Besvarelse af spørgsmål 37 alm. del stillet af Boligudvalget den 4. februar

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Besvarelse af spørgsmål 37 alm. del stillet af Boligudvalget den 4. februar"

Transkript

1 ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 3. marts 2008 Besvarelse af spørgsmål 37 alm. del stillet af Boligudvalget den 4. februar ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade København K Tlf Fax CVR-nr oem@oem.dk Spørgsmål 37: Med henblik på et eventuelt kommende samråd og idet der henvises til medieomtale den januar 2008 bedes ministeren give en redegørelse for omfanget af byggesjusk i nybyggeri de seneste 5 år. Ministeren bedes herunder oplyse, - om der er tale om en stigning i antallet af sager med byggesjusk, - hvad det skyldes - samt hvilke fejl og mangler, der hovedsageligt er tale om. Svar: Spørgsmålet, som jeg også besvarer på vegne af velfærdsministeren, omhandler omfanget af fejl og mangler i byggeriet. Indledningsvist vil jeg gerne understrege, at indsatsen mod fejl og mangler i byggeriet er et vigtigt fokusområde for såvel Velfærdsministeriet og mit eget ministerium som for regeringen som helhed. Derfor lancerede Økonomi- og Erhvervsministeriet og byggeriets parter i 2005 en samlet handlingsplan mod fejl og mangler. Med regeringens byggepolitiske handlingsplan, der blev præsenteret for mindre end et år siden, er der igangsat en række yderligere initiativer, der skal løfte kvaliteten i byggeriet. En række af handlingsplanens initiativer er endnu under opstart, hvorfor området fortsat følges ganske nøje af regeringen. Hvad angår redegørelsen for omfanget af byggesjusk i nybyggeri de seneste 5 år, har jeg forelagt spørgsmålet for Erhvervs- og Byggestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

2 2/8 For at få et bedre talgrundlag for omfanget af og udviklingen i antallet af fejl og mangler bestilte Erhvervs- og Byggestyrelsen i 2005 en oversigt over tilgængelige indikatorer på området. Det resulterede i, at Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) udarbejdede et såkaldt svigtindeks, der måler udviklingen i antallet af fejl og mangler i byggeriet. Indekset er udarbejdet for perioden Det skal bemærkes, at Erhvervs- og Byggestyrelsen ikke er bekendt med udenlandske opgørelser af omfanget af fejl og mangler i byggeriet svarende til SBis. Det var ovennævnte indeks, der foranledigede medieomtalen den 26. og 27. januar Medierne fremhævede nybyggerier, som var særligt belastede af fejl og mangler, og berettede i den forbindelse om en stigning på 20 pct. i antallet af fejl og mangler fra 2005 til SBis svigtindeks Tallene i SBis svigtindeks er baseret på fem datakilder, som indhenter data til forskellige formål og derfor registrerer fejl og mangler på forskellig vis. Betegnelsen fejl og mangler er en bredt defineret term, der dækker over alt fra ikke-alvorlige fejl og mangler, som fx malerpletter og manglende dørhåndtag, til alvorlige fejl og mangler, som fx revner i undertage og bagvendt hældning på terrassegulve, som i værste fald kan forårsage uoprettelige fugtskader. Som det fremgår af nedenstående tabel 1 er der stor forskel på typen og grovheden af de fejl og mangler, som de enkelte datakilder fokuserer på. For eksempel udgør antallet af fejl og mangler af kategorierne A0 og A1 (ikke-alvorlige fejl og mangler) i Byggeriets Evaluerings Center (BEC) 97 pct. af det samlede antal fejl og mangler. I modsætning hertil står fx tallene fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) og Danske Arkitektvirksomheder (ARK) der kun dækker over mere alvorlige fejl og mangler, fordi rådgiverne ofte har en høj selvrisiko på deres forsikringer. Tabel 1. Datakilder og typen af fejl og mangler Kilde Byggeområde Type af fejl Kildens markedsandel (mia. kr. pr. år) Byggeskadefonden (BSF) Støttet byggeri - alment boligbyggeri Der er fem kategorier i stigende alvorsgrad. Fordelingen af fejl i pct.; - Gruppe 1: 0,2 pct. svigt af ubetydelig betydning. Normalt vedligehold er tilstrækkelig til udbedring - Gruppe 2: 35 pct. små fejl, der kan udbedres under driften - Gruppe 3: 65 pct. små men væ- 7,6 (6 %)

3 3/8 sentlige skader - Gruppe 4: 0,7 pct. betydelige skader af stort omfang. Der er en stor chance for, at det udvikler sig til en skade. (fx mangelfuld ventilation i tagrum) - Gruppe 5: 0 pct. alvorlige svigt, hvor der omgående skal skrides ind. (fx fejl i bærende og stabiliserende konstruktioner) BSF kan dække udbedring af væsentlige svigt, hvilket primært er svigt i gruppe 4 og 5. Derudover skal det bemærkes, at BSF ikke registrerer ikke-væsentlige svigt som fx malerplatter. Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse (BvB) Ejendomme der har modtaget støtte til byfornyelse De mest alvorlige svigt klassificeres som 'væsentlige'. Disse udgør mellem 0 og 5 pct. af svigtene. Fonden kan dække udbedring af de væsentlige skader. Der er fire fejl- og mangelkategorier i stigende alvorsgrad. Fordelingen af fejl i pct.: - A0: 75 pct. ikke-alvorlige mangler (fx malerpletter og dårlig rengøring) - A1: 22 pct. mindre alvorlige mangler (fx manglende fugninger og betonfinish) - A2: 2 pct. alvorlige mangler (fx defekt brandventilation og skæv gulvspartling) - A3: 0,2 pct. kritiske mangler (fx bagvendt fald på terrasse og for korte bærende elementer) 0,7 (1 %) Byggeriets Evaluerings Center (BEC) Større statslige og private byggerier - Større statslige byggeri skal evalueres af BEC. 1,8 (1 %) Byggeriets Ankenævn (BA) Private borgeres byggeri til under en 1 mio. kr. Især renovering og tilbygninger. Mange fejl og mangler på tage, men også på vinduer, døre, ydervægge og gulve. En typisk fejl eller mangel koster kr. at udbedre. 38,7 (29 %) Forsikringsordning for Foreningen af Rådgiven- Større byggerier - kun rådgiv- Kun store fejl registreres, fordi forsikringen har en høj selvrisiko. 12,7 (9 %)

