Fysioterapi til behandlingen af hofteartrose. Fysioterapi virker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fysioterapi til behandlingen af hofteartrose. Fysioterapi virker"

Transkript

1 Fysioterapi til behandlingen af hofteartrose Træning og manuel behandling kan mindske smerter og forbedre funktion hos mennesker med hofteartrose. Træningen bør være superviseret og gerne suppleres med hjemmetræning.

2 Fysioterapi til behandlingen af hofteartrose Der er i Danmark cirka personer med artrose og fremover forventes en større andel af befolkningen at få artrose på grund af den demografiske udvikling, og den større andel af overvægtige og fysisk inaktive personer i befolkningen (1). Artrose er den mest udbredte årsag til, at ældre har svært ved at bevæge sig og er karakteriseret ved smerter og stivhed i de/t afficerede led (2). Definitionen af artrose kan være baseret på de kliniske symptomer, radiologiske tegn på degenerative forandringer eller begge dele (3). Der er dog ofte uoverensstemmelse mellem radiologiske fund og symptomerne i form af smerteniveauet, hvor nogle patienter oplever symptomer på artrose uden at have radiologiske forandringer, mens andre har tydelige radiologiske artroseforandringer uden at have symptomer (2). 1-5 % af befolkningen lider af hofteartrose, og forekomsten stiger med alderen med lidt hyppigere forekomst blandt kvinder end mænd (3). Risikofaktorerne for at udvikle artrose er bl.a. overvægt, fysisk inaktivitet, tidligere skader i knogler/led, muskelsvaghed, kraftig og vedvarende belastning samt arvelige faktorer (1). Artrose i hoften er en kronisk lidelse, som har et progredierende forløb, der for nogle af patienterne ender med kirurgisk intervention i form af en hoftealloplastik. Ikke-kirurgiske behandlingstiltag rettes mod symptombehandling og en eventuel forhaling af sygdomsprogressionen, hvis det er muligt (4). Der er international konsensus om, at basisbehandlingen ved artrose bør bestå af træning, patientuddannelse og vægttab (ved overvægt), og at operation kun overvejes, når ikke-kirurgiske behandlingsformer er afprøvet og fundet utilstrækkelige (5). Der er dog en del udfordringer med at udbrede og implementere anbefalingerne, hvilket fører til uoverensstemmelse mellem anbefalingerne og den praksis, der udøves (5,6). Det kan føre til ineffektive behandlingsforløb, hvor patienterne ikke får den mest effektive behandling og eventuelt tilbydes operation inden relevant ikke-kirurgisk behandling er tilstrækkeligt afprøvet. De internationale anbefalinger er primært baseret på evidens fra forskning i knæartrose, derfor mangler der fokus på de specifikke effekter af ikke-kirurgisk behandling af hofteartrose. Reduceret muskelstyrke og ledbevægelighed samt nedsat funktionsevne i form af for eksempel reduceret ganghastighed og problemer med at rejse og sætte sig på en stol

3 basisbehandling + supplerende behandling + kirurgi basisbehandling + supplerende behandling basisbehandling kunstige ledflader medicin, såler, ortoser, behandling af terapeut Få Nogle patientuddannelse, træning og vægttab Alle Artrose i hofte og knæ håndteres bedst ved hjælp af patientuddannelse, træning og vægttab suppleret med farmakologisk og kirurgisk intervention ved behov. Alle patienter bør tilbydes første linje behandling (nederst i pyramiden), nogle vil have behov for anden linje behandling, og få vil have behov for tredje linje behandling (Kilde: Roos EM, Juhl CB. Osteoarthritis 2012 year in review: rehabilitation and outcomes. Osteo-arthritis Cartilage Dec;20(12): ). eller gå på trapper er almindelige følger af hofteartrose (7). Ligeledes oplever patienterne aktivitetsbegrænsninger såsom problemer med at komme omkring udendørs, foretage indkøb og gøre rent (8). Med de beskrevne symptomer og funktionsbegrænsninger er træning en oplagt behandlingsmulighed til patienter med hofteartrose. EFFEKT AF FYSIOTERAPI Effekt af træning som behandling Forskningen har vist, at træning kan mindske symptomerne ved hofteartrose. Derfor bør træning som behandling tilbydes patienter med symptomatisk hofteartrose, idet forskning har dokumenteret, at træning kan mindske symptomerne ved hofteartrose (4,9). Flere typer træning er fundet gavnlige ved hofteartrose. Et Cochrane review fra 2014 konkluderer, at landbaseret træning, som for eksempel styrketræning og funktionel træning, kan reducere smerteniveauet og forbedre selvrapporteret funktion for patienter med hofteartrose (9). Der kan forekomme smerte under træning. I praksis anbefales det at træne på trods af smerte under forudsætning af, at smerten er acceptabel og aftager igen efter træningen. En gængs måde at definere acceptabel smerte under træning på er, at smerteintensiteten højest må ligge på 5 på en skala fra 0-10 (10).

