REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002"

Transkript

1 5. februar 2002 Af Lise Nielsen REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002 Resumé: BOLIGOMRÅDET OG BYGGE- OG ANLÆGSSEKTOREN På finanslovforslaget for 2002 lægger regeringen op til væsentlige nedskæringer på byfornyelsen, reduktioner i anlægsarbejderne og bortfald eller beskæring af en række boligsociale initiativer. Herudover introduceres en række ændringer i vilkårene for den almene boligsektor. Det forventede rammeforbrug til byfornyelse nedsættes i hvert af årene 2002 til 2005 med mere end en trediedel fra 2 mia. kr. til 1,25 mia. kr. Dermed signalerer den nuværende regering et væsentligt langsommere tempo i indsatsen for at bringe de dårligste boliger op på et mere tidssvarende niveau. Forslaget vil, i takt med at de lavere investeringsrammer får effekt, betyde en mærkbar nedgang i aktiviteten i bygge- og anlægssektoren. Anlægsbudgettet i 2002 nedsættes med 230 mio. kroner netto. I forhold til SR-regeringens finanslovforslag er anlægsudgifterne især lavere på trafikområdet (140 mio. kroner) og det gamle boligministeriums område (118 mio. kroner), mens forsvarets anlægsbudget forhøjes (med 100 mio. kroner). Regeringen forventer en indtægt på 225 mio. kroner i 2002 i forbindelse med salg af Rigsarkivets grund i Ørestaden. 55 mio. kroner spares i mindsket tilskud til kommunale miljø- og trafiksikkerhedsfremmende foranstaltninger. På det boligsociale område ophæver regeringen fra 2002 al statslig støtte til beboerrådgivning i belastede sociale områder og på byudviklingsområdet spares godt 30 mio. kroner. Sekretariatet for Kvarterløft nedlægges. SR-regeringens aftale med kommunerne om en stigning i det almennyttige boligbyggeri (kommuneaftalen) indgår i regeringens finanslovforslag, og den kommunale grundkapital falder som følge heraf fra 14 til 7 procent. Regeringen finansierer de øgede statslige udgifter til almene boliger et beløb i størrelsesordenen 580 mio. kroner hvert af årene gennem en aktivering af Landsbyggefondens midler. P:\GS\06-til ny hjemmeside\erhverv og samfund\2002\bolig-3-ln.doc

2 2 REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2002 BOLIGOMRÅDET OG BYGGE- OG ANLÆGSSEKTOREN Opsplitningen af det tidligere Boligministeriums ressort på det nuværende Økonomi- og Erhvervsministerium, Socialministeriet og Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration har ikke gjort det lettere at få et samlet overblik over regeringens politik på boligområdet. Der er dog (mindst) fire områder, hvor regeringen lægger op til en ændret politik i forhold til den tidligere regering. Der lægges op til væsentlige nedskæringer på byfornyelsen, anlægsarbejderne og en række boligsociale initiativer. Herudover introduceres en række ændringer i vilkårene for den almene boligsektor. Det forventede rammeforbrug til byfornyelse nedsættes i hvert af årene 2002 til 2005 med mere end en trediedel fra 2 mia. kr. til 1,25 mia. kr., jf. tabel 1. Dermed signalerer den nuværende regering et væsentligt langsommere tempo for byfornyelsen. Forslaget vil, i takt med at de lavere rammer får effekt, betyde en mærkbar nedgang i bestræbelserne på at oprette de mange nedslidte og utidssvarende boliger (uden f.eks. bad). Samtidig vil det betyde en mærkbar nedgang i aktiviteten i bygge- og anlægssektoren. Statens udgifter til byfornyelse falder med ca. 360 mio. kroner i 2002, og de kommunale udgifter falder med ca. 220 mio. kroner. Men kommunerne får ikke lov at beholde de penge, de sparer på byfornyelsen. Pengene overføres i stedet som en indtægt på statens budget. Anlægsbudgettet i 2002 nedsættes med 230 mio. kroner netto, jf. tabel 2. I forhold til SR-regeringen sparer den nuværende regering især på anlægsudgifterne på trafikområdet (140 mio. kroner) og det gamle boligministeriums område (118 mio. kroner), mens forsvarets anlægsbudget forhøjes væsentligt (med 100 mio. kroner). Nettobesparelsen på anlægsbudgettet på de 230 mio. kroner i forhold til SR-regeringens finanslovforslag betyder ikke nødvendigvis, at anlægsaktiviteten vil falde svarende til dette beløb. Hvis aktiviteten falder mindre end nettoudgifterne, skyldes det, at aktiviteten er blevet finansieret på en anden måde end gennem øgede statslige udgifter, f.eks. gennem salg af byggegrunde (regeringen forventer en indtægt på 225 mio. kroner i 2002 i forbindelse med salg af Rigsarkivets grund i Ørestaden).

3 3 På det boligsociale område ophæver regeringen fra 2002 al statslig støtte til beboerrådgivning i belastede sociale områder og sparer herved 15 mio. kroner årligt. Finansieringen af de ca. 74 boligrådgivere har hidtil været delt mellem staten (60 pct.) og Landsbyggefonden (40 pct.). Det vil herefter være op til Landsbyggefonden hvis midler der også er bud efter i forbindelse med finansieringen af det almennyttige boligbyggeri at løse denne sociale opgave. På byudviklingsområdet spares 30 mio. kroner. Denne besparelse er sammensat af en reduktion i Byudviklingspuljen på ca. 44 mio. kroner og en stigning på ca. 15 mio. kroner i udgifterne til Byer for alle lokale integrationshandlingsplaner mv. Sekretariatet for Kvarterløft nedlægges, og opgaven overflyttes til departementet. Udgifterne til forskning og oplysning på boligområdet reduceres med 10 mio. kroner i 2002, mens støtten til økologisk byggeri (20 mio. kroner) og alternative boliger for unge (5 mio. kroner) bortfalder. SR-regeringens aftale med kommunerne om en stigning i det almennyttige boligbyggeri (kommuneaftalen) indgår i regeringens finanslovforslag. Staten og kommunerne bidrager til finansieringen af det almene boligbyggeri, og får til gengæld en anvisningsret til 25 procent af lejemålene (blandt andet). En stigning i det almennyttige boligbyggeri medfører derfor øgede udgifter for staten og kommunerne. Som led i SR-regeringens kommuneaftale fra 2001 er kommunernes bidrag til finansieringen af det almene boligbyggeri imidlertid sat ned (idet den kommunale grundkapital falder fra 14 til 7 procent). Regeringen finansierer de øgede statslige udgifter til almene boliger et beløb i størrelsesordenen 580 mio. kroner hvert af årene gennem en aktivering af Landsbyggefondens midler. Regeringen henter herudover 213 mio. kroner i kommunerne i De 213 mio. kroner svarer til kommunernes gevinst i 2001 som følge af den nedsatte grundkapitalprocent. I forhold til SR-regeringens finanslovforslag sparer regeringen 18 mio. på udgifterne til andelsboliger og ekstra 8 mio. hentes i kommunerne, fordi forventninger om øget konkurrence og effektivitet i det almene byggeri antages at give en kommunal besparelse i denne størrelsesorden.