4 4/8 de Ingeniører og Danske Arkitektvirksomheder (FRI og ARK) Markeder som ikke er belyst i indekset ningsarbejdet er omfattet. Især parcelhusmarkedet 73,5 (54 %) I alt 135 (100 %) Kilder: "Synliggørelse af svigt i byggeriet opdatering af indeks for 2006", notat, SBi (2008), "Synliggørelse af svigt i byggeriet", Rapport SBi 2007:09, Danmarks Statistik, statistikbanken tabel Nat07, oplysninger fra de fem datakilder og egne beregninger. SBis svigtindeks har en række indbyggede metodiske svagheder. Et eksempel er, at datakilderne vægtes lige i indekset, selv om de repræsenterer markeder af meget forskellige størrelser. Som det fremgår af ovenstående tabel 1, dækker Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse (BvB) fx 1 pct. af det samlede marked, men tæller for 20 pct. i svigtindekset. I forlængelse heraf skal det bemærkes, at der fx ikke indgår data for parcelhusmarkedet, som udgør den største andel af markedet. Årsagen hertil er, at der på nuværende tidspunkt ikke er data for området. Et andet eksempel er, at data indsamles på forskellige tidspunkter i byggeprocessen. Det har betydning, fordi der typisk vil være flere fejl og mangler ved aflevering af et byggeri end ved 1-årseftersyn. De datakilder, der tæller fejl og mangler ved aflevering, vil således systematisk registrere flere fejl og mangler end de kilder, der tæller ved 1-årseftersynet. Derudover registrerer BEC fejl og mangler individuelt. Det betyder, at tre malerklatter på gulvet vil tælle som tre fejl. For de øvrige indeks vil dette alene tælle som én fejl. Et tredje eksempel er, at indekset ikke skelner mellem ikke-alvorlige og alvorlige fejl og mangler. Som det fremgår af de datakilder, som klassificerer efter alvorsgrad, udgør andelen af alvorlige fejl og mangler en meget lille del af det samlede antal af fejl og mangler, jf. tabel 1. For eksempel udgør andelen af alvorlige fejl og mangler 0,7 pct. for BSF og 3 pct. for BEC. Antalsmæssigt er omfanget af alvorlige fejl og mangler meget lavt. Ser man isoleret på BSFs tal for perioden siden 1986, hvor fonden blev etableret, har der været en kraftig reduktion i antallet af byggerier med væsentlige byggeskader fra 30 pct. i 1986 til ca. 4 pct. i I 2006 registrerede BSF fx kun 10 kategori 4- og 5-svigt. Antallet af de alvorlige fejl og mangler for BSF er således på et så lavt niveau, at man vanskeligt kan forestille sig antallet markant reduceret. Svigtindekset er underlagt en række usikkerheder og forbehold, men er for nuværende det bedste grundlag, som en samlet fejl- og mangelstatistik kan baseres på. Indekset har basisår i 2005, hvilket betyder, at udviklingen måles ud fra år Indekset på fx 1,18 for BSF for 2001 betyder

5 5/8 således, at der var 18 pct. flere fejl og mangler i et typisk alment byggeri i 2001 end i Derudover skal det bemærkes, at tallene for de enkelte år er korrigeret i forhold til den årlige byggeaktivitet. Tabel 2. SBi s svigtindeks = Basisår År BSF BvB BEC * BA FRI og ARK Samlet indeks ,18 1,21-1,96 0,98 1, ,06 1,31-1,78 0,90 1, ,98 1,30-1,56 1,16 1, ,97 1,34 1,01 1,01 1,04 1, ,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1, ,01 0,83 2,09 1,13 0,99 1,21 Kilde: "Synliggørelse af svigt i byggeriet opdatering af indeks for 2006", notat, SBi (2008). * Der eksisterer først data fra BEC fra Samlet set er omfanget af fejl og mangler ifølge svigtindekset faldet med ca. 10 pct. set over de seneste fem år. Indekset er således faldet fra 1,33 i 2001 til 1,21 i 2006, jf. tabel 2. Fra 2005 til 2006 viser opgørelsen imidlertid en stigning på 20 pct. fra 1,00 til 1,21. Stigningen skyldes en kraftig stigning i registrerede fejl og mangler hos BEC. Denne udvikling kan ikke genfindes hos de øvrige datakilder. Det skal bemærkes, at alle øvrige datakilder viser et faldende eller uændret antal fejl og mangler fra Typer af fejl og mangler For de fleste datakilder fordeler de registrerede fejl og mangler sig på mange forskellige bygningsdele, og det er derfor vanskeligt at give et overblik over typen af fejl og mangler. BSF, BEC og til dels BvB klassificerer alvoren af fejl og mangler i to til fem kategorier, jf. ovenstående tabel 1. Ved sådanne klassifikationer vil der naturligt være langt flere mindre alvorlige fejl og mangler end alvorlige. Sagt med andre ord viser erfaringen, at der er flere mindre alvorlige fejl som malerklatter og løse håndtag end alvorlige fejl som revner i undertage og konstruktionsfejl. Man kan i princippet også måle alvoren af fejl og mangler ved udbedringsomkostninger. For nogle af datakilderne findes der sådanne tal. For byggeskadefondene er det kun de mest alvorlige fejl og mangler, der er dækningsberettigede, og hvor udbedringsomkostningerne dermed er målt. Gennemsnitlig koster disse fejl og mangler over 0,5 mio. kr. pr. stk. at udbedre. Sådanne fejl og mangler vedrører ofte fejl og mangler i relation til de bærende og stabiliserende konstruktioner. Men det skal som sagt

6 6/8 erindres, at kun få procent af de undersøgte byggerier har sådanne alvorlige fejl og mangler. Tilsvarende er de fejl og mangler, der registreres via rådgivernes forsikringsordning, gennemsnitligt set dyre at udbedre. Med et usikkert skøn kan den gennemsnitlige erstatning pr. sag opgøres til kr. Det er kun meget få rådgivningsarbejder, der medfører en forsikringssag. Forsikringsselskaberne dækker fejl og mangler, som er forårsaget af fejl i de indledende tegninger og beregninger. Ankesagerne i Byggeriets Ankenævn (BA) er langt mindre alvorlige. En typisk fejl eller mangel koster kr. at udbedre. Et eksempel herpå kan være utæt tagdækning. I forlængelse heraf skal det bemærkes, at der er flest sager vedrørende tage. Igen skal det erindres, at det naturligvis kun er et absolut fåtal af de privates renoveringsarbejder, der ankes til nævnet. For sagerne i Byggeriets Evaluerings Center er der ikke umiddelbart opgjort udbedringsomkostninger. Byggeriets Evalueringscenter opgør imidlertid, hvor mange timer der skal bruges for at udbedre fejl og mangler i byggerierne. Tallet er omtrent 10 timer pr. mio. kr. byggeri. Bruges udviklingen i dette tal i stedet for antallet af fejl og mangler pr. byggeri har der i perioden været en stigning på 50 pct. i stedet for 109 pct., som der fremgår af SBis svigtindeks. Opgørelsen af timetal har den fordel, at små og store svigt vægtes på en rimelig måde. På baggrund af det eksisterende datamateriale kan der således ikke tegnes et entydigt billede af, hvad årsagerne til fejl og mangler er, eller hvilke konkrete fejl og mangler der er tale om. Data viser dog, at mindre alvorlige fejl og mangler udgør langt størstedelen af det samlede antal fejl og mangler. Erhvervs- og Byggestyrelsen arbejder løbende på at forbedre opgørelsesmetode og datagrundlaget. Når den obligatoriske byggeskadeforsikring træder i kraft, vil den kunne bidrage med data for parcelhusmarkedet, hvilket traditionelt har været et statistisk svært marked at dække. Selv om antallet af fejl og mangler samlet set har været aftagende de seneste 5 år, er det min klare opfattelse, at der fortsat er alt for mange fejl og mangler i byggeriet. Økonomi- og Erhvervsministeriet og Velfærdsministeriet har derfor igangsat en række initiativer. I 2005 præsenterede Økonomi- og Erhvervsministeriet og byggeriets parter en samlet handlingsplan mod fejl og mangler, hvoraf hovedparten af de oprindelige initiativer er implementeret, men der arbejdes videre med nye initiativer. I forlængelse heraf har Økonomi- og Erhvervsministeren nedsat en arbejdsgruppe som repræsenterer alle byggeriets parter. Arbejdsgruppen mødes ca. to gange årligt for at drøfte, hvorledes omfanget af fejl og mangler reduceres.

