Rettekatalog, Formueret sommereksamen 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rettekatalog, Formueret sommereksamen 2012"

Transkript

1 Rettekatalog, Formueret sommereksamen 2012 Det følgende er et rettekatalog til sommereksamen i Formueret, Bemærk, at rettekataloget ikke udgør nogen udtømmende eller endelig angivelse af mulige problemstillinger eller løsninger. Karakteren i faget gives ud fra en samlet vurdering af opfyldelsen af de læringsmål som faget opstiller. Bemærk, at ved formueretlige problemstillinger forstås aftaleret, erstatningsret, køberet og panteret og insolvensret, og der kan ved eksamen indgå stof fra faget Introduktion til Erhvervsret. Ved karakteren 12 indgår særligt, om - de formueretlige problemstillinger, som opgaven rummer, er præcist forstået og defineret - fagtermer og begrebsapparatet fra formueretten beherskes med stor sikkerhed - alle relevante formueretlige retskilder og metoder inddrages, herunder relevante analogier og principper - irrelevante oplysninger, retskilder, diskussioner mv., udelades - der kun er få uvæsentlige mangler eller utilstrækkeligheder. Ved karakteren 02 indgår særligt, om - kun en mindre, men dog væsentlig del af de formueretlige problemstillinger, som spørgsmålet rummer, er identificeret og forstået - fagtermer og begreber, som faget rummer, er anvendt og forstået i et omfang, der viser, at den studerende har en grundlæggende rigtig forståelse af området, men dog uden at besidde et fuldstændigt overblik - relevante retskilder, analogier og principper er anvendt i et omfang, der viser, at den studerende kan benytte disse til korrekt juridisk argumentation, men uden at besidde et fuldstændigt overblik - besvarelsen er formidlet på et tilstrækkeligt acceptabelt dansk, men er behæftet med en del fejl og mangler, ligesom den generelt er ustruktureret, uklar og ikke særligt overbevisende i sin redegørelse og argumentationsteknik. Spørgsmål 1 Det skal først konstateres om der er indgået en aftale. Det fremgår af faktum at dette er tilfældet da der har været udstedt et tilbud som efterfølgende er accepteret. Der er ikke grundlag for at diskutere ugyldighed etc. Hertil er opgavens faktum for sparsomt. Der er ikke fastsat et bestemt tidspunkt for tilbuddets accept. Det kan bemærkes at accepten er indenfor den legale acceptfrist. Ingen a parterne bestrider dog at der er en aftale.

2 Det relevante regelsæt for besvarelse af spørgsmålet er købeloven. I denne anledning må betingelserne for købelovens anvendelse overvejes. Følgende faktorer leder til anvendelse af købeloven: For det første: parterne har ikke aftalt andet. KBL 1. (Købsretten, 5. udg. ss ) For det andet: aftalen er gensidigt bebyrdende da den angår overdragelse af et formuegode mod vederlag og i øvrigt angår køb af løsøre (contra fast ejd. etc.). KBL 1a, stk. 1. (Købsretten, 5. udg. ss , 70-74) For det tredje: aftalen er indgået mellem parter der begge har forretningssted i Danmark og dermed finder den int l købelov ikke anvendelse. KBL 1a, stk. 4. (Købsretten, 5. udg. ss ) Det er nu konstateret at der eksisterer en aftale og at KBL er rette regelsæt. Dernæst må det konstateres om aftalen er misligholdt. Parterne har aftalt en pris på 4,50 kr. pr. kg og betaling senest d. 15. maj. Da betalingen ikke er foretaget inden denne dato foreligger der en misligholdelse af aftalen fra købers side i form af betalingsforsinkelse. Ved betalingsforsinkelse er det primært bestemmelserne i KBL der er interessante. (Købsretten, 5. udg. kap. 4) Betalingsforsinkelsen skyldes ikke sælger eller en hændelse for hvilken sælger bar risikoen. Der er ikke tale om fordringshavermora. Køber var klar over betalingstidspunktet og vederlagets størrelse. Der er derfor tale om en misligholdelse som giver anledning til beføjelser. (Købsretten, 5. udg. ss ) Der spørges til to specifikke beføjelser, ophævelse og erstatning. Det er dog et plus at den studerende i sin konklusion nævner at naturalopfyldelse evt. stadig er til rådighed. Betingelserne for hver beføjelse behandles selvstændigt. Vedrørende ophævelse af kontrakten: For at kunne hæve kontrakten må en række momenter overvejes. For det første: Der kan som udgangspunkt hæves jf. 28, stk. 1. Dette kræver dog at forsinkelsen er væsentlig. Formodningen i 28, stk. 1, 3. pkt. finder kun anvendelse på handelskøb. (Købsretten, 5. udg. ss ) Der er tale om et handelskøb da de to parter handler inden for deres bedrift jf. 4. Der er tale om to virksomheder, hvilket fremgår af navnet. De lever af at indkøbe og sælge

3 varer (fisk). Derfor formodes det at forsinkelsen af betalingen er væsentlig. (Købsretten, 5. udg. ss ) Yderligere, kan de konstateres at der er ikke tale om forsinkelse med en ringe del af beløbet da hele betalingen mangler. ( 21, stk. 3 analogt). Hævebeføjelsen er derfor bevaret ind til videre. (Købsretten, 5. udg. s. 114) For det andet: Gør varens overgivelse til køber at hævebeføjelsen er mistet? Det oplyses ikke at der er taget et ejendomsforbehold og derved vil hævebeføjelsen typisk ikke være tilgængelig jf. 28, stk. 2. Der er ikke taget kontantforbehold og det er ikke en fejl at køber kom i besiddelse af varen inden der blev betalt. Derved er hævebeføjelsen mistet (Købsretten, 5. udg. ss ). Endeligt kan det overvejes om der er reklameret rettidigt. Denne diskussion er reelt irrelevant da hævebeføjelsen er mistet. Da der slet ikke er betalt (contra betalt, men for sent) gælder der ingen særlig reklamationsfrist. At hæve kontrakten vil ikke ændre status quo for køber. Konklusionen er at hævebeføjelsen er mistet da varen er overgivet til køber. Vedrørende erstatning for gebyrer: Fire betingelser skal være opfyldt: bevist tabt, et opfyldt ansvarsgrundlag, årsagsforbindelse og adækvans. Hver betingelse kan behandles for sig. (Købsretten, 5. udg. s. 26) Det er ubestridt at der er lidt et tab i form af ekstra gebyrer på kr Ansvarsgrundlaget er objektiveret jf. 30 og 24 analogt da der er tale om en genuslignende ydelse. Det er derfor irrelevant hvad årsagen til den manglende betaling skyldtes. At den manglende betaling skyldes at nøglen til postkassen befinder sig i udlandet er ikke force majeure. Betaling var ikke udelukket da kontrakten specificerede dato og metode for udregning af købesummen. Da ansvarsgrundlaget i 30 er opfyldt kan der som udgangspunkt kræves erstatning beregnet efter den positive opfyldelsesinteresse. Der findes i købeloven ingen reklamationsfrister for erstatning ved betalingsforsinkelse. Det kan diskuteres om det er sælgers pengemangel eller købers manglende betaling der er årsag til, at sælger rammes af et gebyr.

