Vejledende løsning og problemkatalog Ordinær prøve, grundlæggende formueret, E2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledende løsning og problemkatalog Ordinær prøve, grundlæggende formueret, E2014"

Transkript

1 Vejledende løsning og problemkatalog Ordinær prøve, grundlæggende formueret, E2014 Fagets formål fremgår af fagbeskrivelsen og omfatter blandt andet at de studerende vurderes på deres evne til: 1) at genkende juridiske problemstillinger 2) at argumentere for en løsning på skrift i et sikkert og præcist sprog 3) at anvende en korrekt, struktureret og systematisk fremgangsmåde 4) at anvende de rigtige kilder og begrunde dette 5) at anvende fagets terminologi korrekt og sikkert 6) at svare på det stillede spørgsmål. Studerende godskrives ikke for: 1) Gentagelser af opgaveteksten som ikke har relevans for et argument, eksempelvis 'indledninger'. 2) Redegørelser for juridiske problemstillinger der ikke spørges til. Spørgsmål 1 a) Giv en begrundet redegørelse for retsstillingen i forholdet mellem Asteroidea A/S og KvaliFoder ApS og tag stilling til de argumenter, parterne fremfører. Der fremføres to argumenter. Et om den almindelige pris og et om fejlskrift. Begge dele bør derfor nævnes i besvarelsen. Problemet er opstået på baggrund af en tastefejl i et tilbud. Der er derfor tale om en erklæringsfejl, og det må overvejes, om aftalen rammes af ugyldighed i medfør af AFTL 32, stk. 1, om fejlskrift. En tilbudsgiver er ikke bundet af sit tilbuds indhold, hvis modtageren indså eller burde indse, at der var sket en fejl. Det er derfor relevant at diskutere god tro hos KvaliFoder ApS. Momenter der taler for at KvaliFoder ApS er i god tro er at der er tale om en ny vare som ikke før har været indkøbt og anvendt. Argumentet om en almindelig pris kan derfor afvises. KvaliFoder er derfor i god tro og dermed er der indgået en bindende aftale om levering til en pris af kr. 132,-. Det kan måske nævnes at det høje proteinindhold og den meget lave pris på 132,- taler for at KvaliFoder burde indse at der var sket en fejl, når indkøberen er opmærksom på det høje proteinindhold, og at han forventer, at prisen må være højere end prisen for konventionelt pulver. Dette mod dog afvises da der er tale om et nyt produkt som branchen ikke endnu har kendskab til. (Grundlæggende aftaleret side 386ff.)

2 b) Tag begrundet stilling til, om der er indgået bindende aftale mellem Asteroidea A/S og Sophus. Det oplyses, at Hans er ansat i Asteroidea A/S. Hans præsenterer virksomheden over for Sophus, og de to mødes på en messe for professionelle. Hans handler i virksomhedens navn og for virksomhedens regning. Hans har derfor en stillingsfuldmagt jf. AFTL 10, stk. 2. En stillingsfuldmagt eksisterer, til fuldmægtigen fjernes fra stillingen jf. AFTL 15. Det oplyses, at dette er varslet, men det sker først om 3 måneder. Derfor eksisterer der en stillingsfuldmagt på tidspunktet for aftaleindgåelsen. Fuldmagten følger af det ydre forhold, som angår marketing, salg og personalepleje. Hans titel af chef (HR Manager) samt visitkortet der er ment til forevisning giver indtryk af at Hans har fuldmagt til at indkøbe arrangementer til personalet, heriblandt en overlevelsestur. Bemyndigelsen fremgår af det indre forhold og er for personaleplejens vedkommende begrænset til kr ,- om året hvilket er usædvanligt for chefer med ansvar for personalet. Det er dog klart at Hans handler uden for bemyndigelsen. Da Hans handler inden for fuldmagten, men uden for bemyndigelsen, er det nødvendigt at diskutere god tro hos Sophus, jf. AFTL 11, stk. 1. Der er ingen oplysning om, at Sophus kender til bemyndigelsen eller den budgetmæssige ramme. Derfor er Sophus i god tro og der er indgået en bindende aftale. Der skal ifølge spørgsmålet ikke tages stilling til Hans eventuelle ansvar over for hovedmanden. (Grundlæggende aftaleret kap. 4, særligt side 271ff.) Spørgsmål 2 (10%) a) Fra hvilket tidspunkt vil Asteroida A/S kunne kræve rente af den forsinkede betaling efter rentelovens regler, såfremt leveringsaftalen mellem parterne ikke indeholder bestemmelser om betalingstidspunktet? I den første situation er forfaldsdagen ikke fastsat i forvejen. Uden en forudgående aftale herom kan Asteroidea A/S ikke ensidigt fastsætte en betalingsdag, hvorfor rentelovens 3, stk. 2, finder anvendelse. Der kan derfor tidligst kræves rente 30 dage efter afsendelsen af fakturaen. Om der gælder en helligdagsregel eller ej, jf. Dansk privatret, 17. udg. s. 375, er uden betydning for kravet på rente. b) Bliver svaret anderledes, hvis leveringsaftalen mellem parterne indeholdt følgende ordlyd: Der udstedes hver den første i måneden faktura for leverancer foretaget i måneden forinden. Kvalifoder ApS skal betale fakturaerne senest den 13. i måneden?

3 I det andet tilfælde er forfaldsdagen fastsat i forvejen. Derfor kan rentelovens 3, stk. 1, anvendes. Som aftalen er formuleret, kan den ikke siges at tilsidesætte helligdagsreglen. Betaling skulle derfor være sket senest den 15. december, hvorfor Asteroidea A/S er berettiget til at kræve rente efter renteloven fra den 16. december (Dansk Privatret s. 375.) Spørgsmål 3 (35%) a) Giv en begrundet redegørelse for om Asteroidea A/S er bundet af bestillingslisten sendt til Stahl & Maschinen GmbH. Der er indgået en bindende aftale, såfremt der har været fremsat tilbud, der er blevet accepteret. Det må vurderes om Stahls prisliste og Bents bestillingsliste en afgørende rolle. Dette skal ske ud fra CISG artikel 14 da kravene for anvendelse af CISG er opfyldt jf. artikel 1-6 (løsørekøb, ikke privat formål, forretningssted i to CISG stater, ikke undtaget købsform og ikke aftalt andet). Der spørges til bestillingslisten afsendt af Bent. For at kunne vurdere om denne bestillingsliste er en accept eller et tilbud er det nødvendigt at overveje om Stahls udleverede prisliste i sig selv er et tilbud eller en opfordring til at gøre tilbud. Ifølge CISG artikel 14 er en henvendelse et tilbud såfremt henvendelsen: - udtrykker afsenders intention om at binde sig, - er rettet til en bestemt modtager, - indeholder angivelse af genstand, mængde, kvalitet og pris. Det fremgår af opgaven at prislisten er blevet udleveret ved første kontakt mellem Asteroidea A/S og Stahl. Det oplyses ikke at prislisten indeholder angivelser af mængder og kvalitet og ej heller om listen er adresseret specifikt til Asteroidea A/S eller ej. Antages det at prislisten ikke opfylder kravene i artikel 14 er der tale om en opfordring til at gøre tilbud og derfor bliver Bents bestillingsliste til et tilbud. Bestillingslisten opfylder kravene i artikel 14. Selv om prisen ikke er angivet direkte i bestillingslisten, så fremgår den indirekte jf. den udleverede prisliste. det muligt at tilbagekalde tilbud frem til tidspunktet for acceptens afsendelse, jf. art. 16. Da det oplyses, at der endnu ikke er afsendt en accept, er tilbuddet blevet tilbagekaldt. Det er irrelevant for tilbagekaldelen, jf. art. 16, om meddelelserne er blevet læst. Derfor er tilbuddet tilbagekaldt og Asteroidea A/S er derfor ikke bundet af den fremsendte bestillingsliste.

