur og at opfylde CE-mærkning Fa: +31 (0)20 758 6001 En guide til at vælge driver til LED-armatur og at opfylde CE-mærkning Forord: CE-mærkning af et LED-armatur involverer flere krav, herunder sikkerhed, elektromagnetisk kompatibilitet

Læs mere

Rekommandation 21. Spændingskvalitet i mellemspændingsnet 3. udgave, August 2011. Dansk Energi. Forskning og Udvikling.

Rekommandation 21. Spændingskvalitet i mellemspændingsnet 3. udgave, August 2011. Dansk Energi. Forskning og Udvikling. Rekommandation 21 Spændingskvalitet i mellemspændingsnet 3. udgave, August 2011 Dansk Energi Forskning og Udvikling Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Tlf.: 35 300 770 Fax: 35 300 771 E-mail: info@defu.dk

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Procedurer og principper for elkvalitet ved tilslutning til højspænding

Procedurer og principper for elkvalitet ved tilslutning til højspænding Vejledning Dok. ansvarlig: HEH Sekretær: SLS Sagsnr.: s2016-818 Doknr: d2019-5979-4.0 Udgivelsesdato: 02-05-2019 Procedurer og principper for elkvalitet ved tilslutning til højspænding Denne vejledning

Læs mere

s d Vejledning om nedtagning og opbevaring af ikke-fjernaflæste målere

s d Vejledning om nedtagning og opbevaring af ikke-fjernaflæste målere 15-12-2014 s2014-344-d2014 8253-9.0 Vejledning om nedtagning og opbevaring af ikke-fjernaflæste målere Vejledning: Vejledning om nedtagning og opbevaring af ikke-fjernaflæste målere side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE:

Læs mere

Vejledning for tilslutning af ladestandere i lavspændingsnettet

Vejledning for tilslutning af ladestandere i lavspændingsnettet Vejledning for tilslutning af ladestandere i lavspændingsnettet - Version 3 Dok. ansvarlig: AFO Sekretær: JBA Sagsnr: 08/98 Doknr: 67 20-11-2009 Vejledning for tilslutning af ladestandere i lavspændingsnettet

Læs mere

Vejledning for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet

Vejledning for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet Juli 2019 Vejledning for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Version 1.0 1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 Oprettet ud fra de godkendte tekniske betingelser fra

Læs mere

Installations- og idriftsættelsesvejledning. Watt eller var transducer

Installations- og idriftsættelsesvejledning. Watt eller var transducer Installations- og idriftsættelsesvejledning TAS-331DG Konfigurabel AC transducer 4189300008G (DK) Watt eller var transducer Forsynings- og målespænding op til 690V DEIF A/S Konfigurering via PC-interface

Læs mere

Downloading, analyse og rapportering af power quality data

Downloading, analyse og rapportering af power quality data ANVENDELSESNOTE Downloading, analyse og rapportering af power quality data Når du forsøger at forstå energiforbrugs- eller power quality problemer i dit anlæg, så har du brug for data. Målinger er den

Læs mere

Principielt accepteret.

Principielt accepteret. Dato: 21.06.2016 Kommentarskema vedr.: Teknisk forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg til og med 11 kw. Dok. nr. 15/01353-66, Rev.1 samlede høringskommentarer Nr. Afsnit/ Underafsnit/ Linje nr. Paragraf

Læs mere

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2 Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2 0 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRPTON PREPARED CHECKED REVEWED APPROVED 14/17997-16 Energinet.dk

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning

Tekniske betingelser for nettilslutning September 2018 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Version 1.1 1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 Tilføjelse af krav til

Læs mere

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d Til Forsyningstilsynet Sendt til post@forsyningstilsynet.dk Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s2016-818 Doknr: d2018-22146-3.0 12-12-2018 Høringsnotat vedr. netvirksomhedernes tekniske betingelser

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning

Tekniske betingelser for nettilslutning Maj 2018 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Version 1.0 1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 2 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Dæmpet harmonisk oscillator