4 På den baggrund ville Super Trawl kunne have et erstatningskrav på mod Jørgensen Friske Fisk. Dog vil erstatning som følge af betalingsmisligholdelse normalt kun være morarenten og kan ikke omfatte gebyrer eller udgifter som følge af sælgerens egen pengemangel (Købsretten s , og sml. Købsretten s. 58). Morarenten beregnes fra forfaldsdag, som er fastsat i forvejen, jf. rentelovens 3, stk. 1, og rentesatsen er referencerenten + 7 %, jf. rentelovens 5, stk. 1, jf. Købsretten s Spørgsmål 2. Fastlæggelsen af prioritetsstillingen mellem rettighedshaverne i ejendommen Torskevej 12 skal ske med udgangspunkt i den tidsmæssige rækkefølge, som rettighederne over ejendommen er stiftet (sikringstidspunktet er her det afgørende, jf. nærmere nedenfor). Rettighedshaveren først i tid er således som udgangspunkt også bedst i ret. Tidsprioriteten over rettighederne i ejendommen kan fastlægges som følger: 1) ØB: Panterettighed stiftet den 18. maj ) SK: Udlæg foretaget den 20. maj ) MP: Panterettighed stiftet den 23. maj Dernæst skal der ses på, hvorvidt en eller flere af rettighedshavernes manglende iagttagelse af den nødvendige sikringsakt kan føre til, at prioritetsstillingen i ejendommen må fraviges som følge af eksstinktion. Den relevante sikringsakt for rettigheder over fast ejendom er tinglysning, jf. TL 1. Det følger af TL 14, stk. 1, 2. pkt., at dokumenter anses for modtaget på det tidspunkt, hvor de er kommet frem til Tinglysningsretten, og at retsvirkningerne regnes fra dette tidspunkt, jf. 25. Supplerende fremgår det af TL 25, at et dokument anses for tinglyst, når det er indført i tingbogen, og der er afsendt meddelelse om, at dokumentet er tinglyst. I forhold til fastlæggelsen af prioritetsstillingen mellem rettighedshaverne i ejendommen får reglerne den betydning, at SK og MP ikke ekstingverer ØB, selvom ØB først den 25. maj 2011 får meddelelse om, at der er sket tinglysning og dermed efter, at SK og MP har gennemført tinglysningen af deres rettigheder. Panteret s. 91 og s Spørgsmål 3.

5 Spørgsmålet angår, om der kan ske omstødelse efter KL 70 af pant for tidligere stiftet gæld i forhold til MP og ØB. Før der tages stilling til spørgsmålet om omstødelse er det relevant at konstatere, dels at MP har foretaget den nødvendige sikringsakt i forhold til konkursboet i form af tinglysning af sit pantebrev, jf. TL 1, ligesom også ØB har foretaget den fornødne sikringsakt for at opnå beskyttelse mod kreditorekstinktion fra konkursboet efter ST, idet ØB har afgivet en behørig denuntiation til JFF, jf. GBL 31. For så vidt angår sikkerhedsstillelsen til fordel for ØB ST har trukket kassekreditten fuldt ud med kr den 5. september 2011, da sikkerhedsstillelsen etableres. Det oplyses endvidere, at kassekreditten er trukket med det samme på tidspunktet for konkursdekretet, og at der ikke har været nogle bevægelser i mellemtiden. Der er derfor ikke grundlag for at diskutere, om en del af pantsætningen er stillet til sikkerhed for ny gæld, da det utvivlsomt ikke er tilfældet. Omstødelsesfristen skal regnes fra og med den 5. september Da sikringsakten er foretaget den 6. september 2011 ville dispositionen dog under alle omstændigheder ligge inden for omstødelsesfristen, jf. KL 73. For så vidt angår sikkerhedsstillelsen til fordel for MP Det skal diskuteres, om MP er nærtstående til SK, idet MP ejer 30% af selskabets aktier og er medlem af selskabets bestyrelse. Da MP endvidere har ret til at udpege et flertal af selskabets bestyrelse, må dette formentlig antages at være tilfældet, jf. KL 2. Såfremt det lægges til grund, at MP er nærtstående til SK, er omstødelsesfristen i forhold til KL 70, stk. 2 to år i stedet for 3 måneder. Det kan ikke med sikkerhed vurderes, om MP vil være i stand til at føre bevis for, at SK forblev solvent ved sikkerhedsstillelsen. Det afgørende er derfor ikke, hvilket resultatet de studerende når i denne henseende, men at de ser muligheden for omstødelse i forhold til MP. Konklusionen er derfor, at der kan ske omstødelse af sikkerhedsstillelsen efter KL 70 over for ØB som sikkerhedsstillelse for tidligere stiftet gæld, ligesom det samme formentlig er tilfældet over for MP under hensyn til de betydelige vanskeligheder, som SK befinder sig i på tidspunktet for sikkerhedsstillelsen til MP. Retsvirkningen af omstødelsen er, at ØB og MP skal fralægge sig den berigelse i form af sikkerhedsforstærkningen, som ØB og MP opnåede ved pantsætningen til sikkerhed for kassekreditten henholdsvis lånet, jf. KL 75. Konkursret s , s og s

