Indholdsfortegnelse 1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsfortegnelse 1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen..."

Transkript

1 Embedsregnskab 2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen Skifteafdelingen Civile sager Rettens kompetence Saglig kompetence Stedlig kompetence Sagstilgang Afsluttede sager Verserende sager Gennemløbstider Ankesager Særligt om sager med tre juridiske dommere Insolvensskiftesager Rettens kompetence Saglig kompetence Stedlig kompetence Sagstilgang Afsluttede sager Verserende sager Gennemløbstider Aktiviteter LEAN i Sø- og Handelsretten Retsafdelingen Skifteafdelingen Forberedelse af Sø- og Handelsrettens 150-års-jubilæum Forberedelse af flytning til Amaliegade Gode rammer for læring efter flytning et udviklingsprojekt Personale og organisation Organisation Personale...17

2 1. Indledning 1.1. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Sø- og Handelsretten er en specialdomstol for erhvervs- og insolvensrelaterede sager. For så vidt angår de civile sager gælder, at næsten alle de sager, som kan behandles af Sø- og Handelsretten, alternativt kan behandles af en by- eller landsret. Modsat gælder for insolvensskiftesagerne, hvor retten er tillagt kompetencen i mellem en tredjedel og halvdelen af alle insolvenssager i landet. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag er naturligvis baseret på Danmarks Domstoles overordnede værdigrundlag, der er beskrevet i publikationen Målsætninger for Danmarks Domstole fra Som følge af Sø- og Handelsretten særegne rolle i retssystemet har retten formuleret sine egne visioner, der sammen med domstolenes overordnede visioner danner rammen om rettens arbejde. Sø- og Handelsrettens visioner lyder: Sø- og Handelsretten er erhvervslivets foretrukne domstol Sø- og Handelsretten er Danmarks insolvensretlige videnscenter 1.2. Året der gik Retsafdelingen Sø- og Handelsrettens civile sager behandles i retsafdelingen. I det forgangne år har retsafdelingen, i tråd med det overordnede kvalitetsarbejde ved domstolene, haft fokus på kvaliteten i rettens afgørelser. Retten har derfor også i 2011 arbejdet aktivt for at sikre adgangen til de rigtige kompetencer i gruppen af sagkyndige dommere, hvorfor gruppen af sagkyndige dommere igen i 2011 er blevet udvidet. Endvidere har retsafdelingen haft en øget fokus på, hvornår sager skal behandles med tre juridiske dommere Skifteafdelingen Sø- og Handelsrettens insolvensskiftesager behandles i skifteafdelingen. I det forgangne år har skifteafdelingen været præget af stor travlhed. Finanskrisen betød også i 2011 et meget højt antal nye sager i skifteafdelingen. Sagstilgangen var på niveau med 2009 og altså lidt under rekordåret 2010, men mange af sagerne fra 2009 og 2010 verserer stadig, så antallet af verserende sager har næppe tidligere været højere. Det forgangne år var bød også på en nyskabelse i skifteafdelingen, idet reglerne om betalingsstandsning og tvangsakkord med virkning fra den 1. april 2011 blev erstattet af reglerne om rekonstruktion.

3 2. Civile sager 2.1. Rettens kompetence Saglig kompetence Sø- og Handelsrettens saglige kompetence fremgår af retsplejelovens 15, 225, 227 og 254. Rettens civile sager fordeler sig som følge heraf på følgende sagsområder: Internationale erhvervssager (sø- og handelssager mv.), jf. retsplejelovens 225, stk. 2, nr. 1 Principielle erhvervssager, herunder principielle ansættelsessager, jf. retsplejelovens 227 Immaterialretssager (varemærke-, design- og patentsager mv.), jf. retsplejelovens 225, stk. 1, og 225, stk. 2, nr. 3 Forbrugerombudsmandens markedsføringssager, jf. retsplejelovens 225, stk. 2, nr. 2 Konkurrencesager, jf. retsplejelovens 225, stk. 2, nr. 4 Forbudssager vedr. EF-design og EF-varemærker, jf. retsplejelovens 15, stk. 2, nr. 1 og 2 Konkurs- og likvidationsproceduresager, jf. retsplejelovens 15, stk. 2, nr. 4 Andre civile sager (herunder begrænsningsfonde, subsidiære afhøringer, mv.) Stedlig kompetence Sø- og Handelsretten har i 2011 i lighed med i 2010 haft fokus på, at retten er landsdækkende og har i øget omfang sat retten udenfor København. Retten har blandt andet gennemført hovedforhandlinger i Kolding, Aalborg og Aarhus Sagstilgang Sø- og Handelsretten modtog i 2011 i alt 380 civile sager. Sagstilgangen i 2011 er på niveau med 2007 og Det større antal nye sager i 2010 ses primært at stamme fra et meget stort antal insolvensproceduresager. Disse sager er nært forbundet med antallet af konkurssager generelt, og 2010 var da netop også året, hvor antallet af konkurssager toppede, jf. i øvrigt afsnit 3.2. Det relativt lave antal nye sager i 2009 er sammenfaldende med et usædvanligt lavt antal immaterialretssager. Den mest sandsynlige forklaring herpå må antages at være det af finanskrisen følgende meget lave aktivitetsniveau i erhvervslivet i netop det år. Sagstilgangen er specificeret i nedenstående tabel 2.2.a, hvor der også er sammenligningstal for årene efter reformen i Endvidere er medtaget udvalgte gennemsnitstal for til brug for sammenligning med tiden før reformen.

4 Tabel 2.2.a Gns. før reformen Internationale erhvervssager, jf. rpl. 225, stk. 2, nr. 1 Handelssager * Søsager 30,8 37* ,8 127* Principielle erhvervssager, jf. rpl. 227 Principielle ansættelsessager Principielle handelssager * Principielle søsager * * Immaterialretssager, jf. rpl. 225, stk. 1, og stk. 2, nr. 3 Varemærkesager Designsager Patentsager Andre enerettigheder Henviste fra byret , Forbrugerombudsmandens markedsføringssager, jf. rpl. 225, stk. 2, nr Konkurrencesager, jf. rpl. 225, stk. 2, nr Forbudssager vedr. EF-design og EF-varemærker, jf. rpl. 15, stk. 2, nr. 1 og 2 Konkurs- og likvidationsproceduresager, jf. rpl. 15, stk. 2, nr. 4 Andre civile sager (bl.a. begrænsningsfonde, subsidiære afhøringer, mv.) , Samlet antal nye sager 429, Heraf antal nye sager med ankeadgang til Højesteret * For 2007 findes ikke data til at adskille internationale erhvervssager og principielle, nationale erhvervssager, bortset fra principielle ansættelsessager. Et mindre antal principielle, nationale handels- og søsager må derfor antages at indgå i antallet af internationale sager. For 2007 findes ikke data til at opdele immaterialretssager i de valgte sagstyper, hvorfor alene det samlede antal sager er medtaget.