Dæmpet harmonisk oscillator FY01 Obligatorisk laboratorieøvelse Dæmpet harmonisk oscillator Hold E: Hold: D1 Jacob Christiansen Afleveringsdato: 4. april 003 Morten Olesen Andreas Lyder Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Formål...3

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning

Tekniske betingelser for nettilslutning Juli 2019 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Version 1.2 1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 Tilføjelse af krav til enheder

Læs mere

Planlægning af systemet

Planlægning af systemet Planlægning af systemet Grundig planlægning af systemopsætningen giver det bedst mulige resultat og den højest mulige ydeevne. Hvis du planlægger opsætningen omhyggeligt, kan du undgå situationer, hvor

Læs mere

10-20 kv koblingsanlæg installeret i Danmark

10-20 kv koblingsanlæg installeret i Danmark Notat Dok. ansvarlig: JZH Sekretær: sls Sagsnr: 08/133 Doknr: 3 22-02-2008 10-20 kv koblingsanlæg installeret i Danmark Dansk Energi Forskning og Udvikling (DEFU) er ved at starte et projekt op omhandlende

Læs mere

Vejen til. bedre og billigere energirapporter. Godt for miljøet og bundlinjen R&M - EL. En strøm af kvalitet

Vejen til. bedre og billigere energirapporter. Godt for miljøet og bundlinjen R&M - EL. En strøm af kvalitet Vejen til bedre og billigere energirapporter ENERGIOPTIMERING Godt for miljøet og bundlinjen R&M - EL En strøm af kvalitet R&M-EL Energioptimering Nyt koncept sikrer bedre og billigere energirapporter

Læs mere

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF PRODUKTIONSENHEDER TIL TRANSMISSIONSNETTET - REV. 2

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF PRODUKTIONSENHEDER TIL TRANSMISSIONSNETTET - REV. 2 1/23 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 TEKNISK FORSKRIFT 3.2.7 KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF PRODUKTIONSENHEDER TIL TRANSMISSIONSNETTET

Læs mere

Dansk Energis høringssvar til afgørelse om mål for netselskabers leveringskvalitet

Dansk Energis høringssvar til afgørelse om mål for netselskabers leveringskvalitet Til Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej 35, 2500 Valby Dok. ansvarlig: TMP Sekretær: Sagsnr: s2018-774 Doknr: d2018-21544-20.0 06-12-2018 Dansk Energis høringssvar til afgørelse om mål for netselskabers

Læs mere

Installations- og idriftsættelsesvejledning. Synkroniseringsrelæ type FAS-125DG uni-line B (DK) Med spændingssammenligning

Installations- og idriftsættelsesvejledning. Synkroniseringsrelæ type FAS-125DG uni-line B (DK) Med spændingssammenligning Installations- og idriftsættelsesvejledning Synkroniseringsrelæ type FAS-125DG uni-line Synkronisering af generator til samleskinne Med spændingssammenligning Statisk synkronisering Indikation af status

Læs mere

SPEED-Commander Frekvensomformer. Program nr. 1 Software version 5.0.3. PI-regulering

SPEED-Commander Frekvensomformer. Program nr. 1 Software version 5.0.3. PI-regulering SPEED-Commander Frekvensomformer Driftsvejledning Bemærk: Speciel Software Program nr. 1 Software version 5.0.3 PI-regulering Til parameterliste og tilslutninger af styreklemmer anvendes vedhæftede programbeskrivelse.