7 7/8 For mindre end et år siden udgav regeringen, som tidligere nævnt, den byggepolitiske handlingsplan, Bedre og billigere byggeri. Handlingsplanen indeholder en række nye initiativer med fokus på fejl og mangler. Velfærdsministeriet er involveret i implementeringen af alle de initiativer som involverer det almene byggeri. Blandt initiativerne kan nævnes den obligatoriske byggeskadeforsikring for det private boligbyggeri, der træder i kraft den 1. april Formålet med forsikringen er at nedbringe antallet af fejl og mangler i det private boligbyggeri og styrke forbrugerens stilling i sager om udbedring af byggeskader. Forsikringen sikrer et økonomisk grundlag for udbedring af alvorlige fejl og mangler og skal således medføre, at færre lejere kommer i klemme mellem professionelle udlejere og håndværkere. Ordningen bygger på erfaringerne fra Byggeskadefonden for det almene byggeri. Som tidligere nævnt viser en opgørelse herfra, at det er lykkedes at reducere antallet af byggerier med væsentlige byggeskader fra 30 pct. i 1986 til 4 pct. i Regeringen ønsker, at kvaliteten af nybyggeri øges, således at forbrugeren sikres mod fugtrelaterede problemer såsom skimmelsvamp. Vækst af skimmelsvamp skyldes primært for megen fugt i bygningskonstruktionerne og materialerne. Med det nye bygningsreglement skal bygherren derfor redegøre for, hvordan omfanget af fugt begrænses, og der indføres en grænse for fugtindhold i materialer og konstruktioner. Et andet initiativ er kravet om nøgletal i det statslige og almene byggeri. Kravet medfører, at entreprenører og rådgivere skal aflevere en form for karakterbog over omfanget og karakteren af fejl og mangler ved tidligere byggerier til bygherren. Formålet med initiativet er at synliggøre kvalitet og give bygherrer mulighed for at vælge tilbud ud fra andre parametre end laveste pris. Den nye bekendtgørelse om nøgletal forventes at træde i kraft 1. april På samme måde som regeringen har fokus på fejl og mangelproblematikken, forventer jeg også, at byggeriets parter selv tager ansvar for at øge kvaliteten i byggeriet og komme de mange fejl og mangler til livs. Branchens engagement i forbindelse med såvel udarbejdelsen som implementeringen af handlingsplanen mod fejl og mangler har vist, at byggeriet også har taget fejl- og mangelproblematikken til sig. Jeg er især tilfreds med, at branchen, på eget initiativ, har fulgt op på handlingsplanen. For eksempel arbejder branchen i øjeblikket med et initiativ om En værdiskabende byggeproces, der har til formål at reducere barriererne og styrke kommunikationen i byggeprocessen, som er den del af byggeforløbet, hvor de fleste fejl og mangler opstår. Det er et initiativ som såvel branchen, som jeg venter os meget af. Et andet eksempel på branchens engagement er stiftelsen af Dansk Undertagsklassifikationsordning (Duko) der vejleder i, hvordan man vælger det rigtige undertag til et konkret byggeri. Duko blev etableret af repræsentanter fra byggeriet, forskningsverden og BSF.

8 Alt i alt er det derfor min vurdering, at vi er nået et godt stykke vej med at reducere fejl og mangler i byggeriet og styrke forbrugerens rettigheder, men der er dog stadig behov for en fortsat fokus og indsats på dette område, hvorfor jeg også løbende vil følge udviklingen. 8/8

Omfanget af svigt, fejl, mangler og skader i dansk byggeri

Omfanget af svigt, fejl, mangler og skader i dansk byggeri Omfanget af svigt, fejl, mangler og skader i dansk byggeri 2009 Indholdsfortegnelse Forord... 2 1 Indledning... 4 2 Resumé... 4 3 Indikator for omfanget af svigt, fejl, mangler og skader i dansk byggeri...

Læs mere

Omfanget af svigt, fejl og mangler i dansk byggeri 2001-2008

Omfanget af svigt, fejl og mangler i dansk byggeri 2001-2008 Omfanget af svigt, fejl og mangler i dansk byggeri 2001-2008 Erhvervs- og Byggestyrelsen, 2010 Kolofon Titel: Omfanger af svigt, fejl og mangler i dansk byggeri 2001-2008 Undertitel: Resume: Rapporten

Læs mere

Omfanget af svigt, fejl, mangler og skader i dansk byggeri 2001-2009

Omfanget af svigt, fejl, mangler og skader i dansk byggeri 2001-2009 Omfanget af svigt, fejl, mangler og skader i dansk byggeri 2001-2009 Erhvervs- og Byggestyrelsen, 2011 Kolofon Titel: Omfanget af svigt, fejl, mangler og skader i dansk byggeri 2001-2009 Undertitel: Resume:

Læs mere

Synliggørelse af svigt i byggeriet opdatering af indeks for 2006

Synliggørelse af svigt i byggeriet opdatering af indeks for 2006 Notat Synliggørelse af svigt i byggeriet opdatering af indeks for 2006 Indledning I rapporten "Synliggørelse af svigt i byggeriet" [1] præsenterer SBi et Dansk Svigtindeks, baseret på eksisterende statistikker

Læs mere

Indledning Jeg vil indledningsvist takke udvalget for at få lejlighed til at drøfte byggeskadeforsikringen.

