Overgangsregler for krav ifølge CRR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Overgangsregler for krav ifølge CRR"

Transkript

1 Finanstilsynet 20. december 2013 Overgangsregler for krav ifølge CRR Indledning Fra europæisk side gives mulighed for en gradvis indfasning af krav til kapitalgrundlaget og definitionen af kapital i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber (herefter CRR). Disse overgangsbestemmelser fastsættes i en ny bekendtgørelse om overgangsregler efter CRR (herefter overgangsbkg.). Dette sker med henvisning til de relevante overgangsartikler i CRR, som fordrer, at Finanstilsynet fastsætter og offentliggør niveauet for overgangsbestemmelser, og indenfor de heri fastsatte rammer. Nedenfor gennemgås de relevante overgangsbestemmelser i CRR og tilhørende overgangsregel med henvisning til tilhørende paragraf i den nye overgangsbkg. Kapitalgrundlagskrav Kravene til kapitalgrundlaget for egentlig kernekapitalprocent og kernekapitalprocent i det gældende regelsæt er henholdsvis 2 og 4 pct., jf. basiskapitalbekendtgørelsen (herefter basiskapitalbkg.). Fra 1. januar 2015 er kravene 4,5 pct. og 6,0 pct. for henholdsvis den egentlige kernekapitalprocent og kernekapitalprocenten, jf. artikel 92, stk. 1, i CRR. Finanstilsynet kan dog efter CRR indfase disse krav over en 1-årig periode (1. januar til 31. december 2014), jf. artikel 465, i CRR. I overensstemmelse hermed sættes kravene til egentlig kernekapitalprocent og kernekapitalprocenten til 4,0 pct. og 5,5 pct. i perioden 1. januar 2014 til 31. december 2014, jf. artikel 465, i CRR og nedenstående tabel. Dette er foreslået i 1, i overgangsbkg.

2 2/18 Indfasning af kapitalgrundlagskrav 1 i overgangsbkg. (den valgte indfasning er fremhævet) Egentlig kernekapitalprocent Kernekapitalprocent ,5 5, ,5 6 Kapitalinstrumenter og relaterede poster En række kapitalinstrumenter og relaterede poster, der ikke fremadrettet opfylder CRRs definition af kapitalgrundlaget, men som opfyldte den iht. nationale foranstaltninger til gennemførelse af direktiv 2006/48/EF, udfases over en periode. Perioden skal sikre institutter tilstrækkelig tid til at opfylde de nye krævede definitioner. Der er tale om overgange for instrumenter, der hidtil blev medregnet som enten egentlig kernekapital, hybrid kernekapital eller supplerende kapital, jf. artikel 484 og 486, i CRR. Udgangspunktet for at indgå i overgangsordningen er, at kapitalinstrumenter og relaterede poster opfylder følgende: skal være udstedt før 31. december 2011; skal opfylde kriterier fra basiskapitalbkg. fra før den 31. december 2011, og må ikke være statsstøtteinstrumenter, jf. artikel 484, stk. 1, i CRR. Herudover indeholder artikel 489 og 490, i CRR, særlige bestemmelser for instrumenter med incitament til førtidsindfrielse. Der gælder specifikke grænser/lofter for medregning af kapitalposter, der iht. overgangsbestemmelser betragtes som egentlige kernekapitalposter, hybride kernekapitalposter og supplerende kapitalposter, jf. artikel 486, stk. 2-4, i CRR. I artikel 486, stk. 2-4, i CRR, anvises hvorledes lofterne for de tre kapitaltyper udregnes med udgangspunkt i kapital udstedt pr. 31. december Såfremt et instituts kapital overstiger det tilhørende loft, kan det overskydende ikke medregnes i pågældende type kapital, men eventuelt i den lavere rangerende kapitaltype, jf. artikel 487, i CRR (såkaldt waterfall klausul). Artikel 487, stk. 1, i CRR, angiver, at overskydende egentlig kernekapital kan medregnes i hybrid kernekapital, dog med respekt af loftet for hybrid kernekapital, og at overskydende egentlig kernekapital og hybrid kernekapital kan medregnes i supplerende kapital, dog med respekt af loftet for supplerende kapital, jf. bestemmelsens stk. 2. Heraf fremgår det, at lofterne i artikel 486, stk. 2-4,i CRR, er absolutte, både ift. den respektive kapitaltype, og ift. medregning i lavere rangerende kapitaltype, jf. artikel 487, stk. 1 og 2, i CRR.

3 3/18 Af tabellen nedenfor fremgår foreslået overgangsregel for kapitalposter, der ikke fremover opfylder kravene til at indgå i egentlig kernekapital, hybrid kernekapital og supplerende kapital for perioden 1. januar 2014 til 31. december 2021, jf. artikel 486, stk. 5, i CRR. Dette er foreslået i 8, i overgangsbkg. Udfasning af kapitalposter, der ikke fremadrettet opfylder kravene til at indgå i egentlig kernekapital, hybrid kernekapital og supplerende kapital 8 i overgangsbkg. (den valgte udfasning er fremhævet) Indregningsprocent under forudsætning af at der er plads inden for loftet Kapitalandele i forsikringsselskaber m.v. (ikke konglomerat) I gældende regelsæt behandles kapitalandele i forsikringsselskaber som udgangspunkt som kapitalandele i anden virksomhed, med mindre forsikringsselskabet betragtes som et datterforsikringsselskab eller et associeret forsikringsselskab, jf. 31, nr. 14 og 15, i basiskapitalbkg. Kapitalandele i datterforsikringsselskaber eller associerede forsikringsselskaber følger særlige regler i overensstemmelse med konglomeratregler, jf. basiskapitalbkg. 31, nr. 10. Investeringer i kapitalandele eller lånekapital i forsikringsselskaber behandles efter CRR som besiddelser i enheder i den finansielle sektor, opdelt efter om besiddelsen er væsentlig eller ikke -væsentlig (se efterfølgende afsnit om fradrag og filtre). For institutter, som ikke fremadrettet opfylder alle betingelser for at anvende konglomeratregler kan der indføres en undtagelse for fradrag af væsentlige kapitalandele i forsikringsselskaber m.v. for perioden 1. januar til 31. december 2014, jf. artikel 481, stk. 2, i CRR. Såfremt det vælges at undtage, fremgår det af artikel 481, stk. 4, i CRR, at fradraget i den angivne periode skal ligge i intervallet fra 0 til 50 pct. De investeringer, der ikke fradrages, risikovægtes i stedet, jf. artikel 481, stk. 2, sidste pkt., jf. artikel 49, stk. 4, i CRR.

4 4/18 I tabellen nedenfor fremgår foreslået overgangsregel, hvor fradraget sættes til 0 pct. i 2014, således at institutter ikke fradrager væsentlige investeringer i ikke-konsoliderede forsikringsselskaber. Dette er foreslået i 7, stk. 1, i overgangsbkg. Indfasning af fradrag for væsentlige kapitalandele i forsikringsselskaber 7, stk. 1, i overgangsbkg. (den valgte indfasning er fremhævet) Fradrag for væsentlige kapitalandele i forsikringsselskaber Urealiserede tab og gevinster opgjort til dagsværdi I vidt omfang indregnes og måles aktiver i finansielle virksomheder til dagsværdi i Danmark, hvilket vurderes som en god målemetode. Kursreguleringer indregnes derfor i resultatopgørelsen og over balancen på mange aktiver. Efter CRR indgår urealiserede gevinster og tab opgjort til dagsværdi i kapitalgrundlaget, jf. artikel 35, i CRR, medmindre artikel 33, i CRR, finder anvendelse. Efter artikel 33, i CRR, indgår værdiændring af sikringsinstrumenter, der afhænger af udsving i størrelsen af fremtidige betalingsstrømme (cash flow hedges) og værdiændring af forpligtigelser som følge af ændring i egen risiko ikke i kapitalgrundlaget. Der kan indføres en overgang for fradrag for urealiserede tab i egentlig kernekapital, jf. artikel 467, stk. 2, i CRR, indenfor nærmere grænser i perioden 1. januar 2014 til 31. december Urealiserede tab, der måles til dagsværdi, og som indregnes i resultatopgørelsen, er ikke omfattet af overgang. Fx reducerer urealiserede tab på poster i handelsbeholdningen den egentlige kernekapital. Urealiserede tab, der måles til dagsværdi, og som fremkommer ved sikring af pengestrømme (cash flow hedges) og ændringer i værdien af egne forpligtigelser i medfør af CRR 33, er ikke omfattet af overgang. Urealiserede tab, opgjort til dagsværdi, og som er opført på balancen, men ikke indregnet i resultatopgørelsen, kan være omfattet af overgang. Fx kan urealiserede tab på investeringsejendomme være omfattet af overgang, således at den egentlige kernekapital ikke reduceres med det fulde urealiserede tab. Ligeledes kan fx urealiserede tab på Available for sale poster der følger IFRS, også være omfattet af overgang, fordi sådanne poster opgøres til dagsværdi, dog ikke over resultatopgørelsen.