4 SMERTEMONITORERING sikker acceptabel højrisiko ingen smerte værst tænkelige smerte Smertemonitoreringsmodel efter Thomeé, Visuel analog skala til at vurdere smerter fra 0 (ingen smerter) til 10 (værst mulige smerter) med angivelse af den sikre, acceptable og højrisiko zone for smerte. Ved neuromuskulær træning forstås træning med fokus på bevægelsens kvalitet, sensomotorisk kontrol og funktionel stabilitet med det formål at optimere belastningsforholdene i det artroseramte led. Ved funktionel træning forstås træning af dagligdags funktioner som for eksempel gang, trappegang og rejse/sætte sig fra en stol. Når funktionel træning udføres med kvalificeret supervision vil der i høj grad være fokus på bevægekvalitet, derfor vurderes det, at der er et vist overlap mellem neuromuskulær og funktionel træning. Flere studier har vist, at landbaseret træning med fokus på neuromuskulær og/eller funktionel træning med 7-16 superviserede sessioner over en periode på 6-12 uger har en lille, men konsistent effekt på patientrapporteret funktion på både kort og lang sigt (11). Ligeledes ses der en lille smertelindrende effekt på kort sigt, men det kan diskuteres, om det er af en klinisk relevant effektstørrelse. Flere af disse træningsmetoder indeholder også elementer af styrketræning. Der er også gennemført studier af progressiv styrketræning med en kontrolleret og superviseret høj belastning (ca. 70 % af maksimal belastning) (12-14). I disse studier har patienterne trænet 2-3 gange ugentligt i 6-16 uger. Studierne påviser en moderat effekt af styrketræningen på smerte og funktion efter endt behandling, men langtidseffekterne er ikke undersøgt. Med den moderate effekt på smerte (sammenlignet med en lille effekt af neuromuskulær/funktionel træning) synes styrketræning at have større smertelindrende effekt end neuromuskulær/funktionel træning, men eftersom der ikke er gennemført sammenlignende studier, er det uvist, om forskellene i effekten skyldes typen af træning eller andre forskelle (træningsdosis, hyppighed, varighed, populationen eller andet). Vandbaseret træning udføres oftest i varmt vand (32-36 C) med det formål at lindre smerte, mindske stivhed i det muskuloskeletale system og afspænde muskulaturen (4). Et nyt Cochrane review konkluderer, at der er en lille, men klinisk relevant, korttidseffekt på smerte, funktion og livskvalitet af træning i vand for patienter med artrose i hofte eller knæ (4). Kun to ud af 13 studier har inkluderet udelukkende patienter med hofteartrose, i de resterende 11 studier er der inkluderet patienter med knæartrose enten udelukkende eller i kombination med patienter med hofteartrose.

5 artrosegrader De ovennævnte træningsmetoder ser ud til at have effekt uanset graden af artrose. Nogle af de omtalte studier er udført på patienter fra almen praksis, som formodes at have en relativ mild grad af artrose (13,15,16), mens andre studier har inkluderet patienter, der var indstillet til at få en hoftealloplastik og dermed må formodes at have hofteartrose i svær grad (12,17,18). træningsdosis Der er forskelle på træningsdosis i de studier, der har påvist gavnlige effekter af træning, og der kan således ikke gives en præcis anbefaling for den ideelle træningsdosis. Der er dog det fællestræk i studierne, at der er givet superviserede træningssessioner 1-3 gange ugentligt eventuelt suppleret med hjemmetræning over en periode på mere end 6 uger, i de fleste studier omkring 8-12 uger. Dette stemmer godt overens med resultaterne fra forskning vedrørende træning til patienter med knæartrose, hvor en metaanalyse viser, at 12 ugers superviserede træningssessioner fører til sammenlignelig smertestillende effekt som medicinsk smertebehandling (NSAID og paracetamol) samt at denne effekt er uafhængig af træningstype og artrosegrad (19-21). Manuel behandling Ved manuel behandling menes både ledmobilisering og ledmanipulation. Der er fundet en lille, men klinisk relevant effekt af manuel behandling på smerte, men ikke funktion hos patienter med hofteartrose (11). Der blev udført 5-12 behandlingssessioner i studierne, og de studier med flest behandlingssessioner og brug af ledmanipulation fremfor Antal patienter 1-5 % af den danske befolkning lider af hofteartrose og forekomsten stiger med alderen. Man skønner, at der er danskere med artrose. Artrosens sværhedsgrad Hofteartrose er en kronisk, fremadskridende ledsygdom med smerter, funktionsbegrænsninger og nedsat livskvalitet til følge. Livsstilsfaktorer som overvægt og fysisk inaktivitet øger risikoen for at udvikle artrose.

6 ledmobilisering fandt de største effekter (11,22,23). Dette kan tyde på, at der er en vis dosis-respons effekt i forhold til behandlingsmængde samt intensitet, men dette er ikke undersøgt og er rent hypotetisk. HVORFOR SKAL FYSIOTERAPEUTER TRÆNE/BEHANDLE HOFTEARTROSE? Fysioterapeuter er uddannede til at supervisere træningsforløb, udføre manuel behandling samt evaluere muskelstyrke, ledbevægelighed og funktionsevne. Det er væsentligt, at træningen tilrettelægges og superviseres af en fysioterapeut med specialkompetencer inden for artrose (19). Fysioterapeuter har kompetencerne til at sikre den nødvendige kvalitet og individuel tilpasning af intensitet og progression i træningen. I litteraturen indgår superviserede sessioner i alle studierne i varierende grad, minimum 1 gang ugentligt, eventuelt suppleret med hjemmetræning. Der er ikke forskning, der har vist, hvor meget supervision der er nødvendigt for at opnå effekt specifikt for patienter med hofteartrose, men ved knæartrose er det dokumenteret, at et forløb med minimum 12 superviserede træningssessioner fører til større effekter end ved færre superviserede sessioner (21). SOCIOØKONOMISKE EFFEKTER Hvert år koster artrose mere end 2 mio. kr. i behandlingsudgifter samt mere end 2 mio. kr. på grund af tabt produktion (1). Artrose er ligeledes en hyppig årsag til sygemelding og tilkendelse af førtidspension, og patienter med artrose udgør 17 % af alle besøg hos kiropraktorer og praktiserende fysioterapeuter (1). Ud over de samfundsmæssige omkostninger er der naturligvis omkostninger for den enkelte, både økonomisk i form af for eksempel medicinudgifter og eventuelt tabt arbejdsfortjeneste, og i særdeleshed i form af begrænsninger i livsførelsen og deraf nedsat livskvalitet. I Danmark gennemfører en del patienter med hofte- eller knæartrose et spe- Effekt af træning Træning har en lille men klar effekt på patientrapporteret funktionsevne for personer med hofteartrose. Flere træningstyper har effekt, men man ved endnu ikke, hvilken type træning, der er den bedste og heller ikke hvor meget træning, der skal til. Cirka 12 ugers træning ledet af en fysioterapeut eventuelt i kombination med hjemmetræning ser ud til at være tilstrækkeligt til at opnå en klinisk relevant effekt. De positive effekter er primært dokumenteret på kort sigt, men der er enkelte studier, der tyder på, at træningen har positiv effekt på funktionsevnen også på lang sigt (6-12 måneder).