4 Antages det at prislisten opfylder kravene i artikel 14 er der tale om et stående tilbud. Bents bestillingsliste er derfor en accept af tilbud om salg af de varer der er angivet i prislisten. En accept kan tilbagekaldes hvis tilbagekaldelsen kommer frem før eller samtidig med at accepten kommer frem jf. CISG art. 18(2) og art. 22. Da tilbagekaldelsen kommer frem dagen efter er accepten ikke tilbagekaldt og Asteroidea A/S er derfor bundet af den fremsendte bestillingsliste. (Provisorisk kapitel af Edlund et al., Købsretten, 6. udg., side 2ff.) (Provisorisk kapitel af Neumann, Aftaleindgåelse og CISG del II, side 3ff og side 11ff.) b) Gør rede for hvor vidt Asteroidea A/S har krav på at få betaling og på at få varerne retur fra Det Lokale Dyrlægehus ApS. Købeloven finder anvendelse, da det oplyses, at der er indgået en gensidig bebyrdende aftale om køb af løsøre mellem to parter med hjemsted i Danmark. Hver bestilling bør behandles for sig. Ad den første bestilling. Først må det konstateres, om der er tale om misligholdelse. Købers pligt er at betale som aftalt. Det fremgår, at parterne ikke har aftalt betalingsdatoen, og denne følger derfor efter et påkrav, jf. KBL 12. Påkravet fremsættes samtidigt med leveringen, og fristen for betaling er fastsat til 14 dage efter. Det oplyses, at der er gået i hvert fald to måneder samt mere end 14 dage, siden påkravet er fremsat, hvorfor der er tale om misligholdelse i form af betalingsforsinkelse. Sælger påberåber sig to beføjelser, og inden disse behandles hver for sig, kan det konstateres, at der må foretages et valg imellem disse, da det ikke samtidigt er muligt både at kræve handlen hævet og betalingen erlagt, selv om betingelserne for hver beføjelse er opfyldt. Ved misligholdelse har sælger mulighed for at forlange ophævelse og erstatning, jf. KBL 28, stk. 1. Naturalopfyldelse (betaling) er begrænset i det omfang, der foreligger umulighed, såsom sammenbrud af betalingssystemer, jf. 24, jf. 30. Det oplyses ikke, at betaling er umulig. Reklamationspligten ved påstand om naturalopfyldelse afhænger af, om varen er overgivet til køber eller ej, da fristen i 31 kun gælder for tilfælde, hvor varen ikke er overgivet. Da varen i dette tilfælde er overgivet, gælder der ingen særlig lovbestemt reklamationsfrist, og selv om der er tale om en handelskøb (A/S og ApS), og selv om der er gået mindst 2 måneder siden betalingsfristen, har sælger stadig krav på betalingen.

5 Returnering af varerne kan ske såfremt, betingelserne for ophævelse er opfyldt. Ophævelse kan forlanges, hvis betalingsforsinkelsen er væsentlig, jf. KBL 28, stk. 1. I handelskøb formodes enhver forsinkelse at være væsentlig, jf. 28, stk. 1, 3. pkt. Der er ikke holdepunkter for at tilbagevise formodningen. Der er tydeligvis tale om et handelskøb, da parterne i aftalen drives i selskabsform (A/S og ApS). Forsinkelsen angår ikke en ringe del af købesummen, jf. princippet i 21, stk. 3. Det ser derfor umiddelbart ud som om, at aftalen kan ophæves. Det fremgår dog af 28, stk. 2, at en aftale ikke kan ophæves, såfremt varen er overgivet, hvilket er tilfældet her. Det oplyses, at der ikke er indgået aftaler ud over leveringstid, mængde og pris, og der er ikke taget et ejendomsforbehold. Dermed har sælger ikke adgang til at ophæve aftalen, og det er irrelevant at undersøge, om reklamationspligterne er overholdt. Sælger har derfor ret til betalingen (naturalopfyldelse), men kan ikke ophæve aftalen vedrørende den første levering. Hertil kommer eventuelt krav om mora- renter, hvilket der dog ikke direkte spørges til. (Købsretten side 107 og kap. 4) Ad den anden bestilling. Situationen er den samme som ovenfor, dog sådan at der er sket en fejl i betalingsoplysningerne. Der skal i 28, stk. 1, indlæses den modifikation, at beføjelserne kun tilkommer sælger, såfremt der ikke er tale om fordringshavermora. Det forkerte kontonummer er sælgers ansvar, jf. U V. Der foreligger således ikke betalingsforsinkelse, og der foreligger derfor heller ikke en væsentlig misligholdelse, som kan føre til aftalens ophævelse, da sælgers fordringshavermora er årsagen til den manglende betaling. Naturalopfyldelse (betaling af købesummen) er stadig en ret, jf. aftalen, når det rigtige kontonummer bliver oplyst af sælger, dog sådan at retten til morarenter er afskåret. Muligheden for, at køber kan frigøre sig for sin betalingsforpligtigelse ved deponering, er kun sparsomt omtalt i pensum. (Købsretten side 113 og 217.) Spørgsmål 4 (25%) a) Tag begrundet stilling til hvorvidt Bent, Asteroidea A/S og/eller skipperen er ansvarlige for det fremsatte krav. Der er tale om spørgsmål om erstatning uden for kontrakt. Der er tale om personskade, idet arbejdstageren Alice omkommer som følge af en arbejdsulykke, hvorved hendes ægtefælle lider et forsørgetab, der er opgjort til kr.

