SKS system, Kvalitetsledelsessystemer. Brandsikringsanlæg. Mads Risgaard Knudsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SKS system, Kvalitetsledelsessystemer. Brandsikringsanlæg. Mads Risgaard Knudsen"

Transkript

1 SKS system, Kvalitetsledelsessystemer og Brandsikringsanlæg Mads Risgaard Knudsen

2 Den gode idé og de gode viljers magt i forbindelse med Stik og hugfaste krav Sikkerhedsstyrelsens (SIK) retningslinjer for Sikkerheds-Kvalitets- Styringssystem (SKS) - aldeles nødvendigt i forbindelse med el-autorisation SIKs 16 kravelementer er efterfølgende blevet suppleret med kravelementer fra andre aktører, f. eks. ATs ISO 9001 elevator-/kølekrav, DBIs ABA-krav, arbejdsmiljøforhold og mange andre ting Nogle virksomheder har på reolen et SKS-system og flere små kvalitetsledelsessystemer. Andre virksomheder har skrevet alle kravelementer ind i ét fælles system I forbindelse med en eventuel modernisering af autorisationsloven, planlægger SIK at ændre på de eksisterende SKS-retningslinjer, så der fremover er krav om et KLS-system med 4 hovedaktiviteter Hovedaktiviteterne indeholder hver en række kravelementer, som det bliver virksomhedernes ansvar at forholde sig til.

3 Den gode idé og de gode viljers magt Aktørerne (kunder, rådgivere, myndigheder og installationsvirksomheder m.fl.) har fortsat svært ved at skelne mellem lovpligtige krav og frivillige krav i de forskellige ordninger Gælder også ved viden om forskellen mellem kvalitetsledelsesordninger og kvalitetssikringsordninger Lidt for mange ledelsessystem-konsulenter har lidt for stor omsætning på rådgivning vedrørende eksisterende og nye kvalitetsledelsesordninger. For få aktører har interesse i implementering af kvalitetsledelsessystemerne Mange systemer giver anledning til administrativt bøvl!

4 Eksempler på nogle kvalitetsledelsesordninger på installations områderne Elinstallationsbranchen arbejder inden for flere områder, hvor myndigheder, kunder og organisationer har eller kan stille krav om og til kvalitetsledelsesordninger og certificeringer. Næsten alle ordninger medfører krav om og til et kvalitetsledelsessystem. Eksempelvis: Sikkerhedsstyrelsens krav til indførelse af et Sikkerhedskvalitetsledelsessystem (SKS) for at opnå virksomhedsautorisation på elinstallationsområdet + eleftersyn Energistyrelsens krav vedrørende lovpligtige ventilationseftersyn. Eftersyn skal udføres af en eftersynsvirksomhed, der er blevet akkrediteret af DANAK til denne opgave Energistyrelsens meget nye krav til frivillig VE-certificering

5 Kvalitetsledelsesordninger på teknikområderne Arbejdstilsynet har krav til arbejder på køle- og varmepumpeanlæg. Baggrund for krav er Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 100 af 31. januar 2007 om anvendelse af trykbærende udstyr. Bekendtgørelsen definerer en "Sagkyndig virksomhed" som en ISO 9001 certificeret virksomhed Forsikring & Pension (F&P) stiller blandt andet krav til installationsvirksomheder af AutomatiskIndbrudsAnlæg (AIA) og varmt arbejde DBI-Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut har flere ordninger for personcertificerings- og virksomhedsgodkendelsesordninger, blandt andet: For flere brandsikringsområder El-termografering Og så alle de endnu mere frivillige ordninger, fx: Tvovervågning, automatisk adgangskontrolanlæg, VPO, KSO, m.fl.

6 Krav til audit og eftermåling Næsten lige så mange forskellige krav som der er ordninger. Sikkerhedsstyrelsen har for nuværende godkendt en række kontrolinstanser til at varetage godkendelse og overvågning af SKS-systemer. DBI har for brandområderne givet mulighed for akkrediteret ISO 9001 certificering og brug af SKS hvis der suppleres med ekstra kravelementer der også undersøges. Vent-ordningen er akkrediteret. Arbejdstilsynet kræver akkrediteret ISO 9001 til KØL. Energistyrelsen er tilfreds med SKSVE-kontrolinstanser til VE.

7 Brandventilations *)- og varslingsanlæg *) Omhandler også røgudluftning

8 Brandventilations- og varslingsanlæg Brandventilation er 2 ud af 10 brandtekniske installationer, jvf. BR 10 og Energistyrelsens Eksempelsamling om brandsikring af byggeri. De andre otte brandtekniske installationer er: 1. Automatiske brandalarmanlæg 2. Automatiske vandsprinkleranlæg 3. Røgalarmanlæg 4. Automatiske branddørlukningsanlæg 5. Flugtvejs- og panikbelysning 6. Skilte og markeringer 7. Slangevinder 8. Brandmandselevator

9 Krav til brandtekniske installationer Krav stilles af: Bygningsreglementet 5.4 Brandtekniske installationer. Stk. 1. Brandtekniske installationer skal udføres, så de er pålidelige samt kan kontrolleres og vedligeholdes i hele deres levetid. Stk. 2. Brandtekniske installationer skal kontrolleres og vedligeholdes, så de er pålidelige i hele bygningens levetid.