7 cifikt uddannelses -og træningstilbud i regi af GLAiD-konceptet (Godt Liv med Artrose i Danmark, se Her viser den seneste årsrapport, at ca patienter med hofteartrose har opnået betydelig smertereduktion efter at have deltaget i træningsforløbet (24). KONKLUSION Der er effekt af træning på funktion og eventuelt smerte for patienter med hofteartrose, uanset træningstype og artrosegrad. Det anbefales, at træningen superviseres af fysioterapeuter eventuelt suppleret med hjemmetræning for at sikre korrekt udførelse og individuel tilpasning. Ligeledes er der påvist en lille smertelindrende effekt ved manuel behandling. Referenceliste (1) Flachs E, Eriksen L, Koch M Sygdomsbyrden i Danmark sygdomme. Sundhedsstyrelsen (2) Cross M, Smith E, Hoy D, Nolte S, Ackerman I, Fransen M, et al. The global burden of hip and knee osteoarthritis: estimates from the global burden of disease 2010 study. Ann Rheum Dis 2014 Jul;73(7): (4) Bartels EM, Juhl CB, Christensen R, Hagen KB, Danneskiold-Samsoe B, Dagfinrud H, et al. Aquatic exercise for the treatment of knee and hip osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev 2016 Mar 23;3:CD (5) Nelson AE, Allen KD, Golightly YM, Goode AP, Jordan JM. A systematic review of recommendations and guidelines for the management of osteoarthritis: The chronic osteoarthritis management initiative of the U.S. bone and joint initiative. Semin Arthritis Rheum 2014 Jun;43(6): (6) Brand CA, Ackerman IN, Bohensky MA, Bennell KL. Chronic disease management: a review of current performance across quality of care domains and opportunities for improving osteoarthritis care. Rheum Dis Clin North Am 2013 Feb;39(1): (8) Fautrel B, Hilliquin P, Rozenberg S, Allaert FA, Coste P, Leclerc A, et al. Impact of osteoarthritis: results of a nationwide survey of 10,000 patients consulting for OA. Joint Bone Spine 2005 May;72(3): (11) Sundhedsstyrelsen. National klinisk retningslinje for hofteartrose. Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloplastik (24) Skou ST, Roos EM. GLA:D Annual Report En komplet referenceliste kan ses på fysio.dk/fagligstatus

8 Træning er en vigtig del af behandlingen af patienter med hofte- og knæartrose og har en moderat effekt på smerter og funktionsevnenedsættelse. Træningen bør fokusere på forbedring af den aerobe kapacitet eller styrken i lårmusklen. Øvelsesprogrammet bør være superviseret, udføres tre gange om ugen og bestå af mindst 12 sessioner. FYSIOTERAPI TIL BEHANDLING AF MENNESKER MED SKIZOFRENI 1 FYSIOTERAPI TIL MOTORISK USIKRE BØRN 1 FYSIOTERAPITIL MENNESKER MED DEMENS 1 FYSIOTERAPI TIL BEHANDLING AF MENNESKER MED SKIZOFRENI 1 FYSIOTERAPI TIL MOTORISK USIKRE BØRN 1 FAGLIG STATUS Danske Fysioterapeuter har publiceret en række faglige statusser inden for blandt andet artrose, smerter, børn, skizofreni og type-2 diabetes. Dem finder du på fysio.dk/fagligstatus Fysioterapi i behandling af patienter med knæog hofteartrose Fysioterapi til mennesker med smerter Fysioterapi i behandlingen af type 2-diabetes Fysioterapi til motorisk usikre børn Fysisk træning sænker blodsukkerniveauet og kan reducere behovet for antidiabetika hos patienter med type 2-diabetes. Træningen bør forestås af fysioterapeuter, da der ud over diabetiske symptomer skal håndteres muskuloskeletale problemer, neuropati, hjerte- og lungesygdomme samt overvægt. Fysioterapi er en central del af den tværprofessionelle rehabilitering af de fleste patienter med smerter. Et optimalt forløb har fokus på vejledning, fysisk aktivering og superviseret progressiv træning, som forløber over 2-3 måneder. Børn med en god motorik tidligt i livet er mere fysisk aktive og fysisk aktivitet spiller en afgørende rolle i forebyggelse af overvægt og livsstilssygdomme. Fysioterapeuter har ekspertisen til at vurdere og foreslå indsatser, der kan styrke børns motorik. Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni Fysioterapi til mennesker med demens Fysioterapi til behandlingen af hofteartrose Skizofreni kan føre til forstyrrede kropslige oplevelser og forandringer i åndedræt, muskulær spænding og kan føre til øget risiko for diabetes og hjerte-kar-sygdom. Fysioterapeuter har specifikke kompetencer til at udrede og behandle de mange og komplekse kropslige problemstillinger, som ses hos mennesker med skizofreni. Mennesker med en demenssygdom kan allerede i de tidlige stadier af sygdommen have et nedsat fysisk aktivitetsniveau samt nedsat fysisk funktionsevne. Fysisk aktivitet og træning kan have en positiv effekt på både muskelstyrke, kondition, balance, fysisk funktion og ADL. Træning og manuel behandling kan mindske smerter og forbedre funktion hos mennesker med hofteartrose. Træningen bør være superviseret og gerne suppleres med hjemmetræning. Danske Fysioterapeuter har bedt en række eksperter udarbejde en kort opsummering af den nyeste viden inden for et specifikt område af fysioterapi. Opsummeringen kan bruges som et redskab til at synliggøre og markedsføre fysioterapi. Denne opsummering af fysioterapi til behandling af hofteartrose er udarbejdet i 2016 af fysioterapeut, ph.d. Lone Ramer Mikkelsen.

Fysioterapi til behandling af hofteartrose

Fysioterapi til behandling af hofteartrose f y s i o t e r a p i virker Fysioterapi til behandling af hofteartrose Træning og manuel behandling kan mindske smerter og forbedre funktion hos mennesker med hofteartrose. Træningen bør være superviseret

Læs mere

HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning. efter total hoftealloploastik

HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning. efter total hoftealloploastik HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloploastik Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor.

Læs mere

Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis

Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis Behandlingsanbefalinger Danske (2012) og internationale kliniske retningslinjer for knæ- og hofteartrose anbefaler information, træning

Læs mere

Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni

Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni Skizofreni kan føre til forstyrrede kropslige oplevelser og forandringer i åndedræt, muskulær spænding og kan føre til øget risiko for diabetes og

Læs mere

Fysioterapi i behandling af patienter med knæog hofteartrose

Fysioterapi i behandling af patienter med knæog hofteartrose Fysioterapi virker Fysioterapi i behandling af patienter med knæog hofteartrose Træning er en vigtig del af behandlingen af patienter med hofte- og knæartrose og har en moderat effekt på smerter og funktionsevnenedsættelse.