Læs mere

Nye krav til måling af RF-emission > 1 GHz

Nye krav til måling af RF-emission > 1 GHz Nye krav til måling af RF-emission > 1 GHz Der findes i dag stadig flere produkter, der kommunikerer i frekvensområdet over 1 GHz. Samtidig øges den interne klokfrekvens i moderne elektronik, mens kravene

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra miniventilatorer Type MicroVent 2-8. Udført for InVentilate. TC Sagsnr.: T Side 1 af

Teknisk Notat. Støj fra miniventilatorer Type MicroVent 2-8. Udført for InVentilate. TC Sagsnr.: T Side 1 af Teknisk Notat Støj fra miniventilatorer Type MicroVent 2-8 Udført for InVentilate TC-1327 Sagsnr.: T23631 Side 1 af 8 19. februar 213 DELTA Venlighedsvej 4 297 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72 19 4 Fax +45

Læs mere

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5 Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5 0 Endelig udgave 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 DATE KDJ XLOC BJA TK NAME REV. DECRPTON PREPARED CHECKED REVEWED APPROVED 13/96336-14

Læs mere

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling Dok. ansvarlig: NMJ Sekretær: Sagsnr: Doknr: 11. december 2014 Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling 1. Kortfattet beskrivelse af tariferingsmetoden Dansk Energi anmelder hermed

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv)

Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Juli 2019 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Version 1.2 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 Tilføjelse af krav til enheder

Læs mere

Vejledning for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv)

Vejledning for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Juli 2019 Vejledning for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Version 1.0 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 Oprettet ud fra de godkendte tekniske betingelser fra

Læs mere

Relæ - Timer relæ m. 18 funktioner, 12 V

Relæ - Timer relæ m. 18 funktioner, 12 V 1602494800 - Relæ - Timer relæ m. 18 funktioner, 12 V Kompakt og avanceret timer-relæ, med 18 forskellige og smarte funktioner. Det opsættes nemt med kontakterne og displayet, hvor det også er muligt at

Læs mere

Deltagere: Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2 Kort præsentation af mødedeltagerne To af mødedeltagere præsenterede sig:

Deltagere: Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2 Kort præsentation af mødedeltagerne To af mødedeltagere præsenterede sig: Referat af møde vedr. koordinering af krav til nettilslutning af vindmøller afholdt hos Elkraft System Onsdag den 7. juli 2004 fra kl. 14.00 til kl. 16.00 Deltagere: Jan Havsager Jørgen Lemming Jørgen

Læs mere

Sennheiser DW 800 Guide. 1 Installation & Tilslutning

Sennheiser DW 800 Guide. 1 Installation & Tilslutning Sennheiser DW 800 Guide 1 Installation & Tilslutning DW 800 pakken indeholder følgende 2 Mobile enheder 1 Lade station 1 Mellemkabel 1 Strømforsyning 1 PC-kabel 1 Manual Tilslut mellemkablet til din DW

Læs mere

Driftsoptimering af distributionsnettet

Driftsoptimering af distributionsnettet Driftsoptimering af distributionsnettet v/ Allan Norsk Jensen, DEFU Dansk Energi Net temadag, 25. november 2010 3 arbejdsgrupper 9 netselskaber er repræsenteret i projektet Formål med Driftoptimeringsprojektet:

Læs mere

Intelligent Solar Charge Controller Solar30 User s Manual

Intelligent Solar Charge Controller Solar30 User s Manual OM Solceller Intelligent Solar Charge Controller Solar30 User s Manual Læs venligst denne instruktion grundigt igennem, før du bruger den. 1 Produkt introduktion: Denne controller er en slags intelligent

Læs mere

Installations- og idriftsættelsesvejledning. Spændings-, strøm-, frekvens-, vinkeltransducer. Forsyningsspænding op til 690V

Installations- og idriftsættelsesvejledning. Spændings-, strøm-, frekvens-, vinkeltransducer. Forsyningsspænding op til 690V Installations- og idriftsættelsesvejledning TAS-311DG Selectable AC transducer Spændings-, strøm-, frekvens-, vinkeltransducer Forsyningsspænding op til 690V DEIF A/S Konfigurering via PC-interface mulig

Læs mere

Sådan sparer du. penge. med dit nye sparometer

Sådan sparer du. penge. med dit nye sparometer Sådan sparer du penge med dit nye sparometer Indstil dit sparometer BEMÆRK: Husk at trykke på START/STOP et par sekunder for at nulstille datahukommelsen inden man starter en måling. Sådan indstiller du

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

Egenkontrol/test af sikkerheden for stinkskabe. August 2016

Egenkontrol/test af sikkerheden for stinkskabe. August 2016 Egenkontrol/test af sikkerheden for stinkskabe August 2016 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Målinger... 2 2.1 Anvendelse af måleudstyr og type... 2 2.2 Målinger af lufthastigheder omkring stinkskab...