10 I BR er der stillet krav om, at det dokumenteres i nødvendigt omfang at det krævede sikkerhedsniveau opnås. Beredskaberne Blandt andet deres tilslutningsbestemmelser for ABA m.m. I relation til ovennævnte to hovedpunkter er det vigtigt, at have opmærksomheden rettet mod Energistyrelsens brev af den 21. januar 2013 til tekniske chefer i alle kommuner. I brevet gøres opmærksom på at der ikke i BR kap. 5 er hjemmel til at kræve, at brandtekniske installationer skal udføres, installeres eller kontrolleres efter specifikke vejledninger eller metoder. Se brev Forsikringsselskaberne Forsikringsvilkår

11 Brandventilations- og varslingsanlæg, virksomhedsgodkendelse DBIs retningslinjer er det bedste der rent praktisk findes for installationsvirksomhederne og deres kunder. Også nemt for andre aktører. DBI har udarbejdet både retningslinjer og vejledninger samt personcertificerings- og virksomhedsgodkendelsesordninger. DBI virksomhedsgodkendelsesordninger er underlagt DBI retningslinjerne: 001 Godkendelse af installationsfirmaer 002 Certificering af kvalificerede personer til projektering, installation, service og vedligehold af brandsikringsanlæg 024 Varslingsanlæg. Projektering, installation og vedligeholdelse. 027 Brandventilationsanlæg. Projektering, installation og vedligeholdelse

12 Væsentligt er også, at der i de førnævnte retningslinjer henvises til DBI retningslinjerne: 004 Automatiske brandsikringsanlæg færdigmelding, inspektion og godkendelse 005 Automatiske brandsikringsanlæg Drift og vedligeholdelse 006 Sammenkoblede brandsikringsanlæg.

13 Primære konsekvenser ved udmøntning af de nye krav Installationsfirmaernes erfaring skal altid kunne eftermåles ved specifikke krav til antal færdigmeldinger og tilhørende godkendelse fra akkrediteret inspektionsvirksomhed for de enkelte anlægstyper/fagområder. Virksomhederne skal certificeres af et certificeringsorgan og registreres/godkendes af et godkendende organ.

14 For begge anlægstyper er der minimumskrav til den eksterne audit af installationsvirksomheden. Samtlige systemer og systemdele der bliver anvendt til brandsikringsanlæg, skal være certificeret af et produktcertificeringsorgan. Om kort er der indført de samme godkendelseskrav og efter samme vilkår, som de krav der tidligere fandtes for Automatiske brandalarmanlæg og Automatiske sprinkleranlæg.

15 Den Certificeret person skal certificeres (A-prøve) af et certificerende organ. Godkendende og certificerende organer, kan være samlet i et organ f. eks DBI. ERFA-kursus med en Multiple Choice prøve med to års mellemrum.

16 Den certificeret persons erfaring og kompetence skal årligt dokumenteres. For samtlige anlægstyper indføres begreberne; Fagleder, Kvalificerede montører, Ind-lejede montører og Anvendelse af underleverandør. Certificeret person og Fagleder kan være én og samme person. Der er krav om faglederkurser (½ - 1/1 dag).

17 Installation af brandsikringsanlæg må kun udføres af montører med relevante faguddannelser, eksempelvis skal varslingsanlæg fremover installeres og serviceres af faglærte elektrikere suppleret med kurserne Brand 1 og 2. Inden påbegyndelse af installationsarbejde af et brandsikringsanlæg, skal der afholdes en intern instruktion for de montører, der skal udføre arbejdet.

18 Hvem skal have et (SKS-) kvalitetsledelsessystem omfattende brandsikringsanlæg? Det kommer helt an på hvad, hvem og hvor Hvem er? Såfremt Hvem vil ind på en godkendelsesliste af hensyn til kunder, myndigheder og forsikringsselskaber, så er DBI den eneste mulighed. DBI-ordningen bakkes op af flere organisationer, også TEKNIQ Såfremt kunder, myndigheder og forsikringsselskaber stiller krav, er DBI også i dag eneste mulighed for Hvem Beredskabsstyrelsen har foreslået at der tages initiativ til at der udarbejdes regler for drift og vedligeholdelse af brandtekniske installationer. De nye regler indeholdes i et projekt som Energistyrelsen igangsætter hos Dansk Standard. Der kan forventes regelforenkling på området.

