JSP, Tomcat. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU semester 10.october 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "JSP, Tomcat. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU semester 10.october 2007"

Transkript

1 JSP, Tomcat Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU semester 10.october 2007 Hvad er JSP(Java Server Pages): Det er en teknik som er bygget ovenover Servlets teknikken, men fidusen er at det skal vi ikke bekymre os om, fordi alt dette bliver lavet automatisk. Grunden til JSP er blevet udviklet er simpel, det er for besværligt for ikke IT-mennesker at lave dynamiske sider som f.eks. Servlets. Man har derfor udviklet en metode hvor siderne er lavet i HTML og så indeholder Java kode ind i mellem der hvor du måtte ønske det, og dette er modsat Servlets, som primært er Java kode med HTML i mellem. Men det som gør JSP noget nemmer at arbejde med (helst når systemet ikke skal være alt for kompliseret) er at JSP siderne IKKE skal compiles (det sker automatisk), hvor vi med Servlet nemlig selv skulle holde styr på alt dette. Nu er det engang sådan at de aller fleste dynamiske hjemmesider gør brug af database, men du kan sagtens bruge og forstå JSP uden disse dele. De eksempler jeg vil bruge her er både uden og med (ikke database men fil, som i princippet er det samma). Se billede nedenfor her... Billede lånt fra: (Lidt ændringer af mig) Hvis du fjerne Beans og Database delen fra tegningen så ser vi at vi har en Server som har en JSP engine/motor og det er det vi skal fokusere på her. For at kunne køre JSP må vi have en server som har denne JSP engine/motor (der er det ikke alle som har). Sådan er server kan vi få Gratis i Tomcat.

2 Tomcat Serveren: Vi har brug for en server til at modtage clienternes requests, og dertil bruger man en server. Det kunne i princippet være en hvilken som helst server, men efter som serveren skal kunne aktivere/bruge java servlets så kan vi ikke bare vælge som det passer os. F.eks. IIS (Internet Information Server, som Microsoft laver), kan (tror jeg) ikke køre Servlets. Vi bruger en GRATIS server fra Apache som er lavet til servlets og JSP, som kaldes Tomcat. Download Tomcat Serveren: Som sagt, den er gratis og findes under følgende link, som er start siden og derfra kan du vælge forskellige udgaver. Jeg har valgt Tomcat 6.0 under Downloads, som var den nyeste i dag. Så kommer følgende side frem. Så valgte jeg at downloade Windows Service Installer og jeg gemte den bare på hardisken, men det behøves du ikke.

3 Installering af Tomcat Serveren: Når den så er downloadet kommer et vindue frem, som spørger om du vil installere serveren, og det ønsker vi jo. Se følgend serie...

4 Nu er Apaceh Tomcat Serveren installeret, og klar til brug. Prøv og skriv localhost i browseren så bør følgende side troppe op..jeg blev nød til at Slukke serveren og genstarte den før det virkede. Her ovenover der der 2 forsøg med localhost. Det første er en normal index.html side som kommer frem (når man ikke skriver hvilken fil man ønsker, så går serveren ud fra at det er index filen du får, og det får vi så her også). Det næste forsøg er index.jsp, og her får vi en meget lignende side, men nu er det en jsp side. Og det er JSP vi skal arbejde med her, og hvis dette fungerer for dig, ja så er du godt kørende fordi dette beviser at din server kan køre JSP, så lad os gå vider. Tomcat start og slut: Det er lidt irriterende når man arbejder med Tomcat, og man måske ændrer lidt i mapper, javacode osv. Så skal man huske at slukke og tænde Tomcat. Så for at undgå denne irritation, så kan man faktisk gå ind i Tomcat og ændre i en fil, så at det hele sker automatisk, se følgende billede...

5 Browser start og slut: Du må også huske på, at når du ændrer i koden eller opsætningen og du så kører browseren igen, så husker den den sidste FUNGERENDE side, som vil sige at laver du en fejl, så ses dette ikke i browseren uden at du lukker den ned og åbner en ny browser.

6 Hvordan kører en JSP sider på Tomcat Serveren: I dag laver vi eksempler uden Beans, så derfor skal vi ikke bruge BlueJ. Vi arbejder kun med Nodesblok. Men lad det ikke få dig til at tvivle på kvaliteten af det vi skal gøre, fordi vi skal til sidst lave en applikation som kan gemme på fil. Dvs. At vi har Client, Server og Fil/DataBase alt kun med Nodesblok. Vi kunne starte med et total simpel eksempel så som Hello World, men det gider jeg ikke bruge tid på fordi det ikke viser nok. I stedet tager jeg et eksempel vor en client indtaster et eller andet og så svarer serveren afhængig af clientens indput. Således vil vi virkelig se en masse af det smarte med JSP (Samme grundlæggende ide som ASP og PHP). Vi skal have 2 jsp filer. De kommer her... FIL NAVN: first.jsp eller first.html <HTML> <BODY> <FORM METHOD=POST ACTION="next.jsp"> <INPUT TYPE=TEXT NAME=username SIZE=20> <BR><INPUT TYPE=SUBMIT VALUE= Tryk på mig > </FORM> </BODY> </HTML> FIL NAVN: next.jsp <HTML> <BODY> <% String name = request.getparameter( "username" ); if ( name.equals( "true") ) { out.println("true"); else { out.println("false"); %> </BODY> </HTML> Dette er så de filer vi skal bruge nu, men hvor skal de placeres hos Serveren?