5 2.3. Afsluttede sager Sø- og Handelsretten afsluttede i 2011 i alt 383 civile sager, de 116 af disse efter hovedforhandling var blevet gennemført. Antallet af hovedforhandlede sager har en nær sammenhæng med antallet af anlagte sager ca. 2 år forud, idet gennemløbstiden for en gennemsnitlig sag er lidt under 2 år 1. Antallet af hovedforhandlede sager i 2011 har derfor været påvirket i nedadgående retning af det relativt lave antal anlagte sager i At antallet af hovedforhandlede sager i 2011 ikke fuldt ud afspejler det relativt lave antal anlagte sager i 2009 viser, at retten har været i stand til at nedbringe antallet af verserende sager og reducere den gennemsnitlige gennemløbstid 2. De afsluttede sager er specificeret i nedenstående tabel 2.3.a, hvor der også er sammenligningstal for årene efter reformen i Endvidere er medtaget gennemsnitstal for til brug for sammenligning med tiden før reformen. Antallet af afsluttede sager viser naturligvis noget om aktivitetsniveauet i Sø- og Handelsrettens retsafdeling. Imidlertid er ressourceforbruget pr. sag meget forskelligt, idet en række sager strækker sig ud over den typiske varighed af en retsdag, ligesom ressourceforbruger ved sager, hvor retten beklædes af tre juridiske dommere naturligvis er større end ved den klassiske dommerbesætning. Retten har i 2011 haft fortsat fokus på at sikre passende anvendelse af tre juridiske dommere. Et bedre billede på aktivitetsniveauet fås derfor ved at se på antallet af afviklede retsdage. Dette er opgjort i nedenstående tabel 2.3.b, hvor ekstrabelastningen ved længerevarende sager og sager med tre juridiske dommere er indregnet. I tabellen er der også sammenligningstal for årene fra 2009 og frem. Tabel 2.3.a Gns. før reformen Hovedforhandlede sager Forligt/hævet efter hovedforhandling I procent 27 % 28 % 35 % 31 % 27 % 26 % Pådømt I procent 73 % 72 % 65 % 69 % 73 % 74 % Antal sager sluttet uden hovedforhandling 302, I procent af alle sluttede sager 69 % 71 % 70 % 67 % 68 % 70 % Samlet antal sluttede sager 435, Heraf antal sluttede sager med ankeadgang til Højesteret * * Forud for 2007 er dette ikke opgjort. 1 Se i øvrigt afsnit 2.5 om gennemløbstiderne. 2 Se i øvrigt afsnit 2.4 om verserende sager og afsnit 2.5 om gennemløbstiderne. 3 Bemærk, at de historiske tal i tabellen afviger en smule fra de tal, der har været offentliggjort i tidligere års embedsregnskaber. Dette skyldes, at retten i 2011 opdagede, at et antal sluttede sager, ikke var blevet registreret korrekt. Dette er nu blevet rettet, hvilket har påvirket antallet af sluttede sager i de foregående år.

6 Tabel 2.3.b Sager med 1 juridisk dommer Sager med 3 juridiske dommere Samlet antal 1 dag 2 dage 3 dage 4 dage 5 dage 1 dag 2 dage 3 dage 4 dage 5 dage retsdage * * * * * * * * * * * Forud for 2011 er dette ikke opgjort. I perioden 1. januar 2007 til 31. december 2012 er dog kun hovedforhandlet én sag med 3 juridiske dommere Verserende sager Sø- og Handelsretten havde ved udgangen af 2011 i alt 503 verserende civile sager. Udviklingen i antallet af verserende sager viser, at sagerne afvikles i det forventelige tempo, jf. også afsnit 2.5 om gennemløbstider. Overordnet set er der således ikke tendens til ophobning af sager. Sammenholdes antallet af verserende patentsager med det årlige antal modtagne patentsager ses det, at antallet af verserende sager er uventet stort. Dette skyldes, at et større antal patentsager anlagt i 2007 afventer udfaldet af udvalgte prøvesager. Den skete ophobning af disse sager er således ganske tilsigtet og hensigtsmæssig. Endvidere ses det, at antallet af verserende konkurrencesager er stigende. Dette skyldes, at denne sagstype blev tilført retten ved reformen i 2007, hvorfor der ved indgangen til dette år ikke var verserende konkurrencesager. Da konkurrencesagerne er kendetegnet ved en meget lang gennemløbstid, er stigningen i antallet af verserende konkurrencesager forventelig når den sammenholdes med mønsteret i antallet af anlagte konkurrencesager, jf. afsnit 2.2. I forhold til de internationale erhvervssager og de principielle ansættelsessager skal det fremhæves, at disse sagskategorier også indeholder verserende sager anlagt før reformen. Dermed indgår et antal ikke-principielle, nationale erhvervssager i opgørelsen af verserende internationale erhvervssager, ligesom et antal ikke-principielle ansættelsessager indgår i opgørelsen af verserende principielle ansættelsessager. Dette har primært betydning for opgørelsen at antallet af verserende sager i 2007 og 2008, idet langt de fleste sager anlagt inden reformen er blevet afsluttet inden udgangen af De verserende sager er specificeret i nedenstående tabel 2.4.a, hvor der også er sammenligningstal for årene efter reformen i Endvidere er medtaget gennemsnitstal for til brug for sammenligning med tiden før reformen.

7 Tabel 2.4.a Gns. før reformen Internationale erhvervssager, jf. rpl. 225, stk. 2, nr. 1 Handelssager 132* 112* Søsager 59* 56* * 168* Principielle erhvervssager, jf. rpl. 227 Principielle ansættelsessager Principielle handelssager * 6* Principielle søsager * 1* * 55* Immaterialretssager, jf. rpl. 225, stk. 1, og stk. 2, nr. 3 Varemærkesager Designsager Patentsager Andre enerettigheder Henviste fra byret Forbrugerombudsmandens markedsføringssager, jf. rpl. 225, stk. 2, nr Konkurrencesager, jf. rpl. 225, stk. 2, nr Forbudssager vedr. EF-design og EF-varemærker, jf. rpl. 15, stk. 2, nr. 1 og 2 Konkurs- og likvidationsproceduresager, jf. rpl. 15, stk. 2, nr. 4 Andre civile sager (bl.a. begrænsningsfonde, subsidiære afhøringer, mv.) Samlet antal verserende sager 602, * For 2007 findes ikke data til at adskille anlagte internationale erhvervssager og principielle, nationale erhvervssager, bortset fra principielle ansættelsessager. Et mindre antal principielle, nationale handels- og søsager må derfor antages at indgå i antallet af verserende internationale sager i 2007 og For 2007 og 2008 findes ikke data til at opdele immaterialretssager i de valgte sagstyper, hvorfor alene det samlede antal sager er medtaget.

8 2.5. Gennemløbstider Den gennemsnitlige gennemløbstid 4 for de civile sager, Sø- og Handelsretten afsluttede i 2011, var på 21,1 måneder for hovedforhandlede sager. 5 Gennemløbstiden er således igen i 2011 blevet bragt ned. Det er rettens opfattelse, at dette hænger sammen med rettens øgede fokus på effektiv sagsforberedelse. Endvidere har det relativt lave antal sager haft en positiv indvirkning berammelsestiden. I nedenstående tabel 2.5.a er der sammenligningstal for årene efter reformen i 2007, ligesom der endvidere er medtaget gennemsnitstal for til brug for sammenligning med tiden før reformen. 6 Tabel 2.5.a Gns. før reformen Gennemløbstid i måneder for hovedforhandlede sager 25,9 20,8* 24,4* 22,9 21,8 21,1 * De beregnede tal for gennemløbstiderne i 2007 og 2008 er behæftet med meget stor usikkerhed, idet en stor sagstype af tekniske grunde ikke har kunnet medtages i beregningerne. Den reelle gennemløbstid de pågældende år har formentlig været højere end de beregnede tal Ankesager I 2011 hovedforhandlede Sø- og Handelsretten 116 civile sager. Af disse blev 41 anket til Højesteret, svarende til 35 %. Fra en af Sø- og Handelsrettens civile sager ankes til Højesteret, til Højesteret hovedforhandler sagen, går et betydeligt stykke tid. I den periode sker det ofte, at ankesagerne falder bort som følge af, at anken hæves, sagen forliges eller lignende 7. I 2011 afgjorde Højesteret 18 sager, hvor Sø- og Handelsretten havde afsagt dom i 1. instans. I 5 af sagerne ændrede Højesteret afgørelsen, svarende til 28 % af sagerne. Antallet af ankesager er imidlertid så lavt, at det er forbundet med meget stor statistisk usikkerhed at se på såvel ankeprocenter som omgørelsesprocenter i enkelte år. Endvidere skal man være opmærksom på, at sagsbehandlingstiden i Højesteret varierer fra sag til sag, hvorfor man ikke kan sammenholde antallet af afgjorte ankesager ikke med antallet af ankede sager i et bestemt år. Kigger man i stedet på det samlede billede for hele perioden ses det, at gennemsnitligt hver tredje hovedforhandlet sag i Sø- og Handelsretten ender med at medføre en anke til Højesteret. Imidlertid hæves op mod halvdelen af alle 4 Tiden fra retten modtager sagen, til sagen er sluttet ved dom eller forlig efter gennemført hovedforhandling. Sager, der hæves inden hovedforhandlingen medregnes ikke i beregningen. 5 Det samlede antal af civile sager i Sø- og Handelsretten er af en størrelse, hvor statistik med gennemsnitsberegning af gennemløbstid skal læses med et stort forbehold. Således kan udsving, der på papiret ser store ud, skyldes én enkelt sag med en meget lang sagsbehandlingstid, f.eks. på grund af forelæggelse for EF-domstolen. 6 Bemærk, at det historiske tal vedr i tabellen afviger en smule fra det tal, der har været offentliggjort i tidligere års embedsregnskaber. Dette skyldes, at retten i 2011 opdagede, at et antal sluttede sager, ikke var blevet registreret korrekt. Dette er nu blevet rettet, hvilket har påvirket den beregnede gennemløbstid for 2009 marginalt. 7 Omkring % af alle civile ankesager modtaget i Højesteret hæves eller sluttes på anden måde uden hovedforhandling, jf. tabel 4 i Højesterets embedsregnskab for 2010.