Læs mere

Fysioterapi til motorisk usikre børn. Fysioterapi virker

Fysioterapi til motorisk usikre børn. Fysioterapi virker Fysioterapi til motorisk usikre børn Børn med en god motorik tidligt i livet er mere fysisk aktive og fysisk aktivitet spiller en afgørende rolle i forebyggelse af overvægt og livsstilssygdomme. Fysioterapeuter

Læs mere

Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni

Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni Fysioterapi virker Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni Skizofreni kan føre til forstyrrede kropslige oplevelser og forandringer i åndedræt, muskulær spænding og kan føre til øget risiko

Læs mere

Fysioterapi til mennesker med smerter

Fysioterapi til mennesker med smerter Fysioterapi til mennesker med smerter Fysioterapi er en central del af den tværprofessionelle rehabilitering af de fleste patienter med smerter. Et optimalt forløb har fokus på vejledning, fysisk aktivering

Læs mere

Fysioterapi i behandlingen af type 2-diabetes. Fysioterapi virker

Fysioterapi i behandlingen af type 2-diabetes. Fysioterapi virker Fysioterapi i behandlingen af type 2-diabetes Fysisk træning sænker blodsukkerniveauet og kan reducere behovet for antidiabetika hos patienter med type 2-diabetes. Træningen bør forestås af fysioterapeuter,

Læs mere

NKR for hofteartrose

NKR for hofteartrose NKR for hofteartrose Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloplastik Søren Thorgaard Skou Fysioterapeut, ph.d. Forskningsansvarlig Fysio- og Ergoterapi Slagelse/Næstved/Ringsted

Læs mere

Behandling af lumbal spinalstenose

Behandling af lumbal spinalstenose Behandling af lumbal spinalstenose Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk Anbefalinger

Læs mere

Fysioterapi til mennesker med demens. Fysioterapi virker

Fysioterapi til mennesker med demens. Fysioterapi virker Fysioterapi til mennesker med demens Mennesker med en demenssygdom kan allerede i de tidlige stadier af sygdommen have et nedsat fysisk aktivitetsniveau samt nedsat fysisk funktionsevne. Fysisk aktivitet

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for hofteartrose ikkekirurgisk behandling og genoptræning efter THA

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for hofteartrose ikkekirurgisk behandling og genoptræning efter THA KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for hofteartrose ikkekirurgisk behandling og genoptræning efter THA Baggrund og formål Hofteartrose er en hyppig lidelse i Danmark, hvor

Læs mere

Træning ved knæartrose evidens og anvendelse i klinisk praksis

Træning ved knæartrose evidens og anvendelse i klinisk praksis Kun 0,5 % af de røntgenbilleder, der tages i almen praksis af patienter med klinisk knæartrose, medfører en ændring i den initiale behandlingsanbefaling. Der skal fra starten være fokus på specialiseret

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR HOFTEARTROSE IKKE-KIRURGISK BEHANDLING OG GEN OPTRÆNING EFTER TOTAL HOFTEALLOPLASTIK

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR HOFTEARTROSE IKKE-KIRURGISK BEHANDLING OG GEN OPTRÆNING EFTER TOTAL HOFTEALLOPLASTIK NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR HOFTEARTROSE IKKE-KIRURGISK BEHANDLING OG GEN OPTRÆNING EFTER TOTAL HOFTEALLOPLASTIK 2016 National klinisk retningslinje for hofteartrose -kirurgisk behandling og genoptræning

Læs mere

GLA:D Årsrapport 2018 Side

GLA:D Årsrapport 2018 Side GLA:D Årsrapport 2018 Side GLA:D Årsrapport 2018 resultater patienterne har opnået i form af lavere smerte, lavere forbrug af smertestillende medicin, bedre funktion og bedre livskvalitet. Godt Liv med

Læs mere

Fysioterapi til mennesker med skizofreni

Fysioterapi til mennesker med skizofreni f y s i o t e r a p i virker Fysioterapi til mennesker med skizofreni Fysioterapeuter har specifikke kompetencer til at udrede og behandle de mange og komplekse kropslige problemstillinger, som ses hos

Læs mere

Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger

Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs

Læs mere

Professor Ewa Roos Center for Sundhed i Muskler og Led Syddansk Universitet eroos@health.sdu.dk

Professor Ewa Roos Center for Sundhed i Muskler og Led Syddansk Universitet eroos@health.sdu.dk Professor Ewa Roos Center for Sundhed i Muskler og Led Syddansk Universitet eroos@health.sdu.dk Godt Liv med Artrose i Danmark www.glaid.dk Hyppigt Dyrt Håbløst underprioriteret ARTROSE smerte funktionstab

Læs mere

Præsentation af evaluering projekt GLA:D 2017 i Fredensborg Kommune ved Benedicte Fenger leder af Træning og Rehabilitering.

Præsentation af evaluering projekt GLA:D 2017 i Fredensborg Kommune ved Benedicte Fenger leder af Træning og Rehabilitering. Præsentation af evaluering projekt GLA:D 2017 i Fredensborg Kommune ved Benedicte Fenger leder af Træning og Rehabilitering. Resultater: Samlet set stemmer resultaterne fra projektet overens med resultaterne

Læs mere

Meniskpatologi i knæet

Meniskpatologi i knæet Meniskpatologi i knæet Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk Anbefalinger og evidens:

Læs mere

USPECIFIKKE RYG- OG NAKKELIDELSER

USPECIFIKKE RYG- OG NAKKELIDELSER Kiropraktor Jan Nordsteen Dagsorden Problemets omfang Sygemelding for ryg- og nakkelidelser Ryg-og nakkepatienterne i praksis Billeddiagnostik Behandling Nationale Kliniske Retningslinjer & Anbefalinger

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Fysisk aktivitet i forebyggelse og behandling af bevægeapparatlidelser

Fysisk aktivitet i forebyggelse og behandling af bevægeapparatlidelser Fysisk aktivitet i forebyggelse og behandling af bevægeapparatlidelser David Christiansen Fysioterapeut, cand. scient san. Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 DK 7400 Herning

Læs mere

Fysioterapi i behandlingen af type 2-diabetes. Fysioterapi virker

Fysioterapi i behandlingen af type 2-diabetes. Fysioterapi virker Fysioterapi virker Fysioterapi i behandlingen af type 2-diabetes Fysisk træning sænker blodsukkerniveauet og kan reducere behovet for antidiabetika hos patienter med type 2-diabetes. Træningen bør forestås

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati)

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati) Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati) Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor.