6 Det første, der må tages stilling til, er hvem der eventuelt kan komme i betragtning som eventuelle skadevoldere. I den foreliggende situation er der flere mulige ansvarssubjekter: 1) Selskabet Asteroidea, der bærer et arbejdsgiveransvar for lederen Bent (og i den forbindelse Bent selv) samt 2) Viggo som ansvarlig for kutterens drift og indretning. Inden de to ansvarssubjekters stilling behandles nedenfor, skal det pointeres, at mens der kan anføres ret sikre synspunkter i anledning af Asteriodeas (og Bents) erstatningsretlige stilling, er det vanskeligere at indse de forhold, der potentielt kan føre til ansvar for Viggo (hvorfor beskrivelsen af retsstillingen af sidstnævnte karaktermæssigt bedømmes betydelig mere lempeligt). 1) I forhold til arbejdsgiveren Asteroidea A/S kan to ansvarsgrundlag diskuteres. For det første gælder der som udgangspunkt erstatningsansvar på et culpa- grundlag over for arbejdstagere, hvis der sker tilsidesættelse af den gældende endog meget strenge handle- og informationspligt, som gælder og som skal sikre, at de ansatte kan arbejde under sikkerhedsmæssigt forsvarlige forhold, således at de ikke kommer til skade, jf. Lærebog i erstatningsret s. 99 ff. med henvisning til arbejdsmiljølovens 45 (om tekniske hjælpemidler, som der er tale om her). Culpaansvaret er altså strengt, og der skal i øvrigt som følge her meget til, for at en erstatning kan nedsættes på grund af egen skyld, jf. f.eks. U H (småtekst i Lærebog i erstatningsret s. 100). I den foreliggende situation, hvor skaden sker ved afprøvning af nyt udstyr har Asteroidea A/S ved den ansatte leder Bent klart og direkte instrueret den skadelidte medarbejder i, at hun ikke må starte maskinen, før lederen er tilbage. At der overhovedet opstår en situation, hvor der kan ske skade skyldes, at Alice tilsidesætter en direkte ordre og anmoder den for kutteren ansvarlige skipper om at igangsætte farligt mekanisk udstyr, som hun Alice har indgående kendskab til funktionen af generelt som ansat i Asterioida og i den foreliggende situation konkret som medudvikler af udstyret. Den almindelige handle og informationspligt, som skal sikre den ansattes sikkerhed er derfor umiddelbart overholdt af Asteroidea A/S. For det andet kan det med ovennævnte strenge vurdering af en skade i et arbejdsmiljø in mente - spørges, om der kan rettes noget krav mod Asteroidea A/S støttet på DL Reglen hjemler ganske vist et objektivt arbejdsgiveransvar, men en forudsætning for at skadelidte kan gøre dette objektive ansvar gældende, at der er noget at bebrejde den i sammenhængen relevante ansatte altså her lederen Bent en handling eller undladelse som har forbindelse til hvervet og helt centralt: Er mindst simpelt uagtsom, dvs. culpøs.

7 At Bent skulle have handlet culpøst kan dog klart afvises: Han har netop som leder givet en utvetydig instruks, der vel at mærke har en sådan karakter forbud mod overhovedet at starte maskinen at den helt udelukkede, at en potentiel skadessituation overhovedet kunne opstå om adressaten for instruksen som netop er afdøde Alice selv havde overholdt sin lydighedspligt. Det er derfor ikke nødvendigt at komme ind på EAL 23, stk. 2, som i den foreliggende situation i øvrigt efter alt at dømme ville have ført til ansvarsbortfald for Bent. Selv om man ikke når til ovennævnte ret sikre konklusion, at Asteroida ikke bærer noget ansvar, er det dog helt acceptabelt, om en af Alice udvist egen skyld inddrages i bedømmelsen. Jo flere momenter, der kan opregnes i dén forbindelse, jo bedre. For det første tager Alice initaitiv til testen ved at anmode om at få startet anlægget, og hun gør det stik imod en til hende personligt rettet tjenestebefaling. For det andet tager hun dette initiativ med fuldstændig viden om branchen, måden at losse en kutter på, og i den forbindelse med fuldstændig viden om farligheden af sugemekanismen, som hun selv har været med til at udvikle. For det tredje stikker hun herefter i en situation hvor hun er helt alene og ikke selv kan afbryde suget, og hvor hun véd at ingen om fornødent kan komme hende til hjælp ligefrem hovedet ned i den farlige maskine. Flere og navnlig alle ovennævnte momenter tilsammen må betegnes som endog overordentligt groft uagtsomt fra hendes side. At hun derfor har medvirket til skadens indtræden må således anses for sikkert, jf. nærmere Lærebog i erstatningsret s. 413 ff. Det må således antages at der sker bortfald af et evt. ansvar for Asteroidea. Det trækker ikke ned, om nedsættelse diskuteres som muligt alternativ til bortfald, men det skal i givet fald vurderes, hvorledes hændelsen så forholder sig til brøk- reglerne ved erstatningsfastsættelse, jf. Lærebog i erstatningsret, kapitel 15, afsnit 3.5, altså at mindre end 1/3 s uagtsomhed = fuld erstatning, mens mindre end 2/3 s uagtsomhed = ingen erstatning). 2. I forhold til skipperen Viggo kan de samme ansvarsgrundlag som nævnt ovenfor vedrørende Asterioda diskuteres. For det første er også Viggo er underlagt den ovennævnte meget strenge handle- og informationspligt, som gælder for arbejdsgivere og som skal sikre, at de ansatte kan arbejde under sikkerhedsmæssigt forsvarlige godhold. Dét, der i givet fald kan diskureres, er, om Viggo i Bents fravær glider ind og overtager det strenge ansvar. At han på den anden side blot har stillet sin kutter (om hvilken der ikke i øvrigt er oplysninger om arbejdsmiljøproblemer) til rådighed for en afprøvning ved Asteroidea A/S to ansatte, som netop selv har udviklet sugeindretningen. Mod en lempelse som følge af ovenstående taler, at afprøvningen sker i Viggos interesse, da han må en ret sikker viden om, hvad det er for en indretning, der er under afprøvning. At Viggo kunne have undladt at

8 starte maskinen og dermed suget er klart. Og måtte han have hørt lederen Bent give Alice beskeden om at vente trækker det i en skærpende retning. Sammenfattende må en eventuel diskussion handle om handepligt/tilsynsbeføjelser og i hvis interesse arbejdet udføres. Denne diskussion, som der ikke kan stilles store krav til i en besvarelse, med så meget desto større sikkerhed som ovenfor vedrørende Asteroidea munde ud i den konklusion, at den almindelige handle- og informationspligt, som skal sikre den ansattes sikkerhed er overholdt. Lægges det uden videre til grund, at Viggo ikke bærer noget ansvar, er et sådant svar fuldt acceptabelt. For det andet kan det objektive arbejdsangiveransvar efter DL berøres også i forhold til Viggo. Der kan i relation til henvises til lejetager/låntager- diskussionen, i Lærebog i erstatningsret, s. 151, særligt note 16. Der kan alt i alt argumenteres lidt frem og tilbage vedrørende de enkelte momenter, men om man ser og gennemfører denne diskussion er ikke afgørende. Tages spørgsmålet op, er svaret dog helt sikkert, at Viggo ikke er ansvarlig efter DL Den instruktionsbeføjelse, han med tvivlsom føje måtte antages at have altså ved så at sige at glide ind i og overtage pligten, da Bent går påfører ham netop kun ansvar, hvis den ansattes fejl (altså Alices fejl, jf. ovenfor) fører til, at der voldes skade på andre, hvilket ikke er tilfældet her, hvor det er Alice selv, der kommer til skade. Neutralt for besvarelsen af de ovenstående spørgsmål er opgavetekstens oplysning om, at Viggo som medstifter og aktionær i Asteriodea. Isoleret eller for den sags skyld sammen med andre momenter trækker denne omstændighed hverken i den ene eller det anden retning. En aktionær har ikke nogen handlepligt eller instruktions- eller tilsynsbeføjelse over ansatte i aktieselskabet. Dette er specielt sikkert her, hvor der sker skade i forbindelse med arbejde om bord på kutteren, hvor de afprøver eget udviklet udstyr i en anden virksomhed, end dén, som Viggo ejer aktier i. I relation til spørgsmålet om egen skyld er diskussionen tilsvarende som ovenfor vedrørende Asteroidea, altså at der er udvist en endog meget betydelig egen skyld af hende, som under alle omstændigheder må føre til ansvarsbortfald, alternativt nedsættelse efter tredjedelsreglen.

