Referat af 3. ordinære repræsentantskabsmøde. mandag den 19. december 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af 3. ordinære repræsentantskabsmøde. mandag den 19. december 2016"

Transkript

1 Referat af 3. ordinære repræsentantskabsmøde mandag den 19. december 2016

2 2 Referat af 3. ordinære repræsentantskabsmøde mandag den 19. december Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til det 3. ordinære repræsentantskabsmøde i Forhandlingsfællesskabet. Formanden foreslog Mariann Skovgaard, LC, som dirigent. Der var ikke andre kandidater, og Mariann Skovgaard valgtes til dirigent. Dirigenten takkede for valget og konstaterede, at repræsentantskabsmødet i henhold til vedtægternes 7 var rettidigt indkaldt. Dirigenten konstaterede ved opråb af medlemsorganisationernes navne, at mødet, jf. vedtægternes 8, var beslutningsdygtigt, idet organisationer der repræsenterer 100 % af organisationernes samlede tilsluttede medlemstal var til stede. Følgende organisationer var ikke til stede: Søfartens Ledere Endelig konstaterede dirigenten, at der ingen bemærkninger var til dagsordenen for mødet. 2. Formandens mundtlige beretning Anders Bondo Christensen forelagde følgende mundtlige beretning: Modernisering af den offentlige sektor - der er brug for et paradigmeskift Som organisationer ønsker vi at være med til at udvikle den offentlige sektor. Det gør vi fordi den danske velfærdsmodel er helt enestående til at skabe vækst på den ene side og på den anden sikre solidaritet, lige muligheder og lige adgang for borgerne. Og det gør vi, fordi vi gennem vores medlemmer og tillidsvalgte har en unik viden om, hvordan vi skaber en god offentlig sektor. Hver dag yder vores medlemmer en kæmpe indsats for at yde borgerne den bedst mulige velfærd. At kunne lykkes med opgaven er det, som er med til at give vores medlemmer mening i arbejdet. Det er det som giver motivation og engagement.

3 3 Vores medlemmer oplever i de her år, at fagligheden er sat under pres. Nedskæringerne betyder, at de ikke får lov at gøre deres arbejde, sådan som de ved, det bør gøres. Det skaber frustration, som nemt kan føre til afmagt. Vi ønsker sammen med arbejdsgiverne at vende frustrationerne, så vi sammen kan lykkes bedre med opgaverne. Vi skal have medlemmernes faglige viden og stemme tilbage i diskussionen om modernisering og udvikling af den offentlige sektor. Fornyelsen skal ske med udgangspunkt i de lokale forhold. Det kræver en ny dagsorden, som alt for længe har været domineret og styret af tænkningen i Finansministeriet, hvor den herskende ideologi er konkurrencestaten, manifesteret i blandt andet new public management regimet. Vi anerkender, at borgerne skal have den velfærd, de er stillet i udsigt, og at samfundet skal have mest muligt ud af de ressourcer, der bruges på velfærd. Men skal vi opnå det, er der brug for et paradigmeskift i synet på og styringen af den offentlige sektor. Løsninger bidrager vi som organisationer gerne med. De gør vi fordi, de offentlige ansatte er optaget af at gøre en forskel for borgeren. Og det gør vi, fordi det nuværende paradigme skaber hindringer for, at de ansatte kan sætte borgeren i centrum. Den offentlige sektor er en forudsætning for vækst To rapporter fra henholdsvis Verdensbanken og fra en britisk tænketank kårede i 2014 Danmark til at være blandt Europas bedste lande at drive virksomhed i. Årsagen var blandt andet, at der er en stærk offentlig sektor, som skaber de nødvendige rammer for virksomhederne og arbejdsstyrken i form af dagtilbud til børn, skoler, uddannelsesinstitutioner og sundhedsvæsen. I dag indgår effekten af den offentlige sektor ikke i Finansministeriets regnemodeller. Det gør til gengæld skattelettelser. Konsekvenserne kender vi kun alt for godt. Udgangspunktet har været at spare i den offentlige sektor. Både på forsørgelse og på offentlig service. Det har blandt andet ført til højere pensionsalder, forringelse af efterlønsordningen, forringede dagpengeregler, forringelser af førtidspensionen samt forringelser af offentlige forsørgelsesydelser. Det har ført til færre jobs i kommunerne siden 2009 og kommunale effektiviseringer på over 13 mia. kr. de seneste 5 år. Det lykkedes at få vekslet omprioriteringsbidraget til et effektiviseringsprogram. Men det indebærer, at kommunerne hvert år skal effektivisere for yderligere 1 mia. kr.

4 4 I regionerne er der også foretaget massive effektiviseringer. I det somatiske sygehusvæsen alene er aktiviteten fra 2009 til 2014 steget med ca. 23 pct., mens udgifterne i samme periode kun er steget med knapt 4 pct. I økonomiaftalen for 2017 er den årlige besparelse på 2 pct. videreført. De produktivitetsstigninger, der har været i den offentlige sektor, er der ikke mange private virksomheder, der kan matche. Linjen forudsættes videreført. Udgangspunktet for regeringens politik er, at den offentlige sektor skal fylde en mindre del af samfundsøkonomien. I regeringsgrundlaget lægges som bekendt op til en såkaldt forøgelse af de offentlige udgifter under ét med 0,3 %, selv om beregningerne viser, at udgifter som følge af den demografiske udvikling skal stige med minimum 0,6 %, hvis serviceniveauet skal holdes nogenlunde uændret. Altså lægger regeringen op til markant minusvækst. Melodien er at flytte produktion og værdi fra den offentlige velfærd til private virksomheder og private husholdninger. Det ser vi gennem ønsker om skattelettelser. Det ser vi, når tilskuddet til privatskoler sættes i vejret på bekostning af folkeskolen. Og det ser vi, når regeringen vil genindføre obligatoriske måltal for konkurrenceudsættelse og øget frit valg. Det til trods for, at der i forskningen ikke er belæg for, at udlicitering giver større besparelser og slet ikke når omkostninger til øget bureaukrati og kontrol tælles med. Men hvad nu, hvis værdien af de offentlige opgaver indgik i Finansministeriets regnemodeller? LO peger på, at den internationale valutafond, IMF har undersøgt, hvilke konsekvenser det havde for den tyske økonomi, da man besluttede at udvide børnehavernes åbningstider. Resultatet var en velstandsstigning på 0,7 % af BNP. Årsagen til stigningen var, at forældrene herved kunne lægge flere timer på arbejdet. Enhver med lidt snusfornuft kan sige sig selv, at hvis fx ældreplejen ikke fungerer, så vil de pårørende skulle bruge tid på at købe ind, gøre rent og pleje deres forældre med den konsekvens, at det vil begrænse deres muligheder for at arbejde. Samme logik gør sig gældende i forhold til blandt andet sundhedsvæsenet og undervisnings- og børneområdet. Her sikres, at syge borgere behandles og kommer tilbage på arbejdsmarkedet hurtigst muligt, og at borgerne har de kvalifikationer og forudsætninger, der skal til for blandt andet at imødekomme kravene fra virksomhederne. De økonomiske vismænd har bebudet, at de nu vil forsøge at kortlægge de positive effekter på beskæftigelsen af investeringer i den offentlige sektor. Det bifalder jeg, og jeg ser også gerne, at Finansministeriet følger op med justeringer af deres regnemodeller.