9 ankesager fra Sø- og Handelsretten inden hovedforhandlingen i Højesteret 8, hvorfor den reelle, gennemsnitlige ankeprocent ligger på omkring %. Når denne sammenholdes med, at Højesteret gennemsnitligt stadfæster cirka halvdelen af Sø- og Handelsrettens indbragte sager, fører det til, at under 10 % af de hovedforhandlede sager i Sø- og Handelsretten efterfølgende ændres af Højesteret. Det er Sø- og Handelsrettens vurdering, at såvel ankefrekvensen som omgørelsesprocenten ligger på et forventeligt niveau. Sø- og Handelsretten behandler således en række sager, hvor anke til Højesteret som følge af sagens store betydning for parterne må betragtes som sandsynlig uanset udfaldet af sagen. Det gør sig særligt gældende for så vidt angår sager de principielle sager, hvor retstilstanden ofte kan være så usikker eller utidssvarende, at den tabende part i første instans kan have et begrundet håb om, at behandling i Højesteret vil føre til en så principiel fastlæggelse (eller ændring) af retstilstanden, som ikke vil kunne ske andre steder end i rigets øverste domstol. Dette ændrer naturligvis ikke på, at det altid vil være rettens ambition at reducere parternes ønske om yderligere prøvelse. I den forbindelse arbejder retten til stadighed på at levere den bedst mulige kvalitet, blandt andet gennem fokus på behandling af sager med tre juridiske dommere og/eller fire sagkyndige dommere 9. I nedenstående tabel 2.6.a ses antallet af hovedforhandlede sager i Sø- og Handelsretten holdt op imod antallet af hovedforhandlede ankesager i Højesteret, ligesom der sammenligningstal for tidligere år samt gennemsnitsberegninger. I nedenstående tabel 2.6.b ses udfaldet af hovedforhandlede ankesager fra Sø- og Handelsretten, ligesom der sammenligningstal for tidligere år samt gennemsnitsberegninger. Tabel 2.6.a Gns. Hovedforhandlede sager Antal sager anket til Højesteret I procent af alle hovedforhandlede sager 35 % 28 % 36 % 35 % 29 % 35 % 35 % 33 % Antal ankesager fra Sø- og Handelsretten hovedforhandlet i Højesteret * (22) 18 23,4* (22,3) * I 2010 afgjorde Højesteret 10 ankesager fra Sø- og Handelsretten under ét, idet 10 helt identiske sager vedr. medarbejderaktier blev sambehandlet. Betragtes disse i stedet som én sag, fås det i parentes angivne antal sager. 8 Højesterets embedsregnskab for 2010 vedr. bortfaldne ankesager viser ikke forholdet mellem ankesager fra Sø- og Handelsretten og ankesager fra landsretterne. Holdes det gennemsnitlige årlige antal realitetsbehandlede ankesager fra Sø- og Handelsretten op mod antallet af anker ses det, at kun lidt over halvdelen af alle anker fra Sø- og Handelsretten fører til en hovedforhandling i Højesteret. 9 Se i øvrigt afsnit 2.7 om sager behandlet med tre juridiske dommere

10 Tabel 2.6.b Antal ankesager fra Sø- og Handelsretten hovedforhandlet i Højesteret Udfald af afgjorte ankesager fra Sø- og Handelsretten Stadfæstelse Ændring % % % % % 8 30 % % % % % % 6 43 % * 9* 29 %* 22* 71 %* (22) (9) (41 %) (13) (59 %) % 5 28 % Gennemsnit 23,4* 11,6* 49,7 %* 11,8* 50,3 %* (22,3) (11,6) (52,2 %) (10,6) (47,8 %) * I 2010 afgjorde Højesteret 10 ankesager fra Sø- og Handelsretten under ét, idet 10 helt identiske sager vedr. medarbejderaktier blev sambehandlet. Betragtes disse i stedet som én sag, fås det i parentes angivne antal sager Særligt om sager med tre juridiske dommere Sø- og Handelsretten har i 2011 haft fortsat fokus på at sikre passende anvendelse af tre juridiske dommere. For at kunne analysere effekterne heraf, udarbejdes fra 2011 særlig statistik vedrørende sager med tre juridiske dommere. I 2011 afsluttede retten 7 sager, hvor der var truffet beslutning om behandling med tre juridiske dommere. En af disse blev forligt inden hovedforhandlingen. I de 6 øvrige blev hovedforhandlingen gennemført, og der blev i alle 6 sager afsagt dom. Af de 6 hovedforhandlede sager er 2 blevet anket til Højesteret. Det er naturligvis et meget spinkelt grundlag at generalisere ud fra, men umiddelbart kan tallene tyde på visse tendenser. Andelen af sager, der sluttes uden hovedforhandling er markant mindre end for de sager, hvor behandling med tre juridiske dommere ikke skønnes nødvendig. Dette er helt forventeligt, da beslutning om behandling med tre juridiske dommere typisk vil ske på et tidspunkt, hvor det med en stor grad af sikkerhed kan forudsiges, at sagen ikke vil blive sluttet uden hovedforhandling. Andelen af sager, der forliges eller hæves efter gennemført hovedforhandling er markant mindre end for de sager, hvor behandling med tre juridiske dommere ikke skønnes nødvendig. På baggrund af kriterierne for at træffe beslutning om behandling med tre juridiske dommere, er det næppe videre overraskende, at parterne i sager behandlet med tre juridiske dommere typisk vil være tilbøjelige til at ønske dom i større grad end generelt.

11 Ankefrekvensen er umiddelbart på niveau med ankefrekvensen generelt. Intentionen med at beslutte behandling med tre juridiske dommere, og eventuelt udvide fra to til fire sagkyndige dommere, er naturligvis at sikre en så kvalificeret afgørelse som overhovedet muligt i første instans. Imidlertid vil sager, hvor der træffes beslutning om behandling med tre juridiske dommere, typisk være sager, hvor anke til Højesteret må betragtes som sandsynlig uanset udfaldet af sagen, idet der ofte vil være tale om sager med meget stor betydning for parterne. Endvidere vil det ofte være sager, hvor retstilstanden er så usikker eller utidssvarende, at den tabende part i første instans kan have et begrundet håb om, at behandling i Højesteret vil føre til en så principiel fastlæggelse (eller ændring) af retstilstanden, som ikke vil kunne ske andre steder end i rigets øverste domstol. Det er derfor meget svært at forudsige, hvordan ankefrekvensen vil vise sig at være på længere sigt. Tabel 2.7.a 2011 Hovedforhandlede sager Forligt/hævet efter hovedforhandling - I procent Pådømt - I procent Antal sager sluttet uden hovedforhandling - I procent af alle sluttede sager Samlet antal sluttede sager Heraf antal sluttede sager med ankeadgang til Højesteret Antal sager anket til Højesteret - I procent af alle hovedforhandlede sager Antal verserende sager Ved årets start Ved årets afslutning 0 0 % % % % 19 26