4 4 Tabeller Tabel 1 viser VK-regeringens og SR-regeringens investeringsrammer vedrørende byfornyelse på finanslovforslagene for Tabel 1. Investeringsrammerne for byfornyelse: Regeringens finanslovforslag i forhold til SR-regeringens Mio. kroner VK-regeringens ramme SR-regeringens ramme Forskel Kilder: Forslag til Finanslov for finansåret 2002, Finansministeriet, januar 2002 og Forslag til Finanslov for finansåret 2002, Finansministeriet, Tabel 2 viser den nuværende regerings og SR-regeringens anlægsbudgetter på finanslovforslagene for Anlægsbudgetterne vises brutto og netto. Nettoudgifterne viser alle udgifterne fratrukket alle indtægerne på anlægsbudgettet og er dermed udtryk for statens samlede udgifter til området. Bruttoudgifterne viser de statslige anlægsudgifter. Tabel 2. Regeringens anlægsbudget på finanslovforslaget for 2002 i forhold til SR-regeringens 2002 mio. Kroner Diverse indtægter Anlægsudgifter brutto Anlægsudgifter netto Regeringen 5731,8 3969,1 Regeringen SR 5847,0 4198,5 Forskel -115,2-229,4 Heraf Finans- og Økonomi- og Erhvervsministeriet ,9-117,9 Forsvarsministeriet ,0 Beskæftigelsesministeriet 0-19,4 Undervisningsmin. og Ministeriet 58 66,5 8,3 for Videnskab mv. Kulturministeriet -20,4-12,5 Miljøministeriet -26,1-26,1 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug -20,2-20,1 og Fiskeri Trafikministeriet ,9-140,0 Kilder: Forslag til Finanslov for finansåret 2002, Finansministeriet, januar 2002 og Forslag til Finanslov for finansåret 2002, Finansministeriet, 2001.

5 5 Regeringens beslutning om at standse byggeriet af et nyt Rigsarkiv i Ørestaden medfører et fald i Finansministeriets anlægsudgifter i størrelsesordenen 410 mio. kroner. Afviklingsomkostningerne i forbindelse med projektet er imidlertid foreløbigt sat til 107 mio. kroner. Hvis afviklingen af projektet bliver dyrere end disse 107 mio. kroner, vil ekstraudgifterne blive optaget på forslaget til tillægsbevillingsloven for I alt falder anlægsudgifterne på Finansministeriets område (tidligere Boligministeriet) med godt 300 mio. kroner, jf. tabel 2. Hertil kommer en stigning i indtægterne på 225 mio. kroner som følge af salget af Rigsarkivets grund i Ørestaden. Dette giver tilsammen en besparelse på 525 mio. kroner. Det er dog kun en del af denne samlede besparelse, der slår ud i en besparelse på Finansministeriets nettoudgifter på anlægsbudgettet, idet en del af anlægsudgifterne er lånefinansierede. Forsvarsministeriets anlægsudgifter stiger med 100 mio. kroner i forhold til SR-regeringens finanslovforslag. De forøgede anlægsudgifter finansieres fuldt ud via øgede statslige bevillinger. Trafikministeriets anlægsudgifter stiger med 58 mio. kroner brutto. Men Trafikministeriet skal ud at hente ekstra ca. 200 mio. kroner hos andre end staten for at finansiere denne merudgift, fordi det samlede anlægsbudget for Trafikministeriet forringes med 142 mio. kroner (målt i forhold til SRregeringens forslag). 55 mio. kroner spares ved at reducere puljen til statslig medfinansiering af miljø- og trafiksikkerhedsfremmende foranstaltninger, som amter, kommuner og boligselskaber iværksætter som led i lokale trafikhandlingsplaner (pgf ). Puljen reduceres fra 60 mio. kroner årligt til 5 mio. kroner årligt. Reduktionen må antages at medføre en tilsvarende nedgang i den kommunale anlægsaktivitet. Undervisningsministeriets anlægsudgifter stiger med 66 mio. kroner i forhold til SR-regeringens forslag, men da det samlede anlægsbudget kun forøges med 8 mio. kroner, skal ca. 58 mio. kroner hentes andre steder. Anlægsudgifterne for Miljøministerieret og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri falder, og budgetterne for de to ministerier beskæres tilsvarende. Også Kulturministeriets anlægsudgifter og budget falder.