5 5 Vi har brug for en mere nuanceret debat om vækst, hvor den offentlige sektors betydning for samfundsøkonomien bliver set som en positiv værdi og ikke som en dødvægt. Det har Verdensbanken og udlandet blik for. Det på høje tid, at danske politikere følger trop. Kollapset i SKAT Presset på økonomien til den offentlige velfærd hænger bl.a. sammen med, at skiftende regeringer i årevis har forsømt og nedprioriteret vores skattesystem. Konsekvensen kan vi se i dag. SKAT er kollapset. SKAT har tabt over 12 milliarder kroner i svindel med udbytteskat. Desuden har kollapset i SKAT s it-system ført til, at gælden til det offentlige er steget med 19,3 mia. kr. fra juni 2015 til juni Tidligere steg den offentlige gæld med små 3-4 mia. kr. årligt. Den samlede gæld til det offentlige forventes at runde 100 mia. kr. inden året er omme. Hertil skal tillægges, at næsten virksomheder droppede revisionen i 2014, fordi der i dag reelt ikke føres nogen skattekontrol. I 2006 skete det kun i 12 selskaber. Det oplyser brancheorganisationen FSR Danske Revisorer. LO har samme med Dansk Erhverv, Dansk Byggeri og FSR her i november måned sendt en fælles opsang til regeringen om at styrke den virksomhedsrettede indsats. De vurderer, at staten kan hente 4,1 mia. kr. i 2015 på den konto, og her er endda fratrukket lønudgifter til yderligere 2000 ansatte i SKAT. Der er samlet tale om astronomiske beløb. Var indtægterne i hus, ville en stor del af grundlaget for de seneste års meget kraftige besparelsesrunder i den offentlige sektor ikke have været til stede. Fremadrettet er der endda penge til at forbedre den offentlige velfærd. Det er derfor altafgørende, at der bliver rettet op på års fadæser på indtægtssiden. Det er derfor også glædeligt, at der i finansloven nu afsættes betydelige midler til en styrkelse af SKAT. Konkurrencestatsideologien har været bekvem Konkurrencestatsideologien er bekvem for Christiansborg og for Finansministeriet. Udgangspunktet er, at alle økonomiske begrænsninger i forhold til at imødekomme borgernes efterspørgsel efter velfærdsydelser kan effektiviseres bort. Samtidig udstedes et hav af nye rettigheder til borgerne på blandt andet sygehusområdet i form af behandlingsgarantier, flere timer til eleverne i skolerne osv. Få har stillet spørgsmålet til, hvordan de knappe ressourcer politisk med et hokus pokus pludselig kunne vendes til et overskud i forhold til efterspørgslen efter velfærdsydelser, og kun få har stillet spørgsmålet, om det kan fortsætte i en uendelighed. Har man tilladt sig at stille spørgsmål til logikken, er man blevet udråbt som kætter som én der nægter at underkaste sig det politiske flertals økonomiske prioriteringer, og som én der er med til at ødelægge opbakningen til velfærdsmodellen.

6 6 Men hvis ikke vi og de ansatte råber vagt i gevær, når vi ser alarmerende følgevirkninger for borgerne og medarbejderne, hvem skal så gøre det? Ret og pligt til at sige fra Det er personalet og driftsledelsen, der står i skudlinjen, når der ikke er sammenhæng mellem den velfærd, som stilles borgerne i udsigt og det, som der reelt er ressourcer til at levere. Det så vi blandt et eksempel på her i november, hvor klinikchef på Rigshospitalet, Morten Hedegaard så sig nødsaget til at kaste håndklædet i ringen. Og det er derfor, at mange offentlige ansatte i dag er frustreret over, at de ikke oplever at have de nødvendige rammer til at kunne udføre deres opgaver. Regionsformændenes opråb til regeringen her den 10. december hilses derfor velkommen. Over hver fjerde sygeplejerske har oplevet kritisable forhold på arbejdspladsen uden at viderebringe dem. En tredjedel af de sygeplejersker, som holder deres kritik tilbage, forklarer det med, at de enten selv eller deres kolleger tidligere har oplevet repressalier fra ledelsen, når de luftede bekymringer offentligt. En anden tredjedel holder mund af angst for at blive fyret. En undersøgelse fra FOA bekræfter det samme billede. Undersøgelsen viser, at 30 pct. af de ansatte i ældreplejen, børnepasning og på hospitalerne har oplevet kritisable forhold på deres arbejdsplads, som de mener offentligheden burde have kendskab til. Hver sjette ansat oplyser, at de har direkte forbud mod at ytre sig, mens knapt hver tredje fortæller, at de indirekte har fået det af vide. I andre organisationer kan vi nikke genkendende til dette billede. Men borgerne bør kunne forvente, at de ansatte tager bladet fra munden, når de ikke længere har mulighed for at levere den velfærd og service, som borgerne er stillet i udsigt. Jeg er selvfølgelig glad for meldingen fra Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg som i Jyllands-Posten den 31. oktober slår fast, at Hvis en sygeplejerske ytrer sig for at gøre opmærksom på kritisable forhold, skal ledelsen tage det dybt alvorligt og skal agere på det ikke ved at indkalde sygeplejersken til tjenstlig samtale, men ved at tage hånd om problemet. Jeg er også glad for Danske Regioners efterfølgende melding om, at de vil sørge for, at alle ledere i regionerne får kendskab til reglerne om offentlig ansattes ytringsfrihed. Det skal selvfølgelig være helt og aldeles risikofrit at ytre sig, hvis noget er galt. Offentligt ansatte har en udvidet ret til at ytre sig. Og den skal bruges. Det er derfor helt afgørende, at de ansattes udvidet ytringsfrihed er kendt og accepteret i hele den kommunale og regionale organisation. På samme vis skal tillidsrepræsentanten kunne ytre sig på vegne af sin gruppe. Der er brug for den faglige og kompetente stemme. Og det er naturligt, at ledelsen lægger øre til først, men er det det døve øre, de lægger til, så må kritikken luftes offentligt. Ledelsen skal have tillid til de offentligt ansatte, og de skal lytte og handle, når de ansatte siger, at rammerne hindrer fagligt forsvarligt arbejde. I modsat fald får vi opbygget en tavshedskultur

7 7 baseret på mistillid til hinanden. Det ønsker vi ikke. Og det er ikke til gavn for borgerne. Organisationerne har sammen med arbejdsgiverne et ansvar for at være med til at sikre en åben og tillidsfuld kultur på arbejdspladserne. Det bidrager vi gerne til at løfte. Vi har brug for at gentænke styringsformerne Målstyring virker men ikke efter hensigten. Der er faktisk masser af dokumentation for, at målstyringen virker stik mod hensigten. Det er blandt andet dokumenteret i KORA s analyse af målstyringen på folkeskoleområdet, beskæftigelsesområdet og det sociale område fra foråret Undersøgelsen viser, at institutionerne fokuserer så meget på målene, at de mister blikket for andre væsentlige opgaver, og at det er de svageste borgere, der betaler prisen. Styring på folkeskoleområdet efter resultater i de nationale test, der i øvrigt måler som vinden blæser, er et blandt mange skræmmeeksempler. Det er et problem, når de ansatte oplever, at styringen ikke giver mening i forhold til borgeren, og som derfor opfattes som en unødvendig bureaukratisk ekstraopgave. Værst er det, når styringen er et udtryk for mistillid til de ansattes faglighed, eller når styringen tager overhånd og direkte strider mod faglige værdier. Det gælder, når styringen kun efterlader begrænset plads til faglige vurderinger og fleksibilitet til at tilpasse løsninger til borgerens konkrete behov. En undersøgelse fra Yngre læger, som Camilla Rathcke refererer til i et debatindlæg fra april i år, viser, at yngre læger kun bruger 25 pct. af deres arbejdstid på direkte patientkontakt. Resten går til kontrol, it, registrering og administration. Lignende eksempler findes også indenfor andre fag. Konsekvensen af fejlstyringen er i sidste ende, at medarbejderne for at kunne overleve bliver nødt til at hænge deres faglige ansvarstagen på knagerækken inden, de går på arbejde. En sådan lønarbejderkultur, baseret på samlebåndsfabrikkens tidsalder, ønsker hverken vi eller medarbejderne i den offentlige sektor. Den er ikke meningsskabende for den ansatte, og slet ikke til gavn for borgerne. En revolution på vej nedefra? Udvikling af nye styringsmodeller spirer frem i kommuner og regioner. Dagsorden er også højt prioriteret i kommunaldirektørforeningen. I efteråret drøftede 100 kommunale topledere fremtidens bud på styring og ledelse. I buddene fra mødet blev blandt andet vigtigheden af inddragelse af medarbejderne og deres faglighed understreget. Desuden understregede de vigtigheden af at lytte og lære af kritik fra medarbejderne. Flere steder sker udviklingen allerede i tæt samarbejde med medarbejderne. Det hilser jeg velkommen.