12 3. Insolvensskiftesager 3.1. Rettens kompetence Saglig kompetence Sø- og Handelsrettens saglige kompetence fremgår af konkurslovens 4 og af selskabslovens 225. Rettens insolvensskiftesager fordeler sig som følge heraf på følgende sagsområder: Konkurssager Rekonstruktionssager Gældssaneringssager Tvangsopløsningssager Den 1. april 2011 blev de hidtidige regler om betalingsstandsning og tvangsakkord afløst af reglerne om rekonstruktion Stedlig kompetence Sø- og Handelsrettens stedlige kompetence fremgår af retsplejelovens 15, stk. 4. Det følger heraf, at retten behandler insolvensskiftesager i de områder, der er henlagt under Københavns Byret, retten på Frederiksberg og retterne i Glostrup og Lyngby. Antallet af insolvensskiftesager i Sø- og Handelsrettens områder udgør mellem halvdelen og en tredjedel af alle insolvensskiftesager i landet Sagstilgang Sø- og Handelsretten modtog i 2011 i alt skiftesager. Der er tale om et lille fald i forhold til de to seneste år, hvor retten begge år modtog næsten sager. For så vidt angår konkurssager og tvangsopløsningssager er der stadig tale om omkring dobbelt så mange modtagne sager som i årene I forhold til de 60 modtagne rekonstruktionssager er det værd at bemærke, at disse er modtaget i løbet af kun 9 måneder, idet reglerne om rekonstruktion først trådte i kraft den 1. april Sagstilgangen er specificeret i nedenstående tabel 3.2.a, hvor der også er sammenligningstal for Endvidere er medtaget udvalgte gennemsnitstal for Bemærk, at de historiske tal vedr. samlet antal modtagne sager i i tabellen afviger en smule fra de tal, der har været offentliggjort i tidligere års embedsregnskaber. Dette skyldes, at konkurs- og likvidationsproceduresager tidligere har været medregnet. Idet disse medregnes som civile sager, jf. afsnit 2.2, medregnes de ikke længere her.

13 Tabel 3.2.a Gns Konkursbegæringer Heraf afsagte konkursdekreter Heraf afvist eller tilbagekaldt mv. 437, , Rekonstruktionsbehandling (fra 1. april 2011) 60 Betalingsstandsning (indtil 1. april 2011) 96, Tvangsakkord (indtil 1. april 2011) 15, Tvangsopløsning af selskaber 1.194, Gældssaneringsansøgninger Heraf indledte gældssaneringssager Heraf nægtet indledt eller tilbagekaldt mv Andre sager (bl.a. genoptagelse af akkord, subsidiære afhøringer, mv.) * Samlet antal nye sager 3.405* * I blev antallet af andre sager ikke opgjort, og disse indgår heller ikke i periodens gennemsnitlige samlede antal sager Afsluttede sager Sø- og Handelsretten afsluttede i 2011 i alt skiftesager. Det høje antal afsluttede sager afspejler, ligesom i 2010, et stort antal sager om tvangsopløsning af selskaber, samt at mange konkurssager fra starten af finanskrisen begynder af blive afsluttet af kuratorerne. De afsluttede sager er specificeret i nedenstående tabel 3.3.a, hvor der også er sammenligningstal for Endvidere er medtaget udvalgte gennemsnitstal for Bemærk, at de historiske tal vedr. samlet antal afsluttede sager i i tabellen afviger en smule fra de tal, der har været offentliggjort i tidligere års embedsregnskaber. Dette skyldes, at konkurs- og likvidationsproceduresager tidligere har været medregnet. Idet disse medregnes som civile sager, jf. afsnit 2.2, medregnes de ikke længere her.

14 Tabel 3.3.a Konkursbegæringer Heraf sluttet pga. manglende midler (KL 143) Rekonstruktionsbehandling (fra 1. marts 2011) 15 Betalingsstandsning (indtil 1. marts 2011) Tvangsakkord (indtil 1. marts 2011) Tvangsopløsning af selskaber Gældssaneringsansøgninger Heraf gældssaneringer taget til følge Andre sager (bl.a. genoptagelse af akkord, subsidiære afhøringer, mv.) Samlet antal sluttede sager Verserende sager Sø- og Handelsretten havde ved udgangen af 2011 i alt verserende konkurssager. Det store antal verserende sager skal ses i lyset af den tid, det tager for kurator at gennemføre bobehandlingen, kombineret med det store antal nye sager i , jf. afsnit 3.2. De verserende konkurssager fremgår af nedenstående tabel 3.4.a, hvor der også er sammenligningstal for Tabel 3.4.a Konkurssager Gennemløbstider Sø- og Handelsrettens sagsbehandlingssystem giver ikke mulighed for at beregne gennemløbstider for skifteafdelingen.

15 4. Aktiviteter Sø- og Handelsrettens aktivitetsniveau på øvrige områder har i 2011 særligt været præget af forberedelserne til to større begivenheder i 2012, rettens 150-års-jubilæum og rettens flytning til og samling i nye lokaler. Ud over forberedelsen af den fysiske flytning har retten forberedt et projekt med fokus på, at to arbejdskulturer fra rettens to adresse skulle samles til én fælles kultur i forbindelse med flytningen. Året 2011 var dog også i høj grad præget af skybruddet, der ramte København den 2. juli LEAN i Sø- og Handelsretten Retsafdelingen Sø- og Handelsretten gik i 2011 i gang med at forberede et LEAN-projekt i retsafdelingen. Projektet gennemføres i 2012 i samarbejdet med Danmarks Domstoles bedste-praksis-konsulenter. Formålet er at optimere arbejdsgangene for så vidt angår behandlingen af de civile sager Skifteafdelingen Sø- og Handelsrettens skifteafdeling arbejdede i 2011 med LEAN i samarbejde med Danmarks Domstoles bedstepraksis-konsulenter. LEAN-projektet i skifteafdelingen fortsætter ind i Projektet har fokus på at optimere arbejdsgange, ligesom også arbejdet med afdelingens visdomsbog er en central del af projektet Forberedelse af Sø- og Handelsrettens 150-års-jubilæum Forberedelserne til det planlagte jubilæum i starten af 2012 blev gennemført i Jubilæet blev planlagt i nært samarbejde med foreningen af sagkyndige dommere. Jubilæet blev fejret ved, at retten var vært ved en reception på Børsen med deltagelse af Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Hans Kongelige Højhed Prins Henrik. Endvidere var foreningen af sagkyndige dommere vært ved en efterfølgende gallamiddag. Forberedelsen af jubilæet krævede således særligt i 2011 en stor indsats fra talrige ansatte ved retten.

16 4.3. Forberedelse af flytning til Amaliegade 35 Sø- og Handelsretten havde en ambition om, at flytningen skulle gennemføres med så få og små gener for brugerne som muligt og med en ambition om, at flytningen ikke skulle skabe sagsbunker. Dette krævede, at flytningen var forberedt ned i mindste detalje. Arbejdet betød, at mange ansatte brugte store dele af deres tid på opgaver knyttet til forberedelsen af flytningen. Særligt administrationens medarbejdere brugte meget tid på forberedelsen, men også rettens øvrige personale deltog aktivt i planlægningen Gode rammer for læring efter flytning et udviklingsprojekt Sø- og Handelsretten forberedte ultimo 2011 et længerevarende projekt med henblik på at sætte fokus på blandt andet samarbejdet på kryds af afdelingerne, forskellige læringsmiljøer, faglig opkvalificering af de ansatte og styrkelse af Sø- og Handelsretten som én samlet arbejdsplads ved samlingen til én adresse. I forbindelse med projektet søgte og modtog retten i 2011 midler fra Statens Kompetencefond, FUSA, til gennemførelse af projektet i Allerede i 2011 afsatte retten arbejdskraft til udformning af ansøgning til fonden og tilrettelæggelse af det kommende projekt, således at projektet blev sikret den bedst mulige start.