7 Vi skal bare placere dem i en mappe (som vi definerer) under rod mappen i Tomcat. Hos mig ser det sådan ud... Ok, så har vi lagt filerne det rigtige sted, men hvordan kalder vi så på first.jsp fra browseren?

8 Når en klient kalder på vores first.jsp fil, så kommer det til at se sådan ud i browseren. Nu er denne jsp fil faktisk så simpel at den KUN indeholder HTML tekst, så vi kunne faktisk bare ændre fil navnet til first.html, og så ville den funger akkurat lige så godt. Det siger os så meget, at JSP sider er STØRRE end HTML sider fordi JSP sider har både HTML og Java kode, mens HTML kun har HTML. I dette eksempel vælger jeg at skrive false i textboksen og trykker så på Tryk på mig knappen. Så vil resultatet se sådan ud... Hvis jeg havde skrevet true, så ville resultatet have returneret true, det burde ikke komme som nogen overraskels.

9 Lad os undersøge koden for at forstå hvad der sker her. Selv om dette eksempel er simpel, så sker der rigtigt meget, og man kan hurtigt miste overblikket, så for at hjælpe lidt, har jeg lavet streger som indikerer at der er sammenhænge, og der er en del sammenhænge...men lad os først se billedet... Begge filer har HTML og BODY tags, prøv og ignorer dem i denne sammenhæng, fordi de skal bare være der. Det interessante sker i FORM i first.jsp som siger at den bruger POST metoden og ACTION skal være next.jsp. Dette betyder bare at formen sendes som POST og ikke som GET, det er bare den måde hvorpå formen sendes og ikke vigtig lige nu. Men ACTION er interessant fordi den siger hvilke fil som skal MODTAGE denne her form, og det er nemlig vores anden fil - next.jsp. Hvornår bliver så denne form sendt, jo når clienten trykker på knappen som vi kalder for Tryk på mig. Hvordan kommer så denne tekst som clienten skriver i textfeltet over til next.jsp filen. Den sendes med usename variablen/input. Så kommer vi til next.jsp som kommer i aktion når clienten tykker knappen. Det første som next.jsp gør, er at hente varablen/input texten. Når vi har denne tekst kan vi tjekke om den indeholder teksten true eller false og i dette tilfælde her har jeg/clienten skrevet true så IF sætningen ryger ind i true delen og udskriver true som html tekst. Next.jsp filen indeholder Java kode og den er omringet af <%...java kode... %>. Dette kan virke mystisk, men det som sker er at når serveren modtager POST kaldet med Formen fra clienten, så aktiverer serveren denne java kode. Og den vil så lave noget HTML tekst i stedet for Java koden, som i dette tilfælde enten er true eller er false.

10 Det kan du se, hvis du modtager next.jsp filen og højreklikker med musen på browseren og vælger view source...ser sådan ud... Så vil resultatet blive en meget simpel html side, som ser sådan ud... Det vil sige, at serveren kun returnere denne her simple html side, ud fra HTML teksten og java koden som er i next.jsp siden. Kikker du godt, så er det kun out.println( true ); som ses, og deraf fjernes også out.println, så der kun er true tilbage at sende til klienten. Dette simple eksempel skulle vise dig hvordan du modtager tekst fra clienten, og så undersøges denne af serveren og afhængig af denne tekst, vil der blive produceret et svar. Har man forstået denne her teknik, så er man kommet meget langt i at forstå hvordan man bygger en dynamisk applikation.

11 Alt i én fil: Normalt når man ville lave en applikation som skulle kunne det samme som denne her kan, så ville man ikke bruge 2 filer (first.jsp og next.jsp), man man ville samle det hele i en fil. Jeg har valgt at dele den op for at være lidt mere pædagogisk, men hvis du skulle ønske en fil, så ville den se sådan ud...nu kalder jeg filen firstnext.jsp <HTML> <BODY> <FORM METHOD=POST ACTION="firstnext.jsp"> <INPUT TYPE=TEXT NAME=username SIZE=20> <BR><INPUT TYPE=SUBMIT VALUE= "Tryk på mig"> </FORM> <% String name = request.getparameter( "username" ); if (name!= null) //Første gang er den selvfølgelig NULL, og så skal den ikke vider... { if ( name.equals( "true") ) { out.println("true"); else { out.println("false"); %> </BODY> </HTML>

12 Gem på fil: Vi starter nu et nyt projekt, og bruger ikke first.jsp og next.jsp mere. Vi lægger denne ene file ind i samme folder som du har brugt intil nu. Men i Browseren skal du nu bruge GemTekst.jsp i stedet for. Jeg ønsker her at kunne skrive ned på tekst fil, og sådan gemme det som clienten skriver (log bog). Det er faktisk ikke så svært, vi genbruger koden fra sidst og tilføjer lidt fil skrivnings haløj. Det er normal java kode vi bruger...se resultatet.. Fil Navn: GemTekst.jsp <%@ page import="java.util.*" %> <%@ page import="java.io.*" %> <HTML> <BODY> <FORM METHOD=POST ACTION="GemTekst.jsp"> <INPUT TYPE=TEXT NAME=username SIZE=20> <BR><INPUT TYPE=SUBMIT VALUE= "Tryk på mig"> </FORM> <% String gemmetekst= request.getparameter( "username" ); if(gemmetekst!= null) // Førstegang er den NULL. { try { FileWriter writer = new FileWriter("JSPgemmetekst.txt"); writer.write(gemmetekst); writer.close(); out.println("der er gemt i JSPgemmertekst.txt filen din tekst: " + gemmetekst); catch(ioexception e) { System.out.println("filen kunne ikke gemmes"); %> </BODY> </HTML> Det er koden, ikke alt for indviklet. Vi motager fra clienten lige som før, og denne tekst hentes og kaldes for gemmetekst. Så hvis den ikke er NULL som den er første gang klienten logger på, så kører vi vider, og laver en JSPgemmetekst.txt fil. Hvis denne fil er lavet før, så overskrives den bare. Så putter vi gemmetekst ind i denne fil, og lukker. Det var det. Nu har vi en meget simpel men smart web applikation som tillader at en klient