5 5/18 Der kan tilsvarende indføres en overgang for urealiserede gevinster i egentlig kernekapital, jf. artikel 468, stk. 2, indenfor nærmere grænser i perioden 1. januar 2015 til 31. december 2017 (procentdelen i 2014 skal sættes til 100 %, jf. stk. 2). Urealiserede gevinster, der måles til dagsværdi, og som indregnes i resultatopgørelsen, er ikke omfattet af overgang. Dvs. at poster i handelsbeholdningen, der opgøres til dagsværdi og føres over resultatopgørelsen, ikke er omfattet af overgang. Andre poster blandt andet sektoraktier, som måles til dagsværdi og over resultatopgørelsen, er heller ikke omfattet af overgang. Derimod er urealiserede gevinster fra investeringsejendomme specifik nævnt som omfattet af overgang. Hvorimod urealiserede gevinster fra domicilejendomme ikke er omfattet af overgang, fordi disse ikke måles til dagsværdi, men til omvurderet værdi. Endvidere er urealiserede gevinster, opgjort til dagsværdi, og som er opført på balancen, men ikke indregnet i resultatopgørelsen, omfattet af overgang. Det vurderes, at der som udgangspunkt ikke i Danmark er behov for overgangsordninger for urealiserede tab og gevinster opgjort til dagsværdi. I 2014 er der dog, jf. artikel 468, stk. 2, i CRR, et krav om, at urealiserede gevinster fradrages. For den resterende periode ( ) kan tillades, at institutter indregner 100 pct. af deres urealiserede gevinster, opgjort til dagsværdi, når der samtidigt indregnes 100 pct. af deres urealiserede tab, opgjort til dagsværdi, jf. artikel 468, stk. 2, andet afsnit. Af tabellerne nedenfor fremgår foreslåede overgangsregler for indfasning af urealiserede tab og gevinster. Disse er foreslået i 2 og 3, i overgangsbkg. Indfasning af urealiserede tab opgjort til dagsværdi 2 i overgangsbkg. Indregning af urealiserede tab opgjort til dagsværdi

6 6/18 Indfasning af et fradrag for medregning af urealiserede gevinster opgjort til dagsværdi 3 i overgangsbkg. Indregning af urealiserede gevinster opgjort til dagsværdi Fradrag og filtre I gældende regelsæt indregnes en række prudentielle fradrag og filtre i basiskapitalgrundlaget, jf. 31, i basiskapitalbkg. Visse elementer fragår egentlig kernekapital, mens andre fradrages kernekapitalen, og nogle fradrages for den ene halvdels vedkommende kernekapitalen, og den anden halvdels vedkommende supplerende kapital, jf. 31, stk. 9-12, i basiskapitalbkg. Disse fradrag var præget af en national tilgang efter gældende regelsæt, som efter CRR standardiseres i Europa. I en periode op til 4 år kan tages tilpasningshensyn, hvilket kan sikre institutterne en smidig overgang, jf. artikel 478, stk. 1, i CRR, jf. artikel 468, 469, 474 og 476, i CRR. Tab i det løbende regnskabsår Gældende regelsæt, hvor årets løbende underskud fratrækkes i egentlig kernekapital, jf. 31, nr. 1, jf. stk. 9, i basiskapitalbkg., svarer til artikel 36, litra a, i CRR. Der kan indføres en 4-årig overgangsordning, indenfor nærmere grænser i perioden 1. januar 2014 til 31. december 2017, jf. artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk.1, og jf. artikel 469, stk. 1, litra a. Restbeløb for væsentlige tab i det løbende regnskabsår fradrages i kernekapitalposterne i stedet for egentlige kernekapital, mens restbeløb for ikke væsentlige tab ikke fradrages, jf. artikel 472, stk. 3, litra a og b, i CRR. Idet retstilstanden videreføres med CRR, og således ikke skærpes, vurderes der ikke behov for at indføre overgangsordning. I overensstemmelse hermed er der foreslået 100 % udfasning efter artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 1, i CRR, for den pågældende periode, jf. nedenstående tabel. Dette er foreslået i 4, stk. 1, i overgangsbkg.

7 7/18 Udfasning af værdier i kapitalgrundlag, der fradrages i kommende regelsæt 4, stk. 1 i overgangsbkg. (den valgte udfasning er fremhævet) Fradragsandel Immaterielle aktiver Gældende regelsæt, hvor immaterielle aktiver fratækkes i egentlig kernekapital, jf. 31, nr. 3, i basiskapitalbkg., svarer til artikel 36, litra b, jf. artikel 37, i CRR. Der kan indføres en 4-årig overgangsordning, indenfor nærmere grænser i perioden 1. januar 2014 til 31. december 2017, jf. artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 1, og jf. artikel 469, stk. 1, litra a, i CRR. Restbeløbet for immaterielle aktiver fradrages i kernekapitalposterne i stedet for i egentlig kernekapital, jf. artikel 472, stk. 4, i CRR. Idet retstilstanden videreføres med CRR, og således ikke skærpes, vurderes der ikke behov for at indføre overgangsordning. I overensstemmelse hermed er der foreslået 100 % udfasning efter artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk.1, i CRR, for den pågældende periode, jf. nedenstående tabel. Dette er foreslået i 4, stk. 1, i overgangsbkg. Udfasning af værdier i kapitalgrundlag, der fradrages i kommende regelsæt 4, stk. 1 i overgangsbkg. (den valgte udfasning er fremhævet) Fradragsandel Udskudte skatteaktiver, som afhænger af fremtidig rentabilitet I gældende regelsæt fratrækkes skatteaktiver i egentlig kernekapital, jf. 31, nr. 4, i basiskapitalbkg. Efter CRR fradrages udskudte skatteaktiver, som afhænger af fremtidig rentabilitet, i egentlig kernekapital, mens udskudte skatteaktiver, som følge af midlertidige forskelle, der eksempelvis hidrører fra for meget betalt skat og ikke hidrører fra underskudsfremførsel, kan indgå i egentlig kernekapital, jf. artikel 36, litra c, jf. artikel 38 og 39, i CRR.