Indledning Jeg vil indledningsvist takke udvalget for at få lejlighed til at drøfte byggeskadeforsikringen. Boligudvalget L 177 - Svar på Spørgsmål 28 Offentligt Spørgsmål A: Ministeren bedes uddybe besvarelsen af de spørgsmål, der er stillet til lovforslaget med særligt vægt på svarene vedrørende skimmelsvamp,

Læs mere

Byggeskadefonden orienterer 2007

Byggeskadefonden orienterer 2007 Byggeskadefonden orienterer 2007 Nye tiltag til at forbedre byggeriets kvalitet og effektivitet v/ole Bønnelycke Typiske svigt ved eftersynene bl.a. rumventilation v/jørgen Wegener Pause Væsentlige skadesager

Læs mere

Orienteringsmøder 2006

Orienteringsmøder 2006 Orienteringsmøder 2006 Byggeskadeforsikring for privat boligbyggeri v/ole Bønnelycke Mere præcise eftersyn! v/jørgen Wegener Pause Eksempler på svigt og skader fra det virkelige liv v/jens Dons og Gorm

Læs mere

Orienteringsmøder 2006

Orienteringsmøder 2006 Orienteringsmøder 2006 Status for svigt/skader nøgletal for alment boligbyggeri v/ole Bønnelycke Før, under og efter Byggeskadefondens eftersyn v/jørgen Wegener Eksempler på svigt og skader fra det virkelige

Læs mere

Orienteringsmøder 2007

Orienteringsmøder 2007 Orienteringsmøder 2007 Byggeskadeforsikring digitale afleveringer vejledninger om fugt og skimmelsvampe v/ole Bønnelycke To skadesager om fugt og skimmelsvampe v/jens Dons og Jørgen Wegener Pause Byggetekniske

Læs mere

Det Digitale Byggeri. ved fuldmægtig Frederik Fridolin Jensen

Det Digitale Byggeri. ved fuldmægtig Frederik Fridolin Jensen Det Digitale Byggeri ved fuldmægtig Frederik Fridolin Jensen 3. marts 2008 Det Digitale Byggeri hvorfor? Problem: Lav effektivitet og høje omkostninger i dansk byggeri. Omkostninger til udbedring af fejl

Læs mere

Almindelige Garantifondsbestemmelser Danske Tagdækkermestres Brancheforening

Almindelige Garantifondsbestemmelser Danske Tagdækkermestres Brancheforening Obligatorisk byggeskadeforsikring: eftersyn Tagdækkermestres og offentliggørelse. Brancheforenings Hvilke Tagdækker byggerier mestres er omfattet Brancheforening af forsikringspligten? i stand til boliger

Læs mere

Byggeskader Hvordan bidrager det almene tekniske fælleseje til forebyggelse af byggeskader?

Byggeskader Hvordan bidrager det almene tekniske fælleseje til forebyggelse af byggeskader? Byggeskader Hvordan bidrager det almene tekniske fælleseje til forebyggelse af byggeskader? BSF formål: Støtte til udbedring af byggeskader kun i støttet boligbyggeri Eftersyn af byggeriet kun i støttet

Læs mere

Udbudsmateriale for ENS udbud af kontrakt om sekretariat vedr. BSFS Kontraktbilag 1. Baggrund. Sekretariat vedrørende byggeskadeforsikringsordningen

Udbudsmateriale for ENS udbud af kontrakt om sekretariat vedr. BSFS Kontraktbilag 1. Baggrund. Sekretariat vedrørende byggeskadeforsikringsordningen Side 1 af 9 sider Sekretariat vedrørende byggeskadeforsikringsordningen Side 2 af 9 sider Indholdsfortegnelse 1.... 3 1.1 Formål med ordningen... 3 1.2 IT-system... 4 1.3 Hvordan gennemføres en sag i BSFS...

Læs mere

Resultater fra spørgeskemaundersøgelse om skimmelsvamp

Resultater fra spørgeskemaundersøgelse om skimmelsvamp Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 140 Offentligt 21. august 2007 Til Folketingets Boligudvalg Sag 07/04849 Resultater fra spørgeskemaundersøgelse om skimmelsvamp 1. Baggrund I den senere tids debat har

Læs mere

Obligatorisk byggeskadeforsikring

Obligatorisk byggeskadeforsikring 22. februar 2008 Sag 07/05004 /anl Obligatorisk byggeskadeforsikring Fra den 1. april 2008 har professionelle bygherrer pligt til at tegne og betale for en byggeskadeforsikring, når de opfører nybyggeri

Læs mere

Rådgiveren vælger evaluator i forbindelse med indgåelse af rådgiveraftalen. Evaluator bør nævnes i rådgiveraftalen.

Rådgiveren vælger evaluator i forbindelse med indgåelse af rådgiveraftalen. Evaluator bør nævnes i rådgiveraftalen. 3. marts 2008 /jnj-ebst, kag-vm Rådgivernøgletal - overordnet systembeskrivelse Dette notat beskriver kortfattet nøgletalssystemet for rådgivere. Notatet vil danne udgangspunkt for kommende vejledninger

Læs mere

Tempoet er højt i byggebranchen, men går det for stærkt (igen)?

Tempoet er højt i byggebranchen, men går det for stærkt (igen)? Tempoet er højt i byggebranchen, men går det for stærkt (igen)? Markant vækst for byggeriet i 2017 - ny rekord er på vej i 2018! 1, Byggeriet fortsætter frem de kommende år 2. Flere prognoser og analyser

Læs mere

Nøgletal og Bygge Rating. - Byggesektorens kvalitetsstempel

Nøgletal og Bygge Rating. - Byggesektorens kvalitetsstempel Nøgletal og ygge Rating - yggesektorens kvalitetsstempel Hvorfor Hvad skal din virksomhed med Nøgletal er et resultat af evalueringer af byggesager for entreprenører, rådgivere og bygherrer. Hvis din virksomhed

Læs mere

Orienteringsmøder 2005

Orienteringsmøder 2005 Orienteringsmøder 2005 Status for svigt/skader evt. ændringer af 1-års eftersyn v/ole Bønnelycke Gør eftersynsrapporterne bedre og mere præcise v/jørgen Wegener Eksempler på svigt og skader fra det virkelige

Læs mere

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 Virksomhed: Statager & Partner A/S Gyldigt til og med: Den 12. april 2014 Er evalueringen afbrudt?: Nej Bygge Rating for entreprisen Skala: Tidsfrister Mangler Arbejdsulykker

Læs mere

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 Virksomhed: LM BYG A/S Gyldigt til og med: 2. august 2016 Er evalueringen afbrudt?: Nej Tidsfrister Mangler Arbejdsulykker Kundetilfredshed Skala: Projektinformation Kunde

Læs mere

Nøgletal og karakterbøger i byggeriet

Nøgletal og karakterbøger i byggeriet Nøgletal og karakterbøger i byggeriet Regler for evaluering af entreprenører, håndværkere, rådgivende ingeniører, arkitekter og bygherrer 9 Nøgletal og karakterbog Danske bygherrer bruger i stigende grad

Læs mere

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006. forberedelse af. 5-års eftersyn

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006. forberedelse af. 5-års eftersyn V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 forberedelse af 5-års eftersyn Bygningsejer Byggeskadefonden Planlægning og projektering Opførelse af byggeri Forberedelse af 1-års eftersyn

Læs mere

Obligatorisk byggeskadeforsikring

Obligatorisk byggeskadeforsikring 17. april 2008 Sag 07/05004 /anl Obligatorisk byggeskadeforsikring Fra den 1. april 2008 har professionelle bygherrer pligt til at tegne og betale for en byggeskadeforsikring, når de opfører nybyggeri

Læs mere

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 For entreprisen: Byggeafsnit OU37-2, Syddansk Universitet (sag nr. 1291-007) Virksomhed: H Skjøde Knudsen A/S Gyldigt til og med: 10. februar 2015 Er evalueringen afbrudt?:

Læs mere

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 Virksomhed: Andersen & Heegaard A/S Gyldigt til og med: 27. november 2015 Evalueringsstatus: Afsluttet Bygge Rating for entreprisen (Bygge Rating version 2012) Skala: Tidsfrister

Læs mere

Orienteringsmøder 2014

Orienteringsmøder 2014 Orienteringsmøder 2014 Digitalisering af byggeriet og mangelinfo til BSF Evaluering af nøgletalssystemet AlmenNets inspirationskatalog v/ole Bønnelycke DUKO Fremtidens bæredygtige, almene bolig Digitale

Læs mere

BNKI. BNKI Rapport. Efterår. Byggeriets Nøgletals- og KundeIndeks. Aalborg Lufthavn. 2 evaluering(er) for TK Byg & Gulv ApS til dato 2013

BNKI. BNKI Rapport. Efterår. Byggeriets Nøgletals- og KundeIndeks. Aalborg Lufthavn. 2 evaluering(er) for TK Byg & Gulv ApS til dato 2013 BNKI Byggeriets Nøgletals- og KundeIndeks Aalborg Lufthavn Efterår 2 evaluering(er) for TK Byg & Gulv ApS til dato 2013 Udarbejdet af Bülow Management A/S Rasmus Steen, Analysechef Bülow Management Passion

Læs mere

Synliggørelse af svigt i byggeriet. Jørgen Nielsen Ernst Jan de Place Hansen

Synliggørelse af svigt i byggeriet. Jørgen Nielsen Ernst Jan de Place Hansen Synliggørelse af svigt i byggeriet Jørgen Nielsen Ernst Jan de Place Hansen SBi Statens Byggeforskningsinstitut 2007 Titel Synliggørelse af svigt i byggeriet Serietitel Udgave 1. udgave Udgivelsesår 2007

Læs mere

ENTREPRENØR KARAKTERBOG Side 1/3

ENTREPRENØR KARAKTERBOG Side 1/3 ENTREPRENØR KARAKTERBOG Side 1/3 Virksomheden har i forbindelse med download af dette dokument erklæret, at alle dens evaluerede sager indgår i karakterbogen. Byggeriets Evaluerings Center har registreret

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen Januar 2011. Evaluering af den obligatoriske byggeskadeforsikringsordning

Erhvervs- og Byggestyrelsen Januar 2011. Evaluering af den obligatoriske byggeskadeforsikringsordning Erhvervs- og Byggestyrelsen Januar 2011 Evaluering af den obligatoriske byggeskadeforsikringsordning 2/14 1. Baggrunden for evalueringen Den obligatoriske byggeskadeforsikring blev indført ved lov nr.

Læs mere

Byggetekniske erfaringer TÆTTE TAGE - OG UNDERTAGE

Byggetekniske erfaringer TÆTTE TAGE - OG UNDERTAGE Fonden BYG-ERFA Ny Kongensgade 13 1474 København K Telefon 82 30 30 22 info@byg-erfa.dk byg-erfa.dk Byggetekniske erfaringer TÆTTE TAGE - OG UNDERTAGE Onsdag den 14. maj 2014, København Jens Østergaard

Læs mere

BNKI. BNKI Rapport. Vinter. Byggeriets Nøgletals- og KundeIndeks. Projekt A. 6 evaluering(er) for Entreprenør BNKI A/S til dato 2013

BNKI. BNKI Rapport. Vinter. Byggeriets Nøgletals- og KundeIndeks. Projekt A. 6 evaluering(er) for Entreprenør BNKI A/S til dato 2013 BNKI Byggeriets Nøgletals- og KundeIndeks Projekt A Vinter 6 evaluering(er) for Entreprenør BNKI A/S til dato 2013 Udarbejdet af Bülow Management A/S Rasmus Steen, Chefanalytiker Bülow Management Passion

Læs mere

Statistikken er positiv

Statistikken er positiv Statistikken er positiv -men der er stadig mange mindre væsentlige svigt! v/ole Bønnelycke Bebyggelser afleveret 1992-2003 med svigt i gruppe 4 eller 5 og med anerkendt byggeskade Antal i pct. i forhold

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af offentlig-privat partnerskab (OPP), partnering og oplysninger svarende til nøgletal

Bekendtgørelse om anvendelse af offentlig-privat partnerskab (OPP), partnering og oplysninger svarende til nøgletal Side 1 af 5 Bekendtgørelse om anvendelse af offentlig-privat partnerskab (OPP), partnering og oplysninger svarende til nøgletal BEK nr 1394 af 17/12/2004 (Gældende) Lovgivning som forskriften vedrører

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 4. september 2015

Læs mere

HØRING: Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder i alment byggeri m.v. og ombygninger efter lov om byfornyelse og udvikling af byer

HØRING: Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder i alment byggeri m.v. og ombygninger efter lov om byfornyelse og udvikling af byer HØRING: Bekendtgørelse om kvalitetssikring af byggearbejder i alment byggeri m.v. og ombygninger efter lov om byfornyelse og udvikling af byer I medfør af 113 og 160 i lov om almene boliger m.v., 25, stk.

Læs mere

BNKI. BNKI Rapport. Sommer. Byggeriets Nøgletals- og KundeIndeks. HF og VUC Thy-Mors. 1 evaluering(er) for Thy Stillads ApS til dato 2013

BNKI. BNKI Rapport. Sommer. Byggeriets Nøgletals- og KundeIndeks. HF og VUC Thy-Mors. 1 evaluering(er) for Thy Stillads ApS til dato 2013 BNKI Byggeriets Nøgletals- og KundeIndeks HF og VUC Thy-Mors Sommer 1 evaluering(er) for Thy Stillads ApS til dato 2013 Udarbejdet af Bülow Management A/S Rasmus Steen, Chefanalytiker Bülow Management

Læs mere

Sådan foregår eftersynet. Dine opgaver som ejer. Sådan bruger du eftersynsrapporten

Sådan foregår eftersynet. Dine opgaver som ejer. Sådan bruger du eftersynsrapporten BvB information 2011 5-års eftersyn Sådan foregår eftersynet Dine opgaver som ejer Sådan bruger du eftersynsrapporten Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse Ny Kongensgade 15, 1472 København K Telefon

Læs mere

Forventet lønudvikling i den offentlige sektor

Forventet lønudvikling i den offentlige sektor 13-0542 - poul - 15.11.2013 Kontakt: Poul Pedersen - pp@ftf.dk Tlf.: 33 36 88 48 Forventet lønudvikling i den offentlige sektor Danmarks Statistik har offentliggjort lønudviklingen for 1. kvartal (februar)

Læs mere

Obligatorisk byggeskadeforsikring Dagsorden

Obligatorisk byggeskadeforsikring Dagsorden Obligatorisk byggeskadeforsikring Dagsorden 1. Baggrund og formål 2. Kommunernes rolle ved - Ansøgning om byggetilladelse - Færdigmelding af byggeriet 3. Evaluering og kommende initiativer Hvorfor en byggeskadeforsikring?