19 Spørgsmål?

20 Hvem er TEKNIQ? TEKNIQ repræsenterer over 3000 tekniske installatører, med i alt medarbejdere og en samlet årlig omsætning på over 40 mia. kr. Medlemsvirksomhederne beskæftiger sig med alle tekniske installationer i byggeriet. TEKNIQ blev dannet i 2002 af ELFO og Dansk VVS som en fælles arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for installationsbranchen. I 2011 fusionerede de tre organisationer med TEKNIQ som den fortsættende organisation. TEKNIQ er en del af Dansk Arbejdsgiverforening. Her er vi den fjerdestørste organisation og den næststørste aktør i byggebranchen. Kontaktperson: Mads Risgaard Knudsen Telefon: Mobil: , mrk@tekniq.dk

Kvalitative brandsikringsanlæg sikrer ensartet sikkerhedsniveau

Kvalitative brandsikringsanlæg sikrer ensartet sikkerhedsniveau Kvalitative brandsikringsanlæg sikrer ensartet sikkerhedsniveau Retningslinje 001-006 Konference, 24-09-2014 Anders Frost-Jensen, DBI Dias 1 / 24-09-2014 / AFJ / Møde Præskriptive krav Funktions- krav

Læs mere

Godkendelse af firmaer til projektering, installation, service og vedligehold af brandsikringsanlæg

Godkendelse af firmaer til projektering, installation, service og vedligehold af brandsikringsanlæg DBI retningslinje 001, 4. udgave, marts 2013 Udgivet af Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Brandsikringsanlæg Godkendelse af firmaer til projektering, installation, service og vedligehold af brandsikringsanlæg

Læs mere

Punkt Rettelse Vedtaget dato Ændres Punkt 52. Ansøgningens omfang Ansøgningen skal indeholde følgende generelle oplysninger om firmaet:

Punkt Rettelse Vedtaget dato Ændres Punkt 52. Ansøgningens omfang Ansøgningen skal indeholde følgende generelle oplysninger om firmaet: DBI Retningslinje 001 4. udgave August 2013, Byggedata, opdateret 3. juli Punkt Rettelse Vedtaget dato Ændres Punkt 52 Ansøgningens omfang Ansøgningen skal indeholde følgende generelle oplysninger om firmaet:

Læs mere

BRANDTEKNISKE INSTALLATIONER PÅLIDELIGHEDEN AF BRANDSIKRINGSANLÆG

BRANDTEKNISKE INSTALLATIONER PÅLIDELIGHEDEN AF BRANDSIKRINGSANLÆG BRANDTEKNISKE INSTALLATIONER PÅLIDELIGHEDEN AF BRANDSIKRINGSANLÆG INDLÆGSHOLDER - Anders Frost-Jensen - Direktør, Infrastruktur og Kvalitet, DBI - Master Brand - Arbejdet de sidste 10 år med brandsikringsanlæg

Læs mere

Infrastruktur for brandtekniske installationer

Infrastruktur for brandtekniske installationer Infrastruktur for brandtekniske installationer IDA - møde, 27-10-2016 Anders Frost-Jensen, DBI Dias 1 / 27-10-2016 / AFJ / Møde Lovgivning Brandtekniske installationer Bygningsreglementet (uddrag) Tillæg

Læs mere

Godkendelse af firmaer til projektering, installation, service og vedligehold af brandsikringsanlæg

Godkendelse af firmaer til projektering, installation, service og vedligehold af brandsikringsanlæg DBI retningslinje 001, 4. udgave, April 2012 Udgivet af Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Brandsikringsanlæg Godkendelse af firmaer til projektering, installation, service og vedligehold af brandsikringsanlæg

Læs mere

Brandsikringsanlæg i Danmark

Brandsikringsanlæg i Danmark Brandsikringsanlæg i Danmark Indlæg ved FG-konference, 2014 Jacob Andersen, DBI Sprinklerinspektør Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 / 28-03-2014 / JAN / Møde Program DBI Brandsikringsanlæg

Læs mere

Tv-overvågning (TVO)

Tv-overvågning (TVO) Tv-overvågning (TVO) Kravspecifikation Certificering af TVO-installationsvirksomheder Indholdsfortegnelse 10 Forord side 2 20 Krav til certificeringsorganet side 2 30 Krav til installationsvirksomheden

Læs mere

Version 9 18.8.10. Kravspecifikationer. Certificering af Distributører af brand- og sikringsprodukter

Version 9 18.8.10. Kravspecifikationer. Certificering af Distributører af brand- og sikringsprodukter Version 9 18.8.10 Kravspecifikationer Certificering af Distributører af brand- og sikringsprodukter 10 Forord 10.10 Disse kravspecifikationer anviser de krav, der skal opfyldes, for at opnå certificering

Læs mere

ABV teknik. overlad din brandventilation til os

ABV teknik. overlad din brandventilation til os overlad din brandventilation til os Vi tager hånd om dit projekt lige fra rådgivning til installation, færdigmelding, CE-mærkning og serviceeftersyn. ABV teknik 1 Den optimale samarbejdspartner: Vi er

Læs mere

Tv-overvågning (TVO) Kravspecifikation

Tv-overvågning (TVO) Kravspecifikation Tv-overvågning (TVO) Kravspecifikation Certificering af TVO-installatørvirksomheder Indholdsfortegnelse 10 Forord side 2 20 Krav til certificeringsorganet side 2 30 Certificeringens gyldighedsområde side

Læs mere

Adgangskontrol. Kravspecifikationer til brug for. certificering af virksomheder. Forsikring & Pension September 2010 rettet februar 2011