8 8 I Herlev Kommune er der fx indgået partnerskabsaftale med FOA, HK, Dansk Sygeplejeråd og Kost- og Ernæringsforbundet om at samarbejde om en tillidsbaseret udvikling af arbejdspladserne på ældreområdet. Fokus er på samarbejde, og at medarbejderne har handlerum til at udøve faglige skøn. Målet er tilfredse borgere, tilfredse og fagligt ambitiøse medarbejdere samt øget kvalitet og gode resultater. Også andre steder er der indgået lokale partnerskabsaftaler. Aftalerne er et konkret udtryk for den danske model i praksis. Jeg er glad for, at Socialdemokratiets formand på partiets kongres fornyelig erklærede at, new public management skal være fortid som styreform i den offentlige sektor. Den konklusion har været længe ventet. Jeg noterer også med interesse, at regeringsgrundlaget indeholder en formulering om, at regeringen i et kommende program for fornyelse af den offentlige sektor, vil lægge op til at give de offentlige ansatte større frihed i forhold til opgaveløsningen. Men jeg skal samtidig advare mod naive forestillinger om, at det hele kan løses ved at fjerne et par overflødige regler. Organisationerne bidrager meget gerne i drøftelserne om fornyelse af den offentlige sektor. Skal det lykkes med et positivt resultat, er det efter min vurdering helt afgørende, at vi påtager os et stort ansvar. Den ligger ikke lige på den flade. New public management har gennemsyret den offentlige administration, og tænkningen blandt ledende embedsmænd. Der skal være styr på økonomien ingen tvivl om det, men styring i fremtiden er ikke en topdown styret ledelsesopgave, men en opgave som skal udvikles i fællesskab mellem ledelsen og medarbejderne. Fokus skal i langt højere grad end i dag være på at sikre råderum til arbejdspladserne, så løsninger i forhold til borgeren kan ske med udgangspunkt i faglighed og kvalitet. Den form for styring afhænger af samarbejdsvillighed, men også af en risikovillighed blandt ledere og politikere til at slække lidt på kontrollen og fremme tillid i stedet. Jeg har tidligere på et dialogmøde med KL s løn- og personaleudvalg peget på behov for, at der mellem organisationerne og arbejdsgiverne nedsættes styringslaboratorier, hvor vi sammen fx undersøger og mere systematiseret samler op på erfaringer med nye styringsmåder. Vi skal sammen tænke nyt. Også på det regionale område vil idéen kunne anvendes. I Danske Regioner og på en række sygehuse arbejdes der med en ny styringsmodel, der hedder værdibaseret styring med øget fokus på kvalitet og patientinddragelse. Samarbejde styrker kerneopgaven Arbejdsgiverpolitikken gennem de seneste år har været at skabe et større ledelsesrum på bekostning af aftaler og medindflydelse.

9 9 Alle erfaringer viser, at det er det modsatte vi har brug for. Vi har brug for, at ledelsen og medarbejderne i fællesskab har ejerskab til den kurs, der sættes. Vi synes, at ledelse er en vigtig disciplin. Ja, vi kræver, at der er god ledelse, som anerkender værdien af inddragelse af medarbejderne. Det er ledelse, som ikke blot ser medarbejdere som en udgift, sådan som man kan læse i Moderniseringsstyrelsens strategi og mål, men som ser medarbejderne som et aktiv, som en ressource der skal investeres i. Vi hilser derfor også regeringens forslag om en ledelseskommission velkommen. Vi skal have frisat den dynamik og faglighed, der er hos de ansatte. Vi har brug for ledelse, der anerkender og tager afsæt i den danske model. Vi skal væk fra ledelse, som alene har blikket rettet opad i systemet, og som udøver fluebensledelse nedad. Innovationsministeren Sofie Løhde fik i velkomstgave en murhammer. Jeg håber, hun forstår at bruge den til at banke betonmurene ned i Finansministeriet, så fokus kommer på understøttelse af de nye mere tidssvarende styrings- og ledelsesformer. Ved OK-15 aftalte vi et større periodeprojekt med både KL og Danske Regioner, hvor fokus er på at skabe fælles billeder af, hvordan samarbejdet udøves lokalt i MED-systemet og i forhold til det lokale aftalesystem mellem tillidsrepræsentanten og lederen. Det er vi godt i gang med, og der har været gennemført flere besøg i kommuner og regioner. Vi er blevet taget godt imod. Der har været stor lyst og vilje til at indvie os i de lokale erfaringer. Den modtagelse vil vi gerne kvittere for. I det nye år vil vi sammen med henholdsvis KL og Danske Regioner drøfte erfaringerne fra besøgene. Indtrykkene fra besøgene er, at der er et velfungerende og godt samarbejde både i MED-systemet og i det lokale aftalesystem, og at der derfor ikke er behov for grundlæggende ændringer. Vi hører, at MED-systemet har stor værdi for de lokale parter og bidrager til udvikling af arbejdspladserne. Også samarbejdet mellem tillidsrepræsentanter og ledere både gennem det formelle og uformelle samarbejde har stor værdi i forhold til at kunne finde løsninger på hverdagens problemer. Vi hører også, at der er gode muligheder for lokal tilpasning, og at vores aftaler er med til at understøtte samarbejde og udvikling. Selvfølgelig er der også udfordringer og ting som kan blive bedre. Der er fx behov for at se nærmere på vores ageren, som centrale parter. Fx på hvordan vi gennem vores rådgivning i højere grad kan være med til at fremme samarbejdet lokalt. Indtrykkene vil vi som sagt tage med ind i de kommende drøftelser med KL og Danske Regioner.

10 10 Psykisk arbejdsmiljø fylder meget Ved OK-15 aftalte vi en styrket indsats om psykisk arbejdsmiljø med KL og Danske Regioner. Det var et højt prioriteret krav. Psykisk arbejdsmiljø fylder meget blandt vores medlemmer. Løbende forandringer, rigide styringsinstrumenter, et øget arbejdspres samt en række områder med øget risiko for vold og trusler, medvirker til, at offentligt ansatte i alle undersøgelser oplever, at det psykiske arbejdsmiljø er blevet forværret de seneste år. Det skal vi ikke acceptere. Et godt psykisk arbejdsmiljø skabes på arbejdspladserne i tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem ledere og medarbejdere. Som centrale parter kan vi ikke løse problemerne, men vi kan og skal skabe de rammer for opgaveløsningen, som gør det muligt for de lokale parter at tage hånd om de store udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø. Et godt psykisk arbejdsmiljø handler ikke om robuste medarbejdere, men om robuste organisationer. Det handler om arbejdspladser, hvor der sikres de nødvendige rammer for opgaveløsningen til gavn for borgerne, og hvor medarbejdernes faglighed og trivsel er i fokus. Vi er nået langt med at rulle indsatsen ud i et godt samarbejde med KL og Danske Regioner. Det har vi gjort i form af blandt andet SPARK på det kommunale område og Ekspertrådgivningen på det regionale område. Arbejdspladserne har taget godt imod tilbuddene og efterspørgslen har ikke overraskende været stor. Hverken SPARK eller Ekspertrådgivningen kan komme ud på samtlige arbejdspladser, som har behov for at arbejde med at skabe et bedre psykisk arbejdsmiljø. Det er derfor vigtigt, at både KL, Danske Regioner samt organisationerne er med til at understøtte, at der tages en lokal dialog de steder, hvor der er udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø. Et kig ind i fremtiden - ny teknologi Ny teknologi digitalisering og forskellige nye velfærdsteknogier er allerede en del af hverdagen på arbejdspladserne, og det vil komme til at få endnu større betydning i fremtiden. Det kommer til at påvirke fremtidens opgaver, hvordan de udføres, for indretningen af lovgivning og administration osv. Der investeres store summer i nye digitale løsninger og nye velfærdsteknologier. Nogen gange succesfuldt andre gange ikke. Regeringen såvel som kommuner og regioner har stort fokus på potentialerne ofte med fokus på de økonomiske potentialer. Vi skal som organisationer være med til at gribe dagsordenen. Vi og vores medlemmer skal blande os konstruktivt i debatten om, hvordan ny teknologi bedst kan bruges på arbejdspladserne, så det også bidrager til at højne kvaliteten til gavn for borgerne. Ny teknologi skal understøtte opgaveudførelsen. Og så er det vigtigt, at medarbejdernes kompetencer udvikles og inddrages i udviklingen og implementering af nye teknologiske løsninger.