Læs mere

Før, under og efter Byggeskadefondens eftersyn

Før, under og efter Byggeskadefondens eftersyn Før, under og efter Byggeskadefondens eftersyn Fondens 1-års eftersyn 5-års eftersyn Bygningsejerens 1-års eftersyn 5-års eftersyn 1-års eftersyn Tidsplan for 1-års eftersyn 0 1. md. 5.-6. md. 7.-8. md.

Læs mere

Orientering om ny nøgletalsbekendtgørelse for alment byggeri nu også bygherrenøgletal

Orientering om ny nøgletalsbekendtgørelse for alment byggeri nu også bygherrenøgletal Til samtlige kommuner og almene boligorganisationer Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail ism@ism.dk www.ism.dk Orientering om ny nøgletalsbekendtgørelse

Læs mere

BYGHERRE FAKTABLAD (Side 1/4)

BYGHERRE FAKTABLAD (Side 1/4) BYGHERRE FAKTABLAD (Side 1/) For projektet: Byggesag ABC (sag nr. 235-001) Virksomhed: Bygherre XYZ CVR: 2356789 Gyldigt til og med: 2. april 2018 Er evalueringen afbrudt?: Nej Bygge Rating Mangler Arbejdsulykker

Læs mere

December 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005

December 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005 Statsrevisorerne 2008-09 Beretning nr. 11 Rigsrevisors fortsatte notat nr. 3 af 19. november 2012 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005 December 2012

Læs mere

Med kilde i Danmarks Statistik fremsendes vedhæftet følgende bilagsmateriale:

Med kilde i Danmarks Statistik fremsendes vedhæftet følgende bilagsmateriale: Maj 2009 Med kilde i Danmarks Statistik fremsendes vedhæftet følgende bilagsmateriale: Byggevirksomheden 1. kvartal 2009 Det samlede påbegyndte etageareal er faldet med 17 pct. i første kvartal 2009 i

Læs mere

Vejledning til erklæring ved fravalg af byggeskadeforsikring

Vejledning til erklæring ved fravalg af byggeskadeforsikring Vejledning til erklæring ved fravalg af byggeskadeforsikring Ejerdokumentation for byggeriets opførelse. Afgives i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse. Bygningsinspektoratet Planlægning og Byggeri

Læs mere

DFM nøgletalskonference København 06-11-2014

DFM nøgletalskonference København 06-11-2014 DFM nøgletalskonference København 06-11-2014 Direktør Peter Hesdorf Byggeriets Evaluerings Center Byggeriets Evaluerings Center Privat non-profit virksomhed Erhvervsdrivende fond Stiftet i 2002 9 fastansatte

Læs mere

Notat om omfattende energirenovering som alternativ til nedrivning og eventuelt nybyggeri

Notat om omfattende energirenovering som alternativ til nedrivning og eventuelt nybyggeri Notat om omfattende energirenovering som alternativ til nedrivning og eventuelt nybyggeri Kontor/afdeling Center for Erhverv og Energieffektivitet Dato 21. juni 2016 J nr. 2016-787 /mra, hlm Som en del

Læs mere

Byggeriets Evaluerings Center

Byggeriets Evaluerings Center Byggeriets Evaluerings Center Bygge Rating Notat om pointsystem til faktablade og karakterbøger for entreprenører og bygherrer Version 2015 Indholdsfortegnelse 1 Bygge Rating... 3 2 Bygge Rating for entreprenører...

Læs mere

Evaluering af følg eller forklar-princippet om sociale klausuler for statslige ordregivere

Evaluering af følg eller forklar-princippet om sociale klausuler for statslige ordregivere Evaluering af følg eller forklar-princippet om sociale klausuler for statslige ordregivere August 2017 SIDE 2 Evaluering af følg eller forklar-princippet om sociale klausuler for statslige ordregivere

Læs mere

Bülow Management Passion for Excellent Ledelse og Organisation

Bülow Management Passion for Excellent Ledelse og Organisation BNKI Byggeriets Nøgletals- og KundeIndeks Horsens Statsskole udbygning Forår 1 evaluering(er) for Raundahl & Moesby A/S til dato 2014 Udarbejdet af Bülow Management A/S Rasmus Steen, Analysechef Bülow

Læs mere

BEREGNINGSBLANKET side 1/3 Til oplysninger svarende til nøgletal

BEREGNINGSBLANKET side 1/3 Til oplysninger svarende til nøgletal BEREGNINGSBLANKET side 1/3 Virksomhed: Byggesagens navn: Kunde: Udførelsesperiode: til Denne blanket kan anvendes af entreprenører, som ikke har gyldige nøgletal, i forbindelse med udbud, hvor bygherren

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 3 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 HISTORISK. opfølgning af. 1-års eftersyn

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 HISTORISK. opfølgning af. 1-års eftersyn V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 opfølgning af 1-års eftersyn Bygningsejer Byggeskadefonden Planlægning og projektering Opførelse af byggeri Forberedelse af 1-års eftersyn

Læs mere

B Y G G E S K A D E F O N D E N

B Y G G E S K A D E F O N D E N B Y G G E S K A D E F O N D E N v e d r ø r e n d e B Y G N I N G S F O R N Y E L S E STATISTIK OM TAGE BvB STATISTIK MAJ 24 B Y G G E S K A D E F O N D E N v e d r ø r e n d e B Y G N I N G S F O R N

Læs mere

Næsten ens lønudvikling i alle sektorer.

Næsten ens lønudvikling i alle sektorer. 13-0542 - poul - 17.06.2014 Kontakt: Poul Pedersen - pp@ftf.dk Tlf.: 33 36 88 48 Næsten ens lønudvikling i alle sektorer. Danmarks Statistik har offentliggjort lønudviklingen for 1. kvartal (februar) 2014

Læs mere

Bag om byggeriets nøgletal Mangler

Bag om byggeriets nøgletal Mangler Bag om byggeriets nøgletal Mangler Nr. 1 juni 2007 Bag om byggeriets nøgletal mangler Nr. 1, juni 2007 Byggeriets Evaluerings Center har indsamlet oplysninger omkring mangler ved afleveringsforretningen

Læs mere

Boligudvalget L 177 - Bilag 15 Offentligt. Betænkning afgivet af Boligudvalget den 24. maj 2007. Betænkning. over

Boligudvalget L 177 - Bilag 15 Offentligt. Betænkning afgivet af Boligudvalget den 24. maj 2007. Betænkning. over Boligudvalget L 177 - Bilag 15 Offentligt Til lovforslag nr. L 177 Folketinget 2006-07 Betænkning afgivet af Boligudvalget den 24. maj 2007 Betænkning over Forslag til lov om ændring af byggeloven, lov

Læs mere

BYGGESKADEFONDEN RENOVERINGER FRIVILLIG ORDNING BYGGESKADEFORSIKRING

BYGGESKADEFONDEN RENOVERINGER FRIVILLIG ORDNING BYGGESKADEFORSIKRING BYGGESKADEFORSIKRING RENOVERINGER FRIVILLIG ORDNING BYGGESKADEFONDEN Studiestræde 50, 1554 København V Tel 33 76 20 00, bsf@bsf.dk www.byggeskadefonden.dk byggeskadeforsikring af renoveringer frivillig