Adgangskontrol. Kravspecifikationer til brug for. certificering af virksomheder. Forsikring & Pension September 2010 rettet februar 2011 September 2010 rettet februar 2011 Adgangskontrol Kravspecifikationer til brug for certificering af virksomheder Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

dokumentation. Det har medført, at der installeres flere aktive brandsikringsanlæg. flere anlæg i hver bygning, og anlæggene

dokumentation. Det har medført, at der installeres flere aktive brandsikringsanlæg. flere anlæg i hver bygning, og anlæggene oktober 213 FOREBYGGELSESSTAFET BRANDVÆSEN Oktober 213 Master-projekt Af Erik Weinreich DTU-projekt med fokus på samspillet mellem forskellige sikringsanlæg Funktionalitetsundersøgelse af sammenkoblede

Læs mere

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse CFPA Brandteknisk diplomuddannelse CFPA Brandteknisk diplomuddannelse Virksomhedens brandsikkerhed fra A til Z Har du som sikkerheds- eller arbejdsleder ansvar for, at brandsikkerheden altid er i orden?

Læs mere

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse Brandteknisk diplomuddannelse Brandteknisk diplomuddannelse Virksomhedens brandsikkerhed fra A til Z Har du som sikkerheds- eller arbejdsleder ansvar for, at brandsikkerheden altid er i orden? Arbejder

Læs mere

Indbrudsalarmanlæg (AIA) Kravspecifikation. Forsikring & Pension Januar 2016. Certificering af AIA-virksomheder

Indbrudsalarmanlæg (AIA) Kravspecifikation. Forsikring & Pension Januar 2016. Certificering af AIA-virksomheder Forsikring & Pension Januar 2016 Indbrudsalarmanlæg (AIA) Kravspecifikation Certificering af AIA-virksomheder Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk

Læs mere

Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel

Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel Rudersdal Hørsholm Brandvæsen Forebyggende afdeling Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel 3. udgave juli 2009 Rudersdal Hørsholm Brandvæsen Vagtcentral (døgnåben) Ådalsvej

Læs mere

Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel

Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel Forebyggende afdeling Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel 2. udgave februar 2009 Retningslinier ved etablering af brandsikringsanlæg med alarmoverførsel til Rudersdal

Læs mere

Kaløvigparken Rodskovvej 8543 Hornslet

Kaløvigparken Rodskovvej 8543 Hornslet BRANDTEKNISK DOKUMENTATION Kaløvigparken Rodskovvej 8543 Hornslet Akademiingeniør Svend Poulsen A/S Industriparken 7, Valsgaard 9500 Hobro Tlf. 9851 0866 Rådgiver : Akademiingeniør Svend Poulsen A/S Side

Læs mere

Februar 2002. Vejledning. Særlige. sikringsforanstaltninger. mod brand i erhvervs- og industrivirksomheder. Forsikring & Pension

Februar 2002. Vejledning. Særlige. sikringsforanstaltninger. mod brand i erhvervs- og industrivirksomheder. Forsikring & Pension Februar 2002 Særlige Vejledning sikringsforanstaltninger mod brand i erhvervs- og industrivirksomheder Forsikring & Pension Indholdsfortegnelse 000 Indledning 3 10 Alment 3 100 Forskrifter og regler 6

Læs mere

Pålidelighed af Automatiske brandalarmanlæg (ABA-anlæg) og Automatiske sprinkleranlæg (AVS-anlæg)

Pålidelighed af Automatiske brandalarmanlæg (ABA-anlæg) og Automatiske sprinkleranlæg (AVS-anlæg) Pålidelighed af Automatiske brandalarmanlæg (ABA-anlæg) og Automatiske sprinkleranlæg (AVS-anlæg) Statistisk analyse af ABA- og AVS-anlæg inspiceret af DBI i 2015 og 2016 Dato : 16. januar 2017 Version:

Læs mere

Udbud af. Service eftersyn og vedligehold På brandtekniske anlæg m.v. Udbudsbetingelser Beskrivelse

Udbud af. Service eftersyn og vedligehold På brandtekniske anlæg m.v. Udbudsbetingelser Beskrivelse Udbud af Service eftersyn og vedligehold På brandtekniske anlæg m.v. Udbudsbetingelser Beskrivelse Center for Ejendomme og Intern Service Høje Taastrup Kommune Bygden 2 2630 Taastrup Dato. 16-03-2010 Dok

Læs mere

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT KSO ordningen 2012 Leon Buhl Teknologisk institut Energi & klima KSO-ordningen 2012 Status for ordningen Aktiviteter inden for ordningen VE direktivet Godkendte solvarmeanlæg

Læs mere

Nye håndbøger fra DBI

Nye håndbøger fra DBI Nye håndbøger fra DBI Torsdag d. 3. november 2011 Brian V. Jensen bvj@dbi-net.dk Tlf. 61201663 Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 / 2011 / Passiv Brandsikring Ny håndbog om småhuse Behov,

Læs mere

Særlige. sikringsforanstaltninger. mod brand i erhvervs og industrivirksomheder. Forsikring & Pension Vejledning Februar 2002

Særlige. sikringsforanstaltninger. mod brand i erhvervs og industrivirksomheder. Forsikring & Pension Vejledning Februar 2002 Vejledning Februar 2002 Særlige sikringsforanstaltninger mod brand i erhvervs og industrivirksomheder Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Adgangskontrolanlæg (ADK) Kravspecifikation. Forsikring & Pension September Certificering af ADK-virksomheder