11 11 Mange spildte kroner skyldes netop, at medarbejdernes viden og ekspertise først meget sent inddrages. Et velordnet arbejdsmarked Det er nødvendigt med et velordnet og reguleret arbejdsmarked. Jeg hilser i den forbindelse regeringens forslag om indgåelse af et partnerskab om fremtidens arbejdsmarked det såkaldte disruptionsråd velkommen. Sporene fra andre lande skræmmer. Vi skal ikke have et arbejdsmarked, hvor ansatte er nødt til at stykke flere ansættelser sammen for at kunne forsøge sig selv. Vi skal ikke have et arbejdsmarked, hvor arbejdsgivere ikke overholder de ansattes arbejdsmiljø-, løn- og ansættelsesvilkår. Udbud og udlicitering må ikke ske på bekostning af de ansattes vilkår. De fleste kommuner og regioner anvender i dag arbejdsklausuler, men der er stadig behov for, at klausulerne i højere omfang også anvendes indenfor de bløde velfærdsområder, og at der lokalt følges bedre op med kontrol og tilsyn. Ellers er arbejdsklausulerne uden reelt indhold. Vi ønsker heller ikke et arbejdsmarked baseret på deltidsansættelser. I dag er ca. halvdelen af de månedslønnede i kommunerne ansat på deltid. På det regionale område er det knap 40 %. Inden for nogle fagområder er andelen meget højere. Navnlig kvinder er ansat på deltid. Nogle arbejdspladser spekulerer i mange deltidsansættelser for at kunne dække ind ved fx sygdom og ekstraarbejde, uden at de herved skal yde overarbejdsbetaling. Vi skal have vendt bøtten, så udgangspunktet er fuldtidsansættelser med fleksibilitet i forhold til blandt andet ansatte med børn, seniorer samt situationer i arbejdslivet, hvor deltid i en periode kan være nødvendig. Lykkes det, vil det i høj grad få positiv betydning for kvinders livsindkomst og pensionsopsparing. Det kræver en kulturændring både blandt ledelsen og blandt medarbejderne. Skal vi gøre noget reelt ved problemet bliver vi som parter både centralt og lokalt - nødt til mere aktivt at understøtte konkrete kulturændringer på arbejdspladserne. OK-18 om hjørnet Der er fortsat noget tid til, at vi skal udtage krav og i gang med OK-18 forhandlingerne. I forhandlingsudvalget udveksler vi løbende overvejelser og synspunkter vedrørende OK-18. Men vi er stadig meget tidligt i processen. På OK-18 konferencen den 28. marts 2017 vil vi også få lejlighed til at høre og drøfte synspunkter og overvejelser med hinanden. Det er vigtigt, at vi i de enkelte organisationers forberedelse af OK-18 også har en fornemmelse af, hvad der optager andre organisationer i fællesskabet. Fællesskabets styrke ligger i, at vi kan stå sammen og finde fælles løsninger.

12 12 I forhandlingsudvalget er vi enige om, at det politiske håndslag om, at ingen efterlades på perronen, også er et bærende princip i de forhandlingsaftaler, som vi indgår med hinanden forud for OK-18. I forhandlingsudvalget og bestyrelsen vil vi i starten af det nye år, og i lighed med tidligere OKfornyelser, tage en diskussion om det politiske håndslag, så vi står så forberedt og så stærkt som muligt i forhold til arbejdsgiverne. Der er ingen tvivl om, at det er gennem fællesskabet vi skal hente vores styrke. Vi må forvente, at arbejdsgiverne vil have fokus på særlige gruppers vilkår. Med det politiske håndslag sikres, at forhandlingerne herom bliver reelle og fair. Sporene fra OK-13 skræmmer stadig. I fællesskabet skal der også være rum til forskellighed og særlige prioriteringer. Det gælder både i organisationsforhandlingerne, og det gælder i de fælles forhandlinger. Der skal være plads til reelle organisationsforhandlinger, men vi skal ikke overlade det til arbejdsgiverne at bestemme, hvem der skal have hvad og på den måde spille os ud mod hinanden. Det lykkedes os ved OK-15 at sikre, at organisationer kunne forhandle indenfor en fælles ramme. Det skal vi også gentage ved OK-18. Fremtidens velfærdsopgaver vil i stigende grad stille krav om de rigtige kompetencer, og ufaglærte vil være i risiko for at blive udkonkurreret af faglærte. Det er blandt andet baggrunden for, at vi i Forhandlingsfællesskabet sammen med arbejdsgiverne afsatte penge til et projekt med titlen fra ufaglært til faglært. Det er et projekt, som tilgodeser en række ufaglærte grupper, og et projekt, som jeg synes, der er rigtige gode perspektiver i at fortsætte ved OK-18. OK-17 står for døren på det private arbejdsmarked, og der vil selvfølgelig være elementer herfra, som får betydning for vores forhandlinger. Det gælder ikke mindst den aftalte lønudvikling. Og lad mig slå fast med det samme. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig en situation ved OK- 18, hvor vi skulle indgå aftale om en lønudvikling, som gør det kommunale og regionale arbejdsmarked til et 2. rangs arbejdsmarked, hverken umiddelbart eller på sigt. Afslutning Jeg vil til slut gerne have lov til at sige tak for samarbejdet i forhandlingsudvalget og i bestyrelsen. Jeg er sikker på, at vi også i det kommende år får brug for styrken i vores gode samarbejde og evner til sammen at finde konstruktive løsninger på svære udfordringer. Det er lykkedes, fordi alle har været parate til at klippe en hæl og hugge en tå for at kunne finde fælles løsninger, der sikrer, at alle kommer i mål med et tilfredsstillende resultat.