6 Spørgsmål 4. Spørgsmålet angår KL 63 og KL Kapitel 10. Krav på løn for tiden før konkursdekrets afsigelse, som er forfaldet i tidsrummet fra 6 måneder før fristdagen er privilegeret efter KL 95, stk. 1, nr. 1. JG, LM og CR s løntilgodehavender på henholdsvis kr , kr og kr er således stillet som 95 krav i boet. CR s ansættelsesforhold afbrydes straks efter konkursdekretets afsigelse. Det oplyses, at han har et opsigelsesvarsel på 4 uger. Kravet på løn i opsigelsesperioden svarende til kr er ligeledes privilegeret efter KL 95, stk. 1, nr. 2. Det bemærkes for god ordens skyld, at CR ikke er funktionær. Hertil kommer endvidere krav på feriegodtgørelse, jf. KL 95, stk. 1, nr. 4. Konkursboet indtræder ikke i arbejdsaftalen med LM, da benyttelse af arbejdskraften i under 2 uger ikke anses for en indtræden. Kravet på løn på kr med tillæg af feriegodtgørelse af lønnen for den uge, hvor LM arbejder med tømning af lasten er massekrav i boet, jf. KL 93 jf. 63. Kravet på løn i opsigelsesperioden på kr er privilegeret efter KL 95, stk. 1, nr. 2. Hertil kommer endvidere, at kravet på feriegodtgørelse af lønnen i opsigelsesperioden er privilegeret, jf. KL 95, stk. 1, nr. 4. Konkursboet indtræder heller ikke arbejdsaftalen med JG. Da boet imidlertid først tager stilling til ikke-indtræden efter, at der er forløbet mere end 2 uger fra konkursdekretet, er løn med tillæg af feriegodtgørelse af lønnen for hele perioden fra konkursen til meddelelsen om fritstillingen massekrav, jf. KL 93 jf. 63. Det svarer til kr med tillæg af feriegodtgørelse. JG s løn i opsigelsesperioden på 4 uger svarende til kr med tillæg af feriegodtgørelse også af denne løn er privilegeret efter henholdsvis KL 95, stk. 1, nr. 2 og KL 95, stk. 1, nr. 4. Konkursret s , s og s Spørgsmål 5. Ved at placere og forlade en palleløfter, der delvist er placeret på en skrånende rampe, og uden at have fastlåst dennes hjul, har Bastian Buhl handlet culpøst. Claus Cold har grundet sin selvrisiko af egen lomme måttet udrede kr til udbedringen af skaden på bilen, og Claus Cold har på den baggrund lidt et tab. Det

7 må derfor diskuteres, om tabet kan overflyttes til Bastian Buhl som direkte skadevolder og til Laurits Lund på grundlag af reglen i DL Det er oplyst at Bastian er ansat hos Laurits Lund, og det må derfor lægges til grund, at der foreligger et almindeligt tjenesteforhold. Da skaden forvoldes på grund af Bastians adfærd i forbindelse med udførelsen af et stykke arbejde for Laurits Lund, er betingelserne for anvendelse af DL opfyldt, hvorfor Claus Cold kan gøre kravet på kr. gældende overfor Laurits Lund, der igen kan få tabet dækket via DIT Ansvar A/S. Det er her af relevans at diskutere såvel 19, stk. 2 erhvervsmæssig virksomhed samt diskussion af handlingens tilknytning til ansættelse såkaldte svinkeærinder,, jf. DL , se nedenfor. Det Normale Forsikringsselskab A/S kan tillige med hjemmel i DL gøre et regreskrav gældende mod Laurits Lund, der endeligt friholdes af DIT Ansvar A/S. Det skal diskuteres, om Bastians ansvar bortfalder i medfør af EAL 19, stk. 3. Resultatet er underordnet. Hvis den studerende når frem til, at der er tale om grov uagtsomhed, skal konsekvensen heraf være, at kravene også kan gøres gældende overfor Bastian, og i den anledning er det meget fint, hvis det nævnes, at EAL 23, stk. 2 kan overvejes anvendt. Hvad angår slåskampen mellem Bastian Buhl og Anders Andersen, bør det konstateres, at der ikke foreligger et ansvarsgrundlag. Argumentationen bør bygge på, at der foreligger en objektiv ansvarsfrihedsgrund i form af accept af risiko, idet der er tale om en tilbagevendende godmodig leg, som begge parter spiller med på, men også en analogi af reglerne om den milde culpabedømmelse i forbindelse med idrætsudøvelse kan accepteres. Den gode besvarelse vil fastslå, at der er tale om den form for accept af risiko, hvorefter Skadelidtes adfærd vurderes som ét af de flere momenter, der øver indflydelse på, om skadevolderen har handlet uagtsomt, jf. lærebogens side 79. Herefter vil erstatning bortfalde på grund af skadelidtes egen adfærd. Såfremt den studerende mener, at der foreligger culpaansvar fra Bastians side, bør dette bortfalde pga. egen skyld, og må herudover ikke under nogen omstændigheder føre til et ansvar for Laurits Lund efter DL , da skaden er sket i forbindelse med en slåskamp uden nogen som helst arbejdsmæssig tilknytning til Bastians ansættelse hos Leif Lunds Lastbiler.

Leveringstid fastsat i sælgers interesse da ikke oplysninger om andet jf. 13. Købsretten s. 121.

Leveringstid fastsat i sælgers interesse da ikke oplysninger om andet jf. 13. Købsretten s. 121. Rettevejledning Spørgsmål 1 Det forudsættes at der er indgået en gyldig aftale og der er ikke grund i faktum for at diskutere ugyldighed. Køber og sælger har aftalt levering den sidste uge af April 2011

Læs mere

Aarhus Universitet Business and Social Sciences

Aarhus Universitet Business and Social Sciences BA ØKONOMI HA (JUR.) / HA (JUR.) I SKAT, 1. DEL Sommereksamen 2012 Ordinær eksamen Skriftlig prøve: 4620910035 Formueret Varighed: 4 timer Hjælpemidler: Alle Ved karaktergivning for besvarelserne vil spørgsmål

Læs mere

Nis Jul Clausen Hans Henrik Edlund Anders Ørgaard. Købsretten. 5. udgave IIIKARNOV GROUP

Nis Jul Clausen Hans Henrik Edlund Anders Ørgaard. Købsretten. 5. udgave IIIKARNOV GROUP Nis Jul Clausen Hans Henrik Edlund Anders Ørgaard Købsretten 5. udgave IIIKARNOV GROUP Kapitel 1 Om kontraktforpligtelser og deres misligholdelse 1.1 Indledning - købsaftalen 13 1.2 Rigtig opfyldelse 17

Læs mere

Indhold Kreditorforfølgning Introduktion Ad.1.: Individualforfølgning... 5 a. Den enkelte kreditor... 5 b. Tidsprioriteten... 5 c.

Indhold Kreditorforfølgning Introduktion Ad.1.: Individualforfølgning... 5 a. Den enkelte kreditor... 5 b. Tidsprioriteten... 5 c. Indhold Kreditorforfølgning Introduktion 26.10.2012... 5 Ad.1.: Individualforfølgning... 5 a. Den enkelte kreditor... 5 b. Tidsprioriteten... 5 c. Retsplejeloven(RPL)... 5 d. Fogedretten... 5 e. Fyldestgørelse...