17 5. Personale og organisation 5.1. Organisation Sø- og Handelsretten er organiseret i tre afdelinger: Retsafdelingen Skifteafdelingen Administrations- og serviceafdelingen Rettens organisationsdiagram kan ses på nedenstående link: Personale Sø- og Handelsretten havde i 2011 omkring 40 fastansatte medarbejdere samt et varierende antal timelønnede (primært jurastuderende) og medarbejdere i beskæftigelsesordninger. Årsværksforbruget af jurister i skifteretten var i 2011 godt 1 lavere end i Denne reduktion var ikke tilsigtet, men opstod alene som følge af en stor udskiftning i dommerfuldmægtiggruppen, som medførte en del vakancer i skifteretten. Den store udskiftning skete som følge af, at en meget stor del af dommerfuldmægtiggruppen afsluttede den sædvanlige turnus i retten inden for ca. 6 måneder og derfor naturligt søgte nye udfordringer, både i og uden for domstolene. I gruppen af kontorfunktionærer var der kun meget begrænset udskiftning. Den eneste ændring i 2011 var således, at retten valgte at overføre en ledig stilling fra rettens servicegruppe til skifteafdelingen. Dermed blev bosekretariatet opnormeret fra 8 til 9 faste medarbejdere. Reduktionen i servicegruppen skete som led i forberedelserne til rettens flytning til én samlet bygning. I 2011 afsluttede rettens to elever deres kontoruddannelse med speciale i offentlig administration. Som følge af den økonomiske situation har retten ikke genbesat de to elevstillinger. Rettens årsværksforbrug fordelt på afdelinger og personalegrupper fremgår af nedenstående tabel 5.2.a, hvor der også er sammenligningstal for

18 Tabel 5.2.a Civile sager Årsværksforbrug, juridisk personale 7,47 7,46 7,15 7,48 Årsværksforbrug, kontorfunktionærer 5,60 4,70 4,45 4,16 Årsværksforbrug, elever 1,00 1,15 0,33 0,70 Årsværksforbrug, øvrige personalegrupper 0,00 0,00 0,09 0,76 Årsværksforbrug, beskæftigelsesordninger 0,60 0,37 0,34 0,19 14,66 13,68 12,36 13,32 - I procent af samlet årsværksforbrug 37,0 % 31,6 % 29,2 % 31,3 % Skiftesager Årsværksforbrug, juridisk personale 7,15 9,35 10,14 9,04 Årsværksforbrug, kontorfunktionærer 7,21 7,8 8,91 9,08 Årsværksforbrug, elever 1,00 1,33 0,32 0,67 Årsværksforbrug, øvrige personalegrupper 0,04 0,51 1,10 1,18 Årsværksforbrug, beskæftigelsesordninger 0,00 0,00 0,00 0,81 15,39 18,99 20,47 20,78 - I procent af samlet årsværksforbrug 38,8 % 43,9 % 48,5 % 48,9 % Ledelse og administration Årsværksforbrug, juridisk personale 2,21* 0,45* 0,44 0,76 Årsværksforbrug, kontorfunktionærer 4,55 5,95 5,82 5,00 Årsværksforbrug, elever 0,00 0,00 0,00 0,00 Årsværksforbrug, øvrige personalegrupper 1,00* 2,87* 2,51 1,98 Årsværksforbrug, beskæftigelsesordninger 0,36 0,79 0,50 0,56 8,12 10,06 9,27 8,30 - I procent af samlet årsværksforbrug 20,5 % 23,3 % 22,0 % 19,5 % Hjælpefunktioner 1,46 0,28 0,10 0,10 - I procent af samlet årsværksforbrug 3,7 % 0,6 % 0,2 % 0,2 % Rettens samlede årsværksforbrug 39,65 43,23 42,24 42,50 * Bemærk, at de historiske tal vedr. årsværksforbrug til ledelses og administration i er overført 1,00 årsværk fra juridisk personale til øvrigt personale i forhold til de tal, der har været offentliggjort i de pågældende års embedsregnskaber. Dermed fremgår administrationschefens årsværksforbrug alle årene under øvrige personalegrupper.

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen Skifteafdelingen...

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen Skifteafdelingen... Embedsregnskab 03 Indholdsfortegnelse. Indledning..... Sø- og Handelsrettens værdigrundlag..... Året der gik...... Retsafdelingen...... Skifteafdelingen.... Civile sager... 3.. Rettens kompetence... 3...

Læs mere

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen Skifteafdelingen...

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen Skifteafdelingen... Embedsregnskab 2014 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag... 2 1.2. Året der gik... 2 1.2.1. Retsafdelingen... 3 1.2.2. Skifteafdelingen... 3 2. Civile sager...

Læs mere

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civilteamet Insolvensteamet...

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civilteamet Insolvensteamet... Embedsregnskab 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag... 2 1.2. Året der gik... 2 1.2.1. Civilteamet... 3 1.2.2. Insolvensteamet... 3 2. Civile sager... 4

Læs mere

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civilteamet Insolvensteamet...

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civilteamet Insolvensteamet... Embedsregnskab 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag... 2 1.2. Året der gik... 2 1.2.1. Civilteamet... 3 1.2.2. Insolvensteamet... 3 2. Civile sager... 4

Læs mere

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civilteamet Insolvensteamet...

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civilteamet Insolvensteamet... Embedsregnskab 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag... 2 1.2. Året der gik... 2 1.2.1. Civilteamet... 3 1.2.2. Insolvensteamet... 3 2. Civile sager... 4

Læs mere

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civil Insolvens... 3

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civil Insolvens... 3 Embedsregnskab 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag... 2 1.2. Året der gik... 2 1.2.1. Civil... 3 1.2.2. Insolvens... 3 2. Civile sager... 4 2.1. Rettens

Læs mere

SØ- OG HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2009

SØ- OG HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2009 SØ- OG HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2009 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 RETSAFDELINGEN - SAGSOMRÅDER... 4 SAGSTAL - RETSAFDELING... 5 SAGSBEHANDLING RETSAFDELING... 7 Generelt... 7 Nye sager... 7

Læs mere

SØ- OG HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2010

SØ- OG HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2010 SØ- OG HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2010 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 RETSAFDELINGEN - SAGSOMRÅDER... 5 SAGSTAL - RETSAFDELING... 6 SAGSBEHANDLING RETSAFDELING... 7 Generelt... 7 Nye sager... 8

Læs mere

NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER

NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER BYRETTERNE OG TINGLYSNINGSRETTEN 1. kvartal 2019 Modtagne sager Afsluttede sager Bunkeeffekt⁸ 1. kvartal 2019 Gnst. afgørelsestid - antal - - pct. - - antal -

Læs mere

Nøgletal for domstolene. November 2013

Nøgletal for domstolene. November 2013 Nøgletal for domstolene 1.-3. kvartal November Sagsflow byretterne Straffesager 1 Modtagne straffesager 99.484 108.635 107.504 110.860 148.677 123.818 100 109 108 111 149 124 - heraf nævningesager 118

Læs mere

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE kvartal 2018

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE kvartal 2018 NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1.-4. kvartal 2018 NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER 1.-4. kvartal 2018 Modtagne sager Afsluttede sager Bunkeeffekt⁸ 1.-4. kvartal 2018 Gnst. afgørelsestid - antal - -

Læs mere

Sø- og Handelsretten har derfor som sin vision, at retten skal være ERHVERVSLIVETS FORETRUKNE DOMSTOL.