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

Fysioterapi til motorisk usikre børn. Fysioterapi virker

Fysioterapi til motorisk usikre børn. Fysioterapi virker Fysioterapi virker Fysioterapi til motorisk usikre børn Børn med en god motorik tidligt i livet er mere fysisk aktive og fysisk aktivitet spiller en afgørende rolle i forebyggelse af overvægt og livsstilssygdomme.

Læs mere

Analinkontinens hos voksne. - Konservativ behandling og udredning af nyopstået fækalieinkontinens efter fødsel

Analinkontinens hos voksne. - Konservativ behandling og udredning af nyopstået fækalieinkontinens efter fødsel Analinkontinens hos voksne - Konservativ behandling og udredning af nyopstået fækalieinkontinens efter fødsel Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske

Læs mere

Fra forskningsbaseret viden til behandlingskoncept for hofte- og knæartrose

Fra forskningsbaseret viden til behandlingskoncept for hofte- og knæartrose Fra forskningsbaseret viden til behandlingskoncept for hofte- og knæartrose GLA:D-projektet en implementeringssucces Søren Thorgaard Skou Forskningsfysioterapeut, PhD -et non-profit projekt på SDU under

Læs mere

National handlingsplan mod muskel- og ledsygdomme

National handlingsplan mod muskel- og ledsygdomme Sundhedsminister Ellen Trane Nørby Ældreminister Thyra Frank National handlingsplan mod muskel- og ledsygdomme Kære Ellen Trane Nørby og Thyra Frank Tillykke med udnævnelserne til sundhedsminister og ældreminister.

Læs mere

21-03-2016. Træning er den mest effektive nonoperative behandling af knæartrose. Behandlingsanbefalinger. Godt Liv med Artrose i Danmark

21-03-2016. Træning er den mest effektive nonoperative behandling af knæartrose. Behandlingsanbefalinger. Godt Liv med Artrose i Danmark 21-3-216 1 -et non-profit projekt under ledelse af postdoc Søren Thorgaard Skou og professor Ewa Roos Godt Liv med Artrose i Danmark Evidensbaseret behandling af knæ- og hofteartrose i klinisk praksis

Læs mere

Bedre liv med artrose en folkesygdom med slagside

Bedre liv med artrose en folkesygdom med slagside Bedre liv med artrose en folkesygdom med slagside Simon Dueholm Nørgaard, fysioterapeut, Hvidovre Kommune Nanette Borges, afdelingsleder, Hvidovre Kommune (Lene Mandrup Thomsen, Gigtforeningen) Evalueret

Læs mere

Fokuserede spørgsmål Hofteartrose ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter THA. Indhold

Fokuserede spørgsmål Hofteartrose ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter THA. Indhold Fokuserede spørgsmål Hofteartrose ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter THA. Indhold PICO 1 Bør patienter med hofteartrose tilbydes neuromuskulær/funktionel træning? 2 PICO 2 Bør patienter med

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (lumbal radikulopati)

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (lumbal radikulopati) Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (lumbal radikulopati) Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S www.enhedforkvalitet.dk Anbefalinger og evidens: En forklaring

Læs mere

Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft

Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft - Forebyggelse, behandling og genoptræning af funktionsnedsættelse i skulder og arm samt armlymfødem hos voksne opereret for tidlig brystkræft Enhed

Læs mere

NOTAT. Gigtskole i Hvidovre Kommune God træning mod slidgigt

NOTAT. Gigtskole i Hvidovre Kommune God træning mod slidgigt Gigtskole i Hvidovre Kommune God træning mod slidgigt Kommunalbestyrelsen har på møde den 6. oktober 2015 besluttet at implementere SLID, Gigtskole for en toårig forsøgsperiode (2016-2017). Genoptræningen

Læs mere

Rehabilitering af patienter med prostatakræft

Rehabilitering af patienter med prostatakræft Rehabilitering af patienter med prostatakræft Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk Anbefalinger

Læs mere

Fysioterapi i behandlingen af type-2 diabetes. f y s i o t e r a p i virker

Fysioterapi i behandlingen af type-2 diabetes. f y s i o t e r a p i virker f y s i o t e r a p i virker Fysioterapi i behandlingen af type-2 diabetes Træningen bør forestås af fysioterapeuter, da der ud over diabetiske symptomer skal håndteres muskuloskeletale problemer, neuropati,

Læs mere

Behandling af nyopståede lænderygsmerter. Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S

Behandling af nyopståede lænderygsmerter. Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S Behandling af nyopståede lænderygsmerter Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S www.enhedforkvalitet.dk Om Enhed for Kvalitet Enhed for kvalitet har som formål at understøtte og koordinere

Læs mere

Forebyggelsesindsatser og erfaringer.

Forebyggelsesindsatser og erfaringer. DEPARTMENT OF SPORTS SCIENCE AND CLINICAL BIOMECHANICS Forebyggelsesindsatser og erfaringer. Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del Bilag 202 Offentligt Hvordan kommer vi fra evidens til implementering?

Læs mere

Anbefalinger til superviseret fysisk træning af mennesker med type 2-diabetes, KOL og hjerte-kar-sygdom

Anbefalinger til superviseret fysisk træning af mennesker med type 2-diabetes, KOL og hjerte-kar-sygdom Region Hovedstaden Anbefalinger til superviseret fysisk træning af mennesker med type 2-diabetes, KOL og hjerte-kar-sygdom Resumé UDARBEJDET AF: Stig Mølsted, Christian Have Dall, Henrik Hansen & Nina

Læs mere

2-aftale om uddannelses og træningsforløb i fysioterapipraksis for knæartrosepatienter i Region Syddanmark

2-aftale om uddannelses og træningsforløb i fysioterapipraksis for knæartrosepatienter i Region Syddanmark 2-aftale om uddannelses og træningsforløb i fysioterapipraksis for knæartrosepatienter i Region Syddanmark 1. Aftalens parter Denne aftale er indgået mellem Danske Fysioterapeuter i Region Syddanmark og

Læs mere

Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI).

Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI). Kort klinisk retningslinje vedr.: Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI). Udarbejdet af SAKS (Dansk Selskab for Artroskopisk Kirurgi og Sportstraumatologi) Forfattere:

Læs mere

GLA:D Årsrapport 2014

GLA:D Årsrapport 2014 Årsrapport 2014 2 GLA:D - Årsrapport 2014 GLA:D Årsrapport 2014 GLA:D-registeret Forskningsenheden for Muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi FoF, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet

Læs mere

Non-farmakologisk behandling af unipolar depression

Non-farmakologisk behandling af unipolar depression Non-farmakologisk behandling af unipolar depression Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk

Læs mere

Kommunal genoptræning og vedligeholdende træning. Træning og behandling hos private terapeuter

Kommunal genoptræning og vedligeholdende træning. Træning og behandling hos private terapeuter Kommunal genoptræning og vedligeholdende træning Træning og behandling hos private terapeuter Marts 2010 Kommunal genoptræning efter sygehusindlæggelse Langeland Kommunes fysio- og ergoterapeuter varetager

Læs mere

Slidgigt Værd at vide om slidgigt

Slidgigt Værd at vide om slidgigt Patientinformation Slidgigt Værd at vide om slidgigt Ortopædkirurgisk Ambulatorium Forord Vi får alle slidgigt. Slidgigt er den hyppigste ledsygdom. Symptomer på slidgigt er smerter, hævede og/eller stive

Læs mere

Fysioterapi til mennesker med smerter

Fysioterapi til mennesker med smerter f y s i o t e r a p i virker Fysioterapi til mennesker med smerter Fysioterapi er en central del af den tværprofessionelle rehabilitering af de fleste patienter med smerter. Et optimalt forløb har fokus

Læs mere

MINDFULNESS KAN AFHJÆLPE STRESS

MINDFULNESS KAN AFHJÆLPE STRESS HVAD VIRKER? EVIDENS OM EFFEKTER NR. 01 2012 Artiklen bygger på denne Campbell forskningsoversigt: de Vibe, M., Bjorndal, A., Tipton, E., Hammerstrom, K., Kowalski, K.: Mindfulness Based Stress Reduction

Læs mere

PRE-HABILITERING forberedelse af operation STEPHEN DE GRAAFF MBBS, FAFRM

PRE-HABILITERING forberedelse af operation STEPHEN DE GRAAFF MBBS, FAFRM PRE-HABILITERING forberedelse af operation STEPHEN DE GRAAFF MBBS, FAFRM HVAD ER PRE-HABILITERING? Pre-habilitering, eller pre-operativ rehabilitering, betegner den proces der består i at forbedre patientens

Læs mere

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose 1 Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske retningslinjer

Læs mere

Effekt af intensiv genoptræning på. Livsstilscenter Brædstrup

Effekt af intensiv genoptræning på. Livsstilscenter Brædstrup Effekt af intensiv genoptræning på Publikationsdato: 4/9-2019 Indsamling af data er sket i 2018 Forfatter: Stian Langgård Jørgensen, fysioterapeut Introduktion Livstilscenter Brædstrup er en afdeling på

Læs mere

Joint Resources Et tværvidenskabeligt ph.d. projekt om fysisk aktivitet, fatigue og søvn hos patienter med leddegigt

Joint Resources Et tværvidenskabeligt ph.d. projekt om fysisk aktivitet, fatigue og søvn hos patienter med leddegigt Joint Resources Et tværvidenskabeligt ph.d. projekt om fysisk aktivitet, fatigue og søvn hos patienter med leddegigt 24.maj 2012 Katrine Løppenthin, sygeplejerske, cand.scient.san., ph.d. studerende Hvordan

Læs mere

21-03-2016. Træning er den mest effektive nonoperative behandling af knæartrose. Behandlingsanbefalinger. Godt Liv med Artrose i Danmark

21-03-2016. Træning er den mest effektive nonoperative behandling af knæartrose. Behandlingsanbefalinger. Godt Liv med Artrose i Danmark 21-3-216 1 -et non-profit projekt under ledelse af postdoc Søren Thorgaard Skou og professor Ewa Roos Godt Liv med Artrose i Danmark Evidensbaseret behandling af knæ- og hofteartrose i klinisk praksis

Læs mere

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner:

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: Notat Danske Fysioterapeuter Folketingsvalget 2019 Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: 1. Direkte adgang til fysioterapi 2. Målrettet og superviseret fysisk træning

Læs mere

Fysioterapi til patienter med smerter

Fysioterapi til patienter med smerter Fysioterapi virker Fysioterapi til patienter med smerter Fysioterapi er en central del af den tværprofessionelle rehabilitering af de fleste patienter med smerter. Et optimalt forløb har fokus på vejledning,

Læs mere

Jeg har ikke længere konstante smerter, men i sidste uge løb jeg - måske 200 meter for at nå min færge og jeg kunne!

Jeg har ikke længere konstante smerter, men i sidste uge løb jeg - måske 200 meter for at nå min færge og jeg kunne! Jeg tænker mere over at være aktiv, og måske bare tage en lille pause i stedet for en pille i det daglige. Jeg har ikke længere konstante smerter, men i sidste uge løb jeg - måske 200 meter for at nå min

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning. (cervikal radikulopati)

Ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning. (cervikal radikulopati) Ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning i nakken (cervikal radikulopati) Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S www.enhedforkvalitet.dk Om Enhed for Kvalitet Enhed for kvalitet

Læs mere

Livsstilscenter Brædstrup

Livsstilscenter Brædstrup Baggrund Livsstilscentret åbnede på Brædstrup Sygehus i 1996 Eneste af sin art i Danmark Modtager patienter fra hele landet Danmarks højst beliggende sygehus, 112 meter over havets overflade Målgrupper

Læs mere

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Hvilke spørgsmål ønskes besvaret Baggrund for spørgsmål(ene) Kort beskrivelse af problemfeltet og argumentation for projektets

Læs mere

Sundhedsaftalen Model for samarbejdsaftale vedr. Træning i stedet for operation Knæartrose

Sundhedsaftalen Model for samarbejdsaftale vedr. Træning i stedet for operation Knæartrose Sundhedsaftalen 2015-2018 Model for samarbejdsaftale vedr. Træning i stedet for operation Knæartrose Indsatsområde: Genoptræning og rehabilitering Proces: Godkendt november 2016 Model for arbejdsdeling,

Læs mere

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske retningslinjer

Læs mere

Urininkontinens hos kvinder

Urininkontinens hos kvinder Urininkontinens hos kvinder Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske retningslinjer er der angivet symboler, som indikerer styrken af anbefalingerne.