Læs mere

CASE & RETTEVEJLEDNING: FIES CUPCAKES

CASE & RETTEVEJLEDNING: FIES CUPCAKES CASE & RETTEVEJLEDNING: FIES CUPCAKES CASE: FIES CUPCAKES Fie Frosting (FF) havde altid haft en drøm om at åbne sin egen cupcake-forretning, og da hun en decemberdag i 2010 nød en kop kaffe i de hyggelige

Læs mere

Betinget skøde og handlens tilbagegang

Betinget skøde og handlens tilbagegang Betinget skøde og handlens tilbagegang Køb af fast ejendom Indledning Hvad er et betinget skøde? Skøde TL 6 Ethvert dokument, der overdrager (en del af) ejendomsretten til en fast ejendom, ubetinget eller

Læs mere

Betinget skøde og handlens tilbagegang

Betinget skøde og handlens tilbagegang Betinget skøde og handlens tilbagegang Køb af fast ejendom Indledning Hvad er et betinget skøde? Skøde TL 6 Ethvert dokument, der overdrager (en del af) ejendomsretten til en fast ejendom, ubetinget eller

Læs mere

Vejledende løsning og problemkatalog Ordinær prøve, grundlæggende formueret, E2014

Vejledende løsning og problemkatalog Ordinær prøve, grundlæggende formueret, E2014 Vejledende løsning og problemkatalog Ordinær prøve, grundlæggende formueret, E2014 Fagets formål fremgår af fagbeskrivelsen og omfatter blandt andet at de studerende vurderes på deres evne til: 1) at genkende

Læs mere

Læs mere om udgivelsen på Købsretten

Læs mere om udgivelsen på  Købsretten Købsretten Nis Jul Clausen Hans Henrik Edlund Anders Ørgaard Købsretten 6. reviderede og udvidede udgave Nis Jul Clausen, Hans Henrik Edlund & Anders Ørgaard Købsretten 6. udgave/1. oplag C Karnov Group

Læs mere

De enkelte byggeopgaver blev udført i totalentreprise med BJ som totalentreprenør og med ISK som bygherre.

De enkelte byggeopgaver blev udført i totalentreprise med BJ som totalentreprenør og med ISK som bygherre. HANDELSHØJSKOLEN I ÅRHUS CAND.MERC. STUDIET Vintereksamen 2006/07 Skriftlig prøve i: 837 Insolvensret Varighed: 4 timer Hjælpemidler: Alle BJ Entreprise A/S (BJ), der var en af Jyllands største entreprenørvirksomheder,

Læs mere

Misligholdelse fra købers side

Misligholdelse fra købers side Misligholdelse fra købers side Køb af fast ejendom Indledning Køb af fast ejendom er ulovreguleret, og reguleres derfor af almindelige obligationsretlige regler. Forpligtelser Købers forpligtigelse er

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2015 Institution Handelsskolen Silkeborg, Handelsgymnasiet Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Derudover kan der etableres et pantebrev. Sikringsakten er tinglysning jf. TL 1. Pantebrevet håndpantsættes jf. GBL 22.

Derudover kan der etableres et pantebrev. Sikringsakten er tinglysning jf. TL 1. Pantebrevet håndpantsættes jf. GBL 22. Opgave 1.1 Ved besvarelsen af opgaven skal den studerende kunne identificere de muligheder, der findes for stiftelse af sikkerheder og hvilke sikringsakter dette kræver. Det er muligt, at etablere sikkerhed

Læs mere

Videregående formueret vintereksamen 2016 Rettevejledning

Videregående formueret vintereksamen 2016 Rettevejledning Videregående formueret vintereksamen 2016 Rettevejledning OBS: rettevejledningen omfatter ikke alle de diskussionsemner, der kan være relevante at tage, men kun de vigtigste; der henvises herudover til

Læs mere

ANDERS ØRGAARD KONKURSRET

ANDERS ØRGAARD KONKURSRET ANDERS ØRGAARD KONKURSRET 11. UDGAVE JURIST- OG ØKONOMFORBUNDETS FORLAG Konkursret Anders Ørgaard Konkursret Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2014 Anders Ørgaard Konkursret 11. udgave, 1. oplag 2014

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2014 Institution Handelsskolen Silkeborg, Handelsgymnasiet Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

OMSÆTNINGSBESKYTTELSE LØSØRE EKSTINKTION/VINDIKATION - LØSØRE

OMSÆTNINGSBESKYTTELSE LØSØRE EKSTINKTION/VINDIKATION - LØSØRE OMSÆTNINGSBESKYTTELSE LØSØRE EKSTINKTION/VINDIKATION - LØSØRE 1. Indledning Omsætningsbeskyttelse - løsøre Købeloven regulerer kun rettigheder og forpligtelser mellem sælger og køber. Når købsaftalen er

Læs mere

Nogle indledende bemærkninger. Købeloven. Købeloven

Nogle indledende bemærkninger. Købeloven. Købeloven Nogle indledende bemærkninger Forholdet til aftaleretten Parternes forpligtelser Sælgers misligholdelse Forsinkelse, mangler eller vanhjemmel Købers misligholdelse Forsinkelse eller manglende betalingsevne

Læs mere

RETTEVEJLEDNING VIDEREGÅENDE FORMUERET VINTER 2009/2010

RETTEVEJLEDNING VIDEREGÅENDE FORMUERET VINTER 2009/2010 RETTEVEJLEDNING VIDEREGÅENDE FORMUERET VINTER 2009/2010 Den følgende rettevejledning er en skematisk gennemgang af besvarelsen af hver enkelt opgave, men prætenderer ikke at være en udtømmende angivelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: August 2016 juni

Læs mere

Københavns Universitet. Fordringspant Mortensen, Peter. Publication date: 2010. Document Version Også kaldet Forlagets PDF

Københavns Universitet. Fordringspant Mortensen, Peter. Publication date: 2010. Document Version Også kaldet Forlagets PDF university of copenhagen Københavns Universitet Fordringspant Mortensen, Peter Publication date: 2010 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published version (APA): Mortensen, P. (2010).