8 8/18 Der kan indføres en 4-årig overgangsordning, indenfor nærmere grænser i perioden 1. januar 2014 til 31. december 2017, jf. artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 1, og jf. artikel 469, stk. 1, litra a og c, i CRR. Restbeløbet fradrages ikke i kapitalgrundlaget, men risikovægtes med 0 pct., jf. artikel 472, stk. 5, i CRR. Der indføres ikke en 10-årig overgangsordning for udskudte skatteaktiver fra før 1. januar 2014, i medfør af artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 2, i CRR, idet skatteaktiver ikke indgår i den egentlig kernekapital efter de nuværende regler, jf. 31, nr. 4, i basiskapitalbkg., og dermed er der ikke tale om en skærpelse af retstilstanden i Danmark. I overensstemmelse hermed er der foreslået 100 % udfasning efter artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 1, i CRR, for den pågældende periode, jf. nedenstående tabel. Dette er foreslået i 4, stk. 1, i overgangsbkg. Udfasning af værdier i kapitalgrundlag, der fradrages i kommende regelsæt 4, stk. 1 i overgangsbkg. (den valgte udfasning er fremhævet) Fradragsandel IRB institut - negative beløb, som fremkommer ved beregningen af de forventede tab I gældende regelsæt fratrækkes i kapitalgrundlaget et negativt beløb, som fremkommer ved, at der fra de regnskabsmæssige værdireguleringer og hensættelser på aktiver og forpligtelser uden for handelsbeholdningen bortset fra kapitalandele, aktiver omfattet af en securitisering, securitiseringspositioner og materielle aktiver uden modparter fratrækkes opgørelsen af forventede tab på de pågældende aktiver og forpligtelser, jf. 31, nr. 16, i basiskapitalbkg. Hertil kommer efter gældende regler fradrag for det forventede tab på kapitalandele uden for handelsbeholdningen, når opgørelsen af de risikovægtede poster for kapitalandele uden for handelsbeholdningen opgøres på basis af enkle risikovægte eller efter den mere avancerede metode baseret på beregning af risikoparametre (PD/LGD-metoden), jf. 31, nr. 17, i basiskapitalbkg. 31, nr. 16 og 17, i basiskapitalbkg. videreføres i kommende regelsæt, jf. artikel 36, litra d, og artikel 40, i CRR, men i gældende regelsæt sker fradraget for den ene halvdels vedkommende i kernekapitalen og for den anden halvdels vedkommende i den supplerende kapital, jf. 31,

9 9/18 stk. 11, i basiskapitalbkg. I kommende regelsæt sker fradraget i egentlig kernekapital, jf. artikel 36, i CRR, hvorfor der er tale om at fradraget flytter højere op i kapitalgrundlaget. Fsva. artikel 36, litra d, i CRR, kan der indføres en 4-årig overgangsordning, indenfor nærmere grænser i perioden 1. januar 2014 til 31. december 2017, jf. artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 1, og jf. artikel 469, stk. 1, litra a, i CRR. Dette er foreslået i 4, stk. 2, i overgangsbkg. Restbeløbet for de i artikel 36, litra d, nævnte poster, i CRR, der ikke fradrages i egentlig kernekapital, fradrages for den ene halvdels vedkommende i kernekapitalen og for den anden halvdels vedkommende i den supplerende kapital, jf. artikel 472, stk. 6, i CRR, i overgangsperioden indtil udfasning er gennemført. I overensstemmelse hermed er der foreslået gradvis udfasning efter artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 1, i CRR, for den pågældende periode, jf. nedenstående tabel. Dette er foreslået i 4, stk. 2, i overgangsbkg. Udfasning af værdier i kapitalgrundlag, der fradrages i kommende regelsæt 4, stk. 2 i overgangsbkg. (den valgte udfasning er fremhævet) Fradragsandel Instituttets balanceførte aktiver i ydelsesbaserede pensionskasser Efter CRR sker et fradrag i egentlig kernekapital for balanceførte aktiver i ydelsesbaserede pensionskasser, jf. artikel 36, stk. 1, litra e, i CRR. Der er ikke på det foreliggende grundlag klarhed om konsekvenserne af indholdet af det nye fradrag. Fsva. artikel 36, litra e, i CRR, kan der indføres en 4-årig overgangsordning, indenfor nærmere grænser i perioden 1. januar 2014 til 31. december 2017, jf. artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 1, og jf. artikel 469, stk. 1, litra a, i CRR. I tilfælde af at gradvis overgang vælges, vil restbeløbet for aktiver i ydelsesbaserede pensionskasser ikke blive fratrukket i noget kapitalgrundlagselement, men indgå i de egentlige kernekapitalposter i det omfang, det pågældende beløb kunne indregnes som kernekapital-

10 10/18 grundlag iht. nationale gennemførelsesforanstaltninger til artikel 57, litra a-ca, i direktiv 2006/48/EF i overgangsperioden indtil udfasning er fuldt gennemført, jf. artikel 472, stk. 7, i CRR. Af tabellen nedenfor fremgår foreslået overgangsregel, som sikrer en lempelig overgang, jf. artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 1, i CRR, for perioden 1. januar 2014 til 31. december 2017, jf. artikel 486, stk. 5, i CRR. Dette er foreslået i 4, stk. 2, i overgangsbkg. Udfasning af værdier i kapitalgrundlag, der fradrages i kommende regelsæt 4, stk. 2 i overgangsbkg. (den valgte udfasning er fremhævet) Fradragsandel Direkte, indirekte og syntetiske besiddelser af egne CET1 instrumenter, hybrid kernekapitalinstrumenter og supplerende instrumenter I gældende regelsæt fragår ejerskab af direkte egne kapitalandele i kapitalgrundlaget, idet det ikke indgår i den regnskabsmæssige kapital. Efter CRR fradrages direkte, indirekte og syntetiske besiddelser af egne CET 1 instrumenter, hybride kernekapitalinstrumenter og supplerende kapitalinstrumenter i de respektive kapitaltyper, jf. artikel 36, stk. 1, litra f, 56, stk. 1, litra a og 66, stk. 1, litra a, i CRR Der kan fsva. fradraget i artikel 36, litra f, i CRR, indføres en 4-årig overgangsordning for perioden 1. januar 2014 til 31. december 2017, jf. artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 1, i CRR. Der indføres ikke en overgangsordning for direkte besiddelser af egne CET1, hybrid og supplerende instrumenter, idet der ikke er tale om en skærpelse i Danmark. Der indføres ikke en overgangsordning for så vidt angår indirekte og syntetiske besiddelser af egne CET1 instrumenter, hybrid kernekapital og supplerende kapitalinstrumenter. Dette følger af forsigtighedshensyn. Under gældende regelsæt ville sådanne besiddelser endvidere forventeligt medføre et tillæg i solvensbehovet svarende til et fradrag. I overensstemmelse hermed er der foreslået 100 % udfasning efter artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 1, i CRR, for den pågældende periode, jf. nedenstående tabel. Dette er foreslået i 4, stk. 1, i overgangsbkg.

11 11/18 Udfasning af værdier i kapitalgrundlag, der fradrages i kommende regelsæt 4, stk. 1 i overgangsbkg. (den valgte udfasning er fremhævet) Fradragsandel: direkte CET1, hybrid og supplerende Fradragsandel: indirekte og syntetisk CET1, hybrid og supplerende Direkte, indirekte og syntetiske besiddelser af egentlig kernekapital, hybrid kernekapital og supplerende kapital i enheder i den finansielle sektor, når disse enheder har en besiddelse i krydsejerskab I gældende regelsæt eksisterer ikke direkte en kapitalfradragsregel ved krydsejerskab. Efter CRR fradrages direkte, indirekte og syntetiske besiddelser af egentlige kernekapitalinstrumenter i enheder i den finansielle sektor, når disse enheder har en besiddelse i krydsejerskab, og Finanstilsynet finder, at ejerskabet er blevet indgået for kunstigt at øge instituttets kapitalgrundlag, jf. artikel 36, stk. 1, litra g, i CRR. Ligeså fradrages i kommende regelsæt direkte, indirekte og syntetiske besiddelser af hybride kernekapitalinstrumenter og supplerende kapitalinstrumenter i enheder i den finansielle sektor, når disse enheder har kapitalandele i krydsejerskab, og Finanstilsynet finder, at ejerskabet er blevet indgået for kunstigt at øge instituttets kapitalgrundlag, jf. artikel 56, stk. 1, litra b, og 66, stk. 1, litra b, i CRR. Der indføres ikke en overgangsordning for så vidt angår krydsejerskabskapital mellem enheder i den finansielle sektor, idet fradrag for krydsejerskab bygger på et sundt forsigtighedsprincip. Der foretages således fuldt fradrag i egentlig kernekapital, hybrid kernekapital og supplerende kapital, jf. artikel 478, stk. 3, litra a, c og d, jf. stk. 1, i CRR, og nedenstående tabel. Dette er foreslået i 4, stk. 1, 4 og 6.