6 6 Bilag Tabel B1 viser forskellen mellem den nuværende regerings og SRregeringens finanslovforslag for 2002 for udvalgte paragraffer på Økonomiog Erhvervsministeriets område. Tabel B1. Udvalgte paragraffer på Økonomi- og Erhvervsministeriets område: Regeringens finanslovforslag i forhold til SR-regeringens Forskel i mill. Kroner 8.41 Alment boligbyggeri (inkl. 560, ungdomsboliger og kollegier) 8.42 Andelsboliger -18,4-18,4-18,4-18, Byfornyelse -70, ,2-291, Hensættelser vedr. alment boligbyggeri og andelsboliger 8.46 Forskning og udvikling vedr. -0,4-1,1-1,9-2,5 byer, boliger og byggeri Reserver og budgetregulering på overførselsrammen. Budgetregulering vedr.: 12. reduktion af byfornyelsesrammen * 14. øget konkurrence og effektivitet i byggeriet* 70. nedsættelse af grundkapital i 2001* 80. nedsættelse af grundkapital i ** Noter: * Overførsel af kommunale midler. ** Aktivering af Landsbyggefondens midler (fondens fremtidige indtægter) Kilder: Forslag til Finanslov for finansåret 2002, Finansministeriet, januar 2002 og Forslag til Finanslov for finansåret 2002, Finansministeriet, 2001.

REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2003

REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2003 September 2002 Af Lise Nielsen REGERINGENS FINANSLOVFORSLAG FOR 2003 Resumé: BOLIGOMRÅDET OG BYGGE- OG ANLÆGSSEKTOREN Regeringens finanslovforslag for 2003 viser, at der er afsat væsentligt færre statslige

Læs mere

GRUNDSKOLEN. 9. august 2004. Af Søren Jakobsen

GRUNDSKOLEN. 9. august 2004. Af Søren Jakobsen 9. august 2004 Af Søren Jakobsen GRUNDSKOLEN Det gennemsnitlige tilskud pr. elev på grundskoleniveauet er faldet med 1,6 procent eller med 750 kr. fra 2001 til 2004 i gennemsnit (2004 prisniveau). Den

Læs mere

Forslag. Finanslov for finansåret 2015

Forslag. Finanslov for finansåret 2015 Til lovforslag nr. L 1 Folketinget 2014-15 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 18. december 2014 Forslag til Finanslov for finansåret 2015 Folketinget, den 18. december 2014 MOGENS LYKKETOFT

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. August 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. August 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen August 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om effekten af regelforenklingsindsatsen

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om flere boliger og lavere husleje i det almene boligbyggeri som følge af det lave renteniveau

Forslag til folketingsbeslutning om flere boliger og lavere husleje i det almene boligbyggeri som følge af det lave renteniveau Beslutningsforslag nr. B 129 Folketinget 2018-19 Fremsat den 1. marts 2019 af Kirsten Normann Andersen (SF) og Jacob Mark (SF) Forslag til folketingsbeslutning om flere boliger og lavere husleje i det

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning FFL2002s bevillinger og budgetoverslag for forskning og udvikling 2002-05 Peter S. Mortensen Carina Sponholtz Notat 2001/7 fra Analyseinstitut for Forskning The Danish Institute

Læs mere

10. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag til forslag til finanslov 2019

10. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag til forslag til finanslov 2019 Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 322 Offentligt Sagsnr. 2018-3667 Doknr. 549396 Dato 14-08-2018 10. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag til forslag til finanslov 2019

Læs mere

Oversigt over kommissioner

Oversigt over kommissioner Finansudvalget 2008-09 FIU alm. del Svar på Spørgsmål 160 Offentligt Oversigt over kommissioner 22. september 2009 Tabel 1. er oprettet af regeringen siden 2002 Statsministeriet Grønlandsk-dansk selvstyrekommission

Læs mere

Budgetkontrol juni 2012 Udvalget for Økonomi

Budgetkontrol juni 2012 Udvalget for Økonomi Side 1 af 7 Økonomisk oversigt () Løbende priser Regnskab 2011 Vedtaget budget 2012 Korrigeret budget 2012 Forventet regnskab 2012 Afvigelse i forhold til korr. budget Renter Renteindtægter -5,9-7,8-7,3-3,4

Læs mere

Effekten af milliarden bliver dog begrænset af, at den stadige reduktion af taksterne med to procent om året til omstillingsreserven (se nedenfor).

Effekten af milliarden bliver dog begrænset af, at den stadige reduktion af taksterne med to procent om året til omstillingsreserven (se nedenfor). Teknisk orientering om FFL2014 Indledning Regeringen præsenterede tirsdag den 27.08 sit finanslovsforslag for 2014 (FFL2014) Vækst og balance. Uddannelse fremstår umiddelbart som et væsentligt indsatsområde.

Læs mere

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE 20. september 2004 Af Søren Jakobsen REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE Regeringen har ved flere lejligheder givet udtryk for, at uddannelse skal have høj prioritet. I forslaget til finansloven for 2005 gav

Læs mere

Tabel 401 (side 1 af 5)

Tabel 401 (side 1 af 5) Tabel 401 (side 1 af 5) Specifikation af statens finanser, driftsudgifter, netto 1. Dronningen 61,5 62,4 64,3 1. Statsydelse 61,5 62,4 64,3 2. Medlemmer af det kongelige hus 20,1 20,4 21,1 1. Årpenge 20,1

Læs mere

Dagtilbudsområdet Overførsel til Ministeriet for

Dagtilbudsområdet Overførsel til Ministeriet for Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 31 Offentligt Social- og Integrationsministeriet Ministeriet for Børn og Undervisning Dagtilbudsområdet Overførsel til Ministeriet for Børn og

Læs mere

Finanslovsforslag 2002 s bevillinger og budgetoverslag vedrørende forskning og udvikling

Finanslovsforslag 2002 s bevillinger og budgetoverslag vedrørende forskning og udvikling Analyseinstitut for Forskning Finlandsgade 4 DK-8200 Aarhus N Tel +45 8942 2394 Fax: +45 8942 2399 Mail: afsk@afsk.au.dk Web: www.afsk.au.dk Finanslovsforslag 2002 s bevillinger og budgetoverslag 2003-05

Læs mere

Boligudvalget 2008-09 BOU Alm.del Bilag 58 Offentligt

Boligudvalget 2008-09 BOU Alm.del Bilag 58 Offentligt Boligudvalget 2008-09 BOU Alm.del Bilag 58 Offentligt L 29 (som fremsat): lov om ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v. og realkreditloven. (Nedsættelse af den kommunale