Adgangskontrolanlæg (ADK) Kravspecifikation. Forsikring & Pension September Certificering af ADK-virksomheder Forsikring & Pension September 2017 Adgangskontrolanlæg (ADK) Kravspecifikation Certificering af ADK-virksomheder Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk

Læs mere

Har du styr på brand...? rambøll arkitektur landskab og proces

Har du styr på brand...? rambøll arkitektur landskab og proces Har du styr på brand...? Hvem er jeg? Hans Bang Munkholt Bygningskonstruktør 2006 Fire Protection Manager CFPA Ansættelser: KPF Arkitekter, WITRAZ & Rambøll Arbejdsområder: Brandteknisk rådgiver Projektering

Læs mere

Systemintegrationstest

Systemintegrationstest Systemintegrationstest Anlægsejer Firma/institution Faktura email email tlf. Installationsadresse Navn tlf. Inspektionsdeltager Inspektionsdeltager tlf. Inspektionsdeltager email Rekvirent Firma tlf. DBI

Læs mere

Installation af solvarmeanlæg, VE direktivet. Leon Buhl Teknologisk institut Energi & Klima

Installation af solvarmeanlæg, VE direktivet. Leon Buhl Teknologisk institut Energi & Klima Installation af solvarmeanlæg, VE direktivet og KSO ordningen Leon Buhl Teknologisk institut Energi & Klima KSO ordningen 2011 Hovedoversigt for indlæg Hvad er KSO ordningen i dag Status for ordningen

Læs mere

Intern auditrapport for DI-Teknik A/S

Intern auditrapport for DI-Teknik A/S Intern auditrapport for Auditor: Auditdato: Deltagere: Peter W. Steffensen, Ledende auditor, Lekon Johnny Andersen, auditor, Lekon 26. august 2010 Jan B. Petersen, SKS- og personaleansvarlig, DI-Teknik

Læs mere

CERTIFICERING FANE 140. 10 Forord. 20 Det certificerende organ. 30 Krav til AIA-installatørvirksomheden. 40 Krav til dokumentation

CERTIFICERING FANE 140. 10 Forord. 20 Det certificerende organ. 30 Krav til AIA-installatørvirksomheden. 40 Krav til dokumentation FANE 140 10 Forord 20 Det certificerende organ 30 Krav til AIA-installatørvirksomheden 40 Krav til dokumentation 50 Ikrafttrædelse, registrering m.m. Forsikring & Pension Amaliegade 10 1256 København K

Læs mere

Version: 020a. Side 1 af 9. SKS Dokumentstyringsoversigt. Udlånt Dato/Initialer. Udlånt Dato/Initialer

Version: 020a. Side 1 af 9. SKS Dokumentstyringsoversigt. Udlånt Dato/Initialer. Udlånt Dato/Initialer Nummer Navn Ansvarlig Gyldig fra dato Placering Hjælpeværktøj Love og Bekendtgørelser A Forsyningsanlæg A-1 A-2 Fællesregulativet 2011 Tilslutning af elektriske installationer og brugsgenstande A-3 SIK-Meddelelser

Læs mere

A M U KURSUSOVERSIGT. AMU kurser juni

A M U KURSUSOVERSIGT. AMU kurser juni A M U 2 0 1 8 KURSUSOVERSIGT AMU kurser 2018 juni 2018 1 Brandforanstaltninger ved gnistproducerende værktøj Hvert år opstår der brande ved svejsning, vinkelslibning og andet gnistproducerende arbejde.

Læs mere

AMU-kurser Alarm- og sikringsteknik

AMU-kurser Alarm- og sikringsteknik AMU-kurser Alarm- og sikringsteknik AIA-AUTOMATISKE INDBRUDSALARMANLÆG sikringsanlæg 1 & 2 10 dage Installation adressérbare sikringsanlæg 5 dage 44038 5 dage Design af anlæg 44039 5 dage Sikringsanlæg

Læs mere

A M U KURSUSOVERSIGT. AMU kurser Version pr

A M U KURSUSOVERSIGT. AMU kurser Version pr A M U 2 0 1 9 KURSUSOVERSIGT AMU kurser 2019 Version pr. 01-11-2018 1 Brandforanstaltninger ved gnistproducerende værktøj Hvert år opstår der brande ved svejsning, vinkelslibning og andet gnistproducerende

Læs mere

Indbrudsalarmanlæg (AIA) Kravspecifikation. Forsikring & Pension. maj Certificering af AIA-virksomheder

Indbrudsalarmanlæg (AIA) Kravspecifikation. Forsikring & Pension. maj Certificering af AIA-virksomheder Forsikring & Pension maj 2019 Indbrudsalarmanlæg (AIA) Kravspecifikation Certificering af AIA-virksomheder Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk

Læs mere

Tilslutning af ABA-anlæg til Østsjællands Beredskab over alarmnettet (version journal.nr.)