Læs mere

KEB COMBIVERT FREKVENSOMFORMER QUICK-GUIDE. F4-C VERSION (0,75 315 kw)

KEB COMBIVERT FREKVENSOMFORMER QUICK-GUIDE. F4-C VERSION (0,75 315 kw) KEB COMBIVERT FREKVENSOMFORMER ANTRIEBSTECHNIK QUICK-GUIDE F4-C VERSION (0,75 315 kw) REGAL A/S Industrivej 4, DK - 4000 Roskilde Tlf. 46 77 70 00 Fax 46 75 76 20 regal@regal.dk www.regal.dk Forord Denne

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv)

Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) September 2018 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Version 1.1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 Tilføjelse af krav til

Læs mere

Notat. Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet. Baggrund

Notat. Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet. Baggrund Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: SLS Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-697-4.0 24-01-2013 Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet Baggrund I november 2012 udarbejdede

Læs mere

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Digital timer print modul 12V 2000.2231 Multi funktions timer med 8 funktioner, anvendelig i mange installationer, forsyning 12VDC drift. Printet har

Læs mere

Simulering af harmonisk forvrængning Forberedelse og indsamling af installationsdata

Simulering af harmonisk forvrængning Forberedelse og indsamling af installationsdata Simulering af harmonisk forvrængning Forberedelse og indsamling af installationsdata 17/03/2014 Version XX/Initialer 1/ 7 Indhold Harmonisk forvrængning... 3 Dine forberedelser... 3 Oplysningsskema simuleringsdata...

Læs mere

Lovtidende A 2009 Udgivet den 27. oktober 2009

Lovtidende A 2009 Udgivet den 27. oktober 2009 Lovtidende A 2009 Udgivet den 27. oktober 2009 23. oktober 2009. r. 992. Bekendtgørelse om Dansk radiogrænseflade nr. 00 056 for radioanlæg, der benytter ultrabredbåndsteknologi (UWB) til kommunikation,

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen på

Læs mere

Høringsnotat over vejledning til indsamling af leveringssikkerhedsdata

Høringsnotat over vejledning til indsamling af leveringssikkerhedsdata 12-12-2005 E2 3/1320-0200-0065 /TNE Høringsnotat over vejledning til indsamling af leveringssikkerhedsdata Som det fremgår af Energitilsynets afgørelse af 25. april 2005 skal elnetselskaberne fra og med

Læs mere

Gebyrbeskrivelser for standardgebyrer under engrosmodellen

Gebyrbeskrivelser for standardgebyrer under engrosmodellen Notat Dok. ansvarlig: DGR/JST Sekretær: Sagsnr.: s2013-460 Doknr: d2014-7793-6.0 02-07-2014 Gebyrbeskrivelser for standardgebyrer under engrosmodellen Dette notat indeholder en beskrivelse af de gebyrer,

Læs mere

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Nettilsluttede el-kedler med begrænset netadgang Aftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren og NETVIRKSOMHED YY CVR: xxxxx på den anden side

Læs mere

Kom godt i gang med. Icotera fiberboks. med indbygget router

Kom godt i gang med. Icotera fiberboks. med indbygget router Kom godt i gang med Icotera fiberboks med indbygget router Tillykke med din nye fiberboks Inden du får glæde af fiberbredbåndet, skal du have tilsluttet computer, TV og telefon til fiberboksen. Med denne

Læs mere

Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Kommentartype: Konklusion Generel/ Teknisk Kommentar Forslag til ændringer (kun Energinet)

Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Kommentartype: Konklusion Generel/ Teknisk Kommentar Forslag til ændringer (kun Energinet) Dato: 21.03.2019 Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/02848-2 Kommentarskema vedr.: Høring af national gennemførelsesforanstaltning for informationsudveksling: stationsanlæg og net Linjenr. Figur/tabel

Læs mere

TILSLUTNINGSANVISNING

TILSLUTNINGSANVISNING TILSLUTNINGSANVISNING STYREENHED TIL ROTERENDE VARMEVEKSLERE MicroMax180 Revideret 05-01-14 Version 1.1 F21018901DK IBC automatic BRÄNNERIGATAN 5 S-263 37 HÖGANÄS TLF+46 42 33 00 10 FAX +46 42 33 03 75

Læs mere

Udfordringer for måling af elektrisk energi. Henrik Weldingh Dansk Energi

Udfordringer for måling af elektrisk energi. Henrik Weldingh Dansk Energi Udfordringer for måling af elektrisk energi Henrik Weldingh Dansk Energi Baggrunden Ønsket om at reducere CO 2 udslippet Ved at anvende energien intelligent Ved at udnytte vedvarende energikilder Dette

Læs mere

Svane Electronic Universal timer med 4 relæer og et valg af 18 funktioner hver 1. 4 kanals timer med 18 funktioner

Svane Electronic Universal timer med 4 relæer og et valg af 18 funktioner hver 1. 4 kanals timer med 18 funktioner Svane Electronic Universal timer med 4 relæer og et valg af 18 funktioner hver 1 4 kanals timer med 18 funktioner 2000.2238 Vi sikrer en høj kvalitet sammen med vores samarbejdes partnere! Vi udveksler

Læs mere

Resonans 'modes' på en streng

Resonans 'modes' på en streng Resonans 'modes' på en streng Indhold Elektrodynamik Lab 2 Rapport Fysik 6, EL Bo Frederiksen (bo@fys.ku.dk) Stanislav V. Landa (stas@fys.ku.dk) John Niclasen (niclasen@fys.ku.dk) 1. Formål 2. Teori 3.

Læs mere

Slutrapport Ecomotion R&D

Slutrapport Ecomotion R&D Slutrapport Ecomotion R&D (Bileder fra Ecomotion Truck i Øster anlæg, København) 1 Indholdsfortegnelse Slutrapport Ecomotion R&D... 1 Indledning... 3 Opsummering af projektets fremdrift... 4 M1: Construction

Læs mere

Driftsoptimering af distributionsnettet

Driftsoptimering af distributionsnettet Driftsoptimering af distributionsnettet v/ Louise Jakobsen, DEFU Dansk Energi Net temadag, Vejle 24.november 2009 3 arbejdsgrupper 9 netselskaber er repræsenteret i projektet Formål med Driftoptimeringsprojektet:

Læs mere

Kom godt i gang med. Icotera fiberboks. med indbygget router. 25562 - TRE BRE booklet 120x120 fiberboks ICOTERA rev04.indd 1

Kom godt i gang med. Icotera fiberboks. med indbygget router. 25562 - TRE BRE booklet 120x120 fiberboks ICOTERA rev04.indd 1 Kom godt i gang med Icotera fiberboks med indbygget router 25562 - TRE BRE booklet 120x120 fiberboks ICOTERA rev04.indd 1 02-11-2011 10:03:07 Tillykke med din nye fiberboks Inden du får glæde af fiberbredbåndet,

Læs mere

Installationsmanual SuperSail Marine Alarm Marine Alarm Wireless

Installationsmanual SuperSail Marine Alarm Marine Alarm Wireless Installationsmanual SuperSail Marine Alarm Marine Alarm Wireless ID er for trådløse sensorer: Fjernbetjening: Bevægelsessensor: Vandsensor Landstrømsensor: Dørsensor: Temperatursensor: Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse Skoleåret

Læring af test. Rapport for. Aarhus Analyse  Skoleåret Læring af test Rapport for Skoleåret 2016 2017 Aarhus Analyse www.aarhus-analyse.dk Introduktion Skoleledere har adgang til masser af data på deres elever. Udfordringen er derfor ikke at skaffe adgang