Sø- og Handelsretten har derfor som sin vision, at retten skal være ERHVERVSLIVETS FORETRUKNE DOMSTOL. Handlingsplan 2012 1. Sø- og Handelsrettens visioner 1.1. Retsafdelingen Sø- og Handelsrettens retsafdelings saglige kompetence fremgår af retsplejelovens 225. Af bestemmelsen fremgår også, at næsten alle

Læs mere

Nøgletal for domstolene marts 2011

Nøgletal for domstolene marts 2011 Nøgletal for domstolene 2010 4. marts 2011 Sagsflow ved byretterne Modtagne og afsluttede sager 2006-2010 Antal modtagne sager ved byretterne i alt 599.040 607.626 689.961 774.648 776.685 100 101 115 129

Læs mere

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1.-4. kvartal 2017 NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1.-4. kvartal 2015 NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER BYRETTERNE OG TINGLYSNINGSRETTEN 1.-4. kvartal 2017 Modtagne sager Afsluttede

Læs mere

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1. kvartal 2018

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1. kvartal 2018 NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1. kvartal 2018 NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER BYRETTERNE OG TINGLYSNINGSRETTEN 1. kvartal 2018 Modtagne sager Afsluttede sager Bunkeeffekt⁸ 1. kvartal 2018 Gnst. afgørelsestid

Læs mere

Årsberetning Ankenævnet for Patenter og Varemærker

Årsberetning Ankenævnet for Patenter og Varemærker 2018 Årsberetning Ankenævnet for Patenter og Varemærker Indhold 1. Generelt om ankenævnet... 2 1.1. Udflytning... 2 1.2. Ankenævnets deltagelse i det europæiske samarbejde... 2 1.3. Sagsbehandling... 2

Læs mere

KEND DIN RET RETSLEX

KEND DIN RET RETSLEX KEND DIN RET RETSLEX Retssystemet DOMSTOLSSTYRELSEN, DECEMBER 2014 A RETSSYSTEMET Nu skal vi hæve blikket for at få overblik over hele retssystemet. I dette kapitel kan du blive klogere på hvilke domstole

Læs mere

Hovedpunkter fra lovforslaget:

Hovedpunkter fra lovforslaget: Domstolsreformen og Sø- og Handelsretten en oversigt Loven om en politi- og domstolsreform blev vedtaget lige inden Folketingets sommerferie og hedder nu officielt lov nr. 538 af 8. juni 2006. Loven findes

Læs mere

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1. kvartal 2015. 1. halvår 2014

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1. kvartal 2015. 1. halvår 2014 NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1. kvartal 2015 1. halvår 2014 NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER BYRETTERNE OG TINGLYSNINGSRETTEN 1. kvartal 2015 Modtagne sager Afsluttede sager Bunkeeffekt⁷ 1. kvartal

Læs mere

SØ og HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2001

SØ og HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2001 SØ og HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2001 INDHOLDSFORTEGNELSE s. 2 INDLEDNING s. 2-9 1. RETSAFDELINGEN s. 2-5 1.A. Modtagne og sluttede sager Sagstilgang i 2001 Sagstilgang fordelt på sagstyper Afsluttede

Læs mere

Højesteret og domstolsreformen

Højesteret og domstolsreformen Den 4. februar 2010 HR j.nr. HR-2010-24-10 Højesteret og domstolsreformen Domstolsreformen Henlæggelsen af nævningesagerne til byretterne og den ændrede instansordning for civile sager, hvorefter landsretterne

Læs mere

4 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 4 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager.

4 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 4 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager. Årsberetning 2016 Elektronisk votering I sommeren 2016 gik ankenævnet over til elektronisk votering i sagerne. Dette medførte en lettelse for de voterende, da de ikke mere skulle modtage og sende sagerne

Læs mere

ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2016 2 Indledning 2015 var det første hele år, hvor retten var samlet

Læs mere

8 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager.

8 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager. Årsberetning 2017 Servicemål Ankenævnet har i 2012 fastsat servicemål for sagsbehandlingen, som opgøres hvert halve år i januar og juli. Servicemål og opfyldelsen heraf offentliggøres på ankenævnets hjemmeside.

Læs mere

ÅRSNØGLETAL Retten i Århus. Evt. sammenligning Retten i Horsens Datatabeller 5. bedste KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA:

ÅRSNØGLETAL Retten i Århus. Evt. sammenligning Retten i Horsens Datatabeller 5. bedste KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA: ÅRSNØGLETAL 2017 ten i Århus 2016 2017 Gnst. BR 2017 Evt. sammenligning ten i Horsens Datatabeller 5. bedste 2017 2016 2017 KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA: Samlet produktivitet, retten (indeks) 94,2

Læs mere

ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2014 2 Indledning Retten i Roskilde var i 2013 fortsat placeret i fire

Læs mere

11 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 2 brugsmodelsager og 1 DK/EP-sag.

11 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 2 brugsmodelsager og 1 DK/EP-sag. Årsberetning 2015 Ændringer i sammensætningen af Ankenævnet for Patenter og Varemærker Erhvervs- og vækstministeren genudnævnte pr. 1. august 2015 Ph.D. (lic.tech.) Peder Klit og pr. 1. december 2015 professor

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

ÅRSBERETNING Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2011 Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2012 2 1. Indledning Retten i Roskilde er fortsat placeret i fire forskellige bygninger i Roskilde.

Læs mere

ÅRSBERETNING 2016 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2016 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2016 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Maj 2017 2 Indledning 2016 var præget af yderligere økonomiske nedskæringer,

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2011.

Handlingsplan for Vestre Landsret 2011. Handlingsplan for Vestre Landsret. Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten vil iværksætte og/eller følge op på i. Den internt ansvarlige for den enkelte

Læs mere

SØ- OG HANDELSRETTEN ÅRSRAPPORT

SØ- OG HANDELSRETTEN ÅRSRAPPORT SØ- OG HANDELSRETTEN ÅRSRAPPORT 2008 Sø- og Handelsretten Årsrapport 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE...2 SAGSTAL - RETSAFDELING...3 SAGSBEHANDLING - RETSAFDELING...4 Nye sager...4 Sluttede sager...5 Gennemløbstid...6

Læs mere

NØGLETAL FOR BYRETTER OG TINGLYSNINGSRETTEN kvartal 2018

NØGLETAL FOR BYRETTER OG TINGLYSNINGSRETTEN kvartal 2018 NØGLETAL FOR BYRETTER OG TINGLYSNINGSRETTEN 1.-3. kvartal 2018 NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER BYRETTERNE OG TINGLYSNINGSRETTEN 1.-3. kvartal 2018 Modtagne sager Afsluttede sager Bunkeeffekt⁶

Læs mere

ÅRSNØGLETAL Retten i Horsens. Evt. sammenligning Retten i Kolding Datatabeller 5. bedste KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA:

ÅRSNØGLETAL Retten i Horsens. Evt. sammenligning Retten i Kolding Datatabeller 5. bedste KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA: ÅRSNØGLETAL 2015 ten i Horsens 2014 2015 Gnst. BR 2015 Evt. sammenligning ten i Kolding Datatabeller 5. bedste 2015 2014 2015 KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA: Samlet produktivitet, retten (indeks)

Læs mere

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift Nyhedsbrev Retssager og voldgift 03.07.2014 REFORM AF DEN CIVILE RETSPLEJE 3.7.2014 Den 11. juni 2014 vedtog Folketinget en reform af den civile retspleje, herunder reglerne om sagens forberedelse, beviser,

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Maj 2018 2 Indledning Rettens aktivitet målt som vægtede afsluttede sager

Læs mere

Sø- og Handelsretten. Handlingsplan 2013

Sø- og Handelsretten. Handlingsplan 2013 Sø- og Handelsretten Handlingsplan 2013 2 Indholdsfortegnelse 1. Sø- og Handelsrettens visioner... 3 1.1 Retsafdelingen... 3 1.2 Skifteafdelingen... 3 2. Danmarks Domstoles mål... 4 3. Sø- og Handelsrettens

Læs mere

Ministeren genudnævnte pr. 1. juli 2012 landsdommer H.C. Thomsen til formand for Ankenævnet for Patenter og Varemærker.