Læs mere

OMTRYKT (ændret beløb i ændringsforslag nr. 559)

OMTRYKT (ændret beløb i ændringsforslag nr. 559) Finansudvalget 2010-11 (Omtryk) L 1 7 Bilag 9 Offentligt Til lovforslag L 1 Folketingsåret 2010-2011 Ændringsforslag stillet af Radikale Venstre den 3. december 2010 Ændringsforslagene vil indgå i tillægsbetænkningen

Læs mere

FINANSPOLITIKKEN I REGERINGENS FINANSLOVSFORSLAG

FINANSPOLITIKKEN I REGERINGENS FINANSLOVSFORSLAG 31. januar 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: FINANSPOLITIKKEN I REGERINGENS FINANSLOVSFORSLAG De to overordnede pejlemærker for fastlæggelsen af finanspolitikken er finanseffekten dvs. aktivitetsvirkningen

Læs mere

Staten ansætter ikke seniorer

Staten ansætter ikke seniorer Staten ansætter ikke seniorer Ud af 15.744 nyansatte i staten i 2009 havde 282 rundet de 60 år. I ministeriernes departementer blev der i 2009 ansat 11 personer på 60 år eller derover ud af 623 ansættelser.

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 351 Offentligt. Teknisk gennemgang af FFL 15 3.

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 351 Offentligt. Teknisk gennemgang af FFL 15 3. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 351 Offentligt Teknisk gennemgang af FFL 15 3. september 2014 24. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 1. Indledning 2. Nye

Læs mere

Oversigtstabeller _Blå skilleblade.indd 1 02/07/

Oversigtstabeller _Blå skilleblade.indd 1 02/07/ Oversigtstabeller 3 Hovedoversigt over statsbudgettet Udgifter uden for udgiftslofter- Udgifter Udgifter under under delloft for delloft for drifts- indkomst- Mio. kr. udgifter overførsler 2013 Indtægter

Læs mere

Notat om FFL17 for Social- og Indenrigsministeriet (revideret)

Notat om FFL17 for Social- og Indenrigsministeriet (revideret) Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 390 Offentligt Enhed Koncernøkonomi Sagsbehandler Julie Rosenkilde Laursen Koordineret med Sagsnr. 2016-2960 Doknr. 342963 Dato 01-09-2016 Notat om

Læs mere

Notat. Borger & Arbejdsmarked Jobcenter/Stab/Udvikling. Økonomiske konsekvenser af finansloven indenfor beskæftigelsesområdet

Notat. Borger & Arbejdsmarked Jobcenter/Stab/Udvikling. Økonomiske konsekvenser af finansloven indenfor beskæftigelsesområdet Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 18. januar 2011 Sagsbehandler Anette Thede Telefon direkte 76 16 73 55 Sagsid 2011-52 Notat Økonomiske konsekvenser af finansloven

Læs mere

Y 2.2 Støttet byggeri Omfatter offentlig støtte til opførelse af almene familie- og ungdomsboliger samt støttede private andelsboliger.

Y 2.2 Støttet byggeri Omfatter offentlig støtte til opførelse af almene familie- og ungdomsboliger samt støttede private andelsboliger. &9(+)8316à()&=*362=)7)3+9(:-/-2+ &IWOVMZIPWIEJSQVÅHIXWEQXQÅPKVYTTI Det overordnede mål for bevillingens aktiviteter er, at kommunen altid skal være leveringsdygtig af byggemodnet jord til såvel bolig-

Læs mere

Skriftlig fremsættelse (20. januar 2009)

Skriftlig fremsættelse (20. januar 2009) 2008/1 SF.L L 101 (Gældende) Udskriftsdato: 10. juni 2019 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeren (Lars Løkke Rasmussen):: Skriftlig fremsættelse (20. januar 2009) Herved tillader

Læs mere

Bilag 2:Likviditetsopretning. Økonomiudvalgets anbefaling til likviditetsgenopretning Februar 2015

Bilag 2:Likviditetsopretning. Økonomiudvalgets anbefaling til likviditetsgenopretning Februar 2015 Bilag 2:Likviditetsopretning udvalgets anbefaling til likviditetsgenopretning Februar 2015 1. Ingen arrangementer på Fredtoften i 2015 Der er i budget 2015 afsat 0,3 mio. kr. til arrangementer på Fredtoften.

Læs mere

Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget Generelle bemærkninger til Budget Generelt

Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget Generelle bemærkninger til Budget Generelt Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget 2020 Generelle bemærkninger til Budget 2020 1. Generelt Ifølge Social- og Indenrigsministeriet skal byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for

Læs mere

BESPARELSER PÅ UDDANNELSE I DANMARK

BESPARELSER PÅ UDDANNELSE I DANMARK 9. august 2004 Af Søren Jakobsen BESPARELSER PÅ UDDANNELSE I DANMARK I 2002 udgav regeringen sine visioner for uddannelsessystemet i Danmark med publikationen Bedre, hvor målsætningen er ambitiøs uddannelsestilbuddene

Læs mere

Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration er afgivende ministerium. Ministeriet for Børn og Undervisning er modtagende ministerium.

Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration er afgivende ministerium. Ministeriet for Børn og Undervisning er modtagende ministerium. Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 31 Offentligt Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Ministeriet for Børn og Undervisning 4. 11 2011 J. nr. 1. Sammenfatning Som

Læs mere

Forslag. Finanslov for finansåret 2017

Forslag. Finanslov for finansåret 2017 Til lovforslag nr. L 1 Folketinget 2016-17 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 15. december 2016 Forslag til Finanslov for finansåret 2017 Folketinget, den 15. december 2016 KRISTIAN PIHL LORENTZEN

Læs mere

REGERINGENS BOLIGPOLITIK

REGERINGENS BOLIGPOLITIK 19. april 2002 Af Lise Nielsen Resumé: REGERINGENS BOLIGPOLITIK Notatet beskriver regeringens boligpolitik fra forskellige synsvinkler De ændrede rammer for boligpolitikken har andet end signalværdi. Økonomi-

Læs mere

1. Billige permanente boliger - strategi Sagsnr.:

1. Billige permanente boliger - strategi Sagsnr.: 1 1. Billige permanente boliger - strategi Sagsnr.: 219-2015-45098 Sagsfremstilling Formålet med denne sag er at udarbejde ny sagsfremstilling for de punkter, som Byrådet ikke godkendte i mødet den 30.