Læs mere

Case: On-line PD målinger på kabler. Udarbejdet af Jens Zoëga Hansen, DEFU

Case: On-line PD målinger på kabler. Udarbejdet af Jens Zoëga Hansen, DEFU Case: On-line PD målinger på kabler Udarbejdet af Jens Zoëga Hansen, DEFU Baggrund På en primær transformerstation (6 3 kv / 1 kv) blev det besluttet at foretage PD målinger på 1 kv kabelafgangene udgående

Læs mere

SPEED-Commander frekvensomformer. Program nr. 04 Software version 5.12c. Synkron Kontrol

SPEED-Commander frekvensomformer. Program nr. 04 Software version 5.12c. Synkron Kontrol SPEED-Commander frekvensomformer Driftsvejledning Bemærk: Speciel Software Program nr. 04 Software version 5.12c Synkron Kontrol Parameterliste og tilslutninger af styreklemmer anvendes vedhæftede programbeskrivelse.

Læs mere

Fejlstatistik og on-line PD måling på olie-papir kabler. Jens Zoëga Hansen DEFU

Fejlstatistik og on-line PD måling på olie-papir kabler. Jens Zoëga Hansen DEFU Fejlstatistik og on-line PD måling på olie-papir kabler Jens Zoëga Hansen DEFU Program Baggrund Fejlstatistik Partielle udladninger Off-line PD målinger On-line PD målinger Baggrund Forsat omkring 15.000

Læs mere

Lavspændingsdirektivet (LVD), Den Administrative Samarbejdsgruppe (ADCO) Anbefaling. Februar 2011 (Ændret april 2012)

Lavspændingsdirektivet (LVD), Den Administrative Samarbejdsgruppe (ADCO) Anbefaling. Februar 2011 (Ændret april 2012) Lavspændingsdirektivet (LVD), Den Administrative Samarbejdsgruppe (ADCO) Anbefaling Februar 2011 (Ændret april 2012) Sikkerheden ved Type-T LED-udskiftningsrør og ombyggede belysningsarmaturer Indledning:

Læs mere

www.ic-electronic.com Softstarter med indbygget by-pass

www.ic-electronic.com Softstarter med indbygget by-pass www.ic-electronic.com Softstarter med indbygget by-pass Softstarter for 3-faset motorer med indbygget by-pass Nominel driftspænding 200...480VAC Strøm: 30A / 50A / 100A (rms) (op til 173A inside delta)

Læs mere

Tilslutningsbestemmelser

Tilslutningsbestemmelser Gældende fra 1. januar 2012 Tilslutningsbestemmelser SK Elnet A/S Lilleøvej 3 4220 Korsør tlf. 58362500 KORSØR SLAGELSE Tilslutningsbestemmelser for SK Elnet A/S side 2 Indhold 1. Generelle bestemmelser.

Læs mere

Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg på 11 kw eller derunder til det færøske elnet

Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg på 11 kw eller derunder til det færøske elnet Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg på 11 kw eller derunder 3. maj 2017 SEV, Landavegur 92, Postsmoga 319, FO-110 Tórshavn, Tel. +298 346800, email: sev@sev.fo INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION...

Læs mere

Måleinstrumentdirektivets betydning for danske fabrikanter og brugere En spørgeundersøgelse

Måleinstrumentdirektivets betydning for danske fabrikanter og brugere En spørgeundersøgelse Måleinstrumentdirektivets betydning for danske fabrikanter og brugere En spørgeundersøgelse Rapport nr.: CLM A/. december DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Venlighedsvej 4 7 Hørsholm Tlf. 7 4 Fax 7

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) 7.4.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 93/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 278/2009 af 6. april 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til