13 13 Til slut vil jeg også gerne sige tak til sekretariatsudvalgene og sekretariatet for indsatsen i det forløbne år. Med disse ord overlader jeg den mundtlige beretning til repræsentantskabets forhåbentlige velvillige behandling. Da ingen ønskede beretningen under afstemning konstaterede dirigenten, at beretningen var godkendt. 3. Indkomne forslag Dirigenten henviste til det udsendte indstillingsbilag, hvor bestyrelsen har fremsat et forslag om, at repræsentantskabet vedtager at forpligte medlemsorganisationerne at indgå i en forhandlingsaftale ved OK-18 på henholdsvis KL s og RLTN s område. Forslaget er fremsat med henvisning til vedtægternes 10 b. Forslaget betyder, at repræsentantskabet, jf. 10b i Forhandlingsfællesskabets vedtægter pålægger medlemsorganisationerne, at indgå i en forhandlingsaftale med en forpligtende koordinering i forbindelse med OK-forhandlinger. Repræsentantskabet bemyndiger med sin vedtagelse forhandlingsudvalget at fastlægge det nærmere indhold i forhandlingsaftale. Forhandlingsudvalgets forslag til forhandlingsaftale forelægges bestyrelsen til godkendelse. Da ingen ønskede forslaget sat under afstemning, konstaterede dirigenten, at forslaget var vedtaget. 4. Regnskab for perioden 1. april marts 2016 Dirigenten henviste til, at regnskab for perioden 1. april marts 2016 var udsendt til repræsentantskabet ved brev af 10. november. Regnskabet indstilles til godkendelse af bestyrelsen og de af repræsentantskabet valgte revisorer. Da ingen ønskede ordet til dette punkt, og da ingen ønskede regnskabet sat under afstemning, konstaterede dirigenten, at regnskabet var godkendt. 5. Budget samt fastsættelse af kontingent for perioden 1. april marts 2018 Dirigenten henviste til, at bestyrelsens forslag til budget og kontingent for regnskabsåret 1. april 2017 til 31. marts 2018 var udsendt til repræsentantskabet. I indstillingsbilag er der nærmere redegjort for henholdsvis indtægter og udgifter. Forslaget udviser et driftsoverskud på kr., og indebærer, at kontingentet fastholdes uændret på 18 kr. årligt pr. medlem.

14 14 Da ingen ønskede ordet eller budgettet sat under afstemning, konstaterede dirigenten, at budgettet, herunder at kontingentet fastsættes uændret til 18,00 kr. årlige pr. medlem, var vedtaget. 6. Nedsættelse af bestyrelse Dirigenten henviste til 11 i Forhandlingsfællesskabets vedtægter, hvor det fremgår, at repræsentantskabet for en periode af 2 år nedsætter en bestyrelse således: LO-valggrupen vælger 8 medlemmer samt personlige suppleanter for disse. FTF-valggruppen vælger 10 medlemmer samt personlige suppleanter for disse. AC-valggruppen vælger 1 medlem samt 1 personlig suppleant for denne. Øvrige organisationer vælger tilsammen 1 medlem samt 1 personlig suppleant for denne. Dirigenten henviste til, at valggruppernes valg af medlemmer af og suppleanter til bestyrelsen fremgik af det udsendte materiale. Da ingen havde bemærkninger til de af valggrupperne indstillede medlemmer af bestyrelsen, konstaterede dirigenten, at de indstillede medlemmer af bestyrelsen var valgt. 7. Nedsættelse af forhandlingsudvalg Dirigenten henviste til 15 i Forhandlingsfællesskabets vedtægter, hvor det fremgår, at repræsentantskabet for en periode af 2 år nedsætter et forhandlingsudvalg der sammensættes, som nedenfor anført, idet samtlige valg foretages blandt bestyrelsens medlemmer og disses personlige suppleanter: LO-valggruppen vælger 5 medlemmer samt personlige suppleanter for disse. FTF-valggruppen vælger 4 medlemmer samt personlige suppleanter for disse. AC-valggruppen vælger 1 medlem samt personlig suppleant for denne. Dirigenten henviste til, at valggruppernes valg af medlemmer og suppleanter til forhandlingsudvalget fremgik af det udsendte materiale. Da ingen havde bemærkninger til det udsendte materiale, konstaterede dirigenten, at de af valggrupperne indstillede medlemmer af forhandlingsudvalget samt personlige suppleanter var valgt. 8. Valg af formand Dirigenten henviste til 19 i Forhandlingsfællesskabets vedtægter, hvor det fremgår, at repræsentantskabet vælger 1 formand og 2 næstformænd, som tillige er formand og næstformænd for bestyrelsen og forhandlingsudvalget.

15 15 Bestyrelsen indstiller, at Anders Bondo Christensen, LC, vælges til formand for Forhandlingsfællesskabet for den kommende 2 års periode. Der var ikke andre kandidater til formandsposten. Dirigenten konstaterede, at Anders Bondo Christensen blev valgt til formand. 9. Valg af næstformænd Dirigenten oplyste, at bestyrelsen indstiller, at Dennis Kristensen, FOA og Lars Qvistgaard, Akademikerne, vælges som næstformænd for Forhandlingsfællesskabet for den kommende 2 års periode. Der var ikke andre kandidater til næstformandsposterne. Dirigenten konstaterede, at Dennis Kristensen, FOA og Lars Qvistgaard, Akademikerne blev valgt som næstformænd. 10. Valg af 2 revisorer og 1 revisorsuppleant Dirigenten henviste til 25 i Forhandlingsfællesskabets vedtægter, hvor det fremgår, at repræsentantskabet for en periode af 2 år vælger 2 revisorer og 1 revisorsuppleant. Dirigenten oplyste, at bestyrelsen indstiller, at Hanne Thomsen, Teknisk Landforbund, og Gert Johansen, Konstruktørforeningen, genvælges som revisorer, og at Susanne Thorsø, HK/Kommunal, genvælges som revisorsuppleant for den kommende 2 års periode. Der var ikke andre kandidater. Dirigenten konstaterede, at Hanne Thomsen, Teknisk Landsforbund og Gert Johansen, Konstruktørforeningen, blev genvalgt som revisorer, og at Susanne, HK/Kommunal, blev genvalgt som revisorsuppleant for den kommende 2 års periode. 11. Eventuelt Formanden takkede for valget og sagde at han sammen med bestyrelsen og forhandlingsudvalget vil gøre sit til at opnå et godt resultat ved OK-18. Formanden takkede Mariann Skovgaard for ledelsen af repræsentantskabsmødet og ønskede alle en god jul.

Formandens mundtlige beretning

Formandens mundtlige beretning FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet Aktivitetsnr.: 3557.54 JB 19. december 2016 Formandens mundtlige beretning Det talte ord gælder Modernisering af den offentlige sektor - der er brug for et paradigmeskift

Læs mere

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014 Stiftende repræsentantskabsmøde onsdag den 8. oktober 2014 - 2 - Referat af stiftende repræsentantskabsmøde den 8. oktober 2014 1. Velkomst v. formand for KTO Anders Bondo Christensen og formand for Sundhedskartellet

Læs mere

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Indholdsfortegnelse Vedtægter for Forhandlingsfællesskabet... 3 1 Formål og opgaver... 3 2 Medlemmer... 3 3 Forhandlingsret...

Læs mere

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Tale 12. januar 2017 Det talte ord gælder. Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Jammer. Jeg hører jammer. Men ikke fra jer kommuner. Faktisk oplever

Læs mere

VEDTÆGTER. Beslutning om optagelse af medlemmer tages af repræsentantskabet med 2/3 flertal af alle stemmeberettigede.

VEDTÆGTER. Beslutning om optagelse af medlemmer tages af repræsentantskabet med 2/3 flertal af alle stemmeberettigede. VEDTÆGTER 1 Navn og hjemsted Foreningens navn er Danske Patienter. Foreningens hjemsted er København. 2 Formål Danske Patienters formål er: At sikre patienter bedst mulige vilkår i behandlingssystemet.