Læs mere

Notat om tilpasning af almene nybyggeriprojekter med henblik på indarbejdelse af små familieboliger målrettet flygtninge

Notat om tilpasning af almene nybyggeriprojekter med henblik på indarbejdelse af små familieboliger målrettet flygtninge KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 8 Notat om tilpasning af almene nybyggeriprojekter med henblik på indarbejdelse af små familieboliger målrettet flygtninge Notatet

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

Den samlede ramme for IB 2002 er opgjort i nedenstående oversigt:

Den samlede ramme for IB 2002 er opgjort i nedenstående oversigt: 3. Bevillingsramme for AAUs aktiviteter i 2002 Den samlede ramme for IB 2002 er opgjort i nedenstående oversigt: FL 2001 Ændring FL 2002 Prognose Overførsler IB2002 i 2002 priser AAU fra 2001 Ordinær uddannelse

Læs mere

Tillægsbevilling. Omplaceringer. forbrug 2014

Tillægsbevilling. Omplaceringer. forbrug 2014 NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen 07-10- -13342-132673 4. Økonomiske Redegørelse - Økonomiudvalget Økonomisk afdeling Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge 1.1 Driftsområdet Den 4. Økonomiske Redegørelse er

Læs mere

Finansiering. (side 26-33)

Finansiering. (side 26-33) (side 26-33) 26 BUDGET 2015 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2016-2018 Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger

Læs mere

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne.

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne. 1. Generelt Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet skal byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for det kommende år og tre overslagsår. Budgettet skal behandles to gange i byrådet med

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2019:2 23. januar Regionernes budgetter for regnskabsåret 2019.

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2019:2 23. januar Regionernes budgetter for regnskabsåret 2019. STATISTISKE EFTERRETNINGER OFFENTLIGE FINANSER 2019:2 23. januar 2019 Offentliggørelse af budget 2019 for kommunerne Regionernes budgetter for regnskabsåret 2019 Resumé: Regionerne har budgetteret med

Læs mere

GRØNLANDS HJEMMESTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2008

GRØNLANDS HJEMMESTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2008 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2008 Parterne er enige om, at landsstyret i Forslag til Landstingsfinanslov for 2008 foreslår en bevilling til bloktilskud til kommuner i 2008 på 761.509.000

Læs mere

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal - beslutning

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal - beslutning Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal - beslutning Beslutningstema På baggrund af administrationens oplæg skal det besluttes, at godkende mål- og budgetopfølgningen for første kvartal 2014. Kompetence

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning Foreløbigt offentligt forskningsbudget 2002 Peter S. Mortensen Carina Sponholtz Oktober 2001 Notat 2001/6 The Danish Institute for Studies in Research and Research Policy

Læs mere

Tabel 1 Samlede besparelser for de gymnasiale uddannelser

Tabel 1 Samlede besparelser for de gymnasiale uddannelser Detaljeret gennemgang af finanslovsforslag 2011 samt dispositionsbegrænsning 2010 Regeringens forslag til finanslov 2011 blev offentliggjort tirsdag den 24. august 2010. Der er ingen egentlige overraskelser

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Indledning Budget 2009 er vedtaget på Kommunalbestyrelsens møde den 8. oktober 2008. Budgettet baserer sig på en budgetaftale, som omfatter alle kommunalbestyrelsens partier på nær Socialistisk Folkeparti.

Læs mere

Ændringsforslag til Forslag til FINANSLOV for finansåret 2009 Tekst og Anmærkninger 24. november 2008

Ændringsforslag til Forslag til FINANSLOV for finansåret 2009 Tekst og Anmærkninger 24. november 2008 Ændringsforslag til Forslag til FINANSLOV for finansåret 2009 Tekst og Anmærkninger 24. november 2008 Finansmin. j.nr.: 09-203 2 3 Indholdsfortegnelse Oversigtstabeller... 5 15. Velfærdsministeriet...

Læs mere

Skriftlig fremsættelse (29. januar 2015)

Skriftlig fremsættelse (29. januar 2015) 2014/1 SF.L L 113 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeren (Bjarne Corydon): Skriftlig fremsættelse (29. januar 2015) Herved tillader jeg

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 619 (Alm. del) af 14. september 2018

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 619 (Alm. del) af 14. september 2018 Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 619 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 12. oktober 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 619 (Alm. del) af 14. september

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

Muligheder for tilpasning af budgetforslaget

Muligheder for tilpasning af budgetforslaget Muligheder for tilpasning af budgetforslaget 1. Baggrund Som det fremgår af budgetoversigt af 11. august 2014, som er udsendt sammen med dagsordenen til førstebehandling af Budgetforslag 2015 for Rudersdal

Læs mere

Generelle bemærkninger til regnskab 2015

Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Regnskabet overholder de fire overordnede målsætninger: Regnskab 2015 viser overordnet et godt resultat. Det overholder de fire overordnede økonomiske mål for den

Læs mere

Hovedoversigt over statsbudgettet 2019

Hovedoversigt over statsbudgettet 2019 Hovedoversigt 7 Hovedoversigt over statsbudgettet 2019 Udgifter uden for udgiftslofter Udgifter Udgifter under under delloft for delloft for drifts- indkomst- Mio. kr. udgifter overførsler Indtægter 1.