Læs mere

KOM GODT I GANG MED DIN ICOTERA FIBERBOKS MED INDBYGGET ROUTER

KOM GODT I GANG MED DIN ICOTERA FIBERBOKS MED INDBYGGET ROUTER KOM GODT I GANG MED DIN ICOTERA FIBERBOKS MED INDBYGGET ROUTER TILLYKKE MED DIN NYE FIBERBOKS Inden du får glæde af fiberbredbåndet, skal du have tilsluttet computer, TV og telefon til fiberboksen. Med

Læs mere

O-arm -billedbehandlingssystem Rettelsesark +1 (800) gratisnummer i USA +1 (720) internationalt

O-arm -billedbehandlingssystem Rettelsesark +1 (800) gratisnummer i USA +1 (720) internationalt O-arm -billedbehandlingssystem Rettelsesark +1 (800) 595-9709 gratisnummer i USA +1 (720) 890-3200 internationalt Rettelsesark til Brugermanual til O-arm (BI-500-00142 Rev. 04, til softwareversion 3.1.x)

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2009R0278 DA 17.07.2013 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 278/2009 af 6. april 2009 om gennemførelse

Læs mere

Bekendtgørelse om Dansk radiogrænseflade nr for radioanlæg, der anvender ultrabredbåndsteknologi (UWB)

Bekendtgørelse om Dansk radiogrænseflade nr for radioanlæg, der anvender ultrabredbåndsteknologi (UWB) BEK nr 1387 af 12/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december 2016 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Erhvervs- og vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2014-6289 Senere

Læs mere

DVG-H/F400 DVG-V/F400

DVG-H/F400 DVG-V/F400 Vejledning til transport, installation, opstart og vedligeholdelse af brand- og røg tagventilator DVG-H / DVG-V F400 iht. EN 12101-3 (400 C, 120 min) DVG-H/F400 DVG-V/F400 Ved Milepælen 7 DK-8361 Hasselager

Læs mere

MCE9637 DeviceNet Modul

MCE9637 DeviceNet Modul Kokkedal Industripark 4 DK-2980 Kokkedal DANMARK Tlf: +45 49 18 01 00 Fax: +45 49 18 02 00 MCE9637 DeviceNet Modul MCE9637 til overførsel af status og vægt for digitale vejeceller Gælder for: PIC nr.:

Læs mere

Nukissiorfiit. Almindelige leveringsbetingelser for offentlig levering af elvarme

Nukissiorfiit. Almindelige leveringsbetingelser for offentlig levering af elvarme Nukissiorfiit Almindelige leveringsbetingelser for offentlig levering af elvarme Nr. 2 gældende fra 1. maj 2011 NUKISSIORFIITS ALMINDELIGE LEVERINGSBETINGELSER FOR OFFENTLIG LEVERING AF EL- VARME NR. 1.

Læs mere

Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed

Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed Civilingeniør Jacob Storm Jørgensen jasj@ramboll.dk En støjreducerende vejbelægning har ikke den samme støjreducerende effekt i hele belægningens levetid.

Læs mere

Kom godt i gang med. Icotera fiberboks. med indbygget router

Kom godt i gang med. Icotera fiberboks. med indbygget router Kom godt i gang med Icotera fiberboks med indbygget router Tillykke med din nye fiberboks Inden du får glæde af fiberbredbåndet, skal du have tilsluttet computer, TV og telefon til fiberboksen. Med denne

Læs mere

KLIMAREGNSKAB ODSHERRED KOMMUNE 2013

KLIMAREGNSKAB ODSHERRED KOMMUNE 2013 KLIMAREGNSKAB ODSHERRED KOMMUNE 2013 Udarbejdet af: Odsherred Kommune 2014. 1 Indhold KLIMAREGNSKAB ODSHERRED KOMMUNE 2013... 1 Baggrund... 3 Data, behandling og beregninger... 3 Data... 3 Behandling...