Rettekatalog, Formueret sommereksamen 2012

Rettekatalog, Formueret sommereksamen 2012 Rettekatalog, Formueret sommereksamen 2012 Det følgende er et rettekatalog til sommereksamen i Formueret, 2012. Bemærk, at rettekataloget ikke udgør nogen udtømmende eller endelig angivelse af mulige problemstillinger

Læs mere

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning.

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning. FD Sikring A/S (FD Alarmer) cvr. nr. 11 77 76 00 SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER (Erhverv) 1. Almindelige bestemmelser 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse på alle aftaler

Læs mere

Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne.

Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne. Salgs- og leveringsbestemmelser for Compfitt A/S 1. Indledning. Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne. Salgs- og

Læs mere

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning.

2.3. Er der ikke i tilbuddet oplyst en fast tilbudssum, udføres arbejdet i regning. TROLDHEDE INSTALLATIONSFORRETNING A/S CVR. NR. 35 52 64 47 SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER (Erhverv) 1. Almindelige bestemmelser 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse på alle

Læs mere

RINGKØBING-SKJERN INSTALLATIONSFORRETNING A/S, CVR nr , Herunder TI-AUTOMATION A/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER

RINGKØBING-SKJERN INSTALLATIONSFORRETNING A/S, CVR nr , Herunder TI-AUTOMATION A/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER RINGKØBING-SKJERN INSTALLATIONSFORRETNING A/S, CVR nr. 26 10 37 97, Herunder TI-AUTOMATION A/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER (Erhverv) 1. Almindelige bestemmelser 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser

Læs mere

HA (jur.) Grundlæggende formueret, vinter 2016/2017. Rettevejledning

HA (jur.) Grundlæggende formueret, vinter 2016/2017. Rettevejledning HA (jur.) Grundlæggende formueret, vinter 2016/2017 Rettevejledning Problemkatalog Fagets formål fremgår af fagbeskrivelsen og omfatter blandt andet, at de studerende vurderes på deres evne til: 1) at

Læs mere

Læs mere om udgivelsen på Købsretten

Læs mere om udgivelsen på  Købsretten Købsretten Nis Jul Clausen Hans Henrik Edlund Anders Ørgaard Købsretten 6. reviderede og udvidede udgave Nis Jul Clausen, Hans Henrik Edlund & Anders Ørgaard Købsretten 6. udgave/1. oplag C Karnov Group

Læs mere

Misligholdelse fra købers side

Misligholdelse fra købers side Misligholdelse fra købers side Køb af fast ejendom Indledning Køb af fast ejendom er ulovreguleret, og reguleres derfor af almindelige obligationsretlige regler. Forpligtelser Købers forpligtigelse er

Læs mere

Nogle indledende bemærkninger. Købeloven. Købeloven

Nogle indledende bemærkninger. Købeloven. Købeloven Nogle indledende bemærkninger Forholdet til aftaleretten Parternes forpligtelser Sælgers misligholdelse Forsinkelse, mangler eller vanhjemmel Købers misligholdelse Forsinkelse eller manglende betalingsevne

Læs mere

Leveringstid fastsat i sælgers interesse da ikke oplysninger om andet jf. 13. Købsretten s. 121.

Leveringstid fastsat i sælgers interesse da ikke oplysninger om andet jf. 13. Købsretten s. 121. Rettevejledning Spørgsmål 1 Det forudsættes at der er indgået en gyldig aftale og der er ikke grund i faktum for at diskutere ugyldighed. Køber og sælger har aftalt levering den sidste uge af April 2011

Læs mere

Opgave nr. 1: Aftaleret

Opgave nr. 1: Aftaleret DELE AF FORMUERET SOMMEREKSAMEN 2009 Opgave nr. 1: Aftaleret I forbindelse med omlægning af produktionen på sin landbrugsejendom besluttede landmand Arne Ask sig i januar 2009 for at sælge sin mejetærsker

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR KK-METAL P/S

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR KK-METAL P/S SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR KK-METAL P/S 1. Anvendelse 1.1 Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler om KK-Metal P/S s, CVR-nummer 37841676, ( Virksomheden

Læs mere

JD CASE - ERSTATNING OG KONTRAKT

JD CASE - ERSTATNING OG KONTRAKT K R O M A N N R E U M E R T C V R. N R. 6 2 6 0 6 7 1 1 R EG. A D R. : S U N D K R O G S G A D E 5 DK- 2 1 0 0 K Ø B E N H A V N Ø JD CASE - ERSTATNING OG KONTRAKT HVEM ER VI? RASMUS SCHMIDT, ADVOKAT (L)

Læs mere

Vejledning til. Kontrakt om udførelse af freelancearbejde, hvor du er selvstændig erhvervsdrivende. Side 1 af 6

Vejledning til. Kontrakt om udførelse af freelancearbejde, hvor du er selvstændig erhvervsdrivende. Side 1 af 6 Vejledning til Kontrakt om udførelse af freelancearbejde, hvor du er selvstændig erhvervsdrivende Side 1 af 6 Indledende bemærkninger: Hvis du har selvstændig virksomhed og er momsregistret, skal du anføre

Læs mere

Gældende fra: 03. Juni 2019 IPNord ApS Generelle forretningsbetingelser

Gældende fra: 03. Juni 2019 IPNord ApS Generelle forretningsbetingelser Gældende fra: 03. Juni 2019 IPNord ApS Generelle forretningsbetingelser Dette dokument vil gennemgå IPNord ApS (CVR: 37323276) generelle forretningsbetingelser og er gældende for alle IPNord ApS opgaver,

Læs mere

Standardvilkår for samarbejde mellem medicovirksomheder og designvirksomheder

Standardvilkår for samarbejde mellem medicovirksomheder og designvirksomheder Standardvilkår for samarbejde mellem medicovirksomheder og designvirksomheder Nærværende standardvilkår er tænkt som et neutralt udgangspunkt for samarbejdet mellem medico- og designvirksomheder omkring

Læs mere

Nis Jul Clausen Hans Henrik Edlund Anders Ørgaard. Købsretten. 5. udgave IIIKARNOV GROUP