Læs mere

Oversigt effektiviseringsforslag Plan- og Bolig udvalgets effektiviseringsforslag - budget 2014

Oversigt effektiviseringsforslag Plan- og Bolig udvalgets effektiviseringsforslag - budget 2014 Oversigt effektiviseringsforslag Plan og Bolig udvalgets effektiviseringsforslag budget 2014 Effektiviseringsforslag (1.000 kr. ) Nr. Forslag 201 4 1 Borgerinddragelse Digitalisering ifm. Lokal og kommuneplaner

Læs mere

a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at Bygningsstyrelsen:

a. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at Bygningsstyrelsen: Aktstykke nr. 11 Folketinget 2017-18 Afgjort den 29. juni 2017 Tidligere fortroligt aktstykke AA af 29.6 Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 4.10 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Læs mere

Ressortaftale mellem Ministeriet for Børn og Undervisning og Kulturministeriet vedrørende folkeoplysningsområdet, herunder folkehøjskoler

Ressortaftale mellem Ministeriet for Børn og Undervisning og Kulturministeriet vedrørende folkeoplysningsområdet, herunder folkehøjskoler Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 31 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Kulturministeriet Ressortaftale mellem Ministeriet for Børn og Undervisning og Kulturministeriet

Læs mere

Boligselskabet Sct. Jørgen - ansøgning om tilsagn til opførelse af 3. etape af kollegiet Camp Logos på Viborg Kaserne (skema A) - Viborg Kommune

Boligselskabet Sct. Jørgen - ansøgning om tilsagn til opførelse af 3. etape af kollegiet Camp Logos på Viborg Kaserne (skema A) - Viborg Kommune Boligselskabet Sct. Jørgen - ansøgning om tilsagn til opførelse af 3. etape af kollegiet Camp Logos på Viborg Kaserne (skema A) - Viborg Byråd har i brev af 2. november 2006 meddelt følgende: Kvote og

Læs mere

Bilag C skal ikke længere medtages i budgetbidraget. Men vil indgå i de endelige budgetbemærkninger.

Bilag C skal ikke længere medtages i budgetbidraget. Men vil indgå i de endelige budgetbemærkninger. Den 27.05.2015 Til Økonomisk Sekretariat Hermed fremsendes s budgetbidrag. Budgetbidraget er opstillet på følgende bilag: Bilag A. Overensstemmelse med driftsrammen Bilag A1 - Uddybning af tekniske korrektioner/mindreudgifter

Læs mere

Hovedlinier i finanslovforslaget 2001

Hovedlinier i finanslovforslaget 2001 Hovedlinier i finanslovforslaget 2001 August 2000 Hovedlinier i finanslovforslaget for 2001 August 2000 Hovedlinier i finanslovforslaget for 2001, august 2000 #$% %% &'$% %( ( )*+,---. /0 1/ 2 & 32 411

Læs mere

Tabel 402 (side 1 af 5)

Tabel 402 (side 1 af 5) Tabel 402 (side 1 af 5) Specifikation af statens finanser, driftsudgifter, netto 1. Dronningen 64,4 65,9 69,3 1. Statsydelse 64,4 65,9 69,3 2. Medlemmer af det kongelige hus 21,1 21,7 23,7 1. Årpenge 21,1

Læs mere

Salg af almene boliger - BYGGE- OG BOLIGADMINISTRATION

Salg af almene boliger - BYGGE- OG BOLIGADMINISTRATION Baggrund P Da VK-regeringen trådte til, blev det skrevet ind i regeringsgrundlaget, at man ville give de almene beboere mulighed for at købe deres bolig P Et embedsmandsudvalg blev nedsat for at forberede

Læs mere

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Svar på ofte stillede spørgsmål DISPENSATION FRA ANSØGNINGSFRISTEN... 2 KAN KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTAGE ÆNDRINGER I TAKSTER OG TILSKUD FØR KOMMUNEN HAR

Læs mere

Økonomisk Afdeling Økonomiske Redegørelse 2017

Økonomisk Afdeling Økonomiske Redegørelse 2017 Økonomisk Afdeling 1. Økonomiske Redegørelse INDHOLD 1. Indledning... 2 2. Økonomiudvalget... 4 2.1 Serviceudgifter... 4 2.2 Finansiering... 5 2.3 Finansforskydninger... 1 3. Social- og Sundhedsudvalget...

Læs mere

Referat. Møde: Sagsnr: P Resumé

Referat. Møde: Sagsnr: P Resumé Møde: Socialudvalget inkl. de ikke Mødetid: 5. februar 2014kl. 16:00 Mødested: First Hotel Grand, Jernbanegade 18, 5000 Odense C Sekretariat: Sekretariatet 6. Nyt driftsloft for aktivering af ledige, udmøntning

Læs mere

Baggrundspapir. - Sådan er tallene blevet til. Cevea Vesterbrogade 124B, 3. Sal t.v. I 1620 København V Tlf

Baggrundspapir. - Sådan er tallene blevet til. Cevea Vesterbrogade 124B, 3. Sal t.v. I 1620 København V Tlf 1 Baggrundspapir - Sådan er tallene blevet til Indholdsfortegnelse To børn mindre i hver klasse... 2 Genåbne 100 folkeskoler... 3 500 ekstra sygeplejersker i alle 5 regioner i Danmark... 4 4.000 flere

Læs mere

Budgetvurdering - Budget

Budgetvurdering - Budget Budgetvurdering - Budget 2020 14.8.2019 1. Indledning Denne budgetvurdering beskriver administrationens vurdering af rammer og anbefalinger til kommunalbestyrelsen for budgetlægningen 2020-2023. Økonomiaftalen

Læs mere

Medarbejdere og lederes syn på løn og ansættelsesvilkår i staten

Medarbejdere og lederes syn på løn og ansættelsesvilkår i staten Medarbejdere og lederes syn på løn og ansættelsesvilkår i staten Personalestyrelsen København 16. juli 2010 KØBENHAVN ÅRHUS SAIGON 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Epinion...3 2. Baggrund...4 3. Frekvenstabeller

Læs mere

10 Beskæftigelsesindsats/Overførselsudgifter 4.177 Egentlige tillægsbevillinger 4.202 10.01 Berigtigelser af refusionsopgørelse for 2012-25