Læs mere

26. maj 2015 Sikkerheds- og kreditorrettigheder 1306

26. maj 2015 Sikkerheds- og kreditorrettigheder 1306 Spørgsmål 1 Bonitetsbanken (herefter: BB) har sikkerhed for sit krav mod Kasper Kristensen (herefter: KK) i et almindeligt pantebrev. Pantebrevet er tinglyst den 1. januar 2013, og BB har således iagttaget

Læs mere

? 2. 2.3.3.1. Universalforfølgning udelukker individualforfolgning

? 2. 2.3.3.1. Universalforfølgning udelukker individualforfolgning 1. Kreditorforfølgningssystemet 15 1.1. Individual- og universalforfølgning 15 1.2. Oversigt over kreditorforfølgningsformer 16 1.2.1. Individualforfølgning 16 1.2.2. Universalforfølgning 18 1.2.3. Forholdet

Læs mere

JD CASE - ERSTATNING OG KONTRAKT

JD CASE - ERSTATNING OG KONTRAKT K R O M A N N R E U M E R T C V R. N R. 6 2 6 0 6 7 1 1 R EG. A D R. : S U N D K R O G S G A D E 5 DK- 2 1 0 0 K Ø B E N H A V N Ø JD CASE - ERSTATNING OG KONTRAKT HVEM ER VI? RASMUS SCHMIDT, ADVOKAT (L)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2014/2015 Institution Handelsgymnasiet, Silkeborg Business College Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Springende regres. Køb af fast ejendom. C vil gøre beføjelser gældende direkte overfor A

Springende regres. Køb af fast ejendom. C vil gøre beføjelser gældende direkte overfor A Indledning Udgangspunkt kontrakters relativitet Springende regres Køb af fast ejendom Kontrakter skaber alene rettigheder og pligter for dennes parter. Spørgsmålet omhandler A B C Ejendommen sælger fra

Læs mere

Når reduktioner og lukninger er nødvendige

Når reduktioner og lukninger er nødvendige Når reduktioner og lukninger er nødvendige Introduktion af dagens emne v/jens Paulsen Når ledelsesretten bliver ledelsespligt Afværgemanøvrer arbejdsfordelinger vilkårsændringer i øvrigt individuelle opsigelser

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse. Forord... 11

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse. Forord... 11 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 11 Kapitel 1. Introduktion... 13 1. Konkurslovgivningen... 13 2. Fristdagen... 16 2.1. Baggrund og retsvirkninger... 16 2.2. Fristdagsfundamenter... 16

Læs mere

Konkurs. Erhvervslejeret. Eksamensspørgsmålet. Introduktion. Generelt om lejers eller udlejers konkurs. Hvad falder uden for kap. 7?

Konkurs. Erhvervslejeret. Eksamensspørgsmålet. Introduktion. Generelt om lejers eller udlejers konkurs. Hvad falder uden for kap. 7? Konkurs Erhvervslejeret Eksamensspørgsmålet Konkurs Introduktion Generelt om lejers eller udlejers konkurs Konkurslovens kapitel 7 Omhandler gensidigt bebyrdende aftaler Formål: At sikre at skyldners konkursbo

Læs mere

FINANSIERINGSRET Sommereksamen 2006

FINANSIERINGSRET Sommereksamen 2006 FINANSIERINGSRET Sommereksamen 2006 Begge opgaver skal besvares. Opgave 1 vægtes med 1/3 og opgave 2 med 2/3. Opgave 1 Der anmodes om en redegørelse for retsvirkningerne af en såkaldt»tilbagetrædelseserklæring«.

Læs mere

Ophævelse af lejeaftalen

Ophævelse af lejeaftalen Ophævelse af lejeaftalen Erhvervslejeret Eksamensspørgsmålet Ophævelse af lejeaftalen Det formueretlige udgangspunkt Hæveerklæringen Modregning og deponering Betalingsmisligholdelse Erstatning Udsættelse

Læs mere

BA-ØKONOMI VALGFAG. Sommereksamen Skriftlig prøve i: Virksomhedsophør og konkurs. Varighed: 3 timer. Hjælpemidler: Alle.

BA-ØKONOMI VALGFAG. Sommereksamen Skriftlig prøve i: Virksomhedsophør og konkurs. Varighed: 3 timer. Hjælpemidler: Alle. HANDELSHØJSKOLEN I ÅRHUS BA-ØKONOMI VALGFAG Sommereksamen 2006 Skriftlig prøve i: 15970 Virksomhedsophør og konkurs Varighed: 3 timer Hjælpemidler: Alle Opgave 1 Entreprenørvirksomheden E A/S (E), der

Læs mere

Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Danske risikorådgiveres temadag 2015 Fakta om hvordan tingene hænger sammen, forsikrings- og erstatningsretligt.

Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Danske risikorådgiveres temadag 2015 Fakta om hvordan tingene hænger sammen, forsikrings- og erstatningsretligt. Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Danske risikorådgiveres temadag 2015 Fakta om hvordan tingene hænger sammen, forsikrings- og erstatningsretligt. Karin Hornbøll og Dorthe Albertsen Agenda Kommunens forsikringer

Læs mere

Vilkår for erhvervsmæssig handel med pantebreve i fast ejendom

Vilkår for erhvervsmæssig handel med pantebreve i fast ejendom Vilkår for erhvervsmæssig handel med pantebreve i fast ejendom 2 7. O K T O B E R 2 0 0 4 Indhold 1. Anvendelsesområde 3 2. Definitioner 3 2.1 Debitor 3 2.2 Nyudstedt pantebrev ved ejerskifte 3 2.3 Nyudstedt

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Kapitel I Panteretsbegrebet

Indholdsfortegnelse. Kapitel I Panteretsbegrebet Kapitel I Panteretsbegrebet 1. Eksempler på panterettens funktion... 15 1.1. Eksempel 1 den usikrede fordring... 15 1.2. Eksempel 2 den pantsikrede fordring... 15 1.3. Generalisering af eksemplerne...

Læs mere

Afkryds de rigtige svarmuligheder. Der kan være flere rigtige afkrydsningsmuligheder til et spørgsmål.

Afkryds de rigtige svarmuligheder. Der kan være flere rigtige afkrydsningsmuligheder til et spørgsmål. HA(jur.) + HA(jur.) i skat 1. DEL Vintereksamen 2006/07 Skriftlig prøve i: 24028 Introduktion til erhvervsret Varighed: 2 timer Hjælpemidler: En ukommenteret lovsamling Afkryds de rigtige svarmuligheder.