13 logger på og skriver en tekst ned på en fil hos serveren. Som nu er overskrives teksten hele tiden, men det er nemt at gør det sådan at den tilføjes i stedet for. Tak for denne gang. Jákup Wenningstedt Hansen.

Servlets, Tomcat & BlueJ

Servlets, Tomcat & BlueJ Servlets, Tomcat & BlueJ Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 3.semester 05.october 2007 Hvad er Servlets: For at forstå det, må vi først få styr på to begreber, nemlig statiske og dynamiske hjemmesider

Læs mere

Indledning. Hvorfor det forholder sig sådan har jeg en masse idéer om, men det bliver for meget at komme ind på her. God fornøjelse med læsningen.

Indledning. Hvorfor det forholder sig sådan har jeg en masse idéer om, men det bliver for meget at komme ind på her. God fornøjelse med læsningen. Indledning...2 Variabler...13 Eksempel: 1...13 Eksempel 2:...13 Eksempel 3:...15 Eksempel 4:...16 Metoder...17 Metode (intet ind og intet ud)...17 Metode (tekst ind)...18 Metode (tekst ind og tekst ud)...19

Læs mere

Serialization i Java

Serialization i Java Serialization i Java Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 1.semester 06.novemter 2006 Hvad er Serialization? I vores tekstbog Objects First with Java bliver denne del af Java ikke gennemgået. Men

Læs mere

Programmering I Java/C#

Programmering I Java/C# Programmering I Java/C# Dit første projekt Datatekniker Intro to C# C# (C Sharp) Et enkelt, moderne, generelt anvendeligt, objektorienteret programmeringssprog Udviklet af Microsoft, ledet af danskeren

Læs mere

PHP Snippets. De små korte. Skrevet af Daniel Pedersen

PHP Snippets. De små korte. Skrevet af Daniel Pedersen PHP Snippets De små korte Skrevet af Daniel Pedersen Indhold PHP Snippets De små korte er en samling af små og praktiske kode eksempler med kort forklaring, som med formål at kunne benyttes til opsalgsværk

Læs mere

Dynamiske Billeder, Image Map & XY coordinater. ASP.NET og Access Databasen.

Dynamiske Billeder, Image Map & XY coordinater. ASP.NET og Access Databasen. Dynamiske Billeder, Image Map & XY coordinater. ASP.NET og Access Databasen. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 22. april 2008 Hvorfor denne tutorial: Denne tutorial er ikke direkte pensum på datamatikkerskolen,

Læs mere

MySQL i Java. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 2.semester 05.januar 2007

MySQL i Java. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 2.semester 05.januar 2007 MySQL i Java Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 2.semester 05.januar 2007 Hvad er MySQL? Det er et database system, som er gratis for os at bruge. Det er lidt mere besværligt i starten at bruge

Læs mere

Sådan logger du ind... 2 Hvilke mapper kan du tilgå... 3 Visning af eksempel af en fil... 5 Sådan deler du en fil... 7 Se hvad du deler med andre...

Sådan logger du ind... 2 Hvilke mapper kan du tilgå... 3 Visning af eksempel af en fil... 5 Sådan deler du en fil... 7 Se hvad du deler med andre... Sådan logger du ind... 2 Hvilke mapper kan du tilgå... 3 Visning af eksempel af en fil... 5 Sådan deler du en fil... 7 Se hvad du deler med andre... 9 Offline synkronisering... 11 Klienter til mobile enheder...

Læs mere

Arkitektur for begyndere

Arkitektur for begyndere Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Arkitektur for begyndere Denne artikel beskriver forskellige basale n-tier arkitekturer. Som man bør kende og have valgt inden man går igang med at udvikle

Læs mere

Web 2.0. World Wide Web (www)

Web 2.0. World Wide Web (www) Web 2.0 World Wide Web (www) I marts 1989 skrev Tim Berners-Lee et information udveksling program kaldt ENQUIRE. Da han arbejde i CERN, var han ikke tilfreds med kommunikationen, derfor videreudviklede

Læs mere

PHP Crash course. Databaser

PHP Crash course. Databaser PHP Crash course Databaser PHP Intro PHP er et server scripting sprog der kan bruges til at lave aktivt indhold på hjemme sider. Der er to betingelser som skal opfyldes for at serveren fortolker PHP koden.