12 12/18 Udfasning af værdier i kapitalgrundlag, der fradrages i kommende regelsæt 4, stk. 1, 4 og 6 i overgangsbkg. (den valgte udfasning er fremhævet) Fradragsandel Direkte, indirekte og syntetiske besiddelser af CET1, hybrid og supplerende kapital i enheder i den finansielle sektor, når instituttet ikke har væsentlige investeringer i disse enheder I gældende regelsæt fratrækkes i kapitalgrundlaget summen af kapitalandele og efterstillede kapitalindskud (hybrid og supplerende kapital) i andre kredit- og finansieringsinstitutter, der overstiger 10 pct. af instituttets basiskapital, jf. 31, nr. 13, i basiskapitalbkg. Fradraget sker for den ene halvdels vedkommende i kernekapitalen og for den anden halvdels vedkommende i supplerende kapital, jf. 31, stk. 11, i basiskapitalbkg. Efter CRR fradrages ikke-væsentlige investeringer i enheder i den finansielle sektor, jf. artikel 36, stk. 1, litra h, i CRR. Kun beløb, der overstiger 10 pct. af instituttets tilpassede CET1 grundlag fradrages (bundfradrag), jf. artikel 46, stk. 1, litra a, i CRR. Fradrag allokeres i kapitalgrundlaget efter hvad der er investeret i. Dvs. hvis der f.eks. udelukkende er investeret i CET1 instrumenter, så sker fradraget i instituttets CET1 grundlag. Restbeløb (inden for bundfradraget) risikovægtes, jf. artikel 46, stk. 4, i CRR. I forhold til gældende regelsæt behandles ikke-væsentlige investeringer efter CRR på et bredere grundlag af finansielle virksomheder end blot kredit- og finansinstitutter. Indirekte og syntetiske investeringer inkluderes eksplicit, og fradraget sker i samme kapitalform som besiddelsen. I forhold til gældende regelsæt beregnes bundfradrag på basis af et tilpasset CET1 grundlag i stedet for et tilpasset basiskapitalgrundlag. Der kan indføres en 4-årig overgangsordning, jf. artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 1, i CRR. Det svarer til den mest lempelige overgang, at der indføres en overgangsordning, jf. artikel 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 1, i CRR, for den pågældende periode, jf. nedenstående tabel. Dette er foreslået i 4, stk. 2, i overgangsbkg.

13 13/18 Indfasning af fradragsværdier i kapitalgrundlag, der fradrages i kommende regelsæt 4, stk. 2 i overgangsbkg. (den valgte indfasning er fremhævet) Fradragsandel - ikke-væsentlige investeringer i direkte, indirekte og syntetisk besiddelser i den finansielle sektor, når instituttet ikke har væsentlige investeringer i disse enheder Restbeløbet fra besiddelser i enheder i den finansielle sektor, når instituttet ikke har væsentlige investeringer i disse enheder behandles ved følgende tilgange: beløb som fratrækkes i medfør af direkte besiddelser, fratrækkes for den ene halvdels vedkommende i kernekapitalposterne og for den anden halvdels vedkommende i basiskapitalen. beløb i medfør af indirekte og syntetiske besiddelser, fratrækkes ikke og risikovægtes. Det følger af artikel 472, stk. 10, i CRR. Direkte, indirekte og syntetiske besiddelser af CET1, hybrid og supplerende kapital i enheder i den finansielle sektor, når instituttet har væsentlige investeringer i disse enheder I gældende regelsæt fratrækkes i kapitalgrundlaget kapitalandele og efterstillede kapitalindskud (hybrid og supplerende kapital) i andre kreditog finansieringsinstitutter, der overstiger 10 pct. af enhedens kapital, jf. 31, nr. 12, i basiskapitalbkg. Fradraget sker for den ene halvdels vedkommende i kernekapitalen og for den anden halvdels vedkommende i supplerende kapital, jf. 31, stk. 11, i basiskapitalbkg. Efter CRR fradrages væsentlige investeringer i enheder i den finansielle sektor, jf. artikel 36, stk. 1, litra i, i CRR. Hvis investeringerne sker i andre instrumenter (AT1 eller Tier 1 instrumenter) end CET1 instrumenter fradrages disse fuldt ud. Det følger af artikel 56, stk. 1, litra d og artikel 66, stk. 1, litra d, i CRR. Fradraget allokeres i kapitalgrundlag efter hvad der er investeret i. Væsentlige CET1 investeringer behandles dog efter en tærskelbaseret tilgang, som alternativ til fuldt fradrag, jf. artikel 48, i CRR. Sådanne væsentlige investeringer kan dermed få en begrænset anerkendelse i instituttets CET1 grundlag. Anerkendelsen kan aldrig udgøre mere end 10

14 14/18 pct. af et instituts tilpassede CET1 grundlag (loft for anerkendelse) efter artikel 48, stk. 1. litra b, i CRR. I en overgangsperiode fra 1. januar 2014 til 31. december 2017 tillades at tærsklen beregnes af et større CET1 grundlag, jf. artikel 470, stk. 2, i CRR. Væsentlige investeringer skal ses sammen med posten udskudt skat (afhænger af fremtidig rentabilitet), jf. artikel 48, stk. 1, i CRR. Den tærskelbaserede tilgang tager udgangspunkt i et CET1 grundlag efter anvendelse af fradrag i fuldt omfang * 17,65% 1, jf. artikel 48, skt. 2, i CRR. Inden for tærskelværdien kan instituttet undlade at foretage fradrag, men i stedet risikovægte beløbet med 250 pct., jf. artikel 48, stk. 4, i CRR. I forhold til gældende regelsæt behandles væsentlige investeringer efter CRR på et bredere grundlag af finansielle virksomheder end blot kreditog finansinstitutter. Indirekte og syntetiske investeringer inkluderes eksplicit, og fradraget sker i samme kapitalform som besiddelsen. I forhold til gældende regelsæt indføres en tærskel for, hvornår fradraget indtræder. Der kan være tale om en skærpelse i Danmark for nogle institutter. Der kan indføres en 4-årig overgangsordning, jf. artikel 478, stk. 3, litra b, c og d, jf. stk. 1. Det svarer til den mest lempelige overgang, at der indføres en overgangsordning, jf. artikel 478, stk. 3, litra b, c og d, jf. stk. 1, i CRR, for den pågældende periode, jf. nedenstående tabel. Dette er foreslået i 4, stk. 2, 5 og 7, i overgangsbkg. 1 Dette svarer reelt til en tilgang, hvor fradrag indtræder, når summen af posterne væsentlige investeringer i den finansielle sektor og udskudt skat udgør mere end 15 pct. af et instituts CET1 grundlag, mens når summen af posterne kan holdes inden for 15 pct. af instituttets CET1 grundlag, så sker alene en relativ hård risikovægtning. Forklaringen på tærskelprocenten på 17,65 pct. udledes af, at et institut med CET1 grundlag på i alt 100 kan have op til 15 fra væsentlig investeringer i finansielle virksomheder i CET1, og skal have et rest CET 1 på 85 (100-15) fra andre værdier. En andel på 15 i forhold til 85 giver 17,65 pct..