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 3 2016 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 4 2016 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Orienteringsmøder 2015

Orienteringsmøder 2015 Orienteringsmøder 2015 MgO-vindspærreplader DUKO dampspærresystemer Krav om nøgletal ophævet Forslag om ændring af byggelov - Skadesager bliver meget dyrere v/ole Bønnelycke Udvendig efterisolering Klimaskærmen

Læs mere

Samrådsspørgsmål A om forskellige forhold vedrørende L 28 (lovforslaget om små motoriserede

Samrådsspørgsmål A om forskellige forhold vedrørende L 28 (lovforslaget om små motoriserede Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 L 28 Bilag 8 Offentligt TALEMANUSKRIPT Samrådsspørgsmål A om forskellige forhold vedrørende L 28 (lovforslaget om små motoriserede køretøjer) Side 1 af 10

Læs mere

Nordiskt Vattenskadeseminarium 2013. Byggeskadefonden v/ Kasper Boel Nielsen - Teknisk sagsansvarlig

Nordiskt Vattenskadeseminarium 2013. Byggeskadefonden v/ Kasper Boel Nielsen - Teknisk sagsansvarlig Byggeskadefonden v/ Kasper Boel Nielsen - Teknisk sagsansvarlig Baggrund for etablering af BSF Store offentlige udgifter til byggeskader efter byggeboomet op gennem 1960 erne og 70 erne i det offentligt

Læs mere

BYGGESKADEFORSIKRING

BYGGESKADEFORSIKRING CENTER FOR BYGGERI BYGGESKADEFORSIKRING BYGGELOVSDAG 2016 Oplæg v. fuldmægtig/advisor, Dorthe Christophersen, dch@tbst.dk Trafik- og Byggestyrelsen, Center for Byggeri November 2016 PROGRAM 1. Intro til

Læs mere

Arbejdsgruppen om sikring af små hvilende pensioner anbefalinger til pensionsbranchen

Arbejdsgruppen om sikring af små hvilende pensioner anbefalinger til pensionsbranchen Arbejdsgruppen om sikring af små hvilende pensioner anbefalinger til pensionsbranchen Baggrund Danmark har et dynamisk arbejdsmarked, hvor mange lønmodtagere ofte skifter job. For en del lønmodtagere indebærer

Læs mere

ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv. Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv

ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv. Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv AF ØKONOM JONAS MEYER & STUDENT TOBIAS ALVIN ANDERSEN Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv De kreative erhverv har traditionelt set udgjort et dansk kraftcenter,

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 2 2018 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 2 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 57 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 57 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 57 Offentligt NOTAT Dato: 6. maj 2015 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2015-1207 Sagsbehandler: eta Dok id: 578839 Notat om statistik over rekvisition af

Læs mere

Samrådsspørgsmål B, stillet den 17. september 2015 efter ønske fra Christian Juhl (EL).

Samrådsspørgsmål B, stillet den 17. september 2015 efter ønske fra Christian Juhl (EL). Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 27 Offentligt T A L E Samråd om arbejdsmiljø og partikelforurening i Københavns Lufthavn i Beskæftigelsesudvalget den 20. oktober 2015

Læs mere

BvB BvB INFORMATION 2004 5-ÅRS EFTERSYN. Sådan foregår eftersynet. Deres opgaver som ejer. Sådan bruger De eftersynsrapporten

BvB BvB INFORMATION 2004 5-ÅRS EFTERSYN. Sådan foregår eftersynet. Deres opgaver som ejer. Sådan bruger De eftersynsrapporten BvB BvB INFORMATION 2004 5-ÅRS EFTERSYN Sådan foregår eftersynet Deres opgaver som ejer Sådan bruger De eftersynsrapporten Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse Ny Kongensgade 15, 1472 København

Læs mere

Reelle energibesparelser i renoveret etagebyggeri - fra beregnede til faktiske besparelser

Reelle energibesparelser i renoveret etagebyggeri - fra beregnede til faktiske besparelser Reelle energibesparelser i renoveret etagebyggeri - fra beregnede til faktiske besparelser Indeklimaets temadag 27. September 2016 Ole Ravn Teknologisk institut, Energi & Klima or@teknologisk.dk Projekt:

Læs mere

Orienteringsmøde, jan om MgO-vindspærreplader ( crying boards )

Orienteringsmøde, jan om MgO-vindspærreplader ( crying boards ) Orienteringsmøde, jan. 2016 om MgO-vindspærreplader ( crying boards ) 12. februar 2015: Skadeanmeldelse af renovering af Alboa afd. 026, Kjærslund, 8260 Viby J, 381 boliger. 20. februar primo marts 2015:

Læs mere

OPP-undersøgelse i Forsikring & Pensions medlemskreds, 2015 AF MOHAMED ABDULLAHI MUQTAR

OPP-undersøgelse i Forsikring & Pensions medlemskreds, 2015 AF MOHAMED ABDULLAHI MUQTAR 1. MARTS 16 OPP-undersøgelse i Forsikring & Pensions medlemskreds, 15 AF MOHAMED ABDULLAHI MUQTAR Om notatet Forsikring & Pension har gennemført en medlemsundersøgelse om investeringer i offentlig-private

Læs mere

Sekretariatet for Byggeskadeforsikring. Årsrapport Byggeskadeforsikringsordningen. Side 1 af 23

Sekretariatet for Byggeskadeforsikring. Årsrapport Byggeskadeforsikringsordningen. Side 1 af 23 Sekretariatet for Byggeskadeforsikring Årsrapport 2017 Byggeskadeforsikringsordningen Side 1 af 23 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Ordningens formål og historik... 3 1.2 Sekretariatets rolle

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 1 2017 Om konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Den kønsmæssige sammensætning

Den kønsmæssige sammensætning Den kønsmæssige sammensætning af ledelsen Opfølgning på reglerne om måltal og politikker Regnskabsåret 2017 December 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Metode 3 3. Efterlevelse af lovkravet 4

Læs mere

Der har henover sommeren været en debat i pressen om, at de danske energikrav til nybyggeriet ikke er ambitiøse nok. Det er ikke korrekt.