Læs mere

Forpagtning Aftalen mellem bortforpagter og forpagter

Forpagtning Aftalen mellem bortforpagter og forpagter Forpagtning Aftalen mellem bortforpagter og forpagter Aftalefrihed Parter Areal + betalingsrettigheder + bygning. (jagt/fisk) (adr, matr.nr., evt. kort-bilag) Periode. (Kalenderår) (Max 30 år.) (uopsigelig

Læs mere

Hvad gør man, når en leverandør går konkurs? Ved Nicolai Thornemann

Hvad gør man, når en leverandør går konkurs? Ved Nicolai Thornemann Hvad gør man, når en leverandør går konkurs? Ved Nicolai Thornemann 2 Disposition Generelt om konkurs Kreditor/aftalepart Når leverandøren går konkurs Typeeksempler: Entreprise Lejeforhold Udliciterede

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR TEAM TRUCK APS GÆLDENDE FOR ERHVERVSKØB

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR TEAM TRUCK APS GÆLDENDE FOR ERHVERVSKØB SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR TEAM TRUCK APS GÆLDENDE FOR ERHVERVSKØB 1. ALMINDELIGE BESTEMMELSER 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse på alle aftaler indgået mellem

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin August 2011 - Maj 2012 Institution ZBC Zealand Business College, Vordingborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Lærebog Hhx Erhvervsret C Thomas Skovgaard Koldig Hhx

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Kapitel I Overblik over kreditor- og skyldnerrettigheder. Kapitel II Udlæg. Forkortelser... 15 DEL 1 OVERBLIK

Indholdsfortegnelse. Kapitel I Overblik over kreditor- og skyldnerrettigheder. Kapitel II Udlæg. Forkortelser... 15 DEL 1 OVERBLIK Forkortelser... 15 DEL 1 OVERBLIK Kapitel I Overblik over kreditor- og skyldnerrettigheder 1. Fremstillingens emne og sigte... 19 2. Kreditorrettigheder... 20 2.1. Krav på penge og krav på andet end penge...

Læs mere

Insolvens & Rekonstruktion

Insolvens & Rekonstruktion Insolvens & Rekonstruktion Nyhedsbrev august 2009 Gorrissen Federspiel Kierkegaard H.C. Andersens Boulevard 12 1553 København V Konkursretlige overvejelser som følge af den midlertidige lukning af tinglysningskontoret

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013/2014 Institution Handelsskolen Silkeborg, Handelsgymnasiet Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Konefinten hvad er det?

Konefinten hvad er det? - 1 Konefinten hvad er det? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I dagspressen har der i forbindelse med Roskilde Bank været omtalt en transaktion benævnt konefinten, hvorefter ledelsen, der

Læs mere

Kernestof: moral, etik og jura samt retlig regulering og retskilder, både danske og internationale.

Kernestof: moral, etik og jura samt retlig regulering og retskilder, både danske og internationale. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel 1 Introduktion til jura og erhvervsret Titel 2 Erstatning Titel 3 Aftaleret Titel 4 Køberet Titel 5 Sammenhængende forløb om pant Titel 6 Kreditsikring

Læs mere

Ordliste. Trojka. Dansk og international erhvervsret. Accept

Ordliste. Trojka. Dansk og international erhvervsret. Accept Accept Acceptanten Aftaleerhverver Aftaleparter Analog anvendelse Beskyttelsespræceptiv Bevisbyrde Bodel Bodeling Boslod Civilkøb Deklaratorisk Et svar på et tilbud om at ville købe, eller en accept af

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012/2013 Institution Handelsskolen Silkeborg, Handelsgymnasiet Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Disposition. Overblik og baggrund. Gennemgang af udvalgte ændringer. Særligt vedr. udvidet reklamationsret

Disposition. Overblik og baggrund. Gennemgang af udvalgte ændringer. Særligt vedr. udvidet reklamationsret TUN12 1 Disposition Overblik og baggrund Gennemgang af udvalgte ændringer Særligt vedr. udvidet reklamationsret Præsentation af www.tun12.dk 2 Hvorfor nye TUN-salgsbetingelser? TUN 2002 har været gældende

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2017 Institution Svendborg Erhvervsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Erhvervsret, niveau

Læs mere

Reeksamen HA (jur.) Grundlæggende formueret, vinter Rettevejledning

Reeksamen HA (jur.) Grundlæggende formueret, vinter Rettevejledning Reeksamen HA (jur.) Grundlæggende formueret, vinter 2017 Rettevejledning 1. Hvem kan Peter gøre erstatningsansvar for tingsskaden gældende overfor? P får ødelagt sin iphone, og han lider herved et tab

Læs mere

SØ- OG HANDELSRETTENS NOTAT OM TINGLYSNING AF KONKURSDEKRETER, HVOR FALLENTEN INDEN KONKURSEN HAR ERHVERVET EN FAST EJENDOM PÅ TVANGSAUKTION

SØ- OG HANDELSRETTENS NOTAT OM TINGLYSNING AF KONKURSDEKRETER, HVOR FALLENTEN INDEN KONKURSEN HAR ERHVERVET EN FAST EJENDOM PÅ TVANGSAUKTION SØ- OG HANDELSRETTENS NOTAT OM TINGLYSNING AF KONKURSDEKRETER, HVOR FALLENTEN INDEN KONKURSEN HAR ERHVERVET EN FAST EJENDOM PÅ TVANGSAUKTION 1. Tinglysning af tvangsauktion Tinglysningslovens 13, stk.

Læs mere

CASE & RETTEVEJLEDNING: HH ApS

CASE & RETTEVEJLEDNING: HH ApS CASE & RETTEVEJLEDNING: HH ApS CASE: HH ApS Hans Hansen er direktør i HH ApS, hvor hans hustru Nanna er ansat som bogholder. Hans og Nanna har den seneste tid boet hver for sig, da Hans er begyndt at "se"

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 118 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Viden Djurs hhx Erhvervsret C Troels Uhre Isen (trui) hhxr3e17 Forløbsoversigt (11) Forløb 1 Forløb 2 Forløb 3 Forløb

Læs mere

Eksempel på ansættelseskontrakt for direktør

Eksempel på ansættelseskontrakt for direktør Eksempel på ansættelseskontrakt for direktør (Detanbefales at bruge professionel assistance i det konkrete tilfælde.) 1. Aftalens parter Mellem undertegnede Virksomhedsnavn Adresse Reg.nr. SE-nr. (kaldet

Læs mere

Gældende fra: 03. Juni 2019 IPNord ApS Generelle forretningsbetingelser

Gældende fra: 03. Juni 2019 IPNord ApS Generelle forretningsbetingelser Gældende fra: 03. Juni 2019 IPNord ApS Generelle forretningsbetingelser Dette dokument vil gennemgå IPNord ApS (CVR: 37323276) generelle forretningsbetingelser og er gældende for alle IPNord ApS opgaver,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2012 Institution Handelsgymnasiet Tradium, Rådmands Boulevard 19, Randers Uddannelse Fag og niveau

Læs mere

Køb I. Copenhagen Business School, 24 October 2006. Jan Trzaskowski Copenhagen Business School

Køb I. Copenhagen Business School, 24 October 2006. Jan Trzaskowski Copenhagen Business School Køb I Copenhagen Business School, 24 October 2006 Jan Trzaskowski Copenhagen Business School 1 Nogle indledende bemærkninger Forholdet til aftaleretten Parternes forpligtelser Sælgers misligholdelse Forsinkelse,

Læs mere

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning.