Nis Jul Clausen Hans Henrik Edlund Anders Ørgaard. Købsretten. 5. udgave IIIKARNOV GROUP Nis Jul Clausen Hans Henrik Edlund Anders Ørgaard Købsretten 5. udgave IIIKARNOV GROUP Kapitel 1 Om kontraktforpligtelser og deres misligholdelse 1.1 Indledning - købsaftalen 13 1.2 Rigtig opfyldelse 17

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2014-15 (2. samling) SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2014-15 (2. samling) SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2014-15 (2. samling) SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt Folketinget Social- og Indenrigsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 26. oktober 2015 Kontor:

Læs mere

Side 1. Salgs- og leveringsbetingelser ALPHA-elektronik A/S. 1. Anvendelse

Side 1. Salgs- og leveringsbetingelser ALPHA-elektronik A/S. 1. Anvendelse Salgs- og leveringsbetingelser ALPHA-elektronik A/S 1. Anvendelse Disse salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse for samtlige tilbud, salg og leveringer foretaget af ALPHA-elektronik A/S (AE) til

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER. For ydelser leveret af Adplus ApS Skt. Anna Gade Aarhus C

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER. For ydelser leveret af Adplus ApS Skt. Anna Gade Aarhus C SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER For ydelser leveret af Adplus ApS Skt. Anna Gade 5 8000 Aarhus C Indholdsfortegnelse 1. Anvendelse... 3 2. Indgåelse... 3 3. Fuldmagt... 3 4. Priser... 3 5. Kunsulentydelser...

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin August 2011 - Maj 2012 Institution ZBC Zealand Business College, Vordingborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Lærebog Hhx Erhvervsret C Thomas Skovgaard Koldig Hhx

Læs mere

ALMINDELIGE SALGS- LEVERINGSBETINGELSER

ALMINDELIGE SALGS- LEVERINGSBETINGELSER ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER Indholdsfortegnelse 1. Generelt... 3 2. Indgåelse... 3 3. Opsigelse... 4 4. Priser... 4 5. Betalingsbetingelser... 5 6. Leveringsbetingelser... 5 7. Force majeure...

Læs mere

Salgs- og leveringsbetingelser for Lyngholm, herunder

Salgs- og leveringsbetingelser for Lyngholm, herunder Salgs- og leveringsbetingelser for Lyngholm, herunder LYNGHOLM KLOAK-SERVICE LYNGHOLM KLOAK-RENOVERING A/S LYNGHOLM TV INSPEKTION ApS 1. Anvendelsesområde 1.1. Nærværende salgs- og leveringsbetingelser

Læs mere

ALMINDELIGE SALGS- LEVERINGSBETINGELSER

ALMINDELIGE SALGS- LEVERINGSBETINGELSER ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER Indholdsfortegnelse 1. Definitioner... 3 2. Gyldighed... 3 3. Indgåelse... 4 4. Priser og fakturering... 4 5. Betaling... 5 6. Levering og risikoens overgang...

Læs mere

Handelshøjskolen, Aarhus Universitet Aarhus School of Business, University of Aarhus

Handelshøjskolen, Aarhus Universitet Aarhus School of Business, University of Aarhus RETTEANVISNING Ordinær vintereksamen 2009-2010 31145 / 24028 Introduktion til Erhvervsret KORTSVARSOPGAVER 1. En aftalepart kan blive bundet ved passivitet i en række tilfælde. F.eks. hvis der ikke reklameres

Læs mere

Reeksamen HA (jur.) Grundlæggende formueret, vinter Rettevejledning

Reeksamen HA (jur.) Grundlæggende formueret, vinter Rettevejledning Reeksamen HA (jur.) Grundlæggende formueret, vinter 2017 Rettevejledning 1. Hvem kan Peter gøre erstatningsansvar for tingsskaden gældende overfor? P får ødelagt sin iphone, og han lider herved et tab

Læs mere

Køb I. Copenhagen Business School, 24 October 2006. Jan Trzaskowski Copenhagen Business School

Køb I. Copenhagen Business School, 24 October 2006. Jan Trzaskowski Copenhagen Business School Køb I Copenhagen Business School, 24 October 2006 Jan Trzaskowski Copenhagen Business School 1 Nogle indledende bemærkninger Forholdet til aftaleretten Parternes forpligtelser Sælgers misligholdelse Forsinkelse,

Læs mere

De studerende bør efter en samlet vurdering konkludere, at kendelsen ikke er rigtig.

De studerende bør efter en samlet vurdering konkludere, at kendelsen ikke er rigtig. 1 Rettevejledning til opgave 1 1. Er rettens kendelse rigtig? Der kan efter praksis pålægges editionspligt med hjemmel i retsplejelovens 343, sammenholdt med reglerne om edition, jf. Den civile retspleje,

Læs mere

ALMINDELIGE SALGS- LEVERINGSBETINGELSER

ALMINDELIGE SALGS- LEVERINGSBETINGELSER 323-182087 SLA/sla 16.03.2015 ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER Advokatfirma Indholdsfortegnelse 1. Generelt... 3 2. Indgåelse... 3 3. Opsigelse... 3 4. Priser... 4 5. Betalingsbetingelser...

Læs mere

Handels- og forretningsbetingelser

Handels- og forretningsbetingelser Handels- og forretningsbetingelser for køb hos master care A/S Sofienlystvej 3 DK - 8340 Malling CVR-nr. 36941022 gældende fra den 15. oktober 2016 1. Generelt 1.1. De almindelige handels- og forretningsbetingelser

Læs mere

Erstatningsansvar for greenkeepere. Erling Kragh-Pedersen Advokat (H)

Erstatningsansvar for greenkeepere. Erling Kragh-Pedersen Advokat (H) Erstatningsansvar for greenkeepere Erling Kragh-Pedersen Advokat (H) Præsentation Erling Kragh-Pedersen Advokat (H), Partner ADVOKATFIRMAET.DK Direkte telefon: 96 31 62 34 Mobil: 28 10 48 64 Skype: ErlingK-P

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer, 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold ZBC Zealand Business College, Vordingborg

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

KAPITEL 11: KØBELOVEN I EN NØDDESKAL

KAPITEL 11: KØBELOVEN I EN NØDDESKAL KAPITEL 11: KØBELOVEN I EN NØDDESKAL I. GENERELT OM KØB - INDLEDNING l. Køb: definition - Sælger sælger en løsøregenstand til køber, der betaler sælger for varen. Bytte betragtes også som køb 2, stk. 3.