Læs mere

Umbraco installationsvejledning

Umbraco installationsvejledning på et ScanNet ASP Webhotel Indledning Beskrivelse Denne vejledning vil indeholde installation af CMS systemet Umbraco på et ASP Webhotel. Det dansk grundlagt Content Management System (CMS) Umbraco er

Læs mere

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Det gratis WordPress blog værktøj er vokset gennem årene til et fuldgyldigt CMS-system content management system). WordPress har forenklet processen

Læs mere

Loginsystem (med MySQL)

Loginsystem (med MySQL) Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Loginsystem (med MySQL) Dette er en guide til, hvordan man kan lave et loginsystem med php og muligvis også med sessioner og MySQL Skrevet den 02. Feb

Læs mere

Afsending af s vha. ASP

Afsending af  s vha. ASP Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Afsending af emails vha. ASP Det kan ofte være praktisk at afsende emails fra sin hjemmeside. Denne artikel tager udgangspunkt i komponenten JMail fra

Læs mere

Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0

Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0 Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0 September 2015 Indhold Kontaktoplysninger... 1 VIGTIGT... 2 Opdatering af trejdepartssoftware... 2 Opdatering til version 6.1.0.... 2 1. Backup af databasen... 3

Læs mere

Web- og serverprogrammering

Web- og serverprogrammering Web- og serverprogrammering Introduktion til web- og serverprogrammering - dag 1 Overblik over WSP, eller: de 3+x sprog i webprogrammering (HTML, CSS, JavaScript, plus x serverside-sprog) Installation

Læs mere

Opdatering af ISOWARE til version 8.0.0

Opdatering af ISOWARE til version 8.0.0 Opdatering af ISOWARE til version 8.0.0 Indhold Kontaktoplysninger... 1 VIGTIGT... 2 Opdatering af trejdepartssoftware... 2 Opdatering til version 8.0.0.... 2 1. Backup af databasen... 3 2. Installation

Læs mere

Indholdsfortegnelse If-sætningen... 3 Opgaver... 4 OR, AND sammen med if-sætningen... 5 Rand() funktion... 5 Opgave... 5 Include() funktionen...

Indholdsfortegnelse If-sætningen... 3 Opgaver... 4 OR, AND sammen med if-sætningen... 5 Rand() funktion... 5 Opgave... 5 Include() funktionen... Modul 2 Indholdsfortegnelse If-sætningen... 3 Opgaver... 4 OR, AND sammen med if-sætningen... 5 Rand() funktion... 5 Opgave... 5 Include() funktionen... 6 Opgave... 6 POST/GET og formular... 6 Opgaver...

Læs mere

Brugermanual. PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005

Brugermanual. PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Brugermanual PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Indholdsfortegnelse 1. ÆNDRING AF OUTLOOK EXPRESS KONTO... 4 2. OPRETTELSE AF OUTLOOK EXPRESS KONTO... 6 2.1

Læs mere

Guide - Sådan opretter du en backup

Guide - Sådan opretter du en backup Guide - Varighed: ca. 10 min Denne guide gennemgår hvordan en backup oprettes i Excovery. Guiden vil trinvist lede dig igennem processen og vil undervejs introducere de grundlæggende indstillingsmuligheder.

Læs mere

Byg web sider. Introduktion:

Byg web sider. Introduktion: Introduktion: Du kender nu nogle enkle HTML tags, så nu er det på tide, at du kommer i gang med at lave din første side! Når du har nogle HTML-sider klar skal du have dem lagt op, så dine venner kan se

Læs mere

Web- og serverprogrammering

Web- og serverprogrammering Web- og serverprogrammering Arkitekturer i webprogrammer - dag 6 Model-View-Controller-arkitukturen Flerlags-arkitekturer Læsning: WJSP 10 Dette materiale er under Åben Dokumentlicens, se http://www.sslug.dk/linuxbog/licens.html

Læs mere

Installation af Elektronisk APV på flere PC er

Installation af Elektronisk APV på flere PC er Installation af Elektronisk APV på flere PC er Vejledning til installation af Elektronisk APV, når programmet skal installeres på flere PC er, der kobler sig op på en fælles server. 1 Installation af Elektronisk

Læs mere

Begrynder til at lave log ind system

Begrynder til at lave log ind system Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Begrynder til at lave log ind system Hej Vil jeg gerne lave en lille programmering forklare til hvordan du laver din helt egen lille start på at log ind

Læs mere

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet.

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet. Opsætning af Backup Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer. Det første der skal ske er, at programmet skal registreres (programmet kan dog bruges i 30 dage, hvis det ikke

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

Billion. Hotfix for BIPAC 5200G Serien & Windows XP Service Pack 3. Revision 1.0DK. Dato: 22 maj, 2008. Side 1 af 1. Revision: V1.

Billion. Hotfix for BIPAC 5200G Serien & Windows XP Service Pack 3. Revision 1.0DK. Dato: 22 maj, 2008. Side 1 af 1. Revision: V1. Hotfix for BIPAC 5200G Serien & Windows XP Service Pack 3 Revision 1.0DK Dato: 22 maj, 2008 Side 1 af 1 Fejlbeskrivelse Billion Visse brugere med Windows XP og en BIPAC 5200G Router kan miste forbindelsen

Læs mere

xgalleri Mulige filtyper Installation web-version

xgalleri Mulige filtyper Installation web-version xgalleri xgalleri opstod ud fra ønsket om at lægge en større samling billeder på nettet. Der findes mange programmer, som kan bruges til at lægge datafiler på nettet; men de fungerer typisk på den måde,

Læs mere

GUIDE TIL CLOUD DRIVE

GUIDE TIL CLOUD DRIVE GUIDE TIL CLOUD DRIVE Dette er en guide du kan anvende til nemt at komme effektivt i gang med at anvende Cloud Drive Indholdsfortegnelse 1. Tilgængelige Cloud Drive klienter 2. Guide til Windows klienten