Tilslutning af ABA-anlæg til Østsjællands Beredskab over alarmnettet (version journal.nr.) Aftale om Tilslutning af ABA-anlæg til Østsjællands Beredskab over alarmnettet (version 05.01.2018 - journal.nr.) indgået mellem Østsjællands Beredskab CVR: 36 26 76 82 Og Kunde fremgår af bilag som findes

Læs mere

TV-overvågning (TVO) Kravspecifikation. Forsikring & Pension. september Certificering af TVO-virksomheder

TV-overvågning (TVO) Kravspecifikation. Forsikring & Pension. september Certificering af TVO-virksomheder Forsikring & Pension september 2017 TV-overvågning (TVO) Kravspecifikation Certificering af TVO-virksomheder Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk

Læs mere

Medlemsmøde d. 19. marts 2013. Sikkerhedens Hus. Velkommen til Medlemsmøde i

Medlemsmøde d. 19. marts 2013. Sikkerhedens Hus. Velkommen til Medlemsmøde i Medlemsmøde d. 19. marts 2013. Sikkerhedens Hus Velkommen til Medlemsmøde i 1 Medlemsmøde i Passiv brandsikring Program 19. marts 2013 14:45 Velkomst Velkomst og Resume fra Arbejdsplan for Passiv Brandsikring

Læs mere

Chef for Foreningssekretariatet

Chef for Foreningssekretariatet Stillings- og personprofil Chef for Foreningssekretariatet TEKNIQ Arbejdsgiverne Juni 2019 Opdragsgiver Adresse TEKNIQ Arbejdsgiverne Paul Bergsøes Vej 6, 2600 Glostrup Stilling Chef for Foreningssekretariatet

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation Indholdsfortegnelse Formål... 2 Brandteknisk dokumentation indhold:... 2 Indledning... 2 Lovgivning:... 2 Lovhjemmel...

Læs mere

AIA-kataloget Fane 00 Indledning

AIA-kataloget Fane 00 Indledning Forsikring & Pension September 2016 AIA-kataloget Fane 00 Indledning Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk Indholdsfortegnelse 10 Generel

Læs mere

Pålidelighed af automatiske sprinkleranlæg (AVS-anlæg)

Pålidelighed af automatiske sprinkleranlæg (AVS-anlæg) Pålidelighed af automatiske sprinkleranlæg (AVS-anlæg) DBI Report 2009:02 1. april 2009 Statistisk analyse af AVS-anlæg inspiceret 2008 Rolf Knudsen Henrik Bygbjerg 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Inspektionsrapport Brandalarmanlæg DBI RAPPORT. - Gildhøjhjemmet

Inspektionsrapport Brandalarmanlæg DBI RAPPORT. - Gildhøjhjemmet DBI RAPPORT Inspektionsrapport Brandalarmanlæg - Gildhøjhjemmet Park Alle 165, 2605 Brøndby Sag: IB02108 Inspektion udført: 01. juni 2017 af Kim Kragh Jespersen Udstedt: 02. juni 2017 DBI - Dansk Brand-

Læs mere

Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil??

Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil?? Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil?? Dansk Forening for Passiv Brandsikring ROCKWOOL Jakob Andersen Afdelingsleder Århus Brandvæsen Funktionsbaserede brandkrav Nye

Læs mere

Energistyrelsen er blevet informeret om, at der kan være problemer med overholdelse af reglerne for røg- og varmeudsugningsventilatorer.

Energistyrelsen er blevet informeret om, at der kan være problemer med overholdelse af reglerne for røg- og varmeudsugningsventilatorer. 25. januar 2013 Side 1 Energistyrelsen informerer om brandventilation Energistyrelsen er blevet informeret om, at der kan være problemer med overholdelse af reglerne for røg- og varmeudsugningsventilatorer.

Læs mere

Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel

Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel Januar 2010 Denne vejledning har til hensigt at beskrive opbygningen og funktionen af et brandmandspanel Lovgivning Med indførelsen af det funktionsbaserede

Læs mere

Amaliegade 10, 1256 København K, tlf. 33 43 55 00, www.forsikringenshus.dk. Kravspecifikationer certificering af AIA-installatørvirksomheder

Amaliegade 10, 1256 København K, tlf. 33 43 55 00, www.forsikringenshus.dk. Kravspecifikationer certificering af AIA-installatørvirksomheder Amaliegade 10, 1256 København K, tlf. 33 43 55 00, www.forsikringenshus.dk Juli 2006 Kravspecifikationer certificering af AIA-installatørvirksomheder Indholdsfortegnelse 10 Forord 2 20 Det certificerende

Læs mere

skal du være opmærksom på følgende:

skal du være opmærksom på følgende: Såfremt du ønsker at blive certificeret skal du være opmærksom på følgende: I henhold til DBI retningslinje 002 (2009) punkt 41, skal ansøgning om certificering fremsendes til det certificerende organ

Læs mere

PÅLIDELIGHEDEN AF ABA ANLÆG

PÅLIDELIGHEDEN AF ABA ANLÆG PÅLIDELIGHEDEN AF ABA ANLÆG Kasper Borg Brandingeniør, COWI 1 IDA Risk Sammenkoblede brandsikringsanlæg Agenda Introduktion Formål Metode Analyse og Resultater Konklusion 25 min 18 Slides Efterklang 2

Læs mere

Aftale om redningsberedskabets modtagelse af alarmer - i Norddjurs og Syddjurs Kommune.