Der har henover sommeren været en debat i pressen om, at de danske energikrav til nybyggeriet ikke er ambitiøse nok. Det er ikke korrekt. Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 353 Offentligt Talepapir til samråd i EPU alm. del den 19. august 2010 samrådsspørgsmål Æ af 28. juni 2010, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard

Læs mere

Med kilde i Danmarks Statistik fremsendes vedhæftet følgende bilagsmateriale:

Med kilde i Danmarks Statistik fremsendes vedhæftet følgende bilagsmateriale: Maj 2010 Med kilde i Danmarks Statistik fremsendes vedhæftet følgende bilagsmateriale: Byggevirksomheden 1. kvartal 2010 Det samlede påbegyndte etageareal er faldet med 38 pct. i første kvartal 2010 sammenlignet

Læs mere

Boligbyggeriet er i fremgang

Boligbyggeriet er i fremgang Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 Jacob Bjerregaard Clausen, stud.polit. APRIL 2017 Boligbyggeriet er i fremgang Stigende huspriser har betydet stor fremgang i boligbyggeriet

Læs mere

Karen Dilling, Helsingør Kommune

Karen Dilling, Helsingør Kommune IKT - så let lever du op til kravene med Byggeweb! Byggeweb har hjulpet os med at gøre IKT-kravene mere operationelle og med at lave en standard for, hvordan vi i Helsingør Kommune nu er i stand til at

Læs mere

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006. opfølgning af. 5-års eftersyn

V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006. opfølgning af. 5-års eftersyn V e j l e d n i n g f o r b y g n i n g s e j e r e August 2006 opfølgning af 5-års eftersyn Bygningsejer Byggeskadefonden Planlægning og projektering Opførelse af byggeri Forberedelse af 1-års eftersyn

Læs mere

Analyse af byggeriet som forretning

Analyse af byggeriet som forretning Jakob Orbesen, konsulent jaor@di.dk, 2132 0321 OKTOBER 2017 Analyse af byggeriet som forretning Byggeriet er overordnet en fornuftig forretning, som i forhold til overskudsgrad og afkastet af investeret

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt 23. november 2015 J.nr. 15-2816833 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 133 af 23.

Læs mere

BYGHERRE KARAKTERBOG Side 1/4

BYGHERRE KARAKTERBOG Side 1/4 BYGHERRE KARAKTERBOG Side 1/4 Virksomhed: Bygherre YZ Virksomheden har i forbindelse med download af dette dokument erklæret, at alle dens evaluerede sager indgår i karakterbogen. Byggeriets Evaluerings

Læs mere

OPP-undersøgelse i Forsikring & Pensions medlemskreds, 2015

OPP-undersøgelse i Forsikring & Pensions medlemskreds, 2015 OPP-undersøgelse i Forsikring & Pensions medlemskreds, 15 Af Mohamed Abdullahi Muqtar, 1. marts 16 Om notatet Forsikring & Pension har gennemført en medlemsundersøgelse om investeringer i offentlig-private

Læs mere

VOLDGIFTSAFGØRELSER LEVERANDØRANSVAR SKOVBURREN NÆSTVED EGERISVEJ SKIVE BYGGESAGSBEHANDLING FORÆLDELSE AFREGNING VED UDBEDRINGER

VOLDGIFTSAFGØRELSER LEVERANDØRANSVAR SKOVBURREN NÆSTVED EGERISVEJ SKIVE BYGGESAGSBEHANDLING FORÆLDELSE AFREGNING VED UDBEDRINGER VOLDGIFTSAFGØRELSER LEVERANDØRANSVAR SKOVBURREN NÆSTVED EGERISVEJ SKIVE BYGGESAGSBEHANDLING FORÆLDELSE AFREGNING VED UDBEDRINGER SKOVBURREN UVENTILEREDE TAGKASSETTER STORE OVENLYSKASSER UTÆT DAMPSPÆRRE

Læs mere

Rådgiver faktablad (Side 1/2)

Rådgiver faktablad (Side 1/2) Rådgiver faktablad (Side 1/2) For rådgiveropgaven: Lægehus i Hinnerup (1352-003) Virksomhed: Tri-Consult A/S CVR: 14977139 Evalueringsstatus: [ ] 1. evaluering [X] 2. evaluering [ ] Endeligt faktablad

Læs mere

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL). Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 191 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om overfladetemperaturkrav til

Læs mere

Folketinget Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Boligudvalget 2010-11 L 89, endeligt svar på spørgsmål 17 Offentligt Folketinget Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 12. maj 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2010-7005-0036

Læs mere

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 21. maj 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Annemette Ross Sagsnr.: 2013-0032-0567 Dok.: 1041322 Opfølgning på Folketingets By-

Læs mere

TAGHAVERS TEKTONIK. BYG ERFA Byggetekniske Erfaringer. AgroTech Tirsdag den 7. juni 2011, Taastrup

TAGHAVERS TEKTONIK. BYG ERFA Byggetekniske Erfaringer. AgroTech Tirsdag den 7. juni 2011, Taastrup Fonden BYG-ERFA Hillerødvejen 120 3250 Gilleleje Telefon 82 30 30 22 redaktion@byg-erfa.dk byg-erfa.dk TEKTONIK Udformning og sammenføjning af elementer til en helhed TAGHAVERS TEKTONIK AgroTech Tirsdag

Læs mere

Stigninger i det påbegyndte byggeri. Påbegyndt byggeri, estimeret og sæsonkorrigeret. Antal boliger / Tusinde kvm. 8.

Stigninger i det påbegyndte byggeri. Påbegyndt byggeri, estimeret og sæsonkorrigeret. Antal boliger / Tusinde kvm. 8. NYT FRA DANMARKS STATISTIK Byggevirksomheden. kvt. 0 Byggeri og boligforhold Nr. 5 0. maj 0 Stigninger i det påbegyndte byggeri Det samlede påbegyndte etageareal steg fra fjerde kvartal 0 til første kvartal

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 4 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

Årsberetning 2008 2009. for Byggeriets Ankenævn

Årsberetning 2008 2009. for Byggeriets Ankenævn Årsberetning 2008 2009 for Byggeriets Ankenævn 1 Kort om Byggeriets Ankenævn Byggeriets Ankenævn er et privat ankenævn, hvis vedtægter er godkendt af Økonomi- og Erhvervsministeren. Bag ankenævnet står

Læs mere

Bekendtgørelse om nøgletal for statsbyggerier m.v.

Bekendtgørelse om nøgletal for statsbyggerier m.v. Bekendtgørelse om nøgletal for statsbyggerier m.v. I medfør af 2, stk. 1 og 8 i lov nr. 228 af 19. maj 1971 om statens byggevirksomhed m.v., som ændret ved lov nr. 413 af 1. juni 2005, fastsættes: Kapitel

Læs mere

TRIN FOR TRIN SÅDAN KOMMER DU GODT I MÅL SOM BYGHERRE

TRIN FOR TRIN SÅDAN KOMMER DU GODT I MÅL SOM BYGHERRE EN TRIN-FOR-TRIN BESKRIVELSE AF, HVORDAN KOMMUNERNE KAN BRUGE NØGLETAL, NÅR DE SKAL BYGGE, OG HVILKE FORDELE DE OPNÅR. FEBRUAR 2009 SÅDAN KOMMER DU GODT I MÅL SOM BYGHERRE TRIN FOR TRIN Denne brochure

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål 24 alm. del ad 8 stillet af Finansudvalget 23. februar 2010

Besvarelse af spørgsmål 24 alm. del ad 8 stillet af Finansudvalget 23. februar 2010 Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del Svar på Spørgsmål 24 Offentligt ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 24. marts 2010 Besvarelse af spørgsmål 24 alm. del ad 8 stillet af Finansudvalget 23. februar 2010 Spørgsmål

Læs mere