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER 1. Anvendelse og gyldighed 1.1. Disse salgs- og leveringsbetingelser er gældende for alle leverancer fra Walltec A/S (herefter benævnt Walltec ), medmindre andet er skriftligt aftalt. 1.2. Salgs- og leveringsbetingelserne

Læs mere

ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER

ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER Indholdsfortegnelse 1. Anvendelse... 3 2. Indgåelse... 3 3. Fuldmagt... 3 4. Priser... 3 5. Leveringsbetingelser... 4 6. Betalingsbetingelser... 5 7. Ansvar for

Læs mere

GENERELLE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR TREDJEPARTSPRODUKTER

GENERELLE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR TREDJEPARTSPRODUKTER GENERELLE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR TREDJEPARTSPRODUKTER Aftalegrundlag Enhver levering af tredjepartsprodukter fra DFF-EDB, vil ske i henhold til nærværende betingelse, der sammen med det underskrevne

Læs mere

BILAG 8 ÆNDRINGSHÅNDTERING SAMT EVENTUEL VIDEREUDVIKLING

BILAG 8 ÆNDRINGSHÅNDTERING SAMT EVENTUEL VIDEREUDVIKLING BILAG 8 ÆNDRINGSHÅNDTERING SAMT EVENTUEL VIDEREUDVIKLING INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 4 2. Ændringshåndtering... 4 3. Kundens Ændringsanmodning... 4 4. Leverandørens Ændringsanmodning... 4 5. Mindsteindhold

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Justitsministeriet Lovafdelingen Dato 29. juni 2006 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2006-702-0033 Dok.: JTS40625 KOMMISSORIUM for udvalget om køberetlig regulering af produktansvar 1. Indledning Ifølge

Læs mere

BILAG 6 ÆNDRINGSHÅNDTERING

BILAG 6 ÆNDRINGSHÅNDTERING BILAG 6 ÆNDRINGSHÅNDTERING INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 4 2. Ændringer... 4 2.1 Kundens ændringsanmodning... 4 2.2 Leverandørens ændringsanmodning... 4 2.3 Mindsteindhold for et løsningsforslag...

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2014 Institution Handelsskolen Silkeborg, Handelsgymnasiet Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR TEAM TRUCK APS GÆLDENDE FOR ERHVERVSKØB

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR TEAM TRUCK APS GÆLDENDE FOR ERHVERVSKØB SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR TEAM TRUCK APS GÆLDENDE FOR ERHVERVSKØB 1. ALMINDELIGE BESTEMMELSER 1.1. Nedenstående salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse på alle aftaler indgået mellem

Læs mere

ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER. Weesgaard Mechanical Support ApS

ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER. Weesgaard Mechanical Support ApS ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER Weesgaard Mechanical Support ApS WEESGAARD MECHANICAL SUPPORT APS Allingdamvej 13 9850 Hirtshals CVR- 36699493 +45 69155748 info@weesgaardms.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

THE ARMY-PAINTER ApS. Generelle salgs- og leveringsbetingelser

THE ARMY-PAINTER ApS. Generelle salgs- og leveringsbetingelser THE ARMY-PAINTER ApS Generelle salgs- og leveringsbetingelser 1. Anvendelse 1.1. Disse salgs- og leveringsbetingelser gælder for enhver leverance fra The Army-Painter ApS, CVR-nr. 30 72 01 21 ( Selskabet

Læs mere

VEJLEDENDE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR EL-TAVLE BRANCHEN

VEJLEDENDE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR EL-TAVLE BRANCHEN VEJLEDENDE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER FOR EL-TAVLE BRANCHEN 1. Generelt 1.1. Disse almindelige salgs- og leveringsbetingelser finder anvendelse, i det omfang de ikke udtrykkeligt fraviges ved anden

Læs mere

Salgs- og leveringsbetingelser for Danfo Trading

Salgs- og leveringsbetingelser for Danfo Trading Salgs- og leveringsbetingelser for Danfo Trading 1. Anvendelsesområde 1.1. Nedenstående betingelser finder anvendelse ved salg og levering af Danfo Trading s produkter i det omfang, de ikke fraviges ved

Læs mere

Opgave nr. 1. »Dette er mit absolut sidste tilbud. Jeg går ALDRIG under 60.000 kr. for dette pragtstykke, og det er mit sidste ord i dén sag«.

Opgave nr. 1. »Dette er mit absolut sidste tilbud. Jeg går ALDRIG under 60.000 kr. for dette pragtstykke, og det er mit sidste ord i dén sag«. DELE AF FORMUERET SOMMEREKSAMEN 2013 Opgave nr. 1 Astrid Ask drev på egen hånd sin forretning»astrids Antikviteter«med køb og salg. Blandt Astrids samhandelspartnere var Birger Boms forretning»birgers

Læs mere

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt Retsudvalget L 166 - Bilag 17 Offentligt Forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om forældelse af fordringer m.v. (Ændringer som følge af en ny lov om forældelse af fodringer, ophævelse

Læs mere

KONTRAKT. mellem. Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) Stenbrudsvej 55 DK-3730 Nexø CVR.nr.: (i det følgende kaldet leverandøren)

KONTRAKT. mellem. Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) Stenbrudsvej 55 DK-3730 Nexø CVR.nr.: (i det følgende kaldet leverandøren) KONTRAKT mellem Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) Stenbrudsvej 55 DK-3730 Nexø CVR.nr.: 19716406 (i det følgende kaldet leverandøren) og Kontaktrådet for Trafikbetjeningen af Bornholm Ullasvej

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2011/2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold ZBC Næstved Hhx Erhvervsret C (2010-bekendtgørelse)

Læs mere

Springende regres. Køb af fast ejendom. C vil gøre beføjelser gældende direkte overfor A

Springende regres. Køb af fast ejendom. C vil gøre beføjelser gældende direkte overfor A Indledning Udgangspunkt kontrakters relativitet Springende regres Køb af fast ejendom Kontrakter skaber alene rettigheder og pligter for dennes parter. Spørgsmålet omhandler A B C Ejendommen sælger fra

Læs mere

Salg- og leveringsbetingelser for udlejning af udstyr og tilbehør

Salg- og leveringsbetingelser for udlejning af udstyr og tilbehør Salg- og leveringsbetingelser for udlejning af udstyr og tilbehør 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige udlejnings- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler om Trust Rental

Læs mere

DELE AF FORMUERET VINTEREKSAMEN 2014/15. Opgave nr. 1

DELE AF FORMUERET VINTEREKSAMEN 2014/15. Opgave nr. 1 DELE AF FORMUERET VINTEREKSAMEN 2014/15 Opgave nr. 1 Ditte var ejer af forretningen Designmøbler og Ting, som forhandlede brugte designmøbler og brugte ting. Varerne til forretningen købte hun rundt omkring

Læs mere

N Y T L O V F O R S L A G O M B E T A L I N G S F R I S T E R M V.

N Y T L O V F O R S L A G O M B E T A L I N G S F R I S T E R M V. 22. november 2012 N Y T L O V F O R S L A G O M B E T A L I N G S F R I S T E R M V. 1. Indledning Den 3. oktober 2012 fremsatte justitsministeren et lovforslag, der indfører regler om maksimale betalingsfrister

Læs mere

Disposition. Præsentation 30-10-2014. Det juridiske ansvar v/ advokat Lotte Bork. Temadag i Dansk Svømmebadsteknisk Forening den 30.