10 Beskæftigelsesindsats/Overførselsudgifter 4.177 Egentlige tillægsbevillinger 4.202 10.01 Berigtigelser af refusionsopgørelse for 2012-25 Budgetopfølgning pr. 30. juni 2013 Udvalg: Beskæftigelsesudvalget Generelt: Forbrugsprocenten er på 44,53 %, lidt mindre end forventet på 50 % pr. 30.06.13. Note Område Beløb i 1.000 kr. Beskæftigelsesudvalget

Læs mere

Forslag til finanslov for 2019

Forslag til finanslov for 2019 3. september 2018 Forslag til finanslov for 2019 Regeringen fremlagde torsdag i sidste uge forslag til finanslov for 2019. Dette notat fremhæver de vigtigste nyheder og kommenterer derefter de enkelte

Læs mere

Dansk vækstmotor løber tør for brændstof

Dansk vækstmotor løber tør for brændstof Dansk vækstmotor løber tør for brændstof Finansloven for 2011 og VKO s genopretningsplan medfører besparelser på over 5 milliarder kroner på forskning og uddannelse frem til 2013. Alene på ungdomsuddannelserne

Læs mere

Budget 2008-2011. Boligsocialt udvalgs budget:

Budget 2008-2011. Boligsocialt udvalgs budget: Budget 2008-2011 Boligsocialt udvalgs budget: Indeholder Bevilling nr. 81 Boligsociale aktiviteter 82 Integration 81 Boligsociale aktiviteter Bevillingens indhold Drift Driftssikring af boligbyggeri 1.690

Læs mere

Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2018

Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2018 Institutioner der udbyder almene voksenuddannelser Danske HF & VUC Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.: 20453044 Orientering

Læs mere

Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2018

Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2018 Efterskoler Efterskoleforeningen Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.: 20453044 Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget

Læs mere

Regnskab 2010. Vedtaget budget 2011

Regnskab 2010. Vedtaget budget 2011 Side 1 af 5 Økonomisk oversigt () Løbende priser Renter, Finansiering, Finansforskydninger og kapitalposter Regnskab 2010 Vedtaget budget 2011 Korrigeret budget 2011 Forventet regnskab 2011 Afvigelse i

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Vejledning til håndtering af ressortomlægninger m.v. i databasen Energibesparelser i Staten.

Vejledning til håndtering af ressortomlægninger m.v. i databasen Energibesparelser i Staten. N O T AT 02. marts 2015 Center for Bygninger Ref. AGJ Vejledning til håndtering af ressortomlægninger m.v. i databasen Energibesparelser i Staten. Indledning Databasen Energibesparelser i staten (EiS)

Læs mere

Orientering om ændringsforslag til finanslovforslaget for 2017

Orientering om ændringsforslag til finanslovforslaget for 2017 Efterskoler Efterskoleforeningen Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.: 20453044 Orientering om ændringsforslag til finanslovforslaget

Læs mere

Regnskab 2010. Vedtaget budget 2011

Regnskab 2010. Vedtaget budget 2011 Side 1 af 7 Økonomisk oversigt () Løbende priser Renter, Finansiering, Finansforskydninger og kapitalposter Regnskab 2010 Vedtaget budget 2011 Korrigeret budget 2011 Forventet regnskab 2011 Afvigelse i

Læs mere

Handicaprådet BESLUTNINGSPROTOKOL

Handicaprådet BESLUTNINGSPROTOKOL Handicaprådet BESLUTNINGSPROTOKOL Sted: Mødelokale 8, Glesborg Dato: Torsdag den 28. juni 2018 Start kl.: 15:00 Slut kl.: 16:15 Medlemmer: Fraværende: Kaj Aagaard Alice Brask Peter Hjulmand Winnie Joan

Læs mere

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET Regeringen fremlagde d. 27. august 2013 sit forslag til finansloven for 2014. Det er på mange måder en finanslov, der særligt

Læs mere

Budgettet for fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen nedenfor.

Budgettet for fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen nedenfor. BUDGET 2017 2020 Roskilde Kommunes budget for 2017-2020 blev endeligt vedtaget ved Byrådets 2. behandling d. 12. oktober 2016, som følge af et budgetforlig indgået mellem Socialdemokraterne, Venstre, Det

Læs mere

Aktuel økonomi: - regnskab budgetlægning Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016

Aktuel økonomi: - regnskab budgetlægning Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016 Aktuel økonomi: - regnskab 2015 - budgetlægning 2017-19 Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016 Regnskab 2015 - Økonomioversigt Forv. Opr. budget Korr. budget regnskab Regnskab mio.kr. (-) angiver indtægt/overskud

Læs mere

Økonomiske konsekvenser af ændrede refusionsregler og omlægning af beskæftigelsesindsatsen

Økonomiske konsekvenser af ændrede refusionsregler og omlægning af beskæftigelsesindsatsen Økonomiske konsekvenser af ændrede refusionsregler og omlægning af beskæftigelsesindsatsen 04-10-2018 18/21951 Indledning I november 2017 indgik Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en aftale

Læs mere

1.1 Driftsområdet Den 3. Økonomiske Redegørelse 2017 er baseret på udvalgenes forventet regnskab for 2017 på driftsområdet pr. 30. juni 2017.

1.1 Driftsområdet Den 3. Økonomiske Redegørelse 2017 er baseret på udvalgenes forventet regnskab for 2017 på driftsområdet pr. 30. juni 2017. NOTAT Klik her for at angive tekst. Økonomisk afdeling 6. maj 205-007648-8 3. Økonomiske Redegørelse. Driftsområdet Den 3. Økonomiske Redegørelse er baseret på udvalgenes forventet regnskab for på driftsområdet

Læs mere

Bindinger på universiteternes basismidler til forskning

Bindinger på universiteternes basismidler til forskning Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 17. august 2009 KS Baggrundsnotat Bindinger på universiteternes basismidler til forskning I princippet skulle basismidlerne til universiteterne være

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om individuel boligstøtte

Forslag. Lov om ændring af lov om individuel boligstøtte Socialudvalget L 69 - Bilag 1 Offentligt Udkast november 2005 Forslag til Lov om ændring af lov om individuel boligstøtte (Nedsættelse af aldersgrænsen fra 23 år til 18 år for, hvornår børn indgår i boligstøtteberegningen