Ministeren genudnævnte pr. 1. juli 2012 landsdommer H.C. Thomsen til formand for Ankenævnet for Patenter og Varemærker. Årsberetning 2012 Ændringer i sammensætningen af nævnet Ministeren genudnævnte pr. 1. juli 2012 landsdommer H.C. Thomsen til formand for Ankenævnet for Patenter og Varemærker. Endvidere blev lektor Hanne

Læs mere

Statistik for Danmarks Domstole 2013

Statistik for Danmarks Domstole 2013 Statistik for Danmarks Domstole 2013 STRAFFESAGER 2 Statistik for straffesager - 2013 Afsluttede (A) og modtagne (M) almindelige straffesager inden for forskellige sagskategorier Straffesager: ALMINDELIGE

Læs mere

ÅRSBERETNING 2011 (bemærkninger til årsnøgletal) Glostrup. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2011 (bemærkninger til årsnøgletal) Glostrup. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2011 (bemærkninger til årsnøgletal) Glostrup - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2012 2 1. Indledning kort præsentation af retten Retten i Glostrup er kommet

Læs mere

ÅRSBERETNING 2016 Retten i Sønderborg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2016 Retten i Sønderborg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2016 Retten i Sønderborg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2017 Strategi og planlægning God ressourceudnyttelse Fogedret Strafferet Civilret Skifteret Udviklende

Læs mere

Supplerende oplysninger om Skatteankestyrelsens virksomhed og afgørelser fra ankenævn, Landsskatteretten og Skatteankestyrelsen.

Supplerende oplysninger om Skatteankestyrelsens virksomhed og afgørelser fra ankenævn, Landsskatteretten og Skatteankestyrelsen. 2014 Supplerende oplysninger om Skatteankestyrelsens virksomhed og afgørelser fra ankenævn, Landsskatteretten og Skatteankestyrelsen. Indhold 1. Til- og afgang af klager... 2 2. Gennemsnitlige sagsbehandlingstid...

Læs mere

Sø- og Handelsretten Embedsregnskab 2004

Sø- og Handelsretten Embedsregnskab 2004 Embedsregnskab 2004 Indholdsfortegnelse SAGSTAL - RETSAFDELING...3 SAGSBEHANDLING (RETSAFDELING)...5 Sluttede sager...5 Gennemløbstid...5 Berammelsestid...6 Forberedelsestid...7 SAGSTAL (SKIFTEAFDELING)...8

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 Sag 182/2016 IWT LLC ApS (advokat Jens Rysgaard) mod Scharf GmbH (advokat Jakob Blicher Ravnsbo) I tidligere instanser er truffet beslutning af Skifteretten

Læs mere

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2011

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2011 Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del Bilag 301 Offentligt Redegørelse om om omkostningsgodtgørelse i 2011 1. Baggrunden for redegørelsen Efter skatteforvaltningslovens 59 afgiver skatteministeren årligt

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 6 4. Produktivitet... 8 5. Sagsbehandlingstider... 11 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

S T A T U S. for målsætninger om sagsbehandlingstider for volds- og voldtægtssager ved domstolene

S T A T U S. for målsætninger om sagsbehandlingstider for volds- og voldtægtssager ved domstolene S T A T U S for målsætninger om sagsbehandlingstider for volds- og voldtægtssager ved domstolene Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning og overordnet vurdering... 2 2. Voldtægtssager... 3 2.1 Baggrund for

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 11 4. Produktivitet... 13 5. Sagsbehandlingstider... 16 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Odense (bemærkninger til årsnøgletal)

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Odense (bemærkninger til årsnøgletal) ÅRSBERETNING 2018 Retten i Odense (bemærkninger til årsnøgletal) Marts 2019 Indhold 1. Indledning kort præsentation af retten... 3 2. Bemærkninger til resultater i 2018... 4 2.1: Effektivitet (aktivitet

Læs mere

ÅRSBERETNING 2012 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2012 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2012 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2013 2 Indledning Retten i Roskilde er fortsat placeret i fire bygninger

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 6 4. Produktivitet... 8 5. Sagsbehandlingstider... 11 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2002 (Højesterets bidrag til virksomhedsregnskab for domstolene for 2002)

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2002 (Højesterets bidrag til virksomhedsregnskab for domstolene for 2002) H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2002 (Højesterets bidrag til virksomhedsregnskab for domstolene for 2002) Udviklingen i aktivitet, sagstilgang og sagsbeholdning. Tilgangen af nye sager

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) [Retten i Sønderborg] - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) [Retten i Sønderborg] - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) [Retten i Sønderborg] - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Marts 2018 2 1. Indledning kort præsentation af retten Retten i Sønderborg

Læs mere

Statistik for 1. halvår 2010

Statistik for 1. halvår 2010 Statistik for 1. halvår 2010 1 STRAFFESAGER 2 Statistik for straffesager - 1. halvår 2010 Afsluttede (A) og modtagne (M) almindelige straffesager inden for forskellige sagskategorier Straffesager: ALMINDELIGE

Læs mere

Dette embedsregnskab for 2007 er udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen.

Dette embedsregnskab for 2007 er udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen. Maj 2008 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 4 3. Aktivitet og sagsmængde... 9 4. Produktivitet... 11 5. Sagsbehandlingstider... 14 6. Udvalgte HR-data og

Læs mere

EMBEDSREGNSKAB 2009. Retten i Odense

EMBEDSREGNSKAB 2009. Retten i Odense EMBEDSREGNSKAB 2009 Marts 2010 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 4 3. Aktivitet og sagsmængde... 6 4. Effektivitet (produktivitet)... 7 5. Sagsbehandlingstider...

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 Retten i Lyngby

ÅRSBERETNING 2017 Retten i Lyngby ÅRSBERETNING Retten i Lyngby - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2018 2 1. Indledning Retten i Lyngby er en af Danmarks 24 byretter. Retskredsen omfatter fire kommuner, Lyngby-

Læs mere

UDVALGTE NØGLETAL FRA E M B E D S R E G N S K A B E R N E 2 0 0 7. Statistik og Controlling

UDVALGTE NØGLETAL FRA E M B E D S R E G N S K A B E R N E 2 0 0 7. Statistik og Controlling UDVALGTE NØGLETAL FRA E M B E D S R E G N S K A B E R N E 2 0 0 7 Maj 2008 Statistik og Controlling 2 1. Indledning Neden for vises en række nøgletal fra byretternes embedsregnskaber for 2007. Embedsregnskaberne

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side

Indholdsfortegnelse. Side Indholdsfortegnelse Side 1. Sammenfatning og overordnet vurdering 2 2. Perspektivering 2 3. Voldtægtssager 3 3.1 Baggrund for målsætningen 3 3.2 Status for målopfyldelsen i 1. halvår 2008 3 4. Voldssager

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 10 4. Produktivitet... 12 5. Sagsbehandlingstider... 15 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

Notat fra Underudvalget om sagstilgangen til Højesteret

Notat fra Underudvalget om sagstilgangen til Højesteret Underudvalget om sagstilgangen til Højesteret Dato: 27. marts 2013 Sagsbeh: Cecilie Maarbjerg Qvist Dok.: 702543 Notat fra Underudvalget om sagstilgangen til Højesteret 1. Indledning 1.1. Underudvalgets

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

Justitsministeriet Civilafdelingen

Justitsministeriet Civilafdelingen Justitsministeriet Civilafdelingen jm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 8 6 1 M O B I L 4 1 2 3 8 8 6 1 M E N N E S K E R E T.