Disposition. Præsentation 30-10-2014. Det juridiske ansvar v/ advokat Lotte Bork. Temadag i Dansk Svømmebadsteknisk Forening den 30. Det juridiske ansvar v/ advokat Lotte Bork Temadag i Dansk Svømmebadsteknisk Forening den 30. oktober 2014 Disposition Præsentation Generelt om arbejdsgivers og arbejdstagers ansvar Hvordan bedømmer man

Læs mere

Opgave nr. 1: Aftaleret

Opgave nr. 1: Aftaleret DELE AF FORMUERET - VINTEREKSAMEN 2010/2011 Opgave nr. 1: Aftaleret Alfred Ager ejede og drev en møbelfabrik i Tilst, hvor der dels blev fremstillet nye møbler, dels udført reparationer, herunder ombetrækning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: August 2016 juni

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2019 Campus

Læs mere

1.3 Ved eventuel uoverensstemmelse med købers generelle handelsvilkår går PANDA PRINT s almindelige salgs- og leveringsbetingelser forud.

1.3 Ved eventuel uoverensstemmelse med købers generelle handelsvilkår går PANDA PRINT s almindelige salgs- og leveringsbetingelser forud. Panda Print ApS 1. Indledning: 1.1 PANDA PRINT s almindelige salgs- og leveringsbetingelser er gældende for alle tilbud, salg og leverancer, medmindre andet er aftalt skriftligt mellem kunden og PANDA

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013/2014 Institution Handelsskolen Silkeborg, Handelsgymnasiet Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012/2013 Institution Handelsskolen Silkeborg, Handelsgymnasiet Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Almindelige leveringsbetingelser

Almindelige leveringsbetingelser Såfremt der ikke er aftalt andet gælder følgende leveringsbetingelser for produkter, der bliver leveret af HAGENS FJEDRE A/S: Almindelige leveringsbetingelser Anvendelse 1.Nedenstående, almindelige leveringsbetingelser

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2012 Institution Handelsgymnasiet Tradium, Rådmands Boulevard 19, Randers Uddannelse Fag og niveau

Læs mere

Omfangsdræn m.m. under huseftersynsordningen i lyset af UfR 2015 s. 702 Ø

Omfangsdræn m.m. under huseftersynsordningen i lyset af UfR 2015 s. 702 Ø Omfangsdræn m.m. under huseftersynsordningen i lyset af UfR 2015 s. 702 Ø H.P. Rosenmeier Marts 2015 Denne lille artikel er en bearbejdet og udbygget udgave af en kommentar til UfR 2015 s. 702 Ø i min

Læs mere

TILSLUTNINGSAFTALE DUBU EN IT-LØSNING PÅ OMRÅDET FOR UDSATTE BØRN OG UNGE

TILSLUTNINGSAFTALE DUBU EN IT-LØSNING PÅ OMRÅDET FOR UDSATTE BØRN OG UNGE TILSLUTNINGSAFTALE DUBU EN IT-LØSNING PÅ OMRÅDET FOR UDSATTE BØRN OG UNGE Mellem [navn på kommune] [adresse 1] [adresse 2] (herefter "Kommunen") og KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S 1 FORMÅL 1.1

Læs mere

Opgave nr. 1: Aftaleret

Opgave nr. 1: Aftaleret DELE AF FORMUERET OMPRØVEN 2010 Opgave nr. 1: Aftaleret Lørdag den 20. februar 2010 om morgenen stod Arne Ask over for en rejse til USA, og han bad derfor telefonisk sin gode ven, Bent Bo, om i Asks navn

Læs mere

Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder

Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler om DALTEK

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget Christiansborg Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København

Læs mere

Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder. 1. Anvendelse

Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder. 1. Anvendelse Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for serviceydelser til erhvervskunder 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler med EPEA

Læs mere

Salgs- og leveringsbetingelser

Salgs- og leveringsbetingelser Salgs- og leveringsbetingelser 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser gælder for alle aftaler indgået med Cascoo Scandinavia, CVR-nummer: 35210660, (herefter Virksomheden

Læs mere

Bilag [nr.] Trepartsaftale

Bilag [nr.] Trepartsaftale J.nr.: 7501417 MPE/KRM Bilag [nr.] Trepartsaftale Kammeradvokaten Telefon +45 33 15 20 10 Vester Farimagsgade 23 Fax +45 33 15 61 15 DK-1606 København V www.kammeradvokaten.dk Trepartsaftale INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Rettevejledningen. Vintereksamen EU-ret og dansk forvaltningsret ( )

Rettevejledningen. Vintereksamen EU-ret og dansk forvaltningsret ( ) Rettevejledningen Vintereksamen 2013-2014 EU-ret og dansk forvaltningsret (4621010066) Rettevejledningen er kun vejledende. Det kan ikke udelukkes, at den virkeligt gode og selvstændige besvarelse kan

Læs mere

ALMINDELIGE SALGSBETINGELSER

ALMINDELIGE SALGSBETINGELSER ALMINDELIGE SALGSBETINGELSER Indholdsfortegnelse 1. Anvendelse... 3 2. Indgåelse... 3 3. Fuldmagt... 3 4. Priser... 3 5. Betalingsbetingelser... 4 6. Force majeure... 4 7. Reklamations- og undersøgelsespligt...

Læs mere

Ballomax. Section 17 Ballomax

Ballomax. Section 17 Ballomax ME EX Section 17 Ballomax www.broen.com 19.3-1 IND 19.3-2 HO EX Ballomax KAPITEL 19 Salgs- og leveringsbetingelser www.broen.com 19.1-1 ME HO Salgs- og leveringsbetingelser IND 1. Anvendelse af salgs-

Læs mere

DELE AF FORMURET SOMMEREKSAMEN 2015. Opgave nr. 1

DELE AF FORMURET SOMMEREKSAMEN 2015. Opgave nr. 1 DELE AF FORMURET SOMMEREKSAMEN 2015 Opgave nr. 1 Arvid Ask var indehaver af rengøringsfirmaet»vask v/ Ask«med hovedsæde i Aarhus. Firmaet, der havde afdelinger i flere jyske byer og i 2015 rundede mere

Læs mere

ALMINDELIGE SALGS- LEVERINGSBETINGELSER. f o r. Wolturnus A/S

ALMINDELIGE SALGS- LEVERINGSBETINGELSER. f o r. Wolturnus A/S 123-116064 MWI/JKJ 21.12.2007 ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER f o r Wolturnus A/S Indholdsfortegnelse 1. Anvendelse... 3 2. Indgåelse... 3 3. Fuldmagt... 3 4. Priser... 3 5. Leveringsbetingelser...