Læs mere

Indhold VDI... 1 Installer fra UCL programmer... 2 Installer fra web... 7 Kør fra browser... 16

Indhold VDI... 1 Installer fra UCL programmer... 2 Installer fra web... 7 Kør fra browser... 16 VDI VDI står for Virtual Desktop Infrastructure. VDI er en virtuel Windows pc med UCL image. VDI bruges til at tilgå SIS, når man ikke er på UCLs netværk med kabel eller dockingstation. VDI bruges fra

Læs mere

Manual Serif Web & Tableau Public

Manual Serif Web & Tableau Public Manual Serif Web & Tableau Public Indhold 2 Start 3 Festivalprogram 4-19 Kursuskatalog 20-22 Dramaskolehold 23-28 Visitkort konsulenter 29-30 Visitkort scener 31-35 Amatørkulturens tal 36-42 VIGTIGT! For

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

Ratingsystem i PHP og MySQL

Ratingsystem i PHP og MySQL Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Ratingsystem i PHP og MySQL Lær at lave et system til at vise rating/bedømmelse på artikler og nyheder. Skrevet den 03. Feb 2009 af virtual1ty I kategorien

Læs mere

Hosted CRM Outlook client connector setup guide. Date: Version: 1. Author: anb. Target Level: Customer. Target Audience: End User

Hosted CRM Outlook client connector setup guide. Date: Version: 1. Author: anb. Target Level: Customer. Target Audience: End User Hosted CRM 2011 Outlook client connector setup guide Date: 2011-06-29 Version: 1 Author: anb Target Level: Customer Target Audience: End User Language: da-dk Page 1 of 16 LEGAL INFORMATION Copyright 2011

Læs mere

Generelt gælder det at SQL serveren skal understøtte SQL Authentication (Mixed mode) da SIMS Serveren kommunikerer gennem en SQL bruger.

Generelt gælder det at SQL serveren skal understøtte SQL Authentication (Mixed mode) da SIMS Serveren kommunikerer gennem en SQL bruger. SIMS V6 Installation Generelt gælder det at SQL serveren skal understøtte SQL Authentication (Mixed mode) da SIMS Serveren kommunikerer gennem en SQL bruger. SIMS kan installeres på Windows 7/10 samt Windows

Læs mere

Kom godt i gang med I-bogen

Kom godt i gang med I-bogen Kom godt i gang med I-bogen At åbne bogen Det allerførste, du skal gøre, for at kunne arbejde med i-bogen, er at aktivere den. Det gøres ved at oprette en konto på systime.dk og derefter aktivere bogen

Læs mere

Java web applikationer med Tomcat

Java web applikationer med Tomcat Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Java web applikationer med Tomcat Denne artikel beskriver hvordan man kan konfigurere container managed security og en database connection pool i Tomcat.

Læs mere

QUICKGUIDE TIL XMEDIA

QUICKGUIDE TIL XMEDIA QUICKGUIDE TIL XMEDIA 1 UPLOAD DINE EGNE BILLEDER TIL "MINE MAPPER" 2 ARBEJD MED EN SKABELON 3 OPRETTELSE AF PDF 4 ÅBN OG ARBEJD VIDERE MED EN SKABELON 1 OPLOAD DINE EGNE BILLEDER TIL MINE MAPPER Opret

Læs mere

Web sider. Introduktion: Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det verdesomspændende internet virker og hvordan man snakker med det?

Web sider. Introduktion: Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det verdesomspændende internet virker og hvordan man snakker med det? Introduktion: Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det verdesomspændende internet virker og hvordan man snakker med det? I dag skal du lære at lave hjemmesider, så du også kan bidrage til at opbygge

Læs mere

Vejledning. Opsætning af Trio Web Vers 2.0 feb. 2010

Vejledning. Opsætning af Trio Web Vers 2.0 feb. 2010 Opsætning af Trio Web Vers 2.0 feb. 2010 Indholdsfortegnelse Opsætning af Trio Web... 3 Generel opsætning af Trio Web... 3 Databaseopsætning... 3 DB... 3 Aar... 4 Login... 4 Internet... 4 Port... 4 Registreringsnøgle...

Læs mere

Hosted CRM Outlook client connector setup guide. Date: Version: 1. Author: anb. Target Level: Customer. Target Audience: End User

Hosted CRM Outlook client connector setup guide. Date: Version: 1. Author: anb. Target Level: Customer. Target Audience: End User Hosted CRM 2011 Outlook client connector setup guide Date: 2011-09-08 Version: 1 Author: anb Target Level: Customer Target Audience: End User Language: da-dk Page 1 of 19 LEGAL INFORMATION Copyright 2011

Læs mere

Du kan også bruge Dropbox sammen med din Iphone, Android telefon eller anden smartphone.