Læs mere

Softstarter med indbygget by-pass

Softstarter med indbygget by-pass www.ic-electronic.com Softstarter med indbygget by-pass Softstarter for 3-faset motorer med indbygget by-pass Nominel driftspænding 200...480VAC Strøm: 30A (rms) 51A inside delta Strøm: 50A (rms) 86A inside

Læs mere

Installations- og idriftsættelsesvejledning. Indstilleligt check-synkroniseringsrelæ type HAS-111DG uni-line G (DK)

Installations- og idriftsættelsesvejledning. Indstilleligt check-synkroniseringsrelæ type HAS-111DG uni-line G (DK) Installations- og idriftsættelsesvejledning Indstilleligt check-synkroniseringsrelæ type HAS-111DG uni-line 4189340146G (DK) Synkronisering af generator til samleskinne Indstillelig fasevinkelforskel Indstillelig

Læs mere

Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet

Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet April 2019 Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) Produktionsanlæg kategori A og B Version 1.0 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 Oprettet ud fra de godkendte

Læs mere

Magnetiske felter Ved luftledningsanlæg

Magnetiske felter Ved luftledningsanlæg Kapitel 12 Magnetiske felter Ved luftledningsanlæg Magnetfeltet ved højspændingsluftledninger ligger typisk i området fra nogle få µt op til maksimalt ca. 10 µt. I nedenstående figur er vist nogle eksempler

Læs mere

Betjeningsvejledning for C.A.T+ & GENNY+ 100.116

Betjeningsvejledning for C.A.T+ & GENNY+ 100.116 CAT og Genny er det perfekte søgeudstyr til lokalisering af nedgravede kabler og rør. Den robuste konstruktion sikrer lang levetid og stor driftssikkerhed. De få knapper sikrer stor effektivitet, selv

Læs mere

Dampturbineanlæg. Udvikling af fejl i planetgear.

Dampturbineanlæg. Udvikling af fejl i planetgear. VIBRO CONSULT Palle Aggerholm. Dampturbineanlæg. Udvikling af fejl i planetgear. Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 E-mail: palle@vibroconsult.dk www.vibroconsult.dk DK 8260 Viby J. Højtryksturbine

Læs mere

1 System oversigt.. 3 1.1 Enheder... 3 1.2 Prioritering af signaler... 4

1 System oversigt.. 3 1.1 Enheder... 3 1.2 Prioritering af signaler... 4 Indholdsfortegnelse 1 System oversigt.. 3 1.1 Enheder... 3 1.2 Prioritering af signaler... 4 2 Installation 5 2.1 Kontrol Enhed. 5 2.1.1 Tilslutning af forsyning... 5 2.1.2 Tilslutning af højttalere...

Læs mere

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse VIBRO CONSULT Palle Aggerholm Tilstandskontrol ved hjælp af vibrationsanalyse Et minikursus med særlig henvendelse til vindmølleejere Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 Mobil: 40 14 95 84 E-mail:

Læs mere

KLIMAREGNSKAB ODSHERRED KOMMUNE 2014

KLIMAREGNSKAB ODSHERRED KOMMUNE 2014 KLIMAREGNSKAB ODSHERRED KOMMUNE 2014 Foto Marianne Diers Regnskab udarbejdet af Odsherred Kommune 2015 Indhold KLIMAREGNSKAB ODSHERRED KOMMUNE 2014... 1 Foto Marianne Diers... 1 Regnskab udarbejdet af

Læs mere

look at Calibration

look at Calibration Take a look at Calibration Kalibrering er en samling af handlinger som, under specifikke betingelser, etablerer forholdet mellem værdier fra et måleinstrument eller målesystem, eller værdier fra et referencemateriale

Læs mere

Kom godt i gang med Icotera fiberboks. med indbygget router. 25562 - TRE BRE booklet 120x120 fiberboks ICOTERA rev06.indd 1

Kom godt i gang med Icotera fiberboks. med indbygget router. 25562 - TRE BRE booklet 120x120 fiberboks ICOTERA rev06.indd 1 Kom godt i gang med Icotera fiberboks med indbygget router 25562 - TRE BRE booklet 120x120 fiberboks ICOTERA rev06.indd 1 04-10-2012 10:25:12 Tillykke med din nye fiberboks Inden du får glæde af fiberbredbåndet,

Læs mere