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 7 4. Produktivitet... 9 5. Sagsbehandlingstider... 12 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 7 4. Produktivitet... 9 5. Sagsbehandlingstider... 12 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 Sag 248/2015 A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afslag på fri proces i en sag om forældremyndighed mv. (advokat Henrik Ehlers)

Læs mere

Bilag til embedsregnskab 2010

Bilag til embedsregnskab 2010 Bilag til embedsregnskab 2010 Marts 2011 2 I dette bilag beskrives beregningsgrundlaget og de beregningsmetoder, der er anvendt ved udarbejdelse af embedsregnskab 2010, herunder særligt vægtning af sager

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

Sø- og Handelsretten Embedsregnskab 2003

Sø- og Handelsretten Embedsregnskab 2003 Embedsregnskab 2003 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 SAGSTAL - RETSAFDELING... 3 SAGSBEHANDLING (RETSAFDELING)... 5 BERAMMELSESTID... 7 FORLØBET AF EN TYPISK SAG I SØ- OG HANDELSRETTEN... 7

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Sønderborg. (bemærkninger til årsnøgletal)

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Sønderborg. (bemærkninger til årsnøgletal) ÅRSBERETNING 2018 Retten i Sønderborg (bemærkninger til årsnøgletal) April 2019 Indhold 1. Indledning kort præsentation af retten... 3 2. Bemærkninger til resultater i 2018... 3 2.1: Effektivitet (aktivitet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37558/2018 HJR (1. afdeling) A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afvisning af en anmodning om fri proces i en sag om

Læs mere

BILAG TIL EMBEDSREGNSKAB 2009

BILAG TIL EMBEDSREGNSKAB 2009 BILAG TIL EMBEDSREGNSKAB 2009 I dette bilag beskrives beregningsgrundlaget og de beregningsmetoder, der er anvendt ved udarbejdelse af embedsregnskab 2009, herunder særligt vægtning af sager og årsværk.

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 16/11-2017 J.nr. 21A-ØL-1-13 Tillæg til Vejledning om behandling af civile sager ved landsretterne digital sagsbehandling Dette tillæg til Vejledning om behandling af civile

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. april 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. april 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. april 2012 Sag 16/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Steen Petersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 5. september

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

EMBEDSREGNSKAB Retten i Hillerød

EMBEDSREGNSKAB Retten i Hillerød EMBEDSREGNSKAB 2008 Marts 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 903 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 903 Offentligt Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 903 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civilafdelingen Dato: 6. oktober 2016 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

Retsmægling. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Retsmægling. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Retsmægling Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget har med en lovændring fra februar 2008 vedtaget en landsdækkende ordning om retsmægling ved domstolene. Der er næppe tvivl om,

Læs mere

2016 Sagsstatistikker

2016 Sagsstatistikker 216 Sagsstatistikker Indhold 3 Indhold 4 1 12 14 15 16 17 19 Til- og afgang af klager Gennemsnitlige sagsbehandlingstider Sagsudfald Retsmøde Ankenævnsmøder Omkostningsgodtgørelse Domstolssager Ombudsmandssager

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Horsens bemærkninger til årsnøgletal

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Horsens bemærkninger til årsnøgletal ÅRSBERETNING 2018 Retten i Horsens bemærkninger til årsnøgletal Marts 2019 Indhold 1. Indledning kort præsentation af retten... 3 2. Bemærkninger til resultater i 2018... 3 2.1: Effektivitet (aktivitet

Læs mere

EMBEDSREGNSKAB 2009. Retten i Viborg

EMBEDSREGNSKAB 2009. Retten i Viborg EMBEDSREGNSKAB 2009 Marts 2010 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 4 3. Aktivitet og sagsmængde... 9 4. Effektivitet (produktivitet)... 10 5. Sagsbehandlingstider...

Læs mere

NOTAT om beregningsgrundlaget mv. ved fastlæggelse af årsnøgletal

NOTAT om beregningsgrundlaget mv. ved fastlæggelse af årsnøgletal NOTAT om beregningsgrundlaget mv. ved fastlæggelse af årsnøgletal Marts 2014 2 1. Generelt Siden 2001 har Domstolsstyrelsen i samarbejde med de enkelte retter hvert år udarbejdet et embedsregnskab med

Læs mere

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Konkurstallet for december 2017 slog alle rekorder, hvilket bidrog væsentligt til, at antallet af konkurser i andet halvår 2017 ligger 21,5

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2013 ekstern udgave

Handlingsplan for Vestre Landsret 2013 ekstern udgave Vestre Landsret Præsidenten Handlingsplan for Vestre Landsret 2013 ekstern udgave Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten vil iværksætte og/eller følge

Læs mere

EMBEDSREGNSKAB Retten i Glostrup

EMBEDSREGNSKAB Retten i Glostrup EMBEDSREGNSKAB 2009 Marts 2010 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 4 3. Aktivitet og sagsmængde... 9 4. Effektivitet (produktivitet)... 10 5. Sagsbehandlingstider...

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 10 4. Produktivitet... 12 5. Sagsbehandlingstider... 15 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

ÅRSBERETNING 2012 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Glostrup. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2012 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Glostrup. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2012 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Glostrup - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2013 2 1. Indledning kort præsentation af retten Retten i Glostrup

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN)

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) 1. Indledning Ved lov nr. 520 af 6. juni 2006 om ændring af retsplejeloven (Revision af regler om advokaters virksomhed) er

Læs mere

2017 Sagsstatistikker

2017 Sagsstatistikker 2017 Sagsstatistikker 2 Indhold Indhold 2 Til- og afgang af klager 6 Gennemsnitlige sagsbehandlingstider 8 Sagsudfald 9 Retsmøder 10 Ankenævnsmøder 11 Omkostningsgodtgørelse 12 Domstolssager 14 Ombudsmandssager

Læs mere

Statistik for straffesager

Statistik for straffesager Statistik for 2010 STRAFFESAGER 2 Statistik for straffesager - 2010 Afsluttede (A) og modtagne (M) almindelige straffesager inden for forskellige sagskategorier Straffesager: ALMINDELIGE STRAFFESAGER M/

Læs mere

Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 3. kvartal 2018

Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 3. kvartal 2018 Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 84 Offentligt Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 3. kvartal 2018 Resumé Resultaterne for 3. kvartal 2018 viser en fortsat positiv udvikling i sagsafslutningen

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 7 4. Produktivitet... 9 5. Sagsbehandlingstider... 12 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 1. kvartal 2017

Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 1. kvartal 2017 Skatteudvalget 216-17 SAU Alm.del Bilag 214 Offentligt Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 1. kvartal 217 Skatteankestyrelsen afsluttede 2.725 sager i 1. kvartal 217. Styrelsens målsætning om 2.6-2.9

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave

Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave Vestre Landsret Præsidenten J.nr. 21A-VL-22-13 Den 17/02-2014 Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten

Læs mere

EMBEDSREGNSKAB Retten i Århus

EMBEDSREGNSKAB Retten i Århus EMBEDSREGNSKAB 2009 Marts 2010 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 4 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Effektivitet (produktivitet)... 9 5. Sagsbehandlingstider...

Læs mere

Spørgsmål: I forlængelse af spørgsmål 100 fra undertegnede, skal jeg bede om en uddybning/forklaring

Spørgsmål: I forlængelse af spørgsmål 100 fra undertegnede, skal jeg bede om en uddybning/forklaring Koncern Praksis Driftsenheden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang Blok D Telefon 48 20 50 00 Direkte 48205200 Fax 48 20 54 99 Journal nr.: 12006888 Dato: 3. september 2012 Spørgsmål

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 Sag 262/2014 Anne Lyngbye Melsen (advokat Rasmus Mangor Andersen) mod Fredensborg Kommune (advokat Kurt Bardeleben) og Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

EMBEDSREGNSKAB Retten i Lyngby

EMBEDSREGNSKAB Retten i Lyngby EMBEDSREGNSKAB 2009 Marts 2010 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 4 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Effektivitet (produktivitet)... 9 5. Sagsbehandlingstider...

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2017 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2017 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2018 Retten i Esbjerg udøver dømmende myndighed og løser hertil knyttede

Læs mere

Embedsregnskab 2010. Retten i Aalborg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

Embedsregnskab 2010. Retten i Aalborg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Embedsregnskab 2010 - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2011 2 DOMHUSET RETSSIKKERHED UAFHÆNGIGHED En ramme om kvalitetsudvikling i Danmarks Domstole STRATEGISK Administrationschef

Læs mere