Du kan også bruge Dropbox sammen med din Iphone, Android telefon eller anden smartphone. Dropbox Introduktion til Dropbox Dropbox er en online tjeneste, hvor man ganske gratis kan få noget lagerplads til sine dokumenter, billeder og meget mere. Der er mange muligheder med Dropbox, som bliver

Læs mere

PHP Quick Teknisk Ordbog

PHP Quick Teknisk Ordbog PHP Quick Teknisk Ordbog Af Daniel Pedersen PHP Quick Teknisk Ordbog 1 Indhold De mest brugte tekniske udtryk benyttet inden for web udvikling. Du vil kunne slå de enkelte ord op og læse om hvad de betyder,

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere

MS Visual Studio Basic 2010. En kort vejledning

MS Visual Studio Basic 2010. En kort vejledning Du kan hente programmet gratis her: MS Visual Studio Basic 2010 Express http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads#d-2010-express Tryk på Install Now og følg vejledningen. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Opsætning af forbindelse til Danmarks Statistik

Opsætning af forbindelse til Danmarks Statistik 23. april 2015 MTL Forskningsservice Opsætning af forbindelse til Danmarks Statistik Denne vejledning beskriver opsætning og logonprocedure fra Windowsmaskiner ved ekstern logon til DST s forskerservere

Læs mere

OrCAD Capture TCL IDE med Eclipse

OrCAD Capture TCL IDE med Eclipse OrCAD Capture TCL IDE med Eclipse OrCAD Capture TCL er et script sprog til at lave applikationer til OrCAD Capture. Eclipse er et gratis udviklingsmiljø med debug muligheder. Denne guide hjælper med at

Læs mere

Guide til Umbraco CMS

Guide til Umbraco CMS web Guide til Umbraco CMS Indhold Indledning 3 Kompatible browsere 3 Log ind i Umbraco 4 Content-delen 5 Indholdstræet 5 Tilføjelse af en side/sektion 7 Sortering af indhold 12 Galleri 14 Mediebibliotek

Læs mere

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk.

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk. 1 Indhold: Hvorfor Zotero?... 3 Installation... 3 Firefox... 3 Installation af Zotero... 3 Registrer dig som bruger af Zotero... 4 Zotero oversigt over programmet... 4 Tilføj referencer manuelt... 5 Eksempel

Læs mere

Undervisning Version 1.0 redigering af billeder til hjemmesiden

Undervisning Version 1.0 redigering af billeder til hjemmesiden Undervisning Version 1.0 redigering af billeder til hjemmesiden Nødvendigheden for at almindelig god bruger til edb. Her taler jeg ikke om at blive en superbruger men bare en bruger der styr på almindelig

Læs mere

Tagwall med Php & MySQL

Tagwall med Php & MySQL Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Tagwall med Php & MySQL Her laver vi en tagwall i Php & MySQL... jeg forklarer dog ikke så meget, men jeg håber du kan få det til at blive til en tagwall

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

KOM GODT I GANG MED. Desktop Mendeley Menuen er simpel og intuitiv. I Menuen Tools finder du web importer og MS Word plugin

KOM GODT I GANG MED. Desktop Mendeley Menuen er simpel og intuitiv. I Menuen Tools finder du web importer og MS Word plugin Mendeley er et program til håndtering af PDF er og referencer, som frit kan downloades fra internettet. Der er fri lagringskapacitet for en enkeltbruger op til en vis mængde data. Du kan hente programmet

Læs mere

Kommende nyheder i WinKompas 3.6.50

Kommende nyheder i WinKompas 3.6.50 Kommende nyheder i WinKompas 3.6.50 Vi forventer at næste version af WinKompas bliver frigivet omkring 01-11-2013 Vi har lavet flere ændringer i den nye version, blandt andet får du 2 nye funktionaliteter:

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Opret ODBC datakilde Vejledning

Opret ODBC datakilde Vejledning Vejledning V. 1 APRIL 2011 FOR KUNDESERVICE Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Målgruppe... 3 1.3 Krav... 3 2 Opret ODBC Datakilde (Open Database Connectivity)... 3 2.1 Forbindelse

Læs mere

Tech College Aalborg. ASP.NET Hjemmeside. Projekt Smart Zenior Home - Guide til ASP.NET hjemmeside med Visual Studio

Tech College Aalborg. ASP.NET Hjemmeside. Projekt Smart Zenior Home - Guide til ASP.NET hjemmeside med Visual Studio Tech College Aalborg ASP.NET Hjemmeside Projekt Smart Zenior Home - Guide til ASP.NET hjemmeside med Visual Studio Isabella Sihm Ziersen Indhold ASP.Net hjemmeside... 2 Visual Studio... 2 Brug af templates

Læs mere

HVAD ER WORDPRESS 2 HVORDAN LOGGES IND 3 HVORDAN NAVIGERES DER 4 HVORDAN SKRIVES EN SIMPEL NYHED 5 AVANCEREDE NYHEDER 6 HVORDAN RETTES EN NYHED 7

HVAD ER WORDPRESS 2 HVORDAN LOGGES IND 3 HVORDAN NAVIGERES DER 4 HVORDAN SKRIVES EN SIMPEL NYHED 5 AVANCEREDE NYHEDER 6 HVORDAN RETTES EN NYHED 7 JonLitle.dk HVAD ER WORDPRESS 2 HVORDAN LOGGES IND 3 HVORDAN NAVIGERES DER 4 HVORDAN SKRIVES EN SIMPEL NYHED 5 AVANCEREDE NYHEDER 6 HVORDAN RETTES EN NYHED 7 PROFIL 7 KOMMENTARER 7 Hvad er Wordpress Wordpress

Læs mere

I denne arktikle går jeg gennem Slet, Ret og Opret data i en MySQL database. der er også en lille del i den hvor den postere datanen ud i en løkke

I denne arktikle går jeg gennem Slet, Ret og Opret data i en MySQL database. der er også en lille del i den hvor den postere datanen ud i en løkke Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk MySQL for nybegynder I denne arktikle går jeg gennem Slet, Ret og Opret data i en MySQL database. der er også en lille del i den hvor den postere datanen

Læs mere

Sådan kan du sende data fra din egen hjemmeside til JitBesked via en HTML-JDF.