Læs mere

Center for Erhverv & Udvikling

Center for Erhverv & Udvikling Center for Erhverv & Udvikling Postadresse: Frederiksgade 9-4690 Haslev Notat om bygningsfornyelse og bygningsforbedringsudvalg Bygningsfornyelse Bygningsfornyelse er ét af flere instrumenter under Lov

Læs mere

Indhold i lovændring Regler om egenbetaling for behandling med kunstig befrugtning, refertilisation og sterilisation ophæves pr

Indhold i lovændring Regler om egenbetaling for behandling med kunstig befrugtning, refertilisation og sterilisation ophæves pr for Rudersdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Social- og Sundhedsudvalgets område. Ældreområdet og Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram, der

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat onsdag den 2. oktober 2013 Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2014-2017...2 02-10-2013 Side 1 1. ØU - Godkendelse

Læs mere

Forslag. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret Lovforslag nr. L 217 Folketinget

Forslag. Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret Lovforslag nr. L 217 Folketinget Lovforslag nr. L 217 Folketinget 2016-17 Fremsat den 31. august 2017 af finansministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret

Læs mere

Kommunernes lånoptagelse og gældsudviklingen i Holbæk Kommune

Kommunernes lånoptagelse og gældsudviklingen i Holbæk Kommune Kommunernes lånoptagelse og gældsudviklingen i Holbæk Kommune Notatet beskriver kort reglerne og overvejelser omkring kommunal lånoptagelse, hvad kommunerne har mulighed for at låne til, samt hvilke hensyn

Læs mere

Hovedoversigt over statsbudgettet 2020

Hovedoversigt over statsbudgettet 2020 Hovedoversigt 7 Hovedoversigt over statsbudgettet 2020 Udgifter uden for udgiftslofter Udgifter Udgifter under under delloft for delloft for drifts- indkomst- Mio. kr. udgifter overførsler Indtægter 1.

Læs mere

Der er samlede overførsler for 64,1 mio. kr. på udgiftssiden og 19,8 mio. kr. på indtægtssiden.

Der er samlede overførsler for 64,1 mio. kr. på udgiftssiden og 19,8 mio. kr. på indtægtssiden. Bilag 1 - Overførsel af rådighedsbeløb fra 2011 til 2012 og 2013 I nedenstående skema er vist de enkelte fagudvalgs overførsler af rådighedsbeløb fra 2011 til 2012 og 2013: Overførsel af rådighedsbeløb

Læs mere

Når renten stiger. Fokus på den almene boligsektors ustøttede lån og mulighederne for at sikre lejernes økonomiske vilkår

Når renten stiger. Fokus på den almene boligsektors ustøttede lån og mulighederne for at sikre lejernes økonomiske vilkår Når renten stiger Fokus på den almene boligsektors ustøttede lån og mulighederne for at sikre lejernes økonomiske vilkår Selvom den finansielle sektor ikke har oplevet rentestigninger siden 2011, bør man

Læs mere

2012/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli Forslag. til

2012/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli Forslag. til 2012/1 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli 2017 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2012-2160 Fremsat den 3.

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Kulturministeriets forvaltning af udvalgte udlodningspuljer

Rigsrevisionens notat om beretning om Kulturministeriets forvaltning af udvalgte udlodningspuljer Rigsrevisionens notat om beretning om Kulturministeriets forvaltning af udvalgte udlodningspuljer August 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Kulturministeriets forvaltning af

Læs mere

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning 10. september 2014 Afsættet for budgetlægningen

Læs mere

Bilag 10 - Pesticidafgifter opkrævning og anvendelse

Bilag 10 - Pesticidafgifter opkrævning og anvendelse Bilag 10 - Pesticidafgifter opkrævning og anvendelse 1 Pesticidafgifter opkrævning og anvendelse Grundlag Siden 1996 er en del af provenuet fra afgiften på bekæmpelsesmidler (pesticidafgiften), jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Samlet set er der tale om et rigtigt godt finanslovsforslag for natur- og miljøområdet et finanslovsforslag, der peger fremad og

Samlet set er der tale om et rigtigt godt finanslovsforslag for natur- og miljøområdet et finanslovsforslag, der peger fremad og Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09 MPU alm. del Bilag 773 Offentligt Notat J.nr. DEP-0400-00034 2. september 2009 Talepinde til brug ved møderne med Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg og Finansudvalget

Læs mere

Betænkning over finanslovforslaget for 2018 i forhold til finansloven for 2017

Betænkning over finanslovforslaget for 2018 i forhold til finansloven for 2017 Undervisningsudvalget 2016-17 UNU Alm.del Bilag 147 Offentligt F i N AN SM i N i ST E R i ET Betænkning over finanslovforslaget for 2018 i forhold til finansloven for 2017 August 2017 63 Mio. kr. 2017

Læs mere

Hovedoversigt over statsbudgettet

Hovedoversigt over statsbudgettet Oversigtstabeller 3 4 Hovedoversigt over statsbudgettet Udgifter uden for udgiftslofter- Udgifter Udgifter under under delloft for delloft for drifts- indkomst- Mio. kr. udgifter overførsler 2017 Indtægter

Læs mere

Afgjort den 1. september 2011. Beskæftigelsesministeriet. København, den 23. august 2011. Aktstykke nr. 176 Folketinget 2010-11 BE004732

Afgjort den 1. september 2011. Beskæftigelsesministeriet. København, den 23. august 2011. Aktstykke nr. 176 Folketinget 2010-11 BE004732 Aktstykke nr. 176 Folketinget 2010-11 Afgjort den 1. september 2011 176 Beskæftigelsesministeriet. København, den 23. august 2011. a. Beskæftigelsesministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til

Læs mere

Skriftlig fremsættelse (28. januar 2016)

Skriftlig fremsættelse (28. januar 2016) 2015/1 SF.L L 104 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeren (Claus Hjort Frederiksen): Skriftlig fremsættelse (28. januar 2016) Herved tillader

Læs mere