Aftale om redningsberedskabets modtagelse af alarmer - i Norddjurs og Syddjurs Kommune. BRAND OG REDNING DJURSLAND Aftale om redningsberedskabets modtagelse af alarmer - i Norddjurs og Syddjurs Kommune. Gældende for alle offentlige og private ABA anlægsejere 01-08 08-2015 Generelt Brand og

Læs mere

Pålidelighed af automatiske brandalarmanlæg (ABA-anlæg)

Pålidelighed af automatiske brandalarmanlæg (ABA-anlæg) Pålidelighed af automatiske brandalarmanlæg (ABA-anlæg) DBI Report 2012 Version: 01 Statistisk analyse af ABA-anlæg inspiceret 2011 Rolf Knudsen 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 2 2 Baggrund...

Læs mere

Love og regler og grundlag for automatiske sprinkleranlæg og vandtågeanlæg

Love og regler og grundlag for automatiske sprinkleranlæg og vandtågeanlæg Love og regler og grundlag for automatiske sprinkleranlæg og vandtågeanlæg v. Kjeld N. Petersen Dias 1 /FSTA BR10 nu BR15. Udgives af Klima, Energi- og Bygningsministeriet 5 Brandforhold 5.1 stk 1. Bygninger

Læs mere

FÆRDIGMELDING TIL INSPEKTION AF BRANDALARMANLÆG

FÆRDIGMELDING TIL INSPEKTION AF BRANDALARMANLÆG Anlægsejer: Adresse: Tlf. Attention: E-mail: Anlægsnavn: Adresse: FÆRDIGMELDING TIL INSPEKTION AF BRANDALARMANLÆG Kontaktperson: Driftansvarlig: Tlf.nr.: Tlf.nr.: Anlægsinstallatør: Ansvarlig: Godkendelsesnr.:

Læs mere

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Brian Vestergård Jensen, DBI Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 / BR 08 Historik Bygningsreglement 1995 Tillæg 1-15, heraf Tillæg 8 og 14 (nye

Læs mere

Sag: IO99999. Inspektionssted: Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Jernholmen 12 2650 Hvidovre Per Hansen. Kontaktperson:

Sag: IO99999. Inspektionssted: Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Jernholmen 12 2650 Hvidovre Per Hansen. Kontaktperson: Sag: Inspektionssted: Kontaktperson: IO99999 Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Jernholmen 12 2650 Hvidovre Per Hansen Inspektør: Deltog ved besøget: Telefon: Besøg aflagt den: Rapportdato: Jesper

Læs mere

Udover de enkelte bemærkninger i høringssvaret vedr. kapitel 8 henvises i øvrigt til Anders Brosbøls og Gerner Nielsens høringssvar.

Udover de enkelte bemærkninger i høringssvaret vedr. kapitel 8 henvises i øvrigt til Anders Brosbøls og Gerner Nielsens høringssvar. Erhvers- og Byggestyrelsen Att. Charlotte Michelsen Direkte tlf.: 7472 8700 Mail: jc@toender.dk Sags id.: 3. december 2010 Høring over eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri. Foreningen af Kommunale

Læs mere

Version 12 180411. Kravspecifikation. Certificering af virksomheder der yder uvildig sikringsrådgivning. Side 1 af 8

Version 12 180411. Kravspecifikation. Certificering af virksomheder der yder uvildig sikringsrådgivning. Side 1 af 8 Version 12 180411 Kravspecifikation Certificering af virksomheder der yder uvildig sikringsrådgivning Side 1 af 8 Indledning Rådgivning er et vigtigt element i enhver sikringsopgave. Denne Kravspecifikation

Læs mere

BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017

BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017 BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017 BYGGELOVSDAG 2017 NYT FRA STYRELSEN Generelt Serviceeftersyn af byggeskadeforsikringsordningen Genbrugte

Læs mere

TEKNIK, BRAND & SIKRING MED TANKE FOR HELHEDEN AVANCEREDE TEKNISKE LØSNINGER PÅ TVÆRS AF PLATFORME

TEKNIK, BRAND & SIKRING MED TANKE FOR HELHEDEN AVANCEREDE TEKNISKE LØSNINGER PÅ TVÆRS AF PLATFORME TEKNIK, BRAND & SIKRING MED TANKE FOR HELHEDEN AVANCEREDE TEKNISKE LØSNINGER PÅ TVÆRS AF PLATFORME MED TANKE FOR HELHEDEN FUGMANNs stærke tekniske kompetencer er samlet i afdelingen Teknik, Brand & Sikring.