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning. FD Sikring A/S (FD Alarmer) cvr. nr. 11 77 76 00 SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER (Erhverv) 1. Almindelige bestemmelser 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse på alle aftaler

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012/2013 Institution Handelsskolen Silkeborg, Handelsgymnasiet Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

HA (jur.) Grundlæggende formueret, vinter 2016/2017. Rettevejledning

HA (jur.) Grundlæggende formueret, vinter 2016/2017. Rettevejledning HA (jur.) Grundlæggende formueret, vinter 2016/2017 Rettevejledning Problemkatalog Fagets formål fremgår af fagbeskrivelsen og omfatter blandt andet, at de studerende vurderes på deres evne til: 1) at

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER 1. 1.1. 1.2. Generelt Disse almindelige salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse, i det omfang de ikke udtrykkeligt fraviges ved anden skriftlig aftale. Købers indkøbsbetingelser

Læs mere

Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne.

Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne. Salgs- og leveringsbestemmelser for Compfitt A/S 1. Indledning. Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne. Salgs- og

Læs mere

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning.

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning. TROLDHEDE INSTALLATIONSFORRETNING A/S CVR. NR. 35 52 64 47 SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER (Erhverv) 1. Almindelige bestemmelser 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse på alle

Læs mere

RINGKØBING-SKJERN INSTALLATIONSFORRETNING A/S, CVR nr , Herunder TI-AUTOMATION A/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER

RINGKØBING-SKJERN INSTALLATIONSFORRETNING A/S, CVR nr , Herunder TI-AUTOMATION A/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER RINGKØBING-SKJERN INSTALLATIONSFORRETNING A/S, CVR nr. 26 10 37 97, Herunder TI-AUTOMATION A/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER (Erhverv) 1. Almindelige bestemmelser 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser

Læs mere

Holdet skal til eksamen efter eksamensform A (30 min forberedelse 30 min eksaminisation).

Holdet skal til eksamen efter eksamensform A (30 min forberedelse 30 min eksaminisation). 1 Termin 2014/2015 Institution Handelsgymnasiet Ribe Uddannelse HHX Fag og niveau Erhvervsret - niveau C Hold Hh3c Lærer Anders Smedegaard Jensen Holdet skal til eksamen efter eksamensform A (30 min forberedelse

Læs mere

1 Opretholdelse af konsignationsforholdet ved forhandlerens konkurs betingelser

1 Opretholdelse af konsignationsforholdet ved forhandlerens konkurs betingelser Indhold 1 Opretholdelse af konsignationsforholdet ved forhandlerens konkurs betingelser og nødvendige foranstaltninger 2 Konsignation og virksomhedspant i fabriksnye biler - kolliderende rettigheder og

Læs mere

Bilag [nr.] Trepartsaftale

Bilag [nr.] Trepartsaftale J.nr.: 7501417 MPE/KRM Bilag [nr.] Trepartsaftale Kammeradvokaten Telefon +45 33 15 20 10 Vester Farimagsgade 23 Fax +45 33 15 61 15 DK-1606 København V www.kammeradvokaten.dk Trepartsaftale INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: December 2018 Eksamen: December 2018 Institution Uddannelse Fag og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-juni 10/11. Hog10hhx3h3g

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-juni 10/11. Hog10hhx3h3g Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 10/11 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Herningsholm Gymnasium HHX, Herning Erhvervsret

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 118 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Viden Djurs hhx Erhvervsret C Troels Uhre Isen (trui) hhxr3f17 Forløbsoversigt (11) Forløb 1 Forløb 2 Forløb 3 Forløb

Læs mere

Kapitel 1 - Introduktion

Kapitel 1 - Introduktion Kapitel 1 - Introduktion 1. Indledning 2 1.1 Baggrund 2 1.2 Sikkerhedsformer: 2 1.3 Obligationsret og tingsret: 3 1 Kapitel 2 Panteret 2.1 Indledning 6 2.2 Forholdet mellem pantsætteren og panthaveren

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2017 Institution Svendborg Erhvervsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Erhvervsret, niveau

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2019 Institution Thisted Handelsgymnasium, EUC Nordvest Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX

Læs mere

Lovtidende A 2011 Udgivet den 18. marts 2011

Lovtidende A 2011 Udgivet den 18. marts 2011 Lovtidende A 2011 Udgivet den 18. marts 2011 15. marts 2011. Nr. 213. Bekendtgørelse om tinglysning i personbogen I medfør af 45, stk. 2, 50, stk. 1, og 50 f, stk. 2, i lov om tinglysning, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Rekonstruktion og konkurs

Rekonstruktion og konkurs Rekonstruktion og konkurs Teknisk Landsforbund Sidst redigeret: 13. januar 2014 Forfatter: Byrial Bjørst, Saskia Madsen-Østerbye, Charlotte Dahm-Johansen Tryk: Teknisk Landsforbund Denne pjece er at betragte

Læs mere

Salgs- og leveringsbetingelser

Salgs- og leveringsbetingelser Salgs- og leveringsbetingelser Gældende fra januar 2019 1. GENERELT Medmindre andet skriftligt er aftalt gælder disse salgs og leveringsbetingelser for alle aftaler indgået med Varme & Energi ApS, CVR.nr.

Læs mere

Bent Iversen. Sikkerhedsrettigheder

Bent Iversen. Sikkerhedsrettigheder Bent Iversen Sikkerhedsrettigheder Odense Universitetsforlag 1998 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 13 2 Panterettigheder i fast ejendom 15 3. Tinglysning af rettigheder over fast ejendom 17 1. 1.1 1.2

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer, 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold ZBC Zealand Business College, Vordingborg

Læs mere

Carsten Munk-Hansen FAST EJENDOM. Overdragelsen, mangler og anden misligholdelse

Carsten Munk-Hansen FAST EJENDOM. Overdragelsen, mangler og anden misligholdelse Carsten Munk-Hansen FAST EJENDOM Overdragelsen, mangler og anden misligholdelse Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2010 Kapitel 1. Afgrænsning og begreber 17 1. Fremstillingens udstrækning og afgrænsning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2018-2019 Institution Det Blå Gymnasium Business College Syd Uddannelse hhx Fag og niveau Erhvervsret

Læs mere

VEJLEDENDE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR EL-TAVLE BRANCHEN

VEJLEDENDE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR EL-TAVLE BRANCHEN VEJLEDENDE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR EL-TAVLE BRANCHEN 1. Generelt 1.1. Disse almindelige salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse, i det omfang de ikke udtrykkeligt fraviges ved anden

Læs mere

Salgs- og leveringsbetingelser

Salgs- og leveringsbetingelser Salgs- og leveringsbetingelser Gældende fra januar 019 1. GENERELT Medmindre andet skriftligt er aftalt, gælder disse salgs- og leveringsbetingelser for alle aftaler indgået med. CVR.nr.9838186, 3100 Hornbæk

Læs mere

Erstatningsansvar for greenkeepere. Erling Kragh-Pedersen Advokat (H)

Erstatningsansvar for greenkeepere. Erling Kragh-Pedersen Advokat (H) Erstatningsansvar for greenkeepere Erling Kragh-Pedersen Advokat (H) Præsentation Erling Kragh-Pedersen Advokat (H), Partner ADVOKATFIRMAET.DK Direkte telefon: 96 31 62 34 Mobil: 28 10 48 64 Skype: ErlingK-P

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution EUC Nordvest/Thisted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Erhvervsjura C Maria

Læs mere

Læs mere om udgivelsen på Bo von Eyben Peter Møgelvang-Hansen. Kreditorforfølgning. Materiel foged- og konkursret. 7.