Læs mere

Samråd i Finansudvalget den. 30. januar 2015 om god arbejdsgiveradfærd

Samråd i Finansudvalget den. 30. januar 2015 om god arbejdsgiveradfærd Finansudvalget 2014-15 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 223 Offentligt Talepapir 28. januar 2015 Samråd i Finansudvalget den. 30. januar 2015 om god arbejdsgiveradfærd Følgende spørgsmål skal behandles

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

Formandens mundtlige beretning (det talte ord gælder)

Formandens mundtlige beretning (det talte ord gælder) Formandens mundtlige beretning (det talte ord gælder) Hvor er det intet mindre end fantastisk! Tænk at stå her og se på en hel sal fuld af prisvindere! Alle os her og alle vores kolleger har bidraget til

Læs mere

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR AMR TRIO en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel Introduktion til samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 7 Forord: En daglig aktionsstyrke

Læs mere

Samrådsspørgsmål A-C om psykisk arbejdsmiljø på hospitaler den 6. oktober 2017

Samrådsspørgsmål A-C om psykisk arbejdsmiljø på hospitaler den 6. oktober 2017 Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 18 Offentligt T A L E 05-10-2017 Samrådsspørgsmål A-C om psykisk arbejdsmiljø på hospitaler den 6. oktober 2017 J.nr. 2017-5813 CAL

Læs mere

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix PRIORITERING Blå vælgere: Nej, pengene ligger ikke bedst i vores lommer Af Irene Manteufel Fredag den 9. juni 2017 To ud af tre danskere vil have velfærd fremfor skattelettelser. Selv blandt blå bloks

Læs mere

Beredskab: VLAK 2025-plan

Beredskab: VLAK 2025-plan 30. maj 2017 Beredskab: VLAK 2025-plan Dette notat opsummerer budskaber i forbindelse med lanceringen af VLAK-regeringens 2025-plan. Bilag 1 er en oversigt over elementerne i VLAK-regeringens 2025-plan.

Læs mere

Samråd inddragelse af betalte fridage i statsinstitutioner

Samråd inddragelse af betalte fridage i statsinstitutioner Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt Talepapir 5. januar 2017 IO Samråd inddragelse af betalte fridage i statsinstitutioner Indledende bemærkninger [Det

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Udarbejdet af: AC FOA FTF KTO Sundhedskartellet Danske Regioner Dansk Sygeplejeråd Foreningen af Speciallæger HK/Kommunal LO Yngre Læger Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Juni 2010 Vi har et godt offentligt

Læs mere

VEDTÆGTER. for. Osteoporoseforeningen / Landsforeningen mod Knogleskørhed

VEDTÆGTER. for. Osteoporoseforeningen / Landsforeningen mod Knogleskørhed VEDTÆGTER for Osteoporoseforeningen / Landsforeningen mod Knogleskørhed Vedtaget på repræsentantskabets ordinære møde den 26. maj 1998 og med ændringsforslag vedtaget på senere repræsentantskabsmøder -

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd om regeringens krav til regionerne, Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, den 18. oktober 2016 kl.

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd om regeringens krav til regionerne, Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, den 18. oktober 2016 kl. Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 78 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder [Samråd om regeringens krav til regionerne, Folketingets

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Koncernledelsen Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Til alle ledere og medarbejdere Region Midtjylland er en politisk ledet organisation,

Læs mere

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF).

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). 1. Velkommen til KØF 2012 Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). Dejligt at vi kan samle så mange til debat om kommunernes økonomiske udfordringer. Det er en god tradition.

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

Konsekvenser af besparelser på skoleområdet

Konsekvenser af besparelser på skoleområdet ANALYSENOTAT Konsekvenser af besparelser på skoleområdet 1. februar 2012 Otte ud af 10 lærere på besparelsesramte skoler vurderer, at kvaliteten i folkeskolen er blevet lavere som en konsekvens af besparelserne.

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i God ledelse og styring i Til alle ledere og medarbejdere ligeværdig dialog. Vi er alle forpligtede til at Demokratisk udgangspunkt Vi ønsker en god tone, respekt og ordentlig-

Læs mere

FORUMlOO% Vedtægter For den ideelle forening FORENINGEN FORUM100%

FORUMlOO% Vedtægter For den ideelle forening FORENINGEN FORUM100% Vedtægter For den ideelle forening FORENINGEN FORUM100% GENERELLE BESTEMMELSER 1.1 Foreningens navn er Foreningen FORUM100%. 1. Bestyrelsen for FORUM100% har ret, men ikke pligt til at beskytte navnet

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Flere hænder

F O A F A G O G A R B E J D E. Flere hænder F O A F A G O G A R B E J D E Flere hænder Indledning Da regeringen sidste år lovede skattelettelser, der mest kom de bedst lønnede til gavn, glemte den at fortælle, at der var en regning, der skulle

Læs mere

Visionen for LO Hovedstaden

Visionen for LO Hovedstaden Politisk program 2014 2018 Visionen for LO Hovedstaden Tryghed velfærd demokrati udvikling miljø Vi vil maksimal politisk indflydelse, med fællesskabet i fokus. Vi vil i et stærkt fællesskab skabe resultater

Læs mere

Afsnit 1 Navn, formål og medlemmer Afsnit 2 Fællesgeneralforsamling og fælles medlemsmøder Afsnit 3 Valg og struktur...

Afsnit 1 Navn, formål og medlemmer Afsnit 2 Fællesgeneralforsamling og fælles medlemsmøder Afsnit 3 Valg og struktur... Vedtægter for Al tekst på grå baggrund er taget direkte fra Forbundssektorbestyrelsens eksempel vedtægter og minimumsbestemmelser. Øvrige afsnit er der, hvor vores struktur og lokale forhold har nødvendiggjort

Læs mere

VEDTÆGTER for Tænketanken Cevea

VEDTÆGTER for Tænketanken Cevea 1 VEDTÆGTER for Tænketanken Cevea 1 Navn og hjemsted 1.1 Foreningens navn er Tænketanken Cevea. 1.2 Foreningens hjemsted er Københavns Kommune. Foreningens virke er af landsdækkende karakter. 2 Formål

Læs mere

Sammen skaber vi værdi for patienten

Sammen skaber vi værdi for patienten FORSLAG TIL MODEL FOR VÆRDIBASERET STYRING AF SUNDHEDSVÆSENET I REGION HOVEDSTADEN Sammen skaber vi værdi for patienten Pejlemærker og ny styringsmodel Region Hovedstadens hospitaler har i en årrække været

Læs mere

DVB FYN LANGELAND Generalforsamlingen

DVB FYN LANGELAND Generalforsamlingen DVB FYN LANGELAND Generalforsamlingen Referat fra ordinær generalforsamling tirsdag den 30. juni 2015, kl. 18.00 hos Boligkontoret Danmark, Sivlandvænget 27B, 5260 Odense S. Tilstede: Bestyrelsen: Afdelingerne:

Læs mere

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen. juni 2007

FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen. juni 2007 FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen juni 2007 1 FOA Analysesektionen 17. juni 2007 FOAs samlede undersøgelser og breve om kvalitetsreformen Indledning om baggrunden for undersøgelserne op til

Læs mere

VEDTÆGTER FOR SUNDHEDSKARTELLET

VEDTÆGTER FOR SUNDHEDSKARTELLET 1 VEDTÆGTER FOR SUNDHEDSKARTELLET 1 FORMÅL Sundhedskartellet har til formål at sikre de tilsluttede organisationer størst mulig indflydelse på forhandlings- og aftaleretlige forhold for ansatte i kommuner

Læs mere

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST Rejsehold til dit arbejdsmiljø Minipensionen stiger Større købekraft Nu 7 ugers barsel til far Fortsat fokus på kompetenceudvikling LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST OG DELTAG I URAFSTEMNINGEN [SENEST 9. APRIL]

Læs mere

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik

Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik September 2016 Tænk længere Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik // 3 Djøfs seniorarbejdsmarkedspolitik Den økonomiske vækst i Danmark forudsætter, at der er tilstrækkelig

Læs mere

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

Djøfs forslag til. principper for udlicitering

Djøfs forslag til. principper for udlicitering Djøfs forslag til principper for udlicitering April 2015 Djøf arbejder for vækst Som faglig organisation har Djøf en klar politisk dagsorden. Den handler om at sikre vækst. Et samfund i vækst skaber flere

Læs mere

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003.