15 15/18 Indfasning af fradragsværdier i kapitalgrundlag, der fradrages efter kommende regelsæt 4, stk. 2, 5 og 7 i overgangsbkg. (den valgte indfasning er fremhævet) Fradragsandel væsentlige investeringer direkte, indirekte og syntetisk besiddelser i den finansielle sektor Under den gradvise overgangsordning håndteres restbeløbet fra besiddelser i enheder i den finansielle sektor, når instituttet har væsentlige investeringer i disse enheder ved følgende tilgang: beløb, som fradrages i medfør af direkte besiddelser, fradrages for den ene halvdels vedkommende i kernekapitalposterne og for den anden halvdels vedkommende i supplerende kapitalkapitalen. beløb i medfør af fradrag for indirekte og syntetiske besiddelser, fradrages ikke, men risikovægtes. Dette følger af artikel 472, stk. 11, i CRR. Supplerende filtre og fradrag Der er tale om overgangsregler for udfasning af fradrag efter gældende regelsæt, jf. artikel 481, i CRR. Gældende filtre videreføres i CRR. I en vis udtrækning kan indregnes eller fratrækkes gældende filtre og fradrag i kapitalgrundlaget frem til 31. december 2017, men som ikke efter CRR indregnes eller fratrækkes, jf. artikel 481, stk. 1, i CRR. Der kan efter artikel 481, stk. 3, i CRR, indføres en 4-årig udfasningsordning, der udfaser værdierne gradvis i lige store dele. EBA har udstedt udkast til en reguleringsmæssig teknisk standard herom, jf. artikel 481, stk. 6, i CRR. Denne bestemmelse kan anvendes, hvis der er særlige fradrag i gældende regelsæt, som ikke videreføres i CRR. I disse tilfælde kan fastsættes overgangsregler og derved undgå en for hurtig lempelse. Der vurderes ikke behov for at indføre en overgangsordning, dvs. gradvis udfasning af særlig danske forsigtighedsfradrag. I overensstemmelse hermed er der foreslået 0 % udfasning efter artikel 481, stk. 5, jf. stk. 3, i CRR, for den pågældende periode, jf. nedenstående tabel. Dette er foreslået i 7, stk. 2, i overgangsbkg.

16 16/18 Udfasning af værdier i kapitalgrundlag, der fradrages i gældende regelsæt 7, stk. 2 i overgangsbkg. (den valgte udfasning er fremhævet) Fradragsandel af restbeløb Udskudte skatteaktiver fra før 1. januar 2014 Skatteaktiver indgår ikke i den egentlig kernekapital efter gældende regelsæt i Danmark. Udskudte skatteaktiver, der afhænger af fremtidig rentabilitet, fratrækkes den egentlig kernekapital efter artikel 36, stk.1, litra c, i CRR. Som en fravigelse fra overgangsordninger af andre fradragselementer kan indføres en 10-årig udfasning af udskudte skatteaktiver, der afhænger af fremtidig rentabilitet, hvis sådanne fandtes før 1. januar 2014, jf. artikel 478, stk. 2, i CRR. Der vil ikke være behov for at tage sådanne hensyn i Danmark, og der vil være tale om en lempelse i kapitalkravene, hvis der fra dansk side åbnes for at sådanne værdier i en overgangsperiode kan indgå i den egentlige kernekapital. I overensstemmelse hermed er der ikke behov for at indføre en 10-årig overgangsordning for udskudte skatteaktiver, der fandtes pr. 1. januar 2014, jf. 478, stk. 3, litra a, jf. stk. 2, i CRR. Derved fradrages 100 pct. af udskudte skatteaktiver i den egentlige kernekapital pr. 1. januar Dette er foreslået i 4, stk. 3, i overgangsbkg.

17 17/18 Udfasning af andel af udskudt skatteaktiv, fra før 1. januar 2014, der fradrages egentlig kernekapital i kommende regelsæt - 4, stk. 3 i overgangsbkg. (den valgte udfasning er fremhævet) Andel af udskudt skatteaktiv, der fradrages Minoritetsinteresser og hybride kernekapitalinstrumenter og supplerende kapitalinstrumenter udstedt af datterselskaber Efter CRR indregnes værdi af minoritetsinteresser, som indgår i den konsoliderede egentlige kernekapital, højest med den værdi, der anvendes til at opfylde kapitalkrav, jf. artikel 84, stk. 1, i CRR. Dvs. en overkapitalisering i en dattervirksomhed, hvori der indgår minoritetsinteresser, kan ikke indregnes fuldt ud i det konsoliderede grundlag. Dette er en stramning i forhold til gældende regelsæt. Der kan indføres en 4 årig overgangsordning for perioden 1. januar 2014 til 31. december 2017, jf. artikel 480, stk. 1, i CRR. Det svarer til den mest lempelige overgang, at der indføres en overgangsordning for behandling af minoritetsinteresser og kvalificeret hybrid kernekapital og supplerende kapital i det konsoliderede kapitalgrundlag. I overensstemmelse hermed er der foreslået indfasning efter artikel 480, stk. 3, jf. stk. 2, i CRR, for den pågældende periode, jf. nedenstående tabel. Dette er foreslået i 6, i overgangsbkg.

18 18/18 Indfasning af behandling af minoritetsinteresser i kommende regelsæt 6 i overgangsbkg. (den valgte indfasning er fremhævet) Faktorandel som ganges på procentdele ,20 1, ,40 1, ,60 1, ,80 1,00 Efter artikel 479, stk. 1 og 2, i CRR, kan indføres en overgangsordning for perioden 1. januar 2014 til 31. december 2017 for indregning i det konsoliderede kapitalgrundlag af instrumenter, der ville være kvalificeret som egentlig kernekapital efter gældende regelsæt, jf. artikel 65 i direktiv 2006/48/EF (beregning af egenkapitalen på konsolideret grundlag), men som ikke i kommende regelsæt kvalificerer sig som konsolideret egentlig kernekapital. Det svarer til den mest lempelige overgang at indføre en overgangsordning. I overensstemmelse hermed er der foreslået udfasning efter artikel 479, stk. 4, jf. stk. 3, i CRR, for den pågældende periode, jf. nedenstående tabel. Dette er foreslået i 5, i overgangsbkg. Udfasning af instrumenter og poster, der ikke kvalificerer som minoritetsinteresser, i den konsoliderede egentlige kernekapital i kommende regelsæt 5 i overgangsbkg. (den valgte udfasning er fremhævet) andel

CRD IV og CRR udgør fremover tilsammen de retlige rammer i EU for adgangen til at udøve virksomhed som kreditinstitut eller investeringsselskab.

CRD IV og CRR udgør fremover tilsammen de retlige rammer i EU for adgangen til at udøve virksomhed som kreditinstitut eller investeringsselskab. Til organisationer og myndigheder på høringsliste Finanstilsynet har i dag sendt udkast til bekendtgørelse om kapitaldækning i høring. Bekendtgørelsen er en ændring af bekendtgørelse nr. 1399 af 16. december

Læs mere

Indholdsfortegnelse Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) nr. 575/2013 (CRR)

Indholdsfortegnelse Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) nr. 575/2013 (CRR) Revision December 2013 Indholdsfortegnelse Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) nr. 575/2013 (CRR) Artikler Del 1 Almindelige bestemmelser Afsnit I Genstand, anvendelsesområde og definitioner

Læs mere

Kravene til offentliggørelse af pengeinstitutternes oplysningsforpligtelse følger af CRR-forordningen artikel 431 til 455.

Kravene til offentliggørelse af pengeinstitutternes oplysningsforpligtelse følger af CRR-forordningen artikel 431 til 455. Risikorapport Pr. 3. september 218 Baggrund Som supplement til kapitaldækningsreglernes to første søjler - opgørelse af henholdsvis kapitalprocent og solvensbehov - fastlægges der i søjle III krav til

Læs mere

Kapitel 1 Generelle bestemmelser

Kapitel 1 Generelle bestemmelser Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner 1 I medfør af 175 b, stk. 9, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 182 af 18. februar

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner 1)

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner 1) BEK nr 1027 af 02/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0037 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bestemmelser om kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb

Bestemmelser om kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb Finanstilsynet Bestemmelser om kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb I 125 i lov om finansiel virksomhed er indført krav for pengeinstitutter, realkreditinstitutter og visse

Læs mere

Opgørelse af solvens

Opgørelse af solvens CS01 Opgørelse af solvens 1. Basiskapital efter fradrag (CS03, post 12)... 1 2. Vægtede poster i alt (CS06, post 8)... 2 3. Solvensprocent, jf. 124, stk. 2, eller 125, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed

Læs mere

Finanstilsynet 19. december 2011

Finanstilsynet 19. december 2011 Finanstilsynet 19. december 2011 Vejledning til udfyldelse af indberetningsskemaer for opgørelse af solvens, basiskapital og risikovægtede poster for pengeinstitutter, realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.1.2016 COM(2016) 21 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om vurdering af hensigtsmæssigheden af definitionen af "justeret kapitalgrundlag",

Læs mere

Endelige retningslinjer

Endelige retningslinjer EBA/GL/2017/02 11/07/2017 Endelige retningslinjer vedrørende det indbyrdes forhold mellem rækkefølgen for nedskrivning og konvertering i BRRD og CRR/CRD 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status

Læs mere

(EØS-relevant tekst) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114,

(EØS-relevant tekst) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114, 27.12.2017 Den Europæiske Unions Tidende L 345/27 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2017/2395 af 12. december 2017 om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår overgangsordninger

Læs mere

9480/17 taa/js/sr/mta DGG 1C

9480/17 taa/js/sr/mta DGG 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. maj 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0360 (COD) 9480/17 EF 103 ECOFIN 434 CCG 16 CODEC 873 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

Overgang til IFRS i 2005 (ikke revideret)

Overgang til IFRS i 2005 (ikke revideret) Pr. 1. januar 2005 ændres den anvendte regnskabspraksis til at være i overensstemmelse med kravene i de internationale regnskabsstandarder, IFRS. Overgangsdatoen er 1. januar 2004. De i Bekendtgørelse

Læs mere

Finanstilsynet 14. marts juli 2012

Finanstilsynet 14. marts juli 2012 Finanstilsynet 14. marts juli 2012 Vejledning til udfyldelse af indberetningsskemaer for opgørelse af solvens, basiskapital og risikovægtede poster for pengeinstitutter, realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber

Læs mere

IFRS 9 overgangsordning for kapitalopgørelse

IFRS 9 overgangsordning for kapitalopgørelse Til Bestyrelse og direktion 15. januar 2018 IFRS 9 overgangsordning for kapitalopgørelse Denne orientering er i særlig grad relevant for penge- og realkreditinstitutter og kan være relevant fondsmæglerselskaber,

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 1. december 2017 (OR. en) 2016/0360 B (COD) 2016/0360 (COD) PE-CONS 59/17 EF 266 ECOFIN 915 CCG 31 CODEC 1756 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG

Læs mere

Kapitalbufferbekendtgørelsens bestemmelser vedrørende kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb

Kapitalbufferbekendtgørelsens bestemmelser vedrørende kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb Finanstilsynet 23. oktober 2014 J.nr. 122-0016 BANK 2 PEB Kapitalbufferbekendtgørelsens bestemmelser vedrørende kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb I 125 i lov om finansiel

Læs mere

Indregning af bunden fondsreserve

Indregning af bunden fondsreserve Til: Direktion og bestyrelse for Nykredit Realkredit A/S Via e-boks. 4. september 2018 J. nr. 6871-0001 CC: Intern og ekstern revision for Nykredit Realkredit A/S Via e-boks. Indregning af bunden fondsreserve

Læs mere

Nedskrivning på kunder

Nedskrivning på kunder Periodens resultat samt udvikling i aktiviteter Den Jyske Sparekasses resultat før skat for perioden 1. januar 31. marts 2018 udgør 39,6 mio. kr., hvilket vi betragter som tilfredsstillende. Resultatet

Læs mere

RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019

RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019 RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019 1 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Solvensbehov 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 30. juni 2019

Læs mere

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) [ÅÅÅÅ/[XX*]] af [dato måned] 2016

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) [ÅÅÅÅ/[XX*]] af [dato måned] 2016 DA ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) [ÅÅÅÅ/[XX*]] af [dato måned] 2016 om kompetente nationale myndigheders udøvelse af de valgmuligheder og skøn, der gives i henhold til EU-retten,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 3

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet...1 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 218...3 Sparekassen...3

Læs mere

RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019

RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019 RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Solvensbehov 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 2019

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0685 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0685 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0685 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.1.2016 COM(2015) 685 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om virkningerne af den reviderede

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 4

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 4 3. september 218 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet...2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 3. september 218...4

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. januar 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. januar 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. januar 2016 (OR. en) 5005/16 EF 3 ECOFIN 3 DRS 2 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 6. januar 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital nr. 764 af 24/06/2011915 af 12/09/2012. Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital1)

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital nr. 764 af 24/06/2011915 af 12/09/2012. Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital1) Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital nr. 764 af 24/06/2011915 af 12/09/2012 Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital1) I medfør af 13, stk. 4, 124, stk. 9, 128, stk. 2, 128 a, 148, nr. 5 og 373,

Læs mere

BEK nr 1349 af 12/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. maj 2017

BEK nr 1349 af 12/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. maj 2017 BEK nr 139 af 12/12/201 (Gældende) Udskriftsdato: 22. maj 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr.122-0016 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Page 1 of 16 Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital 764 af 24/06/2011 Filer i PDF-format: BEK_764_24juni2011 Download Acrobat Reader Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital1) I medfør af 124,

Læs mere

L 20 Tidende. Den Europæiske Unions. Retsforskrifter. 60. årgang. 25. januar Dansk udgave. Indhold. Berigtigelser

L 20 Tidende. Den Europæiske Unions. Retsforskrifter. 60. årgang. 25. januar Dansk udgave. Indhold. Berigtigelser Den Europæiske Unions L 20 Tidende Dansk udgave Retsforskrifter 60. årgang 25. januar 2017 Indhold Berigtigelser Berigtigelse til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU af 26. juni 2013 om adgang

Læs mere

Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg

Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg Finanstilsynet Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden 1. Formål Formålet med denne vejledning er at beskrive Finanstilsynets

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. september 2012

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. september 2012 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. september 2012 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Lovforslag til ændring af årsregnskabsloven 2015

Lovforslag til ændring af årsregnskabsloven 2015 Lovforslag til ændring af årsregnskabsloven 2015 Den 28. januar 2015 blev der stillet lovforslag til ændring af årsregnskabsloven. Ændringerne skyldes primært, at Danmark skal implementere det EU-regnskabsdirektiv,

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner m.v. 1)

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner m.v. 1) BEK nr 1727 af 19/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 27. juni 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0009 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2010

Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2010 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2010 Selskabsmeddelelse nr. 07/2010 11. maj 2010 Kontaktperson: bankdirektør Flemming Jensen tlf. 55 86 15 36 Side 1 af 8 Hovedpunkter Regnskabet for perioden 1. januar

Læs mere

under henvisning til den offentlige høring og analyse, som er foretaget i overensstemmelse med artikel 4, stk. 3, i forordning (EU) nr.

under henvisning til den offentlige høring og analyse, som er foretaget i overensstemmelse med artikel 4, stk. 3, i forordning (EU) nr. L 78/60 24.3.2016 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2016/445 af 14. marts 2016 om udøvelsen af de valgmuligheder og skøn, der gives i henhold til EU-retten (ECB/2016/4) STYRELSESRÅDET FOR DEN

Læs mere

Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter

Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter Finanstilsynet Maj 2018 Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter og kreditinstitutters risikostyring heraf Som led i den danske implementering af EU's Krisehåndteringsdirektiv (BRRD) skal Finanstilsynet

Læs mere

BEK nr 642 af 30/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 14. april 2019

BEK nr 642 af 30/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 14. april 2019 BEK nr 642 af 30/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 14. april 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1910-0016 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

HS01. Januar Resultatoplysninger kr.

HS01. Januar Resultatoplysninger kr. HS01 Resultatoplysninger 1. Renteindtægter 1 2. Renteudgifter 2 A. Netto renteindtægter 3 3. Udbytte af aktier mv. 4 4. Gebyrer og provisionsindtægter 5 5. Afgivne gebyrer og provisionsudgifter 6 B. Netto

Læs mere

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner...