Læs mere om udgivelsen på  Bo von Eyben Peter Møgelvang-Hansen. Kreditorforfølgning. Materiel foged- og konkursret. 7. Bo von Eyben Peter Møgelvang-Hansen Kreditorforfølgning Materiel foged- og konkursret 7. udgave Bo von Eyben & Peter Møgelvang-Hansen Kreditorforfølgning materiel foged- og konkursret 7. udgave/1. oplag

Læs mere

Salgs- & leveringsbetingelser hos Madsen Maskinteknik

Salgs- & leveringsbetingelser hos Madsen Maskinteknik Salgs- & leveringsbetingelser hos Madsen Maskinteknik Nærværende salgs- og leveringsbetingelser er gældende ved enhver tilbudsgivning fra Madsen Maskinteknik, ved kundens ordregivning eller ved Madsen

Læs mere

Lejeaftalens indgåelse

Lejeaftalens indgåelse Eksamensspørgsmålet: Lejeaftalens indgåelse Introduktion Aftaleretlige problemstillinger Betalinger ud over lejen Husorden Intertemporale regler Lejeaftalens indgåelse Erhvervslejeret Lejeretten er indenfor

Læs mere

Ved erstatning uden for kontraktforhold anses kravet for stiftet ved den skadegørende handling.

Ved erstatning uden for kontraktforhold anses kravet for stiftet ved den skadegørende handling. PENGEFORDRINGER I. PENGEFORDRINGER 1. Hvad er en fordring? En erhvervsdrivende kan have tilgodehavender fra salg af varer og tjenesteydelser. Disse udgør en del af omsætningsaktiverne. Vi taler om pengefordringer.

Læs mere

Almindelige Salgs- og leveringsbetingelser for reservedele og værkstedsydelser

Almindelige Salgs- og leveringsbetingelser for reservedele og værkstedsydelser Almindelige Salgs- og leveringsbetingelser for reservedele og værkstedsydelser Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for reservedele og værkstedsydelser 1. ANVENDELSESOMRÅDE Mercedes-Benz CPH A/S

Læs mere

Vejledning om konkurser - Insolvensretlig redegørelse

Vejledning om konkurser - Insolvensretlig redegørelse Vejledning om konkurser - Insolvensretlig redegørelse Baggrund/Formål: Baggrund/Formål: Formålet med denne redegørelse er at give DANSKE ARKs medlemmer et overordnet indtryk af deres retsstilling i de

Læs mere

Handels- og leveringsbetingelser Bango ProDoor. 1 Generel

Handels- og leveringsbetingelser Bango ProDoor. 1 Generel Handels- og leveringsbetingelser Bango ProDoor 1 Generel 1) Handels- og leveringsbetingelser gælder for alle tilbud, ordrer, ordrebekræftelser og leverancer, med mindre anden skriftlig aftale er indgået

Læs mere

Salgs- og leveringsbetingelser for Bekidan Maskinfabrik A/S

Salgs- og leveringsbetingelser for Bekidan Maskinfabrik A/S BEKIDAN MASKINFABRIK A/S ERHVERVSVANGEN 18 DK-5792 ÅRSLEV TLF. +45 6599 1635 CVR-nr. DK 10511038 e-mail: bekidan@bekidan.dk www.bekidan.dk Anvendelse Salgs- og leveringsbetingelser for Bekidan Maskinfabrik

Læs mere

Bestemmelserne pkt. 2.1. og 2.2 er indbyrdes uklare, hvilket giver tvivl om, hvornår der er indgået en endelig aftale.

Bestemmelserne pkt. 2.1. og 2.2 er indbyrdes uklare, hvilket giver tvivl om, hvornår der er indgået en endelig aftale. Dansk Byggeris kommentarer til DB-12 (tidligere TUN-12) Brancheforeningen Danske Byggecentre (tidligere Trælasthandlerunionen TUN) har udarbejdet DB-12 ( Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for

Læs mere

Ophævelse af et ansættelsesforhold

Ophævelse af et ansættelsesforhold Gode råd om Ophævelse af et ansættelsesforhold - bortvisning Kend reglerne, før du bortviser en medarbejder Udgivet af Dansk Handel & Service i samarbejde med Danmarks Fotohandler Forening Ophævelse af

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2013 Institution Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Erhvervsret C Lotte

Læs mere

D O M. Afsagt den 4. marts 2014 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Linde Jensen, Bo Østergaard og Sophie Becher (kst.)).

D O M. Afsagt den 4. marts 2014 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Linde Jensen, Bo Østergaard og Sophie Becher (kst.)). D O M Afsagt den 4. marts 2014 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Linde Jensen, Bo Østergaard og Sophie Becher (kst.)). 19. afd. nr. B-763-13: Dantil Pantebrevsinvest ApS (advok Claus Hastrup

Læs mere

Finansrådets og Børsmæglerforeningens standardvilkår for lån af aktier

Finansrådets og Børsmæglerforeningens standardvilkår for lån af aktier Finansrådets og s standardvilkår for lån af aktier 21. januar 2002 hst Pkt. 1,0. Standardvilkår Pkt. 1,1. Nærværende standardvilkår (herefter Vilkårene) skal gælde for aktielån mellem parterne i det omfang,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2013 Institution Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Erhvervsret C Lotte

Læs mere

Gode råd om Forældelse

Gode råd om Forældelse Gode råd om Forældelse Fra den 1. januar 2008 gælder helt nye forældelsesregler dette notat hjælper dig med at få overblik over reglerne! Læs om: 1. Hvorfor er forældelsesregler relevante? 2. Forældelsesfrister

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2011/2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold ZBC Næstved Hhx Erhvervsret C (2010-bekendtgørelse)

Læs mere