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Som bekendt blev mæglingsforslaget i 2002 kun vedtaget med nogle få tusinde ja-stemmers overvægt. Jeg har forstået,

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 200.000 medlemmer

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling

Referat af ordinær generalforsamling Referat af ordinær generalforsamling Faggruppeklubben Social og Sundhedshjælpere og Hjemmehjælpere Tirsdag den 26. februar 2013 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Godkendelse af forretningsorden 3. Valg

Læs mere

Nordsjælland. Nyt fra afdelingen. Den 11. nov. Medlemsskaber der bør overflyttes... Lene Lindberg Formand i Foa Nordsjælland mail:

Nordsjælland. Nyt fra afdelingen. Den 11. nov. Medlemsskaber der bør overflyttes... Lene Lindberg Formand i Foa Nordsjælland mail: Lene Lindberg Medlemsskaber der bør overflyttes... Jeg ser frem til en uge, hvor vi sætter medlemskab i fagforeningen på dagsorden. Vi kommer med et tilbud til de af jeres kollegaer, som står i Krifa eller

Læs mere

VEDTÆGTER for landsforeningen

VEDTÆGTER for landsforeningen VEDTÆGTER for landsforeningen 1. KALAALLIT RØDE KORSIAT OG RØDE KORS BEVÆGELSEN Foreningen Kalaallit Røde Korsiat er en selvstændig organisation under Dansk Røde Kors. Kalaallit Røde Korsiat skal i sin

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 195.000 medlemmer

Læs mere

I fagbevægelsen tror vi ikke på noget for noget. I fagbevægelsen gør vi hver dag noget for nogen. *******

I fagbevægelsen tror vi ikke på noget for noget. I fagbevægelsen gør vi hver dag noget for nogen. ******* 1. maj 2011 / LO-formand Harald Børsting Lokale arrangementer DET TALTE ORD GÆLDER Det siges ofte, at hvis man vil nå ind til marven i den danske arbejderbevægelse, så skal man synge vores sange. Sangene

Læs mere

Vedtægter for Coronet Club Danmark / www.coronetclub.dk. 1. Klubbens navn, adresse og mærke: Klubbens navn er Coronet Club Danmark / coronetclub.dk.

Vedtægter for Coronet Club Danmark / www.coronetclub.dk. 1. Klubbens navn, adresse og mærke: Klubbens navn er Coronet Club Danmark / coronetclub.dk. Vedtægter for Coronet Club Danmark / www.coronetclub.dk. 1. Klubbens navn, adresse og mærke: Klubbens navn er Coronet Club Danmark / coronetclub.dk. Adressen er den til enhver tid siddende formands adresse.

Læs mere

tat meddelelse

tat meddelelse tat meddelelse 18.04.1994 J. nr. 0.4.3..Erstatter: Om: Ny standardvedtægt for TAT s lokalafdelinger. Indledning TAT s hovedbestyrelse har i efteråret 1993 og foråret 1994 foretaget en gennemgang af standardvedtægten

Læs mere

Samrådstale om fattigdom som følge af kontanthjælpsloft,

Samrådstale om fattigdom som følge af kontanthjælpsloft, Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt T A L E 29. januar 2018 Samrådstale om fattigdom som følge af kontanthjælpsloft, 225-timersregel og integrationsydelse

Læs mere

Sammen skaber vi værdi for patienten

Sammen skaber vi værdi for patienten MODEL FOR VÆRDIBASERET SUNDHED I REGION HOVEDSTADEN Sammen skaber vi værdi for patienten Region Hovedstadens hospitaler har i en årrække været styret og afregnet med takststyring. Det har blandt andet

Læs mere

Fakta og undersøgelser

Fakta og undersøgelser STYRK VELFÆRD OG FÆLLESSKAB FOR FREMTIDEN Fakta og undersøgelser Velfærdskonferencen 21. september 2011 Færre ansatte i kommuner og regioner det sidste år Fra juni 2010 til juni 2011 er antallet af ordinært

Læs mere

TID TIL FORNYELSE. Venstre i Gentofte Parkovsvej 36 2820 Gentofte www.gentoftevenstre.dk T 70 22 99 22 F 70 22 22 99

TID TIL FORNYELSE. Venstre i Gentofte Parkovsvej 36 2820 Gentofte www.gentoftevenstre.dk T 70 22 99 22 F 70 22 22 99 TID TIL FORNYELSE Venstre i s valgprogram 2013 Venstre i Parkovsvej 36 2820 www.gentoftevenstre.dk T 70 22 99 22 F 70 22 22 99 Tid til fornyelse Venstre søger et bredt borgerligt samarbejde Venstre er

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Råd til velfærd

F O A F A G O G A R B E J D E. Råd til velfærd F O A F A G O G A R B E J D E Råd til velfærd FOAs mål 2013-2016 Indhold FOAs mål 2013-2016 Vi har råd til velfærd..................... 2 Fælles om velfærd.................... 3 Faglig handlekraft....................

Læs mere

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser

Et tidssvarende lønsystem. arbejdspladser Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser Større rum til lokal løn, der understøtter kerneopgaven Finansministeriet DECEMBER 2017 Et tidssvarende lønsystem til fremtidens arbejdspladser

Læs mere

Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF)

Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) 1 Formål m.v. Stk. 1 LC og CO10 samarbejder i Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) med det formål i fællesskab

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

Forslag ledera rsmøde 7. september 2018

Forslag ledera rsmøde 7. september 2018 1 Forslag ledera rsmøde 7. september 2018 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Forslagsstiller: Den lokale lederforenings bestyrelse

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

Vedtægter for Kalaallit Røde Korsiat Landsforeningen

Vedtægter for Kalaallit Røde Korsiat Landsforeningen Vedtægter for Kalaallit Røde Korsiat Landsforeningen 1. KALAALLIT RØDE KORSIAT OG RØDE KORS BEVÆGELSEN Foreningen Kalaallit Røde Korsiat er en selvstændig organisation under Røde Kors i Danmark. Kalaallit

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde

Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde Forord En god arbejdsplads kommer ikke af sig selv. Det kræver kompetente medarbejdere og ledere, der vil arbejde for en bæredygtig arbejds- og samarbejdskultur, hvor

Læs mere

VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. 1 Navn og hjemsted

VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. 1 Navn og hjemsted VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS 1 Navn og hjemsted Stk. 1 Foreningens navn er Frivilligcenter Halsnæs. Stk. 2 Foreningens hjemsted følger sekretariatets adresse. 2 Formål Stk. 1. Foreningen har som

Læs mere

Vedtægter for HK Luftfart SAS 13. september 2016

Vedtægter for HK Luftfart SAS 13. september 2016 Vedtægter for HK Luftfart SAS 13. september 2016 Kastrup 2016 1 Indhold 1. NAVN..... 4 2. OPTAGELSESBETINGELSER... 4 3. FORMÅL... 4 STK. 2. Faglige opgaver... 4 STK. 3. Organisatoriske opgaver... 4 4.

Læs mere

Ændringsforslag vedrørende vedtægternes 2 pkt 1 + 2

Ændringsforslag vedrørende vedtægternes 2 pkt 1 + 2 Ændringsforslag vedrørende vedtægternes 2 pkt 1 + 2 Vi anser formuleringen brændevin for for upræcis og bred. 1- at fremme og højne kvaliteten af dansk vinavl og produktionen af vin, frugtvin og brændevin.