Læs mere

Udbud. Køb af miljømåleudstyr til Ovnlinie 1 Slagelse Affaldsenergi. Generelle betingelser og beskrivelser for udbud

Udbud. Køb af miljømåleudstyr til Ovnlinie 1 Slagelse Affaldsenergi. Generelle betingelser og beskrivelser for udbud Udbud Køb af miljømåleudstyr til Ovnlinie 1 Slagelse Affaldsenergi Generelle betingelser og beskrivelser for udbud April 2019 1. Kontraktudkast - Leverancen Side 2 af 8 Miljømåleudstyr til Slagelse Affaldsenergi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012/2013 Institution Handelsskolen Silkeborg, Handelsgymnasiet Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

International købelov (CISG)

International købelov (CISG) International købelov (CISG) Med kommentarer af Bernhard Gomard René Franz Henschel Jurist- og Økonomforbundets Forlag International købelov (CISG) med kommentarer Bernhard Gomard og René Franz Henschel

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe. 1 København, den 15. juli 2009 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Assens ApS Østergade 45 5610 Assens Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at klagerne ikke overholdt 6-dages fristen for fortrydelse

Læs mere

Ændringer til rammeaftale. Dato 11. april 2014

Ændringer til rammeaftale. Dato 11. april 2014 Ændringer til rammeaftale Dato 11. april 2014 Ændring Indkøb af teltduge til Virksomhedshjemmeværnet tilføjet til Rammeaftalens pkt. 2, samt justering i antal af teltduge til brug for Hærhjemmeværnet og

Læs mere

Generelle salgs- og leveringsbetingelser i forbindelse med konsulentydelser fra HR-juristen

Generelle salgs- og leveringsbetingelser i forbindelse med konsulentydelser fra HR-juristen Generelle salgs- og leveringsbetingelser i forbindelse med konsulentydelser fra HR-juristen 1. Indledning Disse generelle betingelser finder anvendelse såfremt der ikke er aftalt andre betingelser i den

Læs mere

, ( Virksomheden ) salg og levering

, ( Virksomheden ) salg og levering Almindelige salgs- og leveringsbetingelser for produkter til erhvervskunder 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler om Automation

Læs mere

Samhandelsbetingelser InfraHouse P/S Vers. 1.2 8. Januar 2014

Samhandelsbetingelser InfraHouse P/S Vers. 1.2 8. Januar 2014 Samhandelsbetingelser InfraHouse P/S Vers. 1.2 8. Januar 2014 Indholdsfortegnelse 1. Aftaleindgåelse... 3 2. Ydelsernes omfang... 3 3. Parternes forpligtelser... 4 4. Pris og betalingsbetingelser... 5

Læs mere

GAVATEC A/S Januar 2016 Side 1 af 4

GAVATEC A/S Januar 2016 Side 1 af 4 Side 1 af 4 ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER I.: Gældende for lagersalg (lagerførte varer) Side 1 og 2. II.: Gældende for skaffe- og forskrivningssalg (ikke lagerførte varer) Side 3 og 4. I Salgs-

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution EUC Nordvest/Thisted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Erhvervsjura C Maria

Læs mere

Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Danske risikorådgiveres temadag 2015 Fakta om hvordan tingene hænger sammen, forsikrings- og erstatningsretligt.

Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Danske risikorådgiveres temadag 2015 Fakta om hvordan tingene hænger sammen, forsikrings- og erstatningsretligt. Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Danske risikorådgiveres temadag 2015 Fakta om hvordan tingene hænger sammen, forsikrings- og erstatningsretligt. Karin Hornbøll og Dorthe Albertsen Agenda Kommunens forsikringer

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2014/2015 Institution Handelsgymnasiet, Silkeborg Business College Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Udbud af. brandsikringsanlæg m.v. Service eftersyn og vedligehold. Kontraktudkast

Udbud af. brandsikringsanlæg m.v. Service eftersyn og vedligehold. Kontraktudkast Udbud af brandsikringsanlæg m.v. Service eftersyn og vedligehold Kontraktudkast Center for Ejendomme og Intern Service Høje Taastrup Kommune Bygden 2 2630 Taastrup Dato. 16-03-2010 Dok nr. 257 0049 Journal

Læs mere

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737).

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). / Besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 23. april 2010 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2009-7004-0029 Dok.: JOK41420 N O T A T om Forslag til

Læs mere

Standardvilkår for ydelser fra Forskerservice

Standardvilkår for ydelser fra Forskerservice 7. december 2017 DAFO - Forskerservice Standardvilkår for ydelser fra Forskerservice 1. Indledende bestemmelser Disse Standardvilkår gælder for alle ydelser leveret af Forskerservice i og uden for kontrakt.

Læs mere

Vareindkøbsaftale vedrørende

Vareindkøbsaftale vedrørende vedrørende Udskiftning af plastkædeskrabere i 3 rektangulære forklaringstanke på Helsingør Renseanlæg Sagsnr. 18/00239 1. Parterne Mellem Forsyning Helsingør 25 Haderslevvej 3000 Helsingør Repræsenteret

Læs mere

Salgs- & leveringsbetingelser hos Madsen Maskinteknik

Salgs- & leveringsbetingelser hos Madsen Maskinteknik Salgs- & leveringsbetingelser hos Madsen Maskinteknik Nærværende salgs- og leveringsbetingelser er gældende ved enhver tilbudsgivning fra Madsen Maskinteknik, ved kundens ordregivning eller ved Madsen

Læs mere

Modelforslag til DADIF (Dansk Diagnostik- og Laboratorieforening) Salgs- og Leveringsbetingelser ved salg af løsøre mellem erhvervsdrivende i Danmark

Modelforslag til DADIF (Dansk Diagnostik- og Laboratorieforening) Salgs- og Leveringsbetingelser ved salg af løsøre mellem erhvervsdrivende i Danmark Modelforslag til DADIF (Dansk Diagnostik- og Laboratorieforening) Salgs- og Leveringsbetingelser ved salg af løsøre mellem erhvervsdrivende i Danmark 1. Gyldighed Salgs- og leveringsbetingelserne gælder

Læs mere

1 Kapitel 4.5. Indrettelseshensynet. Indrettelseshensynet. Den juridiske litteratur

1 Kapitel 4.5. Indrettelseshensynet. Indrettelseshensynet. Den juridiske litteratur 1 Kapitel 4.5. Indrettelseshensynet Indrettelseshensynet Den juridiske litteratur Beskyttelse af borgernes berettigede forventninger har traditionelt været anerkendt i dansk forvaltningsret ikke kun vedrørende

Læs mere

Salgs- og leveringsbetingelser for produkter til erhvervskunder

Salgs- og leveringsbetingelser for produkter til erhvervskunder Salgs- og leveringsbetingelser for produkter til erhvervskunder 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler om ROOM67s, CVR-nummer

Læs mere

ALMINDELIGE SALGS- LEVERINGSBETINGELSER

ALMINDELIGE SALGS- LEVERINGSBETINGELSER ALMINDELIGE SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER Indholdsfortegnelse 1. Generelt 3 2. Indgåelse 3 3. Opsigelse 4 4. Priser 4 5. Betalingsbetingelser 5 6. Leveringsbetingelser 5 7. Force majeure 6 8. Reklamations-

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2017 Institution EUC Nordvest/Thisted Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Erhvervsret C Maria

Læs mere

Derudover kan der etableres et pantebrev. Sikringsakten er tinglysning jf. TL 1. Pantebrevet håndpantsættes jf. GBL 22.

Derudover kan der etableres et pantebrev. Sikringsakten er tinglysning jf. TL 1. Pantebrevet håndpantsættes jf. GBL 22. Opgave 1.1 Ved besvarelsen af opgaven skal den studerende kunne identificere de muligheder, der findes for stiftelse af sikkerheder og hvilke sikringsakter dette kræver. Det er muligt, at etablere sikkerhed

Læs mere