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. september 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU)

B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 02015R0534 DA 09.10.2017 001.002 1 Denne tekst tjener udelukkende som dokumentationsværktøj og har ingen retsvirkning. EU's institutioner påtager sig intet ansvar for dens indhold. De autentiske udgaver

Læs mere

ANSVARLIG LÅNEKAPITAL - CRD IV

ANSVARLIG LÅNEKAPITAL - CRD IV ANSVARLIG LÅNEKAPITAL - CRD IV 29.1.2014 Den 26. juni 2013 blev den såkaldte "CRD IV"-pakke om ændring af EU-reglerne om kapitalkrav til banker og investeringsselskaber mv. vedtaget. I dette nyhedsbrev

Læs mere

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Januar 2015

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Januar 2015 Januar 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Nye regler om kapitalbuffere De nye regler om kapitalbuffere implementerer kapitel 4 i CRD IV 1. De nye regler om kapitalbuffere blev vedtaget ved Lov nr. 268 af den

Læs mere

Tabel 3.2. Balanceoplysninger. investeringsforvaltningsselskaber (store) BI Management A/S AKTIVER

Tabel 3.2. Balanceoplysninger. investeringsforvaltningsselskaber (store) BI Management A/S AKTIVER Tabel 3.2 Balanceoplysninger for investeringsforvaltningsselskaber (store) 2010 17102 BI Management A/S Balanceoplysninger 1.000 kr. AKTIVER 1. Kassebeholdning og anfordringstilgodehavender hos centralbanker

Læs mere

HK01. Januar Resultatoplysninger kr.

HK01. Januar Resultatoplysninger kr. HK01 Resultatoplysninger 1. Renteindtægter 1 2. Renteudgifter 2 A. Netto renteindtægter 3 3. Udbytte af aktier mv. 4 4. Gebyrer og provisionsindtægter 5 5. Afgivne gebyrer og provisionsudgifter 6 B. Netto

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D051482/01 ANNEX.

Hermed følger til delegationerne dokument - D051482/01 ANNEX. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. juli 2017 (OR. en) 11144/17 ADD 1 DRS 48 ECOFIN 635 EF 159 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 6. juli 2017 til: Tidl. dok. nr.: Vedr.: Europa-Kommissionen Generalsekretariatet

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (7) Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med Regnskabskontroludvalgets udtalelse.

(EØS-relevant tekst) (7) Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med Regnskabskontroludvalgets udtalelse. 23.12.2015 L 336/49 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/2441 af 18. december 2015 om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. december 2011

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. december 2011 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. december 2011 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 3 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer. Afsnit I. Baggrund

Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer. Afsnit I. Baggrund Vejledning om praksis for tilladelse til koncerninterne eksponeringer Afsnit I Baggrund En finansiel virksomhed må efter 182, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed ikke uden tilladelse fra Finanstilsynet

Læs mere

Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2014

Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2014 Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2014 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 2 Intern proces for opgørelsen af solvensbehovet...3 3 Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1. kvartal 2018

Hvidbjerg Bank, periodemeddelelse for 1. kvartal 2018 Hovedkontoret Østergade 2, Hvidbjerg 7790 Thyholm Telefon 9695 5200 Fax 9695 5249 CVR 6485 5417 www.hvidbjergbank.dk Email: post@hvidbjergbank.dk NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2012

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2012 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. marts 2012 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 3 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Vejledning til indberetning af kapitalgrundlag, solvensbehov mv. for investeringsforvaltningsselskaber

Vejledning til indberetning af kapitalgrundlag, solvensbehov mv. for investeringsforvaltningsselskaber 7. juli 2014 Vejledning til indberetning af kapitalgrundlag, solvensbehov mv. for investeringsforvaltningsselskaber Denne vejledning finder anvendelse for investeringsforvaltningsselskaber samt finansielle

Læs mere

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden.

Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Finanstilsynet 9. august 2013 J.nr.: 123-0004 /mhj Høringsnotat: Vejledning til Lov om finansiel virksomhed 124, stk. 5 Krav til kapital til opfyldelse af solvensbehovstillæg under 8+ metoden. Et udkast

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S. Uddrag af Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon

Danske Andelskassers Bank A/S. Uddrag af Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon Uddrag af Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 www.dabank.dk Resultatopgørelse 1000 kr. Note 2007 2006 Renteindtægter 1 197.696 119.527 Renteudgifter 2 165.928 84.739 Netto renteindtægter

Læs mere

Supplerende/korrigerende information til Årsrapport

Supplerende/korrigerende information til Årsrapport 1 Supplerende/korrigerende information til Årsrapport 2010 Cvr. Nr. 24 74 48 17 2 Indholdsfortegnelse Ledelsens påtegning...side 3 Revisionserklæringer...side 4 Redegørelse...side 6 Resultatopgørelse...side

Læs mere

Jyske Bank-koncernens kvartalsrapport for 1.-3. kvartal 2005

Jyske Bank-koncernens kvartalsrapport for 1.-3. kvartal 2005 Københavns Fondsbørs BESTYRELSEN Vestergade 8-16 8600 Silkeborg Telefon 89 22 20 01 Telefax 89 22 24 96 E-mail: jyskebank@jyskebank.dk 25.10. Jyske Bank-koncernens kvartalsrapport for 1.-3. kvartal - RESULTAT

Læs mere

Sammenslutningen Danske Andelskasser. Kvartalsregnskab pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon

Sammenslutningen Danske Andelskasser. Kvartalsregnskab pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon Kvartalsregnskab pr. 31.3.2008 Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 www.andelskassen.dk Resultatopgørelse 1000 kr. Note 31.3.2008 31.3.2007 31.3.2008 31.3.2007 Renteindtægter 1 201.385

Læs mere

Sammenslutningen Danske Andelskasser. Kvartalsregnskab pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon

Sammenslutningen Danske Andelskasser. Kvartalsregnskab pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon Kvartalsregnskab pr. 30.9.2008 Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 www.andelskassen.dk Resultatopgørelse 1000 kr. Note 30.9.2008 30.9.2007 30.9.2008 30.9.2007 Renteindtægter 1 652.477

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. juni 2011

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. juni 2011 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. juni 2011 1 1 Indledning...3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov...3 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...6 3.1

Læs mere

Supplerende/korrigerende information til HALVÅRSRAPPORT FOR 1. HALVÅR 2015

Supplerende/korrigerende information til HALVÅRSRAPPORT FOR 1. HALVÅR 2015 Supplerende/korrigerende information til HALVÅRSRAPPORT FOR 1. HALVÅR 2015 Indholdsfortegnelse: Side: 2. Ledelsespåtegning 3. Ledelsesberetning 4. Resultat- og totalindkomstopgørelse 1. halvår 2015 5.

Læs mere

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner...

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. december 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2015

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2015 Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2015 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Intern proces for opgørelsen af solvensbehovet... 3 3 Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (6) Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med Regnskabskontroludvalgets udtalelse.

(EØS-relevant tekst) (6) Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med Regnskabskontroludvalgets udtalelse. 25.11.2015 L 307/11 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/2173 af 24. november 2015 om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse

Læs mere

Vejledende udtalelse om NEPinstrumenter

Vejledende udtalelse om NEPinstrumenter Finanstilsynet Att. Anders Raun Vejledende udtalelse om NEPinstrumenter Resumé Finanstilsynet har sendt en vejledende udtalelse i høring vedrørende kreditinstitutternes risikostyring af egne udstedte NEP-instrumenter

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 6.4.2018 L 90/105 AFGØRELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2018/546 af 15. marts 2018 om delegation af beføjelser til at vedtage afgørelser om kapitalgrundlag (ECB/2018/10) STYRELSESRÅDET

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Bestyrelsen og direktionen for Andelskassen J.A.K. Slagelse Løvegade 63 4200 Slagelse 2. marts 2015 J.nr. 6250-0077 Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger Finanstilsynets

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 30. april 2015) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces for

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser

Udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser 31. august 2018 Udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser 1 I bekendtgørelse nr. 937 af 27. juli 2015 om finansielle

Læs mere

Vejledning til indberetning af solvensbehov mv. for penge- og realkreditinstitutter