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 219 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 219 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 219 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 8. februar 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 219 (Alm. del) af 25. januar

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

Arbejdslivskonferencen Samarbejde mellem AMR og TR

Arbejdslivskonferencen Samarbejde mellem AMR og TR Arbejdslivskonferencen 2016 Samarbejde mellem AMR og TR Hvad er samarbejde? Samarbejde er når den enkelte via egen motivation bidrager med relevant viden, holdninger og færdigheder (sine kompetencer) til

Læs mere

Citater fra ledelseskommissionens medlemmer

Citater fra ledelseskommissionens medlemmer Citater fra ledelseskommissionens medlemmer 15. marts 2017 Allan Søgaard Larsen Offentlig ledelse er noget andet end privat ledelse. Kompleksiteten er højere, og entydigheden lavere, og det stiller særlige

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling i SKS tirsdag den 6. marts 2012

Referat af ordinær generalforsamling i SKS tirsdag den 6. marts 2012 _/) _/)_/) _/)_/) _/) SYDKYSTENS SEJLKLUB Referat af ordinær generalforsamling i SKS tirsdag den 6. marts 2012 Til generalforsamlingen var fremmødt 39 medlemmer. Formand Erik Skov Rasmussen bød velkommen

Læs mere

Vedtægter for Landsforening Team Succes

Vedtægter for Landsforening Team Succes Vedtægter for Landsforening Team Succes 1. NAVN, HJEMSTED OG BAGGRUND 1.1 Foreningens navn er Foreningen Team Succes. 1.2 Foreningen har hjemsted i Vejle Kommune. 1.3 Foreningen er en landsdækkende, almennyttig

Læs mere

tat meddelelse J. nr

tat meddelelse J. nr tat meddelelse 15.01.01 J. nr. 0.4.3. Om: Standardvedtægt for TAT s lokalafdelinger 2001 Indledning TAT s hovedbestyrelse godkendte i 1994 en ny standardvedtægt for lokalafdelinger, der udsendtes den 18.04.

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og Sundhedssektoren FOA er dit sikkerhedsnet. FOA forhandler

Læs mere

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 Kære TR. Vi skal snart i gang med at forhandle nye overenskomster. Der er mange vigtige ting på dagsordenen: Hvor store lønstigninger skal vi

Læs mere

Medbestemmelse. Et MED-udvalg i vækst. om medindflydelse og medbestemmelse for dagplejere

Medbestemmelse. Et MED-udvalg i vækst. om medindflydelse og medbestemmelse for dagplejere Medbestemmelse F O A F A G O G A R B E J D E Et MED-udvalg i vækst om medindflydelse og medbestemmelse for dagplejere Et MED-udvalg i vækst er udgivet af FOA Fag og Arbejde i oktober 2005. Politisk ansvarlig:

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepapir

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepapir Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 229 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepapir Anledning Samråd i Finansudvalget Dato / tid 2. februar 2017

Læs mere

Mine krav - dine krav

Mine krav - dine krav FORBUND Mine krav - dine krav Kommunal overenskomst 2018 Indhold Kære FOA-medlem 3 Løn mest til lavtlønnede og kvindefagene 4 Uddannelse og kompetencer 6 Pension og seniorvilkår 8 Et godt arbejdsliv 10

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

1. maj tale. Kære venner. Godt at se så mange af jer, her i Mariaparken i Vejle.

1. maj tale. Kære venner. Godt at se så mange af jer, her i Mariaparken i Vejle. 1. maj tale Kære venner Godt at se så mange af jer, her i Mariaparken i Vejle. Det må betyde at der er mange engagerede mennesker her i Vejle. Og det er der brug for. Og en stor tak, må lyde til dem der

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE

SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE Udgivet: Samarbejdssekretariatet 2014 Layout: Operate A/S Tryk: FOA Publikationen kan hentes digitalt,

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Undervisningsudvalget 2016-17 UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 94 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Undervisningsudvalget Svar på samrådsspørgsmål

Læs mere

Foreningen af Lystbådehavne i Danmark

Foreningen af Lystbådehavne i Danmark VEDTÆGTER FOR FLID Foreningens vedtægter er justeret den 19. marts 2014 på FLIDs ordinære generalforsamling i Fredericia (vedtagelsen er godkendt på ekstraordinær generalforsamling 11. april 2014) 1 VEDTÆGTER

Læs mere

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Gentofte Kommune Robusthed 2 Program: Præsentation og introduktion arbejdsplads\tr Hvad er organisatorisk robusthed for jer? Oplæg: Organisatorisk robusthed

Læs mere

VEDTÆGTER AALBORG KLATREKLUB stiftet 01.10.1991

VEDTÆGTER AALBORG KLATREKLUB stiftet 01.10.1991 VEDTÆGTER AALBORG KLATREKLUB stiftet 01.10.1991 1 Foreningens navn og hjemsted Foreningens navn er Aalborg Klatreklub, og dens hjemsted er Aalborg Kommune. 2 Formål Klubbens formål er at varetage klatring

Læs mere

Vedtægter for HK Luftfart SAS 25. marts 2019

Vedtægter for HK Luftfart SAS 25. marts 2019 Vedtægter for HK Luftfart SAS 25. marts 2019 Kastrup 2019 1 Indhold 1. NAVN..... 3 2. OPTAGELSESBETINGELSER... 3 3. FORMÅL... 3 STK. 2. Faglige opgaver... 3 STK. 3. Organisatoriske opgaver... 3 4. FORHANDLINGSREGLER

Læs mere

Samarbejde. på arbejdspladser med under 25 ansatte

Samarbejde. på arbejdspladser med under 25 ansatte Samarbejde på arbejdspladser med under 25 ansatte Samarbejde på arbejdspladser med under 25 ansatte Udgivet af Samarbejdssekretariatet Layout: Operate A/S Tryk: FOA Publikationen kan hentes digitalt, eller

Læs mere

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca.

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

Vedtægter for Landsforeningen Natur & Ungdom

Vedtægter for Landsforeningen Natur & Ungdom Vedtægter for Landsforeningen Natur & Ungdom 1 Navn og hjemsted Foreningens navn er Landsforeningen Natur & Ungdom, forkortet N&U. Foreningen er hjemmehørende i den kommune hvor foreningens sekretariat

Læs mere

Vedtægter for Sammenslutningen af Unge Med Handicap

Vedtægter for Sammenslutningen af Unge Med Handicap Vedtægter for Sammenslutningen af Unge Med Handicap 1. NAVN Stk. 1 Organisationens navn er: Sammenslutningen af Unge Med Handicap. Stk. 2 Foreningens bopæl er adressen på Sammenslutningen af Unge med Handicaps

Læs mere

Grundejerforeningen Kildebrøndegaard

Grundejerforeningen Kildebrøndegaard Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Mandag den 22. april 2013 kl. 19.00 Greve Borgerhus, Greveager 9, 2670 Greve Dagsorden. 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Forelæggelse af regnskab til

Læs mere

2 Foreningen er knyttet til indsatsen for at etablere et eller flere seniorbofællesskaber i Tingbjerg-Husum.

2 Foreningen er knyttet til indsatsen for at etablere et eller flere seniorbofællesskaber i Tingbjerg-Husum. Seniorbofællesskab Tingbjerg-Husum Vedtægter for Seniorbofællesskabsforeningen xx forslag til GF 16.7.17 1 Foreningens navn er xx. 2 Foreningen er knyttet til indsatsen for at etablere et eller flere seniorbofællesskaber

Læs mere

Innovation. Ny minister må lære af fortiden

Innovation. Ny minister må lære af fortiden Innovation. Ny minister må lære af fortiden 11. december 2016 Politiken Sektion 2 (Debat) Side 6 KJELD MØLLER PEDERSEN... 877 ord Id: e605b2db ANALYSE Lige siden Poul Schlüters tid har nye regeringer altid

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 26. september 2019 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet 10

Læs mere

FOA Mariagerfjords ordinære generalforsamling d. 26. oktober 2016 REFERAT

FOA Mariagerfjords ordinære generalforsamling d. 26. oktober 2016 REFERAT FOA Mariagerfjords ordinære generalforsamling d. 26. oktober 2016 REFERAT Dagsorden 1. Velkomst og åbning (Kenn Andreasen) Kenn Andreasen bød de fremmødte velkommen. Valg af dirigent (Kenn Andreasen) Bestyrelsen

Læs mere

3F Odense Industri - nyhedsbrev december 2015

3F Odense Industri - nyhedsbrev december 2015 Nyt fra Formanden: Dagpengereformen De nye dagpengeregler, som indføres fra 2017, vil betyde en række forbedringer i reglerne bl.a. for genoptjening af dagpenge og mere fair regler for brug af den optjente

Læs mere