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nyopståede uspecifikke nakkesmerter. Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S

Ikke-kirurgisk behandling af nyopståede uspecifikke nakkesmerter. Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S Ikke-kirurgisk behandling af nyopståede uspecifikke nakkesmerter Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S www.enhedforkvalitet.dk Om Enhed for Kvalitet Enhed for kvalitet har som formål

Læs mere

Træningsenheden Aalborg Kommune Retningslinje Knæartrose/Hofteartrose

Træningsenheden Aalborg Kommune Retningslinje Knæartrose/Hofteartrose Træningsenheden Aalborg Kommune Retningslinje Knæartrose/Hofteartrose Fagområde Ergoterapi og fysioterapi Målgruppe Ergoterapeuter og fysioterapeuter ved Træningsenheden Aalborg Kommune Revideret 12. oktober

Læs mere

Værktøjer til systematisk identifikation af nedsat fysisk funktionsniveau hos ældre borgere

Værktøjer til systematisk identifikation af nedsat fysisk funktionsniveau hos ældre borgere Værktøjer til systematisk identifikation af nedsat fysisk hos ældre borgere Nina Beyer, ekstern lektor,, PhD Forskningsenhed for Musculoskeletal Rehabilitering & Institut for Idrætsmedicin tsmedicin, Bispebjerg

Læs mere

Hvad træning kan føre til

Hvad træning kan føre til Hvad træning kan føre til Rehabilitering Hvad sker der med KOL-patienten? Dyspnoe Angst Depression Tab af muskelmasse Immobilitet Social isolation Hvad er KOL-patientens problem? Reduktionen i muskelstyrke

Læs mere

KLINISK RETNINGSLINJE FOR FYSIOTERAPI TIL PATIENTER MED RYGSØJLEGIGT FOKUS PÅ MORBUS BECHTEREW.

KLINISK RETNINGSLINJE FOR FYSIOTERAPI TIL PATIENTER MED RYGSØJLEGIGT FOKUS PÅ MORBUS BECHTEREW. QUICK GUIDE. KLINISK RETNINGSLINJE FOR FYSIOTERAPI TIL PATIENTER MED RYGSØJLEGIGT FOKUS PÅ MORBUS BECHTEREW. UDFORMNING AF ANBEFALINGER. Arbejdsgruppen har sammenfattet den kliniske retningslinje med de

Læs mere

2 S i d e. GLA:D Årsrapport 2016

2 S i d e. GLA:D Årsrapport 2016 Årsrapport 2016 Udarbejdet af: Dorte Thalund Grønne, Søren Thorgaard Skou, Ewa Roos GLA:D Forskningsenheden for Muskuloskeletal Funktion og, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet August

Læs mere

Notat om Krop og Kræft

Notat om Krop og Kræft Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om Krop og Kræft Krop og kræft er et tilbud ved Onkologisk og Hæmatologisk

Læs mere

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt.

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt. Gigt SLIDGIGT Slidgigt er den hyppigste form for gigt. Omkring halvdelen af den voksne befolkning over 40 år har tegn på slidgigt i et eller flere led og alle får det, hvis de lever længe nok. Slidgigt

Læs mere

Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere

Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere 1. Baggrund Regeringen og Danske Regioner har siden 2011 i økonomiaftalerne aftalt, at der løbende skal

Læs mere

Fysioterapi til motorisk usikre børn

Fysioterapi til motorisk usikre børn f y s i o t e r a p i virker Fysioterapi til motorisk usikre børn Børn med en god motorik tidligt i livet er mere fysisk aktive og fysisk aktivitet spiller en afgørende rolle i forebyggelse af overvægt

Læs mere

Manuel behandling for patienter med hofteartrose

Manuel behandling for patienter med hofteartrose Manuel behandling for patienter med hofteartrose Muskel- og ledsygdomme er den vigtigste årsag til funktionsbegrænsning i Danmark En dansker mister i gennemsnit 7 år med god livskvalitet pga muskel- og

Læs mere

Projekter i Sundhed 2015

Projekter i Sundhed 2015 Indsatser 2015 Type af aktivitet Effekt Kompetenceudvikling af medarbejdere Osteoporose, Ernæring, kroniske smerter, fald, KOL I forhold til den geriatriske borger har optimeret træningsindsatsen Ernæring

Læs mere

Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter

Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter Kort resumé af forløbsprogram for lænderygsmerter Udbredelse af lænderygsmerter og omkostninger Sundhedsprofilen (Hvordan har du det 2010) viser, at muskel-skeletsygdomme er den mest udbredte lidelse i

Læs mere

CMT intro september 2016 Behandling og træning. Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm

CMT intro september 2016 Behandling og træning. Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm CMT intro 16-18 september 2016 Behandling og træning Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm Fysiske symptomer ved CMT Nedsat kraft Nedsat balance Ændret følesans Nedsat ledbevægelighed Smerter Træthed Hvorfor

Læs mere

Hvad er effekten af rehabilitering til ældre med nedsat funktionsevne?