Vejledning til indberetning af solvensbehov mv. for penge- og realkreditinstitutter 2327.XX. april februar XXX 20152017 Vejledning til indberetning af solvensbehov mv. for penge- og realkreditinstitutter samt fondsmæglerselskaber I Denne vejledning finder anvendelse for pengeinstitutter

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag for gruppe 1-forsikringsselskaber m.v. 1

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag for gruppe 1-forsikringsselskaber m.v. 1 Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag for gruppe 1-forsikringsselskaber m.v. 1 I medfør af 126 b, stk. 5, 126 c, stk. 6, 126 d, stk. 7, 175 b, stk. 9, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Bekendtgørelse om solvens og driftsplaner for forsikringsselskaber ) )/

Bekendtgørelse om solvens og driftsplaner for forsikringsselskaber ) )/ Bekendtgørelse om solvens og driftsplaner for forsikringsselskaber ) )/ I medfør af 18, stk. 1, 143, stk. 1, nr. 1, 2, 5 og 6, 248, stk. 2 og 4, 350, stk. 1, nr. 2 og 373, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S. Uddrag af Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon

Danske Andelskassers Bank A/S. Uddrag af Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon Uddrag af Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 www.dabank.dk Resultatopgørelse 1000 kr. Note 2007 2006 Renteindtægter 1 58.172 37.441 Renteudgifter 2 45.844 35.377 Netto renteindtægter

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Bestyrelsen og direktionen for Østjydsk Bank A/S Østergade 6-8 9550 Mariager 21. december 2017 J.nr. 6252-0088 Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger Finanstilsynets afgørelse

Læs mere

Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009

Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009 Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009 Konklusioner De danske skadeforsikringsselskaber fastholder fremgangen fra 2008. Det samlede resultat før skat i 1. halvår 2009 blev på 4,4 mia. kr..

Læs mere

Sammenslutningen Danske Andelskasser. Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon

Sammenslutningen Danske Andelskasser. Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon Kvartalsrapport pr 31.3.2007 Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 www.andelskassen.dk Resultatopgørelse 1000 kr. Note 30.3.2007 31.3.2006 30.3.2007 31.3.2006 Renteindtægter 1 165.565 118.662

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 11. maj 2015 Selskabsmeddelelse nr. 5/2015 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2015 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Frøs Herreds Sparekasse

Frøs Herreds Sparekasse Frøs Herreds Sparekasse Risikorapport 30. juni 2012 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Side Basiskapital 4 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital 5 Solvensbehov og solvenskrav 9 2 Indledning Oplysningerne

Læs mere

Periodemeddelelse. 1.. kvartal 2009

Periodemeddelelse. 1.. kvartal 2009 NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 27. april 2009 Fondsbørsmeddelelse nr. 5/2009 Periodemeddelelse 1.. kvartal 2009 for Sparekassen S Himmerland A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2010

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2010 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. marts 2010 1 1 Indledning...3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov...3 2.1 Individuelt solvensbehov... 4 2.2 Udviklingen

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2013

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2013 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. marts 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag 1)

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag 1) BEK nr 1724 af 16/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0032 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bestyrelsen for DLR Kredit A/S godkendte d.d. årsrapporten for 2006. Med venlig hilsen. DLR Kredit A/S

Bestyrelsen for DLR Kredit A/S godkendte d.d. årsrapporten for 2006. Med venlig hilsen. DLR Kredit A/S Den 15. februar 2007 Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1007 København K. --------------------------- Bestyrelsen for DLR Kredit A/S godkendte d.d. årsrapporten for 2006. Vedlagt følger årsregnskabsmeddelelse

Læs mere

Periodemeddelelse efter 1. kvartal 2015.

Periodemeddelelse efter 1. kvartal 2015. NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Mariager, den 19. maj 2015 Selskabsmeddelelse nr. 8/2015 Periodemeddelelse efter 1. kvartal 2015. Under henvisning til reglerne om børsnoterede

Læs mere

Kvartalsrapport for 1. kvartal 2005

Kvartalsrapport for 1. kvartal 2005 Side 1 af 9 Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1067 København K 20. april 2005 Kvartalsrapport for 1. kvartal 2005 Regnskabet i mio. kr. 1. kvt. 2005 1. kvt. 2004 Hele 2004 Netto rente- og gebyrindtægter

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for forsikringsselskaber og opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber 1

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for forsikringsselskaber og opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber 1 Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for forsikringsselskaber og opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber 1 I medfør af 13, stk. 4, 128, stk. 2, 128 a, 143, stk. 1, nr. 3, og

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S. Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon

Danske Andelskassers Bank A/S. Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 www.dabank.dk Resultatopgørelse 1000 kr. Note 2006 2005 Renteindtægter 1 119.527 91.433 Renteudgifter 2 84.739 55.910 Netto renteindtægter 34.788 35.523

Læs mere

Bekendtgørelse om Afviklingsformuen 1)

Bekendtgørelse om Afviklingsformuen 1) BEK nr 8 af 0/07/05 (Gældende) Udskriftsdato: 4 oktober 07 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin, jnr 5/059 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Sammenslutningen Danske Andelskasser. Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon

Sammenslutningen Danske Andelskasser. Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon Kvartalsrapport pr 31.3.2006 Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 www.andelskassen.dk Resultatopgørelse 1000 kr. Note 31.3.2006 31.3.2005 31.3.2006 31.3.2005 Renteindtægter 1 118.662 119.752

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.1.2015 C(2015) 361 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 30.1.2015 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 241/2014 om udbygning af Europa-

Læs mere

Sammenslutningen Danske Andelskasser. Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon

Sammenslutningen Danske Andelskasser. Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon Kvartalsrapport pr 30.9.2006 Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 www.andelskassen.dk Resultatopgørelse 1000 kr. Note 30.9.2006 30.9.2005 30.9.2006 30.9.2005 Renteindtægter 1 398.834 361.564

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 18. august 2016) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces

Læs mere

1 Indledning Definition af det individuelle solvensbehov Individuelt solvensbehov og basiskapital Hovedkonklusioner...

1 Indledning Definition af det individuelle solvensbehov Individuelt solvensbehov og basiskapital Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. juni 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 4. september 2015

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 15. oktober 2014

Lovtidende A Udgivet den 15. oktober 2014 Lovtidende A 2014 Udgivet den 15. oktober 2014 9. oktober 2014. Nr. 1112. Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for forsikringsselskaber og forsikringsholdingvirksomheder og om opgørelse af kapitalgrundlag

Læs mere

Supplerende/korrigerende information til. Halvårsrapport

Supplerende/korrigerende information til. Halvårsrapport Supplerende/korrigerende information til Halvårsrapport 2018 Indhold Indledning..... 3 Ledelsespåtegning... 4 Ledelsesberetning... 5 Resultat- og totalindkomstopgørelse... 7 Balance... 8 Egenkapitalopgørelse...

Læs mere

L RETNINGSLINJER FOR ENSARTET OFFENTLIGGØRELSE AF OPLYSNINGER OM IFRS 9-OVERGANGSORDNINGER EBA/GL/2018/01 16/01/2018.

L RETNINGSLINJER FOR ENSARTET OFFENTLIGGØRELSE AF OPLYSNINGER OM IFRS 9-OVERGANGSORDNINGER EBA/GL/2018/01 16/01/2018. L RETNINGSLINJER FOR ENSARTET OFFENTLIGGØRELSE AF EBA/GL/2018/01 16/01/2018 Retningslinjer for ensartet offentliggørelse af oplysninger i henhold til artikel 473a i forordning (EU) nr. 575/2013 hvad angår

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 291/72 9.11.2017 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2017/1988 af 3. november 2017 om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse med

Læs mere

Periodemeddelelse efter 3. kvartal

Periodemeddelelse efter 3. kvartal NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Mariager, den 4. november 2009 Fondsbørsmeddelelse nr. 19/2009 Periodemeddelelse efter 3. kvartal 2009... Under henvisning til reglerne om børsnoterede

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Østjydsk Bank A/S Bestyrelsen og direktionen Østergade 6-8 9550 Mariager 3. juli 2014 FINANSTILSYNET Århusgade 110 2100 København Ø Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger

Læs mere