Sådan kan du sende data fra din egen hjemmeside til JitBesked via en HTML-JDF. Sådan kan du sende data fra din egen hjemmeside til JitBesked via en HTML-JDF. Vejledningen her beskriver hvordan man opbygger en form i HTML og sender indholdet af felterne til JitBesked. Det kræver du

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Serversideprogrammering, CMS og eshop. Dag 1: Introduktion og serverside programmering Niels Østergaard

Serversideprogrammering, CMS og eshop. Dag 1: Introduktion og serverside programmering Niels Østergaard Serversideprogrammering, CMS og eshop Dag 1: Introduktion og serverside programmering Niels Østergaard Dagens program Introduktion til forløbet Begrebet serverside Introduktion til PHP-programmering Tilmelding

Læs mere

FleeDa (DBK Fleetmap Database) Installationsvejledning til installation af VPN og FleeDa klient på egen PC (Juli 2017)

FleeDa (DBK Fleetmap Database) Installationsvejledning til installation af VPN og FleeDa klient på egen PC (Juli 2017) FleeDa (DBK Fleetmap Database) Installationsvejledning til installation af VPN og FleeDa klient på egen PC (Juli 2017) Page 1 of 12 Indhold 1 Adgang til FleeDa... 3 1.1 HW og SW forudsætninger... 3 1.2

Læs mere

Tech College Aalborg. HomePort. Projekt Smart Zenior Home Guide til udvikling af nye adaptere til HomePort

Tech College Aalborg. HomePort. Projekt Smart Zenior Home Guide til udvikling af nye adaptere til HomePort Tech College Aalborg HomePort Projekt Smart Zenior Home Guide til udvikling af nye adaptere til HomePort Indhold HomePort Adapter Step-for-Step... 2 Linux... 2 Installér IDE... 2 HomePort på GitHub...

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Sektornet VPN. Opsætning af Novell 5.1 server og klient på. Windows 2000/NT/XP

Sektornet VPN. Opsætning af Novell 5.1 server og klient på. Windows 2000/NT/XP Sektornet VPN Opsætning af Novell 5.1 server og klient på Windows 2000/NT/XP UNI C oktober 2002 Sektornet VPN UNI C oktober 2002 v1.0 Af Jesper Skou Jensen 1 Opsætning af Novell 5.1 server og klient på

Læs mere

Log ind med PHP. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk. Skrevet den 09. May 2011 af dab93 I kategorien Programmering / Andre

Log ind med PHP. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk. Skrevet den 09. May 2011 af dab93 I kategorien Programmering / Andre Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Log ind med PHP Med denne guide lærer du hvordan du kan logge ind på din hjemmeside med PHP. Guiden viser dig hvordan koderne skal opstilles, og hvad

Læs mere

Databaseadgang fra Java

Databaseadgang fra Java Databaseadgang fra Java Grundlæggende Programmering med Projekt Peter Sestoft Fredag 2007-11-23 Relationsdatabasesystemer Der er mange databaseservere Microsoft Access del af Microsoft Office MySQL god,

Læs mere

FairSSL Fair priser fair support

FairSSL Fair priser fair support Microsoft IIS 6 Certifikat administration Følgende vejledning beskriver hvordan man installere et certifikat på en IIS 6 For support og hjælp til anvendelsen af denne vejledning kan du kontakte FairSSL

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint "Dual boot af Windows 7 og Linux Mint" er en udvidelse af min IT guide "Linux Mint med fokus på privatliv

Læs mere

Brugervejledning til Design Manager Version 1.02

Brugervejledning til Design Manager Version 1.02 Brugervejledning til Design Manager Version 1.02 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 1.1 Det kan du med HostedShop Design Manager... 3 1.2 Feature list... 3 2. Design... 4 3. Filer og CSS... 4 3.1

Læs mere

Brugermanual PoP3 og Outlook Office 2003 Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005

Brugermanual PoP3 og Outlook Office 2003 Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Brugermanual PoP3 og Outlook Office 2003 Webmail www.321mail.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 4 2. OUTLOOK 2003... 4 3. BRUGERVEJLEDNING I BRUGEN AF WEB MAIL...

Læs mere

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tillægsproduktet Mamut Client Manager består af programmerne Mamut Client Start og Mamut Client Update. Ved hjælp af Mamut Client Manager kan du fra et vindue åbne, opdatere og administrere

Læs mere

Dan Rolsted PIT. Side 1

Dan Rolsted PIT. Side 1 Side 1 Side 2 Indledning I denne vejledning vil der vises hvordan Office 365 opsættes på de forskellige platforme, herunder IOS (ipad) og Android (HTC One). Derudover vil der også være vejledning til Windows

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er udarbejdet således, at brugeren nemt kan få installeret Dyreregistrering. Dyreregistrering kan installeres på Windows 2000, Windows XP eller Windows

Læs mere

Ruko SmartAir. Updater installation

Ruko SmartAir. Updater installation Ruko SmartAir Updater installation Introduktion. Updateren er en speciel enhed som giver os mulighed for at tilføje, læse og skrive funktioner i en offline installation. Med læse og skrive funktionen kan

Læs mere

Opsætning af Backup. Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer.