Læs mere

Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand. Thomas Cornelius,

Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand. Thomas Cornelius, Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand Thomas Cornelius, tch@cornel.dk PROGRAM 19.00 19.10 Velkomst Civilingeniør Thomas Cornelius, syn og skønsmandforeningen. 19.10 19.30 Certificeringsordningen

Læs mere

Kravspecifikation Tækkearbejde af bygninger

Kravspecifikation Tækkearbejde af bygninger Kravspecifikation Tækkearbejde af bygninger Særlige vilkår for certificering af virksomheder der udfører Tækkearbejde af bygninger D&J-TL/BK /SVC/2016 Rev 03 07.09. 2016 01 Formål/mål 2 02 Krav til certificeringsorganet

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Sekretariat Åboulevard 7, 1. tv. 1635 København V Telefon: 3539 4344 Telefax: 3535 4344 VPF@varmepumpefabrikantene.dk www.varmepumpefabrikanterne.dk Fælles betingelser 1 for

Læs mere

Pålidelighed af automatiske sprinkleranlæg (AVS-anlæg)

Pålidelighed af automatiske sprinkleranlæg (AVS-anlæg) Pålidelighed af automatiske sprinkleranlæg (AVS-anlæg) DBI Report 2012 Version: 01 Statistisk analyse af AVS-anlæg inspiceret 2011 Rolf Knudsen 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 2 2 Baggrund...

Læs mere

KIBO Sikring A/S 2015. Service & Beredskab

KIBO Sikring A/S 2015. Service & Beredskab KIBO Sikring A/S 2015 Service & Beredskab Ov erv ågn ing Be red skab Mek ani sk S Bra nd si ing kr e vic Ser & ing ikr isk n o tr Elek KIBO Sikring 360 graders sikringspartner Vi passer på dig og dine

Læs mere

Mekanisk installatørvirksomhed. Kravspecifikation. Forsikring & Pension Juni Certificering af Mekaniske installatørvirksomheder

Mekanisk installatørvirksomhed. Kravspecifikation. Forsikring & Pension Juni Certificering af Mekaniske installatørvirksomheder Forsikring & Pension Juni 2017 Mekanisk installatørvirksomhed Kravspecifikation Certificering af Mekaniske installatørvirksomheder Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91

Læs mere

Undersøgelse af brandsikkerhed i plejeboliger

Undersøgelse af brandsikkerhed i plejeboliger Undersøgelse af brandsikkerhed i plejeboliger Status 31. januar 2019 Side 1 Forløb for undersøgelsen Brand på Farsøhthus den 3. august 2018. Den 11. september 2018 igangsættes en undersøgelse af brandsikkerheden

Læs mere

Færdigmelding af brandventilationsanlæg

Færdigmelding af brandventilationsanlæg Færdigmelding af brandventilationsanlæg Udfyldes af RMG-Inspektion A/S Modtaget den: Inspektions nr.: Inspektør: Færdigmeldingen sendes i udfyldt stand til info@rmg-inspektion.dk Vejledning Udfyldning

Læs mere

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

Inspektionsrapport Brandalarmanlæg DBI RAPPORT. - Plejehjemmet Kløvervangen

Inspektionsrapport Brandalarmanlæg DBI RAPPORT. - Plejehjemmet Kløvervangen DBI RAPPORT Inspektionsrapport Brandalarmanlæg - Plejehjemmet Kløvervangen Kløvervangen 31, 8541 Skødstrup Sag: IB03530 Inspektion udført: 14. december 2017 af Jørn Pedersen Udstedt: 02. januar 2018 DBI

Læs mere

Dronningensgade 25, 1. sal 5000 Odense C

Dronningensgade 25, 1. sal 5000 Odense C KLS systemet er certificeret af Byggeriets Kvalitetskontrol Håndbog Kvalitetsledelsessystem for autoriseret virksomhed på kloakinstallationsområdet Dronningensgade 25, 1. sal 5000 Odense C Friis Kloakmester

Læs mere

Rettelser til DBI retningslinie 232, 1. udgave marts 2009

Rettelser til DBI retningslinie 232, 1. udgave marts 2009 Rettelser til DBI retningslinie 232, 1. udgave marts 2009 Følgende rettelser blev vedtaget på mødet i det tekniske udvalg den 16. april 2013: Side 22 punkt 1.2.1 tilføjes: Alarmtilstand skal medføre at

Læs mere

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri TILLÆG 1 TIL EKSEMPELSAMLINGEN OM BRANDSIKRING AF BYGGERI 1 Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri Til side 9, forord, sidste afsnit ændres meget høje bygninger, hvor der er mere end

Læs mere

Lovgivning omkring varmepumper. v/ Nils Lygaard

Lovgivning omkring varmepumper. v/ Nils Lygaard Lovgivning omkring varmepumper v/ Nils Lygaard 1 Lovgivning Erhvervs- og Byggestyrelsen BR 10 Miljøstyrelsen Bekendtgørelser - certificeringsorgan KMO Arbejdstilsynet - Bekendtgørelser - Vejledninger -

Læs mere

Krav: Bedre brandsikring af bygninger. Løsning: Brandsikring skal være en del af bygningens grundkonstruktion!

Krav: Bedre brandsikring af bygninger. Løsning: Brandsikring skal være en del af bygningens grundkonstruktion! Passiv brandsikring Effektiv passiv brandsikring er grundlaget for en optimal brandsikring af vores bygninger og dermed fundamentet for, at menneskeliv reddes, og samfundsøkonomiske aktiver sikres og bevares

Læs mere