Hvad er effekten af rehabilitering til ældre med nedsat funktionsevne? Hvad er effekten af rehabilitering til ældre med nedsat funktionsevne? Forskningsfysioterapeut Carsten Juhl, MPH, PhD. Forskningsenheden for musculoskeletal funktion og fysioterapi (FOF) Institut for idræt

Læs mere

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk Stress Træning & Praksis www.tentsproject.eu Kognitiv terapi og behandling af PTSD og ASD Chris Freeman MD Indholdsfortegnelse Hvad er kognitiv adfærdsterapi (KAT/CBT)

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabiliterende sundhedsindsatser til patienter med type 2- diabetes

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabiliterende sundhedsindsatser til patienter med type 2- diabetes KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for rehabiliterende sundhedsindsatser til patienter med type 2- diabetes Baggrund og formål I Danmark udgør type 2-diabetes 80-85 % af de

Læs mere

Træthed efter apopleksi

Træthed efter apopleksi Træthed efter apopleksi, Apopleksiafsnit F2, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus Træthed efter apopleksi Hyppigt problem, som er tilstede hos 39-72 % af patienterne (Colle 2006). Der er meget lidt

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af nakkesmerter

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af nakkesmerter KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af nakkesmerter Baggrund og formål Nakkesmerter er ifølge WHO nummer fire på listen over årsager

Læs mere

Hvordan vil du forklare hvad smerte er?

Hvordan vil du forklare hvad smerte er? Forventninger PERCEPTION Opmærksomhed Placebo Nocebo Hvordan vil du forklare hvad smerte er? Venner, viden og Verdensbillede Erfaringer Gener Immunforsvar Kultur og opvækst og meget mere? Nociception Videnomsmerter.dk

Læs mere

Fysioterapi til mennesker med demens

Fysioterapi til mennesker med demens f y s i o t e r a p i virker Fysioterapi til mennesker med demens Allerede I de tidlige stadier kan nedsat fysisk aktivitetsniveau samt nedsat fysisk funktionsevne forekomme. Fysisk aktivitet og træning

Læs mere

Projekt: Bedre liv med artrose i Hvidovre Kommune

Projekt: Bedre liv med artrose i Hvidovre Kommune Projektbeskrivelser (udkast 7. marts 2013) Projekt: Bedre liv med artrose i Hvidovre Kommune Baggrund Mennesker med ingen eller kort uddannelse udvikler oftere artrose og har sværere ved at tage hånd om

Læs mere

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af erhvervet hjerneskade, herunder apopleksi

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af erhvervet hjerneskade, herunder apopleksi Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af erhvervet hjerneskade, herunder apopleksi Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

Plejestandarder for personer med osteoarthritis

Plejestandarder for personer med osteoarthritis Oversættelse til: Udfyldt af: E mail: 1 1 2 3 4 Plejestandarder for personer med osteoarthritis Personer med symptomer på osteoarthritis bør have adgang til en sundhedsperson, der er kompetent til at stille

Læs mere

National klinisk retningslinje Træning af håndfunktion. CPOP dag 2015. Helle S. Poulsen Ergoterapeut, Cand. scient. san.

National klinisk retningslinje Træning af håndfunktion. CPOP dag 2015. Helle S. Poulsen Ergoterapeut, Cand. scient. san. National klinisk retningslinje Træning af håndfunktion CPOP dag 2015 Helle S. Poulsen Ergoterapeut, Cand. scient. san. National klinisk retningslinje Klinisk retningslinje for fysioterapi og ergoterapi

Læs mere

Undersøgelse af fortsættelse af fysisk aktivitet efter endt genoptræning

Undersøgelse af fortsættelse af fysisk aktivitet efter endt genoptræning Undersøgelse af fortsættelse af fysisk aktivitet efter endt genoptræning Udarbejdet af Studentermedhjælper i det strategiske sundhedsteam Stine Søndergård, Stud. cand. scient. san. publ. Juni 2015 1 1.

Læs mere

Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne

Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk

Læs mere

Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni

Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni Fysioterapi virker Fysioterapi til behandling af mennesker med skizofreni Skizofreni kan føre til forstyrrede kropslige oplevelser og forandringer i åndedræt, muskulær spænding og kan føre til øget risiko

Læs mere

2. Opgaver som fysioterapeuten kan varetage for lægen- opdelt i afgrænsede grupper af patienter. Kompetencer på det muskuloskeletale område

2. Opgaver som fysioterapeuten kan varetage for lægen- opdelt i afgrænsede grupper af patienter. Kompetencer på det muskuloskeletale område Notat Danske Fysioterapeuter Til: Cc: Opgavebeskrivelse og kompetenceprofil- For fysioterapeuter ansat som hjælpepersonale i lægepraksis Dato: 7. april 2015 Kontaktperson: Gurli Petersen 1. Baggrund 2.

Læs mere

Det er på tide at tage funktionelle lidelser alvorligt. Marianne Rosendal, Lektor, praktiserende læge, PhD, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU

Det er på tide at tage funktionelle lidelser alvorligt. Marianne Rosendal, Lektor, praktiserende læge, PhD, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU Det er på tide at tage funktionelle lidelser alvorligt Marianne Rosendal, Lektor, praktiserende læge, PhD, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del Bilag

Læs mere

Øvre dysfagi. opsporing, udredning og udvalgte indsatser. Pixi-udgave Øvre pi

Øvre dysfagi. opsporing, udredning og udvalgte indsatser. Pixi-udgave Øvre pi Øvre dysfagi opsporing, udredning og udvalgte indsatser Pixi-udgave Øvre pi Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs

Læs mere

Fysioterapi og ergoterapi til børn og unge med nedsat funktionsevne som følge af cerebral parese

Fysioterapi og ergoterapi til børn og unge med nedsat funktionsevne som følge af cerebral parese Fysioterapi og ergoterapi til børn og unge med nedsat funktionsevne som følge af cerebral parese Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske retningslinjer

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om kost

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om kost Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Indhold Hvad er kost? Hvad betyder kost for helbredet? Hvordan er danskernes kostvaner? Hvilke konsekvenser har uhensigtsmæssig kost i Danmark?

Læs mere

Rapport med anbefalinger. Sådan sikrer vi, at mennesker med slidgigt og leddegigt får optimal pleje i hele Europa: EUMUSC.

Rapport med anbefalinger. Sådan sikrer vi, at mennesker med slidgigt og leddegigt får optimal pleje i hele Europa: EUMUSC. Sådan sikrer vi, at mennesker med slidgigt og leddegigt får optimal pleje i hele Europa: EUMUSC.NET - anbefalinger I samarbejde med EULAR og 22 centre i hele Europa Støttet af EF-handlingsprogram for sundhed

Læs mere