Opsætning af Backup. Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer. Opsætning af Backup Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer. Det første der skal ske er at programmet skal registreres, dette gøres ved at vælge menuen Help og derefter

Læs mere

Vejledning i brug af fjernarbejdsplads pa Danmarks Statistik Mac brugere

Vejledning i brug af fjernarbejdsplads pa Danmarks Statistik Mac brugere Vejledning i brug af fjernarbejdsplads pa Danmarks Statistik Mac brugere Danmarks Statistik giver sine medarbejdere mulighed for at forbinde sig til interne systemer fra internettet. Når forbindelsen til

Læs mere

Installationsvejledning til softphone og app

Installationsvejledning til softphone og app Installationsvejledning til softphone og app 1 VELKOMSTBESKED... 2 2 INSTALLATION AF SOFTPHONE VIA MAIL... 2 2.1 LOG PÅ DIN SOFTPHONE... 3 2.1.1 Sådan logger du på din Softphone med mobilnummer... 3 2.1.2

Læs mere

Office2013 og Office2011 På alle computere, som lærerne har lånt af skolen er der installeret Office2013 til PC og Office2011 til MAC.

Office2013 og Office2011 På alle computere, som lærerne har lånt af skolen er der installeret Office2013 til PC og Office2011 til MAC. 1 Office2013 og Office2011 På alle computere, som lærerne har lånt af skolen er der installeret Office2013 til PC og Office2011 til MAC. På alle skolens fastnet computere er installeret Office2013. Alle

Læs mere

Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database?

Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database? Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database? Hvis du vil starte MultiUser med en access-database, skal du som det første downloade en access-database og placere den på et fælles drev. Du kan

Læs mere

Dropbox. Dit online USB-stick

Dropbox. Dit online USB-stick Dropbox Dit online USB-stick Brug af Dropbox Overvejer du at begynde at bruge Dropbox? Så savner du måske en dansk vejledning til Dropbox? Det følgende er ment som en vejledning i at komme i gang med at

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

Lav en hjemme side der kan sælge fly billetter til en stor i Europa.

Lav en hjemme side der kan sælge fly billetter til en stor i Europa. EKSAMENS OPGAVE Lav en hjemme side der kan sælge fly billetter til en stor i Europa. Det første jeg startede ud med var at brainstorme hvad det var jeg skulle bruge i min side da jeg nu ved hvad den skal

Læs mere

Ide med Diff. Mål. Tidsplan. 1.uge: 2.uge:

Ide med Diff. Mål. Tidsplan. 1.uge: 2.uge: Side 1 af 5 Ide med Diff. Min ide med differenertierings modulet er at lave et program som kan vise 3d objekter, og få lavede en konverter som kan konventer 3ds filer over til noget som flash kan bruge.

Læs mere

RefWorks en vejledning fra UCL Biblioteket. Indholdsfortegnelse

RefWorks en vejledning fra UCL Biblioteket. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Hvad er RefWorks?... 2 Opret dig som bruger... 2 Inden du går i gang... 3 Klargøring af computer til download af Write-N-Cite v. 4.2... 3 Installation af Write-N-Cite... 4 Installation

Læs mere

Gæstebog med validering opbygget med MySQL

Gæstebog med validering opbygget med MySQL Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Gæstebog med validering opbygget med MySQL Dette er en simpel gæstebog, som kan hjælpe folk med at lave en velfungerende gæstebog uden alt for meget arbejde.

Læs mere

Installationsguide til Oracle Database XE 10.2 og APEX 3.1.1

Installationsguide til Oracle Database XE 10.2 og APEX 3.1.1 Installationsguide til Oracle Database XE 10.2 og APEX 3.1.1 Oracle Database Express Edition (XE) er Oracles lille gratis database tilsvarende Microsofts SQL Server Express Edition. Oracle Database XE

Læs mere

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS)

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) 24. august 2007 Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Se indholdet i dit Content Management System... 3 3. Tilgå dokumenterne i My Content

Læs mere

IIS 8.0 & 8.5 & 10.0 SSL Administration

IIS 8.0 & 8.5 & 10.0 SSL Administration IIS 8.0 & 8.5 & 10.0 SSL Administration Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Generering af CSR... 4 Installation af certifikat bestilt via CSR... 8 Installation af mellemudsteder certifikat... 8 Installation

Læs mere

Hent filoplysninger fra billeder og filer

Hent filoplysninger fra billeder og filer Hent filoplysninger fra billeder og filer I denne vejledning bliver det gennemgået, hvordan man via Power Forespørgsel kan hente filoplysninger fra en mappe ind i Excel. Der skal opbygges følgende elementer:

Læs mere

Installation af Wordpress

Installation af Wordpress Kræver et webhotel der kører PHP og database (MySQL) Installation af Wordpress Wordpress-grund-programmet downloades fra WordPress.org det er gratis Fra webhotellet skal man have 4 informationer som skal

Læs mere

Opsætning af klient til Hosted CRM

Opsætning af klient til Hosted CRM Opsætning af klient til Hosted CRM Dette dokument beskriver, hvordan der oprettes forbindelse til en Hosted CRM løsning hos TDC Hosting A/S Morten Skovgaard, 24. april 2006 1 Indledning... 2 2 Konfiguration

Læs mere

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem Resumé: Beskrivelse af program (DRFLive) til dynamisk visning af resulter fra DRF Stævnesystem Forfatter: Claus Hulstrøm Dato: 15. januar 2010

Læs mere